Maʻi Suka

SUGAR DIABETES I LE TUSI FAʻAALIGA

GKKP "Kostanay Hospital District", Republic of Kazakhstan, Kostanay

O le maʻi suka (DM) o se tasi lea o mafuaʻaga faʻapitoa mo mea e tutupu i le leioio mo le atinaʻeina o se gasegase o le cerebrovascular (stroke). O le taatele o le maʻisuka i tagata mamaʻi ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular e 11 - 43%. I le taimi nei, e 285 miliona tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi i le lalolagi. I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka matutua nai lo le 65 tausaga, o le faʻamaʻi pipisi o le faʻateleina lona lua o faʻateleina o le faʻamaʻi (pe a maeʻa le fatu fatu fatu). E le gata i lea, o le maʻisuka o se tulaga lamatia mo le le gata o le aoga, ae na toe faʻailoa foi. E le gata i lea, o le taua o le maʻisuka o se tulaga lamatia mo le taʻavale ua faasolosolo ona alualu i luma i tausaga talu ai (mai le 6.2% i le 11.3%) o le numera atoa o tagata gasegase ma le faʻamaʻi. O mea e ono lamatia ai le atiina ae o le stroke i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua vaevaeina faapitoa mo le faʻamaʻi (hyperglycemia, le i ai o faʻafitauli o le microvascular, faʻamalosia o le inisalini, ma isi) ma le le faʻamaoni (toto maualuga, dyslipidemia, togafiti faʻasolosolo, ulaula, o lona uiga e matua faʻaleleia atili mai le maʻisuka ) O le fua faatatau o le faamai o le maʻisuka / hemorrha i tagata mamai o loo maua i le maʻisuka, e tusa ai ma suesuega o le epidemiological, o le 11: 1, ae i le lautele o le 5: 1. O le DM e le na o le faateleina o le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o le stroke, ae o loo i ai faatasi foi ma se tulaga sili atu ona ogaoga ma le leaga o le taunuuga o le stroke, ma le soifua maloloina o tagata mamaʻi ma le maʻi ma le maʻisuka, i le falemai o togafitiga faafomai ma i le taimi ua uma, e 2-5 taimi sili atu le maualuga nai lo tagata maʻi pipisi e aunoa ma le maʻisuka faʻatasi. 16% o mataupu mataga i alii ma le 33% i fafine ona o le paʻu o le tino ua afaina i aafiaga o le maʻisuka ma mea lamatia e fesootai i ai. I le 6 -40% o tagata gasegase i le taʻavale, e aunoa ma le maʻisuka faʻamaʻi, o loʻo i ai se mea e taʻua o le hyperglycemia o le gaʻo faʻamalosi

atiae e avea o se tali a se tagata i se tali o le atuatuvale. I le taimi nei, faʻavae

faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga mo le puipuia o le paʻu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le tofiga lea o le hypoglycemic, antihypertensive, hypolipidemic ma aafia ai mea iloga o mea tau toto. O le auala sili ona lelei e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le taʻavale o le faʻamalosia lea o le togafitiga faʻasolosolo talafeagai ina ia maua ai le "sili ona lelei" taua o le toto maualuga (BP), lea e le sili atu i le 130% 80% Hg. O le faʻaitiitia o le toto toto i le 10 mmHg ma le diastolic pressure toto i le 5 mm Hg, i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e faʻaitiitia le aʻafiaga o le paʻu e 44%. Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia o le toto, e faʻaaogaina fualaau oona muamua - Inhibitors ACE, angiotensin II tagata faʻamaʻi vaʻaia, suʻega, mea faʻapipiʻi o le calcium, beta-blockers. O le faʻasaʻoina o le glycemia o loʻo tumau pea le taua tele o le togafiti o le maʻisuka ma puipuia ai le atinaʻega o faʻafitauli o le microvascular. O le tofiaina o fualaau o le lipid-lowering o se vaega taua o le togafitia o tagata gasegase ma le sini o le puipuia o faafitauli i le fatu cardiovascular, e aofia ai ma le suka. O se taʻiala tāua i le puipuia o faʻamaʻi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o le filifilia lea o tupe e faʻaleleia atili ai le tamaoaiga o le toto ma le microcirculation. O fualaau sili ona masani ona faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe o le acetylsalicylic acid (thromboass), lea e fautuaina mo tagata uma e maua i le maʻisuka ua sili atu i le 40 tausaga (i le leai o ni faʻamaʻi), e masani lava ona maua ai le faateleina o le gathrombotic o le toto totoga.

O le faʻamalosia tele o togafitiga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e faʻamoemoe i le faʻamaʻo lelei o le maualuga o le hyperglycemia, o le toto maualuga o le toto, dyslipidemia, faʻaleleia atili o meaola o le toto ma le okeni, o se faʻamaonia muamua ma le lua le puipuia o paʻu i lenei vaega o tagata gasegase.

Manua: o le ata tele

O o tatou faiʻai, e pei lava o se isi lava okeni, e masani lava ona maua i taimi uma ma le toto. O le a le mea e tupu pe a faʻalavelave pe taofia le toto o le cerebral? O le a tuua le faiʻai e aunoa ma meaʻai, e aofia ai le okesene. Ona amata ai lea ona oti le toto o le faiʻai, ma o galuega a vaega afaina o le faiʻai ua faʻalavelaveina.

  • o le ituaiga o meaʻai (e mafua ai le 80% o solo uma) o lona uiga o soʻo se mea toto i totonu o le faiai o mea na puipuia mai e se thrombus,
  • ituaiga otaota (20% o mataupu o le paʻu) o le malepe o se vaʻa toto ma le afaina o le afaina.

E faapefea ona fesoʻotaʻi le paʻu ma le maʻisuka i le tasi ma le isi?

  1. I le maʻisuka, e masani lava ona aʻafia le toto toto i le atherosclerosis. O pa puipui o le toto e leiloa lo latou gafatia ma e matua tupuga lava i pusa cholesterol mai totonu. O nei faʻatulagaga e mafai ona avea ma fusi toto ma faʻalavelave i le tafe toto. Afai e tupu lenei mea i totonu o le faiʻai, o le a tupu mai se faʻavae o le ischemic.
  2. O le faʻasaina i le maʻisuka e matua faʻaleagaina. O le metabolism masima suamalie e taua tele mo le masani ai o le toto. I le maʻisuka, o le urination e sili atu ona fai soo, ona o lenei tino ua leiloloa le vai ma ua toto le toto. Afai e te le mautonu i le toe faʻaleleia o le vai, o le taofiofia o le taamilosaga e ono oʻo atu ai i le paʻu.

Xylitol sui - pe tatau ona suia i le suka? Faamanuiaga ma mafai ona afaina.

Paina i totonu o togafitiga faʻataʻitaʻi. Recipes, aoga aoga - faitau atili iinei.

Faailoga o se Maʻi

E naʻo se fomaʻi e mafai ona faia se faʻamautinoaga saʻo 100%. O vailaʻau faʻapitoa e iloa ai mataupu pe a le vave vaʻaia e le maʻisuka se paʻu mai se coma. O le isi mea na tupu - o se mea na tupu na afaina saʻo lava i le talaaga o se coma. Afai o oe o le maʻisuka, lapatai atu i isi e uiga i mea lamatia matautia. E i ai tagata e maua i le maʻisuka i lou siosiomaga? Matau mea nei:

  • leai se leai o se tiga i le ulu,
  • vaivai, afaina o vae (naʻo le itu taumatau po o le agavale) poʻo le afa atoa o le tino,
  • o le a le mafiafia i se tasi o mata, o le vaaiga mamao ua matua faaleagaina,
  • leai se malamalama i mea o loʻo tutupu, talanoaga a isi,
  • faigata poʻo le le mafai ona tautala,
  • faʻaopoopoga o se tasi poʻo le sili atu foi o lisi o faʻamaoniga i le le lava o aʻoaʻoga, paleni, paʻu.

Faʻasoloina o togafitiga

Afai e taʻitaʻia e le fomaʻi le tagata maʻi i le taimi e tasi e pei o le stroke ma le maʻisuka, e tatau ona ia amanaʻia le faʻasologa o togafitiga mo se maʻisuka, fuafua fua mo le toe faʻaleleia pe a uma le taʻavale ma taofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gaioiga o le cerebral.

  • siaki faifai pea o le toto maualuga (tulaga masani o le tafe o toto),
  • metabolism tracking
  • o le faʻaaogaina o fualaau faasaina masani mo le tagata gasegase e faʻafaigofieina le maualuga o le suka (e tusa ai ma le ituaiga o maʻisuka),
  • fua e puipuia ai le cerebral edema (i le maʻisuka, o lenei faʻalavelave pe a uma ona tupu le stroke e sili atu nai lo tagata e le o maʻisuka),
  • le tofiaina o fualaau faasaina e puipuia ai le toto toto,
  • toe faʻaleleia tulaga mo motusia eletise ma faʻamatalaga tautala.

O le togafitiga o se paʻu e mafai ona umi ma faigata. Ae ui i lea, e mafai ona alofia se taʻavale, ma o fuafuaga mo lenei mea e sili ona faigofie.

Vaega o togafitiga mo le maʻisuka faʻamaʻi. Auiliiliga i lenei tusiga.

O le faʻamaʻi o le maʻi suka

Na o ni nai fautuaga sei vagana ai le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka mai le paʻu. E tatau ona matauina taʻitasi.

  1. Ina ia faʻaitiitia faʻafitauli o le tino, o se taumafataga faapitoa e taua.
  2. O le manava e tatau ona tineia soʻo se taimi e tulaʻi ai (o le a faʻaleleia ai le tafe toto).
  3. E le taliaina se olaga le talafeagai. A le o lea, e tusa lava pe itiiti le faʻamalositino o le a faʻavavevave le tafe o le toto ina ia lofia ai vaa (e aofia ai le faiʻai) ma faʻalavelaveina ai le toto.
  4. Aua nei faatea le inisalini injections po o vailaau o le suka.

O le maʻisuka o se tulaga lamatia mo le taʻavale

O le maʻi suka o le mafuaʻaga o le tele o faʻalavelave i le tino o le tagata, o le togafitiga e faigata i uiga taʻitasi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le paleni masima vai masima e matua mafatia lava, ona o le mea moni o loʻo maua mai i le kulūkose molemene le fuataga o le vai mai le masini.

O le tele o le mimilo e mafua mai le faateleina, lea e avea ma mafuaʻaga o le faamalolo. O puipui o toto toto e faasaga i tua o ia suiga ua le atoatoa, toto le toto, ma auala o felauaiga ma tupuga i luga o puipui o toto toto. O le faagasologa o le toe faʻaleleia o loʻo faʻagesegese lemu, o le toto o loʻo sailia ni auala fou.

Taua! I le taimi muamua, o se tulaga lamatia e pei o se stroke na maua i le tele o tagata matutua, o loʻo i ai nei lamatiaga o sui o tausaga eseese, e aofia ai tamaiti ma tagata talavou.

Faʻatasi ai ma le afaina o le gala, o loʻo i ai le faʻamaʻi totoina o le toto i totonu o fatu ma okeni. A maeʻa ona faʻaalu toto toto i se tui toto, ona atiaʻe lea o le ischemia.

I le maʻisuka, ou te iloa ai se tulaga lamatia e pei o le taia i le tele o taimi e sili atu nai lo tagata soifua maloloina, o lenei mea e mafua mai i le aafiaga o mea e mafua mai ai:

  • maualuga le lamatia o le atherosclerosis o toto toto,
  • vavalalata i le thrombosis,
  • o le faagasologa o le totoina o le toto ua amataina ona o le leai o se suavai,
  • lē tausisia tulafono o meaʻai.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le atherosclerosis. O vaʻa i le taimi lava lea e tasi e maumau ai a latou lava gaoioi ma avea ai ma mea e sili atu ona leaga, o le aʻafiaga e pipii ai i latou i fulufulu toto e faateleina.

O le thrombosis e maua ai mea e manaʻomia mo le atinaʻe o le ischemia, o le meaʻai e faʻaumatia e le okesene. O taunuuga o ia suiga atonu e eseese.

I le tulaga o lenei tulaga, o le tele o le plasma o le toto ua matua faʻaititia, ona o le suavai ua aveesea mai le tino ma le malosi, ma le faagasologa o le mautinoa o le toe faʻaleleia e le o maua i le tulaga manaomia. O le viscosity toto e faateleina tele ona o elemene tutusa.

Aafiaga matautia o le faatoilaloina.

Taua! O taunuuga o se paʻu mo le maʻisuka e sili atu ona matautia. O le toe faʻaleleia o le faagasologa e sili atu ona faigata. Ua maua se lili tele.

E ono mafai ona taofia le atiaʻeina o se paʻi i tagata mamaʻi e le maualalo le insulin. I lenei mataupu, o le matafaioi autu o le faia lea e ala i taumafa faʻatasi ma le faʻamalosia o le inisalini.

Vaega o le atiaʻe o le stroke i le maʻisuka

O tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ua i ai ni uiga iloga o le faʻaalia o faʻamaʻi pipisi o le cerebral circulation:

  1. Faʻasaga i tua o le pa, o le toʻatele o le tagata maʻi e atiaʻe le hypoglycemia.
  2. sili le faaupuina o le ceremaral edema.
  3. I le faʻaalia o le gasegase o le cerebral, o loʻo maua ai se faʻasalaga mataʻutia o le maʻisuka.
  4. O le paʻu e fesoʻotai ma mea maualuga o le oti.

E masani lava, o tagata gasegase e faʻaalia maʻi e talitutusa ma faʻamaʻi o le paʻu. O ituaiga faʻaleagaga e masani ona masani ai i le natura.

Faailoga o le paʻu

O le lisi o faailoga iloga o le paʻu e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo:

  • lagona o vaivaiga
  • afaina o lima ma vae, aemaise i le tasi itu o le tino,
  • maʻi pipili o soʻo se vaega o le tino,
  • mafaufau le lelei
  • le mafai ona iloa ma toe gaosia upu,
  • ogaoga tiga
  • faʻanoanoa vaaia,
  • o le le mafai ona foloina le lau,
  • leai se paleni, faaletonu le tuufaatasiga o gaoioiga,
  • leai se mafaufau.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a taʻu atu i tagata maʻi e uiga i uluaʻi faailoga o le paʻu.

Togafitiga uiga

Fesoasoani faʻapitoa taimi faafomaʻi.

Faʻamatalaga manino o le paʻu, o le tagata gasegase e taoto i luga o le moega, faʻamalosolo lavalava, taligata poʻo toega o le vomit ua aveesea mai le vaeluaga o le faitotoʻa. Mo se tafe lelei o le ea e tatala ai pupuni "i luga o le ea". O le ulu ma tauau o le tagata maʻi e tatau ona taoto i luga o le aluga ina ia le punou le ua, ma o le tafe toto o vete vertebral e le pa'ū.

O fesoasoani faafomaʻi e tatau ona amata i le taimi lava e faʻamaonia ai le siakiina o se paʻu. E tatau ona manatua i le mafaufau o le aoga o togafitiga i lenei mataupu e tele lava ina faalagolago i le tutusa o amioga a tagata fomaʻi.

Muamua lava, o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi i le ituaiga o iniseti ogaoga ua faʻamatalaina. Afai o se vailaau faasaina o loʻo faʻatinoina i totonu o nai minute pe a uma le taʻavale, o le toe faʻaleleia atoatoa e ono tupu.

Faʻatonuga faʻapitoa

I le faaopoopo atu i togafitiga o fualaau faasaina, o le togafitiga masani e faʻaaogaina. O se isi lava auala e aofia ai le aveeseina o le masini, lea e faʻalavelave ai le tafe toto i le faiʻai.

O lenei metotia o togafitiga e masani lava ona seasea ona tupu, lea e fesootaʻi ma le lamatiaga o faʻaaliga o faʻafitauli i le taimi o le taotoga.

O meaai mo le maʻisuka pe a uma le taʻavale e tatau mo tagata uma. O le paleni taumafa o le fua lea e manaʻomia ina ia faʻateleina ai le faʻafouina o le faagasologa ma faʻaitiitia le lamatiaga o se osofaʻiga lona lua.

O tulafono autu e puleaina ai le faagasologa o le tuufaatasia o meaai e talanoaina i le laulau:

O a tulafono e tatau ona mafaufauina pe a fai se lisi mo se maʻi suka?
FautuagaFaʻamatalagaAta ata
Toefuataiga o le pulega avaO le totoina o le toto i le maʻisuka e masani lava ona tupu ona o le maʻi, o lea e tatau ai i le tagata maʻi ona inu i le masani o le vai i le vaitaimi o le toe faʻaleleia. O meainu faʻatagaina e aofia ai sua sua ma compotes, ti, ma vai mama. O vailaʻau inu suka, soda ma kofe e faasaina. Taʻaloga inu.
Teenaina o meaʻai gaʻoO le tagata gasegase e tatau ona matua teena meaʻai o loʻo i ai le cholesterol. Teenaina o meaʻai gaʻo.
SuamalieA maeʻa le paʻu, e matua aoga lava le lafoai atoa o le masima. O le faʻalauiloaina i totonu o le taumafataga i nai tootoo e mafai ona mafai pe a maeʻa ona toe faʻafoʻisia. Masima leaga.
PotassiumI meaai a le tagata gasegase e tatau ona i ai le potassium i le ituaiga o vitamini faapitoa po o oloa e aofia ai. E tatau ona faʻamalosi le muso o le fatu ma puipui o le toto. Potassium i meaʻai.
VitaminiO le lisi e tatau ona i ai fualaʻau ma fualaau faisua. O oloa o le a fesoasoani e toe faʻatumu le tuʻuina atu o vitamini B, e aunoa ma le faia o se avega i le tino. Lisi o fualaʻau.

O faatonuga mo le toe faʻaleleia e tatau ona mulimulitaia e aunoa ma le toilalo O le le tausisia o fautuaga o mea taumafa e ono mafua ai faʻafitauli.

Fautuaga faʻasao

O le puipuia o le paʻu i le maʻisuka malosi e faigofie lava. O le mafaufau o le tagata maʻi e tatau ona taofi i le mea moni e faapea, o le taofia o le atinaʻeina o le stroke e sili atu le faigofie nai lo le mulimuli ane e aveesea ona taunuuga matautia.

Le lisi o fautuaga autu e mautinoa ai le puipuia o se tulaga ogaoga e pei ona taʻua i lalo:

  • o le teena atoatoa o le vaisu o le nicotine,
  • le musu e faʻaaoga soʻo se mea inu ava malosi, aemaise lava le maualuga o le ava ava malosi,
  • faatapulaaina o taumafa taumafa e aofia ai le ava malosi,
  • siaki faifaipea o faailoilo o le toto,
  • siaki le suka
  • ave aspirin e tusa ai ma fautuaga a se tagata tomai faapitoa, o le fuataga e fuafuaina taitoatasi.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona matua tausisia manaoga o se tagata poto faapitoa. O le tau o lo latou le tausisia o nisi taimi e maualuga tele. E tatau ona manatuaina o le ala faigata o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le paʻu.

Taunuʻuga o le faʻamaʻi

I le taimi o le toe faʻaleleia o le tino i le maeʻa ai o le taʻavale, e tatau i le tagata gasegase ona faʻaaogaina le tele o le vai, o se metotia talitutusa e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona tuiina toto. O le maualuga o aso uma o le vai e tatau ona fuafuaina faʻatasi ma le fomaʻi i le mea e puipuia ai le faʻaleagaina o le gaioiga o le gaioiga.

E mafai ona maua e tagata maʻi ni faʻafitauli o le neurology e manaʻomia ai togafiti faʻapitoa. Faʻataʻitaʻiga fomaʻi e faapea, o fua o le tino o le tino o loʻo ola pea e le maalofia. E le tatau foi i tagata maʻi ona galo e uiga i le tulaga maualuga o le atinaʻeina o fatu fatu faʻapitoa.

Faʻalogo! O le mea pito sili ona matautia o se alualu i luma alualu i luma, lea e mafai ona mafua ai se coma poʻo se faʻalavelave afaina tusa lava pe faia uma togafitiga faʻasoifua maloloina talafeagai.

O tagata uma e maua i le maʻisuka, ioe, e tatau ona manatua o le solia o lenei mea e sili ona matautia ma soʻo se vavaeesega mai tulafono faʻatulafonoina o le ola ma le maʻisuka e mafai ona avea ma se vaega i ni manua matautia. E taua le manatuaina o le manaʻoga e tausia lelei mea taumafa ma lafoaʻi masani leaga, faia masani faʻamalositino faaletino.

I le i ai o le mamafa o le tino, ua fautuaina tagata e leiloa le mamafa. O le togafitiga o le hypoglycemic talafeagai e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi. O le fomai o le a fesoasoani e fuafua le fua o le insulin.

Fesili i se tagata tomai faapitoa

Lelei lelei E fa aso talu ai, na faʻamaʻi ai loʻu tinamatua i le paʻu. O le gasegase ma le maʻisuka, e 86 ona tausaga, pe i ai se avanoa e toe faʻaleleia ai. Agavale tauagavale, aua le tautala.

Lelei lelei E matua faigata lava ona faia ni faʻamatalaga i lenei tulaga; e te leʻi maua mai iʻuga o le suʻesuʻega. Tausaga e taʻu mai ai o le toe malosi atoatoa e toetoe lava a le mafai.

Le aso lelei. E i ai loʻu maʻisuka ituaiga 2, e masani lava o le ulu tiga. Tau mai ia te aʻu, e le o se mea e mafai ona e maua i se paʻu e mafai ona tupu? Ou te taʻitaʻia se olaga ola maloloina, mulimuli i se meaʻai.

Lelei lelei Leai, o le ulu o le ulu e le o faʻaalia ai se mea na tupu. Siaki le igoa o le suka i le taimi o le amataga o le tiga ma pe a uma ona faʻaumatia.

Atherosclerosis o laʻau: o se vaega i le genesis of pathology

O le lavea e matua faʻalavelaveina ai le toto i le faiʻai. E tusa ai ma tagata atamamai mai le National Heart, Lung, ma le Blood Institute (NHLBI), o se maʻi ogaoga lea e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi le tumau ma e oo lava i le oti.

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le atiaʻe o le stroke e faʻaleleia mo ni mafuaaga. Muamua, o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faigofie lava i le atherosclerosis o arteries, lea e faʻalavelaveina ai le toto i gaʻo ma okeni. E oʻo lava i le tele o taimi, o le atherosclerosis faʻasalalau e faʻaosofia i tagata gasegase i nisi o tulaga lamatia, e aofia ai le meaʻai, toto maualuga poʻo le dyslipidemia (o le faateleina i le maualuga o le "leaga" cholesterol).

Aisea e maualuga atu ai tulaga lamatia o le paʻu?

O le aʻafiaga o le taʻavale e faʻatupulaʻia foʻi ona o le faʻaleagaina e le mafai ona faʻaleagaina i vaʻa toto. O le le faʻamaoniaina o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto i le taimi e mafai ona oʻo atu ai i se suiga i puipui o toto toto, faʻamaʻosaʻo ma faʻalanu. O lenei mea e mafai ona aafia ai le tafega o le toto i gasegase poʻo totoga i totonu, e aofia ai le faiʻai, lea e mafai ona amataina ai se paʻu.

O le ulaula ma le leai o se gaioiga faʻaletino e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le paʻu i le maʻisuka. O isi mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le paʻu, ae o loʻo le mafai ona pulea le maʻi, ia aofia ai:

  • Faʻaleagaina o le agavaʻa (o lenei mea e aofia ai le taua o arteries i totonu o le aiga, ma taʻavale, fatu fatuga, fatu fatu, maʻisuka lava ia)
  • Tino le matua.
  • O le i ai o le selesalesa anemia.
  • Faʻatauga o le toilalo o le fatu, afaina muamua o fatu, poʻo le faʻalavelave faʻamasino (loto faʻalavelave o le fatu).

O nei mea uma e aʻafia ai, e aʻafia ai le tulaga o le maʻisuka o loʻo i ai nei, o le maualuga atu o le lamatiaga.

Maʻisuka ma aʻafiaga o faʻamaʻi

E tusa ai ma fuainumera, o le lamatiaga o le paʻu i fafine e maua i le maʻisuka e sili atu ma le faaluaina le maualuga nai lo tamaitai e aunoa ma lenei maʻi. O le lamatiaga o le paʻu i tagata e maualuga atu i le 1,8 taimi. E tusa ai ma nisi o faʻatusatusaga, o le tulaga lamatia e sili atu ona maualuga nai lo fuainumera aloaia aloaia, lea e fesootaʻi ma le iai o faʻamaʻi faʻasalaga i le tele o tagata e maua i le maʻisuka.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le mea sili ona taatele o nei mea o le faʻasolosolo faʻamaʻi. O le afaina o le paʻu e tupu tele, e masani lava ona fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le toto ma le maualuga o le toto. E ui lava o le tagata maʻi lava ia e le mafai ona ia pulea atoatoa ituaiga uma o mea lamatia mo se faʻalavelave matautia, o nisi suiga i le olaga e talafeagai mo se tagata pe afai ua faʻamaonia o ia i le maʻisuka ua faʻamamafaina.

Taofiofia lou toto toto!

E taua tele le fuafuaina o le suka i le toto e tausia ai i taimi uma. O fomaʻi e taumafai e faʻataʻitaʻi tagata gasegase i le faʻaauauina pea o le suka o le toto mai le vaitau pe a latou solia le faʻapalepale o le kulukose (na muai taʻua lenei tulaga o le muaʻi maʻi suka). O lenei mea e taofia pe faatuai ai le atinaʻe o faailoga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le siakiina e le aunoa o le toto toto, e mafai e tagata gasegase ona aloese mai faʻafitauli o le soifua maloloina pei o le stroke E taua tele le sailia o le fesoasoani a se tagata e gata i le maʻisuka, alu i le aoga o le maʻisuka ina ia mafai ai ona iloa le auala e pulea ai le maualuga o le suka i totonu o le toto e faasaga i le talaaga o tulaga eseese. E leʻi manino pe o le puleaina o le maʻisuka e lelei tele i le puipuia o le stroke, ae o le puleaina o le maʻisuka e taua mo le soifua maloloina lautele.

Faʻasalaga ole tino, toto maualuga, togafitiga faafomai

I le maualuga o le mamafa, o le toto totoga o le faiʻai ua faʻalavelaveina, lea e faʻapupulaina ai aʻafiaga o faʻalavelave matautia. O le lamatiaga o le paʻu i le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaitiitia i le talaaga o le mataʻituina pea o le toto. Ole taofiofia o le maualuga o le toto maualuga e puipuia ai le lamatiaga o ituaiga uma o stroke, pe o le afaina o le mafaufau po o le siama. E tatau ona fua le fua, ma faʻateleina, ave vailaau uma ua faatonuina e le fomaʻi.

E tutusa le tāua o se asiasiga masani i le fomaʻi. O le siakiina o le siakiina o togafitiga faafomaʻi o le maʻisuka, faʻapea foi ma isi faʻafitauli, e mataʻituina, e togafitia ma togafitia ai faʻafitauli. E tatau ona faʻaaoga uma vailaʻau e tusa ai ma faatonuga a le fomaʻi, siaki taimi uma le tulaga, fetuunai le metotia.

Lelei lelei meaai ma gaoioiga faaletino. O suiga o le soifuaga, e aofia ai le faʻaosoosoina o le tino ma le soifua maloloina, e taua. O suauu ma gaʻo tumu e tatau ona faʻatapulaʻaina i le taumafataga, o le kalori o meaʻai e matua pulea. E manaʻomia lou talanoa ma lau fomaʻi e uiga i le tuʻuina atu o le LDL cholesterol (lea e lauiloa foi o le "leaga" cholesterol) i lau taumafataga.

O isi suiga lelei i le olaga e manaʻomia foi. Latou te aofia ai le mamafa o le mamafa pe a fai e maua e le tagata maʻi nisi pauna, ma le moe atoa. Afai e ulaula le tagata maʻi, e tatau ona e sailia se auala e lafoai ai le masani leaga.

Faailoga matautia

Faʻaleagaina le maʻi o le maʻisuka e faʻafuaseʻi ona tupu. E taua le iloa o faʻailoga lapatai mo togafitiga faafomaʻi vave. E aofia ai:

  • Faʻafuaseʻi ona tulaʻi mai vaivaiga, o le atinaʻeina o numera i foliga, paʻu o le vae po o le lima, o le afa o le tino.
  • Faʻafuaseʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le a le toe vaʻaia se tasi pe lua uma.
  • Tautalaga tautala poo faafitauli ma le malamalama.
  • Faʻasalaga o le vevela faʻalauiloaina.
  • Faʻanoanoa pe paʻu i le nofoaga.
  • O se osofaiga o le maʻi tigaina e aunoa ma se mafuaaga.

Mo soʻo se faʻamatalaga ua faʻamatalaina, e manaʻomia le valaau ile falemaʻi ile falemaʻi. O aʻafiaga o le paʻi i le maʻisuka e mafai ona ese tele. O le malosi o le liona atonu o le a sili atu ona ogaoga, ma o le a umi se toe faʻaleleia o le a manaʻomia.

Manua ma le maʻisuka

O le afaina o se tulaga ogaoga lea e taofia ai se vaega o le faiʻai e maua ai le toto mai se vaa e fafaga ai. Afai o lenei tulaga e sili atu i le 4 minute, o suiga e le mafai ona suia i totonu o le eria e maua ai le toto toto, ma oti ai.

Taua! E lua ituaiga o stroke - hemorrhagic and ischemic. O le faamai o le hemorrhagic o se taunuuga o le malepe o se aluga, o le faamai o le ischemic ona o le afaina o lona thrombus.

Ia mafaufau nei i le faʻamaʻi ma le maʻisuka. Ua lauiloa o le maʻisuka e mafua ai le vevesi i totonu o vaa, i mea laiti ma tetele. O le mea moni o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e masani ona atiaʻe le atherosclerosis - o se vascular lion lea e le toe maua ai le malosi, e malolo, ma o latou puipui ua lilofia i le tuputupu aʻe o pusa cholesterol.

O nei papa e masani lava ona liu toto, afaina ai vaa. E masani lava ona latou o mai, ma o le tafe o le toto e ulu atu i le gaʻo o le cerebral, ma i se tasi taimi i se tamai ogatotonu, poloka ai, o se taunuuga tatou te maua ai se faamai o le ischemic.

O se tulaga faʻateleina o le solia o le masima-masima metabolism. Ua lauiloa o le maʻisuka ua faateleina le gaioiga o le urine, ma afai latou te le toe lava le vai i totonu o le tino, o le toto e mumu, lea e avea ma se vaega faaopoopo o le faaleagaina lea e faateleina ai le tulaga lamatia.

Ou te manatu o lea ua manino nei o tagata mamai e maua i le maʻisuka e afaina i le paʻu e 2.5 taimi e sili atu nai lo isi tagata. Faʻatasi ai ma isi mea, o le paʻi i le maʻisuka e mafai ona sili atu ona faigata ona o le mea e tasi e pei o le mamafa.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua Iulai 6 mafai ona maua se fofo - TUSI!

E masani lava, i le tulaga o le solia o le toto i se totoga taua, o le tino e gaoioi, o le tautala i ai, o gaioiga, ma le toto e ala atu i arterioles (small arteries) e amata ona tafe atu i totonu o le nofoaga ua afaina, aloese mai le vaa ua faaleagaina, toe faaleleia meaai paleni.

Lapataiga: Ae i tagata e maua i le maʻisuka, e iai foi ni suiga i le atherosclerotic suiga, ma o le toto e tafe atu i ai e faigata pe le atoatoa foi, o le mea lea, o le toe faʻaleleia o le tino i le maea ai o le paʻu i totonu e masani ona umi le umi, ma o taunuuga mo le tino e sili atu le ogaoga nai lo i latou e maua i le maʻisuka e le mafatia.

O le a le mea e fai? Afai e tupu se afaina, o le a faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai. Ae o loʻo i totonu o lou malosi le puipuia o se atinaʻega o mea tutupu e ala i le faia o ni puipuiga i le taimi. O mea nei e tatau ona maitauina: Muamua, o le taumafa mo le maʻisuka e tatau ona avea ma se ala tumau o le olaga, lona lua, e tatau ona e faʻaaogaina le tele o vai e puipuia mai ai le toto, ma lona tolu, o gaoioiga faaletino, e pei o cardio, e tatau.

O se tasi o faʻatinoga faigofie ae aoga lelei cardio o loʻo savali i aso uma i se saoasaoa vave mo le 20-30 minute. O nei fuataga e lava tele e tetee atu ai i se paʻu, e tusa lava pe maua oe i le maʻisuka.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amataina osofaʻiga faʻapitoa, na toe foi moni mai aʻu e le falemaʻi mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 ou tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Mauaina o maʻi

Talu ai o le taʻavale e masani ona taʻitaʻia ai le gaioiga o le afi, o se tasi o vaega o togafitiga faʻaleleia o le faʻaagagaina lea o le maʻi. I lenei tulaga, o le moe e le tatau ona faʻalavelave i le faʻafouina.

E tatau ona amata i le taimi lava e maeʻa ai le faʻamautinoaga o le maʻi, talu ai i le tele o tulaga, o le toe faʻaleleia o gaioiga i vae faʻapipiʻi e tupu i le muamua 3-6 masina i le maeʻa ai o le paʻu. O le vaitau lea o le afi, ma e le gata, o le toe faaleleia sa sili ona aoga. E sili atu le faigata (fale, galuega, ma isi) tomai faʻafouina mo se taimi umi atu.

I le puipuia o le atinaʻe o le vavalalata vavalalata (konekarate) i se tasi poʻo le sili atu sooga ole vae (s) o le tino maliu, e tatau ona tuʻuina atu i ai se tulaga faapitoa mo le itiiti ifo i le 2 itula i le aso. O lea la, o le tulafono, o le lima ua faʻamaʻoina i le tulilima ma tuʻu i luga o se laulau (nofoa) e faʻapipiʻi i le moega i le maualuga o le 90 tikeri, aʻo faʻafeʻesea tamatamailima i le tele e mafai ai.

O se ie po o se fusi uʻamea e tuʻuina i totonu o le faʻaofuofu, ma o le taga oneone e tusa ma le 0.5 kilokalama ua tuʻuina i totonu e faʻalelei ai le lima. O le vae ua paʻu ua paʻu i le maualuga o le 10-15 tikeri i le sooga vae, ma, ina ia taofia lona faʻaopoopoga, ua tuʻuina ai se uila i le popliteal region. O le vae ua punou i le tele e mafai ai ma tuuina atu lona faamamafa, mo se faataitaiga, i le pito i luma.

O nei manipulations e tele lava ina faaopoopoina e gymnastics pasene o vae ua pipili. Gymnastics pasi, e fai ma tulafono, e faia e le faiaoga o le physiotherapy i le i ai o se tasi o le aiga poo le tausi maʻi, o ia e tatau ona suʻesuʻe ma le totoa le faasologa ma le faʻataʻitaʻiga o femalagaaiga i sooga taʻitasi o le tino ua pipili.

I le lumanaʻi, a o faʻatautaia le metotia, o tafaoga taʻavale e mafai foi ona faʻatinoina e tagata e tausia se maʻi maʻi. O gaioiga faasili e tatau ona faia i soo se sooga ma ia atoatoa e aunoa ma le fesoasoani malosi a le tagata maʻi. O le saoasaoa, le tele ma le numera o gaoioiga ua faasolo ina faateleina. Gymnastics faʻasalaga e masani ona faʻatasi ma le manava, ma o lea faʻaopoopoga faʻatasi ma le faʻamaʻaloga.

O le faaiuga e amata le toe faʻaleleia o le tino e faia faʻatasi e le fomaʻi ma le faʻafoeina o togafitiga. O le taimi muamua o le toe faʻaleleia malosi o le nofo i le maʻi i le moega mo le 1 - 2 minute i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi. O ona lagona taua, pulusese, toto maualuga o lo o iloiloina.

I le lumanaʻi, o le umi o le tulaga o le tagata maʻi e maualuga. O le isi laasaga o le vaʻaia e se tagata o se tulaga saʻo (tulaʻi) ma le lagolago a se tagata ese, ona tutoatasi (o le tagata maʻi o loʻo pipii atu i tua o le moega poʻo isi fale mautu ma se lima maloloina).

Vaʻaia! O le taamilosaga i le potu (potu) i le amataga e faʻatinoina ma le fesoasoani ma i lalo o le vaavaaiga a le faiaoga o le physiotherapy. I le avea ai o se tulafono, o le tagata maʻi e tuliesea mai le itu o paresis, ma lafoina se lima vaivai i luga o lona tauau. I le po, i le amataga o le autū tutoatasi a le tagata maʻi, o loʻo saogalemu pea e poloka le moega, ma tuua ai le moa lata ane i se nofoa poʻo se laulau.

I le lumanaʻi, o le tagata gasegase, ae le o se fesoasoani, e mafai ona faʻaaoga ni masini faʻapitoa, lea e faʻapotopotoina e taua o "tagata savali," e faimalaga solo i le potu, uarota. E faia i le mama ma le malosi o fausaga ma e aoga tele i le toe faʻaleleia o se maʻi maʻi.

I le faaopoopo atu i le gaioiga, e tatau ona faʻamalosia le tagata maʻi e faʻafetaui i le fale: ofoina atu e ave mea a le fale ma lima paretic, ofu oe lava, faʻamau faʻamau, ma isi.I le avea ai o se auala faaopoopo e faʻatatau i le faʻaleleia o le maʻi, e faʻaaogaina se massage.

Faatasi ai ma le manino o le taofiga, e tatau ona togafitia lelei, ona o lona amio le atamai e mafai ona faateleina ai le maso o le tino, lea i le lumanaʻi e mafai ona mafua ai konekarate. O lea la, pe a mimilo musele o fusi o le lima ma faʻaloloa o le vae, e naʻo le manaʻo e faʻasalaina i latou.

E i ai isi faʻaaliga o le massage mo tagata mamaʻi pipili, ma o le mea lea e tatau ona faʻatinoina lenei faʻaoga e tagata tomai faapitoa ma le lava le poto masani i le faʻatinoga mo lenei vaega faapitoa o tagata gasegase. I mataupu pe a lava le logoina o le maso o musele o se tino ua pipili, o le a fautuaina e fomaʻi le malolo maso, filifilia taitoatasi le fualaau faasaina faapitoa, fualaau ma le faasologa.

I le faʻaopoopoga o fuataga o loʻo i luga mo le puipuia o konekarate o vae ua paʻu, faʻamalosi, acupuncture, vevela togafitiga (paraffini ma ozocerite talosaga) poʻo togafitiga malulu (cryotherapy), faʻaaogaina tele vai (hydrotherapy).

Tip! Faatasi ai ma le faaitiitia o le musika i vae ua pipili, o le massage e faʻaaogaina foi (e tusa ai ma se faiga faʻaagaga faapitoa), faʻamalosia eletise o le neuromuscular apparatus, ma le faʻaofiina o vailaau e faʻaosofia ai le faʻamalosi o musika. O le fesili o lo latou faʻamoemoega, fuataga ma auala o le pulega e filifilia e le fomaʻi.

Mo le gaphylaxis, faʻapea foʻi ma le togafitiga o le "tiga o le auivi o le tiga", faʻaopopo i gasegase ma gaioiga faʻamalositino, faʻaaogaina massage e fai ai se fusi, faʻamalosia eletise o maso o le vaega faʻapitoa o le anatomical. O le faʻatinoga o nei auala e mafai ai i le tele o mataupu e aloese mai le atinaʻeina o konekalate.

Faʻafouina

O le isi vaega taua o togafitiga faafouina mo se tagata maʻi i se paʻi, lea e taua tele aiga o le tagata maʻi, o le toe faaleleia o le mafaufau. O loʻo iloa i totonu o lenei vaega o tagata gasegase o uiga taua o le uiga o le tagata ua faʻamalosi: o le le fiafia, o le loimata e sili ona taua i le vaega, ma le osofaʻiga, ita, faʻaaloalo i le vaega.

Faʻatapulaʻa faʻaitiitia le manatua, aemaise lava mo mea tutupu i le taimi nei. O le tele o tagata gasegase ua i ai se ituaiga o tautalaga le lelei. O nei vala uma e tatau ona amanaia pe a talanoa ma lenei vaega o maʻi.

I le isi itu, e tatau ona aloese mai feteenaiga, faapalepale io latou manaʻoga ma manaʻoga, i le isi itu, aua neʻi faʻamalosia i latou, faʻamalosia ma faʻamalosi le masini, tautala ma isi ituaiga o gaoioiga. Mo nei tagata gasegase, o fesootaiga e aoga tele, lea e faigofie ai ona toe faʻaleleia mafutaga ma tomai.

Faatasi ai ma autu talafeagai o fesoʻotaʻiga: talatalanoaga e uiga i tagata o loʻo maʻi, tulaga, tala e uiga i tagata na mafatia i le paʻu ma toe ola lelei pe a maeʻa. I le taimi lava e tasi, e tatau i le tagata gasegase ona auai malosi i le talanoaga, ia faʻatasi ma ia upu ma fuaitau e tatau ona faʻailoaina ma e tatau ona faʻafeiloaia tagata uma ma le naunautai, e tusa lava pe "itiiti le faamanuiaina".

E taua tele pe afai o le tagata gasegase ao le i gasegase e fiafia tele i le soifuaga lautele, faitau nusipepa fou ma mekasini pe tuu atu ia te ia faasalalauga leitio, ona fai atu lea ia i latou e toe faamatala pe talanoaina mea na latou faitauina (faalogo) faatasi ma ia.

O le mea moni, o le toe faʻaleleia o se tagata maʻi i se tautalaga le mautonu e mafua mai i le taʻavale e mafai ona sili atu ona lelei i le tulaga o aʻoaʻoga faʻapipiʻi ma se fomaʻi tautala, o se fomai faʻapitoa, o se tagata tomai faapitoa o loʻo iloa auala e toe faʻaleleia ai le tautala, faitau ma le tusitusi.

I nai vaiaso muamua, o vasega e iai le fomaʻi-fomaʻi-aphasiologist e le lava le umi (e le sili atu ma le 15 minute), talu ai ua vave faʻavave le tino o le maʻi maʻi. I le lumanaʻi, e mafai e le tagata poto faapitoa ona aʻoaʻoina aiga i le auala o le toe faʻafoʻisia o tomai ua leiloloa ma e mafai ona latou auai malosi i lenei faiga, faʻaalu se vaega o vasega na o latou lava.

E masani lava i lea vaitau, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaaoga fualaau faʻasaina ma se aʻafiaga, lea, e tusa ai ma nisi tagata atamamai, faʻafaigofie le toe faʻaleleia o le tautala tautala. Ioe, o lenei faagasologa e mafai ona tosoina mo le tele o tausaga, faapea foi ma le toefuataiga o tomai tusitusi ma faitau. O le mea lea, o le onosaʻi, tumau ma le faʻamaoni o isi ma le tagata maʻi, o uiga lelei e taua tele vaega o se faʻafouina atoatoa o galuega leiloa.

O se vaega tāua o le toe faʻaleleia o maʻi o le meaʻai lea o le maʻi. O mea taumafa e tatau ona faʻaauau pea, vaevaega faʻatasi i meaʻai i aso uma o le kalori i le maualuga o le 2000-2500 kcal. Ia mautinoa e aofia ai fiber i le taumafataga (puipuiga poʻo le faʻasaʻoina o le taʻavale), gaʻo, aemaise lava falai ma ulaula, falaoamata o falaoamata mai falaoamata o le saito, masima e tatau ona faʻatapulaʻa, ma o nisi taimi e vavaeese uma.

Puipuiga o Fomaʻi Taofia

E faʻavae i luga o fuafuaga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai aʻafiaga faʻafitauli i se tagata maʻi faapitoa. O se tasi o faatonuga autu o le faatumauina o le toto maualuga i le tulaga sili ona maualuga mo le tagata maʻi. O vailaʻau mo lenei vaega o tagata gasegase, o loʻo faʻamaonia e le inhibitors ACE ma b-blockers o latou lava sili ona lelei.

Lapataiga: I mataupu na mafua ai le afaina ona o le vavalalata (occlusion) ma le vevela o le garotid ma / poo vertebral arteries (atherosclerosis poo atherogenic thromboembolism) ma se fomai tipitipi vascular, o le fesili o togafitiga faafomaʻi e faaleleia atili ai le toto i le mafaufau.

I le faaiuga, e tatau ona maitauina o le iʻuga o le paʻu, o le maliu o se vaega, o nisi taimi e tele, o le faiai o nila (neurons) e tupu. O le mea lea, o le faʻafouina atoatoa o galuega leiloloa, e oʻo lava i le amanaia o le tele o mea tau tupe a le faiʻai, o loʻo faʻafitauli tele lava.

O le faagasologa o le toe faaleleia i le tele o mataupu e faigata ma umi. E manaʻomia e le gata i vailaʻau faʻaonapo nei ma aoga, ae o le faʻamaoni, o le faasologa o gaioiga a fomaʻi, le tagata maʻi ma ona siosiomaga. O le mea lea, o le galuega autu a fomaʻi ma tagata lautele mo le maʻi o le fesoasoani lea ia te ia e iloa auala o le toe faʻaleleia ma faia se uiga lelei mo le toe maua mai ia te ia.

Maʻisuka - o se soa o le maʻi

O le maʻi suka (DM) o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi masani o le endocrine. E tusa ai ma fuainumera o le lalolagi, mai le 2 i le 4% o le faitau aofaʻi o loʻo i ai nei i le maʻisuka. E ui o le maʻisuka e le o se tulaga sili ona lamatia mo le faʻamaʻi, e mafai ona faʻamalosia ai le ala ma toe faʻaleleia ai tagata mamaʻi. O togafitiga le saʻo ole togafiti ole maʻisuka, aemaise lava i le taimi umi ole lavea, e mafai ona faateleina le ono lamatia ile toe faʻaaogaina poʻo le faateleina o le vaega o le siaki o le ischemic.

O le mea lea, na maua ai i tagata e sili atu i le 40 tausaga le matua o faalavelave tuga o le cerebrovascular e tutupu mai i le maʻisuka e sili atu i le afa ma le afa i le lua taimi nai lo tagata e le o mafatia i lenei faamaʻi, ma i lalo ifo o le 40 o latou tausaga e tolu i le fa taimi sili atu, i totonu o tagata maʻi ma le taua tele, o tamaitai e sili ona taua.

Faʻasolosolo (sili atu i le 15-20 tausaga) le maʻisuka, o le aʻafiaga o le faatupuina o le stroke o le ischemic e faʻaateleina le tele o taimi. E masani lava, ae maise lava i tagata matutua ma le maʻi, e le maua le maʻisuka, e ui e mafai ona tupu i le 50% o tagata gasegase.

Tip! I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, pe a faʻatusatusa i tagata e le afaina i lenei faʻamaʻi, o loʻo i ai le tele o vaega i le falemaʻi o se faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular. O a latou gaioiga o le cerebral e tele lava ina tupu i le ao, i le vaitau o le gaioiga, ma e masani ona atiaʻe se talaaga o le faateleina o le toto. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le a sili atu le ogaoga o le taʻavale, o le cerebral edema e sili atu ona faʻailoaina, o le tino e maualuga atu.

Faʻasolosolo i le faiʻai, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le soifuaga o le tino, faʻasalalauga faʻaleagaina o maʻi o le maʻisuka - e faigata ona faasaʻoina le maualuga o le toto toto, e aofia ai insulin, i le afa o tagata gasegase o loʻo i ai faʻatasi faaumiumi.

O le faʻasolosolo taimi e masani ona faʻalauteleina ai, ma le subarachnoid hemorrhage, e le o se mea faʻapitoa le amata, faatasi ai ma faʻamalologa o le maningeal ma le agavaʻa ma le faʻalauteleina o le psychomotor agitation.

Taua: I le togafitiga o tagata maʻi pipisi e maua i le maʻisuka, o le faʻasaʻoina o le maualuga o le toto suka e taua tele. E le mafai ona ausia ni taunuuga lelei i le togafitiga o tagata mamaʻi i le faʻamaʻi, aemaise lava pe'ā iai se taufaasese o le maʻi - o le maualuga o le anapogi o le suka toto e maualuga atu i le 10 mmol / lita. E masani lava, o togafitiga a le fomaʻi e oʻo mai i lalo i le faatonuina o le inisalini mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ao latou i le falemaʻi.

O le soifuaga i le stroke i tagata mamaʻi e sili atu i le 40% o le maʻisuka - e sili atu le maualuga nai lo le averesi i le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi, ma i le afaina - sili atu i le 70%.

Faatasi ai ma mafuaaga o maliu faifai pea o:

    o le puipuiga o le inisalini, vailaau o le maʻisuka, suiga o le maʻisuka, maʻi faʻatasi ma le faʻafitauli o le maʻisuka (faʻaleagaina o le myocardial, nephropathy, faʻalauteleina o le aʻafia o le paʻu, faʻalavelave faʻapipiʻi, ma isi mea), faʻalavelave lautele o le faʻaogaina o le cerebral, faigata i le faʻatinoina o le togafitiga faʻamaonia ona o togafitiga ma togafitiga tutusa mo le taʻavale ma le maʻisuka.

Taumafa i le maeʻa ai o le taʻavale: puipuia faʻalavelave nei

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka o se tasi o faʻafitauli e tupu pe a le amanaia tulafono o se soifua maloloina soifua, meaʻai ma fomaʻi fautuaga. A maeʻa le osofaʻiga o le paʻu, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se meaai faʻapitoa, talu ai o le isi osofaiga e ono ono afaina.

Tigā i le maʻisuka o se tasi o faʻafitauli o le maʻi. E pei ona faʻaalia e le tele o suʻesuʻega a saienitisi poto mai atunuu eseese, o le faʻamaʻi e tele lava ina tupu i le maʻisuka. Le afaina ma ona taunuuga e tupu faafuasei pe a le toe mafai e le tagata maʻi ona pulea le faamaʻi.

O lenei faʻamaʻi e aofia ai le mulimuli i se taumafataga faapitoa, suʻe fualaau eseese ma taʻalo i taʻaloga, ae masani lava o tagata mamaʻi e le ogaoga o latou maʻi faʻaleagaina e solia ai nei tulafono, lea e aofia ai iʻuga sili ona ogaoga.

Faʻatasi Mea Uma

O le maʻi suka e mafua ai le faaleagaina o toto toto, e faʻatasi ma i latou o le foliga mai o se paʻu e fesoʻotai. O taunuuga o se paʻi i le maʻi suka e seasea ona mautinoa. E sili pe a le aumaia lenei mea mataʻutia.

E tusa lava pe le o le mamafa o le sili atu ona mafai ona osofaia se osofaiga. O le tele lava o taimi, o tagata e le taofia le ulaula tapaa ma le ava malosi ua lamatia. E le gata i lea, o le le paleni paleni o loo i luga o se tulaga tutusa ma nei tulaga.

Faailoga o le paʻu e mafai ona:

    Tele vaivaiga, Numera. E sili atu ona lamatia pe afai o le isi itu o le tino ua le mautonu, o le mea e sili ona leaga, o le le atoatoa o le malosi e mafaufau ai ma talanoa masani, ogaoga o le ulu ona o le leai o ni mea mo lenei mea, Fog i luma o mata, le mafai ona vaai, ma o nei faaaliga e sili atu ona mamafa, faʻaleleia, le mafai ona faʻagasolo ese ma le faʻaaogaina le faʻasoasoa, leai se malamalama mo sina taimi puupuu.

O meaai mo le taʻavale ma togafitiga o ni mea faʻamalosi ina ia mafai ai ona faʻaitiitia le soifua maloloina.

O fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

    Inu atili ai le vai mama i taimi uma. O se mea muamua lea e manaʻomia, ae leai se mea e faʻaaogaina ai le soda. Cholesterol o se mea matautia. E mafai ona mafua ai faʻamaʻi i totonu o le faiʻai, lea e mafua mai i faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. O le mea lea, matou te vaʻavaʻai ai oloa ma le pito sili ona maualuga o lenei mea. E tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o masima i soo se ituaiga. E le tatau ona faʻaaogaina le masima po o le faʻavasega. Seʻi vagana lava ua lava se taimi ua pasia pe a uma le osofaiga, ma ua amata ona toe maua le tulaga o le tino, mafai ona faaopoopo se vaega o lenei oloa i le meaai. O le afaina e matautia tele mo le solia o le masani ai o le faiga o le cardiovascular system. O le mea lea e le galo ai ia aofia ai oloa o iai le pailani i le lisi. E oʻo lava i se tagata soifua maloloina e le mafai ona faia e aunoa ma ni vitamini. O le maʻisuka, ae maise lava o se tagata o loʻo ola, e tatau ona tumu le tino i meaʻai. Fugalaau fou ma fualaau aina o se puna sili o vitamini. Soo se meaai e aofia ai le tele o caffeine e faasaina. E masani lava, e leai se mea e tatau ai ona tatau ona i ai le kofe i le meaʻai. O gaʻo eletise o mea ia e manaomia e le tino i ni tapulaa faʻapulaʻa. O iʻa o se puna sili o omega-3s. O le 'ai ma le paʻu e mafai ona faigata mo se tagata, aua, e pei ona taʻua i luga, e faigata tele mo ia ona foloina. O le mafuaaga lena o le taumafataga mo le taia ma faʻatagaina oe e 'ai le tele o meaʻai vai. I le maʻisuka ituaiga 2, o le taʻavale e sili ona matautia, o lea e fautuaina ai e te inuina ni mea inu e ala i se pusa faapitoa.

Fautuaga e aafia ai mea taumafa pe a uma le taʻavale e faigofie, ma o le taumafa e faʻasolo mai e fomaʻi i tagata taʻitoʻatasi taʻitasi e iloa i le numera 10.

Ae faʻapitoa i le maʻisuka

O le faʻaleagaina o le myocardial ma le maʻisuka o ni faʻataʻatiaga e tutusa lelei, e ui lava e foliga mai o loʻo tafe. Soʻo se tagata maʻi e talitonu o le fatu o le maʻisuka e mafai ona tupu i soo se tasi, ae le o ia, ma latou faaauau pea ona le amanaʻiaina faatonuga a le fomaʻi. O le mea moni lava o se faailoga taatele.

Taua! O le faʻaleagaina o le myocardial i le maʻisuka e tupu i lalo o le aafiaga o le tele o le cholesterol i le tino. E afua ona o se olaga sese. Manatua pe a maeʻa le fatu o le maʻisuka, e itiiti lava le avanoa e toe malosi ai. O le tele o taimi e tatau ona e faʻagataina oe lava ia e puipuia ai le oti. E sili atu ona faigofie le puipuia o se osofaiga.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le fatu fatu e tupu tele lava nai lo isi ituaiga. E mafua mai i le mea moni e faapea o nei tagata gasegase o le a sili atu ona pagatia i faafitauli ma le tele o meaʻai, mea le lelei ma le le talafeagai, faʻapea foi le faʻaleagaina o le ulaula ma le ava malosi.

E taua tele le iloa o se osofaʻiga e mafai ona tupu e oʻo lava i le le mautonu mo le tagata maʻi, o le eseesega tele lea i le va o le fatu fatu ma le paʻu. O le maʻisuka e mafai ona ola faʻasese i fautuaga a le fomaʻi ma fiafia i le leai o ni faʻafitauli. Ma i le taimi nei, o mea e manaʻomia mo se osofaʻiga o le a tupu manuia i lona tino.

A oso mai le fatu, e le mafai e le tagata maʻi ona matauina o ia, ma faaauau ona ola e aunoa ma le alu i le fomaʻi. Ae o le osofaʻiga e aʻafia ai faʻafitauli faigata e ono mafai ona mafua ai le afaina.

Ae le o taimi uma e osofaia ai le maʻisuka e le o vaaia. O le tele o taimi eo mai faatasi ma le vaivaiga ma se tiga tiga, ma e sili atu le lelei mo se tagata, ona o le a maua ai o ia i le taimi ma maua ai se avanoa mo se olaga i le lumanaʻi.

O mafuaʻaga o se osofaiga o le fatu e faapenei:

    O le i ai o se aiga, o se masani leaga, e pei o le ulaula, e le gata ina faateleina le lamatiaga o se osofaiga, e mafai ona faaluaina le avanoa o se osofaiga o le fatu, O le faateleina o le mamafa e fesoasoani i se osofaiga o le fatu, ma pulea lenei faailo, O le tele, i soo se tulaga, o le maʻisuka, o le mea e matua afaina uma ai le fatu ma le fatu fatu, O meaʻai paleni e aofia ai le foliga mai o le tele o le cholesterol i le tino, lea, i le itu, e mafai ona mafua ai se fatu oso, E Afai e te faʻateleina le gaʻo nai lo lau fomaʻi fautuaina, o loʻo e lamatia foʻi.

O le mafuaʻaga lea ma le maʻisuka e taua tele le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, faamalositino ma inu tele vai. Soʻo se vavaeesega mai nei tulafono e lamatia ai le paʻu poʻo le fatu fatu, pe a maeʻa e ono le mafai ona toe foi atu io latou olaga talu ai.

O mea taumafa mo le osofaʻi o le fatu e pei ona faatonuina e le fomaʻi, aua e ese mai le masani masani a se tagata maʻi i le maʻisuka, faapea foi ma se tagata soifua maloloina.

O mataupu faavae o mea taumafa pe a maeʻa se fatu fatu:

    Saturate lau meaʻai ma le potassium ma le magnesium, E tatau ona vavaeeseina uma meaai mai le taumafataga, faʻaaogaina atoa le masima. E le o le amataga o togafitiga, pe a maeʻa foi le faʻaleleia o le setete o le soifua maloloina, e le tatau ona faʻamamaina le masima. E le pei o se maʻisuka masani masani, e faʻasaina le inuina o suavai sili atu i le 1.2 lita i le aso pe a maeʻa le fatu o le fatu. E le tatau ona leai ni mea e tatau ona faʻaogaina i le calorie ina ia e le maua le mamafa ma e le toe maua. fuālaʻau ma meaʻai e maualalo le gaʻo, E matua faasaina le inu kofe ma le lauti malosi, E tatau ona vavae ese uma mai i le lisi, Fualaau falai i totonu o ogaumu poʻo le kuka, i lalo o le faasaina sili, O le falaoa fou e solia i le fatu fatu, B O oloa fou ma sukalati e tatau ona tuliesea.

O le mea lea, o le lisi o loʻo faʻamatalaina pe a maeʻa le osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale i le maʻisuka ua sili atu ona mamafa nai lo le ola maloloina o le maʻisuka oe le faatagaina faʻasalaga. O le mea lea, ia faʻamaoni lau soifua maloloina, aua e te faʻafitia fautuaga a le fomaʻi.

Maʻamaʻi Puipuia o le Maʻisuka

I le taimi nei, ua televave le faateleina o le afaina o le maʻisuka (DM), o le faʻasolosolo o sea o le "faʻamaʻi" o le maʻisuka ituaiga 2. O le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2, lea o tala e oʻo atu i le 95% o mataupu uma o le maʻisuka, o loʻo ola faʻateleina ma tumau i atunuu uma.

Lapataiga: O le taua o lenei "faʻamaʻi" e faʻapitoa e le gata i lona saofaga i le faʻamaʻi, ae faʻapea foi i le mafutaga vavalalata o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻi o le cardiovascular. E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai nei, o Rusia o loʻo i ai se tulaga maualuga i tulaga uma o le soifuaga faaletino mai le taʻavale ma mai faʻamaʻi fatu cardio lautele. O le afaina o le mafuaaga sili lona lua o le oti i totonu o lo tatou atunuu ma o le mafuaʻaga sili ona taatele o le matua le atoatoa.

O le aʻafiaga e aʻafia ai le faʻamaʻi o le 1.8-6 taimi maualuga i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 pe a faatusatusa i tagata e leai se maʻisuka. I le suʻesuʻeina o le MRFIT, o le lamatiaga o le maliu mai le maʻi o tagata maʻi na maua i le maʻisuka e 2.8 taimi sili atu le maualuga pe a faatusatusa i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka, ae o le lamatiaga o le maliu mai le faamai o le ischemic e 3.8 taimi le maualuga, mai le subarachnoid hemorrhage - 1.1 taimi ma mai le gasegase o le inisetila - 1.5 taimi.

O le maualuga o taimi o faʻamaʻaloga o le ischemic i le maʻisuka ituaiga 2 e tele lava ina fuafuaina e ala i lona sao i le atiaʻe o le atherothrombosis, lea e manatu o se tasi o auala autu mo le atiina ae o le faamai o le ischemic. I le taimi lava e tasi, i le tele o suʻesuʻega e ono mafaufau i ai, e leai se faʻamaoniaga taua i le va o le tulaga sili ona lamatia o le atherosclerosis - cholesterol - ma le afaina o le stroke.

Seia oʻo mai talu ai nei, o le manatu lauiloa e faapea, o le faʻaitiitia o le cholesterol e le o se mea e puipuia ai le taʻavale ma e mafai foi ona faateleina ai le afaina o le afaina o le maʻi. O le leai o se fesoʻotaʻiga i le va o le cholesterol ma le lamatiaga o le taʻavale na faʻamaonia foi i le suʻesuʻega POSCH, lea na maua ai le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le taotoga i luga o le inumaga laiti.

O le faʻaitiitia o le cholesterol i lenei suʻesuʻega na mafua ai ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le soifua maloloina o le loto, ae leʻi faʻaitiitia ai le lamatiaga o le paʻu. I lenei tulaga, o le manatu faʻaonapo nei o le taʻitaʻia o le aʻafiaga o le endothelial i le atinaʻe ma le alualu i luma o le atherosclerosis i le maʻisuka ituaiga 2 e matua taua lava.

O le faʻamalosia o insulin ma faʻafitauli o le lamatiaga o le cardiovascular e sili atu ona taatele i le maʻisuka ituaiga 2 nai lo le faʻataʻitaʻiga lautele, lea e mafua ai le faateleina o le aʻafiaga o le atherosclerosis. O aʻafiaga atherogenic e fesootaʻi ma le inisalini o le: dyslipidemia (faʻalautele le TG, faʻaitiitia le HDL), hyperinsulinemia, gasegase o le carbohydrate gasegase, toto maualuga.

O nei faaletonu o le gasegase ma le hemodynamic e aʻafia ai le sili ona taua o le aʻafiaga - o le mimitilaum, e mafua ai ona le afaina, o le le mautonu i le va o vasodilating, antithrombotic, anti-inflammatory, antisclerotic factors ma mea e feteenai ai, mea e tutupu i le itu o le mulimuli.

Fautuaga! I le tulaga o mea lamatia, o le inisalini o le nofoia o se nofoaga faapitoa, o se tino o le fatufatuga lea e tuufaatasia ai le maʻisuka ituaiga 2, toto maualuga, dyslipidemia, faaletonu o le helicatic, faafitauli le-inflammatory ma fuafua ai i le tele o auala le tulaga matautia o vascular o le tuufaatasiga o nei tuutuuga.

O nei faaletonu e fesoʻotaʻi vavalalata, o le tasi gaioiga e faʻateleina ai le isi, e oʻo atu ai i le amataga o le atiaʻe o le atherosclerosis i le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻamatalaga e faapea o le atherosclerosis o se maʻi mumusu, ma o le faʻamaoniga o le faʻaaogaina o tulaga faʻaleaganuʻu masani e mafai ai ona tatou iloiloina le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le cardiovascular i le na o le afa o mataupu, faʻamaonia le naunau i mea ua taʻua o le "fou".

O nei mea e fesoʻotai vavalalata ma le mumusu ma le faʻamaʻaloga o le endothelial, faʻamalositinoina o le atherosclerotic plate ma e mafai ona faʻaaogaina (faatasi ai ma le faʻapupulaina o molimau faʻamaonia) e fai ma faʻailoga faʻapitoa i le iloiloina o tulaga lamatia ma le aoga o togafitiga togafitiga e faʻamauina ai le atherosclerotic plate ma puipuia ai le faʻamalosi o le ischemic.

O le tele o faʻamoemoega e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o faʻamaʻi (C-reactive protein, molimula o le ICAM-1, VCAM-1, E-selectin, P-selectin, faʻateleina o le toto toto, cytokine pro-inflammatory), homocysteine, ASD, vaega o le tino, IAP-1, meaola plasminogen activator, lipoprotein (a).

O le manatu le lelei o le pathogenesis o le atherothrombosis, faapea foi ma le le mafaamatalaina o le tele o suʻesuʻega i le aoga muamua ma le lua o taʻavale e faaaoga ai statins ua mafai ai ona fuafua le nofoaga faapitoa o lenei vaega o lipid-lowering drugs i le puipuia o fasipolo i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

I le sefulu tausaga talu ai, ua faʻamautuina ai e le gata o le maualuga o le cholesterol-faʻaititia o aʻafiaga, ae o loʻo i ai foi nisi faʻaopoopoga o mea e le faʻaleagaina ma faʻaleagaina ai antithrombotic. E ala i le taofia o GMK - CoA - reductase, o fuainumera e faʻafetaui ai le gaosiga o se numera o mea faʻapitoa ma mea faʻafomaʻi:

    Faʻaitiitia le faʻaaliga o molelaʻau faʻapipiʻi (P-selectin, VCAM, ICAM), faʻaitiʻitia le faʻataʻitaʻiina o le platelet ma le faʻaopoopoga, faʻaitiitia ai le cytokine pro-inflammatory, gaosiga o cytokine i totonu o le tino, faʻaleleia galuega endothelial (faʻalauteleina NO), faʻaititia le LDL oxidation, stabilized capsule atherosclerotic paʻu, faʻamautuina o le lipid core.

I le taimi nei, o suʻesuʻega sili ona tele i le faasaʻoina o le dyslipoproteinemia ma fuainumera na aofia ai se vaega toaitiiti o gasegase ma na avea o se vaega o le puipuiga lona lua o faamaʻi o le fatu, o lona uiga, i tagata gasegase ua maua i le maʻi o le fatu. O ia suʻesuʻega e aofia ai le 4S, CARE, LIPID, lea e 4444, 4159, 9014 tagata na aofia ai, e aofia ai tagata gasegase 202, 603 ma le 777, i le faasologa.

I nei suesuega e tolu, o fuainumera na faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamaʻi i tagata gasegase e maua ai le maʻi o le fatu, ae leai se maʻi muamua o le cerebrovascular: i suʻesuʻega 4S, o togafitiga simvastatin na faʻaitiitia ai le lamatiaga o le taʻavale ma le TIA (28% (p = 0.033).

Taua i totonu o le vaega 202 o gasegase e maua i le maʻisuka, o le faʻaaogaina o le simvastatin mo le 5.4 tausaga na faʻaitiitia ai le lamatiaga o maliu maliu i le 55%, o le faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular e 62%, ma le tino atoa o le 43%. I le suʻesuʻega 4S, na muamua faʻataʻitaʻiina o le faʻaitiitia o le LDL cholesterol e mafai ona faʻaleleia ai le faʻamaʻi i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ma le aoga atoatoa o le faʻaitiitia o le LDL i tagata mamaʻi o le maʻisuka e sili atu nai lo tagata e leai se maʻisuka.

I le suʻesuʻega CARE, o togafitiga ma pravastatin na faʻaitiitia ai le lamatiaga o le paʻu i le 32% (p = 0.03), i le suʻesuʻega LIP>

O se tasi o suʻesuʻega sili ona tele i luga o le aafiaga o le atorvastatin i le cardiovascular risk, e aofia ai le lamatiaga o le paʻu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 (o se vaega o le puipuiga muamua o faafitauli o le cardiovascular ma le stroke), o le suesuega a le CARDS.

O lenei suʻega na le toe atoa le 2 tausaga aʻo lumanaʻi le faʻamoemoe ona o faʻamanuiaga manino o le atorvastatin. O suʻesuʻega faʻatusatusa iʻuga o togafitiga faʻatasi ma le atorvastatin i se fua masani o le 10 mg / aso. ma le placebo i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le LDL cholesterol maualalo (pito i maualuga le tapulaa o le 4.14 mmol / l).

O tagata mamaʻi e leai ni faʻamaʻi pipisi, vaʻaia poʻo ni vaituloto, ae o le tasi o faailoga o loʻo i lalo o loʻo i ai le maualuga: o le maualuga o le toto, le retinopathy, albuminuria, ulaula.

O le mea pito sili ona taua o CARDS na aofia ai ma aofia ai le amataga o se tasi o mea na tutupu: o le maliu mai le fatu fatu o le fatu, le faʻaleagaina o le myocardial, le falemaʻi ona o le faʻaleagaina o le angina, toe faʻafouina poʻo le faʻamaʻi, toe faʻaleleia pe a maeʻa le faʻamalosi o le loto.

O le faʻaogaina o le atorvastatin na maua mai i le 37%, ma o lenei faʻaitiitiga na tutusa lava i vaega o tagata gasegase e maua ai le LDL cholesterol i luga ma lalo ifo o le maualuga o le 3.06 mmol / L. O taunuʻuga o le atorvastatin e sili atu ona lelei mo ia vaega o le pito sili ona taua o ni mea e tutupu i mea na tupu - e 36% le faʻaitiitia o aʻafiaga ma le tafe - o le 48% faʻaitiitia le lamatiaga.

O le mea lea, o suʻesuʻega a le CARDS na faʻaalia ai le atorvastatin i se fualaau o le 10 mg / aso i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tusa lava pe maualalo le LDL cholesterol (lalo ifo o le 3.06 mmol / L). saogalemu ma sili ona aoga i le faʻaitiitia o le lamatiaga o le mea muamua na tupu i le cardiovascular, e aofia ai le afaina.

Lapataiga: O taunuʻuga o le suʻesuʻega ua fautua mai ai o le faʻaaogaina o se tulaga maualuga o le LDL cholesterol, e naʻo le pau le fua mo le tofiaina o statins mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ua le toe faʻamaonia. O le mea autu e tatau ona mafaufau i ai e tatau ona mafaufau i le tulaga o le lamatiaga o le cardiovascular, lea e maualuga i le maʻisuka ituaiga 2, e tutusa ma tuutuuga ma se fomaʻi ua fatuina i le cardiovascular complication.

O le fiafia tele o taunuʻuga o le suʻesuʻega sili ona tele o le HPS (Heart Protection Study). O lona sini o le iloiloga o aafiaga o le simvastatin 40 mg ma le antioxidants (600 mg vitamin E, 250 mg vitamini C, 20 mg b-carotene) e fausiaina i aso uma i le tino atoa, maliu mai maʻi o le toto, ma le soifua maloloina mai isi mafuaʻaga i tagata mamaʻi pe leai foi maʻi fatu IHD, ae i ai le maualuga o le lamatia o lona atinaʻeina. O se suʻesuʻega faʻapitoa, faalua-tauaso, suʻesuʻega faʻateleina e aofia ai le 20536 gasegase e maua i le faʻamaʻi o le gaʻo poʻo le maualuga o lona lamatiaga (aofia ai maʻie maua i le maʻisuka) e 40-80 tausaga. O tagata uma na maua le cholesterol> 3.5 mmol / L (> 135 mg / dl).

O le auiliiliga o faʻamatalaga na faia i luga o aafiaga o simvastatin i faʻataʻitaʻiga nei:

    o le soifuaga faaletino (mai soʻo se mafuaʻaga), maliu mai cardiovascular diseases, mafuaʻaga o mataupu e le o maliu, maliu faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi ma le leai o se faʻamaʻi, mea tetele faʻalavelave faʻalavelave, e aofia uma ai le fatu, ituaiga uma o taʻavale, faʻafeagaiga uma.

I le 33% o tagata gasegase, LDL cholesterol pe a aofia i totonu o le suʻesuʻega sa i lalo ifo o le 3.0 mmol / l, o lona uiga, e fetaui lelei ma le autu e tusa ai ma fautuaga a Europa 1998-99. mo le puipuiga muamua ma le lua o maʻi fatu fatu. Oʻuga o le suʻesuʻega Faʻapitoa i le olaga faitino ma faʻafitauli faʻapitoa.

Faatasi ai ma i latou e mauaina le simvastatin, o le aotelega o le soifuaga faaletino ua faaitiitia, ao le taimi o maliu mai i le le totogia, na le maua ai eseesega ma le vaega placebo. O se faʻaitiʻitiga taua tele i le olaga faitino (i latou na maua le simvastatin) na mafua ona o le cardiovascular causes - e 17% ma le soifua maloloina o maliu - e 18%.

I le vaega o loʻo maua le simvastatin, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o le myocardial infarction na faʻaititia i le 38% pe a faatusatusa i le placebo. Sa i ai se faaitiitia iloga i le vaega simvastatin o le lamatiaga o soʻo se paʻu i le 25%, aʻo le faaitiitia o le paʻu o le ischemic paʻu e 30%. O le faʻafoega o le simvastatin e le afaina ai le afaina o le afaina o le afaina (e le taua tele ia eseesega ma le vaega placebo).

O le aʻafiaga lautele o faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻaleagaina o le myocardial, maliu mai mafuaʻaga e mafua ai mafuaaga lilo, faʻamaʻi, manaʻomia mo le toe faʻafouina) faʻaititia i le vaega o tagata gasegase e 24%. O le faʻaitiitia o le faʻaititia o mea taatele, e aofia ai le afaina, i le simvastatin vaega e tusa lava po o le a le talafaasolopito talu ai le IHD, tausaga, ituaiga, poʻo le tagofia o isi vailaʻau (acetylsalicylic acid, b-blockers, inhibitors ACE) i totonu o tagata ulaula ma tagata e le o ulaula.

Motugaafa: O le faaitiitia o le numera o mea tetele tetele i totonu o le vaega e ave le simastastatin e le faalagolago, e pei ona faaalia i le taimi muamua, i le tulaga muamua o le LDL cholesterol. O se vaega o tagata ei ai le tulaga muamua ma masani ai le LDL-C cholesterol (e tusa ai ma fautuaga a Europa 1998-99) na faaalia ai foi se aoga lelei.

I le vaega filifilia o tagata gasegase e ave simvastatin ma LDL cholesterol

O le mea lea, o le 40 mg o le dose o le simvastatin e silia ma le 5 tausaga e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o faʻafitauli o le cardiovascular i le tasi vaetolu, e le gata i tagata mamaʻi e maua i le maʻi o le fatu, ae i vaega foi e leai ni maʻi o le gaʻo, ae o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina: i maʻi ma maʻi cerebrovascular , faʻamaʻi pipisi o gaʻo, maʻisuka.

E tusa ai ma fautuaga a le American Diabetes Association 2004, i le amanaʻiaina o taunuuga lautele o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le maualuga o le LDL cholesterol mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le vaega maualuga o le lamatiaga, e tutusa ma le CHD, e tatau ona

Tuua Lau Faamatalaga