Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka i Fafine

O togafitiga ole tino ole endocrine e fesootaʻi ma le faʻafitauli ole gasegase ma le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto o le ituaiga 2 o le maʻisuka poʻo le maʻisuka faʻalagolago ile inisalini. O le faamai o se taunuuga o le le atoatoa i le fegalegaleaiga o le inisalini o le hormone e faapipiiina e le pancreas ma suauu o le tino. Mo faʻamatalaga talafeagai o togafitiga, e tatau ona totogi le mafaufau i faailo o le maʻisuka ituaiga 2 i se taimi talafeagai, o le a fesoasoani e iloa ai le maʻi i le amataga, amata le togafitiga talafeagai.

Ituaiga lua o le gasegase o le maʻisuka

O le tino o le tagata o se mea ofoofogia ma faʻalavelave tele, o faagasologa uma e tupu i totonu o se fegalegaleaiga patino. O le inisalini o le hormone e maua i totonu o le pancreas, lea e mautinoa ai le liua o le suka i totonu o le tino i le malosi e tatau ai mo le soifua manuia o le faʻaogaina o sela ma mea o le tino. I le maʻisuka ituaiga 2, o lenei faagasologa ua faʻalavelaveina. I se tagata soifua maloloina, pe a fegalegaleai ma le inisalini, ona amata ai lea o stomata faapitoa ona matala i totonu o sela, e tupu ai le kulūkose masani. I le taimi o togafitiga, o nei stomata e le mafuatiaina i le inisalini.

I le tulaga o le vaivai o le kulukose i totonu o le tino, o le faagasologa o le faaputuputuina o suga faigata, e mafua ai se lamatiaga ogaoga faigata. I vaega muamua o le togafitiga, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini, ae o lona faʻamalamalamaina e sela e le tupu. O le taunuuga o lenei faagasologa o le faʻagasolo malie o le gaosia o le hormone. Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o le inisalini o le hormone e manaʻomia ina ia faatumauina ai le galue masani o le tino atoa.

Polydipsia

Polydipsia poʻo se lagona faifai pea o le fiainu o se tasi lea o faʻamaoniga masani o le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le faʻalavelave faʻaleagaina i le taimi o le atinaʻeina o togafitiga, o loʻo taumafai le tino e taofia le faʻamalaina (faʻalalalaina) i le lafoina o faailo i foliga o le fiainu. E le tatau ona e le amanaiaina nei faailoga. A foliga mai, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma le fomaʻi, suʻe se suʻega toto ma le urine.

O se lagona le lelei o le fiaai i togafitiga faafomai e taua o le polyphagy. I le maʻisuka ituaiga 2, o se mea taatele lenei. O le Polyphagy e mafua ona o le le lava o galuega faatino o le insulin. O nisi taimi, i taimi o togafitiga, tuinanau, i se isi itu, ua toesea. O sea faailo e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le gastritis, maʻi o le tino, poo le kanesa ua faia i le manava.

O le isi faʻatelega masani o togafitiga o le masani lea e masani ona fai i le urinate. O le faʻateleina o le faʻasolosolo faʻasolosolo e tupu i le faʻaitiitia o le faʻamautuina o le vai i totonu o le lapoa. O le taunuʻuga o lenei soliga o le aveeseina o vai uma mai le tino e aunoa ma lona faʻaaogaina e le tubit epithelium. O le mafuaʻaga o togafitiga o se maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto.

Le manogi o le acetone pe a manava

O se manogi leaga e foliga mai o aano moa e aliali mai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ona o le fatuina o tino o le ketone i totonu o le toto. E faʻapipiʻiina i le faagasologa o gaʻo vaeluaina. I le tulaga o se faʻamaʻi, e tele le kulukose i le plasma o le tagata, ae e le o gaosia lelei ona o le leai o le inisalini. O le mea lea, o siama o le tino e amata ona talepe i lalo gaʻo.

Neurological manifestations of diabetes

O faʻafitauli o le neurology o le faʻamaʻi ua vaevaeina i le tulaga muamua ma le lua. O mea taua e aofia ai:

  • faʻafeʻaiga masani o lagona
  • leiloa o mea e fiafia i ai muamua
  • tulaga faʻavaivai
  • leai se malosi, galue malosi,
  • se faʻaitiitia faʻaitiitia o le gaioiga afi.

Faʻamatalaga faʻapitoa faʻaanamua:

  • faʻanununununuʻi mafaufau
  • se mataua o le taua o le tagata lava ia, talitonuina o le tagata lava ia,
  • lagona le mautonu
  • suicidal tendencies
  • moe i le moe ma le lelei o le olaga i le lautele.

Faailoga laiti o togafitiga

Lua faʻamaoniga o le faʻamaʻi faʻapupula aemaise lava ile umi o le maʻisuka. E aofia ai faʻamatalaga nei:

  • vevela le paʻu ma le paʻu o siama,
  • vaivai o le puipuia o puipuiga, puipuiga o le malulu ma siama siama,
  • toesea o mea faitino vaaia
  • faaitiitia le mataʻituina o le lima
  • o le atiina ae o manua o le paʻu ma le maila e faigata ona togafitia.

Ole malosi o faailoga e faalagolago i uiga o le tagata maʻi ma le tulaga o le maʻisuka.

Maʻisuka ma le Soifua Maloloina o Feusuaiga

O le maʻisuka ituaiga 2 ma le soifua maloloina o feusuaiga e fesoʻotai vavalalata. I tagata, o le faʻamaʻi e aʻafia ai capillaries ma name finings o le penis. O le mea lea, o se faʻaaliga o maʻi faʻapitoa e masani lava ona maua, e pei o se faʻaitiitia o le malosi ma manaoga tau feusuaiga. O le faateleina o le kulukose e aafia ai nofoaga autu o le taulaʻau, lea e nafa ma le fausiaina ma le faʻamalosia. O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le taimi o le faʻasolosolo poʻo lona toesea foi. E le gata i lea, i le tele o tagata maʻi, o se faʻamaoniga o togafitiga e faʻaalia o se faʻaitiitia o le faʻalogona o le paʻu mata ma le gaʻo.

O fafine e maua i le maʻisuka e masani ona atiaʻe faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi gasegase i le tikeri mulimuli. Ua faamatalaina lenei mea e ala i le faaititia o le puipuiga mai le tulaga o le maʻisuka. O lenei mea leaga e afaina ai le lelei o le olaga feusuai ma le tosina atu o tagata mamaʻi.

Tausiga o tane

I tulaga eseese o le taamilosaga, e le eseese le tala i le tino o se fafine. O nisi o hormones e faateleina, ao isi e maualalo le toto i le maʻisuka.

O le tele o fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e tausia ai maualuga maualuga o latou suka mo le tele o aso ao le i amataina aso taua. Ma, pe a amata ona faʻagasologa, o le a toe foi mai le suka i totonu o le 1-2 aso.

O le faataamilosaga o le taamilosaga e sili ona aoga i le taeao o le kuka. Faitau pe faapefea ona toe maua i le masani.

O nei mea uma e foliga mai o se maitaga, lea o loʻo faʻamatalaina auiliili i lalo. I le afa lona lua o le maitaga, ua tupu le suka, ma a uma ona fanau mai e vave ona toe foi i le masani. Ae, o le mea moni, i le taimi o le faasolosolo malie, o fesuiaiga i le kulukose i totonu o le toto e le malosi tele.

Faʻaaliga masani

I le maʻisuka, e lagona ai e le tagata le vaivai ona o le tino e le maua le aofaʻi manaomia o le kulukose, ma e leai se mea e faʻamaopoopo ai le malosi mai. E ui i le mea moni e maualuga le maualuga o le maualuga o le suka i le maualuga o le toto, o lenei mea e le ulu atu i sela ma e le o aʻafia. O le mea lea, o le moe, le le fiafia ma le le mautonu e tumau pea le le fiafia o soa o le maʻisuka.

O se tasi o faʻamaoniga autu o le maʻisuka ituaiga 2, lea e gauai i ai le tagata e oʻo lava i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi, o se galala malosi. E tupu ona o le maualuga o le toto toto i le kulukose e oʻo atu ai i le faateleina o le urination. O le tino o loʻo taumafai e maualalo le maualuga o le suka, lea e manaʻomia ai ona fausia ma aveese se tele o urine. Ae mo le filiga saʻo i fatugaʻo, o le kulukose i le urine e tatau ona i ai i ni nai faʻaopoopoga, o le mea lea e manaʻo ai se tagata e inu ma masani ona asiasi i faletaele. O se taunuuga, e tulai mai se liʻo malosi - ona o le tele o voluma o le vai ua faʻamaina, o le mamafa i luga o fatugaʻo faʻatupulaia, fulafulaina, ma le fia inu e le mou atu.

I le faaopoopo atu i le manao faifaipea e inu, o le maʻi e mafatia i le fiaai tele, e tusa lava pe na te 'ai se tele o meaai ma se maualuga o le faasinomaga igoa. O le leai o le suka i totonu o sela e mafua ai le faʻamalosi o se tagata e 'ai se mea i taimi uma, o le mafuaʻaga lea e vave vave ona maua ai le mamafa. Afai ei ai le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi muamua e mafai e le tagata gasegase ona tele le mamafa o le mamafa, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 2 o lenei mea e toetoe lava a le matauina.

Ona o faʻafitauli ogaoga o le tino, o le maʻisuka e vave faʻapupulaina le gaʻo ma o le aʻafiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system e faʻalautele, o le mea lea, o le taumafa e taua tele i le togafitiga.

O le meaʻai saʻo ma se inisalini-tutoʻatasi o le faʻamaʻi e le na o se mea le tumau, ae o se vaega o le olaga e tausia ai le soifua maloloina lelei.

Faʻafitauli o le faʻalavelave ma le paʻu

O le paʻu ma ona faʻaopoopoga (fao, lauulu) e maua ai le maʻisuka tele suiga faʻaleaga. O le faʻateleina o le mātūtū e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻaogaina, o foliga mai o vavave, o saito ma vaega vavalalata. O le lauulu e amata ona vaivai, tupu malie, e masani lava e le maloloina i le lautele. O fao o le tagata maʻi e ono paʻu, lanu samasama, ma tupu faʻatasi ma le faʻamalo saʻo.

Talu ai ona o le faʻavaivaia o le puipuiga o tagata, o le uiga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le paʻu ma fao e faʻapupula. Mo lo latou puipuiga, e tatau ona e tausia le tumama ma fai ofu, seevae e faia mai mea masani. E masani lava, i le maualuga o le toto toto, o faitioga e faitioina ai le paʻu o le paʻu ma le le lelei o le toe faʻaleleia o le amio saʻo i le vavae, abrasions, mumu o fale. E fautuaina e aloese mai soʻo se manuaga ma le faʻaleagaina o le paʻu, aua o latou o le faitotoa ulufale mo pathogenic microbes.

O gaʻo ma le vevela e mafatia i le maʻisuka. Ona o le maualuga maualuga o le suka o le toto, o le maualuga o le urine ua faʻateleina, lea e faʻaalia e ala i le masani ona faia. O le lamatiaga o loʻo i totonu o le faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le faʻalavelave faʻapitoa.

O le masini masini i fatugaʻo ua solia ona o le toto maualuga, ma o lenei okeni e le mafai ona galue atoatoa. A aunoa ma le puleaina, puipuia o faʻalavelave ma le faasaʻoina, o lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le le atoatoa. O le mea lea, e tusa lava pe leai se faasea, e tatau i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 ona maua se ultrasound o fatugaʻo, siama ma tausaga taʻitasi e tatau ai suʻesuʻega o meaola.

Faailoga o le fatu ma toto toto

O le fatu ma le toto i totonu o le maʻisuka galue i lalo o le faʻaititia o le atuatuvale ona o le mea moni o le toto ua sili atu ona mataʻituina. O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e fesoasoani i le alualu i luma o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia o le galasticity of arteries, veins and capillaries. I le mavae ai o le 50 tausaga, o le aʻafiaga o le fatuina o fatu o le fatu e faʻaleleia tele, ma i le maʻisuka e tele taimi e maualuga ai.

Faʻaofuofu ma fusi i totonu o vaʻa, lea e vavalalata ai lo latou lumine. Afai e alu ese nei vaega ma ulu i le toto (o lona uiga, e avea i latou ma ni toto), e mafai ona latou togiina lapopoa tetele ma taitai atu i le gangrene, o le manava o le tino, ma e oo lava i le oti. Iloiloga masani e le cardiologist, meaʻai ma fualaau e faaleleia ai le gaioiga o le muso o le fatu ma toto toto e faʻaitiitia ai le lamatiaga o ia faʻafitauli.

Faailoga o faʻamaʻi o le cardiovascular system e tupu i le maʻisuka:

  • tiga i totonu o le loto
  • puupuu le manava
  • afaina o vae ma le paʻu malulu i taimi uma i lenei eria (ona o faʻafitauli o le toto toto),
  • vaivaiga lautele
  • vaivai o le pulupulu i luga o vaʻa tetele o vae (o nisi taimi atonu e faigata foi ona lagona)
  • vavao.

Paʻu leaga i tua o le sternum, o le susunuina ma le le mafai ona fai se manava o ni faailoga faʻafefe ia o se taimi e valaau ai se taʻavale. I lenei tulaga, o le tagata atonu o loʻo i ai se afu malulu, afu, o se faʻalavelave masani, fenumiai, tiga e mafai ona tuʻuina i le itu tauagavale o le tino. O nisi taimi e na o le pau lava le faailoga o le oso o le fatu e le toʻa i le tamatamailima o le lima tauagavale, e ui lava o suiga o le a vaaia i luga o le ata o le ECG. O le mea lea, mo soʻo se faʻamatalaga masalosalo, e le tatau ona e tolopo se asiasiga i le fomaʻi, aua o le fesoasoani taimi e masani ona laveaiina ai le ola o se tagata.

Isi faailoga

O le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka latou te vaʻaia le faʻaleagaina o le tino i le tasi tikeri po o le isi E faʻapupulaina faʻafitauli, faʻaleagaina i tausaga taʻitasi. Faʻateleina le maualuga o le suka o le toto i totonu o se tagata, e ono faʻafefeteina le vaʻaia, lea e faʻamatalaina e ala i le le tumau le faʻaleleia o tioata. I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le faʻatonuga o le kulukose, o le a mou atu lenei mea e aunoa ma ni togafitiga faʻapitoa.

O faʻamaʻi mataʻutia e ono tutupu i le maʻisuka e aofia ai:

Retinopathy o se suiga tiga i le retina e tupu ona o le leaga o le faʻaleagaina o le toto i luga o toto toto. O faʻamaoniga o le retinopathy o le faʻaleagaina o le faʻaitiitia o le vaaia o mea vaaia, o le foliga mai o lago ma sulu i luma o mata, ma le faateleina o le vaivai o mata.

O faʻataʻitaʻiga o se puao o le tioata (e masani ona manino). O lenei vaega o le masini o le tino e nafa ma le fesuiaiga o le malamalama. Ona o suiga i le manino, o le tioata e leiloa ana galuega, o nisi taimi i se tulaga e tatau ai ona e suia i se mea tutusa faʻaoga e faʻaaoga ai se taotoga. O faailoga o faʻataʻitaʻiga o faigata i le taulaʻi i luga o punaoa malamalama, vaʻaia le vaʻai, ma se faʻaitiitia i le maoaʻe.

I le glaucoma, o le mamafa e faateleina i mata, o se taunuuga o le aʻafiaga o neura ma toto toto. I mataupu sili atu, e mafai ona tauaso se tagata e aunoa ma se faʻalavelave faʻalavelave, lea, o le mea e leaga ai, e le o se faʻamaoniga o togafitiga atoatoa. O le faʻalavelave o le faʻamaʻi o loʻo taoto i le mea moni e faapea, i le amataga, e le o faaalia mai i soo se auala, ma e na o le fesoasoani o se tonometer ophthalmological faapitoa e mafai ona iloa.

E mafai ona e faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻeina o nei maʻi uma e ala i le mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le mea moni, e taua le malamalama o suiga o tausaga i totonu o okeni o le vaʻaia o le a tupu i nisi tulaga. O le natura ma e masani ai mo tagata matutua e le maua le maʻisuka. E mafai ona e taumafai e faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave ogaoga, aemaise lava talu ai e le faigata tele. O se vaega taua i le puipuia o faafitauli o le mata e faia i le faʻasaʻoina o le toto ma le faʻaitiitia o le cholesterol toto.

Vaega o faʻaaliga i fafine

O masani masani o le maʻisuka ituaiga 2 e maua uma i tamaitai ma alii, ae o nisi oi latou atonu ei ai a latou lava uiga. I le feusuaʻiga lelei, o le faʻamaʻi e faʻaalia mai i ia faʻailoga:

  • fao fagu ma faasee o le lauulu, latou te le ola ma aveesea lo latou malamalama faalenatura,
  • o le a amataina e le au failautusi vavalalata, lea e faigata ona togafitia ma masani ona tupu,
  • o se tamaitai e le mautonu lona lagona: o le lagona e vave suia vave mai le sauaina i osofaiga ogaoga,
  • o le pustular acne e masani ona le toe malolo mo se taimi uumi i luga o le paʻu,
  • e faʻafeiloaʻi maso o tamaʻi povi, lea e faʻateleina i le po.

O fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona togafitia e se fomaʻi e mafua ona o le faʻaauau pea o le faʻailogaina o gaʻo ma le faʻalavelave o le microflora vavave. O lauulu e mafai ona paʻu i lalo i luga o vae, e ui lava i luga o foliga o le "televave" tele, pe a ese, atonu e foliga mai ona o faafitauli o le endocrine. E ui i le mea moni o le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae i fafine o le vaeluaga ma le matua, oe ua le toe aoga le maitaga, e tatau lava ona togafitia ma taofia faʻamaʻi gase. O le mumusu pea ma le pipisi e mafai ona oo atu ai i faafitauli ogaoga, ma o le maʻisuka lava ia e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le kanesa uterine.

Faatasi ai ma soʻo se lafoaia o se lanu ese ma se manogi le lelei, e taua le aua le faatuai le asiasiga i le fomaʻi ae le o le mafaufau ia te ia lava. O nisi vailaʻau e aʻafia ai le aʻafiaga o le togafitiga autu e maua e le maʻisuka, e naʻo se fomaʻi atamai e tatau ona filifilia ma pulea le togafitiga.

Vaega o uiga i tamaʻitaʻi

O le maʻisuka ituaiga 2 i alii e masani ona maua i se taimi mulimuli ane nai lo tamaitai. E mafua lenei mea i le mea moni e latou te le amanaiaina le tele o faʻamaoniga ma e le faʻapipiʻi faapitoa ia i latou. O le tele o tagata latou te vaʻai i se fomaʻi pe a oʻo i le taimi nei ua mafua ai ona le mautonu le faʻafitauli. O faailoga autu o le faʻamaʻi i totonu ia i latou e le ese mai maʻi e iloa i totonu o fafine, ae o loʻo i ai ni faʻaaliga patino.

Vaega o faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2 i alii:

  • faiga faʻapipiʻi i le folasik ona o malaga masani i le faletaele,
  • malosi malosi e latalata i le aus ma le vao,
  • afaina o lauulu i luga o le ulu e oo i le pale,
  • faaletonu o le malosi, faaitiitia le manao i feusuaiga.

E tele taimi e iloa ai e tagata e uiga i le siama ona o se faalavelave, i le taimi o se suʻesuʻega ma se urologist e uiga i soliga i totonu o le vaega. Ae o le mea muamua lava, e tatau ona foia faafitauli o le endocrinological, talu ai o faʻamaʻi faʻamalo o ni faʻaaliga manino lava ia o togafitiga. Ole tele o vailaʻau mo le togafitiga o le gasegase o feusuaiga e le mafai ona ave e tagata maʻisuka, o lea e tatau ai i le fomaʻi ona amanaia lenei mea pe a faatonuina togafitiga. E taua tele le amata togafitiga vave mo le maʻisuka, aua e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o ni taunuuga mataʻutia e pei o le fatu, osofaia ma le fatu o le fatu.

Vaega o le vasega i tamaiti

E faigata tele ona iloa se togafiti i se tamaititi. E tele taimi e maua ai le maʻi e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia. Faanatinati alu i le falemaʻi ma suʻe suʻega o le kulukose toto pe a faʻaalia faailoga nei:

  • vave maua le mamafa o se tamaititi, pe, i se isi itu, le mamafa o le mamafa o le mamafa,
  • faitioga o tiga i maso ma sooga,
  • fia inu pea
  • faateleina le 'ai
  • le mautonu o le tino (faʻaleagaina, popolevale, loimata),
  • vaivai,
  • taloina ma le mago o le siama,
  • faamago o laugutu ma le vavagana o tautala.

I taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o faʻaaliga e pei o le leaga o le vaai, faʻalavelave o pito i tua, foliga vaaia o le faoa faamalosi, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻisuka i fafine e mafai ona atiina ae ona o se taunuuga o na mea:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa. E ono mafai e se tamaitiiti ei ai ma le matua matua matua mafatia i le maʻisuka ona atiina ae se maʻi maualuga.
  2. Totogi mamafa. O le tele o mea e mafua ai le soliga o gaioiga metabolic i le tino, e aofia ai le glucose.
  3. Pancreatic maʻi.
  4. Vaʻaia faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi pipisi. E mafai ona faʻaosoosoina le atinaʻe o le maʻisuka, aemaise lava i tagata e mamafa tele le tino.
  5. Auala sese o le olaga. O lenei vaega o loʻo tuʻuina mai ai mea e le talafeagai ma le le talafeagai, o se olaga e le tauagafau, vaisu, faʻalavelave faigata, faʻalavelave faʻalagona.

I ia tulaga, o le pancreas e amata ona le lelei. O lenei mea e mafua ai le le lava o le gaosiga o le inisalini, lea e fesoasoani e faatonutonu ai le suka toto.

Faailoga muamua o le faamai

O faʻalavelave faifaipea o loʻo aafia ai tamaitai e mafai ona mafua ai lenei maʻi. O le mea lea, i le mavae ai o le tolusefulu tausaga, o le tino o le feusuaiga lelei e mafai ona aʻafia i le tele o faʻafitauli o le tino.

O le ava malosi ma le ulaula ulaula e ono mafua ai le maʻisuka ituaiga 2. O nisi faʻamaʻi pipisi o fafine e saofagā i foliga o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia.

O nisi taimi o faʻasologa o maʻi i le taimi o le maʻitaga e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2.

Faailoga o le atinaʻe o le maʻisuka i fafine

  • Faiga o maʻi
  • Vaega o le tino o le tino
  • Iloiloga

O le maʻisuka, e aofia ai ma tamaitai, ua afaina i faigata matuia. E sili lava le le fiafia i lena faailoga muamua e le masani ona tautala faapitoa e uiga i le maʻisuka, o le toatele o tamaitai e le o gauai atu ia i latou.

Faailoga o le maʻisuka i fafine

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e tupu i le avea o se faamaʻi autoimmune faatasi ai ma se gasegase faʻatoʻateleina. O le solia o le fausaga o chromosomes e nafa ma le puipuia o le puipuiga e faaosofia ai le faaleagaina o le pancreas.

O lenei togafitiga i le taimi o le maitaga e masani lava o le soymptomatic. E taʻua o le maʻisuka ituaiga. E mafai ona iloa le faʻamaʻi i le tolu tausaga tolu o le maʻitaga e tusa ai ma taunuuga o auiliiliga. O le vaega aʻafia mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o maʻisuka e aofia ai tamaitai ei ai maʻi faʻapitoa:

  • faʻasologa o togafitiga i le faʻamaʻi,
  • maʻi suka i le taimi o se maʻitaga talu ai,
  • mamafa tele
  • o le mamafa o le tamaititi muamua na sili atu i le 4 kilokalama i le fanau mai,
  • polyhydramnios
  • fua tele o fualaau aina,
  • sili atu i le 35 tausaga
  • maualuga maualuga o le toto maualuga o se natura o le natura.

O le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga i fafine maʻitaga o se aʻafiaga leaga i le pepe e leʻi fanau mai. O loʻo i ai le liona o lona tino tutotonu, lea e mafua ai le le lava o le atinaʻe o le fomaʻi. O le tamaititi e amata ona tuputupu ae le lelei, ona faʻagesegese lea, ona faʻateleina.

O loʻo faʻamoemoe le tina o loʻo faʻamoemoe i nei faʻafitauli:

  • se faʻateleina o le mamafa o le mamafa o le tino,
  • tele o le urination ona o le tele o le urine,
  • fia inu pea
  • faaitiitia galuega, le fiafia, atuatuvale,
  • leai se manaʻoga seia oʻo lava ina le atoatoa.

O le maʻisuka faʻamamafa e manaomia ai le mataʻituina faifaipea e le fomaʻi i le taimi o togafitiga. O le usitai lelei i ana fautuaga, o le usitai i se taumafataga faapitoa o le a fesoasoani i le fatuina o se tulaga manuia o le lumanai mo le atinaʻe masani.

E taua le manatua! A maeʻa le fanau mai, e manaʻomia le suʻega atoa a le pepe! O lenei mea o le a fesoasoani e iloagofie ai mea e mafai ona faia i se taimi talafeagai ma faasaʻo sao i le fesoasoani a vailaʻau.

O le isi, o le a ou talanoa e uiga i faailoga autu o le maʻisuka, lea e tatau i se tamaitai ona vaʻaia ma le totoa e fai taga i le taimi. A uma mea uma, o le puipuia o se faʻamaʻi e sili atu ona faigofie nai lo le togafitia mulimuli ane. Faailoga mo ituaiga eseese o le maʻisuka e ese si ese, ma e iai foi se eseesega i le fua faatatau o le atinaʻe o le maʻi.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine 40-50 tausaga

I le tele o taimi, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e iloa faʻafuaseʻi: faʻatasi ai ma le tala. suʻega, i sauniuniga mo taotoga poʻo isi taotoga.

O le toʻatele e maʻi i le averesi o le 40 tausaga i le 60 tausaga, o le faʻamaʻaloga e atiae ma le le iloa ma le lemu. E ui lava i le sefulu tausaga talu ai, o le maʻisuka ituaiga 2 ua avea ma "laiti" ma i lona tulaga e mafai ona e feiloaʻi ma tamaitai tala- vou talavou lava i lalo ifo o le 30 tausaga ma e oʻo lava i tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi laiti.

O le mea moni, e le talafeagai, aua o le maʻi suka e mafua ona e leai ni faʻamaoniga. Ae ui i lea, o le a ou maitauina e faapea o se maʻi faʻavaivaia, ei ai ni faailoilo poʻo faailoilo e mafai ona oʻo atu ai i le manatu o le amataga o le maʻi.

E le gata i lea, i le leai o ni faailoga manino o le faamaʻi, o nisi o tamaitai talavou latou te maua ni tulaga e le mafaamatalaina o le vaivai o le vaivai, le mautonu, fiaai, ma le pogisa i mata. O lenei mea e le mafai ona avea ma se mea e sili atu nai lo le osofaia o le hypoglycemia, o lona uiga, o se faʻaitiitia o le maualuga o le suka i lalo o le masani. I le avea ai o se tulafono, e amata ona 'ai faʻamalosi e tamaʻi meaʻai gaʻo ma latou vave lagona lelei.

E tupu lenei mea i fafine gasegase ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. Ma faatasi ai ma se malologa umi i meaʻai, o lenei tui inisalini e mafai ona faʻaititia ai le kulūkose i le faitotoʻa, mafua ai nei lagona le lelei. E na o le tasi lava le auala e alu ai - alu i le ofisa o le fomaʻi ma amata amata ona mamafa le mamafa.

O faʻamaoniga o le maʻisuka i le va o tamaitai e le eseese tele mai le faʻaʻailoga i le vaeluaga o tama. O se tuusaunoaga atonu e na o le faʻaauau pea ona i ai i totonu o le vevela poʻo le gaogao.

E mafua lenei mea i le mea moni o le suka e sili atu i le toto e fiafia i le toe gaosia o sigi i le tino. O faʻatoʻa faʻafefete faʻafuaseʻi e le gata ina faʻalavelave ai se fafine i mea faalilolilo, ae o loʻo faʻatasi foi ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

E faigata mo fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e feagai ai ma le gaogao, aua e faigata ona togafitia.

Faailoga masani i vaʻavalea vaivai ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • Tele le galala
  • Uiga masani,
  • Le faʻaalia o fungalfections i totonu o le oral poʻo le vae,
  • Faʻafuasei le paʻu o le gau poʻo le leaga, maua i totonu,
  • O le vaivai vaivai,
  • Vaʻai mataʻitusi
  • Galuega le mafaufau leaga.

O le mea mulimuli i totonu o faʻamaoniga o loʻo i luga e masani ona le amanaiaina, e faasino i le matua, i le mea moni - e le saʻo atoatoa lenei. O le isi faailoga o faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 o le foliga mai o le matutua i totonu o lima ma foliga, ma o lauulu ma fao e afaina ai foi i le le mautonu.

I lenei tulaga, aua nei faʻafememeai faʻamaʻi "faʻamalosolo" faʻatasi ma na ituaiga masani o le faʻamaʻi, o la latou faʻaaliga e le masani ona i ai i maʻi.

Ae e te leʻi maitauina fao fagu po o vaitau o tausaga, o le a lagona e se fafine faʻafitauli o le tino faaletino:

  • Maitau le vaivai
  • Le lava le vaivai
  • Suafa e le uma.

I lenei vitio, e mafai ona e aʻoaʻo atili e uiga i faʻamaʻi o le maʻisuka i fafine.

Ina ia aua le faʻaleagaina oe lava i masalosaloga ae le o le tilotilo i aso taʻitasi mo faailoga o le faʻailoga i luga o ou foliga, ma le masalomia o le maʻisuka o le vaega 2, e sili atu le suʻeina o le suʻega toto i fale suʻesuʻe faʻapitoa - o se auiliiliga mo le pasene o hemoglobin glycated.

Aʻo le i faia le suʻega, e leai se mea e tatau ona faʻanoanoa ai le tino (o loʻo matou talanoa e uiga i le suʻega i se manava gaogao, i le mataupu pe a faatonuina e le fomaʻi se auiliiliga o le sugar sugar), ma e mafai ona faia i soo se taimi talafeagai.

O le mea e ofo ai, i le mea moni, e le fautuaina e fomaʻi tagata gasegase e suʻe lenei suʻega pe a togafitia le maʻisuka, ma e aunoa ma le 'ai. O sea suʻesuʻega mo le tele o tausaga e mafai ona masani i se tagata maʻi, ae o se faʻamaʻi ua i ai ma faʻafitauli e mafai ona iai i le tino o se fafine.

O le suʻesuʻeina o le hemoglobin A1C e le mafai ona fesoasoani i le teuina o le paketi a le aiga, ae o le a laveaiina ai le fafine mai popolega le talafeagai mo lona soifua maloloina. .

Tusa 2 maʻisuka: faʻamaoniga i fafine, taunuuga

O le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o tamaitai e lamatia pea i taimi uma i le gasegase (faʻafitauli) poʻo aʻafiaga, i nisi o tulaga e mafua ai le le atoʻatoa, ma le vave maliu. O le faamai ua lauiloa i tagata lautele i lalo o le igoa "fasioti lemu".

O lenei tuufaatasiga o upu e fesootaʻi ma lona ala: o le leai o ni tiga faaletino i le taimi atoa o lona ala. Afai e aliali mai le tiga, e pei o se tulafono, e le mafai ona toe faʻaolaina le tagata maʻi.

O le faʻamalosia o le faʻaosofia o le manaʻoga e pulea le metabolist metabolism i le tino o le tino o le a fesoasoani e aloese ai mai ia taunuuga, e faʻaaoga ai faʻamalamalamaga manino mo le taofiofia o faʻafitauli poo le togafitia.

O le European Journaliovascular Journal, na faavae i luga o ana suʻesuʻega i le 2007, lomia se tusiga e uiga i aʻafiaga o le maʻisuka i le tamaʻitaʻi ma le tama. Na fai mai o le faʻamaʻi e sili atu ona leaga i le tino o fafine nai lo alii.

E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega, o le faʻaitiitia o le taua o meaola i tagata mamaʻi ma le maʻisuka i fafine ua i ai se faailoga o le 8.2 tausaga, pe a ma le 7.5 tausaga o tagata. O foliga vaaia o le maʻisuka i tagata o se maualuga maualuga o le mauaina mulimuli ane o faamaʻi cardiovascular i se tulaga lautele e se vaega o le 2-3, ae i tamaitai, i se vaega o le 6.

O le osofaʻi o le fatu i sui o le "faiva sili ona vaivai" o loʻo mafatia i le maʻisuka o le vaega 2, e sili atu ona lamatia nai lo tagata maʻi.

I tagata, o le vaivai e mafai ona avea ma faailoga muamua o le maʻisuka.

O ai e tatau ona fefefe i le atinaʻeina o se faʻamaʻi? Muamua, o mea nei:

  • O tagata e le lelei le tofi mo le maʻisuka, afai e sili atu ma le tasi o matua o loʻo aʻafia i lenei faʻamaʻi, o tamaiti foi e maualuga le lamatiaga.
  • O fafine ma le tele o meaʻai e faʻaleagaina i le faʻamaʻi o le maʻisuka
  • Tagata ei ai le atherosclerosis o toto, toto maualuga
  • O fafine e maua i le maʻisuka poʻo le faʻavaivaia o le kulukose i le taimi o maitaga
  • O fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama.
  • Tina oe na i ai se maʻitaga faatamaʻi lea na iu i le maliu o le tama

O le mea e leaga ai, e faigata ona aloese mai le maʻisuka ma le faʻaleagaina, ae o aso nei ua faʻatuina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻafouina lea e faigofie ai ona vave maua le maʻisuka pe a tumu pea le tagata i le soifua maloloina.

Ma, faatasi ai ma le fesoasoani mai o se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino ma aʻoaʻoga faʻafefe, o se uiga lelei, e taʻitaʻia ai se olaga ola maloloina, e aunoa ma le aumaia o le tino i le tulaga ogaoga pe a tutupu ni suiga e le mafai ona suia.

Afai ei ai se uiga tuʻufaʻatasia i lenei faʻamaʻi, ona faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka? E faigofie lava ona tuʻuina atu fautuaga faʻavae soifua maloloina, a oe taumafai e faʻaaogaina, pe faʻafefea ona faʻaitiitia le tulaga lamatia o le maʻisuka?

  • O le tino faaletino o le ki lea i le soifua maloloina lelei, o galuega le tumau e tatau ona totogiina i auala, galuega faaletino i le ea fou, o taʻaloga taʻaloga e lelei foi, ae o le taʻavale i totonu o le vaomatua ma le veleina o le togalaau o le a sili atu lona malosi nai lo le uila i totonu o se potu malulu.
  • O se aafiaga sili ona lelei mo le gau o le mamafa ua tuuina mai e Bodyflex gymnastics, lea e le faigata ona fai, e le sili atu i le 15 minute i le aso, e faamalosia ai le maso maso ma fesoasoani e faaleleia atili le metabolism i le tino, le susunuina o le gaʻo.
  • O mea taumafa taumafa o se tasi lea o mea sili ona taua e puipuia ai mai le maʻisuka. E tatau ona suia mea uma o le falaoamata, mea faʻafiafia, meaʻai falaoa ma cereals, legumes, pe afai e te faʻaaogaina falaoa, ona naʻo le ituaiga o falaoa ola maloloina. Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e afaina i meaola manu, vailaʻau vailaʻau, faʻamalosi ava malosi, kofe, soʻo manogi ma meaʻai vevela.
  • O uiga lelei o le mafaufau, faʻaalia o faʻamaoniga, uiga lelei, manatunatuga loloto, vasega o yoga fesoasoani lelei i le tino e toe fausia ma taulimaina le faʻamaʻi, e tusa lava pe i ai se gaioiga masani.

Afai e te gauai atu i lou tulaga i le taimi, e mafai e se tamaitai ona aloese mai le maʻisuka pe afai e manao i ai, e ala i le taitaia o fualaau talafeagai ma siakiina pea lona suka toto.

E i ai se tasi faʻafitauli iloga o le maʻisuka, o le uiga o tagata uma e leai se itupa.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka poʻo le maʻisuka e mafua ona o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i tamaitai matutua, pe a ma le 40-55 tausaga. O le vaega aʻafia e aofia ai tamaʻitaʻi o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo, e mamafa tele.

O se mea iloga o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻagesegeseina o le faʻamaʻi, lea e sili ona matautia. I le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻamaʻi e talitutusa lava ma nisi o faailoilo (o le paʻu o le tino, o le fia inu, o le gasegase tele, o le paʻu o vae, le vaʻaia o le vaʻaia), ae o loʻo i ai isi uiga iloga.

E leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o loʻo faʻalavelaveina foi le tala o le hormonal, ae e le afaina ai le mamafa, ae o le vave maua o le gasegase poʻo le tele o meaʻai.

O le faʻateleina o le maualuga o le maʻisuka, aemaise lava i tagata o loʻo nonofo i megacities, i tausaga talu ai nei o loʻo matataʻu. E le gata i lea, o le sefulu tausaga o le numera o tagata gasegase maua ile maʻisuka e faalua. O suʻesuʻega o le faʻaauau pea o lenei faʻamaʻi i Rusia ua faʻamautuina e tusa ma le 2-3.5% o le faitau aofai o tagata o loʻo aʻafia i le maʻisuka o le maʻisuka e fesuisuiai faigata.

O le faʻatuʻesega o lenei maʻi o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o le vailaau o le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo galue malosi, o nisi taimi i totonu o le 10 tausaga, ma le maʻi suka i tamaitai, o faailoga e le o tausia mo se taimi umi.

  • O tagata e le lelei le tofi mo le maʻisuka, pe a oʻo lava i se tasi o matua e pagatia i lenei faʻamaʻi, o tamaiti foi e maualuga le lamatia.
  • O fafine ma le tele o meaʻai e faʻaleagaina i le faʻamaʻi o le maʻisuka
  • Tagata ei ai le atherosclerosis o toto toto. toto maualuga
  • O fafine e maua i le maʻisuka poʻo le faʻavaivaia o le kulukose i le taimi o maitaga
  • O fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama.
  • Tina oe na i ai se maʻitaga faatamaʻi lea na iu i le maliu o le tama
  • O le tino faaletino o le ki lea i le soifua maloloina lelei, o galuega le tumau e tatau ona totogiina i auala, galuega faaletino i le ea fou, o taʻaloga taʻaloga e lelei foi, ae o le taʻavale i totonu o le vaomatua ma le veleina o le togalaau o le a sili atu lona malosi nai lo le uila i totonu o se potu malulu.
  • O se aafiaga sili ona lelei mo le gau o le mamafa ua tuuina mai e Bodyflex gymnastics, lea e le faigata ona fai, e le sili atu i le 15 minute i le aso, e faamalosia ai le maso maso ma fesoasoani e faaleleia atili le metabolism i le tino, le susunuina o le gaʻo.
  • O mea taumafa taumafa o se tasi lea o mea sili ona taua e puipuia ai mai le maʻisuka. E tatau ona suia mea uma o le falaoamata, mea faʻafiafia, meaʻai falaoa ma cereals, legumes, pe afai e te faʻaaogaina falaoa, ona naʻo le ituaiga o falaoa ola maloloina. Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e afaina i meaola manu, vailaʻau vailaʻau, faʻamalosi ava malosi, kofe, soʻo manogi ma meaʻai vevela.
  • O uiga lelei o le mafaufau, faʻaalia o faʻamaoniga, uiga lelei, manatunatuga loloto, vasega o yoga fesoasoani lelei i le tino e toe fausia ma taulimaina le faʻamaʻi, e tusa lava pe i ai se gaioiga masani.

O le maʻi suka o se endocrine, faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi e mafua mai i le faateleina o le suka o le toto ona o le taunuuga o se gaioiga o le aiga poo le leai foi o le insulin.

O le faʻamaʻi e masani lava ona maua i le sili ona lelei, o le maʻi o le maʻisuka (asymptomatic) o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tumau i le tele o tausaga, ae o loʻo i ai nisi o faailo o le tino e taʻu mai ai le faʻamaʻiina o le maʻi (faʻaitiitiga, mea mamafa, fiainu, vaivai, ma isi faʻailoga).

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona le vaaia e tamaitai. E oʻo lava i le mataupu pe a oʻo mai se faʻaalia e faʻaalia ai le i ai o le maʻi, o loʻo i ai pea lava se faʻamatalaga talafeagai mo lenei mea.

O le mea lea, e mafai ona tupu le faʻamaʻi mo le tele o masina i totonu o le tino o le fafine, ma a maeʻa ona iloa, ua i ai le tele o taunuuga le lelei e fesootaʻi ma tino i totonu o le tino ma a latou totoga.

E talitonu tagata popoto i lenei tulaga, o le a sili atu ona lelei le faʻatapulaʻaina o taumafa ma gaioiga faaletino ina ia aloese ai mai inisalini injections intramuscularly.

E le faigofie e pei ona foliga mai i le taimi muamua. O le tele o tagata gasegase e teena tulafono i meaai, faapea foi ma le malosi o le tino. E ui lava e iloa lelei le faʻamaʻi, ma aʻafiaga e ono tupu. O faʻaʻailoga ma faailoilo o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e toetoe lava tutusa ma alii.

O lea la, afai o loʻo e mamafa ma o oe o se tamaitai ua matua, o le mea moni lenei mea e tatau ona faaosofia ai oe e faia se suʻega. Ma afai o oe o se teineitiiti o loʻo i ai se manaʻoga lelei, ae vave ona mou atu le mamafa, e tatau lava ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist ma afai e le o le maʻisuka, atonu o loʻo i ai faafitauli i lau thyroid gland.

O le maʻisuka ituaiga 2, i le isi itu, e masani lava i tagata matutua, e masani ona atiae i tamaitai ua sili atu i le 40 tausaga. E faʻaalia e ia lava le tetee atu ile talaaga o le leai o le inisalini - o lona uiga o le pancreas e maua ai le insulin, ae o sel o le tino o le tagata e puipuia mai i lenei hormone.

O le iʻuga, o le toto toto i le tagata maʻi e tulaʻi mai, ua amata ona matelaina ia sela, ma e tele foi le inisalini. O le maʻisuka ituaiga 2 i le laasaga muamua e sili atu ona le maalofia nai lo le maʻisuka ituaiga 1.

O nisi o fafine ei ai foi le gutu ma le masani ai, o le galala, fiainu, ma le vevela

O le maʻisuka ituaiga 2 i alii e masani ona maua i se taimi mulimuli ane nai lo tamaitai. E mafua lenei mea i le mea moni e latou te le amanaiaina le tele o faʻamaoniga ma e le faʻapipiʻi faapitoa ia i latou.

O le tele o tagata latou te vaʻai i se fomaʻi pe a oʻo i le taimi nei ua mafua ai ona le mautonu le faʻafitauli. O faailoga autu o le faʻamaʻi i totonu ia i latou e le ese mai maʻi e iloa i totonu o fafine, ae o loʻo i ai ni faʻaaliga patino.

Vaega o faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2 i alii:

  • faiga faʻapipiʻi i le folasik ona o malaga masani i le faletaele,
  • malosi malosi e latalata i le aus ma le vao,
  • afaina o lauulu i luga o le ulu e oo i le pale,
  • faaletonu o le malosi, faaitiitia le manao i feusuaiga.

E tele taimi e iloa ai e tagata e uiga i le siama ona o se faalavelave, i le taimi o se suʻesuʻega ma se urologist e uiga i soliga i totonu o le vaega. Ae o le mea muamua lava, e tatau ona foia faafitauli o le endocrinological, talu ai o faʻamaʻi faʻamalo o ni faʻaaliga manino lava ia o togafitiga.

Ole tele o vailaʻau mo le togafitiga o le gasegase o feusuaiga e le mafai ona ave e tagata maʻisuka, o lea e tatau ai i le fomaʻi ona amanaia lenei mea pe a faatonuina togafitiga. E taua tele le amata togafitiga vave mo le maʻisuka, aua e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o ni taunuuga mataʻutia e pei o le fatu, osofaia ma le fatu o le fatu.

Mo le tele o vaega, o faʻamaʻi o le maʻisuka i fafine e tutusa ma tane. Na o le pau lava le uiga o tamaʻitaʻi o se faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka na mafua ai tulaga lelei mo le toe gaosia o sigi i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma isi mea, o fatufatuga faʻamaʻi e mafua ai le vevela ma le faʻasao. E le gata i lea, i le maʻisuka, o le galo e mumusu e togafitia.

Faʻamataʻoti puupuu ia faʻatele masani masani:

  • Tigā, masani ona faia.
  • Fungal iniseti i le gutu po o vae.
  • O se fafine e le mafaamatalaina le leiloa le mamafa (e le o taimi uma!).
  • O le le lava, o le gau o le vaai, o mafaufauga o mafaufauga o faailoga ia e sese ona mafua mai i le matua.

O nisi taimi o se faʻamaʻi i fafine e faʻaalia i le mea moni o loʻo maua i ai lima ma mata, fao ma lauulu. Ae o faailoga "teuteu" o le maʻisuka e le mafai ona manatu e masani. E le seasea. Ma e leva lava aʻo lei suia le paʻu, fao ma lauulu, o le ae lagona vaivaiga, gasegase tumau, fia inu pea ma isi faʻamaoniga autu.

I tausaga talu ai nei, ua i ai se oso malosi i le aafia o le maʻisuka. O se tutusa foliga e sili atu ona taua o na tagata o loʻo nonofo i aai tetele.

E tusa ai ma fuainumera, o tausaga taʻitasi uma e lua le numera o tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi. E tusa ma le 2 i le 3.5 pasene o le faitau aofai o lo tatou atunuu ei ai le maʻisuka o tikeri eseese o le faigata.

I le tele o tulaga, o le itupa tamaitai e mafatia i le faʻamaʻi. O le mafuaʻaga mo lenei mea atonu o le faʻalavelave masani, le lava o vitamini, le lava o meaai, faʻapea foi ma le malosi faaletino.

O nei mea uma e faʻaosoosoina ai le tele o galuega, se tulaga o le vaivai ma le malaise, lea e masani ona mafua ona o isi mafuaʻaga.

Faailoga o le atinaʻe o le maʻisuka

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka o fafine. Aisea o fafine? E faigofie ona faamatalaina lenei mea.

Uluaʻi faailoga o le maʻisuka i fafine pe a mavae le 30 tausaga e le o masalosalo. O le tele o faʻamaoniga i tua o feau i aso taitasi e le o toe gauai atu i ai.

Afai o se fafine na te maitauina se mea, ona na ona manatu ai lea ua vaivai pe manatu foi o le taunuuga o le tele o taimi faigata. Ae peitaʻi, afai o faʻamaoniga o le faʻamaʻi ua aloaia i le taimi, o lona uiga o le a mafua ai ona itiiti ni taunuʻuga mo le soifua maloloina.

Faailoga o le maʻisuka i fafine maʻitaga

Ina ia iloa faailoga o le maʻisuka ituaiga i taimi talafeagai, o fafine uma ua maitaga, e tusa lava pe leai se mamafa, e tofotofoina mo le suka. I le avea ai o se tulafono, o lenei lava mea i le amataga pe a resitara i le falemaʻi faʻalavelave, ile lua masina i le 25-27 vaiaso, ma ao le i fananau mai.

O le lona lua o masina o le laʻasaga o le faʻamalosia o le insulin i le taimi o le maʻitaga. O le vaitaimi lea o le tina o loʻo faʻamoemoe, pe afai ei ai ona faʻamaoniga ma mamafa mamafa, e aofia ai, ua valaʻaulia e suʻe se suʻega kullu (suega o le toleniga o le glucose).

O le maʻi suka i le taimi o le maitaga i le masini e sili ona tutusa ma le maʻisuka ituaiga 2. E seasea lava pe a fausia e se fafine le ituaiga o le taimi nei i le taimi o le fanauina o se tamaititi. O le mea lea, o le faʻamaʻi e mafai ona fai e le mafai ona aʻafia i le inisalini ma teineiti ma tamaitai talavou i le tino e masani lava ona afaina i lenei mea, faapea foi ma i latou ua faaopoopoina le tele o kilokalama i le tolu tolu masina.

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 1, ia manatua o manaoga o le inisalini o le a suia i laʻasaga eseese o le maʻitaga. O le aofaiga ole aso ole inisalini o le a eseese i le I, II ma le III o tau o le maitaga. E le gata i lea, o le fua o le umi (basal) ma le vave (bolus) insulin e ono tumau pea e le suia.

E tusa ai ma le suiga i manaoga o le insulin, o le maitaga ua vaevaeina i vaitau nei:

  • mai le amataga i le 6 vaiaso,
  • 7-12 vaiaso
  • II ma III, seia oʻo i le faaiuga o le 36 vaiaso,
  • mai le 37 vaiaso aʻo leʻi tuʻuina atu,
  • o le 2-3 aso talu ona fanau mai.

Seʻi oʻo i le ono vaiaso o le maitaga, o mea uma o le a ono pei o masani. O le manaʻomia mo le inisalini e tumau lava i le taimi muamua aʻo lei amataina.

Atonu e te le iloa foi ua e maʻitaga. E le gata i lea, mai le 6 i le 12 vaiaso, o le fua o le inisalini o aso taitasi e faʻaititia ai.

E le foliga mai e ese ia te oe? Seʻio tatou vaai pe aisea e tupu ai lenei mea. O le gaioiga o le polokalame puipuia i le vaitau o lenei vaitau ua faʻaititia ina ia le tupu ai le fetal.

Ona o lenei mea, o osofaiga a le autoimmune i luga o suauu peta pancreatic e faavaivai le tumau.

Atonu o le pancreas e amata ona maua ai nisi o lona lava inisalini. O se taunuuga o lenei mea, mai le 6 i le 12 vaiaso o le maitaga, o le lamatiaga o le hypoglycemia e faʻatupulaʻia 3 taimi.

E matautia mo le fomaʻi. Lagona le saoloto e faʻaitiitia au tui o le insulin i le taimi lava e taʻu mai ai e le mita o loʻo alu ifo lou suka toto.

O le mea e tatau ai, e tatau ona faʻaititia i le 25%, ae o tagata uma lava. Taofi maa kullukose i luga o le lima.

E tusa lava pe leʻi oʻo i le maʻitaga, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻaaogaina mo le puipuia ma le toomaga o le hypoglycemia.

I le II ma le III, o le manaoga o le inisalini o le fafine e faʻatupulaʻia le faʻatupulaia. E mamafa le mamafa o le tino.

O le placenta e maua ai hormones e faʻaitiitia le aoga o le inisalini. O nei lapateni lapatisi tagata, proachron, prolactin ma cortisol.

Mai le 12 i le 36 vaiaso o le maitaga, o le fua o le inisalini o aso taitasi e faʻatupulaʻia ile 2-3 taimi. E masani lava lenei mea.

O le fua o loʻo ola malosi. Ina ia tausia lenei faagasologa, e te manaʻomia le tele o inisalini.

Mai le 36 vaiaso ao le i fanau mai, e le toe tupu le inisalini, ae tumau pea le maualuga. I le taimi lava e uma ai le fanau, e le na o le pau, ae paʻu lemu.

E le afaina pe afai o le fanau mai o se mea masani pe o se mea e le o iai. A maeʻa ona aveese le placenta, o le maualuga o hormones na mafua ai le faʻafetaia o le insulin i le taimi lava lea e pa'ū ai i le tino o se fafine.

I le muamua 24-48 itula talu ona fanau mai, o le aso sili ona lelei o le inisalini i aso taitasi atonu e maualalo ifo nai lo le maʻitaga. Mataʻituina le hypoglycemia i le vaitaimi lenei.

Mo nisi o fafine ei ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, i nei aso faʻapitoa, o le inisalini o le inisalini atonu e le talafeagai. E seasea ona tupu, ae ia teuina i lou mafaufau.

E le gata i lea, o lou inisalini o le a tutusa ma tutusa ma le maʻitaga. O le susu susu e faʻaititia ai le toto toto.

O le mea lea, e manaʻomia foi ona faʻaitiitia le tuʻuina atu o insulin. Ae peitai, afai e maua e se fafine le mamafa pe a uma ona fanau, o le a faʻapupulaina ai le malosi o le inisalini.

Ina ia totogi, o le a manaʻomia le maualuga o aso o inisalini. A e tausia se pepe, o le ae moe lemu, e le lava le moe.

O lenei mea o le a aʻafia ai foi lou manaoga ile inisalini, atonu i le itu o lo latou faateleina.

Faʻailoga a le Peraimeri

Afai e iloa faailoga o le maʻisuka, e fomaʻi e le fomaʻi isi faʻamaʻi e maua ai faitioga tutusa (ole maʻi suka, maʻisuka nephrogenic, hyperparathyroidism, ma isi). Ona faia lea o se suʻesuʻega e fuafua ai le mafuaaga o le maʻisuka ma lona ituaiga. I nisi tulaga masani, o lenei galuega e le faigata, ma o nisi taimi e manaʻomia ai suʻesuʻega faaopoopo.

Faʻaaliga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka:

  • faateleina le vaivai, faaitiitia le galue malosi e tusa lava pe lelei meaai paleni, lava le moe ma le leai o se popolega faaletino pe faalemafaufau,
  • moe pe a uma ona 'ai,
  • polyuria (faʻaopoopoga o le urine), galala ma le malulu - o nei faʻaaliga e sili atu ona popole i tagata gasegase,
  • i fafine e maua i le maʻisuka, e mafai foi ona iloa le polyphagia - o se lagona o le fiaaai, lea e faamaumauina i taimi uma ma e le mou atu e tusa lava pe a uma ona 'ai meaai maualuga-kalori,
  • se manava e pei o se acone e mafai ona matauina,
  • o le i ai o le mamafa o le mamafa poʻo le gaʻo, aemaise lava i le faʻaputuina o gaʻo i le manava,
  • toto maualuga
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka e leai se inisalini, e mafai ona matauina le paʻu mamafa, o le faailoga muamua lea o le atinaʻeina o le maʻi,
  • tulaga le mautonu,
  • ituaiga o fao o fao ma mucous membranes (ona o taunuuga o le hyperglycemia),
  • e masani ona malulu ona o le faʻaitiitia o le puipuiga,
  • e oʻo lava i nai paʻu paʻu paʻu e faʻaleagaina ma le faʻaleagaina ma e tele lava ina afaina,
  • e masani ona le fiafia i maso o le tamai povi
  • o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e aofia ai le ulu o le ulu, lotovaivai, ma le faateleina o le faʻaleagaina.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, faʻapea foi ma lona faiga faʻaoga, e tupu. O le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini i le tino. O lenei ituaiga o togafitiga, e pei o se tulafono, e aliali mai i tagata ei lalo o le 30 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le vave faʻaitiitia o le mamafa o le tino ma le malosi malosi faifai pea. E tele mea e 'ai e le tagata maʻi, ae sili atu nai lo le 10% o lona mamafa.

I tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o tino o le ketone o loʻo faia - o le faʻamavaeina o oloa o le tino. Urine ma faʻavave le manava e amata ona manogi e pei o le acetone. O le taimi muamua na amata ai togafitiga, o le faigofie ona taofi. O faʻamaoniga uma e mafai ona tutupu i le taimi lava e tasi, o le tulaga e matua faigata lava, o le mea lea e le tupu le maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2, e pei o se tulafono, e aafia ai tagata pe a uma le 40 tausaga, o le tele o taimi, o nei mea o le mamafa o fafine. O na ituaiga o togafitiga e maua mai mo se taimi umi. O lona mafuaaga o se faʻaitiitia o le lagona o gaʻo i totonu o le insulin. O se tasi o uluaʻi faʻaaliga o le faʻamaʻi o se faʻaitiitia taimi i le toto toto, o lona uiga, hypoglycemia.

E mafai ona faʻaigisi vave pe a uma ona 'ai, aemaise lava le suamalie.

Tomaʻi masalomia o le maʻisuka i tagata uma o loʻo i ai ni faʻailoga o le le lava o le tino i le inisalini.

  1. sili atu gaʻo i le puimanava,
  2. maualuga le toto maualuga
  3. tele le cholesterol
  4. triglycerides ma le uric acid i totonu o le toto.

O se faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 mai le paʻu o le uliuli o le acanthosis. O lenei togafitiga o se vaega faigata o paʻu uliuli i vaega o paʻu paʻu.

O le maʻisuka ituaiga e mafai ona tupu i se fafine ao fanauina se tamaititi. Faailoga o ia togafitiga o le telē tele o le fetus, faapea foi ma le mafiafia o le mafiafia o le placenta po o lona matua tuai.

E le gata i le maʻisuka ituaiga, e mafai ona maua e se fafine:

  • faʻanoanoa
  • tamaititi oti
  • malformations o le tamaititi.

O le maʻisuka ituaiga e faʻaalia i tamaitai pe a uma le 30 tausaga le matutua o loʻo mamafa tele ma ogaoga faʻamalosi.

O le maʻi suka, aemaise lava lona lua fausaga, e masani ona le iloa mo se taimi umi. E le lagona e tagata le maʻi, pe le gauai atu i faailoga o maʻi. O nisi taimi, o faʻailoga muamua o fafo o le maʻisuka i fafine e le o iloa e fomaʻi.

I tagata e iai faʻamaufaʻailoga o le faʻaleagaina faʻaleagaina o neura, vae, lima ma vae, numera, "fetolofi," ma e mafai foi ona matauina. O faʻamaoniga e faapitoa lava le faalauiloa i le po. Afai ei ai se faʻaleagaina o le neura, ona ono oʻo mai ai lea o le maʻi suka.

O lenei tulaga e amata i le umi o le le faʻamalolo ma le manua i luga o vae. O le gasegase o le mafuaʻaga o vaevaega o vae i le maʻisuka ma le gangrene. O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le tino vaaia e avea foi ma faʻaaliga muamua o le maʻisuka.O faʻataʻitaʻiga poʻo se maʻi o le maʻisuka o vaʻavaʻa.

O le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka latou te vaʻaia le faʻaleagaina o le tino i le tasi tikeri po o le isi E faʻapupulaina faʻafitauli, faʻaleagaina i tausaga taʻitasi. Faʻateleina le maualuga o le suka o le toto i totonu o se tagata, e ono faʻafefeteina le vaʻaia, lea e faʻamatalaina e ala i le le tumau le faʻaleleia o tioata. I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le faʻatonuga o le kulukose, o le a mou atu lenei mea e aunoa ma ni togafitiga faʻapitoa.

O faʻamaʻi mataʻutia e ono tutupu i le maʻisuka e aofia ai:

Faʻamatalaga o le maʻi

Suesueina o meaola o le fale suʻesuʻe mo le hemoglobin glyc. O le toto e atagia ai le maualuga o le suka i le toto mo se taimi umi (mai le 2 i le 3 masina).

E maua mai le vai mai le tamatamailima poʻo se vein. Suʻega o le faapalepale o le glucose (faʻamalositino) poʻo le suʻega ole toleniga o le glucose toleni. O se faagasologa umi ma sili atu faʻamatalaga.

E tele taimi e faia ai le samasama toto: i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona inu vai i le kulukose. O lenei mea e mafai ai ona mataʻituina le malosi o le amio o le suka i totonu o le toto (faʻaititia / faʻaititia). E faʻavae i luga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o faʻatalanoaga ma le endocrinologist ua faʻamatalaina. I le vaitaimi o le soifuaga, o se fafine na te ofoina toto mo le suka pe tusa ma le faatolu (e tasi mo le fuafuaina o suʻesuʻega).

O le gaioiga o suʻesuʻega falesuesue o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaitai (mo faailoga vaaia i luga) o le sailia poʻo le faʻamaoniga o le beta cell non-functionality (o le leai o se inisalini). O faʻamaumauga autu o le biobetic o le beta cell dysfunction:

  • hyperglycemia i luga o se manava gaogao po o se faʻaopoopoga i le tikeri o le kulukose pe a uma meaai i tua atu o tuaoi o tulaga lautele ua taliaina,
  • glucosuria
  • ketonuria
  • le atoatoa po o se laʻititi laʻititi o le C-peptide i totonu o le toto po o le urine.

I le i ai o faailoga, e manaʻomia suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe i suʻesuʻega falesuesue e faʻamaonia ai le faʻamalositino. I le leai o ni faailoilo, na o le suʻesuʻeina ole fale suʻesuʻe e mafai ai ona masalomia le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka poʻo le filifilia foi o se faʻamaoniga manino (mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o le mataupu e maualuga lona totoga i luga o se manava gaogao ma tino ketone i le urine).

Mo lenei mafuaʻaga, e matua taua lava le suʻesuʻeina o suʻesuʻega falesuesue pe a suʻeina tagata i le vailaau o le faʻamaʻi. I totonu o fale suesue, o se tulafono, o le tikeri o le kulūkose i le plasma o le toto vevela ua fuafuaina e faʻaaoga ai faʻamaumauga, ae peitai, talu ai nei, mo le vave faʻamalositino, vaega o suʻega poʻo glucometers e fuaina ai le tikeri o le kulukose i le toto sosolo ua faʻaaogaina pea.

Togafiti

O le sini autu o soo se togafitiga mo le maʻisuka o le tau faasaga i le hyperglycemia. O togafitiga togafitiga e ono fesuisuiai e fuafua i le ituaiga o maʻisuka.

O lea la, o le maʻisuka ituaiga 1, naʻo le togafitiga o le inisalini. Injections o vailaau faʻamalosi e maua ai le vave faʻaaogaina o suauu gaʻo e sau ma meaai.

O le insulin e maualalo le kulūkose i le po ma le va o meaʻai. E iai foʻi sauniuniga faʻatasi e iai mea e lua o loʻo taua i luga, ae e masani lava e le faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.

O a fualaau e faʻaaoga ma pe o le a le fualaau - o le fomai e fuafua e faalagolago i le maualuga o le glycemia.

I aso nei, o loʻo faʻaleleia auala fou o togafitiga. E aofia ai i totonu o nei mea e tatau ona taʻua o le toe gaosia o suauu beta, e nafa ma le faaselaina o le inisalini, poo le pancreas uma, o togafitiga o gasegase poo togafitiga o le toto, lea o le a lafoai atoa ai le injections. Ae ui i lea, o nei mea uma ua na o le laasaga suʻesuʻe, ma o le inisalini e tumau pea le togafitiga autu.

I le togafitiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka, o se matafaioi taua e faia i meaʻai talafeagai. E taua tele mo tagata mamaʻi e le fia faʻanoanoa, ia tufatufa lelei le gaʻo gaʻo i le aso atoa. O meaai e fautuaina i ni vaega laiti. O lenei mea e taofia ai sosolo i le maualuga o suka. O le kalori matāʻupu o mea taumafa i aso taʻitasi e fuafua e faʻatatau i le faʻasologa o le inisalini.

I le maʻisuka, e lua ituaiga o menus ua mamanuina e puipuia ai le mamafa, o lona uiga, o meaai maualalo-calorie o loʻo aofia i le lisi. E le gata i lea, o le maʻisuka, o le faateleina o le tele o le cholesterol ua faamaumauina, lea e aafia ai le tulaga o le vaa, o le mea lea, e tatau ona faatapulaaina gaʻo manu.

O oloa gaosi susu e tatau ona leai se gaʻo, o iʻa e mafai ona maua na o mea e maualalo le gaʻo i totonu o le vela poʻo le tusitusi.

Faatasi ai ma oloa, e tatau ona tuuina atu i ai i latou e aofia ai "lemu" gaʻo (pe a ulu atu i le tino, o le suka e tupu malie, 20 minute talu ona 'ai). E taua le taulaʻi atu o le vevela o ipu ma a latou faʻaauau e aʻafia ai le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo. Mo le maʻisuka, e sili atu ona lelei le faʻamafanafanaina o mea malulu, maoaʻe ma fibrous e maualuga i fiber.

O le mea moni, o fomaʻi e fautuaina ni togafitiga e fa:

  1. Muamua - o se taumafataga o meaʻai i aso taʻitasi e aofia ai le maualalo o le gaʻo.
  2. O meaai e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le gaioiga faaletino.
  3. I le faaopoopo atu i nei mea uma, ia faia ni togafitiga faʻapitoa faapitoa i vailaʻau e fesoasoani i le tino o le tino e sili atu ona faigofie ile inisalini.
  4. O nei fautuaga uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi, aemaise lava i mataupu e sili ona faigata ma le amanaia.

Togafitiga e amata i taimi uma i se taumafataga. O nisi taimi pe a uma ona faia faʻataʻitaʻiga faifai pea, afai e aliali mai e le suia le maualuga o le suka, ona faʻatasi lea o le gaioiga faaletino i le meaai. Afai e le maua ai se taunuuga lelei, e amata loa le piliki. A oʻo ina le aoga nei metotia uma, ona naʻo le inisalini o le inisalini e faʻamaonia.

Faailoga o le maʻisuka e le faʻaalia i taimi uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo fafine o loʻo fiaʻai tele, e masani lava ona mafaufau e tautala o ia i le i ai o le soifua maloloina lelei, e ui o le mea moni o lenei mea e tusa lava pe leai. Ua faʻamautinoa i latou e le oi ai se faʻalavelave o le taoto ma le vomiting, e pei foi o se manogi o le acetone mai le vavagana o tautala.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka, i le tele o tulaga, e amata ona aliali mai i se tausaga mulimuli ane:

  • I le taimi lea, o maʻi e tele lava ina iai faʻamaʻi pipisi. I le taimi lava e tasi, latou te aʻafia ai le faʻamaloloina o faʻamaʻi epidermal. O le toʻatele o fafine e faia le mea sese lava lea - o lenei uiga e mafua mai i le matua, pe a oʻo ina vaivai le paʻu ma e mafai ona faʻaaogaina, le tele o mea aoga.
  • Leai se faʻaeteete faʻaeteete e tatau ona i ai ni tamaitai o loʻo i ai le misa. O le vaitaimi lea o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e masani lava ona amata. O le mea lea, e le tatau ona le amanaiaina se asiasiga i se tagata tomai faapitoa e pei o se endocrinologist.
  • E le gata i lea, o teine ​​uma e tatau i se tasi o le aiga ona maua le suka suka e tatau ona gauai faapitoa ma gauai atu i ia faailoilo, talu ai o le ituaiga lona lua e mafaufauina, e aofia ai se maʻi na mafua mai.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka i fafine o se maʻi faʻasolosolo e masani lava ona atiae i tagata e televave i le tino. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo atoa, ae e taua tele le faia! Ina ia togafitia faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine, o vailaʻau e masani ona faʻaaoga e fesoasoani ai e pulea le maʻi.

O togafitiga o maʻi suka:

  • soifua maloloina lelei
  • gaoioiga faaletino
  • le siakiina e le aunoa o le kulukose o le toto,
  • Injections inisalini - pe a manaʻomia.

O auiliiliga o togafitiga o le maʻisuka i fafine o loʻo faʻamatalaina i lalo. Saili pe faʻafefea ona aafia lou toto toto, vailaʻau, ma le inisalini i le faasologa o le paʻu o le tino, maʻitaga, ma le menopause.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻi suka i tamaitai ma alii, tagata matutua ma tamaiti e matautia mo ona faʻalavelave, lea e mafua ai le le atoatoa ma le vave maliu. O lenei faamai ua taua o le "fasioti tagata le leoa" aua e leai se mea e tiga ai i se tagata, e ui lava o loo i ai nei ni faafitauli i le aotelega atoa.

A maʻi, o le a tuai ... Siaki se lisi manino o faʻafitauli o le maʻisuka. O auala o le faʻasaina ma togafitiga o faʻafitauli o loʻo faʻamatala auʻiliʻili iina.

Faʻaalosia le faʻamalosi e siaki ma le totoa lau kulūkose metabolism.

I le 2007, na faasalalauina ai e le European Journaliovascular Journal le taunuʻuga o se suʻesuʻega umi umi o aʻafiaga o le maʻisuka i alii ma tamaitai. Ae paga lea, na foliga mai o le maʻisuka e afaina ai tamaitai nai lo alii.

O lenei faʻamaʻi e faʻaititia ai le ola o tagata i le 7.5 tausaga, ma tamaitai i le 8.2 tausaga. Mo tagata, o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular i le 2-3 taimi, ma mo tamaitai, i le 6 taimi.

E le gata i lea, o tamaitai e maualuga atu le lamatiaga o le a oso atu le fatu i le oti.

O le atuatuvale ma le maʻisuka e fafagaina e le tasi le isi ma avea ai se taamilosaga leaga e tau atu i le vave maliu. Ae o le atuatuvale i fafine e faalua ona tupu i taimi uma pei o tane, ma i maʻi e maua i le maʻisuka o loʻo iai pea le fua faatatau.

I le faitau aofai o tagata ei ai le gaosiga o le gaosiolosi o le carbohydrate, o le a le mafai ona mafatia tamaiti i faʻamaʻi fatuga. Ae i totonu o le maʻisuka, o lenei avanoa o fafine ua leiloa.

Latou te pagatia i le fatuina o fatugao e pei lava o tamaloloa.

Faʻafitauli faigata i le maʻisuka

O le lamatiaga o le faamai o loʻo taoto i le natura o le vasega. O loʻo faʻagasolo pea le faʻamaʻi, ae e le o faaalia mai i ni faʻamaʻi manino.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le tulaga o le atinaʻe malosi, pe afai e le mafai ona e faia e aunoa ma ni vailaʻau faapitoa. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka, ua faʻamalosia le tagata maʻi e le gata ina inuina vailaʻau, ae e tatau ona mulimuli i se taumafataga ma suia le ituaiga olaga i le lautele.

Mo sui taʻitasi o le feusuaʻiga talafeagai, e manaʻomia le iloa o le i ai o le maʻisuka i le tino.

Taunuuga talafeagai

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona oʻo mai ma ni faʻafitauli matuia. O le tele o taimi, o aʻafiaga ogaoga e tupu ona o togafitiga le talafeagai poʻo le solia soo o le taumafa i fafine ma tamaloa pe a mavae le 50 tausaga.

  • ketoacidosis - e tupu i le faʻaopoopoga o ketones i le toto. O le taunuuga o lenei tulaga o se maʻi maʻi suka. E maua e le tagata maʻi vaivaiga, fia inu pea, fiaai faʻalauiloa, tautala le mama ma le mafaufau. I le leai o togafitiga talafeagai, o se coma e atiina ae ma se lamatiaga o le oti,
  • hypoglycemia - o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O ia faaaliga e pei o le ulu tiga, vaivaiga, vevela, lima vaivai, le mautonu, pallor o le paʻu, tamaiti ua vavae ese, atuatuvale, fesuisuiai masani,
  • hyperglycemia - o le faateleina tele o le kulukose i le tino o le maʻi. O le tulaga e mafua ai le fia inu. E mafai e se tagata ona inu mai le 3 i le 5 lita o le vai i le aso. E le gata i lea, o le tele o le urine na matua faateleina le faateleina. Faailoga o faʻalavelave e aʻafia ai le paʻu o le paʻu, faʻalavelave faʻaogaina ma isi faʻailoga,
  • lactic acidosis o se tulaga lea e maua ai le tele o le lactic acid i le tino. O le iʻuga, o loʻo i ai se lamatiaga ogaoga o le toilalo o le fatu,
  • o le polyneuropathy o le maʻisuka pito i lalo - o se togafitiga faʻatasi ai ma le faaleagaina o neura o le gataifale. O le faʻalavelave e tuʻuina mai ma se lagona o vae fetolofi, numera, faʻavela o vae, aemaise i le aoauli,
  • Nephropathy o se togafitiga faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o fusi o mea faʻapipiʻi o fatuga ma parenchyma. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faʻaitiitia malie o le gaioiga o le tino, lea i le lumanaʻi e faʻaosofia ai le tele o taunuuga le lelei. Faailoga o le nephropathy - tiga o le ulu, vaivaiga, vaivai, fulafula, fia inu pea, le i ai o polotini i le urine.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e fesootaʻi ma le soliga o le tino endocrine. O faʻataʻitaʻiga e tuʻuina mai ma le tele o faʻamaoniga, e ono afaina ai ni faʻalavelave matuia, e aofia ai le oti. Ina ia puipuia se tulaga le lelei, e tatau ona e faʻaeteete i lou soifua maloloina; o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai le pulea atoa o le kulūkose toto ma mataʻituina meaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o taunuuga le talafeagai, e taitaia ai se soifuaga sologa lelei.

Puipuiga

Ina ia taofia le atinaʻeina o lenei maʻi, e tatau i se tamaitai ona tausisia ia tulafono:

  • tausia paleni vai
  • 'ai saʻo ma faʻaauau
  • gaoioiga faaletino
  • Aloese mai tulaga faigata ma lagona atuatuvale.

E le gata i lea, aua neʻi galo e faʻaauau ona faia se suʻega o tagata tomai faapitoa ma suʻe suʻega mo le toto toto mo le puipuia o faamoemoega. O lenei mea e sili ona moni mo tamaitai 30 tausaga ma luga atu. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamaonia le faʻamaʻi i se taimi talafeagai ma amata togafitiga faʻamalosi.

www.lechim-prosto.ru

O faʻavae autu mo le puipuia o le atinaʻe o le maʻisuka:

  • lava gaioiga faaletino, faamalositino,
  • lelei meaai paleni
  • sei vagana ai le tino ma le mafaufau-lagona o le mafaufau,
  • tuu le ulaula ma le ava malosi,
  • taua tele
  • o le taimi faatulagaina o le kulūkose mo le faʻamoemoe o le vave iloa o le hyperglycemia.

E toʻatele fafine e naunau e aloese mai le maʻisuka. O fomaʻi fautuaina o se puipuiga muamua o le maʻisuka malosi e lelei ona 'ai lelei, tausisia le gaioiga faaletino ma faʻatulaga oe lava mo suiga lelei.

Ona o le le amanaiaina o le soifua maloloina, maʻi le atoatoa ma le maʻisuka matuia. O malaga masani i falemai ma le faatauina o fualaau taugata e avea ma mea tatau.

O le maʻisuka na amataina ona o:

  1. le ola ola
  2. faʻaauau pea,
  3. faʻafitauli masani
  4. maualuga le toto maualuga
  5. tausaga matua.

E toʻatele fafine e faanoanoa ona latou te leʻi amata togafitiga vave. I lenei tulaga, e mafai e se tasi ona faʻamoemoe o le a le vave tele le faʻamaʻi.

O le a talanoa tagata tomai faapitoa i uiga o le maʻisuka i se vitio i lenei tusiga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e nafa ma le 9.10 mataupu uma o lenei maʻi. O le tala fiafia e faapea e le gata ina puipuia.

E mafai ona faʻamautinoa e puipuia pe afai e te taitaia se olaga ola maloloina. Ma mo lenei mea e te le manaʻomia ona e nofo i luga o le 'fiaʻai' ma 'aiʻese i le aʻoga.

Saili pe o le a le meaʻai ma le maualalo le maualalo o le taumafa-carbohydrate, ma pe faʻapefea ona fiafia i aʻoga faaletino.

E mafai e fomaʻi ona taʻu atu ia te oe e 100% le mafai ona puipuia le maʻisuka ituaiga 2 pe afai ua le manuia le gaʻo. Ae ui i lea, e le saʻo lenei mea.

O le agaleaga leaga o lona uiga ua na o se masani o meaai "piopio" ma se olaga le mama e tuuina atu i fanau mai o latou matua. O meaai matelaina ma le galue malosi e le aoga lava.

O se meaʻai maualalo-gaʻo ma le faʻaaogaina o le tino o le a fiafia ia te oe ma o le a tuʻuina atu se faʻamaoniga atoatoa o le a leai se maʻisuka ituaiga 2.

Vaega o le taumafa ua fuafuaina

Pe a togafitia e fomaʻi le maʻisuka ituaiga 2 i fafine, latou te faʻamaonia ni vailaʻau e togafitia ai lenei maʻi. Ae peitai, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i meaai faapitoa mo le maʻisuka.

Talu ai e le mafai e le tino ona toe faʻaleleia lelei soʻo se oloa. E le gata i lea, e le mafai ona toe malosi atoatoa mai le faʻamaʻi o loʻo fesiligia.

A uma, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻalavelave o le metabolism glucose. Ae ui i lea, e tatau ona e mulimuli i lenei, matauina o se meaʻai.

Na o le taimi lena o le a mafai ai ona aloese mai faʻafitauli faigata.

Ina ia tumau le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo.I lenei tulaga, e tatau ona e filifili gaʻo maloloina ma le maualuga o palatini mo lau meaʻai.

I le masani ai, aua le galo le aoga o vitamini, elemene ma minerale. O le suiga i le ituaiga o meaai o loʻo iloiloina e tatau ona faifai malie.

Ae ui i lea, o suiga o tagata gasegase pe a uma se taumafataga maualalo maualalo e matauina i ni nai aso. O le mea lea, e le mafai e gaʻo ona totoina le suka toto, e le pei o gaʻo.

Ma o aʻafiaga e masani lava e le tupu aʻe ai le suka. O lenei taumafataga ua faamaonia lelei i le faiga masani.

Tuua Lau Faamatalaga