E leaga le suka i le tino o le tagata?

Suga o se oloa talafeagai lea e masani ona i ai i la tatou meaʻai. I le 'ai ai, tatou te fesiligia i tatou lava le fesili - o le a le aoga o le suka mo se tagata, ma o le a le afaina? Suga o se carbohydrate, e taua tele mo le atoatoaga o galuega a le tino. O se mea e maua ai le malosi, o se mea e faʻaleleia ai le gaioiga o le cerebral lea e puipuia ai le fatuina o le thrombosis ma le gasegase, e lagolagoina le galuega o le ate ma faʻafeiloaʻi ai.

Suga, lea e ulu atu i totonu o le tino i foliga o fualaau aina ma fualaʻau, ae le o se oloa gaosi oloa, o le a aumaia ai nisi faʻamanuiaga. . Malosiaga o le carbonbohydrate - glucose, e faigofie lava ona gauai ma maua ai le malosi e maua ai le ola, ae o le kulukose o le a afaina pe afai e faʻaaogaina i ni tulaga le talafeagai.

Suga: tino, calories, ituaiga

Suauu masani, lea na masani ona matou vaaia i la matou laulau, e taua foi o le suauu. Sucrose o se mea taua e fatuina e ni molimiti se lua o suga faigofie - fructose ma glucose.

I le taimi lava e tasi i le tino, o le faagasologa o le vaeluaina o le suauu i elemene amata - monosugar. Molecules o monosaccharides, faʻafefiloi i totonu o le toto, faʻatūina le maualuga o le suka, ma tuʻuina atu i potu taitasi o totoga ma fusi o le tino o le tagata e ala i le vascular system. O nei faagasologa e faaauau pea.

O le matafaioi autu i le gaosiga o le eletise e aofia ai le kulukose. O, pe o le faagasologa o lona vaeluaina, ia toe faʻatumu le tau o le "suauu" o le tino pe a ma le 90%.

  1. Glucose - carbohydrate, o se vaega o soʻo se isi suka. O le inisalini o le hormone, lea e gaosia i totonu o le pancreas, e nafa ma lona faʻamamaina. A sili atu le maualuga o le aofaʻi o meaʻai o le gaʻo, o le faʻaaogaina o tupe mama. O le kulukose e tatau ona fetaui i le malosi o le tino-faaletino o le tino. E tasi le gram o glucose e aofia ai le 3.4 kcal.
  2. Fructose - monosaccharide, o se punavai foi o le malosi, ae o lona i ai i totonu o le tino e le mafua ai ona vave tuʻuina atu le malosi - o le malepelepe ma le siitiaina o le malosi. Fructose, faʻatasi ai ma le kalori o le 400 kcal mo le 100 kalama o le oloa, o loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo. O aoga o le fosi, pe afai e faʻaaogaina nai lo le suka, i le leai o le inisalini malosi o le inisalini ma le faʻamautinoaina o le maualuga o le suka toto o ni mea e afaina ai le tino.
  3. Miliki Sugar - Lactose . O le mole o lenei mea e aofia ai le kulukose ma le galactose. Mo lenei faʻatulagaga, e aofia i le vaega o le faʻasalaga. Ina ia fesoasoani i le lactose, e manaʻomia le enzyme lactase. O loʻo i ai i le tino o le pepe, ma o lona matua, o lona anotusi ua faʻaitiitia ma le manino. I tagata matutua, o loʻo i ai le susu o le faapalepale - o se faailoga o le maualalo o le lactase enzyme.
  4. Brown cane sugar - le faʻamaonia, le faʻamaonia. O microelements o loʻo i totonu o tioata e lanu ai. O le faʻaaogaina o le suka suka o le i ai lea i lona fausaga o elemene o le potassium, calcium, uʻamea ma le kopa. Ae, e pei ona faʻaalia i suʻesuʻega, o la latou anotusi e laiti ma e le afaina ai le lelei o le oloa. O le kalori o le oloa e 380 kcal mo le 100 kalama. O suka e mafai ona afaina ona o le maualuga o lona kalori, ma o lona faʻaaogaina i le i ai o elemene aoga e le aoga.
  5. E talitonuina lena mea sukala niu aumaia nisi faʻamanuiaga i le tino nai lo le cane. O le oloa e aofia ai elemene taua tele ma vitamini B, lea e fesoasoani i le faʻafefe o gaʻo. O faʻamanuiaga o le suka o le koko i totonu o mea e maua ai elemene taua, ma le afaina o le mamafa o le carbohydrate, aemaise lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Faʻaleagaina faʻaitino o vitamini B1 ma le B6 i le taimi o le faʻamamaina e faʻamalosia ai le faagasologa o le vaeluaina o le koko o le koko. Aua nei faʻaleagaina lenei oloa, e mafai ona afaina ai le fatu o le muscle ma le faiʻai, ma mafua ai le leai o se fua.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi a suga e faʻamoemoeina i le masani o lo latou taumafaina. Taulai atu i mea o loʻo i totonu o calories ma elemene elemene e le aoga, o latou mea e aofia ai. I lenei tulaga, e tatau ona tuuina atu i le faapaleniina o polysaccharides masani, sili atu ona faatuatuaina ma aoga.

O faʻamanuiaga talafeagai o le suka mo le tino o le tagata

O aoga o le suka o se faʻamatalaga faasaienisi. O le masani masani o le suka faamama poʻo le sipuniti o le sucrose, i le uiga masani, o se faʻasalaga e aofia ai glucose ma fructose. O le mea moni, o le sogasolo o se vailaʻau vailaʻau faʻasolosolo, o loʻo aofia ai kulupu o le maualuga o le mamafa o le mamafa o mea mamafa - ava malosi, palatini, gaʻo ma amino acids.

O elemene pito sili ona taua mo le tino o le tagata, o lona uiga o loʻo fuafuaina ai faʻamanuiaga ma mea leaga o suga - glucose, fructose, lactose ma isi vaega o suga masani, o le leai o se mea e faʻalavelave ai le tino.

  1. Faʻasalaga faʻapitoa o le cerebral.
  2. Faʻasalaga sikulasisi vascular.
  3. Faʻateleina le ono mafai ona faia i le cholesterol faʻamalama papa ma le thrombosis.
  4. Fuafua le tulaga o sooga.
  5. O le ate ma le vao e mafatia.

Ona o le le lava o le taumafa o gaʻo, o le mea o loʻo i totonu o tino o le ketone i le toto e maualuga le maualuga, lea o loʻo taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino. E amata ona faʻaaogaina meaʻai e pei o le fafie, faʻatasi ai ma le faʻasaʻoina o mea pala, ketones, i totonu o le toto ma le urine. O nei meaola e aʻafia ai le aʻafiaga o le tino, e taofia ai se tagata i le tino ma le mafaufau.

Suiga o le suka i aso uma - O le suka atoa lenei o loʻo maua i mea taumafa o loʻo avea ma vaega oa tatou meaʻai i aso uma. E tatau ona tuʻuina atu i le mea masani, faigofie le digestible sugar, lea o le a faʻatumu ai le tino i le malosi, vitamini ma elemene aoga.

Faʻamatalaga Faʻatino:

"E pei ona e iloa, o le suka o se" paʻepaʻe paʻepaʻe "pe pei foi ona taua o le" mea manogi suamalie ". Ma aʻo latou fai mai: "Soʻo se mea oona e aoga i nai tootoo" ma o le ae le talitonu i ai, ae o le suka e le o se faʻalavelave.

O aoga o le suka e itiiti ifo nai lo le afaina, ae o le:

  • suka e mautinoa ai le galue masani a le faiʻai,
  • faʻaleleia le lelei
  • faagaeetia (e fiafia i latou e fiafia i le suamalie latou te 'ai le lole po o le sukalati ma mea lelei uma lava, o mea uma e foliga e le pisia),
  • suka e sili ona aoga mo le ate ma faʻafeiloaʻi (o le glucose e avea ma pa puipui i le va o le ate ma toxins leaga)
  • leai se suka i totonu o le tino e mafai ona mafua ai le vevela, tigaina ma le tiga o le ulu,
  • oe fiafia i laʻau suamalie e le afaina i le gasegase ma le gasegase.

Ia, e le o lona uiga e tatau ona vave amata ona e 'aina le suka i kilokalama!

E tatau ona i ai se fuataga i mea uma!

O loʻo i ai se faʻamatalaga e faapea o le suka i aso taitasi e 10 teaseti, ae ou te faanatinati e matauina o le suka nei ua faaopoopo i oloa uma ma e oo lava i iʻa felelei, e aunoa ma le faʻanoanoa, aua e sili atu le leaga mai le suka, pei ona ou fai atu, nai lo lelei.

Aemaise lava e tatau ona e faʻaeteete i le faʻamalieina lelei, pe a iai ni faafitauli faʻalesoifua maloloina, e taʻua o le maʻisuka, iinei o le suka e masani lava o se tapasa!

Ma, ioe, aua nei galo o le tele o le taumafaina o suti e mafua ai:

  • i faafitauli i vaʻa toto,
  • mamafa tele
  • e maualalo le faʻamaʻi (e masani ona maʻi tamaiti pe a maeʻa aso malolo, mo se faataitaiga, o le Tausaga Fou, ona o le tele o suti ma vave),
  • atiina ae caries, faʻapipiʻi le calcium.

E mafai ona faʻaauau pea le faʻaaogaina o le anti-benefits of sugar.

O le mea lea, i mea uma e tatau ona e iloa le fuataga!

Taumamafa i le mea sao ma ola maloloina! "

Nadezhda Primochkina, nutritionist-nutritionist, Saratov

O le a le tele e tatau ona e faʻaumatia ina ia e le afaina ai lou ola maloloina?

Ina ia mafai ona aoga le suka ma e le afaina, e tatau ona matauina le masani o lona taumafaina, lea na fuafuaina e le au saienitisi i le 50 g. E sili atu ona faigata nai lo le mea e foliga mai. E mafai ona e suʻeina le tele o le meaʻai i totonu o le sipuniti ma fuafua lau masani, ae o loʻo i ai pea le suka. E maua i oloa eseese ma e matua faigata lava ona pulea lona tele.

Fualaau faisua, nati, cereals ma fualaau aina o ni punavai o mea masani, lelei lelei. E manaʻomia mo le soifua maloloina o tatou tino ma tuʻu mai ia i tatou le kulukose talafeagai. O gaosi gaosi oloa ma oloa o lo oi ai nisi taimi e sili atu ona leaga nai lo le lelei. E taua le suʻesuʻeina o le tuufaatasiga o ia oloa. I le faʻatusatusaina o la latou kalori i soo se tasi o monosaccharides, e mafai ona e fuafua le tikeri o le aoga ma le faʻaaogaina o le fua o le oloa ua fuafuaina.

Le faʻaaogaina o le suka mo le atinaʻe atoatoa o le tamaititi

O tamaiti e afaina i le faateleina o le afi. O mea gaʻo e manaʻomia mo tamaiti o se punavai o le malosi. Ae o le faʻaaogaina o le suka mo le atinaʻeina o le tamaititi e le gata o lenei.

  1. Faiga faʻavae.
  2. Talia
  3. Mucous membranes.
  4. Paʻu o le paʻu.
  5. Faaaliga

Suauu minerale lea e sili atu ona lelei: calcium, potassium, copper, iron.

  • Laititi maualalo o le hemoglobin i le toto.
  • Faʻaleagaina le puipuiga.
  • Arrhythmias o le fatu.
  • Le mautonu o le lauroid o le thyroid.
  • Anemia
  • Le lava le fiaʻai.
  • Vaʻaia.

O se tamaitiiti e oʻo atu i le tausaga e tatau ona maua le 40% o meaʻai gaʻo i taumafa i aso uma. E le gata i lea, o lona tulaga o taumafa e oʻo atu i le 60%. E tusa ma le 400 g o fualaau faisua ma fualaau 'aina, e avea ma punavai o monosaccharides, e tatau ona aofia ai i taumafa i aso taitasi o se tamaititi aʻoga .

Pe tatau ona ou faʻaaoga mea suitulaga?

O le ola o le tagata e manaomia ai se faʻaalu tele o le malosi. O le faʻamalieina oi latou ma le le aumaia o le tino i le vaivai o le tulafono lea o se olaga ola maloloina. Ina ia lafoaia atoatoa le suka o le natura ma sui i sui o le filifiliga sese lea. O lea ituaiga filifiliga e mafai ona afaina ai le soifua maloloina.

  1. Suauu toto.
  2. Glucose i sulu o le tino.
  3. Acetylcholine - mea e gafa ma galuega maualuga a le faiʻai.
  4. Le maualuga o le gamma-aminobutyric acid - o le vailaʻau e gafa ma le malosi o le mafaufau.

O loʻo i ai se lisi ua faʻatagaina mo le gaosiga ma le faʻatau atu o vailaʻau gaosi e suitulaga: cyclamate, sucralose, aspartame, acesulfame.

O nisi o mea e masani ai o le suka e faʻasaina i Europa i Sisifo ma le Iunaite Setete. O fafine maʻitaga ma tamaiti ei lalo ifo o le sefulu tausaga, e sili atu le aloese mai le 'aiina o mea gaosia.

O se tamai laulau manogi o le a le afaina ai se tagata maloloina. Ae afai e te togafitia lou soifua maloloina, ona tatau lea ona e taumafa i meaʻai e le masani ai.

O ai o loʻo faʻasaina ai le suka mo mafuaʻaga tau soifua maloloina?

Le faʻaaogaina o le suauu i lona faʻaaogaina tatau. O le masani i aso uma o lenei oloa e 50-60 g. E faatatau lea i le suka uma e ulu atu i le tino ao faagasolo le aso. E mafai ona oʻo atu i ni faʻafitauli matuia o le soifua maloloina, faʻapea foʻi ma se faʻafitauli, lea e tatau ona foia umi ma taugata.

Ua faamaonia le faʻataʻitaʻiga o le suka e mafua mai i le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi. . E i ai vaega o tagata e matua faʻasaina, poʻo lona faʻamautuina e matua tapulaa lava.

  • Maʻisuka
  • High cholesterol.
  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular.
  • Mafuaaga
  • O le faamaʻi.
  • Psoriasis
  • Alu
  • Faʻafitauli
  • Falemaʻi.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le tele o le suka o le suka e matemate. . O le le lava o le maualuga o le insulin e mafua ai nei maʻi i le hyperglycemia - o le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le itiiti ifo o le solia o le paleni o loo i ai nei mo ia ituaiga o gasegase e matautia tele.

Afai e masani ona e malelemo le lagona o le fiaaai ma ituaiga uma o laʻau suamalie, o le hormone leptin e le toe gaosia i le tino. O ia e nafa ma le amataga o se lagona o le atoatoa. Le le lava o le leptin i le tino o le fiaai faifai pea, lea e mafua ai ona gasegase taimi uma, tumu ma le gaʻo.

Meaʻai talafeagai o le 'ai lea o meaai masani. . Suga faanatura o loʻo i ai faʻataʻavale gaʻo vave o le a faʻaleleia le malosi, laveaʻi oe mai le atuatuvale, ma faateleina lau gaioiga. O penefiti, gaʻo ma fiber, o elemene o loʻo iai faʻatasi ma gaʻo, o le a faʻafouina ai le tino pe a mavae se maʻi, i le taimi o le toe faʻaleleia ma maua ai le puipuia puipuiga mai aso uma. O le faʻaaogaina faʻaitiitia o le suka masani o le malosi ma le malosi mo aso uma.

E le o suga uma lava

Sugar e sili atu nai lo le mea paʻepaʻe e te tuʻuina i lau kofe. (E manuia lenei mea.)

I le biochemistry, o le suka o se monosaccharide poo se disaccharide ("saccharides" o le isi igoa mo "carbohydrates").

  • Monosaccharide - Suga Mama
  • Disaccharide - suka e aofia ai monosaccharides e lua
  • O le oligosaccharide e maua mai i le 2 i le 10 suga faigofie
  • O le polysaccharide e aofia ai suga e lua pe sili atu foi (300 i le 1000 kulukose o molekone i le maso)

I se aotelega, o gaʻo uma e aofia ai suga taʻitasi. Afai tatou te toe foi atu i le faataitaiga o le sucrose, poʻo le suka i luga o le suka, o le mea moni lava o se mea e le faʻasalaina mai sugars faigofie, glucose ma le fructose.

I le taimi nei, sima, filo o meaʻai, cellulose o polysaccharides. Ma afai ua uma, ona alu lea: fiber - o le tele o tagata e iloa o se mea lelei - o se ituaiga o suka.

Mai mea e tolu o loʻo taua i luga, e mafai ona tatou naʻo le maso, lea e aofia ai glucose. Atonu ua e faalogoina le igoa "gaʻo vailaau mataʻutia" poʻo le "gaʻo gaʻo gaʻo," o loʻo faasino i ai le masini. E taʻua i latou e telegese aua e manaʻomia e le tino se taimi e momotu ai i lalo i suga taitasi (aemaise lava kullukose, "maualuga o le suka o le toto").

O le mea lea, o le manatu o se taumafataga atoatoa "free free" o lona uiga o le tuʻuina atu o le tele o meaʻai maloloina atoatoa. O le mea moni, e mafai ona e ola e aunoa ma le suka poʻo le gaʻo. ae ona o lou tino e mafai ona faʻapipiʻi le glukose e manaʻomia mai gaʻo gaʻo ma amino acids.

E mafua ona e manaʻomia e lou tino le suka. Glucose e manaʻomia e avea ma suauʻu mo ia galuega taua e pei o le gaioiga o le tino poʻo le faiʻai. (Ioe, o lau faiʻai e le gata ona galue i le kulukose, ae e manaʻomia, e fesoasoani foi i fesoʻotaʻiga i le cell.)

Ae o le mea e sili atu ona taua: e tele meaʻai maloloina lelei e aofia ai le suka (silasila i lalo). Soʻo se meaai e leai se suka e manaʻomia ai nei meaʻai uma e lafoai e le mafai ona manatu e saʻo, saʻo? Ma o le manatu lenei: soʻo se sogasoga masani e tele lava ina sese, e aofia ai le faʻamatalaga lautele "aua le 'ai sina suka."

Lisi o mea suamalie e le afaina ai le 'ai

Aua neʻi faʻafefe oe i le taufaaleaga. O oloa uma lava mai lenei lisi e maloloina - seivagana o le mea moni e te uuina i totonu o pakete, pe sasaa i le sipuni. Ma ioe, e tofu i latou ma suka. E oʻo lava i kale.

Fua:

  • O apu
  • Avaka
  • Puni
  • BlackBerry
  • Talosaga
  • Cherries
  • Cranberries
  • Aso
  • Fua
  • Fualaʻau
  • Vine
  • Talosaga
  • Lemon
  • Lime
  • Mango
  • Oranges
  • Pears

Fualaau faisua:

  • Artichokes
  • Asparagus
  • Beetroot
  • Pepa pepa
  • Kapisi
  • Kāreti
  • Palufela
  • Seleti
  • Pupu mai Brussels
  • Kal
  • Fuga
  • Kukama
  • Eggplant
  • Letusi
  • Faʻasusu laʻau
  • Musika
  • Greens
  • Bow
  • Fugalaau

Starches:

  • Peni
  • Palu falaoa atoa (faia e aunoa ma le suka faaopoopo)
  • Couscous
  • Lentils
  • Oatmeal
  • Parsnip
  • Peas
  • Quinoa
  • Sweet potato
  • Potato
  • Paʻu
  • Squash
  • Pea pods
  • Lulu

Meaʻai:

  • Faatoaga Fugalaau
  • Pipi mūmū (saili e aunoa ma le faaopoopo o le suka)
  • Popcorn
  • Pa puipui (siaki o le suka e le o le muamua i le tuufaatasiga)
  • Riki keke

Mea inu:

  • Teu
  • Diet Coke
  • Meainu vela (mai le paʻu)
  • Miliki
  • Tea
  • Suavai

Isi:

  • Laʻau pati (leai se suka faaopoopo)
  • Nati
  • Yogot e aunoa ma ni mea faaopoopo

Le tali i le fesili: o le suka e afaina?

E pei o le tele o mea i le olaga, o le faʻaleagaina e faalagolago i le masani.

E pei ona uma ona taʻua, e manaʻomia moni e lou tino sugars, e matua leaga lava o le a maua ai nisi, e tusa lava pe e te vaʻavaʻavaʻavaʻavaʻaʻi uma mai meaʻai.

Ae o le faʻateleina o le suka e tau atu ai i le maʻisuka ituaiga ma le gaʻo (e ui lava e te lava mai le taumafataga, e tusa lava pe e te le 'aina le tele o gaʻo). O le maualuga o le suka e mafua ai foi le faateleina o le numera o oloa faaiu o le glycation, ma o se taunuuga o le faaleagaina o le paʻu ma le maualuga o le lamatia o le kanesa ma le maʻi cardiovascular.

O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le suka faaopoopo ona lamatia, ae le ona o le "mafua ai ona fai ma vaisu e pei o le cocaine" (e mafai ona fai ma vaisu, ae le malosi e pei o kokeni poʻo le tagofia o vaisu i meaai). O le tulaga lamatia moni o le suka e le o latou toe maua mai ai. I le 1 kalama o le suka, e na o le 4 kalori foi. Ma mai le 4 kaloli e te le gaʻo. Ae ui i lea, e mafai ona e foloina le tele o suka ma e le lagona le atoatoa. Ma e te 'ai laitiiti. ona sili atu lea. ma toe fai. ona e iloa ai lea ua leai se pusa kuki, ae o loʻo i ai pea le fiaʻai.

Faatasi ai ma isi suga e faigofie tele ona alu mamao. E moni lenei faʻamatalaga mo i latou taʻitoʻatasi, e tusa lava po o le a le ola maloloina o lona igoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le "cane sugar" e sili atu le aoga nai lo isi punavai o le suauu, e ui lava o le mea moni e masani. I le eseesega, o le suamalie suamalie o le syrup corn (e masani lava 55% fructose ma le 45% glucose) e le sili atu le leaga nai lo le sucrose (50% fructose, 50% glucose).

Ole suisini faapitoa i suāvai. E mafai ona e inuina ma inu, ma inu i le tele o mea, e tutusa i le kalori i le 5-course meal, ma tumau pea le fiaai. Masalo e le o se mea e ofo ai ona o mea inu inu e fesootaʻi ma le faʻamaʻi o loʻo iai nei. I le taimi nei, o le soda ma le cola mo le 34.4% o le aofaiga atoa o le suka na faaopoopoina e tagata matutua ma tamaiti i le Iunaite Setete, ma o lona autu autu i le taumafa a le Amerika.

I lenei itu, o fualaau aina suamalie e le o se filifiliga maloloina. O le mea moni, e mafai ona sili atu ona leaga. Aisea? Aua o le suka o loʻo i totonu o le sua o fualaau suamalie o le fructose, lea e mafai ona aʻafia ai le ate (naʻo le ate e mafai ona gaosia le fructose i le tele o mea tetele). O faʻamatalaga o loʻo i ai nei o loʻo faʻaalia ai foi o le faʻaaogaina o fructose e mafua ai le sili atu o le mamafa o tupe nai lo le kulukose.

Ae o lenei faʻamatalaga e le saʻo mo suga o loʻo maua i fualaʻau ma fua. O le mea moni, e tatau ona faamanino i aso nei:

E le pei o sua o vine, o fua atoatoa e faamalieina ai le fiaai. O pi, e ui lava e faigata, e 10% le suka. ma le 85% o le vai, o le mafuaaga lea e faigata ai ona 'ai tele i latou. E le gata i lea, o suʻesuʻega talu ai nei ua fautua mai ai o fualaau aina e mafai ona fesoasoani e faatonutonu le suka o le toto.

E tasi le "sugar" inu e le o se mea faʻafefe tutusa: susu. E ui o susu e aofia ai le suka (lactose, glucose disaccharide ma le galactose), o lona anotusi e sili atu lona maualalo nai lo le sua o fualaau suamalie; ae le gata i lea, o susu ma le protein e aofia ai foi gaʻo. I le taimi na manatu ai le gaʻo o ni fili, o le susu susu sa sili atu ona maloloina nai lo le susu atoa, ae o le aso e leai. O lenei la o gaʻo (vaega) e tauamiotonuina, suasusu atoa, lagolagoina e se 'oa o faʻamaoniga, ua toe foʻi mai i foliga.

O le a le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso?

E i ai se mea e faamanatu ai: e le manaʻomia ona e lagona le nofosala i taimi uma e te 'ai ai le suka. Ae e tatau ona e tafao faamasani ma lou taumafa ma fai mea uma e mafai ina ia aua le sili atu i faailoga nei:

  • 100 kalori i aso taitasi mo tamaitai (pe tusa o le 6 teaspoons, poʻo le 25 kalama)
  • 150 kalori i le aso mo alii (pe tusa o le 9 teaspoons, po o le 36 grams)

O le a le uiga o lenei mea? Taulai i le 1 atoa Snickers pe tusa ma le 7-8 fasi keke o Oreo. Ae ia maitauina tatou te le o fai atu e tatau ona e faaopoopo Snickers poʻo Oreo i au meaʻai i aso taʻitasi. O nei faʻataʻitaʻiga na o le aofaiga atoa o tupe i le aso atonu e te manaʻo e faʻagata. Ae ia manatua: o le suka faaopoopo ua natia i le tele o nofoaga e lei faamoemoeina, e pei o le sua ma pizza.

E ui lava o le maualuga o le suka i le Iunaite Setete e mafai ona faaitiitia (i le 1999-2000, e pe tusa ma le 400 kcal / aso ma paʻu i le 300 kcal / aso i le 2007-2009), e maualuga tele. Ma, e moni, o se fua faatatau lenei, ma o le averesi o tau e pepelo. O nisi tagata e tele naua le suka, ae o isi. sili atu.

Ae seʻi tatou fai atu e te le fiafia i numera e tutusa mo tagata uma. Ma e te le manaʻo e ave se vaega atoa o vaega tetele faatasi ma oe i le aso atoa pe popole foi pe fia kene o le suka na e 'ai. Afai o lea, o se auala sili atu lea ona faigofie e taofi ai lana gaioiga i lalo o le puleaina. E faʻavae i luga o se faʻataʻitaʻiga o le Old Guide Guide i Pyramid lea na faʻafeiloaʻi i le 1992 ma suia i le 2005 e MyPyramid, lea na mulimuli ane suia i se fuafuaga o loʻo faʻaaoga pea e le malo o Amerika i aso nei.

O le mafuaʻaga o le ola maloloina o le suka e fua mai i fualaau 'aina ma fualaʻau: e le gata ina suamalie, ae e maua ai foi le tino i fiber, vitamini, minerale ma phytochimium (o meaola e ola malosi i totonu o laau, o nisi o mea e lelei mo lo tatou soifua maloloina), faʻaopopo i le suka. E mafai foi ona aofia ai le susu atoa iinei. O sina vaega itiiti o le suka masani o loʻo maua i le falaoa e le o toe faaopoopoina, ae o le suka e masani ona faaopoopo i le gaosiga i Amerika ua manatu i ai.

Ae o fualaau suamalie, honey, ma syrup, latou te faasino uma i le suka faaopoopo, e pei o le syrup sua tele.

O le a le mea o le a tupu pe afai e te le 'aina le suka

Pau lava lena. Mafaufau i lenei ata. Afai o le faavae o lau "sugar" patino e lautele, ona avea ai lea o se tamai pine o le suka faaopoopo mai luga e le mafua ai ona paʻu. Seiloga o le tele o suka i lau mea taumafa e sau mai meainu vevela, suamalie, kuki, meaʻai i le taeao, ma tutusa, e mafai e lau 'auʻau ona paʻu ma lau soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga