Tulaga o le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani i tagata o vaitausaga eseese, o loʻo faagasolo laʻasaga. O laasaga o le maʻisuka ua aloaia i luga o le faavae o le ata o le atinaʻeina o togafitiga ma le fuafuaina o isi togafitiga togafitiga. O faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, ae o le iloa vave ma le tausisia o togafitiga faʻamalositino e faʻaleleia atili ai le tulaga o le tino, faʻaititia le maualuga o tulaga lamatia i le tino.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

O le a le maʻisuka?

O le maʻisuka ua mafua ona o le toilalo i metabolic processes ma le le atoatoa o le carbohydrate i le tino. O le le atoatoa e aafia ai le setete o le pancreas, lea e amata ona faasolosolo malie lava le faaleagaina e le tagata lava ia. O se taunuuga, o le inisalini e tatau mo le gaosia o le suka i le kulukose ma faʻaaogaina e pei o le malosi e le lelei ona gaosia. Afai o lenei gaioiga e faʻalavelaveina, e le mafai e le tino ona gaosia le suka. E faʻapupulaina i totonu o le toto ma le urine. O se vaega o suiga i vai faʻavalea e taʻitaʻia ai le mea moni o le vai i totonu o voluma tetele e aluese mai le tino. O le DM o loʻo faʻaalia ma mauaina.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Ituaiga o maʻi suka

I togafitiga faafomaʻi, e tele ituaiga o maʻisuka e iloga. O le maʻisuka e faʻaalia ai le leai atoa o le inisalini. O ituaiga autu o le maʻisuka e aofia ai:

  • Tusa 1 le inisalini faalagolago. O loʻo i ai se togafitiga ona o le mutaaga o le faʻasiga o le inisalini e le pancreas agai i tua o le faʻaumatia o le okeni.
  • Non-insulin-dependent type 2. O le mafuaaga autu mo le alualu i luma o loʻo i ai i le le mautonu o sela i le inisalini.
  • Gestational. E aliali mai i le maitaga.
  • Endocrinopathy. Faʻasologa o gaʻo o le endocrine.
  • DM na mafua ona o fualaau ma vailaʻau.
  • Maʻisuka, na tupu aʻe ona o se faʻamaʻi pipisi.
  • Ole ituaiga ole maʻisuka e le puipuia.
  • Isi fesuiaiga o gafa e sili atu i le maʻisuka.
O se faamaʻi e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga. Toe foʻi i le laulau o mea

1st stage o le maʻisuka

O loʻo faʻaalia i se gasegase o le gasegase e togafitiga. O le faʻaalia o faailoga iloga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i lenei taimi e le o iai. E faʻaaogaina suʻesuʻega suʻesuʻe i le laboratory, lea e faʻaalia ai le i ai o gaʻo faʻaleagaina. O le tulaga e muamua le tiga i le natura, ae ui i lea, o le iloa e uiga i aʻafiaga leaga e matua mafai lava ona tuai le auala o le faʻamaʻi.

Vaega lona lua o le atinae

O le aʻafiaga o le faʻamalosi i luga o le alualu i luma o togafitiga e faʻaalia. O le i ai o se mea muamua mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi e le maua ai se faʻamaoniga 100% o le a faʻaalia moni lava le maʻi. I vailaau faʻamalositino, o mea uma e faʻaosofia ai le faafitauli e leʻi i ai. O se tasi o le faaosoosoga o ni vailaau faʻamaʻi ma faʻaleagaina, ma le le talafeagai o tali o le tino puipuia i le tali atu ia i latou.

3 vaega ma foliga

Faʻaaliga faʻaalia o loʻo matauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka puipuia. O le atinaʻe e tupu i se faʻagasologa masani, e aunoa ma ni faailoga manino, i le tele o tausaga. I le taimi o suʻesuʻega suʻesuʻeina, o le faʻamaogaina o siama e maua ai le inisalini e manino, ma o le a oʻo ai i le maualuga o le kulukose i le toto. O tagata i lamatiaga e tatau ona faia suʻega falesuesue.

4 vaega vaega ma tulaga

O le kosi ua faʻamatalaina o le maʻisuka maʻi mama. I le taimi o le atinaʻega o lenei laasaga, e leai ni uiga faʻapitoa falemaʻi. O le tagata maʻi e mafai ona lagona le malaise ma vaivaiga, o faafitauli ma mata (conjunctivitis) e aliali mai ma tupu mai. O le galuega autu mo le faaleleia o le tulaga, i lenei taimi, o le aveeseina o mata ma paʻu o le paʻu.

5 vaega o le faamai

O le faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻaalia mai i faʻamatalaga faʻapitoa faʻapitoa, e pei o le faanatinati masani e urinate, paʻu mamafa mamafa. Afai e le saʻo le tuufaatasia o togafitiga togafitiga, o le a amata ona tupu le atinaʻe o le maʻi. I totonu o le masina, o le faʻamaʻi e maua ai faʻamaʻi ola. A maeʻa le tofiaina ma le faʻaaogaina o le togafitiga o le inisalini, o le alualu i luma o le faamai e telegese lemu.

6 vaega mulimuli

O le vasega o le maʻisuka e atoa. E i ai le oti atoatoa o sela e maua ai le inisalini, lea e oʻo atu ai i le faʻamalosia o le insulin. O le a le mafai ona faʻataʻitaʻiina le atinaʻe atili o le maʻisuka. O le vave faʻaitiitia o le tulaga, o le gaioiga malosi o le suka i le urine ma le le mafai ona taofi le vai i totonu o le tino, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma se maʻi o le maʻisuka.

Vaega 2 Tito 2 Mateʻo

O le maʻisuka ituaiga 2 o lona atinaʻe ma ona uiga e ese mai le ituaiga 1 ona o le eseesega i suiga faʻaleagaina o loʻo tupu.

O vaega o lenei ituaiga o maʻisuka ua faʻamaonia e:

  • faigofie ile faagasologa o togafitiga, faaleleia atili o le soifua maloloina ile maua ole taumafa ma le faaaogaina o fualaau faasaina,
  • o le faʻaleleia atili e faʻamautuina pe a oʻo i le 2-3 kapalai o le suka-lowering drugs,
  • Injections ole inisalini e manaʻomia.

O le maʻisuka ituaiga 2 e tele ni vaega o le atinaʻe, lea o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

  • Muamua e vaivai. E tumau pea le soifua maloloina o se tagata, ae o loʻo tupu aʻe le meaʻai. O le toto suʻesuʻe e tumau pea le masani. O le tausisia o meaʻai ma fualaau fesoasoani e fesoasoani e faʻaleleia le tulaga o le maʻi.
  • O le lona lua o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le gafatia o galuega, o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli. O le fesuiaiga mai le laʻititi laʻititi e matauina e le o aʻafiaga o le faʻaleagaina o nisi o tino ma tino. Faʻaleleia le tulaga e maua e ala i le mulimuli i se taumafataga, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma le inisiua ua faʻamatalaina.
  • O le lona tolu o se tulaga ogaoga. O togafitiga togafitiga ma le fesoasoani a vailaau ma mea taumafa e le maua ai ni taunuuga aoga. Lafoaia faʻamalosi o le kulukose e ala i le faʻavave. O faʻafitauli o faʻalavelave faʻapitoa o gaioiga o le vaʻaia vave ona atiaʻe, faʻafitauli o loʻo i ai vae.
  • O le lona fa o le mulimuli lea, o loʻo faʻaalia e se gasegase o togafitiga. I lenei laasaga, e le mafai ona faʻamaonia togafitiga. Excretion o glucose ma le palatini e ala i le urine e tupu, ma le atinaʻeina o le tino.
Faʻavasegaga o le faʻamaʻi ile tikeri o le malosi ma o latou faʻaaliga. Toe foʻi i le laulau o mea

Upu mulimuli

I togafitiga faafomaʻi, o ituaiga eseese o le maʻisuka e iloga, o le autu o ia mea: faʻatoʻateleina ma mauaina. O faʻaaliga taʻitasi e iai ona lava atinaʻe ma faʻataʻitaʻiga. O le fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia o le manaoga e le mafai ona faʻaaogaina mo le inisalini ma le tausia o faiga masani i le tino. Metotia faafomaʻi ma togafitiga ua faʻaaogaina i loʻu olaga atoa, talu ai o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia.

O le a le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi o latou uiga masani o le faateleina o le suka i totonu o toto toto. Atonu e mafua ona o le le lava o le inisalini, lea e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, o le mafuaʻaga atonu o le a le gauai le tino o le tino i le insulin - o le maʻisuka ituaiga 2 lenei. O le isi ituaiga vala o le faʻamaʻi o le maʻisuka maʻisaga, o le faʻaalia o le maʻi i le taimi o le maʻitaga ma pasi ma lona maeʻa.

1. Preditebetes

O se tulaga lenei pe afai o le maʻi lava ia e leʻi oʻo mai, ae o mea uma e alu i lena. O nisi nei o faʻailoga e mafai ona faʻamaonia ai se tagata i le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Matua poʻo matua matua o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka na pagatia foi i lenei maʻi. E moni lava lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 1.

O le mamafa o se tulaga lamatia mo le maʻisuka, aua o le mea lea e mafua ai le malosi o le inisalini, o lona uiga o le le lava o le tino i le inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona oʻo atu i le tino e manaʻomia, ma e iloa e se tagata le fia 'ai, lea e faʻapupula atili ai o ia i totonu o le pusaaisa. O le iʻuga e faanoanoa: o loʻo mamafa atili le mamafa. E liua se liʻo mataʻutia, ma e matua faigata lava ona motusia.

"O le toa na fananau mai!" - o le mea lea latou te masani ona fai e uiga i se fafine na fanau mai se tamaitiiti e sili atu nai lo le 4500 g. E moni, o se mataupu lenei o le mitamita mo le pope. Ae ui i lea, atonu o se logo mataʻutia lea i le lumanaʻi e mafai e se fafine ona atiaʻe le maʻisuka. E tele naua tulaga lamatia pe a iai ni tamaiti faapena.

2. Latent le maʻisuka

O lenei laasaga, pe a le o iai ni faʻamatalaga faʻapitoa. Ae ui i lea, o le suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai le vaivai o le kulukose. O lona uiga, i luga o se manava gaogao, o le suka atonu o le masani (pa'ū i totonu o le 3.3 - 5.5 mmol / l) pe i luga o le tapulaa pito i luga o le masani. Ae ui i lea, 2 itula i le maeʻa ai o le fofo, e ono sili atu le maualuga o lenei fuainumera nai lo le tulafono faatagaina o le 7.8 mmol / L, ae itiiti ifo i le 11.1 mmol / L. O le laasaga o le maʻisuka latene o lona uiga afai e amata mai i le taimi e puipuia ai togafitiga, ona mafai lea ona aloese mai le atinae o le maʻi. Ae peitai, afai e te le suia se mea, o le avanoa e maua ai le maʻi e maualuga tele.

3. O le maʻisuka manino

O lenei laasaga, lea o loʻo i ai faʻamatalaga faʻapitoa, o faailoga o le suka toto e sili atu i luga masani. E ono ono afaina se tagata i le fiainu, suavaia le gutu, fai pinepine, vaivaiga, gau gau (ituaiga 1 maʻisuka) pe, i se isi itu, ole vave maua (ituaiga 2 maʻisuka). I lenei tulaga, e tatau ona e vaʻaia se endocrinologist i le ofisa o le fomaʻi i se taimi vave lava e mafai ai ona filifili se togafitiga patino.

O le muamua vaega 2 o le maʻisuka o tulaga ia e mafai ona faasaʻoina. Afai ua pasi le maʻi i se tulaga manino, o le a tumau le faʻafitauli.

O le maʻi suka

I le pepe:

popolega mamafa o le tamaititi (faʻafilemu pe a faʻaaoga i le pusa)

mamafa o le mamafa ma le tele o meaʻai

faailoga o le '' atoʻatoa faʻamalosi

O le maʻi suka

I se matua matua:

polydipsia (faateleina le galala) polyphagy (faateleina le 'ai)

polyuria (tele urination), o le enuresis e ono oʻo mai

vaivaiga, paʻu o mea mamafa, vai le mama o le paʻu ma mucous membranes,

pruritus, faʻamalosi faʻasalaga, masini o le paʻu ma mucous membranes, o le maʻisuka e susulu i alafau, toʻamea, fao sikola

Faʻailoga

1. O le anapogi o le toto toto (3.3-5.5 mmol / L, e le silia le 6.1 mmol / L)

2. Suʻega o le faapalepale o le glucose (PTH) (maualuga o le kulukose o le toto)

Anapogi 1. Meaʻai

2. Pulea o le kulukose toto i faʻamaʻi pipisi

3. PTH tasi i le tausaga

Faʻafitauli o le maʻisuka

O le maʻisuka retinopathy (faʻaleagaina o le retina ma toto toto o mata), faʻatau

Maʻisipathy maʻi (faʻaleagaina o ipu o le glomeruli ma tubules o fatugaʻo)

Mateʻo le neuropathy o le maʻisuka (faʻaaogaina o le afi ma le gaioiga o le tino o gaioiga ma tino)

Maʻisuka Hyropathy (faʻasaina o le vavalalata faʻatasi)

Lipodystrophy (i le nofoaga o inisiua o inisalini inisua)

Ketoacidotic ma hypocuscemic coma

Faʻaleagaina i le pancreas (maʻi o le hypoglycemia)

Suʻeina i le maualuga o le maualuga o le suka i le 2.2-2.8 mmol / L

(i pepe faatoa fananau mai e itiiti ifo ile 1.7 mmol / l)

I le vaitau o le vaʻavaʻai (faʻagasolo le tumau)

• Faʻailoga lautele: o le tagi lemu, le faʻavauvau, faʻafouina, faʻaogaina o le cyanosis, tachycardia ma le tachypnea, le mautonu, pallor, sweating, lethargy, mativa

• Faʻailoga o le mata: felafolafoaʻi solo, gaioiga o mata mata, nystagmus

O a vaega taua o le faamai

Laasaga o le maʻisuka e tupu i soo se tagata maʻi i lenei faʻamaʻi.

1. Preditebetes

O se tulaga lenei pe afai o le maʻi lava ia e leʻi oʻo mai, ae o mea uma e alu i lena. O nisi nei o faʻailoga e mafai ona faʻamaonia ai se tagata i le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Matua poʻo matua matua o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka na pagatia foi i lenei maʻi. E moni lava lenei mea mo le maʻisuka ituaiga 1.

O le mamafa o se tulaga lamatia mo le maʻisuka, aua o le mea lea e mafua ai le malosi o le inisalini, o lona uiga o le le lava o le tino i le inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona oʻo atu i le tino e manaʻomia, ma e iloa e se tagata le fia 'ai, lea e faʻapupula atili ai o ia i totonu o le pusaaisa. O le iʻuga e faanoanoa: o loʻo mamafa atili le mamafa. E liua se liʻo mataʻutia, ma e matua faigata lava ona motusia.

"Na fanau le toa!" - O le mea lenei latou te masani ona fai e uiga i se fafine na ia gaosia se tamaitiiti e sili atu nai lo le 4500 g. E moni, o se mea lea o le mitamita mo le pope. Ae ui i lea, atonu o se logo mataʻutia lea i le lumanaʻi e mafai e se fafine ona atiaʻe le maʻisuka. E tele naua tulaga lamatia pe a iai ni tamaiti faapena.

2. Latent le maʻisuka

O lenei laasaga, pe a le o iai ni faʻamatalaga faʻapitoa. Ae ui i lea, o le suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai le vaivai o le kulukose. O lona uiga, i luga o se manava gaogao, o le suka atonu o le masani (pa'ū i totonu o le 3.3 - 5.5 mmol / l) pe i luga o le tapulaa pito i luga o le masani. Ae ui i lea, 2 itula i le maeʻa ai o le fofo, e ono sili atu le maualuga o lenei fuainumera nai lo le tulafono faatagaina o le 7.8 mmol / L, ae itiiti ifo i le 11.1 mmol / L. O le laasaga o le maʻisuka latene o lona uiga afai e amata mai i le taimi e puipuia ai togafitiga, ona mafai lea ona aloese mai le atinae o le maʻi. Ae peitai, afai e te le suia se mea, o le avanoa e maua ai le maʻi e maualuga tele.

3. O le maʻisuka manino

O lenei laasaga, lea o loʻo i ai faʻamatalaga faʻapitoa, o faailoga o le suka toto e sili atu i luga masani. E ono ono afaina se tagata i le fiainu, suavaia le gutu, fai pinepine, vaivaiga, gau gau (ituaiga 1 maʻisuka) pe, i se isi itu, ole vave maua (ituaiga 2 maʻisuka). I lenei tulaga, e talafeagai i se taimi vave e mafai ai ona iloa se endocrinologist mo se togafitiga patino. O le muamua vaega 2 o le maʻisuka o tulaga ia e mafai ona faasaʻoina. Afai ua pasi le maʻi i se tulaga manino, o le a tumau le faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga