Le leaga - ma - lelei - cholesterol

Cholesterol o se vailaau e tatau mo le faʻavaeina o siama faʻamau. E maua ai lo latou gafatia ma le gafatia, o lona uiga e mafai ona latou maua ni meaʻai. Tatou te manaʻomia lenei mea gaʻo:

  • mo le tuufaatasia o vitamini D,
  • mo le tuufaatasia o hormones: cortisol, estrogen, progesterone, testosterone,
  • mo le gaosiga o meaʻai suamalie.

E le gata i lea, o le cholesterol e puipuia ai le toto mumu mumu mai meaola o le hemolytic. Ae ui lava i lea: o le cholesterol o se vaega o siama faiʻai ma aʻafi nerve.

E manaʻomia e le tino le cholesterol i nisi o fuainumera. O le tele naua o galuega taua e mafai ona faia i se mea aoga. Aiseā la e talanoa ai le aufaasālalau e uiga i lamatiaga o le cholesterol ma faʻatapulaʻa lona faaaogaina? Aisea e le manaomia ai le maualuga o le cholesterol maualuga mo le maʻisuka? Seʻio tatou tilotilo i lenei lomiga, mafaufau i ituaiga o cholesterol ma o latou aafiaga i le tino o le maʻisuka.

Toe i totonu o mea

Cholesterol ma le palasi o toto toto

O se mea manaia lenei mo tagata lagolago i le cholesterol: E 80% o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le tino o le tagata (e ala ile ate). Ma e na o le 20% totoe e sau mai meaai. O le faateleina o le gaosiga o le cholesterol e tupu i le tino i lalo o nisi tulaga. Pe a leiloloa le gaʻo i le ate, o le a faateleina le aofai o le cholesterol. E faʻapipiʻi i luga o microcracks ma mamoe paʻu, e taofia ai le malepelepe o fomaʻi vascular.


O se faʻaopoopoga i le telē ma le aofaiga o tupe teu o le cholesterol e faʻamalamalamaina ai le lumenia o vaa ma faʻalavelave ai le tafe toto. O vaʻa toto e le mafai ona faʻaaogaina e tumu i faʻamalalalapalala e mafua ai le fatu, taʻavale, faaletonu o le fatu, ma isi faʻamaʻi pipisi.

I le maualuga o le cholesterol maualuga, e taua le toe mafaufau i le ituaiga olaga ma lafoai le aafiaga o mea e faʻaitiitia ai le gafatia o le toto toto, faia ai microcrack ma mafua ai ona faateleina le gaosiga o le cholesterol i le ate o le tagata:

  • O le tele ma le faʻaaogaina o gase.
  • Le lava fiva i meaʻai ma manaʻoga.
  • Le mama.
  • O le ulaula, ava malosi ma isi mea oona (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalauiloaina o mea tau fale gaosi oloa ma mea tau i le taulaga, vailaau oona - fugalaau i fualaau faisua, fualaau aina ma vai palapala).
  • Le lava o meaʻai o vailaʻau masini (vitamini, aemaise A, C, E ma le P, elemene ma isi mea mo le faʻafouina o le cell).
  • Ole tele ole aofaʻi o faʻamaumauga saoloto.
  • O le maʻi suka. O se tagata gasegase maua i le maʻisuka e masani ona maua le tele o le cholesterol i totonu o le toto.

Aisea e afaina ai vaa mai le maʻisuka ma ua faateleina le aofaʻi o mea gaʻo?

Toe i totonu o mea

Maʻisuka ma le cholesterol: faʻapefea ona tupu lenei mea?


I le maʻisuka malosi, o suiga muamua le lelei o loʻo i totonu o vaʻa a se tagata. O le suamalie suamalie e faʻaitiitia ai lo latou gafatia ma faʻateleina ai le faʻaletonu. E le gata i lea, o le maʻisuka e maua ai le tele o faʻamalolo saoloto.

O faʻamalositino faʻaola e fai ma sela e maua ai gaioiga maualuga. O le okesene lea, ua leiloloa le tasi eletise ma ua avea ma se mea e gaosi ai le oxidizing. I totonu o le tino o le tagata, o faʻamalositino faʻamalosi e talafeagai e tau ai faʻamaʻi.

I le maʻisuka, o le gaosiga o faʻamaʻi saoloto e faʻapupulaina tele. O le eleelea o toto toto ma le faaitiitia o le tafe o le toto o loo faia ai le faiga o le inflammatory i totonu o toto ma lapisi e siomia. O se autau o faʻamalositino saoloto e galue e faʻafefete i le faʻaleagaina o le mumū masani. O le mea lea, e tele microcrack ua faia.

O punavai o aʻafiaga malolosi e le gata ina maua ai le okesene, ae o le gaʻo, chlorine, ma le hydrogen. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le asu o sikaleti gaioio malosi o le eletise ma le sulfur, ua faʻaumatia (oxidize) le tino o le tino.

E mafai faapefea ona fuafua le fua saʻo o le inisalini ma o a ni taunuuga o togafitiga le saʻo ole inisalini e mafai ona tupu?

Doppelherz vitamini mo le maʻisuka: o afea ma i lalo o tulaga o loʻo faʻamatalaina ai lenei fualaau faasaina?

Hirudotherapy i le togafitiga o le maʻisuka. E faapefea ona fesoasoani le lago i le maʻisuka?

Toe i totonu o mea

Cholesterol Faʻafouga: Lelei ma le Leaga

O se matafaioi taua i le faagasologa o le fausia o tupe teu cholesterol e faia i le fesuiaiga o se mea gaʻo. O le cholesterol kemikal o se 'ava malosi. E le faʻamavaeina i vai (ile toto, vai). I totonu o le toto o le tagata, o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma palatini. O nei aʻafiaga patino o loʻo faʻapipiʻiina i luga o molelaʻau o le cholesterol.

O se faʻalavelave o le cholesterol ma se polotini faʻatau e taʻua lipoprotein. I faʻamatalaga faafomaʻi, e lua ituaiga o mea faʻapitoa e iloga:

  • maualuga lipoproteins (HDL). O le maualuga o le mamafa o le mole masini e mafai ona solu i le toto, aua nei faia se gasolosolo poo le teuina i luga o puipui o toto toto (pusa cholesterol). Mo le faigofie o le faʻamatalaga, o lenei maualuga o le cholesterol-protein protein e taʻua o le "lelei" poʻo le alpha-cholesterol.
  • laititi lipoproteins (LDL). Laititi o le mamafa o le siama maʻaleʻale i totonu o le toto ma e faigofie lava ona vaʻaia. Latou te faia ni mea e taʻua o le cholesterol luga o puipui o toto toto. O lenei faʻalavelave e taua o le "leaga" poʻo le beta cholesterol.


"O mea lelei" ma "leaga" o le cholesterol e tatau ona i totonu o le toto o se tagata i nisi o aofaiga. Latou te faia ni galuega eseese. "Lelei" - aveese le cholesterol mai masini. E le gata i lea, e maua ai le cholesterol ma le aveesea mai le tino (e ala ile inumaga). "Leaga" - felauaiga o le cholesterol i masini mo le fausiaina o sela fou, o le gaosia o hormones ma le suka.

Toe i totonu o mea

Se suʻega toto mo le cholesterol

O se suʻega faafomaʻi e maua ai faʻamatalaga e uiga i le aofaiga o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol i lou toto ua taua o le suʻe toto lipid. O le taunuuga o lenei auiliiliga ua valaʻauina lipid profile. O le aofaʻiga o le cholesterol i totonu o le toto e tatau ona iai i le 3-5 mol / L mo se tagata soifua maloloina ma e oʻo atu i le 4.5 mmol / L mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

  • I le taimi lava e tasi, 20% o le aofaiga atoa o le cholesterol e tatau ona lipotia e "lelei" lipoprotein (mai le 1.4 i le 2 mmol / L mo tamaitai ma mai le 1.7 i le mol / L mo alii).
  • 70% o le aofaʻi o le cholesterol e tatau ona tuʻuina i le "leaga" lipoprotein (e oʻo atu i le 4 mmol / l, e tusa lava poʻo le a le itupa).


O le tele o le aofaiga o le peta-cholesterol e taʻitaʻia ai le atherosclerosis vascular (tele e uiga i le maʻi i le tusiga lenei). O le mea lea, o gasegase e maua i le maʻisuka latou te pasia lenei suʻega i le ono masina (e fuafua ai le lamatiaga o faʻafitauli faʻapitoa ma faʻaaoga taimi talafeagai e faʻaitiitia ai le LDL i le toto).

O le le lava o nisi o le aufaipese e tutusa lava le matautia e pei o le tele o latou tupe. I le le lava o le alpha-cholesterol maualuga, maualuga le mafaufau ma mafaufauga, ua faʻavaivai. Faatasi ai ma le le maua o le "low" beta-cholesterol, faʻalavelave i le felauaiga o le cholesterol i siama, o lona uiga o faiga o le toe faʻaleleia, o le gaosiga o hormones ma talo o loʻo faʻagesegese, o meaʻai e teu ai mea faigata.


O a meaʻai suamalie e mafai ona sosolo vai, o a latou meatotino o loʻo i ai ma o a punaʻoa autu?

Tigā faʻateleina le maʻisuka: faʻasolosolo i le maʻisuka - mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga

O a meaai e manatu e le tusa ai ma le maʻisuka ma aiseā?

Toe i totonu o mea

Maʻisuka ma Cholesterol Diet

E na o le 20% o le cholesterol e maua mai i meaai. O le faatapulaaina o cholesterol i le lisi e le taofia i taimi uma le teu o le cholesterol. O le mea moni, o la latou aʻoga, e le lava le na o le i ai o le "leaga" cholesterol. Faʻasoʻoto i luga o vaʻa e tatau ona faʻaaoga ai le pepa o le teu cholesterol.

I le maʻisuka, o faʻalavelave faʻafitauli lautele o le itu muamua lea o le faʻamaʻi. E tatau i le maʻisuka ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o gaʻo e ulufale mai i lona tino ile aofaiga talafeagai. Ma filifili lelei le ituaiga o meaʻai i mea taumafa, aua neʻi 'ai meaʻai ma meaʻai ma gaʻo. O se lisi lenei o oloa e manaʻomia ona faʻamapulaʻa i le lisi o meaʻai a se tagata maʻi i le maʻisuka:

  • Aano o manu (puaa, tamai mamoe), iʻa oona manogi (galava lanumumu, anufe) ma le tuulafoa (ate, fatuga, fatu) e tapulaa. E mafai ona e 'ai meaai moa, iʻa e maualalo maualalo (hake, cod, pikeperch, pike, flounder).
  • Sausage, ulaula meaʻai, meatisi ma iʻa, ma atonu e le mafai ona faʻasalalauina mayonnaises (aofia ai gaʻo gaʻo).
  • O meaʻai faʻafiafia, meaʻai ma meaʻai e leʻo faʻaaogaina (o le 'aufaifaʻatasi o meaʻai faʻaonapo nei o loʻo galue i luga o le fua o le gaosiga o le gaʻo ma le gaʻo pusa taugofie).

O a mea e mafai e le maʻisuka mai gaʻo:

  • O suauu o le fualaʻau (sunflower, linseed, olive, ae le o ni pama - o loo i ai le tele o gaʻo tumu ma gaʻo, ma e le o le soya - o le lelei o le suauu pisapisao ua faaititia ona o lona mafai gafatia le toto).
  • Laʻu gaʻo susu gaʻo.

Toe i totonu o mea

Fua i le faʻaitiitia o le cholesterol i le maʻisuka

  • Gaoioiga faaletino
  • teena o le 'ona oona,
  • gaʻo gaʻo i le lisi,
  • faateleina le fiber i le lisi autu,
  • antioxidants, elemene elemene, vitamini,
  • faʻapea foi ma le faʻamalosi o le puleaina o meaʻai i mea taumafa e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ma faʻaleleia ai le tele o le toto o le toto.

Vitamini o vailaʻau malolosi (mo vitamini ma o latou manaʻoga i aso uma, vaʻai i lenei tusiga). Latou te faʻatonutonuina le aofaʻi o faʻasalaga saoloto (faamautinoa le paleni o le toe tali atu). I le maʻisuka, o le tino lava ia e le mafai ona feagai ma le maualuga o le gaosiga o faʻamaʻi faʻamalosi (radicals).

O le fesoasoani talafeagai e tatau ona mautinoa le i ai o mea nei i le tino:

  • O se antioxidant malosi o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino - o le suavai suamalie e faʻasaina. E maua i le taimi o le malosi faaletino i le i ai o vitamini B.
  • Maua mai fafo:
    • minerale (seleni, magnesium, apamemea) - faatasi ai ma fualaau faisua ma pata,
    • Vitamini E (greens, fualaau 'aina, bran), C (fualaau suamalie ma vine),
    • flavonoids (faʻatapulaʻa le aofaʻi o le "low" cholesterol) - maua i fualaau suamalie.

O tagata gasegase e manaomia le mataʻituina pea o auala eseese. E tatau ona fua le maualuga o le suka i totonu o le toto, acetone i le urine, toto maualuga ma le aofaiga o le "low" cholesterol i le toto. O le pule o le Cholesterol o le a mafai ai e oe ona vave fuafuaina le foliga mai o le atherosclerosis ma faia ni auala e faʻamalosi ai vaʻa toto ma faasaʻo taumafa.

O le a le cholesterol ma faʻapefea ona ulu atu i le toto?

Cholesterol o se mea-gaʻo e mafai ona aliali i totonu o le toto i ni auala se lua:

Le ala muamua. 20% e sau mai meaai e aofia ai gaʻo manu. O le pata, cheese cheese, eggs, cheeses, meat, fish, etc.

Le ala lona lua. 80% o loʻo faia i le tino, ma o le fale gaosi autu mo le gaosiga o le cholesterol o le ate.

Ma o le taimi nei ia mafaufau:

E tele suʻesuʻega ua faʻamaonia: o le cholesterol i meaʻai e le afaina tele ai le maualuga o lona toto, talu ai o le tele lava o le tino o le cholesterol.

I le 1991, o le tusi talaaga faafomaʻi a le New England Journal of Medicine na lomia ai se tusiga e Polofesa Fred Kern. Na faamatalaina ai se tamamatua e 88 tausaga le matua na ia 'ai ma le 25 fuamoa i le aso mo le 15 tausaga. I lana faamaumauga faafomaʻi sa i ai le tele o suʻega o le toto mo le cholesterol ma tulaga masani masani: 3.88 - 5.18 mmol / L.

O isi suʻesuʻega sa faia ma na faʻaalia ai o le alofa o se tagata mo fuamoa, o lona ate na faʻaitiitia ai le faʻasologa o le cholesterol e 20%.

Ua iloa foi e le talafaasolopito ia taunuuga o le autopsy o le faitau afe o tino o pagota o nofoaga faatupu faalavelave fascist: o le atherosclerosis sa maua i mea uma, ma i le tulaga sili ona ogaoga. O fea, pe a latou fiaaai?

O le manatu o le atherosclerosis e atiina ae mai meaʻai gaʻo na tuʻuina i luma 100 tausaga talu ai e le saienitisi Rusia Nikolai Anichkov, faʻataʻitaʻiga suʻesuʻega i lapiti. Sa ia fafaga ia i latou se tuufaatasiga o fuamoa i le susu, ma na maliliu tagata leaga i le atherosclerosis.

O le auala na ia sau ai ma le manatu o le fafagaina o meaʻai ma mea e le o ni mea taumafa e le o iloa. Ae talu mai lena taimi e leai se tasi na faʻamautuina lenei talitonuga, e ui lava e leʻi "tuleiina".

Ae sa i ai se mafuaaga e "togafitia" cholesterol.

Mo le tele o tausaga, ua manatu o ia o le autu autu o le maliu i maʻi cardiovascular. Ma mo nisi mafuaaga, e le afaina ai soo se tasi o le afa o tagata e maliliu mai le faʻaleagaina o le myocardial e maua ai le cholesterol masani.

I le auala, o Anichkov lava ia na maliu foi i le faʻaumatia o le myocardial.

Aisea tatou te manaʻomia ai cholesterol, ma e manaʻomia?

Seʻi tatou faʻalatalata atu i lenei faafitauli mai le isi itu: afai o le cholesterol o le fili sili lea o tagata, e pei ona fai mai le tele o saienitisi faafomai, aisea la e faʻapotopotoina ai e lo tatou ate? Pe sa sese ea le Foafoa i se auala faapea?

Matou te manaʻomia le cholesterol, ma pe faapefea!

Muamua, o se vaega o le membrane taʻitasi sela, pei o le sima, "taofi faatasi" phospholipids ma isi vailaʻau e fausia ai le paʻu o le cell. E maua ai le malosi ma puipuia ai le faʻatafunaina o le tino.

Lona lua, e tatau mo le faʻasalaga o hormones o feusuaiga (estrogen, progesterone, testosterone), mineralocorticoids ma glucocorticoids.

Tolu, a aunoa ma lea, o le gaosia o le vitamini D e le mafai, lea tatou te manaomia, muamua lava, mo le malosi o le ponaivi.

Lona fa, o le cholesterol e maua i le talo, lea e aofia ai i le gaʻoina o gaʻo.

Lona lima, o le cholesterol o se vaega o le ogaumu o le myelin e ufiufi ai fiva. E puipuia mai le faʻamaʻi o Alzheimer. A aunoa ma lea mea, o le fausiaina o fesoʻotaʻiga (synapses) i le va o siama nerve e le mafai. Ma o lenei mea o loo atagia mai i le maualuga o le atamai, manatua.

Ma o le cholesterol foi e talafeagai mo le gaosiga o serotonin, poʻo le "hormone o le fiafia." E foliga mai o le maualalo o le saofai o le cholesterol i totonu o tagata, o le maualuga o le osofaʻiga ma le faʻasolosolo o le suicidal e faʻatupulaia i le 40%, ma o le atuatuvale e atiina ae.

O tagata e maualalo le cholesterol e 30% o le a ono oʻo i faʻalavelave, e pei io latou faiʻai o le nervous manaʻoga o loʻo faʻagasolo lemu atu.

O le Cholesterol e talafeagai foi mo le masani ai o le faʻaaogaina o le tino puipuia, o le mea lea e le o se mea e ofo ai e faapea o tagata gasegase i le AIDS, kanesa, o lona maualuga o le toto e maualalo ifo.

E te iloa o se pepe faatoa fananau mai na te mauaina ni tosina manaia o cholesterol mai aso muamua lava? O susu susu e 2 taimi sili atu nai lo le susu susu! Ma e taua tele mo le tuputupu ae ma le atiina ae o le tamaititi!

Ua e feiloai i se pepe ma le atherosclerosis?

Atonu e te fesili:

O le a le ituaiga cholesterol tatou te talanoa i ai: lelei pe leaga?

O le mea moni, e leai se leaga pe lelei cholesterol. E le o ia. Neutral

E ui lava, i le mafaufau i mea uma na te faia mo i tatou, e matagofie lava o ia! E manaia o ia! E manaia o ia!

Mafaufau i le auala e mafai ona tatou tilotilo ai e aunoa ma le cholesterol: o se solo mai se faaputuga o maso ma ponaivi mataga, se itupa e le o taʻua, o se vale o se vale, e faʻavavau faʻavaivaia.

Ae e iai a tatou cholesterol matagofie ma o se faiga faʻapitoa mo le faʻatonutonuina o lona maualuga i le toto. Afai o se tagata o se tagata fai meaʻai, o lona ate o le a maua pea le tele o le cholesterol e pei ona manaomia e le tino ona ufiufi ona manaoga.

Ma afai e fiafia o ia i meaʻai gaʻo, o le ate o le a faaitiitia ai lona gaosiga.

E masani lenei mea pe a masani ona faʻaaogaina "auala" uma.

"Lelei" ma le "Lelei" Cholesterol

E tutusa uma, pe faʻapefea ona paʻu le cholesterol i le vaega o le "lelei" poʻo le "leaga", pe a faʻapea o ia lava e matua matagofie tele?

E faʻalagolago i lana "tagata faʻatau".

O le mea moni o le cholesterol e le faʻamavaeina i totonu o le toto, o lea e le mafai ona malaga faʻatasi i le tino. Ina ia faia lenei mea, e manaʻomia e ia ni ave taavale - o se ituaiga "taxi" o le a "tuu" ia te ia ma ave o ia i le mea e manaʻomia ai.

E taʻua i latou o lipoproteins, poʻo lipoproteins, e tasi ma tutusa.

E pei ona taʻu mai e le igoa, o loʻo latou faia i le gaʻo ma le polotini.

O le gaʻo o le malamalama ae o le volumous. O le polotini e mamafa ma mamafa.

E tele ituaiga o "taxi", o lona uiga. lipoproteins, lea e gaosia foi i le ate (ma e le gata).

Ae mo le faigofie, o le a ou taʻua na o le lua mea autu:

  1. Laʻu vaivai lipoproteins.
  2. Laʻau maualuga lipoproteins.

O le lipoproteins maualalo maualalo (LDL) e tele ma vaʻaia. E tele a latou gaʻo, sina polotini. Latou te faʻaaogaina le cholesterol i siama uma, okeni ma tisipesa i mea e manaʻomia ai. O lo tatou tino o loʻo faʻaauau i taimi uma faiga faʻafouina o le fale. O nisi ua matutua ma ua maliliu, o isi ua fananau, ma o latou foliga e manaomia le cholesterol.

Le lipoproteins maualalo maualalo e taua o le "leaga" cholesterol, aua i lalo o nisi tulaga (e avea ma vaega o ana avega) e mafai ona teuina i totonu o puipui o toto toto ma fai ai ni maulalapalala tino vaivai.

E ui lava e le mafai e laʻu gagana ona taʻua le "leaga": e aoga tele i le tino! I le ala, e sili atu ona lelei.

O le maualuga o le lipoproteins (HDL) e laʻititi ma eleelea, aua latou te maua sina gaʻo ma tele le porotini. La latou galuega o le aoina mai o le cholesterol sili atu i le tino ma toe faʻafoʻi atu i le ate, mai le mea o le a aveesea ai i le talo.

O le mafuaaga lena ua taʻua ai i latou o le "lelei" cholesterol.

Cholesterol

O le a ou tuʻuina atu masani masani o le cholesterol, e ui lava i totonu o falesuesue eseese e mafai ona latou fesuisuiai:

Ma afai e te vaʻavaʻai i tulaga masani i le matua, o le a tatou vaʻaia ua latou faʻateleina i le matua. Ae o le mea e tatau ona tatau.

E leaga tele le cholesterol?

Masalo na lagona e tagata uma le faaupuga "Faateleina le cholesterol i le toto." E tusa ai ma fuainumera, e silia ma le afa o maliu uma ona o faafitauli o le fatu na mafua mai i le maualuga o le lipid tuaoi o se tasi o ona vaega. O le Cholesterol e le mafai ona folasia i le vai, o le mea lea, ia gaoioi faataamilo i le tino o le tagata, e siosiomia ia lava i se ituaiga o meaola - apolipoproteins. O na mea faʻapitoa e taua o lipoproteins. Latou te ui atu i le toto i ituaiga o cholesterol:

  1. VLDL cholesterol (tino maualalo lipoproteins) - o nei, o le ate o LDL,
  2. LPPP (lipoproteins ogatotonu) - o se vaega itiiti lava, o se oloa lenei o le gaosiga o le VLDL,
  3. LDL (lipoproteins maualalo),
  4. HDL (maualuga lipoproteins).

Latou te eseese i latou lava i le numera o vaega e aofia ai le tuufaatasiga. O le sili ona malosi o nei lipoproteins o le LDL compound. Pe a faʻaitiitia le masani o le HDL, ma LDL e maualuga, tulaga matautia tele mo le fatu e tulai mai. I ia tulaga, o le toto toto e mafai ona amata ona faʻamausaliina, e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

Faitau atili e uiga i le LDL ma le HDL.

O le galuega a le LDL (ldl) (ua taʻua o le "leaga" lipid composition) e aofia ai le aoina o le cholesterol mai le ate, lea e fatuina ai ma fefaasoaaʻi ai i totonu o fua. O iina, o le lipid e teuina i luga o pa i puipui. O iinei, o le "lipine" lelei o le lipid o le HDL ua avea ma tulaga. Na te ave le cholesterol mai puipui o maʻa ma ave i totonu o le tino. Ae o nisi taimi o le LDL ua faʻamalosia.

O se gaioiga o le tino e tupu - o le gaosiga o auupega e tali atu i le LDL faʻamaʻi. HDL cholesterol e galue e puipuia le faʻamaʻi o le LDL, e aveesea ai le tele o cholesterol mai puipui ma toe faafoi atu i le ate. Ae o le tino e faʻaolaina le tele o auupega e amataina ai le faʻaogaina o mea leaga ma e le mafai e le HDL ona toe taulimaina le galuega. O le iʻuga, o loʻo faʻaleagaina mata o arteries.

Pule o le Cholesterol

Mo lenei mea, o le suʻega toto mo le lipl (lipid profile) ua maeʻa. O le suʻeina o le toto e maua mai se vein i le vaveao. O le auʻiliʻiliga e manaʻomia ai sauniuniga:

  • 'aua le' ai mo le 12 itula ao leʻi tuʻuina atu,
  • i totonu o vaiaso e lua e le 'ai ai meaʻai gaʻo,
  • aloese mai gaoioiga faaletino mo le tusa ma se vaiaso,
  • afa itula ao lei faia le auiliiliga, faʻagalo e uiga i sikaleti, aua le ulaula.

O se auiliiliga o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e faia i auala sili ona faigata o photometry ma le teuina. O nei metotia e sili ona saʻo ma maaleale. O se talaaga lipid o se auiliiliga o toto o totoga o lipoproteins nei:

  1. Aofaʻi cholesterol
  2. HDL cholesterol (poo le alpha-cholesterol) - e faaitiitia ai le avanoa e maua ai le atherosclerosis,
  3. LDL cholesterol (poʻo le beta-cholesterol) - afai e maualuga, o le aʻafiaga o faʻamaʻi e faʻaleleia,
  4. Triglycerides (TG) o ituaiga fesuiaiga o gaʻo. Afai e maualuga atu a latou tulafono, i le maualuga maualuga - o se faailoga lenei o le amataina o le maʻi.

I le faaopoopo atu i le atherosclerosis, o le maualuga o le cholesterol e mafai foi ona faaosofia ai le tele o isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le fatu, musukalokeletal tissue.

Osteoporosis

O maualuga maualuga o lymphocytes e faaosofia ai le fatuina o se mea e amata ona faʻaumatia ponaivi. O a latou gaioiga e fagua ai lipoproteins faʻamaʻi, o le gaioiga e mafua ai le faateleina o le pipisi. O le maualuga o lymphocytes e amata ona gaosia ma le gaosia o mea e mafua ai le faaitiitia o le ponaivi.

O le faateleina o lymphocytes e maua ai le malosi i le atinaʻe o le osteoporosis. O le isi lea mafuaaga e mataʻituina lelei ai le fua o le cholesterol i le toto e le sili atu i le tulaga faatagaina. O se talaaga lipid e fautuaina ia fai tasi i le lima tausaga mo tagata matutua uma e silia ma le 20 tausaga. Afai e pipii se tagata i se meaʻai ma le gaʻo faʻamalosi pe ave vailaʻau e maualalo ai le toto cholesterol, o le a faia se suʻesuʻega i taimi taʻitasi i tausaga taʻitasi.

Hypercholesterolemia

A maualuga le cholesterol toto, o le tulaga lenei e taʻua o le hypercholesterolemia. O le decryption o faʻamaumauga i le auʻiliʻiliga o le talaaga o le lipid e fesoasoani e faia ai se ituaiga o siama.

FaʻailogaNormFaʻateleina le aʻafiaga o le atherosclerosisUa i ai nei faʻamaʻi
Aofaʻi cholesterol3.1-5.2 mmol / L5.2-6.3 mmol / Le oʻo atu i le 6.3 mmol / l
HDL Womensili atu nai lo le 1.42 mmol / l0.9-1.4 mmol / Le oo atu i le 0.9 mmol / l
HDL Tagatasili atu i le 1.68 mmol / l1.16-1.68 mmol / Le oʻo atu i le 1.16 mmol / l
LDLitiiti ifo i le 3.9 mmol / l4.0-4.9 mmol / Lsili atu nai lo le 4.9 mmol / l
Triglycerides0.14-1.82 mmol / L1.9-2.2 mmol / Lsili atu i le 2.29 mmol / l
Aterogenic coefficientfaʻalagolago i tausaga

Atoa o le atherogenicity (KA) - le fua o le HDL ma le LDL i le toto. Ina ia saʻo le faʻatusatusaina, toesea le HDL mai le cholesterol atoa. Vaevae le fua faʻatatau o le fuainumera i le tau o le HDL. Afai:

  • CA laʻititi nai le 3 o le masani,
  • SC mai le 3 i le 5 - maualuga maualuga,
  • KA maualuga atu i le 5 - matua faateleina.

O le masani a le CA i fafine e mafai ona eseese i auala eseese. Eseese mafuaaga e aafia ai le cholesterol i fafine. Mo le faailoga o le maualalo i le auʻiliʻiliga, o se laʻititi laʻititi o fafine e manaʻomia. Ae mo tamaitai matutua matutua e iai o latou fatu, pe afai e maualuga le maualuga o CA, o le masani lea. E le gata i lea, o nei uiga iloga e faalagolago i le misa, tausaga, ma le maualuga o le tulaga o fafine.

Atenerogenic coefficient i fafine

Tausaga (tausaga)Tulaga masani mo tamaitai
16-203,08-5,18
21-253,16-5,59
26-303,32-5,785
31-353,37-5,96
36-403,91-6,94
41-453,81-6,53
46-503,94-6,86
51-554,20-7,38
56-604,45-7,77
61-654,45-7,69
66-704,43-7,85
71 ma le matua4,48-7,25

E moni lava le faʻatalanoaina

E i ai mafuaʻaga e mafua ai ona fesuisuiaʻi e le fusi o laʻau lipoprotein tutoatasi mai le atiaʻe o le atherosclerosis.

Afai e maualuga le maualuga o le LDL, e mafai e le au solitulafono ona iai mafuaaga e pei o:

  • 'ai ma meaʻai manu,
  • cholestasis
  • ogaoga o le fatu fatu,
  • hypothyroidism
  • maʻisuka malosi
  • pancreas maa
  • faʻaaoga umi o anabolic, corticosteroids, androgens.

LDL cholesterol e mafai ona sui pei o lena, mo le leai o se mafuaʻaga (suiga o meaola). O le mea lea, o lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻateleina le faʻatupulaia. I lenei tulaga, o le auʻiliʻili o le lipoproteins e tatau ona toe tuʻuina atu i le mavae o le 1-3 masina.

Filifiliga o le Cholesterol

Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol, faʻaaoga faʻaaoga masani o fualaau faasaina. O le togafitiga o le cholesterol e faʻatinoina i fualaau nei:

  • Tulafono (Mevacor, Zokor, Lipitor, Lipramar, Krestor, ma isi). O togafitiga vave e faʻaleleia ai le gaosiga o enzymes faapitoa e faʻasaʻo ai le toto cholesterol, fesoasoani e faʻaitiitia i le 50-60%,
  • Fiti (faʻamalama, gemfibrozil, faʻafefiloi). O le togafiti i le maualalo o le HDL e faʻateleina ai le gaioiga o le gaosiga o le gataifale gaʻo,
  • Sequestrants (cholestipol, cholestan). O nei togafitiga e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻasologa o le cholesterol. Afai e tuʻuina ifo, e sili atu ona faigofie mo le fusifusia i le bile acid, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o LDL,
  • Nicotinic acid Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o le malosi o le nicotinic i le tino, o le ituaiga o tauvaga e tupu i le va o le kemikolo o le ate. Togafitiga e fesoasoani i le nicotinic acid fesoasoani e faʻasaʻo le cholesterol (ua tuʻuina ifo).

O togafitiga faʻamaʻi e amata ai naʻo le cholesterol maualuga lava! Naʻo le mataupu pe afai e le aumaia e le puipuiga faaleaganuu le mea e manaʻo ai. O le suʻega ua fuafuaina e le fomaʻi taʻitasi mo tagata maʻi taʻitasi. E le mafai ona e faia se faʻataʻitaʻiga!

O le a le serum alpha cholesterol?

Alpha cholesterol poʻo se isi faaupuga, lipoprotein cholesterol, lea ei ai le maualuga (HDL-C), o le kulūlūlū totoe. O nei mea uma e tupu pe afai ua uma ona folasia lipoproteins apobeta. O peta puipuia e mafai ona fai mai e maualalo le mamafa. E tusa ai lipoproteins, e mafai ona tatou fai atu latou te faia le gaioiga o lipids uma ma faaopoopo atu i mea uma ma cholesterol, e ave mai i le tasi augatupulaga i le isi. E le gata i lea, o nei siama e amata ona leai ni meaola pe o le a laveaiina i latou i nisi o sela. E mafai foi ona maitauina, e le pei o lipoproteins uma, lipoproteins maualuga o loʻo faia i sela uma o naʻo totoga faʻapitoa, pe a uma ona latou ulu uma i le ate. A uma ona ulufale le cholesterol i le ate, o le a faasolosolo lava ona amata ona gaosia i le bile acid ma i se taimi ua maeʻa ai lenei cholesterol ua gaosia. E mafai foi ona e maitauina e tupu foi lenei mea i totonu o le fatu ma masini uma o loo siomia ai mo soo se isi lava tino.

O le a le masani masani o le HDL cholesterol i le toto toto?

O le mea moni, pe a oʻo i le HDL cholesterol poʻo, i se isi faaupuga, o le cholesterol alpha e amata ona faʻaitiitia i le faʻasalaga, e tusa ma lalo ifo o le 0.9 mmol i le lita o le toto, o loʻo faʻamaonia ai e maualuga le lamatiaga o le atiaʻe o se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis. Ae o le mea moni, ina ua faia suesuega a le epidemiology, na faamaonia ai i le va o le IHD ma le HDL cholesterol o loo i ai se sootaga atoatoa. Ina ia mafai ona aʻoaʻo e uiga i le atinaʻeina o le IHD, e tatau i se tagata ona muamua vaʻavaʻai i le maualuga o le HDL cholesterol. E taua foi ona maitauina pe afai e faaitiitia le HDL cholesterol pe tusa o le 0.13 mmol i le lita o le toto, e mafai ona taʻu mai ai o le lamatiaga o le tulai mai poo le tulaga lamatia o le atiaeina o le CHD e sili atu le maualuga. E tusa ma le luasefululima pasene. A oʻo i luga le maualuga o le HDL cholesterol, e mafai ona faauigaina o le mea moni o le anti-atherogenic factor appears.

O le a le cholesterol alpha i totonu o le fatu fatu fatu (fatu fatu fatu)?

E taua le iloa o le taimi nei, o le maualuga o le serum alpha cholesterol, lea e maualalo ifo nai lo le 0.91 mmol i le lita o le toto, e taʻu mai ai o se tulaga sili lea ona maualuga le lamatiaina o le fatuina o maʻi fatu fatu. Ae afai o le tagata e maualuga le cholesterol alpha o le maualuga atu i le 1.56 mmol i le lita o le toto, ona pau lea o le uiga o le puipuiga. Ina ia mafai ona amata togafitiga, e tatau i le tagata gasegase ona feutagai ma se fomaʻi, o ia lea, i le isi itu, e tatau ona suʻesuʻe saʻo le maualuga i le toto o le HDL ma le cholesterol atoa.

E taua foi le maitauina afai o le tagata maʻi e maualalo le maualuga o le HDL cholesterol, o lona uiga pe afai o le tagata maʻi e maua lelei le maualuga o le maualuga o le cholesterol, ona faatoa manaʻomia ai lea ona amata ona galue i le tele e mafai ai, ma o le a taofia ai le maua o le fatu fatu . E le gata i lea, o le tagata gasegase e mautinoa lava le le ulaula ma taumafai e aveese le mamafa o le mamafa.

O nisi faʻamatalaga e uiga ile sailiiliga o le cholesterol e mafai ona maua i le vitio:

Maua maualuga le cholesterol maualuga i fafine maʻitaga. O nisi taimi o le maualuga o mea o se vailaau e fuafuaina i le tamaitiiti, aemaise lava pe afai o taimi uma i totonu o se aiga ei ai tulaga faigata pe i ai foi ni faaletonu i se taumafataga atoatoa.

O faailoga autu o le faateleina o le cholesterol o:

  • Loto o le fatu.
  • Paʻa i vae pito i lalo.
  • Angina pectoris.
  • Numera o vae.
  • Yellowness i tafatafa o mata (i faʻamatalaga faafomaʻi - xantoma).
  • Fuga o vae.
  • Faʻafefe o paʻu suiga o paʻu.
  • Tele vaivaiga.
  • Leiloloa o galuega masani.
  • Faʻasagaga savali.

O aʻafiaga e le talafeagai o se toto maualuga o le angina, infarction myocardial, thrombosis coronary, ma le maualuga maualuga.

O le tuʻuina atu o le cholesterol e faʻamoemoeina o le maualuga o le HDL e lalo ifo i le 0.9 mmol i le lita. O le faʻaitiitia o le vailaʻau i le toto ua matauina i faʻamaʻi nei:

  • Cirrhosis
  • Maʻi maʻi faʻamaʻi (sarcoidosis, pneumonia, tuberculosis)
  • Typhous
  • Sepsis
  • Faʻaleleia galuega
  • Suafa malosi
  • (megaloblastic, sideroblastic, malignant)
  • Fefe mo se taimi umi
  • CNS maʻi
  • Tangier's disease
  • Malasorption
  • Hypoproteinemia
  • Faalavelave faʻamaʻi faʻalavelave

Faʻaiʻuga o le tino, faʻalauteleina o le matelaina, maʻi vevela, mumū i totonu o masini malulu, lea eo mai faatasi ma le suppuration, faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le cholesterol.

Faatasi ai ma uiga o loʻo matauina i le faʻaitiitia o le cholesterol, e mafai e se tasi ona iloa mea nei:

  • Sooga lelei.
  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Faʻateleina o laupepa o le lymph.
  • Vaivai vai.
  • Faʻaaloalo ma le le fiafia.
  • Mamala ma le atuatuvale o le maʻi.
  • Faʻaitiitia le manatua, gauai, isi mafaufauga mafaufau.
  • Senile senility (i tagata gasegase ua matutua).

E le gata i lea, faatasi ai ma se faʻaititia o mea o loʻo iai i le vailaʻau, atonu o le a iai se suāvai suavai, lea e taʻua o steatorrhea i vailaʻau.

Lowest cholesterol maualalo e ono oʻo atu ai i se gasegase tuga - suʻesuʻega o le fatu.

E masani lava ona faʻaleleia togafitiga faʻapitoa i mea taua e pei o le tele o meaʻai, amioga le lelei, le gaioiga, gasegase maualuga. O lea tulaga, e masani ona le amanaiaina fautuaga a tagata tomai faapitoa, e mafai ona faaosofia ai le faia o le faiai ma se tulaga faanoanoa.

O le isi mea le lelei e maualalo i le cholesterol e taua o se mea e faʻaleagaina ai le nutimomoia, lea e aʻafia ai ponaivi, e faʻaogaina ai. E taua le maitauina o le maualuga ma le gaoioi o pa o toto toto ua faaitiitia. Pe a faʻaitiitia le cholesterol, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o le maʻisuka, le tino o le tino, i le ate, stroke, emphysema. O tagata e maualalo le maualuga o lenei vailaau e sili atu ona faigofie ile eseese o mea ua fai ma vaisu, e aofia ai fualaau faasaina ma le ava malosi.

Faʻafefea ona faʻatulagaina le maualuga

Ina ia faʻamaonia tulaga maualuga o le cholesterol, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina vailaʻau o vaega nei:

  1. Tulafono O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai cholesterol. O nei vailaʻau e puipuia lelei ai le gaosia o se mea e faʻaitiitia ai le faʻasologa o le cholesterol i le tino ma lona faʻaaogaina. O nei vailaʻau e aofia ai Pravastatin, Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin, Fluvastatin sodium, Lovastatin.
  2. Aspirin O sauniuniga e faʻatatau i lenei vailaau e faʻamaeʻaina ai le toto, lea e fesoasoani e aloese mai le faʻavaeina o atherosclerotic plate.
  3. Sequestrants o le bile acid. Faatasi ai ma le lauiloa o lenei vaega, o Simgal, Atoris.
  4. Fualaau faasaina. Fesoasoani i le faʻamamaina o mea mamafa mai le tino.
  5. Fiti. O nei tupe faʻaleleia atili le HDL. E masani lava i lenei tulaga o Fenofabrit.
  6. Filifili fualaʻau o le Cholesterol. Fesoasoani i le faʻaaogaina o le lipoproteins. Ezetrol ua avea o se fualaau lelei o lenei vaega.
  7. Fualaau oona ma minerale sauniuniga faʻapitoa. Ina ia faʻamaonia le cholesterol, e taua tele le faʻaaogaina o le kulicotinika, faapea foi ma vitamini B ma le C.Latou te faaitiitia le numera o lipoproteins maualalo, e fesoasoani i le faʻaleleia o le vascular tone.
  8. Laʻau mo togafitiga o le cholesterol i le toto. I totonu o le fale talavai e mafai ona e faʻatau se vailaau faʻasaʻo o loʻo i ai se faʻaupuga o Caucasian dioscorea - Polispanin. O le isi togafitiga o le togafitiga o Alistat, lea e faia mai le kalama.

E mafai ona e faʻasaina le cholesterol e faʻaaoga ai se fomaʻi o isi vailaʻau. Mo lenei mea, o teuteuga mai laau faʻamaʻi nei e faʻaaogaina:

  • Hawthorn
  • Blackberry elderberry
  • Silver cinquefoil
  • Basil
  • Tina
  • Kanata samasama Kanata
  • Elecampane
  • Yarrow
  • Artichoke
  • Valerian
  • Fua fatu

Ina ia saunia teuteu mai nei laau toto, e tatau ai ona sasaa se sipuni sipuni o meaʻai faʻataʻitaʻi ma se ipu vai inu ma faʻamalosi mo le luasefulu minute. E fautuaina le faaopoopo atu o le meli i nei teuteuga mo le faʻaaogaina i totonu.

E mafai ona e kuka i le fale se meafaigaluega e pei o Alistat. Ina ia faia lenei mea, tapena le kalama, faaopoopo i le meli ma tipi lemoni.

Ina ia faʻamaonia le faʻatinoga o vailaʻau i totonu o le tino, e taua le mulimuli i se meaʻai talafeagai. Ua fautuaina tagata maʻi e teena taumafa gaʻo ma le maualuga o le cholesterol i le toto. I totonu o lenei tulaga, o fuamoa malamalama mai fualaʻau, susu-susu, oloa aano ma iʻa o meaʻai e maualalo le gaʻo, ituaiga o pata, susu susu, fualaau fou ma fualaau aina suamalie, faapea fualaau mata mata ma fualaau aina fou ua manatu lelei o meaai paleni.

O le faateleina o le faailoilo, meaai e pei o nati, iʻa gaʻo, pata, caviar, fuamoa, povi ma le puaa faga, faapea foi ma mafaufauga, ate ma fatuga, kulimi malo, fatu, o loo faaaogaina. Ina ia faʻamaonia le cholesterol, e fautuaina le lafoaʻi o masaniga leaga, masani ona savali i le ea fou, taitaia se olaga masani, ma le faʻamalositino.

HDL e taua lelei, faamanuiaina cholesterol. E le pei o le lipoproteins le maualalo, o nei vaega o loʻo i ai ni mea antiatherogenic. O le tele o le HDL i totonu o le toto e faʻaitiitia ai le tulaga o le fausia o ni atherosclerotic plate, cardiovascular diseases.

Vaega o lipoproteins maualuga

E i ai le laititi o le 8-11 nm, o se fausaga tele. HDL cholesterol o loʻo aofia ai le tele o porotini, o lona autu e aofia ai:

  • polotini - 50%
  • phospholipids - 25%,
  • cholesterol esters - 16%,
  • faʻamaʻi - 5%,
  • free cholesterol free (cholesterol) - 4%.

LDL e maua ai le cholesterol e maua mai i le ate i fusi ma okeni. O iina, e faʻaaluina i luga o le fausiaina o siama faʻalanu. O lona tootoo e maua ai le lipoproteins maualuga o HDL. I le faagasologa, o foliga o latou suiga e suia: o le fatu e liua i le polo. Mature lipoproteins e felauaiga le cholesterol i le ate, o fea e togafitia ai, ona aveesea lea mai le tino e ala i siama.

O se maualuga maualuga o le HDL e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis, oso fatuga, taʻavale, siama o totoga o totonu.

Saunia mo se talaaga lipid

  • O le toto mo suʻesuʻega e foai mai i le taeao mai le 8 i le 10 itula.
  • E le mafai ona e 'ai i le 12 itula ao leʻi faia le suʻega, e mafai ona e inu vai masani.
  • O le aso ao lei faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e matelaina pe, i se isi itu, inu, inu ava malosi o loʻo i ai ana oloa: kefir, kvass.
  • Afai e inuina e le tagata maʻi fualaau, vitamini, supplements dietary, e tatau ona lipoti atu i le fomaʻi aʻo lei faia le taotoga. Masalo o le a ia fautuaina oe e taofi le taofi o le vailaʻau 2-3 aso aʻo leʻi suʻeina pe tolopo le suʻesuʻega. Anabolics, faʻamaʻi faʻamalosi, faʻamalositisi o vailaau faʻamaʻi faʻamalolosi e matua aʻafia ai taunuuga o lipidograms.
  • E le manaʻomia le ulaula ao leʻi faia le suʻega.
  • 15 minute ao le i faia le taualumaga, fautuaina e malolo, toʻafilemu, toe faʻafoʻi le manava.

O a mea e aʻafia ai iʻuga o suega a le HDL? O le sao o faʻamatalaga e mafai ona aʻafia i gaioiga faaletino, popolega, le mautonu, tele le malosi e maua e le maʻi i le afiafi o le faʻataʻitaʻiga. I lalo o le aafiaga o nei mea, o le maualuga o le cholesterol e mafai ona faateleina i le 10-40%.

Faʻamatalaga mo le HDL ua faʻamaonia:

  • Tausaga - i tagata e mafatia i soo se ituaiga o maʻisuka, ua maua i le fatu fatu, stroke, i ai le IHD, atherosclerosis.
  • E taʻitasi 2-3 tausaga uma, o suʻesuʻega e faia faʻatasi ma se gasegase i le atherosclerosis, faʻamaʻi fatu.
  • E tasi i le 5 tausaga, e fautuaina le faia o se auiliiliga i tagata e sili atu ma le 20 tausaga le matua ma le faamoemoe o le vave iloa o le atherosclerosis vascular, faamai o mea fatu.
  • E tasi i le 1-2 tausaga, e manaʻomia le puleaina o le lipid metabolism ma le faʻateleina o le cholesterol, toto faʻasaina le mama, maualuga maualuga, ma le gaʻo.
  • 2-3 masina talu mai le amataga o togafitiga faasao poo togafitiga, o le lipid profile e faia e faamaonia ai le aoga o togafitiga ua faatonuina.

HDL masani

Mo le HDL, o tapulaa masani e faʻamautuina e faʻatatau i le itupa ma le matua o le maʻi. Ole fua o le vailaau e fuaina ile milligrams per deciliter (mg / dl) poʻo le millimole ile lita (mmol / l).

HDL norm mmol / l

Tausaga (tausaga)TamaitaiAlii
5-100,92-1,880,96-1,93
10-150,94-1,800,94-1,90
15-200,90-1,900,77-1,61
20-250,84-2,020,77-1,61
25-300,94-2,130,81-1,61
30-350,92-1,970,71-1,61
35-400,86-2,110,86-2,11
40-450,86-2,270,71-1,71
45-500,86-2,240,75-1,64
50-550,94-2,360,71-1,61
55-600,96-2,340,71-1,82
60-650,96-2,360,77-1,90
65-700,90-2,460,77-1,92
> 700,83-2,360,84-1,92

Le masani o le HDL i le toto, mg / dl

Ina ia liua mg / dl i mmol / L, o le vaega 18.1 e faʻaaoga.

Le leai o se HDL e taʻitaʻiina ai le LDL. O lapisi palapala e suia ai toto toto, faʻaitiitiina o latou lumen, faʻalavelave toto, faʻapupulaina le ono mafai ona tutupu ni faʻalavelave matautia:

  • O vaʻa vili e faʻaleagaina ai le toto i le fatu muso. E leai sona meaʻai, okesene. Faʻaalia mai Angina pectoris. O le alualu i luma o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le osofaʻi o le fatu.
  • O le faʻatoʻilaloina o papa o le atherosclerotic o le carotide o loʻo faʻafefe ai le toto. O le iʻuga, e mamafa le mafaufau, suiga i amioga, ma aʻafiaga o le paʻa.
  • O le atherosclerosis o vaʻa o vae e taʻitaʻia ai le gasegase, o le faʻaalia o le maʻi pipisi.
  • Cholesterol palapala e aʻafia ai laʻau tetele o fatugaʻo ma māmā e mafua ai le stenosis ma le thrombosis.

Mafuaaga o fesuiaiga i le maualuga o le HDL

O le faateleina i le maualuga o lipoproteins maualuga e iloagofie lava. E talitonuina o le sili atu o le cholesterol o lenei vaevaega e aofia ai i le toto, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻamaʻi fatu.

Afai e matua faateleina le HDL, o loʻo i ai ni faʻafitauli ogaoga o le lipid metabolism, o le mafuaʻaga e:

  • faʻamaʻi pipisi
  • o le hepatitis tumau, o le cirrhosis o le ate,
  • gasegase ogaoga poʻo le faʻasolosolo inu.

Ina ia faʻamaonia le siama, ua faia se suʻesuʻega, ma afai e maua se faʻamaʻi, e amata togafitiga. E leai ni fuainumera poʻo ni vailaʻau faʻamaonia e faʻaititia ai le maualuga o le aoga o le cholesterol i le toto.

O mataupu pe a faʻaitiitia le HDL e sili ona taatele i togafitiga faafomaʻi. Faiga faʻavae mai le mafuaʻaga masani o faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea taua:

  • maʻi faʻapitoa celiac, hyperlipidemia,
  • afaina o le ate, fatugaʻo, ulaula, mafua ai faʻafitauli o le hormonal,
  • Faʻaaogaina tele o cholesterol
  • ulaula
  • maʻi faʻamaʻi pipisi.

O le faʻaitiitia o faʻamaoniga o le HDL e mafai ona faʻaalia ai le atherosclerotic vascular damage, e atagia ai le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi o le fatu.

Iloilo tulaga lamatia e ono aʻafia ai le fua faatatau o lipoproteins maualuga ma le aofaʻi o le cholesterol.

Pe a suʻesuʻeina faʻamaoniga o le HDL, o le a mafai ona iloa le ono lamatiaga o faʻamaʻi cardiovascular:

  • Laititi - o le tulaga e ono tulaʻi mai i le atherosclerotic vascular damage, o le atinaʻeina o angina pectoris, o le ischemia e itiiti lava. O se maualuga maualuga o le saofai o le cholesterol e maua ai le puipuia mai pathoces cardiovascular.
  • Laititi - manaʻomia le mataʻituina o le lipid metabolism, fua o le maualuga o apolipoprotein B.
  • O le maualuga e mafai ona faʻaaogaina - e maualalo i le maualuga o le cholesterol lelei, o le atiaʻe o le atherosclerosis ma ona faʻafitauli e mafai ona puipuia.
  • Ole maualuga maualuga o le HDL cholesterol ma maualuga le maualuga o le cholesterol levels e faailoa ai le sili atu ole LDL, VLDL, triglycerides. O lenei tulaga e lamatia ai le fatu, vaʻa toto, faʻalauteleina le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ona o le gasegase o le insulin.
  • Mataʻutia - o lona uiga o le maʻi ua i ai le atherosclerosis. O nei tulaga le maualalo maualalo e mafai ona faʻaalia ai suiga o le gafa i le lipid metabolism, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi Tangier.

E tatau ona faaopoopo e faapea i le taimi o suʻesuʻega, o vaega uma o tagata taʻitoʻatasi e maualalo le maualuga o le lipoproteins aoga, na faailoaina. Ae ui i lea, e leʻi fesootaʻi lenei mea ma soʻo se lamatiaga ole maʻi cardiovascular.

Auala e faʻaleleia ai le cholesterol lelei

O le matafaioi taua i le faʻalauteleina o le maualuga o le saofai o le cholesterol o loʻo taʻalo i se soifua maloloina lelei:

  • O le mumusu ulaula e mafua ai le faateleina o le HDL e 10% i totonu o le masina.
  • O le faateleina o le faagaioia o le tino e faateleina ai foi le maualuga o lipoproteins lelei. O le taʻaloga, yoga, savali, tamoe, taʻaloga i le taeao e toe faʻaleleia le musika, faʻaleleia le toto, faʻamalosia le toto i le okesene.
  • O se paleni faapaleniina, maualalo-gaosimea e fesoasoani e faatumauina tulaga lelei o le cholesterol. I le leai o se HDL, o le lisi e tatau ona aofia ai le tele o oloa e aofia ai gaʻo polyunsaturated: sea iʻa, fuālaʻau fuālaʻau, nati, fua, fualaʻau. Aua nei galo e uiga i squirrels. Latou te tuʻuina atu i le tino le malosi talafeagai. O le popo ma le gaʻo maualalo e aofia ai aano o manufasi: moa, toso, lapiti.
  • O le taumafataga o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi le fua masani o le HDL cholesterol i LDL cholesterol. O le taumafaina e 3-5 taimi i le aso i ni vaega laiti e faaleleia ai le galalaina, o le gaosiga o meaola suamalie, faatelevave le aveesea o toxins, toxins mai le tino.
  • I le tulaga o le tele o meaʻai, faʻafitauli o le tino, o le teenaina o meaʻai gaʻololo o le a fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol leaga ma faʻaleleia ai le maualuga o lipoproteins aoga: suamalie, paluga, meaʻai vave, pusa.

  • Feterate na faʻalauteleina le maualuga o le HDL i le tuʻuina atu o le cholesterol lamatia i totonu o le gaʻofale. O vailaau faʻamalosi e faʻafoʻi ai le lipid metabolism, faʻaleleia vaʻa toto.
  • Niacin (nicotinic acid) o le elemene autu o le tele o gaioiga toega ma lipid metabolism. I le tele o aofaiga e faʻapupulaina ai le maualuga o le saofai o le cholesterol. O le aafiaga e aliali mai i ni nai aso talu ona amata le pulega.
  • O tulafono e faʻaleleia ai le lelei o le cholesterol e faʻamatalaina ma fibrates. O lo latou faʻaogaina e talafeagai mo le maualalo o le HDL, pe a mafua ai ona mafua ona o le gasegase o le tino.
  • Polyconazole (BAA) e faʻaaogaina e avea o se mea faʻaopoopo meaai. Faʻaititia le aofaʻi o le cholesterol, LDL, faʻaititia le maualuga o lipoproteins maualuga. E le afaina ai le maualuga o triglycerides.

Faʻaitiitia o tulaga lamatia, teenaina o masani leaga, o le tausisia o fautuaga e faʻafoʻi ai le gaʻo gaʻo, faʻatuai le atinaʻe o le atherosclerosis, faʻaleleia le tulaga o le maʻi. Ole olaga o le tagata maʻi e le suia, ma o le taufaʻatau o faʻafitauli faigata ile cardiovascular e itiiti lava.

Tusi

  1. Kimberly Holland 11 Meaai e Faateleina Lau HDL, 2018
  2. Fraser, Marianne, MSN, RN, Haldeman-Englert, Chad, MD. Lipid Panel with Total Cholesterol: HDL Ratio, 2016
  3. Ami Bhatt, MD, FACC. Cholesterol: Malamalama HDL vs. LDL, 2018

Mo le tele o tagata, o le faaupuga "cholesterol" e avea o se mea faʻafefe poʻo se mea faʻavevesi, talu ai ua lauiloa o se tulaga maualuga o lenei mea atonu e mafua ai. I le taimi lava e tasi, latou te fai mai itiiti e uiga i le i ai o le "lelei" cholesterol, lea o loʻo i ai i le tino o tagata uma.

Cholesterol o se mea e maua i totonu o meaola manu. Toeitiiti o meaai sili ona suamalie ma fiafia i ai e aofia ai le cholesterol, ae e le o lona uiga e tatau ona e lafoaia lo latou faaaogaina. O le mea moni, e taua le cholesterol mo tagata. E puipuia le tino mai le tele o faamai. Muamua, o le cholesterol e ulu i le ate, mai le mea e tufatufaina atu i gaʻo ma siama o le tino ma mea faapitoa - lipoproteins maualalo maualalo (LDL). Ae peitai, afai o le maualuga o le LDL e matua faateleina le toto, latou te faapipiiina toto toto ma mafai ona fausia ni pusa cholesterol. O lenei aʻafiaga e taʻitaʻia ai le fesuiaiga o vascular ma le atinaʻe. O le mea lea, "leaga" cholesterol o le lipoproteins maualalo.

O le a le "lelei" cholesterol? E i ai le maualuga o le lipoproteins (HDL). O nei mea, i se isi tulaga, ia manino puipui o toto toto mai le tele o faaputuga, felauaiga "leaga" cholesterol i tua i le ate, o lona uiga, latou te faia i le isi itu. Mulimuli ane, o le ate o le cholesterol ma aveesea mai le tino o le tagata. O le mea lea, o le cholesterol maualuga tele e taua "lelei." I le auala, ei ai lona isi igoa-alpha-cholesterol.

I le tino o le tagata, o le cholesterol alpha e tāua tele. A aunoa ma lona auai, o le a gaioioina le gaioiga o siama, o le a amata ona toe faʻavavevave le masini, o le a faʻagesegeseina le tuputupu ae o le ponaivi, ma o le a faʻagasolo le faʻaogaina o hormones o feusuaiga. E taua tele lenei mea mo le atinaʻega o le tupulaga talavou, o le mea lea, o meaola manu e tatau ona i ai i le taumafa a tamaiti ma tamaiti. Puipuiga o vaʻa o loʻo i totonu o le sami mai le fausiaina o afifi ma isi manuʻa, o le alpha-cholesterol faʻatasi i le taimi lava lea e tasi o le antithrombotic, anti-inflammatory and antioxidant effect. Fai mai tagata popoto o le maualuga o le alpha cholesterol e sili atu le matautia nai lo maualuga maualuga o le cholesterol leaga. I totonu o vaʻa o le faiʻai, o le aʻafiaga o le pipili o le toto ma le faʻalavelave osofaʻi o le fatu ma le taʻavale ua faʻateleina le malosi.

Ina ia faateleina le maualuga o le aoga o le cholesterol, ua lava le usitai i tulafono faigofie. E manaʻomia lou tausia o se olaga ola malosi ma faʻateleina meaʻai e faʻatele ai le cholesterol alpha i le tino. O nei oloa, muamua lava, aofia ai suauʻu fuālaʻau, lea e tatau ona faʻatumu i salati nai lo le mayonnaise. O iʻa ma iʻa e aoga tele: o le togafiti, cod, mackerel, salmon, seaweed. E taua le aofia ai o le suka o le saito, fualaau faisua, fualaau faisua ma isi meaai fila-o loʻo i totonu o taumafa masani. O "laveaʻi" moni o le tino mai cholesterol leaga o fualaau aina ia ma fualaau aina. O gaʻo faʻaaogaina o loʻo iai ni fatu: hazelnuts, almonds, cashews, pistachios ma isi.

E iloa lelei o le tele o le mamafa o le mafuaaga autu lea mo le fausiaina o le sili atu le leaga o le cholesterol. O le tino masani e fesoasoani e faʻaitiitia ma fesoasoani e faʻaleleia le alpha-cholesterol. E sili ona taua le faʻalavelave o faʻatinoga e aofia ai faamalositino mo le tino maualalo: sikuea, uʻamea, fusi. E le gata i lea, mo aʻoga e manaʻomia ona e tuʻuina i le 30 - 40 minute o le taimi avanoa.

O le iʻuga o aʻoaʻoga faʻaauau faifaipea o le a masani ona mamafa, o le leai o faʻamaʻi o le cholesterol i totonu o vaa. O le mea lea, ua faʻaitiitia le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular. E le gata i lea, o le tagata e faaaoga le cholesterol maualuga e pei o se fale. Alpha-cholesterol o se vaega o hormones, toe faʻaleleia ma tausia le faapaleniina o le vai tatau, e fesoasoani e faʻamalolo ai gaʻo, toxins, toxins mai le tino, lea e mafua ai faʻamaʻi ogaoga.

O le mea lea, o le cholesterol o le "lelei" o se tagata e puipuia le toto toto mai le matautia o le faaputuputuina o le "cholesterol" leaga ma le faia o fusi o le toto i le gaʻo. E tumau pea le faʻamaeʻa: o le soifua maloloina o le tagata i ona lava lima. Vaʻai oe lava ia!

O le a le cholesterol?

Cholesterol (mai le Eleni). "Filifiliga" -lele, "stereos" - mausali) o se tuufaatasiga o le natura mai le natura o loo i ai i totonu o le paʻu o le toto e toetoe lava o mea ola uma i luga o la tatou paneta, e faaopoopo atu i pulou, non-nuclear and plants.

O le ava lea o le polyoplic lipophilic (fatty) ava malosi e le mafai ona faʻamaʻapeʻa i le vai. E naʻo le gaʻo le gaʻo po o le solvent. O le fualaau oona o le vailaʻau e pei ona taʻua i lalo: C27H46O. O le eleelea o le cholesterol e mai le 148 i le 150 tikeri Celsius, ma le kuka - 360 tikeri.

Pe tusa ma le 20% o le cholesterol e ulu atu i le tino o le tagata faatasi ai ma meaai, ma o le isi 80% totoe na gaosia e le tino, e aofia ai fatugaʻo, ate, intestines, grenades and gonads.

O punavai o le maualuga o le cholesterol maualuga o meaai nei:

  • faiʻai - o le tusa ma le 1,500 mg o le tino mo le 100 g,
  • gaʻo - 600 mg / 100 g,
  • fuamoa - 450 mg / 100 g,
  • iʻa roe - 300 mg / 100 g,
  • pata - 2015 mg / 100 g,
  • laʻau - 200 mg / 100 g,
  • moa ma le fusi - 150 mg / 100g,
  • carp - 185 mg / 100g,
  • gaʻo (povi ma puaa) - 110 mg / 100 g,
  • puaa - 100 mg / 100g.

O le talafaasolopito o le mauaina o lenei vailaau e toe foi atu i le mamao o le seneturi XVIII, ina ua aumai e P. de la Salle i le 1769 se tuufaatasiga mai gallstones, lea ei ai meatotino o gaʻo. I lena taimi, e le mafai e le saienitisi ona fuafua po o le a le ituaiga o mea.

20 tausaga mulimuli ane, na aumai ai e chemist A. Facroix le cholesterol mama. O le igoa faʻaonapo nei o le vailaʻau na tuʻuina mai e le saienitisi M. Chevreul i le 1815.

Mulimuli ane i le 1859, na faailoa mai ai e M. Berthelot se tuufaatasiga i totonu o le vasega o ava malolosi, o le mafuaaga lea e taʻua ai i nisi taimi o cholesterol.

Aisea e manaomia ai e le tino le cholesterol?

Cholesterol o se vailaau talafeagai mo le masaniga masani o le toeitiiti lava o totoga uma.

O lona autu autu o le faʻamautuina o le membrane plasma. O le tuufaatasiga o se vaega o le membrane ma tuʻuina atu i ai le suavai.

O lenei mea e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le laulau o meaola mole phospholipid.

O mea taua nei o loʻo faʻaalia ai le mea moni, aisea tatou te manaʻomia ai le cholesterol i le tino o le tagata:

  1. Faʻaleleia le faʻatinoina o le tino. Cholesterol o se vaega o le afu fiu namu, lea ua mamanuina e puipui ai aʻafiaga mai fafo. O le masani masani o mataupu e faʻamaonia ai le amio pulea o manaʻoga namu. Afai o nisi mafuaʻaga ua le maua ai le tino i le cholesterol, o loʻo faʻaalia ai le le lelei o le tino o le tino.
  2. E maua mai ai le aʻafiaga o le antioxidants ma aveesea ai mea oona mai le tino. Cholesterol e puipuia ai lela mumu, toto mumu mumu, mai le aafia i toxins eseese. E mafai foi ona taua o se antioxidant, aua E faʻaleleia ai le malosi o le tino i siama ma faʻamaʻi pipisi.
  3. Auai i le gaosia o vitamini gaʻo ma hormones. O se matafaioi faapitoa e tuʻuina atu i le gaosia o le vitamini D, faʻapea foʻi ma feusuaiga ma hormones - cortisol, testosterone, estrogen ma aldosterone. Cholesterol e aʻafia i le gaosia o le vitamini K, lea e nafa ma le tui toto.
  4. Tuuina atu felauaiga o meaola o meaola. O lenei gaioiga o le fesiitaiga o vailaʻau e ala i le paʻulaʻau.

E le gata i lea, o le auai o le cholesterol i le puipuia o le fausia o tumutumu oona ua uma ona faavaeina.

I le tulaga masani o le lipoproteins, o le faagasologa o le degeneration o le namu neoplasms o loʻo faʻalavelaveina, o loʻo taofia le tumau.

O le a le mea e mafai ona faaleagaina ai puipui puipui?

O mafuaaga autu nei:

  1. Maualuga maualuga
  2. Le aʻafiaga o nisi faʻamaʻi (herpes, cytomegalovirus, ma isi), siama (chlamydia, ma isi).
  3. O fualaau faasaina e maua i totonu oo tatou tino e tele naua mai le ulaula tapaa, faʻaaogaina o masini mimita, faʻasalalauina o le lā, faʻaogaina o le inflammatory, faʻaaogaina masani o meaai falai, ma isi.
  4. O le maʻi suka (blood "suamalie").
  5. Le lava o nisi vitamini, aemaise lava le vaega B ma le gaʻo.
  6. Manatua.
  7. O nisi meaai.

I luga o lenei mea o le a ou faaiuina ai le talanoaga i lenei aso.

Ae ou te manaʻo i tala uma e faʻamalosia oe e te mafaufau.

I lenei tulaga, o le a ou fesili atu ia te oe ni nai fesili:

  1. Aisea e te manatu ai ua maualuga le maualuga o le cholesterol ma le matua?
  2. Faʻafefea ona puipuia oe lava mai le atherosclerosis?
  3. O le a se mea e mafai ona tupu pe afai e fautuaina se fualaau mo le tuʻuina atu o le cholesterol mo le osteoporosis?
  4. Aisea e tele ai aʻafiaga o statins?
  5. O le a se mea e mafai ona taʻu mai ai le toto maualuga o le cholesterol? O le tali "ei ai le maualuga o le lamatiaga o le fatu / stroke" e le taliaina.
  6. Aisea na maua ai le atherosclerosis i pagota o tolauapiga fascist concentration?

Ae, i le tulimatai atu i le talanoaga e sosoo ai, ou te aioi atu ia te oe e tusi mai ia te au po o le a le fesili a tagata o loo fesili atu ia te oe e uiga i lenei autu pe e uiga i le cholesterol e faaitiitia ai fualaau faasaina.

Ma o le a le uiga o le fesili a le tagata faitau pe faapefea ona faʻatau le Crestor?

Tusi au tali, fesili, faʻaopoopoga, faʻamatalaga i le pusa o faʻamatalaga oi lalo.

Afai e le o oe o se tagata faila blog, e mafai ona avea oe ma tasi e ala i le faʻatumu o le pepa faʻapitoa e te vaʻaia i le pito o tusitusiga taʻitasi ma le itu taumatau. Mulimuli i faatonuga i lalo.

A maeʻa ona e lesitalaina, o le ae mauaina se imeli ma se fesoʻotaʻiga e faʻafeiloaʻi ai pepa faʻataʻitaʻi e aoga mo le galuega. Afai e faafuasei ona leai se tusi, tusi.

Avea ma se tagata resitala i le lautusi blog, o le a e mauaina ni tusi faʻasalalau e uiga i le tatalaina o se tusiga fou ina ia le misia se mea taua ma aoga.

Toe vaʻai i le Falemaʻi mo le blog blog a tagata!

Faatasi ai ma lou alofa ia Marina Kuznetsova

Le au faitau pele!

Afai e te fiafia i le tusiga, afai e te manaʻo e fesili, faaopoopo, faʻasoa faʻamatalaga, e mafai ona e faia i se tulaga faʻapitoa i lalo.

Tau lava faʻamolemole aua le faʻalogo! O au faʻamatalaga o loʻu mafuaaga autu lea mo ni mea fou mo oe.

O le a ou matua faafetai pe afai e te faʻasoa se sootaga i lenei tusiga ma au uo ma au uo i luga o fesoʻotaʻiga lautele.

Na o le kiliki i le pāfesootai. o fesoʻotaʻiga o oe o se tagata o le.

Faʻasalaga kulupu fesoʻotaʻi. fesoʻotaʻiga e faʻaleleia ai le siaki siaki, tupe maua, totogi, maualalo le suka, mamafa, cholesterol, faʻaitiitia le osteochondrosis, vae laugatasi, otaota!

O le a le eseesega i le va o le HDL ma le LDL?

O le Cholesterol e le faʻamavaeina i le toto, e feaveaia i le toto e mea faapitoa - lipoproteins. O le lipoproteins maualuga (HDL), e taua foi o le "lelei" cholesterol, ma le lipoproteins maualalo (LDL), poo le "leaga" cholesterol, e tatau ona iloga.

O le HDL e nafa ma le felauaiga o lipids i vaʻa, fausaga faʻapitoa ma le muso o le fatu, i le mea e mataituina ai le sola. I le taimi lava e tasi i le "destination", e paʻu ai le cholesterol ma alu ese mai le tino. O le lipoproteins maualuga o le mamafa o le molemole ua manatu "lelei" aua e le o atherogenic (e le taʻitaʻiina ai le faia o atherosclerotic plate).

O le galuega autu a le LDL o le fesiitai lea o le lipids mai le ate i gaʻo uma o le tino. E le gata i lea, o loʻo i ai se sootaga tuusaʻo i le va ole aofaiga o le LDL ma le atherosclerotic maʻi. Talu ai ona e le faʻamavaeina le lipoproteins i lalo o le molécula, i le toto, oa latou mea e sili atu e oʻo atu ai i le faʻatūina o le tuputupu aʻe o le cholesterol ma paʻu i luga o puipui o maʻa.

E taua foi le manatuaina o le i ai o ni faʻamaʻi, poʻo ni mea e le tutusa ai le lipids. O mea ia e maua mai ai gaʻo gaʻo ma glycerin. Pe a faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le cholesterol, o le gaʻo toto ua faia - punaoa malosi mo le tino o le tagata.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le faʻamatalaina o faʻataʻitaʻiga o suʻega e tele lava ina i ai se faʻaaliga e pei o mmol / L. O le suʻega sili ona lauiloa o le cholesterol o le lipid profile. O le fomaʻi e faʻamatalaina lenei suʻesuʻega mo le masalomia o le maʻisuka, maʻi o le cardiovascular, le malosi o le maʻisuka ma / poʻo le ate, i le i ai o le toto maualuga.

O le maualuga o le cholesterol i le toto e le silia le 5.2 mmol / L. E le gata i lea, o le maualuga maualuga e mafai ona faatagaina e mai le 5.2 i le 6.2 mmol / L. Afai o sili atu i le 6.2 mmol / l, o le auiliiliga o le auʻiliʻiliga e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi ogaoga.

Ina ia aua le faʻasese taunuuga o le suʻesuʻega, e tatau ona mulimuli i tulafono o sauniuniga mo le suʻega. E faasa ona 'ai meaai 9-12 itula aʻo leʻi toto sampling, o lea e faia i le taeao. Teu ma le kofe e tatau foi ona tuulafoaia mo se taimi le tumau; na o vai e faatagaina e inu. O se tagata maʻi e faʻaaogaina vailaʻau e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea e aunoa ma se faʻafitauli.

O fua o le Cholesterol e fuafua i luga o le tele o faailoga - LDL, HDL ma triglycerides. O fua masani masani e fuafua i le itupa ma tausaga o loʻo tuʻuina atu i lalo i le laulau.

TausagaTina fafineMale kenera
Aofaʻi cholesterolLDLHDLAofaʻi cholesterolLDLHDL
70 tausaga4.48 – 7.252.49 – 5.340.85 – 2.383.73 – 6.862.49 – 5.340.85 – 1.94

Faʻatupulaʻia o le cholesterol

O le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol o le taunuuga o se olaga le talafeagai po o nisi faamaʻi.

O le itu sili ona leaga o le lipid metabolism leaga o le atinaʻe lea o le atherosclerosis. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia e ala i le vavalalata o le moli o le laʻau ona o le faaputuputuina o pepa o le cholesterol.

O faʻamatalaga muamua o le faʻamaʻi naʻo le taimi lava e poloka ai vaa e sili atu i le 50%. Le faʻamalosia poʻo le le atoatoa o le togafitiga e mafua ai ona maua i le fatu fatu o le fatu, stroke, fatu fatu ma le thrombosis.

E tatau i tagata uma ona iloa o mea nei e mafua ai le maualuga o le LDL i le toto, poo le "leaga" cholesterol. E aofia ai:

  • leai se faamalositino, o le. leai se gaoioiga faaletino,
  • leaga masani - ulaula ma / poʻo inu ava malosi,
  • mamafa tele, faʻateleina o le taumafa ma le gaʻo,
  • gaioiga o se fuainumera tele o gasegase fesuiaiga, gaʻo gaʻo faʻaogaina faigofie,
  • leai ni vitamini, pectini, fiber, elemene o elemene, oona gaʻo faʻamalosia ma gaʻo lipotropic i le tino,
  • o le gasegase tele o le insulin poo, i se isi itu, o le maʻisuka (o le insulin-dependent ma le le insulin-faalagolago), leai o hormones oona, hormones o feusuaiga, sili atu le pulepulega o hormones,
  • faʻamaʻaloga o le talo i totonu o le ate na mafua mai i le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi, faʻamauaina o le ava ma nisi faʻamaʻi viral,
  • faʻamaoni, lea e faʻaalia ai lava ia i le "family dyslipoproteinemia",
  • nisi o maʻi o gaʻo ma le ate, lea o loʻo i ai le soliga o le biosynthesis o le HDL.

O le fesili e tumau ai pe aisea e taua tele ai le microflora o le intestinal i le faamautuina o le maualuga o le cholesterol. O le mea moni, o le microflora o le intestinal e avea ma vaega malosi i le gasegase o le metabolism, suia poʻo le vaeluaina o vaovao o meaola oona ma mea e tupu mai.

O le mea lea, e mafai ona avea o se tasi o tino sili ona taua e lagolagoina le cholesterol homeostasis.

Puipuiga o le maʻi cardiovascular

O se soifua soifua maloloina e tumau pea le fautuaga i togafitiga ma le puipuiga o faʻamaʻi eseese. Ina ia tumau le maualuga o le cholesterol masani, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai, faʻailoga i le tino, le fetuutuunai o lou tino pe'ā tatau, ma lafoai masani leaga.

E tatau ona aofia i totonu o le soifua maloloina ni fualaʻau mata, fualaau aina ma fua. O le taua tele e tuʻuina atu i laumei, aua e aofia ai le tusa ma le 20% pectini e maualalo ai le cholesterol toto. E le gata i lea, o le lipid metabolism e faʻapitoaina i aano o manufasi ma iʻa, o oloa mai le falaoamata atoa, o fualaʻau fuālaʻau, iʻa o le sami ma le lanu meamata. O le faʻaleleia o fuamoa moa e tatau ona faʻaititia i le 3-4 vaega i le vaiaso. O le taumafaina o taumafa o loʻo i luga o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol, e tatau ona faʻaitiitia faʻaititia.

Ina ia tumau pea, ia e manaʻomia le faia o taeao poʻo le faia o se tulafono e savali i le ea fou. O le hypodynamia o se tasi o faafitauli o tagata o le XXI senituri, lea e tatau ona tau. O faamalositino e faamalosia ai maso, faaleleia le puipuiga, puipuia ai le tele o maʻi ma le matua o le soifua matua. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e taalo lakapi, volipolo, tamoe, yoga, ma isi.

O le ulaula o se mea lea e tatau ona lafoai muamua ina ia mafai ai ona taofia le tupu o le atherosclerosis ma isi pathoces cardiovascular.

O le feeseeseaiga o mataupu o le faʻaaogaina lea o nisi meainu malosi. Ioe, o lenei lisi e le aofia ai pia ma vodka. Ae ui i lea, o le tele o tagata atamamai e ioe o se ipu mūmū mūmū mūmū i le taimi o le aoauli e i ai sona aafiaga lelei i le tino o le tagata. O le faaaogaina lelei o le uaina e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe se maʻi cardiovascular.

I le iloa nei pe aisea e manaomia ai le cholesterol mo le tino o le tagata, e taua le faatumauina o lona lelei sili ona lelei. O tulafono puipuia e lisiina i luga o le a fesoasoani e aloese ai mai le le manuia o le lipid metabolism ma isi faʻafitauli.

E uiga i galuega a le cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga