Maʻisuka Angiopathy

O le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga uma o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le tulaga o se tagata ma aʻafia uma ai vaʻa ma okeni. O se tasi o nei maʻi o le maʻi o le maʻisuka.

O le aano o lenei faʻamaʻi o le faʻaaogaina o le vascular system atoa. Afai e na o ni nai vaa laiti ua faaleagaina, o lona uiga o le maʻi ua vaʻaia o le microangiopathy o le maʻisuka.

Afai e na o vaʻa tetele o le tino e osofaia, o le maʻi e taʻua o le macroangiopathy o le maʻisuka. Ae e le na o le pau lea o le faafitauli e ono maua e se maʻi suka. Faatasi ai ma le angiopathy, e aʻafia foi le homeostasis.

Faailoga Faʻaalia o le Maʻisuka Microangiopathy

Pe a mafaufau i faailoga autu o le microangiopathy, e tolu itu taua e le o taʻua, o le Virchow-Sinako triad. O a nei faailoga?

  1. O puipui o vaa e afaina ai suiga.
  2. O le totoina o le toto e vaivai.
  3. E faʻaitiitia le saoasaoa o le toto.

O le iʻuga o le faʻalauteleina o le platelets ma faʻapupulaina le maualuga o le toto, o le a sili atu ona mataʻituina. O vaʻa maloloina e i ai se lubricoa faapitoa e le faatagaina ai le toto e pipii i puipui. O lenei mea e mautinoa ai le talafeagai o le toto.

O vaʻavaʻaveʻa e le mafai ona gaosia lenei lubricant, ma o loʻo i ai le faʻaitiitia o le toto. O nei soliga uma ua taʻitaʻia e le gata i le faʻaleagaina o toto toto, ae faʻapea foi i le fausiaina o microtubus.

I le faagasologa o le atiina ae o le maʻisuka, o lenei ituaiga o suiga e aofia ai le sili atu o le tele o vaa. E masani lava o le vaega autu o le faaleagaina o:

  • totoga o faaaliga vaaia
  • myocardium
  • gaʻo
  • togafiti lautele
  • paʻu o le paʻu.

O taunuuga o nei soliga, o se tulafono, o:

Ae o uluaʻi faailoga o loʻo i totonu o pito i lalo, lea e mafua mai i le solia o toto i totonu o lenei vaega. O le resitalaina o ia mataupu e tusa ma le 65%.

O nisi fomaʻi e finau e finau o microangiopathy e le o se faʻamaʻi ese, o lona uiga, o se faailoga o le maʻisuka. E le gata i lea, latou te talitonu o microangiopathy o se taunuuga o le neuropathy, lea e tupu muamua.

Fai mai isi saienitisi o aʻafiaga o le nerve e mafua ai le neuropathy, ma o lenei mea moni e le o aʻafia ma le faʻaleagaina o vailaʻau. E tusa ai ma lenei manatu, o le maʻisuka na mafua ai le neuropathy, ma o le microangiopathy e leai se mea e faia ai.

Ae o loo i ai foi se talitonuga lona tolu, o loo finau mai le au tetee o le solia o le galuega popole o le a faaletonu ai le toto toto.

O le maʻisuka microangiopathy ua vaevaeina i ni ituaiga, lea e mafua mai i le maualuga o le faaleagaina ile pito i lalo.

  • Faʻatasi ai ma le maualuga o le leaga o le paʻu o le paʻu o le tino o le tagata ua le o iai.
  • Laʻasaga muamua - e i ai ni faaletonu laiti i luga o le paʻu, ae latou te le maua ni faʻaogaina o le tino ma e vavalalata lava.
  • I le tulaga lona lua, e sili atu le iloa o lino paʻu e mafai ona faʻaloloto ina ia latou faaleagaina ai manua ma ponaivi.
  • O le lona tolu o tulaga o loʻo faʻaalia i siama o le paʻu ma faailoga muamua o le tino maliu i luga o vae. O ia faʻafitauli e mafai ona tutupu i le vaʻaia ma le faʻaogaina o le tino, faʻamaʻi, edema, hyperemia, abscesses ma le osteomyelitis.
  • I le lona fa, o le gangrene o se tasi po o nisi tamatamailima e amata ona atiae.
  • O le lima o vaega o le vae atoa, poʻo le tele o ia mea e aafia i le galanrene.

O uiga masani o le macroangiopathy

O le vaega autu i le maualuga o le soifuaga o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o le maʻisuka macroangiopathy. O le macroangiopathy e tele lava ina tupu i tagata mamai.

Muamua lava, e afaina tele le tele o vaʻa pito i lalo, ona o le mafuaʻaga o mafatiaga o le gaʻo ma le cerebral.

E mafai e le Macroangiopathy ona atiae i le faagasologa o le faateleina o le fua faatatau o le atinaʻe o le maʻi atherosclerotic. O le faʻamaʻi ua vaevaeina i ni vaega o atinaʻe.

  1. I le taimi muamua, i le taeao ua faateleina le vaivai o le tagata maʻi, tele le salu, vaivaiga, moe, lagona o le malulu i totonu o vae ma le itiiti o le numera. O lenei faailoilo taui i le gaioiga lautele.
  2. I le laasaga lona lua, o vae o se tagata e amata ona le mautonu, e tele lava lona togi, o le a amata ona malepe le pito o fao. O nisi taimi o le laessess e aliali mai i lenei taimi. Ona i ai lea o le tiga i vae, i le taimi e savali ma malolo ai. O le paʻu e paʻu ma paʻu. E mataʻituina faʻalavelave i sooga.
  3. O le vaega mulimuli o vae, tamatamailima ma lalo vae.

Auala e togafitia ai le angiopathy

Macro ma microangiopathy i le maʻisuka e faʻatusatusa tutusa. O le mea muamua lava e tatau ona faia e se tagata maʻi o le aumaia lea o metabolic processes o le tino i se tulaga masani. E tatau ona toe faʻaleleia le gaʻo o le carbonbohydrate, aua o le hyperglycemia o le mafuaaga autu lea mo le atinaʻe o le atherosclerosis o toto toto.

E talitutusa foi le taua i le togafitiga o le mataituina o le tulaga o le metabolism lipid. Afai o le maualuga o le lipoproteins e maualalo ai le mamafa o faailo na faafuaseʻi ona faateleina, ma o le maualuga o triglycerides, i le isi itu, ua faaitiitia, o loo taʻu mai ai ua oo i le taimi e aofia ai fualaau faasaina i le togafitiga.

O loʻo matou talanoa e uiga i fuainumera, fibrates ma antioxidants. Macro- ma microangiopathy i le maʻisuka malosi e togafitia ma le tatau ona aofia ai vailaʻau faʻasaina o gaioiga faʻasolosolo, mo se faataitaiga, trimetazidine.

O nei vailaʻau e fesoasoani i le gaioiga o le kulukose i le myocardium, e tupu ona o le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo. I le togafitiga o ituaiga uma o le faamaʻi, o tagata gasegase o loʻo faʻamaonia mai ai faʻamaonia.

O fualaau ia e fesoasoani e faʻamalu ai le toto i totonu o le toto ma faʻavaivaia le galuega o le platelet pe a faʻamaonia i le macroangiopathy.

Faafetai i nei mea, e le maua e le toto se mausali mausali ma o tuutuuga mo le taina o toto toto e le o faia. Anticoagulants e aofia ai:

  • Acetylsalicylic acid.
  • Tiklid.
  • Vazaprostan.
  • Heparin.
  • Dipyridamole.

Taua! Talu ai o le maualuga o le toto maualuga e toetoe lava o taimi uma e maua ai i le maʻisuka, e tatau ona faʻamautuina vailaʻau e faʻasaʻo ai le toto. Afai o lenei faailo e masani, e fautuaina pea e siaki pea.

I le maʻisuka, o tulaga aupito sili ona lelei e 130/85 mm Hg. O ia togafitiga o le a fesoasoani e taofia le atinaʻeina o nephropathy ma le retinopathy i se taimi tatau, faʻaitiitia le lamatiaga o le lavea ma le fatu fatu.

Faatasi ai ma nei fualaau faasaina, o le autūgonists o le calcium, o inhibitors ma isi fualaau faasaina ua iloga.

I le taimi o togafitiga, e tatau ona faʻamautuina faʻamaumauga o le autū o le homeostasis. Mo lenei mea, ua faatonuina e fomaʻi fualaau e faateleina ai le gaioiga o le sorbitol dehydrogenase. E tutusa lava le tāua i le faia o gaoioiga e faʻamalosia ai le puipuia o faʻasalaga.

O le mea moni, e sili ona lelei le puipuia muamua o le maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e taʻitaʻia le soifuaga sao ma tausia pea lou ola maloloina. Ae afai e aliali mai faailoga o le maʻisuka, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O auala faʻaonapo nei o togafitiga o le maʻisuka ma le puipuia o le fesoasoani o le a fesoasoani i se tagata e aloese mai ia taunuuga leaga e pei o le macro- ma le microangiopathy.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o faailoga o le faʻamaʻi o le maʻisuka e masani ona faʻaalia pe a afaina ai ni tamai vaa. O le maʻisuka angiopathy o pito pito i lalo e masani lava ona maua i le maʻi, ae o le faʻalavelaveina o lenei ituaiga e tupu i le maʻisuka ma le ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 pathology. Afai e le faia se taotoga poʻo se togafitiga faʻasao mo le angiopathy o le maʻisuka i le taimi, e mafai ona iai ni faʻafitauli matuia ma le faaleagaina o le tele o gaioiga.

O le a le ituaiga faʻamaʻi?

O le maʻi o le diabetic e faʻaalia i le faʻaleagaina o ipu laiti ma lapisi ma laʻau. O le faʻamaʻi faʻamaʻi mo MBK 10 o le E10.5 ma le E11.5. I le avea ai o se tulafono, o le maʻi suka o le maʻi suka o loʻo iloa, ae o le faaleagaina o vaʻa o isi vaega o le tino ma totoga i totonu e mafai foi. O se aganuʻu le faʻavaeina o le angiopathy i le maʻisuka ile 2 ituaiga:

  • Microangiopathy. O loʻo faʻaalia i le faʻailoga o capillaries.
  • Macroangiopathy Lapataiga ma faʻamaʻi tiga. O lenei fomu e le masani ai, ma aafia ai le maʻisuka oe ua maʻi mo le 10 tausaga pe sili atu foi.

O le tele o taimi, ona o le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka, o le soifua manuia lautele o le maʻi ua leaga ma le soifuaga o le olaga ua faaitiitia.

O mafuaʻaga autū o le maʻi o le maʻisuka

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka e masani lava ona maualuga maualuga le maualuga o le suka. O mafuaʻaga nei e faʻamaonia e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka:

  • umi le maualuga o le hyperglycemia,
  • faateleina le maualuga o le insulin i le toto toto,
  • le i ai o le faʻamalosia o le inisalini,
  • maʻisuka nephropathy, lea e tupu ai le gasegase fou.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

E le o tagata uma e maua i le maʻisuka e iai se faʻalavelave, o loʻo i ai tulaga faʻalavelave pe a tupu le faʻaleagaina o vailaau faʻasaina:

  • umi le umi o le maʻisuka,
  • tausaga o le matua i luga o le 50 tausaga,
  • ala sese o le olaga
  • le lelei, ma le tele o le gaʻo ma falai,
  • faʻagasolosolo malie le faiga o metabolic,
  • mamafa mamafa
  • le tele o le taumafaina o le ava malosi ma sikaleti,
  • ogaoga maualuga
  • arrhythmia o le fatu,
  • genis predisposition.

O totoga faʻavae

E faigata ona vaʻai le tupu mai o le maʻi o le maʻisuka. E masani ona matauina le tele o le ita o le pito i lalo, talu ai ua mamafa tele i le maʻisuka. Peitai e mafai ona faʻaleagaina le faʻaleagaina o le tino, faʻaleagaina, faʻaleagaina o isi vaega o le tino. O totoga faʻavae e iloga, e sili atu nai lo isi e afaina mai i le angiopathy:

Faailoga o togafitiga

O le maʻi o le maʻisuka muamua e le mafai ona faʻaalia ni faailoga faʻapitoa, ma e ono le iloa e se tagata le maʻi. Aʻo faʻaalia le alualu i luma o ia lava, o faʻafitauli faʻapitoa e faigata ona le matauina. Faʻaaliga faʻapitoa e faʻalagolago i le ituaiga ma le laasaga o le vascular lion. O le laulau o loʻo faʻaalia ai vaega autu o le faʻamaʻi ma foliga vaaia.

Faʻailoga

O le maʻisuka angiopathy o vaʻa pito i lalo e maua i totonu ole suʻesuʻega ma meafaigaluega.

E fautuaina e te faʻatalanoa se fomaʻi maʻi, nephrologist, neurologist, optometrist, cardiologist, fomaʻi, fomai tipitipi angiologist, vailaau o le vailaau poʻo isi tagata tomai faapitoa mo fautuaga. O suʻesuʻega nei e faʻamatalaina mo le maʻisuka:

  • auiliiliga masani o le mimi ma le toto,
  • toto o le biochemistry mo le suka, cholesterol ma isi lipids,
  • electrocardiography
  • Faʻaauau o vaʻa o le faiʻai ma le ua, vae, fatu ma isi mea faʻatulagaina,
  • fuaina o le toto
  • suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc,
  • Glucose toleni test.

Totoga togafitiga

I le maʻi o le maʻisuka, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa, e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina o vaega eseese ma le mataituina o le taumafa lelei ma le faʻatulagaga. Aʻo leʻi togafitia togafitiga, e tatau ona e lafoaia le taumafaina o le ava malosi ma fualaau faasaina, lea e afaina ai le vaʻa. O le vailaʻau faʻapitoa o le maʻi o le maʻi o le maʻisuka o le ave lea o fualaau oona nei:

  • Suga-faʻaititia:
    • Siofor
    • Maʻisuka
    • Glucopeli.
  • Cholesterol-faʻaitiitia o fualaau faasaina:
    • Lovastatin
    • "Simvastatin."
  • Toto toto:
    • Trombone,
    • Ticlopidine
    • Warfarin
    • Clexane.
  • O le faʻaleleia atili o le toto ma le microcirculation:
    • Tivortin
    • Iloiloina
    • "Pestazolum".

Ibuprofen ua faʻamatalaina mo tiga e faʻalavelave ai le maʻi.

E le gata i lea, o le a fautuaina e le fomaʻi togafitiga faʻamaʻi ma le vitamini E poʻo le nicotinic acid. Afai e popole le tagata gasegase i le ogaoga o tiga i le maʻi o le maʻisuka, ona faʻaalia loa lea o le "Ibuprofen", "Ketorolac". Afai ua auai se laumei lona lua, ona faʻaalia ai lea o vailaʻau faʻamaʻi: Ciprinol, Ceftriaxone.

Maʻisuka Angiopathy e faatatau i faʻafitauli o le maʻisuka ma e faʻaalia i le le lelei o le tino o le tino, lea e oʻo atu ai i latou maʻi. I le maʻi o le maʻisuka, e afaina ai vaa o vali eseese, ae o le tele lava o le sili ona itiiti ma le lautele. E le gata o aʻafiaga e aʻafia ai, ae faʻapea foi totoga o totonu.

Faʻaleagaina i vaʻa laiti i le maʻi o le maʻisuka

A aʻafia ni vaʻa laiti, o suiga e tupu i luga o latou puipui, faʻalavelaveina le toto, ma faʻaitiitia le toto. O nei mea uma e maua ai tuutuuga mo le fausiaina o fusi toto. O ipu laiti o gaʻo, retina, muso o le fatu, ma le paʻu e afaina tele. O le uluaʻi faʻaaliga o le faʻasalaga o le maʻisuka e faʻaleagaina pito i lalo.

O gaioiga o loʻo tutupu i totonu o le vaʻa e lua ituaiga: faʻamafanafanaina o le puipui o arterioles ma veins poʻo le vevela o capillaries. I le taimi muamua, i lalo o le aafiaga o mea oona o loʻo faia i le taimi e le atoatoa ai le faʻaaogaina o le kulukose, o loʻo i ai le paʻu i totonu o toto toto, ma ua maeʻa.
O faʻaaliga muamua o le maʻi o le maʻisuka o loʻo i lalo ifo o le fao fasi o le ogaoga lapoa. E lagona e le tagata maʻi le tiga i pito, iloa ai o le paʻu ua paʻu, ua foliga mai i luga, o fao ua amata ona pala, o maso o vae ua "mago". O le pulupulu i luga autu o pito i lalo e le suia, ae i luga o le vae e mafai ona vaivai.

E mafai ona iloa le suiga i tala o le retinal ma mafai ai ona maua mai le protein i le urine. O se faʻamaʻi e leai se tiga e tumu i le paʻu toto e aliali i luga o le paʻu o vae. E faʻamalolo i lona lava malosi, e ui e le o afaina se siʻi, peitaʻi, e mafai e microorganisms ona ulu i totonu o le tino ma mafua ai le mumū.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaʻi o le maʻisuka, o metotia suʻesuʻe nei e faʻaaogaina:

  • capillaroscopy
  • infamared thermography
  • o le faʻaofiina o vaʻalele radioactive,
  • laser fluometry
  • polarography poʻo oxyhemography.

Faʻaleagaina o vaʻa tetele i le maʻi o le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maʻi o le maʻisuka, e mafai ona afaina ai vaʻa tele ma tele. I totonu ia i latou, o le manava i totonu e mafiafia, o le calcium masima e teuina ma o le atherosclerotic plate ua fausia.

O le faʻaalia o le faʻamaʻi i lenei tulaga e talitutusa ma na mea e tupu i ni liona o laʻau laiti. O le tiga i vae e faʻalavelave, latou te malulu ma pala, o meaʻai o meaola e mate i le taimi ua faʻalavelaveina. Gangrene o tamatamailima e atiina ae, ona sosoo ai lea ma vae.
O le maʻisuka angiopathy o totoga i totonu

I le maʻisuka malosi, o ipu o le retina ma totoga o le tino e tele lava ina afaina i le togafitiga. E mafua lenei mea i le faʻavaeina o mea oona ma le "mu" le atoatoa o le kulukose. E toetoe lava o tagata uma e maua i le maualuga o le kulukose o loʻo i ai le faʻamaʻi pipisi e taʻua o le retinopathy. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le tino vaaia muamua e faaitiitia, ona sasaa ai lea o le toto i totonu o le retina, ma o le a ia faamalosia. E mafua ai le leai o se faʻaaliga.

O le mea lona lua o loʻo aʻafia i ai, o ona ipu e aʻafia i le maʻisuka, o gaʻo ia - nephropathy e atiina ae. I uluaʻi laʻasaga, e leʻo faaalia mai le faʻamaʻi, o suiga e faatoa mafai ona iloa i le naʻo le suʻesuʻega o le maʻi. I le lima tausaga mulimuli ane, o le gaioiga o le gaioiga e faʻavaivaia ma o le porotini e aliali i le urine. Afai e iloa suiga i lenei laasaga, ona mafai lea ona toe fetuunai. Ae i le mataupu pe a le togafitia togafitiga, o le faʻaleagaina o le gaioiga i totonu o vaʻa o gaʻo o loʻo alualu i luma, ma a mavae le sefulu tausaga o faʻaalia faailoga o le maʻi.Muamua lava, o se aofaiga tele o polotini e amata ona faʻateleina i le urine. O le a faʻaitiitia ai i le toto, ma e taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le vai i totonu o fusi ma fula. I le taimi muamua, e mafai ona iloa le edema i lalo o mata ma pito i lalo, ona oʻo mai ai lea o le vai i totonu o le fatafata ma le vevela o le tino.

O le tino e amata ona faʻaaogaina ana lava mea palatini mo le ola, ma vave gasegase le tino. E i ai o latou vaivaiga, maʻi tiga. I le taimi nei foi, o le toto maualuga e tulai mai, lea e tumau ma le maaa i le maualuga ma e le faaitiitia i lalo o aafiaga o vailaau.

O le iuga o le angiopathy resin o le maʻisuka o le tulaga mulimuli lea o le le atoatoa. O fatugaʻo ua toetoe lava a toilalo, latou te le faʻataunuʻuina a latou galuega, ma o le urine e le faʻamalosi. O le faʻamaʻiina o le tino e ala i le gasegase palatini e tupu.

Maʻisuka angiopathy Togafitiga i vaega eseese o le maʻi

O togafitiga manuia o le maʻi o le maʻisuka e mafai ona mafai pe afai e mafai ona faʻasaʻo le maualuga ole kulukose o le toto. O le mea lenei e faia e endocrinologists.

Mo le puipuia o le le mafai ona faʻafitia i totonu o masini ma totoga, e tatau ai:

  • pulea le toto suka ma le urine
  • ia mautinoa o le toto maualuga e le sili atu i le 135/85 mm. Hg. Art. i gasegase e leai se polotini i le urine, ma le 120/75 mm. Hg. Art. i tagata gasegase ua fuafuaina a latou fatutini,
  • pulea le faagasologa o gaʻo gaʻo.

Ina ia faatumauina le toto maualuga i le tulaga saʻo, o maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona suia o latou ituaiga olaga, faʻatapulaʻaina lo latou faʻaaogaina o le sodium chloride, faʻateleina le tino, tausia le mamafa o le tino, faʻatapulaaina lo latou faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo, ma aloese mai le atuatuvale.

Pe a filifilia fualaau oona e maualalo ai le toto, e tatau ona e gauai pe o aafia le metabolism o gaʻo ma gaʻo, ma pe i ai a latou puipuiga i gaʻo ma le ate. O togafitiga sili mo nei maʻi o le capopril, verapamil, valsartan. Beta-blockers e le tatau ona ave, aua e mafai ona latou fesoasoani i le alualu i luma o le maʻisuka.
O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka angiopathy o loʻo faʻaalia le ave o fuainini, fibrates, faʻapea foʻi ma vailaʻau e faʻaleleia atili ai le gaʻo gaʻo. Ina ia faatumauina se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ai ona ave le glycidone, faʻasalalau. Afai e alualu i luma le maʻisuka, e tatau ona fesuiaʻi maʻi i le inisalini.

O le diabetic angiopathy e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa o le kulūkose, le gaʻo gaʻo ma le tulaga vascular. Pe a fai le necrosis o le limb tissues, e faʻatino galuega e aveese ai. I le tulaga o le faaletonu o le tino, e na o le pau lava le auala e faaumiumi ai le soifua o le tagata maʻi o se "fatuga" e leai ni mea. Faatasi ai ma le taofiofi o le tino mai le iʻuga o le maʻi o le maʻisuka, e ono manaʻomia le taotoga.

O le mafuaʻaga autu o le tupuga o soʻo se faʻafitauli o le maʻisuka o le aʻafiaga o le kulukose i luga o tisipesa o le tino, aemaise lava fiva nerve ma puipui puipui. O le toilalo o le vascular network, diaclic angiopathy, ua fuafuaina i le 90% o maʻi suka ua 15 tausaga talu ona amata le maʻi.

E taua le iloa! O se mea fou na fautuaina e endocrinologists mo Faʻaauau le Mataituina o Maʻisuka! E na o aso uma e tatau ai.

I tulaga ogaoga, o le mataupu e muta i le le atoatoa ona o le vavaeeseina, gau o le okeni, tauaso. Ae paga lea, e oʻo lava i fomaʻi sili ona lelei e mafai ona faʻagesegese le alualu i luma o le angiopathy. E na o le tagata maʻi lava e mafai ona puipuia faʻafitauli o le maʻisuka. O lenei mea o le a manaʻomia ai le malosi ma le malamalama o faʻalavelave e tutupu i le tino o le maʻisuka.

O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

Na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia mo togafitiga o le maʻisuka ma e faʻaaoga foi e endocrinologists i la latou galuega o lenei.

Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

  • Tulaga masani o le suka - 95%
  • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
  • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
  • Aveesea o le toto maualuga - 92%
  • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

O gaosi oloa e le o se faʻalapotopotoga faʻapisinisi ma e faʻatupeina i le lagolago a le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa.

O le puipui i totonu o le vaʻa e fesoʻotaʻi tuusao ma le toto. O loʻo faʻatusalia ai sela o le endothelial e ufiufi ai le faʻafanua atoa i le tasi le papa. O le methiolum o loʻo i ai tagata faufautua e le lelei ma faʻamalosi e faʻaleleia pe taofia ai le totoina o le toto. E galue foi o se pa puipui - e pasi ai le vai, molemoa e itiiti ifo nai lo le 3 nm, filifilia nisi mea. O lenei faiga e maua ai le tafe o le vai ma meaʻai i totonu o masini, faʻamaʻaina i latou o mea gaosia i le gataifale.

Faʻatasi ai ma le faʻasalaga, o le mimiti sili lea e sili ona mafatia, o ana galuega tauave ua faʻavaivaia. Afai e le o pulea le maʻisuka, o maualuga maualuga o le kulukose e amata ona faʻaumatia ai masini vascular. O vailaʻau faʻapitoa faʻapitoa e tutupu i le va o palatini o le endothelial ma suga toto - glycation. O oloa o le metabolism o le glucose e faasolosolo malie lava ona faaputuputu i puipui o toto toto, e vevela, velo, taofi le galue o se pa. Ona o le solia o le faiga o le faʻasolosolo, ua amata ai ona tupu le toto, ma o le taunuuga - o le maualuga o le vaʻa ua faʻaitiitia ma le faʻaitiitia o le toto ua faʻaitiitia i totonu, o le fatu e tatau ona galue ma se faʻaopoopoga o le toto, ua oʻo i luga le toto.

O vaʻa laiti e sili ona faaleagaina, o le faʻavevesi o le lolovaia i totonu ia i latou e mafua ai le faamutaina o le okesene ma meaʻai i totonu o le tino. Afai i totonu o nofoaga o loʻo i ai le ita tele i le taimi, e leai se sui o capillaries faʻaumatia ma mea fou, nei atrophy tissues. O le le lava o le okesene e taofia ai le tuputupu ae o toto toto fou ma ua faatelevaveina ai le tele o mea ua faaleagaina.

O nei gaioiga e sili ona lamatia i totonu o fatuga ma mata, o la latou gaioiga e faʻavaivaia seʻia maeʻa atoa a latou galuega.

O le maʻisuka angiopathy o vaʻa tetele e masani ona o mai faatasi ma atherosclerotic faiga. Ona o le gasegase gaʻo gaʻo, o loʻo tuʻuina i luga o puipui puipui o le cholesterol, o le lumenia o le vaʻavaʻa.

Faʻamaumauga o le atinae o faʻamaʻi

O le Angiopathy e atiaʻe i tagata mamaʻi le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 pe afai e maualuga le suka i le toto mo se taimi umi. O le umi o le glycemia ma le maualuga o le maualuga o le suka, o le vave foi lea o le suiga o vaa. O isi mea e mafai ona faʻaleagaina le ala o le faʻamaʻi, ae le mafua ai.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Angiopathy Le faiga o le aʻafiaga i le maʻi
Taimi o le maʻisukaO le avanoa o le angiopathy e faʻapupulaina i le poto masani o le maʻisuka, ona o le fesuiaiga o vaʻa e faʻaputu i luga o le taimi.
TausagaO le matua o le tagata gasegase, o le maualuga o le aʻafiaga o le atiaʻe faʻamaʻi o vaʻa tetele. O le maʻisuka talavou o le a sili atu ona afaina i le vaivai o le microcirculation i totoga.
Faʻafitauli faʻapitoaO faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai le malosi o le angiopathy ma saofagā i lona atinaʻe vave.
FaʻamatalagaO maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e faatelevaveina ai le fausia o paʻu i puipui o toto toto.
Short short coachingFaʻateleina le ono mafai ona paʻu toto ma paʻu matala oti.
Totogi mamafaO le fatu e lūlū, o le maualuga o le cholesterol ma triglycerides i le toto e tulaʻi mai, e vavave vavalalata ia vaʻavaʻa, e sili atu le leaga i le toto nai lo le fatu.
Tigā toto maualugaFaaleleia le faaleagaina o puipui o toto toto.
FuʻaE faʻalavelaveina ai le galuega a antioxidants, faʻaititia ai le maualuga o le okesene i totonu o le toto, faʻaititia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.
Galuega tu-luga, moe malolo.O le le lava o faamalositino ma le tele o le vaivai o le tino e faatelevave ai le atinaʻeina o angiopathy i pito pito i lalo.

O a aʻa e aafia i le maʻisuka

Faʻalagolago i fea o vaʻa e sili ona mafatia mai le aʻafiaga o suga i le maʻisuka e leai se aʻafiaga, ua vaevaeina angiopathy i ituaiga:

  1. - o le faʻaalia o le faʻaleagaina o capillaries i le glomeruli o fatugaʻo. O nei vaʻa o loʻo i ai i le muamua e mafatia ai, aʻo latou galulue i lalo o le avega faifaipea ma pasia se toto tele naʻo latou lava. O se taunuuga o le atinaʻeina o le angiopathy, faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu: o le faʻamamaina o le toto mai i mea faʻasolosolo, o le tino e le faʻatoʻilaloina atoa toxini, o le urine e faʻasalaina i totonu o se mea itiiti, edema, totoga o le toto i totonu o le tino. O le lamatiaga o le faamaʻi e mafua mai i le leai o ni faailoga i le amataga ma le le atoatoa o le gaioiga galue i le mea mulimuli. O le faʻasologa o faʻamaʻi e tusa ai ma le faʻavasegaina o le ICD-10 o le 3.
  2. O le maʻisuka angiopathy o pito pito i lalo - e masani lava ona atiae e avea o se taunuuga o le aafiaga o le maʻisuka i luga o tamai vaa. O faʻafitauli o le gaioiga e oʻo atu ai i gaʻo pipisi ma gangrene e mafai ona atiina aʻe e tusa lava pe i ai ni faʻafitauli laiti i totonu o laʻau autu. E fesuiaʻi ai le tulaga: o loʻo i ai le toto i vae, ma ua matelaina le tino, talu ai ua faʻaumatia le fesoʻotaʻiga capillary ma ua leai se taimi e toe faʻaleleia ona o le maualuga o le toto suka. O le angiopathy o pito i luga o loʻo maua i mea vavalalata, talu ai o lima o le tagata e galue ma le faʻaitiitia le mamafa ma e latalata i le fatu, o le mea lea, o vaʻa oi totonu ia te i latou e le faʻaleagaina ma toe faʻaola vave. O le tulafono mo le ICD-10 o le 10.5, 11.5.
  3. - e oʻo atu ai i le faaleagaina o vaʻa o le retina. E pei o le nephropathy, e leai ni faʻamaoniga seʻi oʻo i le tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, lea e manaʻomia togafitiga ma fualaau taugata ma taotoga laser i le retina. O le iʻuga o le faʻaleagaina o le tino i le retina e faʻapupulaina ai le vaʻai ona o le fulafula, lanu gutu i luma o mata ona o le afaina, le vavaeeseina o le retina ma le tauaso ona o le laveai i le nofoaga o le faaleagaina. O le muamua angiopathy, lea e faatoa mafai ona iloa i le ofisa o le ophthalmologist, ua faamalolo ia lava mo le umi o le totogi o le maʻisuka. Code H0.
  4. O le maʻi faʻamaʻi pipisi o fatu fatu - e taʻitaʻi atu ai i angina pectoris (code I20) ma o le mafuaaga autu o le oti mai faʻafitauli o le maʻisuka. O le atherosclerosis o le gaʻo e mafua ai le matelaina o le okesene i le fatu o le tino, lea e tali mai ai ma le mamafa, tiga tiga. O le faʻaumatia o capillaries ma o latou soona gaʻo mulimuli ane i mea faʻalelei e faʻaleagaina ai le gaioiga o le muso o le fatu, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi.
  5. - solia o le toto i le faiʻai, i le amataga e faʻaalia e le ulu ma vaivai. O le maualuga o le hyperglycemia, o le sili atu lea o le le atoatoa o le okesene o le faiʻai, ma o le tele foi o aʻafiaga o aʻafiaga.

Faailoga ma faailoga o le angiopathy

I le taimi muamua, o le angiopathy e le mautonu. E ui lava o le faʻaumatiaga e le o ola, e pulea e le tino le toto fou e sui ai le mea na faaleagaina. I le taimi muamua, o le tulaga o le tuusaʻo, o faʻafitauli o le tino e mafai ona faʻamoemoeina na o le faateleina o le cholesterol i le toto ma le faateleina o le masini vascular.

O faʻamaoniga muamua o le maʻi o le maʻisuka e tupu i le laasaga o galuega, pe a oʻo ina tele le lino ma e leai se taimi e toe faʻaleleia ai. O le togafitiga amata i lenei taimi e mafai ona toe faʻaaogaina le faagasologa ma toe faʻafoisia atoatoa le galuega a le vascular network.

  • vae tiga pe a uma se uta uumi -,
  • afaina ma tingling i vae,
  • gaogao
  • paʻu malulu i vae
  • polotini i le urini pe a maeʻa faamalositino poʻo le atuatuvale,
  • avanoa ma vaʻaia le vaʻai,
  • vaivai le ulu, e le laveaʻiina e ala i analgesics.

O faʻataʻitaʻiga lelei e tupu i le mea mulimuli, faʻasolosolo, tulaga o le angiopathy. I le taimi nei, o suiga i totoga ua afaina ua uma ona le mafai ona faʻafitia, ma o togafitiga fualaau e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le faʻamaʻi.

  1. Faʻasalaga faifaipea i vae, faʻamalosi, faʻaleagaina o le paʻu ma fao ona o le leai o meaʻai, fula o vae ma tamaʻi povi, le mafai ona tumau i se tulaga umi mo le taimi umi ma le tiga o le pito i lalo.
  2. Maualuga, e le mafai ona togafitia, togafitiga o toto, fulafula i foliga ma tino, i totonu o totoga o le tino, inu oona ma le nephropathy.
  3. Vaʻai mataʻutia ma le retinopathy, fog i luma o mata o se taunuuga o le edema i le maʻi o le maʻisuka i le ogatotonu o le retina.
  4. O le le mautonu ma le le mautonu ona o le arrhythmia, le mautonu ma le le lava o le manava ona o le faaletonu o le fatu, tiga o le fatu.
  5. Faʻanoanoa, faʻaletonu le mafaufau ma le faʻamaopoopoina o gaioiga, o le faʻaitiitia o tomai faʻamalosi i le faiʻai angiopathy.

Faailoga o faʻamaʻi vascular i totonu o vae

Faailoga Mafuaʻaga
Pale, paʻu manaia o vaeO le faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona faʻatautaia
Vaʻa vaivai gaseLe atoatoa le malosi o le musika, o le amataga o le angiopathy
Lulu mumu i vae, mafanafana mafanafanaInflammation ona o le auai i faʻamaʻi pipisi
Le lava se pulupulu i luga o vaeTaua tele le vavalalata o fausaga
Faʻaauau le edemaFaʻaleagaina le lapisi lautele
Faʻaitiitia tamaʻi povi maso, taofi lauulu i luga o vaePau le matelaina o le okesene
Manua e le faʻamalolo aiFaʻaleagaina le tele o capillary
Noataga lanu lanu uliuliFaʻafesoʻotaʻi faʻapitoa
Lanu paʻu malulu i luga o vaeFaʻaleagaina matuia, le lava o le toto, amata le gangrene.

Totonu o totonu

E le gata i lea, o lenei vaega e masani ona faalēaogaina ai le mea e gata ai le manava o le endothelial. Faatasi ai ma le leai o lenei vaega (mea e matauina i le maʻisuka ) o le mimiti o le mimiti e mimilo ma o le tetee o le vaa ua faateleina. O le mea lea, ona o le tuufaatasiga o meaola ninii eseese, o le puipui i totonu o vaa o loo faatinoina ai le tele o galuega taua.

  • e taofia ai le faia o paʻu o le toto i vaʻa toto,
  • e faʻasalalau ai le faʻaogaina o le puipui vascular,
  • e faʻasalaina le toto maualuga
  • faia se galuega puipui, e taofia ai le ulufale mai o mea mai fafo,
  • auai i ni lagona le lelei, faʻasalalau faʻasalalauga faʻamaʻi.
Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o nei galuega e faʻaleagaina. Le maualuga o le lapisi o lapisi, ma le glucose e ulu atu i totonu o le methiolum i totonu o le pa. Glucose e faʻaleleia ai le faʻasolosolo lelei o glycosaminoglycans, glycosylation o proteins ma lipids. O se taunuuga o lenei mea, o le lapisi vascular, ua mimilo le lumen, ma o le saoasaoa o le tafe toto i totonu o vaa ua faaitiitia. O le maualuga o le faʻaitiitia o le tafe toto e faʻalagolago i le ogaoga o le maʻisuka. I tulaga ogaoga, o le toto i totonu o vaʻa ua faʻaitiitia ona e le toe fafagaina ai mea vavalalata ma vaʻaia ai le okesene i totonu.

Le faʻaaogaina o le faʻaleagaina o le maʻisuka

E le gata i lea, o se taunuuga o le faaleagaina o le puipui vascular, ua faʻagasolo le faagasologa o le faʻaaogaina (toto toto ), talu ai e masani ona iloa le ulutiolum capillary e maua ai mea e mafua ai le toto. O lenei mea moni e sili atu ona leaga ai le tafe toto i totonu o vaa. Ona o le solia o le fausaga o le mimiumatemu, ua faamutaina ai le vavaeina o le mea e gata mai ai le endothelial, lea e masani ona faatonutonu ai le maualuga o le vaa.
O le mea lea, faatasi ai ma le angiopathy, ua matauina ai le Virchow triad - o se suiga i le puipui lapoa, o le soliga o le faiga o le coagulation ma le telegese o le tafe toto.

Ona o mea o loʻo taua i luga, o toto toto, e laʻititi lava laiti, vaapiapi, e faʻaitiitia le lumenia, ma o le faʻaitiitia o le toto e faʻaitiitia seia maeʻa. I totonu o masini latou te maua ai le toto, e matauina le hypoxia (okesene matelaina ), atrophy, ma o se taunuuga o le faateleina o le permeability ma le edema.

O le le lava o le okesene i totonu o masini e faʻamalosia ai fibroblasts o le suauʻu, lea e faʻapipiʻi ai le fesoʻotaʻiga.O le mea lea, o le hypoxia o le mafuaʻaga lea o le atinaʻeina o sclerosis vascular. Muamua lava, o tamai vaa - o capillaries o gaʻo - mafatia.
O se taunuuga o le sclerosis o nei capillaries, o le gaioiga toeititi o loʻo faʻavaivaia ma ua faʻalauteleina le le atoatoa.

O nisi taimi, e afaina ai ni ipu laiti e le pipili o le toto, ae o nisi laiti foliga o le anerysms (faʻapipiʻi puipui puipui ) O vaʻa ua avea ma mea pala, palamole, lea e taʻitaʻia ai i taimi uma (tele lava i luga o le retina ).

Faailoga o le Angiopathy o le Maʻisuka

Ituaiga faʻamaʻi o le maʻisuka:

  • maʻisuka retinopathy (faʻasolosolo lapisi lapisi ),
  • maʻisuka nephropathy (gaʻo fatugao ),
  • faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o capillaries ma fatu o le fatu o le fatu,
  • maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka pito i lalo,
  • maʻisuka incephalopathy (maʻi o le cerebrovascular ).

Faailoga o le Maʻisuka Retinopathy

Fausaga mata
O le mata e aofia ai le vaʻavaʻai, o le nerve optic ma elemene o ausilali (moa musika ) O le lauulu lava ia e aofia ai le atigi pito i fafo (cornea ma le sclera ), ogatotonu - vascular ma totonu - retina. O le retina poʻo le "retina" o loʻo iai lana lava fesoʻotaʻiga capillary, o le autu lea mo le maʻisuka. O loʻo faʻatusalia mai i maʻa, arterioles, veins ma capillaries. O faʻamaʻi o le maʻi o le maʻisuka ua vaevaeina i falemaʻi (ia na tuuina mai e le tagata maʻi ) ma le ophthalmoscopic (oi latou ia e iloa i le taimi o le suʻesuʻeina o tagata ).

Faailoga o le falemaʻi
Faʻaleagaina o vaʻa o le retina i le maʻisuka o le tino e leai se afaina ma e toetoe lava a le maua i le uluaʻi laʻasaga. O faʻamaoniga e faʻaalia i na o taimi mulimuli ane, lea e faʻamatalaina e le tuai ona asiasi atu i le fomaʻi.

Faʻasalaga na faia e se tagata maʻi gasegase mai le retinopathy o le maʻisuka:

  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • pogisa pouliuli i luma o mata
  • aloiafi, susulu i luma o mata,
  • veli po o le pupuni i luma o mata.
O le faailoga autu o le maʻi o le maʻisuka o se faʻaitiitia o le gaioiga vaaia e oʻo atu i le tauaso. E leiloa e se tagata le tomai e iloa ai le va o mea laiti, e vaʻavaʻai i se mamao. O lenei mea mataʻutia o loʻo faʻatasi ma le vaeluaina o le foliga ma le tele o le mataupu, o le vavau o laina saʻo.

Afai e faigata tele le retinopathy e ala i vitreous hemorrhages, ona faʻaalia lea e ala i le i ai o ni vaʻa pogisa malulu i luma o mata. O nei mea e mafai ona mou atu, ae o le vaʻai e mafai ona leiloa. Talu ai o le tino vevela e masani lava ona manino, o le i ai o le maua o toto i totonu (ona o le malepe o toto toto ) ma faʻamalosia le faʻaalia o ni mea pogisa i le faʻaaliga. Afai e lei fesiligia e se tagata se fomai i le taimi, ona vaeluaina lea o le tino ma le retina, o maea e toso ai le retina, lea e tau atu i lona taofiga. O le taofiofia o le tino o le tino e faʻaalia mai i le paʻu mataʻutia i le faʻaaliga (e oʻo atu i tauaso ), o foliga mai o moli ma aloiafi i luma o mata.

E le gata i lea, o le retinopathy o le maʻisuka e mafai ona tupu ma le atinaʻeina o le epine retinal. I lenei tulaga, o le maʻi o loʻo i ai se lagona o le veli i luma o ona mata, o le leai o se manino o ata. O le veli faifai pea i luma o mata poʻo se ao i le lotoifale o le nofoaga o le suʻesuʻega o le edema poʻo le faʻaaliga i luga o le retina.

Ophthalmoscopic symptoms
O nei faʻamaoniga e iloa i le taimi o suʻesuʻega ophtalmoscopic, lea e aofia ai le vaai faʻapitoa i le tupe faʻaaoga e faʻaaoga ai le ophthalmoscope ma le mata. I le faagasologa o lenei suʻesuʻega, o le fomaʻi e suʻe ipu o le retina, nasu. O faʻafitauli o le faʻaleagaina o lapisi i le retina e foliga mai muamua nai lo faitioga mai le maʻi.

I le taimi lava e tasi, o ata vavalalata ua faʻaalia i luga o le tupe, ma o microaneurysms e maua i nofoaga. I le ogatotonu tutotonu poʻo le tele o veins lapoa e i ai ni nai afaina i foliga o togitogi. Edema o loʻo faʻasalalau i luga o faʻamau poʻo le ogatotonu o le macula. E tele foʻi faʻalauiloa agavaʻa e faʻamauina i luga o le retina (suavai faʻaleleia ) I le taimi lava e tasi, ua faʻamaunuʻu veins, ua tumu i le tele o le toto, oona, ma o latou otootoga ua manino ona otooto atu.

O nisi taimi i totonu o le tino faʻapitoa e mafai ona vaaia le tele o le afaina. Mulimuli ane, o maea fibrous ua faia i le va o ia ma le retina. O le fatu o le nerve opic e ulufale i totonu o le toto (optic neovascularization ) E masani lava, o nei faʻamaoniga e ogatasi ma le paʻu mataʻutia i le faʻaaliga. E masani lava, na o le taimi lea, o maʻi e le amanaʻiaina le suʻeina o suʻega e suʻe se fomaʻi.

Faailoga o le Maʻisuka Nephropathy

Faʻatoʻa fatu
O le vaega galue o le fatugaʻo o le nephron, lea e aofia ai le glomerulus, capsule ma tubules. O le glomerulus o se faaputuga o le tele o capillaries lea e tafe mai ai le tino. Mai i le toto capillary i totonu o tubules, o oloa taua uma o le tino ua faʻamaʻaina, ma ua fausiaina foi le urine. Afai ua faaleagaina le puipui capillary, ua solia lenei galuega.

O faʻafitauli o le nephropathy o le maʻisuka e aofia ai faitioga mai le maʻi, faʻapea foʻi ma faʻamatalaga faʻamaʻi vave. Mo se taimi umi lava, o le nephropathy o le maʻisuka e le afaina. O le tele o faailoga o le maʻisuka e oʻo mai i luma.

Faailoga masani o le maʻisuka:

  • fiainu
  • matagogo
  • vevela paʻu
  • faʻaauau faifaipea.
O nei faailoga uma e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o masini ma totonu o le toto. I se tasi o faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto (sili atu ma le 10 mmol / lita ) ua amata ona ia pasia le pa puipui. O le alu atu ma le urine, o le kulukose e tafe vai faʻatasi ma ia, lea e faʻamatalaina ai le uiga o le masani ai ma le faʻamalosi urination (polyuria ) O le malosi o le faʻamalolo o le vai mai le tino e mafua ai le faʻamalaloina o le paʻu (mafua ai ona vevela le paʻu ) ma le fia inu pea.

Faʻaaliga manino o le maʻisuka nephropathy e foliga mai i le 10 i le 15 tausaga talu ona faʻamaonia le maʻisuka. A o leʻi oʻo i lenei mea, e naʻo faʻailoga falesuesue o nephropathy. O le faailoga taua o le protein i le urine (po o le proteinuria ), lea e mafai ona iloa i le taimi o se suʻesuʻega faafomaʻi masani.

E masani lava, o le aofaʻi o le porotini i le urine i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 30 mg. I uluaʻi laasaga o le nephropathy, o le aofaʻi o le porotini i le urini i le aso e mai le 30 i le 300 mg. I laʻasaga mulimuli, pe a oʻo mai faʻamatalaga faʻapitoa, o le maualuga o le protein e maualuga atu i le 300 mg i le aso.

O le faʻaaogaina o lenei faailoga o le faʻaleagaina lea o le lavea tele (ua faateleina lona ola ), o se taunuuga o lea mea e muamua ona pasi laiti, ona avea ai lea ma fualaau lapopoa lapopoa.

Aʻo faʻaauau pea le maʻi, o faʻamaoniga o le le toe faʻaaogaina e amata ona auai i tulaga lautele ma faʻamaʻi.

Faailoga o le nephropathy i le maʻisuka:

  • maualuga le toto maualuga
  • uiga lautele o le inupia - vaivaiga, moe, moe.
Fuʻa
I le taimi muamua, o loʻo lisiina le edema i le itulagi o le gataifale (faataamilo i mata ), ae a o faagasolo le maʻi, ua amata ona latou faia i totonu o le tino (cavities body)afaina, le mautonu ) Edema ma le nephropathy o le maʻisuka e mama, mafanafana, foliga tutusa, foliga mai i le taeao.

O le masini o le faia o le edema e fesootaʻi ma le leiloa o aʻafiaga i totonu o le toto, lea e faʻateleina faatasi ma urine. E masani lava, o aʻafiaga o toto e maua ai le malosi o le oncotic, o lona uiga, latou te taofia vai i totonu o le moega lapisi. Ae peitai, faatasi ai ma le leiloa o le puipuiga, e le toe taofia le vai i totonu o vaa ma ulu atu i totonu o masini. E ui lava i le mea moni e faapea, o tagata maʻi ei ai le nephropathy o le maʻisuka e maua le mamafa, i fafo latou te foliga ma le tusitusi, ona o le ogama edema.

Tigā toto maualuga
I taimi mulimuli ane, o maʻi e maua i le maʻisuka nephropathy e maualuga le toto maualuga. O le faateleina o le toto maualuga e mafaufauina pe a maualuga atu le mamafa o le toto i le 140 mmHg ma le mamafa diastolic e sili atu i le 90 mmHg.

O le masini mo le faateleina o le toto maualuga e aofia ai le tele o sootaga pathogenetic. Muamua, o le faatumauina o vai ma masima i totonu o le tino. O le lona lua o le faʻafouina o le system renin-angiotensin. Renin o se mea e galue malosi i meaola e gaosia e fatugaʻo ma o le, e ala i se masini faʻalavelave, e faʻasalaina ai le toto. O Renin e amata ona gaosia lelei pe a iloa e le tino gaʻo le matelaina o le okesene. E pei ona e iloa, o le capiniles o le fatu fatu i le maʻisuka malosi e le mautonu, o le taunuuga o le mea na taofia ai le gaʻo i le mauaina o le toto talafeagai o le toto, ma o le okesene. I le tali atu i le hypoxia, o le tele o le renin e amata ona gaosia. O le mea lea, e faʻaaogaina ai le angiotensin II, lea e vaʻaia ai toto toto ma faʻaosofia ai le pulefaʻatasia o le aldosterone. O vaega mulimuli e lua o le autu lea i le atinaʻe o le maualuga o le toto.

Faailoga masani o le inisua - vaivaiga, moe, moe
O le vaivai, moe, ma le taotoga ua leva ona faʻaalia ai le nephropathy o le maʻisuka. Latou te atinaʻe ona o le faʻapipiʻiina o oloa gasegase oona i le tino. E masani lava, o mea taua o le tino (amonia, Urea ) o loʻo faʻamalieina e fatugaʻo. Ae ui i lea, faatasi ai ma le faatoilaloina o capillaries o le nephron, o le gaioiga o galuega o le fatuga amata amata ona mafatia.

O nei mea e faʻaaogaina e gaʻo ma faʻaputu i le tino. O le faaputuputu o le urea i totonu o le tino e maua ai e tagata mamaʻi le nephropathy o le maʻisuka o se manogi faapitoa. Ae ui i lea, o le sili ona lamatia o le faaputuputuina o le oona i le tino. E faigofie ona oʻo i totonu o le faʻaogatotonu o le tino ma faʻaleagaina.

Faailoga o le Hymonemia (maualuga le maualuga o ammonia ):

  • taʻavale
  • vavao
  • moe
  • moa pe afai o le maualuga o le ammonia i le faiʻai na ausia le 0.6 mmol.
O le mamafa o le inupia ma fualaau oona o le tino e faalagolago i le tikeri o le faaitiitia o le fiafia tele o gaioiga.

O le maʻisuka angiopathy o pito pito i lalo

Faailoga o le maʻi o le maʻisuka pito i lalo:

  • lagona o le le mautonu, faamafanafana, goosebumps,
  • tiga, vae o le vae ma le faʻapipiʻi mai,
  • suiga i le paʻu o vae,
  • afaina toto.
Sensation of numbness, cooling, goosebumps
O se lagona o le le mautonu, o le malulu malulu ma le sogi i vae o uluai faailoga ia o le maʻi o le maʻisuka pito i lalo. E mafai ona latou aliali mai i vaega eseese - i le vaega o vae, vae pito i lalo, maso o le povi.

O le faiga o le atinaʻega o nei faailoga e mafua mai ona o le le lava o le toto i le tino, faapea foi le faaleagaina o neura. Tulu, malulu i vae ona o le le lelei o le toto, aemaise lava i le faʻalauteleina o le tino. O mea e manaʻo ai, lagona mu, faʻalavelave e afua mai i le faaleagaina o neura o le gataifale (maʻisuka neuropathy ), faʻapea foi vasospasm.

Paʻu, vae o le vae ma le faʻapipiʻi faʻapipiʻi
E tupu le tiga pe a amata le muso o vae mo se taimi umi e iloa ai le leai o se okesene. E mafua lenei mea ona o le taua tele o le lumena o le toto ma le faʻaitiitia o le tafe toto i totonu. Muamua, o le tiga e tupu pe a savali, lea e mafai ai e se tagata ona taofi. O nei mafatiaga le tumau e taʻua o le faʻasalalauga faʻapitoa. E sau faatasi ma se lagona o le le mautonu, o le mamafa i vae. A maeʻa le taofiofia, ona alu loa lea o le tiga.

E le gata i le taimi e savali ai, ae o le taimi e malolo ai, e le gata i le taimi e moe ai. E mafua ona o le faaititia o le maualuga o le paluka i totonu o le tino. O le Hypokalemia e atiina ae i le maʻisuka ona o le masani ona fai, talu ai ona o le malosi o le paluka o loo alu ese i le urine.

E sui suiga o le paʻu i le paʻu o vae
I le amataga, o le paʻu ua paʻu, malulu, o lauulu ua pau i luga. O nisi taimi e paʻu le paʻu. Uo fao lalo, faʻaleagaina, mafiafia ma pala.
O suiga e tupu ona o le umi o le lē paleni o le tino, e pei o le toto e maua ai le gaʻo e le gata i le okesene, ae faʻapea foi ma meaʻai eseese. O le tino, e aunoa ma le mauaina o mea e tatau ai, e amata i le atrophy. O le mea lea, i tagata e maua i le maʻi o le maʻisuka, o le gaʻo gaʻo pipisi e masani ona tosoina.

Falemaʻi faʻasolo
O loʻo iai i luga o le maʻi suka i ituaiga o le maʻisuka ma o le vaega mulimuli lea o le maʻi o le maʻisuka pito i lalo. O lo latou atinaʻe e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le tetee o le tino, o le faʻaititia lautele ma faʻalapotopotoga i le puipuiga. O le tele lava o taimi e atiaʻe ai se talaaga o le vavaeeseina o le vaa.

O le atinaʻeina o maʻi mama, e pei o se tulafono, e muamua atu ile ituaiga o manuʻa, vailaʻau poʻo mea faʻainisinia, o nisi taimi e mafai ona avea ma se elemene elemene. Talu ai e le lelei le tuʻuina atu o le tino i le toto ma o latou meaʻai e faʻalavelaveina, o le manua e le faʻamalolo mo se taimi umi. O le nofoaga e afaina ai, e faateleina ai le tele. O nisi taimi e pipii ai se siama, lea e faʻagesegese ai le faʻamaloloina e sili atu. O le eseesega i le va o maʻi pipisi i le maʻisuka o lo latou le mautonu. O le mafuaaga lenei mo le tuai ona asiasi atu i le fomaʻi, ma o nisi taimi o maʻi latou lava mo se taimi umi latou te le matauina o latou foliga vaaia.

O le tele lava o taimi, e maua i le vae vaevaega, o le pito i lalo o le vae, i le vaega o sana tuai. I ituaiga faʻamalosi o le maʻisuka, e mafai ona oʻo atu i le mai le gaʻo i le pito i lalo.

Maʻisuka vae
O le maʻisuka vae o se faʻalavelave o fesuiaiga o vae o le tino e tupu i le taimi o le maʻisuka, ona o le alualu i luma o le maʻi o le maʻisuka. E aofia ai suiga tetele o iʻa ma solo.

Faʻatasi ai ma le maʻisukavaevae, o loʻo maua ai le ogaoga o le maʻi suka ma le ponaivi.
I le faʻaopopo atu i maʻi papa, o le maʻisuka vae o loʻo faʻaalia i suiga faʻapitoa i ponaivi ma sooga. Le atinaʻe o le maʻisuka osteoarthropathy (Sini o le Carcot ), lea e faʻaalia i vavaega ma fusi o ponaivi o vae. Mulimuli ane, o lenei mea e oʻo atu ai i le leaga o le vae. E le gata i lea, o se maʻi o le maʻisuka eo faatasi ma le syndrome o Menkeberg, lea e aofia ai le viliina ma le fuafuaina o ipu o pito i luga o le maʻisuka.

Faailoga o le Maʻisuka Encephalopathy

O faʻamaʻi o le diabetic encephalopathy e tupu malie tele. E amata uma lava i vaivaiga lautele ma le vaivai tele. O tagata maʻi e masani lava ona popole e uiga i ulu o loʻo le tali atu i laulaʻau. Mulimuli ane, o mafutaga o le moe e auai. O le faʻailoga e iloa ai le faʻalavelave moe i le po, ma i le taimi lava e tasi o le moe i le ao.
E le gata i lea, o mafaufauga ma mafaufauga e faʻalauteleina - o tagata gasegase e galo ma faʻalavelave. O le lemu, mafaufauga mausali, o le faaitiitia o le mafai ona faaleleia. O faʻamaoniga faʻapitoa e faʻapipiʻi i faʻamaoniga o le cerebral.

Faʻamatalaga faʻaalia i le maʻi o le maʻisuka o vaʻaia o le cerebral:

  • feusuaʻiga,
  • le mautonu
  • anisocoria (eseese tamaiti aoga ),
  • fesoʻotaʻiga vavalalata
  • mafaufauga faʻapitoa.

Suauu tumau toto

Urea
I totonu o le toto o tagata soifua maloloina, o le maualuga o le urea e mai le 2.5 i le 8.3 mmol / lita. Faʻatasi ai ma le nephropathy o le maʻisuka, o le faʻateleina o le urisa e maualuga tele. O le tele ole urea e faʻalagolago lava i le tulaga o le le atoatoa o le maʻisuka. O le mea lea, o le faʻamamaluina o le urea o le sili atu i le 49 mmol / lita o loʻo faʻaalia ai le tele o le faaleagaina o fatugaʻo. I tagata gasegase e mafua mai i le gasegase masani ona o le nephropathy o le maʻisuka, o le concentrations o le uride e mafai ona oʻo i le 40-50 mmol / lita.

Creatinine
E pei o le urea, o le fatuga creatinine e tautala i galuega fai fatuga. E masani lava, o lona faʻaoʻoina i totonu o le toto i fafine e 55-100 micromol / lita, i alii - mai le 62 i le 115 micromol / lita. O le faateleina i le maualuga o nei tulaga taua o se tasi o faailoga o le nephropathy o le maʻisuka.I uluaʻi laʻasaga o le nephropathy o le maʻisuka, o le maualuga o le creatinine ma le urea o le siʻitia lea, ae i le mea mulimuli, nephrosclerotic stage, o latou faʻatuputupulaʻiga e faʻatuputeleina.

Lulu o le lipid toto

O le faʻateleina o le cholesterol e eseese i tagata eseese i auala eseese. O se manatu uiga ese i lenei mataupu i tagata tomai faapitoa. O nisi e fautuaina e le silia le cholesterol i luga aʻe o le 7.5 mmol i le lita. O le masani masani taliaina i aso nei e le silia le 5.5 mmol i le lita. O le faateleina o le cholesterol i luga atu o le 6 mmol e manatu o se lamatiaga o le atiaʻe o le macroangiopathy.

Faiga faʻavae mo le suʻesuʻeina o le maʻi o le maʻisuka:

  • o se suʻega o le fofo o le tino, lea e aofia ai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻasalaga, suʻesuʻega faʻapitoa, faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo (OCT ).
  • electrocardiogram
  • echocardiography
  • uluaʻi faʻataʻitaʻiga,
  • dopplerography o pito i lalo,
  • talafaʻasolopito o pito i lalo,
  • fatu gaosi
  • Faʻafanua o vaʻa o fatugaʻo,
  • resonance magnetia mageta o le faiai.

Ata o le pito i lalo

O le auala e faʻamaonia mo tagata e maua i le maʻisuka, vae o le gaʻo poʻo le gangrene o pito pito i lalo. Na te iloiloina le tele o manuʻa ma isi togafitiga togafitiga. Afai e leai se totoga atoatoa o vaʻa toto, ma e mafai ona toe faʻaleleia le toto, ona faia ai lea o se faaiuga e faʻaleleia togafitiga. Afai, i le taimi o le faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina atoatoa o vaa, e aunoa ma le mafai ona toe faʻafoisia le toto, ona tautala lea e fiafia i isi togafitiga.

Mafuaʻaga o le faʻaleagaga

Faʻatasi ai ma le umi o le maʻi suka, i lalo o le malosi o le maualuga o suga e pasi i luga o vaa, ua faʻaumatia puipui o arteries, veins ma nai capillaries. I nisi nofoaga latou te vevela ma pala, i nisi latou te ufitia, taofia le masani ai o le toto ma le metabolism i le va o masini. I lenei tulaga, e tulai mai hypoxia (matelaina o le okesene) o masini o loʻo siomia ai ma afaina ai le tele o totoga o le maʻi.

I totonu o vaʻa tetele, o vae (i totonu o le 70% o faʻamaʻi uma) ma le fatu e sili ona aafia. O le tele o le uta e faʻaaogaina i nei vaega o le tino, o le mea lea o le faagasologa o le suia o vaʻa iinei o le a faʻateleina. Faatasi microangiopathies e tele lava ina matauina lese o le cashus (retinopathy). O lenei faʻalavelave e faʻaeseese.

Faʻatasi ai ma le umi o le angiopathy o pito i lalo ma le leai o togafitiga talafeagai, o faʻafitauli e mafai ona tupu e mafua ai le le atoatoa o se tagata.

Symptomatology

O faʻamaʻi o le maʻi o le diabetic e faʻalagolago i le tele o vaa ua afaina ma luga o le tikeri o lenei liona.

Ua vaevaeina Microangiopathy i le 6 tikeri:

  • 0 tikeri. O le tagata maʻi e le faʻaalia faitioga, ui i lea, faʻatasi ai ma le faʻamaʻi puipuia, ua maua e le fomaʻi suiga muamua i totonu o vaa
  • 1 tikeri. O le paʻu o vae e mama, malulu i le paʻi. E mafai ona e mauaina ni papaʻi papaʻu e le o iai ni mea e le lelei ai, e le maua ai se tiga
  • 2 tikeri. Ulumatua e loloto. E mafai ona afaina ai maso ma ponaivi, faʻalavelave le maʻi i le tiga
  • 3 tikeri. O le pito ma le pito i lalo o le maʻi o loʻo i ai vaega o le necrosis (maliu) i foliga o ni pisi uliuli. E i ai le fula o lenei nofoaga, mumu. Osteomyelitis (mumu o le ponaivi ma le gaʻo o le ponaivi), abscesses ma le phlegmon (maʻi purulenti o le paʻu ma tuʻuga lalo) e mafai ona tupu
  • 4 tikeri. Necrosis e alu i tua atu o le ulutala (i le tamailima po o le amataga o le vae)
  • 5 tikeri. Necrosis e nofo latalata i le vae atoa. O le a le mafai ona talia

Ua vaevaeina le Macroangiopathy i vaega:

  • Vaega 1. O le tagata maʻi e popole i le vaivai i vae, malosi i le taimi muamua o le gaioiga o le taeao, faʻalavelave i tamatamaivae, mafiafia o fao. O vae o nei gasegase e mafai ona gase faigofie, afu malosi. E mafai ona tupu mai i le va o le 0.5-1 kilomita le faʻamaʻi faʻamalosi.
  • 2a laasaga. O le tagata gasegase e popole e uiga i le paʻu o vae, o vae e faʻaalu i le taumafanafana. O le paʻu o vae e mama, ma le vevela tele. Faʻapipiʻi faʻapitoa e tupu i ni vaitau puupuu - mai le 200 i le 500 m.
  • 2b tulaga. O faʻasalaga e faʻaauau pea ona faʻalavelave i le mea lava e tasi, ae o le faʻailoga e tupu pe a uma le 50-200 m.
  • 3a laasaga. O le tiga o le vae, sili atu ona leaga i le po, vae o vae, auai faatasi ma faitioga muamua. O le paʻu i oʻu vae e foliga mai e mumu pe tui. I le tulaga tulaga ese, e maua ai e le paʻu se lanu paʻu, ma i se tulaga faaumiumi ma vae i lalo (nofo, tu), e maua e tamatamailima se lanu uliuli. O le paʻu e mamago ma pala. O le leo e tupu i se mamao o le itiiti ifo i le 50 m.
  • 3b tulaga. O tiga o vae e tumau. Lelei le paʻu. E mafai ona e maua se tasi poʻo le tele o le maila i vaega o le necrosis.
  • Vaega 4. O le paʻu o tamatamailima poʻo le atoa o le vae o se uiga. E tuʻu faʻatasi ma le faʻafitauli vaivai, fiva (faʻamaʻi pipisi).

Maʻisuka Angiopathy Treatment

Muamua, e tatau ona faapaleni le maualuga o le suka i le toto.

O togafitiga patino e aofia ai:

  • Statins - atorvastatin, simvastatin.
  • Antioxidants - Vitamini E (o le antioxidant masani lea ei ai sona aafiaga lelei i toto toto).
  • Metabolic drugs - trimetazidine, mildronate, thiatriazolin.
  • Toto toto - clopidogrel, heparin, fraxiparin, cardiomagnyl.
  • Angioprotectors - parmidin, dobesylate, anginin, dicinone.
  • Biogenic stimulants - body vitreous, aloe, fibs.
  • Faʻaleleia o le vaega o le vae po o le vae (i le i ai o le gangrene).

Faatasi ai ma togafitiga tatau ma talafeagai, e le mafai ona maua se vaevaega vae. Ae peitai, afai e le o mulimulitaia fautuaga a le fomaʻi, o le gangrene e atiina ae i totonu o le 5 tausaga o le amataga o le angiopathy i le 90% o tagata gasegase uma i lenei maʻi. I le isi itu, e tusa ma le 10-15% le oti mai le taʻavale toto ma toxins mai le necrosis, ma o isi o loʻo totoe le le atoatoa.

Faʻasologa o le Kidney

O le nephropathy o le maʻisuka e faʻaalia e le nephrosclerosis ma le nodular nodular. I le tulaga muamua, o le fesoʻotaiga o le ola o le tino e faʻaalia faʻafuaseʻi. I le tulaga lona lua, o le sclerosis e lauiloa i foliga o nodules. I luga o le ultrasound, o nei nofoaga o le sclerosis e mafai ona vaaia i le ituaiga o fofo o le hychochoic (Malamalama i luga o le mata ).

Toto fualaau

Aoina o le numera 2
O le faʻasolosolo i luga o lenei faaputuga o laau afu e tatau ona faia i totonu o le vaiaso e tasi, ona maeʻa ai lea o se malologa. E manaʻomia lou faʻaaogaina o se teuteuga mo le tasi vae tolu o se ipu malamalama (65 mililita ) sefulu minute aʻo leʻi 'ai.

Meaʻai mo le sauniuniga o le aoina:

  • fatu lili - sefulu kalama,
  • elecampane aʻa - 20 kalama,
  • laʻau moa - 30 kalama,
  • horsetail - 30 kalama.

Po o le a lava le tuufaatasiga o le faʻaleleia o togalaau na faʻaaogaina e saunia ai le taele, o tulafono nei e tatau ona tausisia pe a maeʻa ona faʻafoe vai:

  • le aofia ai le tino i totonu o le lua itula i le maea ai o le taele,
  • aloese mai le taumafa i meaai malulu po o meainu pe a uma le faʻatinoga,
  • le aofia ai le faʻaaogaina o mea faʻamaʻi ma mea vevela i totonu o le 24 itula i le maea ai o le taele.
O le taele o le Wheatgrass
50 kalama o le selesele mago o loo fetolofi mo vai inu (tasi i le lua lita ) ma taofi le afi mo le sefulu i le sefululima minute. Sasaa le broth i totonu o le taele ua tumu i le vai, o lona vevela e le sili atu i le 35 tikeri. O le umi o le taualumaga e le sili atu ma le sefululima minute. O le taʻele o le taele o aso uma lava mo vaiaso e lua, a maeʻa le vaiaso e manaʻomia.

Laʻau papae paʻepaʻe
Faatumu le 50 kalama o le laau i le vai (lua i le tolu tioata ) ma faʻaosooso mo nisi (lua i le tolu ) itula. O le isi, tuʻu le mea e faʻasolo ai i luga o le afi ma tuʻu i luga o se afi mo le luasefulu minute. Faʻasusu le uʻu ma faʻaopopo i le taele i vai (35 - 37 tikeri ) O lenei vai faʻapitoa e tatau ona faia aʻo lei momoe mo le sefulu i le sefulu lua aso.

Paʻa ma Ierusalema atisikoke
Ina ia saunia le taʻele ma le atishoke a Ierusalema, ia saunia le tasi ma le afa kilokalama o le faʻafefiloi luga, fugalaau, tubers (fou pe malogo ) Liligi le artichoke a Ierusalema i le tasi pakete vai vai (sefulu lita ) ma tuʻu i luga se afi. A maeʻa le sefulu i le sefululima minute o sina vevela laitiiti, ave ese mai le vevela ma alu e faʻaulu mo le luasefulu minute. Faʻasusu le uʻu ma faʻaopopo i le taele vai (35 - 40 tikeri ) Faʻaaogā faʻatasi ma le artichoke a Ierusalema e tatau ona tasi i aso uma lua mo le lua i le tolu vaiaso.

Clover paʻu
Ave le 50 kalama o le ogalaau faʻafefete ma faʻatumu i le lita e tasi (4 ipu ) vai vevela. A mavae le lua itula o le afu, faaopoopo i le taele, o le vevela o le vai e le tatau ona sili atu i le 37 tikeri. E talafeagai le faia o taualumaga aʻo lei moe mo le lua vaiaso. O le umi o le taele e mai le sefulu i le sefululima minute.

Laʻau masani
Mo le saunia o se pulupuni, olo le meaʻai i le fua ma faʻaoga i le maʻi. O le mamafa e faʻapipiʻi i se fusi gau. Aʻo leʻi faʻaaogaina le tuufaatasiga o vae, fufulu ile vai mafanafana. A maeʻa ona aveese le fusi, fufulu ou vae ma tuʻu ni totini mama. O le tele o faʻamaumauga o lauʻau e lua i le tolu taimi i le aso.

Vaega mo faʻamauluga:

  • otaota ma le laʻau fou o le marigold,
  • laʻau paʻu ma toetoe lava a lūlūina foliga o le fatu,
  • otaota mago e tuua le eleele i le pefu.
Paʻu suauʻu
O faʻamamafa e faʻavae i luga o suauu, otaota ma isi vaega faʻamanuiaina e maua ai se faʻamalologa i luga o maʻi pipili, faʻamaluluina le paʻu ma faʻaitiitia le tiga.

Meaʻai mo le faʻamalosi o le meli:

  • fuālaʻau faʻamaina lelei - 200 grams,
  • resini o le pine poo le spruce - 50 kalama (resin e tatau ona faʻatau i se fale talavai poʻo faleoloa faapitoa ),
  • beeswax - 25 kalama.
Tuu le suauu i totonu o se ipu apa i luga o se afi ma aumai i se vevela. Faʻaopopo le wax ma resin ma faʻaauau pea mo le isi 5 i le 10 minute. Faʻaliliu le kulupu i le vevela vevela, tuʻu i luga se fusi gau. Lokaina le manua ma tuʻuina mo le luafulu i le tolusefulu minute. E tatau ona faʻatautaia taualumaga i aso uma.

Totoina o le suka i le toto

A maeʻa le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o le puipuiga e faʻamoemoe e puipuia ai faʻafitauli. O le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto o se faailoga lea e manaʻomia ona mataituina, talu ai ona o lona siʻitia e mafua ai faʻamaʻi pipisi ma le faʻaleagaina o mea. A maualuga le maualuga o le suka i luga ifo o le 10 mmol / lita, e ulu i totonu o le suʻa faamama ma e aliali mai i le urine. O le mea lea, ua fautuaina e aua nei faatagaina le faateleina o le kulukose anapogi i luga atu o le 6.5 mmol / lita. I le taimi lava e tasi, e le mafai e se tasi ona faʻafefeteina le malosi ma faʻaleleia i le kulūkose, talu ai o vaʻaia tonu lava i le glycemia e faʻaleagaina ai toto toto.

Taimi e tatau ona tausisia i le maʻi o le maʻisuka:

  • anapogi glucose: 6.1 - 6.5 mmol / lita,
  • glucose lua itula pe a uma se taumafataga: 7.9 - 9 mmol / lita,
  • hemoglobin glycosylated: 6.5 - 7.0 pasene o le hemoglobin atoa,
  • cholesterol: 5.2 - 6.0 mmol / lita,
  • toto maualuga: e le sili atu i le 140/90 mmHg.
Afai e faigata tele le maʻi o le maʻisuka i le atinaʻeina o fatu fatu poʻo le masani ona faʻasolosolo i luga o le maʻi, ona ese lea o nei mea.

O faʻataʻitaʻiga e tatau ona tausisia i le maʻisuka angiopathy faigata ona o le maʻi fatu fatu, faʻapea foi ma faʻafitauli masani ole hypoglycemic:

  • anapogi glucose: 7.8 - 8.25 mmol / lita,
  • hemoglobin glycosylated: 7 i le 9 pasene,
  • fesuiaiga glycemic i totonu o le aso e le silia le 10 - 11 mmol / lita.

Taumafa meaʻai

Tulafono o taumafa mo le puipuia o le maʻi o le maʻisuka:

  • aloese mai le faaaogaina o meaai falai ma ulaula,
  • faateleina le aofaʻi o le sipuni (tunu pe kuka ),
  • faateleina le aofaiga o fualaau mata ma fualaʻau aina,
  • vavalaʻau, tao poʻo meaʻai e tunu e tatau ona ola i le taumafataga
  • gaʻo gaʻo (tamai mamoe, puaa ) e manaʻomia ona sui e lean (moa, toso, vela ),
  • pe a kukaina moa, e tatau ona aveese le paʻu mai aano o manufasi,
  • meaʻai kuka ma mea taumafa e tatau ona faʻaitiitia
  • e faʻaleleia le faagasologa o le gaʻoina o gaʻo, mea manogi e tatau ona faaopoopo i meaai (vagana ai le vevela pepa ).
Faatasi ai ma se naunautaiga sili mo suamalie, sukalati ma oloa mai ai, e mafai ona suia i le marmalade poo marshmallows. E mafai ona e faʻamalosi le compote ma isi meainu faatasi ma le cornel, blackberry, rasberi. E le gata i lea, o le faʻatau atu o oloa faʻamalositisi faapitoa lea e suia ai le suka i ni mea suamalie faʻapitoa pe o le natura. E tatau ona manatuaina i le mafaufau o le tele o le tele o ana mea e faʻaaogaina o suka suka e afaina ai le soifua maloloina.

Meaai mo le puipuia o le maʻi o le maʻisuka:

  • falaoamata o le falaoamata atoa,
  • araisa, karckwheat ma karite groat, oatmeal,
  • oat, saito, araisa, paʻu rye,
  • pateta ma isi meaai maualuga fiber.
Ole tele o meaʻai e manaʻomia ai le tele o taimi nai lo isi mea taumafa. O le iʻuga, o le kulūkose e alu malie i le toto ma ua lava le taimi e gaosia ai le inisalini, ma o le tino e puleaina. O loʻo i ai le tele o meaʻai e maualalo ai le toto suka, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini, ma maua ai se aafiaga lelei i le gaioiga o le pancreas.

Pancreatic stimulant products:

  • sauerkraut,
  • lanu
  • lanumeamata lanumeamata
  • meaʻai
  • seleli.
Faʻasaoina o le vai
O le faatumauina o le paleni o le vai maloloina o se tasi lea o mea taua mo le puipuia o le maʻisuka. O le tele o le vai e faʻamalosia ai le gaosiga o le inisalini ma lona faʻaaogā e le tino. Ina ia maua ai sela e iai le tele o le susu, e tatau ona e inu e tusa ma le lua lita o le vai i le aso (valu tioata ) Ia fiafia i minerale ia vai, suamalie e le faʻasalaina ma fualaau teas. Mo le puipuia o le maʻi o le maʻisuka, e aoga le ave o le rimoni, o le kukama fou, o le suamalie.
E tatau ona faʻatapulaʻaina le aoga o le suavai i le tulaga o le faalēaogāina o le tino, le maualuga o le toto.

Tausiga o vae

Tulafono mo le tausia o vae mo le maʻisuka pito i lalo lima o le angiopathy:

  • i afiafi uma, e tatau ona mulumulu vae i le vai mafanafana ma le pati faʻatoʻa ma le fasimoli pepe,
  • pe a uma le vai, e tatau ona fufulu ese vae i se solo, faʻaaoga se kulimi faʻamalolo ma gaosia le paʻu i le va o tamatamailima ma le ava malosi,
  • e manaʻomia lou tipiina o fagu faitoʻatasi i le vaiaso i le taumatau saʻo,
  • le aofia ai taualumaga mo le vaʻaia ma le faʻamaluluina o le paʻu o vae,
  • aua e te taofiofi vae i tafatafa o se afi, fafie po o isi masini afi,
  • aua le fuaina seevae fou i luga o vae,
  • aua le faʻaaogaina seevae o isi tagata, totini, seevae vae,
  • i nofoaga faitele (faletalimalo, vai, sauna ) faʻaaogā seevae faʻatu ai.
Afai e te vaʻai i se fao, afua poʻo manuʻa i luga o vae, afai e te maua le tiga pe a e savali ma se faʻafitauli atoatoa poʻo se vaega ole lagona o vae, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Gaoioiga faaletino

Ituaiga o gaoioiga faaletino i le maʻisuka:

  • savali i paka, sikuea,
  • faleʻeleʻele asiasi
  • uila
  • savali i luga o faasitepu nai lo se elevise,
  • faʻaitiitiga o auala e faʻaaoga ai femalagaaiga e fiafia e savali,
  • savaliga sopo i le vaomatua.
I le taimi e nofo ai i le ea fou, o le metabolism i le tino e faʻaleleia, o le toto ua faʻafouina. O tino vaivai e faʻaumatia faʻafuaseʻi, ma o le kulukose e le oʻo i totonu o le toto. Afai ei ai faafitauli faʻapitoa i le mamafa, e tatau ona e ofoina atu le tolusefulu minute i le aso i taaloga. O le taaloga fautuaina ma le ituaiga o avega e tatau ona filifilia e fuafua i le tulaga masani faaletino, i le feutagai ma se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga