Aiseā ma i lalo ifo o ā faʻamaʻi e maua ai le ate i le tele o le cholesterol?

O le tino o le tino o se tino lelei atoatoa, e faia i le natura, lea e leai se mea e sili atu. O mea uma e faʻapipiʻiina e totoga i totonu e fai ai a latou galuega patino, ma faʻaaluina le tele o metabolites e sili atu ao latou faia. O le tagata o se faiga paleni. Aisea la e mafua ai le tele o le cholesterol leaga i le ate? Pe atonu foi e le o mea leaga uma?

O le matafaioi o le cholesterol i le tino

O le Cholesterol o se vaega taua o siama siaki. O le mea mulimuli, e pei o le sanuisi, o loʻo aofia ai totonu ma fafo atu o le phospho- ma glycolipids ma se palapala eleelea i le va oi latou. Cholesterol o loʻo i le totonugalemu, taʻalo i le vaega o se faʻamalo, o le faʻamautuina o le elasticity ma se ituaiga faamama e puipuia ai le saolotoga o felauaiga o mole mai le tasi cell i le isi.

Talu ai o siama uma o tino ei ai a latou lava membranes cytoplasmic, o le cholesterol o loo i ai i totonu o gaʻo uma. E maua ai ia i latou le foliga ma le elasticity i luga o se vateatea lautele. E faapena foi e tatau ai:

  • faʻasologa o hormones o grenia, o fafine ma tamaʻitaʻi,
  • o le gaosiga o meaola suamalie, lea e faʻapalapala ai meaai i totonu o elemene elemene digestible,
  • liliu le mea faʻapitoa D i se vailaʻau atoatoa,
  • sili atu le lelei o le faʻaaogaina o vailaʻau oona gaʻo gaʻo.

E maua mai i le ate, e ui lava o isi gaʻo (epithelium o gaʻo, intestine, selu) e aofia ai i le gaioiga. E le gata i lea, o nisi o vaega e sau mai fafo ma meaai. O le vailaʻau o le cholesterol mai le mea o loʻo i ai meaʻai e muamua ona ulu atu i le ate. O le mea lea e tupu ai le fesoʻotaʻiga ma puluvaga ma le faʻavaeina o lipoproteins, lea e tufatufa atu i le vaitafe i le nofoaga ole manaʻoga ma auai i le tele o gaioiga o meaola.

O le eseesega i le va o lipoproteins ua na o le fua faatusatusa o le cholesterol i pulu. Afai ei ai le tele o porotini, o le tele o lipoproteins e tele, ma o le maualuga e maualuga. O le vaega laʻititi o le polotini, o le faʻaitiitia o le maualuga o le gaʻo-gaʻo-protein ma faʻaitiitia ai lona tulaga faaletino. Ae, pe o le a lava, o le lipoproteins e paʻu'ū i lalo, ma o le faʻamavaeina o mea e maua e le manava, i se tulaga maualalo - e ala i gaʻo ma le paʻu.

Faatasi ai ma le tele o le faasaolotoina o lipoproteins e aofia ai le cholesterol mai le ate i le toto ma / poo le aveeseina o mea ua faaleagaina, o se setete o hyperlipidemia e atiina ae. O le a le sili atu le matautia pe afai o le puipui o totonu o vaa e leʻi faaleagaina e toxins poʻo suiga i le toto. Ma i le matua, o le lamatiaga o le atiina ae o ia mea leaga, o lona uiga o le maʻi cardiovascular, e faateleina tele. O lenei mafuaʻaga e mafua mai i faʻamaʻi eseese, amio leaga, faʻaalia i le atuatuvale.

Le lipoproteins maualalo maualalo e sili ona lelei tele ina ia mafai ai ona faamaufaailogaina gaioiga e mafua ai, o lona uiga e leai se mea "leaga" io latou mafaufauga. Ae ui i lea, ona e leai se pulea e le tagata lava ia! O le cholesterol televave muamua o le "agalelei" e faʻapipiʻiina i le membrane o sela o le vevela lapisi. Ae o le a faʻapupulaina le le mautonu i totonu ia i latou, faʻaumatia ai i latou, ma ua oʻo atu i tua atu o le moli-mama - i le mafiafia o le puipui. O le mea lea ua fausia ai plaka atherosclerotic, lea e faʻaitiitia ai le lumenia o toto toto ma o le autu autu o le atherosclerosis.

E faapefea la ona fesoʻotaʻi le ate ma le cholesterol? Aisea e tupu ai le hypercholesterolemia? Ma o le a togafitiga e mafua ai le afaina o le faamama autu o le tino?

Sini o le cholesterol i le ate

Cholesterol e gaosia i le ate ma mai le pito i luga e afaina i protein i totonu o lela o le ate. O le faagasologa e oʻo atu i le 20 faʻasologa o filifili, e alu i auiliiliga e le talafeagai. O le mea sili e malamalama ai, o le lipoproteins o le maualalo o le tino (e tele a latou cholesterol ma sina polotini). Ma, i totonu o le ate, i lalo o le faatosinaga o ni enzymes faapitoa, o le vaega o le gaʻo gaʻo ua paʻu i lalo, ma o le fua faatatau o le fusi gaʻo-fesuiaiga o le fesuiaiga e ese mai i le protein: lipoproteins maualalo maualalo.

Latou te ulu atu i le toto ma ua feaveaʻi i totonu o le tino. Lē manaʻomia le puʻeina o le cholesterol ma faʻaaogaina mo lona faamoemoega faamoemoeina. O totoe o le lipoproteins ua le maualalo ma le maualuga o le cholesterol ma le maualuga maualuga o le concentration o le palatini ua aveesea mai i sela e toe foi atu i totonu o le toto. E taʻua i latou o lipoproteins maualuga.

HDL faʻasalalau i totonu o le toto, ma toe ulufale atu i le ate. O le tasi afa oi latou e avea ma faavae mo le faʻapipiʻiina o meaola suamalie o loʻo i luga ole talo. E ulu atu i le gallbladder ma o loʻo teuina iina. I le taimi o se taumafataga, ua lafoina le talo i totonu o le manava ma ua aʻafia i le faʻalaumalie. O le cholesterol e le faʻaaogaina ua "maeʻa" i meaola ninii, ma o taunuuga o metabolites e sili atu i feces. O le afa lona lua e amata i se lio fou o le lipid metabolism.

O le Cholesterol e fausiaina i le ate i lalo o le vaavaaiga o lona faʻaogaina i le toto: faʻatasi ai ma le hypercholesterolemia, o le faʻasolosolo e faʻagesegese lemu, faatasi ai ma le hypocholesterolemia e faatelevave. O le hepatocytes soifua maloloina e mafai ona faatumauina tulaga masani o le cholesterol mo se taimi umi, e ui lava i se olaga atherogenic (e ai le tele o meaola manu, ulaula, ava malosi, popole, leai se faamalositino, oona).

Ae o loʻo i ai se tapulaa i mea uma: o le a mautinoa lava le oʻo mai o se taimi e le mafai ai e le ate ona toe faʻatonutonu lelei le cholestelemia. O nei faʻalavelave faʻasoesa i totonu o le tino e mafua mai mafuaʻaga autu e fa:

  • faaumiumi ma le le pulea le faaaogaina o cholesterol mai fafo,
  • le toesea po o le le lava o numera o le tagata e taliaina le cholesterol mai le toto,
  • faateleina le gaosiga o a latou lava cholesterol,
  • lona le faʻaleleia o le faʻaleleia.

O le tele o meaʻai, o togafitiga o okeni o loʻo aofia ai i le faʻapipiʻi ma le metabolism o le cholesterol, o le a mautinoa lava e taʻitaʻi atu ai i lona le atoatoa, ona oʻo ai lea i faʻamaʻi faʻamaʻi. Muamua lava, i se suiga i mea faʻapitoa o le kemikolo o le talo, lea e faʻaosofia ai le fausia o maʻa i le gallbladder, ma le maualuga o le maualuga o le LDL i le toto, e faʻaalia i atherosclerotic deposits i pa puipui. I le mea mulimuli, o mea uma o le a faʻauʻu i le atinaʻeina o togafitiga tutoʻatasi: maʻi gallstone ma atherosclerosis.

Afai tatou te naʻo luga o se tasi o le fofesa o le lipoproteins, e tatau ona tatou iloiloina atili auiliiliga o le "ate ma le cholesterol" system: o le a le faʻamaʻi e faʻafefea ai le fegalegaleaiga lelei?

O a faʻamaʻi e maua mai i le ate le tele o cholesterol

O le faʻaalia masani o le aofaʻiga o cholesterol mai le 3.6 i le 5, 2 mmol / L. O mea uma i tua atu o le pito i luga e taua o le hypercholesterolemia. O le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e faateleina i le hypercholesterolemia ona o le lipoproteins maualalo, lea e lauiloa o le "leaga" cholesterol.

O lea la, o a faʻamaʻi e mafai ona maua ai e lesesese o le ate le tele o le "leaga" cholesterol?

  1. O le faateleina o le lipoproteins o le toto (faʻatoʻatelega, gasemalamia o meaʻai, hypothyroidism, pancreatic poʻo le kanesa o le prostate, maʻi o le maʻisuka, maitaga, hyperplasia cortical adrenal, le faʻaaogaina o le maʻisuka, ma nisi vailaʻau), o le ate na faʻapipiʻi sili atu nai lo ona suka cholesterol, galuega. O iinei e le tuuaia ai o ia mo soʻo se mea.
  2. O se faʻaopoopoga o mea e maua i le lipoproteins maualalo maualalo e matauina i cholestasis. O le LDL e amata ona sopoʻia puipui o le pepese pe a mavae le faʻalauteleina o taimi ma faʻapoto mai ia i latou ua faʻasalalauina i totonu o le toto. O ia tulaga e atiae faatasi ma cholelithiasis, o le fesuiaiga o taalavale e ala i le volumetric formations, faavasegaina o le maile o le iniseti mai fafo e tupu mai i le ate.
  3. Faatasi ai ma le cirrhosis, o le "leaga" cholesterol e mafua ona o le hypertrophy o sela o le ate i uluai vaega o le maʻi. Mulimuli ane, latou atrophy ma ua suia i mea filogia. O le mea lea, i laasaga faaiu o le faagasologa, o le "leaga" o le cholesterol e toe foi mai i le masani, ona laʻititi loa lea o lona tulaga. I le taunuuga o togafitiga, o le aofaʻi o le cholesterol e mafai ona faʻateleina ona o le lipoproteins maualuga, talu ai e le toe mafai e le hepatocytes ona gaosia.
  4. O le tulaga lava e tasi e tupu i le hepatitis o soʻo se oioio poʻo le faʻaleagaina o le ate, ona o le le mafaia o le ate e oʻo atu ai i le cholesterol synthesis. O maualuga maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le numera o lipoproteins maualuga e le faʻaumatia e le maʻi maʻi.

E faʻapefea ona siaki le tulaga o le ate

E seasea, o le a alu se tasi "mai le lanumoana" e siaki le tulaga o le ate. O le tuʻi i le gaioiga atonu o nisi o faʻamaʻi o le ate:

  • le faʻavauvau pe faʻanoanoa le tiga i totonu o le saʻo saʻoga,
  • faʻalauteleina o le ate, faʻafuaseʻi ona maua i le suʻeina o le suʻega o le tino poʻo le suʻesuʻeina e le tagata lava ia,
  • le fiafia, masani ona oona, tofo i le gutu,
  • leiloa le mamafa o le mamafa
  • o foliga vaaia o le pisia o le sclera poo le paʻu.

Mo le suʻesuʻeina muamua, o le suʻesuʻeina o le toto o le plasma o le toto, o loʻo taua foi o suʻega o galuega ole ate. E aofia ai le fuafuaina o le aofaʻi o enzymes faʻamaonia, le tele ma le maualuga o le pigry bilirubin ma le aofaiga atoa o le protein ma le albumin na faia e le hepatocytes. Ina ia siaki le tele o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le ate, o le lipid profile e faia. Afai e manaʻomia, e mafai ona latou faʻasino atu i ni suʻesuʻega faʻapitoa e uiga i le tulaga o loʻo galue ai le okeni. O taunuʻuga e iloiloina faʻatasi ma se suʻesuʻega o le ultrasound ata o le ate ate.

A o le mea e ono mafai ai, o faʻamatalaga masani o le ate e le faʻaesea ai le atinaʻe o le hypercholesterolemia mo isi mafuaaga. E ui o lenei okeni taua e tatau foi ona puipuia, e pei o isi.

O le a lenei mea

Cholesterol o se mea e manaʻomia e le tino mo le atinaʻe lelei o le ponaivi o le tino, o le faʻavaeina o hormones, o le tuʻufaʻatasiga o vitamini, o le gaioiga o le faʻaoʻoina o le tino ma le fausiaina o siama.

O le tele o le mea e maua mai i le ate, ma na o se vaega itiiti e faʻapipiʻiina i isi totoga ma fusi. I le tino o se tagata matua, e tusa ma le 1 g o se vailaʻau e gaosia i le aso, lea e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai le talo, fausia ai sela, ma faʻapipiʻi vailaʻau vailaʻau eseese. A maeʻa nei faiga, e sili atu le maualuga o le lipids, ma o le paleni e tumau i le va o le taumafa ma le taumafa.

Matafaioi i le tino

Ae, pe a tupu aʻe le maʻi o le ate, po o se tagata e taumafaina tele gaʻo, o le paleni lenei e faʻalavelaveina, ma ua amata ona ulu atu le lipids maualalo i le toto, e oʻo atu ai i faʻamaʻi o cardiovascular ma isi faiga.

O le mafuaʻaga mo le tuʻuina atu o gaʻo maualalo maualalo e mafai ona inu vailaau: hormones steroid, tui faʻamataʻu tautala, togafitiga ma le le talafeagai o filifiliga o vailaʻau mo le maʻisuka.

Isi mafuaaga mo le faateleina:

  1. Vaʻaiga faʻasologa.
  2. Faʻaleagaina o le tino ma lauroid.
  3. Le lava o le chromium ma le vaitamini E i le tino.
  4. Faʻailoga o le Renal ma le ate.
  5. Pancreatic maʻi.

O mafuaʻaga autu o le faʻalauteleina o le: masani ona faʻaaogaina meaʻai gaʻo, gaosia o meaʻai, ola faʻalēmalie, le i ai o uiga leaga. O nei tagata e masani ona atiaʻe le faʻamaʻi o le gasegase - o se faʻamaʻi pe a suia fula o le ate e lipids.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamaʻi, o le hepatocytes o loo lofia i gaʻo e amata ona mumū - gasegase o le hepatitis, poo le steatohepatitis, e atiina ae. I le taimi lenei, e mate le tino o le ate ma amata ona sui e ala i le fesoʻotaʻiga o le tino, o galuega a okeni e faʻavaivaia, e mafua ai faʻafitauli, cirrhosis o le ate poʻo le kanesa.

O le Cirrhosis o soʻo se tupuaga e toetoe lava o taimi uma e ō mai faatasi ma le faateleina o le cholesterol. E mafua ona o le ate e le mafai ona feagai ma le aveeseina o le tele o lipids mai le tino, ae i le taimi lava lea e faʻaauau ai ona faʻapipiʻi nei mea. I le tele o tagata gasegase e maua ai faʻamaʻi pipisi, o le a amata ona faʻapipiʻi totogo cholesterol, faʻateleina le ala o le maʻi.

Auala o le ulu atu i le tino

O le ate ma le cholesterol e fesoʻotaʻi i le fausiaina o talo. E maua mai i le lipid molecules i le hepatic pipisi e maua ai meaola, lea, pe a uma ona tuʻufaʻatasia ma palatini, e gauai i totonu o le toto.

E tele le gaʻo ua toe faʻafoʻi i le ate, faʻasolosolo, alu ese i le tootoo laiti ma tuʻu ai le tino ma feeseeseaʻi. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o le faʻasalaga ma le alu ese o le talo, ua faʻalavelaveina, ua faʻataunuʻuina - o nei mea uma e mafua ai le faateleina o le cholesterol i le toto ma le tino.

Faailoga o le lipid metabolism

Dyslipidemia poʻo le faʻaleagaina o le lipid metabolism e aʻafia ai e le gata i le ate, ae o isi tino o le tino ma mafua ai le tele o faagasologa o se natura mataʻutia pe masani. Ma talu ai ona o fesoʻotaʻiga uma e fesoʻotai i totonu o le tino, o le faʻalauiloa o le cholesterol e aʻafia ai foi le aofaiga o isi lipids: triglycerides, fatty acids, phospholipids.

O le solia o le gaosiga o nisi lipids e mafua ai le faateleina o le faʻasologa o isi vailaau, ae o le tele o taimi e faʻaleagaina ai le gasegase e manatu o se faateleina i le maualuga o triglycerides ma le cholesterol i le tino.

O faailoga autu o le dyslipidemia:

  1. Faʻavaeina o xanthomas ma le xanthelasma i luga o le paʻu ma luga o manoa.
  2. O le mamafa.
  3. Faʻalautele le ate ma faʻalelei.
  4. Faʻafitauli Hormonal.
  5. Faʻaleagaina o fatugaʻo.

I le solia o le lipid metabolism, ua iloa ai faailoga i totonu e faalagolago i le sili atu ma leai se lipids.

Faailoga o maualuga maualuga le lipid:

  1. Tigā toto maualuga.
  2. Le atinaʻe o le atherosclerosis.
  3. Le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa.
  4. Tigā.
  5. Taumafa ma faʻafitauli.

Faʻatasi ma nisi o gasegase, fatuga o meaʻai ma umi le anapogi, faʻateleina le dyslipidimia, lea e fesoʻotaʻi ma le le lava o le lipids.

Faailoga o le maualalo o le lipid:

  1. Le vaivai o le tino.
  2. Paʻu paʻu, faʻasalaga o fao.
  3. Lulu o lauulu.
  4. Faʻamatalaga inflammatory i luga o le paʻu, eczema.
  5. Neprosis
  6. Gaioiga faʻatoʻa fanau.
  7. Menstrual faaletonu.

O le leai o lipids e mafua ai le faʻalavelave o le fesuiaiga o vitamini gaʻo, ma aʻafia ai le maʻi o le thyroid. Afai e iloa le maualuga o le lipid i totonu o se tamaititi, ona aafia ai lea o le tino ma le mafaufau.

Faiga faʻataʻitaʻiga

I le tele o taimi, o le cholesterol maualuga e le o faʻaalia i ni faʻaaliga manino, ma e na o le faʻaaogaina o faʻamalositino suʻesuʻega e mafai ona iloa. O foliga vaaia o faʻamaoniga e taʻu mai ai mo se taimi umi ua mafatia le tino mai le gasegase o le gasegase. O le suʻesuʻeina o lona maualuga, faʻapea foʻi isi faʻafitauli i le tino, e amata i se tala faʻasolopito ma suʻesuʻega o le maʻi.

O le a le mea o aofia ai i le asiasiga muamua:

Suesuega o le soifua maloloina o le maʻi, faʻamaoniga o maʻi tuga.

  • Aoina mai o faʻamatalaga e uiga i le soifuaga: mea taumafa, taimi ole ava malosi.
  • Asiasiga: palpation o le tino o le manava, suʻesuʻega o le paʻu, iloiloga o le mamafa o le tino, mamafa o le mamafa.
  • Fuagafanua: o afea ma pe o le a le mamafa o faailoga ua atiaʻe.
  • Ole suega faigofie lea e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le cholesterol o se toto atoa.Ae ia maua se ata lautele o le soliga, e tatau ona suʻe le maualuga o lipine uma e faʻaaoga ai le lipid profile.

    E masani lava, o le aofaʻi o le cholesterol e le tatau ona sili atu i le 5.3-5.4 mmol / L, o se faʻaopoopoga faʻatupulaia i le 6 mmol / L e mafai, o se isi faʻatelega e iloa ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli - sili atu, o le tele foi lea o le mafai ona atiaʻe pathoces cardiovascular. O le auiliiliga e mafai ai ona e fuafuaina le tele o gaʻo maualalo ma maualuga, ma le maualuga o le lipids e le o iai se galuega faapitoa, talu mai le sili atu le lelei. Ae o le maualuga o LDL e le tatau ona sili atu i le 3.9 mmol / L.

    Ina ia mafai e suʻega ona faʻaalia le sao, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

    1. O le aso ao leʻi faia le suʻega, faʻatasi ai ma falai, meaʻai vevela ma soʻo.
    2. Aua le faʻafefe i le afiafi o le suʻega.
    3. Aua e te ulaula i le taeao seia oʻo mai le toto.
    4. I se tasi aso ao lei faia le auiliiliga, taumafai e vavaeeseina le atuatuvale faaletino ma faalemafaufau.

    E mafai ona e filifilia le maualuga o le cholesterol i le toto e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa e mafai ona faʻatauina i le falemaʻi. Ae o ia auala e le mautinoa ai le 100% o le iuga. O ituaiga eseese e mafai ona aafia ai faailoga, mo se faataitaiga, o le vevela ma le susu. O le mea lea, ina ia mafai ai ona iloilo lelei lona tulaga i le toto, e tatau ona faia suʻega i fale suʻesuʻe suʻesuʻe faapitoa.

    Faʻafefea ona faʻasalalau le gaosiga?

    Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona e faʻaaogaina mea na mafua ai sea solia. E manaʻomia e tagata maʻi ona mataʻituina a latou meaʻai ma mamafa, faʻamalosia gaoioiga faaletino, lafoai le ava malosi. I le i ai o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona matauina e se fomaʻi ma mulimuli i fautuaga togafitiga.

    O fualaau sili ona lauiloa e faʻaitiitia ai fuainumera. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le taofiofia o le gaosia o se enzyme e aafia i le faʻapipiʻi o lipoproteins maualalo.

    Le faiga o gaoioiga a statins

    E le gata i lea, o nei vailaʻau e mafai ona faʻamaopoopoina le totoina o le toto, faʻaitiitia le mamafa i totonu o le veli vevela, taofia le fausiaina o fusi toto ma pusa atherosclerotic, ma maua ai sina aafiaga faʻaleaga-inflammatory. Ua faʻamaonia e mafai ona faʻaitiitia e le fuainumera le tulaga lamatia o le atiina ae o le gaselase ma gaʻo pipisi i le vailaʻau siama.

    E i ai le tele o augatupulaga o fualaau oona i totonu o lenei vaega, ae o tagata tomai faapitoa ua fautuaina le fuainumera sili ona saogalemu mo le ate, fualaau faasaina: Simvastatin, Lovastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin, Atorvastatin.

    O talone acid e faʻaaogaina luga ole talo, fai nisi e le o galulue. Ona o lenei gaioiga, e faʻaaoga ai e le ate le tele o le cholesterol e faia ai mo le le lava o mea aoga. O nei vailaʻau e aofia ai: Colestipol, Cholestyramine, Kolesevelam. E masani lava ona faʻasolosolo ona faʻaaogaina tagata sailiili o meaola bile, talu ai e leai lava se aafiaga leaga i le tino.

    Bile Acid Sequestrants

    Fitirate e fesoʻotaʻi foʻi ma meainu o le suka - o la latou gaioiga o le faʻamoemoe lea e faʻaitiitia le gaosia o le cholesterol ma triglycerides e le ate. O le gaioiga o fualaau oona e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le gaioiga o le enzymes lea e paʻu ai le palapala ma le maualalo. Fibrates faʻamautu lelei le faʻavaeina o le toto, o lea ua faatonuina ai mo le atherosclerosis ma mo gasegase e le o fesoasoani i meaai ma togafitiga ma isi auala. Fiprates e aofia ai: gemfibrozil, faʻamalosi, bezafibrat.

    Hepatoprotectors ua faatonuina ina ia tausisia pea le gaioiga masani o le ate ma aveese ai gaʻo maualalo maualalo mai ona sela. Ua na o se vaega o togafitiga faʻapitoa ma mo maʻi na maua i faʻamaʻi faʻamaʻi. Le mea pito sili ona aoga: E manaʻomia, Ursosan, Faʻailoga, Heptor, Heptral. O se faʻaleleia o le faʻaleleia o le hepatoprotective o loʻo i ai i sauniuniga e faʻavae i le atisosisi ma le suauʻu popo.

    Isi fualaau e faʻaitiitia ai lona faʻasologa:

    1. Omega 3, Omacor, Fuauu Fagota - faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol, lagolago le faʻatinoina o toto toto.
    2. Lipoic acid - e faʻamalosia ai le ate, faʻasaʻo le gaʻo ma gaʻo gaʻo.
    3. Vitamini B12, B6, B9, acicoticic acid - faʻaitiitia le maualuga o se mea i totonu o le toto.

    E tele vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻasalaga o le cholesterol ma faʻaititia lona aofaiga i le toto, o lea e te manaʻomia ai lau vailaau ma filifili lau vailaau, ma e suʻe suʻega i taimi o togafitiga e mataituina ai le lelei o togafitiga.

    Le taua o mea taumafa

    Ina ia mafai ai ona faʻavasegaina le gasegase o le lipid ma lalo ifo o le cholesterol, e tatau ona pipii i se meaʻai. E sili le mulimuli i se numera o mea taumafa 10 poʻo le 14. O le fea laulau e sili ona talafeagai, e tatau ona e fesili i lau fomaʻi pe a uma ona pasia le suʻega.

    Soʻo se mea taumafa i lalo ifo o le cholesterol e faʻaalia ai le le faʻafefeteina o mea faʻafefete, gaʻo, suamalie, ulaula ma kuka. Sausa, gasegase gaʻo, gaʻo malolosi e leai. E fautuaina ina ia faaitiitia le taumafaina o suti, falaoa, meaʻai gaʻo, iʻa ma meaʻai susu ma meaʻai gaʻo maualuga.

    Mea aoga mo le ate:

    Mea aoga ma mea leaga mo le ate

  • Berries
  • Laʻu suamalie fou.
  • Turkey
  • Meaʻai maualalalo ma iʻa.
  • Fuamoa (aemaise lava o palatini).
  • Sour-milk products.
  • Garlic, aniani.
  • Beetroot.
  • Avaka
  • Olive olive
  • Fualaau Sesame.
  • Legumes.
  • Fugalaau
  • E aoga tele le ate - o loʻo aofia ai le tele o mea e aoga mo le tino. E sili ona lelei le 'ai o le ate o moa, popo ma le lapiti - e aofia ai le 40 i le 60 mg o le cholesterol. I totonu o le ate o le ate - e oo atu i le 100 mg, ma le puaa - e oo atu i le 300 mg o le cholesterol, o lea e tatau ai ona vavaeese mai le taumafataga seʻia oʻo lava i le maualuga ole lipids i totonu o le tino.

    O le ate o le iʻa o loʻo i ai foi le tele o cholesterol: i le ate o le cod e tusa ma le 250 mg, ma i le ate o le burbot - sili atu i le 600 mg. O le mea lea, o le ate o le iʻa ua matua vavae ese mai le taumafataga, ma ua fautuaina tagata gasegase e faʻaaoga fuala, samasona, fate, ma sardines.

    Fofo o fale

    Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e faʻaaoga vailaau masani. Tubage ua manatu o le auala pito sili lea ona aoga mo le faʻamamaina o le ate. O lenei metotia e mafai ai ona e aveesea toxins ma mea oona mai le ate, faʻamama le talo mai le faaputuga o le bilirubin ma le cholesterol, ma taofia ai foi le fausia o maa cholesterol.

    Mo le faʻatinoga o le faʻatinoga, e tatau ona e faʻaumatia se sipuni o le magnesia poo le sorbitol i totonu o se ipu malamalama o vai inu vevela e aunoa ma le kesi ma inu le vaifofo e maua ai. Ona manaʻomia lea ona e taoto i lou itu taumatau, faʻaaogā se paʻu mumu i le ate ma taoto mo le 2 itula. Afai ei ai le tiga poʻo le tiga, ona e tatau lea ona taofi le faʻataʻitaʻiga ma inu i le papa No-shpa poʻo Papaverine.

    E leai se aoga o le faʻamamaina o fuʻa pe afai e te le o mulimulitaʻia tulafono talafeagai ma faaauau pea ona inuina le ava malosi. Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga o le vevela, e fautuaina ai le faʻaaogaina o oloa e fesoasoani e faamama le toto ma toto toto.

    O fualaau faʻamaʻi mo le ate e mafai ona faʻamalosiina le gataifale lipidism ma toetoe lava leai se tau tupe. O aʻau e fesoasoani:

    E sili ona lelei le kukaina o se mea teuteu o le 3-4 laau aina - ave i le tutusa o laulaʻau, faʻafefiloi ma se sipuni sipuni o le aoina, sasaa se ipu vai, tuu le 20 minute ile vai vai. Inu le afa afa i le aso.

    1. I totonu o se ipu vai, faʻaosooso le 90 g falaoamata tao, faʻamama mo le 10 minute. Inu 100 g i le aso.
    2. Viliva 0.5 kilokalama o fualaau o le vine, sasaa le 100ml o le vai malulu ua kuka, tuu i le afi ma vevela i le 40 tikeri. A maeʻa le mafanafana, faʻapipiʻi fualaau aina, inu le mea e gaosia i le sipuni ao leʻi 'ai.
    3. Lulu le ulu mama o le kalaiki ma le 11 lemoni i se mea e fai ai meaʻai, sasaa vai malulu vai (700 ml) ma tuu mo le vaiaso, lulu i nisi taimi. O se oloa gaosia e inuina 30 moli 3 taimi i le aso afa ile itula ao le i taumafa.

    O togafitiga faʻapitoa e le gata ina mafai ona aveesea le cholesterol ma faaleleia le galuega o le ate, ae faʻamalosia ai le tino atoa. Ina ia malamalama pe faapefea ona aoga le vailaʻau ua filifilia, e fautuaina e tasi le masina pe a uma togafitiga, ia tuʻuina atu le toto i le lipine lipid.

    O faʻafitauli o le lipid metabolism i totonu o le ate e faʻateleina ai le ala o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi fou. O aʻafiaga sili ona ogaoga o: atherosclerosis, fatu fatu, faʻamaʻi vavave, maʻi o le cirrhosis ma le ate. O le mamafa ma le matutua o tagata e manaʻomia le mataʻituina o latou toto i le cholesterol maualuga ma ave ni auala puipuia e taofia ai i latou mai le tulaʻi aʻe.

    Taiala lautele

    I lona natura natura, o le cholesterol o se ava malosi e mafai ona faʻafefiloi ma gaʻo gaʻo. O lo oi ai i totonu o sela o meaola uma. O le gaosiga o le cholesterol i le ate e mafua mai i le tele o gasegase faigata o gaioiga. I totonu o tagata, o vaega o nei vailaau o togafitiga eseese e ese mai i isi ituaiga o meaola. O le synthesized cholesterol e faʻapipiʻi faʻatasi ma le kulimi pipi i totonu o le vaʻalele. O le taunuuga o le masini e ulufale atu i le auala masani. O iinei e faaopoopo mai i le gall sssder ua faaopoopo i ai. Faʻatasi, latou te ulu atu i totonu o le lapisi lapisi Vater i le duodenum. O iinei, o le cholesterol oloa i le talo e fesoasoani i le teu meaai.

    E faʻapēfea ona faʻapipiʻiina le molekomelapelula?

    HMG-CoA reductase enzymes na faʻatapulaaina lona gaosiga. O fualaau e taulai i le faʻaitiitia o le faʻamalosi o lenei vailaau o loʻo faʻaoga i le faʻaitiitia o le cholesterol toto. O le tuufaatasiga o molelaʻau o le cholesterol e tupu i ni vaega:

    1. O le faʻaaogaina o le acetate o vailaʻau ma isi vaega e tatau ai mo le faʻasolosolo mai le toto mai le toto.
    2. Faʻasaʻo. O se tioata manino, faigofie tioata tioata i totonu o le vai. Vailaʻau o le hepatic e maua ai mai masima ma esters o le acetic acid.
    3. Sini o isopentenyl pyrophosphate. Molecules e tulaʻi mai e ala mai i le phosphorylation.
    4. Faʻaaogaina Squalene. Molecules o isopentenyl pyrophosphate ua tuufaatasia i ni vaega se 6. O le mea e foliga tutusa ma le pigment pigment in the structure chimique ma e aofia ai le 30 suauu.
    5. Le faʻavaeina o lanosterol. Fausia e ala i le faʻamamaluina o vai mai sikuea. O se oloa maualalo o le syntherol synthesis.
    6. Sini o fualaʻau cholesterol. E maua mai le lanosterol i lalo o le malosi o enzymes ma le malosi.
    7. Faʻapipiʻi fualaʻau o le cholesterol e faʻaleleia ai meaʻai. Ua amataina le pulu, lea e ulu atu i le duodenum e faʻatau ai meaai.
    Toe foʻi i le laulau o mea

    E salalau i le tino atoa

    Mai le ate, o le cholesterol e ulufale atu i le vaʻalele. O iina e faʻafefiloi ai ma le suka o le talo lea e faʻaaoga ai. O le ulufale atu i le faʻasologa o otaota faʻafeiloaʻi, o le mea e maua ai faʻatasi o loʻo faaopoopo i le talo o loʻo teuina i le gallbladder. Masima e ala atu i papilla o le duodenum e tafe atu i totonu o le manava e auai ai i le taumafaina o meaai. Faʻaaogaina mo manaoga o le digestive tract cholesterol ulufale i totonu o le toto. E tupu lenei mea i le fesoasoani a lipoproteins. O le Cholesterol tuufaatasia o loʻo feaveaʻia i totoga uma ma tino. Aʻai i meaʻai, o loʻo gauai i le manava, ulufale i vaʻa vailaʻau, ma mai iina i veins. O iinei, o le cholesterol o loʻo faʻamavaeina i lalo o le gasegase i gaʻo elemene e feaveai i maso ma mea faʻapipiʻi.

    Faʻafefea ona faʻaaogaina?

    O fualaʻau Cholesterol i le talo e aofia ai i le faʻapalaina o meaʻai. Ae e le na o le pau lea o le latou galuega. Cholesterol e faʻamalosia ai le membrane siama ona o le laulau lua o phospholipids. E faʻamalosi puipui o le suauʻu, faʻamalosia atili. Cholesterol e talafeagai mo le faʻapipiʻiina o le vitamini cholecalciferol. E aʻafia ai foi i le gaosia o le kulukosecorticosteroids e ala i le faʻafefe o lemoni ma hormones o le vailaau faʻasaga i le eleele. O fualaʻau o Cholesterol e faʻamalosia ai le puipui o le toto mūmū mūmū, e puipui ai i latou mai meaola o le hemolytic. Latou te galulue o se tagata e faʻalauiloaina mo faʻalapotopotoga laiti. O le Cholesterol e aofia i le tuufaatasiga o le mole o le lipoprotein o eseesega eseese o le mamafa. O le vaega mulimuli e taua tele i le atherogenesis. O le cholesterol leaga e maualalo le lipoproteins (LDL) ma maualalo tele (VLDL). Afai ei ai le tele o ia mea, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻailoga o le arteriosclerotic i totonu o vaʻa.

    O le maualuga o le lipoproteins (HDL) e faʻafeagai ma isi vaega. O lo latou maualuga maualuga i le toto ei ai le aafiaga faʻasolosolo i suiga o le atherosclerotic.

    E faʻapefea ona aluese se mole mole cholesterol?

    Afai e 'ai e se tagata le tele o meaʻai gaʻo, o se faailo e uiga i lenei mea e ulu atu i sela lea e gaosia ai le cholesterol. I le mataupu faavae o manatu faaalia, o ona oloa e faʻasaina. Afai e tele naua mea (mai fafo) poʻo ni mea oona (gaosia e le tino) cholesterol, e manaʻomia le faʻaaogaina. Mo lenei mea, o loʻo i ai se mafutaga i le va o kulūlūlūmene mole ma chylomicron complexes o loʻo tauaveina se vaega faaopoopo mai le tino. O lona faʻamaʻiina o le faʻateleina e ala i gaioiga faifai pea, teenaina o masaniga leaga, meaʻai lelei ma se maualuga o meaʻai vitamini ma minerale. O se vaega tele i nei faiga e aʻafia i le microflora o le intestinal. O siama aoga e talepeina ai molelaʻau o le cholesterol i ni mea faigofie e faigofie ona aveese mai le tino. Mai fualaau faasaina e faaosofia ai le aveesea o fuainumera ma le vitamin nicotinamide.

    O galuega autu a le cholesterol

    E ese mai i le mea moni e faapea o se vaega taua tele (fluidity stabilizer) o le membrane cytoplasmic, e maua ai le mama o lona laulau lua ona o le tele o le faapipiiina o molikula phospholipid, o le cholesterol e faaalia ai o ia lava o se pule o le permeability o puipui cell, e puipuia ai le totolamolysis (aafiaga o porosololtic on erythrocyte membranes) .

    O loʻo avea foi ma faʻamuamua mo le gaosia o mea faʻaopoopo o le vaega o le steroid:

    • gaʻo corticosteroid
    • fomaʻi feusuaʻiga
    • talo
    • D-vaega vitamini (ergocalciferorol ma cholecalciferol).

    Talu ai ona o le taua mo le tino o nei vaega o vailaʻau, o le a manino ai le afaina o se taumafataga o le cholesterol-leai, pe o se faaitiitia fausaga i le maualuga o lenei vailaʻau i le toto.

    Talu ai ona o lona le mafai ona maua i le vai, o lenei vailaau e mafai ona na o le toto e mafai ona feaveai faatasi ai ma pusa o gaosigalaʻau (apolipoproteins), pe a tuufaatasia ma lipoprotein complexes.

    Ona o le i ai o le tele o apolipoproteins eseese (faatasi ai ma se eseesega i le mamafa o le komika, lo latou tikeri o le vevela mo le cholesterol, ma e mafua mai foi i le malosi o le mea faigata e faataape i le toto, ma mea leaga o le tioata o le cholesterol e fai ai ni atherosclerotic plate), e iloga vaega o lipoproteins:

    • maualuga maualuga (HDL, poʻo le maualuga o le mamafa, poʻo le HDL-lipoproteins),
    • le maualalo (LDL, poo le maualalo ole mole mole, poo le LDL-lipoproteins),
    • maualuga maualalo (VLDL, mamafa maualalo mole mole, poo le VLDL ituaiga o lipoproteins),
    • chylomicrons.

    I tisipenesa o le itu, o le cholesterol e ulufale atu i chylomicrons, LDL poʻo le VLDL, i le ate (faʻatasi ai ma le aveesea mai le tino) - e ala i le felauaiga o apolipoproteins o le vaega HDL.

    Faiga Faʻapitoa

    O mea uma lava e ono faia mai i le cholesterol (plaques) i luga o le paʻu o le gaʻo ma totonu o le "spacers" i le eria e aunoa ma le atrophy o le muscle layer e tatau ona taʻitaʻia - o le nofoaga e pa'ū), po o hormones, po o isi oloa gaosi, o totonu o le tino e tatau ona faʻapipiʻi muamua i se tasi o nofoaga e tolu:

    Talu ai ona o le ate (o latou cytosol ma le suauʻu pito i lalo lamolemole) o mea autu o loʻo tuʻuina atu i le tuufaatasiga (i totonu o le 50% pe sili atu), e tatau ona mafaufau saʻo le vailaau o le vailaau mai le tulaga o mea na tutupu i totonu.

    O le faʻasalaga o le cholesterol e tupu i le 5 laasaga - faʻatasi ai ma se faasologa faasolosolo:

    • vavalo,
    • isopentenyl pyrophosphate,
    • sikoa
    • lanosterol
    • moni lava cholesterol.

    O se faasologa o suiga e le mafai ona aunoa ma le auai o le enzymes e faʻamalosi ai vaega taʻitasi o le faagasologa.

    Vitio i le syntherol synthesis:

    Enzymes e aafia i le fatuina o se mea

    I le taimi muamua (e aofia ai gaoioiga e tolu), o le foafoaga o le acetoacetyl-CoA (e pei ona taua i lalo CoA - coenzyme A) e amataina e le acetyl-CoA-acetyltrasferase (thiolase) e ala i le tuufaatasiga o molelaiti 2 acetyl-CoA. Ma le isi, faatasi ai ma le auai o le HMG-CoA synthase (hydroxymethyl-glutaryl-CoA synthase), o le synthesis mai le acetoacetyl-CoA ma le isi molécule o le acetyl-CoA ꞵ-hydroxy-ꞵ-methylglutaryl-CoA e mafai.

    I luga o le faaitiitia o le HMG (ꞵ-hydroxy-ꞵ-methyl-glutaryl-CoA) e ala i le pipiiina o le vaega HS-CoA faatasi ai ma le auai o le NADP-dependent hydroxymethyl-glutaryl-CoA reductase (HMG-CoA reductase), o le uluai oloa vavave, o le cholesterol precursor (mevalonate), )

    I le laasaga o le tuufaatasiga o isopentinyl pyrophosphate, e fa galuega e faia. I le mevalonate kinase (ona sosoo ai lea ma le phosphomevalonate kinase), Mevalonate 1 ma le 2 ua faaliliuina i le faaluaina o le phosphorylation i le 5-phosphomevalonate, ona sosoo ai lea ma le 5-pyrophosphomevalonate, lea e avea ma 3-phospho-5-pyrophosphomevalonate i le 3 vaega (phosphorylation i le 3 carbon atom) (faatasi ai ma le auai o le kene kinase).

    O le taotoga mulimuli o le decarboxylation ma le dephosphorylation ma le faavaeina o isopentinyl pyrophosphate (na amataina e le auai o le enzyme pyrophosphomevalonate decarboxylase).

    I le faaopoopoga o le sikuea, o le uluai isomerization o isopentenyl pyrophosphate i le dimethylallyl pyrophosphate e tupu (i lalo o le aafiaga o le isopentyl phosphatisomerase), ona faamalolo ai lea o le isopentenyl pyrophosphate i le dimethylallyl pyrophosphate (o se sootaga faaeletoroni e faia i le va o C5 muamua ma C5 mea lona lua) faatasi ai ma le fausia o geranyl pyrophosphate (ma le pipiiina o le mole pyrophosphate).

    I le laasaga e sosoo ai, ua faia se sootaga i le va o C5 isopentenyl pyrophosphate ma C10 geranyl pyrophosphate - o se taunuuga o le toe faʻaaogaina o le muamua ma le lona lua, farnesyl pyrophosphate ua fausiaina ma o le isi pyrophosphate mole mole ua vavae ese mai le C15.

    O lenei laasaga e faʻamaeʻaina i le faʻasalaga o mole mole farnesyl pyrophosphate e lua i le vaega C15- C15 (i luga o le ulu ulu i le ulu) faatasi ai ma le vaevaeina o mole pyrophosphate i le taimi e tasi. Mo le faʻaaogaina o meaola ninii, o vaega o pyrophosphate vaega e faʻaaogaina, o le tasi o ia mea e vave ona pipii, lea e oʻo atu ai i foliga o le pyquahosphate. I le taimi o le faʻaitiitia o le NADPH (faʻatasi ai ma le aveesea o le pyrophosphate lona lua), o lenei mea vavalalata (i lalo o le faatosina a squalene synthase) e liua i sikuea.

    E 2 gaioiga i le tuufaatasiga o le lanosterol: faʻamuamua i le faʻavaeina o le kariola (i lalo o le faatosinaga o le sikuea peturose), le lona lua - faʻatasi ai ma le faʻasolosolo o le gataifale i totonu o le oloa mulimuli o le laasaga - lanosterol. Siitia se vaega methyl mai C14 i le C13, ma mai C8 i le C14 iloa le oxidosqualene-lanosterol cyclase.

    O le laasaga mulimuli o le tuufaatasiga e aofia ai se faasologa o gaioiga e 5. O se taunuuga o le faʻamaʻiina o C14 O le methyl group o lanosterol e maua ai se tuufaatasiga e taʻua o le 14-desmethylanosterol. A maeʻa le aveesea o isi vaega e lua o le methyl (i le C4) o le vailaʻau e avea ma zymostrol, ma o se taunuuga o le sui o le faʻaluaina C8= C9 i le tulaga C8= C7 o le faatulagaina o le δ-7,24-cholestadienol e tupu (i lalo o le gaioiga o leraseraserase).

    A maeʻa ona tuʻu faʻaluaina C7= C8 i le tulaga C5= C6 (faatasi ai ma le fatuga o desmosterol) ma le toe faʻaleleia o le lua faʻatagaina i le filifili o le itu, o le mea mulimuli ua faia - cholesterol (poʻo le, cholesterol). O le "δ" 24-reductase enzyme "e taitaia" le tulaga faaiu o le tuufaatasiga o le cholesterol.

    O le a le mea e aafia ai le ituaiga cholesterol?

    I le maualalo o le solubility o le lipoproteins molelalo o le lipoproteins (LDL), o lo latou naunau e toso ese mai tioata o le cholesterol (faatasi ai ma le fatuina o atherosclerosis plaques i arteries lea e faateleina ai le gasegase o le mafaufau ma vascular), lipoproteins o lenei vaega e masani ona taʻua o "cholesterol matautia," ae maualuga lipoproteins mole mamafa (HDL) faʻatasi ma faʻafeagai (e aunoa ma le lamatiaga o le atherogenicity) e taʻua o le cholesterol "aoga."

    I le amanaʻiaina o le fesoʻotaʻiga o lenei manatu (o le tino e le mafai ona avea ma se mea e leai se aoga pe faʻaleagaina), e ui lava i lea, o loʻo faʻatulagaina nei fuafuaga mo tagata e maualuga le malosi mo togafitiga faʻapitoa e pulea ai ma faʻaitiitia le LDL i tulaga lelei.

    Faatasi ai ma se ata i luga aʻe o le 4.138 mmol / l, e fautuaina le filifilia o mea taumafa e faaitiitia ai le maualuga e oo i le 3.362 (pe itiiti ifo), o le maualuga e maualuga atu i le 4.914 e avea o se faailoga mo le faatonuina o togafitiga e faaitiitia ai le faaaogaina o fualaau faasaina.

    O le faateleina o le vaega toto o le "cholesterol leaga" e mafua mai i mafuaʻaga:

    • gaioiga o le tino (le lava le tino),
    • gasegase (tausiga o meaʻai), faʻapea foʻi ona aʻafiaga - sili atu le mamafa poʻo le gaʻo,
    • o meaʻai le lelei - faʻatasi ai ma le tele o gasegase fesuiaiga, gaʻo kulupu faigofie (digesite, muffins) i le faʻaleagaina o mea o le pectin, fiber, vitamini, elemene elemene, oona gaʻo polyunsaturated,
    • o le i ai o fale masani a le aiga (ulaula, inupia o le ava i le tele o mea inu, faʻaaogaina fualaau).

    O le i ai o faʻasologa faʻasolosolo masani e tutusa le malosi:

    • gallstone faamaʻi
    • afaina o le endocrine ma le faʻasaina o hormones o le faʻaleagaina o le tino, le lava o le thyroid poʻo le faʻafeusuaiga o hormones, poo le maʻisuka,
    • le atoatoa ma le faʻasologa o le hepatic ma faʻafitauli o taʻitasi taʻitasi o le faʻaogaina o le "aoga" lipoproteins e tupu i nei totoga,
    • faʻaleagaina o le dyslipoproteinemia.

    O le setete o le cholesterol metabolism e tuusaʻo tonu lava i le tulaga o le microflora o le intestinal, lea e fesoasoani i (poʻo le taofia) le faʻaaogāina o gaʻo meaʻai, ma auai ai i le faʻasologa, suia, poʻo le faʻaumatia o uila o mea e tupuga mai ai ma aʻafia.

    Ma le isi itu, ia faaititia le faailoilo o le "leaga" cholesterol lead:

    • aoaoga faaletino, taaloga, sisiva,
    • tausia o se olaga soifua maloloina e aunoa ma le ulaula ma le ava malosi,
    • o meaʻai lelei e aunoa ma se sili atu o mea e gaosia ai le gaʻo, ma le maualalo o meaʻai o manu o se mea e tumu i luga - ae faʻamaualuga le fiber, polyunsaturated fatty acids, lipotropic factors (lecithin, methionine, choline), elemene elemene, vitamini.

    Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

    E faʻapefea le faʻagasolo i totonu o le tino?

    E na o le 20% o le cholesterol e ulufale i totonu o le tino ma meaʻai e 'ai - e maua ai le 80% totoe na o ia lava; faʻaopoopo i le ate, o le faagasologa o le faʻasologa e faia e le siaki sosoʻo mūmū o sulu:

    • inumaga
    • sulu
    • fatuga
    • gaioiga masani.

    I le faaopoopo atu i le masini masani mo le fatuina o le kululalala molecule o loʻo faʻamatalaina i luga, e mafai foi ona fausiaina e ala i le faʻaaogaina o se metena e le o se vavalo. O le mea lea, o se tasi o filifiliga o le fatuina o se vailaau mai le kulukose (e tupu mai i isi enzymes ma i lalo o isi tulaga o le okeni).

    Sini o Isopentenyl Pyrophosphate

    O le tapenaina o le mevalonate e maua i ni vaega se tolu.

    1. Le faʻavaeina o le acetoacetyl-CoA mai mole molelaiti acetyl-CoA e faʻaaoga ai le eniolame acetoacetyltransferase. O le tali e mafai ona toe suia. E tupu i le cytosol.
    2. Faʻatulagaga o β-hydroxy-β-methylglutaryl-CoA mai le acetoacetyl-CoA ma le tolu acetyl-CoA molumula e faaaoga ai le hydroxymethylglutaryl-CoA synthase (HMG-CoA synthase). O le tali e mafai foi ona toe suia. E tupu i le cytosol.
    3. Faʻatulagaga o le vavalo i luga o le faʻaitiitia o le HMG ma le pipisi o le HS-KoA e faʻaaoga ai le hydroxymethylglutaryl-CoA reductase (NADP-dependent) (HMG-CoA reductase). E tupu i le GEPR. O le muamua lea e le mafai ona taliina le tali i le filifili o le biosynthesis cholesterol, ma e faatapulaaina foi le fua faatatau o le biosynthesis o le cholesterol. O fesuiaiga o le diurnal i le tuufaatasiga o lenei enzyme sa maitauina. O lona gaioiga e faʻaleleia i le faʻaofiina o le inisalini ma hormones thyroid, faʻaititia i le matelaina, o le faʻaofiina o le kullucagon, glucocorticoids.

    Stage Scheme:

    O loʻo i ai isi auala e faʻapipiʻi ai le vaʻaiga.

    Faʻailoga o le isopentenyl pyrophosphate faʻatalolilo |

    Tuua Lau Faamatalaga