Aiseā e aliali mai ai i taimi uma le faʻasolosolo ma le maʻisuka?

E faʻapefea ona faʻaauau le togafitia i le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matuia ma maʻoti lea e mafai ona tupu i le aluga o tausaga e aunoa ma le faʻaalia o faailoga iloga, e oʻo lava i le fesuiaiga o le maʻi i tulaga ogaoga. O mafuaʻaga autu o le faʻaauau faifai pea i le maʻisuka e lua. Muamua o le manaʻoga mo le tino e faʻaumatia le sili atu o suka, lea e le mafai ona aʻafia. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le a matua soona mafiafia ma viscous, o sel e le mafai ona taulimaina le faaaogaina o se fua o le suka, e ulu atu i le urine, lea e mulimuli mai ai.

O le mafuaaga lona lua o le faʻaleagaina poʻo le afaina o le namu, o se faʻaitiitia o le muso, faʻaosofia e le faamaʻi, e aofia ai maso o le vevela. O nisi taimi o le tulaga e mafai ona fofoina e le teenaina o vailaau faʻasolosolo ma le tele o oloa e maua mai i mea tau diuretic, faʻapea foi le usitai i se taumafataga faapitoa ma faamalositino.

Isi faailoga

O faʻafitauli e pei o le faʻasaʻoina o le tele o le malamalama poʻo le toetoe lava a leai se lanu, o le foliga mai o se manogi o le acetone, o le faʻaitiitia o le mamafa, e masani ona faʻaalia mai le faʻalauteleina o le fiaʻai, fiainu masani, vaivai, gutu malulu, lagona le mafaamatalaina i le tino o le a fesoasoani e masalomia le atinaʻeina o le maʻisuka. . E le gata i lea, o le malosi ma le gaogao i vae, o le leiloa o le tino, o le faaitiitia o le vevela o le tino, ulu o le ulu ma le televave o nisi taimi e matauina ai.

O le masani ona faia e mafai ona mafua ai le faʻamaʻaloina ma le toto ma le mausali o le mausali, lea i le toesea lelei o le faafitauli e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga. I maʻi e le o siaki lo latou tulaga o le soifua maloloina, o le hyperglycemia e tupu, lea, e faaopoopo i faailo lautele, e mafua ona o le fenumiai, gaogao, matagogo, aemaise i le po, vave oso.

Suʻesuʻega o le Suavai mo le maʻisuka

E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka e faʻaalia i fafine faalua i taimi uma pei o tane. I lenei tulaga, o le tulaga aupito maualuga o le maua o le maʻi e aliali mai i le taimi o le moa ona o le faaletonu o le tino ma le suiga o le tino. O le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona iai faʻamaoniga eseese.

O le maʻisuka ituaiga 1 i fafine, o le mafuaʻaga o le le mafai e le tino ona maua mai le tele ole inisalini, e faʻaalia i le faʻanoanoa, faʻalavelave faifai pea, faʻalavelave moe, ulu ma le vevela, faʻamaoniga i luga o le paʻu, faʻalavelave, vaivaiga, gasea ma vomiting. I le avea ai o se tulafono, o tamaitai talavou e faigofie i le ituaiga muamua o le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le aofaiga o le inisalini e gaosia e mafai ona masani, ma o le mafuaʻaga o le maʻi o le leai o se lagona o le tino. I le olaga i aso faisoo, o lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona taʻua o le "maʻisuka o tagata matutua," talu ai e masani lava ona atiae lemu ma faaali mai ia lava i lona matua, ina ua mavae le 40-45 tausaga. I lenei tulaga, o aʻafiaga autu e mafai ona faʻalavelaveina le pito i lalo, o le faʻaitiitia o le lagona atoa, e aofia ai le tiga, moe, vaivaiga, leiloa, pe, i se isi itu, faʻaleleia le tuputupu ae o lauulu, o le paʻu tele o le puipuiga.

O le maʻisuka i tane, e pei o tamaitai, e masani ona o mai faatasi ma le faʻateleina o le gasegase, faʻasalaga lautele ma le vaivai. O faailoga patino o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi i tagata e aofia ai foliga vaaia o paleoposthitis, o le maʻi paʻu o le paʻu i le pito i lalo. Atonu o se faaitiitia o le malosi, o se faavaivaia o gaoioiga feusuai.

O le vave maua o le vevela i tane e mafai foi ona faailoa mai faamaʻi o le prostate gland poo le prostate, o le mea lea, ao le i amataina togafitiga, e tatau ona togafitia ma le faʻaeteete le faʻamaonia e faʻamautinoa ai le faʻamautinoaina.

O le maʻisuka i totonu o se tamaititi e iloa ai o ia lava i le mamafa o le paʻu, o le fia inu, fiaʻai tele, ma le faʻalavelave lautele. I teineiti, o le faʻamaʻi e mafai ona o faatasi ma le mumū o totoga totoga fafo. E le gata i lea, e tele lava i le maʻisuka i tamaiti o loʻo i ai se manogi faapitoa o le acetone mai le gutu.

E taua le manatuaina mo se faʻamaoniga saʻo e tatau ona pasia se suʻega o le toto ma faʻatalanoa se tagata poto faapitoa ma ona taunuuga.

Nofoaga lamatia

E ui lava o mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka e tele, ae o le ono mafai ona maua le maʻi e maualuga atu ma se gasegase o le maʻisuka ma le mamafa. E le gata i lea, o tagata e lamatia le malosi o le tino ma faʻalavelave masani e lamatia. Hepatitis, pepeva ma isi viral infections, faapea foi ma faʻamaʻi e mafua ai le faaleagaina o le tino, ia e nafa ma le gaosia o le inisalini, e mafai foi ona mafua ai le maʻisuka.

E le gata i lea, aua nei galo o le matua, o le gasegase i le maʻisuka e faatupulaia le tele, lea e manaomia ai le gauai faapitoa i lou soifua maloloina ma faaitiitia le aafiaga o nei mea i le tino, aemaise pe a uma le 40 tausaga.

O togafitiga o le vave faʻamalosia i le maʻisuka e manaʻomia muamua ile iloa o le mafuaaga o lenei faailoga. Faʻalagolago i taunuʻuga o le suʻega ma iloiloga, o metotia mo isi togafitiga e mafai ona matua ese mai le tasi i le isi.

E mafai ona ou le iloa le maʻisuka

O le tagata poto faapitoa e faʻafesoʻotaʻi

E mafai e se fomaʻi poʻo se faʻaumiotonu ona iloa le faʻamaʻi, faʻapea foi le valiina o se vasega o togafitiga mo lenei faafitauli. I lenei tulaga, a maeʻa ona maua mai iuga o suʻega, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu e le gata o se togafitiga faafomaʻi, ae o se taumafa a le tagata lava ia, faapea foi ma se seti o faamalositino faapitoa mo le maʻisuka. I le amataga o le faʻafitauli o le masani ona faia, o faʻamalositino faapitoa e masani ona faʻamalosia e faʻamalosia ai le leo o muso o le vevela.

Le masani ma togafitiga o le urination

I le leai o ni faʻamaʻi tuga e aafia ai le urinary system, e alu se tagata i le faletaele i le tusa ma le 8 taimi i le aso. O le numera o malaga e aafia i le ua inu, o nisi meaʻai ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi. O lea, faatasi ai ma le ARVI poʻo le taimi o le faʻaaogaina o suauʻu, o lenei aofaʻiga e mafai ona faʻatupulaia atili.

E naʻo le tasi le vaega o le vai inu ua faʻateleina e le manava ona sosoo ai lea, ma ua gaʻo fatugaʻo. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aofaʻi o malaga i le ao ma le po i le faletaele e mafai ona faateleina i le 50, ma o le a faʻanatinati ia gaioiga i taimi uma. I le po, e mafai e se tagata maʻi ona ala mai i le 5-6 taimi.

Mafuaʻaga o le Faʻasalaga Faʻatasi i le Maʻisuka

O foliga vaaia o le vevela i le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le kulukose toto. I le taimi lava lea e tasi, o le mamafa o le mamafa i totonu o tubules o fatugaʻo e faʻaleleia, talu ai o kulūkose molemene e tosina ai le suavai pe a faʻasolosolo.

E tasi le gram o le kulukose e aveesea le 20-40 ml o le vai mai le tino, o lona uiga, o le sili atu o le kulukose o loo i totonu o le toto, o le tele o le vai ua leiloa. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le a mafai ona faʻaitiitia le mafai ona toe faʻaaogaina. O le faʻamaʻi o le urinary i se gasegase tele e mafai ona oʻo i le 10 pe sili atu lita i le aso.

Faʻateleina le leai o le suavai e tuʻuina mai ma le le lava o eletise taua i totonu o le toto - potassium ma le sodium, lea e faʻasaʻo ai le masini vascular.

E masani lava ona aʻafia le maʻi suka i le maʻisuka e le gata i le hyperglycemia. O le Polyuria e tupu o se faailoga ma:

  • Vaʻaia o le maʻisuka neuropathy o le vevela.
  • Cystitis ma pyelonephritis.
  • Mateʻo le neuropathy.

O le alualu i luma o le maʻisuka e oʻo atu ai i le faaleagaina o fiva namu. Afai o le neuropathy o le maʻisuka e salalau atu i le vevela, o le a le mafai e le tino ona pulea le leo o le vevela, o le mea lea o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le le tumau o le maʻi e masani lava ona togafitia.

Cystopathy i le maʻisuka e tupu ma le faigata i le gaogao o le vevela, o le vai e tumau pea pe a uma le faʻamaʻi, lea e oʻo atu ai i le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi pipisi.

O se tasi o mafuaʻaga e mafai ai e le maʻisuka ona mafua ai le faia pea o le urination atonu e mafua mai i le faʻaopoopoga o le maʻi vevela poʻo le fatu fatu. O faʻamaʻi pei o cystitis ma le nephis e faʻapipiʻi ai le maʻisuka, lea e aʻafia ai le togafitiga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le urinary system ona o le faʻaitiitia o le puipuiga.

I le avea ai ma se faʻalavelave o le maʻisuka ma se taui leaga, e faʻaleleia ai le nephropathy. Faʻatasi ai, o le renal glomeruli ua faʻaumatia ona o se taunuuga o le faʻaumatiaga o le puipui lapisi ma faʻateleina le mamafa i totonu o le glomeruli.

O le mamafa o avega i fatugaʻo i le maʻisuka e oʻo atu ai i le faateleina o faʻamaoniga o le le atoatoa o la latou galuega.

Faʻaalia o le televave i le maʻisuka

Faatasi ai ma le atiina ae o le maʻisuka, o foliga vaaia o faailoga e pei o le faateleina o le gaioiga o le urine ma le fia inu pea, e le aveesea e ala i le taua tele o le vai, o le faailoga muamua lea o le le atoatoa o le insulin.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o nei uiga faʻafuaseʻi e foliga faʻafuaseʻi ma vave ona faʻaleleia pe a le amataina le togafitiga o le inisalini ile taimi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, atonu o le a faʻafefete le faateleina o le gutu malulu ma se siitaga laʻititi i le urination, lea atonu e le tali atu ai tagata gasegase.

O le masani ai o le maʻisuka e popole i tagata gasegase tusa lava pe o le a le aso, ma o le tele o urini e mafai ona tatala i le po nai lo le aso. E i ai le tele o le urination, ma le le mafai ona mafai ona taofi i le po. O le foliga mai o le enuresis o loʻo matauina i tamaiti, ae o le maʻisuka e maua i tausaga matutua.

I le faaopoopo atu i faailoga masani o le maʻi suka - vaivaiga, fiainu, fiaai, ma le masani ona faia i fafine, o le manogi e foliga mai i totonu o le vaega o le maʻisuka, o le galu. O lenei mea e mafua ona o foliga faʻaanatura ma le i ai o le kulukose i totonu o le uila, lea e avea o se siosiomaga lelei mo le atinaʻe o fualaau.

O le faaitiitia o mea puipuia o le mucous membranes ma le solia o le puipuiga o le tino e tau atu i le cystitis. O faʻavavega o le vevela mumū e tuʻuina atu i ai faʻamaoniga:

  1. Paʻu ma le tiga pe a faʻamalosi.
  2. Tulai i le vevela.
  3. Faʻasalaga o mimiti mimi.
  4. Faʻasologa masani ma tiga tiga.

O le gasegase o le cystitis i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻailoa mai i le faifai soo, umi le umi ma le ogaoga o faʻamaʻi. O le ita o le penisini i tagata e tau atu i balanoposthitis, lea e tele lava ina i ai se masani faifai pea ma le tumau i le maʻisuka.

O le atinaʻeina o le prostate adenoma e aʻafia ai le maʻi o le maʻisuka e faʻateleina ai le solia o le gaioiga o le urine. Taumafai e urinate e faʻagasolo ma malosi, aemaise i le po. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faalauteleina o le prostate gland, o loo faamalosi ai le vevela, lea e tau atu i le tuai i galuega faatino o le urine.

Urinary incontinence i le maʻisuka malosi ma adenoma e fesoʻotaʻi ma le faʻateleina o le faʻaleleia o le urine ma le vevela o le vevess. Faʻasolosolo ile gasegase o le prostate, faʻaleagaina le faaleagaina o le maʻisuka - cystopathy, lea e aʻafia ai tagata e maua i le maʻisuka le mafaʻasaga, e masani ona faʻalagolago ile insulin.

I lenei tulaga, e le mafai e le faletua ona gasegase lona gafatia ona faia ni masaniga masani, ma e le o lagona e tagata gasegase.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka i tane e taʻalo faatasi ma le faʻaogaina o le maʻisuka i le gland prostate. O le faʻatupulaia o le prostatitis e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina o le gasegase ma se faʻalavelave sili atu i gaioiga mumusu. Faatasi ai ma le faaopoopoina o prostatitis, o le a faateleina le faʻaleagaina o le urinary.

I tamaiti laiti, e sili atu le faigata o le vevesi ona iloa, aemaise lava pe a faʻaaogaina se pepeti. O le mea lea, e tatau ona puipuia matua e ala i le tele o le galala, popole ma le le mautonu. O ia pepe, e ui lava i se manaʻoga lelei, maua le mamafa le mamafa.

O le faʻaaliga o le maʻisuka o loʻo agai i luma o le manogi o le acetone mai le gutu poo le mimilo.

Faʻamaʻi ma le fatu fatu i le maʻisuka

O le vevela i le maʻisuka e aʻafia i le atinaʻe o le neuropathy autonomy. E masani lava, o le faʻatumu o le vevela ma le 300 ml o le urine e mafua ai se manaʻoga e urinate, ma i le cystopathy, e le lagona e tagata maʻi e tusa lava pe 500 ml. I le po, e le o iai le urination, e ui lava i le vevela o le vevela, e aliali mai ai le mimita o le urinary.

E le mafai ona gaogao atoa le vevela, o le vaitafe o le urini e vaivai, o le urination e umi. I le va o asiasiga i le falemaʻi, e faitioina e tagata gasegase o le faʻamalosi o le urine. Faʻatasi ai ma se umi umi, e faigata tele le cystopathy e ala i le maeʻa atoatoa o le urinary impontinence.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka e oʻo atu ai i nephropathy e fesootaʻi ma le faʻaumatia o le masini faamama o fatuga ma masini vaʻa. O lenei faʻalavelave o le maʻisuka e mafua ai le toilalo o le fatu ma le inu o le tino ma toxins, o le faʻaumatiaina e le mafai ona gafatia e gaʻo.

Faailoga o le nephropathy o le maʻisuka e:

  • Faateleina le numera o le urine.
  • O foliga mai i le urine o le polotini.
  • Naua, vili.
  • Tigā toto maualuga.
  • Paʻu o le tino paʻu.
  • Ootia.
  • Faigata vaivai.

Pe a oʻo i le tulaga e sili atu ona leaga, o le fua o le filtration lautele e faʻaititia ai le tele o mea e fesootaʻi atu i le faʻamaʻiloga e laveaʻi ai ola o tagata gasegase.

E faʻapefea ona togafitia i taimi uma le urination ma le maʻisuka?

O togafitiga e faʻatatau i le mafuaʻaga, ae talu ai ona o le maʻisuka o le vaega autu lea i le soliga o galuega o le urine, latou te amata i le totogiina o le hyperglycemia. O tagata maʻi e maua ile inisalini ole maʻisuka e faʻafetaui le fua ole inisalini, faʻafeiloaʻi ile faia soo ole inisalini puupuu (aʻo leʻi faia le taumafataga).

Afai o le togafitiga ua faʻamautuina i laumei e maualalo ai le suka o le toto, ona faʻateleina lea i le inisalini faaumiumi poʻo le faʻafesoʻotaʻi atoa o nei tagata gasegase i togafitiga insulin. E tatau foi ona e mulimuli i mataupu faavae o le togafitiga o meaʻai mo le maʻisuka, o lona uiga, le faatapulaʻa o meaʻai gaʻo ona o le teena atoatoa o suga faigofie, falaoamata ma mea suamalie.

E fautuaina e faʻapea afai e faigata le faatumauina o le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, faʻafeiloaʻi tagata mamaʻi i se mea e maualalo ifo ai le gaosiofi ma filifili naʻo oloa ma se faʻamaumauga maualalo maualalo mo le lisi. E le gata i lea, e oʻo lava i suamalie suamalie e faʻaaoga i le maualalo. O le faʻatapulaʻa lona lua e fesoʻotaʻi ma meaʻai gaʻo o meaola manu.

O oloa e maua ai mea tau meaʻai e tatau ona vavae ese mai le taumafataga:

O le cystopathy o le maʻisuka e togafitia i tagata faʻamalosi i le i ai o tiga, anti-inflammatory drugs, antioxidants ma vitamini. I lenei tulaga, e fautuaina le tagata maʻi e alu i le faletaele i le fa itula, e tusa lava po o le a le i ai o aioi.

Mo solitulafono ogaoga, e fautuaina se pusi, lea e mafai e le tagata gasegase ona faia taʻitasi (faatasi ai ma aʻoaʻoga talafeagai) faʻatasi ai ma le va o le 4-6 itula.

I le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka, o nei tapulaa e faaopoopoina i le faaitiitia o le faaaogaina o le protein i le 0.7 g mo le 1 kilokalama o le mamafa.

O le meaʻai mo le maʻisuka nephropathy o le faʻaitiitia o le aano o aano o manufasi i le taumafataga ma sui i meaʻai a le vaomatua, e mafai ona e kukaina ni iʻa e gaosia i le vavao poo le kuka i le vai i lea aso ma lea aso. O le masima e faʻaitiitia pe faʻaitiitia atoa.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o le masani ona faia i le maʻisuka o loʻo faaauau pea.

Faʻataʻitaʻiga ma le tala

O le faʻaleagaina o le tino e fesootai tuusaʻo ma le kulukose maualuga. I le tutusa ai ma lona faateleina, o le mamafa i totonu o le tubules o le okeni e gaosia, e faateleina, talu ai e mafai e le glucose ona gauai ma aveese le vai (e oʻo atu i le 40 ml o le vai i le 1 g o le meaola).

O le faʻaaogaina o le vai ua faʻaaogaina i se tagata e maua i le maʻisuka ua faʻaleagaina ona o faʻafitauli faʻapitoa. O le iʻuga, e ono oʻo atu le 10 lita i le aso.

Ae ui i lea, o le faia pea o le maʻisuka ituaiga 2 e le o taimi uma lava o se faailoga o le hyperglycemia, o le maʻi e amataina:

  1. Faʻatasi ma le neuropathy o le maʻisuka,
  2. Faatasi ai ma le atinaʻeina o pyelonephritis poʻo cystitis,
  3. Faʻatasi ma le neuropathy o le vevela.


O le umi o le maʻi e aʻafia ai le lagona o aʻafiaga o le nerve, ma o le taunuuga lea e faigata ai i le tino ona taofia le mea na maua mai. Faatasi ai ma le fausiaina o le neuropathy o le vevela, e masani lava ona tupu le mimiti o le urinary. O le isi mafuaʻaga e masani ona faia i le maʻisuka o le atinaʻeina lea o se faʻamaʻi fatu poʻo se siama.

Faʻatafunaina faʻaumatia

I le maʻisuka, e le toe aoga pe a tupu le neuropathy autonomy.

Afai e masani lava ona lagona e se tagata le uunaiga ia urinate pe a faaputuputu le 300 ml o le urine, ona le lagona ai lea e tagata mai le cystopathy e tusa lava pe 500 ml. I le po, o le le mafai ona foliga mai ona o lenei.

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga e aofia ai:

  • E le atoatoa le gaogao o le vevela,
  • Vailaʻau vavave vaivai
  • O le umi o falemalaga e malaga,
  • Ole feʻaveaʻi o le uumi i le va o asiasiga i le falemaʻi,
  • Faʻasolosolo le umi o le cystopathy, e tupu ai le mimiti o le urinary.

Faʻailoga o fatu

O gaʻo o le maʻisuka e masani ona mafatia mai le nephropathy, lea e faʻaalia i le faʻaleagaina o galuega filtration. O se taunuuga, o le fatuina o fatugao ua atiae, o le tino ua afaina i toxins, lea e tumau pea i totonu o le tino mo se taimi umi ma e le oʻoina e fatugaʻo.

  • Faapipiiina o polotini i le urine
  • Vomiting ma le naunu
  • O se faʻaopoopoga taua i le volumine o le urine,
  • Maualuga maualuga
  • Tue le paʻu
  • Lē vaivai ma le ulu.

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le soifua lelei ma le faʻavavevaveina o le faagasologa o le faʻaumatiaga tele, o tagata e maua i le maʻisuka ua faʻamatalaina ile fomaʻi.

Togafitiga mo masaniga masani

O fomaʻi eseese e aʻafia i le suʻesuʻeina o fatugaʻo ma faʻamaʻi o le maʻisuka, ae o le endocrinologist ma le fomaʻi e masani ona aofia ai. Muamua, o suʻega toto ma urine e faʻamaonia, ona fautuaina lea e fomaʻi se taumafataga ma faʻamalositino faʻapitoa. Afai e tatau ai, o loʻo iai faʻamaumauga faapitoa.

Afai ole togafitiga e le galue, ma maualuga maualuga le kulukose o le toto, o fualaau ua faatonuina e tuuitiitia le maualuga o le suka.

E taua le mafaufau o le leai o se togafitiga talafeagai e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka insipidus.

E mafai ona togafitia i na o fualaau oona, ma o le faʻaaogaina o laupepa o le a tumau seia oʻo i le iuga o le olaga.

Vaega o le taumafataga ma le faʻasolosolo faifai pea

O togafitiga lelei mo le masani ona faia i le maʻisuka amata i se taumafa paleni. E manaʻomia ai le faʻatapulaʻaina o meaʻai gaʻo ma gaʻo.

E talafeagai le lafoai atoa o suga faigofie, suamalie ma falaoamata paepae paʻepaʻe. O le tapulaa e faatatau i oloa ma gaʻo manu. E mafai ona talia le suamalie, ae na o le faatapulaaina ole aofaiga.

Faʻatasi ai ma le nephropathy, e fautuaina le tagata maʻi e gauai atu i le faʻaitiitia o le aofaʻi o le protein i totonu o le taumafataga. O le masima foi e le o aofia ai i le taumafataga, pe o le tele o lona taumafaina e faaitiitia i le tele o taimi. Faʻatasi ma le nephropathy, e fautuaina e 'ai e le sili atu i le 0.7 g o le porotini i le aso i le 1 kilokalama o le mamafa.


Faʻavae o le faʻaletonu o le urinary

O le togafiti i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiina ae i fafine ona o le fausaga o le urinary system. Faatasi ai ma se umi umi o le faamai, o le puleaina o numera o le a avea ma faigata tele.

Faʻamatalaga vave i le faʻafitauli, e mafai ona lava togafitiga:

  1. E manaʻomia se faʻasalalauga faʻatasi ma le faʻaaogaina o fualaau oona mai le taumafataga,
  2. O togafitiga faʻale-tino ua faʻamatalaina e faʻamalosia ai maso o okeni pelvic,
  3. Ae o le togafitiga o le faia soo, o le togafitiga o fualaau faasaina ua filifilia i lalo o le suka ma togafitia ai faʻamaʻi faʻatasi.

E le tatau ona faia togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Puipuiga o le masani ona faia

Afai e maua le maʻisuka, e tatau ona faia ni puipuiga mo le puipuia o le soifua maloloina mai faʻafitauli, e aofia ai le faʻasolosolo faifaipea:

  • E masani ona faia suʻesuʻega e le endocrinologist ma tagata tomai faapitoa.
  • Tausia le polokalame puipuia, faia faʻamalositino taimi e puipuia ai mai faʻamaʻi pipisi.
  • Taumafa i le taumatau, aua le faʻaleagaina meaʻai leaga ma le ava malosi.
  • Mulimuli i tulafono a le tagata lava ia mo le tumama e puipuia mai faʻamaʻi pipisi.
  • Faaitiitia le atuatuvale i le olaga i aso faisoo.
  • Ia mautinoa lelei se malologa.


E le gata i lea, i le maʻisuka, e puipuia mai i faʻafitauli, e tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le suka i totonu o le toto ma matua tausisia le taumafa. E tatau ona i ai le faamalositino, ae e le tatau ona faʻavaivaia.

E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga masani faʻataʻitaʻiga, e aunoa ma le solia o faatonuga ma fautuaga a fomaʻi. I mea uma e manaʻomia ma le oti, e mafai lava ona toetoe lava a faʻaitiitia uma faʻafitauli o le maʻisuka, e aofia ai le faʻasolosolo faifai pea.

Mafuaaga ma metotia o le togafitia o le manava i le maʻisuka

  • Faʻaaliga faʻapitoa o le maʻi
  • Mafuaaga o le Tuai i le Maʻisuka
  • O le a le manava faʻapitoa
  • Faiga faʻataʻitaʻiga
  • Fautuaga autu mo le togafitia o le manava
  • O a fualaau faasaina e tatau ona i ai i taimi uma
  • Vailaau faʻapitoa
  • Puipuia faʻamaʻi

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le mai i le maʻisuka e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa, o le mea sili e lamatia ai le ono gasegase. O aʻafiaga faʻapitoa o le atinaʻe e mafai ona ese, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga faʻapitoa. E le gata i lea, o ituaiga o faigata, faʻalautelega, ma auala e toe faʻaleleia ai suiga e eseese. O le manava tuusaʻo e mafai ona mafua ai le leiloa o le mafaufau ma faʻapogai ai le paʻu.

Faʻaaliga faʻapitoa o le maʻi

Faailoga o le manava o le maʻisuka e aofia ai le gaioiga, faʻafefe i luga o le paʻu, ma le vomia. Pallor, o le tele o vaivaiga e foliga mai. I nisi tulaga, o le faateleina o le nofoa, o le mauaina o le oona ma se manogi le lelei ua faailoaina. I totonu o le 24 itula i tagata, e mafai ona faʻatagaina fecesi e oʻo i le iva taimi.

Afai o le maʻi a Crohn na mafua ai le manava manava, fiva, paʻu o le mamafa, ma tagi i luma. O se vaega tele o lino uluaʻi i totonu o le vavae tautala e aliali mai foi. O se suiga i le galuega a le autonom system system ua faʻaalia:

  1. tiga ma le faʻamalosia e lafoai le manava, aemaise i le taeao,
  2. maʻi faʻamaʻi umi i le po,
  3. mea e sili ona leaga
  4. matagogo
  5. faʻanoanoa
  6. leai se pule i le faatoilaloina - aʻo tuʻuina atu le nofoa e aunoa ma se faʻalavelave.

Faʻatasi ai ma se faʻateleina o le maualuga o le kulūkose, o le le galala o le fiainu, ua faʻaaogaina e le tagata maʻi le faateleina o le suavai. O le faʻamalosia o le tino e mafua ai le leai o se eletise, ma o le faʻamaʻiina na o le faʻaopoopoga.

Mafuaaga o le Tuai i le Maʻisuka

O le autu autu o le ulu atu o siama poʻo siama siama ile tino. E ono mafai ona avea ma sui o le gastroenteritis, o le dysentery, o le typhoid, faapea foi ma le tele o isi faamaʻi. O le isi mafuaaga o le tupuga e taua o le gasegase o le suamalie, lea e faamutaina ai e se tagata se vaega o le porotini o loo maua i fatu o le cereal.

O le mai i le maʻisuka e mafai ona tupu ona o se maʻi o le manava. O le tulaga e faʻaalia i le leai o helminths poʻo siama, ae o loʻo i ai se faʻafitauli ogaoga o le toilalo. E le o se mea e masani ai, o le foliga mai o togafitiga e aafia i le maʻi a Crohn, o se vaʻa faapitoa o neura.

Aua nei galo e uiga i vailaʻau taʻitasi. E taua tele lenei mea, talu ai o le manava o le manava e faʻaosofia ai e le gata i le laxatives, ae o faʻamaʻi foi e aofia ai le magnesium, fualaau mo le togafitiga o fomaʻi, nisi o ituaiga o tui puipuia. O lenei lisi o loʻo aofia ai le potassium, Digitalis ma nisi o togafitiga.

O le a le manava faʻapitoa

E pei ona taʻua muamua, o lenei tulaga e mafua ai le faʻamalolo ma mulimuli ane. O se taunuuga, o le tino ua leiloloa le tele o faasao o le suavai, ma e totogi ai i totonu o le otaota oona - e aveesea mai le toto. Faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o lona uiga o fausaga faʻaleleia e faʻafefe ai le suavai e ala i le faʻaitiitia o le voluma o le felafolafoaʻi toto, lea e oʻo ai le mafiafia,
  • golakose indicators ua vave faateleina,
  • ma le maʻisuka ituaiga 2, o le lamatiaga o le inisalini e maualuga, aʻo gaʻo gaʻo, e oo lava i le le atoatoa.

O se tuufaatasiga o se faʻamaʻi pipisi, lea eo mai faatasi ma le manava ma le faʻamaʻi o le endocrin, ua amanaʻia e matua lamatia. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o soʻo se siama e faʻateleina ai le glycemia. O le faʻamalalaina e faʻaosofia ai le alualu i luma tele o faailo.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻapitoa e faia, matauina o faailoilo o le faʻamalaina, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamago ma le faʻaleagaina o le tau o le paʻu, faʻalauteleina le fatu ma se suiga i le toto. O gastroscopy atoa, colonoscopy, irrigoscopy ma sigmoidoscopy ua saunia. Latou te faatagaina uma oe e suesue i puipui i totonu o le gastrointestinal tract ma le intestine lapoa, faailoa ai le faaleagaina o le mucous surface ma le inflammatory process.

Ua saunia se kopi, o feeseeseaiga e suesueina mo le i ai o anufe. O se laasaga tatau e taua o le ultrasound, microscopy. Ia manatua a maeʻa le toe faʻaleleia o le vasega, o le toe suʻesuʻeina o se mea e manaʻomia muamua.

Faailoga ma togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka i le maʻisuka

O le ketoacidosis o le maʻisuka o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka, lea e mafua ai le lamatiaga o le ola o le tagata ma atiina ae ai le fausiaina o ketones (e mafua mai i fua o gaʻo gaʻo).

I lenei tulaga, e mafai ona atiaʻe ai le maʻi suka, o le togafitiga e faigata tele ma umi, o lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

Faailoga ma faailo o le ketoacidosis i le maʻisuka

Faʻatasi ma le ketoacidosis, o loʻo matauina nei faailoga nei:

  • tiga o le ulu
  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • tiga o musika
  • fatuga suamalie
  • leai se manaʻo
  • vili
  • tiga o le manava
  • vave le manava
  • faʻaleagaina
  • moe
  • malosi faʻamau
  • Tachycardia
  • tulaga lautele o vaivaiga,
  • mafaufau valea.

O le ketoacidosis o le maʻisukacidosis o le faailoga muamua lea o le maʻisuka ituaiga 1 ma le le lava o le insulin i totonu o le toto. E ui lava e mafai foi ona tupu i le maʻisuka ituaiga 2 ona o se faʻalavelave poʻo se faʻamaʻi pipisi ma se faʻamaʻi pipisi.

Mafuaʻaga o le ketoacidosis:

  • eseese manuʻa
  • gaioiga faʻanatura i totonu o le tino,
  • faʻamaʻi pipisi
  • togafitiga faʻapitoa
  • aveina tui antipsychotics, diuretics, hormones ma glucocorticoids,
  • faateleina le kulukose toto i le taimi o le maitaga,
  • solia o le masani ai o le gaioiga o le pancreas, lea e taofi ai le gaosiga o le inisalini.

Ina ia iloa le faʻamaʻi, e tatau ona e pasia se suʻega urine mo le acetone ma se suʻega toto mo le suka. Mo le muamua suʻesuʻega a le tagata lava ia, o laasaga faapitoa o suʻega e faʻaaoga e fesoasoani ai e iloa tino o le ketone i le urine.

I tulaga o le matuia, o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tolu ituaiga: malamalama (bicarbonate 16-22 mmol / l), medium (bicarbonate 10-16 mmol / l) ma ogaoga (bicarbonate ifo i le 10 mmol / l).

Faamatalaga o togafitiga mo le ketoacidosis o le maʻisuka

O le sini o togafitiga o le toe faʻafoisia o le paleni o le vai, tulaga o le potassium, faʻaitiitia le eletise ma le suka toto.

O le laasaga muamua o le faateleina o le maualuga o le insulin. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaitiitia mafuaaga e faʻaleagaina ai le maʻi o le maʻi ma mafua ai faʻamaʻi o le maʻi.

Faʻatasi ai ma sina tikeri o le ketoacidosis, e tatau ona totogiina le gau i le suavai ona o le inu malosi ma le puleaina o le inisalini e ala i inisiua gaʻo.

Faʻasalaga malosi, o le aofaʻi o fualaau faasaina ua faateleina i le fua faatatau 0.1 U / kg i le taʻi 4-6 itula. O le inisalini e faʻatonuina i se mea faʻapitoa pe faʻapipiʻi. I le faʻaopoopoga, o le pulea o le pala, o le meaʻai o le ascorbic acid, o le elemorbents ma fualaau faasaina e pei o Panangin ma le Essensiale. I le faʻaopoopoga, ua faia ni enemas soda e faʻamamā ai.

I tulaga ogaoga o le faamaʻi, o togafitiga e faia i metotia o togafitiga o le maʻisuka:

  • inisalini togafitiga (i le vavalalata),
  • faʻatalanoaina o fatugaʻo ma le cardiovascular system,
  • faʻasaina o le hypokalemia,
  • antibacterial therapy (togafitiga o le inupia o faʻalavelave pipisi),
  • toe faʻaleleia (toe faʻaleleia o le vai i totonu o le tino e ala i le faʻalauiloaina o se solution ole sodium chloride solution).

Falemaʻi mo le ketoacidosis o le maʻisuka

O tagata maʻi e faʻamaʻi i le falemaʻi maʻi ma le potu maʻi tigaina. E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete ia faailo taua uma. O le faʻatonutonuga e faʻatinoina i le auala lenei:

  1. O faʻataʻitaʻiga masani (toto ma le urine) e vave faia i le taimi e ulufale ai, ona taʻitasi 2-3 aso.
  2. O suʻega o le toto mo le creatinine, urea, faʻamaʻi chlorides ma le mea e totoe o le nitrogen e tatau ona faia vave ona oʻo ai lea ile 60 itula.
  3. O itula uma, o loʻo faʻaalia ai se suʻega toto. E faia lenei mea seia oʻo i lalo ifo o le 13-14 mmol, ona maeʻa loa lea o le suʻega ile 3 itula.
  4. O suʻesuʻega mo le faʻaogaina o le acetone e faʻatino i le 12 itula mo le aso muamua 2 aso, ona oʻo lea ile 24 itula.
  5. O se auiliiliga o le maualuga o le potassium ma le sodium i totonu o le toto e faia i totonu o le 12 itula.
  6. Aʻo leʻi faʻamautuina le paleni o le acid-base, e tatau ona fuafua le maualuga o le pH i le 12-24 itula.
  7. O le mataʻituina pea o le vevela ma le vevela o le vevela, pulse ma le vevela o le tino (i le 2 itula) e manaʻomia.
  8. E tatau ona ave le faitau ECG ia le itiiti ifo i le 1 taimi i le aso.
  9. E faʻamalosia le urination seʻia maeʻa ona faʻaumatia le maʻi ma toe maua ai e le tagata maʻi le malamalama.
  10. O tagata mamaʻi e leai ni paleni, faʻapea foʻi ma mafatiaga mai le inu malosi i taimi uma, e tatau ona tofotofoina mo phosphorus.

O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti

Mo le taimi muamua, o lenei tulaga e tupu i tamaiti ona o se taunuuga le lelei o le maʻisuka ituaiga 1. O foliga o foliga vaaia e tutusa ma tagata matutua. Togafitiga o le maʻisuka e tatau ona maeʻaeʻa, aua e faʻalagolago i le masani ona fai le ketoacidosis.

O lenei faʻamaʻi sili ona taatele i tamaiti Aferika Amerika ma tamaiti Sipaniolo o loʻo maua i le maʻisuka. I Rusia, o le ketoacidosis o le maʻisuka o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1 i le 35% o tamaiti.

O togafitiga tutusa ma tagata matutua, ma e tatau ona vave amata. E tatau ona faʻataunuʻuina le toe faʻamaʻiina ma le faʻaeteeteina o le faʻaleleia o le vai ona o le lamatiaga o le fatuina o le edema.

O taunuʻuga ma le puipuia o le ketoacidosis o le maʻisuka

Afai o tino o le ketone e maua i le urine, e tatau ona fai ni fua e faʻamalosi ai i latou mai le tino, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o isi faʻamaoniga o le maʻi. E le gata i lea, e tatau ona e pulea le maualuga o le suka, e 'ai i le taimi, tapunia le ava malosi, aloese mai le malosi o le tino ma le popole.

E faapitoa le faʻaeteete e manaʻomia le pulea o le aofaʻi o tino o le ketone i faʻamalosi (fomaʻi), faʻamaʻi pipisi o le tino, faʻamaʻi), faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaina o le myocardial, faʻaleagaina, faʻalavelave faʻapipiʻi, ma le taimi o le maʻitaga.

Afai e te le fesiligia se fomai i le taimi ma e le o faia le togafitiga talafeagai, o le faamai e taufaamatau i se pa, i se faaopoopoga, e mafai ona tupu se taunuuga matautia. O togafitiga faʻaonapo nei ao laʻitiiti ua faʻaititia le pasene o maliu e aʻafia ma le ketoacidosis. I le matua, o loʻo iai pea le lamatiaga, o lea e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa e amata i le taimi, e faʻaumatia le mafuaʻaga ma faʻamaoniga.

I le fale, o le le lava o le inisalini e mafai ona totogi mo le faʻaaogaina o meainu suamalie (lauti ma le 3 sipuni tele o suka poʻo le meli, sua suamalie suamalie).

Aiseā e aliali mai ai i taimi uma le faʻasolosolo ma le maʻisuka?

Manaʻo e malamalama i le faʻalavelave e tupu i le tino i le taimi o se gasegase, ua mafaufau tagata pe aisea e malolo ai le maʻisuka, o le faifai pea e le maua ai se malologa i le aso po o le po. O le tali i lenei fesili o loʻo natia i foliga o faʻafitauli o le gasegase e aafia ai fatugaʻo, mea e faʻaaogaina ma faiga e tutupu i totonu.

Mafuaaga ma faailoga

Ua faailoa mai e tagata atamamai ni mea taua se lua e aafia ai le taimi o le urination. Muamua lava, o le taumafaiga faʻapitoa lenei e aveesea ai le kulukose mai le tino. O le isi itu o le faʻaleagaina o le aʻafiaga e mafua mai i le atinaʻeina o le maʻi. I le talanoa ai i lenei mea, e tatau ona gauai atu i le mea moni o le leo o le vevela e sili atu ona vaivai, ma o suiga e le mafai ona suia i le taimi.

E seasea lava le vavaeeseina o ia ituaiga o maʻi i le maʻisuka ua mafai ai ona teena ni vailaau faapitoa poo soo se meaʻai. Ae ui i lea, faatasi ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi, e le o faʻamalositino faaletino poʻo le tino, ma o le mea lea o loʻo i ai se manaʻoga mo nisi faʻaopoopoga. Muamua e tatau ona e faamasani ia oe lava ia ma faailoga o se tulaga o le natura ina ia malamalama atili pe aisea e tupu ai ia ituaiga o maʻi i le maʻisuka.

I le maitauina o faʻamatalaga o le falemaʻi, o le faʻamavaeina o le moli eletise i se aofaiga taua, faʻapea foi ma le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa, e tatau ona faamamafa. E le gata i lea, e matua fautuaina lava le gauai atu i se tikeri maualuga o le vaivai ma le suamalie i le pito i lalo. Mo sui o tamaitai, o faafitauli ua faʻaalia ua amata ona faʻateteleina i le tulaga o le maitaga fuafuaina, pe a iai ni suiga ogaoga i le galuega a le tino, e aofia ai le faʻamaʻi o le endocrine.

O le masani ona faia i se fafine e mafai ona fesoʻotaʻi ma faʻamaoniga e pei o le numera o pito i luga pe pito i lalo, fia inu pea - e oo lava i le po.

E le gata i lea, o le au atamamai e faʻamalosi i le amanaʻiaina o faʻaaliga e pei o le gutu maloʻo, faʻapea foi ma le mumu o le tino, lea e sili ona foliga mai o tamaiti (aemaise teineiti). E tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea:

  • i tamaiti laiti ma tamaiti laiti, o se suiga i le aofaiga o le lafoaia e sili atu ona faigata ona iloa, aemaise lava pe a faʻaaogaina lepekini,
  • e fuafua ai le faʻafitauli o loʻo tupu i totonu o se tamaititi o le a mafai e ala i le fia inu, tumau le popole ma le tagi. E le gata i lea, e le tatau ona galo ia i tatou le mamafa o le tino ma le faʻanoanoa o amioga le mautonu,
  • o se tamaititi mai le gutu e mafai ona sosogi le acetone, lea ua avea ma faailoga manino o le maʻisuka.

Afai ei ai masalosaloga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e matua fautuaina lava e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa e suʻe suʻega talafeagai uma ma amata le toe faʻaleleia o le gaioiga.

Tuua Lau Faamatalaga