Iloilo le fua o le insulin i le maʻisuka ituaiga 2

O le fuaina o le fua o le insulin o se vaega taua mo le amio o le togafitiga o insulin i le maʻisuka o le muamua ma le lua.

O faʻaaliga iloga o togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 1 - o le leai atoa o le faʻamalositino o le inisalini o le homone, lea e nafa ma le faʻatonutonuina o le maualuga o le kulukose o le toto ma e maua mai i le pancreas, ma le ituaiga 2 o le maʻisuka - o le atinaʻe o le le mautonu o sela ma masini i le gaosia o le suka.

O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le faʻatusatusa saʻo o le fua o le insulin o loʻo faʻatinoina i mataupu muamua ma le lua.

Le fesili i le auala e filifili ai le saʻo, fuafua le fua o le insulin, ma o le a le mea e manaʻomia mo lenei mea, faʻaosofia toetoe lava o tagata uma o loʻo mafatia i le maʻisuka?

O a ituaiga o vailaʻau faʻaonapo nei?

O le atinaʻeina o tekonolosi o le bioengineering i aso nei e mafai ai ona maua le tele o le insulin i sauniuniga i lalo o tulaga tau pisinisi.

Ina ia maua mai inisalini o loʻo aofia ai vailaʻau faʻaonaponei, ua faʻavaeina metotia faʻavae gaosi.

O le lelei ma le mamā o le gaosia o le inisalini e faʻalagolago i le tekonolosi faʻaaogaina i lona faʻasologa.

Ua mafai ona maua e le falemaʻi faʻasolosolo i aso nei le inisalini o fualaau faʻasaina e faʻaaogaina ai auala taua e lua.

  • vailaʻau faʻamalosi, lea e maua mai ona o se tekinolosi faʻaonaponei,
  • o vailaau e maua i le faagasologa o le synthesizing o le hormone e le paʻu o manu (e masani ona faʻaaogaina i faiga faʻapitoa faafomaʻi faʻaonaponei ma o se toega o tausaga ua tuanaʻi).

O vailaau vailaʻau faʻamaʻi e vaevaeina i ni vaega autu, e taua pe'ā faʻaaogaina se tasi o ituaiga togafitiga togafitiga.

  1. Ole inisalini puupuu ma puupuu, lea e faʻaalia ai lona gaioiga ile 20 minute talu ona tui. O nei vailaau e aofia ai le Actrapid, Humulin-regulator ma Insuman-masani. O vailaʻau e mafai ona fofo ma faʻafeiloaʻi i totonu o le tino e ala i injections subcutaneous. Inrauscular or injections e mafua ai ona faʻaaoga. O le maualuga o le gaioiga o le vailaʻau faʻamaina e mataituina 2-3 itula pe a uma le faʻatinoga. Faaaoga lenei ituaiga o inisalini e aofia ai vailaau e faʻaitiitia ai le toto toto i le plasma toto e mafua mai i le solia o le meaʻai fautuaina po o se faʻalavelave faʻalagona malosi.
  2. Vailaʻau o le umi o taimi e faʻaalia. O nei vailaau e aafia ai le tino mai le 15 i le 24 itula, o lea e lava mo tagata mamai e maua ai le maʻisuka e fai 2-3 inisiua i le aso.
  3. O fualaau umi. O latou uiga autu o le aʻafiaga lea pe a mavae le inisiua e iloa ai ia lava i se taimi umi - mai le 20 i le 36 itula. O le gaioiga o le inisalini i le tino o le maʻi e amata ona aliali mai i ni nai itula pe a uma le tui. O le tele o taimi, o fomaʻi e faʻamatalaina lenei ituaiga o vailaau i tagata gasegase o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona i le hormone.

E na o le fomaʻi e mafai ona fautuaina le fualaau talafeagai i le tagata maʻi, o lea e faigata ai ona faʻamasino le inisalini e sili atu. Faʻalagolago i le lavelave o le gasegase o le faamai, o le manaomia o se hormone ma le tele o isi itu, o le fualaau sili ona lelei mo le tagata maʻi ua filifilia.

E le gata i lea, o le a mafai e se fomaʻi fomaʻi ona faigofie ona taʻu atu ia te oe uma le maʻisuka, tui o inisalini, faʻafitauli, togafitiga ma le falaoa.

E faʻapefea ona fuafua le numera o teteʻe faʻataunuʻu?

Aʻo le i filifilia se fualaau o le insulin, o maʻi uma o le maʻisuka e tatau ona feagai ma se manatu e pei o se falaoa ole iunite ole maʻisuka.

O lo latou faaaogaina i aso nei e faʻafaigofieina ai le fuaina o le inisalini. E tasi le falaoa (i le 1 heh) e tutusa ma le sefulu kalama o oloa gaʻo. Ina ia faʻaitiitia, e mafai ona manaʻomia se numera ese o inumaga o inisalini.

E tatau ona filifili se fualaau e faʻaaogaina ai le taimi, o mea taumafa e faʻaaogaina, talu ai o le tikeri o le galuega a le tino tagata i taimi eseese o le aso e matua ese lava. E le gata i lea, o le pulefaʻatasia a le motu o masini o le pancreas e faʻaalia i auala eseese, o suiga nei o le circadian.

E tatau ona manatua i le taeao, o le tasi vaega o le falaoa o le a manaomia ai le lua vaega o le hormone, i le aoauli - tasi, ma i le afiafi - tasi ma le afa.

Ina ia saʻo le fuaina o le inumaga ole inisalini o faʻapuupuu, e tatau ona mulimulitai i se faʻamautuga faʻapitoa o le gaioiga (o loʻo i ai se laulau faapitoa mo le maʻisuka ituaiga 2).

O le faʻamalosia o insulin e maua ai tulafono faʻavae ma taʻiala mo le inisalini:

  1. Le aofai o kalori e faʻaaogaina i le aso (fua faatatau o aso). O le mea taua lea e tatau ona e gauai atu i ai ina ia mafai ai ona e filifili le inisalini saʻo puupuu. Ole fuainumera kilokalo i aso taʻitasi e fuafua ile faʻavaega ole tino ole maʻisuka.
  2. I le gasologa o le aso, o le aofaʻi o oloa gaosi masini gaʻo uma e tatau ona le silia le 60% o le aofaʻi.
  3. Faʻaaogaina le tasi gram o gaʻo, o le tino e maua ai kilokalo e fa.
  4. O le tui ole inisalini e faia ile mafaufau ole mamafa o le maʻisuka. Ina ia faia lenei mea, o loʻo i ai ni laulau faʻapitoa (faʻapitoa foi le calculator i luga ole initaneti) e taʻu mai ai le tele o vaega o inisalini e tatau ona faʻaaogaina e avea o se tui i le kilokalama o le mamafa ole maʻi.
  5. Muamua, e tatau ona e filifilia se fualaau o se hormone puupuu, ona umi lea.

O se itu taua o le endocrinology e le faʻaaogaina le fuataga (mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2) o le faʻaaogaina o meaai e aofia ai protein poʻo gaʻo.

Faʻalagolago i le tulaga faapitoa o le togafitiga o le maʻi, o le fua o le inisalini lea e manaomia i le kilokalama o le mamafa o le maʻisuka:

  • faʻamaʻi faʻaalia - 0.5 togi
  • le vaitau o le mea ua taua o le "toʻafilemu faalemafaufau" - 0.4a
  • Faʻalauteleina le faʻaleleia o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina - 0.8a
  • Aʻoaʻoga o le faʻamaʻi - 1.0 (maualuga - 1.5) ꓼ
  • taimi faʻalauiloa - 0.6-0.8'
  • tamaititi i tamaiti matutua - 1.5-2.0.

O le mea lea, e tatau ona ave ile inisalini puupuu.

I le taimi o le togafitiga, e tatau ona foai atu le toto e fuafua ai le maualuga o le kulukose ma, pe a tatau ai, fetuunai le aofaiga o le inisalini i le 1 kilokalama o le mamafa.

E faʻapefea ona fuafua le numera o injections o le faʻasolosolo le gaioiga?

O le a le umi e tatau ona faʻaaogaina ai le insulin? O lenei hormone lautele e faʻaaogaina e faʻafefe ai le hyperglycemia i le taeao i luga o se manava gaogao. O togafitiga e faʻaaoga lelei uma i le atinaʻeina o le maʻisuka o le uluaʻi ma le lua (ia faʻalauteleina le lagona o sela i le inisalini). I le taimi lava e tasi, o se mea taua e pei o le aveina o le hormone o le vave ona felafoaʻi aʻo leʻi 'ai, e le amanaiaina. I aso nei, e tolu vaega o le maʻisuka - oi latou e faʻaaogaina atoa le hormone o le umi faaumiumi, o maʻi e manaʻomia le inisalini o gaioiga pupuu ma le faʻamalosi e faʻaitiitia ai meaʻai o le suka, ma tagata gasegase e le mafai ona faia e aunoa ma ituaiga uma o le hormone.

E tatau ona maitauina afai e le saʻo le fuafuaina o le inisalini o le inisalini, o le ai ai se faaletonu i le fuafuaina o le hormone o le faʻapuupuu ma le faʻamatalaga.

O se tasi o mataupu faavae autu e tatau ona amanaia e tagata gasegase o le maʻisuka o le auala e fuafua ai le fua o le inisalini ina ia mafai ai e lona aofaiga ona faatumauina le kulukose i totonu o tapulaa masani.

O le umi o le tui o le insulin mo le maʻisuka e tatau ona fuafua i luga o faʻamaumauga nei:

  1. I le aso ua filifilia, e tatau ona e lafoaʻia muamua le taumafataga - o le taeao, ma amata ona suʻe toto suʻa seia oʻo i le aoauli mo itula uma.
  2. I le aso lona lua, e tatau ona e 'aina le taeao, ona faʻatali lea ile tolu itula ma amata ona fua fua kulūkose mo itula uma ao leʻi faia le aiga o le afiafi. O le autu autu e mafaufau o le fafaguina o le aoauli.
  3. I le aso lona tolu, o le maʻisuka e mafai ona 'ai le taeao ma' aiga o le aoauli, ae faʻailoga le 'aiga o le afiafi. Ole fua o le kulukose i le toto e fuaina i le aso.

O le mea e tatau ai, o faailo o le taeao e tatau ona i totonu o tapulaa masani, ma o lo latou alualu i luma e faateleina i le ao atoa seia oo i le afiafi. E ono tupu mea e tupu pe a maualuga le suka i le taeao (e le pa'ū) nai lo le afiafi. Ona tatau ai lea ona fetuutuunai le aofaiga o le inisalini e faʻatonuina.

I le taimi nei, e masani ona faʻaaogaina le mataupu faavae o le Forsy (pe faʻapefea ona fua saʻo le inisalini i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o le fua mo le fuafuaina o le inisalini).

E le gata i lea, e mafai ona amanaia le polokalame lenei:

  • O aso uma o le taumafataga o le hormone e filifilia e tusa lava po o le a le taimi e faʻaalia ai - ona o lenei mea e tatau ai ona faʻaoga le laulau ma faʻateleina le mamafa o le tagata maʻi e se vaega fa
  • aveese le aofaiga o le inisalini pupuu mai le mea na maua mai, o se taunuuga lea e tumau pea le fua o le hormone o le umi faaumiumi le faʻaalia.

E sili atu faʻamatalaga faʻamatalaga i luga o le auala mo le fuafuaina o le inisalini e na o le fomaʻi e mafai ona tuʻuina atu, ma mafaufau i uiga o le tino maʻi.

O a ituaiga ituaiga eseese o filifiliga filifilia?

E tele ituaiga o togafitiga o inisalini o loʻo faʻaaoga i aso nei.

Tuʻu masani faʻavae. I le faʻaaogaina, o le fua faatatau o le inisalini o le a tuʻuina atu i le faiga o injections o gaioiga pupuu ma faaumiumi (i le va o le 30 i le 70). O ia faailoilo ua fuafuaina pe afai ei ai se auala e le masani ai o togafitiga e masani ona oso i le suka. O mea taua o lenei togafitiga e faigofie i le filifilia o inisalini i aso taitasi ma le puleaina o le glycemia maualuga faatolu i le vaiaso. Tele mo tagata matutua ma tamaiti. Ina ia aloese mai le paʻu faafuaseʻi i le kulūkose, e tatau ona e mulimuli i se meaai malosi.

O le malosi malosi e sili atu ona faigata ona mulimuli ai. E fuafua le aofai o inisalini e manaʻomia i le aso, e tatau ona amanaʻia le mamafa o le tagata maʻi ma faʻaaoga se laulau faapitoa. O le umi o le gaioiga e faia e tusa ma le 40-50%, o le vaega (2/3) e faʻatonuina i le taeao, ma le afiafi e sosoo ai. O le inisalini pupuu e tatau ona faʻatinoina faatolu i le aso i lenei fuainumera - 40% i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga, ma le 30% i le afiafi o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi.

O togafitiga masani o inisalini e lauiloa foi o le fua faatatau o fualaau oona. Afai, mo nisi mafuaaga, e le mafai e le tagata gasegase ona mataʻituina lelei le maualuga o le glycemia, ona fautuaina ai lea e tagata tomai faapitoa faafomaʻi e faʻaaoga lenei togafitiga togafitiga.

E mafai ona tatou iloatino tulaga taua nei o lenei vasega o togafitiga:

  1. E leai ni algorithms faigata ma faʻatusatusaga, pe faapefea ona fuafua le fua o le insulin.
  2. Faʻaitiitia le manaʻoga mo le tele o fua o le glucose concentration.

Mai le maʻi, i lenei tulaga, e manaʻomia le na o le faʻaeteete atoatoa i faatonuga uma a le fomaʻi.

O le a le mea e fai pe a faʻaalia e le hyperglycemia ia lava?

O le faʻaalia o le hyperglycemia e manaʻomia ai le faasaʻoina o gaioiga i le togafitiga ua uma ona filifilia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona vavae ese le avanoa o se auala e le talafeagai ai.

O le inisalini umi ose inisalini e tatau ona tuiina i totonu o le gaogao o le tauau poʻo le suilapalapa, ma e tatau ona tui i totonu o le manava se gaioiga puupuu-tiga.

O le inisalini pupuu e faʻaaogaina le sefululima i le luasefulu minute ao leʻi faia le taumafataga autu

O aso uma ole inisalini umi (e oʻo atu i le 12 itula) e vaevaeina i le lua ma faʻatonu faalua i le aso. Afai o le vailaʻau e faʻaaogaina nai lo se gaioiga umi, ona manaʻomia ai lea o le tui se tasi i le aso.

O le tui e tatau ona faʻavae i luga o le mataupu o se vave oso, ae o le faʻagasolo lemu o le fualaau oona i lalo o le paʻu (e tatau ona mafaufau i le mafaufau e oo i le sefulu).

Afai e sao le faiga o le faatinoga, ae i le taimi lava e tasi o osofaiga o le glycemia, e tatau ona talanoaina lenei tulaga ma se fomaʻi faapitoa. O le fomai tipitipi o le a faatonuina ai le tele o tui o le inisalini i aso taitasi. E le gata i lea, o le iloiloga o le gaioiga faaletino o se itu tāua lea i le maʻisuka ituaiga 1.

E faʻapefea ona fuafua le fua o le insulin o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Mafuaaga mo togafitiga o tui tui

Afai e te mafaufau i ai, i le taimi muamua e leʻo manino pe aisea e faʻalavelaveina ai le iniseti i le maʻisuka. O le tele o sea hormone i le tino o se tagata maʻi e masani lava masani, ma e tele lava ina sili atu le mamafa.

Ae o le mataupu e sili atu ona faigata - pe a maua e se tagata se maʻi "suamalie," e aʻafia ai siama peta o le tino o le tagata, o le pancreas, lea e nafa ma le gaosiga o le inisalini, e pagatia. O ia faʻafitauli e tutupu e le gata i le maʻisuka o le ituaiga lona lua, ae o le muamua foi.

O le iʻuga, o se numera tele o le peta na mate, e matua faʻavaivaia ai le tino o le tagata.

Afai tatou te talanoa e uiga i mafuaʻaga o togafitiga, o le tele o lenei mea e mafua mai i le meaʻai, pe a le 'ai le tagata i se auala tatau, e fai sina mea itiiti ma o lona olaga e le mafai ona taʻua o le soifua maloloina. E iloa e toatele tagata matutua ma tagata ogatotonu e mafatia i le mamafa o le mamafa, ae le o mea uma e afaina i le "suamalie" maʻi.

Aiseā la e aafia ai se tagata i nisi taimi i le togafitia, ma o nisi taimi e le o? O lenei mea e mafua ona o le predisposition o le genetic type, o osofaiga a le autoimmune e mafai ona matua ogaoga e na o inisalini iniseti e mafai ona fesoasoani.

Ituaiga o inisalini i le taimi o gaioiga

O le tele o inisalini i le lalolagi o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaoga ai tekinolosi faʻainisinia. Pe a faatusatusa i sauniuniga e le masani ai o meaola, o oloa i aso nei o loo faamatalaina i le faamamaina maualuga, o se vaega itiiti o aafiaga o le itu, ma se tulaga mautu, lelei le maitau. O le taimi nei, mo le togafitiga o le maʻisuka, e lua ituaiga o hormone e faʻaaogaina: o le tagata ma le insulin.

O le mole o le inisalini o le tagata e toe faʻafesoʻotaʻi atoa le mole o le hormone na gaosia i le tino. O nei mea e fai si puupuu, e le silia le 6 itula. Ole umi ole umi ole taimi o le NPH insulin e aofia ai foi i lenei vaega. E umi le umi o latou gaioiga, e tusa ma le 12 itula, ona o le faaopoopoina o le protétini protamine i le vailaʻau.

O le fausaga o le inisalini e ese mai le inisalini o le tagata. Ona o uiga o le molecule, o nei fualaau oona e mafai ona sili atu le tauia mo le maʻisuka. O nei mea e aofia ai auala o faʻataʻitaʻiga, amataina le faʻaititia o le suka i le 10 minute pe a uma le tui, galuega umi ma le uumi, galue mai le aso i le 42 itula.

Ituaiga o inisaliniTaimi faigaluegaFomaʻiTofiga
E le umiO le amataga o le gaioiga e maeʻa pe a maeʻa le 5-15 minute, o le maualuga pe a uma le 1.5 itula.Humalog, Apidra, NovoRapid Flexpen, NovoRapid Penfill.Faaaoga muamua aʻo leʻi 'ai. E vave ona latou faʻasaʻoina le kulukose toto. Iloiloina o fuataga e fuafua i le tele o carbohydrates e maua mai i meaai. Faʻaaoga foi e vave ona faasaʻoina le hyperglycemia.
PotoE amata i le afa itula, o le a paʻu ile 3 itula pe a uma le tui.Fomaʻi faʻapitoa, Humulin Regular, Insuman Rapid.
Laititi galuegaE 12-16 itula faigaluega, peak - 8 itula pe a uma le tui.Humulin NPH, Protafan, Biosulin N, Gensulin N, NPH fou.Used to normalize sugar sugar. Ona o le umi o le gaioiga, e mafai ona tui i le 1-2 taimi i le aso. Ole fua na filifilia e le fomaʻi e fuafua i le mamafa o le maʻi, le umi o le maʻisuka ma le maualuga o hormones i le tino.
FaʻavavauO le umi e 24 itula, e leai se tumutumu.Levemir Penfill, Levemir FlexPen, Lantus.
Super umiUmi o le galuega - 42 itula.Treciba PenfillNa o le maʻisuka ituaiga 2. Le filifiliga sili mo tagata gasegase e le mafai ona faia na o latou tui.

Inisalini togafitiga mo le maʻisuka, maitaga ma tamaiti: faʻalavelave, faʻamaoniga, faʻatonutonu

  • Faailoga mo le faʻaaogaina o le inisalini
  • E faʻapefea ona faia se togafitiga insulin i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?
  • Tulafono Faʻatonu
  • Faʻasologa masani ma Baseline Bolus Insulin Clinical
  • Pump therapy
  • Inisalini togafitiga i tamaiti
  • Togafitiga o insulin i le taimi o maitaga
  • O faʻafitauli faigata ma lo latou puipuiga

O se tasi o togafitiga autu mo le maʻisuka o le togafitiga o le inisalini. E mafai ai e oe ona faʻaleleia lelei le tulaga o le soifua maloloina o le maʻisuka (e aofia ai se tamaititi), e faʻalavelave ai le atinaʻeina o faʻafitauli. Ina ia saʻo ia togafitiga, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i faʻamatalaga mo le faʻaaogaina, o faʻaaliga o le faia o se togafitiga togafitiga, tulafono mo le tuiina ma le sili atu.

Faailoga mo le faʻaaogaina o le inisalini

O faʻamatalaga mo le togafitiga o le inisalini o le ituaiga suka 1 le maʻisuka, ketoacidosis, ma le hyperosmolar maʻisuka ma le hyperlacticemia coma. O lenei lisi e aofia ai:

  • maʻitaga ma fanau mai i le lumanaʻi faʻatasi ma le maʻisuka,
  • taua tele o le gasegase o le maʻisuka ituaiga 2,
  • laʻititi le tikeri o le aoga i le togafitia o le faʻamaʻi ma isi vailaʻau,
  • taua tele o le mamafa o le tino.

O le isi faʻamaoniga e tatau ona mafaufau i le nephropathy o le maʻisuka i soo se laasaga. Ina ia lelei le togafitiga, e taua le tusia saʻo o se togafitiga faʻafoe.

E faʻapefea ona faia se togafitiga insulin i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

O le mamanu o le togafitiga o le inisalini e tatau ona gauai i le tele o nuances.

E tatau ona faʻapipiʻi ma le poto ia tulafono o le inisalini togafitiga, o le saʻo saʻo o le fualaau e taua, e fuafua i le matua o le maʻisuka, o le toesea poʻo le i ai o faʻafitauli, o le "tulaga" o le maʻi.

Afai tatou te talanoa e uiga i se laasaga i lea laasaga ma lea laasaga, e tatau ona pei o lenei mea: e tatau ona fuafua pe o le a manaomia le tolopoina o le inisalini i le po, pe afai e talafeagai, e talafeagai le fuafuaina o le aofaiga muamua, lea o le a toe suia mulimuli ane.

Ma le isi, latou te filifili i le faufautua o le faʻaaogaina o le inisalini lautele i le taeao - o le tulaga sili lea ona faigata, lea o le ae manaomia ai le faasee i le taeao ma le aoauli.

Ina ia mafai ona lelei le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona fetuutuunai le fua o le inisalini faaopoopo i le vaiaso a sau seia oʻo i le fua faatatau sili ona lelei.

E le gata i lea, pe a uma ona feutagai ma se endocrinologist, e taua tele le fuafuaina o le manaʻomia mo le faʻaaogaina o le vaega o le hormonal ao le i taumafa ma faʻasologa saʻo. E le gata i lea, o le togafitiga o le inisalini o le maʻisuka ituaiga 1 o lona uiga:

  • o le fuafuaina o le aofaiga muamua o le inisalini puupuu poo le faʻamalosi muamua aʻo leʻi 'ai ma le toe fetuunaiga mulimuli ane o le fua,
  • tofotofoina le filifiliga pe fia ni nai minute ae leʻi taumafaina se vaega o le hormonal o le a manaʻomia,
  • saʻo lelei le fuafuaina o le inisalini puupuu poo le faʻasolosolo i tulaga e taua ai le faʻamautuina o le suka toto ua faateleina i luga o se vaitaimi uumi.

Tulafono Faʻatonu

O tulafono patino mo le puleaina o le vaega o le hormonal e faʻalagolago i le faʻaaogaina o le pamu pe, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻatinoga e faʻatinoina i le lima. O mataupu faavae ole togafitiga ole inisalini e matua faigofie lava: o le aofaiga muamua o le vaega e faʻalauiloa i se taimi faatulagaina o le aso.

Afai e le o le pamu-gaioiga o le inisalini, ona tatou talanoa lea e uiga i le mea moni o le hormone ua tui i lalo o le paʻu o le tino. A leai, o le fualaau faasaina o le a le maua ai se mea e manaʻomia.

O le folasaga e mafai ona faia i le itu tauagavale poʻo i totonu o le peritoneum, le pito i luga o le suilapalapa poʻo le pito i tua o laʻau.

O le vaega o le tui e suia i aso uma, a leai o le a tele ni taunuuga: o se suiga i le maualuga o le inu o le hormone, suiga i le suka o le toto. I le faaopoopo atu i ai, o tulafono e le aofia ai le faʻaaogaina o inisiua i nofoaga faʻaleleia, mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻila, maʻila, hematomas.

Mo le pulea tuusaʻo o le vailaau faʻamalosi e faaaoga ai se suauu masani poʻo se peni-syringe. O tulafono o le inisalini togafitiga e faapenei:

  1. o le nofoaga o inisiua e togafitia i le lua swabs soaked in alcohol. O se tasi oi latou e togafitia le lautele, o le lona lua o loʻo maua ai le faʻapalapalaina o le vaega o inisiua,
  2. e tatau ona faʻatali pe a ma le 30 sekone seia oʻo ina faʻavave le ava,
  3. ma le lima e tasi, o se gaʻo gaʻo gaʻo, ma le isi lima, o le a faʻapipiʻi se nila ile pito i lalo o le lafu ile maualuga o le 45 tikeri,
  4. A aunoa ma le faʻasaʻoina o laupepa, e tatau ona e tulei le piston i le auala atoa ma faʻalauiloa le vaega o mea faʻasalalau. Seiloga pe a maeʻa ona toso ese mai le suauʻu ma tuʻuina atu le paʻu paʻu.

Mo le maʻisuka o le lona lua ma le muamua ituaiga, faʻafefiloi pe faʻaitiitia ituaiga eseese o inisalini e mafai ona taua. I lenei tulaga, ina ia faaitiitia le 10 taimi, e tatau ona faaaoga se tasi o vaega o fualaau faasaina ma iva vaega o le "solvent". Mo le mamafa 20 taimi e faʻaaoga ai le tasi vaega o le hormone ma 19 vaega o le "solvent".

E mafai ona faʻaitiitia le inisalini i vailaʻau faʻasaina poʻo vai faʻafefe. O le faʻaaogaina o isi vaiinu e matua faʻavaivaia. E mafai ona faʻaitiitia le suavai o loʻo tuʻuina saʻo i totonu o se masini tui poʻo se pusa eseese aʻo leʻi faia le pulega.

Faʻasologa masani ma Baseline Bolus Insulin Clinical

O togafitiga faʻavae masani ma faʻavae masani e maua ai se vaega o mea faʻalogo. I le tulaga muamua, o loʻo tatou talanoa e uiga i le mea moni o le inisalini umi e faia faalua i le aso (taeao ma le po), ma o le mea pupuu e le o le taimi o le taeao ma le 'aiga o le afiafi, poʻo le taimi muamua o taumafataga.

Ae ui i lea, o le fua o le mea mulimuli e tatau ona faʻamautuina, o lona uiga, o le fua o le insulin ma le aofaiga o XE na o ia lava e le mafai ona suia e le maʻisuka naʻo ia. O le faʻaaogaina o lenei metotia o le le lava lea o le manaʻoga e fuafua le glycemia aʻo le i 'ai meaai.

Faʻaaliga mo togafitiga insulin i le maʻisuka ituaiga 2

Soʻo se tagata e mulimuli i le maʻisuka mai le taimi o le siamaina o le "maʻisuka ituaiga 2" e tatau ona logoina ana tagata gasegase o le togafitiga o le inisalini i aso nei o se tasi lea o metotia sili ona lelei o togafitiga. E le gata i lea, i nisi tulaga, o le togafitiga o le inisalini e mafai ona na o le pau lea o le auala e mafai ai, o se auala talafeagai e ausia ai le masani, o le taui mo le faamai.

Latou te le faʻaaogaina i le inisalini. Aua e te manatu e ala i le fesuiaiga o tui inisalini, i le lumanaʻi o le a maua ai le tulaga o le "insulin-dependent". O le isi mea, o nisi taimi o aʻafiaga o aʻafiaga poʻo faʻafitauli o le togafitiga o le inisalini e mafai ona matauina, aemaise i le amataga lava.

O le matafaioi autu i le filifilia o le tofiga o le togafitiga o le inisalini e tatau ona faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le mafai gafatia o peta-o le gland. E faasolosolo lava, aʻo agai i luma le maʻisuka ituaiga 2, e amataina le faʻaaogaina o le beta-cell, e manaʻomia ai suiga vave i togafitiga. E masani lava, naʻo le fesoasoani a le inisalini togafitiga e mafai ona ausia ma tausia le tulaga manaomia o le glycemia.

E le gata i lea, o le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2 atonu e manaʻomia mo sina taimi mo ni tulaga faʻaleagaina ma le faʻaleagaina. O mea nei o loʻo iai le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2.

  1. Toto
  2. O faʻalavelave faʻalavelave macrovascular, e pei o le infarction myocardial and stroke,
  3. O le leai o le inisalini, faʻaalia o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa i le masani ai, o le atinaʻe o le ketoacidosis,
  4. Togafitiga
  5. Eseese faʻamaʻi pipisi ma, sili atu i mea uma, purulent-septic i le natura,
  6. Faailoga leaga o eseese auala suʻesuʻe suʻesuʻe, mo se faʻataʻitaʻiga:
  • faʻapipiʻiina o le laʻititi o le C-peptide ma / poʻo le insulin i le anapogi toto.
  • o loʻo faʻaauau pea ona fuafua le anapogi i le taimi e fai ai e le tagata gasegase fualaau faʻamalosi, e faʻaalia ai le pulega o le gaioiga faaletino ma mea taumafa.
  • hemoglobin glycosylated o le sili atu i le 9.0%.

O aitema 1, 2, 4, ma le 5 e manaʻomia ai se suiga lē tumau i le inisalini. A maeʻa le faʻamautinoaga poʻo le tuʻuina atu, e mafai ona faalēaogāina le inisalini.

I le tulaga o le hemoglobin glycosylated, e tatau ona toe faʻafoʻiina lana puleʻaga pe a mavae le 6 masina. Afai o le taimi lea o le a pa'ū lona maualuga i le sili atu i le 1.5%, e mafai ona e toe faafoi atu le tagata maʻi e ave suālaʻau palapala, ma teena le inisalini.

Afai e le o matauina se togi iloga o le faailo, o le a faaauau pea le togafitiga o le inisalini.

Le fuafuaga mo togafitiga mo le alualu i luma o le maʻisuka ituaiga 2 I le atinaʻe masani o le maʻisuka ituaiga 2, o le alualu pea i luma o le faaletonu o le beta cell development, o lea o le insulin e tumau pea le togafitiga e mafai ona pulea ai le kulukose toto i lenei tulaga.

E tusa ma le 30-40% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia togafitiga tumau ile inisalini mo le faʻaauau pea o le glycemic control, ae ui i lea, e masani ona le faʻamaonia ona o popolega patino o tagata gasegase ma fomaʻi.

O le amataga o le puleaina o le inisalini pe a faʻaalia e taua tele i le faʻaitiitia o le faʻalavelave o faʻafitauli o le maʻisuka, e aofia ai le retinopathy, neuropathy ma le nephropathy. Neuropathy o le mafuaʻaga autu lea o le faʻamavaeina o le tino i tagata matutua, o le retinopathy o le mafuaʻaga autu lea o le tauaso, ma o le nephropathy o le mea autu lea e mafua ai le leai o se faʻamau.

O suʻesuʻega a le UKPDS mo le maʻisuka suʻesuʻe (UKPDS) ma le suesuega a Kumamoto na faʻaalia ai le lelei o le togafitiga o le insulin i le faʻaitiitia o faʻafitauli o le microvascular, faʻapea foʻi ma le faʻalauiloaina o le faʻataʻitaʻiga mo le faʻaleleia atili o suʻesuʻega mo faʻalavelave macrovascular.

O le suʻesuʻega DECODE na suʻesuʻeina le sootaga i le va o le soifuaga faaletino ma le glycemia, aemaise lava le postprandial. I se suʻesuʻega e uiga i le puleaina o le maʻisuka ma ona faʻafitauli (DCCT) mo le maʻisuka ituaiga 1, o faʻamaonia tulaga maʻaleʻale mo le pulea lelei o le maʻisuka na faʻamalamalamaina.

O le American Association of Clinical Endocrinology (AACE) ma le American College of Endocrinology (ACE) ua seti le HbA1c e avea ma taulaiga o le 6.5% pe itiiti foi, ma le maualuga o le glycemia o le 5.5 ma le 7.8 mmol / L mo le postprandial glycemia (e ala i le 2 itula talu ona 'ai).

O le tele lava o taimi, o nei sini e faigata ona maua i le monotherapy oral, o lea e tatau ai ona maua le insulin. Mafaufau i le mafai ona faatonuina le inisalini e avea o se uluai togafitiga mo tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E iloa lelei o le gasegase o le kulukose e mafai ona avea ma se vaega i le fuafuaina o le faigata o le ausiaina lelei o le pulea lelei. O le faʻamalosia o insulin e toetoe lava o taimi uma e pulea ai le gaʻo o le glucose.

Aʻo aʻafia le aafiaga o le kulukose, e mafai e le tagata gasegase ona faʻaauau pea le motusia o le inisalini, poʻo le fesuiaiga i le tuufaatasiga o le inisalini e faʻatasi ai ma le suka, ma le monotherapy.

O le le tausisia o le pulea lelei o le maʻisuka e mafua ai le faateleina o le lamatiaga o faafitauli i le lumanai, ma faaopoopo atu ai, o loo i ai manatu ma mea moni e faailoa ai o le taimi vave ma vave pulea e mautinoa ai le lelei o togafitiga i le lumanai i tulaga o le mauaina lelei o le pule.

E lua ituaiga o togafitiga o inisalini: masani ma faʻamalosi. Muamua e aofia ai tui masani ole inisalini, fuafua e le fomaʻi. O le lona lua e aofia ai le 1-2 injections o se aofaiga na muai filifilia o le hormone umi ma le tele - o sina mea puupuu, lea e fuafuaina i taimi uma aʻo lei faia se taumafataga. O le filifiliga o tulafono faatonutonu e faalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le naunau o le tagata maʻi e pule tutoatasi i le toto suka.

Taʻifaga masani

O le fua faatatau ole fua o le homone i aso taitasi e vaevaeina i le 2 vaega: taeao (2/3 o le aofaiga) ma le afiafi (1/3). Ole inisalini puupuu e 30-40%. E mafai ona e faʻaaogā mea faʻafefiloi ua maeʻa ona faia, lea e faʻamaopoopoina ai le insulin i le 30:70.

O le lelei o le pulega faʻale-aganuʻu o le le lava lea o le manaʻomia e faʻaaoga fua faatatau o algorithms i aso taʻitasi, fua o le kulukose i aso uma, i le 1-2 aso. E mafai ona faʻaaogaina mo gasegase e le mafai pe le naunau foi e pulea pea a latou suka.

O le mea sili ona leaga o tulafono faʻaleaganuʻu, o le tele ma le taimi o le inisalini e faʻaaogaina i injections e le tutusa ma le faʻasiga o le inisalini i se tagata soifua maloloina. Afai o le hormone masani e natia mo le taumafa o le suka, ona tupu ai lea o mea uma i le isi itu: ia ausia le glycemia masani, e tatau ona fetuutuunai au mea taumafa i le aofaiga ole inisalini ua togi.

O se taunuuga, o tagata gasegase o loʻo feagai ma se taumafa malosi, o suiga taʻitasi e mafai ona maua i le hypoglycemic poo le hyperglycemic coma.

Tulaga faʻaogaina

O le togafitiga malosi o le inisalini e masani ona lauiloa o le inisalini sili ona alualu i luma. E taua foi o se bolus bolus, aua e mafai ona atagia ai le faifai pea, basal, elemoni, ma le bolus insulin, e tuusao i le tali atu i le faateleina o le kulukose toto.

O le leai o se masalosalo o lenei pulega o le le lava lea o se meaai. Afai o se tagata gasegase maua i le maʻisuka ua ia malamalama i mataupu faavae o le saʻo saʻo o le tui ma le faasaʻoina o le glycemia, e mafai ona 'ai e pei o soo se tagata soifua maloloina.

E leai se tui faapitoa o le inisalini i lenei tulaga, e fesuisuiai i aso taitasi e faalagolago i uiga o le taumafataga, le maualuga o le gaioiga faaletino, poʻo le faʻavevesiina o faʻamaʻi pipisi. E leai se tapulaa pito i luga i le aofaiga o le inisalini, o le faitalia autu mo le saʻo o le faaaogaina o fualaau faasaina o fuainumera o le glycemia.

O maʻi gasegase maualuga e tatau ona faʻaaoga le mita i le tele o le aso (pe tusa ma le 7) ma, e faʻavae i luga o fuainumera o fuainumera, sui le inumaga mulimuli o le inisalini.

O suʻesuʻega e tele ua faʻamaonia ai e mafai ona maua le masani i le maʻisuka i le na o le faʻaaogaina malosi o le insulin. I tagata gasegase, o le hemoglobin glycini ua faʻaitiitia (7% ma le 9% i le aganuʻu masani), o le ono maua mai o le retinopathy ma le neuropathy ua faʻaititia e le 60%, ma o le nephropathy ma fatu fatuga e tusa ma le 40% le tau.

E talia e suitulaga ai vailaʻau i inisiua

E i ai le tele o filifiliga mo le inisalini o inisalini, e tofu ma le numera o nuances.

Laasaga Numera 1. Vaega o tupe mo inisiua inisalini

A o lei taliina lenei fesili, e tatau ona e iloa po o fea fualaau e le fetaui mo le maʻisuka ma o le a vave ona lamatia. Afai latou te lamatia, ona le mafai lea ona e aveina ma e le o amanaʻia le maualuga o le suka.

E talafeagai le faʻaaogaina o le injections, afai e saʻo mea uma, ona mafai loa lea ona faʻalautele le soifua o se tagata. A faʻamaunuʻu fualaau oona, o le tulaga o se tagata e leaga, e ui lava o le kulūkose ua faʻaitiitia mo sina taimi puupuu.

O nisi tagata gasegase muamua e alu i se meaai malosi ma le maualalo o le gaosiga o le carbohydrate. Ma e toatele e faaaogaina le fualaau faasaina metamorphine.

Faʻamatalaga o le hormonal, o nisi taimi e tupu ai le maualuga o le suka i nisi o taimi e sili atu i le tau faatagaina, e ui lava e le solia e se tagata se meaai malosi ma e le solia ai le fua o le insulin. O lona uiga e faigata tele i le paʻu ona faʻafetaui se avega mamafa, ona tatau lea ona faʻaititia ma le faʻaeteete tui o inisalini ina ia le tupu ai faʻafitauli o le maʻisuka.

O faailoga le lelei o mea o le suka e masani lava ona matauina i le taeao, i luga o se manava gaogao. Ina ia faʻamaonia le tulaga, e tatau ona e taumafataga i le afiafi, e le sili atu ma le 19.

00, ma aʻo le i alu e moe, tui se vaega itiiti o le vailaʻau. A maeʻa taumafataga taʻitasi, pe a mavae ni nai itula, e manaʻomia ona sui le kulūkose.

Afai o le taimi lenei e maualuga le maualuga, ona le taua lea. O faʻalavelave faʻamalosi i le va o taumafataga o le a fesoasoani.

Ma le isi, e tatau ona fai mai e uiga i le mea e ave i ai le faamuamua - o le mea muamua o se tagata maʻi e nofo i luga o se meaai malosi ma le maualalo o le gaʻo, ona amata lea o le faʻaaogaina o le metamorphine. Afai e alu i luga faailoga o suka, e le tatau ona e faatuai, ae faʻaaoga ai le inisiua.

Afai e amata le injections o se tagata, e tatau ona matua mataʻituina le taumafa, ma e tatau ona taulai faapitoa i le kulūkose, e tatau ona tutusa ma tagata soifua maloloina.

I lalo o le aʻafiaga o le gastrointestinal juice in the body, ua faʻaumatia le inisalini, o le elekene hydrochloric ma enzymes oona e tatau ona molia mo lenei mea. E ui lava i le maualuga o le atinaʻeina o vailaʻau faʻasoifua nei, e leai ni laupepa e sili ona lelei. Ma e oʻo lava i suʻesuʻega faʻamalosi i lenei eria e fomaʻi kamupani e le o faʻatautaia.

O le maketi tau falemaʻi ua ofoina atu le faʻaaogaina o le aasa o le faʻaoʻoina o ituaiga, ae o lona taumafa e fesootaʻi ma nisi o faigata - o le gasegase e faigata ona faʻatatauina, o lona uiga la e le fautuaina.

Afai o le maʻisuka e tele se mea e gaʻo ai meaʻai, ona manaʻomia lea o le tele o inisalini, lea e aʻafia ai se tulaga lamatia, o lea e tatau ai ona ou fai atu e uiga i le tausisia o se taumafataga maualalo.

Tuʻu faʻatasi ma aso taʻitasi o inisalini mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 - faʻapefea ona fuafua?

O tagata ei ai le ituaiga maʻisuka muamua e manaʻomia ai le inisalini faifai pea. O maʻi e maua i faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e masani ona faʻaaoga fualaau faʻapitoa e faʻaitiitia ai latou kulūkose.

Ae o nisi taimi o vailaʻau e le lava, ma e tatau ona e valavala pe suia atoa i le inisalini.

O le afaina o le Endocrine e leaga ai le afaina uma o le tino o le tino. Faʻaitiitia le faʻafitauli o faʻafitauli e mafai ona ausia e ala i le faatumauina o maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani. Ina ia faia lenei mea, e aoga le iloa le auala e fuafua ai le inumaga o le inisalini.

O le maʻisuka inisalini e faʻaleleia

E 5 polokalame o togafitiga insulin:

  • se fualaau e tasi o le umi po o le galuega faatino,
  • faaluaina ala
  • lua taimi puupuu ma le ogaoga o le homone,
  • tolu le inisalini e faʻalautele ma faʻavavega gaioiga,
  • bolus faavae.

I le faʻasalaga muamua, o le vailaau faʻasaina o loʻo faʻatinoina i aso uma o le taeao ao le i taumafa le taeao.

O togafitiga e tusa ai ma lenei polokalame e le toe faia ai le faagasologa masani o le gaosiga o le inisalini pancreatic. E tatau ona e 'ai e tolu taimi i le aso: o se taeao o le taeao, o le' aiga o le aoauli, se 'aiga o le aoauli ma se tamaʻi aiga. O le tuufaatasiga ma le aofaiga o meaʻai e fesootaʻi ma le maualuga o le gaioiga faaletino.

Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le hypoglycemia e masani ona tupu i le ao ma le po. O le tulafono e le talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 1. O tagata maʻi ei ai le ituaiga o togafitiga lona lua e tatau ona suʻe ai le suka e tutusa ma inisiua.

O togafitiga faʻaluaina ile inisalini ma vailaʻau faʻatauvaʻa e aofia ai le faʻaofiina o fualaau faasaina aʻo leʻi faia le taeao ma le 'aiga o le afiafi

O le faasologa i aso taitasi e vaevaeina i le lua i le fua faatatau o le 2 i le 1. Plus, o le polokalame e maualalo le lamatia o le hypoglycemia. O se toe faafoi o le faʻaopoopoga o le polokalame i le faigamalo ma meaʻai.

O le tagata gasegase e tatau ona 'ai e le itiiti ifo ile 4-5 taimi. O le faaluaina o tui o le hormone o le gaosiga ma le pupuu e fai ma mea e sili ona lelei mo tamaiti ma tagata matutua. O le vailaʻau e faia ile taeao ma le afiafi.

O le fua faatatau o aso uma e faalagolago i le taumafa o mea taumafa, gaioiga faaletino. O le toesea o le penisini i se taumafataga faigata: pe a e se ese mai le faasologa mo le 30 minute, o le toʻilalo malosi o le inisalini, e aliali mai ai faailoga o le hypoglycemia.

O le tolu taimi o le puleaina o le inisalini faaumiumi ma puupuu, e aʻafia ai i le taeao, aoauli ma le afiafi.

Aʻo leʻi faia le taumafataga o le taeao, e tatau ona tui le tagata maʻi i se tapenapenaga umi ma le puupuu, aʻo leʻi faia le aoauli - puupuu, ao leʻi faia le aiga - umi.

O le faavae-bolus polokalame e latalata i le gaosiga masani o le inisalini. O le aofaʻiga o meaʻai ua vaevaeina i ni vaega se lua: o le afa muamua e pupuu, ma le lona lua o le umi o le fualaau faasaina.

2/3 o le hormone lautele o loʻo faia i le taeao ma le aoauli, 1/3 i le afiafi. Faʻafetai i le faʻaaogaina o tootoo laiti, o le lamatiaga o le hypoglycemia e itiiti lava.

E faʻafefea e 1 le inisalini faʻaitiitia le toto suka?

Ua maua e fomaʻi o se iunite o inisalini e faʻaitiitia ai le glycemia e 2 mmol / L. Na maua le tau faʻataʻitaʻiga ma ua faʻatatau.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i nisi o maʻisuka, e mafai e se vaega o le vailaʻau ona faʻaititia le suka e ni nai mmol / L. E faalagolago tele i le matua, mamafa, taumafa, gaioiga faaletino o le maʻi, o le fualaau faasaina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo tamaiti, tamaʻi tamaʻi fafine ma fafine o loʻo faʻaalia i le malosi faaletino, o le fualaau oona e sili atu lona aʻafiaga. O vailaʻau e eseese i le malosi: o le Aprra ultra-poto, NovoRapid ma le Humalog e 1.7 taimi sili atu le malosi nai lo le shortrap Actrapid.

O le ituaiga o faʻamaʻi e aʻafia ai foi. I tagata e le o inisalini e faʻalagolago i le toto, e mafai e se vaega o le hormone ona faʻaitiitia le kulūkose sili atu nai lo tagata gasegase o loʻo i ai le ituaiga o faʻamaʻi ile insulin. E mafua ona o le mea moni e faʻapea, i tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua, o le pancreas e maua ai le inisalini i se aofaiga itiiti.

E faʻapefea ona fuafua le fua o le tuiina o le inisalini mo le maʻisuka?

O maʻi suka e tatau ona tausia le maualuga o le suka i le eria o le 4.6-5.2 mmol / L. O le mea lea, e manaʻomia lou mafai ona fuafua le fua o le inulin malosi.

O mea nei e aʻafia ai le faʻatusatusaga:

  • ituaiga o togafitiga,
  • le umi o le vasega
  • o le i ai o faʻafitauli (polyneuropathy o le maʻisuka, le faʻaaogaina o le tino),
  • mamafa
  • ma faʻaopopo nisi vaega o le suka.

Iloiloga o le tui mo le maʻisuka ituaiga 1

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, e le o tuufaatasia le inisalini e le pancreas. O le mea lea, o le fua faatatau o aso taitasi e fautuaina ina ia vaevaeina i le va o fualaau faasaina ma le umi (40-50%) ma puupuu (50-60%) aafiaga.

Ole fua faatatau ole inisalini e fuafua ile mamafa o le tino ma faʻaalia ile iunite (UNITS). Afai e iai ni pauna faaopoopo, ona faʻaititia lea o le aofaʻiga, ma afai e leai se mamafa - faʻalautele mai le 0.1.

O aso uma mo le inisalini o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  • mo i latou ua leva ona mauaina i le maʻisuka, o le masani e 0.4-0.5 U / kg,
  • mo maʻi mo le silia ma le tausaga ma taui lelei - 0.6 PIECES / kg,
  • mo tagata ei ai le faʻamaʻi umi o le sili atu ma le tausaga ma faatasi ai ma taui e le faʻamalosia - 0.7 PIECES / kg,
  • i se setete o ketoacidosis - 0.9 PIECES / kg,
  • i le taulotoga - 0.8 PIECES / kg.

Fai fuafua mo le maʻisuka ituaiga 2

Tusa 2 tagata maʻisuka e tui tui inisalini.

E fesoʻotaʻi faʻamatalaga faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi pe a maeʻa ona faʻaaogaina le paʻu.

Mo tagata e maua i le faʻamaʻi o le endocrinological fou, ole fua muamua o le vailaʻau e 0.5 U / kg. E le gata i lea, o le faasaʻoga e faia mo aso e lua.

Fomaʻi fautuaina le puleaina o le homone i le fua faatatau o le 0.4 U / kg i le faʻamagaloina. Afai o se tagata ua leva ona mafatia i le maʻisuka, o lona uiga o le fua aupito sili ona lelei o fualaau mo ia 0.7 U / kg.

Filifiliga fuafuaina mo se tamaitiiti ma se talavou

Mo tamaiti e masani ona maua i le hyperglycemia mo le taimi muamua, e fautuaina e endocrinologists le 0.5 iunite / kg i le aso.

I le tulaga o le taupulepulega ma le le lava o le puleaina o le hormone e le pancreas, 0.7-0.8 U / kg ua faatonuina. Faʻatasi ai ma se taui tumau, o loʻo i ai se faʻaititia o le insulin i le 0.4-0.5 U / kg.

Iloilo le fua ole sauniuniga ole inisalini mo fafine maʻitaga

O le faʻamoemoeina o le togi sili ona lelei mo se fafine maʻitaga e taua tele e le gata mo le fafine lava ia, ae mo lana pepe foi. I le 13 vaiaso muamua, ua fautuaina e tui 0.6 U / kg, mai le 14 i le 26 - 0.7 U / kg, mai le 27 i le 40 - 80 U / kg.

O le tele o le fualaau o aso taitasi e tatau ona faia aʻo leʻi faia le taeao, ma le isi - i le afiafi.

Afai o le faʻasalaga ua fuafuaina e fai e faʻaaoga ai le vaega o le vevela, ona le faia lea o inisiua i le aso o le taotoga.

E faigata ona filifili se fualaau o oe lava ia. O le mea lea, e sili atu mo le fomaʻi ona fai lenei mea ile falemaʻi.

Lisi o faataitaiga o le tatau ona tuʻuina atu o inisiua

Ina ia malamalama manino i le auala e saʻo ai le fuaina o le inisalini, o le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga:

Faʻaiʻuga talafeagaiItuaiga o le homone
puupuuumi
Aʻo lei faia le taeao
Aʻo leʻi faia le aoauli
Ae leʻi alu i le moega
Tagata soifuaLafoʻa lelei
70 kilokalama tane ma le maʻisuka ituaiga 1, 6.5 tausaga, matua, lelei totogiTaimi i aso uma = 0.6 iunite x 70 kg = 42 iuniteinisalini lautele 50% o le 42 iunite = 20 iunite (12 iunite ao lei faia le taeao ma 8 i le po)
sauniuniga vave = 22 PIECES (8-10 iunite i le taeao, 6-8 i le aoauli, 6-8 aʻo leʻi faia le taumafataga)
Male 120 kilokalama, ituaiga 1 maʻisuka mo le 8 masinaTaimi i aso uma = 0.6 iunite x 120 kg = 72 iuniteinisalini lautele 50% o 72 iunite = 36 iunite (20 iunite ao lei faia le taeao ma le 16 i le po)
sauniuniga vave = 36 PIECES (16 iunite i le taeao, 10 i le malologa, 10 ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi)
60 kilokalama fafine ua maua i le maʻisuka ituaiga 2 itiiti ifo i le tausaga talu aiTaimi i aso taitasi = 0.4 PIECES x 60 kg = 24 PIECES o le inisalini faaopoopo (14 iunite i le taeao ma le 10 i le afiafi)
Tamaititi 12 tausaga, mamafa 37 kilokalama, na maʻi i se taimi lata mai, taui tumauTaimi i aso uma = 0.4 IU x 37 kg = 14 IU o fualaau faasaina (9 iunite ao lei faia le taeao ma le 5 ao le i faia le taumafataga o le afiafi)
Tina, 10 vaiaso, mamafa 61 kgTaimi i aso uma = 0.6 x 61 kilokalama = 36 iunite o inisalini faaopoopo (20 iunite i le taeao ma le 16 i le afiafi)

E faʻapefea ona fuafua pe o le a le umi ao leʻi faia se tui e tui ai?

O le a le umi o le tuiina o le inisalini e faʻalagolago i le ituaiga o fualaau faasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o vailaʻau faʻamaʻi e fai si umi e amata ona faʻaititia le suka pe a uma le 10 minute.

O le mea lea, e tatau ona faia le inisiua 10-12 minute ao lei faia se taumafataga. O le inisalini puupuu e faʻaaogaina ai le 45 minute aʻo leʻi 'ai.

O le gaioiga a se tagata faaumiumi e vave ona atiina ae: ua tui i le itula ao leʻi oʻo i le taeao po o le 'aiga o le afiafi. Afai e te le matauina le vaitau atofaina, ona amata loa lea o le hypoglycemia. Ina ia taofia le osofaʻiga, e tatau ona e 'ai se mea suamalie.

O le tino o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia ma e vaʻaia le inisalini. O le mea lea, e sili atu le lelei o le fuafuaina o lou taimi taimi i le va o le tui ma le taumafa.

Vitio faʻatalanoa

E taua le iloa! I le gasologa o taimi, o faafitauli ma le maualuga o le suka e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

E uiga i tulafono mo le fuafuaina o aso taʻitasi ma tui o insulin mo se maʻisuka:

O le mea lea, e manaʻomia ona iloa e le maʻisuka le auala e saʻo ai le fuaina o le inisalini e faʻatinoina ina ia maua ai le lagona lelei ma taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

O le manaʻomia mo lenei hormone e faʻalagolago i le mamafa, tausaga, le umi ma le mamafa o faʻamaʻi. O alii ma tamaitai matutua e le tatau ona tuiina le silia ma le 1 U / kg i le aso, ma tamaiti - 0.4-0.8 U / kg.

Algorithm mo le fuafuaina o le tui o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 1

O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai tino uma o le tino. O le uiga o le ituaiga 1-2 le maʻisuka. O le suamalie e mafua ona o le le lava o le gaosia o le hormone e le pancreas po o le le lelei o lona faʻaaoga. Afai e le totogiina le maʻisuka, ona feagai lea o se tagata ma ni taunuuga ogaoga (hyperglycemic coma, oti).

O le faʻavae o togafitiga o le faʻaofiina lea o le inisalini faʻasaina i se taimi puupuu ma umi. Inisictions e manaʻomia tele lava mo tagata ei ai le ituaiga 1 faʻamaʻi (inisalini e faalagolago i ai) ma le ogaoga lona lua (e le o le inisalini). Taʻu i lau fomaʻi pe faʻapefea ona fuafua le fualaau o le insulin, pe a uma ona e maua iuga o le suʻega.

Fuaina o le aofaʻiga manaʻomia ole inisalini umi

E masani lava, o le pancreas e faʻamaonia le inisalini i le uati, e tusa ma le 1 le tasi i le itula. O le mea lea e taʻua o le basal insulin. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le suka toto e tausia i le po ma i luga o se manava gaogao. Ina ia atagia le gaosiga o le inisalini, e faʻaaogaina ai se hormone umi ma umi.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o lenei inisalini e le lava, latou te manaʻomia ni injections o fualaau faʻamaʻi vave pe tusa o le faatolu i le aso, aʻo leʻi 'aʻai. Ae faʻatasi ai ma le faʻamaʻi 2, o le tasi pe lua injections o le inisalini umi e masani lava ona lava, talu ai o se vaega o le hormone e faalilolilo e le pancreas atili.

O le fuaina o le fua o le inisalini umi ona faia muamua, talu ai e aunoa ma le faamalieina atoatoa o manaoga masani o le tino, e le mafai ona filifili le fua saʻo o se sauniuniga vave, ma o le taumafa masani o le a mafua mai ai le suka.

Le algorithm mo le fuafuaina o le fua o le insulin i aso taitasi:

  1. Matou te fuafuaina le mamafa o le maʻi.
  2. Matou te faateleina le mamafa ile vaega 0.3 i le 0.5 mo le maʻisuka ituaiga 2, pe a mafai e le pancreas ona faʻamalosi le inisalini.
  3. Matou te faʻaaogaina se fuataga o le 0.5 mo le maʻisuka ituaiga 1 i le amataga o le maʻi, ma le 0.7 - pe a ma le 10-15 tausaga mai le amataga o le maʻi.
  4. Matou te aveina le 30% o le tui na maua (e masani lava i le 14 iunite) ma tufatufa atu i le 2 injections - taeao ma afiafi.
  5. Matou te siakiina le fua mo le 3 aso: i le taimi muamua matou te faimalaga le taeao, i le lua o malologa, i le lona tolu - meaai. I taimi o taimi o le fiaʻai, o le kulūkose e tatau ona latalata i mea masani.
  6. Afai tatou te faʻaaoga le NPH-inisalini, tatou te siakiina le glycemia ao le i ai le taumafataga o le afiafi: i le taimi nei, e mafai ona faaitiitia le suka ona o le maualuga o le fualaau faasaina.
  7. E faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua, matou te fetuunai le fuaina o le fua muamua: matou te faʻaitiitia pe faateleina e le 2 iunite, seia oʻo ina faʻatulagaina e le glycemia.

O le fua sao o le homone e iloiloina i tulaga nei:

  • e le sili atu i le 2 inisiua e manaʻomia e lagolago ai le anapogi masani i le aso
  • e leai se hypoglycemia i le po (fuaina e faia i le po i le 3 i le taeao),
  • ao le i ai, o le kulukose e latalata i le tau,
  • o le fua o le insulin umi e le silia le afa o le aofaʻiga o fualaau faasaina, e masani lava mai le 30%.

Manaomia mo le inisalini puupuu

Ina ia fuaina le inisalini puupuu, e faʻaaogaina ai se manatu faʻapitoa - o se areto falaoa. E tutusa ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo. Tasi XE e uiga i se fasi falaoa, le afa o le fa, le afa o vaega o pasta. E mafai ona e suʻeina le tele o iunite falaoa i luga o le ipu e faʻaaoga ai fua ma laulau faʻapitoa mo maʻisuka, lea e faʻaalia ai le aofai o XE i le 100 g o oloa eseese.

I le aluga o taimi, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e le toe manaʻomia le mamafa o taumafa, ma aʻoaʻo e iloa le mea o loʻo i ai i totonu o le suka. I le avea ai o se tulafono, e lava lenei aofaiga e fuafua ai le fua o le insulin ma ausia ai le masanioglycemia.

Faʻamatalaga puupuu ole inisalini algorithm:

  1. Matou te tolopoina se vaega o meaai, mamafa, fuafua le aofaiga o XE i totonu.
  2. Matou te fuaina le fuainumera o le inisalini: matou te faʻatupulaʻia le XE i le averesi o le inisalini na faia i se tagata soifua maloloina i se taimi o le aso (silasila i le laulau i lalo).
  3. Matou te folasia le fualaau faasaina. Gaoioiga pupuu - o le afa itula ao le i faia taumafataga, mulimuli ane - i le taimi muamua pe vave pe a uma se taumafataga.
  4. A maeʻa le 2 itula, tatou te fuaina le kulūkose toto, e tatau i le taimi nei ona faʻasolosolo.
  5. Afai e tatau ai, fetuunai le fualaau: ina ia faʻaitiitia le suka i le 2 mmol / l, e manaʻomia se isi vaega ole inisalini.
'AiXE inisalini iunite
Breakfast1,5-2,5
Taʻaloga1-1,2
Taumafa1,1-1,3

Ina ia faafaigofie le fuaina o le inisalini, o le a fesoasoani se pepa o mea taumafa, lea e faailoa ai le glycemia muamua ma le maea ai o se taumafataga, o le aofaʻi o le XE e faʻaaogaina, o le fua ma le ituaiga o fualaau oona e faʻatonutonuina. O le a sili atu ona faigofie le filifilia o se fualaau pe afai e te 'aina le ituaiga lava e tasi mo le taimi muamua, faʻaaoga tutusa vaega tutusa o gaʻo ma gaʻo i le taimi. E mafai ona e faitau i le XE ma tausia se tusi talatala i luga o le initaneti poʻo ni polokalama faʻapitoa mo telefoni.

Faʻaleleia o insulin togafitiga

E lua ituaiga o togafitiga o inisalini: masani ma faʻamalosi. Muamua e aofia ai tui masani ole inisalini, fuafua e le fomaʻi. O le lona lua e aofia ai le 1-2 injections o se aofaiga na muai filifilia o le hormone umi ma le tele - o sina mea puupuu, lea e fuafuaina i taimi uma aʻo lei faia se taumafataga. O le filifiliga o tulafono faatonutonu e faalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le naunau o le tagata maʻi e pule tutoatasi i le toto suka.

Vaega o le faʻatusatusaga sao

A aunoa ma le suʻesuʻeina o fua faʻatatau o algorithms, e lamatia ai le filifili e filifili le aofaʻi o inisalini mo tui, talu ai e mafai ona faʻamoemoe mo se tagata le maliu.

O se fua faatatau le saʻo o le homone o le a faʻaitiitia ai le kulūkose toto ina ia mafai ai e le tagata gasegase ona le iloa ma pauu atu i totonu o se vailaʻau o le hypoglycemic.

Ina ia puipuia taunuuga, e fautuaina le tagata maʻi e faʻatau se glucometer mo le faʻaauau pea le mataituina o le maualuga o le suka.

Faʻasolo saʻo le aofaiga o le homone ona o fautuaga nei:

  • Faʻatauina ni fua faʻapitoa mo fua o fua. E tatau ona latou puʻe le masini i lalo i vaega o le gram.
  • Faʻamaumau le aofaiga o meaʻai faʻamalosi, gaʻo, gaʻo ma faʻamalosi e ave i le aofaiga tutusa i aso uma.
  • Faia se faʻavaiaso o faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai se glucometer. I le aotelega, e tatau ona e faʻatinoina 10-15 fua i se aso ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa. O taunuʻuga o le a mafai ai e oe ona fuafua ma le faaeteete le metotia ma ia mautinoa le sao o le fuafuaga na tuiina.

Ole aofaiga o le inisalini ile maʻisuka ua filifilia e fuafua i le coefficient carbohydrate. O se tuufaatasiga o ni nuances taua se lua:

  • O le a le tele o le 1 unite (iunite) o le inisalini e ufiufi ai le gaʻofale gaʻo,
  • O le a le tikeri o le faʻaitiitia o le suka pe a uma ona tui 1 le inisalini.

O se aganuʻu le faʻatulagaina o taʻiala taʻutaʻua. E mafua lenei mea ona o uiga patino o le tino. O le suʻega e faia i laʻasaga:

  • ave le inisalini e sili atu i le afa itula ao le i faia taumafataga,
  • ao le i ai, fua le maualuga o le kulukose,
  • pe a uma le tui ma le faaiuga o le taumafataga ia fua i itula uma,
  • taulai i luga o taunuuga, faʻaopopo pe faʻaititia le fualaau ile 1-2 iunite mo taui atoa,
  • o le saʻo lelei o le fua o le insulin o le a faʻamautu ai le maualuga o le suka. O le vailaau ua filifilia e tatau ona faamaumauina ma faʻaaogaina i se isi vaega ole inisalini togafitiga.

O le metotia ua fuafuaina, e tusa lava poo le a le ituaiga o suka suka, e faʻavae i luga o na mea:

  • Le umi o le faagasologa o le faamai. Afai e maʻi le maʻisuka mo le tele o tausaga, ona na o se fua tele e faʻaititia ai le suka.
  • Le atinaʻeina o gaʻo po o le ate. O le i ai o faafitauli ma totoga i totonu e manaʻomia ai le faʻaleleia o le insulin agai i lalo.
  • Totogi mamafa. O le faʻatomuaga e amata i le faʻateleina o numera o fualaau oona e ala i le mamafa o le tino, o lea o le a manaʻomia ai e tagata mamaʻi mai le gaʻo le tele o vailaʻau nai lo tagata pagatia.
  • Le faʻaaogaina o vailaʻau tolu poʻo antipyretic. O vailaʻau e mafai ona faʻaleleia ai le inisalini pe faʻagesegese foi, o le mea lea o le tuʻufaʻatasiga o vailaau ma togafitiga insulin e manaʻomia ai le faʻasalalauga a le endocrinologist.

E sili atu mo se tagata tomai faapitoa ona filifili fua ma fua. O le a ia iloiloina le aofaʻi o le carbohydrate o le tagata maʻi ma, e fuafua lava i lona matua, mamafa, faʻapea foi ma le iai o isi faʻamaʻi ma le tagofia o fualaau, o le a faia ai se togafitiga togafitiga.

Faʻataʻitaʻiga ma le faʻaaogaina o le inisalini

O le taofiofia ma le faʻaaogaina o le inisalini o se iloa taua mo soʻo se maʻisuka. Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o suiga laiti i faʻatusatusaga e mafai:

  • I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas ua maeʻa ona faia le inisalini. O le tagata maʻi e tatau ona tui injections o le hormone o gaioiga pupuu ma faaumiumi. Mo lenei, o le aofaʻi o le UNITS faatagaina o inisalini i aso taitasi e ave ma vaevaeina ile 2. O le umi faaumiumi o le hormone e tui 2 taimi i le aso, ma le puupuu pe tusa o le 3 taimi aʻo leʻi 'ai.
  • I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le togafitiga o le inisalini e manaʻomia i le tulaga o se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi pe afai e le manuia le togafitiga. Mo togafitiga, o le inisalini umi e faʻaaoga 2 taimi i le aso. O le tui mo le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava e le silia le 12 iunite i le taimi. E faʻaaogaina le homone pupuu ma le faʻaogaina atoa o le pancreas.

A uma ona faia uma faʻatusatusaga, e tatau ona e suʻeina pe o le a le auala o loʻo i ai le pulega o le inisalini:

  • mulumulu lelei ou lima
  • faʻanofo le paʻu o le fagu vailaʻau,
  • e toso ai le ea i totonu o le suauu e tutusa ma le aofaiga o inisalini tui,
  • tuu le fagu i luga o se fola mafolafola ma faʻaofi le fagu i totonu o le pusa,
  • tuu le ea mai le tui, liliu le fagu i lalo ma ave vailaau,
  • i le suauu e tatau ona 2-3 vaega e sili atu nai lo le tau o le inisalini,
  • toso ese le suauu ma toso ese le ea o totoe mai ai, ao fetuunai le metotia,
  • faʻamamā le nofoaga o inisiua,
  • tui le vailaʻau faʻasolosolo. Afai e lapoa le tui, ona oʻo lea i le intramuscularly.
  • ia faʻaogaina le suauu ma le nofoaga o tui.

O le ava malosi e faʻaaogaina o se visepisi. Fufulu mea uma i se fasi uʻamea po o se sipuni o le cotton. Mo le sili atu le resorption, o le tui e fautuaina i le manava. O taimi taʻitasi, e mafai ona suia le 'inisiua i luga o le tauau ma le ogavae.

O le a le tele o le 1 le iunite ole inisalini e faʻaititia ai le suka

I le averesi, 1 le iunite o le inisalini e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose e le 2 mmol / L. O le tau e faʻamaonia suʻesuʻega. I nisi o gasegase, o le suka e faʻaitiitia 1 le taimi i le 2 iunite, ona sosoo ai lea ma le 3-4, o lea e fautuaina ai le siakiina e le aunoa o le maualuga o le glycemia ma logoina le fomaʻi o suiga uma.

Auala e ave

O le faʻaaogaina o le inisalini umi na mafua ai ona galue le pancreas. O le faʻatomuaga e tupu ile afa itula ao lei amataina le taumafataga muamua ma le mulimuli. E masani ona faʻaaoga muamua le mea e fai ma faʻamalosi aʻo leʻi 'ai. O le numera o iunite i lenei mataupu e eseese mai i le 14 i le 28. O mea eseese (tausaga, isi faʻamaʻi ma vailaʻau, mamafa, maualuga o le suka) e aafia ai le metotia.

E faʻapefea ona fua saʻo le fua o le insulin: ituaiga o inisalini togafitiga, mea masani masani a tagata gasegase

A maua le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, e tele tagata gasegase e popole i le auala e faia ai i aso uma injections o le inisalini, ma le auala e filifili ai le sao saʻo o le homone. O le fua faatatau masani ua faailoa mai e le endocrinologist e masani lava ona manaomia le fetuunaiga e fuafua i le tele o mea.

E taua le malamalama i le auala e fuafua ai le fualaau o le inisalini e amanaʻia ai le maualuga o le suka, fesuiaiga i le gasologa o le aso. O le maualuga o le taui mo togafitiga endocrine o se isi mea ogaoga lea e aafia ai le soifua manuia ma le mautu o le glucose concentration. E aoga tele mo le maʻisuka e suʻesuʻe ai faʻamatalaga e uiga i faʻaaliga o le togafitiga o le inisalini ma le filifilia o le maualuga pito sili ona lelei o le hormone taua.

O le faʻavae faʻavae mo le faʻaaogaina o le inisalini i le maʻisuka

Pe a fuafua se metotia se tasi ma aso taitasi, filifilia le fualaau sili ona lelei, e tatau ona e iloa o le gaosiga o le inisalini e tatau ona fai i aso taʻitasi, e fuafua i le taumafa o mea taumafa.

O le puleaina o Basal ma bolus e eseese lava e fuafua i itu eseese: matelaina, taoto, isi mafuaaga e aʻafia ai le gaosia o le hormone.

O le endocrinologist e tatau ona faʻamatala i le tagata maʻi uma faʻaaliga e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le pule faatonu i le tulaga o injections ma le gaosia o le hormone i le maʻisuka ituaiga 2.

O vaega o le insulin:

  • bolus. Mo le 10 g o mea inu gaʻo ua maua i meaai, e manaʻomia se tasi pe lua iunite. O le faailo e taua tele mo le faʻamalamalamaina o le aofaʻi o le hormone puupuu (o le fua masani masani mo taumafataga taitasi e mai le 1 i le 8 iunite). O le numera atoa (24 iunite pe sili atu) e taua mo le fuafuaina o le fua o aso taʻitasi o fualaau faʻatau fualaau oona. Faʻasagaga o se vaega itiiti o meaai, faʻalauteleina faaletino ma faalelagona, matelaina, manua, i le taimi o le faʻasologa, o le faailo ua faʻaititia e 2 taimi,
  • basal. O lenei ituaiga o togafitiga o inisalini e taua tele e faatumauina ai le mausali mausali o le kulukose o le toto, o le auala sili ona lelei o metabolic processes.

Ituaiga togafitiga o le inisalini:

  • tuufaatasi, filifiliga faaleaganuu. I le gasologa o le aso, e maua ai e le tagata maʻi 70% o aso taʻitasi ma le 30% o le "inosia" puupuu. O le metotia e talafeagai lelei mo tagata mamaʻi e leʻi vavalalata, matutua, ao laiti. Ia mautinoa e faʻaaogā taumafa faʻafefete e aloese mai le hypoglycemia. Ua lava le pulea o le suka i le tele o taimi nai lo le malosi o le togafitiga o le insulin. E faigofie mo tagata gasegase ona fai ni mea faʻapipiʻi na faia i luga o le hormone pancreatic. Ia mautinoa ia mafaufau i le mamafa o le maʻi ma le maʻisuka,
  • faʻateleina, se filifiliga mo tagata amio pulea. Tulaga maualuga o taui mo togafitiga o le endocrine, ola lelei o le olaga, leai o se meaai malosi, faaititia le lamatiaga o faafitauli, tumau le toto suka. O mea le lelei o le metotia o: fuataga tatau ole glucose concentrate i le aso na muamua atu ma le maeʻa o taumafataga, i le afiafi ma le taimi e momoe ai (7-8 taimi), aʻoaʻoga lelei ma le maualuga o le faʻamalosi mo le maʻisuka. Ole vaega ole inisalini faaumiumi e maua mai i le 40 i le 50%, e maua e le tagata maʻi le lua vaetolu o le masani ile 15-16 itula, o le isi vae tolu o le aofaiga i le afiafi. Le fuainumera o le inisalini "pupuu" i le aso atoa: 40% - ao lei faia le taeao, 30% - ae leʻi leva o taumafataga o le aoauli ma afiafi.

Faʻaaliga mo inisua o inisalini:

  • le ituaiga muamua o le maʻisuka. O le pancreas e le maua mai ai le siama e maualalo ai le suka, e le mafaia e le tagata gasegase ona fai e aunoa ma ni injections i aso uma o le inisalini,
  • ituaiga lona lua o le maʻisuka. I totonu o le tino, o le tino maso ma le gaʻo gaʻo e le faʻavaivaia i le gaioiga o le inisalini, e taua tele le faʻaopopo i le faʻaaogaina o meaʻai ma injections o le teu malu. E taua le siakiina ma le endocrinologist lea e tuu ai le suka i luga o le inisalini ina ia mafai ai ona tali saʻo i le mafuaʻaga o inisiua. O le musu i aso uma e matua aʻafia ai le ala o le maʻisuka.

Manatua! O le sini o le togafitiga o le inisalini o le faʻataʻitaʻiina o le sili atu le lelei o le siama o le hormonone, pei o tagata soifua maloloina.

Ave faʻasolosolo mea e manaʻomia

A maeʻa le amataga o togafitiga o le endocrine i le taimi o le tausaga muamua, o le manaʻoga o le tino mo le inisalini e mafai ona faʻaitiitia le tumau, ona siitia lea i le 0.6 PIECES i le 1 kg o le mamafa o le tino o le tagata maʻi. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le ketoacidosis ma le faʻateleina o le maʻisuka, o le faʻateleina o aso uma: o le averesi avega e mai le 0.7 i le 0.8 PIECES o le homone i le kilokalama o le mamafa.

Faʻailoga taua:

  • ia mautinoa e faʻauluina le inisalini faʻasaina faalua i le aso (i le taeao, ao leʻi faia le taeao, ao le i oʻo i le 'aiga o le afiafi poʻo le taimi e momoe ai). O le aofaiga atoa e oʻo atu i le 50% o le aofai masani o le hormone mo le aso e tasi,
  • o le tagata gasegase e mauaina se vaega laiti ma puupuu o le pule faatonu i se taimi lata mai i le aoauli, taeao ma le 'aiga o le afiafi - o meaai autu. Ina ia fuafua le metotia o le homone, e tatau ona e faʻaoga le laulau XE.

O le manaʻoga sili ona lelei mo gaʻo gaʻo mo le tasi aso e tutusa ma le aofaʻi o le kalori: 70-300 g o carbohydrates poʻo le 7-30 XE.

Mo taʻitasi taumafataga, e fautuaina e fomaʻi ni numera o falaoa: taeao - mai le 4 i le 8, le aoauli - mai le 2 i le 4, le taumafataga - mai le 2 i le 4.

O isi vaega e tolu o le falaoa e tatau ona tufatufaina mo le 'aiga o le aoauli, aoauli i le afiafi ma le' aiga o le afiafi i le leva o le afiafi. I le tele o tulaga, faatasi ai ma le tele o taumafa taumafa, e le manaomia le inisalini.

O le manaʻomia mo se hormone-accumulator o se gaioiga pupuu po o se faʻataʻitaʻiga e i le maualuga o le 14-28 iunite. E taua tele le faʻaaogaina o le mita i le aso atoa e maua ai le maualuga o le inisalini, e fuafua i faitauga o le kulukose.

O le maʻisuka o le olaga e faigofie ona suia le mita o le suka i le taimi nei, ma le mita o le kulukose toto.

O le masini e faʻatagaina ai oe vave, e aunoa ma le tiga ma le taufaʻailogaina o se tamailima, saili le kulūkose e fuafua ai le fua talafeagai o le hormonone pancreatic.

Nai lo se faʻasologa matautia o le inisalini

O le tulaga lautele o le soifua maloloina, o le ono tulai mai o faafitauli, ma le pulea o le tikeri o le maʻisuka taui tonu i luga o le maualuga o le hormone o loo faia. I le faʻasologa o le inisalini, o aʻafiaga o suka e masani lava e ese mai le kulukose i tagata e le iloa le maʻisuka.

I le tele o tulaga, o le faʻafitauli e tupu i tagata e leai se poto masani. E taua tele le iloa o le maualalo o le fuamoa o le teuina ile taimi. O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le suka poʻo le hypoglycemia e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu e lamatia ai le ola. O le vaivai, gasegase, vili, faʻaitiitia o le muscle ma le mamafa, ma le vomiting o faailoga ia o se faʻaitiitia o le maualuga o le suka.

E taua le vave 'ai i se fasi suka (faʻanatura, e le o se mea suitulaga), lole poʻo kuki e faʻamaonia ai faʻamau. O le maʻisuka e tatau ona ave i taimi uma ni meaʻai maualuga-gaʻolaʻau faatasi ma ia e vave faʻafetaui tulaga taua o le suka pe a atiaʻe le hypoglycemia.

Faʻataʻitaʻiga ma tulafono ole atunuʻu

O le endocrinologist i le faʻafefe e tatau ona faʻamatala i le tagata maʻi le mea masani i aso taʻitasi o le hormone e maua ai le galue malosi, faʻamaoniga lelei o le suka ma le soifua maloloina lelei. O le saʻo saʻo ole inisalini o le ki lea i le faʻaitiitia o le aʻafiaga o faʻalavelave ogaoga.

I le maʻisuka ituaiga 1, e taua tele le fetuutuunai o le aofaiga o le hormone e faʻatonutonuina i luga o le mamafa: faatasi ai ma le paʻu o le mamafa o le tino, o le faʻaopoopoga e faʻatuputeleina i le 0.1, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o isi paʻu e faʻaititia e le faailo lava lea.

Filifiliga o le inumaga o le inisalini e amanaʻia ai faʻamatalaga maʻoti (masani i le 1 kg o le mamafa o le tino):

  • tolu tolu masina o le maitaga, tauleʻaleʻa - 1 le iunite,
  • atinaʻe o ketoacidosis - 0.9 PIECES,
  • maʻisuka faʻamalosia i le tulaga o le taupulepulega - 0.8 PIECES,
  • le vasega o togafitiga o le endocrin mo le tausaga pe sili atu (le lava le totogi) - 0.7 PIECES,
  • faʻataʻitaʻiga faʻaalia i le tausaga talu ai pe sili atu, o le maualuga o le taui e maualuga - 0.6 iunite,
  • Inisalini e faalagolago i le maʻisuka na maua mo le taimi muamua - mai le 0.4 i le 0.5.

Afai e maua e le tagata maʻi le silia ma le 1 le UNIT o le inisalini mo kilokalama uma o le mamafa, ona taʻu atu lea e fomaʻi i le tagata maʻi se faʻalavelave maualuga o le hormone-accumulator.

O le umi o le puleaina o mea maualuga o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemia (o se pa'ū taua i le maualuga o le suka).

O se faʻalavelave lamatia o mea e tutupu e aunoa ma le faasaʻoina o le inisalini o le tupuga lea o se hypoglycemic coma ma le oti pe afai e te le mauaina ni tausiga faʻapitoa ma taimi talafeagai.

Faʻafitauli Faʻaleleia o Inisalini

Afai e maua le maʻisuka ma o faʻamaoniga mo tui inisalini ua faʻamaonia, e tatau i le endocrinologist ona filifili le fuamalie sili ona lelei mo le aso e tasi. E tele mea taua e tatau ona mafaufau i ai: maualuga o le suka, tikeri o le maʻisuka, taui i kulūkose, tausaga ole maʻi.

O se tasi o faafitauli o le togafitiga o le inisalini o le tulaga maualalo o le tagata maʻi. Manatu taua: malamalama i le aʻafiaga o faʻafitauli i le tulaga o le solia o tulafono, naunau e usitaia fautuaga, matauina meaʻai

E le o tagata gasegase e manatu e tatau ona fua le fua o le suka, aemaise lava pe a faʻaaoga se glucometer masani (faʻatasi ma le taufaʻailoga lima).

O se masini faʻaonaponei (o se mea e sili ona manava i le masini) e sili atu le tau, ae o le faʻaaogaina o atinaʻe aupito lata mai e mafai ai e oe ona faʻagalo e uiga i le au, le tiga, ma le aʻafiaga o faʻamaʻi. O le tele o faʻataʻitaʻiga o mita maualuga o le kulukose o le toto o loʻo i ai se komepiuta fausia ma se faʻaaliga e faʻaalia ai faʻamau.

O loʻo i ai se faʻamaumauga: e tatau ona e iloa le auala e taulima ai masini faʻaonaponei, lea e le mafai ona gafatia e le tele o tagata matutua. E masani lava, o maʻi e le mananao e maua le malamalama mo le lelei o le puleaina o le tikeri o le maʻisuka, faamoemoe "i soo se mea", suia le tiutetauave atoa i le fomaʻi.

O le isi faafitauli: ole le naunau o le tagata maʻi e teuina se lisi o meaʻai o mea taumafa e faailoa ai le taimi e ai ai, suka muamua aʻo leʻi maeʻa meaʻai, le numera o le inisalini. O le tagata maʻi e tatau ona malamalama o le taumafa-maualalo o le maʻisuka, faʻamaumauga mo iunite falaoa, o le tikeri ole taui ole maʻisuka ua matua faateleina.

Ina ia faafaigofie le fuaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, e manaomia e tagata maʻi laulau o XE, insulin ma le glycemic index of products. I le taimi muamua, e tatau ona e fuaina pea oloa, ae faasolosolo malie lava le malamalama ole tagata maʻi poo a mea e afaina ai le maualuga ole suka.

E aoga le mafaufau i le taumafataga i le afiafi, faʻaaoga laulau XE, GI, AI, i le aso e sosoo ai, ia fetuunai fetuunai le lisi o mea e fai ma faʻamatalaga o le kulukose.

Faʻamatalaga taua: o le tele o le maʻisuka latou te talitonu o le tiute mo le gasegase o togafitiga o le endocrine e taoto ma le fomaʻi.

O lenei manatu e matua afaina lava: afai o le tagata maʻi e feutagai ma le fomai i se taimi talafeagai, fetuunai le masani o le inisalini, mafaufau i le XE i le taumafataga, ona mafai lea ona maua ni taunuuga lelei i le faamautuina o faailoga o le suka.

E tatau i se tagata o le endocrinologist ona nofouta i mataupu uma o le hypoglycemia, o le solia o le meaai e le maʻisuka.

O le faasaʻoina vave o le taumafataga ma le masani o le inisalini e mafai ai ona e aloese mai le maualalo o le maualuga o le suka, fatu fatu, stroke, hypoglycemic coma.

I le taimi o le togafitiga o le inisalini, e tatau i le maʻisuka ona faʻatalanoa se fomaʻi, iloa le auala e fuafua ai le maualuga o le inisalini. E na o le fesoʻotaʻiga a le endocrinologist ma le tagata maʻi e mafai ona maua se taui lelei mo le maʻisuka.

Vitio - fautuaga i luga o le auala e saʻo ai le fuaina o se faʻasologa o le inisalini mo le maʻisuka tasi ma aso taitasi:

Le auala e fuafua ai le fua o le insulin

Ole fuaina o le tui o le inisalini e tatau ona faia ma le faʻaeteete, e faʻaaoga ai nisi ituaiga o faʻamatalaga. Ia mautinoa ia iloa lou lava mamafa ma le gaʻo i le aso ma i le tasi taumafataga ina ia mafai ai ona fuafua le fua saʻo.

O le faagasologa o le fuafuaina o le fua o le hormone e suitulaga mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1

Afai e mafatia se tagata i le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini faʻatulagaina e na o le pau lava le mea e te faʻaaogaina pe afai e te faʻaaogaina se tele o faʻamatalaga. O le mamafa o le tino o se tagata e fuafua le fuainumera o vaega o fualaau faasaina.

E faʻapefea ona filifili se fualaau o le inisalini mo se tagata maʻi ma le mamafa o le mamafa? Afai o le tagata maʻi e sili atu le mamafa, e tatau ona faaitiitia le faasinomaga, ma afai e leai se mamafa, e tatau ona faateleina le faasinomaga.

O faʻataʻitaʻiga nei e mafua mai i lenei:

  1. 0.5 iunite / kg o le mamafa mo i latou ua leva ona maua i le maʻisuka ituaiga 1.
  2. O le fua faatatau e tatau ona 0.6 iunite / kg o le mamafa o le maʻi pe afai na maua le maʻisuka pe a ma le tausaga talu ai, ae o faʻamaoniga uma o le soifua maloloina o le a tumau lelei ma lelei.
  3. O le faasinomaga e tatau ona 0.7 iunite / kg o le mamafa o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1, ae o ona faʻamaʻi maloloina e le mausali.
  4. Afai e tulai mai se tulaga pe a matauina le tauvaga i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le tau e tatau ona 0.8 iunite / kg.
  5. Afai e atiaʻe e le tagata le ketoacidosis, o le faasinoupu mo le inisalini i le maʻisuka e tatau ona 0.9 iunite.
  6. Afai o se maʻi e maua i le maʻisuka o le tamaititi poʻo se maʻi maʻi i le tolu tolu masina o le maitaga, ona fuafua lea o le inisalini i luga o se faailo o le tasi unite / kg o le mamafa.

O le faʻalavelave e tupu pe a uma ona sili atu i le 1 le iunite / kg o le mamafa o le tagata. E ui o le fua o le insulin mo tagata taitoatasi o le a eseese. O le uluaʻi faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia e se faʻailoga e le silia le 0.5 iunite. ae mafai ona faaitiitia. O lenei vaitau ua taua o le "honeymoon" o le atinaʻeina o le maʻi. Ae o le faʻaofiina o le inisalini o le a manaʻomia ona faʻateleina.

Afai e faʻaaogaina se vailaau umi, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga i le mea moni e faapea, o le hormone e gaosia i se tulaga masani lelei. O le a tatau ona tuiina lenei fualaau faʻalua i le aso, ma i le tutusa o vaega mai le aso o le vailaʻau.

E faʻapefea ona fuafua se faʻasologa vave o le inisalini? E tatau ona faʻaaogā aʻo leʻi 'aʻai, pe a fuaina le inisalini, o le XE index (bread bread units) e faʻaaoga. Ina ia iloa pe o le a le tele o le carbohydrate i le aso e faʻaumatia, e tatau ona e iloa le aofaʻi o calorie 'aina.

O nei faailoilo e taua tele ina ia iloa ai le kulukose. Mo se aso, e manaʻomia e le maʻi ona faʻaumatia mai le 70 i le 310 g o meaʻai. O lenei voluma o gaʻo meaʻai e tutusa ma se tau mai le 7 i le 31 XE. E fautuaina e vaevaeina i latou i le aso atoa.

I le taeao 4-8 XE faʻaaogaina, i le aoauli 3-4 XE, ma i le afiafi e oo i le 4 XE. 4-5 XEs ua faʻaumatia mo taumafataga masani. O le filifilia o fualaau faasaina e faalagolago i faailoga a tagata taitoatasi. E tusa ai ma le tulaga, o le suʻega o le inisalini o gaioiga eseese o gaioiga ua fuafuaina.

O vailaʻau e iai se gaioiga pupuu e tatau ona faʻatonuina e le silia le 28 iunite.

O le vaega muamua o le faʻamautuina o le anapogi glycemia. Afai o le tagata gasegase o le glycemia, ma le manava gaogao, e sili atu nai lo le 7.8 mmol / l ua maeʻa ona faatulaga, ona taofi lea o le faʻaaogaina o laupepa e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka o le a manaʻomia. Nai lo lena, e manaʻomia lou faʻaaogaina o se vailaau faʻasaina e iai le umi o le 0.2 iunite / kg i le aso e tasi.

Ona e manaʻomia lea e faʻaopoopo le fualaau i le 4 iunite i aso uma 4, pe e mafai ona e faia lenei mea i aso taʻitasi uma. O le siitaga e 2 iunite. Afai i le taimi o le faasaʻoina o le glycemia i lenei vaitau pe a uma le faʻatulagaina, o le numera o le inisalini e fausiaina, lea e silia ma le 30 iunite, ona tatau ai lea ona talepeina le tele o le vailaʻau mo lua inumaga.

O le mamafa o le afiafi e tatau ona itiiti ifo nai lo le taeao.

O le laasaga lona lua o le faʻasaʻoina lea o le postprandial glycemia (pe'ā uma ona 'ai). A oʻo i le maualuga o le glycemia ao leʻi 'ai e oʻo i se faailoilo e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l, e tatau ona e amata puleaina le suka pe a uma ona' ai. Mo lenei, o le vailaʻau o le vailaʻau faʻatasi ai ma se aafiaga puupuu e faʻafetaui.

A maeʻa ona 'ai, o le glycemia e le sili atu i le 10 mmol / L. Afai o le glycemia pe a uma ona 'ai e le sili atu i le 10 mmol / l, ona maua lea e le tagata maʻi le faʻamalosia o le inisalini. O le tagata gasegase e mafai ona faʻaaoga vailaʻau papalama ua fuafuaina e faʻaititia ai le maualuga o le suka.

Ae e naʻo le taimi e mafai ai ona ausia le maualuga o le glycemia. E le gata i lea, e tatau ona e amata faʻaaoga le saogata.

Afai e sili atu i le 10 mmol / l le maualuga o le suka, pe a uma ona 'ai, e tatau ona sui le afa o le inumaga o inisalini e aofia ai fualaau faʻasaina, ma faʻateleina le faʻaaogaina, sui i fualaau faʻamalosi vave.

O nei faʻatusatusaga o le a fesoasoani e tausia le soifua maloloina lelei. E fautuaina e faʻatau se glucometer e iloilo ai faʻamatalaga. O faʻatatau uma e tatau ona saʻo, aua o se mea sese e mafai ona taugata ai le olaga o se tagata.

O tagata uma lava e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ao le i fuafuaina le tele o vailaʻau o inisalini, e tatau ona asiasi i se fomaʻi faapitoa ma talanoa auiliili faʻatasi ma se fomaʻi fomaʻi e uiga i le fuafuaina o le fualaau o fualaau.

Le fua saʻo o le fua o le insulin

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tele lea e lamatia ai ona aʻafiaga. Ina ia ola atoatoa ma galue, o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le ala sao ma le malolo, ia amanaʻiaina le faʻasologa o fuainumera o oloa ma ave insulin. O fea o le fua o le insulin o le masani i se mataupu faapitoa, pe faapefea ona fai saʻo Filifilia se tui o le inisalini?

Faatalanoaga ole tui ole inisalini

Suʻega Faʻapitoa Insulin se vailaʻau e iai le galuega o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, e tatau ona e ave i luga o se manava gaogao. O lenei fualaau faasaina ua faatonuina e tusa lava poo le a le mea e faaaoga e le tagata maʻi inisalini puupuu. O le vave faia o tui insulin e amata ai a latou taga 2-4 itula pe a uma le pulega.

Ina ia filifili le sao saʻo, i le tasi aso e aunoa ma le 'aina o le taeao, fua le maualuga o le suka o le toto ma se glucometer, ma i le aso lona lua, 3 itula pe a uma le' aiga o le taeao, fua le kulūkose. E tatau ona faatusatusa faailoga. Aʻo faʻatusatusa tui ole faʻaaogaina ole inisalini Fai mai Forsham:

(mg /% - 150) / 5 = tatou maua ai se tasi o fua o le inisalini lautele

Faataitaiga: glycemia 180 mg /%. O lea (180 - 150) / 5 = 6 iunite

Afai o lau faitauga e sili atu nai lo le 216 mg /%, e le fuaMoshema e tatau ona vaevae le eseesega e le 5, ae e 10.

Faataitaiga: glycemia 220 mg /%, fuafua e tusa ai ma le fua (220-150) / 10 = 7 iunite

Iloilo le fua o le inisalini puupuu

Ipu pupuu, e pei o Apidra ma Humalog, fesoasoani lelei e togafitia le maʻisuka. O le faʻamoemoeina o lona manaʻoga e faigofie tele, mo lenei mea e tatau ai ona fua le fua o le toto toto. Afai o le aso e masani ma tulaʻi pe a uma le 'aiga o le afiafi, ona tatau lea ona e tui inisalini i le afiafi.

Ina ia saʻo le fuaina o le metotia, e tatau ona e amanaʻia meaʻai o le tagata maʻi, gaoioiga faaletino i le gasologa o le aso, faʻamaʻi faʻatasi ma le tagofia o vailaʻau.

O le inisalini e fai si umi e tatau ona 5-15 minute ao lei faia se taumafataga, talu ai ona o le Humalog e faʻaitiitia ai le suka 2.5 taimi, o le maualuga ole dose o Apidra e tatau ona 2/3 o le dose ole insulin, ma Novorapid 0.4 o lenei fua.

E tatau ona maitauina o le fualaau mo se faʻamaʻi fou ua maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi e 0.5 U / kg, mo se faʻamaʻi e sili atu i le tausaga - 0.6 U / kg, i tulaga ogaoga o le 0.8 U / kg, ma le tolu semesa o le maʻitaga 1.0 PIECES / kg.

Matou te fuaina le metotia manaʻomia e tusa ai ma le fua faʻatatau: aso faʻapitoa ED * tino / 2

Faataitaiga, afai e te manaʻomia 0.6 PIECES o le inisalini i le aso, ma o lou tino o le 80 kilokalama, ona tusa ai lea ma le fua (80 * 0.6) / 2 = 24, ona tatau lea ona e aveina le 24 iunite o le inisalini i le aso.

Inisini Injection Technique e tatau ona saʻo, a leai e mafai inisalini luga lea e ono tupu i vaivaiga, gasegase, vevela, ma le vomiting.

O le togafitiga o insulin o se vaega taua o le ola o maʻisuka uma, o le tausisia o tulafono uma ma faatonuga a se fomaʻi e le o toe mamao ae faatagaina oe e mumusu e ave le inisalini faafomai.

E faʻapefea ona faʻatusatusa saʻo le fua o le insulin mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka (Algorithm)

Ole togafitiga o insulin i le taimi nei ua naʻo le pau lea o le auala e faʻaʻumiʻumi ai le soifua mo tagata e iai le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le saʻo lelei o le fuainumera o le insulin e mafai ai e oe ona maualuga le mimita i le gaosiga masani o lenei hormone i tagata soifua maloloina.

O le vailaʻau filifilia algorithm e faʻalagolago i le ituaiga o fualaau oona ua faʻaaogaina, o le tulafono filifilia o le togafitiga o insulin, nutrition nutrition and characteristics physiological characteristics of the patient with diabetes situs.

Ina ia mafai ona fuafua le fua muamua, ia fetuutuunai le aofaʻi o fualaau e tusa ai ma le gaʻo i le taumafataga, faʻamalosea le hyperglycemia episodic e talafeagai mo tagata uma e maua i le maʻisuka.

Ma le mea mulimuli, o lenei malamalama o le a fesoasoani e aloese ai mai le tele o faʻafitauli ma maua ai le tele o tausaga o se soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga