Faailoga o le maʻisuka i tamaiti o le 8 tausaga: faʻamaoniga o togafitiga

O se tamaitai e masani ona popole i le soifua maloloina o ona tuaoi e masani lava ona le matauina uluai faailoga o le maʻisuka i le fale, ma tuuina atu i latou i le atuatuvale ma le vaivai. I le taimi nei, o se maʻi le tumau e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia.

O le maʻisuka maʻi (DM), o se tasi o maʻi sili ona taatele e tolu i le lalolagi, o lona lua na o maʻi mamaʻi ma faʻamaʻi o le fatu ma toto toto. E tusa ai ma tagata atamamai, o le numera o maʻisuka i le 10-15 tausaga o le a faateleina i le 2 taimi. O se faʻasalaga e mafua foʻi ona o le faʻamaonia o se faʻamaʻi faʻamaʻi e faalua ona masani ona aafia ai le tamaʻitaʻi.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka i fafine o le meaʻai tele. Ma o lenei ua le gata o uiga faʻale-tino o le tino o le tino. Na tupu i le talafaasolopito e faapea o se tamaitai, ao ola ai i se vaega taua o lona olaga i le umukuka, ua faamalosia e faafesootai soo meaai nai lo isi tagata o le aiga. O le maʻitaga, na te 'ai mo ia lava ma mo le pepe ma toe mafatia ai mai le meaʻai. E le gata i lea, o le maʻisuka e aʻafia e le laina fafine. O le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai ona iloa e tamaʻitaʻi lalelei ia faailoga muamua o le maʻisuka i fafine ina ia iloa vave ai le maʻi i le taimi muamua, ma puipuia ai le "fasioti tagata lemu" mai le faʻaleagaina o le ola maloloina ma le faʻapuupuugaina o le ola.

Ituaiga 1 maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka. O le gasegase o gasegase gaʻo o le ituaiga 1 e atiina ae i teineiti ma tamaitai talavou aʻo leʻi oʻo i le 30 tausaga faʻatasi ai ma se faʻasologa o le maʻisuka. E mafai ona faʻamaʻavale, faʻamaʻi vailaʻau poʻo siama siama.

O aʻafiaga o le maʻi e avea ma auala e mafai ai e le tino puipuia ona vaaia siama pancreatic pei o fafo ma faʻaumatia i latou i le faʻaaogaina o ana lava auupega. O le iʻuga, e suia fulafula glandular i ni mea fesoʻotaʻi.

O le mea lea, o le pancreas i nisi o ona eria e faamutaina le gaosia o le insulin, lea ua mamanuina e maua ai le homeostasis o le siosiomaga o le tino e ala i le faatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le gaioiga o le autoimmune e le iloa, e mafai ona faʻagasolo mo ni masina talu ona maua e le teineititi se faʻamaʻi viral. O le soifua maloloina o le tagata maʻi o loʻo faʻaitiitia le malosi, aʻo faʻaalia i le taimi lava lea o faʻaʻailoga o le maʻisuka i fafine:

  • O le fiainu pea o se taunuuga o le le faʻaoʻoina o le kulukose. O le tagata maʻi e mafatia i se faʻaleagogo, e inu tele le vai, ae le mafai ona onā.
  • Leʻa le mamafa, o nisi taimi e oo atu i le 10 kilokalama i le masina, e ui i le tele o le manaʻo. O le paʻu o le pa'ū o le iuga lea o faʻafitauli o le gasegase e mafua mai ona o le le atoatoa o le hormonal. E foliga mai ua muta le vaʻavaʻai ma faʻafefe le kulūkose.
  • Faʻatonu i le taimi mulimuli.
  • Ole faʻateleina o taimi masani ona o le tele o volumes of alcohol fluid. O se faʻasalaga e mafua mai i se tuʻutuʻuga ma le 12 faʻasolosolo i le aso ma se voluma o le urine i aso taitasi o le 3 lita.
  • Acetone manogi i le manava manava. O le acetone o se tasi o metabolites e masani ona aveesea mai le tino ma le urine. I le maʻisuka ituaiga 1, e tumau pea le toxin i totonu o masini ma faʻafefe ai.

I fafine pe a mavae le 30 tausaga, i le aluga o taimi, o isi faʻamaoniga e mafai ona foliga mai i le:

  • Laititi maualalo (35.5-36.1 ° C).
  • Tuʻuina, aemaise lava i totonu o le vailaʻau.
  • Vaʻa faʻaleagaina.
  • Felafolafoaiga, le maua o lagona, afaina o tamatamaivae, tiga i le loto, tamai povi ona o le faaleagaina o neura o le gataifale. I le leai o ni togafitiga taimi, o le gangrene e masani ona atiina ae.
  • Paʻu paʻu i le inu malosi ma le lelei o mea taumafa, faʻaitiitia o le pito i luga o le paʻu, manuʻa le lelei ma faʻamalolo.
  • Faʻaleagaina faʻamaʻi ma o se taunuuga o le malulu masani, lupe o le paʻu ma le faʻaleagaina o faʻamaʻi, thrush, furunculosis.
  • O le afaina, vaivai, popolevale, atuatuvale, ulu tiga ona o le le mautonu o le tino.

O se suʻesuʻega o le suʻega toto i tagata o loʻo faʻamanuiaina ile inisalini e faʻaalia ai le maualuga o le kullukose i le sili atu i le 6.1 mmol / L, aʻo le masani o le suka toto e 4.1-5.9 mmol / L. Ae maualuga le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga, pe a mavae se gasegase poo se mafatiaga.

O le faia o suʻesuʻega faifaipea i le maeʻa ai o le vaiaso e fesoasoani e faʻamalamalama ai le faʻamaoniga. Afai e ausia le laasaga o le 8 i le 11 mmol / L, o le kulukose o loo i ai i le urine. Faatasi ai ma le tele o suka i totonu o le toto, o nisi o vaega e tuufaatasia ma le hemoglobin o le toto mumu. O lea ituaiga polotini e taʻua o le hemoglobin glycated. E masani lava, o le 4.5-6.5%.

Vaʻai foi: Faʻapogai ma togafitiga o le faʻamamaina i totonu o le vaʻa

Ituaiga 2 maʻisuka

Afai e tausisia e le pancreas se tulaga masani o le inisalini, ae le mafai ona iloa e le siama le homone, latou te talanoa e uiga i le le atoatoa o le insulin pe o le maʻisuka ituaiga 2. I totonu o lenei setete, o sosolo e lagona ai le fiaai malosi, e tusa lava pe oi ai le inisalini ma le kulukose. O le faʻaalia o togafitiga o le uiga lea o le matua matua. O a faailoga o le maʻisuka i fafine pe a uma le 40?

Faatasi ai ma faailoga masani o le maʻisuka i fafine, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka o loo faamatalaina i ona uiga vaaia, e pei o le:

  • Osteoporosis. O le solia o le ponaivi o le sili ona taatele i tamaitai pe a mavae le 60 tausaga, ae o le maʻisuka, e mafai foi ona tupu lenei tulaga i tamaitai pe a mavae le 40 tausaga.
  • Le mautonu o le muscle ona o le vaivai o neura lautele ma le leai o se faamalositino.
  • Taumafa mamafa lea e leai se malosi o meaʻai uma.
  • Lulu o lauulu i luga o vae ma o latou foliga i luga o foliga.
  • Laʻau samasama i luga o le paʻu - xanthomas.
  • Faʻafitauli leaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu i le 90% o mataupu. Faʻatasi ai ma se soifua maloloina lelei, e mafai ona puipuia le faʻamaʻi ma o le a le manaʻomia lenei gaioiga mamafa faaletino poʻo le 'fiaʻai. O le isi mea o le maʻisuka ituaiga 1, e leʻo iai ni auala puipuia lelei.

Togafiti

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le mafai ona e auai i le gaoioiga o le amateur. E naʻo fesoasoani faʻapitoa tau soifua maloloina e mafai ona faʻaleleia ai le tulaga lelei o le olaga o se tamaitai. Togafitiga mo le maʻisuka e sili atu ona manuia i le amataga o le maʻi. O le mafuaaga lena e manaomia ai e tamaitai ona mataʻituina suiga ia e tupu ia i latou ma lagona latou te o faatasi ai. I faʻamaʻi muamua o le maʻisuka i fafine pe a uma le 50 tausaga, e tatau ona pasia suega e fuafua ai:

  • cholesterol ma le suka toto,
  • urinary ketone level
  • panicreatic enzymes.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulukose i luga atu o le 7 mmol / L, e mafai e le fomaʻi ona suʻesuʻeina vailaau. E mafai ona faia se faʻamautinoaga saʻo pe a uma ona iloiloina iuga o isi suʻega uma. I le maualuga o le 10 mmol / l ma le maualuga, e mafai e se tasi ona talanoa e uiga i faafitauli ogaoga ma le inisinia o le inisalini.

Vaʻai foi: Togafitiga o le saluina i tagata matutua

E mafai e DM ona i ai tikeri eseese o le mamafa: mai le muamua i le lona fa. O le faʻamaʻi e le mafai ona ola, o le mea lea, e pasia i lalo o le vaavaaiga faafomai tumau.

O le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  • siaki o le kulukose toto
  • oti
  • ave vailaʻau e maualalo ai le kulukose o le toto ma faʻaleleia le inisalini e ono aʻafia i siama.

Afai e te mulimulitai i faʻasologa uma a le fomaʻi, e ono le manaʻomia ni injections o le inisalini, ona o le faasologa o le hormonal o loʻo faasolosolo malie ona faʻasolosolo.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai:

  • iniseti injections
  • meaai
  • vasega aʻoga faaletino.

Faatasi ai ma le amataga o le faamagaloga, e tatau ona lagolagosua i taaloga ma se soifua maloloina. E filifilia e le fomaʻi togafitiga o togafitiga, ma mafaufau i uiga patino o tagata maʻi taitoatasi, ona tausaga, ituaiga o suka suka ma isi mea. O faʻamaʻi ma le matutua e sili atu ona faʻalauiloaina. I le 60 o ona tausaga, e oo lava i le atinaʻeina o le lactic coma, o le tutupu mai o faafitauli ma gaʻo, mata, ma le paʻu e mafai. E fautuaina le aofia ai o se tagata poto faapitoa i le fomaʻi maʻi, cardiologist ma le nephrologist i le fomaʻi. I le avea ai o se faʻaopoopoga i togafitiga autu, o isi auala e mafai foi ona faʻaaogaina, ae na o le faʻamaonia e le fomaʻi.

Afai e le togafitia, o le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa ma le vave maliu. E leitioa a iai le isi igoa o le maʻi - o le "fasioti lemu". O taunuuga o se suʻesuʻega tele na faaalia ai o le maʻisuka e faʻaitiitia ai le ola o se fafine i le tusa ma le 8 tausaga, 6 taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o maʻi o le fatu ma toto toto, ae i totonu o tane e 2-3 taimi le maualalo.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O se faʻamaʻi faʻamaʻi i nisi taimi e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi tuga. Ina ia aua le avea ma ona tagata afaina ma puipuia le atinaʻeina o ni faafitauli matautia, aemaise lava pe afai o se fafine ua i ai le mamafa o le fatu, mamafa ma tausaga e sili atu i le 40 tausaga, e taua le faia o le puipuia o le maʻisuka:

  • Mataitu le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, mo lenei, suʻe faalua i le tausaga. I le maualuga o le suka i tagata soifua maloloina, o le maʻisuka faafitauli e leai se fesili.
  • E sili atu ma sili atu le malie e siitia.
  • Faʻaleleia le tulaga faʻalagona, ona o le atuatuvale e naʻo le maʻisuka na te fafagaina ai, o le a avea ma se taamilosaga leaga.
  • Faʻaitiitia mea faʻalavelave mamafa.
  • Mataitu lau toto toto.
  • Aveese le mamafa mamafa e aunoa ma meaai ma le matelaina.
  • Faʻailoa mai le saʻo lelei o mea e 'ai. Nai lo mea e faʻafiafia ai meaʻai ma falaoa, faʻaaoga le falala o le maʻisuka po o le falaoa keke. Manatua e uiga i meaʻai faigofie, agaga, ipu vevela.
  • Taumamafa 5-6 taimi i le aso.

Faʻatasi ai ma se ituaiga olaga ese, o le maʻisuka e mafai ona i ai ni faʻalavelave matuia i foliga o le angiopathy, polyneuropathy, vae o le maʻisuka, retinopathy, maʻi o le maʻisuka.

Pe'ā faʻamalieina uma manaʻoga, o se fafine e maua i le maʻisuka o soo se ituaiga o le a umi lona ola.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti. Faailoga o le maʻisuka i totonu o se tamaititi. Maʻisuka i pepe. Mafuaʻaga o atinaʻe, faʻafitauli ma togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti - O se faʻamaʻi ogaoga tumau o le endocrinia e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini i totonu o le tino ma e faʻaalia i le solia o ituaiga uma o metabolism, ae sili lava le carbohydrate.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e aafia le pancreas o le tamaititi. O se tasi o galuega a le pancreas o le faatumauina lea o le maualuga o le suka i totonu o le toto (o le masani i tamaiti e 3.3 - 5.5 mmol).

Mo lenei, o le pancreas e maua ai:

  • O le hormone glucagon e gaosia mai i le α-sulu o tamaʻi mamoe o Langerhans - o se tagata tetee i le inisalini ma e nafa ma le liua o le glycogen (faʻaputuina ma teuina i totonu o le suka) i totonu o le kulukose.
  • O seta β o motu o Langerhans e maua mai ai le insulin - e siitia ai le fesuiaiga o le kulukose i le glycogen, lea e teuina i le ate ma maso. E nafa foi o ia ma le faaaogaina o le kulukose mo le malosi, ma mo le fesiitaiga o le tele o kulukose i gaʻo ma pulu.

O le maʻisuka i tamaiti e mafai ona tupu i soo se matua, aemaise lava o lenei maʻi e atiaʻe i taimi o le tuputupu ae o le tamaititi (i le 6, 8, 10 tausaga ma le talavou).

O le aano o le maʻisuka e leʻo malamalama lelei i le taimi nei. Ae ui i lea, e mafai ona tatou iloa tulaga lamatia e fesoasoani i le amataina o le maʻisuka i tamaiti:

  1. Vaʻaiga faʻasologa. O le avanoa o le maʻisuka muamua i totonu o se tamaititi o lona maʻi suka poʻo lona tina e tusa ma le 10-15%.
  2. Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo i se tamaititi. E tupu pe ae faʻaaogaina se tele o meaʻai gaʻo (digestible wheat, potatoes, pasta e le mai le saito o le kulimi, pateta, semolina) ma le le lava o le popo ma le gaʻo.
  3. Mafuaaga
  4. Maʻi malosi
  5. O le mamafa o le tino ma le mafaufau o le tamaititi

Pathogenesis (atinaʻe) o le maʻisuka i tamaiti

I le pathogenesis o le maʻisuka i tamaiti, e tele mea e mafai ona iloga:

  1. O le leai o le inisalini, o le kulūkose e tuʻuina atu i siama, ma amata ona faʻaaogaina e le tino ia gaʻo ma pulu e avea ma punaoa o le malosi, lea e faʻaumatiaina e le o faʻaumatia oloa (vai ma carbon dioxide), ae i le vaeluaina - tino ketone. O le iʻuga, o le acidosis e faʻateleina i le toto (faʻagasolo o le paleni-faavae o le tino i le itu o le tino).
  2. Talu ai e leai se malosi o le tino ma le suka i totonu o siama, o le glucagon e amata ai le gau o le glycogen i le kulukose. Le maualuga o le kulukose o le toto - o le hyperglycemia e tupu. Ae ona o le le lava po o le leai o le inisalini, o le kulukose e le o gaosia ma e le ulufale i sela. O se liʻo mataʻutia ma e tupu i le tino o se tamaititi e mafatia i le maʻisuka.

O le suka e amata ona aveeseina mai le tino i ni auala e le masani ai: e ala i le afu o le afu (lea o le paʻu o le paʻu) ma e ala i fatuga ma le urine (glucosuria).

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti

O le maʻi suka i tamaiti e mafai ona maua ai se lagona faʻapitoa pe atiaʻe lemu.

Aua aute o le amataga ua faamatalaina e le tala tolu o faailo o le maʻisuka:

  • Polydipsia o le faateleina o le galala i se tamaititi (e oʻo atu i le 3 lita i le aso), ae le faia e le edema.
  • Polyuria - o se faʻaopoopoga o le tele o le urine ua alu ese (i le tele o lita)
  • Polyphagy - faʻalauteleina le manaʻo o tamaiti. Ae i le taimi lava e tasi, o le tamaititi e manifinifi ma e le toe manuia.

Aua faifai malie o le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o tamaiti o uiga lelei ia: vevela paʻu, vevela o le paʻu, sosoʻoina o le mucous membranes i le itutino, o fanau e faʻapitoa i le tupu mai o siama pustular.

Ona tupu ai lea o le microangiopathy (o le atherosclerotic leions o vaʻa tetele o le tino o le tamaititi), e iloa ai lava ia i tamaiti ei ai le fatu o le fatu o le fatu, palapitations, le vevesi o le fatu, le manava, ma mulimuli ane fatuina fatu fatu.

Mai i le itu o le tino, o le maʻisuka e faʻaalia i le faʻaalia o faʻamaoniga e pei o le faʻaaogaina o le tamaitiiti, le faʻaletonu, vaivai, ma o nisi taimi e faʻavaivai.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le ate e matua tigaina - gaʻo lipodystrophy o le ate.

At pepe maua ai le maʻisuka:

  1. E tusa ai ma le tulaga faʻapitoa (o le tamaititi e le faʻalavelave, leai se tino, o le paʻu o le paʻu, tachycardia, o ogaumu e le mafai ona faʻafesoʻotaʻi ma e le o fesoʻotaʻi ma le fafagaina o se tausisoifua pepe poʻo taumafa faaopoopo).
  2. E ala i le ituaiga hypodystrophy (o le le lava o le tino o le tino i le masani ma e le fesootai i lana meaai).

O se faʻataʻitaʻiga o le faʻamaonia o faʻamaufaʻailogaina (ona o glucosuria) o loʻo faʻaalia foi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

Ina ia faʻamaonia le siama o le maʻisuka i tamaiti, o faʻataʻitaʻiga nei e faia:

  • Toto mo le suka (i tamaiti, o le masani o le suka toto e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l)
  • Fuafuaina o le talaaga o le glucosuric - o le fuafuaina o le suka i le urine e aumai mai le tasi meaai i le isi.
  • Fuafuaina o tino o le ketone i totonu o le toto (o se vaega itiiti e masani ona talia) ma i le faʻamalosi (e le tatau ona masani).
  • Suʻega mo le faʻapalepale o le kulukose - ua ave le toto mai se vein i le taeao, i luga o se manava le aoga, ona latou avatu lea i le tamaititi le vai i le suka. A mavae le 2 itula, toe ave le toto. E tatau ona toe faʻaleleia le maualuga ole kulukose.
  • Fuafuaina o le hemoglobin glycated (o le hemoglobin lea na puʻeina le kulukose). O le hemoglobin glycated

Pepa o le maʻisuka i tamaiti

  1. O le maʻisuka le Peraimeri o le uiga lea o tamaiti
  2. O le maʻisuka lona lua o le uiga o tagata matutua, o lona uiga. faʻatasi ma soo se faʻamaʻi o le pancreas.

Pepa ole maʻisuka Peraimeri atonu:

  • Prediabetes - i le taimi lava e tasi, o le anapogi o le toto sugar e masani lava, leai se glucose i le urine, o le suʻega mo le faʻapalepale o le kulukose e le lelei. E tuuina atu i le fanau le gasegase ma masaga, pe afai o le tasi o latou o le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o le maʻisuka e le mafai ona atiaʻe, ae mo lenei mea ua fautuaina e taitaia se olaga ola malosi, meaʻai lelei (e aunoa ma se sili atu o mea inu gaʻo), ma aloese mai le atuatuvale.
  • Latisisisi o le maʻisuka - ao anapogi le toto suka o le masani lea, e leai se suka i le mimi, ae o le suʻega mo le faʻapalepale kullukose e lelei.
  • O le maʻisuka manino - o suiga uma i le toto ma le urine ua i ai.

Le mausalī o le maʻisuka:

  1. O le maualuga o le suka suka - o le maualuga o le toto suka e le sili atu i le 8 mmol / l, i le urine - e le silia le 10-15 g / aso.
  2. O le mamafa o le maʻisuka o le toto maualuga o le suka mai le 8 i le 14 mmol / l, i le urine - 20-25 g / aso.
  3. O le maʻisuka malosi - o le toto maualuga o le suka o le sili atu i le 14 mmol / l, i le urine - 30-40 g / aso. I tamaiti e maua i le maʻisuka lenei, o faʻafitauli e masani ona tupu.

Faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti

O faʻalavelave o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona oʻo i le tuai ma tuai.

Faʻafitauli matuia - e mafai ona tupu i soʻo se vaitaimi ole faʻamaʻi ma manaʻomia le tausiga faʻafuaseʻi.

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka i tamaiti o:

    O le maʻisuka hyperglycemic coma. O le gasegase oona e faʻavae i le le lava o le inisalini. E atiaʻe lemu: o se tamaitiiti e atiina ae vaivaiga, moe, ma fia inu ma faateleina le faateleina o le faateleina o le ava. E i ai le tiga o le tino, gasegase, ma atonu o le a vomiting. Tachycardia (faʻalauteleina le fatu), faʻaitiitia le toto maualuga, e vaʻaia tamaiti, e vaʻavaʻa mata mata, o le manogi mai le gutu (acetone). Ona oʻo ai lea o le leai o se malamalama.

Le mea e fai: puleaina o le inisalini (0.5-1 E i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino e masani ona fautuaina) ma faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina.

O le hypoglycemic coma. I totonu o le fatu o le coma hypoglycemic o se maualuga o le inisalini. E vave ona atiaʻe: o le paʻu o le tamaititi ua susu, o le tamaititi ua le mautonu, ua faʻamaʻaʻaina tamaiti, ma ua faateleina le manaʻo.

O le a le mea e fai: fafagaina o se tamaititi (e mafai ona e tuuina atu le lauti suamalie) poʻo le faʻaaogaina o le kulukose (20-40%) ma le faʻamalosi 20-30 ml.

Faʻasologa o faʻafitauli maʻisuka malosi - atiaʻe le tele o tausaga poʻo le sefulu o tausaga talu ona amata le faʻamaʻi.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka i tamaiti:

  1. Maʻisuka Ophthalmopathy - faʻaleagaina o mata i le maʻisuka. E mafai ona faʻaalia o le retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina le retina), faʻaleagaina o neura o le masini (lea e oʻo atu ai i le strabismus), ma faʻaitiitia le alualu i luma i le tino vaaia (ona o le atrophy o neura opiki ma le neuropathy).
  2. O le maʻi o le maʻi suka - faʻaleagaina faʻatasi i le maʻisuka. O loʻo faʻaalia i tiga faʻapitoa ma le vavalalata faʻatasi.
  3. Maʻisuka Nifropathy - faʻatoʻa fatuga o le maʻisuka (i le auʻiliʻili o le urine - protein). Mulimuli ane, e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le faʻaaogaina o taʻaloga masani.
  4. O le maʻisuka lecephalopathy - e taʻitaʻi atu ai i se suiga o le loto ma le mafaufau i se tamaititi, faʻaalia i se suiga vave o le lagona, le atoatoa o le mafaufau, ma le amataga o le atuatuvale.
  5. Mateʻo le neuropathy - faʻaleagaina le faʻalavelave o le tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka. E faʻaalia e pei lava o tiga i le vae i le malologa ma le po, paresthesias, faʻalavelaveina o pito, mai le itu o le cardiovascular system - asymptomatic myocardial infarction, o faʻafitauli pipili e faʻaalia o maʻi o le tino i vae.

E i ai isi faʻafitauli, ae e le masani ona maua i le maʻisuka i tamaiti.

Faʻamaʻi togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

O togafitiga faafomaʻi o le maʻisuka i tamaiti e faʻavae ile togafitiga ole inisalini. I tamaiti, ose inisalini pupuu e faʻaaogaina. 1ml e 40 iunite faavaomalo (IU) o le inisalini.

O le inisalini e tui faʻafuaseʻi i totonu o le manava, tauau, pulou ma papa. O nofoaga o tui e tatau ona suia e aloese ai mai le vevelaina o le tino o le tino.

Latou te faʻaaoga foi pamu inisalini (e i ai i latou, pe mafai foi ona e faʻatau oe lava ia i luga o se tau totogi - 100,000-200,000 rubles i le fua).

I le faaiuga, ou te fia faaopoopo atu, afai o lau tama ua maua i le maʻisuka, e te le faʻavaivai. E tatau ona faʻalogo i se auala lelei ma fesoasoani i le tamaititi e ulufale i se fati fou o le olaga. Taumafai e pipii i le taumafa ma le olaga o le tamaititi (a itiiti ifo ma ia), o lea e faigofie ai ia te ia i lenei auala. Matou te moomoo mo oe manuia!

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti e faʻatatau i le matua: o le a le lamatiaga o le maʻi

O le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e aʻafia ai le gata i tagata matutua, ae faʻapea foʻi tamaiti o vaitausaga eseese. O faʻamatalaga faʻamaonia i le taimi e mafai ai e oe ona vave faʻaogaina ma taofia le faʻalauteleina o faʻalavelave, e masani ona oʻo atu i le oti.

O se tamaititi, aemaise lava se tamaʻi laʻititi, e le mafai ona ia faʻamalamalamaina lona tulaga ma iloa ai faʻamaoniga o se maʻi maʻi. O le mea lea, e tatau i matua ona pulea lona ola maloloina.

Mo tamaiti laiti, e masani lava ona inu tele le vai i aso taitasi, ma le matua o lenei manaoga e tau le faʻaogaina. Ae, afai e amata ona matauina le mataʻu o le mucous membranes o le gutu, e masani ona fesili mai le tamaititi mo se meainu ma e ala i le ogatotonu o le po, ona aoga ai lea ona gauai atu i lenei mea.

O le fiaʻai e sili atu ona lelei, ae o le tamaititi o loʻo mole le mamafa

O le le lava o le fiaʻai ua uma ona talanoa e uiga i le tuai ona amataina o le maʻi, ae i le amataga ua na o lona malosi ua matauina, ae o le tamaititi o lo o galo le mamafa. O le tuusaunoaga o pepe faatoa fananau mai, latou te vave mumusu e ai i le taimi lava e tulaʻi mai ai le suka poʻo le pa'ū foi.

O lenei mea e sili atu ona maitauina i tamaiti o aʻoga. E amata ona squint.

E manogi pei o le acetone pe faguina apu

Faatasi ai ma lenei faailoga, e tatau ona e puʻeina le tamaititi ma alu vave i le fomaʻi. O nei manogi o se faailoga o le maʻisuka. Faailoga o le maʻisuka i tamaiti e vave ona faaali mai, ma o le galuega a matua e le misia le taimi ma vave ona faia uma fuafuaga: faʻatalanoa se fomaʻi mo suʻesuʻega ma togafitiga. Aua e te le amanaiaina faitioga a le tamaititi e uiga i le le fiafia.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

A maeʻa ona talanoa i matua e popole i le tulaga o le la tama, e faatonuina e le fomaʻi se faasologa o suʻesuʻega o le a fesoasoani e faʻamaonia pe teena le iai o le faʻamaʻi.

I le taimi muamua, ia suʻesuʻe ma le totoʻa e le fomaʻi le paʻu ma le mucous membranes o le tamaititi, e fiafia i suiga o lana amio, ma fesili e uiga i le tulaga masani.

O le maasiasi e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le faamai, e tutusa ma mea e tupu i diathesis, i alafau ma auvae.

E leai se mea latou te fai mai ai o le tino i totonu o le tino e faʻaalia i le laulaufaiva, ma i lenei foi tulaga, e avea ma lanu mumu, e iloa ai se maʻi. Faʻataunuʻuina o mea e le mafai ona faʻamalosi, e faʻaletino. E maua i totonu o le manava o le tino le suʻega ma le toto. O le toto o le a taʻuina atu ia te oe le maualuga o suka ma insulin, hemoglobin, glucose, ma isi. O le a taʻu atu e Urine e uiga i faailo kulukose i totonu ma tino o le ketone.

Suesuega e mafai ona faia faʻaauau. I le iai o faʻamatalaga, o le mataʻituina o faʻamaoniga mo nisi vaitaimi o le taimi e faʻatinoina. Afai e manaʻomia, latou te faia se suʻega o le faapaleni kullukose, lea e aʻafia ai se tamaititi e faʻaaogaina se aofaiga o le kulukose ma siaki i 30 minute uma, na o le 4 taimi.

E mafai ona faʻamavae faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract, lea atonu o loʻo i ai faʻamaoniga tutusa, ae e le fesootai i le maʻisuka.

O le taulaiga faapitoa e totogi i le pancreas, talu ai o loʻo iai le inisalini talafeagai.

A maeʻa suʻesuʻega uma o taunuʻuga, o le a mafai e le fomaʻi ona tusia se faaiuga ma atiae se fuafuaga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le tulaga, puipuia o faʻalavelave ma faʻateleina le faʻamalologa.

Afai e te le o gauai i faailoga o le maʻisuka i tamaiti, ona mafai lea ona e saunia mo le mea moni o le a faaletonu le tamaititi, e ui lava e tele atu mataupu faigata, e pei o le coma poo le oti.

Se tamaititi po o se talavou - e le afaina, o le maʻi e leai se eseesega. O i latou uma lava e ono afaina i faafitauli ma le gasegase o le cerebral ma le cardiovascular system.

Atonu latou te maua le gasegase o le fatu ma le ate.

O nisi tamaiti e vaʻavaʻai o latou mata i le tauaso. Sores ma scratches faamaloloina mo se taimi umi lava, ma o loʻucosis e atiina ae i luga o vae. O pepe faatoa fananau mai e oʻo atu i le tausaga e masani lava ona paʻu i totonu o se poma o le hypoglycemic. O le coma foi e tupu ona o le lactic acidosis. O ia tulaga o tamaiti i le tele o tulaga e mafua ai le oti.

O aʻafiaga uma o le maʻisuka e matua matautia lava mo le soifua maloloina, e aʻafia ai le atinaʻeina o le tamaititi i tulaga faʻaletino ma mafaufau-lagona. O le fetuutuunaiga lautele o se tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona faigata ona o maʻi e leʻi maua ma togafitiga le lelei.

Faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi ma ona faʻamaoniga, e lua ituaiga o suka suka iloga, e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e toe inisiina le inisalini pe e le manaʻomia ma meaʻai ma togafitiga faʻapitoa e mafai ona tufatufaina atu.

O faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti o se ituaiga o le insulin e faʻaalia e:

  • o le naunau e inu soo ma tusi tele,
  • leiloa o le mamafa i le faateleina o le 'ai,
  • paʻu o le paʻu ma manua e le faʻamalolo,
  • faʻaleagaina
  • taʻavale, o nisi taimi eo mai ma le vomiting,
  • faʻataʻitaʻiga vavalalata i teineiti.

O le maʻisuka e leai se inisalini e maua ai faʻamaoniga pei o le:

  • vaivai ma le moe,
  • mūmū mucous membranes,
  • maualalo le malamalama
  • mycosis o vae,
  • siama faʻamaʻi.

O se tamaititi ua mafai ona faʻaalia manino ona mafaufauga ma faʻamatala lagona e mafai ona taʻu atu i matua pe o le a le faʻafitauli o loʻo ia feagai, ae le mafai e tamaiti ona talanoa manino, o le galuega a tina ma tama o le vaʻaia ma le totoʻa a la tama.

O le mamafa o le paʻu ua manatu o se faailo tuai o le faʻamaʻi, talu ai o faʻamuamua o le maʻisuka i tamaiti e matua lautele lava.

I le uma, o mea uma e amata i le le lelei o le soifua maloloina, o se manaʻoga faifaipea e inupia ma sili atu le mamafa.

Talu ai ona o le tele o mea aoga e alu ese ai le tino ma le urine, ma e leai se taimi e toe faʻatumu ai, o le taunuuga o le faʻamalaina ma le leai o se malosi mo se olaga atoa.

Ina ia mafai ona toe faʻatumu le malosi, o le a amata ona faʻaaogaina le palapala gaʻo, lea e oʻo atu ai i le emaciation. Afai e maua se ituaiga o faailoga, e tatau ona faia ni mea faanatinati. O tagata taʻitasi e faʻaaogaina le tele o le malosi. E masani lava, e tatau ona lava ona faʻaagaga.

Faʻasalaga pepelo

E tupu pe afai e te le faia se mea i ana faailoga muamua: vaivaiga lautele ma gatete i vae, faatasi ai ma se lagona malosi o le fiaai, maʻi tiga ma le vevesi.

O le taunuuga lenei o se paʻu mataʻutia i le suka o le toto ona o le atuatuvale, malosi malosi faaletino, le paleni o meaai, ma le maualuga o le inisalini.

Ona amata ai lea o le mafanafana, o le a le mautonu le mafaufau, e lagona e le tamaitiiti le fiafia tele, ona faasoesa lea.

Ketoacidotic coma

Faailoga o se tuutuuga e fesoasoani i le paʻu i totonu o lenei ituaiga o paʻu o:

  • moe ma vaivaiga o le tino atoa,
  • leai se fiaʻai po o lona faʻaitiitia faʻaitiitia,
  • lagona o le gaoioi ma le vili,
  • puupuu le manava
  • uiga masani o le acetone.

Afai e te le o gauai atu i se tulaga o le tamaititi, o le a le iloa e ia, o le ai ai sona pulumu vaivai, le manava le mavaʻa ma le toto maualuga.

O le faateleina tele o le suka i le toto e mafai ona taitai atu ai i se coma. Afai e faafuasei ona faateleina le tele o le suavai o le tamaititi, ona amata lea ona sili atu le tele o taimi, ma o le aofaiga o le urine ua faateleina i le voluma, o le taimi lea e fai ai.

E le gata i lea, o le a faʻalavelave le tulaga, o le ai ai le tiga o le tino, gasegase ogaoga, o le a le toe iai le manava ma o le a aliali mai faailoga o le ita o le gastrointestinal.

O le latalata atu i le coma, o le a sili atu ona faigata le faailoilo: o le malosi o le urination toetoe lava a maeʻa, o le manava e seasea ma le manaia, ua le toe tali atu le tamaititi i fualaau mai fafo ma isi, ua le iloa.

Ae paga lea, o le tele o nei tulaga e afaina. Ae i le taimi e le mafai ai e togafitiga ma fesoasoani faafomaʻi ona faʻatagaina le leaga.

Afai e te le amanaiaina meaai sese a le tamaititi, ona oʻo ai lea i latou o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi, e pei o le pisia, laula po o le afaina, e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka. Faailoga o le maʻisuka i tamaiti e masani lava ona tuʻufaʻatasia, o matua o loʻo mafatia i lenei maʻi e tatau ona sili atu ona mataala i le soifua maloloina o le pepe.

O tamaiti gasegase e lamatia ma mafai ona avea ma maʻisuka mo le ola i soo se taimi. I le talavou, o se talavou e suia le tala o le tino, ona o le maʻisuka e mafai ona tupu.

O le faafitauli lava lea e tasi o loʻo matauina i na tamaiti o loʻo aʻafia i le malosi faaletino.

O lenei, seʻi o tatou agai i meaʻai, lea e aʻafia ai le tino ona o le leaga ma e fesoasoani i le maʻisuka.

E feteenai ma le manatu o le aoga o le suavai fou e suamalieina, e le lelei tele. Maua maualuga i fualaau aina e le lelei.

Ae o fualaau faisua, i se isi itu, e tele mea aoga aoga mo le tuputupu ae o le fanau. O mea lelei uma mai le falaoa falaoa e le fautuaina mo tagata matutua, aemaise lava mo tamaiti.

O se mea lelei sili ona sui o le a maua mai i falaoamata paluga po o masi.

Vili, meaʻai vave ma susu, peleina e tupulaga uma, faia le tele o faʻalavelave ma o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le maʻisuka. E mafai ona e puipuia lau tama mai le faʻaogaina o nei oloa.

Ina ia faia lenei mea, e le tatau ona e 'aina ia oe ma faʻatau i le fale. O meaai e tatau ona masani ma maeʻa.

O se tina lelei o le a mafai ona ia saunia ni ipu ina ia le manao le tamaititi e 'ai se mea i fafo atu o lona umukuka.

Auala e iloa ai le maʻisuka i pepe

O pepe faatoa fananau mai e le mafai ona tautatala ma faʻaali o latou lagona i le tiga ma le le faʻavaivai naʻo le fesoasoani o le fetagisi ma le tagi. O le galuega a se tina e faʻalogo lelei o le faʻaaliga i le taimi o le suiga o amioga a le pepe ma faailoga o le maʻisuka.

I pepe laiti e oo i le tausaga le matutua, o faailoga vaaia autu o le maʻi o:

  • afaina o le manava e pei o le manava, faʻaoʻo, afaina,
  • uila e susulu, ma pe a uma ona faʻamamago i luga o le peʻa, o le pisia mai ia mea e matala, e pei o le sugared,
  • afaina le paʻu i luga o genes ma asini, lea e le mafai ona foia.

Vaega o maʻi

Faʻalagolago i le a le laasaga o le faʻamaʻi, o togafitiga ma mea taumafa e faʻamaonia. Afai e leai ni faailoga iloga o le maʻisuka i tamaiti, ma e na o luga lava o suega, e faʻaalia i taimi uma, o le mea lea ua taʻua o "prediabetes". O le faʻamaʻi o loʻo iloa i lenei taimi e faigofie lava ona mafai ona faʻamaonia ma mafai ona faʻamagaloina mo le tele o tausaga.

O le maʻisuka Latent e faʻaalia i faʻafitauli uma mai le masani na talanoaina i luga: faʻateleina le galala, vaivai, paʻu vevela.

Ole taimi ole suʻesuʻega ma togafitiga na mafai ona puipuia mai le tele o faʻafitauli ma aʻafiaga o le faʻamaʻi. O le vaega mulimuli e matua matautia lava.

O le tulaga o le tamaititi maʻi o le ogaoga, ogaoga faigata e le mafai ona masani ai. O le pasene tele o tamaiti e pauu i le tino pe oti i lenei taimi.

E le tatau i matua ona tuai se asiasiga i le fomai, ma mafaufau o le a alu ese uma faafitauli. O le vave ona iloa o le maʻisuka, o le faigofie lava lea o le togafitiga, lea e faʻamautinoa ai le tamaititi o se tulaga masani i totonu o sosaiete.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti laiti

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i soo se matua. O le faʻamaʻi e maua i tamaiti laiti - o le natura faʻaleagaga lea o togafitiga, e seasea lava. O le maʻisuka e masani lava i tamaiti e 8-14 tausaga.

O gaioiga gasegase o le tino talavou e sili atu le vave nai lo tagata matutua. O le faʻaogaina o le tino e mafai ona aʻafia ai le toto toto. E tele lava lona faalagolago i le matua, o le laʻititi o le tino, o le sili atu foi ona faigata ona tau i le faʻamaʻi.

O le maʻisuka e atiae i le tamaitiiti, pei o tagata matutua. O le amio o le faamai, i le talavou ma le matutua, e fesootai tuusaʻo ma le galuega a le tama. O le gaosia o se mea e pei o le inisalini, e faʻafetaui i le 5 tausaga. E tusa ai ma le faitioga, o le aʻafiaga o faailoga faʻaleagaina ua faʻalauteleina i le vaitaimi mai le 6 i le 12 tausaga.

O a mafuaaga o le maʻisuka

O mafuaʻaga tonu o le maʻisuka i tamaiti poʻo tagata matutua e toetoe a le mafai ona faʻavaeina. O le faamoemoega o le puipuiga o le tino i le tino ua mamanuina e faaleaga ai siama matautia ma siama. Ae, ei ai nisi mafuaaga poʻo ni suiga e maua ai le malosi i le faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi ina ia osofaʻia ai sene vavae peta. Seia oʻo mai i nei aso, o loʻo suʻesuʻeina e saienitisi lenei faafitauli.

Genetics e tele lava ina fuafuaina le vavalalata o le tino o le tamaititi e taʻi 1 le maʻisuka, lea o le a talanoaina i lalo. E taua le manatuaina o mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti e eseese, o le malosi mo le faʻaalia o le maʻi e mafai lava ona avea ma le faʻafeiloaʻiga o le gutu masani poʻo le fulu.

E taua le manatuaina o se ituaiga o hormone e pei o le inisalini. O se vailaʻau lea e fesoasoani i le kulukose e ulufale atu ai i le suauu mai le toto, pe a faʻaaogaina le kulukose e pei o se ituaiga suauʻu. O le fausaga o peta beta e nafa ma le gaosia o le inisalini. O loʻo i totonu o le paʻu i luga o motu taua o Langerhans.

I lalo o tulaga masani, a uma ona 'ai, o le tele o le inisalini e ulufale atu i le toto. O le gaioiga o hormoni e tutusa ma le galuega o ki uiga ese lea e tatala faitotoa o sulu faʻamau tutusa, lea e ulu atu i ai le kulukose.

O lea la o loʻo i ai se faʻaititia o le maualuga o le suka i le tino o le toto. E le gata i lea, o le gaosiga o le inisalini e faʻaitiitia, e taua le faatumauina o le kulūkose i totonu o le tino. E taua le matauina o fale faasao o loʻo i totonu o le ate. Latou te tu i fafo i se tulaga maualalo.

Glucose metabolism o le inisalini e galue i foliga o manatu faaalia, i lalo o tulaga masani. Afai e sili atu i le 80% o kela beta e faʻaumatia e ala i le le lelei o le faʻaogaina o le tino, o le a faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini ma o le a faateleina le faʻatonuga o le suka. O loʻo i ai le matelaina o masini, talu ai latou te le maua le suauu. Ma o loʻo i ai faailo o le maʻisuka i tamaiti, o loʻo faatatau i le ituaiga muamua.

E lua ituaiga o maʻisuka i tamaiti uma ma tagata matutua:

  1. O le ituaiga muamua e mafua mai i le faaitiitia o le numera o peta beta e nafa ma le gaosia o le inisalini. E fai si laʻititi pe laitiiti se aofaiga e maua.
  2. O le ituaiga lona lua o faamaʻi e fuafua i le gaosiga o le inisalini i fuainumera masani poʻo, e oʻo lava i le faateleina. Ae o le pito i lalo e faapea e maua mai i le maualalo o le maualuga ma e le mafai ona faʻaumatia le aofaʻi sao o le kulukose i totonu o le toto, ona o lenei mea, ua maualuga lona tulaga.

Pe a faʻatusatusa nei ituaiga e lua, e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa o le mea sili muamua e masani ona tupu i se tausaga laʻitiiti. Ae o le ituaiga lona lua, e aliali mai i se matua, aemaise lava i matua.

Faailoga ma faailo o le faʻamaʻi e tupu i talavou ma talavou

Tamaiti i le va o le 6 ma le 13 tausaga e mafai ona pagatia mai le le lava o le inisalini, ona o le lamatiaga o faalavelave e matua tele. O le maʻi suka e mafai ona tupu faafuasei, i ni nai vaiaso. E tele matua ua fautuaina ina ia iloa e uiga i faailoga o le togafitiga muamua ao le i faia muamua ina ia mafai ai ona faia ni auala tatau i le taimi muamua.

E i ai ni faʻamaoniga faapitoa o le maʻisuka i tamaiti e mafai e matua ona maitauina, e taua le tali atu ia i latou, ma vave logoina tagata tomai faapitoa.

  1. E i ai le faateleina o le manaʻo i le aso.
  2. I se tamaʻi maʻi, e mafai ona e lagona le manogi i le tino o le acetone mai le vaʻa tautala.
  3. Faʻafouina pe a maeʻa faʻamaʻi viral.
  4. O le tamaititi o loʻo tele lona mamafa.
  5. Le tupuga o vaivaiga, faʻalavelave poʻo le pala.
  6. Faailoga o le soifua maloloina pe a uma ona 'ai.
  7. Urination e masani ona tupu, aemaise i le po.
  8. O le foliga mai o le fia inu, e fia inu le tamaitiiti i taimi uma.

E tupu e le o faʻamaumauga ma faailo o loʻo lisiina. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo mai le le atoatoa o le inisalini, o le manogi o le acetone mai le gutu e le o taimi uma e tupu ai, e faʻaaogaina foi i le gau o le mamafa, lea e le masani ona tupu faatasi ma togafitiga e mafaufauina.

Faateleina le manaʻo

E mafua lenei mea i le mea moni o loʻo maua le ola o le tino o le tamaititi. E taumafai tele le tamaititi e 'ai tele, ae o loʻo mate pea le fiaʻai.

Afai e iai se mea le lelei o le paʻu o le mamafa ma le tele o le 'ai, e le masani, e mafua ona o le vaivai o le inu o le kulukose ma le malepelepe o sela gaʻo e maua ai le malosi.

I le avea ai o se faʻamatalaga, o se faʻailoga masani o le maʻisuka o le faʻaitiitia o le mamafa, faatasi ai ma le fiaʻai tele.

Aano o le acetone

O le faʻamaoniga e tupu i le taimi o le vaevaeina o gaʻo, lea o fale o le tino e avea o se masini malosi. O se taunuuga, o le i ai o ketones, e aofia ai le acetone, e aliali mai. O le tino o le tino talavou e taumafai e aveese ia mea oona, aveeseina e ala i le bronchi poʻo le mama. Afai o lenei maʻi o le maʻisuka ituaiga 2, ona oʻo lea o lenei faailoga atonu e le faʻaalia.

O le tamaititi o loʻo tele lona mamafa

O le pa'ū o le mamafa o le tino i se tamaititi o loʻo mafatia i lenei maʻi ua matauina i le leai o le inisalini. O le toe faʻaleleia o le tino e le tupu. O se taunuuga, o le malepe o gaʻo gaʻo, lea na faia e le tino, o se faleoloa o le malosi. Afai o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o lona uiga o nei uiga e masani ona le vaaia.

O lenei uiga e tupu ona o le faateleina o le kulukose pe a maeʻa le taumafataga o meaʻai i gaʻo. E taua le matauina o le maualuga o le kulukose, o vaivaiga ma le le lelei o le soifua maloloina e masani lava ona aliali mai. I le aluga o taimi, o le tauia o le tau o le tamaititi o le a aumaia ai le kulukose i tulaga masani. O le a toe malosi le tamaitiiti seia oʻo i le isi taumafataga.

O foliga vaaia o vaivaiga ma le le mautonu

O nei faʻaʻailoga e mafua mai i le faʻaaogaina o le kulukose. O osofaiga malolosi o vaivaiga ma le le mautonu o loo faaalia e fesootai ma le i ai o le acetone i le toto (ketoacidosis). O le tino o le tamaititi o loʻo taumafai e aveese le acetone e ala i le tino o le tino, sili atu i fatugaʻo poʻo le afu. E tuʻuina atu lenei faʻatasi ma le faʻateleina o gasegase ma le soona inu tele.

Urination ma le galala

O se tamaititi e maua i le maʻisuka e amata ona inu tele vai. E tusa ai ma suʻesuʻega a le tele o saienitisi, ua faʻamaonia pe afai e siitia le maualuga o le suka, o se ata uiga ese o le vai mai le suauʻu e fai. O le mea lea, ua tupu ai le maʻi lela.

E masani ona fesili tamaiti e inu i le po, e pei foi o se tagata. O le glucose tumu e mafai ona i ai se aafiaga leaga i fatugaʻo, mo le mafuaʻaga lenei e tele lava ina valaʻau i se mea itiiti, aemaise i le po. O le mea lea, e taumafai le tino e aveese faʻamaʻi leaga.

A e le faʻalogo i le tulaga o le pepe i le taimi, o le a matua leaga lava le tamaititi. O le a vaivai o ia ma le fiafia. E masani lava, o loʻo i ai se suiga i le tele o le manava mo le faʻalavelave i le 'aiina o meaai.

I lenei tulaga, e tatau ona e valaʻau i se fomaʻi, ae sili atu le alu ma le tamaititi mo se suʻega atoa ia iloa poʻo le a le isi mea e fai.

Ole taimi ole a fesoasoani ai tagata tomai faapitoa i le tamaititi, e tatau ona faia lenei mea, aʻo ono le iloa e le tamaitiiti pe paʻu i se pa. E i ai taunuuga oʻooʻo.

Puleaina o le maʻisuka

I aso nei, e leai se auala e faʻamalolo ai se tamaititi o sea maʻi e faʻavavau. O le togafitiga ua faatonuina e le fomaʻi ua mamanuina ina ia faʻamaonia ai faiga faʻavalea o le tino mo se taimi umi.

O le tulaga o le pepe e tatau ona mataʻituina e matua e oo i se tausaga patino, o la latou matafaioi lenei. O se togafitiga talafeagai i togafitiga e faʻaitiitia ai le ono aʻafia ai o faʻafitauli i le lumanaʻi.

O metotia faaonaponei e feagai ai ma se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e tele ni auala:

  • i le taimi nei o loo faatinoina se metotia o le gasegase o sela masima lea e nafa ma le gaosiga o le inisalini,
  • metotia ma fualaau oona ua atiaʻe e faʻamaonia ai suiga i totonu o le tino puipuia,
  • Atinaʻeina o metotia faʻamalosia o le inisalini e sili atu ona faigofie ma leai se tiga mo tamaiti.

Mo le togafitia o le maʻisuka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi tagata e mulimuli i le maʻisuka. Afai e iloa le uluaʻi laʻasaga o maʻi, ona mafai loa lea ona fetuunai.

I le amataga o togafitiga o le faʻamaʻi i tamaiti, o le a manaʻomia meaʻai lelei. O le meaai e tatau ona malilie i se fomaʻi, e faʻalagolago lava i le ogaoga o le maʻi. E taua le mulimuli i tulafono, i meaʻai ma le inu vailaʻau. O togafitiga togafitiga e taua tele i le matua matauina, a leai o le aafiaga o togafitiga o le a matua maualalo.

Le faʻaaogaina o fualaau

I aso nei, o le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faia i le faʻaaogaina o malala, ma le inisalini. Vitamini e faʻaaogaina e avea ma sui. I le faʻatasi ai ma isi vailaʻau, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma le fualaau faasaina mo le faʻamalosi malosi o le talo.

Auala e faʻaaogaina ai le inisalini

Inisalini, faʻaaogaina i le togafitiga o tamaiti e maua i le maʻisuka, e le umi le umi. O sea meatotino o loʻo i totonu o le Protofan ma le Actropid. O le tuufaatasiga ua tuiina i se auala e faʻaaogaina ai tui faapitoa. E sili atu le faigofie, e mafai ai e se tamaititi ona vave iloa le auala e pulea ai le fualaau saʻo ole vailaʻau na o ia lava e aunoa ma se fesoasoani a se isi (e faʻalagolago i le matua ole maʻi).

Faʻafeiloaʻi le toto

Afai e faigata tele le faʻafitauli, ona faʻaaogaina lea o le totoga o le totoga o le toto. E i ai se suiga atoa, poʻo se vaega.

I lenei tulaga, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le a teenaina le totoga o le okeni fou e le tino o le tamaititi, ma o le a aliali mai ai ni aʻafiaga puipuia. O se faʻataʻitaʻiga o le faʻaalia o pancreatitis.

O le manatu o le totoina o totoga e matua aoga lava i le faʻaaogaina o se okeni o le pepe, o lona fausaga e maualalo ai le lamatiaga o foliga le manaʻomia o le tino (teena).

Matua faʻapitoa

O matua e nafa ma le tamaititi ma lona soifua maloloina, ae ina ia saʻo mea uma, e tele naua mea e tatau ona aʻoaʻoina. Afai e laʻitiiti le tamaitiiti, ona tatau lea ona i ai se tasi i taimi uma ma ia, poo le tina, poʻo le tama.

Tomai e manaʻomia e matua:

  1. Mafai ona faia filifiliga e faalagolago i le faʻaalia o le hypoglycemia, maualuga maualuga o le suka, ma le ketoacidosis.
  2. Mafai ona faʻaaoga se masini e pei o se glucometer.
  3. Fai i le faiga o le fuafuaina o fetaui talafeagai ole inisalini, e faʻatatau i le maualuga o le suka.
  4. Afai e laʻititi le tamaititi, ona tatau lea ona ia toso tui e aunoa ma se faʻaletonu.
  5. Tausia le fafagaina o le tamaititi e faʻaaoga meaai talafeagai, ma mo le tausisia o tulafono, ia mafai ona faʻamalosia le pepe.
  6. Faʻaauau i le tausisia o le gaioiga faʻaletino, o gaioiga tuʻufaʻatasia o aʻoaʻoga faaletino e aoga tele.
  7. Faʻamaonia saʻo i taimi o falemaʻi.
  8. Ia fausia faʻamalosi sootaga ma faiaoga i le aʻoga.

O faʻafitauli o le maʻisuka e ese. Tasi le tamaitiiti e le aoga ma vaivai pe a uma ona 'ai, ao isi e matua vevesi lava ma malolosi i le taimi lava e tasi. O faʻamaoniga o tamaiti e tatau ona malamalama lelei i ai matua, faiaoga ma i latou o loʻo fesoʻotai i ai le tamaititi - e taua tele mo le taimi e tatau ai.

Aotelega

E taua le manatuaina o le maʻisuka i tamaiti o se faʻamaʻi tuga lea e iai se faʻalauiloa tumau. Mataʻituina le faiga o le tino, aemaise lava le kulukose, e taua le faia i taimi uma e aunoa ma le faalavelaveina. E tatau ona malamalama e le o togafitiga lenei maʻi - e tumau mo le olaga.

E toʻatele tina ma tamā e faʻamoemoe o le a iai ni metotia mo togafitiga o le faʻamaʻi e fesiligia, ae leai se tasi o le a mafai ona fai pe o le a tupu lenei mea. Afai e te pulea lelei le tulaga o le tino o le tama, o le a lamatia le tele o faʻafitauli - e tuputupu ae le tamaititi ma atiae masani.

Faʻafefea ma pe aisea e oʻo mai ai le maʻisuka i tamaiti

O le maʻi suka i tamaiti e maua ai le nofoaga lona 2 i maʻi uma faʻamaʻi. O mafuaʻaga o le maʻisuka e aʻafia i le soliga o le gaosiga o le gaʻo. O nisi oi latou e lelei le suʻesuʻeina, o nisi e tumau pea i se mealilo, peitaʻi, o le fatu o le faʻamaʻi e le suia mai lenei - o le toesea, le lava po o le le mafai ona maua le inisalini e suia ai le ola o le tamaitiiti ma le olaga atoa o le aiga.

O le a le maʻisuka

Ina ia malamalama i mafuaʻaga o le faʻamaʻi, e tatau ona malamalama pe o le a. O le suka e ulu i totonu o le tino e paʻu ifo i le kulukose.

O ia lea o le malosiaga malosi mo le i ai o tagata matutua ma tamaiti. E manaʻomia le inisalini mo le faʻaaogaina o le kulukose.

O le hormone e maua mai i peta beta o le pancreas, ma afai o nisi mafuaʻaga e faʻalavelave ai lenei galuega, ona tumau ai lea o le kulukose.

Ituaiga ma ituaiga o le maʻi

Faʻalagolago i mafuaʻaga o le maʻisuka, e faʻavasegaina i le ituaiga ma le fomu. Muamua, o le maʻisuka ua vaevaeina i ni vaega tetele se lua:

  • Ituaiga I - autoimmune e tupu ona o se faaletonu i totonu o le tino puipuia o le tamaititi. O le ituaiga lenei e sili ona taatele i tamaiti ma o le pito i luga o lona siaki e tupu i le 5 i le 11 tausaga
  • e le aʻafia I - isi mataupu uma o faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka ituaiga II o loʻo masani ona pa'ū i lenei vaega. O nei ituaiga o maʻisuka e leʻo puipuia

E tusa ma le 10% o mataupu o le maʻisuka i tamaiti e le o ituaiga I, lea e vaevaeina i le 4 ituaiga:

  1. Ituaiga o maʻisuka II - o le inisalini e gaosia ae e leʻo iloa e le tino
  2. FUAFUAGA - Faʻataunuʻuina i le gasegase o le gaʻo i siama gaosiga o le inisalini
  3. NSD - maʻi suka suka atiaʻe i pepe faatoa fananau mai, poʻo le maʻisuka e leai se tino o le natura
  4. Maʻisuka e mafua mai i gasegase o le kenera

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o mafuaʻaga, faʻamaoniga ma auala togafitiga mo ituaiga uma o faʻamaʻi.

Tusa i le Maʻisuka - Autoimune

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se faʻafitauli i totonu o le faʻaʻau puipuia, pe a amata ona faʻaalia teteega peta pancreatic e faʻafefe ma faʻaumatia e latou lava faʻamaʻi. O lenei ituaiga o maʻisuka e maua i le 90% o tamaiti mamaʻi ma ua afua mai i se tuufaatasiga o mafuaaga e lua:

  • Vaʻaiga faʻapitoa
  • Faʻaaloalo i itu i fafo e faʻaosofia ai le amataga o le maʻi

O nei aʻafiaga i fafo e aofia ai:

  1. Maʻi faʻamaʻi - maʻi, rubella, chickenpox, mumps
  2. Faʻafitauli - e mafai ona tupu pe a faʻafetaui le tamaititi i se 'au fou (aʻoga poʻo le aʻoga) poʻo se tulaga le lelei o mafaufauga i le aiga
  3. Mea taumafa - meaʻai fafagaina, faʻasao, gataifale, sili atu o le kuluten
  4. O le tele o mea oona mo peta peta, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tootoo, lea o se mea oona i le oona

I lenei laasaga, e mafai lava e le pancreas ona taulimaina le avega, ae a oʻo ina oʻo atu i le 85% le lauluma, ona oʻo lea o le maʻi i se tulaga manino.

I le taimi nei, e 80% o tamaiti ua ulufale i le falemaʻi ma se faʻamautinoaga o le ketoacidosis poʻo le ketoacidotic coma, pe a tele taimi e maualuga atu ai le suka ma tino ketone nai lo le masani.

O lenei tulaga o le faavae lea mo le siama o le maʻisuka.

O le maʻisuka mimiti i tamaiti ao le i amata le coma e mafai ona masalomia i faailoga nei:

  • Lē manava - e matua malosi lava, ona o le tele o le kulukose i le toto e amata ona utu vai mai sulu o le tino
  • O le faʻaosooso faifai pea o se taunuuga o le faateleina o le fia inu. Afai i le fale, e masani ona alu le tamaititi i le faletaele, ona fai lea i se foliga faʻapitoa e manaʻomia ona e fesili atu i faiaoga o aʻoga poʻo faiaoga o le aʻoga matai pe afai o loʻo faʻalogoina ia lava faafitauli i inei.
  • Bedwetting o se faailoga sili ona matuia, aemaise lava pe afai e leʻi vaaia muamua le enuresis muamua
  • O se gau mamafa - ina ia mafai ai ona maua le malosi e tatau ai, o le tino o le tama ae le o le kulukose e amata ona talepe gaʻo ma gaʻo maso
  • O le vaivai - avea ma soa tumau ona o le leai o se malosi
  • Suiga i le fiaʻai - fia iloa le fiaai, talu ai e le mafai e le tino ona faʻaleleia lelei meaʻai e sau, ma le leai o se manaʻoga o se faailoga lea o le ketoacidosis
  • O le faʻaleagaina o le tino o se taunuuga tuusao o le maualuga maualuga o le suka, ae na o fanau matutua e mafai ona faitio i ai
  • O foliga mai o le anufe - i le va o tamaʻi susu e amataina, o pepe e mafatia i le vevela mataʻutia
  • Ketoacidosis o se faʻalavelave faʻaolaina i le suka ma tino ketona, e faʻaalia i le le lava o le manaʻo, gaioiga, vomiting, tiga o le manava, leai se mafaufau

Ituaiga o maʻisuka ituaiga II

Mo se taimi umi na manatu ai o se faamaʻi o tagata matutua, ae o lenei ua sili atu ona tele taimi e maʻi ai le tupulaga.

O le fatu o le faamai o le pancreas e maua ai le insulin, ae e le o iloa e le tino.

O tamaiti matutua o le a sili atu ona mafatia i lenei ituaiga o maʻisuka, talu mai le tuputupu ae o le homone ma hormones o feusuaiga e amata ona taofiofi le lagona o le tino i le inisalini.

O mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o:

  • O le mamafa ma le gaʻo
  • O se olaga e le masani ai - mo tamaiti aoga ma tupulaga talavou sili atu le fiafia i komepiuta
  • Hormonal medication
  • Faamai o le endocrine (e le o le pancreas)

O se uiga sili atu ona faʻaeteete e mulimuli ai tamaiti i totonu o na aiga pe a iai tulaga o le maʻisuka ituaiga II i totonu o aiga, o le tamaititi na fanau mai ma le mamafa o le itiiti ifo i le 2.5 kilokalama. Mo teineiti, o le i ai o le ovary polycystic o se tulaga lamatia tele.

O le maʻisuka i lenei ituaiga e masani lava ona atiina ae ma le le talafeagai pe o sina siʻitia i le fia inu, o se suiga i le maualuga o le suka ma le mamafa.

I le 25% o mataupu, o le faʻamaʻi e aliali mai lava i faailoga uma o le maʻisuka, ma o iinei o le mea sili ona lamatia - ia fenumiai ia ituaiga e lua mo le siamaina.

I le maʻisuka ituaiga II, e leai ni fomaʻi e faʻafeiloaʻi ai siama i asiasiga ma faʻamaʻi tino e maua ai le inisalini. O nisi taimi i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga II, o le pogisa e iloa i le va o tamatamailima po o totonu o puipui.

Maʻisuka MODY

E maua i tamaiti ei lalo o le 10 tausaga. O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o siama peta i le maualuga. O le fesiitaiga o le DNA ua faaleagaina o le tutoʻatasi o le tagata.

Ole maʻi e maua ile suʻesuʻeina ole kenera, e masani ona iai se faʻafitauli faigata, i le taimi muamua e faʻaalia ai le faʻaofiina o le inisalini faaopoopo, ae i le iuga e mafai ona avea ma insulin.

O le vaega aʻafia e aofia ai tamaiti o loʻo i ai o latou aiga i le tele o auga o gasegase e maua i le maʻisuka, mataupu o le le atoatoa.

Niu Sila NS - maʻisuka le tino

O lenei ituaiga o le maʻisuka e le maua i le ola maloloina e iloa i tamaiti ei lalo ifo o le ono masina, e seasea ma ei ai sona natura. E lua ituaiga - e le tumau ma tumau.

Vaega o le fesuiaiga o foliga:

  • Faʻalavelave tutupu o le intrauterine
  • Toa maualuga ma le manava pe a mavae le fanau mai
  • Le lava le coma
  • O togafitiga e aofia ai togafitiga insulin mo le tausaga ma le afa.
  • O le maʻisuka talavou e maua i le 50% o mataupu

O le foliga tumau e foliga tutusa ma le mea e le mafai, ae o loʻo i ai vaega nei:

  • Faʻaauau pea le faʻalagolago ile inisalini
  • O le faʻavasegaga o le faʻaleleia o tama tane e naʻo nisi taimi e matauina ai

O le maʻisuka o se taunuuga o le i ai o faʻasologa o gasegase

Fai mai a matou tagata poto faapitoa

O le taua tele o le vave iloa o le maʻisuka i totonu o se tamaititi o soo se tausaga. O aʻafiaga o le faʻamaʻi faʻalagolago i le malosi o lona auala ma le puleaina o suka.

O mea autu o suiga e le mafai ona suia i vaa uma, aemaise o le tino ma le ophthalmic, mo se faʻataʻitaʻiga, faapupulaina o le tioata po o le tauaso.

O se uiga le talafeagai e uiga i le maʻisuka o le tamaititi e mafua ai le faateleina o le lamatiaga o le fatu, o se suiga i galuega tau feusuaiga, o le atinaʻeina o maʻi pipisi, paʻu o le lauulu, gau o le faalogo, ma le fausiaina o maʻi o le vae o le tino. E tele taimi e masani ona maua ai e le fanau ni faʻafitauli mafaufau ma ni faigata i le fetuunaiga i totonu o le 'au.

O le puipuia o le maʻisuka e aofia ai le mulimuli i se taumafataga, tausisia o se olaga masani, fausia o se fale mafanafana ma toʻafilemu mo le tamaititi, tauvaga taimi ma puipuiga mai faʻamaʻi pipisi, i le i ai o se gasegase o le maʻi, e tatau ona suʻesuʻeina e se endocrinologist i nisi taimi. Auala e faʻafeteia ai le tupuga o aʻafiaga ogaoga e faʻaititia i le pulea malosi o maualuga o suka, meaʻai talafeagai, ma le mamafa o le mamafa. O faafitauli faʻapitoa o le mafaufau e foia e ala i le aʻoaʻoina o le uiga sao i le faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga