Aisea e taua tele ai le lava o le moe?

O le moe o se mea tatau mo tagata uma. Afai e lava lau moe, o le a sili atu ona faigofie mo oe le ausia o le manuia, aveesea le mamafa ma ola umi. E le afaina po o le a le tele o lau taumafa ma le tele o taimi e te taʻalo ai i taaloga pe afai e te le masani ona moe poʻo le faʻamafaʻalo: pe ae moe faʻaletonu, o au taumafaiga uma ua le aoga.

Zzzzzz ...

I le vaveao o tagata, na momoe tele tagata ona o le mea moni na faʻafefegaʻi a latou tafaoga taʻavale i le oso aʻe o le lā ma le goto. O aso nei o loʻo i ai a tatou faʻamalama e faʻateleina ai le vaitau o la tatou gaoioiga, ma e tele mafuaaga e vavao ai mai le moe. E ui lava e eseese i matou uma, matou te manaʻomia se isi ituaiga moe, o nisi tagata atamamai e fautuaina itula e moe iva i le aso. Ae paga lea, pe a ma le tolu o tatou e mafatia i le le lava o le moe pe mai le le fiafia. O suʻesuʻega talu ai nei na maua ai le tele o tagata e le mautonu o latou gaioiga fiafia ao leʻi momoe: 90% matamata televise, 33% nofo i le komipiuta, ma 43% o galuega i fale. Masalo, o lona uiga afai e te faʻatasia uma nei gaoioiga, e mautinoa o le ae le manuia i le moe.

Leai se mea e itiiti ifo

Le lava le moe e aʻafia ai hormones o le puleaina o le gataifale, tuinanau, faʻatonuga, mafaufauga, ma le taʻavale. Le lava le moe e maua i le maualuga o le toto maualuga, faʻaleleia le maualuga o le hormone o le atuatuvale, o le fatu e se ese, e faʻavaivaia le puipuiga, ma o le aʻafiaga o fatu fatu ma le tele o meaʻai. O taunuʻuga o le suʻesuʻega i le 2004-2006. na faʻaalia ai tagata matutua, e masani ona momoe i lalo ifo o le ono itula, ulaula i taimi uma, inuina le sili atu ma le lima inu ava malosi, e le taʻalo i taaloga ma e mamafa tele. O le mea e mataʻina ai, o tagata matutua e sili atu i le iva itula o loʻo momoe ai i amioga lē lelei. Na maua e tagata suʻesuʻe mai Lonetona le le lava ma le tele o le moe nai lo le faaluaina o le lamatiaga o le oti vave nai lo le mea na faʻamoemoeina. Ua iloa e saienitisi le fesootaʻiga i le va o le le lava o le moe ma le maʻi fatu cardiovascular, ae latou te le o mautinoa pe aisea ua sili ai le leaga o le moe. O se mafutaga talafeagai ua faavaeina i le va o le atuatuvale ma le tulaga maualalo o le tamaoaiga, ae peitai o lenei mafutaga e leʻi suʻesuʻeina.

Cryptochromes

Cryptochromes o se upu uiga ese, e pei o se mea mai se ata tifaga lauiloa. Ae o le mea moni lava o se porotini o loʻo maua i soo se mea totino ma manu i luga o la tatou paneta. O nei palatini e malamalama lelei i le lanumoana o le vaveao ma le goto o le la, latou te puleaina o tatou pati circadian ma o loo i ai io tatou mata ma paʻu: tatou te lagona le susulu o le la, e tusa lava pe tapunia o tatou mata. Ua mafaufau pea pe faapefea ona iloa e le tauaso ua oo mai le aso? Cryptochroms e iloa ai le faʻaitiitia o le susulu o le la ma faʻaalia lenei pine pine e liliu ai le serotonin, lea e faatumauina ai lou uiga lelei i le aso atoa, i le melatonin, lea e mafai ai e oe ona maua se malologa lelei i le po. Pe a oʻo mai le la, o le gaosiga o le melatonin e taofia ma ua amataina le faʻaogaina o le serotonin, ma e ala i luga ma malolo. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le inisinia toe faʻaleleia le serotonin e togafitia ai le atuatuvale. E mafai e tagata uma ona foia le atuatuvale ma le popole pe afai latou te moe lelei ma sili atu.

Malamalama e fasioti melatonin

O le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le laʻau faʻamalosi e suia ai le paʻu masani o le gaosiga o le serotonin-melatonin, lea na atiae i luga o le faitau afe o tausaga o le evolusione. Melatonin e gaosia i le pogisa, o lea o le umi e te nofo ai, o le a itiiti le melatonin o le a iai i lou tino, ma o le ai ai se aafiaga le lelei i lou mafaufau ma le soifua maloloina faaletino. O suʻesuʻega ua fautua mai ai o le matua o le matua e fesoʻotai ma le maualalo o le melatonin ao moe. E manaʻomia le Melatonin mo le aʻoaʻoina ma le faʻaleleia o mafaufauga, e faʻaaogaina foi e togafitia ai le faʻamaʻi o le Alzheimer. O se antioxidant malosi tele lea e puipuia ai DNA mai radical free ma taofia ai le atinaʻeina o ituaiga o kanesa. E mafai ona e maitauina lenei mea i tagata faigaluega i le po. O suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia ai o latou taamilosaga vavalalata ma le maualalo o le melatonin e faateleina ai lo latou lamatia o le kanesa. Afai e te faigaluega i le po, e sili atu i le meaʻai i le polokalama ma le polokalama faamalositino. Afai e mafai, toe suia aso ma le po.

Ae e te leʻi faʻanatinati e suʻe fualaau faʻamaʻi ma le melatonin, ia manatua o lenei mea e na o se fesoasoani puupuu. O na togafitiga o le a na o le mafuaʻaga o lou tino e amata ona gaosia le melatonin. E leai se mea e mafai ona suia se moe maloloina.

Faitau le Mamoe Mamoe

O le leai o se moe e suia ai le metabolism glucose. O le mafai ona faʻamalosi le inisalini ma tali atu i le inisalini e faaitiitia e tusa ma le 30%, e pei lava o le maʻisuka. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le loloto o le moe e fesootaʻi ma faʻafitauli o le faʻalogo. E le na o le aofaʻi e taua, ae o le lelei foi o le moe.

O le moe leaga e faʻapupulaina ai le maualuga o le cortisol, o le vevela o le tiga lea e aafia ai le tino i le tele o auala, ma afai e faʻasolosolo, ona sili lea o le faafitauli. O maualuga o le cortisol e faʻaitiitia ai le testosterone, e afaina ai le puipuiga o le immunity, fesoasoani i le gau o le muso ma faateleina ai le toto. O Cortisol e nafa ma le faaputuputuina o gaʻo, aemaise lava i le manava, ma pe a gaʻo le gaʻo iina, o le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular ma le maʻisuka ua faʻateleina.

Cortisol e faʻaititia le serotonin maualuga, ma faʻalauteleina le serotonin e gaʻo (pei o suamalie). O le mea lea, e toʻatele tagata e 'ai le selu i lalo o le atuatuvale poʻo le taimi latou te nonofo ai e aunoa ma le moe. Talu ai o le serotonin e maua ai le filemu o le mafaufau, faʻaleleia lagona ma faʻaitiitia le atuatuvale, tatou te naunau pea i isi mea suamalie.

Ina ia manuia le mamafa o le mamafa, ia lagona le malosi, ia maua se lagona lelei ma le manao i feusuaiga, e tatau ona faatumauina se tulaga maualalo o le cortisol ma faʻaitiitia ai le mafatiaga. O le puleaina o le popolega o le mea sili lea ona faigata i sosaiete nei. Matou te feagai ma le atuatuvale i le taeao i luga o le auala e faigaluega ai ma faaiu i le matamata i le tala fou ao lei alu i le moega.

Alu i le itu pogisa

Atonu e te iloa le mea o le a ou fai atu i le taimi nei. E tatau ona tausia le tumama o le moe ma mulimuli i le fuafuaga lenei.

  • Fai lou potumoe mo se moe mo oe, o se nofoaga e malolo ai ma fiafiaga, ae le o le atuatuvale ma le le mautonu.
  • Aloese mai le kofe ma isi mea e vevela ai aʻo lei moe. Tusi i lalo mea e faʻaosofia ai oe e taulimaina lenei taeao.
  • Taumafai e alu i taimi uma i le moega i le taimi e tasi, e oʻo lava i faaiuga o vaiaso. O lenei mea e faʻasalalau ai lau pa'ō taʻavale.
  • Ae e te lei alu i le moega, aua e te 'ai i se mea mamafa. Afai e te manaʻo e 'ai, filifili se porotini, ae le o le carbohydrate. O le filifiliga pito sili ona lelei o le kusi falaoamata ma le blueberries. E tatau ona malulu le potu, pe a ma le 16-18 tikeri. Le vevela tele ma malulu tele - leaga.
  • Moe i le pogisa. O le pito sili lea ona taua ona o le malamalama o le a fafagu ai lau faiʻai aʻo leʻi alu le faʻamalo. I le faaopoopo atu i pupuni, aveese faʻamalo faʻamalosi eletise ma moli pupula, aveese uma masini faaeletonika ma moli matala.

Manatua: oi tatou uma o tagata pisi tele, e tatau ona tatou faia uma mea e tele. Ae ui i lea, o lau gaioiga o le a faʻaitiitia pe afai e leai sou malologa lelei. O le lelei ma le tele o le moe e afaina ai lou aso. Ma le aso e sosoo ai. Ma faaauau pea lava pea.

Muamua mo le soifua maloloina

  • O le taimi o le moe e maua mai ai e le tino se vaega faaopoopo o molelatini porotini e fesoasoani ai i le faʻaogaina o le tino e toe faʻafoʻi ai le tino na faaleagaina e ala i le atuatuvale, osofaiga o mea oona ma siama matautia. O le mea lea, i se taimi puʻupuʻu pe, i se isi itu, o le moe umi lava e oʻo atu ai i le faʻavaivaia o galuega toe faʻaleleia o le tino puipuia o le tino, ma o se taunuuga, o le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻafitauli.
  • O le moe lelei e maua ai se matafaioi taua i le toe faaleleia ma le faafouina o aso uma o la tatou cardiovascular ma circulatory system. O le leai o se moe e le o toe umi pe mulimuli ane e mafai ona taitai atu ai i le ofisa o le cardiologist le faitioga o le maualuga o le toto, tachycardia ma e oʻo lava ina amata ai se lave.
  • O moe e taofiofi le gaioiga o le tino i le inisalini - o le hormone e nafa ma le suka. E le lava le lava o le moe mo ni nai aso, ma o le maualuga o le suka o le toto o le a oso i se tulaga matuia.
  • I le taimi loloto o le moe (tasi le itula talu ona momoe), o le tele tele o le homone o loʻo tuputupu aʻe e maua mai - hormone tuputupu aʻe. E le na o le faʻaosofiaina o le tuputupu ae oo tatou tino i tausaga patino, ae e toe faʻafouina ma faʻamalosi ai foi le tino. Manaʻo i se tino maloloina ma le vane? Moe i lou soifua maloloina! Ae aua neʻi misia le aʻoaʻoga.

Lona lua, mo le faʻamoemoe

  • Aʻo tatou matamata i miti lanu, o loʻo galue malosi a tatou faiʻai, faʻamaumau i mafaufauga umi mo faʻamatalaga uma na tatou mauaina i le aso ua tuanaʻi, fai se avanoa mo le saʻo saʻoga o le fou. A aunoa ma le tuuina atu i le faiʻai le taimi e "toefaʻatonu" ai, e ono lamatia ai le galo o se mea taua tele.
  • E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o le lelei ma le umi o le moe e aʻafia ai lo tatou gafatia e manatua ai faʻamatalaga fou ma vave ona faia filifiliga tonu.
  • E na o se miti lava e mafai ona liliu i tatou taʻitoʻatasi i totonu o se alii sili. I se isi faaupuga, moe umi - ma o le ae maua le taimi e toe faʻaleleia atili ai mataupu i le aso. Ua faamaonia: o le tasi itula o le moe e mafai ona faaitiitia ai a tatou galuega faʻapea foi le leai o se po.
  • Le lava le moe e tau atu i le moe - o se galo puupuu po o, i se isi faaupuga, o le vave ona tape i le taimi o le sologa lelei. O le mea e sili ona le fiafia i lenei setete o lona le lava lea o le puleaina. O le mea moni na tupu ia te oe pe ae faafuasei, ona o le leai o se mafuaaga, na pauu ese mai le mea moni, na misia se vaega o se lauga manaia po o se faasologa o mea na tutupu ...
  • Ia manatua nei le tele o taimi talu ona mavae le faitau a le Patilomaio (faitau, leai se moe) na e faʻaalu ai se aso fiafia? E foliga mai, e leai lava. A aunoa ma le momoe i le tasi po, e tusa lava pe sili atu le manao, o le a le mafai ona tatou aveesea le faiʻai mai le paka taʻavale ma auai i le galuega.

Lona tolu, mo le malosi faaletino

  • O le mea muamua e mafua mai i le leai o se moe e fulafula. Faʻasalaga oe ile moe, e te le tuʻuina atu i le tino le taimi talafeagai mo le toe faʻafouina / faafouina / faʻamamaina o le tagata lava ia. E leai se aoga i le aoaoina o se tino moe ma le le paʻu, aua o mea uma e le sili atu e le mou atu i soo se mea, ae o le a na o le faaluaina. O le vaivai o le musika o le a aofia ai foi i le po o le "po" i le taimi nei, o le tino o le puipuiga o le tino o le a faasolosolo malie, ma o aʻa e le maua se taimi e toe ola ai aʻo moe umi.

I se tasi po e aunoa ma le moe e mafai ona faʻatusatusa i le 6 masina o le le paleni

  • O le mea lona lua e lamatia ai oe o le taumafa (o le lelei lelei o le moe e nafa ma le paleni o hormones e pulea ai le manaʻo). Pe e te manaʻo e ai pe leai, e te le faaseseina le physiology: o le a toso oe i le pusaaisa i le aso atoa, aua o le moe ma le metabolism e pulea e le vaega lava lea o le mafaufau. A tatou mananao e momoe, e le ulu leptin i le toto - o le hormone lea e faʻaalia ai se lagona o le nofo filemu. O se taunuuga, ua fafagaina i tatou i nisi ituaiga o mea leaga i le po ma ua leai se moe, ua faaputuina io tatou maso se vaega fou o le vai ma toxins, vaivai ma le ulu.
  • Aua nei galo o le po le moe o le tele o le atuatuvale mo le tino, ma o le a le mea tatou te faia i taimi o faigata? E saʻo, o matou o meaʻai pe, i se isi itu, fia 'aʻai, lea e faʻagesegese ai foʻi le metabolism.

Fa, mo se uiga lelei

  • O le le lava o le moe e faʻaititia ai le lelei o le vaega o le faiʻai lea e nafa ma le fealofani ma le filemu. E mautinoa lava ua uma ona e maitauina e sili atu ma le tasi, i luga o se ulu (moe) soo se faafitauli e mafai ona foia ma o le uiga e masani lava i luga.
  • E ui lava i le le masani ona le saʻo, ae ua toe faʻafouina faʻamau i le 7-8 itula o le moe. O le mea lea, o le lava o le moe o lona uiga o le le faʻavaivai ma le le fiafia. E taua foi le iloa o le le lava o le moe e vavalalata ma se maʻi le lelei e pei o le atuatuvale (e tusa ai ma suesuega, 90% o tagata mafatia e le lava le moe e le aunoa).

Ia, tautau i luga? Sei o tatou taumafai e tape lau komepiuta i le aso nei i le tasi itula, tape moli ma vave ona alu i se miti.

Faaiuga

O le moe atoa o le ki lea i le fiafia lelei, foliga lelei, malosi ma lelei le soifua maloloina.

Alu i le moega i totonu o se potu e matala ai faamalama, aua le 'ai 3-4 itula ao lei moe, fiafia i le mii aʻo lei moe ma aveesea masini faaeletonika (telefoni, komepiuta, papa) mai le moega. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e faigofie ai ona moe ma alafaʻi malie!

1. Fiafia.

O le mataala pea ma le malosi o le mea lea e toatele tagata e moemiti i ai. Ae, ona o le le lava o le moe, e masani lava ona lava le malosi mo 2-3 itula, ma e tusa lava pe aʻafia le kofe malosi. Faʻaauau le lava o le moe, e mafai ona e galo e uiga i le vaivai ma le leai o se malosi, ma i le toe maua mai le malosi ma le malosi.

E mafai ona e faʻaaoga ni toniga o teuteu lelei, faʻalelei ma faʻapolofesa faʻapitoa e nofo lelei ai i soʻo se tulaga. Ae, e leai se mea e mafai ona faʻatusatusaina i se laʻau ola maloloina, susulu o paʻu, mata manino - o taunuuga o se moe masani ma le moe atoa. I le taimi o moe, o le tino e maua ai le melatonin, e masani ona taua o le hormone o le talavou. O lona le atoatoa e mafua ai faafitauli i le paʻu, lauulu, fao, mamafa mamafa. O le mea lea, o le moe masani e mafai ona suitulaga i le tele o malaga i le potu matagofie ma e tuai ai foi le foliga mai o mafiafia loloto.

3. Lelei lelei.

E oʻo lava i le leai o se moe e afaina ai lagona o se tagata. E toaitiiti tagata e fiafia e feita, faanenefu, vave vave ma le malie. Ae, o taunuuga le maalofia ia o le moe le talafeagai. O le moe masani e maua ai e le tagata le avanoa e nofo ai i se tulaga lelei mausali, faateleina le tetee atu i le atuatuvale, ma fesoasoani ai foi e taulimaina popolega faalemafaufau ma lagona.

4. Se ata matagofie.

Ua leva ona faamaonia e saienitisi le i ai o se mafutaga i le va o le malologa ma le saoasaoa o faagasologa gasegase. Afai e le lava le moe a se tagata, e leai se malosi o le tino ma taumafai e taui i ai e ala i le faateleina o mea taumafa, ae talu ai ona o le faagasologa o le gasegase e maua i se taimi lemu ona o le leai o se moe, o meaai ua aina ua gaosia i le tino. O le ki i se ata matagofie o se miti atoa, ma a aunoa ma lea o le a faigata ona ausia se taunuuga tumau.

5. Gaoioiga lelei.

O le a le tagata e le moe lelei o le a faia i se aso, o se tagata malolo e mafai ona faia i le 1-2 itula. O le moe atoa lava e toe faʻafoʻisia le malosi ma le faʻatinoga, e manino lelei ma tumau ai mafaufauga. O le mea lea, o le taimi e moe ai e le mafai ona mafaufauina e le aoga. Faʻafetai i se moe masani ma masani, o le ae faʻapolopolo le tele o le taimi e ala i le faia o galuega faigofie i aso faisoo e tele vave ma sili atu ona lelei.

6. Faʻasalaga.

E toatele tupulaga talavou e le mafaufau i le auala e ola ai i se olaga umi. I aso nei latou te faʻaogaina o latou tino ola maloloina ma le soifua maloloina i le maualuga, e aunoa ma le mafaufau e le o faʻasaga i latou. O le moe atoa o se saofaga i le umi. O le taimi na faʻaaluina i le aso i le lelei o le moe o le a toe foi mai i le lumanaʻi ma ni tausaga faaopoopo poʻo ni tausaga. Ua uma ona taʻua i luga e faapea i le taimi o le moe, e maua ai e le tino le melatonin, lea e nafa ma le moe ma toe malosi. O lenei hormone faʻagesegese le faagasologa o le matua, e masani ona amata le toe faʻafouina o sela o le tino atoa.

7. Faʻaosofia le tetee.

E ese mai i le mea moni e faapea, o se miti lelei e maua ai e se tagata se uiga lelei, o le a atili ai foi lona tetee atu i le atuatuvale. O le faʻafouina o le tino e mafai ona faʻafetaiaʻia soʻo se avega. I se isi itu, afai o se tagata ua lelava ma e le o se taimi e le lava ai lona moe, e oo lava i se mea faatauvaa e mafai ona maua ai e ia le lagona sili ona malosi o lagona i le atuatuvale.

8. Puipuiga malosi.

E tusa lava pe le lava se moe a se tagata i le tasi po, e le aoga le faʻaogaina o puipuiga.O le le lava o le moe e matua faʻavaivaia ai le tino puipuia o le tino, lea e le mafai ai e se tagata ona puipuia mai vailaau faʻamaʻi ma siama. O le matauina pea o le moe e mafai ai e le tino ona faʻamalosia ana galuega puipui, ma o lenei mea e le mafai ona faʻaaogaina.

9. Matalelei lelei.

Ua maua e tagata suʻesuʻe e masani lava o le faafitauli o le myopia ma le astigmatism o loʻo aʻafia ai tagata na latou le amanaia le malologa lelei. I le faagasologa o le moe, o fatu o faiʻai oe nafa ma vaaiga vaaia, ua toe faʻaleleia, ma ua malolo mata, o le mea lea e le faʻaleagaina ai le tioata.

10. Manatua lelei.

O se tagata momoe e masani ona faasalalauina. O faafitauli masani o le sailiga faifaipea mo ki, telefoni, faʻagaloina, taofiofi. O le moe atoa e mafai ai e le faiʻai ona toe ola maloloina, ma o le mea lea, o tagata malolo e maualuga le gauai atu i ai, lea e vavalalata ma le manatua. Faʻafitauli i le faʻaosoosoina e mafai ona faʻaosoosoina ai le tele o faafitauli, i galuega faʻapitoa ma le olaga patino.

O le moe e taua tele sona sao io tatou olaga, ma e le o se mea le aoga tatou te faʻaaluina le tele o taimi i luga. Aua e te tuulafoaiina se malologa lelei, ma o le a sili atu le faamanuiaina o lou olaga ma sili atu le fiafia.

E faapefea ona fesootaʻi le moe ma le popole?

Sa leva ona sailia e saienitisi le tali i le fesili: aisea e moe ai? O le mea moni, mai le manatu o le evolusione, o le mea aupito sili lea ona leai se aoga - e ave ma momotu mo le tele o itula, aʻo tumau pea le leai o se puipuiga. Ae ui i lea, talu ai e leʻi maliu tagata i fafo atu ma, e le gata i lea, e leʻi aveesea lenei "masani", o lona uiga e taua tele le moe. Ma o le mea moni lava.

O le moe, e foliga mai e tape uma o tatou mafaufauga ma gaoioiga faaletino. Ae ui i lea suʻesuʻega ua faʻamaonia ai e le o tapunia le faiʻai, ae o lana galuega o loʻo i ai suiga o le tau. O nei taamilosaga, suia o le tasi ma le isi, ua taʻua o vaega o le vave ma le lemu le moe. I le po latou te suia le tasi ma le isi 5-6 taimi. Ua maua e saienitisi e faapea o manu uma sei vagana ai ua malulu-toto na i ai nei vaega. E tusa ai ma se tasi o faʻataʻitaʻiga, o le REM phase e manaʻomia mo le matua o le nerve tissue ma le fausiaina o le fausaga o faiʻai. O lenei mea e faʻamaonia ai o le moe ma le faʻalavelave, poʻo lona atinaʻe, e vavalalata fesoʻotai.

O le mea moni i tamaiti o le taamilosaga a le REM e sili atu nai lo le mea e faʻamaonia e tagata matutua o le vaega vave lea e manaʻomia mo le matuitui o siama namu. Ma i le vaitau o le atinaʻeina o intrauterine, o le fetus e faʻaaluina le tele o lona taimi i le moe vave. O le mea lea, e mafai ona finauina e le mafai ona faia ni vaega o le faiʻai e aunoa ma lenei taamilosaga.

Ae faʻafefea e uiga i tagata matutua, o latou faiʻai ua maeʻa? Aisea latou te manaʻomia ai le vaega moe o le REM? E aliali mai o le taimi lea e "faamama" ai e le faiʻai le faʻamatalaga na maua i le aso, fai ai manatuaga, ma soloia mea tutupu, i se isi itu, mai le mafaufauga. O le faʻavasegaina o faʻamaumauga, e tusa ai ma saienitisi, o loʻo faia ai ni miti. O le osofaʻi o le ita mai o lagona tuinanau e avea ma vaaiga manino e le o fesoʻotai atu i soo se vaega, e le mafai ona vavalo i le lumanaʻi ma, i se tulaga aoao, o mafaufauga ma faʻatulagaina ei tatou i le taimi o le fafagu.

O se faasologa o suesuega o meaola na faamaonia ai lena mea le taua o le moe ile REM e taua tele. Afai e fagua i taimi uma le manu i le taimi tonu lava o le amataga o lenei vaega, ona maeʻa pe a ma le 2-3 vaiaso o le a maliu ai. O lona uiga, e taua le le na o le moe, ae ia alu i le taimi vave. Ae a pe a leai? E faʻapefea ona aafia le soifua maloloina ma le ola ile toesea poʻo le le lava o se moe i luga o le uila?

Le mafuaʻaga o le le lava o le moe: iuga faanoanoa o le leai o se moe

Afai o le moe ma le faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi e fesoʻotaʻi vavalalata, e le o le moe o le a aʻafia ai naʻo gafatia mafaufau? O lenei vaega e moni, e pei ona faʻamaonia e le au auai i le suʻega, o ē na faʻamalosia malosi le vaega REM. O le ala i luga, na latou faaalia ai le le lelei o taunuuga pe a pasia suega mo mafaufauga ma mafaufauga. E ui lava o le vaega o loʻo pulea, i le isi itu, o le taeao na tuʻuina mai ai e le au auai le tali saʻo.

Peitai, o le moe e manaʻomia e le gata mo mafaufauga ma mafaufau. Na faʻamaonia foi le faʻamaonia o tagata suʻesuʻe na momoe e tali atu i mea e sili atu ona faʻalagona ma malosi. O le faiʻai na le faia le saʻo algorithm o gaioiga, ae na ia tuuina mai tulafono o le "lavea ma le taʻavale" (o se faataitaiga anamua o amioga e taua i primates maualuga). O le aveeseina o tatou lava moe maloloina, tatou te le maua ai o tatou foliga faaletagata ae le mafai ona faia ni faaiuga malamalama ma talafeagai.

E ui i le mea moni o le vaega vave e taua tele mo lo tatou lalolagi i totonu, mafaufau, mafaufauga ma lagona, ae le lava. Ia mautinoa e alu i le tele o tafaoga moe ma o le po. O loʻo i ai i lalo o ia tulaga e faʻapenaina ai e le pine paʻu le tele o le tele o le melatonin.

O lenei hormone e aofia ai i le tele o auala, ae o ana meatotino autu o le faatonutonuina lea o le paaga circadian ma faʻalavelave ai le tuputupu aʻe o le tino. O le fesoʻotaʻiga i le va o le tuputupu aʻe o nisi o kanesa ma le siʻomaga ua leva ona faʻamaonia. O le mea lea, e taua e le gata ina moe i mataupu faavae, ae ia moe saʻo. E faʻapefea ona faitau faʻatasi.

Paʻu moe aʻo leʻi 00:00 i le taeao ma ala i luga ile 05:00

O le vaitau lea e maua ai le maualuga o le melatonin. O lenei hormone e matua nofouta lava i le ao, o lona uiga o le vaveao o le a le toe gaosia. O le moe uma lava i le 5-6 o le taeao e mafai ona manatu e leai se aoga.

Ia mautinoa le leai o se malamalama

Ma le isi, ona o le lagona o le melatonin i le malamalama, e tatau ona e taumafai e aveese uma punavai malamalama. E oo lava i se moli susulu i luga o le mata e mafai ona faaitiitia ai le gaosiga o lenei hormone. Afai o le pouliuli atoa e le mafai, fai se moe moe. Ma, ioe, aua le aoaoina tamaiti e momoe i le po i luga, e le lelei tele mo le tino ola.

Aveese masini faigaluega

E faʻaaoga e eletise eletise malosiaga eletise. O tatou faiʻai foi, na o nei laina e le fetaui. O lenei le mautonu e afaina i suiga masani mai le tasi vaega o le moe i le isi, ma, i le mataupu faavae, e afaina ai le galue o vaega taua uma o le tino. E manino lava, e le mafai ona faʻamalosia mea uma i totonu o le fale, ae o le a le faigofie le tuʻuina o le telefoni i tafatafa o le aluga.

Faaaogaina o le carbohydrate mulimuli pe a ma le 4 itula aʻo leʻi momoe

O le inuina o se ipu lauti faatasi ai ma kuki ao le i momoe e mafai ona faaleagaina le lelei o lenei miti lava ia. O se faʻateleina tele, ona pa'ū lea o le inisalini i le toto, e mafai ona taʻitaʻia ai le le mafai ona momoe pe fafagu faʻafuaseʻi i le ogatotonu o le po.

O le fesuiaiga o mea tau tomai na aveesea ai le tagata mai mamao masani o le olaga. Matou te le momoe pe a oso le la, ma matou te le tulaʻi i luga "ma roosters". Ae o le evolusione na le faia lenei mea mo le tele o seneturi ina ia faaatoatoaina ai aso uma o le moe ma le ala mai ina ia mafai ai ona le amanaiaina e aunoa ma ni taunuuga.

Manatua o le moe ma le faʻaoga o le tino, faʻapea foi ma le setete o lau puipuiga, mafaufau ma lagona e fesoʻotaʻi lelei. Soʻo se faʻalavelave moe e tatau ona faʻafesoʻotaʻi e se fomaʻi (e amata i le, se fomaʻi), ma e le faʻatali sei oʻo ina oʻo atu lenei mea i le le lelei o le soifua maloloina.

Atonu e te fiafia i: Suʻega e siaki ai le manatua.

Tuua Lau Faamatalaga