Le fua o le inisalini i totonu o le toto i tagata

O le inisalini o se homone lautele mo le gaosiga lea e nafa ma le pancreas. Na te auai i le metabolism o mea eseese o loʻo tutupu i le metabolism.

Ae ui i lea, o lana matafaioi autu o le galue lea i luga o siama i le taimi o le metabolism o gaʻo, faapea foi le faʻaleleia o le felauaiga o le kulukose i totonu o le toto.

O le sili ona maaleale i lenei ituaiga o hormone o sela o le ate, o le tino ma le musika. A uma mea uma, o le latou gaioiga masani lea e sili ona aoga le suka, lea e teuina e insulin, e manaʻomia. E le gata i lea, o lona tino tonu lava lea e "faaagaga" i le tulaga o le mea e taua o le fiaai malosi.

E leai se taua o isi galuega o lenei hormone. O lea, e maua ai le vave faʻaagagaina o le faagasologa o le felauaiga o amino acids - o poloka fale o mea taua e puipuia - i vaʻaiga eseese. E le gata i lea, a aunoa ma lea mea, o le gaogao o le phosphate, potassium ma magnesium ion e vaʻaia lemu lemu, ma o le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo ma le fausiaina o mea pipisi e taofi. Seʻio tatou tilotilo i le mea e tatau ona i totonu o le tino.

Tulaga masani masani

Mo se tagata soifua maloloina, o le insulin o le 3-20 μU / ml. E tatau ona maitauina e mafai ona fesuisuiaʻi ona anotusi i totonu o tapulaa maoti - e le o faailoa mai ai le i ai o faʻamaʻi.

O se suʻega insulin e tatau ona ave i le taeao i luga o se manava gaogao. A maeʻa, pe a uma ona 'ai, e faʻapupulaina le galuega a le pancreas, maua ai le tele o le homone, ma e suia ai le toto. Ae ui i lea, o lenei tulafono e le faʻaaogaina i tamaiti laiti ona e tutoatasi o latou inisalini mai le gaʻoina.

Ina ia iloa lona maualuga i le toto, o se suʻesuʻega faʻapitoa e talafeagai. I le taimi nei, lua ituaiga o taualumaga e sili ona lauiloa: anapogi ma le glucose tolerance test. Ina ia faʻamaonia lelei taunuʻuga, e fautuaina e fai uma suʻega.

Mo tamaitai, o le insulin o le fua mai le 3 i le 25 mcU / ml. O lona maualuga e ono fesuisuiaʻi ma tausaga. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le maitaga, e manaʻomia e le tino le tele o le malosi, o lona uiga o le tele o le hormone i fafine e faʻaluaina, ona oʻo ai lea i lalo.

O lenei suiga e manaʻomia ina ia mafai ai e le maso i luga o le tino ona faʻalauteleina, faʻamautinoa le tuputupu ae ma le atinaʻe o le tamaititi. Afai e le lava le inisalini i totonu o le toto, ona tupu lea o le faagaoioia o le mascular system ma e oo lava i le gau o fiva musika i vaega eseese o le tino. O le mea moni, i lenei tulaga, o le tino o le a matua faigata lava ona faʻafeteina le tele o mamafa.

Tausaga taʻoto

O le toto o se tagata maloloina e tatau ona aofia ai le 3-25 mcU / ml o le insulin. Ae ui i lea, i le matua, oi latou, e pei o tamaitai, ua i ai le faateleina o le homone - 6-35 μU / ml. E mafua lenei mea i le mea moni o le tino o se tagata matua e manaʻomia tele le malosi mo le ola atoa. E le gata i lea, o le faaputuputuina o le inisalini i le toto o tagata matutua e fesootai ma isi mafuaaga:

  1. Faatasi ai ma le matua, o se tagata ua faifaimalie ona faaitiitia lona lagona lelei i lenei hormone,
  2. O se faʻafitauli faʻavaivaia e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi,
  3. Faʻaaoga soo o ituaiga vailaau uma
  4. E masani ona latou feagai ma tulaga faigata.

Mo tamaiti ei lalo o le 12 tausaga, o le masani masani o le 3-20 μU / ml. Afai ei ai sina laititi o le fesuiaiga, ona tatau lea ona siakiina mo le faamai pipisi.

A maualuga tele - taʻu mai le tupuga o faʻamaʻi i se tamaititi.

Faaiuga

Ole inisalini o se hormone taua lea e aafia i le tele o faagasologa. O lona faʻaitiitiga faʻaititia, faʻapea foʻi ma le faʻateleina, e taʻitaʻia ai galuega a le tino.

O le mea lea, e taua tele le pulea o lona tulaga e fetaui ma le masani, lea e faalagolago i le matua ma le itupa o le tagata. Ole taimi masani ole siaki ole toto i le toto o le a mafai ai ona e iloa le tino vaivai o le tino ile vave amata ma taofia le atinaʻega o faʻafitauli.

Le uiga ma galuega autu o le inisalini

I le taimi muamua, o le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina se hormoni le toʻaga. Ma, i le pasia o ni vaega, o le a ia galue malosi. O le porotini masini o se ituaiga o ki lea e ulu ai glucose i gaʻo uma ma okeni.

Glucose e ulu atu i le faiʻai, mata, fatugaʻo, selu oona ma vaʻa toto e aunoa ma le inisalini. Afai e le lava i totonu o le toto, ona amata loa lea e gaʻo ona faʻagasolo le glucose maualuga, ma faʻaali atu ai i latou i le tele o popolega. O le mafuaʻaga lea i le maʻisuka, o nei totoga ua taʻua o "taulaʻi" ma e aafia i le mea muamua.

O le mea na totoe o le tino na o le glucose e naʻo le inisalini. I le taimi saʻo, o le kulukose ua liua i le malosi ma le maso. O le hormone e gaosia i le gasologa o le aso, ae i taimi o taumafataga, o le lafoaia o loʻo i ai le tele o le voluma. O le mea lea e taofia ai suauu.

  1. Fesoasoani i le kulukose e gaosia ai masini ma gaosia le malosi.
  2. Faʻaititia le avega i luga o le ate, lea e faʻapipiʻi le kulūkose.
  3. Faʻaauau le faʻavaveina o nisi o mea amino i totonu o le tino.
  4. Auai i le metabolism, aemaise ile gaosiga o le gaʻo.
  5. O le galuega autu o le vailaʻau o le hypoglycemic. I le faaopoopo atu i mea taumafaina e tagata, o le tino lava ia e faʻapipiʻi ai le tele o hormones e faʻateleina ai le maualuga o kulukose o le toto. O nei mea e aofia ai le adrenaline, hormone tuputupu aʻe, glucagon.

Faʻamatalaga ma masani e faʻalagolago ile tausaga

Ina ia iloa lau maualuga o le hormone, e taua le saunia lelei mo foai toto.

Sauniuniga mo le auʻiliʻiliga:

  1. E tatau ona toto le toto i luga o se manava gaogao.
  2. O le aso muamua e tatau ona avea o se taumafataga malamalama, ia le itiiti ifo ma le 8 itula aʻo leʻi faia le suʻega.
  3. I le taeao e mafai ona inu vai inu.
  4. E le fautuaina le fufuluina ma le fufuluina.
  5. 2 vaiaso aʻo lumanaʻi le suʻega, e tatau i le tagata maʻi ona taofi le inuina o fualaau uma. A leai, e tatau i le fomaʻi ona taʻu mai poʻo le a le togafitiga o loʻo maua e le tagata.
  6. I ni nai aso aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona teena meaʻai leaga: gaʻo, falai, kuka ma suamalie, faʻapea foʻi ma meainu malosi ma meaʻai vave.
  7. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e puipuia oe lava mai taaloga ma faʻalavelave mamafa.

O le taunuʻuga na maua mai pe a oʻo i le suʻeina o le suʻega toto mo le inisalini e leai se faʻamatalaga e aunoa ma se taunuuga o se suʻega toto mo le suka. E naʻo laina uma e lua e maua ai se ata atoatoa o le setete o le tino. Mo lenei mea, o le tagata gasegase e aʻafia i le mamafa ma faaosoosoga faaosooso.

O se suʻega faʻalavelave o le a faʻaalia ai le vave vave ona tali atu ile inisalini i le kulukose e ulu atu i le toto. A faʻatuai, e faʻamautu le siama o le maʻisuka latene.

O lenei suʻega e faia i lalo. Ua ave le toto anapogi mai se vein. O le maʻi e inu i sina glucose mama. Toe faʻatonuina le suka o le toto e faia i le 2 itula pe a uma le faʻamalositino.

Laulau mo le iloiloina o iuga:

I luga o se manava gaogao
NormE itiiti ifo i le 5.6 mmol / l
Glycemia le mama5.6 i le 6.0 mmol / L
O le maʻi sukaSili atu nai lo le 6.1 mmol / l
Ina ua mavae le 2 itula
NormE itiiti ifo i le 7.8 mmol / l
Le onosai le leleiMai le 7.9 i le 10.9 mmol / L
O le maʻi sukaLuga 11 mmol / L

O se faaosoosoga faaosoosoga pe tofotofo i le matelaina e sili atu nai lo le aso. Muamua, o le tagata gasegase e tuʻuina atu le toto i luga o se manava leai. Ona le 'ai lea o ia mo se isi aso, ma o le taimi e maua ai le toto. O faʻamaumauga lava ia e tasi e faʻamoemoeina i faʻataʻitaʻiga uma: insulin, glucose, C-peptide. I tamaitai ma alii, o le tulaga masani tutusa.

Lisi mo le iloiloina o taunuuga o le aofaiga o le inisalini i totonu o le toto:

Tausaga ma tulagaTulaga masani (μU / ml)
Tamaiti ei lalo o le 12 tausagaE oʻo i le 10
Soifua maloloinamai le 3 i le 25
Tina fafine6-27
Tuaie oʻo atu i le 35

O le a le mea e tautala ai se maualuga maualuga?

E masani lava ona matauina e le vaomatua se taimi pe a uma se taumafataga. Ae e oʻo lava i lenei tulaga, o lona maualuga e le tatau ona sili atu nai lo le tapulaʻa maualuga.

O maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e ogatasi ma faʻamaʻi nei:

  • fiaaai faifai pea, faatasi ai ma le taai,
  • fatu palpitations,
  • soona inu tele
  • lima gatete
  • masani ona leai se malamalama.

O faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto:

  1. Inisulinoma - faʻapitoa o neoplasm o le pancreas. E aʻafia ai tamaʻitaʻi o Langerhans ma faʻateleina ai le faʻateleina o le inisalini. Pe a fai se ituaiga o siama, o le tagata maʻi e faatonuina togafitiga. A maeʻa ona aveese le tumutumu, e 8 mai le toʻasefulu tagata e toe faʻafoisia.
  2. Sugaituaiga 2 maʻisuka. O le mafuaaga autu mo lona atinaʻe o le faʻamalosia o le inisalini. E leiloa e le siama lo latou lagona lelei i le hormoni ma faailo i le pancreas e le o iai se toto i totonu. Na amata ona ia faʻamalosi atili le homone, lea e oʻo atu ai i le totoga.
  3. Acromegaly poʻo le gigantism. O lenei faʻamaʻi e tuʻufaʻatasia ma le gaosiga o se aofaiga tele o le hormone tupu.
  4. Cushing's Syndrome faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o glucocorticosteroids i totonu o le toto, i le tali atu i lenei mea, o le pancreas e maua ai se tele o lona hormone.
  5. Polyvancy Ovary - O se faʻamaʻi e mafua ai le faʻaleagaina o le tino i le tino, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le hormone i totonu o le toto. O le tui vaʻaia o le mafuaʻaga lea o le mamafa o le mamafa, toto maualuga, maualuga o le cholesterol, faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o tumema, pei o le hormone e faʻateleina lo latou tuputupu aʻe.
  6. Mafuaaga I nisi tulaga, e faigata ona iloa pe o le faʻamaʻi o se taunuuga o le maualuga o le hormone i totonu o le toto poo lona mafuaaga. Afai muamua o loʻo i ai le tele o inisalini i totonu o le toto, e maua e se tagata se lagona o le fiaaai, e tele ni mea e 'ai ma mai lenei gaioiga sili atu mamafa. I isi tagata, o le mamafa tele e mafua ai le faʻamalosia o le inisalini, e mafua ai ona atiae le hyperinsulinemia.
  7. Faʻi maʻi.
  8. Toto E mafai ona faʻaauau e aunoa ma ni faʻalavelave, ae faʻateleina le fia ai.
  9. Fructose ma Galactose Intolerancetofi.

I le tulaga o le hyperinsulinemia, e tatau ona e suʻeina le mafuaʻaga o lenei tulaga, aua e leai se vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le hormone.

I le faʻaitiitia o le faʻaaliga, e fautuaina ai:

  • taumafa 2-3 taimi i le aso e aunoa ma le 'ai,
  • faatulaga se anapogi aso tasi i le vaiaso,
  • filifili meaai sao, ia faʻaaoga meaai ma na o sina fuainumera maualalo maualalo,
  • faʻamalosi fua
  • fiber e tatau ona i ai i meaʻai.

O taunuuga o le le lava o le hormone

E i ai le le atoatoa o le inisalini. O le le lava atoatoa o lona uiga o le pancreas e le maua ai se hormone ma o se tagata e atiina ae le maʻisuka ituaiga 1.

O le le atoatoa o le vavalalata e tupu pe a iai le hormone i totonu o le toto i se aofaiga masani pe sili atu nai lo le masani, ae e le o aʻafiaina e siama o le tino.

O le hypoinsulinemia o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. Faatasi ai ma lenei maʻi, ua afaina ai motu o Langerhans o le pancreas, lea e mafua ai ona faaitiitia pe taofia le gaosia o le hormone. O le maʻi e le mafai ona faʻaleleia. Mo se tulaga masani o le soifuaga, o faʻataʻitaʻiga ua faʻamatalaina le ola umi o le iniseti o le inisalini.

  1. Faʻasologa o mea faʻapitoa.
  2. Fafagaina. O le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o meaʻai ma mea suamalie e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le gaosiga o le hormone.
  3. Faamai pipisi. O nisi faʻamaʻi e iai le faʻaleagaina o tamaʻitaʻi o Langerhans, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le gaosiga o le hormone.
  4. Manatua O le le mautonu ole popolega eo faatasi ma le tele o le faʻaaogaina o le kulukose, o lea o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona paʻu.

Ituaiga ituaiga insulin

O maʻi maua i le maʻisuka o loʻo faʻatulagaina i lalo o le puleaina o le homone.

O i latou uma e vaevaeina e faʻatatau i le taimi ole gaioiga:

  • O le faʻasalaga e faatatau i insulini ultra-long, lea e oʻo atu i le 42 itula,
  • O Glargin e umi lana galuega ma e tumau mai le 20 i le 36 itula,
  • Humulin NPH ma Bazal o fualaau ia o le umi, o lona aafiaga e amata i le naʻo le 1-3 itula i le maea ai o le tui ma maeʻa pe a uma le 14 itula.

O nei fualaau oona ua avea ma faavae i togafitiga o le maʻisuka. I se isi faaupuga, o le tagata gasegase ua faʻamaonia le saʻo fualaau faasaina, lea o le a ia togi tasi pe faalua i le aso. O nei inisiua e le fesoʻotaʻi ma taumafa.

Mo meaai, e manaomia e le tagata maʻi ni injections o gaioiga pupuu ma faʻataʻitaʻi:

  1. Muamua e aofia ai le Actrapid NM, Insuman Rapid. A maeʻa le tui, e amata ona galue le hormone pe a mavae le 30-45 minute, ma maeʻa lana galuega pe a maeʻa le 8 itula.
  2. Faʻamatalaga e faʻaaogaina Humalog ma Novorapid amata la latou gaioiga i ni nai minute talu ona tui ma galulue mo na o le 4 itula.

I le taimi nei, mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o fualaau o le umi ma le gaioiga o taga e faʻaaoga. O le tui muamua i le tagata gasegase e tatau ona vave faʻasalalau - o se gaioiga umi. O nisi taimi e faʻafeiloaʻi e tagata lenei tui mo le 'aiga o le aoauli poʻo le afiafi, e fuafua i le olaga ma le lagona faʻalogo.

O le inisalini puupuu e faʻamatalaina muamua i meaai autu, 3 taimi i le aso. O le fualaau e fuafua faʻapitoa mo tagata maʻi taʻitasi. O se maʻi maʻi suka e tatau ona mafai ona saʻo le fuaina o le numera o iunite falaoa ma le glycemic index, ma e tatau foi ona ia iloa le fua o le insulin i le tasi le areto.

E talitonuina o le maualuga o le talo i le taeao, ma i le afiafi ua faʻaitiitia. Ae aua nei e faaaogaina nei upu e pei o se upu. O le tino o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, o le mea lea, o le tagata maʻi lava ia e tatau ona feagai ma le filifilia o atopaʻu ma le endocrinologist. Ina ia vave suʻesuʻeina lou tino ma filifili le fua saʻo, e tatau ona e tausia se tusi o le pulea e le tagata o ia lava.

E tatau i tagata uma ona tausia lelei o latou soifua maloloina. I le soifua maloloina lelei, e tatau ona faia le suʻega i le tausaga. I le tulaga o soʻo se faʻamaoniga o le maʻi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo suʻesuʻega. O suʻesuʻega faʻapitoa e fesoasoani i le tausia o le soifua maloloina ma puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli faigata.

Tuua Lau Faamatalaga