High cholesterol i alii

Faaliliu mai Eleni anamua, o le faaupuga "cholesterol" o lona uiga o le "pipi talo." Cholesterol o se tuufaatasiga polycyclic organic lea e aofia i le vasega o gaʻo susu. E le faʻamaʻapeina i le vai, e pei o gaʻo uma. E tusa ma le 80% o le cholesterol toto (pe a ma le 500 mg) e gaosia mai i le gaʻo, o le ate (tele), i se mea e itiiti ifo - e ala i gaʻo, intestini ma selu. 20% e sau mai meaai. I totonu foi o tusitusiga na maua ai le igoa "cholesterol". E i ai se eseesega i le va oi latou? O ona meatotino faaletino, o le cholesterol o se tioata i se tulaga vai o le tuufaatasiga. I fualaau, o le a sili atu ona saʻo le taʻua o le cholesterol. O lenei igoa e faʻaaogaina i tusi a fomaʻi mai fafo.

I totonu o le toto o le tagata, e le faʻasalalaʻau le cholesterol i lona mamanu mamā, ae faʻatasi ma pusa vevela. O se tuufaatasiga o nei mea e taʻua lipoproteins. O nei meaola o le felauaiga o loʻo vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma a latou gaioiga ma galulue e faʻaaogaina le cholesterol i totoga ma fusi:

  1. O le lipoproteins maualuga maualuga o le molécula (faʻapuʻupuʻu e pei o le HDL poʻo le HDL) e maualuga tele, ua lauiloa o le "lelei" cholesterol.
  2. O le mamafa maualalo o le tino (faʻapuʻupuʻu e pei o le LDL poʻo le LDL) - e maualalo le mamafa, o se vaega taua foi o le plasma o le toto ma e aofia i le ua taʻua o le leaga cholesterol.
  3. Tau maualalo mole mole mole, ioe. matuā maualalo (faʻapuʻupuʻu VLDL).
  4. Chylomicron o se vasega o protein e faʻapipiʻiina e le intestine e mafua mai i le gaosia o lipine oona (o se vaega o gaʻo mea ola). O nei mea e gaʻo ai le gaʻo, lea e eseese i le microscopic size - e itiiti ifo i le 1 micron.

Le taua o le cholesterol mo le tino

O le Cholesterol e maua i totonu o potu taitasi o le tino ma auai i le faasologa o le olaga o le tino. E manaʻomia i le tuʻufaʻatasiga o fomaʻi fomaʻi i vailaʻau oona (estrogen, cortisol, progesterone, aldosterone, testosterone, ma isi mea), faapea foi ma le suka.

A aunoa ma le cholesterol, e le mafai ona faʻalavelave le tino ma le puipuiga. Faʻafetai, o le vailaʻau D o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino, lea e aʻafia ai le fesuiaiga o Ca ma fuluʻi. E le gata i lea, e manaʻomia le cholesterol mo le gaosiga masani ma le gaioiga o totoga i totonu. E faʻamalamalamaina ma puipuia ai fiva namu, e fuafua ai le faʻamaoni o siama faʻamalosi ma lo latou filifilia lelei. E manaʻomia e le tino le cholesterol, ae le o lona sili atu.

Cholesterol metabolism i le tino

A maeʻa ona faʻamalosi i le puipui o le intestinal, o le cholesterol e ulufale i le toto. LDL ma le VLDL e le lelei mo le tino. Latou te nofo i luga o puipui o toto toto, faia ni atherosclerotic plate. E tatau ona i ai i totonu o le toto i ni vaega laiti. O lo latou faateleina o se faailoga lea o togafitiga. O le Cholesterol e fesiitai i luga o masini, ma afai e tele naua, o le a amata ona fofo i totonu o vaa. O le faʻafitauli o lenei tulaga faʻaletonu o le faʻaitiitia o le lumenia o le vaa ma faʻaitiitia le taʻavale. O le taunuʻuga o aʻafiaga o le fatu, o taʻavale.

Pe a talanoa e uiga i togafitiga o le hypercholesterolemia, o lona uiga LDL. O latou tulaga e le tatau ona sili atu i le 5 mmol / l. I le mavae ai o le 35 tausaga, faʻavave ona faʻagasolo faiga faʻavaomalo, o le mea lea, i lenei laina o le tausaga, e tatau ona e siakiina e le aunoa lau tulaga o le cholesterol.

O le maualuga o le lipoproteins o elemene ia e aofia ai "mea lelei" gaʻo. E le tatau ona itiiti ifo i le 1.7 mmol / l. Latou te faia se puipuiga - latou te puipuia le puipui lapisi mai le faaleagaina ma pulea le maualuga o le "leaga" cholesterol.

O le sini autu o le HDL o le tuliesea lea o le cholesterol leaga. E mafua mai i le mea moni e latou te fesiitai le cholesterol mai totoga i le ate, lea e faʻaumatia ai. O le mea lea, o le cholesterol ei ai se metabolism faʻapitoa i le tino o se tamaloa.

O le faʻaitiitia o le HDL maualuga o loʻo faʻaalia ai le avanoa o le atherosclerosis. E le itiiti ifo le lamatia ma le maualalo o le cholesterol. O tagata e iai faʻamaʻi o le a sili atu ona faʻavaivai, e tele lava ina iai a latou paʻu ma le kanesa. O le mea lea, o le soifua maloloina e manaʻomia ai le paleni i le va o vaega laiti o le cholesterol.

E talitutusa foi le taua i le toto biochemistry o le maualuga o triglycerides (TG). O latou fuainumera e le tatau ona sili atu i le 2.0 mmol / l o le toto i se tama matua.

Faatasi ai ma le matua, ua faateleina lenei aofaiga. O se faailo o le sili atu i le 2.29 mmol / lita o loʻo faʻaalia ai le ono mafai ona maua i le fatu fatu fatu, pancreatitis, maʻi suka, ma le maualuga. O le faʻaitiitia o faʻamaʻiga o le a faʻaalia ai faʻafitauli i totonu o le mama ma le ate, le lelei o meaai paleni.

I le 30 i le 40 tausaga le matua, ua faateleina le cholesterol toto, i le 50 tausaga, ua fetaui lipids.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le fua o le cholesterol e mafai ona fesuiaʻi i lona tulaga atoa i le 3.6-7.8 mmol / l, ae sili atu i le 3.5-5. Afai o le tagata maʻi e laʻititi, ona maualuga lea o le tulaga masani i le 6.4 mmol / l.

Ole maualuga o cholesterol i tane e faalagolago i le matua, tulaga masani faaletino. Ae ua talitonu fomaʻi o soo se cholesterol e sili atu i le 6 mmol / L o se mea lamatia i le tino ma e maualuga.

Faʻavasegaina o le maualuga o le cholesterol toto:

  1. Lelei sili - cholesterol e le sili atu i le 5 mmol / l.
  2. Lelei pe maualuga maualuga - mai le 5 i le 6 mmol / L.
  3. Mataʻutia maualuga - luga aʻe o le 6.5 mmol / l.

Le masani o le numera o le cholesterol mo alii i tausaga

O tausaga e taua foi:

  • e oo i le 20 tausaga, o le masani e 2.91-5.10 mmol / l,
  • 20-25 tausaga - 3.16-5.59,
  • 25-30 tausaga - 3.44-6.32 mmol / l,
  • 35-40 tausaga - 3.63-6.99 mmol / l,
  • e oo i le 45 tausaga - 3.91-6.94,
  • e oo i le 55 - 4.09-7.15 mmol / l.

E le gata i lea e suia ai se mea laitiiti. Ma sili atu i le 70 tausaga le matua, ua uma ona 3.73-7.86.

O fuainumera ua faaalia ai o le maualuga o le OH e faateleina i le matua. I se isi faaupuga, o mafuaʻaga i tane (cholesterol maualuga i luga o le toto o tagata matutua matutua) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma tausaga.

Ma e tusa lava pe a vaʻaia ma le totoa e se tagata tulafono uma o le ola maloloina, e sili atu i le masani ina ia aloese mai mea uma o le a le manuia. O le natura e maua mai ai le faʻaitiitia o tausaga i le metabolism.

Auala e iloagofie ai le vaalele

E fautuaina e le tele o fomaʻi le siakiina o le toto lipids i tausaga taitasi pe a mavae le 25 tausaga, ma pe a uma le 50 tausaga - tasi taimi i le ono masina. Faatasi ai ma se gasegase o le genetic, e tatau ona foai soo atu le toto.

Mo le faʻamoemoeina o le iuga, o le toto ua ofoina mai i luga o se manava gaogao i le taeao. E taua foi le le taumafaina o le ava, vailaau - o le aso ao leʻi faia le auiliiliga, aua e te 'ai mo le 12 itula, aua le ulaula pe inu mo le 6 itula, ma faaitiitia le popole.

O le aso ao lumanaʻi le suʻega, e tatau ona lafoai le malosi malosi o le tino, gaʻo ma gaʻo - atonu o mafuaʻaga ia o le toto maualuga o le cholesterol i tane. Afai e maua le atherosclerosis, ona toe tofia lea o le auiliiliga.

Mafuaaga o le Hypercholesterolemia

Hypercholesterolemia o aso nei o se faafitauli masani i le lalolagi nei. O mafuaaga o le maualuga o le cholesterol i tane e taoto io latou olaga i le mea muamua. O tamaʻitaʻi e fiafia tele i meaʻai gaʻo ma faʻanoanoa, o ē e pulea amio leaga i le tulaga o le ulaula ma inu.

O isi mafuaaga o le maualuga o le cholesterol i tane o le le atoatoa o le tino, popolega, ma le saoasaoa o le saoasaoa o le olaga. E aofia ai foi le mumusu e vaai se fomaʻi i le mulimuli.

E tusa ai ma fuainumera, o mafuaʻaga tuusaʻo o le maualuga o le cholesterol i tane o:

  • Taumafa le lelei.
  • Toto maualuga.
  • Le lava o faamalositino ma le toaga.
  • Mafuaaga
  • Tausaga e sili atu i le 40.
  • Maʻisuka i soo se ituaiga.
  • Faʻasolosolo lauroid.
  • O le faamaʻi.
  • Angina pectoris.
  • Faʻaavanoaina o immunosuppressants.

O le genis predisposition i le atherosclerosis o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le maualuga o le cholesterol i tane. I aso nei, o le maualuga o le cholesterol e amata ona faaalia i totonu o tagata pe a mavae le 35 tausaga.

I le taimi muamua, e naʻo le 40 tausaga na matauina ai lenei mea. Aisea? O mafuaaga o le toto maualuga o le cholesterol maualuga i alii na amata ona faamaumauina soo ona o le oʻo mai o tekonolosi fou, le gaioiga, gaioiga, faʻavaleaina o le ava malosi ma le atuatuvale ua faateleina. O nisi o galuega latou te fuafua e faateleina le cholesterol - oi latou ia o ofisa o le ofisa ma avetaavale o taʻavale uma.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le mafuaaga autu (o le toto o le cholesterol i tane e faʻaateleina tele nai lo tamaitai) o se olaga le saʻo. O le taua o meaai paleni e taua foi: e le o se mea faalilolilo e faigofie i tagata ona faʻagogo meaʻai, inu sina vai, ai fualaau aina, fualaau faisua, otaota ma fua. Ae latou te faʻaleagaina meaʻai vave, lea e leʻi maua ai se tasi i le soifua maloloina.

Faailoga ma faailoga o le hypercholesterolemia

O faailoga autu o le cholesterol sili atu:

  • o foliga vaaia o afifi i luga o le paʻu,
  • samasama o le paʻu i le va o mata ma le tupu o le xanthelasm ma le xantoma (togitogi ma lanu samasama i lalo o le paʻu o se faʻaputuina o lipids),
  • e aliali mai se lauulu uliuli i mata o le mata, vaʻaia le vaʻai,
  • tiga o le vae e mafai ona tupu ao savali pe tamoe,
  • osofaʻi angina (tachycardia, tigunia o le toto, osofaʻi, afu),
  • tupe mama.

I le faaopoopo atu i le lisi o faaaliga, e tatau i tamaloloa ona gauai atu i le lauulu sinasina. E le gata i lea, o le faateleina o le cholesterol i tagata e lamatia ai le faaitiitia o le malosi. E tupu lenei mea ona o le le lelei o totoga o totoga ma vaʻa vaiti. O le le totoina o le toto e mafai ona taitai atu i tulaga nei:

  • fulafula ma numera i vae,
  • foafosis
  • matagogo
  • mamafa i le manava
  • faanenefu vaaiga
  • malosi
  • vaivaiga ma le vaivai.

O nei faailoga uma o fafo, ma o totonu e afua mai i le vevesi o gaʻo, o le mea lea, e mafai ona matauina:

  • lapisi lapisi ma fasipolo,
  • apa i totonu o vaa ma vavalalata o latou lumena,
  • cardiagia
  • mafaufau le mafaufau.

Ae atonu e leai ni faʻamaoniga, ma e mafai ona iloa le hypercholesterolemia i le suʻega a le fomaʻi i se faalavelave faʻafuaseʻi. O le a le mea o loʻo talanoa i ai?

E manaʻomia le suʻega faʻatagaina i le i ai o faʻamaʻi fatu eseese, maʻisuka, ma faʻamaʻi fatuga ma le ate.

Faatasi ai ma le cholesterol ua faaitiitia, o le tulaga faafeagai e faapea o le tino puipuia o le tino e pagatia, ma o le galuega o le tele o okeni ua faaleagaina. O le mea taua, o le vaivai o le vaʻa e afaina ai ma o loʻo i ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le afaina o le tino.

Le matautia o LDL maualuga

O le faateleina o le cholesterol toto i alii i le leai o togafitiga talafeagai e mafai ona oo atu ai i faʻafitauli e pei o:

  • atherosclerosis
  • thromboembolism
  • fatu le fatu, suesuega, fatu fatu, angina pectoris,
  • o le leai o se tulaga,
  • gasegase o le ate, fatugaʻo, sulu faʻata,
  • cerebrovascular accident and strokes,
  • mafaufau le mafaufau
  • taunuuga leaga.

O vailaau toto e le mama e manumalo i le lisi o mea o loʻo taʻua i luga, o loʻo mafua ai nei maʻi uma. O le mea lea, e taua mo tagata uma ona manatua o mafuaaga ma taunuuga o le faateleina o le cholesterol i alii e masani ona vavalalata vavalalata, ma suʻesuʻeina taimi, ma, pe a manaʻomia, o togafitiga o se faʻamaoniga o le soifua maloloina.

O le a le mea e tupu i le poloka poʻo le vavalalata o le totoina o toto toto?

O toto toto, foliga o le toto i le mafaufau ma le fatu ua faʻalavelaveina, hypoxia, ischemia ma le necrosis. O faʻamaʻi faʻafuaseʻi, ma le atherosclerosis i le 89% o mataupu, o le maliu e tupu i se miti.

Afai ei ai se tagata maualuga i le cholesterol, o le a se mea e tatau ona ou faia? O le tali i le faafitauli e tatau ona atoatoa. O manatu autū o le: taumafa lelei, ma sili atu le lelei o meaai 5.

E taua le naʻo se lisi o loʻo i totonu o le kulupulerol maualuga i totonu o tane, ma le tausia lelei o se soifua maloloina, o le a fesoasoani e faʻaititia le cholesterol i tulaga masani. E taua tele le gaioiga faaletino, togafitiga pe a manaʻomia.

Faʻatau togafitiga

O mafuaʻaga ma togafitiga o le maualuga o le cholesterol i tane e fesoʻotaʻi vavalalata. E ui e tele fualaau oona e maualalo ai le cholesterol i le taimi nei ma e mafai ona faʻatau i se fale talavai e aunoa ma se faʻamaumauga, e le o lona uiga o le mafai ona maua ai se vailaʻau. E tusa lava pe e te matala i vailaʻau.

E na o se fomaʻi e tatau ona togafitia le maualuga o le cholesterol i alii. E fuafua ai le umi o le pulega ma le fualaau. E mafai e le fomaʻi ona filifili (lipid-lowering) o fualaau o le a taofia ai le atinaʻe o le atherosclerosis ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli.

O fualaau e maualalo le lipid e aofia ai:

  1. Tulafono - latou te poloka le sifi o le LDL, ma le ono mafai ona faaitiitia le lafoaʻiina o luga o puipui o toto toto. E faʻaleleia le metabolism lipid. E aofia ai: "Tricor", "Lipantil 2000M" - taua i le mafai ona faaaoga mo le maʻisuka, "Atorvastatin", "Simgal", "Tulip" ma isi.
  2. Fitirate fesoasoani e faateleina le aofaʻi o se enzyme e malepe LDL. E aofia ai Fenofibrate, Bezafibrat, ma isi.
  3. FFA - 'auʻaunaga o aseta fesoasoani. O le faiga o la latou gaioiga e faapea i totonu o le manava latou te taloina ai le kulimi bile ma fausia ai ni mea e le mafai ona faʻaaogaina e faʻamalosi i feces. O le iʻuga, latou te puipuia le faʻafefe o gaʻo i totonu o le manava. E tali mai le tino i le faʻavaeina o le faʻaaogaina o meaʻai fou mai le LDL, lea o le a mafua ai ona maualalo le toto o le cholesterol. E aofia ai le cholestyramine, colestipol, ma isi.
  4. O sauniuniga a le Nicotinic acid e mafai ai ona faʻaleleia le HDL i le toto.
  5. I le togafitiga masani e masani ona faaopoopoina e le tele o fomaʻi meaʻai e faʻaitiitia ai le talo. O togafitiga uma e faia i lalo o le puleaina o le maualuga ole OX ile toto.

Contraindications i togafitiga

E toetoe lava o vailaʻau uma. Tupe e faʻavae i luga o le fibroic acid e leʻo faʻaaogaina i tupulaga talavou e le o faʻaulufaleina. E le gata i lea, o lenei kulupu o fualaau oona e le o faʻamaonia mo tagata gasegase e maua i faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo, aua latou te faʻaosoina le fausia o maʻa fatuga. Faʻapitoa ma faʻamaonia ma le faʻaeteete mo pathoces gastrointestinal.

E le tatau ona ave le FFA mo i latou o loʻo mafatia i le faiga o le biliary, o loʻo i ai le tele o faʻamaʻi ma masani ai.

E le fautuaina le Niacin mo le hepatitis tumau, arrhythmias, IDPK ma le manava.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

O tulafono autu o le taumafa mo le maualuga o le cholesterol i tane o:

  • totoʻa manufefe,
  • moa e le tatau ona i ai ni pi.

O le mea aupito sili ona lelei o le sui lea o aano o manu ma iʻa poʻo moa.

O ituaiga uma o aano o manu mai manu laiti e faatagaina foi. Meaʻai gaosiga - i se averesi o le gaʻo gaʻo. O fualaau aina e tatau ona i ai i le taumafataga i le aofaʻi maualuga. O fualaau e tatau ona faʻalanuina i fuālaʻau fuālaʻau, sei vagana ai pama. O suauu e sili atu nai lo le le faʻamaonia.

O fualaau aina suamalie i luga o le vai, aemaise lava o le oat ma le buckwheat.

I le taumafataga e tatau ona:

  1. Nati.
  2. Mo falaoa - na o le falaoamata laititi.
  3. Egg yolks - 2-3 i le vaiaso. Faʻatapulaʻa foʻi le aofaʻi o le sipisi ma le faʻamalosi.
  4. Seafood - i le aofaiga pito i maualuga.

E leai se meaʻai. Lafoaʻi togafitiga - faʻamalolo pe kuka. Teu i se mea maualalo, e sili atu ona sui i le lauti. Fualaau mamago e faaitiitia. O le ava malosi e le aofia vagana ai uaina mumu.

O mea taumafa ma le maualuga o le cholesterol i tane, lea e maualalo ai le cholesterol, e tatau ona faapaleniina ma vaʻavaʻavaʻa solo totoa, puaa ma suavai, buns.

O mea inu e mafai ona inu vai, lanumeamata lauti, vao o vao, vine fou, ma le faʻamalosi. Fualaau - apu, faʻi, fualaau suamalie, vine, pears, plums. Berries - strawberries, strawberries, currants, fugalaau. Fualaau faisua - kāloti, beets, zucini, pulupulu Brussels.

Taimi (sei vagana ai mūmū / uliuli ma meaola uma) e faʻasaina. E le gata i lea, latou te faasasaina le toto. E taua le matauina o le kofe: o le tele o lona faʻateleina e faʻaleleia ai le cholesterol. Ae maise lava pe ae inu sili atu ma le 2 ipu i le aso. Sui i le lauti. O le lauti laititi e maualalo ai le cholesterol e 15%.

Faia o taʻaloga

Afai e le ogaoga le tulaga o le maʻi, ona mafai lea ona e faia e leai ni pulu. E tatau ona sui lou olaga. O faamalositino o le a le gata ina faamalosia ai maso, ae faaitiitia foi le mamafa, lea e taua foi.

Matou te le o talanoa e uiga i taunuʻuga o le Olimipeka. Lava le savali i le ea fou, ae le itiiti ifo ile itula.Faʻatumu ia taʻaloga taʻitasi ma le malologa musele, aʻo aʻoga, faʻaititia le tele o vai e inu ai.

E aoga le faia o le siva, siva, aau. O le siʻitia o uta e na o le faifai malie lava. O le faateleina o le fua o le fatu e le tatau ona sili atu i le 15 pa mai le masani.

O le a le mea e fautuaina e fomaʻi?

O lea la, fai mai fomai:

  1. Amata le taeao i se totogi 10-minute.
  2. Inu vai mama ia le itiiti ifo i le 2 lita i le aso.
  3. Ia mautinoa e inu se ipu vai 20 minute aʻo leʻi 'ai.
  4. Faʻesea le ava, ulaula.
  5. Faʻalositino pe a ma le 2 taimi i le vaiaso.
  6. Faʻasalaga i aso uma, ia le itiiti ifo ile itula.

E manaʻomia e le tino le cholesterol, ae o lona le lava po o le sili atu e oʻo atu ai i soliga ogaoga. O le paleni e manaʻomia ona tausia e taua.

Faailoga ma faailoga

O a faailoga e iloa ai le maualuga o le cholesterol? Ae paga lea, i fafo atu, o le faateleina o le cholesterol e faigata ona fuafua. O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi aofia ai le i ai o:

  • angina pectoris
  • faafitauli o le fale
  • sosoʻo faʻavalea,
  • vaivai,
  • leai se manaʻo
  • maualuga le toto maualuga
  • le toʻa i le ate,
  • faateleina le atuatuvale
  • o femalagaaiga masani ma ulu tiga,
  • lototiga
  • tiga i le pito i lalo pe a siitia,
  • xopona (gaʻo gaʻo i lalo o le paʻu).

O le tele o taimi, o xanthomas o loʻo i totonu o laumata. O isi faʻamaoniga e ono faʻaalia ai foi le atinaʻeina o isi faʻamaʻi. O foliga vaaia o le lauulu sinasina i alii e faatatau foi i faailoga o le toto maualuga o le cholesterol.

O lauulu lauulu e aliali mai ona o suiga o le atherosclerotic i le capillaries o le lauulu lauulu. O le mea lea, afai e matauina le ulu sinasina i luga o le ulu o se alii talavou, o le mafuaaga lenei mo le siakiina o le maualuga o le cholesterol.

Maualuga taumafa o le cholesterol

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, o tagata tomai faapitoa e fautuaina le faaitiitia o le aofai o le kalori o meaai i aso uma, e pei o: ia faaitiitia ai meaʻai o manu i le taumafataga. O mea taumafa e sui ai iʻa, ma gaʻo manu - e ala i fualaau faisua, e aofia ai fuālaʻau fou ma fua i luga o le lisi. E fautuaina le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i fua o le vaitau.

E tatau ona e 'aina le taeao ma le keke, le araisa poʻo le oatmeal, e le aofia ai meaʻai gaʻo ma falai mai meaai, o le a mafai ai ona faʻaitiitia le LDL (low density lipoproteins), faʻaitiitia le faʻaaogaina o le masima ma le suka, faʻavasegaina le menu ma meaʻai maualuga i fiber, gaʻo tumu ma pala.

E na o le tatau ona kuka meaai mo se ulugalii, tao i totonu o le ogaumu poo le kuka. O meaai e tatau ona faʻaititia. O se tulaga taua lenei mo togafitiga. O meaai e fesoasoani e faamama ai toto, faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol leaga. Ua fautuaina oe e le au atamamai e te 'ai:

  • paluga o le saito o le kulimi, pusa o meaʻai,
  • moa, lapiti, toso, vela,
  • mata mata ma olive suauu,
  • iʻa masima, o mafiafia ma fusi,
  • fuamoa, susu susu, curd, yogurt ma sina-gaʻo kefir,
  • fualaʻau maualalo maualalo
  • fualaau fai sua
  • tuna iʻa
  • fualaau faisua fou ma fualaau aina,
  • pi
  • popsicles,
  • pudding e maualalo le gaʻo, kuki oatema ma nati,
  • vai, fualaau aina suamalie, suamalie fou ua gaosia e aunoa ma le suka.

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, o le taumafaina o meaai e faateleina ai le vailaau e tatau ona le aofia ai:

  • povi, paila, pata ma le pama pama,
  • muffins, pasta suamalie suamalie,
  • pato, gogo ma aano o manu, lea e mafai vave ona faateleina le maualuga o le gaʻo-pei o le tuufaatasia i totonu o le toto,
  • mea faʻasalaga, siaki ma pastes,
  • falala falai, squid, caviar, uʻu, galo,
  • fuamoa falai, kulimi oona, kulimi, susu gaʻo, kulimi kulimi,
  • aano o manu
  • kirimulu, sulu oisa kulimi, popo,
  • kulimi ma koko ma mea inu inu,
  • mayonnaise ma sologa lelei.

Faʻamatalaga ma togafitiga

E faʻapefea ona iloa pe ua maualuga le maualuga o le cholesterol? Mo le fuafuaina o le maualuga o le cholesterol, e taua le foaʻiina o le toto i le 9-10 masina e maua ai se suʻesuʻega o le toto olaola - o le lipid triad. Faʻafetai i le auʻiliʻiliga, e mafai ona e fuafuaina le pasene o pai ma le leaga cholesterol.

O le i ai o le maualuga o le cholesterol e le mafua ai ona mafua ai ona le mautonu le gasegase. I nisi tulaga, o le faailoga o se vailaau e tupu pe a tago i vailaau: cortisone, thiezide diuretics, retinoids (mo le togafiti o siama).

O le a le mea e fai i le faʻalauteleina o se mea-gaʻo pei o le toto? O le puipuia o le atinaʻeina o faʻalavelave matuia, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le cholesterol i le toto ma, pe a talafeagai ai, ia vave ona togafitia soʻo se eseesega mai le masani. O togafitiga togafitiga o le hypercholesterolemia o loʻo faʻamoemoe e faʻaaogaina aʻafiaga o lenei tulaga. I le faaopoopo atu, faatasi ai ma la latou fesoasoani, o le atinaʻeina o faʻafitauli e mafai ona puipuia.

O le tagata gasegase e faʻamatalaina fualaau, mea taumafa meaai ma se togafitiga o togafitiga. O togafitiga o vailaʻau mo se maʻi matautia o tane i le mavae ai o le 20-30 tausaga o le ave:

  • Tulafono - fualaau oona e taofia ai le sifi o le cholesterol i le ate. O fuainumera sili ona aoga o Atorvastatin, Pravastatin, Lovastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin, Petervastatin.
  • O vailaʻau faʻalavelave lea e faʻalavelave ai i le faʻaaogaina o le cholesterol i totonu o le manava. O meafaigaluega sili ona aoga o Ezetrol, Inegi.
  • Sequestrants of acid acids - o se kulupu o vailaʻau e mafai ona fusifusia ai le suka i le intestine ma aveese mai le tino. O fua o le suka o fua ia o le fesuiaiga o gaʻo ma le cholesterol, o lea pe a maeʻa le apalai o le tino, o le maualuga o le cholesterol i le toto o le a paʻu malie. Sequestrants e mafai ona mafua ai le pupula ma le gastrointinalinal le fiafia. O tagata e sili ona aoga: Colestyramine, Colestipol, Colextran, Colesevelam, Hewar gum.
  • Fibrates - o mea e maua mai i le fibrin acid, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o triglycerides i le toto, e mafua ai le faateleina o le pasene o lipoproteins maualuga. Faʻatasi ma le talaaga o le faia o fibrates, o faʻafitauli o le ate, e mafai ona faʻavaivaia le manaʻoga tau feusuaʻiga, e mafai ona atiaʻe le arrhythmia, ma le fia ai. O fibrates sili ona aoga: Bezamidin, Lipanor, Lopid, Atromide, Miskleron, Gavilon, Normolit, Atromidin, Besalip, Lipantil, Tricor, ma isi.
  • O le Nicotinic acid o se kulupu vitamin B lea e maua i meaʻai. O se togafitiga o le vailaʻau o le nicotinic e mafai ona faʻamatalaina i le tulaga o le faateleina i le maualuga o le lipoproteins o le maualalo. Ona o le taofiofia o le lipolysis tuusaʻo (o le tuʻuina atu o gaʻo mai le gaʻo i totonu o le toto), o le pasene o le LDL e amata ona faʻaitiitia, ma le HDL (maualuga lipoproteins), i se isi itu, faʻapupula. E fesoasoani le Niacin e taofia le suauu o le cholesterol i le ate. E le gata i lea, o le niacin o loʻo i ai sona aafiaga vasodila. O le faʻaleleia o le niacin e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le faʻasologa o le cholesterol, ma faʻaitiitia ai le maualuga o le toto. Niacin faʻalauteleina le faʻaaogaina o fualaau i totonu o le tino, faʻamaonia ai le failautusi ma le gaioiga o le manava, faʻaleleia le faʻamalositino ma le tuufaatasiga o le vai inu, ma faʻasaʻo le ate.

Ina ia mafai ona fetuutuunaʻi le lipid composition o le toto, i le tulaga sili ona faigata, e mafai ona faʻaaogaina se auala faʻapitoa mo le faʻamamāina o le toto: faʻamalolo, masini, faʻamaʻi le lipoproteins. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, o le toto o se tagata maʻi e maua mai se vein ma faʻamamaina i ni masini faapitoa.

O le toto mamā i le taimi e tasi e ulu atu i se isi vein e faʻaaoga ai se pusi. I lenei tulaga, ua vave aveeseina le cholesterol maualuga. O le fea togafitiga togafitiga e filifili ai e tatau ona filifilia e le fomaʻi. E le taliaina i le mafaufau o le tagata lava ia ma faʻaaoga vailaʻau i fautuaga a uo!

I le faaopoopo atu i le taitaia o togafitiga faafomaʻi, e tatau i le fomaʻi ona faia ni faasaʻoga paleni ma faia se talanoaga e uiga i le taua o le aveeseina o paʻu faaopoopo. O le tagata gasegase e tatau ona matua lafoaia le ulaula tapaa, inuina ava malosi e aloese ai i le le lelei o taunuuga.

O tafaoga ma taʻaloga e taua i aso uma. O faamalositino, o le aau, taʻavale poʻo le volipolo e manaia tele. O le tele o gaoioiga faaletino, faapea foi ma le metotia o togafitiga, e tatau ona fautuaina e le fomaʻi.

O le a le cholesterol?

Faaliliu mai Eleni anamua o lona uiga o le "pipi malosi" ma o se mea taua, o se polycyclic lipophilic alcohol. 80% o loʻo gaosia e le tino lava ia (pe tusa ma le 500 miligrams), o le totoe, 20%, e sau mai meaai. O le isi igoa mo le vailaʻau o le cholesterol. O lona vaega autu o loʻo faia i le ate.

O le uluaʻi taʻua na toe foʻi i le 1769. I le 1859, na faamaonia ai e Marseille Berthelot e faapea, o se mea-e pei o le mea-tino e mafua mai i le vasega o le ava malosi.

Cholesterol e le mafai ona fofoina i le vai, e nafa ma le amio saʻo o siama kulupu ma le gaosia o le vailaʻau D, hormones ma le suka.

Lipoproteins o ni faʻalavelave faʻalavelave e mafua mai ona o le vailaʻau o loʻo feoaʻi solo i le tino atoa. Saienitisi saienitisi ituaiga e tolu:

  1. Laititi maualalo ("leaga"),
  2. Maualuga ("lelei"). E taofia ai le fausia o ni atherosclerotic plate.
  3. Chylomicrons. E aofia ai faʻamaʻi. Faʻaalia i totonu o le manava.

Galuega a le cholesterol i le tino:

  • toe faʻaleleia le metabolism
  • faatulaga le galuega o totoga i totonu,
  • fesoasoani i le tuufaatasia o hormones o feusuaiga,
  • tagata liliu mai vitamin D,
  • faʻamaʻoʻese ai filo nerve.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

Aisea e maualuga ai le cholesterol toto? E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, o mea e faʻaosofia ai le faʻatupulaia o le faʻatinoga o le "pipi malosi" o mea nei:

  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Totogi mamafa
  • Tuai
  • O le maʻi suka
  • Aiga
  • Faʻasolosolo lauroid
  • Soifuaga masani
  • Mea e le lelei
  • O le faamaʻi
  • Ischemic fatu fatu,
  • Manatua
  • Faʻaaogaina o le immunosuppressants, ma isi.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le mafuaaga autu o le maualuga o le cholesterol i le malosi malosi o feusuaiga o se olaga le saʻo.

O le faʻaopoopoga o galuega i tagata e manaʻomia ai togafitiga vave. O nisi o faailoga i fafo ma totonu o le tagata maʻi o le a fesoasoani i le fuafuaina. O le vaega muamua e aofia ai:

  • avanoa i le pito i luga o le epidermis,
  • samasama o le paʻu i mata,
  • lagona le lelei i vae pe a tamoe pe savali.

Ina ia mafai ai e le tagata lava ia ona iloa se maʻi, e tatau ona gauai le tamaititi i le xanthelasma ma le xanthomas (paʻepaʻe ma samasama i lalo o le paʻu). E mafai ona latou i totonu o laumata ma isi vaega o foliga ma le tino.

I le faaopoopo atu i na lisi, o faailoilo o le maualuga o le cholesterol i le tino tane e aofia ai le lauulu sinasina. Afai e amata ona sinasina le lauulu o se alii talavou, e tatau ona ia pasia suega talafeagai.

Faʻaalia i totonu le:

  • vavalalata o gaʻo o le fatu,
  • lapisi o toto toto ma, o se taunuuga, o se paʻu,
  • faʻaumatiaga o papa e mafai ona taʻitaʻia ai le fatu o le fatu,
  • mafaufau le mafaufau
  • tiga i totonu o le loto.

E masani lava, o le maualuga o le cholesterol i tane e le lagona ai e ia lava. E iloa le faafitauli i le isi asiasiga i le fomaʻi. O le mea lea, e taua tele le faʻapipiʻiina o suʻega faafomaʻi.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

Afai na siitia e se tagata le cholesterol, ona fautuaina lea o ia e tuu le puaa, sisi, mea e inu ai vai, ma mea manogi mai le lisi. E tatau foi ona faʻatapulaʻa lau faʻaogaina o fuamoa ma sisi. O le lisi o faʻatagaina e aofia ai le lapiti, vela, toso po o le moa susu, susu ma le maualalo o le pasene o mea oona. E talafeagai le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai oloa o fualaau.

O fualaau (oatmeal, buckwheat), nati, falaoa mai le falaoamata falaoa e aoga tele.

Aua nei galo e uiga i oloa e faaitiitia ai le faatinoga o le "pipi malosi":

  1. O suauu o le suauu (aemaise lava olive ma le mata o le sulu) e faʻaaogaina e pei o laei.
  2. Aano o manu. Laʻeseʻese o le gaʻo. Mo se faataitaiga, tamai mamoe. Fautuaina i le uila poʻo le kuka.
  3. Meainu. O le lisi o mea aoga aoga e aofia ai le vai, suavai fou e sasaina, faʻasolosolo solo.
  4. Faʻailoga. Auauna o se puna o fiva (falaoa, falaoa). Ia mautinoa e aofia ai fatu mai le araisa, saito, buckwheat (i le vai poʻo le susu susu, e aunoa ma le suauʻu) i le taumafataga.
  5. Fualaau (apu, faʻi, fualaau suamalie, vine, pears, plums).
  6. Berries (strawberries, strawberries, currants, fugalaau).
  7. Fualaau faisua (aemaise lava kāloti, beets, zucini, pulupulu Brussels) fou ma le kuka.
  8. Laʻu gaʻo susu gaʻo.
  9. Vaʻaga (sei vagana ai le lanu mūmū / uliuli ma le popo).

Cholesterol function

O aʻafiaga o meaola o meaola e fesoʻotaʻi tonu ma faiga uma o le tino. O le maualuga o le cholesterol i se tagata maloloina e tumau, o lona masani e le sili atu ma le 5.2 mmol / l. E tusa ma le 80% o le faʻalavelave o le lipid complexes o loʻo faʻapipiʻiina e le ate, o le isi e sau i meaai. Sterol e aafia i le tuufaatasia o hormones o feusuaiga i totonu o alii, e nafa ma le tuufaatasia o meaola suamalie, vitamini D, o le vailaau e matua aʻafia i le masani ai o le 'aiina o meaai.

O le Sterol o se faʻaaogaina o le gaʻo gaʻo, o lana galuega autu o le tuʻuina atu lea o lipids oona ma le suamalie i paʻu o potu taʻitasi, i mea latou te maua ai le malosi o le cytoshells, puipuia malu mai siama, toxins.

Cholesterol e taua tele mo le faiʻai ma le taulaʻau, aua o se vaega o neurons. E le gata i lea, e lagolagoina ai le faapaleniina o le vai i siama, puipuiga o tagata.

O le solia o soʻo se metabolic process e suia ai le maualuga o le cholesterol o le toto, o se faʻamaoniga iloga ma faʻamaonia o le atherosclerosis.

Faailoga ma faʻaaliga faʻapitoa

O le faateleina o le cholesterol e le mafai ona vaaia i mata, e aunoa ma se suʻega toto, e le mafai ona faia se suʻesuʻega o le hypercholesterolemia, ae o loʻo i ai ni faailo o se tulaga faʻaleagaina lea e mafai ai ona masalomia le solia o le gaʻo gaʻo:

  • o foliga vaaia o xanthomas poo xanthelasms i luga o le paʻu o ni neoplasms ua tumu i gaʻo gaʻo,
  • o le faʻavaeina o se faʻapipiʻi lipoid - lanu samasama i luga o le sclera: i tupulaga talavou latou te talanoa e uiga i faafitauli tau gasegase, i tagata matutua - e uiga i le matua o le tino,
  • le lava o mea taumafa o ipu o pito i lalo e mafua ai le ogaoga, tiga i vae,
  • hypoxia o tisoa o le muso o le fatu, o meafaigaluega o mata - mafua ai le le mautonu i tua o le sternum, faʻalavelave mata,
  • o le leai o se mea e maua ai le mea moni e mafua ai le pala, le gasegase o feusuaiga.

O se maualuga maualuga o le cholesterol e faʻafefe ai le ituaiga o meaʻai, faapea foi ma le tele o pathopses vascular e faʻalagolago ile localization o pusa cholesterol.

Faʻailoa se faʻafitauli

O le auala autu e iloa ai le maualuga o le cholesterol o se suʻega toto. O loʻo aofia i totonu o le suʻega suʻesuʻega laʻititi o tagata maʻi taʻitasi o loʻo sailia fesoasoani faafomaʻi, i le polokalame o suʻega o le falemaʻi. Mo suesuega, ave le 5 ml o le toto mai se vein i luga o se manava gaogao. O le faʻataʻitaʻiina o le auiliiliga o le aia tatau a le fomaʻi.

I tagata, latou te fuafuaina:

  • OAC ma OAM e faamanino le soifua maloloina lautele o le tagata maʻi,
  • suʻesuʻeina o meaola faʻamaʻi ma le faʻamaoni o le suka toto, creatinine, uric acid - faailoga tau fesuiaiga,
  • aofaʻi cholesterol (OH) - o le aofaiga o vaega uma,
  • LDL - lipoproteins le maualalo (pe a manaʻomia - VLDL: tino maualalo lipoproteins),
  • HDL - lipoproteins maualuga (pe a manaʻomia - LAPP: lipoproteins o le vaeluaina).

O se faʻasalalauga lautele o le suʻega ma suʻega a le toto mo faʻamaʻi, suʻesuʻega faʻamalosi, suʻesuʻeina o genetine, faʻamatalaga lipid e mafai ona faʻatulagaina ina ia le aofia ai le natura o le aiga, faʻamalamalama le ituaiga o hypercholesterolemia.

O le maualuga o le lipids e suia i tausaga, lea e amanaia pe a filifili le faʻamaumauga.O le masani o le cholesterol i le tino o se tamaititi e 20 tausaga (mai le 3 i le 5 iunite) e eseese tele mai masani a se tagata e fa tausaga le matua (mai le 3.5 i le 7), aemaise mai mai le cholesterol matutua, lea e maualuga le 50-55 tausaga (e oo i le 7.2 mmol) / l).

O le vaeluaina o LDL ma HDL e tusa ma le 50:50.

Togafitiga uiga

O le Hypercholesterolemia e faʻapitoa i taimi talafeagai, faʻasalaga talafeagai. Le agavale e le o faʻamoemoeina, e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia: o le atherosclerosis, stroke, heart attack, vascular vascular or renal failure, maliu.

Vailaau

Faateleina o se taunuuga o tulaga eseese, o le maualuga o le cholesterol i le toto o tagata e aofia ai togafitiga fualaau faasaina i le leai o se taunuuga o togafitiga o meaʻai. O vaega autu o vailaʻau o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Tulafono: Pravastatin, Atorvastatin, Fluvastatin, Lovastatin, Simvastatin.

UlutalaFaamoemoega o le faaaogaina
O le pito i lalo o loʻo poloka ai le faʻasologa o le cholesterol hepatic faatasi ai ma le faʻaitiitia o le taimi e tasi i lona faʻatonuga i totonu o sela. Ua faatonuina e se fomaʻi, ua na o lalo lava o lana vaavaaiga faatonutonu e talia: e mafai ona oʻo atu ai i soliga matuia i le fausaga o le ate ma maso.

Mea taumafa o le iniseti o le cholesterol: Ezetima, Lipobon, Imene, EzetolPuipuia le faʻaaogaina o le cholesterol o le intestinal

Cholic Acid Sequestrants: Colestipol, Colestyramine (Cholestyramine), Kolesevelam

Latou te aveesea le cholesterol, o se vaega o gaʻo gaʻo, faʻaitiitia le fua o le gaʻoina o otaota, faʻalavelaveina le gaioiga o le tofo (aʻafiaga itu).

Firate: Gemfibrozil, Faʻamamaʻo, ClofibrateFaʻaitiitia le faʻasalaga o triglycerides, aʻo faʻateleina le HDL.

Omega-3 acidic polyunsaturated i capsules ma suauu: suauu masani ma gaosia ai iʻa (puna o vitamini A, K2, D), krill suauu, fatu o le fatu, hemp, chia

Latou te puleaina le faʻasalaga o triglycerides, paleni HDL ma le LDL ona o le lafoaia o le cholesterol leaga, faʻamalosia ai le fatu, faʻateleina le galiu o vaʻa tetele ma capillaries.

Multifitamin complexes ma vitamini B3 (PP, nicotinic acid)Ua ia i latou le meatotino o le faʻaitiitia o le cholesterol toto

O le faaputuputuina o lipids aupito maualuga i totonu o le toto e te faʻaoga ai i le faʻagasologa o le LDL apheresis. O loʻo faʻaaogaina togafitiga o le toto faʻatoʻa tino e faʻaaogaina:

Le ituaiga o taualumaga e filifilia e le fomaʻi e tusa ai ma le mafuaaga o le hypercholesterolemia ma le tulaga lautele o le maʻi. O togafitiga faʻapitoa o togafitiga e togafitia e ala i le faasaʻoina o le DNA, i le tulaga o suʻesuʻega faʻapitoa o vailaʻau faʻaleagaina e mafai ona faʻaleleia ai le numera o le taliaina o le LDL i le ate, sosoo ai ma le aveesea mai le tino.

Vailaau faʻapitoa

E mafai ona e taumafai e faasaʻo le siʻitia o le cholesterol faʻatasi ai ma togafitiga faʻataʻitaʻi, mafaufau i mea e sili ona aoga:

  • se ipu malamalama o le paluga o le mauga po o vine o le rosehip ma le suamalie i aso uma,
  • teuteu o le faila lautusi po o le eletise: sasaa le 10 g o aʻa aʻa ma vai inu ma kuka mo le 40 minute i luga o le vevela vevela, faamama, manava, inu se teaspoon 5 taimi / aso, vasega - 10 aso, toe fai pe a uma le 10 aso,
  • suauu i le taeao i luga o se manava gaogao o le 20 g, o le vasega o se masina, o le malologa e lua vaiaso, o le togafitiga e umi,
  • aʻa o le eleele, susu laʻau manogi fasi paʻu poo lau laulaʻau matagogo e tolu-leaf e faʻaaoga i aso uma, e pei o se faʻavavega,
  • moa - 200 g / aso i luga o se tulaga masani (manatu o tagata o le toto)
  • vailaau o le tino olaola: 10 g o meaʻai masani i le ipu vai, mafanafana mo se itula i totonu o le vai vai taele, malulu, vevela, inu se sipuni suamalie ao leʻi faia meaai mo le masina, se malologa mo le 10 aso ma toe fai,
  • fualaau o le sukalaʻau poʻo le vaovao o le Tribulus: 1 g o le suka i le tioata o vai inu, lelei, fufulu, inu se sipuni faʻatoʻaga tolu taimi / aso (ma le faʻaeteete ma se vailaʻau, o le sukalandine o le mea oona),
  • aofia ai artichokes o soʻo se sauniuniga i le lisi o aso taitasi (na o le 30 tausaga).

O fualaau faʻapitoa i le laasaga muamua o le hypercholesterolemia ua tauva manuia ma fualaau faasaina, ma i le saogalemu, ioe, sili atu ia i latou.

Polokalame Tutotonu o le Soifua Maloloina

E faʻatautaia taʻitoʻatasi i le tulaga o se taufaʻatau o le gaʻo o le tino i tane, ae e aofia ai vaega e tolu:

  • 30 minute i aso uma,
  • teena o le nicotine, ava malosi, fualaau faasaina,
  • meaʻai lelei.

O le faavae o le taumafa o le faateleina lea o le tele o fiva, vitamini, ma minerale e le ogatasi ma oloa o loʻo aofia ai le gaʻo ma gaʻo susu.

Mea ua faatagainaMea faasaina
Tifaga, samasoni, manulele, moa - iʻa iʻa, iʻa

Meaʻai gaʻo, pailani, saisi

Namu, pala

Fatty Dairy Products

OliveFaʻasusu meaʻai, meaai falai

Avocado, Cranberries, Raspberries

AtaTuʻu

Cereals (pito i lalo mo le 'aiga o le taeao)Lupa e tao

Fuga o le Rosehip, tea mint, lauti lanumeamata

E tele meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o le cholesterol leaga: kulimi, fatu fatu, soya, avo, blueberries, strawberries, rimoni, aronia, fualaau faisua fou.

Puipuiga

E iai faʻamuamua ma tulaga lua o le hypercholesterolemia. Muamua e aofia ai se algorithm i aso uma o gaioiga e fesoasoani e faʻafetaiaʻi ai faʻafitauli o le gasegase o le gataifale:

  • siakiga mamafa
  • lelei meaai paleni
  • teena o le nicotine, fualaau faasaina, ava malosi,
  • gaioiga faaletino i luga o se faʻaauau pea,
  • faaitiitia o tulaga faigata, popolega o le mafaufau,
  • puleaina o le suka, toto cholesterol toto,
  • siaki toto
  • toe faʻaleleia o le faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosofia ai le maualuga o le maualuga o le cholesterol.

Maualuga o se seti o fuataga e tatau ona puipuia ai le atinaʻeina o pathoces vascular e aʻafia ai le talaaga o pusa o loʻo tutupu, poloka ai mafuaaga mafuaʻaga o le atherosclerosis. O loʻo faʻamoemoe e puipuia ai faʻafitauli o le maualuga o le cholesterol. O le soifuaga soifua maloloina lea e faʻateleina ai le umi o le ola o se tagata.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Faʻaiʻuga

Faatasi ai ma le faateleina o le cholesterol, e tatau lava i se tamaloa ona iloa pe aisea ua toesea ai lenei faailoga mai le masani. Ua i ai nei se ata e sili atu ma le 6 mmol / l, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a tuʻuina atu se faʻamatalaga i se suʻega atoa o le tino. A maeʻa ona maua le mafuaaga, e tatau ona amata ona faʻaaogaina, aua o le faateleina o le cholesterol e mafua mai i soliga matuia mo le tino.

TAITAI! O taunuuga o le faateleina o le cholesterol i tagata e iu lava ina oo atu ai i le oti, o lea e taua ai le iloa o le faafitauli i le taimi ma faia uma fuafuaga e aveese ai.

O le natura o le fesoasoani o le a tuʻuina atu i le tagata maʻi, e faʻalagolago lava i le mafuaaga na faamanino. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se taumafa le talafeagai, e manaʻomia e le tagata maʻi ona fetuunai le maualuga o le faʻaaogaina o le vailaʻau mai fafo. Afai o le cholesterol o se faʻataʻitaʻiga, o se faailoga o se faʻamaʻi, ona mafai lea ona e maua lalo ifo lona tulaga pe afai e faʻaumatia le mafuaaga.

O le faateleina o le lipids e mautinoa lava e tau atu ai i pathoces vascular, aua e teu le cholesterol i puipui o toto toto. E matautia i le tele o solitulafono ogaoga:

  • siama fatu fatu
  • foia le ate
  • faʻaleagaina o le myocardial e mafua mai i le faʻalavelaveina o le pule ma le faʻavaeina o le toto i le muso o le fatu,
  • tulaga maualuga lona maualuga,
  • faafitauli tau fatuga
  • thrombosis o vaʻa tetele, e lamatia ai le gata o le thromboembolism, ae faʻapea foi le atinaʻe o faʻamaʻi faʻamaʻi - thrombophlebitis, veinsose veins,
  • le lava lelei o le toto o le cerebral.

O ia faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu ona o le pipiiina o le lumena o le faga o loʻo i luga o pa puipui, tupu aʻe i totonu ma poloka le lua, faʻaitiitia le toto. O lenei mea e mafua ai le leai o se vaivaiga i totonu o masini.

O faʻalavelave mai se lipid maualuga maualuga e faʻafuaseʻi ona tupu faʻafuasei ma e le mafai ona faʻafesuiaiga auala e amataina i alii ona o se gaʻo ua le lelei. I nisi tulaga, e manaomia e tagata maʻi le tausiga faʻafuaseʻi - o le ola o le tagata maʻi e faʻatatau i le saoasaoa o lona aiaiga.

Atinaʻe Atinaʻe

I le atinaʻeina o pathogenesis, o le matafaioi taua o le taʻalo i le tufatufaina saʻo o meaʻai i le tino o se tamaloa. O gaʻo o loʻo feaveaia e sela faapitoa - lipoproteins. E tupu lenei mea ona o le gaʻo e le mafai ona solo i totonu o le vai ma i totonu o le toto e le mafai ona maua fua, e mautinoa lava e manaʻomia le felauaiga.

I totonu o le toto, o gaʻo o loʻo feaveaʻi e faʻaaoga lipoproteins.

Eseese ituaiga lipoproteins i totonu o le tino e aafia i le gaosiga o gaʻo:

  • chylomicrons - o mea nei e faʻafefe ai gaʻo o loʻo ulufale atu i le tino mai le manava i le ate,
  • lipoproteins maualalo maualalo maua mai gaʻo i totonu o le ate ma fesiitai atu i isi nofoaga o loʻo aofia ai gaʻo i gaioiga o meaola,
  • lipoproteins maualalo maualalo e toetoe lava a tutusa galuega tutusa e pei o le vaega muamua, ae o le faateleina o latou tulaga i le tino o le tagata, e mafai ona atiaʻe le atherosclerosis. LDL ma le VLDL e taua o vaega atherogenic,
  • maualuga lipoproteins - fesoasoani e aveesea le gaʻo tele ma toe faʻafoʻi atu i le ate.

Faatasi ai ma le faateleina o le tino o atherogenic vaega o proteins e gaosia ai feula, o le atinae o le atherosclerosis e tupu. Faatasi ai ma lenei faamai i alii, ua faia ai ni tulaga e lamatia ai le le gata o se faaletonu o le soifua maloloina, ae mafai foi ona faatupuina ai se taunuuga matautia.

E naʻo le faʻaolataga lava e ono avea ma tulaga taua i le tino maualuga o le lipoproteins, lea e toe faʻaaogaina le cholesterol i le nofoaga ma e le maualuga le maualuga o lona toto, ma o le mea lea e le o iai i luga o puipui o toto toto. I lenei tulaga, o le maʻi e mafai ona tupu i se foliga malie po o le itiiti foi o faailoga mo le maʻi.

TAITAI! O le faateleina o le cholesterol i totonu o le tino i alii e taʻitaʻia ai le le atoatoa.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le testosterone male hormones e aluese mai le masani, o lenei mea e mafua ai le soliga o le faiga o metabolic ma le faʻalauiloaina o pathoces o le tino o le tino - gasegase erectile, hyperplasia prostatic.

O faʻalavelave mai i le maualuga o le gaʻo e tupu faafuasei ma e le mafai ona faʻasalaina taualumaga e amata i tane ona o se faʻalavelave faʻalavelave o le okeni. I nisi tulaga, e manaomia e tagata maʻi le tausiga faʻafuaseʻi - o le ola o le tagata maʻi e faʻatatau i le saoasaoa o lona aiaiga.

E le mafai ona iloa se tulaga maualuga o le cholesterol, aua ina ia mafai ona maua ai ni taunuuga faatuatuaina, e tatau ona faia se suʻega toto - o le numera e sili atu i le masani ma o le a faʻamalamalamaina le tulaga. E ui i lea, o le tino o le tagata lava ia o le a faʻasalalau le maʻi e uiga i le maualuga o le cholesterol. Afai e te iloa o faailoga o le maualuga o le cholesterol i tane, e mafai ona e taofia se isi faʻalavelave faigata o le tulaga i se taimi talafeagai.

E masani lava, o le amataina o faailoga o le maualuga o le cholesterol maualuga ua faʻamaonia ai nisi o faʻafitauli faʻalesoifua maloloina na faʻaosoina ai lenei mea moni. I tagata gasegase ei ai le genetic predisposition i le faaputuputuina o le cholesterol i totonu o le tino, o faailoga e aliali mai muamua. I tane, o faʻamaoniga nei e matauina:

  • xanthomas - i nofoaga o le vaivai o le gaosiga o gaʻo, e mafai ona e vaʻavaʻai i neoplasms nodular e aliali i totonu o tane, ua tumu i totonu ile cholesterol,
  • xanthelasms o deposits o le cholesterol e mafai ona vaaia i luga o laumata, i tulimanu o mata, i lalo o mata, i fafo atu o motu mausali o lanu samasama, faʻafefe faʻafefe, tumu i mea oona,
  • Lipoid Arch - o le igoa lea e maua i lanu samasama i luga o le sclera, e masani lava i tupulaga talavou latou te faailoaina faafitauli i le cholesterol, ma i se tamaloa e sili atu ma le 50 latou te talanoa e uiga i mea e uiga i mea e tutupu i le popo, matua.

O le atinaʻeina o faʻafitauli o faʻamaʻi ua maeʻa ona aumaia le faʻavauvau, ae le naʻo se fofo faʻafefiloi. Faatasi ai ma le le lava o le toto, o le tiga i totonu o vae, tiga i totonu o le loto, ma le vaaia o mea leaga. O faʻafitauli o faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le fesuiaiga o vaʻa toto e eseese ma e tele lava ina faʻalagolago i le faʻasinomaga.

Ona o le faateleina o le cholesterol i tane, o le gaosiga o hormones o tane ua taofia, lea e faʻaalia mai i le ova e tusa ai ma le ituaiga o tamaʻitaʻi - o gaʻo susu o loʻo i totonu o le ogavae. O lauulu e paʻu i luga o le tino, o le manaʻoga i feusuaiga e faaitiitia, ma faigata e matauina i feusuaiga.

O le mea sili ona taua

Ole maualuga o le cholesterol i tane o se solitulafono ogaoga ma e lamatia ai le ola maloloina. Faatasi ai ma aʻafiaga le lelei o le hypercholesterolemia, faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le thrombosis vascular, maualuga o le maualuga, ma le le atoatoa ua matauina.

Togafitiga o le maualuga o le cholesterol maualuga e faia i se auala e le mautonu. O tagata maʻi ua fautuaina fualaau oona e tuuitiitia ai le cholesterol, o se taumafa ua faatonuina. O le tasi taimi o le faʻamamāina o le toto e ala i le vavalalata e mafai. I le lumanaʻi, e tatau i tamaloloa ona lafoaia amioga leaga, fetuunai le lisi ma mataʻituina le maualuga o le cholesterol i le toto.

Tuua Lau Faamatalaga