O le ketoacidosis o le suka, o le a, o faailoga ma togafitiga i le fale

Le tulaga o tali i le numera o le pepa 65

Le tulaga o le tali i le numera 1.

Ischemic fatu fatu. Postinfarction cardiosclerosis. Malosiaga tumau o le toilalo, tachyform. CH IIB vaega (IV f. C.).

Malosiaga tumau o le toilalo, tachyform.

ECG, echocardiography, ray-ray, diuresis i aso uma, creatinine, cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, TG, potassium.

O le initaneti o le ACE (poʻo le sansans), o togafitiga (e aofia ai spironolactone), glycosides cardiac, beta-blockers (faʻagasolo malie le vaevaeina o le fua), warfarin i lalo o le pule a le INR (tulaga maualuga - 2-3), statins.

Aoao le tagata maʻi i le pulea e oe o ia lava, ma faamatala le manaomia mo le faʻaaogaina masani o fualaau faʻasaina ma le faʻamautuina o le diuretic e tusa ai ma le mamafa o le tino ma le soifua manuia.

O le tulaga o le tali ile numera o galuega 2.

O le i ai o tumutumu o gasegase, faʻamaʻi faʻamaʻi.

Chef x-ray.

O le tau faasaga i le mea e teʻi ai (faʻataʻitaʻiina le 50% o le solution 2 ml, prednisone 30-60 mg iv, dopamine 2-4 ml iv, faʻamaʻiina o le okesene), faʻasalaga mamafa (i le 7-8 intercostal space i le itu o le pneumothorax i tua laina o le axillary ma se manulele manifinifi i lalo o le faʻaleagaina o le tino ma le novocaine 0.25% fofo o le 20-30 ml, ona faʻasosolo ai lea o le nila ma faʻamaeʻa atoatoa). Afai ole a le maua, ole auala ole alavai e tusa ma le itulau ole itulau, ma le le atoatoa - togafitiga faafomaʻi.

Le tulaga o le tali i le numera 3.

Tina fanau 30 vaiaso. Faʻailoa i luga o le matua pe a maeʻa le vaega. Ua maeʻa le faʻaaogaina o le uterine. Le mautonu o le Hemorrhagic II Art.

O le i ai o se maʻila eleelea i luga o le tasi.

Laparotomy o faʻalavelave faʻafuaseʻi i lalo o le ETN., Faʻalavelave faʻafuaseʻi, vaega faʻamalosi. O le fofo i le fesili o le faalauteleina o le tele o le taotoga i le hysterectomy.

Maliu o le fetal, soifua faanatura.

Faatasi ai ma se fatuga puipuia - togafitia, togafitiga toga.

8.1. Tetoacidosis o le maʻisuka

8.1. Tetoacidosis o le maʻisuka

Tetoacidosis o le maʻisuka (DKA) - O se faʻalavelave faʻalavelave lenei o le maʻisuka malosi (DM), lea e faʻaalia i le faateleina o le kulukose o le toto? 14 mmol / L, ketoneemia ogaoga ma le atinaʻe o acidosis metabolic. O se tulaga e lamatia ai le ola lea e masani ona atiae i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I ma o nisi taimi o le amataga o lenei maʻi. I se tulaga e le masani ai, o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tupu i le maʻisuka ituaiga II.

Pathophysiology

O le atinaʻeina o le DKA e faʻavae i luga o le matelaina o le inisalini e mafua mai i le leva o le siama o le maʻisuka, tosoina poʻo le le lava o le tui o le inisalini e faia, maʻi faʻamaʻi (faʻamaʻi pipisi o fatuga ma fatu urinary, mama ma le tino respiratory tract, organs pelvic, diseases accompanied by fever, infarction myocardial ma isi mea faapena), manua ma taotoga vaʻaia, maʻitaga, tagofia o vailaʻau - inisalini (glucocorticoids). O le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni e le mafai e le glucose - o le autu autu o le malosi ona alu i totonu o le masini, ma o le "malosi o le fiaai" o le tino atoa e atiae. At

O lenei faiga e faʻamalosia ai le gaioioiga e faʻatatau i le faʻaleleia o le gaosiose (o le vaevaeina o glycogen i totonu o le ate ma muso, o le faʻaogaina o le kulukose mai mea aoga amino). O nei mea uma e mafua ai le faateleina o le faateleina o le kulukose, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini, e le mafai ona gaogaoina atoa e masini. O le Hyperglycemia e mafua ai le osmotic diuresis (glucose "toso" le vai faatasi ai) ma faʻaleleia ai le atinaʻeina o le faʻavelaina o le tino. Talu ai e le aʻafia le kulukose i sela, e gaʻo le gaʻo e fai ai ni gaʻo gaʻo mama e toe faʻatumu ai le malosi, lea, ona o le pala, liliu atu i tino o le ketone. O le faaputuputu faifai malie o tino o le ketone e fuafuaina ai le atinaʻe ma le alualu i luma o le acidosis metabolic. O nei laasaga e mafua ai le leiloa o ions konatela e le tino. O se taunuuga o le faʻamalaina, hypoxia, ketoneemia, acidosis ma le le lava o le malosi, o le faʻalavelave i le mafaufau e mafai ona tupu, e aofia ai le vevela ma le coma.

Uluai asiasiga

• Saili pe maua muamua le maʻisuka ile maʻi.

• Manatua faailoga o le taufaasese o le gaosiga o le gaʻololosi: televave, fiainu, gau o le mamafa, vaivaiga, faʻalelei.

• Iloilo faailoilo o le faʻamalolo: faʻagogo le paʻu ma le mucous membranes, faʻateleina le taufetuli o le tino ma le gaioiga o mata, ma le faʻasalaga.

• Faailoa faailoga o le ketoacidosis: o le manogi o le acetone i le manava manava, le manava o Kussmaul (loloto, faifai pea, manava manava), leu, vomiting, syndrome syndrome (tiga abdomina, symptoms o le "gasegase" abdomen e fesootai ma le faamalolo, faʻaleagaina o le peritoneum ma tino o le ketone, faʻalavelave eletise , o le intestinal paresis).

• Iloilo se faʻafitauli o le mafaufau.

• Faʻailoga faailoga o faʻamaʻi faʻasalaga: faʻamaʻi pipisi o le urinary, pneumonia, infarction myocardial, stroke, trauma, taotoga lata mai.

O tagata maʻi faʻatasi ma le DKA e tatau ona faʻamaʻi i falemaʻi i vaega faʻapitoa o endocrinological, ma faʻatasi ai ma le ketoacidotic coma, i le potu maʻi tigaina.

Fesoasoani Muamua

• Afai o le tagata maʻi o loʻo i totonu o se siama, ia mautinoa o vaʻavaʻa e le mafai ona alu ma saunia le tagata maʻi mo le faʻaogaina o le uila ma le faʻamalosi masini.

• Afai e talafeagai (pei ona faatonuina e se fomaʻi), ia saunia le tagata maʻi mo le faʻapipiʻiina o se pusi vavalaʻau tutotonu, faʻapipiʻi le vevela, ma faʻapipiʻi se faʻamaʻi gaogao.

• Fai se suʻe toto mo le vave faʻavasegaina e fuafua ai le maualuga o le kulukose, potassium, sodium, se suʻesuʻega o tulaga o le acid-base (ACS), faia se suʻega lautele o le toto.

• Fai se suʻega o le urine mo se auiliiliga lautele ma iloiloga o ketonuria.

• Faia se suʻega o le ECG ma le fagu-ray (pei ona faatonuina e lau fomaʻi).

• Saunia se faiga e faʻaaogaina mo le puleaina o le potassium, insulin, ma togafitiga toe faʻaleleia.

Mo le toe faʻaleleia, o le 0.9% NaCl solution e masani ona faʻaaogaina, lea e faʻatulagaina i le fua o le 1000 ml mo le 1 itula, 500 ml mo le isi lua itula, ma le 300 ml / itula e amata mai le 4 itula ma isi. Faatasi ai ma le faaitiitia o le glycemia i le 13 - 14 mmol / l i le aso muamua, latou te fesuiai i le folasaga o se vaifofo 5 - 10% glucose.

Faatasi ai ma le faaitiitia vave o le glycemia (sili atu ma le 5.5 mmol / l / h), o loo i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o le syndrome osmotic

le mautonu ma le cerebral edema! O fofo uma e folasia i se tulaga vevela (e oʻo i le 37 ° C).

O le faʻamalosia o insulin e faia i le naʻo le inisalini puupuulea e tatau e faʻapitoa i le vavalalata (sili ona fiafia) poʻo loloto loloto. I le itula muamua, o le inisalini e tui lemu i se fua o le 10 - 14 PIECES, e amata mai i le lua itula - 4-8 iunite / itula e le masani ai (e ala i se mea e gaosia ai), faʻasalaga poʻo seʻe i totonu o le "gutu" o le faʻaogaina o le tino. Mo le tui o le inisalini poo le intramuscular administration of insulin, e tatau ona faʻaaogaina se tui tui inisalini ma se nila (injection intramuscular) muamua, i le tulaga lea e mafai ona aloese ai ni mea sese e ala i le faia o le inisalini maualalo nai lo le faʻaalia, ma aloese foi (faatasi ai ma le pulega i / m) insulin i totonu o le gaʻo gaʻo, mai le mea e matua leaga ai lona gaogao. E masani ona manaʻomia le gauai atu i fesoʻotaʻiga o le faʻaogaina o le inisalini (faʻaaogaina i luga o le fagu - U-40 poʻo le U-100, o lona uiga o le numera o inisalini i le 1 ml o le vaifofo) ma le tui o le inisalini, talu ai o se mea sese i lenei mataupu e mafai ona taʻitaʻia ai se fualaau o fualaau faasaina. 5 taimi sili atu pe laitiiti nai lo le mea e tatau ai. Faʻatasi ai ma le iv maimau poʻo le faʻaauauina pea o le inisalini, e tatau ona faʻaaoga se 20% o le vaifofo o le albumin serum a le tagata. A le o lena, o le sorption (suauu) o le inisalini i luga o tioata ma palasitika i totonu o le fagu ma le faʻaaogaina o masini o le a 10 - 50%, lea o le a faʻaosofia ai le puleaina ma le faasaʻoina o le fua faʻatūina.

Afai e le mafai ona faʻaaoga 20% le albumin tagata, e lelei tele le puleaina o le inisalini 1 le taimi i le itula i totonu o le gutu o le faʻaogaina o le tino. O le sauniuniga ole fofo ole inisalini e aofia ai le tuufaatasia o le 50 IU o le insulin puupuu ma le 2 ml o le 20% o le albumin serum a tagata, ma mulimuli ane, aumai le aofaiga atoa o le paluga i le 50 ml e faaaoga ai le 0.9% sodium chloride solution.

O le vailaʻau o le potassium e faʻatonutonuina i se fua faatatau o le 1 i le 3 g / itula e faʻatatau i le maualuga o le potassium i le toto, o le umi o le togafitiga e fuafuaina faʻapitoa.

E le gata i lea, o loʻo faatinoina:

• togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi pipisi - o le tofiaina o vailaʻau faʻasaʻi e leʻo iai ni aʻafiaga (e pei ona faatonuina e le fomaʻi),

• Puipuiga o faʻalavelave i le toto toto (thrombosis) - le tofiaina o le heparin iv ma le s / c (e pei ona faatonuina e le fomaʻi).

• puipuia ma togafitiga o le cerebral edema:

puipuiga o i le telegese faaitiitia i le kulukose o le toto ma le osmolarity i tua o le afaina ma le togafitiga o le inisalini,

togafitiga e aofia ai le tausiga faʻatuatua o vailaʻau toto (mannitol, lasix).

Suʻe taga

• Puleaina o le toto maualuga, fua o le fatu, vevela o le tino i le 2 itula.

• Faʻaauau le mataʻituina o gaioiga elemene seia maeʻa ona faʻamalūina.

• Suʻe vave le toto mo le kulukose (faʻatasi ma le iv o le inisalini).

• O le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o le paluga i le 2 itula seia oʻo i le faʻamautuina o tulaga o le potassium. O le toto mo lenei suʻesuʻega e le aveesea mai se vein, lea na faʻaaogaina muamua i le vailaʻau paluka, ina ia aloese ai mai mea sese faʻamaonia.

• O se suʻega o le toto e suʻesuʻe ai le setete o le acid-base (KHS) 2 - 3 taimi / aso i le faʻamautuina o le toto pH.

• Se suʻega o le toto / urine e fuafua ai tino o le ketone i le faʻamalosi poʻo le urine, i le faasologa, 2 taimi / aso mo aso muamua 2 aso, ona 1 le taimi / aso.

• Suʻega o le toto mo se auiliiliga lautele (faʻalauteleina o le hemoconcentration), suʻesuʻega coagulological (faʻasologa o le faʻaogaina o le tino, siakiina o le heparin), suʻesuʻega o meaola o meaola (creatinine level), faʻataʻitaʻiga o le urine mo suʻesuʻega lautele, suʻesuʻega o le bacteriological (faʻamaonia ma le siakiina o togafitiga faʻamaʻi) urinary tract), ma isi - e pei ona faatonuina e se fomaʻi.

• Puleaina o le ECG (e pei ona faatonuina e se fomaʻi) - faʻamaoniga o faʻamaoniga o faʻalavelave eletise, faʻasologa o le fatu.

Fuafuaga puipui

• Faʻailoa atu i le tagata maʻi o aʻafiaga ogaoga o le faʻaauau le puleaina o le inisalini.

• Aoaoina o se tagata maʻi i le maʻisuka ma togafitiga o le inisalini, suia o le tulafono o le inisalini i le tulaga o faʻamaʻi faʻamaʻi (faateleina le taimi o fua o le glycemia, suʻesuʻe ketonuria, faʻaleleia le pulega o le insulin, faʻavae i le faateleina o le manaʻomia mo ia, ia lava le susu, alu i se fomaʻi faʻatasi ma le hyperglycemia faifai pea, nausea , vomiting, ketonuria).

• Aoaoina o le tagata gasegase ia iloa vave faailoga o le DKA.

O le ketoacidosis o le suka: togafitiga togafitiga ma tausiga faʻafuaseʻi

Ketoacidosis ua avea ma faʻalavelave taatele ma sili ona lamatia o le maʻisuka mo le tele o tausaga. Fai mai tagata popoto e sili atu ma le 6% o tagata gasegase e aafia i lenei maʻi.

I le laasaga muamua, o le ketoacidosis mafua ai suiga faapitoa o meaola o le tino.

Afai e le amanaʻia e le tagata maʻi lenei tulaga mo se taimi uumi, ona mafai lea ona tupu se siama e mafua mai i le ogaoga o le faʻaleagaina o le tino, le iloa o le mafaufau, ma le faʻaleagaina o le tino. I lenei tulaga, e manaʻomia e se tagata le tausiga faʻapitoa faʻafuaseʻi.

E mafai e se tagata tomai faapitoa ona fautuaina se togafitiga lelei mo le ketoacidosis, talu ai e faalagolago i le tele o le taimi e faʻaalu ai le maʻisuka i se tulaga e le iloa, faʻapea foi i le tulaga o le faaleagaina o le tino.

Afai o se maʻi suka e i ai se faʻafitauli i le tulaga masani, ua le toe tali atu o ia i le tautala ma amioga a tagata o loʻo siomia ai o ia, ma e le mafai foi ona feaveai i le avanoa.

O ia faʻaʻailoga e mafai ona taʻu mai ai o le tagata maʻi ua faʻaleagaina aafiaga o se ketoacidotic coma.

O le mea e ese ai, e taua le mafaufau o le ono mafai ona atiaʻe lenei ituaiga o faʻalavelave faʻalauteleina i mataupu e le faʻaogaina ai le maʻisuka e faʻaitiitia ai le suka, e masani ona misia fualaau talafeagai, pe o faʻaalia i le faateleina o le glycemia.

O nisi taimi o le ola o le maʻisuka ma lona tulaga o le ola maloloina e faʻalagolago i togafitiga faafomaʻi taimi.

Fai mai tagata popoto faapea i le ketoacidosis, e tatau ona faia taga nei:

  • vave valaau se fomaʻi ma taoto le maʻisuka i le tasi itu. E faia lenei mea ina ia faigofie atu le vomite e alu i fafo, ma o le tagata gasegase e le afaina ma i latou i se tulaga le pulea,
  • e taua le pulea o le toto ma le pulupia o le maʻisuka,
  • siaki pe afai o manogi le manogi o se manogi lelei o le acetone,
  • afai e maua le inisalini, ona tatau ai lea ona faʻapipiʻi se mea e tasi (e le silia le 5 iunite),
  • faʻatali mo le falemaʻi e taunuʻu ma le maʻi.

Pe a faʻamaonia e le maʻisuka le mea moni o le tulaga masani o loʻo faʻateteleina, ona e manaʻomia lea e fua le maualuga o le glycemia e faʻaaoga ai se masini faapitoa. O le mea autu e le o le fefe ma ia aua le faʻamalo le pulea o oe lava.

E masani lava ona tatau ona manatua o masini masini feaveaʻi mo le fuaina o le kulukose e iloga i nai mea sese laiti i faailoga ma e le o fetuutuunai e iloa ai le maualuga o le glycemia. O faʻataʻitaʻiga taʻitasi o loʻo i ai a latou lava faʻataʻitaʻiga, ma o se laasaga taliaina e faʻatulagaina.

O le mafuaʻaga lea, pe a maeʻa le faʻamaoniaina o le toto, e tuʻuina atu e le masini se mea sese, e tatau ona fai se tulaga faʻasaga ma valaʻauina se 'au fomaʻi faʻafuaseʻi.

E taua le manatu o se tulaga faʻapea e le mafai ona nofo toʻatasi, e manaʻomia e latalata latalata mai tagata poʻo tuaoi.

Afai e le mafai, ona tatau ai lea ona tatala le faitotoa i luma, ma i le tulaga o le leiloa o le mafaufau, e mafai e fomai ona faigofie ona ulu atu i le fale. E matuā lamatia le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e faʻafetaui ai le toto maualuga poʻo le suka i lenei tulaga, aua e mafai ona faʻaosofia ai se tulaga uiga ese i le potu maʻi maʻi pe a aveese se tagata mai se paga.

O le tele o fualaau faasaina e mafai ona mafua ai se uiga leaga ona o le mea moni e le ogatusa ma na vailaau o loo faaaoga i le falemaʻi.

Afai e le o iloa le maʻisuka, ona tatau lea ona e iloilo le tikeri o le vaalele.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga lautele o le inupia, e mafai ona faʻamama lou manava ma faia se enema.

I totonu o se falemaʻi, e tatau i tagata tomai faapitoa ona faia se suʻega toto mai se vein, suʻesuʻe le urine. Afai e mafai, filifili le mafuaʻaga o le faʻateleina o le maʻisuka .ads-mob-1

O tagata uma e maua i le maʻetukacidosis o le maʻisuka e tatau ona ave i le potu maʻi maʻi. O togafitiga lelei e aofia ai mea mamafa e 5, o ia mea taitasi e faia ai se galuega patino i luga o le ala i le toe faʻaleleia.

O le tagata gasegase e tatau ona faʻamaonia:

  1. toe faʻaleleia (faʻaleleia faifaipea o le paleni o le vai i le tino),
  2. inisalini togafitiga
  3. soloʻesea o le acidosis (toe faʻaleleia o faʻamaʻi-acid-base indicators mo tagata),
  4. Faʻasaʻoina o faʻafitauli eletise e iloagofie (o le le atoatoa o le sodium, potassium ma isi minerale e tatau ona faatumulia i le tino),
  5. togafitiga faʻatulafonoina o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai se faʻalavelave o le maʻisuka.

O le tele o taimi, o se tagata maʻi i le ketoacidosis e faʻamaʻi i le falemaʻi maʻi.O se 'au o fomaʻi poto masani e faʻaauau ona mataʻituina le taua o faailoga taua o le tino.

O le suʻesuʻega o loʻo mulimuli mai e faʻaaogaina:

I le tele o mataupu, o le tausiga o le aiga e faʻamoemoe e puipuia le ketoacidosis faigata ma faʻaitiitia le maualuga o le glycemia. Afai o le tagata maʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1, ona tatau lea ona mataʻituina lona soifua maloloina ma le glycemia i aso uma.

Fai mai fomaʻi e tatau ona e faʻaaoga le mita i le tele o taimi i mataupu nei:

  • ina ua faateteleina loʻu ola maloloina
  • pe afai o le maʻisuka o loʻo naʻo le faʻataʻiina o se faʻamaʻi faʻapitoa, pe afai foi ua manua o ia,
  • pe a osofaia e le tagata maʻi le faʻamaʻi.

E na o le fomaʻi e mafai ona fautuaina le togafitiga moni mo le maualuga o le toto suka ma ni inisiua faapitoa. Ae maise lava le mataala ina ia i ai i le fesoʻotaiga i faʻamaʻi ma le faʻaleleia.

O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti ma auala o togafitiga

O faailoga muamua o lenei faʻalavelave e tutupu i tamaiti ona o le le mautonu o le maʻisuka ituaiga 1. O faʻamaoniga e tutusa tutusa ma tagata matutua.

E taua le manatua e tatau ona maeʻa le tausiga o le maʻisuka, aua e faʻalagolago i le masani ona tupu le ketoacidosis.

Fuainumera Faamauina o le tele o taimi o lenei faʻalavelave e tupu i le va o tagata Sipaniolo ma tamaiti Aferika-Amerika o loʻo maua i le maʻisuka talu mai le amataga. Ae i Rusia, ketoacidosis e tupu i le 30% o mataupu uma.

Ina ia puipuia ni aʻafiaga, e tatau ona vave amataina togafitiga.. E tatau ona faʻataunuʻuina le faʻamalūina ma le matua faʻaeteete, aua o le tele o le meaʻai e mafai ona mafua ai le faila o le mafaufau .ads-mob-2

Fai mai tagata faapitoa o togafitiga faʻamalosi mo le ketoacidosis o le maʻisuka e fesoasoani i le maʻi e toe faʻafoʻi atoatoa mai se maʻi ogaoga. O le taunuʻuga mataga e seasea lava (pe a ma le 2% o mataupu uma).

pusa-pc-4 Ae afai e le amanaia e se tagata le maʻi, o le a tulai mai ni faʻafitauli e leʻi mafaufauina.

Afai o le maʻisuka e le togafitia le ketoacidosis, e tatau ona ia:

  • ogaoga lima vaivai
  • cerebral edema,
  • faaitiitia o le kulukose i se tulaga ogaoga,
  • faʻamalosi mai le loto
  • faaputuputu o le suavai i totonu o le mama.

O le tausisia lelei o le puipuiga o le saogalemu o le a fesoasoani e aloese ai mai le tigaina o le maʻisuka e pei o le ketoacidosis.

O le tagata gasegase e tatau ona tausisia tulafono laiti:

  • siaki masani o fua o le kulukose e faaaoga ai masini feaveaʻi,
  • o le faʻaaogaina o inisua o inisalini, o le vailaʻau e tatau ona o gatasi ma le suka,
  • faʻaoga faʻavaitaimi o laʻau faʻataʻitaʻiga mo le faʻamoemoe o le ketone,
  • pulea tutoatasi le tulaga o le soifua maloloina o se tasi ina ia mafai ai ona fetuutuunai le fualaau o le suka-lowering drug when necessary.

E uiga i mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga o le ketoacidosis i le maʻisuka i le vitio:

O le mea e ese ai, e aoga le mafaufau o le aso nei o loʻo i ai aʻoga faapitoa mo le maʻisuka, faafetai lea e mafai e nei tagata ona aʻoaʻoina pe faapefea ona mataʻituina o latou soifua maloloina ma mea e fai i faʻalavelave faʻafuaseʻi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le a le lamatiaga o se suiga ile pH?

PH faatagaina e le tatau ona sili atu nai lo le 7.2-7.4. O le faateleina o le maualuga o le elemene i totonu o le tino e maua faatasi ma le faʻaitiitia o le soifua manuia o le maʻisuka.

O le mea lea, o le tele o tino o le ketone e maua, o le maualuga foi lea o le malosi o le elemene ma o le faatelevaveina o le vaivai o le maʻi. Afai e le fesoasoani le maʻi suka i le taimi, ona tupu ai lea o se coma, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti i le lumanaʻi.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega, e mafai ona fuafua le atinaʻe o ketoacidosis e ala i suiga:

  • i totonu o le toto o loʻo i ai le faʻaopoopoga o le aofaʻi o tino o le kontone e sili atu i le 6 mmol / l ma le kulukose e sili atu i le 13.7 mmol / l,
  • ketone tino o loʻo i ai i le urine,
  • suiga eleelea.

O faʻasologa e sili atu ona faamauina i le maʻisuka ituaiga 1. I tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le ketoacidosis e sili atu ona taatele. I le silia ma le 15 tausaga, na sili atu i le 15% o maliu ina ua mavae le maliu o le ketoacidosis o le maʻisuka.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o sea faʻalavelavega, e tatau i le tagata maʻi ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona fuaina le fuaina o le insulin ma faʻamaonia le auala o inisua o le inisalini.

O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o togafitiga

O tino pepe Ketone e amata ona gaosia ona o se faʻalavelave i le fegalegaleaiga o siama e iai le inisalini, faʻapea foʻi ma le faʻamalolo tele.

E mafai ona tupu lenei mea i le maʻisuka ituaiga 2, pe a le maua e le sela lo latou lagona i le hormoni poʻo le maʻisuka ituaiga 1, pe a maeʻa le paʻu ua faaleagaina e fua ai le insulin. Talu ai ona o le maʻisuka e mafua ai le manava o le urine, o lenei tuufaatasiga o mafuaʻaga e mafua ai le ketoacidosis.

O le Ketoacidosis e mafai ona faaosofia ai na mafuaaga:

  • aveina o hormonal, vailaʻau faʻamaʻi, antipsychotics ma togafitiga,
  • maʻisuka aʻo maitaga
  • umi le fiva, vulu, poo le manava,
  • taotoga faʻapitoa, pancreatectomy e sili ona matautia,
  • manuʻa
  • Le umi o le maʻisuka ituaiga 2.

O le isi mafuaaga e mafai ona mafaufauina o le solia o le faasologa ma le auala o inisuasiga o le inisalini:

  • Pau le hormone
  • se fua e le masani ai o le toto totoga o le suka,
  • solia o meaʻai e aunoa ma se taui mo inisalini,
  • faaleagaina i le suauu po o le pamu,
  • fualaau o le tagata lava ia i isi metotia ma le inisiua maso.

Ketoacidosis, e tupu, e mafua ona o se mea sese i le siama o le maʻisuka, ma, e tusa ai ma lea, o le tuai ona amata togafitiga ma le inisalini.

Faailoga o le maʻi

O tino pepe Ketone e faasolosolo malie lava, e masani lava mai faailoga muamua i le amataga o se setete muamua, e tele aso e pasia. Ae o loʻo i ai foi se faʻavavevavega o le faʻaosoina o le ketoacidosis. E taua tele mo maʻisuka uma le mataituina ma le totoʻa o latou soifua manuia ina ia mafai ai ona iloa faailoga mataʻutia i le taimi ma ia maua le taimi e faia ai auala talafeagai.

I le taimi muamua, e mafai ona e gauai atu i nei faʻaaliga:

  • ogaoga faʻamaʻaʻaina o le mucous membranes ma le paʻu,
  • telefoni feaveaʻi faʻateleina ma tele,
  • le fia inu
  • afaina
  • leai se malosi
  • leiloa le mamafa o le mamafa.

O nei faailoga e masani ona le iloa, ona o latou uiga o le maʻisuka.

O se suiga i le malosi i le tino ma le faateleina o le fausia o ketones e amata ona faaali mai ia lava i ni faailoga taua:

  • o loʻo i ai le tele o le gaioiga, liliu atu i le vomiting,
  • o le manava e avea ma mea sili atu ma loloto
  • ei ai se manogi mulimuli ane ma se manogi o le acetone i le gutu.

I le lumanaʻi, o le tulaga e mamafa:

  • oso mai migraine
  • tuputupu ae lemu ma le malo,
  • leiloa le mamafa
  • tiga e tupu i le manava ma le ua.

O le maʻi o le paga e aliali mai ona o le faʻamalalaina ma le faʻaleagaina o aafiaga o tino o le keta i luga o totoga o meaola. O tiga matuia, faʻaititia le faʻalavelave o le puipui pito i luma o le peritoneum ma o le pupula e mafai ona mafua ai se mea e iloa ai le sese ma mafua ai se masalosaloga o se maʻi pipisi poʻo le faʻaleagaina.

I le taimi nei, o faʻamaoniga o se tulaga muamua e aliali mai:

  • ogaoga faʻamalolo
  • mūmū mucous mata ma le paʻu,
  • o le paʻu e paʻu ma paʻu
  • mumu o muaulu, cheekbones ma le auvae ua aliali mai
  • musele ma le paʻu ua vaivai,
  • o le mamafa e paʻu malie
  • o le manava e avea ma mea malosi ma e o faatasi ma se manogi o le acetone,
  • mafaufau e amata ona pala, ma o se tagata e pa'ū i se pa.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

I le ketoacidosis, o le glucose coefficient e mafai ona sili atu i le 28 mmol / L. o lenei mea ua fuafuaina e mafuaga o le suʻeina o le toto, o le suʻesuʻega muamua o le tulafono, lea e faia pe a uma le tagata maʻi ona tuʻuina ile potu maʻi maʻi. Afai o le gaioiga o le gaioiga o gaʻo o le a le lelei, ona ono maualalo lea o le suka.

O le faailoilo fuafuaina o le atinaʻe o le ketoacidosis o le i ai lea o ketones i le toto, lea e le o matauina i le hyperglycemia masani. Faʻamaonia le faʻamautinoaina ma le i ai o tino o le ketone i le urine.

I suʻesuʻega o le toto, e mafai ai ona fuafua le gau i le tuufaatasiga o eletise, ma le tikeri o le faʻaitiitia o le bicarbonate ma le eletise.

O le maualuga o le viscosity o le toto e taua foi. O le toto malosi e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le fatu, lea e liua i le matelaina o le okesene i le myocardium ma le faiʻai. Ole faaleagaina ogaoga o totoga taua e oo atu ai i ni faafitauli matuia pe a maeʻa se tulaga mataga po o se coma.

O le isi toto e iloa ai o le a gauai atu le creatinine ma le urea. O se maualuga maualuga o faailoilo e faʻaalia ai le gasegase ogaoga, o se taunuuga o le faʻaitiitia o le maualuga o le toto.

O le faateleina o le maualuga o le leukocytes i totonu o le toto ua faamatalaina i le tulaga o le atuatuvale o le tino e faasaga i tua o le ketoacidosis po o se maʻi pipisi.

O le vevela o le tagata maʻi e masani lava e le tumau i luga o le masani poʻo le faʻaititia foi, lea e mafua mai i le maualalo o le mamafa ma se suiga i le malosi.

Eseesega o le siama o le hypersmolar ma le ketoacidosis e mafai ona faʻatino e faʻaaoga ai le laulau:

FaailogaTetoacidosis o le maʻisukaHypersmolar syndrome
MalamalamaTeleUma
Suauu toto, mmol / lE silia ma le 13E silia ma le 13E silia ma le 1331-60
Bicarbonate, meq / l16-1810-16E itiiti ifo ma le 10Sili atu i le 15
toto pH7,26-7,37-7,25E itiiti ifo i le 7E silia ma le 7.3
Puni toto++++++Faateleina le faateleina pe masani
Ketones i le urine++++++Laititi pe leai
Vaʻaiga eseeseE silia ma le 10E silia ma le 12E silia ma le 12E itiiti ifo i le 12
Le iloa leleiLeaiLeai po o le moeComa po o le valeaComa po o le valea

Togafitiga

O le ketoacidosis o le maʻisuka ua manatu o se faʻalavelave matautia. A faʻafuaseʻi ona faʻaleagaina se tagata e maua i le maʻisuka, e manaʻomia e ia le tausiga faʻafuaseʻi. I le leai o se taimi e maua ai le fesoasoani o maʻi, o le a tupu ai se coma ketoacidotic ma, o se taunuuga, o le faiʻai e leaga ma mafai ona tupu le oti.

Mo le fesoasoani muamua, e tatau ona e manatuaina le algorithm mo mea saʻo:

  1. I le matauina o faailoga muamua, e tatau, e aunoa ma se faatuai, ona valaau se taʻavale a le falemaʻi ma logo i le avefeʻau o loʻo maʻi le tagata maʻi mai le maʻisuka ma o loʻo ia te ia le manogi o le acetone. O lenei mea o le a mafai ai e le 'au fomaʻi ua taunuu ona aua nei faia se mea sese ae aua le tosina le tagata maʻi i le kulukose. O se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le a taʻitaʻiina ai iʻuga ogaoga.
  2. Liliu le tagata manua i lona itu ma tuʻuina atu ia te ia le tele o vaalele fou.
  3. Afai e mafai, siaki le pulusili, mamafa ma le fatu.
  4. Tuʻu atu i se tagata se iniseti o le inisalini puupuu ile 5 iunite ma nofo i tafatafa o le ua afaina seia oʻo ina taunuu fomaʻi.

O le soifua maloloina ma le ola o le maʻisuka e faalagolago i le manino ma le toʻa i le taimi o se osofaiga.

O fomaʻi e maua mai i le tagata gasegase se inisalini i totonu o le inisalini, tuʻu le kuluga ma le saline e puipuia ai le faʻamalolo ma o le a faʻafeiloaʻi i le maʻi tigaina.

I le tulaga o le ketoacidosis, e tuʻuina atu tagata mamaʻi i le potu maʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina.

Toe faʻaleleia le fua i le falemaʻi e pei ona taua i lalo:

  • taui mo le inisalini e ala i le tuiina poʻo le faʻatuina atu o pulega,
  • toe faʻaleleia o mea lelei,
  • taui mo le le lava o le eletise,
  • faʻamamaina faʻamalolo,
  • toomaga mai faʻalavelave e mafua mai le talaaga o le solia.

Ina ia mataʻituina le tulaga o le maʻi, o se seti o suʻesuʻega e tatau ona faia:

  • o le i ai o le acetone i le urine e pulea le uluaʻi aso lua i le aso, ona tasi lea i le aso,
  • Suʻe le suka i le itula seia oʻo i le maualuga o le 13.5 mmol / l, faʻapena ma se tolu itula,
  • E ave le toto mo le eletise faalua i le aso,
  • toto ma urine mo suʻesuʻega lautele - i le taimi o le ulufale atu i le falemaʻi, ona oʻo lea ile lua aso malolo,
  • maualuga o le toto ma le hematocrit - faalua i le aso,
  • toto mo le suʻesuʻega o toega o Uria, fuluʻiula, nitrogen, chloride,
  • itula faʻavaomalo mataʻituina o loʻo mataituina,
  • o fua masani e faia i le pulus, le vevela, vevela ma le vevela,
  • o le galue o le fatu e faʻaauau pea ona mataituina.

Afai o le fesoasoani na tuʻuina atu i se taimi talafeagai ma o loʻo maʻi le tagata gasegase, ona maeʻa loa lea ona tuʻuina atu i le endocrinological or therapeutic department.

Ata vitio e uiga i tausiga faʻafuaseʻi mo se maʻi i le ketoacidosis:

Suʻeina o le maʻisuka inisalini mo le ketoacidosis

E ono mafai ona taofia le tupu mai o togafitiga e ala i siakiina o inisalini, ma faatumauina le maualuga o le hormone ia le itiiti ifo i le 50 mcED / ml, e faia lea e ala i le faʻaaogaina o togi laʻititi o fualaau faʻamalosi i itula uma (mai le 5 i le 10 iunite). O togafitiga faapena e mafai ona faʻaitiitia ai le malepelepe o gaʻo ma le fausia o ketones, ma e le faatagaina ai foi le faateleina o le glucose concentration.

I le falemaʻi, o le maʻisuka e maua le inisalini e ala i le faʻaauau pea ona faʻaogaina le puleaina e ala i se kululu. I le tulaga e maualuga le mafai ona atiaʻe le ketoacidosis, e tatau ona vave faʻapipiʻi le hormone i le tagata maʻi i le 5-9 iunite / itula.

Ina ia puipuia le tele o le tui o le inisalini, e faaopoopo le albumin tagata i le kululu i se fua o le 2.5ml i le 50 iunite o le hormone.

O le faʻataʻitaʻiga mo le taimi fesoasoani e lelei tele. I totonu o le falemaʻi, e taofi le ketoacidosis ma faʻamautu le tulaga o le maʻi. O le olaga faaletino e mafai ona na o le leai o se togafitiga poʻo le taimi e toe faʻaleleia ai taimi e toe faʻaleleia ai.

Faatasi ai ma le faatuai ona togafitia, o loʻo i ai se tulaga lamatia o ni taunuuga ogaoga:

  • faaitiitia le faʻamamaʻi o le pasela po o le kulukose i totonu o le toto,
  • faaputuputu o le suavai i totonu o mama,
  • taʻavale
  • gaogao
  • faiʻai le faiʻai
  • faʻamalosi mai le loto.

O le tausisia o nisi fautuaga o le a fesoasoani e puipuia ai le ono mafai ona faia se ketoacidosis:

  • siaki le fua o le kulukose i le tino, aemaise lava pe a uma le faʻalavelave popole, faʻalavelave ma faʻamaʻi pipisi,
  • faʻaaogaina o fasi pepa e fua ai le maualuga o tino o le ketone i le urine,
  • matai le metotia o le faafoeina o tui inisalini ma aoao auala e fuafua ai le fua talafeagai,
  • mulimuli i le faasologa o inisua o inisalini,
  • aua e te mafaufau ia oe ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi,
  • Aua e te inuina fualaau e aunoa ma se tofiga o se fomaʻi,
  • togafitia faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina ma faʻamaʻi faʻamaʻi i se taimi talafeagai,
  • pipii i se meaai
  • aloese mai masani leaga,
  • inu tele suavai
  • ia gauai atu i faailoga e le masani ai ma ia vave saili se fesoasoani faafomaʻi.

O le ketoacidosis o le maʻisuka i le maʻi suka: faailoga, faailo ma togafitiga

O le a le ketoacidosis e tatau ona malamalama lelei i ai se tasi e iai maʻi maʻisuka. O le tele o taimi, o lenei faʻateleina tele o le faʻamaʻi o le a avea ma se taunuuga o se uiga faʻaletonu i togafitiga, ma o lea la o le malamalama i le natura o le mea o le a fesoasoani e aloese ai mai le ogaoga o taunuuga. O lenei tulaga e sili ona lamatia mo se tamaititi e le iloa lelei le maʻisuka.

Afai tatou te mafaufau i le ketoacidosis, ma pe o le a, i le avea ai o se tulafono, e fesootaʻi ma le maʻisuka malosi (DM). O le mea moni, o le solia lea o le faiga o le faatonutonuina o le metabolism ole gaʻo ona o le paʻu o le insulin, o le foliga mai o le maualuga o le maualuga ole glucose ma ketones i le toto (hyperglycemia ma ketonemia). O le mea lea, o le ketoacidosis o le maʻisuka (DKA) o se ituaiga sili ona matautia o le faʻavavevaveina o le maʻisuka. Afai e leʻo faia ni togafitiga faafomaʻi, e faʻaosooso se gaʻo ketoacidotic, lea e masani ona iu i le oti.

Ketoacidosis i se tamaititi e mafai ona tupu i se ituaiga o le maʻisuka - acetoneemia, vomiting vomiting of a cyclic type. O lenei togafitiga e fesootaʻi ma le faʻaalia o le tele o le faʻaogaina o tino o le ketone i totonu o le toto.E mafua ona o le le paleni (sili atu gaʻo) ma nisi faʻamaʻi o le natura, endocrine ma le neurological natura. O le tulaga lua o le ketoacidosis e le o le maʻisuka e mafai foi ona faaosofia i tagata matutua.

O le pathogenesis o togafitiga e masani lava ona fuafua i se paʻu mataʻutia i le inisalini, lea e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 1. A aunoa ma le inisalini, o le kulukose e le mafai ona gauai i siama tino, lea e mafua ai lo latou fiaai. O se vaega iloga o le tau o le faʻamaʻi e tupu i le atinaʻe o le ketoneemia, pe a faʻateleina le faʻaleleia o le gaosiga o tino o le ketone (pe tusa ma le 50 mmol / h).

O se taunuuga o lenei faagasologa, o le maualuga o le acetoacetate, beta-hydroxybutyric acid, propanone (acetone) ua matua faateleina. E le mafai e gaʻo ona taulimaina le faʻaogaina o nei konesoni, lea e faʻafefe ai le ketonuria ma le tele o le faʻasalaga electrolytic. O le le pulea lelei o le gaosia o ketone e faʻaaogaina ai eleele faasao, e mafua ai le acidosis. O tino o Ketone latou te aʻafia ai i luga o masini, ma o latou maualuga maualuga e mafua ai le inupia o le tino atoa.

Ketoacidosis ma le maʻisuka ituaiga 2 e le masani ai, aua e le o fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le inisalini. I lenei tulaga, o le faafitauli e mafua mai i le faaletonu o le kulukose i suauu, e oo lava i lona i ai (faʻaoʻoina o le insulin). O le mea lautele, o le faiga o le atinaʻeina o le mea e foliga tutusa - o le malosi o le matelaina o sela e amata ai le faagasologa o le ketogenesis.

O mafuaʻaga o le ketoacidosis o le maʻisuka e faʻamoemoeina e le maua ai le inisalini o se maʻisuka atoatoa (ituaiga 1) ma le aiga (ituaiga 2 le maʻisuka) amio. O le tele o taimi, e tupu mai ona o le mea moni e le o iloa le maʻi, ma e leai se togafitiga. O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti e mafua ona o lenei mafuaʻaga, aua e faigata ona masalomia le maʻisuka ao laʻititi.

Afai e maua le maʻisuka, ona mafua ai lea o le ketoacidosis ona o mafuaaga:

E tatau foi ona maitauina e tusa ma le 25 pasene o ketoacidoses e tutupu mo ni mafuaaga le iloa. Latou te le fesootai i nei tulaga, ma o lea e faigata ai ona vavalo.

Afai e atiaʻe le ketoacidosis, ona faʻaalia lea o faailoga i se talaaga o le maʻisuka matuia ma le natura uiga ese. O faʻasolosolo faasolosolo malie le alualu i luma i totonu o le 3-5 aso, ae mafai ona oʻo atu i ni taʻiteʻesega i le 20-24 itula. O le tele o taimi, e mafai ona iloa e ala i uluaʻi faʻaaliga.

O faailoga muamua o le ketoacidosis o le fia inu tele, faateleina le urination, mago ma le vaivai. E mafua mai i le faʻaitiitia o le inisalini ma le faateleina o le toto suka. I le atinaʻeina o le kososis, o faʻamaoniga o le ketoacidosis e pei o le nausea, vomiting, le manogi o le acetone mai le ooto, le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le manava (manava, manava loloto), ma le foliga mai o le acetone i le urine.

E faasolosolo, o loʻo faʻateleina faʻaaliga. Faailoga o se aʻafiaga i le ogatotonu o le tino e foliga mai - faʻaleagaina, moe, le mautonu, maʻi tigaina. E amataina le faʻamaʻaina o le masima, ma o le masani ona faia e mafua ai le vevela o le potassium. E i ai faafitauli i le gastrointestinal region - tiga i totonu o le manava, faʻavevesi o le paʻu o le manava, faʻailoga tiga i le manava, faʻavaivaia o peristalsis. O nei faailoga e faʻaalia ai foliga o se tuaa tulaga.

E tusa ai ma le ata o le falemaʻi, o laasaga nei o le ketoacidosis i le maʻisuka maualuga ua iloga:

  1. Malamalama. I suʻesuʻega, o na faailoga e iloagofie - kulukose i le plasma toto - 14-15 mmol / l, toto pH (faʻapitoa) - 7.23-7.31, serum bicarbonate - 16-18 meq / l. Ketones e maua i le toto ma faʻamalosi. O le eseesega faʻavaomalo i le va o le 10-12. I lenei laasaga, e leai se mafiafia o le malamalama.
  2. Le fua faatatau masani. O le aofaʻi o le kulukose e faʻateleina i le 17-19 mmol / l, ma o le bicarbonate e faʻaitiitia i le 10-13 meq / l. toto faʻaititia le pH i le 7-7.1. O le maualuga o tino o le ketone i suʻesuʻega ua fuafuaina e pei (++). O le eseesega faʻavaomalo i le va o le 12-14. Faʻafitauli i le mafaufau e le tupu, ae o loʻo iloa ai le palasi.
  3. Sini malosi. O se tulaga muamua lea e mafai ona alu i totonu o se coma. E maitauina le le malamalama ma le le mautonu. Glucose maualuga e sili atu i le 21 mmol / L ma le bicarbonate e pa'ū i lalo o le 10 meq / L. O le toto pH e itiiti ifo nai lo le 7, ma o le eseesega faʻavaomalo e sili atu i le 14. Iloiloga o le faʻaogaina o ketones i le toto ma le urine i le maualuga (+++).

O le faʻasalaga aupito sili ona leaga o le togafitiga o le ketoacidotic coma. I lenei tulaga, o se tagata ua matua atuatuvale lava i le fatugalemu o le tino, lea e oo atu ai i se tulaga le iloa, leai se tali atu i fua ninii, ma le solia o tulafono faatonutonu o gaioiga uma. I lenei tulaga ogaoga, e manaomia e le tagata maʻi se togafitiga faanatinati ma le falemaʻi ma le faʻatagaina o le faʻaolaina.

I le tulaga maualuga, o le ketoacidosis i le maʻisuka e mafai ona oo atu ai i suiga e le mafai ona suia, lea e mafua mai i taunuuga ogaoga. O faʻafitauli nei e iloga:

  1. O le edema pulmonary. E mafai ona mafua mai i soliga i le faʻataʻitaʻiga o le fofo.
  2. Faʻasologa o le thrombosis. O le tele o le gau o le suavai ma le faateleina o le viscosity toto.
  3. Cerebraral edema. O se mea e seasea ona tupu, ae mafai ona tupu i le ketoacidosis i tamaiti.
  4. O aʻafiaga o aʻafiaga e mafua mai i le faʻaitiitia o le toto.
  5. Paumonia ma le umi faaumiumi tumau i se coma.
  6. Faʻaleagaina o le myocardial e mafua mai i le acidosis ma mea faʻavevesi.

Afai o le togafitiga e faʻatagaina i se coma, ona oʻo mai ai lea o se mea oti. E ui lava i le mea moni e faʻapea, i le amanaʻiaina o gasegase faafomaʻi faʻapitoa, o le togafitiga mo le togafitiga o le ketoacidosis e lelei tele, o le aʻafiaga o faʻalavelave ogaoga e tupu tele pe a faʻatuai i le amataga o togafitiga.

Ketoacidosis e faʻaalia i faailoga manino, ae e tele lava ina o gatasi ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi, mo se faataitaiga, peritonitis. Ina ia mafai ona saʻo le suʻesuʻeina ma i se taimi tatau, vavae ese mai isi maʻi, e tatau ona faia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga.

O le faʻamalositino e faʻataunuuina e se endocrinologist ma le auai o se fomaʻi. Mo lenei, o auala nei o fuagafanua ua saunia:

  1. Suesuega mai fafo ma talafaasolopito. O le taulaiga faapitoa e totogi i le tulaga o le paʻu ma mucous membranes. E i ai faailoga o le vavalo ma le fenumiai. O se faailoilo mautinoa o le manogi o le acetone mai le gutu ma se foliga o le respiratory rhythm (Kussmaul manava).
  2. Suesuega Laboro. Ua maua e le fale suesue suʻega o toto ma urine. O le maualuga o le kulukose o le toto (sili atu i le 12 mmol / L), hyponatremia (lalo ifo o le 134 mmol / L), hypokalemia (i lalo ifo o le 3.4 mmol / L), cholesterolemia (luga aʻe o le 5.3 mmol / L). O uiga taua o le pH toto (i lalo o le 7.3), osmolarity plasma (luga atu o le 320 masi / kg) ma le eseesega faʻavae. I le auiliiliga o le urine, o mea o loʻo i ai le ketones ma le kulukose e maua.
  3. O metotia faʻaaogaina e faʻaogaina ai faʻafitauli. Muamua lava, o le ECG o loʻo faia mo le faʻatulagaina tatau o se faʻamuamua. O suʻesuʻega X-ray e mafai ai ona vavaeeseina le faʻaogaina o se mea e ono aʻafia ai ile fua o le mama ma le manava.

I le taitaia o faʻamaʻi, e taua le vavaeeseina o ketoacidosis mai ituaiga faʻamaʻi: urea, hypoglycemic, hyperosmolar ma lactic acid coma. Ina ia faʻateleina le iloa o le faʻamaʻi ma le leai o se malamalama i totonu o tagata, e masani ona faʻaaogaina le suega o le kulukose. I le auala na suia ai le tulaga o le maʻi (faʻaleleia poʻo le faʻateteleina), o se faaiuga ua faʻataunuʻuina e uiga i le mafuaʻaga o le tulaga le iloa.

Afai e atiaʻe le ketoacidosis, ona togafitia lea o togafitiga i lalo o tulaga maʻi. Ae e tatau lava ona amataina aʻo leʻi oʻo i le falemai, i le fale. Muamua, o se taumafa e faʻavae i le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo mai le taumafataga, e aofia ai susu (sisi, kulimi suamalie, pata). E tatau ona faʻamalosi le puleaina o le suavai ona o suamalie masani mai fualaau aina, tila, vai malenia alkaline. E mafai ona e faʻaaoga se fua faigofie mo le faia o se mea inu - 1 sipunamu o le susu palu i le 1 lita o le vai i se tulaga mafanafana. O le maʻi e manaʻomia ona tuʻuina atu moega le malolo.

I tulaga tumau, o togafitiga e faia i auala nei:

Afai o le tagata maʻi o loʻo i ai se tikeri ogaoga o le ketoacidosis e faʻamaʻi ile falemaʻi, ua auina atu o ia i le potu maʻi maʻi. O iinei, o le puleaina o le inisalini pupuu i le auala vevela ua faʻanatinatiina. E le gata i lea, o le tafe faifai pea o le inisalini e ala i le infusomat ua mautinoa. Ina ia faʻaumatia lona faʻasalalauga, faʻaopoopo le albumin human i le fofo. O nisi taimi o se tagata maʻi ua i ai le tulaga o le hypovolemic ua le mautonu i le tulaga o le faʻaitiitia o le tafe toto ma le maualuga o le viscosity. I lenei tulaga, o le faʻaofiina o vailaʻau faʻasolosolo e fautuaina.

O le aoga o togafitiga e faalagolago i le vave o lona faʻatinoga ma le mamafa o togafitiga. E tatau ona manatua i le mafaufau o le DKA e amata lemu, ae i se tulaga maualuga o le a vave ona avea o ia ma sui, pe a oʻo i le fua o le oti e tusa ma le 5-6 pasene o mataupu uma (mo tagata matutua - e silia i le 20 pasene). Faanatinati faalavelaveina o le acidosis e le faatagaina ai suiga e le mafai ona suia, lea e mafai ai ona faia se suʻesuʻega lelei mo le fofoina o togafitiga.

O togafitiga faʻaonapo nei e mafai ona faʻaumatia le ketoacidosis, faʻaliliu le ala o le maʻisuka i le masani masani. Ae ui i lea, o le puipuia o ona mea e sili atu ona faigofie nai lo le togafitia. Ina ia faia lenei mea, ua lava lava le tausisia atoatoa o pepa uma a le fomaʻi, e le aofia ai soʻo se togafitiga faʻapitoa ma faʻaaoga fualaau faʻamaonia e le mafaʻatauina e le o maeʻa ai le ola. O se matafaioi taua o le faia lea e ala i meaai lelei ma le mataʻituina pea o le maualuga o le suka. Pe a oʻo mai faailoga muaʻi o maʻi, e matua faanatinati le faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist.


  1. Kazmin V.D. Togafitiga o le maʻisuka ma togafitiga faʻa-aganuu. Rostov-on-Don, Vladis Publishing House, 2001, 63 itulau, faasalalau 20,000 kopi.

  2. Frenkel I.D., Persan SB. O le maʻi suka ma le gaʻo. Moscow, Kron-Press Publishing House, 1996, 192 itulau, faasalalauga o kopi e 15,000.

  3. Ostroukhova E.N. Meaʻai talafeagai mo le maʻisuka. Moscow-SPb., Fale Lomiga "Dilya", 2002,158 p., Circulation 10,000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga