E faʻapefea ona tuʻuina atu le toto mo le suka i se tamaitiiti e 1 le tausaga?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le hemoglobin glycosylated o se tasi lea o faailo sili ona taua e faailoa ai i tagata tomai faapitoa le toesea pe, i se isi itu, le i ai o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ma le vevesi o le tino o le fafine. Afai e faʻateleina, ona i ai lea o se manaʻoga e faia le tele o suʻega o le a manino le faʻaalia o le setete o le soifua maloloina i le taimi nei. O le mea lea, mo maʻisuka taitoatasi, e matua taua lava e le gata o le kulukose ae o le hemoglobin e masani lava masani.

O lea, hemoglobin glycosylated, pe a maualuga pe leai foi, o se vaega taua o hemoglobin uma, lea e salalau i totonu o le toto, e puipuia ai le dermatitis. E le gata i lea, o se vailaʻau e noatia i le kulukose. O le faailoilo ua tuʻuina atu e faʻatatau tonu i le pasene. O le tele o kulukose i totonu o le toto e te manaʻomia e foaʻi, o le maualuga o le pasene o le hemoglobin o le a faʻamalieina.

E pei ona taʻua muamua, o se tasi lea o suʻega sili ona taua o le toto e tatau ona faia i le taimi o le maʻi suka poʻo e tusa lava pe e te masalomia se maʻi faʻamaʻi ma le gau o lauulu. O le hemoglobin Glycosylated e sili atu nai lo le faʻataʻitaʻiina saʻo le fua o le kulukose plasma i le tolu masina ua tuanaʻi, faʻapea foi ma le maualuga o lenei maualuga pe leai foi.

E mafai ai ona iloa le maʻisuka i le vave e mafai ai ma, e tusa ai ma lea, amata togafitiga o le pancreas.

I le tulaga pe a masani le hemoglobin glycosylated ma e leai se tasi o ona vaega e siitia, e tatau ona faamautinoa le tagata, ona e leai se maʻisuka.

Peitai, e oo lava i lenei tulaga e tatau ona tausia i taimi uma, aua o le mea lea e fautuaina ai le faia soo o suʻega ma togafitia manua.

E uiga i suʻesuʻega

Ae ui i lea, aʻo lei fuaina le hemoglobin glycosylated ma fuafua pe maualuga pe leai, e tatau ona e malamalama pe faapefea ona pasi saʻo le auiliiliga o ata, mea e aafia ai lona faʻamaoniga ma le a le mea e leai, ma o le a le lelei. Muamua lava, e tatau ona maitauina e sili atu nai lo le faigofie e le gata mo tagata tomai faapitoa, ae mo tagata mamaʻi foi.

E sili atu le lelei nai lo le suʻeina o le suka i le toto mo se manava gaogao ma sili atu i le lua-itula le toleniga o le kulukose. Ae ui i lea, e le o mea lelei uma nei, o le mea autu e faapea:

  • auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e talia e ave i soo se taimi o le aso, ae le o luga o se manava gaogao, tusa lava pe maualuga,
  • o se vaega tonu lea o suʻega faʻatusatusa i, fai mai, o se suʻega o le kulukose toto mo se manava gaogao. E le gata i lea, o la latou fesoasoani e mafai ona iloa ai le maʻisuka po o se tulaga latalata i ai i le taimi muamua
  • ia sili atu le saoasaoa ma sili atu le faigofie nai lo le lua-itula o le toleniga o le kulukosesesese - o lenei laasaga e mafai ona matua faateleina,
  • e maua ai se avanoa e tali manino ai le fesili pe maua e le tagata le maʻisuka.

E le gata i lea, o le hemoglobin glycosylated e fesoasoani e faamanino le lelei ma le sao o le maʻisuka ua pulea lona toto toto i le tolu masina mulimuli. O le faatinoga o le hemoglobin glycated - tusa lava pe maualuga pe leai foi - e le afaina i ituaiga eseese uma. O se malulu poʻo soʻo se tulaga faʻalavelave.

I luga o mea lelei ma le lelei

Aepeitaʻi, e pei lava o soʻo se isi auʻiliʻiliga, o le hemoglobin glycosylated o loʻo i ai lona lelei ma le lelei. O le muamua o le faʻaopoopoga, e pei ona taʻua muamua, o le leai o se manaʻoga mo tagata maʻisuka e ave i luga o se manava gaogao. E tutusa lava le taua o le toto e teu lelei i totonu o vaʻa faʻapitoa seia oʻo ina faʻataunuʻu saʻo le auʻiliʻiliga. E taʻua lea tulaga o le tumau mausali ma faʻamaonia pe o le laasaga e faʻatulai pe leai.

E le gata i lea, o le faasinomalo o le kullusese o le plasma i luga o se manava gaogao e mafai ona eseese tele ona o le le gata o le atuatuvale, ae o gasegase afaina foi, ma o le maualuga o le hemoglobin maualuga e sili atu ona mautu. E atili faʻaleleia atili ai le sao atoatoa o le faʻatusatusaga.

E maitauina foi o le auʻiliʻiliga tuʻuina atu mo le hemoglobin glycosylated e mafai ai ona maua le maʻisuka i le taimi muamua. E tupu lenei mea e tusa lava pe faʻapupulaina le kulukose i luga o se manava gaogao e faʻaalia pea e lelei mea uma ma e le maualuga le maualuga.

I le maitauina o tulaga le lelei, e tatau ona taofi, muamua, i se tau sili atu ona taua. E tusa lava pe e te faʻatusaina i se suʻega toto mo le suka i le plasma.

E taua foi le mafaufau i nisi tagata, o le tikeri o le tuufaatasiga i le va o le HbA1C ma le maualuga o le kulukose e sili ona taua.

E tatau foi ona e amanaʻia na ituaiga o nuances e pei o le mea moni:

  1. i tagata mamai ma le ania ma le hemoglobinopathies, o taunuuga faaiu o le auiliiliga e matua faʻalavelave lava,
  2. i nisi vaega o le atunuu, atonu o le a leai se mea e maua e tagata gasegase e suʻe ai le suʻega tuʻuina atu mo le hemoglobin glycosylated,
  3. ua manatu ai afai o le tagata gasegase e taua tele fua o vitamini C, faatasi ai pe leai foi E, o lana fuainumera o le faasino igoa atonu e le manatu faatauvaa. Ua na o se talitonuga, lea e ui i lea, e lagolagoina e le tele o saienitisi.

O le isi itu taua e tatau ona mafaufauina e faapea, o le maualuga o le fua o hormones o le endocrine gland e mafai ona faaosofia ai le moni e faateleina le glycosylation. I le taimi lava e tasi, o le toto toto, i le mea moni, e le o oʻo i se faʻaopoopoga.

E talafeagai le amanaʻiaina o faʻaaliga uma na tuʻuina atu ao le i amataina le faʻapipiʻiina o le ituaiga o auʻiliʻiliga na tuʻuina mai. O se apili i se tagata tomai faapitoa o le a le itiiti ifo lona manaomia; o le a avea ma faamaoniga o le togafitiga aupito sili ona lelei mo le maʻisuka, o ituaiga muamua ma lona lua.

E uiga i taimi

Pe a pasia soʻo se auiliiliga, aemaise lava hemoglobin glycosylated, e tatau ona e manatuaina le tele o taimi e faatagaina ai e fai lenei mea. O le mea moni, o lenei mea e faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le kulukose. Faʻalagolago i ai, e fautuaina e le au atamamai tagata pasi pasi, taʻitasi i tausaga tai tolu i fa taimi i le tausaga. I lenei tulaga, o le tausisia o tulafono uma ua taua i luga e talafeagai.

O le mea lea, o le tuʻuina atu o meaola o meaola o loʻo atagia ai le fua faatatau o le kulukose i totonu o le toto mo se vaitaimi uumi (e oʻo atu i le tolu masina). O le fuaina o le kulukose i le toto e le mafai ona "mitamita" i lenei mea, aua e maua ai se manatu o le ratio o le suka i le taimi na faia ai suʻesuʻega. Ma o lona uiga o le faʻatalanoaga ua faʻamatalaina e mafai ona manino manino ma manino ai le faʻaalia o le fesili pito sili ona taua: e maua e se tagata le maʻisuka pe leai? O le a avea lenei ma faʻamaoniga o le taimi vave e foia ai ma togafitiga.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le toto mo le suka i se tamaitiiti e 1 le tausaga?

Carbohydrates o se malosiaga autu mo le tino. Sugars complexes e ulu atu i le tino o le tagata i meaai, i lalo o le gaioiga o enzymes, latou te talepe i lalo i ni mea faigofie. Afai ei ai i le tamaititi ni faailo o le kulukose maualuga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E tatau ona e iloa le auala e foai atu ai le toto mo le suka i se tamaititi ile 1 le tausaga.

O se vaega faapitoa o le kulukose ma le toto e ulufale atu i sela e auai ai i le metabolism ma maua ai le malosi. Muamua, e maua i le malosi le tele o sela. O le totoe o le kulukose o loʻo teuina i totonu o le ate.

Ona o le leai o le kulukose, o le tino e maua mai i ona gaʻo gaʻo, i nisi o mea mai maso. O lenei faagasologa e le saogalemu, talu ai ona o tino o le ketone - o mea taumafa oona o le gaʻo.

Faamatalaga Faʻamatalaga

O le maʻisuka o se maʻi tuga lea e mafua mai i le tele o faʻafitauli. I le avea ai o se tulafono, o le togafitiga e faia e se endocrinologist poo le fediatrician. Ua tuuina mai e le fomai fautuaga i luga o le moe ma mamanu.

E tatau i le fomaʻi ona vave filifili le mea e fai. Suʻega o le faapalepale o le glucose, o lona uiga o paʻu o le suka ma le mamafa o le kulukose, ma le fuafuaina o le hemoglobin glycosylated (glucose ma le hemoglobin) atonu e manaʻomia.

O le maʻi suka o loʻo i ai uiga taua:

  1. matuai galala
  2. faateleina i le aofaiga o urine i aso taitasi,
  3. malosi malosi
  4. moe ma vaivaiga
  5. paleni mamafa
  6. sosolo.

Afai ei ai se tasi poʻo le sili atu o mea nei, e tatau ona e mataʻituina le tele o le kulukose i totonu o le toto:

  • mamafa tele
  • genis predisposition
  • faaitiitia le puipuiga
  • pepe e sili atu nai lo le 4.5 kilokalama i le fanau mai.

I nisi o tulaga, o le maʻisuka e tupu i tamaiti e pei o se maʻi pipisi, maʻi le tumau. O foliga o le tino o le tama e pei o se vaega itiiti o meaʻai gaʻo e taumafaina e maua ai se aofaiga o le inisalini, ma a maeʻa le lua itula e iai le suka i lona tipi.

Ae pe a faʻaaogaina le tele o meaʻai gaʻo, lea e faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le inisalini, faʻamaʻi le afaina, ma o le faʻamaʻi e mafai ona manino ma faʻaaliga uma. Mo nei tamaiti, o le tulafono faavae o le puleaina lea o latou meaʻai gaʻo.

E tatau ona 'ai faʻatau fua, ma ia aua le faʻatagaina ia uta i luga o le paʻu.

E faʻapefea ona maua le maʻisuka i se tamaitiiti?

E taua le malamalama o tamaiti e tatau ona mataʻituina lelei, talu ai o suʻesuʻega masani e le faʻamautinoaina pea le soifua maloloina. E oo lava i le uluai faailoga o le maʻisuka e tatau ona avea ma mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi.

E mafai ona aloese lenei mea pe afai e te iloa le faailoga. O se tasi o faailo autu o le maʻisuka o le faateleina o le galala e masani ona lagona e le tagata maʻi. E tatau i matua ona mataʻituina le mamafa o le tamaititi, aua e mafai ona faʻaititia e aunoa ma se mafuaaga lelei.

Ole fua ole aso ole urine ile 1 tausaga e tatau ona 2-3 lita. Afai e sili atu - o se taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. O le po e le faʻaaloalo ai le urination o se tasi o faʻaaliga o le maʻisuka.

Ona o le soliga o le tino o le endocrine, o tamaiti e taʻi tausaga le matutua atonu o iai ni faafitauli faʻaogalua:

O lenei mea e faʻafou ai le pepe, lea e faʻaalia i lagona ma tagi.

E ui lava i faʻamaoniga manino, e le mafai i taimi uma ona iloa o loʻo maua le maʻisuka. O se pepe e 1 le tausaga ma le matua e le mafai ona ia fai mai mea e popole ai ia te ia, ma e tatau i matua ona mataʻituina pea lona tulaga.

Afai ei ai sina masalosaloga, e taua le iloa pe faapefea ona foaʻiina le toto o le pepe e fuafua ai le maualuga o le suka. E tatau ona maitauina o ia faʻamaʻi e faigofie ona puipuia nai lo le taumafai e togafitia.

E i ai mafuaaga patino e mafai ona tupu ai le maʻisuka. Muamua lava, o se vailaʻau faʻapitoa lenei. O avanoa e maua ai le maʻi i se tamaititi pe a maʻi le maʻisuka.

Latou te faʻateleina le lamatiaga o le maua o se maʻi viral a le tamaititi. e masani lava o le mafuaʻaga o le faʻasalaga o le endocrine e saʻo tonu lava i faʻamaʻi pipisi, talu ai o le faʻalavelave faʻalavelave na mafua ona o latou.

O faʻamatalaga faafomaʻi e taʻu mai ai o tamaiti e masani ona mafatia i maʻi pipisi e tele taimi e ono aʻafia ai mai le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le tino, ona o le tutusa o siama siama ma vela pancreatic, e ave le gland mo le fili ma amata ona tau ai. O lenei mea leaga e afaina ai le soifua maloloina o le tamaititi ma lona isi tulaga.

O le mamafa o le tamaititi e aʻafia ai le aafia o le maʻisuka. Afai o le fanau mai o le pepe o lona mamafa e sili atu i le 4.5 kilokalama, ona pa'ū lea i totonu o le tulaga lamatia. E tatau i se tamaitiiti ona maua se avanoa maualuga e maua ai le maʻisuka i le lumanai. Fai mai fomaʻi o tamaiti e fananau mai e itiiti ifo i le fa kilokalama e itiiti lava se faʻafitauli i lenei maʻi o le endocrine.

O aʻafiaga o le atinaʻeina o togafitiga e aʻafia foi i foliga o le meaai a le pepe. E tatau i mātua ona faʻamautinoa e le 'ai le tamaititi i fua o le falaoamata, aemaise lava:

  1. falaoa
  2. mea suamalie
  3. pasta.

E le faatagaina i lenei tausaga e 'ai meaʻai gaʻo e mafua ai faʻaleagaina faʻaleagaina.

O oloa ua lisiina e faateleina ai le toto suka. E tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi e uiga i meaʻai.

Suauu toto

O le suʻega toto mo le suka i totonu o se tamaititi e fuafua ai le maualuga o le suka, o se punavai taua o le malosi mo le tino.

E i ai tulaga maʻoti mo le toto kulukose. I le tausaga, e tatau i se tamaitiiti ona i ai ni faailo mai le 2.78 - 4.4 mmol / L. I le tausaga e 2-6 tausaga, o le masani e 3.3 - 5 mmol / l. I le mavae ai o le 6 tausaga, 3.3 - 7.8 mmol / L pe a uma ona 'ai poʻo le faʻaaogaina o se kulūkose.

O ia suʻesuʻega e tatau pe afai o le tamaititi:

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • mamafa tele
  • ei ai ona aiga e maua i le maʻisuka
  • i le fanau mai na mamafa atu i le 4.5 kilokalama.

E le gata i lea, e manaʻomia se suʻega toto mo le suka i tamaiti pe a iai ni faʻamaoniga:

  1. faʻaauau faifaipea
  2. fia inu pea
  3. le tele o meaai suamalie i le taumafataga,
  4. vaivaiga pe a uma ona 'ai,
  5. lagona i manaoga ma lagona,
  6. vave le leiloa o le mamafa.

I le tulaga masani, e tele ni homoni i totonu o le toto e faatonutonu ai le gaosia o le suka:

  • inisalini - natia e le pancreas, e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • glucagon - faʻamalo e le pancreas, e faʻaleleia ai le maualuga o le suka,
  • catecholamines o loʻo natia e alalaʻau, latou te faʻaleleia le maualuga o le suka,
  • afu o le eleele e maua ai cortisol, e pulea ai le gaosiga o le kulukose,
  • ACTH, faʻasaoina e le pituitary gland, e faʻaolaina ai cortisol ma hormones catecholamine.

Mafuaaga mo le vavaeeseina o faailoga

I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka e faʻaalia ai le faateleina o le suka i le uila ma le toto. Ae, i nisi tulaga, o le faateleina o le maualuga o le sugar sugar concentration e aʻafia i:

  1. epilepsy
  2. popolega ma le malosi faaletino,
  3. 'ai meaʻai aʻo leʻi suʻeina,
  4. fevaevaeaʻiga i le gaioiga o sulu,
  5. o le faʻaaogaina o vailaau faʻasolosolo ma vailaʻau.

O le faaitiitia o le suka i le toto e mafai ona i ai:

  • faʻavevesi o le ate, lea e mafua mai i gasegase maua poʻo faʻatoʻaga,
  • anapogi mo se taimi umi,
  • inu ava malosi
  • manua,
  • vasipolo vascular
  • maʻi o le pancreatic,
  • toso le talafeagai o inisalini i le togafitiga o le maʻisuka,
  • faaletonu o le mafaufau ma neuroses.

Faʻamatalaga

Matua, i le avea ai o se tulafono, e fiafia i auala e saunia ai mo foai toto mo le suka. O le toto mo le suka e ave i luga o se manava gaogao. O le 'ai e mafai ona aʻafia ai le aoga o le suʻesuʻega. E le tatau ona e 'ai e le itiiti ifo i le valu itula.

O le sauniuniga e aofia ai foʻi le musuina o le tama ma le na o le vai. E le gata i lea, e le manaomia e le tamaititi ona fufulu ona nifo, ona o loʻo i ai le suka i totonu o le toothpaste, e mafai ona ulu atu i le toto e ala i le gutu. E afaina ai foi le mautinoa o le iuga.

E fiafia matua i le mea e ave ai e le fomaʻi le toto mai le suka mai tamaiti laiti. I le tele o tulaga, latou te ave le toto mo le suka mai tamaiti i le fale suesue. O le fuafuaina o le maualuga o le suka i le toto capillary mai se tamatamailima e mafai foi ona faia e faaaoga ai le glucometer. E mafai ona ave se tamaititi e tasi le tausaga mai le mulivae poʻo le toe.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le toto mo le suka i se tamaitiiti 1 tausaga? A maeʻa ona 'ai mea taumafa, faʻafeiloaʻi meaʻai i totonu o monosugars faigofie i totonu o le manava, ma o loʻo gauaʻi. I ni nai itula talu ona 'ai i se tagata soifua maloloina, na o le kulukose o le ai totonu o le toto.

Totogi le toto mo le suka aʻo leʻi 'aina le taeao. Ua faasaina le inu o le tamaititi e inu tele ma ave ni meaai mo le tusa o le 10 itula. E tatau ona faʻamautinoa o loʻo toʻafilemu le tamaititi ma e le auai i faʻamalositino i lenei vaitau.

Afai na ave e le tamaititi le toto i luga o se manava le aoga, ona tatau lea ona itiiti ifo nai lo le 4.4 mmol / l pe a tasi ona tausaga. Pe a suʻesuʻeina se tamaititi i lalo o le lima tausaga le matua - o le taunuuga e tatau ona itiiti ifo ma le 5 mmol / l. mai le 5 tausaga.

Afai e faʻalautele le faailoga ma e sili atu nai lo le 6.1 mmol / l, ona iloa lea e le fomaʻi e ono oʻo mai le maʻisuka. I lenei tulaga, o le suʻega lona lua ua tuʻuina atu ia sili atu ona saʻo le fuafuaina o faailoilo.

E mafai e lau fomaʻi ona faʻatonu se suʻega hemoglobin glycated. O lona masani mo tamaiti e tusa ma le 5.7%. O le suʻega o le toto e faia i falemaʻi a le malo, falemaʻi, ma potu tumaoti. O iina o le a latou taʻu atu ai i matua pe faapefea ona foai atu le toto.

O le faʻaoʻoina o le kulukose i le toto o se tamaititi o se faailo taua e atagia ai le tulaga o le metabolism ma le soifua maloloina lautele.

Ole suʻeina ole suʻega ole a mafai ona mautinoa le soifua maloloina o le tamaititi. Afai e vavae ese faailoga mai le masani, e tatau ona faia taumafaiga e toe faafoi atu ai i latou i le masani, e le o faʻamoemoeina le faia o ni faʻalavelave matuia ma se faʻamaoniga le lelei.

O tulafono mo suʻesuʻega o le suka i le toto o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Suʻega o le kulūkose toto

O le suʻega o le kulukose toto o se vaega faifai pea o togafitiga ma le mataʻituina o le maʻisuka maʻi. Ae ui i lea, o le suʻesuʻega o le maualuga o le suka o loʻo faʻatulagaina e le gata ia i latou ua uma ona tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga mataʻutia, ae faʻapea foʻi ma le faʻamoemoe o le faʻamaonia le tulaga lautele o le tino i vaitau eseese o le olaga. O a suʻega e faia, o faʻamaoniga o mea masani ma togafitiga o loʻo talanoaina atili i le tusiga.

O ai ma pe aisea ua faʻamatalaina ai auʻiliʻiliga

Glucose o le faavae o le metabolism gaʻo. O le fatugalemu o le tino, o mea e gaosia ai lemoni ma le ate e nafa ma le puleaina o le suka o le toto. O tulaga faʻaleagaina o le tino ma le tele o faʻamaʻi e mafai ona o mai faatasi ma le faateleina o le maualuga o le suka (hyperglycemia) poʻo lona atuatuvale (hypoglycemia).

O faʻamatalaga mo se suʻega o le kulukose toto o tulaga nei:

  • o le maʻisuka (o le insulin-dependent, e le o le insulin-e faalagolago),
  • malosi o le tulaga o le maʻisuka,
  • maʻitaga o maitaga
  • auala puipuia mo vaega lamatia,
  • faʻamaʻi ma le fesuiaiga o hypo- ma hyperglycemia,
  • tulaga faateia
  • sepsis
  • ate o le ate (hepatitis, cirrhosis),
  • togafitiga o le endocrine (Cushing faʻamaʻi, gaʻo, hypothyroidism),
  • pituitary faamai.

Ituaiga o auiliiliga

O le toto o le natura o meaola o le tino, e ala i suiga i mea e ono mafai ai ona fuafua le i ai o pathoces, faʻaogaina o le tino, allergies ma isi faʻalavelave. O suʻesuʻega o le toto e maua ai se avanoa e faamanino ai le tulaga o le maʻi mai le metabolism o le carbohydrate ma faʻaeseese ai le setete o le tino.

Faʻamatalaga lautele

Ole suʻesuʻeina o toto ole toto ole mea e leʻo fuafuaina ai le maualuga o le kulukose, ae o se mea e tatau ona faʻatagaina i isi faʻataʻitaʻiga. Faatasi ai ma lana fesoasoani, hemoglobin, elemene elemene, o le toto coagulation taunuuga ua faʻamaonia, lea e taua mo soʻo se faʻamaʻi ma atonu e mafai ona faʻauluina nisi faʻamatalaga falemaʻi.

Suʻe suʻa toto

O lenei suʻesuʻega e faʻataga ai oe e fuafua le maualuga o le kulukose i le toto ulu ulu. O le masani o faʻataʻitaʻiga mo tane ma fafine e tutusa lava le eseesega ma eseese e tusa ma le 10-12% mai faʻamau o le toto vevela. O le maualuga o le suāuʻu i tagata matutua ma tamaiti e ese.

O le toto e aveesea mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao i le taeao. I le fuaina o iuga, o le maualuga o le suka o loo faailoa mai i vaega o mmol / l, mg / dl, mg /% poo mg / 100 ml. O faailoga masani o loʻo faʻaalia i le laulau (i le mmol / l).

FesoʻotaʻiGlucose e masani lavaFaʻasologa o le tuaoiO le maʻi suka
5 tausaga ma luga atu3,3-5,55,6-66.1 ma sili atu
Tamaiti 1-5 tausaga3,3-55,1-5,45.5 ma sili atu
E oʻo atu i le 1 le tausaga2,8-4,44,5-4,95 ma sili atu

O suʻesuʻega faʻamaʻoti o meaola uma o loʻo faʻaaogaina. O mea mo suʻesuʻega e maua mai le vein o loʻo i le fossa. E tatau ona faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. O le maualuga o le suka e sili atu nai lo le taimi e fuafuaina ai i le toto faasili (i le mmol / l):

  • o le masani o le 5 tausaga ma le matua e 3.7-6,
  • le setete o tagata vaʻaia mai le 5 tausaga ma le matua - 6.1-6.9,
  • "Oʻi maʻi" o le 5 tausaga ma le matua - sili atu ma le 7,
  • o le masani mo tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua e oo i le 5.6.

Taua! O se mea e faʻamaonia ai o le mumusu lea e fufulu ou nifo ma mimiti i le aso o le suʻega, talu ai o oloa taʻitasi e aofia ai le suka.

I se tulaga tutusa, o le suʻesuʻeina o meaola o meaola e fuafua ai le maualuga o le cholesterol, talu ai o le gaosiga o le gaʻo gaʻo e fesoʻotaʻi tonu ma le lipid.

Faʻamatalaga o le faapalepale

O le suʻega o se auala uumi lea e tele itula e alu ai. O loʻo faʻamatalaina i tagata gasegase e faʻamalamalama le i ai o vailaau faʻataʻitaʻi ma fafine maʻitaga e fuafua le ituaiga o le maʻi.

Sauniuniga e aofia ai le mea moni e tolu aso aʻo leʻi faʻatalanoaina, e le tatau i se tasi ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo maua i totonu o le tino, taʻitaʻia se olaga masani, e aunoa ma le faʻaitiitia o le tino. I le taeao i le aso e tuʻuina atu ai mea mo le suʻega, e tatau ona e teena meaai, na o le vai e faatagaina.

E tatau ona amanaia mea taua:

  • le i ai o faʻamaʻi pipisi o le tino,
  • maualuga o gaoioiga faaletino mo le aso talu ai,
  • ave vailaau e aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia i laasaga nei:

  1. O le toto o le toto vevela po o le toto mai se tamatamailima.
  2. Glucose paʻu, faʻatau i totonu o se fale talavai, ua faʻaitiitia i le 75 g i totonu o se ipu vai ma ua onā.
  3. A maeʻa le 2 itula, toe faʻaleleia le sampling samoa i le auala tutusa ma mo le taimi muamua.
  4. E pei ona faʻatonuina e le fomaʻi, e mafai ona latou suʻeina i le afa itula uma pe a maeʻa le "avega" o le kulukose (suʻesuʻega faʻapitoa).

O le aofai o le paʻu e manaʻomia mo le suʻesuʻega faʻatasi ma le "ave" o le fua faatatau lea o le 1.75 g i le kilogram o le mamafa, ae 75 g le fua maualuga.

O le hemoglobin glycated

O le hemoglobin lenei, o ona molini e fesootaʻi ma le kulukose. O iunite o pasene. O le maualuga o le maualuga o le suka, o le sili atu lea o le tele o le hemoglobin o le a glycated. O le metotia e mafai ai ona e fuafua le maualuga o le suka i le 90 aso mulimuli.

O le lelei o le metotia e faapenei:

  • toilalo i soo se taimi, ae le o luga o se manava gaogao,
  • e saʻo maualuga
  • faigofie ma vave nai lo le TTG,
  • e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o mea sese i le taumafa o le maʻisuka i le 90 aso talu ai,
  • e le faʻalagolago i tulaga faʻalavelave po o le i ai o faʻamaʻi pipisi.

  • auʻiliʻili faʻatusatusa i le faʻatusatusa i isi metotia,
  • o nisi tagata gasegase ua faʻaitiitia le faʻamalosia o le hemoglobin i le maualuga o le suka,
  • anemia ma hemoglobinopathies - tuutuuga o loʻo faʻasese ai faailoga,
  • hypothyroidism e mafai ona mafua ai le faateleina o le hemoglobin glycated, ae o le kulukose toto e masani lava.

O taunuʻuga ma a latou iloiloga o loʻo lisiina i le laulau. O se itu taua e faapea o faailoga e tutusa mo tamaitai, alii ma tamaiti.

Maualuga%O le a le uiga o le faailo?
E itiiti ifo i le 5.7O le ono maua ile maʻisuka e itiiti lava, o le gaosiga o le gaʻo o le tino e masani lava
5,7-6,0O le lamatia o le maʻisuka e maualalo, ae o loʻo i ai. Mo le puipuia, e sili atu le fesuiaiga i se meaai e aofia ai sina vaega tele o mea inu.
6,1-6,4O le lamatiaga o le maʻi e maualuga. O se soifua maloloina lelei ma mea taumafa o tulaga taua ia mo le faʻaauauina o le olaga.
E sili atu i le 6.5O le suʻesuʻega e fesiligia. E tele suʻesuʻega e manaʻomia e faamanino ai le tulaga.

Fuafuaina o le fua o le fructosamine

O le auala e le lauiloa, ae o le faailoga. Ua faia ina ia mafai ai ona fuafua le aoga o togafitiga ua filifilia i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Fructosamine o se faʻalavelave o albumin (i le tele o tulaga, i isi - isi faʻamalosi) ma le kulukose.

Faʻamatalaina o iuga (faʻataʻitaʻi masani):

  • tamaiti ei lalo o le 5 tausaga - 144-248 micromol / l,
  • tamaiti mai le 5 i le 12 tausaga - 144-256 μmol / l,
  • mai le 12 i le 18 tausaga - 150-264 μmol / l,
  • tagata matutua, o le vaitaimi ole maitaga - 161-285 micromol / l.

Faʻamatalaga faʻataʻitaʻi

O se suʻega mo le fuafuaina o le kulukose o loʻo faia uma i totonu o suʻesuʻega ma i le fale. O se mea e manaʻomia muamua o le i ai o se tagata suʻesuʻe faapitoa - o se glucometer. O se mataua o le toto capillary e tuʻuina i luga o se motu faapitoa ua faʻaofiina i totonu o le suʻega. O le taunuuga e iloa i ni nai minute.

Taua! O le faʻaaliga manino e faʻaaogaina e pulea ai le kulukose i tulaga faʻapitoa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O maualuga maualuga o suka e mafai ona taʻu mai ai tulaga nei:

  • maʻisuka malosi
  • gasegase taatele ma le masani,
  • togafitiga o le grenaral gland (pheochromocytoma),
  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamataʻu (i tamaitai), togafitiga, togafiti faʻamaʻi-fomaʻi (i alii),
  • maʻi ate.

E mafai ona tuʻu ifo le kulukose i mataupu nei:

  • siama i le thyroid horron,
  • ava malosi
  • arsenic inupia, vai,
  • tele faamalositino
  • anapogi
  • malabsorption o gaʻo i totonu o le ipu oona.

Aʻo faagasolo le taimi o le gaioiga, o le setete o le hypoglycemia e mafai ona tupu ona o le taumafaina o se vaega o le kulukose ole pepe e le pepe. Pe, i se isi itu, i fafine, o le maualuga o le sukū e maualuga (diabetes gestation), ma a uma ona fanau, e toe foʻi le glucose i tulaga masani.

I soʻo se tulaga, o suʻega uma e iloiloina e le fomaʻi, i luga o le mafuaʻaga e faʻamaonia ai se faʻamaonia poʻo se maualuga maualuga o le soifua maloloina ole maʻi.

I tagata matutua i luga o se manava gaogao

I tagata matutua soifua maloloina, o le masani o le suka toto e 3.3-5.5 mmol / L glucose i le toto capillary ma le 3.7-6.1 mmol / L i le vevela. O le siʻitia o le iʻuga i le 6 mmol / L (e oʻo i le 6.9 mmol / L i le toto toto toto) o loʻo faʻaalia ai se suiga o le faapaleni o le kulukose (o le isi igoa o le vailaʻau). Afai e faateleina le suka i le 6.1 mmol / L mo samaila toto toto, ma sili atu i le 7.0 mmol / L mo le toto vevela, o le faavae lenei mo le masalomia o le maʻisuka.

I tamaiti i luga o se manava gaogao

Tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matua ei ai le toto toto capillary e 2.8 i le 4.4 mmol / L. I le vaitaimi pe a mavae le 1 tausaga o le soifua ma e oʻo atu i le 5 tausaga o le soifuaga, o le maualuga o le maualuga o le suka e maualuga tele ma o le aofaiga e 3.3-5.0 mmol / L. Amata mai le 5 tausaga le matua, o tulafono e talafeagai mo se tamaititi mo se tagata matua. O le faateleina o le kulukose o le toto i luga atu o le 6.1 mmol / L o se faailoga o le maualuga maualuga o le maʻisuka.

I le maitaga

O suiga o le Hormonal i le tino o le maʻitaga e manaʻomia ai suiga i le tulaga gafatia ma le maʻoti o vai ola. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le suka i le toto o se fafine maʻitaga o le a 3.8-5.8 mmol / L. E sili mamao atu le tuaoi o le 6.1 iunite e lapatai ai i se tulaga e mafai ona faia muamua ma e manaʻomia ai se suʻega maeʻa.

O nisi fafine e maua se pepe e mafai ona atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi (faʻapitoa foi o le maʻisuka mafaufau). I le tele o tulaga, o lenei tulaga e le toe leva ona fanau mai, ae o nisi taimi e muamua atu i le tupuga o le maʻisuka ituaiga 2. I soo se tulaga, o fafine maʻitaga e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa lo latou soifua maloloina ma faʻaauau pea ona suʻe suʻega talafeagai mo le maʻisuka.

Gestation diabetes control

O le solia o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e molimauina e le tele o faailoilo ma faailoga o suiga i le maualuga o le suka, lea e mafai ona matauina aʻo leʻi faia suʻesuʻega suʻesuʻe. Afai e tupu, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi (o le filifiliga lelei o se taimi atofaina ma se endocrinologist).

Faatasi ai ma le faaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto e ala i le oona, o le adrenaline e gaosia lelei, aumaia le kulukose i tulaga masani.

I lenei tulaga, o mea nei e matauina:

  • popole tele
  • popole ma popole
  • vaega o gatete
  • fatu palpitations,
  • fiaaai
  • afu malulu.

I le faaletonu o le glucose, o faʻamaoniga sili ona ogaoga e tupu:

  • ogaoga vaivai
  • ulu tiga ma le vaivai,
  • fenumiai,
  • faʻalavelave vaaia - 'faʻapipiʻiina' i mata,
  • faʻailoga o le manava - e masani ona le mavalea,
  • faʻamalosi faʻamalosi
  • faʻanoanoa ma le paʻu.

O le tele o taimi, o le maualuga o le kulukose o loʻo matauina i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le faʻaaogaina o suka.

Tigā

E tatau ona manatua o le umi o le glucose o le matelaina o sela o le faiʻai e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave faʻavevesi i lona gaioiga. I se tulaga ogaoga, o sea tulaga e mafua ai le oti. O le mea lea, faatasi ai ma le amataina o faailoga o le hypoglycemia, e manaʻomia e se tagata vave togafitiga faafomaʻi.

O faʻamaoniga iloga o le toto maualuga o le:

  • fia inu pea
  • faʻaauau faifaipea
  • paleni mamafa.

O faʻamatalaga lona lua e lua o loʻo taʻu mai ai foi le faateleina o le kulukose:

  • fufulu ese, suluina o le mucous membranes ma le paʻu,
  • afaina ai le paʻu (furunculosis, chronic dermatitis, otitis externa), manuʻa faʻamalolo umi,
  • vaivai ma le vaivai o se tagata.

I nisi o tulaga, o le maʻisuka e amata ona e le afaina ma e mafai ona faʻamasinoina le faʻamaʻi e ala i suʻesuʻega a suʻesuʻega. Ole maualuga o le kulukose e afaina ai puipui lapisi ma afaina. O aʻafiaga afaina ma tisipenisi o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga eletise eleelea ma ua ulu i namu gata: o le retina, fatuga, sooga o pito i lalo (maʻi o le maʻisuka). Le lava le togafitiga talafeagai e ono mafua ai le gasegase ma le oti.

Muamua lava, o le maʻisuka e tatau ona mataituina le maualuga o le kulukose ma fai ni taga e teu ai i totonu o le mea e taliaina. O se faʻataʻitaʻiga lelei o le maʻisuka e mafai ai e oe ona ola i se soifuaga atoa ma aloese mai faʻafitauli masani.

O tausaga taʻitasi, e tatau ona suʻesuʻe tagata e lamatia le suka:

  • faʻatasi ai ma se faʻasologa o togafitiga (ei ai aiga vavalalata ma le maʻisuka),
  • feʻai.

Tagata matutua e manatu ia i latou lava i le soifua mālōlōina, e fautuaina tagata e suʻeina se suʻega toto mo le suka i se taimi faʻaopoopo 1 le taimi i le 3 tausaga.

Ole taofiofia o le metabolism ole gaʻo i fafine maʻitaga, e fai ma tulafono, e faia i masina taʻitasi.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le maualuga ole kulukose o le toto:

Faʻateleina le maualuga o le kulukoseFaʻaitiitia le faʻatonu o le kulukose
A maeʻa ona 'aiTaumafa
Le malosi vaivai faaletino ma faalelagona-vaivaiFaʻaaogaga faʻapitoa
O faʻamaʻi (tumatumu) o le gland gland, thyroid gland, pituitary gland, pancreas, lea ua gaosia ai hormones sili atuEndotrin pathologies lea o le gaosiga o hormones thyroid, o le eleele, o le pituitary gland ua taofia
Cystic fibrosisFaʻamalalaina (ma le vomiting ma le manava)
Maʻi faʻamaʻi fatu ma le ateFaʻafitauli o le faʻaogaina o fualaau faʻamaʻi: iniseti, malalamorption syndrome), cirrhosis, hepatitis.
Faʻafeiloaʻi le suka i luga o le mu, faʻaleagaina o le myocardial, faoa o epilepsy poʻo angina pectoris.Inuina o le ava malosi, aemaise lava i luga o se manava gaogao
Maea monoxide oonaInisalini e sili atu
Aveina o vailaʻau:

hormones (hormone tupu, tyrosine, glucocorticoids),

atunuʻu tetele o le vailaʻau o le PP (nicotinic acid),

Le aʻafiaga o fualaau faasaina:

tootoo tetele o le chloroform,

o le aafiaga o le arsenic tuufaatasia.

I le suʻesuʻeina o le toto mo le kulukose, o mea taua e pei ona taua i luga e tatau ona amanaia.

Tulafono mo le Tuuina atu o Suʻesuʻega

Sauniuniga mo se suʻega o le suka toto e aofia ai tulafono faigofie, mulimuli ane e mafai ona e mauaina faʻamatalaga moni o le soifua maloloina, faʻapea foʻi ma aloese mai suʻesuʻega faaopoopo:

  • sampling samples mo le suka o loʻo faia i le taeao, e le o taumafa meaai,
  • 'aiga i le afiafi o le suʻesuʻega e le tatau ona tuai. E le aofia ai le maualuga-kalori, gaʻo, falai meaʻai,
  • E le mafai ona e inuina se lauti malosi, kofe, vai, suamalie suamalie. Faʻatapulaʻa faʻapulaaina i se ipu malamalama o vai,
  • aua nei faʻaaoga le sipuni i le taeao - o loʻo i ai le suka,
  • 24-48 itula aʻo leʻi faʻasolosolo faʻamavaeese le inu ava malosi,
  • E fautuaina e aua nei ulaula pe a ma le 1 le itula ae leʻi ave le toto,
  • aloese mai le malosi malosi faaletino ma le neuro-lagona,
  • e taua le lapataʻi i le fomaʻi e masani ona faʻaaoga e se tagata soʻo se vailaʻau.

Suesuega i le fale

Mo suʻega toto i le fale, e mafai ona faʻaaogaina glucometers feaveaʻi. O loʻo fautuaina muamua i latou e maua i le maʻisuka. O le masini e faigofie ona faʻaaoga, e maua ai se vave vave, ae e osofaʻi - o lona uiga o le auʻiliʻiliga, e tatau ona e pipiʻi le paʻu.

Glucose toto

Ina ia maua se taunuʻuga saʻo, e tatau ona e tausisi i faatonuga ma faʻaaoga pusi faʻataʻitaʻiga ma se fale ola moni. Afai e faia e se tagata se suʻega masani poʻo le fesiligia se fomaʻi e iai faitioga faʻalesoifua maloloina, ona avea lea o le auala sili ona lelei o se suʻesuʻega i totonu o suʻesuʻega.

Suesuega faaopoopo

Ina ia faʻamalamalamaina le faʻamaonia, endocrinologists ua fautuaina ai se suʻesuʻega faaopoopo o le metabolism o le carbohydrate. E i ai ni auala faʻapitoa:

  • faʻataʻitaʻiina se suʻega o le faapalepale o le glucose - PTTG - maua mai o le suka suka,
  • suega o le kullukose
  • fuafuaga o le faʻaogaina o le glycogemoglobin i le toto (Hb A1c).

Ua faia se vaega o samples toto. O le faataitaiga muamua o le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma ona inu e se tagata se vaifofo o le kulukose. Faʻaauau le toto pe a maeʻa le 1, 1.5 ma le 2 itula pe a uma le faʻamalositino. E faʻavae i luga o iuga, e mafai ona e fausia se paʻu suka e atagia ai le malosi o le faʻaaogaina o le kulukose. Ole taimi ma numera o samples e mafai ona eseese.

Glucose suega

E faalua le toto: i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona ave se avega (50-70 g o le kulukose ua solo i le vai). I tagata soifua maloloina, o le taunuuga o le auʻiliʻiliga o loʻo faaalia ai le i ai o le suka e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L. O le setete predicetic ua faʻamaonia e le faateleina o faailoilo i le 11 iunite. Sugar maualuga e sili atu i le 11.1 iunite e faailoa ai le maʻisuka.

Mo le malabsorption o le intestinal, o le glucose o le gutu e suia i se vaifofo oona. E tatau ona manatua o tagata ua leva ona maua le maʻisuka, o le aveina o le kulukose e mafai ona mafua ai se tulaga o le hyperglycemic coma.

Fautuaga mo sauniuniga mo suʻesuʻega faʻaopoopo e tutusa ma le suʻega o le toto i le toto: aua le faʻaleagaina le mamafa, ava malosi, meaai maualuga-calorie, ma isi. O nisi taimi o le endocrinologist e faatonuina se taumafataga maualalo maualalo mo le tagata gasegase mo le 1.5-2 vaiaso aʻo leʻi malepelepe.

O se suʻesuʻega o meaola o meaola o le hemoglobin glycated ua mafai ai ona faʻavaeina le faateleina o le suka i le vaitaimi e oʻo atu i le 3 masina muamua atu le suʻega. O fua masani masani o le 4.8-5.9%.

Tuua Lau Faamatalaga