O loʻo maua i le maʻisuka: Suʻesuʻega o le maʻisuka

O le maʻi suka e faatatau i le tulaga o le tino o le tino o le endocrine, lea e mafua mai i le le lava o le inisalini poo le teteʻeina o le tino i le hormone pe a fua mai i ni aofaiga. O le taunuuga o le faateleina o le kulūkose i totonu o le toto, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave i le gaioiga o le metabolism, o vailaʻau o gaʻo ma masini, vascular and pathologies.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka e tatau ona tupu i uluai faʻaaliga, ina ia talafeagai ma talafeagai le togafitiga. O loʻo talanoaina i le tusiga ni fesili e uiga i suʻesuʻega eseese o ituaiga 1 ma ituaiga 2 faʻamaʻi i tamaiti ma tagata matutua, e uiga i auiliiliga e talafeagai e faʻamaonia ai le siama, ma e uiga i le suia o iuga.

Faiga o togafitiga

O le faʻafitauli 1 (o se faʻavae e faalagolago i le inisalini) e masani lava ona tupu i se talavou ma i tamaiti, talu ai o mafuaʻaga o foliga o le gaioiga lea o mea e sili ona manaia ma faʻalavelave e faʻatasi ma se faʻasologa. Vailaʻau faʻamaʻi ma siama, o le faʻaaogaina o le autoimmune e mafua ai le oti o sela e synthesi le inisalini. E leai se mea e maua i le aofaiga manaʻomia. O le togafitiga mo lenei fomu o le togafitiga o le inisalini e faʻapipiʻiina ma se taumafataga maualalo.

Tusa 2 togafitiga (o se ituaiga e ese mai i le insulin) o uiga ia o tagata matutua, oi latou e fiasili, e taitaia se olaga e le masani ai. O le pancreas e maua ai le tele o le homone, o nisi taimi e sili atu nai lo mea e tatau ai. O siama ma fulufulu o le tino e faʻaitiitia le mafaufau i le insulin e aunoa ma le tali atu i ana gaioiga. O le falemaʻi o lenei fomu e le faʻamaonia e pei o le ituaiga 1 faʻamaʻi. Togafitiga o se taumafataga maualalo-gaosi ma fualaau o le suka.

Faailoga o le maʻisuka

O faʻamaoniga e mafai ona e mafaufau ai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faapenei:

  • sasaina o le paʻu,
  • faateleina le urination
  • fia inu pea
  • suiga i le mamafa o le tino (i le amataga, o le paʻu o le mamafa, ona maua ai lea o le tele),
  • manogi o le acetone mai le gutu (faatasi ai ma le ituaiga 1),
  • osofaʻiga mataga i totonu o maso o le tamai povi,
  • paʻu paʻu e pei o furunculosis.

O nei faʻaaliga e sili atu ona taua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O le ituaiga 2 e mafai ona avea ma soymptomatic mo se taimi umi (latent, latent).

I tamaiti, o le faʻamaʻi o loʻo i ai se faailoga sili atu ona mataʻutia. Faʻaalia i le vave vaivai, moe, maualalo le lelei, gau o le mamafa i tua o le faateleina o le 'ai.

Eseesega

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai suʻesuʻega falesuesue ma se talaʻaga faafomaʻi. I le faaopoopo atu i le faia o le faʻamaonia saʻo, e tatau ona fuafua lona foliga. Faʻaauau O faʻamatalaga e faia faʻatasi ma tulaga faʻaleagaina nei o loʻo faʻamatalaina i le laulau.

Le faʻamaʻiFaʻamatalagaFaʻaaliga faʻapitoa
O le maʻisuka insipidusFaʻailoga o le tino o le hypothalamic-pituitary, o loʻo faʻaalia e le le lava o le hormonone vasopressinMauaina tele, galala, afu, vulu, vevela paʻu, mago
Steroid diabetesO le faʻamaʻi e tupu ona o se gasegase o togafiti faʻamalolo poʻo pe a maeʻa le faʻaaogaina o fualaau oonaMauaina tele, vai inu, vaivai, vaivai. O faʻafitauli e le lava
Renal glucosuriaO le i ai o le kulukose i le mimii i ona tulaga masani ile toto. E tupu mai i se talaaga o faʻamaʻi masani fatugaʻoLē vaivai, faʻavaivaia pea, vaivai le paʻu, maua se lanu samasama. Faʻaauau pea le vevela o le paʻu
Glucosuria AlimentaryO le i ai o le suka i totonu o le uila pe a mavae le taua o meaʻai o gaʻo i meaʻai ma meainuUma faifaipea, fia inu, vaivaiga, faʻaitiitia le faʻatinoga, moe

Urinalysis

O se tasi o metotia autu o suʻesuʻega, lea e faʻaaogaina o se vaega faʻatagaina o le suʻega o le tino. O se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai le suka i le mimi, i nisi o tulaga e mafai ona i ai le 0.8 mmol / l. Afai ei ai faʻamaufaʻailoga i luga, o le upu "glucosuria" e faʻaaogaina.

O le aoina o mea mo suʻesuʻega, e tatau ona e saunia se mea mama vevela ma faʻamalositino le faʻamalositino. O le vaega muamua o le urini e le faʻaaogaina, o le ogatotonu e aoina i totonu o se atigipusa, ma o le mea mulimuli e tuʻuina atu i totonu o le faletaele. E tatau ona tuʻuina atu i le fale suesue i se taimi vave lava e mafai ai ina ia saʻo le taunuʻuga.

Ketone tino

O le foliga mai o le acetone i le urine o se faʻamaoniga e tutupu i le maualuga o le lipid ma le metabolism. Mo le fuafuaina o tino ketone, o suʻega faʻapitoa e talafeagai. I le faaopoopo atu i suʻesuʻega a le fale suesue, o le acetone i le faanatinati o tamaiti ma tagata matutua e mafai ona "vaaia" faatasi ai ma le fesoasoani o le suʻeina o fasipepa, lea e maua i falemaʻi.

Taʻu atoa toto

O le toto o se meaola ola, o le autu o le suiga lea i le solia o totoga ma tino o le tino. Vasega o faʻamaumauga na iloiloina i le taimi o le auiliiliga:

  • fuainumera faʻatatau o elemene fausaga,
  • hemoglobin maualuga
  • faʻataʻitaʻiga
  • hematoconi
  • erythrocyte suauu.

Glucose suega

Faʻaaoga le ulu poʻo le toto vevela. Sauniuniga mo le aoina o meafaitino e faapenei:

  • i le taeao ao leʻi suʻeina, 'aua le' ai se mea, e mafai ona e inu vai,
  • i le 24 itula mulimuli e le inuina ava malosi,
  • Aua le fufuluina o ou nifo i le taeao, lafo ese masi, aua o loʻo iai le suka.

Suesuega o meaola

O le eseesega o siama o le maʻisuka ua faʻamaonia e ala i le faʻamautuina o faʻataʻitaʻiga nei:

  • cholesterol - faʻatasi ai ma le maʻisuka, o lona maualuga e sili atu nai lo masani,
  • C-peptide - faʻatasi ma le faʻafitauli 1, faʻaitiitia le maualuga, ma le faʻamaʻi 2 - masani poʻo le maualuga,
  • fructosamine - o faʻataʻitaʻiga ua matua faateleina,
  • tulaga o le inisalini - faʻatasi ma le ituaiga 1, o faʻamaoniga ua faʻaitiitia, ma le tino tutoatasi o le inisalini, masani pe laʻititi le faʻatupulaia,
  • lipids - ua faateleina le maualuga.

Glucose toleni test

O se auiliiliga e tuuina mai i le taeao i luga o se manava gaogao. O le toto mo suʻesuʻega e maua mai se tamatamailima poʻo se vein. E fesoasoani le tagata suʻesuʻe i le fale suesue i le tagata maʻi e inu se vaifofo o le kulukose e iai sona faʻamaoni faapitoa. A maeʻa le 2 itula, ona aoina lea o le meafaitino i le auala lava e pei ona i ai i le mataupu muamua. E pei ona faailoa mai e le endocrinologist, e mafai ona talafeagai le faʻataʻitaʻiina ole toto.

Faʻamatalaina o taunuuga (i le mmol / l):

  • Leai se maʻisuka: i luga o se manava gaogao - e oo atu i le 5.55, pe a uma le 2 itula - e oo i le 7.8.
  • Preditebetes: i luga o se manava gaogao - e oo atu i le 7.8, pe a uma le 2 itula - e oo i le 11.
  • Maʻisuka: i luga o se manava gaogao - luga aʻe o le 7.8, pe a uma le 2 itula - luga aʻe o le 11.

Gelaglobin Glycosylated

O se suʻega faʻamaonia mo le siakiina o le maʻisuka. O lona faʻatinoga e faʻataga ai oe e faʻamalamalama faʻamaoniga o le kulukose i le toto i le past 3 months. Tuʻu mai le taeao i le taumafataga. Faʻaolaina o taunuuga:

  • o le masani e 4.5-6.5%,
  • ituaiga 1 maʻisuka - 6.5-7%,
  • ituaiga 2 maʻisuka - 7% pe sili atu.

O le aoina o meafaitino ma le sauniuniga a le tagata gasegase mo gaoioiga uma o loʻo i luga o se vaega o tausiga tausi maʻi mo tagata mamaʻi i falemaʻi ma falemaʻi.

Faʻamatalaga o faʻafitauli o le faʻamaʻi

I nisi o tulaga, o le suʻesuʻega o "faʻamaʻi maʻi" ua tuʻuina atu i tua o faʻafitauli. Afai na tupu muamua lenei mea, e tatau i le tagata gasegase ona faia i taimi uma se faasologa o suʻega e faailoa ai le faafitauli i le amataga. I totonu o taulaga ma nofoaga tutotonu, o le fuafuaga o suʻesuʻega na faia e tagata o loʻo aʻafia i tua, ma i totonu o nuʻu o lenei matafaioi o le parakalafa.

Ata faataitai o le fuataga:

  1. Faʻatalanoaga ma le suʻega a le fomaʻi. E aofia ai le faʻaleleia o le tino, faʻamalosi, suʻesuʻega faʻasalalau, faʻamatalaga vavalalata (e le aofia ai le retinopathy o le maʻisuka).
  2. Fefaʻatalanoaga ma se cardiologist, faʻataʻitaʻiga o le ECG, faʻamatalaga echocardiography, faʻasolosolo faʻamalosi (e fuafua ai le i ai o cardiosclerosis, maʻi fatu fatu).
  3. Iloiloina e se angiosurgeon, faʻasolosolo faʻataʻitaʻiga ma faʻamatalaga o pito i lalo (ia iloilo le faʻapitoa o vaʻa o vae, puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis)
  4. Fautuaga a tagata sā Nifalologist, faʻafouina o le ultrasound, toe faʻafouina, faʻasologa o vailaʻau faʻapitoa (ia vaʻaia le nephropathy o le maʻisuka).
  5. Iloiloina e se neurologist, naunautaiga o le lagona lelei, galuega faafoliga, foliga vaaia o le manava o le mafaufau (naunautaiga ole neuropathy o le maʻisuka, encephalopathy).

Ole taimi ole suʻesuʻega e faʻataga ai oe e amata vave togafitiga, puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli matuia ma tausia se tulaga maualuga o le ola mo le maʻi.

O le a le maʻisuka?

Talu ai ona o le faʻamaʻi ua vave lava ona salalau, ma e tele gasegase ua maliliu mai faigata, ua taʻua o le "mala" o le 21st seneturi. O le maʻi suka (DM) poʻo le "gasegase suamalie", pei ona latou fai mai ai, o se togafitiga o le autoimmune. I le taimi nei, o loʻo i ai ituaiga o faʻamaʻi, e pei o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2, faapea foi ma le maʻisuka gestation. E tasi uma le mea e tutusa ai - maualuga le kulukose poʻo le hyperglycemia.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se togafitiga lea e taofia ai le gaosiga o le inisalini. O se taunuuga o le le atoatoa o le tino puipuia o le tino, o le a amata ona afaina tele ai ia peta o peta o le motu, lea e nafa ma le gaosia o le suka.

O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela o le potu ma e faasolosolo lava ona amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le tele o taimi, o le maʻi e amataina i le matua, o lea ua taua ai o le tamaititi.

O se vaega tāua i togafitiga o le faʻamaʻi o le inisalini togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se tulaga lea e le taofia ai le gaosiga o le inisalini, ae o le gasegase o siama e taulai i le suiga o le hormone. O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o T2DM e taua o le meaʻai ma le genetics.

Afai e leai se mea e mafai ona faia e uiga i le genetic predisposition, ona tatau lea ona tau faaopoopo pauna. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le tupulaga matutua mai le 40-45 tausaga.

I le amataga o le atinaʻeina o togafitiga, e mafai ona e faia e aunoa ma fualaau oona, ma matauina se taumafataga ma le faatinoina o faamalositino. Ae i le aluga o taimi, ua faʻaitiitia le pancreas, ma ua faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, lea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau.

Ituaiga o le maʻisuka

O ituaiga masani o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi poo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le matua o maʻi e eseese mai le 0 i le 19 tausaga, o lona uiga O tagata matutua o loʻo i ai le le atoatoa o le inisalini e mafai ona aʻafia i le maʻi.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o sel o le pancreas e nafa ma le tuufaatasia o lenei hormone ua faʻaumatia. O vailaʻau vailaʻau faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli, faʻamaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻamaʻi, ma isi mea e mafai ona faʻaosofia ai se faʻaletonu o le tino.

I le taimi lava e tasi, o le tino o le maʻi na mafua ai le paʻu o le inisalini, ma o foliga masani o le maʻisuka o loʻo i luga o foliga, o loʻo tatou talanoa e uiga i le faʻasolosolo faifaipea ma le mamafa, o le galala e le maʻito ma le mamafa. E mafai ona togafitia lenei ituaiga o maʻisuka i na o sauniuniga inisalini.

Faʻamatalaga o le maʻisuka o le tamaitiiti

Ae o le maʻisuka i tamaiti e maua i le 5 i le 12 tausaga. Faʻasalaga o le tamaititi o loʻo ogatasi lelei ma faʻamaoniga o tagata matutua.

I se tulaga e le masani ai, o le maʻisuka e atiae i pepe faatoa fananau mai. O le suʻesuʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i nei pepe e muamua ona aofia ai le mataituina oi latou. E faʻafuaseʻi ona tupu le faʻamaʻi o tamaiti i le pepe, faʻavave ai le tulaga o le stool, o le mimiti e avea ma moli, e aliali mai le pala i luga o le paʻu.

Ma o mafuaʻaga o le maʻisuka i tamaiti e le gata o se mea e le paleni meaai ma le vave inu o le ava malosi, ae o aʻafiaga faʻapitoa ma mafaufau.

O nei mea taua e:

  1. Faateleina lagona.
  2. Manatu mamafa.
  3. Hormonal suiga.

I le faʻamuamua, o le faʻamautinoaina o le maʻisuka i tamaiti e masani lava e leai se eseesega mai faʻamaʻi i tagata matutua. E masani lava, o se tagata poto faapitoa ma masalosalo "gasegase suamalie" e faatonuina ai le tamaititi o se igoa mo le sueina o le toto.

O maualuga o le suka e ese mai tagata matutua. O lea, i tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga, o le masani mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L, i le tausaga e 2 i le 6 tausaga - mai le 3.3 i le 5.0 mmol / L, i le talavou, o faailoga e fetaui ma tagata matutua - mai le 3 3 i le 5.5 mmol / L.

Faatasi ai ma le faateleina o faailoga, o le maʻisuka ua maua i tamaiti. Afai o fua o le suʻesuʻega e amata mai i le 5.6 i le 6.0 mmol / L, ona faʻateleina lea e le fomaʻi se suʻega o le faʻapalepale kullukose. A mavae le lua itula o le suʻeina o sua suamalie, o le faʻamaoniga e oʻo atu i le 7 mmol / L o le a masani ai. Pe a faʻatusatusa i le 7.0 i le 11.0 mmol / L, o le mea lea e sili atu i le 11.0 mmol / L, o le maʻisuka i tamaiti.

A uma ona pasia se faasologa o suʻesuʻega, e mafai e se fomaʻi ona faʻamaonia pe faafitia le faʻamaonia o le mea na tupu. Ina ia iloa le faʻamaʻi, o le a le ituaiga o tamaiti, pei o taimi uma, o le auiliiliga o C-peptide o loʻo faia.

Faʻamatalaga ma le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti uma ma tagata matutua e aofia ai le inu o vailaʻau poʻo togafitiga o insulin, tausia o se paleni paleni, ma le mataʻituina o le glycemia ma taʻaloga.

Mo le vave maua o le maʻisuka ia faia, matua, ae maise lava le tina, e tatau ona vaʻavaʻai ma le totoa i le tamaititi.

O tamaiti e maua i le maʻisuka na o le ituaiga muamua, o lona uiga, o le insulin-e faalagolago. O le faʻamaʻi e maua i le auala tutusa e pei o tagata matutua, ma o le faiga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi tutusa.

Ae o loʻo i ai pea ni eseesega taua, ona o loʻo tuputupu ae le tino o le tamaititi, o lona tino, ma e matua vaivai lava. Le tamaʻi pepe o le pepe faatoa fanau - e na o le 6 cm, ae i le 10 tausaga e toetoe lava a lua, e oʻo atu i le maualuga o le 10-12 cm.

O le tino o le tamaititi e latalata vavalalata i isi totoga, e fesoʻotaʻi vavalalata uma i latou ma soʻo se soliga o se tasi okeni e taʻitaʻia ai i le maʻi o isi. Afai e le maua lelei le inisalini o le tamaititi, o lona uiga, ei ai sona maʻi faʻapitoa, ona i ai lea o se tulaga lamatia moni o le aafia ai o le manava, ate, le oona i le faagasologa tiga.

O le gaosiga o le inisalini e le pancreas o se tasi lea o ana galuega, lea e mulimuli ane faia e le lima o tausaga o le soifuaga o le pepe. Mai lenei tausaga ma oʻo atu i le tusa ma le 11 tausaga o tamaiti e sili atu ona aʻafia i le maʻisuka. E ui o se tamaitiiti i soo se matua e mafai ona maua lenei maʻi. O le maʻi suka o le muamua lea i faʻamaʻi uma faʻamaʻi i tamaiti.

Ae ui i lea, o suiga le tumau i le toto o le tamaititi e le o faailoa mai ai o loʻo ia maua le maʻisuka. Talu ai o le tamaititi e vave ona tuputupu ae ma atiina ae, o ona totoga uma e atiina ae ma ia.

O se taunuuga, o gaioiga uma o le tino i totonu o le tino i tamaiti e vave televave atu nai lo tagata matutua. O loʻo faʻateleina foi le metabolism o le Carbohydrate, o lea e manaʻomia ai e se tamaititi ona faʻaaogaina mai le 10 i le 15 g o sukavapi i le 1 kg o le mamafa i le aso.

O le mafuaʻaga lea e fiafia tele ai tamaiti uma i le suamalie - o le manaʻoga lea o latou tino. Ae e le mafai e tamaiti, i le mea e leaga, ona taofi a latou vaisu ma o nisi taimi latou te faaaogaina le lauti i ni aofaiga tele atu nai lo le mea latou te manaʻomia.

O le mea lea, e le tatau i tina ona faoa faamalosi tamaiti mai suamalie, ae ia pulea a latou taumafa masani.

Puipuiga o le maʻisaga matutua o tagata matutua

Talu ai o mafuaʻaga autu e mafua ai le maʻisuka o loʻo ola i luga o tagata matutua, o le gaʻo tele, toto maualuga, toto maualuga o le inisalini ma, i se tulaga maualalo, o se mea na mafua mai, puipuiga puipuia e ono faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

Ina ia taofia le atiina ae o le maʻisuka o le tagata e le o le insulin-toto i le matua, e te manaomia, muamua, ia mataʻituina lau meaai ma le mamafa, lona lua, ia tali sao i le olaga, aloese mai le atuatuvale ma le totoina o le toto, ma ia pulea le toto ma le insulin . E mafai ona e ola e aunoa ma le maʻisuka pe afai e te manaʻo.

Faailoga o le maʻi

E le gata i lea, o se suʻesuʻega taimi e mafai ai e oe ona filifili se togafitiga lelei. E tatau i tagata uma ona gauai faapitoa atu i faailoga o le maʻi:

  • Lē vaivai ma le vaivai,
  • O le fiainu lava
  • Vaaiga Taulaʻi
  • Pauna o suiga
  • Tue le paʻu.

O faʻamaoniga e le o faʻamaonia manino i taimi uma, o le mea lea e sili ai ona taua mo tagata gasegase o se vaega aʻafia e faia se suʻega o suʻesuʻega faʻaletausaga. O le faailoga muamua o le toto mai se tamatamai lima po o se vein. Faʻamatalaga o suʻesuʻega faʻaonapo nei e iloa ai le faʻamaʻi i le amataga - prediabetes, fuafua lona ituaiga - muamua, lua, gestation.

Faailoga o le maʻi

Faailoga o le maʻisuka e faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi. Faʻatasi ma faʻafitauli 1, o le pancreas ua aʻafia e valavala pe maeʻa atoa le gaosiga o le hormone. Ona o lenei mea, e le faʻafefeteina e le tino le kulukose mai meaai. A aunoa ma togafitiga, e le mafai ona pulea le atinaʻeina o le maʻi.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava i lalo o le 30 tausaga. Latou te maitauina faailoga nei o togafitiga:

  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faateleina le 'ai
  • le manogi o le acetone i le uila,
  • oso faafuasei o lagona,
  • tele le vaivai,
  • o se faʻalavelave matuia i le manuia.

A aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faigata ile ketoocytosis. Ona o le faʻamaʻi, o mea oona e aliali i totonu o le tino, lea e mafua ona o le malepe o lipid cell.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i tagata pe a uma le 35 tausaga. O le faʻamaʻi e sili atu ona afaina i tagata gasegase. E tusa ai ma fuainumera, 85% o tagata ua maua i le maʻisuka tigaina mai le faʻafitauli 2. O le faamaʻi e mafua mai i le tele o le gaosiga o le inisalini i le tino. Ae i lenei tulaga, o le inisalini e le aoga, aʻo gase ese le gasegase o le tino i lenei hormone.

O le maʻisuka ituaiga 2 e seasea faigata i le ketoocytosis. I lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga le lelei: popolega, ave vailaʻau, toto maualuga o suka suka mafai ona oʻo i le 50 mmol / L. O le tulaga e avea ma mafuaʻaga o le faʻamaʻavaina, leai se mafaufau.

Faʻasolo mea masani o le faʻamaʻi e tupu i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi:

  • lagona o le tumau o le gutu malolo
  • fiainu
  • se suiga tele i le mamafa o le tino,
  • le toe faʻafouina o manuʻa e tusa lava pe itiiti le faʻaleagaina o le paʻu,
  • moe ma vaivaiga
  • le atoatoa
  • faʻaitiitia le faʻamalosi o feusuaiga,
  • afaina o lima ma vae,
  • tingling sensations i vae
  • furunculosis,
  • faaitiitia le vevela o le tino
  • vevela paʻu.

Faʻamatalaga o faʻafitauli

Faʻamatalaga o le maʻisuka ua maeʻa Faʻatautaia e le Au Faʻatonu se numera o fautuaga o loʻo faʻavaeina ai le faʻailoga mo suʻesuʻega a le fale suesue o le maʻisuka. O le siama o le maʻisuka ua faia pe a oʻo i se suʻega o le toto na faia i luga o se manava leʻo, o le glucose concentration e ≥7.0 mmol / L i le plasma toto poo le ≥6.1 mmol / L i le toto atoa, poo se suega masani o le toto, ave i luga o se manava gaogao, o le kulukose maualuga lua faaluaina le 11 mmol / L i le plasma toto poo le 10 mmol / L i le toto atoa.

Manatua i nisi o gasegase (e itiiti lava nisi), ei ai maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i luga ae o tulaga faatauaina faataatia), ae o nei tulaga faatauaina e le maualuga tele lea o loo faaalia ai faailoga o le maʻisuka. O ia ituaiga o gasegase ua fautuaina e faia le suega o le faapalepale GTT - glucose.

Eseesega siama o le maʻisuka e mafai ai ona e iloa le ituaiga o faʻamaʻi. O le tagata tomai faapitoa e tosina atu le mafaufau i faailo o togafitiga, ona o ituaiga eseese o le maʻisuka o loo faamatalaina i le latou ata faatusa. O le ituaiga muamua o togafitiga o loʻo faʻaalia i se vave vave, 2 - faʻavave ona atinaʻeina.

O le laulau ua faʻaalia ai le faʻavae mo le siakiina o ituaiga eseese o le maʻisuka

Faʻatauga1 ituaiga2 ituaiga
Uma o le maʻiE itiiti nai lo masaniLuga masani
Le amataga o togafitigaFaasoaFaigofie
Tausaga o le onosaʻiE maua i tamaiti 7-14 tausaga ma i tagata matutua i lalo o le 25 tausaga.Suʻeina pe a mavae le 40 tausaga
SymptomatologyFaasoaBlurry
Inisalini faasino igoaLaititiMaualuluga
C pepide scoreLeʻo po o le faʻaituauMaualuluga
Vaʻalele i sē-ßO loʻo iaiUa leai
O le uiga e atiaʻe le ketoacidosisE avanoaTulaga maualalo maualalo
Faʻafouina insulinLe makainaFaʻaavanoa i taimi uma
Le aoga o fualaʻau maualaloLaititiMaualuga
Le manaʻoga mo le inisaliniTumauFaʻaalia i le taimi mulimuli o le faʻamaʻi
Taimi masaniO le faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le taumalulu-tau maluluLe iloa
Vaega i le auiliiliga o le urineAcetone ma glucoseGlucose

Faʻaaogāina o le siama, e mafai ona e iloa le ituaiga o maʻisuka: faʻagasolo, steroidal poʻo le gaioiga.

Ketoacitosis. E mafai ona tupu le maʻi i soo se tasi e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma faailoga o keocyto, o:

  • sili atu kulukose i totonu o le toto,
  • faʻaoga faifaipea,
  • taʻavale
  • tiga i le manava
  • manava malosi
  • vevela paʻu
  • mumu o foliga.

O aʻafiaga e tatau ona mafua ai vave togafitiga faafomaʻi.

O le hypoglycemia o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka o le toto. O le aiaiga eo mai faatasi ma:

  • gatete i le tino
  • vaivaiga
  • leai se mea,
  • lagona o le fiaai pea
  • ulu matua.

Afai o maua ia faailoga, e manaʻomia vave e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Fomaʻi cardiovascular. Faatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona mafatia le fatu ma toto. E i ai se faʻalavelave faʻaletonu o le fatu poʻo le osofaʻi fatu.

O le suʻesuʻeina o le toto maualuga ma le vevela fesoasoani e vave iloa ai le maʻisuka, ae peitai, e le naʻo le pau lea o le auala. O le suʻega sili ona saʻo o se suega o le hemoglobin glycosylated. I le taimi lava e tasi, o lona toe foi mai taua o le umi o le suʻesuʻega - e oo atu i le tolu masina.

E le pei o le toto samasama masani, lea e faʻamaonia ai le maʻi pe a maeʻa nisi o suʻega, o le suʻega mo le hemoglobin glycosylated e fesoasoani sao i le suʻesuʻeina o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le siamaina o le faamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina i aso taitasi o le urine. E masani lava, o le suka i totonu o le uila e le o aofia ai pe le silia le fua faatatau o le 0.02%. E siakiina foi Urine mo lona mea e maua ai acetone. O le i ai o sea vailaau o loʻo taʻu mai ai se taimi uumi o le maʻisuka ma le iai o faʻafitauli.

A maeʻa ona fuafuaina le gasegase, e tatau i le fomaʻi ona suʻeina le ituaiga o togafitiga. O le faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 o loʻo faia ai le faafetai i le suʻesuʻega o C-peptide. O faʻagata masani e le faʻalagolago i le itupa poʻo le matua ma o le fua mai le 0.9 i le 7.1 ng / ml. E le gata i lea, o se suʻesuʻega i C-peptides e fesoasoani i le ituaiga 1 maʻisuka e fuafua ai le sao saʻo o inisopa injections.

O le faʻatinoina o ia ituaiga suʻesuʻega e maua ai le faʻamaoniga tonu o le maʻisuka ma lona malosi.

E aoina e le fomaʻi se mea faigaluega, faailoa ai tulaga lamatia, faʻamaoni, faʻalogo i faitioga, suʻe le tagata maʻi, fuafua lona mamafa.

Faailoga e faʻaaogaina pe a faʻamaonia le maʻisuka:

  • malosi malosi faifai pea - polydipsia,
  • faʻateleina o le faʻamalosi faʻamaʻi - polyuria,
  • leiloa o le mamafa ma le fiaʻai tele - masani mo le maʻisuka ituaiga 1,
  • anapogi, taua tele le maua - masani mo le maʻisuka ituaiga 2,
  • afu, aemaise pe a uma ona 'ai,
  • vaivaiga lautele, vaivai,
  • ogaoga o le suamalie o le paʻu lea e le mafai ona faamalieina i soo se mea,
  • taoto, vili,
  • faʻamaʻi pipisi, e pei o le paʻu o le paʻu pustular, faʻaauau pea o le paʻu i le gutu poʻo le vevela, ma isi.

E le tatau ona i ai i le tagata uma ni faʻamaʻiga, ae afai e le itiiti ifo ma le 2-3 o loʻo matauina i le taimi e tasi, ona aoga ai lea o le suʻesuʻega.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e masani lava i le suʻesuʻega o le suka i totonu o le toto ma le urine. I mea uma, o le faateleina o le suka, ma le isi, faafuasei ma le tumau, o le faailoga autu lea o le maʻisuka. E manino lava o suʻesuʻega suʻesuʻe e le tatau ona i ai i le masalosalo, o lea e tatau ai ona faia i le fale suesue.

Ina ia mafai ona faʻamautu lelei le siama ma fuafua le laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tele o suʻega o suʻega suʻega e faia, lea e le na o capillary (mai le tamatamailima), ae o le toto vevela foi e ave, ma faʻataʻitaʻiga foi ma le avega o le kulukose.

Talu ai o le siama o le maʻisuka e mafai ona tolopoina ona o se taunuuga o togafitiga, o nisi o faʻafitauli o le maʻi suka o nisi taimi e atinaʻe i le vaitau lenei. Muamua lava, e le o aofia ai cataract ma retinopathy, mo lenei mea, o se tagata tomai faapitoa e suʻe le tupe ma le pene.

E mafai ona maua le faʻamaʻi o le maʻi fatu e ala i le fesoasoani a le KGG, ma o le le atoatoa o le tino e manino lelei i se faʻataʻitaʻiga.

Faʻamatalaga eseese

I se tulaga masani, i le taimi lava e uma ai le uta o le kulukose, o le toto maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, lea o se faailoga mo le gaosia o le inisalini. O le faʻamalositino o se aofaʻi lava e mafua ai ona paʻu i le kulukose toto.

O lona uiga, a maeʻa le 2 itula, e tatau ona toe foʻi le glukose i le faʻamaufaʻailoga muamua (i luga o se manava gaogao). O le laulau o loʻo faamatalaina ai pe faʻapefea ona faʻaogaina le suʻega ole toleniga o le kulukose e faʻamaonia ai le maʻisuka.

O le faʻavae autu mo le togafitia o le maʻisuka

O loʻo i ai ni faʻavae ua leva ona faʻatulagaina mo le siamaina o le maʻisuka, ua iloa e WHO. Muamua lava, o nei mea o faʻamaoniga o togafitiga ma le faateleina o le fua o le kulukose i le plasma o le toto vevela i le 11.1 mmol. O lenei mea ua iloagofie, o se tulafono, i fuainumera, o lona uiga o le fuaina o algorithms i soo se taimi o le aso e aunoa ma le amanaia o le taimi talu mai le taumafataga mulimuli.

O faailoga sili ona taatele o le faamai e tatau ona manatu o le polyuria (faateleina o le urine), polydipsia (fia inu pea), le maua o le mamafa o le tino pe a leai ni mafuaaga. Talanoa e uiga i metotia faʻataʻitaʻi, faʻalogo i:

  • o le fuafuaina o le kulukose i luga o se manava gaogao, e faaalia mai le 7 mmol i le plasma toto pe i le toto atoa e sili atu i le 6.1 mmol,
  • o le faailoaina o le fua ole kulukose o le a faia i luga o se manava gaogao, afai e le itiiti ifo i le valu itula ua pasia pe a uma ona 'ai meaai,
  • o se tasi o mataupu faavae o le i ai o le kulukose i le plasma e sili atu nai lo le 11.1 mmol i le lua itula pe a maeʻa le 75 g. glucose. Ole suega ole toleni ole kulukose, lea o se tasi ole laasaga i le mauaina ole maʻi.

I le leai o ni uiga iloga o le maʻi suka, ina ia faʻamaonia ai le siama, e fautuaina e toe iloilo le aso e sosoo ai. Afai e le mafai ona faʻamaonia le maualuga o le glycemia i luga o se manava gaogao po o le i ai foi o fua faasolosolo, o le a faia se suega o le faapaleni kullukose.

Suesuega i le fale suʻesuʻe e fuafua ai le faʻamaʻi

O le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai auala uma ma auala faʻaopoopo. I le tautalagia o le muamua, latou te gauai atu i le auiliiliga o le fua o le toto toto, o le faailoaina o le fua o le hemoglobin glycosylated, ma le toleniga o le faapalepale kullukose. Leai ni metotia faʻapitoa e maua ai suʻesuʻega e pei o le siakiina o le maualuga o le suka, suʻesuʻeina o le urine ma le toto mo le i ai o tino o le ketone ma o latou fua.

I le faia o suʻega falesuesue, e mafai e se fomaʻi ona faʻamalosi pea i le siakiina o fua o le fructosamine. Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa (e manaʻomia e faamanino ai le siama) e tatau ona avea o se suʻesuʻega mo le i ai o le inisalini i totonu o le toto, o se suʻega mo autoantibodies i peta beta o le pancreas e maua ai le inisalini. O se faʻamaoniga talafeagai o le maʻisuka ituaiga 2 e ono manaʻomia ai le suʻeina o le proinsulin, faʻapea foʻi:

  • faʻataʻotoʻotoga mo le aisa, adiponectin, leptin, resistin,
  • suʻesuʻega i le Peptide IIS,
  • HLA faʻamaʻi.

Ina ia pasia ia suʻega na tuʻuina muamua atu, o le ae manaʻomia se faʻamatalaga mai se endocrinologist. O ia lea o le a fesoasoani i le maʻisuka e fuafua po o fea ituaiga o siama o le a manaʻomia e ia, ma a maeʻa ona maua iuga o suʻega, o le a ia filifilia le auala e sili ona talafeagai e toe faʻaleleia ai, lea o le a fesoasoani e ausia ai iuga muamua.

O le tele o le taua mo le maua o se faʻamaumauga saʻo 100% e tuʻuina atu i le sao saʻo o suʻega atofaina. Ina ia ausia lenei mea, e tatau ona mulimuli mulimuli i fautuaga e fesootaʻi ma le sauniuniga mo le suʻesuʻega. E taua tele lenei mea i le faagasologa o le suʻeina o se tagata maʻi mo le maʻisuka, ona o nei metotia o suʻesuʻega e matua faʻapitoa lava e tusa lava pe itiiti le solia i tulaga sauniuni.

Faʻasologa o togafitiga eseese

Eseesega o siama e aofia ai le sailia o eseesega i le va o le ituaiga 1 ma le 2 ma le fuafuaina o ituaiga faapitoa o faamaʻi. E le tatau ona galo ia i tatou e mafai ona tatou talanoa e uiga i faiga faʻafeusuai, latene ma isi tulaga patino. E tatau ona malamalama e leai se sili atu nai lo le 10-20% o tagata gasegase e feagai ma le maʻisuka ituaiga 1, i isi uma o le inisalini tutoʻatasi tutoʻatasi.

I le tulaga muamua, o le faailoga e iloilo lelei, o le amataina o togafitiga e matuia, ma e leai se mea oona. I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o tagata gasegase e sili atu ona mamafa ma o loʻo i totonu poʻo matua. I le tulaga aoao, o lo latou tulaga e iloiloina e le itiiti ifo le taua. Ina ia faʻaeseese faʻamaʻi ituaiga 1 ma le ituaiga 2, e faʻaaogaina e tagata tomai faʻapitoa ituaiga faʻamalositino e pei:

  • Iloiloga C-peptide e fuafua ai pe o le pancreas o loʻo gaosia ai se vaega o le hormone,
  • autoantibodies ia maua ai le antibensic beta-cell antigens - o se tasi lenei o auala sili ona lauiloa mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1,
  • ketone tino i totonu o le toto,
  • metotia o suʻega faʻavae.

I le auiliiliina atili o auiliiliga e uiga i le siama, o tagata atamamai e taulai atu i eseesega taua i lalo o ituaiga o faamaʻi. O le mea muamua, i le tulaga muamua, o le maʻi e amata i le 30 o ona tausaga, i le lona lua pe a uma le 40. O le mamafa o le tino i le ituaiga insulin e faalagolago i ai, e le lava, pe afai e maua le maʻi o le ituaiga 2 mea lilo. O le amataina o le faʻamaʻi ma le ituaiga 1 e tele, ma le 2 e faifai malie.

E le gata i lea, o le maʻisuka 1 e maua ai le maualuga o le ketoacidosis, aʻo le 2 le toesea. E tutusa foi le faaaogaina i tino o le ketone, lea o loo i ai i le toto ma se ituaiga o le insulin. E taua foi le inisalini ma le C-peptide, faaitiitia i le mataupu muamua ma maualuga pe masani i le lona lua. O faʻasologa i vailaʻau vavalalata o le beta, lea e le o iai i le faʻasologa o le inisalini-tutoatasi, e le tatau ona le amanaiaina.

I le tulaga lautele, o faʻafitauli eseese e le faigata mo tagata tomai faapitoa. Ae ui i lea, o le vave o le faʻatinoga ma le aoga o galuega faʻaauau e taua tele. E tatau i le endocrinologist ona auiliili ia mea o loʻo i ai, faʻatusatusa i latou i iuga o suʻega, ma faʻavae i luga o lenei tusi faʻataʻitaʻiga talafeagai.

Faʻamatalaga o le faʻamaʻi i tamaiti

O le vailaau faʻaonapo nei e tele le aofaʻiga o auala vave ma saʻo mo le togafitia o togafitiga suka. Talanoa e uiga i suʻega o le maʻisuka ao laʻititi, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • o le tele o taimi, e iloa ai se togafitiga, o le toto maualuga o le suka o loʻo suʻesuʻeina i luga o se manava gaogao ma a maeʻa le 120 minute mai le taimi o le kulukose,
  • o le fua o le kulukose i se manava gaogao e masani ona masani mai le 3.3 i le 5.5 mmol. Afai o se aofaiga tele atu i le 8 mmol e maua i le anapogi o le toto, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai le faʻavaeina o le maʻisuka,
  • i le faaopoopo atu i se suʻega o le toto, o le suʻega o le urine mo le maualuga o le suka, faʻapea foʻi ma se suʻesuʻega o lona mamafa mamafa, e tatau ona manatu e lava le faʻamalamalamaina. E faʻateleina i le maʻi suka.

O auala faʻaonapo nei mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka i tamaiti e mafai ai ona iloa se togafitiga e tusa lava pe leʻi oʻo i le faateleina o le suka suka. Mo lenei mafuaʻaga, o suʻega faʻapitoa mo auupega e faʻaaogaina ai siama. O sosoʻo na tuʻuina mai e maua ai se mea e faʻasalalau ai, ma faʻateleina le avea ma tagata faʻatoʻilaloina ia i latou, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le tuputupu aʻe o le maʻi suka.

I le fale, afai ei ai se masalosaloga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti, o le toto toto e mataʻituina i le gasologa o le aso. E manaʻomia ai foʻi le faʻamaoniga o faʻamaoniga ao leʻi 'aina le meaʻai ma lua itula pe a uma le faʻaofiina o le vaega o le hormonal. O le puleaina o gaoioiga faaletino e manaʻomia foi. O nei mea uma o le a faʻatino lelei i le faʻaaogaina o se glucometer.

Faatasi ai ma le faateleina o le suka, e matua fautuaina lava e te feutagai ma se fomai faapitoa mo se suʻega ma se suesuega atoatoa. E tatau ona malamalama o le faitauga o le glucometer e le o 100% le faavae mo le siama o le maʻisuka, ae latou te mafaia ona vave faatino uma mea e manaʻomia.

Tuua Lau Faamatalaga