Maualuga: togafitiga faʻaonapōnei

O mataupu faavae o togafitiga o le maualuga o le toto.

1. Aʻo leʻi amata togafitiga o le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona fuafua le maualuga o le toto (5-10 fua) i le taeao, i le taimi ma i le faaiuga o le aso faigaluega, pe a maeʻa le faʻalagona ma le tino. O togafitiga sili ona fetaui lelei o le amanaʻiaina lea o faʻamatalaga o le siakiina o aso uma (faʻailoga) o le toto.

2. Togafitiga o tagata gasegase i le laasaga O le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona faia e ala i fualaau faasaina. I le leai o se aoga, o le togafitiga o fualaau faasaina e faatonuina pe a mavae le 12-16 vaiaso.

3. O le togafitiga o fualaau faasaina e masani lava ona faatonuina i laasaga, amata mai i le monotherapy eseese, ma afai e le aoga, o le tuufaatasiga o fualaau faasaina e faatonuina. I le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, o le tuufaatasiga o antihypertensive therapy e vave ona faatonuina.

4. I le avea ai ma tulafono, e manaʻomia le togafitiga faʻasolosolo umi ma togafitiga a le tagata lava ia, peitaʻi, i le tulaga o le maualuga o le toto maualuga, i nisi tulaga e mafai ona faʻateʻaina fualaau faʻamalosi mo se taimi patino e le o le faʻasolosolo o togafitiga e le o faʻatau togafitiga.

5. O le toto e tatau ona faaitiitia lemu, aemaise lava i matua ma i le ogaoga maualuga. O le faʻaitiitia vave o le toto maualuga i maʻi o lenei vaega e faʻalavelave ai i le cerebral, coronary ma le toto o le toto.

Ole togafitiga e tatau ona faʻamanuiaina pe a faʻaitiitia le toto i le 140/90 mmHg. Art. i le tulaga o le tumutumu o le toto-diastolic hypertension ma e oo atu i le 140-160 / 70-90 mm RT. Art. faʻamalosi, pe oʻo i tulaga taua, 15% maualalo ifo nai lo le uluai kopi. O le faʻasaʻoina o le toto i le maualuga o faʻamaonia e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina ma le ola faʻaletino e fesootaʻi ma faʻamaʻi, faʻaogaina o le fatu ma le faʻaogaina o fatu, ma faʻalavelave ai le alualu i luma o le maualuga.

I le taimi o togafitiga, o aʻafiaga o aʻafiaga mo faʻamaʻi fatu fatu (faʻavaivaia le glucose tolepale, ulaula, hypercholesterolemia, hypertrophy ile ventricular) e tatau ona iloiloina. O le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e faʻamaonia ai le faapalepale o le kulukose, faʻaleagaina ai le gasegase o le lipid ma isi mea faʻalavelave, e manaʻomia ai le faʻaeteete ma le saʻo lelei. O fualaau faʻasaina, e fautuaina e tuʻuina atu le fiafia i fualaau faʻasaina e faʻaitiitia ai le gasegase o le ventricular left.

E le mafai ona e taofia le togafitiga ma faafuasei ona soloia fualaau oona, lea e mafai ona mafua ai se "maʻi tuumuli" ma le faateleina o le toto maualuga, o le faateleina o le toto e maua ai totoga taua.

Mai i se fuainumera tele o vailaʻau faʻamaʻi, e tatau ona faʻataʻitaʻiina se numera faatapulaa o vailaʻau (aoga, ma le itiiti ifo o aʻafiaga e maua) ma pipii ia i latou, galue i le lelei o le tagata lava ia ona sosoo lea ma togafitiga. O fualaau faʻasolo fou e leʻo taimi uma e sili ona lelei ma aupito sili ona lelei, e ui atonu o le sili ona taugofie.

E tatau ona mataitu le faʻaauau pea o togafitiga ma togafitiga.

Faʻailoga mo togafitiga faʻapitoa:

O faʻalavelave faʻalavelave e ogaoga ma faʻagasolo.

O se faʻaopoopoga i faʻalavelave faʻafefeteina faʻafefe i luga o tua o togafitiga faʻamalosi e faamanino ai mafuaaga o faʻalavelave ma le filifilia o togafitiga fualaau.

O le leai o se faʻaitiitia o le toto maualuga, e ui lava i togafitiga faʻapitoa i luga o se falemaʻi.

Le manaʻoga e iloilo le gafatia o le tagata gasegase e galue ma le faʻamaloloina o faʻamaʻi maualuga.

Le polokalame togafitiga mo le maualuga maualuga:

Faaleaogaina o tulaga faaletonu o le mafaufau-lagona ma le mafaufau.

Tomai e le o togafitiga

Faʻatau togafitiga o vailaʻau.

Faʻaleleia o le faʻafefe o le toto (togafitiga o cerebroangio-protectors).

Togafitiga o faʻalavelave: toomaga o faʻalavelave faʻalavelave maualuga, faʻafitauli o le cerebral, gau le gau i le ventricular, le faʻasolosolo o le taʻavale faifaipea, faʻasolosolo faʻasalaga faʻasalaga).

Tomai e le o togafitiga

O le sili atu o le pathogenetically faʻasalalau i le maualuga o le toto hypersodium diet number 10g. O mataupu faavae autu o le soifua maloloina o meaʻai mo le maualuga o le:

faʻatasi ai ma le vevesi faʻasoa - o le faʻatagaina o calorie i aso taitasi,

manatu faʻapitoa o le faʻaaogaina o mea taumafa,

faʻaitiitia i le faʻaaogaina o le suavai saoloto i le 1-1.5 lita i le aso,

faʻaititia i le masima. Manua o le 1-3 g o le masima i le aso e manatu e maualalo, "lelei" - 2-5 g, maualalo - 8-12 g, maualuga - sili atu i le 15 g,

faʻaititia le faʻaaogaina o gaʻo tumu i meaai ma le faʻatamaoaigaina o le taumafataga ma gaʻo susu, lea e fesoasoani i se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto,

faʻamaoaigaina o le taumafataga ma oloa e aofia ai le magnesium ma le potassium, talu ai e sili atu ona vave alu ese mai le tino e le o le tala o se taumafa o le hyponatrium,

o le aofia ai i le taumafa o mea taumafa e maua mai i mea e gaosia i le lipotropic ma suauʻu, faapea foi ma iʻa o le sami (iʻa iʻa, vavae, ufiufi, vao, moa),

faʻafeiloaʻiga faʻavaitaimi o se taumafataga o le hyponatrium i le taumafataga o le magnesium, lea o loʻo faʻatulagaina i le 3 ituaiga meaai mo 3-4 aso i aso taʻitasi.

Tausiga o le mamafa o le tino

O le mamafa o le pa'ū i tagata taʻitoʻatasi e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻasaʻoina o le toto i le maualuga o le toto maualuga. Faʻatasi ai ma le faʻaleleia ma le faʻalauiloaina o le toto maualuga i tagata pagatia, o le faʻamautuina o le mamafa o le tino e faʻaleleia ai le aoga o togafitiga o vailaau faʻasaina, faʻaititia le hypertrophy o le ventricular left.

Faatapulaaina o le taumafa ava malosi ma le ulaula ulaula

I fuainumera tetele, o le ava malosi ei ai sona aafiaga tuusaʻo. O le ulaula tapaa ua avea o se tulaga lamatia mo le maualuga o le toto.

Faʻaauau le faʻaosooso malosi

Afai e mafai e le tulaga lautele ona faatagaina, e tatau i le tagata maʻi ona fautua atu i taimi uma le malosi faaletino. O le malosi o gaoioiga faaletino (savali, taʻavale, aau, uila, sisi, taʻaloga taʻalo, volipolo) e mafua ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto e tusa lava po o le a le paʻu o le mamafa poo suiga i le masini suʻega. O gasegase ole taʻavale (tamoe ma fuʻe, aau) e sili atu le lelei nai lo le isometric exercises (mamafa, siitia le mamafa.

O le mafaufau, rational psychotherapy

O le maualuga o le maualuga o le totoga o se faailoga mo le acupuncture. O le Acupuncture e fesoasoani i le faʻamautuina o le leo o le nofoaga vasomotor, o le popole popolega o le tino, system endocrine, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le toto.

Soifuaga o le olaga

O le faʻavae o togafitiga e le faʻatau togafitiga o le faʻaumatiaina lea o mea e faʻafeteina ai le toto ma faateleina ai le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular. O suiga o le soifuaga e fautuaina mo tagata mamaʻi uma e mafatia i le maualuga o le maualuga. I tagata e leai ni aʻafiaga o aʻafiaga, faʻatasi ai ma aʻafiaga o le toto e fetaui ma le tikeri muamua o le maualuga o le toto maualuga, na o le auala lenei o togafitiga e faʻaaogaina. Iloilo iuga pe a mavae ni nai masina. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa i le 2 tikeri e aunoa ma ni tulaga lamatia po o le 1 tikeri, ae i le 1-2 FRs, faatalitali-ma-vaai i auala e faifai pea mo le tele o vaiaso.

Taumafa faafomaʻi

Po o le a lava le tulaga o le faamai, o se meaai e maua mai i le potassium e faatonuina i se tapulaa o masima ma vai - laulau Nu 10. I le taimi lava e tasi, e tatau ona atoatoa meaʻai, ae le o le tele. O le aofaiga o le masima e faʻaalu i le aso e le tatau ona sili atu i le 6-8 g, lelei - e le silia le 5 g. O le vai e gata i le 1-1.2 lita. E aofia ai vai mama, meainu, ma suavai e faʻamalosia i meaai (supa).

E fautuaina e vavaeese mai au meaʻai e maua mai i le cardiovascular system: kofe, malosi lauti, koko, sukalati, ipu vevela, ulaula, ma gaʻo meaola. O le susu ma le fualaʻau taumafa, meaʻai e aoga, e mafai ona e 'aʻai aano ma iʻa. E fautuaina e aofia ai vine, apricots mago, palu, meli ma isi mea taumafa e maua i le potassium i le taumafataga. O ituaiga ituaiga o nati, legumes, oatmeal e maua i le magnesium, lea e afaina ai le tulaga o le fatu ma toto toto.

Soifuaga ola malosi

O tagata e taʻitaʻia se olaga faʻapitoa e manaʻomia ona taulimaina le le atoatoa o le tino. Ae ui i lea, o le gaioiga faaletino o le a aoga i tagata uma. O le avega e faʻapupula malie. O taaloga vaʻaia e talafeagai: aau, savali, taʻavale, uila. Umi o aʻoaʻoga - a itiiti ifo ma le 30 minute i le aso. E fautuaina e fai i aso uma, ae mafai ona e malolo mo le 1-2 aso. E faʻalagolago i le malosi o le tagata lava ia ma le tikeri o le malosi. O avega eletise e sili ona faʻaumatia, aua e mafai ona faʻaosoosoina ai le mamafa.

O le taua faasaga i isi pauna

I le tau faasaga i le meaʻai, o meaʻai lelei ma gaoioiga faaletino o le a fesoasoani. Ae afai e le lava le mamafa pe mamafa tele, ona mafai loa lea ona faʻaaoga sauniuniga faapitoa: Orlistat, Xenical. I nisi tulaga, togafitiga i togafitiga faafomaʻi. O se tasi o filifiliga mo taotoga o le jejunocolonostomy (o le gasegase o taotoga), lea e mafai ai e oe ona tape le manava mai le faʻaogaina o le manava. O le taotoga lona lua o le gastroplasti faʻapipiʻi. Mo lenei mea, o mama faʻapitoa e faʻaaogaina e faʻapipiʻi i le tino o le manava, ma faʻaitiitia ai lona voluma. A maeʻa togafitiga, e le mafai e se tagata ona 'ai tele.

O le faʻaitiitia o le mamafa e manaʻomia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi poʻo se tagata fai meaʻai. E sili lava le faʻaitiitia o le mamafa o le tino i le masina i le 2-4 kilokalama, ae le silia le 5 kilokalama. E sili atu le faʻaogaina o le tino, ma e pule le tino e faʻafetaui i ia suiga. Faʻafuaseʻi le paʻu o le mamafa e mafai ona lamatia.

Aga masani leaga ma le atuatuvale

Ina ia manuia le osofaʻi o le maualuga, e tatau ona e faʻaumatia amioga leaga. Ina ia faia lenei mea, tuu le ulaula ma taofi le le faʻaaogaina o le ava malosi. Faatasi ai ma le faʻalavelave masani ma le galue malosi, e tatau ona e aʻoaʻo pe faapefea ona e malolo ma tali lelei i tulaga le lelei. Soʻo se metotia e talafeagai mo lenei mea: aʻoaʻoga a le autogenous, faʻatalanoaga a le fomaʻi o le mafaufau poʻo le mafaufau, vasega vasega o yoga. I tulaga ogaoga, e mafai ona faʻaaogaina fualaau oona. Ae o le mea autu o se malologa sili ma moe.

Fomaʻi togafitiga

O fualaau faʻaonapo nei e aoga tele i le tau faasaga i le maualuga o le toto ma ona faʻalavelave. O le fesili o le tofiaina o fualaau oona e tulai mai pe a suia se olaga, e le maua ai ni taunuuga lelei ma le maualuga o le 1 ma le 2 tikeri maualuga e aunoa ma ni mea lamatia. I isi tulaga uma lava, o togafitiga e faʻatautaia vave lava, pe a faia le suʻesuʻega.

O le filifiliga o fualaau faasaina e tele tele, ma e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi. E tasi le laulau e lava mo se tasi, e le itiiti ifo ma le lua pe tolu foi vailaau e faʻaalia i le isi. I le faagasologa o togafitiga, o vailaʻau e mafai ona suia, faaopoopoina, aveeseina; faʻateleina o le faʻasolosolo pe faʻaitiitia.

E tasi le mea e le suia - o togafitiga e tatau ona tumau. O le faʻamalosolo o le tagata lava ia poʻo le sui e le taliaina. O matāʻupu uma e fesoʻotaʻi ma le filifilia o togafitiga e tatau ona filifili na o le fomaʻi.

O mea eseese e aafia ai le filifilia o se fualaau faasaina:

  • tulaga lamatia avanoa ma o latou aofaiga,
  • laasaga o le maualuga
  • tikeri o le faaleagaina i le loto, toto toto, faiʻai ma fatugaʻo,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • aafiaga muamua atu i fualaau faasaina,
  • malosi tautupe o le tagata maʻi.

ACE inhibitors

O le kulupu sili lea ona lauiloa o vailaʻau mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga. O loʻo faʻamaonia e le atiata o le ACE o loʻo mulimuli mai aafiaga i le faʻatinoga:

  • faia lelei ma le pulea o le toto,
  • faʻaitiitiga o aʻafiaga o faʻafitauli mai le loto ma toto toto,
  • cardio ma le aʻafiaga o aʻafiaga,
  • faʻavavevave le alualu i luma o suiga i totoga faʻatinoina,
  • faʻaleleia le faʻamalositino mo le atinaʻeina o le le atoatoa o fatu fatu.

O le inhibitors ACE e taofia le gaioiga o le system renin-angiotensin-aldosterone (RAAS) i le taofia o le angiotensin-converging enzyme. E le gata i lea, o le angiotensin II e le o faia mai le angiotensin I. E tuʻuina atu lenei faʻatasi ma le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, o le faʻaitiitia, ma e oʻo lava i se faʻaititia i le hypertrophy o le myocardial leftricular left.

Faʻasaga i tua o togafitiga, aemaise lava i se umi umi, o le uiga o le "aluese ese" o le aʻafiaga e le mafai ona tupu. E mafua lenei mea i le mea moni e le taofia e le inhibitors ACE le ala lona lua mo le fausiaina o angiotensin II e faʻaaoga ai isi enzymes (chymases) i totoga ma fusi. O le tele o taimi e le lelei ai le aʻafiaga o ia vailaʻau o le tiga matu ma le susu.

O le filifiliga o le atinaʻe ACE o loʻo telē tele i aso nei:

  • enalapril - Enap, Burlipril, Renipril, Renitek, Enam,
  • lisinopril - Diroton, Lysoril, Diropress, Lister,
  • ramipril - Amprilan, Hartil, Dilaprel, Pyramil, Tritace,
  • fosinopril - Monopril, Fosicardril,
  • perindopril - Prestarium, Perineva, Parnavel,
  • zofenopril - Zokati,
  • hinapril - Akkupro,
  • captopril - Kapoten - faʻaaoga mo faʻalavelave faʻafuaseʻi.

I le amataga o togafitiga, e faʻaaogaina ai laʻititi tootoo, lea e faasolosolo malie ona faʻalauteleina. Ina ia ausia se tulaga mausali, e manaʻomia le taimi, i le averesi, mai le 2 i le 4 vaiaso. O lenei vaega o fualaau oona ua solia i totonu o fafine maʻitaga, ma le tele o le pasela i totonu o le toto, faʻasolosolo faʻasolosolo o le tino, angioedema e uiga i le talaaga o le faʻaaogaina o na vailaʻau muamua.

Epiotensin II tagata faʻamaonia le receptor (ARBs, sartans)

Mo vailaʻau o lenei vaega, o aʻafiaga uma o loʻo matauina i le inisiua ACE o uiga ia. I lenei tulaga, o le galuega a le RAAS ua faʻalavelaveina foi, ae ona o le mea moni e faapea, o aʻafiaga o loʻo aʻafia e angiotensin II e le mafai ona faʻalavelave i ai. Ona o lenei mea, o le ARB e leai sona aoga, talu ai o le vailaau faasaina e tusa lava pe o le a le auala na faia ai le Angiotensin II. O le tale malulu e le taatele, o le mea lea o le a sili atu le lelei i le au ACE mo le le faapalepale i le mulimuli.

O sui autu o le va o tagata:

  • losartan - Lorista, Lozap, Loisarel, Peretania, Blocktran, Vazotens, Cozaar,
  • valsartan - Valz, Valsacor, Diovan, Nortian,
  • Irbesartan - Aprovel,
  • azilsartan medoxomil - edarby,
  • Telmisartan - Mikardis,
  • Eprosartan - Teveten,
  • Olmesartan Medoxomil - Cardosal,
  • Candesartan - Atacena.

Fale o le Calcium Channel Blockers (Calcium Antagonists)

O aʻafiaga autu o lenei vaega o vailaau antihypertensive e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le calcium i vela maso maso. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lagona o le puipui o loʻo i lalo i le gaioiga o mea taua o vasoconstrictor. Vasodilation e tupu ma o le aofaʻiga atoa o teteʻe lautele e faʻaititia.

Ole fualaau e leai se aafiaga le lelei ile faiga ole tino ole tino, maua se totoga ole totoga, faaitiitia le ono lamatia o le toto (faʻaoga le lelei). E faʻaitiitia le faʻaogaina o le kalama i le kesi, faʻaitiitia le atinaʻe o le atherosclerosis, ma mafai ona faʻaitiitia le LVH. O nei fualaau e sili ona lelei mo le maualuga o le systolic maualuga.

E vaevaeina faʻatautau o le kalama i ni vaega se tolu:

  1. Dihydropyridines. Latou te gaoioi ma le filifiliga i luga o le lapisi lapoa e aunoa ma le aafia tele i le faʻaaogaina o le cardiac conduction ma le faʻauluuluga o le myocardial.
  2. Phenylalkylamines e tele lava ina galue i luga o le fatu, faʻagesegeseina le faʻamalosi o le fatu, faʻaitiitia le faʻavave ma le malosi o le vaʻaia o le loto. Aua e te galue i luga o vaʻa. E aofia ai le verapamil - Isoptin, Finoptin.
  3. Benzodiazepines e sili atu ona aʻafia i le verapamil, ae e iai foi le aafiaga vasodilating - Diltiazem.

O vaomago o le dihydropyridine o le kesi o le calcium e puupuu.E aofia ai le nifedipine ma analogues: Cordaflex, Corinfar, Pesoidin, Nifecard. O le vailaʻau e naʻo le 3-4 itula le umi ma o loʻo faʻaaoga nei e vave faʻaitiitia ai le toto. Mo togafitiga faifaipea, o nifedipines o le umi faaumiga o gaoioiga e faʻaaogaina: Nifecard CL, Cordaflex retard, Corinfar UNO, Calcigard, ma isi.

Mo togafitiga masani o le maualuga o le toto maualuga, ua fautuaina le faaaogaina o le amlodipine, lea e tele ana analogues: Tenox, Stamlo, Kulchek, Norvask, Normodipine. O fualaau faʻaonapo nei o nei: felodipine (Felodip, Plendil) ma lercanidipine (Lerkamen, Zanidip).

Ae o dihydroperidins uma e leai se mea lelei tele-e mafai ona mafua ai le fula, e masani lava i vae. I le uluai augatupulaga, o lenei itu itu e matauina tele, i felodipine ma lercanidipine, o lenei mea e le masani ai.

E le masani ona faʻaaogaina le Diltiazem ma le verapamil e togafitia ai le toto maualuga. O lo latou faaaogaina e tauamiotonuina ma angina pectoris, toa tachycardia, pe afai e solia le B-blockers.

Diuretics (togafitiga)

O diuretics e fesoasoani i le tino e faʻateleina le sili atu o le sodium ma le vai, ma e mafua ai ona paʻu le toto. O le tele o taimi e faʻaaogaina o se vailaʻau oona - hydrochlorothiazide (Hypothiazide). O togafitiga e pei o Thiazide e faʻaaogaina lelei: wherepamide (Ravel, Arifon), e itiiti lava le tele, chlortalidone. Laititi laʻititi e masani ona faʻaaogaina faʻatasi ma isi vailaʻau faʻasaina e faʻamalosia le aʻafiaga.

Afai e le aoga le togafitiga antihypertensive, e mafai ona faaopoopo atu i le togafitiga, le veroshpiron, o le receptor aldosterone, veroshpiron. E iai foi le gaioiga fou o le laʻau - torasemide (Diuver, Trigrim, Britomar) e fai ai le anti-aldosterone. O nei fualaau oona e le faʻaituau. Veroshpiron e taofiofi le potassium i le tino, toe faʻamavaeina foi e le mafai ona faʻamalosi ese. O nei togafitiga faʻapitoa e aoga tele mo le faʻaitiitia o le mamafa i tagata gasegase o loʻo i ai le tele o faʻavae o aldosterone i le tino. Aua le faia e aunoa ma nei tupe ma le faaletonu o le fatu.

B-poloka

O nei vailaʻau faʻamaʻi e faʻafeiloaʻi ai le talipupuni o le adrenergic (β1 ma le β2), lea e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le faʻaaloalo i le fatu. I le taimi lava e tasi, o le televave ma le malosi o le faaitiitia o le fatu ua faaitiitia, ua taofia le fausia o le renin i fatugaʻo. I le vavae ese mo le togafitiga o le maualuga, e seasea lava ona faʻaaogaina lenei vaega, naʻo le i ai o tachycardia. O le B-blockers e tele lava ina faʻasalaina i tagata gasegase o loʻo mafatia i le angina pectoris, faʻalavelave faʻaoga o le myocardial, poʻo le atinaʻeina o le fatu.

O lenei vaega e aofia ai:

  • Bisoprolol - Concor, Bidop, Coronal, Niperten, Cordinorm,
  • metoprolol - Egilok, Metocardium, Vasocardine, Betalok,
  • nebivalol - Nebilet, Bivotens, Nebilong, Binelol,
  • carvedilol - Coriol, Carvenal,
  • betaxolol - Lokren, Betoptik.

O faʻamaoniga e faʻaaoga o le fomaʻi faʻapena ma le siakiina o poloka o 2-3 tikeri.

Imidazoline resonor agonists

O lenei vaega laʻititi o vailaau faʻasaina e aʻafia ai le aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga, ei ai le aafiaga i le fatugalemu o le tino, aemaise lava i luga o le faapitoa I2-imidazoline medulla receptors. O se taunuuga, o le gaioiga o le popole popolega faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, faʻaitiitia le toto maualuga, o le fatu e le faʻateleina konekarate. E i ai sona aafiaga lelei i le gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo, i luga o le setete o le faiʻai, loto ma gaʻo.

O sui autu o lenei vaega o le moxonidine (Moxarel, Tenzotran, Physiotens, Moxonitex) ma le rilmenidine (Albarel). E fautuaina i latou mo le faʻaaogaina o tagata mamaʻi i le gaʻo ma le maʻisuka faʻatasi ma isi vailaʻau. Moxonidine ua faamaonia o ia o se fesoasoani faʻafuaseʻi mo faʻalavelave faʻafuaseʻi ma o se faʻaopoopoga tele o le mamafa.

O nei fualaau oona ua solia i le tulaga o le maʻi maʻi lese, ogaoga o le bradycardia (o le fatu e itiiti ifo ma le 50), i le fatu ma le fatu fatu fatu, faapea foi ma le maʻi tigaina o le fatu.

Faʻatasiga faʻatasi

O le tele o le fiafia o faʻapotopotoga tuʻufaʻatasia faʻaonaponei o vailaʻau faʻasaina. E matua faigofie lava ona faʻaogaina, ona o le numera o laʻau na faʻaaogaina ua faʻaititia. E masani lava o le ACE poʻo le initaneti ARB e maua ai togafitiga, e le masani ai ile amlodipine. E i ai faʻapotopotoga o B-blockers faʻatasi ai ma togafitiga poʻo le amlodipine. E tolu faʻapotopotoga, e aofia ai le inhibitor ACE, diuretic ma le amlodipine.

Faaiuga

O le maualuga o le mamafa e le o se faasalaga. Faatasi ai ma le taimi e amataina ai togafitiga faʻapitoa, e aofia ai metotia e le faʻaogaina ma togafitiga faʻaonapo nei, o le faʻasolosolo e lelei. E oo lava i le maʻi III III, pe a oʻo ina afaina tele le tino o le tino, e mafai ona e faʻateleina le ola o se tagata mo le tele o tausaga.

Ae i le taimi lava e tasi, aua neʻi galo le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, e pei o le maʻisuka, maʻi fatu faʻamaʻi, ma isi. E faʻaaogaina ai fuainumera, o le aspirin) e faʻamalosia ai le puipuia o le thrombosis. O le ausiaina o lenei sini e mafai ona na o le matua tausisia o faatonuga a le fomaʻi.

Aisea e tupu ai le maualuga?

O le maualuga o le maualuga o le maʻi o se togafitiga masani e masani ona masani ai, o lona uiga, o se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le toto maualuga (BP). O le maʻi e masani lava ona tupu i le va o le 40 ma le 50 tausaga, ae e tele ma sili atu mataupu pe a faʻamautu le maʻi i se talavou - e mafua ona o le tele o masani leaga, solia o le moe ma ala i taimi malolo, le lelei o meaai paleni, ma le le lelei o le siʻosiʻomaga.

I le togafitiga o se fale, o ituaiga eseese o laau e masani ona faaaoga, mo se faataitaiga, tea mai le chamomile, mite, lanu meamata, teuteu o vine viburnum, ash ash. O a latou faʻaaoga masani e mafai ona faʻamalosi ai le puipui lapisi ma faʻateleina ai le mamafa.

E lua ituaiga autu o lenei faʻamaʻi - maualuga maualuga ma le maualuga maualuga. O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri e sili ona manaia i faaupuga o mafuaʻaga ma mataupu tau suʻesuʻe, e sili atu ma le 90% o asiasiga uma i fomaʻi e uiga i le toto maualuga. O le faateleina lea o le toto maualuga, lea na tupu na o ia lava, e aunoa ma ni faʻamaʻi muamua. E leai se mafuaʻaga faʻale-aganuʻu, ma o le pathogenesis e faʻalavelave ma fai ai se taamilosaga mataʻutia. O le matafaioi autu e faia e ala i le fausia o le renin, lea ua liua i le angiotensin e ala i le gaioiga a le ACE (angiotensin liliu mai le enzyme). E mafua ai le tatalaina o se vasoconstrictor malosi, angiotensin II, lea e mafua ai le afaina o aafiaga. Togafitiga o se faailoga poʻo se pathogenetic (e faʻamoemoe e talepeina le liʻo mataʻutia).

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga o loʻo i ai se mafuaaga manino - o loʻo i ai se faʻamaʻi muamua e afaina ai se tasi o faʻalapotopotoga e faatonutonu ai le toto. Atonu o lenei mea o se togafitiga o le cardiovascular system, kidneys, endocrine system (pituitary poo gutu o le tino, o nisi taimi o le vevela). Togafitiga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e amanaia lona tulaga, le mafuaaga moni. O le mamafa e faʻaitiitia, ae o le galuega autu a le fomaʻi o le faʻaumatia lea o le maʻi muamua. O lenei ituaiga o le faateleina o le toto o le toto e tusa ma le 5% o talosaga mo tausiga faafomai mo le maualuga o le toto.

O le tulai mai o le maualuga maualuga o le toto maualuga e faafaigofieina e ala i tulaga lamatia:

  • popolega ma popolega faalelagona,
  • ulaula
  • solia o le moe ma le ala,
  • le lelei
  • afaina
  • le galue malosi
  • silia le 40 tausaga
  • tama tane
  • genetic predisposition (o le i ai i totonu o le aiga o tagata ei ai maʻi tutusa),
  • maʻisuka malosi
  • faʻalavelave i le masima vai masima (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻateleina le faʻaaogaina o le sodium i le ituaiga sodium chloride).

O le faʻavae mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga o le aʻafiaga lea o togafitiga pathogenetic faʻatasi ma le fesoasoani o togafitiga faʻatasi, lea e mafai ai e oe ona togafitia faʻamaʻi tino.

Latou te faʻatupulaia le tele o le lamatiaga o se faʻamaʻi, ma afai ei ai ni faʻafitauli faʻafitauli, o le a ono faateleina le maualuga o le maualuga o le maualuga.

Faailoga o le toto maualuga

O se faailoga o le maualuga o le toto maualuga o totoga maualuga o le toto maualuga e sili atu i le 130 mm Hg. Art. mo le systolic ma le 90 mm RT. Art. mo le diastolic.

O le maualuga o le maualuga e mafai ona tupu mo se taimi uumi e natia, e masani lava ona le matauina e le tagata lona maualuga o lona toto i luga o le masani. E mafai lenei mea i se foliga vaivai o le maʻi. O tagata maʻi e na o nisi taimi e faʻalavelaveina e ala i le le lelei o faʻamaoniga e pei o le malaise masani ma le ulu o le ulu, e pei o se tulafono, latou te le gauai tele atu i lenei mea.

I taimi mulimuli ane, o le faʻamaʻi e aliali mai i totonu o se falemaʻi malamalama, lea e fesuisuiai mai le malise malulu i faʻamaoniga manino e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o totoga ma tino:

  • cardiovascular (o se lagona o le tuiina po o se tuʻi tiga i tua o le sternum, tachycardia, arrhythmia, malosi le malosi o fatu fatu poʻo se lagona o le puʻeina o le fatu, tingling),
  • faiʻai (vaʻavaʻavaʻa, moe, ulu o le tino, mafaufau le mafaufau, mafaufau le mafaufau ma mafaufauga mafaufau),
  • fatuga (oliguria - faʻaitiitia le faʻaaogaina o le urine, tiga i le taimi o le urination, atinaʻe o le dystrophine fatufiti),
  • retina (lele i luma o mata, faapouliuligia i mata, vavalalata le vaai).

Afai e iai na uiga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa, ae le o le togafitiga mo oe lava. Muamua, e tatau ona fuafua le tikeri tonu o le faamai - i le tikeri muamua, o togafitiga ma fualaau faasaina e le o faaaogaina, pe o le faaaogaina foi o faailoga, ma o faaaliga o le faamai ua soloia e ala i le faatulagaina masani o tulafono i aso uma, toe iloilo le meaai ma le faateleina o le taavale.

Togafitiga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e amanaia lona tulaga, le mafuaaga moni. O le mamafa e faʻaitiitia, ae o le galuega autu a le fomaʻi o le faʻaumatia lea o le maʻi muamua.

Faʻailoga

Ona faʻataʻitaʻiina lea o se suʻesuʻega auiliili. E amata i le suʻega a le fomaʻi ma le fuaina o le toto, e mulimuli mai i le tele o metotia taʻavale - o le ECG (electroencephalogram) e faia, o se suʻesuʻega ultrasound o le fatu muscle ma potu loto mo le hypertrophy, ua faʻaaogaina le siakiina o le toto maualuga e fuaina le mamafa i le ao atoa - lea e mafai ona faʻamaonia tonu le i ai o le maualuga o lona toto ma lona ituaiga (aso poʻo le po). Ole suʻega ole suʻega mo le iai o vaʻa vili, lea e masani ona maua i le faʻalauteleina o faʻalavelave i luga o le mamafa.

Faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e aofia ai le suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine, o se suʻega o le toto.

O togafitiga faʻapitoa

O loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga mo le togafitiga o le maualuga. O se algorithm o gaioiga ma se lisi o fualaau ua fautuaina, lea ua malilie i ai komisi faavaomalo ma e tusa ai ma le togafitiga ua faatinoina. E le mafai e le fomaʻi ona alu ese mai ai pe afai o le tagata maʻi e iai se mea faʻapitoa, e le faʻavalea. O le faʻagasolo faʻasalalau e faʻaaoga uma i le falemaʻi ma i le falemaʻi.

Mai lava i le amataga, o tagata gasegase uma e maua i le toto maualuga e vaevaeina ia i latou e sili ona aoga ma i latou e lua. Ona fuafua lea o le tulaga o le toto maualuga e ala i le i ai o le faaleagaina i totoga o le tino e tusa ai ma le fua:

  1. Suauu maualuga (GB) laasaga I - faʻaleagaina o totoga ma tino e le o maua pe a le lava mo le siamaina, ma o faʻalavelave faʻafuaseʻi e le tupu pe e le faigata ona aʻafia le okeni.
  2. Stage II GB - manua nofofua i totoga, paʻu i totonu o le parenchyma, lea eo mai faatasi ma faʻamaʻi tutusa. O le tupuga o se faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina ma ona aʻafiaga e mafai.
  3. Vaega III GB - tele faʻaleagaina o gaioiga faʻatulagaina, toilalo e fesoʻotai ma o latou faʻaletonu, le atinaʻe o fibrosis ma isi suiga i totonu o latou fausaga. O se lamatiaga maualuga o faigata faigata, o le fesoasoani ma togafitiga faifai pea o le toto maualuga e talafeagai.

I le tikeri muamua, o le togafitiga ma fualaau faasaina e le faʻaaogaina, poʻo le faʻaaogaina o faʻamaoniga, ma faʻamaʻi faʻaalia le faʻamaʻi e ala i le faʻamautuina o tulafono i aso taʻitasi, toe iloilo le taumafataga ma faʻateleina le gaosiga o le afi.

Faʻafitauli faʻaonapo nei o le maualuga o le toto

O le faʻavae mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga o le aʻafiaga lea o togafitiga pathogenetic faʻatasi ma le fesoasoani o togafitiga faʻatasi, lea e mafai ai e oe ona togafitia faʻamaʻi tino. Mo lenei mea, e tele vaega o fualaau oona e faʻaaogaina e eseese i latou aoga. O le vaega autu o vailaʻau e aofia ai:

  1. Diuretics - tupe e faʻapupulaina atili ai le diuresis i aso taʻitasi (urination) e ala i le aafia ai o le talini fatu ma le paleni o paleni i totonu. E mafai e le diuretics ona faʻaaogaina ni metotia eseese, e mafai ona avea ma faʻalavelave o le aldosterone (lea e tumau ai le sodium i le tino, ma le vai - o le auala lea e faʻaaogaina ai Spironolactone ma Veroshpiron), le fesuiaiga o le sodium mo le potassium (i lenei tulaga, o le sodium e alu ese le tino ma tosoina ai le suavai - galue i lenei auala, mo se faataitaiga Furosemide). E iai foʻi i lenei vaega o Hydrochlorothiazide, Hypothiazide, Indapamide (ma lona vailaʻau faʻasoʻoto faʻatau).
  2. Beta poloka - o vailaʻau e poloka ai peta-adrenergic receptors, lea e maua i le tele o mea fetolofi, aemaise lava i le fatu ma toto toto. O togafitiga a le fomaʻi i lenei tulaga, o le faʻalauteleina o le vaʻa (o lenei mea e mataʻituina i le tino pe a maeʻa ona tago i le fua saʻo o le fulufulu), faʻamaonia foi le galuega o le muso o le fatu (faʻamamaina le mea e maua ai le fiafia, extrasystole ma le arrhythmia). Anaprilin o nei fualaau (e faʻaititia ma itiiti ifo, aua e le filifilia ma e mafai ona mafua ai le bronchospasm), Metoprolol, Atenolol, Bisoprolol, Talinol.
  3. ACE inhibitors - angiotensin-faʻafouina o le enzyme e mafua ai se faʻavevesi o mea e tali atu ai lea e iu i le mauaina o angiotensin II, le vasoconstrictor malosi. Afai e te poloka, o le a faʻalavelaveina se tasi o pathogenesis sili ona matautia o le maualuga. O vailaʻau o lenei vaega e matua aoga tele, faʻaitiitia le faʻamalosi, e tusa lava po o le a le mafuaʻaga, e fetaui lelei mo le togafitia o le maualuga o tagata matutua, oe e le o faʻaalia ni tagata mama. O Captopril (Kapoten), Enalapril (Enap), Lisinopril.
  4. Angiotensin Receptor Blockers - o le tulaga o le faʻaalia o vailaʻau e tutusa lava ma le vaega muamua, ae o le taimi lenei ua faʻavevesi ai le angiotensin talu ai ona o le polokaina o le atigipusa. O se vaega fou lea o vailaʻau, e sili ona mataalia ma e aunoa ma ni aʻafiaga. E aofia ai ia losartan. O lenei fualaau faasaina ua faatonuina mo tamaiti e aveese ai faailoga o le maualuga o le toto maualuga i le maualuga maualuga o le maualuga.
  5. O loʻo faʻatau atu i le kesi (kesi calcium channel blockers) - ona o le konatele, o musele mumu ua faʻaititia i totonu o puipui o toto, e mafua ai ona faʻapuʻupuʻu o latou lumen ma faʻaitiitia le toto. O lenei vaega o fualaau faasaina e puipuia ai le fusia o puipuiga patino i ions, o le mea lea, o le vavaeina o elemene mumu malie e le tupu. E aofia ai le Nifedipine (Corinfar), Amlodipine.

O se faailoga o le maualuga o le toto maualuga o totoga maualuga o le toto maualuga e sili atu i le 130 mm Hg. Art. mo le systolic ma le 90 mm RT. Art. mo le diastolic.

O isi vailaau faʻasaina e aofia ai mea e le masani ona faʻaaogaina ona o la latou galuega maualuga ma le tatau ona mulimulitaʻia mulimuli le metotia, faʻapea foʻi ona aʻafiaga. E mafai ona latou faʻaitiitia le toto maualuga e sili atu ona lelei nai lo fualaau o le kulupu autu, ae le faʻaaogaina mo le togafitiga o le toto maualuga, naʻo totonu o le falemai i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma le fomaʻi maʻi. O vaega nei:

  • alpha-adrenergic agonists, lea e aofia ai le clonidine ma le methyldopa (mafua ai le maualalo o le mamafa o le mamafa, mulimuli ane latou te tafefea toto toto e ala i le galue i luga o le atigipusa i le ogatotonu)
  • 'alofaga (faʻavevesi le pasia o se lagona o le namu)
  • alpha blockers prazosin ma doxazosin,
  • le inhibitor o le reini Aliskiren (ma se lisi tele o aʻafiaga),
  • vasodilators ma le ituaiga tui e pei o le magnesium sulfate (o le fualaau faasaina e masani ona faʻaaoga i totonu o le falemaʻi ona o le vave galue, ae le filifilia),
  • antispasmodics (No-shpa ma Drotaverinum).

I le faʻaopoopoga, o mea faʻaleagaina o loʻo faʻamatalaina, o lona uiga, o fualaau oona e galue malosi i luga o le tino.

Le faʻamalositisi togafitiga o le maualuga ma le puipuia

E mafai foi ona togafitia le maualuga o le maualuga i togafitiga faa-tagata, ae na o amataga lava. Afai e iloa e le fomai le gasegase o le tagata maʻi ina ia togafitia e aunoa ma le faaaogaina o fualaau faasaina, e mafai ona ia saunia se meaai mo ia, faatonuina le togafitiga o le physiotherapy, o se lavelave o togafitiga togafitiga, pe auina atu o ia i se togafitiga toga.

I le togafitiga o se fale, o ituaiga eseese o laau e masani ona faaaoga, mo se faataitaiga, tea mai le chamomile, mite, lanu meamata, teuteu o vine viburnum, ash ash. O a latou faʻaaoga masani e mafai ona faʻamalosi ai le puipui lapisi ma faʻateleina ai le mamafa.

O le tulaga mo le togafitia o le maualuga o le toto maualuga o se algorithm o gaioiga ma se lisi o fualaau ua fautuaina, lea ua malilie i ai komisi faavaomalo ma e tusa ai ma le togafitiga.

O le auala sili ona faigofie e puipuia ai faʻamaʻi i le fale o le vavaeina o taimi mo faigamalaga faifai pea o le a avea ma vaega o le tino faaletino, e tatau foi ona tatau le faasaʻoina o meaʻai: e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o le masima ma meaʻai vevela, mea manogi. Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, aemaise lava o meaʻai aano o meaʻai, mea suamalie suamalie, ma isi keke keke.

E manaʻomia le faʻatinoina o gaoioiga faʻaletino, o le tausisia o le pulega masani a le aso, e manaʻomia le moe umi. Afai e manaʻomia, o le mamafa e tatau ona fetuunai. Faʻasaina le vai (bath, saunas, nofo i le vevela).

O amioga le lelei e tatau ona faamutaina - e faatatau lea i le ulaula ma le ava. Sili atu le puipuia o togafitiga nai lo se togafitiga umi ma le tiga o le maualuga.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Faʻasaoina o vailaau mo faʻamalosi

O le faʻamaoniaina o vailaʻau e maualalo ai le toto maualuga o se tuusaʻo tuusaʻo a le cardiologist! O le maualuga o le maualuga o le totoga e le o le tulaga lea pe a mafai ona e faataitai i lou soifua maloloina.

O vailaau faʻasoifua maloloina ua faʻatulagaina e faʻavae i luga o faʻamaoniga o le toto maualuga i le maʻi ma faʻamaʻi faʻatasi. O vailaʻau faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le toto maualuga e vaevaeina i ni vaega eseese, e fuafua i le tuufaatasiga ma le faʻamalosia saʻo.

Ma, faatasi ai ma le maualuga maualuga o le 1 tikeri e aunoa ma ni faafitauli, e lava le ave o le sili atu i le 1 vailaau. Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto ma le i ai o le aʻafiaga o le tino o le tino, o le togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o le 2 pe sili atu faʻamaʻi.

Peitai, e tusa lava po o le a le maualuga o le maualuga, o le faaitiitia o le toto maualuga e tatau ona faifai malie. E taua le faʻamautuina e aunoa ma se oso faafuaseʻi. Ole taulaiga faapitoa e tatau ona totogi i tagata matutua, faʻapea foʻi ma tagata gasegase oe na aafia i le faʻauʻuina o le myocardial poʻo le faʻamaʻi.

O le taimi nei, mo le togafitiga o le maualuga o le toto, o loʻo faʻaaogaina le tele o togafitiga o fualaau faasaina:

Aveina o fualaau faasainaAveina le 2 pe sili atu fualaau faasaina
Monotherapy poʻo le faʻasologa faʻasolosolo e faʻaaoga ai laʻititi fua o fualaau. Faʻaleleia ma se isi faʻaopoopoga, pe a manaʻomia, le fuainumera o vailaʻau faʻasoifua maloloina poʻo ona tui. Monotherapy i uluaʻi laʻasaga o togafitiga e masani ona faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase e maualalo le lamatiaga o faʻafitauli.Faiga faʻavae O le faatonuina o laupepa ma mataupu eseese ma faiga o le faʻaalia e mafai ona ausia ai le maualuga o le maualuga o le toto. I lenei tulaga, o le sini o le faaitiitia o le tupuga o ni faafitauli ogaoga. I le faʻaopoopoga, o le auala tuʻufaʻatasiga o le togafitiga e faʻaaogaina ai faiga faʻavae-tulafono mo le faʻateleina o le mamafa. O le faʻaaoga faʻaaogaina o le 2 poʻo le sili atu vailaʻau i ni nai laasaga e faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi e maualuga le lamatiaga o faʻafitauli o le cardiovascular.

Monotherapy e aofia ai le sailia o fualaau faasaina e sili ona lelei i lana gaioiga mo le maʻi. I le le i ai o se taunuuga lelei, o le metotia o togafitiga faʻaaoga e suia i se togafitiga tuʻufaʻatasia.

Mo le pulea lelei o le toto maualuga i se tagata gasegase, e fautuaina e faaaoga fualaau faasaina o gaioiga faaumiumi.

O nei vailaʻau, e tusa lava pe tasi le fua, e maua ai le taʻavale toto i le 24 itula. O se faʻaopoopoga faʻamanuiaga o le sili atu lea o le tautinoga o le maʻi i le togafitiga faʻatulagaina.

Auala e filifili ai se fofo mo le maualuga

E taua le matauina o le togafitiga o fualaau faasaina e le masani ona taitaiina atu ai i le paʻu tele o le toto. I tagata gasegase o loʻo mafatia i le cerebral arteriosclerosis, o le faʻaitiitia o le toto i le tino failele e masani ona matauina ona o le paʻu o le toto (sili atu ma le 25% mai le amataga). E aafia ai le soifua manuia o se tagata. E taua le siakiina e le aunoa o faailoilo o le mamafa, aemaise lava pe afai o le tagata maʻi ua uma ona aafia i le faʻauʻuina o le myocardial poʻo le stroke.

Pe a faatonuina e le fomaʻi se vailaau fou mo le malosi o le maʻi, e taumafai o ia e fautuaina le fuainumera i lalo ifo o le mafai.

Ua faia lenei mea ina ia le mafua ai ona aʻafia le fualaau. Afai o le faʻamautuina o le toto maualuga e tupu i se tulaga lelei, e faʻateleina e le fomaʻi le fualaau o le vailaʻau faʻamalosi.

Pe a filifilia se sui sola maloloina mo le maualuga o le toto, e tele mea taua e aofia ai:

  1. na maitauina mulimuli ane le gasegase o le onosai i le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa,
  2. vaʻaiga o fegalegaleaiga ma fualaau faʻatagaina e togafitia ai isi faʻamaʻi,
  3. afaina aʻafiaga o meafaitino
  4. le gasegase o le maʻi ile faʻafitauli,
  5. o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻamaʻi o le urinary system, diabetes, syndabolic syndrome),
  6. faʻamaoniga o faʻamaʻi o loʻo tupu i le tino o le tagata maʻi i le taimi nei (ia le aofia ai le avanoa e faatonuina ai vailaʻau e le faʻatusatusaina),
  7. le tau o le fualaau faasaina.

Faʻavasegaga o vailaʻau

I a tatou vailaau, mo le togafitiga o le maualuga, o vailaau faʻaonapo nei o se tupulaga fou ua faʻaaoga, lea e mafai ona vaeluaina i ni vasega se 5:

  • Calcium Antagonists (AK).
  • Diuretics.
  • β-blockers (β-AB).
  • AT1 tagata vaʻaia faʻamau (ARBs).
  • Angiotensin-liliu (enzyme) (Inhibitor ACE).

O le filifiliga o vailaʻau taʻitasi e faʻafefe ai le maualuga o le maualuga e tatau ona faʻavae i luga o aʻafiaga e ono aʻafia ai. E taua foi le iloiloina o lona aafiaga i luga o le ata atoa o le falemaʻi o le maʻi. O le tau o se vailaau e mafaufauina mulimuli.

O se fofo lelei e na o le fomaʻi e mafai ona faʻataʻitaʻiina, ma maua i luga lima iuga o le siama.

E le mafai ona e faʻamatalaina lenei vailaau ma oe lava, e aunoa ma le faʻatagaga a le fomaʻi.

Faʻaaoga togafitiga aʻafia

O le suʻeina o fualaau sili ona lelei i luga o lou lava ulu - o se galuega e le faʻaleagaina. A uma mea uma, o fualaau taʻitasi e galue i nisi o punavai o le maʻi.

Ae ui i lea, o le lelei o le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e maua i le naʻo le fesoasoani a nisi vai.

Laulau: Faʻamālōlōina Aafiaga Faʻafitauli

Vasega o fualaau faasainaVaʻa Faʻasolo Tupulaga Fou
ACE inhibitorsEnalapril, Kapoten, Prestarium, Benazepril, Lisinopril
Angiotensin II tagata faʻamaoniaIrbesartan, Eprosartan, Losartan
Paʻu o le kesiNifedipine, Veropamil, Isoptin, Corinfar, Amlodipine, Lacidipine, Diltiazem
Alpha agonistsDopegit, Clonidine
DiureticsHydrochlorothiazide, clopamide, furosemide
β-blockersAtenolol, Metoprolol, Labetalol

O le galuega autu i le togafitiga o tagata gasegase ma le faʻamaʻi o le maualuga o le maualuga o le faʻaititia o le faʻafitauli i le lamatiaga o faʻafitauli o le cardiovascular ma le puipuia o le oti. Ina ia ausia taunuʻuga maualuga, e tatau i le tagata gasegase ona taulai atu e le gata i le faʻaitiitia o le mamafa, ae toe iloilo foi lona olaga. E taua le lafoaʻi o amio leaga ma faʻamaonia le pulega ma malolo.

Faʻaaogaina fualaau mo le faʻalavelave maualuga

A o leʻi faatonuina se vailaau maʻoti, e tatau i le fomaʻi aoga ona suʻe uma lamatiaga e fesoʻotai ma faʻafitauli faʻafitauli pe a uma ona faʻaaogaina.

Faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia ma le maualuga o le toto maualuga, e mafai e le fomaʻi a le falemaʻi ona tuʻuina atu i le tagata gasegase malosi meafaigaluega:

  1. Kapoten 25 - 50 mg (tasi o vailaau sili ona lelei mo faigata).
  2. Physiotens (Moxonidine), o le 0.4 mg. Pe o le clonidine, ma se fua o le 0.075 - 0.15 mg. O le vailaau mulimuli e iai lona igoa lona lua - clonidine. E naʻo tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina pea lenei fualaau. Ua faʻamutaina nei mai le taʻavale o vailaʻau.
  3. Nefedipan (Corinfar). E matua maeʻa lava le faʻaalia o se faʻalavelave maualuga. E ave i totonu o fualaau e 10 poʻo le 5 mg.

Afai e le faaitiitia le toto toto pe a uma le 30-40 minute pe a uma ona ave pepa, ona mafai lea e le fomaʻi ona faia se inisiua ma se vailaau sili atu ona malosi.

Auala e faʻaitiitia ai le toto maualuga e aunoa ma fualaau

O faʻamalositino i taeao uma o le a fesoasoani e faʻasaʻo le toto maualuga e faʻaleleia ai le toto. A o faagasolo lenei vaitau, e manaʻomia e le tagata ona tuʻuina atu masima ma ipu vevela. Taumafa fualaau faisua ma meaai e maua i le potassium ma le magnesium.

Mo gaioiga maualuga, o meaʻai aano e sili ona aoga.

O le toto o le toto e masani lava ona masani ai pe a maeʻa le 2-3 aso taumafa ma le cranberries ma le pefu mauga.

O faʻavavelati vavalalata fesoasoani vave lava e laveaʻiina ai uiga o le toto maualuga. Ua lava lea e tuu i luga o maso o le tamai povi.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se faʻamaʻi matautia, o le togafitiga e na o se tagata poto faapitoa e faʻamaonia, e aloese mai fautuaga a tagata masani.

Q & A

O le tele o taimi, pe a uma ona faʻaitiitia le fualaau o le vailaʻau, o le faateleina o le toto maualuga e tupu malie. Ae o le faalēaogāina poʻo le faʻaitiitia o le fualaau o nisi faʻamalosi (mo se faʻataʻitaʻiga, Anaprilin, Klofelin, Atenolol) e mafai ona faʻaosofia ai le malosi. E masani lava o le maualuga o le toto maualuga e sili atu le maualuga nai lo le uluai. O lenei tulaga matautia ua taua o le faʻasolosolo maʻi. O le malosi e oso maualuga i le ao. O le oso aʻe e mafai ona pasi uma i le asymptomatically ma faʻateleina i tulaga lautele.

E taua le manatuaina o le tuumuli ese e mafai ona mafua ai le ogaoga o faʻalavelave e pei o le tiga o le maʻi tigaina, vavao, le mautonu le mafaufau, fasipolo, oso i le fatu ma le oti faʻafuaseʻi.

O le faʻaitiitia o le toto maualuga e tatau ona faasolosolo malie, aemaise lava i tagata matutua. O se suiga tele i le itu o le faʻavaivaia e mafai ona faʻaleagaina ai le toto i totoga taua. O le ausiaina o sini e masani ona faia i le tele o vaiaso.

E le tatau ona avea le fuafuaina o se mafuaaga mo le teena o togafitiga. E tatau ona feutagai ma lau fomaʻi o le a suia le vailaau o vailaau poʻo le faatonuina o se isi fualaau.

O le faʻaogaina o le lua poʻo le sili atu ituaiga o vailaʻau e taʻua o le faʻasologa faʻasologa. O le tasi fualaau faasaina e masani ona le atoatoa ma faaitiitia le mamafa e na o le 4-8% o le uluai kopi. O lona uiga o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia togafitiga ma fualaau faʻasaina ma aʻafiaga eseese, pe a oʻo i le maualuga o le toto maualuga i le 160/100 mm Hg.

E tusa lava pe o le ave muamua o fualaau faasaina i le amataga o togafitiga e maua ai ni faamalosiauga o taunuuga, pe a mavae sina taimi o le maualuga o le toto. E mafua ona o le aofia ai i le galuega a isi auala e aʻafia ai ona oso. I le tele o tulaga, o togafitiga faʻatasi ma lua vailaʻau faʻateleina e le tasi le isi o loʻo i ai se aafiaga lelei. O le togafitiga o le tuufaatasiga e lelei ona e le mafua ai ni aʻafiaga le lelei e tutupu ma se maualuga o fualaau o fualaau faasaina. O tagata mamaʻie maualalo le maualalo o le toto e mafai ona faʻamoemoe e ave naʻo le tasi le vailaʻau.

Afai e le lava le aoga o fualaau faasaina, e mafai e le fomai ona suia le tui, sui i se isi vailaʻau e mafua mai i fualaau faasaina poo le faaaogaina o togafitiga faafesootai.

TULAGA FAʻAFAITAIGA E LĒ ILOA
TUSI E TATAU ONA TATOU FAIAOGA

O le a le maualuga o le maualuga

O le toto maualuga o le toto e 120/70 (± 10mimita o le mercury). O le fuainumera 120 e fetaui ma le taofiga o le toto (o le toto i luga o pa o arteries i le taimi o le vavao o le loto). Ata 70 - faʻasolosolo diastolic (toto maualuga i luga o puipui o le gaʻo ao taoto le fatu). Faʻatasi ai ma se vavave umi mai le masani, o nisi vaega o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga ua maua:

Vaega (poʻo le tikeri)

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le tino. Seia oo mai i le taimi nei, o mafuaʻaga o lona tupuga e le manino. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le faʻamaʻi lea e iai se suʻesuʻega e le masani ai. Maualuga maualuga maualuga e tupu i le 10% o tagata gasegase e aofia ai:

  • laititi
  • endocrine
  • hemodynamic
  • neurological
  • popole
  • maualuga maualuga o fafine maʻitaga,
  • le faʻaaogaina o meaʻai,
  • fananau mai pepe.

I totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai se faiga e puleaina ai le toto maualuga. Faatasi ai ma le faateleina o le toto i luga o pa o toto tetele, ua afaina ai le initaneti. Latou te momoli atu se lagona o le namu i le faiʻai. O le nofoaga autu o le pulea o galuega vavalalata o loʻo i totonu o le medulla oblongata. O le tali o le vasodilation ma le faʻaitiitia o le mamafa. Pe a faʻaitiitia le mamafa, o le tino e faʻaalia ai faʻafeagai.

O le faateleina o le toto maualuga e mafai ona mafua mai i mafuaaga e tele:

  • lapisi, mamafa,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • mea e le afaina,
  • maʻi maʻisuka ma isi faʻamaʻi gasegase,
  • leai se magnesium
  • faʻasolosolo i luga o le eleele o le slander, pituitary gland,
  • popolega faalemafaufau
  • uiga faʻamaoni
  • afaina i le mercury, taʻitaʻia ma isi mafuaaga.

O aʻoaʻoga o loʻo i ai nei e uiga i mafuaʻaga o le faʻamaʻi e leai se faʻasaienisi faavae. O tagata maʻi na feagai ma lenei faafitauli, ua faamalosia e faʻaauau pea ona faʻaaogaina fualaau e faʻaitiitia ai o latou tulaga faaletino. Togafitiga mo le maualuga o le toto maualuga e fuafua i le faaitiitia ma le faamautuina o faailoga o le mamafa o le toto, ae le aveesea ai le mafuaaga autu.

O faʻamaʻi i laʻasaga eseese o le maʻi e ese. Atonu e le lagona e se tagata le faʻaalia muamua o togafitiga mo se taimi umi. Faʻasalaga o le gaioiga, vaovao, vaivaiga e fesootaʻi ma le gaioiga. Na maitauina atili: pisapisao i le ulu, afaina o lima, faaitiitia galuega, faaletonu mafaufau. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o le mamafa, o le tiga o le ulu e avea ma soa tumau. I le laasaga mulimuli o le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona tutupu ni faʻafitauli matautia: faʻaleagaina o le myocardial, faʻasolosolo o le ischemic, faʻaleagaina o toto toto, fatugaʻo, maunu o le toto.

Vaʻaia o le maualuga

O togafitiga uma e togafitiga e faʻaaogaina i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona vaevaeina i ni vaega: vailaau, vailaau, vailaau, faʻalavelave. Soʻo se metotia ua filifilia o togafitiga e le gata i le faʻamautuina o faʻamaoniga o le mamafa i maʻa.O togafitiga nei e puipuia ai suiga e le mafai ona suia i totonu o le muso o le fatu ma le gaʻo, ua mamanuina e puipui ai tino o le tino, saunia mo le soloia o mea lamatia e fesoasoani i le atinaʻeina o se tulaga maʻi.

Mataupu faavae o togafitiga o le maualuga o le toto

I uluai faʻaaliga o le faʻamaʻi ma mo le faʻamoemoe o lona puipuiga, e tatau ona usitaia mataupu faavae lautele o togafitiga o le a fesoasoani i le faasaʻoina o le tulaga ma aloese mai le faʻamalosia:

  • faʻaititia le faʻaaogaina o le masima, e le tatau ona sili atu i le 5 g i le aso (i tulaga ogaoga, faʻamalologa uma),
  • faʻavasegaina o le mamafa o le tino i luma o isi pauna, oona,
  • mafai gaioiga afi,
  • taofi le ulaula tapaa, inuina o le ava malosi ma meainu suamalie,
  • o le faʻaaogaina o tapenapena o fualaau 'aina, sauniuniga o laʻau faʻasolosolo i le tele o lagona faʻalagona,
  • faatapulaa le faatosinaga o mea taua,
  • po moe 7, ma sili atu i le 8 itula,
  • 'ai meaai e maua i le potassium.

Togafitiga tulaga masani

Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo maualuga o le toto, o le ki i le faʻamautuina lelei o le tulaga o le maʻi o le vaavaaia lea o togafitiga faafomaʻi. O le pulea o oe lava ia o meaʻai e faʻaitiitia ai le taʻavale e le taliaina. E tatau ona e iloa le malosi ma le faʻaaogaina o le gaioiga o le fualaau faasaina. I le faʻaalia o le maualuga o le maualuga poʻo le faʻasologa o tuaoi, o le tulaga o togafitiga e faʻatapulaʻa i le faaitiitia o le tele o masima i le meaʻai.

I tulaga ogaoga o le maualuga, o le togafitiga fualaau faasaina ua faatonuina. O fualaau malolosi o Atenolol ma Furosemide. Atenolol o se fualaau faasaina mai le vaega o p-selective blockers, o lona aoga na tofotofoina i le taimi. O lenei meafaigaluega e saogalemu tele mo tagata gasegase e maua i le maʻi fulafula, bronchitis tumau ma isi maʻi mama. E aoga le vailaʻau pe afai e vavae ese le masima mai le meaʻai. Furosemide o se vailaʻau faʻamaonia. O le fualaau o fualaau e fuafua e le fomaʻi.

Vailaʻau mo le maualuga

Lelei togafitiga mo le togafitiga o le maualuga o le totoga ua faatonuina ia amanaʻia faʻamatalaga o suʻega falesuesue, o uiga taʻitasi o le maʻi, tulaga o le atinaʻeina o le maʻi. O le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e faʻamaonia i le tulaga o le faʻasalaga umi o faʻamaʻi toto ma faʻamalositino auala e le maua fuaina ai fua.

Faʻaaoga fualaau faʻaonapo nei mo le togafitiga o le maualuga

E tele gasegase o fualaau faasaina mo le togafitiga o le toto maualuga, lea e tatau ona faʻaaogaina e le aunoa. O le filifiliga ma le taliaina o fualaau faasaina e tatau ona matua taua. I le le saʻo le togafitiga, ua tupu ai faafitauli: o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le fatu, faaletonu o le fatu. O fualaau uma e faʻaaoga i togafitiga togafitiga e mafai ona vaevaeina i vaega:

Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors (Inhibitors ACE)

Le taofia o se enzyme e liliu ai angiotensin I i angiotensin II

Enap, Prestarium, Lisinopril

Angiotensin II Inhibitors Resceptors (Sartans)

Faʻaitiitia faʻaogaina i le vasasal spasm ona o aʻafiaga i luga o le system renin-angiotensin-aldosterone

Losartan, Telmisartan, Eprosartan

Ia i ai se aafiaga vasodilating

Atenolol, Concor, Obzidan

Faʻatoʻa poloka alalaupapa

Pupuni le fesiitaiga o le konisini i totonu o le masini, faaitiitia le malosi o le malosi i le suauu

Nifedipine, Amlodipine, Cinnarizine

Thiazide diuretics (togafitiga)

Aveese le sili atu o le suavai ma le masima, e puipuia ai le fula

Imidazoline Receptor Agonists (AIR)

Ona o le fesoʻotaʻiga o nei vailaʻau ma le faʻaleleia o le mafaufau ma le toto o gaʻo, o le suia o le vai ma le masima, ua faʻaitiitia ai le gaioiga o le faʻaaogaina o le toto fou

Faʻatasiga o vailaʻau faʻasaina

O le faiga o le gaioiga o fualaau faasaina e maua ai le toto maualuga e eseese, o le mea lea, o togafitiga faafomaʻi o le toto maualuga e aofia ai le faaaogaina o tuufaatasiga o fualaau. E aoga mo faʻafitauli o le maualuga o le toto maualuga, faʻaleagaina o isi totoga, ma le le atoatoa. E tusa ma le 80% o tagata gasegase e manaʻomia togafitiga faigata. Auivi lelei o:

  • O le inhibitor o le ACE ma le poloka poloka o le calcium,
  • Pule o le ACE ma le toto,
  • paʻu o le calcium ma le diuretic,
  • poloka poloka poloka ma le peta blocker,
  • dihydropyridine calcium antagonist ma le beta blocker.

Faʻasalaga faʻaleagaina o vailaʻau faʻasaina

E tatau ona saʻo lelei le faia o vailaʻau. O vailaau faʻasaina i le maualuga o loʻo i lalo i le tuufaatasiga lenei e leʻo iai se faʻamalositino e manaʻomia:

  • dihydropyridine o le antagonist ma le calcium blocker non-dihydropyridine,
  • peta blocker ma le atiata ACE,
  • alpha-blocker i le tuufaatasiga faatasi ai ma isi fualaau faasaina (sei vagana ai peta-blocker).

Le togafitiga ole togafitiga

Soo se faamai e sili atu ona puipuia nai lo le togafitia. I le taimi muamua o le oso i le toto, e tatau ona e toe iloilo lau ituaiga olaga ina ia mafai ai ona taofia le atiina ae o le maualuga o le toto. Ole togafitiga ole togafitiga, faatasi ai ma lona faigofie uma, ua faamoemoe ile puipuia o le atinae ole maʻi cardiovascular. O lenei seti o fuataga o le totonugalemu lea o le faʻamautuina o le tulaga o na tagata gasegase oeo loʻo togafitiga umi mo fualaau faʻasaina.

Gaoioiga faaletino

O gaioiga faʻamalosi tino e faʻamalosia mo le maualuga. E aoga le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai faʻataʻitaʻiga. Latou te aafia ai le saoasaoa o le toto, faʻaagaga o mama, faʻaitiitia le toto. O taʻaloga ia e faʻatatau i maso tetele o lima. Savaliga aoga, tietie uila, aau, moli vaʻaia. O le filifiliga lelei o se lesona i luga o se simulator fale. O le faʻatonuina o aʻoaʻoga sili ona lelei e 3-5 taimi i le vaiaso.

Vailaau faʻapitoa

Faatasi ai ma fua o togafitiga masani, o auala sili ona faigofie e taulai i le faatumauina o le toto toto. O le sili ona lelei oi latou o:

  • Fatu laʻau E tolu punetini o fatu i aso taitasi (e mafai ona gaosia i totonu o se tuufaatasiga) e avea o se mea faaopoopo i salati, o meaai autu e masani ai le gaosia o le gaʻo, o le puipuia o le atherosclerosis o toto toto, faʻamalosia ai le mamafa.
  • Pine pine pine lanu. Alcohol tincture e faia mai lenei mea totino. Pine talo (aoina Iuni-Iulai) e sasaa i totonu o se fagu lita, sasaa ma vodka poʻo le ava malosi ma faʻamalosi mo 2-3 vaiaso. Faʻaalu 3 taimi i le aso ao leʻi 'aʻai, 1 sipuni.
  • O le kele. Lua cloves o le kālati lelei lelei, sasaa se ipu vai inu, ia tuu mo le 12 itula. O se mea e afua ai ua onā ma o se mea fou ua saunia. O le togafitiga e 1 le masina, o le faʻaaogaina e faʻaaogaina i le taeao ma le afiafi.

Faailoga mo falemaʻi

O le maualuga o le maualuga i le ogaoga o faʻafitauli o ni faʻafitauli faigata, o nisi tulaga e tatau ai ile falemaʻi:

  1. Faʻailoaina i faʻafitauli ogaoga. O lenei mea e oʻo atu ai i se faʻalavelave matuia i le tulaga lautele o le maʻi, e lamatia ai lona ola, o le tulaga lamatia o le faatupuina o se fatu fatu poʻo le taʻavale e sili. Ua fautuaina le falemaʻi faʻafuaseʻi.
  2. E masani ona osooso mai le toto i luga o le toto, o le mafuaʻaga e le manino ma e manaʻomia se suʻesuʻega auiliili o le maʻi ma le maʻi. O le maliega mo le falemaʻi e le maua ai ia tulaga, ae o loʻo maualuga le lamatiaga o le faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  3. O le tagata gasegase, faʻaopoopoga i le maualuga o le toto maualuga, e iai masalosaloga o maʻi fatu, mo se faʻataʻitaʻiga, angina pectoris.

O le maualuga o le toto maualuga o se taimi e valaau ai se taʻavale. O fomaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaaoga lelei togafitiga togafitiga, ma o le taunuuga lea e toe foi mai ai le mamafa ma le fatu i le masani. I lenei tulaga, e leai ni faʻamatalaga mo le falemaʻi o le tagata maʻi, ona mafai lea ona togafitia i luga o se nofoaga i fafo e faamautu ai le tulaga. I isi tulaga, afai e leʻi ausia le faʻaleleia, o le a tuʻuina i le falemaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga