Glycemic index

I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le fua faatatau o le faʻaaogāina o gaʻo (o le glycemic index of food).

O le punavai autu o le malosi mo tagata, o mea ia e maua mai i gaʻo, e mafai ona ese. O lo latou igoa lona lua o le suka, poʻo le sikoa. Carbohydrates i lo latou fausaga e mafai ona faigofie e pei o le kulukose, e sili atu le faigata e pei o le maso ma le glycogen, ma o le mea e sili ona faigata i le fausaga o ni mea e gaʻo ai le gaʻo poʻo le fiber. O nai sugars aupito faigofie e itiiti ni elemene, ma e faigofie a latou fualaʻau, ma o suga faigata e tele naua elemene i la latou tuufaatasiga ma, e tusa ai, o se fausaga sili atu ona faigata tele.

O ituaiga autu o gaʻo:

  • (fugala, legumes ma cereal eseese) - o le cellulose, maso, glycogen o loʻo i totonu o le ate ma maso (oloa o loʻo aofia ai nei meaola gaʻo - pateta, legumes ma cereal)
  • vailaau faʻataʻavaʻavaʻagofie, mono-ma le faʻafefete, mo se faʻataʻitaʻiga, suauu, fructose, lactose ma glucose,
  • fiva gaʻo fibrous, e pei o fila, maua i fualaau aina ma fualaʻau.

O le a le inisalini

O le insulin o se hormone felauaiga lea e fesoasoani e faafaigofie ai le felauaiga o gaʻo. I le tino o le tagata, o le pancreas e maua ai. O le tele o meaʻai gaʻo e 'aina, o le tele foʻi lea o le manaʻoga o le tino ile inisalini. O le faʻateleina o le faʻamalolo o le inisalini e mafai ona tuʻuina ai se vaega o meaʻai gaʻo i le gaʻo, talu ai e tatau ona faʻaaogaina le malosi tele o le malosi i se mea. E mafai ona faʻauʻuina o le sili atu o le inisalini o loʻo i ai i le tino, o le vave lava lea ona maua e se tagata le mamafa ma ua tumu.

Glucose o le suauu lea e maua ai le tino i le malosi vave mo soʻo se galuega ma le maualuga, e pei o le aʻoga i le fale taʻavale poʻo le taʻavale i luga o le auala. Soo se mea e mafai ona faʻaaogaina e avea o se punaoa o le malosi, ae naʻo le maeʻa ona latou faʻasolosolo i le pito sili ona faigofie o suga - glucose. O le kulukose o le mea e tatau ai mo le faʻavaveina o le malosi.

O le maualuga o le kulukose poʻo le suka i totonu o le toto - e fuaina i le pasene i le toto o se tagata o lenei mea. I le tulaga masani, e tasi le kalama o le suka e aofia ai le tasi kalama suka. O le aofaiga moni o le suka i totonu o le toto e faalagolago i mea e lua:

  • o le aofai o suauu gaʻo e faʻaaogāina e le tino,
  • le aofaiga o le inisalini na faia e le pancreas e tali atu ai i le suka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e mafaufau pe faʻafefea ona sui suiga o le suka i le toto, faʻaaoga se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe ae ala i le taeao, o lau anapogi o le suka toto e tatau ona masani - tasi le kalama i le lita. Ona e 'ai lelei lea o le falaoa, pateta poʻo le pasta, inu leuti suamalie, ma isi. O se taunuuga, o le aofaʻi o le suka i le toto e tulaʻi mai (maualuga le suka o le hyperglycemia).

I le tali atu i le faateleina o le suka i totonu o le tino, o le pancreas e faʻaleleia ai le galuega - faʻavaveina ai le gaosiga o le inisalini - se hormone femalagaaʻi e faʻaititia ai le kulukose. O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻaititia o le toto (o le suka maualalo o le hypoglycemia). A maeʻa le maualuga o le suka ma le pa'ū i le toto, o le maualuga o le suka, lea na i ai i le amataga, ua faasolosolo malie ona faavaeina.

O nei aʻoaʻoga uma e manaʻomia ina ia malamalama ai i le uiga o la tatou talanoaga atili. E pei ona taʻua muamua, o mea gaʻo e faigofie ma faigata. E masani ona taliaina e faapea o meaʻai gaʻo ma se fua faʻatatau faigofie e maua ai se saoasaoa vave o le maualuga o le suka. E mālamalama lenei mea, talu ai o molōmāmā faigofie e vave faʻavavevaveina, ma faʻalavelave mole molemoa e umi se umi. O le mea lea, o le tele o tagata fai meaʻai e masani ona latou faʻaogaina faigofie gaʻo vailaʻau faʻamalosi vave ma faʻalavelave faʻamaʻi. Ae e le o lea.

O le lavelave o le carbohydrate e le fesoʻotaʻi ma le fua o lona liua i le kulukose ma, e tusa ai ma lea, e le afaina ai le fua faatatau o le faʻamalamalamaina e le tino o le tagata. O lona uiga, e ala i le faʻataʻitaʻiga o ituaiga o gaʻo, ole a le mafai ona tatou aʻafia le fua o lo latou faʻaaogaina. O le maualuga i le suka o le toto (o le tulaga o le hyperglycemia) e tupu pe a mavae le faʻaaogaina o soʻo se meaola i le tusa ma le 30 minute.

Glycemic index quantitative indicator

Sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga o le fua o le fua faatatau lea o lo o gaoioi ai carbohydrates. E foliga mai i le toatele e sili atu le maualuga o le faasino igoa, o le vave ona siitia le maualuga o le suka o le toto. E tusa ai ma lea, o loʻo i ai fautuaga e faʻaaoga ai gaʻo meaʻai tele, telegese, ina ia faʻagesegese le maualuga o le suka. O le mea moni, o lenei fautuaga e saʻo, ae e ese le manatu.

O le glycemic index (GI) o se faailoga lea o le faʻafefe o gaʻo, ae le o le vave, ae faʻatusatusa. Ma o le saoasaoa o le a tutusa. Po o le a lava le oloa e te 'ai - mai le falalati poʻo le araisa i le fausaga o le meli po o le sukalati i le tuufaatasiga, o le pito i luga o kulukose o le tino o le a oʻo mai i le afa itula. O le eseesega e le o le saoasaoa, ae na o le tele o le suka e 'aina, ae o le a eseese, ma sili atu. O oloa uma e ese mai le tasi ma le isi, ma o lo latou gafatia e totoina maualuga le maualuga o le suka suka, e ese foi, o le mea lea e ese ai a latou faasinoala.

O le sili atu ona faigata o le carbohydrate i lona fausaga, o le itiiti ifo lea e mafai ai ona siitia le aofaʻi o le suka i le toto o le tagata, i lalo ifo, e itiiti ifo le GI. O le faigofie o le carbohydrate, o le tele foi lea o le mafai ona faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma e tusa ai o le a sili atu le GI.

O se taimi faapena foi e taua. I le taimi o le kukaina o le oloa lava ia, o lona GI e sui. O lenei faailoga o le a sili atu, o le loloto o le vevela o togafitiga o le carbohydrate. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pateta ua kuka ua i ai se GI o le 70, ma o le taimi lava e tafe ai pateta ua i ai se GI o le 90.

Taua! O carbohydrates e maua i le vevela o le a faʻaleleia ai a latou GI, ma i se tulaga sili atu, faʻalautele le suka toto.

O le faasinomaga o le gaosiga o gaʻo vailaʻau oona e aafia i se isi itu taua - o mea o loʻo i totonu o le fiber i le gaʻo. O se faʻataʻitaʻiga masani o le araisa, lea, i lona foliga mama, ei ai le GI o le 70, ma i se tulaga e le mafaamatalaina, e 50. O mea e faia mai le falaoamata e aofia ai le tele o fiber, ma o la latou GI e maualuga, ae afai tatou te faʻatusatusa falaoa falaoa mai le falaoamata atoa, e mafai ona maua se GI 35, o falaoa pupuu e maua ai le GI o le 50.

Taua! O le tele o fiber o loʻo i totonu o le carbohydrate, o le maualuga o le GI o le a, ma e tusa ai ma lea mea o le a faateleina ai le suka toto i se tulaga maualalo.

Carbohydrates e leaga ma lelei.

E maitauina o ou foliga vaaia ma le soifua maloloina lautele e tele lava ina fuafua e le tele o le suka i totonu o le toto. O le faateleina o maualuga o le suka e matua faateleina ai le ono mafai e se tagata ona vaivai, maʻi ma gaʻo. O le faʻaitiitia o le suka e faʻaleleia foliga vaaia ma faʻaleleia le soifua maloloina o le tino atoa.

O le mea lea, ina ia mautinoa ai le soifua maloloina ma foliga lelei, o ituaiga ituaiga o gaʻo e maualalo le faʻaogaina o faʻamaufaʻailogaina - o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa - e sili ona talafeagai. Faafetai i gaʻo vailaʻau faʻamalosi, o le inisalini e gaosia i laʻititi laʻititi, ma e le manaʻomia e le tino ona faʻasaoina le tele o le malosi i le tino o gaʻo.

O le faʻasalalauga lea e mafai ona faia: o taʻavale faigofie e leaga, ma o mea faigata e lelei. Ae ui i lea, i lenei itu o loʻo i ai nuances: o lenei faʻamatalaga e fetaui. Sa ma talanoa e uiga i le gafatia o ituaiga lelei ma le leaga o meaola gaʻo e faateleina le suka i le toto e aunoa ma le taʻua o le aofaiga. Aua e tusa lava pe e te faʻaaogaina le tele o ituaiga "mea lelei" o gaʻo i le tele o mea, o le suka toto e mafai ona sili atu le maualuga nai lo faʻataʻavaʻavaʻa faigofie.

Ae i soo se tulaga lava, o ia mea faʻapitoa e gaosi ai meaʻai e pei o teu, araisa, oatmeal, pasta e sili atu ona aoga nai lo soʻo se buns, keke ma isi suamalie. Ma afai e te faaopoopo atu ia i latou meaʻai e maua i le fiber (fualaau faisua ma fualaau aina), faaopoopo i ai ia palatini manu, mo se faataitaiga, iʻa, fuamoa, moa, ona avea lea o mea lelei ma maloloina ma aoga pe a mafai ai.

E mafai ona 'ai sina meaʻai gaʻo ma i lalo o tulaga

O le mea moni, "mea leaga" e mafai ona matua talafeagai i ni tulaga se lua:

  • A maeʻa lau taʻaloga,
  • pe a maeʻa le taeao.

O le mataupu muamua - pe'ā maeʻa aʻoaʻoga - faʻatasi ai ma se malosi malosi o le malosi na faʻaaluina e le tino, e tatalaina ai le faamalama o le protein-carbohydrate. E faigofie lava gaʻo meaʻai e fesoasoani i le vave tapuni o lenei faamalama ma toe faʻafoisia le tino. Ole suʻeina vave o mea inu gaʻo pe a uma le faamalositino, e mafai ona avea ma sui faʻataʻitaʻi faʻasaʻo ma puipuia ou maso, talu ai o le a le maua e le tino le malosi mai le protein, ae 100% saʻo mai le kulukose. Ae afai o lau sini o le susunuina o le gaʻo, o le mea lea e le aoga, talu ai o le a mafua ai le taofia o le gaʻo gaʻo.

O le mea lona lua - i le taeao pe a mavae le moe i le po - o vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie i le fausaga e mafai ona avea o se auala sili ona lelei mo le faʻaleleia o meaʻai gaʻo, ia e leʻi faʻaitiitia i le po, aua e te leʻi 'ai. O le mea lea, e mafai ona ave ni vailaʻau faigofie e faʻatonu ai le tino i le malosi. Ae peitai, o le a sili atu ona lelei le faʻaaogaina o na o meaʻai gaʻo i le taeao.

E faʻapefea ona faʻaaogaina le faʻamaufaʻailoga faʻasalalau ma faʻatusatusa le vailaau o gaʻo

Ina ia faʻaaogaina GI saʻo, ua faia ai se laulau faʻamatalaga mataʻitusi mo mea eseese. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e faigofie ona faatulaga lau lava taumafataga ma faʻalelei. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  • Fiafia meaai maualalo GI
  • afai e te 'ai pea i se meaʻai i le maualuga o le GI, ona e taumafai e aua le faʻaleagaina, ona o le digestibility o ia oloa e maualuga tele.

O nei fautuaga o le mea pito sili lea ona taua, e le faigata ona usitai ia i latou. E taua le manatuaina:

  • o le tele o meaʻai e maua i le GI maualuga e leaga mo le tino,
  • e maualalo le mauvaʻavaʻava ma maualuga GI - masani (ae leai se lagona o le atoatoa),
  • nai meaʻai gaʻo ma maualalo GI - lelei (ma o le a tumu oe)
  • o le tele o mea inu oona ma le GI maualalo (fiber) - lelei tele,
  • o le tele o meaʻai gaʻo ma le maualalo o le GI ma le polotini e sili ona lelei, aua o le polotini ma le fiber e faʻagesegese ai le gaioiga o le gaʻo gaʻo.

E tatau ona e nofouta o le tele o kamupanī faʻaonaponei e maua mai meaai ma GI maualuga ma le maualalo o fiber. O le mea moni, o nei oloa e aoga mo le gaosiga, ona o lo latou gaosiga e taugofie, ma ua sauni tagata e 'ai i soo se mea, aemaise lava i latou e sili ona fiafia i ituaiga uma o mea lelei. Ae o le fiafia i mea taumafa ma mea suamalie e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻamaʻi - maʻisuka, gaʻo, atherosclerosis.

O mea autu nei e tatau ona e iloa e uiga i le faʻamaufaʻailogaina faʻapitoa. Mataʻituina lau meaai. Afai o le GI o le oloa e maualuga atu i le 50, e mautinoa lava e leaga. Taumafai e faʻafaigofie ma faʻatapulaʻa faʻataʻavaʻavalea faigofie mo le taumafa.

Carbohydrates, faʻasologa faʻamaonia

O gaʻo gaʻo o vailaau ia o ona elemene na faia i le carbon, oxygen and hydrogen. O se taunuuga o le metabolism, latou te liliu atu i le kulukose - o se punaoa taua mo le tino.

Glycemia - toto glucose (sugar) maualuga

Glucose o le mea sili ona taua "fafie" mo le tino. E pasi i le toto ma tuʻuina i le foliga o le kulukose i maso ma le ate.

Glukose o le toto (tutusa ma le suka) o le pasene o le kulukose i le toto atoa. I luga o se manava gaogao, e 1 g mo le 1 lita o le toto. Aʻo gaʻo meaʻai e gaosia ai le suka (sugar, honey, stearch, cereals, sweets, etc) i luga o se manava gaogao, suia le maualuga o le suka i le toto: muamua, e maualuga le kulukose - o le hyperglycemia (i se maualuga pe itiiti ifo foi - e fuafua i le ituaiga o carbohydrate ), pe a uma ona faʻasaʻo le inisalini i le pancreas, o le toto kulukose o le toto e pa'ū (hypoglycemia) ma toe foʻi i lona tulaga muamua, e pei ona faʻaalia i le kalafi i le itulau 36.

I le gasologa o tausaga, ua vaevaeina ia gaʻo i ni vaega se lua, e fuafua i le taimi o loʻo gauaiina ai e le tino: o le sao o le suka ma le suka o le suka.

O le manatu o le "ola vave" e aofia ai le suka faigofie ma le sugar sugar, e pei o le kulukose ma le suauu, o loo i ai i le suka mama (sugar beets and cane), honey and fruits.

O le igoa "sugar sao" o loo faamatalaina e le manatu e faapea, ona o le faigofie o le molecule o le carbohydrate, o le tino e vave ona faanatinatiina, e le o toe umi ona 'ai.

Ma o le vaega o le "sosolo lemu" na aofia ai uma gaʻo, ma o le mole maʻaleʻale na talitonuina o le a liua i le suka (kullukose) faigofie i le faagasologa o le faʻapalapala. O se faʻataʻitaʻiga o oloa faʻamaʻi, lea na faʻasaʻolotoina ai le glucose, e pei ona masani ona talitonuina, sa faigese ma faifai malie.

E oʻo mai i le taimi nei, o lenei faʻavasegaga ua matua oʻo mai lava ma ua manatu sese.

O suʻesuʻega talu ai nei ua faamaonia ai o le lavelave o le fausaga o meaola o le carbonbohydrate e le afaina ai le fua faatatau o lo latou liua i le kulukose, e le o le fua o le absorption e le tino.

Na faʻamautuina o le pito i luga o le toto suka (hyperglycemia) e tupu ile afa itula pe a uma ona ave soʻo se ituaiga o gaʻo i luga o se manava gaogao. O le mea lea, e sili atu le le talanoa e uiga i le fua o le absorption o gaʻo, ae tusa ai ma lo latou aafiaga i le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto, e pei ona faʻaalia i le kalafa o loʻo i luga:

Ua maua e le au atunuʻu paleni meaʻai e tatau ona vaevaeina ia gaʻo e tusa ai ma o latou gasegase o le hyperglycemic, o loʻo fuafuaina e le numera o le glycemic index.

Glycemic index

O le gafatia o mea gaʻo e mafua ai le faateleina o le suka (hyperglycemia) e faʻamoemoeina e le glycemic index. O lenei faaupuga na muamua faia i le 1976.

Ole faasinomaga o le faasinomaga o le a sili atu le maualuga, o le maualuga o le hyperglycemia e mafua mai i le gau o gaʻo. E tutusa ma le vaega o le tafatolu, lea e fai i luga o le kalafi se laina o le hyperglycemia e mafua mai i le taumafaina o suka. Afai o le glycemic index of glucose ua avea o le 100, ona mafai lea ona fuafuaina le faasinoupu o isi mea gaʻo e ala i le faiga lenei:

Vaega o Triangle Carbon
Glucose Triangle Eria

O lona uiga, o le malosi o le hyperglycemia o le auiliiliga, o le maualuga o le faasino igoa glycemic.

E tatau ona maitauina o le gaosia o vailaʻau o oloa e mafai ona oʻo atu ai i se faʻaopoopoga i le faʻasologa o igoa. O le mea lea, mo se faataitaiga, o le fuainumera glycemic of flakes corn is 85, ma o le saito na faia ai i latou e 70. O le paluga vave o pateta o loo i ai se faasinomaga o le 90, ma kuka ai pateta - 70.

Matou te iloa foi o le maualuga ma le tele o fiber vaivai i totonu o se vailaʻau masolosi e faalagolago i le glycemic index. O lea la, o paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe ei ai se faʻamatalaga manino o le 95, falaoa paʻepaʻe - 70, falaoa atoa - 50, falaoa atoa - 35, sisi mama 70, e leai ni paʻu 50.

Glycemic Index Table

Malt 110Atoatoa falaoa ma le lala 50 Glucose 100Brown raiisi 50 Paked Potato 95Peas 50 Faletalimalo papaʻe 95Taumafa vela e leai se suka 50 Taʻu vave pateta pateni 90Oatmeal 40 Honey 90Fualaau suamalie fou e aunoa ma le suka 40 Carrot 85Paʻu lanu enaena 40 Cornflakes, Popcorn 85Pusa falaoa falaoa 40 Sugar 75Lanu Paʻe 40 Paʻu paʻepaʻe 70Umu mama 35 Meaʻai faʻapipiʻiina i le suka (granola) 70Atoatoa falaoa 35 Sukalati (i totonu o pusa) 70Mea gaosi susu 35 Palu Potato 70Laʻau vevela 30 Kuki 70Lentils 30 Fuga 70Turkish peas 30 Peeled Rice 70Fafaga le falaoa 30 Goa falaoa 65Fugalaau fou 30 Beetroot 65Fualaʻau fualaʻau e aunoa ma le suka 25 Pulu, melon 60Black Chocolate (60% koko) 22 Jam 55Fructose 20 Faletalimalo falaoamata 55Soya 15 Green vegetables, tomatoes, lemons, mushrooms - itiiti ifo i le 15

E pei ona mafai ona e vaʻaia mai le laulau, o loʻo i ai "mea lelei gaʻo (gaʻo maualalo) ma le" leaga "(maualuga glycemic index) carbohydrates, e masani lava, e pei ona e vaaia mulimuli ane, o le mafuaʻaga o lou mamafa mamafa.

Maʻa leaga maualuga glycemic index

E aofia ai ma meaola uma e mafua ai le maualuga o le kulukose toto, lea e tau atu i le hyperglycemia. O le mea e masani ai, o nei vailaʻau faʻamalosi o loʻo i ai se faasinomaga o le sili atu ma le 50.

O le mea muamua o le suka paʻepaʻe i lona mamanu mamanu pe faʻatasi ma isi oloa, e pei o keke, sweets. E aofia ai ma mea uma e gaosia i le gaosiga o meaʻai, aemaise lava falaoa falaoa papaʻe, laisa paepae, meainu, aemaise lava ava, pateta ma sana.

"Mea lelei" gaʻo igoa maualalo maualalo

E le pei o "mea leaga" gaʻo, o "mea lelei" e naʻo se vaega o le tino e gaoia ma o le mea lea e le mafua ai le faateleina o le toto suka. "O mea lelei" o le gaʻolaʻo o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga mataʻitusi i lalo ifo o le 50.

Muamua lava, o meaʻai e leai se meaʻai ma nisi o meaʻai-o fatu pi ma lentils, faʻapea ma le tele o fualaau faisua ma fualaau faisua (letus, lapisi, pulu lanumeamata, uʻu, ma isi mea), lea e faaopoopo i ai, fiber ma le maualalo o kulukose.

Tuua Lau Faamatalaga