Suʻega o le toto mo le maʻisuka

O tino ia o loʻo faʻatino le gaioiga o le totoina o le toto. Ona o lo latou le atoatoa, o le hemostasis ua faʻagesegese, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le tafe toto ma le toto tele e tusa lava pe afaina ai le faʻaleagaina o le tino. Afai e iloa le maualuga o le platelet, o le toto e sili atu nai lo le mea e tatau ai, lea e mafua mai i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi. O lenei tulaga e tupu i le i ai o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i le tino.

Fai le matafaioi a leoleo leoleo. O le galuega autu a nei tino o le faailoaina ma faʻamaloloina sui sooupu mai fafo, siama ma siama. Afai o le auiliiliga na faʻaalia le leukocytosis, o lona uiga, o se faʻaopoopoga o elemene eleeʻe paʻepaʻe, o lona uiga o le i ai o le faʻaogaina o le inflammatory process e matua mautinoa lava. E le gata i lea, e le mafai ona taofiofia le leukemid reactions poʻo le lukimia. O le faʻaitiitia o le maualuga o le leukocytes o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia o le tetee o le tino, lea e le lelei ona atagia i lona soifua maloloina lautele. Laititi o laumei o le paʻepaʻe paʻu e matauina pe a uma ona faʻaalia poʻo le chemotherapy.

E mafai e le suʻega o le toto ona suʻesuʻeina le maʻisuka

O lenei suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e le o le maʻisuka, e le o faʻaalia ai le pancreas. Ona o lenei suʻega, e le mafai ona e filifilia poʻo le masalomia o le maʻisuka maualuga, mo le mea lenei e tatau ona e faia ni fua faʻatatau - e fuafua ai le toto toto ma le hemoglobin glycosylated, e faia ai se suʻega o le faapaleni kulukose.

Ina ia togafitia se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e tatau ona na o lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Tofiga o meaʻai mo oe lava mai faleoloa i luga o le initaneti e mafai ona faʻatuai ai le malaga i le endocrinologist.

O a suʻega e tatau ona faia?

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e fautuaina e faʻaauau ona faia suʻega nei:

  • toto kulukose
  • hemoglobin glyc,
  • fructosamine
  • suesuega lautele o le toto (KLA),
  • suʻeina o le toto,
  • faʻataʻitaʻiga (OAM)
  • naunautaiga o le microalbumin i le urine.

I le tutusa ai ma lenei, e tatau ona maua i lea taimi ma lea taimi se suʻesuʻega atoatoa, lea e aofia ai:

  • fatu gaosi
  • suʻesuʻega faʻafomaʻi,
  • tala faʻatatau o veins ma arteries o pito pito i lalo.

O nei suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai e le gata o maʻi o le maʻisuka, ae o le atinaʻeina foi o ona aʻafiaga masani, mo se faʻataʻitaʻiga, veins veinose, faʻaitiitia le taimi o le vaʻaia, faʻaletonu o le maʻisaga, ma isi.

Glucose o le toto

O lenei suʻega toto mo le maʻisuka e taua tele. Faafetai ia te ia, e mafai ona e siaki le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le pancreas. O lenei auiliiliga e faia ile 2 vaega. Muamua o loʻo i luga o se manava leai. E mafai ai ona e iloa le atinaʻeina o se maʻi e pei o le "taeao o le taeao", lea e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le kulukose toto i le itulagi o le 4-7 itula i le taeao.

Peitai, ina ia mafai ona maua ni faʻamaoniga sili atu, o le laasaga lona lua o le auʻiliʻiliga o loʻo faia - toe maua le toto pe a uma le 2 itula. O faailoga o lenei suʻesuʻega e faʻatagaina ai i matou e puleaina le faʻaaogaina o meaai ma le kulūkose e le tino.

O suʻe toto mo le maʻisuka e tatau ona faia i aso uma. Ina ia faia lenei mea, e te le manaʻomia le tamoe i le falemaʻi i taeao uma. E lava le naʻo le faʻatau o se glucometer faapitoa, lea o le a mafai ai ona e faia nei suʻega e aunoa ma le tuua o lou fale.

O le hemoglobin glycated

Igoa puupuu - HbA1c. O lenei auiliiliga e faia ile tulaga ole suʻesuʻega ma e lua taimi i le tausaga e tuʻuina atu, pe afai e le mauaina e le tagata maʻi le inisalini, ma 4 taimi i le tausaga pe a togafitia togafitiga ile inisalini.

O le toto toto ua avea o se mea ola mo lenei suʻesuʻega. O taunuʻuga na ia faʻaalia, o le maʻisuka e tatau ona tusia i totonu oa latou tusi faʻamau.

Fructosamine

Mo le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o lenei suʻega e fautuaina i vaiaso uma. O lana filifiliga sao e mafai ai e oe ona siaki le aoga o togafitiga ma le atinaʻeina o faʻafitauli i le maʻisuka. O se suʻesuʻega o loʻo faia i totonu o le fale suesue ma o le toto na aveesea mai le vevela o le manava e leai se aoga mo suʻesuʻega.

Pe a filifilia lenei auʻiliʻiliga, e mafai ona iloa faʻafitauli o le tino e tatau ona maua i le maʻisuka. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o le fructosamine i le toto, atonu e taʻu atu ai o le maʻisuka ei ai faafitauli i fatugaʻo poʻo le vaʻaia o le toto o le thyroid. Afai o lenei faailo o loʻo i lalo ifo o le masani, ona faʻamaonia mai lea e le lava le lauroid function ma se faʻamatalaga faʻasalalau faʻaleagaina, faʻapea foʻi ma le atinaʻe o le nephropathy.

O le suʻega o le toto e faʻatagaina ai oe e suʻe fua faʻatatau o vaega o le toto, ina ia mafai ai ona e iloa le tele o togafiti faʻaleagaina o loʻo tutupu nei i le tino. Mo suʻesuʻega, e aveesea le toto mai le tamatamailima. I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le aoina o meaola faʻapitoa e faia i luga o se manava gaogao pe vave loa ona 'ai.

Faʻaaogāina o le UAC, e mafai ona e mataʻituina faailoilo nei:

  • Hemoglobin. A oʻo i lalo ifo o lenei faʻamau, e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o le anemia uamea, o le tatalaina o le toto i totonu ma le solia lautele o le faagasologa o le hematopoiesis. O le tele o le hemoglobin i le maʻisuka o loʻo taʻu mai ai le leai o se vai i totonu o le tino ma lona faʻalalauina.
  • Platelets. O tino mumu nei e faia ai se tasi o galuega taua - e nafa ma le maualuga o le toto toto. Afai o le a faʻaitiitia le faʻatupulaia, o le toto e amata ona tafe le lelei, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le toto, e oʻo lava i nai manua laiti. Afai o le maualuga o platelets e sili atu i le masani, o lea ua uma ona tautala i le faateleina o le toto coagulability ma mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o faiga le lelei i le tino. O nisi taimi o le faateleina o lenei faailoga o se faailoga lea o le gasegase.
  • Laʻau paʻepaʻe toto. O i latou o leoleo leoleo. O la latou galuega autu o le siakiina ma le faʻaumatiaina o microorganisms mai fafo. Afai, e tusa ai ma iuga o le auʻiliʻiliga, ua matauina le tele o latou mea, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le faʻaogaina o le inflammatory poʻo le faʻaosofia i le tino, ma e mafai foi ona faʻamaonia le atinaʻeina o le leukemia. O le faʻaititia o le maualuga o sela o le toto paʻepaʻe, e pei o se tulafono, e matauina pe a uma ona faʻaalia le radiation ma faʻaalia se faʻaitiitia o puipuiga a le tino, ona o le tagata e faigofie ona aʻafia i faʻafitauli pipisi.
  • Hematocrit. E tele tagata e masani ona fenumiai lenei faailoga i le maualuga o le toto toto, ae o le mea moni o loo faaalia ai le fua o le plasma ma tino mumu i totonu o le toto. Afai e tulaʻi le maualuga o le hematocrit, ona faʻaalia lea o le atinaʻe o le erythrocytosis, pe a faʻaitiitia, anemia poʻo le maualuga o le hyperhydrates.

KLA mo le maʻisuka e fautuaina e ave a itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga. I le tulaga o loʻo iai ni faʻafitauli i le talaaga o lenei faʻamaʻi, o lenei auiliiliga e sili atu ona faʻaauau - 1-2 taimi i le 4-6 masina.

Toto o le toto

O faʻamaʻi faʻamalositino e oʻo lava ina faʻaalia ai taualumaga lilo na tupu i totonu o le tino. Mo le suʻesuʻega, o le toto vevela ua ave i luga o se manava leai.

O se suʻega ole toto e mafai ai ona e siaki faailoga nei:

  • Glucose maualuga. Aʻo suʻesuʻeina le toto toto, e le tatau ona sili atu i le 6.1 mmol / L. le toto toto. Afai o lenei faailoga e sili atu i nei tulaga faatauaina, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le le atoatoa o le kulukose.
  • O le hemoglobin glycated. O le maualuga o lenei faailoilo e mafai ona maua mai e le gata i le pasia o le HbA1c, ae faʻaaogaina foi lenei auiliiliga. O faʻamatalaga o meaola oona e mafai ai e oe ona fuafua togafiti togafitiga i le lumanaʻi. Afai o le maualuga o le hemoglobin glycated e sili atu i le 8%, ona faʻataunuʻuina lea o togafitiga. Mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, o le maualuga o le hemoglobin glycated i lalo ifo o le 7.0% ua manatu o le masani.
  • Cholesterol. O lona faʻaauau i le toto e mafai ai e oe ona fuafua le tulaga o le gaʻo gaʻo i le tino. O le maualuga o le cholesterol e maualuga ai le lamatiaga o le thrombophlebitis poʻo le thrombosis.
  • Faʻamataʻu. O le faateleina o lenei faailoga e masani ona matauina i le atinaʻeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, faapea foi ma le oona ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Lipoproteins. I le maʻisuka ituaiga 1, o nei fua faatatau e masani ona tumau le masani. E na o sina vavaeese mai le masani e mafai ona matauina, lea e le lamatia ai le ola maloloina. Ae o le maʻisuka ituaiga 2, o le ata lea o loʻo matauina - ua faateleina le lipoproteins laiti, ma le maualuga o le lipoproteins e le maitauina. I lenei tulaga, e manaʻomia le faʻamaonia vave o togafitiga. A leai, e mafai ona tupu ni faafitauli matuia o le soifua maloloina.
  • Inisalini O lona tulaga e mafai ai e oe ona mataʻituina le tele o lau lava homone i le toto. I le maʻisuka ituaiga 1, o lenei faailo e masani lava i lalo ifo o le masani, ma i le maʻisuka ituaiga 2, e tumau pea i totonu o le tulaga masani poʻo sina mea e sili atu nai lo.
  • C peptide. Se faʻamatalaga taua tele lea e mafai ai e oe ona suʻeina le gaioiga o le pancreas. I le DM 1, o lenei faailoga o loʻo i ai i pito maualalo o le tulafono masani pe tutusa i le zero. I le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o C-peptides i le toto, o se tulafono, e masani lava.
  • Peptide Pancreatic. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona le amanaiaina. O ana galuega autu o le pulea lea o le gaosiga o le sua e le pancreas e talepe ai meaai.

Ina ia maua se suʻesuʻega saʻo i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻisuka, e manaʻomia lou suʻeina o le toto ma le urine i le taimi e tasi. OAM e faʻaalu 1 le taimi i le 6 masina ma le auala e mafai ai e le OAK ona e faʻaalia auala eseese natia i le tino.

Ole auiliiliga lenei e mafai ai ona e iloiloina:

  • meatotino faaletino o le urine, lona malosi, maualuga o le manino, o le i ai o le palapala, ma isi,
  • vailaʻau faʻamaʻi o urine,
  • mamafa o le urine, ona e mafai ai ona e fuafuaina le tulaga o fatugaʻo,
  • vaega o le porotini, glucose ma ketones.

Fuafuaga o le microalbumin i le urine

O lenei auʻiliʻiliga e mafai ai ona faʻamaonia togafiti faʻaleagaina i fatugaʻo i se amataga vave. E foliga mai o lenei: i le taeao o se tagata e sasaa le otaota, e pei ona masani ai, ma le 3 vaega mulimuli o le urine e aoina i se pusa faapitoa.

Afai o le gaioiga o gaʻo e masani lava, e le mafai ona iloa le microalbumin i le urine. Afai ua i ai se faaletonu o le tino, o lona maualuga e maualuga lona tulaga. Ma afai o loʻo iai i le va o le 3-300 mg / aso, ona faʻaalia ai lea o soliga ogaoga i le tino ma le manaʻomia mo togafitiga vave.

E tatau ona malamalama o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e mafai ona faʻagataina ai le tino atoa ma mataʻituina le taua o le auala. O le mea lea, 'aua le faʻagaloina le tuʻuina atu o suʻega suʻega. E na o le pau lenei o le auala e pulea ai lenei maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga