Cholesterol masani i tamaitai

I aso nei, o le taimi lona lua o loʻo fefefe i lenei upu "mataʻutia" cholesterol, "ma faʻafetai uma i taumafaiga a tagata fai meaʻai, tagata faʻapitoa ma vailaau lanu samasama. Ae o le tiapolo e matua mataʻutia ao ia valiina? O le mea moni lava, o le tui tele i lenei vailaau ua oʻo ai i se uiga e le mafaamatalaina. E toatele e talitonu pea o le mafuaʻaga autu o latou maʻi o le "leaga" cholesterol. I falemaʻi falemaʻi maloloina, e mafai ona e maua meaai maualalo o le cholesterol o lona tau e le mafai ona taugofie. E faʻasalalau e se tasi ia taumafataga o le cholesterol-leai. E na o kamupani vailaau faʻamalosi na manumalo i luga o nei mea uma, ma tagata masani, e pei o taimi uma, sa le manuia. Mo le tuʻuina o se pulu i lenei lomiga, o le aso o le a tatou taumafai e talanoa atili e uiga i le cholesterol, pe aisea e manaomia ai ma pe a aoga le faia o se mea e faʻaititia ai lona maualuga.

Feiloai i lenei cholesterol!

Cholesterol, poʻo le isi igoa e taʻua o le cholesterol, o se ava malosi lipophilic, o lona uiga mea faʻalapotopotoga lea o loʻo i totonu oa tatou sela. I totonu o le toto, o le cholesterol o loʻo i ai i foliga o mea faʻapitoa - lipoproteins. O vaega autu o polotini e feaveaveaʻi e faʻaaogaina le cholesterol i totoga ma tisipese e iloagofie: maualuga maualuga o le mamafa (e masani ona taʻua o le "lelei" cholesterol), mamafa maualalo mole mole (le mea e taʻua o le "leaga" cholesterol), mamafa maualalo mole mole mole (lipoproteins le maualalo).

E taua tele le iloa e tusa ma le 80% o le cholesterol o loʻo maua i totonu o lo tatou toto e maua mai i le vaʻavaʻaleʻaleʻaleʻa, ola, o le ate, o le inumaga, ma fatugaʻo foi, ma e le mautonu, ae o le 20% o le cholesterol o loʻo faʻaaogaina.

O le Cholesterol e taua tele mo o tatou tino, aua e aofia ai i le gaosia o hormones taua e ala i suauu (estrog, progesterone, cortisol, aldosterone, testosterone ma le le gata) ma le pati. A aunoa ma lenei tuufaatasiga, e le mafai ona mafaufau i le tulaga masani o le gaioiga o le puipuiga ma le popole. Faʻafetai atu i ai, o le vitamin D sili ona taua o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino. E le gata i lea, o le cholesterol e taua tele mo sela ma puipui lapopoa, lea e toe faʻaleleia i le mea o le ofuina po o le faaleagaina.

Pe tatau ona ou faaitiitia laʻu cholesterol?

O le maualuga o le cholesterol, i le mea moni, e mafai ona afaina ai le tino ona o le fausiaina o pusa cholesterol i puipui o toto toto. O se taunuuga, o le lamatiaga o le thrombosis e faateleina. O le faʻaleagaina o le myocardial, o le pulmonary embolism, stroke, ma le maliu faʻafuaseʻi ona maliu. Ae i le taimi lava e tasi, o le "leaga" cholesterol o le a le o se vaega tele i le tupuga o faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. O le mea lea, aua le faanatinati e faaitiitia i se taimi vave e mafai ai, ae e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi mo nisi suʻesuʻega vave.

O nisi taimi o le cholesterol e tatau ona tausia, aua o lona tulaga maualalo e mafua ai ona vaivai le vaa e pei o lona maualuga maualuga. O le mea lea, e taua le malamalama e le mafai ona faʻaitiitia e aunoa ma se manaoga moni, lea e tatau ona talanoa ai lau fomaʻi.

Cholesterol e lelei ma leaga, o le a le eseesega?

O le toʻatele o tagata na faitau i tusiga faasaienisi ma asiasi i le tele o fonotaga i luga o le faafitauli o le maualuga o le cholesterol e masani lava ona faalogo i le lelei ma le leaga o cholesterol. O lenei faauigaga ua uma ona i luga o laugutu o tagata uma.

O le a le eseesega i le va o le cholesterol leaga ma le lelei? E leai se eseesega i le va o le lua. Ae peitai, e pei ona latou fai mai, o le tiapolo o loo i ai i auiliiliga.

O le mea moni, o le cholesterol i lona tino mama e le oi ai i le tino, ae na o le tuufaatasiga ma le tele o mea. O mea ia, gaʻo, ma isi elemene e faʻapotopotoina e pei o lipoproteins. O la latou tuufaatasiga e fuafua ai le mea e leaga le leaga ma le lelei o le cholesterol.

Maota mai lipoproteins maualalo (LDL poʻo le LDL) e leaga. Na te nofo i luga o puipui o toto toto e palu ai i latou, e fai ai mafolafola. Triglycerides (gaʻo) e galue foi i lipoprotein.

O le cholesterol lelei e mafai ona taʻua o le cholesterol maualuga (HDL). E feaveaʻia le pito i tua o le ate, o lea e faatonutonuina ai le toto cholesterol. O lona gaioiga o le puipuia lea o le atherosclerosis vascular, o le puipuia o afaina ma fatuga o fatu.

E pei ona taʻua i luga, o le tele o le cholesterol e faia i totonu o le tino lava ia, aemaise lava i le ate. E sili atu ma le 25% e sau mai le faʻaogaina o meaʻai. E oo lava i lenei pepa, e le o vave ae le o mea uma. Muamua, e gauai i totonu o le inumaga, ona faʻapipiʻiina lea e le ate i foliga o talo, ona toe foʻi lea i totonu o le meaʻai.

O le taumafataga e faʻaitiitia ai le cholesterol i na o le 9-16%

O lenei mea, e pei ona e iloa, e le fofoina ai le faafitauli, o le mea lea o vailaau faʻaaoga vailaʻau e taofia ai le faʻasalaga o le cholesterol i le tino e le ate. O lenei mea e faʻaitiitia ai lona maualuga, ae le foia ai le faafitauli ile aʻa.

Le fua o le cholesterol i le aso e le tatau ona sili atu i le 300 mg. 100 g o meaola manu e aofia ai le 100-110 mg o le cholesterol.

O aoga aoga o le cholesterol

E toatele ua sese i le mafaufau faapea o le mafuaaga atoa o le faamai ma le atiaʻe o le atherosclerosis e naʻo le mativa, e mauoa i meaai cholesterol.

Meaʻai maloloina, e le masalomia le faaopoopoina o meaai, ae e le o mea uma.

O le faʻaaogaina atoa o le tino o meaola ma meaola uma, e te faʻaalia ai lou tino e suʻe ma faʻaitiitia, muamua faʻamaʻi, feusuaʻiga, ma le tumau o le malosi. E le mafai e le tino o le tagata ona ola e aunoa ma le faaaogaina o le cholesterol ma le protein. O le Cholesterol e aofia i le fausiaina o le kulumini D, e nafa ma le elasticity o siama siaki. E maua ai hormoni e aʻafia saʻo ai o tatou tino i le tino, o le tino ma le mafaufau.

Talu ai ole tino e le mafai ona faia e aunoa ma le cholesterol, e taua le le faʻatagaina lona maeʻa atoatoa o meaʻai, faʻatasi ma meaai, fai a latou lava lisi mo meaai. O meaai e tatau ona tatau, faatapulaaina e aofia ai meaʻai o loʻo i ai gaʻo. O le mea taua e le o le 'ai o aano o manu, suamalie, gaʻo, ae o le a le tele o lou' ai.

Aofaʻi cholesterol

Aofaʻi cholesterol (CHOL) i totonu o le toto e aofia ai:

  • Maualuga Lipoproteins (HDL),
  • LDL cholesterol
  • Isi lipid components.

Aofaʻi toto cholesterol toto e le tatau ona sili atu i le 200 mg / dl.
E sili atu le maualuga o le 240 mg / dl.

O tagata maʻi e maualuga le maualuga o le cholesterol atoa i le toto e tatau ona tofotofoina mo HDL ma le LDL.

O tamaitai e maualuga le cholesterol pe a uma le 40 tausaga e matua manaomia lava le suʻeina o suʻe toto (glucose) e suʻe ai pe sili atu le maualuga o le suka i le tausaga.

Faʻailoaina o se lipidogram

E tupu mai le maʻi lea e faʻataʻitaʻiina ai suega, ma o loʻo ia vaaia i lona foliga se lipidogram e le mafaamatalaina. Saili po o le a le mea ma o ai e faʻamatalaina le lipid analysis.

O le lipid profile o se suega o le fusi ole lipid.

O se faʻataʻitaʻiga faʻamaonia faʻapitoa ua fuafuaina e fesoasoani ai i le fomaʻi e aʻoaʻo e uiga i le tulaga, aemaise lava le ate, faʻapea foʻi ma fatugaʻo, loto, ma le gaioiga o lau inisiua.

O suʻesuʻega i lipid e aofia ai:

  • aofaʻi cholesterol
  • Laʻau maualuga maualuga,
  • maualalo maualalo
  • Vaega o Triglyceride
  • atherogenic index.

O le a le numera o le atherogenicity

O le atherogenicity index o loʻo faʻaalia ai le eseesega i le va o le LDL ma le HDL.
O lenei suʻega ua faʻamaonia muamua, i mea uma, i tagata e maualuga le lamatiaga o le atinaʻeina o le myocardial infarction, stroke.

Faʻatasi ai ma se suiga i vaega ole LDL ma le HDL, atonu e le o iai ni faʻamaʻi, o le mea lea e taua tele lenei auʻiliʻiliga mai se vaaiga puipuia.

Tofi se suʻesuʻega o meaola i luga ole lipid spectrum faʻapea foʻi ma tagata gasegase nei:

  • Mea taumafa-faʻatapulaʻa meaai
  • Lipid-metabolized medicines

Mo tamaiti fou, o lenei maualuga e le sili atu i le 3.0 mmol / L. Ona faʻaopopo lea o lenei faailoga e faʻalagolago i le matua ma le itupa o le maʻi.

I fafine, o le atherogenic index e mafai ona oʻo i se maualuga i le taimi o le menopause pe a maeʻa le gaioiga o hormones o feusuaiga, e ui o le a tatou tuputupu ae lemu nai lo alii.

masani

HDL masani i totonu o le toto

E sili atu ma le 6 mmol / l, o se faailoga faʻafefe o le atinaʻeina o papa i luga o vaa. E ui lava o le masani e faalagolago i le tele o mea, e talitonu e le sili atu i le 5 mmol / l.
O tamaitai talavou maʻitaga e le mafai ona popole i lenei mea, ua faatagaina i latou e faateleina mai le tulaga maualuga.
E taua le faʻalogo i le fua o lipoproteins maualalo.

E leai se faʻamaoniga tonu o gaʻo maualalo, ae o le faailo e le tatau ona silia ma le 2.5 mmol.

Afai e sili atu, ona toe mafaufau lea i lau meaʻai ma le olaga.
Tagata e lamatia, afaina o le fatu, strokes - o lenei fuainumera e le tatau ona sili atu i le 1.6 mmol.

Fua faʻatatau mo le fuafuaina o le Atherogenicity Index

CA = (aofaiga cholesterol - HDL) / HDL

Faailoga masani o se atherogenic index:
i tupulaga talavou, o le masani faatagaina e tusa ma le 2.8,
isi tagata e sili atu i le 30 - 3-3.5,
O tagata maʻi na vaʻai i le atiaʻe o le atherosclerosis ma se foliga laititi, o le coefficient e eseese mai le 4 i le 7 iunite.

Le fua o le triglycerides

O le maualuga o le glycerol ma ona fua e faalagolago i le matua o le maʻi.

Seʻia oʻo i le taimi talu ai nei, o lenei faʻaaliga na i ai i le itulagi o le 1.7 i le 2.26 mmol / l, mo tagata e iai se faʻafitauli o le maʻi fatu o le masani lea. O le taimi nei o le atherosclerosis ma le osofaia o le fatu e mafai ona i le 1.13 mmol / l

  • I alii 25-30 tausaga - 0.52-2.81
  • Fafine 25-30 tausaga - 0.42-1.63

Mafuaʻaga pe a faʻaitiitia le maualuga o le faʻataʻitaʻiga atonu o le:

  • Faʻi maʻi
  • Lunuka
  • O le maʻi suka
  • Maualuga maualuga
  • Hepatitis
  • Cirrhosis

Maualuga maualuga faʻamuamua i:

  • Maʻi maʻi fatu lilo.

O le matafaioi o le cholesterol i le tino

E tusa ma le 80% o le vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina e le ate (ogatotonu), o le totoe 20% o le tagata e maua mai i meaai (faʻavave). O galuega autu:

  • vaega faʻavae o siama faʻafiafia,
  • mea e gaosia ai le gaosiga o hormones steroid (estrogens, progesterone, androgens, cortisol, aldosterone), gaʻo pati, vitamini D,
  • tulafono faatonutonu o le gafatia o le cell,
  • puipuiga o le toto mumu mumu mai aafiaga o vailaau o le hemolytic,
  • i fafine maʻitaga, o se mea talafeagai mo le fausiaina o le tamaititi.

O le aofaiga atoa o vaega ninii lipid toto e taua o le cholesterol atoa (OX). Tino taua o:

  • lipoproteins le maualalo o le lipoproteins (LDL, LDL) - o avega mamafa o suauu vailaau, lea latou te maua ai sulu uma o le tino. O se faʻaopoopoga i le faʻatonuina, LDL, VLDL e fesoasoani i le fausia o atherosclerotic deposits. O le mea lea, o ia ituaiga cholesterol e taua o le leaga,
  • maualuga lipoproteins maualuga (HDL, HDL) - faʻaaoga ai faasiliga, toe tuʻuina atu i le ate. Latou te puipuia le fausia o paʻu, lea e taua ai o le cholesterol lelei.

Le masani o le cholesterol i fafine

Ole aofaʻi o cholesterol, o nisi e manatu i le 5.5 mmol / l, e le fetaui mo tulaga uma, tausaga, ona o se tagata o tausaga, o lona metabolism o se suiga faifai pea. E faatatau foi lenei i le gaʻo gaʻo. E sili atu ona faigofie le tuʻuina atu o le cholesterol masani i fafine i tausaga taʻitasi i le laulau.

A maeʻa ona suʻeina faʻamatalaga, e faigofie ona matauina se tulaga: o le faʻamaualuga o le OH, LDL aʻo le i amataina le misaopaʻu e toetoe lava a le suia. Ae peitai, faatasi ai ma le amataina o le moaopa, ua faateleina le faailoga.

O lenei mea o loʻo faʻamatala ai le faʻateleina o le numera o fatu fatuga, strokes i fafine pe a mavae le 50 tausaga. HDL tulaga i le olaga atoa e tumau pea le le suia.


Cholesterol
Aofaʻi cholesterol, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
Tausaga 20-30 tausaga
3,2-5,71,5-4,30,9-2,2
Tausaga 30-40 tausaga
3,4-6,31,8-4,50,9-2,1
40-50 tausaga le matua
3,9-6,91,9-4,80,9-2,3
50-60 tausaga
4,1-7,82,3-5,41,0-2,4
Tausaga 60-70 tausaga
4,5-7,92,6-5,71,0-2,5
E silia i le 70 tausaga
4,5-7,32,5-5,30,85-2,38

O le maualuga o le cholesterol e mafua ona o:

  • ava malosi
  • mamafa tele
  • meaai le lelei
  • mafuaʻaga faʻaleagaina o lipid metabolism,
  • maʻisuka
  • televave
  • faʻaputuina o alavai,
  • gaioiga o le ate,
  • gout (i tagata matutua),
  • tui faʻamataʻu tautala (teine ​​talavou),
  • togafitiga
  • aveina cyclosporine, amiodarone.

O le maualuga maualuga o le VLDL, LDL e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi fatugaʻo, Cushing syndrome, le faʻaaogaina o beta-blockers, glucocorticoids, faʻapea ai ma mea uma o loʻo taʻua i luga.

Tausaga 20-30 tausaga

O le tino o le teineitiiti talu ai nei na maeʻa ai suiga o le hormonal e fesootaʻi ma le tuputupu ae, o le amataga o gaoioiga feusuaʻi. Tulaga masani o cholesterol mo fafine 20-30 tausaga: OH - 3.2-5.7 mmol / L, LDL 1.5-4.3 mmol / L, HDL - 0.9-2.2 mmol / L. Hypercholesterolemia, dyslipidemia e seasea ona tupu. E masani lava o la latou mafuaʻaga o le endocrine / faʻafitauli o le genetic, contraceptive oral.

Tausaga 30-40 tausaga

O le tino o le fafine e laʻitiiti lava, e pulea lelei ma le faʻatonutonuina o le lipid metabolism. O lona uiga masani e ese mai le tausaga talu ai: OH - 3.4-6.3 mmol / L, LDL - 1.8-4.5 mmol / L, HDL - 0.9-2.1 mmol / L. O le mafuaaga autu mo le sili atu i tulaga faatauaina o faamai o le endocrine, le afaina o totoga i totonu, ituaiga mea sese o olaga.

Le masani o le cholesterol toto i fafine

O le tele o tulafono ole cholesterol e eseese ma le matua. Mo le puleaina, e taua le foaʻiina o le toto e le aunoa mo suʻesuʻega o meaola.

  • I le 30 tausaga o le matua, o tulaga taua o le aofaʻi o le cholesterol i teineiti e masani ona maualalo, talu ai o le faʻavaveina o le metabolism e aʻafia lelei i le lipids e tusa lava pe le lelei le taumafa. Aofai o cholesterol - 3.16-5.9 mmol / L.
  • A maeʻa le 40, o le aofaʻi o cholesterol i le va o le 3.9-6.6 mmol / l o le a manatu e masani.
  • Mo tamaitai pe'ā uma le 50 tausaga, o le aoga masani o le 4.3-7.5 mmol / L.
  • A maeʻa le 60 tausaga, e taua foi le pulea o le suka ma le toto. O mea uma e sili atu nai lo le 4.45-7.7 mmol / l e tatau ona faʻafetaui i meaʻai ma vailaʻau.
  • A maeʻa le 70, o tafaʻatasi o le cholesterol atoa i le lautele o le 4.48-7.35.

40-50 tausaga le matua

O ituaiga uma o le metabolism e amata ona faasolo malie lemu. I le sili atu i le 50 o ona tausaga, o le tino o nisi o tamaitai ua amata ona sauniuni mo le moa. Aʻo leʻi faia le misa, e leai se aoga i le maualuga o le gaʻo. O le masani ole aofaiga ole cholesterol mo fafine 40-50 tausaga e 3.6-6.9 mmol / L, LDL 1.9-4.8 mmol / L, HDL 0.9-2.3 mmol / L.

O le faateleina o le numera o tagata gasegase ma le dyslipidemia o le tele o tupuaga e matauina. I le uma, e sili atu ona faigata mo se tino matua ona faʻaaogaina aafiaga o mea leaga. O le mea lea, o aʻafiaga o amioga le lelei, le amanaia o faʻamaʻi e amata ona latou lagona.

50-60 tausaga

Le matua o suiga taua. O le ovaries e faamutaina le fausiaina o fuamoa fou, synthesize hormones sex sex - ua tupu. E tuʻufaʻatasia ma le toe fetuunaiga o ituaiga uma o metabolism, e aofia ai le gaʻo. Faailoga o le lipoproteins toto e amata ona tuputupu ae malosi: OH - 4.1-7.8 mmol / L, LDL - 2.5-5.4 mmol / L, HDL 1.0-2.4 mmol / L.

Sili atu i le 60 tausaga

O le tele o fafine o lenei vaitausaga o loʻo maua i faʻamaʻi tumau. O le toʻatele oi latou, aemaise lava le le mautonu o le toto, e mafua ai le maualuga o le lipid level. Pe a faatusatusa i le tausaga ua mavae, o le maualuga o faailoga e eseese tele, masani: OH - 4.5-7.8 mmol / L, LDL 2.6-5.7 mmol / L, HDL 1.0-2.5 mmol / L .

Cholesterol ma le maitaga: pe popole

I le taimi o le fananau mai, o le lipid level of all fractions, vagana ai le LDL, faasolosolo malie lava, oʻo atu i le maualuga maualuga i le faaiuga o le tolu piliona. O ia suiga e le tatau ona faalavelave i se fafine. E matua masani lava ma e faʻamatalaina i le toe faʻaleleiaina o le tino, o manaʻoga ole fetus:

  • O le tino o le tina faʻamoemoe e faʻapipiʻi le tele o hormones faʻataʻivaʻa e manaʻomia mo le masani masani o le maʻitaga, o le mea laititi e mafua ai le cholesterol.O lenei mafuaʻaga o le ate e maua ai le tele o sterol.
  • O le mafuaaga lona lua mo le faateleina o le maualuga o le cholesterol atoa, LDL, HDL, triglycerides o mea taua o le gaʻo gaʻo o se fafine maʻitaga. I le muamua, amataga o le lona lua o masina, o le faaputuputuina o le tino o mea e tupu. A amata ona vave maua e le fomaʻi le mamafa (tolu tolu masina), amata le vaeluaga o le tino. O le faʻamalosia o le lipolysis e faʻatasi ma le faateleina o le plasma content of lipids.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

E taua le foai atu o le toto vevela, e matua manaʻomia lava le faia o lenei mea i le taeao (ao leʻi oʻo i le 12:00). A o lei aoina mea, e tatau ona e:

  • Aua le inuina ava malosi mo le 2-3 aso. E ono mafua ai le faateleina o faailo,
  • ave se suʻega toto i luga o se manava gaogao (8-14 itula). E faʻaaogaina foi le faʻatagaina i meainu uma vagana ai vai,
  • aua le popole i le afiafi, aloese mai le mamafa o le tino, taumafa gaʻo,
  • Aua le ulaula vave ao lei tuʻuina atu, aloese mai le atuatuvale. Afai ua e fuafuaina fuafuaga le lelei o togafitiga faafomaʻi, e tatau ona toe faʻaleleia i se taimi mulimuli ane.

O se faailoilo motuʻese o le aofaʻi o le cholesterol e le o faʻamalamalamaina. E sili atu ona taua le taua o ona vaega, aemaise LDL, HDL. Ae i le asō, e oʻo lava i nei faʻamaumauga ua manatu i ai o feeseeseaiga. O loʻo iai le faʻamaoniga o le leaga o le cholesterol ua fuafua e ala i le tele o ona vaega, faʻapea foʻi ma isi mea e le masani ai. O le mea lea, pe a iloiloina le maualuga o le sterol, o fomaʻi e taumafai e faʻaitiitia le faʻapipiʻi i tulaga masani, ia sili atu le gauai atu i le falemaʻi i lona atoaga.

Faʻafefea ona faʻafaigofieina le cholesterol e faʻaaoga ai se meaai

O fua uma o le gaʻo gaʻo e lelei ona faʻafetaui e ala i meaʻai talafeagai. I le uma, ma oloa tatou te maua pe tusa ma le kuata o le cholesterol uma. E le gata i lea: a aunoa ma se taumafataga, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e maualalo le sterol e le talafeagai.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaoniga, fai mai fomai:

  • Faaitiitia lou faʻaaogaina o gaʻo tumu. E tele i latou i meaʻai mumu, aemaise lava o puaa, pipi falai, oloa gaosi susu (gaʻo susu, kulimi, pata, sisi), popo, pama. O meaʻai suamalie elemene e leai se aoga o mea taumafa, ma faateleina le maualuga o le LDL. O latou lelei e aofia ai le malosi e faʻaleleia ai le cholesterol lelei, faʻasolosolo maualalo.
  • Faʻaliliu gaʻo sisi. Ua faia i le faagasologa o gaosiga o fuālaʻau. O le mea sili ona taatele o le lipid lipids o le margarine ma oloa o lo o aofia ai (pusa ua uma ona saunia, mea teuteu). O lo latou lamatiaga autu o le gafatia lea i le taimi e tasi ona faʻaititia le maualuga o le cholesterol lelei, faʻateleina le faʻatupulaia o le leaga.
  • Faʻateleina le faʻaaogaina o fiva soluble - fualaau faisua, otaota, fatu fatu atoa, fua, ma leki. E mafai ona faʻaitiitia le fiva o meaʻai i le cholesterol e ala i le digestive tract, lea e afaina ai le lipid lipid o le tagata maʻi.
  • Omega-3 o gaʻo gaʻo e maualalo le lipid-lowering agents e faʻafaigofie le maualuga o le sterol ma gaʻo tuʻufaʻatasi. E i ai le tele o gaʻo e le o faʻamafafuina i iʻa gaʻo (vao, gaʻo, malati, anchovy, salmon), fatu laulamu, ma pala.
  • Meaʻai falai-meaʻai, meaʻai vave - seasea maua ai meaʻai aoga, atonu o loʻo mauʻoa i suauu gaʻo, o mea gaʻo faigofie.
  • 1.5-2 lita o le vai i le aso. A leai, o le tino o le a tatau ona faʻaopoopoina le tele o le cholesterol e puipuia ai siama siaki mai lona le atoatoa.

O tamaitai matutua ua fautuaina e faaopoopo ni oloa e faʻamaopoopoina le lipid metabolism ia latou meaʻai:

  • Nati. 35 g o launiu, almonds po o pinati ua lava e faaitiitia ai LDL e le 5%. E le gata i lea, e tamaoaiga i latou i le maualuga o le paletini, o gaʻo susu, e puipuia ai le fatu mai aʻafiaga o mea leaga.
  • Laʻau o le fualaʻau (sunflower, olive, rapeseed). Latou te aofia ai le tele o gaʻo gaʻo. Latou te maua le maualuga o le paleni o mea taumafa, fesoasoani i le lalo ifo o meaʻai.
  • Soya. Ina ia faʻaitiitia le LDL e 5-6%, e lava lava le 'ai 25 g o le solatini soya. O le 60 g o le tofu, 300 g o le soya suamalie poo le 50 g o le soya.
  • Oat, karite, rye flakes. O se puna sili o le fib. E fautuaina mai e le meaʻai taumafa le faaopoopoina o fua ma fua mo i latou mo le tele o mea taumafa, tofo. E faʻafefea ona fai ni laei e faʻaaoga ai le kefir, le yogurt, susu susu.
  • Laʻu iʻa. Ua faamaonia: e lua vaega o iʻa / vaiaso e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o fatu cardiovascular ona o le faʻaaogaina o gaʻo saʻo ma pulu.

E faʻapefea ona afaina le ola o le lipid i le olaga

O nisi o amioga le lelei e mafai ona mafua ai le faateleina o le LDL, OH, ma se faaitiitia i le mafaufauga HDL. O lenei:

  • ulaula
  • ava malosi
  • mamafa tele
  • amio le taua.

Pe a faatusatusa i alii, o tamaitai ao leʻi faia le taamilosaga e itiiti lava le atiaʻe o faʻamaʻi pipisi i le cardiovascular ona o uiga o le metabolism hormonal. Ae peitai, o nei aoga e mou ese atu pe a amata ona ulaula (6). O vaega o tapaa ulaula e faaleagaina ai le puipui lapoa, ma le puipuia mai le LDL. Seti, latou te amataina le faagasologa o le faia o ni atherosclerotic plate.

O le teenaina o sikaleti e fesoasoani tele i le maualuga o le cholesterol lelei (30%), o le faʻaitiitia o le ono gasegase o le myocardial, stroke (6). A maeʻa le 5-10 tausaga o le faʻasalaga, e pau le tulaga lamatia i le maualuga o tagata e le ulaula.

O le tele o le ava malosi e mafai ona faateleina le HDL. Ae naʻo le tulaga o le fafine e le sili atu i le 14 g o le alcohol ethyl i le aso, e tutusa ma le 45 ml o vodka, 150 ml o le uaina, 360 ml o le pia. O le filifiliga sili lava e mūmū le uaina. O loʻo i ai le pito maualalo o suga, o le maualuga o flavonoids.

Ole fua tele o le ava malosi e afaina ai le gaʻo gaʻo: HDL tulaga paʻu, ma le leaga o le cholesterol, i se isi itu, ua tulai. I se suʻesuʻega se tasi (5), o le eseesega i le va o le LDL o le pulea ma le "inu" vaega e 18%.

Totogi mamafa

O fafine ei ai paʻu faaopoopo, e masani lava ona mafatia mai ituaiga eseese o le dyslipidemia. Ua maeʻa suʻesuʻega: e tusa lava po o le a le taimi o le taumafataga, o lona taunuuga, o le matua, o suʻesuʻega uma ua i ai se faʻaititia o le leaga, o se faʻaopoopoga o le cholesterol lelei. E tusa lava pe itiiti ifo le mamafa o le mamafa (5-10%) ei ai le aoga aoga i le gaʻo gaʻo.

Gaoioiga faaletino

O taimi masani e fesoasoani i le faʻamautuina o le lipid metabolism, puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular. I le naʻo le 3 masina o toleniga faifai pea, na mafai ai e tagata auai i le suʻega ona ausia taunuʻuga nei:

O le malosi fautuaina, ituaiga o gaoioiga faaletino mo le puipuia, togafitiga o le hypercholesterolemia e faalagolago i le maualuga o le cholesterol, le tulaga o le maʻi:

  • O tamaitai soifua maloloina e manaʻomia le faatumauina o tulaga masani o le LDL, TG, faʻateleina le faʻamaoni o le HDL. Ole faʻatulagaga aʻoaʻoga lelei e 5 taimi / vaiaso mo le 30 minute. O faamalositino malolosi o le malosi ma le maualalo o le malosi e faia faatasi ma le tetee.
  • O tamaitai e maualuga le cholesterol e manaʻomia le ausia o le faʻaititia o le maualuga o le LDL, TG, faʻateleina le anotusi i le HDL. O le fautuaina o le tele o uta o le 5 taʻaloga / vaiaso mo le 30 minute. O le maualuga - faʻamalositino faʻamalositino maualuga e tuʻufaʻatasia ma faʻatino malosi / malosi tele faʻatino.
  • O tamaitai e faʻatapulaʻaina le agavaʻa (matua matutua, le atoatoa) ma le hypercholesterolemia e fautuaina e tausia le maualuga o le tino faʻagasologa i le aso atoa. Faʻasalaga, faʻatau, galue faʻatoʻaga. E fautuaina le faia o sina faamalositino i aso uma, ma tuʻuina atu vaega autu o maso.

O a togafitiga faʻasolosolo e tatau ona i ai se gauai faapitoa

O loʻo i ai metotia o vailaʻau masani, o lona aoga e faʻamaonia e suʻesuʻega faasaienisi. O fualaau faʻatoʻaga e aofia ai laau totō nei (4):

  • Laʻau - faʻaaogaina i aso uma e faʻapitoa ai le faʻavasegaina o le lipid metabolism. O le aʻafiaga o le faʻaaogaina o mea manogi o le faalagolago lea ile toto ole tino: o le tele o lou 'ai, o le sili atu lea e te maua.
  • Turmeric - e puipuia ai le atinaʻeina o nisi o ituaiga o kanesa, fatu fatu, maʻi suka, maʻi Alzheimer, e puleaina ai gaʻo gaʻo. Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, e fautuaina e ai 1-2 g mea manogi i aso taitasi.
  • Aloe vera o se laʻau lauiloa e faʻaaogaina i le cosmetology ile fale, togafitiga o faʻafitauli dermatological. Ae ui i lea, talu ai nei, sa faʻaalia ai e saienitisi se isi aoga aoga o lona vaega. E foliga mai afai e faʻaalia i le tautala, e faʻaleleia ai le anotusi o le HDL (7-9%), ma e tusa ai ma nisi lipoti - e faaitiitia ai le maualuga o le OH (10-15.5%), LDL (12%), ma gaʻo e le faaituau (25-31%).
  • Sea buckthorn - mauoa i vitamini C, E, omega-3, omega-7 oona gaʻo, flavonoids. E talisapaia ona o lona faʻaleagaina o le tino, aʻafiaga o le antidiabetic, le mafai ona faʻaitiitia le suauu plasma, ma puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis.
  • Laʻau o le ava - ei ai se tofo faapitoa, antioxidant, aʻafiaga e le afaina. E maualalo le aofaʻi o le cholesterol (5%), LDL (9%) suka, triglycerides (14%). Ina ia ausia se taunuuga talitutusa, ua lava le 'ai 0.1 g o le vailaʻau toto poʻo lona tutusa.

O a tulaga e faʻataʻitaʻiina ai togafitiga fualaau faasaina ma aisea?

O vailaau mo togafitiga ua faatonuina mo tamaitai mo ni mafuaaga:

  • Meaʻai, o suiga o olaga e le lava e ausia ai le maualuga o le cholesterol. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomai ni fualaau e faaitiitia ai le gaosiga o le sterol e le ate (statins). O le mea e masani ai, o isi faʻamaʻi o le lipid (o fibrates, inhibitors absorption inhibitors, bile acid squestrants) e faʻaaoga ai le lipid metabolism e faʻaaoga.
  • Maualuga maualuga o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular. I nisi vaega o fafine, o le taimi muamua o togafitiga faʻamalositino ma le faʻasaʻoina o le olaga e sili atu nai lo le tauamiotonuina. O nei faʻamaʻi togafitiga e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le avanoa o se osofaʻi fatu, taʻavale.
  • Faʻasaʻoina o aʻafiaga lamatia e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O le maualuga o le maualuga o le toto, maʻi o le maʻisuka, o le le mautonu o le oona o lo o faʻatasi ma le gasegase o le gaʻo, e manaʻomia ai fualaau talafeagai.

E iai faʻamaoniga manino mo le inuina o vailaau, i isi tulaga ua lava lea e amata ai le mataʻituina o meaai paleni, e faʻaumatia ai amioga leaga.

O a suega mo le cholesterol e talanoa ai, o le a la latou masani mo tamaitai? O le TV televise o le polokalame Live Healthy, fomai Elena Malysheva.

Le masani o le cholesterol mo tamaitai i le matua

O le fua o le cholesterol i fafine ua matutua i le toto e suia i le taimi o le misa, pe a iai se toe fetuunaiga o le tino, aʻo leʻi faia lenei faagasologa, o le maualuga e masani ona mausali i le taimi atoa o le olaga o tamaitai. A o faagasolo lenei vaitaimi, ua maitauina le tele o le cholesterol i fafine.
O mataupu e le o se mea e masani ai pe a le saʻo le suʻeina o le suʻega o le suʻega, e mafua ai ona maua se faʻamaoniga le saʻo. E le gata o le itupa o le tagata gasegase, tausaga, ae o le tele foi o isi tulaga ma mea e mafai ona aafia ai le taunuuga o suega, cholesterol.

O le maʻitaga o se mea taua i le siitia o le cholesterol. A o faagasolo lenei vaitau, o se gaioiga malosi o gaʻo e tupu. O le masani o le cholesterol toto i fafine maʻitaga o se siʻitia o le sili atu i le 12 - 15%.

O le aufaʻatasi o se tasi lea o mafuaʻaga

E oo i le 10% e mafai ona faateleina le cholesterol i le afa muamua o le taamilosaga, lea e le o se eseesega. O lenei faiga faʻapitoa, ae mulimuli ane mafai ona oʻo i le 6-8%, e mafua mai i le toe fetuunaiga o le faʻafefe o le faʻafeusuaʻiga ma le faʻapipiʻi o mea gaʻo.
O le faaitiitia o le gaosia o estrogen hormones i le moapo i fafine e mafai ona amata le alualu i luma vave o le atherosclerosis. Ae peitaʻi, a mavae le 60 tausaga, o le aʻafiaga o le atherosclerosis i itupa uma e lua e tutusa.

Faʻasologa o taimi

O le faʻasologa o le tino e mafai ai ona vaelua le 2-4% i taimi malulu, autumn ma le taumalulu. Laasaga e mafai ona tulaʻi ma pau.

O loʻo faʻaalia i se faʻaititia o le maualuga o le gaʻo susu. Ua faamatalaina lenei mea e ala i le tuputupu aʻe o se tumutumu pipili ua faʻamalosia e ala i le faʻaaogaina o meaʻai, faʻapea foʻi ma le malosi o le ava malosi.

Ese faʻamaʻi

O nisi faʻamaʻi e maualalo ai le cholesterol. O nei faʻamaʻi e mafai ona faʻamaʻi: angina pectoris, maualuga maualuga o le toto maualuga, ogaoga o le manava o le tino. O le taunuuga o lo latou faʻamatalaga e tumau mai le aso i le 30 aso, ae i nisi tulaga e sili atu. O le faʻaitiitia e le silia 15-13%.

O nisi vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻasologa o le cholesterol synthesis (HDL). E aofia ai fualaau faasaina e pei o: faʻailoga faʻamataʻu, peta-blockers, hormones steroid, togafiti.

Le masani i aso uma i le cholesterol

Ua fuafuaina e saienitisi e faapea, mo le lelei o le faagaoioia o totoga ma totoga o le ola, o le aofaiga o aso o le cholesterol e tatau ona 1000 mg. O nei mea, 800 mg o loʻo gaosia e le ate. O le totoe o le aofaiga e sau ma meaai, faʻaopoopoga mea faʻaagaga a le tino. Ae peitai, afai e te "ai" sili atu nai lo mea masani, o le tuufaatasiga o le cholesterol ma le suka i le ate o le a faaitiitia.

Le fua o le cholesterol i fafine i tausaga taʻitasi i le laulau.

O le masani o le cholesterol e 40 i le 50 tausaga.

Le masani o le cholesterol toto i fafine pe a mavae le 40 tausaga - 45 tausaga:

  • O le masani o le aofaiga o le cholesterol i fafine 40 tausaga o le 3.81-6.53 mmol / l,
  • LDL cholesterol - 1.92-4.51 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.88-2.28.
  • Tinaʻitaʻi 45-50 tausaga le matua:
  • O le masani o le cholesterol atoa e 3.94-6.86 mmol / l,
  • LDL cholesterol - 2.05-4.82 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.88-2.25.

Normal cholesterol mo le 50 tausaga i le 60 tausaga

Le masani o le cholesterol toto i fafine pe a mavae le 50 tausaga:

  • Le masani o le aofaiga o le cholesterol i fafine 50 tausaga - 4.20 - 7.38 mmol / l,
  • Normal LDL cholesterol - 2.28 - 5.21 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.96 - 2.38 mmol / L.

  • O le masani o le cholesterol atoa e 4.45 - 7.77 mmol / l,
  • LDL cholesterol - 2.31 - 5.44 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.96 - 2.35 mmol / L.

Normal cholesterol i le mavae ai o le 60 tausaga

O le masani o le cholesterol i fafine ina ua mavae le 60 tausaga o le 65 tausaga:

  • O le masani o le cholesterol atoa e 4.43 - 7.85 mmol / l,
  • LDL cholesterol - 2.59 - 5.80 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.98 - 2.38 mmol / L.

Tinaʻitaʻi pe a ma le 65-70 tausaga.

  • O le masani o le cholesterol atoa e 4.20 - 7.38 mmol / l,
  • LDL cholesterol - 2.38 - 5.72 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.91 - 2.48 mmol / L.

Faʻailoa ina ua mavae le 70 tausaga.

  • O le masani o le cholesterol atoa e 4.48 - 7.25 mmol / l,
  • LDL cholesterol - 2.49 - 5.34 mmol / l,
  • HDL cholesterol - 0.85 - 2.38 mmol / L.

O le a le faʻateleina o le toto cholesterol i fafine

O mafuaʻaga e siitia ai le cholesterol atonu o se tasi lea o faamaʻi e mulimuli mai. I le mauaina o le maʻi, e mafai e se tasi ona faia se togafitiga i lalo o le taitaiga a se fomaʻi ma faʻaaogaina le mafuaʻaga o le faateleina.
O a nei faʻamaʻi?

  • Muamua lava, e tatau ona matauina faʻamaʻi pipisi:
  • faʻasalalauga faʻatasi
  • polygenic hypercholesterolemia
  • faʻaleagaina o le dysbetalipoproteinemia
  • O isi faʻafitauli o le gataifale e mafai ona tupu i le lotolotoi o:
  • cirrhosis o le ate
  • maʻi o le pancreatic,
  • pancreatitis i foliga lapopoa ma le tumau,
  • hepatitis o eseesega amata
  • hypothyroidism
  • maʻisuka malosi
  • nephroptosis,
  • gasegase gaʻo tumau,
  • toto maualuga

Le sootaga i le va o le cholesterol ma le kulukose o le toto

Faamolemole ia matau o metabolism, carbohydrates ma gaʻo e matua fesootaʻi. Maua maualuga maualuga le maualuga o cholesterol i tagata e maua i le maʻisuka.

O le faʻaleagaina o le suka suamalie e taʻitaʻia ai le faateleina o le faateleina o le tino o le tino, mamafa. O le mamafa o se mafuaaga taatele o le maʻisuka i fafine. O se taunuuga o le le atoatoa o le tino, e matua afaina ai toto toto, o le pepa, ma atherosclerosis e atiina ae.

O suʻesuʻega faafomaʻi ua faʻaalia se mamanu i le va o le suka ma le cholesterol. O tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona i ai le maualuga o le toto maualuga (BP) poʻo le maualuga o le cholesterol maualuga i lo latou talafaasolopito.O aʻafiaga e mafai foʻi ona faʻatupulaia ona o le maualuga o le cholesterol, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻi cardiovascular.

O le fua o le cholesterol ma le kulukose o le toto i fafine e faalagolago i tausaga.
Mo maʻi e maua i le fatu, e taua tele le mataʻituina o LDL ma triglycerides.

O le maʻisuka na mafua ai le paleni i le va o le leaga ma le lelei o le cholesterol.
Mo maʻi e maua i le maʻisuka o uiga lelei ia:

  1. I le maʻisuka, o vaʻa toto e masani lava ona faʻaleagaina, ona o lenei mafuaʻaga e tele lava ina latou maua le maualuga o le LDL cholesterol.
  2. O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e taʻitaʻia ai le faateleina o le LDL i le toto mo se taimi umi
  3. HDL maʻisuka ei ai tulaga maualalo ma tulaga maualuga i le toto - lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma le maʻi cardiovascular
  4. O le toto totoga i pito ma le fuluina o toto toto ua faʻaleagaina, lea e mafua ai faʻamaʻi eseese o vae ma lima.

O nei tagata gasegase e tatau ona gauai faapitoa i o latou ituaiga olaga, ae maise lava e ulufale i totonu mo aoaoga faaletino, alu i luga o se meaai, paleni a latou lisi ma meaai eseese, lelei, ae le na o meaai anapogi, o meaola. Toe faʻaleleia au amioga masani i le po ma taofi le ulaula ma faʻaleagaina le ava malosi. Aʻai le tele o iʻa, o iʻa ma iʻa e sili atu ona faʻaitiitia le LDL (cholesterol leaga).

Faailoga o faʻalavelave

I se aotelega, e leai ni faʻamaoniga manino e mafai ona faʻaaoga e fuafua ai le solia o le cholesterol synthesis i le tino i lenei taimi i le taimi.

Ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o faʻailoga e le faʻaogaina e faʻamasino ai lenei faafitauli.

Lapoʻa, laʻititi nodules o lanu lanu samasama i luga o le paʻu o le laumei. Isi vaega o le tino e mafai ona faia. O mea nei e teu ai le cholesterol i lalo o le paʻu, e mafai ona faʻaaogaina e fai ma suʻesuʻega a le tagata lava ia.

Paʻu faʻavaitaimi i totonu o le loto.

Lotoga i le lotoifale o vaʻa toto o le fatu faʻatasi ma pusa cholesterol. Totoina o le toto i le fatu maso. O le lamatiaga o le atinaʻeina o le myocardial infarction.

Faʻafitauli i vaʻa o vae, tiga masani i vae pe a savali, faaleagaina mea o vae.

O le uʻamea e lanu i le pito o le gutu o mata, o se faʻailoga tuusaʻo o le solia o le masani o le cholesterol i tagata gasegase i lalo ifo o le 50 tausaga.

Faʻafitauli o le fulufulu lauulu, ona o se faʻafitauli o le tino, faʻalavelave toto i le lauulu lauulu, lauulu lauulu sinasina.

O nei faʻaʻailoga e aliali mai i taimi mulimuli o le faʻamaʻi pe afai o le maualuga o le cholesterol e maualuga tele.

O tamaitai e manaʻomia suʻega faafomaʻi faʻapitoa, aemaise i le 50 tausaga. I le amataga o le faamai, e leai lava ni faailoga. I le siakiina o le toto cholesterol maualuga, e mafai ona e puipuia le atinaʻeina o le maʻi ma faatonuina se togafitiga lelei, e aunoa ma ni faʻafitauli.

E lelei pe leaga le cholesterol?

O tagata autu o le tagata e taʻua o le cholesterol matata o fomaʻi Amerika na maua i le taimi o le autopsy o fitafita ua maliliu i Viatename o le tele o itu leaga e fesootaʻi ma le faʻalavelave leaga o le gaʻo susu - lipids. Ma na amata ... I le aufaasālalau ma i luga o televise uma - na taʻua ai le cholesterol o le fili No. 1.

O le mea moni, e fai sona sao taua tele, e le gata i le tino o le tagata ma i ona tulaga eseese. O le igoa "leaga" ma le "lelei" cholesterol e faʻatulagaina. Talu ai, o lona tele aoga poʻo le faʻaleagaina e faʻalagolago i le masani / paleni. Ma o fea foi o le puipuiga o le a ia "faafesootai" i le lumanai.

O auiliiliga i luga o tulafono masani o le cholesterol i fafine ma alii e mafai ona maua i le tusiga:

Le Late LDL cholesterol e nofo i luga o puipui o toto toto, e avea ma "papa". O lona sili atu i le plasma toto e matua taua lava le matautia, ae o le pasene masani, e taʻalo lelei le lelei, faʻamalolo manuʻa o tatou toto toto ma faʻaumatia toxini.

O le HDL cholesterol lelei, faʻaopoopoga i le tele o isi galuega aoga, e nafa ma le faʻamamaina o puipui oo tatou toto toto, ua uma ona faʻataunuʻuina a latou matafaioi, o tulafono ua taua i luga, ma tuʻuina atu i le ate mo le gaosiga. I le faʻatinoga, o le maualalo o maualuga o le cholesterol lelei i le toto e sili atu ona leaga, e oʻo lava i maualuga maualuga o le cholesterol leaga. O faailoga taua o lenei maʻi o le atuatuvale, faʻaitiitia le libido, ma le vaivai.

O le cholesterol o le toto i fafine e tolusefulu tausaga

Tausaga:Lautele:LDL:HDL:
25-303.32 – 5.751.84 – 4.250.96 – 2.15
30-353.37 – 5.961.81 – 4.040.93 – 1.99

I lenei laasaga, o teine ​​ua tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le fua o le cholesterol i le toto. E tatau ona faia suʻesuʻega ia le itiiti ifo ma le tasi i le 3-5 tausaga. Ona o le tele o le faʻaitiitia o galuega o le faʻamalosagaina masani o le maualuga o le lipids, o le tele o le cholesterol o le a tele pe a faatusatusa i tausaga laiti, ae o le masani lenei. O se meaai lelei ma se olaga ola / sao - e saofagā i le faʻamaʻaloga masani o le tele o cholesterol i totonu o le toto.

Cholesterol - o le masani i le toto o fafine pe a uma le limasefulu

Tausaga:Lautele:LDL:HDL:
45-503.94 – 6.862.05 – 4.820.88 – 2.25
50-554.20 – 7.382.28 – 5.210.96 – 2.38

O le uiga o le "faʻafitauli" o fafine e 50 i le 60 tausaga, e mamafa tele, faʻalagona lagona (mo se faʻataʻitaʻiga, e faatatau ile maʻi litaea) ma "maua" faʻamaʻi, lea e aʻafia ai nisi soliga o le palestrol i le toto. O iloiloga mo mea o loʻo iai i lipid fractions e manaʻomia ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi i le tausaga. E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i fua o suka.

Matou te fautua atu ia e faitauina le tusiga:

O le cholesterol toto - o le masani i fafine pe a onosefulu tausaga

Tausaga:Lautele:LDL:HDL:
60-654.45 – 7.692.59 – 5.800.98 – 2.38
65-704.43 – 7.852.38 – 5.720.91 – 2.48

O le faafitauli pito sili ona faanatinati o le tausaga (tausaga litaea) e le toaga. O le hypodynamia, faapea foi ma (taʻua i luga) le mamafa o uo sili ona maualuga o le cholesterol maualuga. I le faʻaopopo i le oti, matou te fautuaina malosi oe e faʻataʻitaʻi i aso taʻitasi i le ea fou ma faʻaletino faaletino faʻaletino (o lona uiga, faia ni taimi malie / aʻoga i le aso atoa). O se filifiliga lelei o se vaitaele ma se fale mafanafana (togalaau).

Faailoga taua o le maualuga o le cholesterol maualuga:

Lisi o uiga le mautonu o le maualuga o le cholesterol maualuga:

Vaitafe Cerebral:Faʻalavelave o vae:
masani ona tigatiga o le muso (pe a savali), gaogao
malulu masaninumera o tamatamai vae
televave masani ("faʻapouliuligia" i mata)Vaevaega "tuai" (i le malolo)
le faʻamalosia o le faʻatasia o gaioigapaʻu o le paʻu paʻu (maʻi o le gaʻo)
mafaufau le mafaufau (faigata ona taulai atu)vevela vevela tele

Faailoga mai fafo o le cholesterol maualuga

E masani ona faʻaalia muamua i se tulaga ogaoga / maualuga o le faʻamaʻi.

(lē lelei "nodules" o lanu samasama eleelea, faia i luga o laumata, e masani ona vavalalata i le isu, faʻalautele le lapisi i luga o le taimi, "faateleina"),

  • lipoid uʻu

(sili atu ona taatele i fafine ulaula i lalo ifo o le 50 tausaga le matutua, ae peitai, o lenei mea sili atu o le matua o le matua / tuatusi).

faataitaiga o se lipoid arceyeliner xanthelasma

Manatua: o le maualuga o maualuga o le HDL cholesterol i le toto e sili atu le leaga, e sili atu nai lo - maualuga maualuga o LDL cholesterol leaga

Faitau atili e uiga i faafitauli e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le cholesterol i totonu o le tusiga.

E MAFAI ONA TATAU ONA MAUA!

Le masani o le cholesterol toto i alii

I tagata, e le pei o tamaitai, o le cardiovascular system e le puipuia e hormones sex. Ma le isi, o le toʻatele o tamaloloa e masani ona faʻaleagaina le ulaula, ava malosi, meaai leaga. O le mea lea, e le tatau foi ona galo ia i latou le foai atu o le toto i le tausaga e tasi mo suʻesuʻega o meaola o meaola e faʻamautinoa ai o mea uma lava ua faatulagaina. Lalo o le fua faatatau lenei mo se tausaga patino:

  • 20-30 tausaga - 3.16 - 6.32 mmol / l.
  • 35-45 tausaga - 3.57 - 6.94 mmol / l.
  • 50-60 tausaga - 4.09 - 7.15 mmol / l.
  • 65-70 tausaga - 4.09 - 7.10 mmol / l.

Mafuaaga o le toto maualuga o le cholesterol:

  • afaina
  • mamafa tele
  • ulaula uumi
  • afaina o le ate,
  • o le tele o hormones o meaola,
  • maʻisuka
  • leai se faamalositino
  • le lelei
  • amio le taua ma le le lelei o le tino,
  • leai o fuamone o le faʻaleleia o le tino,
  • faʻamaʻi fatu
  • ma maua ni fualaau faasaina.

E faʻapefea ona tausia le cholesterol masani?

E leai se vailaau sili atu nai lo puipuiga. O le mea lea, e taua le taitaia o se soifua maloloina, savali atili, siitia, mataituina meaʻai, faamalositino pe a ma le 2 taimi i le vaiaso. O nei fua faigofie e lava e tumau ai le cholesterol masani. Afai e le fua fua ni suiga i le olaga, ona faatonuina lea e le fomai ni vailaau faapitoa.

O mafuaʻaga autu o le cholesterol maualuga

Faafitauli:Faamatalaga:
uiga faʻamaoniavanoa e maua ai faafitauli i le lipid metabolism i le i ai o le cholesterol leaga i matua e eseese i le va o le 30 - 70%
osofaʻiga mataʻutiape a faʻaalia i hormones sex, aemaise i le afa muamua o le taamilosaga, i luga o le tuufaatasiga o mea gaʻo, o le faateleina o lipids o le toto e mafai ona oʻo atu i le 8-10%, ae mo tamaitai o le masani lea
maʻitagafaatasi ai ma le fanauina o le fomaʻi, o le malosi o le faʻasolosolo ua faʻalauteleina, lea e aʻafia ai le maualuga o le maualuga o le cholesterol, o se tulaga maloloina - o se faʻalauteleina o le lipid e oo atu i le 15%
tamaitai i le 50 tausagamatou tusitusi e uiga i lenei mea i auiliiliga i luga
le leleie le na o mea manogi, meaʻai vave poo isi mea e afaina ai, ae o se taumafataga foi - "meaʻai i luga o le lele"
amio le taua"Sedentary" galuega a tamaitai, leai se savali i le ea fou, ia le itiiti ifo i le 45-60 minute i le aso, taimi paganoa i vaiaso o vaiaso poʻo le afiafi i luma o se komepiuta, ma isi.
leai se malologa leleie le gata mo le tino faaletino, ae mo le agaga (lagona filemu)
le aʻafiaga leaga o faʻamaʻi eseesematou te maitauina iinei, o le kanesa, i le isi itu, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le maualuga o le lipid, talu ai o le tele o gaʻo susu e oʻo atu i le fausiaina ma le tupu aʻe o siama faʻamaʻi
vaitau / tauaemaise lava i "vaitau malulu" pe a oʻo i le maualuga o le lipids i totonu o le toto (e oʻo i le 4%), ae o lenei mea ua manatu o se tulaga faʻapitoa

E tele faʻamatalaga e uiga i faʻafitauli i luga e mafai ona maua i le tusiga.

Siaki vave lau fomaʻi. Ia mautinoa e faataitai se suʻega o le toto, ma e le o se mea taatele - lautele (toto mai le tamailima).

O a mea e masani ona fautuaina e fomai?

  • Meaʻai talafeagai

(taumafa cholesterol, numera o le laulau 10 - sili atu ona masani mo tamaitai matutua - ina ua mavae le 60 tausaga).

Ina ia faʻamaopoopoina le maualuga o le cholesterol i le toto (ma le maualuga), muamua, e fautuaina e faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai falai / gaʻo, e aofia ai ma isi mea fiber-aofia ai mea taumafa. I se tulaga maualalo, i se isi itu, faʻaopopo fusi polyunsaturated i lau taumafataga, faʻapea foi ma le gasegase le tumau (o le oatmeal) ma fua.

Matou te fautua atu ia e faamasani i:

  • O a meaai e faʻaaogaina ai le cholesterol?
  • O a meaai e maualalo ai le cholesterol?

  • Lese le mamafa

Faʻaopoopo le tino faʻaletino faaletino, savali i le ea fou i au masaniga masani, faʻasaʻo oe lava mai popolega / popolega o le lalolagi i fafo, ma isi. Saili ni mea fiafia fou - faʻafeiloaʻi le olaga. I le avea ai o se tulafono, o le "overeating" e sili atu ona ogaoga i le mafaufau. O le mea lea, ina ia mafai ona foia ai, e tatau ona toe faʻafoisia le faʻapitoa i lou agaga. O le filifiliga pito sili ona lelei o le asiasi lea i se fomaʻi maʻi.

  • Afai e talafeagai

o le a faatonuina ai se talavai mo fualaau faasaina - fuainumera mo le cholesterol. E le aoga le vailaʻau a le tagata lava ia, e faʻasino atu ia te oe lava mea uma e faʻasalalau solo. E na o se fomaʻi e tatau ona iloa le fesoʻotaiga o se vailaʻau faʻapitoa i lou tino!

O le masani o le cholesterol toto i fafine e tele sona sao! E le gata o le "ola" masani o totoga i totonu ma polokalama e faalagolago i ai, ae e oo lava i le lagona (tulaga masani faalemafaufau). Mo soʻo se "cataclysms" mafua mai i le faateleina pe faʻaitiitia le aofai o cholesterol e faʻataʻamilo ai oe, e tatau ona e 'ai saʻo, taʻitaʻia se olaga ola ma faia suʻega i se taimi tatau.

Tuua Lau Faamatalaga