Mateʻo le neuropathy

Mateʻo le neuropathy

Faʻaaogaina le tui - o se meafaigaluega mo le suʻesuʻeina o faʻafitauli o le mafaufau
ICD-10G 63.2 63.2, E 10.4 10.4, E 11.4 11.4, E 12.4 12.4, E 13.4 13.4, E 14.4 14.4
ICD-9250.6 250.6
ICD-9-KM250.6
Medlineplus000693
MeshD003929

Mateʻo le neuropathy (isi Eleni νεσρνν - "namu" + isi gagana Eleni - "mafatiaga, maʻi") - faʻalavelave o le faʻalavelave faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le maʻisuka o toto laiti (vasa vasorum, vasa nervorum) - o se tasi o mea sili ona taatele faʻafitauli, e le gata i le taʻitaʻia o le faʻaitiitia o tomai e galue ai, ae faʻapena foi ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o manuaga matuia ma le maliu o tagata gasegase. O le togafitiga faʻaleagaina e aʻafia uma ai fiva namu: mea faʻapitoa, masini ma autafa. Faʻalagolago i le maualuga o le faʻaleagaina o ni filo, o loʻo iai ni suiga eseese o le neuropathy o le maʻisuka: mea faʻapitoa (maʻaleʻale), lagona-afi, autonomy (autonomous). Eseesega i le va o le neuropathy ogatotonu ma tua. E tusa ai ma le faʻavasegaga o le V. M. Prikhozhan (1987), o le faaleagaina o le faiʻai ma le vaʻalaʻau ua taʻua o le neuropathy matua ma, e tusa ai, ua vaevaeina i:

Faalavelave Cerebrovascular

| faasaʻo tulafono

Faʻasaga i tua o le maʻi o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le atiina ae o le faʻasolosolo o le ischemic o le faiʻai e faateleina. E tusa ai ma taunuʻuga o se suʻesuʻega faʻasolosolo i taimi uumi, na maua ai o le tele o mataupu fou o faʻamaʻi faʻamaʻi i tagata e maua i le maʻisuka e oo atu i le 62.3 i le 1,000 tagata, ao le toʻatele o tagata e 32.7 i le 1000 tagata i luga ifo o le 12 tausaga matauga. Ae ui i lea, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi ma faʻafitauli faʻafuaseʻi o le cerebrovascular e le ese mai i le toatele o tagata. Ua faʻamautuina o le maʻisuka o se tulaga lamatia mo le atinaʻeina o faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, e tusa lava pe o iai nisi mea faʻalavelave (toto maualuga, hypercholesterolemia).

Ae ui i lea, o le kosi i le tagata e maua i le maʻisuka e sili atu ona ogaoga i le natura, leaga le faʻamalositino, maualuga le tino ma le le atoatoa pe a faatusatusa i le paʻu i le faitau aofai e aunoa ma le maʻisuka. I se suʻesuʻega na faia e Lithner et al i le 1988, o le fuainumera o le tino mo le paʻu i tagata e maua i le maʻisuka e 28%, ma i tagata e leai se maʻisuka, e 15%. O le tulaga sili ona leaga ma le taunuuga o se taʻavale ua faʻaalia e uiga i le talaaga o le maʻisuka ua mafua ona o le maualuga o le faʻaleagaina o maʻi o le cerebrovascular. O suʻesuʻega a Epikopo i le U.S. na maua ai le lamatiaga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular i le maea ai o le faʻamaʻi muamua i tagata e maua i le maʻisuka e 5.6 taimi sili atu nai lo le maualuga o tulaga lamatia tutusa i tagata na maua i le stroke ae le maua i le maʻisuka (Alter ma et al., 1993).

O le taua o le hyperglycemia e avea o se mea iloga i le taimi o le taʻavale, i le va o tagata ei ai ma leai se maʻisuka, e tumau pea le finauga. O le Hyperglycemia e masani ona faʻapipiʻiina ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi: i le tasi itu, e mafai ona avea ma faʻamatalaga o le maʻisuka ua le masani ai, ma i le isi itu, e mafua mai i aʻafiaga faigata e aʻafia ai le atinaʻeina o se paʻu. I le taimi lava e tasi, o le tele o taimi o le maʻisuka na maua i le taimi o le atinaʻeina o se paʻu (e leʻi maua muamua) e maualuga pea ma, e tusa ai ma suʻesuʻega eseese, mai le 6 i le 42%. I le 1990, Davalos et al. Fausia se vavalalata vavalalata i le va o le matuia, afaina o le stroke, ma le kulukose o le toto i le taimi o le falemai. Ae ui i lea, o le fesili e lei faamaninoina: o le hyperglycemia o se tulaga tutoʻatasi tulaga lamatia mo le faʻalavelaveina o le gaioiga o le cerebrovascular po o le na ona atagia mai ai le ogaoga o le afaina o le atinaʻe, o lona voluma ma le localization.

O se suʻesuʻega o le maʻisuka o 411 tagata na maua i le maʻisuka ituaiga 2, na taitaia se vaitaimi e 7 tausaga, na latou iloa ai o le anapogi o le toto glucose e fesootaʻi ma le soifua maloloina o tagata mai gasegase o le cardiovascular system ma o se tulaga taua tele le tulaga lamatia mo le atinaeina o le macroangiopathy, e aofia ai maʻi cerebrovascular .

Tuua Lau Faamatalaga