O le maʻisuka hyperosmolar coma

Hyperosmolar Diabetic Coma o se ituaiga comae uiga i se tikeri maualuga o le solia metabolism ma le faʻamaʻi maʻisuka i le lotolotoi o se faʻaopoopoga taua i le faʻamasinoga glucose i totolea e oʻo atu i le 55 mmol / l pe sili atu.

O le hyperosmola coma e faʻailoaina i le gasegase malosi o le tino, hyperchloremia, hypernatremia, telefoni faʻamatalaga, azotemia. O sea taʻa pe tusa ma le lima pasene o mea uma, ma o lona maliu e mai le 20 i le 50 pasene.

O le atinaʻeina o coma e faifai malie. Mai le lima i le sefulufa aso, o se tulaga o loʻo i ai muamua, lea e faʻailoaina e ala i le faʻateleina o le gaosiga o gaʻo, e mafai ona tumau. A o faagasolo lenei vaitaimi, moe, maʻisuka, fiainumalogo vaivai, vaivaiga. O nei faailoga e vave ona tupu, o le manava o le manava e foliga mai, o le manogi o le acetone i le tausaga ua mavae.

O le hyperosmola coma e masani lava ona atiae i tagata gasegase pe a uma le limasefulu o tausaga ma le maʻisuka ituaiga 2, lea e totogiina i le faaaogaina o togi laiti o le gaosiga o le sulfonamide poo se meaai. I tagata ei lalo ifo o le fasefulu tausaga, o lenei ituaiga o siama e seasea lava, e ui lava o mea vavaeese e tupu i nisi taimi.

E tusa ma le afa o tagata na maua i le hyperosmola coma, o ona foliga vaaia e fesootaʻi ma le maʻisuka, i le afa lona lua, na atiae ai coma mo isi mafuaaga.

O mea autu e taʻitaʻia ai le atinaʻe o coma o:

  • Pancreatitis ma le gastroenteritis, lea eo faatasi ma le manava ma le vomia
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le cerebrovascular accident
  • Manua ma mu
  • Faamai pipisi
  • Faʻafeiloaʻi faʻamaʻi pipisi

E le gata i lea, o ituaiga eseese o le toto na mafua ai le atinaʻeina o lenei ituaiga o siama, e aofia ai mea na mafua mai i tui puipui. O lea ituaiga o maʻi suka e mafai foi ona atiae ona o le diathsal dialysis, fomaʻi, o le faʻaofiina o laasaga tetele o mannitol, hypertonic and saline vaifofo, i le taimi o togafitiga ma le immunosuppressants, glucocorticoids ma togafitiga. O le faʻaofiina o le kulukose ma le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, i le avea ai ma tulafono, e matua faʻaleagaina ai le tulaga.

O togafitiga o togafitiga e tuʻuina atu ile potu maʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina. O mea taua o le aveeseina o se tagata maʻi mai se coma hyperosmola o le faʻaofiina lea o sina vaega ole inisalini ma se vaifofo o le sodium chloride. I le tulaga o le leva o le suʻesuʻega, o le tulaga e ono oʻo i ai le maliu e maualuga.

Aoga: Faʻaiʻu mai le Vitebsk State Medical University ma se tikeri i le Taʻaloga. I le iunivesite, na ia taʻimua i le Fono a le Sosaiete Saienisi a Tamaiti Aoga. Faʻaauau aʻoaʻoga i le 2010 - i le faapitoa "Oncology" ma le 2011 - i le faapitoa "Mamo, faʻaaliga vaaia o le oncology".

Aafiaga: Galue i le fomaʻi lautele mo le 3 tausaga i le avea ai ma fomai tipitipi (Vitebsk hospital hospital, Liozno CRH) ma le itumalo taimi-taimi o le oncologist ma le traumatologist. Galue o se sui faifaatoaga i le tausaga atoa i Rubicon.

Tuʻuina atu ni faʻatonuga se tolu (rationalization) i luga o le autu "Faʻatupulaia o togafitiga faʻasaina e fuafua i le ituaiga o meaola o microflora", 2 na manumalo ai i le tauvaga o tauvaga a tamaiti aoga (vaega 1 ma le 3).

O le hyperosamola coma i le maʻisuka (o pathogenesis, togafitiga)

O se tasi o mea mataʻutia ma i le taimi lava e tasi e le lava le suʻesuʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka o le hyperosmolar coma. O loo i ai pea le finauga e uiga i le faiga o lona amataga ma lona atinaʻe.

Vitio (kiliki e taʻalo).

E le o le maʻi, o le tulaga o le maʻisuka e mafai ona faʻateteleina mo le lua vaiaso aʻo lumanaʻi muamua le faʻaleagaina o le mafaufau. O le tele o taimi, o le coma e tupu i tagata e silia i le 50 tausaga. E le mafai e fai fomaʻi vave ona faia le faʻamaonia saʻo i le leai o se faʻamatalaga e maua ai e le tagata maʻi le maʻisuka.

Ona o le tuai ona ulufale atu i le falemaʻi, o faigata o le siama, o le matuia o le tino, o le hyperosmola coma e maualuga lona tino maliu e oo atu i le 50%.

>> Maʻi faʻamaʻi - ona ituaiga ma tausiga faʻafuaseʻi ma aʻafiaga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O se hyperosmola coma o se tulaga ma le le lava o le malamalama ma le faʻaleagaina i totonu o faiga uma: faʻataʻitaʻiga, gaioiga o le loto ma le faʻaitiitia o le vevela, o le urine e taofi le faʻamalosi. O se tagata i lenei taimi paleni moni i le tuaoi o le olaga ma le oti. O le mafuaʻaga o nei faʻafitauli uma o le hyperosmolarity o le toto, o lona uiga, o se faʻateleina o lona maualuga (sili atu i le 330 mosmol / l ma le masani o le 275-295).

O lenei ituaiga foma o loʻo faʻaalia i le maualuga o le kulukose o le toto, e sili atu i le 33.3 mmol / L, ma le faʻamalolo tele. I lenei tulaga, o le ketoacidosis ua toesea - o tino o le ketone e le o iloa i le urine e suʻega, o le mānava o se maʻi suka e le manogi ai le acetone.

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo, o le hyperosmola coma ua vaʻavaʻaina o se soliga o le metabolism masima vai, o le tulafono e tusa ai ma le ICD-10 o le E87.0.

O se tulaga o le hyperosmolar e taʻitaʻia ai i se coma e seasea ona maua; i togafitiga faafomaʻi, e tasi le mataupu e tupu i le 3300 gasegase i le tausaga. E tusa ai ma fuainumera, o le averesi o le matua o le maʻi o le 54 tausaga, ua maʻi i le maʻisuka e le o le insulin-toto type 2, ae le pulea lona maʻi, o le mea lea, e tele ana faʻafitauli, e aofia ai le nephropathy i le maʻisuka ma le le atoatoa. I le tasi vae tolu o tagata gasegase i se siama, o le maʻisuka e umi, ae e le i mauaina ma, e tusa ai, e leʻi togafitia i lenei taimi atoa.

Pe a faatusatusa i le ketoacidotic coma, o le hyperosmola coma e masani ona faasefulu ona faaitiitia. O le tele o taimi, o ona faʻaaliga e oʻo lava i se taimi faigofie, e taofia e le maʻisuka lava ia, e aunoa ma le matauina - latou te faʻasaʻoina le kulukose toto, amata ona inu tele, ma liliu atu i se nephrologist ona o faafitauli tau fatuga.

O le hyperosmolar coma e atiae i le maʻisuka malosi i lalo o aafiaga o itu nei:

  1. Faʻaleagaina tele ona o le tele o mu, faʻaogaina poʻo le faaumiumi o le faʻaaogaina o togafitiga, faʻamaʻi ma le iniseti, lea eo mai faatasi ma le vomiting ma le manava.
  2. O le le atoatoa o le inisalini ona o le le tausisia o le taumafa, o le le faʻaaogaina o fualaau e maualalo le suka, ogaoga faʻamaʻi poʻo le faʻamalositino, togafitiga ma fualaau oona lea e taofia ai le gaosia o le inisalini.
  3. Le maʻisuka le togafitia.
  4. Vaʻaga faʻasolosolo umi e aunoa ma togafitiga talafeagai.
  5. Hemodialysis poʻo le kulukose le mautonu pe a le iloa e fomaʻi le maʻisuka i se tagata maʻi.

O le amataga o le hyperosmola coma e masani ona o faatasi ma le hyperglycemia ogaoga. Glucose e ulu atu i le toto mai meaʻai ma faʻatasi loa ona gaosia e le ate, o lona ulufale atu i totonu o le tino e faigata tele ona o le faʻamalosia o le inisalini. I lenei tulaga, o le ketoacidosis e le tupu, ma o le mafuaʻaga o lenei toesea e leʻi maeʻa tonu ona fuafuaina. O nisi tagata suesue e talitonu o le fomaʻi o le hyperosmola o le a tupu pe a lava le inisalini e puipuia ai le malepe o gaʻo ma le fausia o tino o le ketone, ae e laitiiti tele le taofia o le gau o le glycogen i totonu o le ate ma le fausia o le kulukose. E tusa ai ma se isi faʻataʻitaʻiga, o le faʻasaʻoina o gaʻo gaʻo mai mea faʻapipiʻi e taofiofia ona o le leai o ni hormones i le amataga o maʻi o le hyperosmolar - somatropin, cortisol ma glucagon.

O isi suiga faʻaleagaina e mafua ai le coma hyperosolla e lauiloa. Faatasi ai ma le alualu i luma o le hyperglycemia, o le faateleina o le vevela. Afai e masani ona galue gaʻo, ona oʻo lea i le tapulaa o le 10 mmol / L e sili atu, o le kulukose e amata ona faʻasolo i le urine. Faʻasalaga le toe gaioiga o le tino, e le tupu i taimi uma lenei faagasologa, ona faʻapupulaina lea o le suka i totonu o le toto, ma o le tele o le urine e mafua ona o le faaletonu o le mafaufau i fatugaʻo, toe amata le susu. O le suavai e tuu ai sela ma le avanoa i le va oi latou, o le maualuga o le felafolafoaʻi o le toto ua faaitiitia.

Ona o le faʻamalaina o sela o le faiʻai, ua tutupu mai ai ni mea e tutupu i le neurology, o le faʻateleina o le toto e faʻamalolo ai le thrombosis, ma e oʻo ai i le le lava o toto i tino. I le tali atu i le faʻamalaina, o le faʻavaeina o le hormonone aldosterone e faʻapupulaina, lea e puipuia ai le sodium mai le ulufale atu i le urine mai le toto, ma o le hypernatremia e atiina ae. O ia, i le isi itu, e faaosofia ai le afaina ma le fulafula i le mafaufau - ua tupu se coma.

O le atinaʻe o le hyperosmolar coma e tasi le lua i le lua vaiaso. O le amataga o le suiga e afua mai i le faʻaitiitia o le taui o le maʻisuka, ona oʻo mai ai lea o faailo o le faʻamalolo. Ma le mea mulimuli, o aʻafiaga o le neurological ma taunuuga o le osmolarity maualuga.

O le hyperosmolar non-ketone coma - o se faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga o le gasegase glucose metabolism ma le faateleina o lona maualuga i le toto, o se faʻateleina o le osmolarity plasma, faʻalauiloaina le vai inu, ma le leai o ketoacidosis. O faʻamaoniga autu o le vevela tele, faʻamaʻavaʻaina, gasegase musele, gasegase, faʻalauteleina o le moe, gaogao, tautala le mautonu. Mo se suʻesuʻega, ua aoina se siama, o loʻo suʻesuʻeina se tagata maʻi, ma o le tele o suʻega suʻega o le toto ma le urine ua faia. Togafitiga e aofia ai le toe faʻaleleia, toe faʻaleleia o le tele o le inisalini, faʻaitiitia ma le puipuia o faʻafitauli.

O le Hyperosmolar non-ketone coma (GONK) na faʻamatalaina muamua i le 1957, o isi igoa e le o le ketogenic coma, o le maʻi o le maʻisukalo, le maʻisukalo o le maʻisukalo o le maʻisuka. O le igoa o lenei faʻalavelave e faʻamatalaina ai ona uiga autu - o le maualuga o le tino malosi o le tino e maualuga, o le tele o le inisalini ua lava e taofi ai le ketonogenesis, ae le puipuia le hyperglycemia. O le GONK e seasea ona maua, i le pe tusa o le 0.04-0.06% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. I le 90-95% o mataupu, e maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma faasaga i le le atoatoa. I le maualuga o lamatiaga o tagata matutua ma tagata matutua.

GONK e faʻavae i luga o le faʻavae o le faʻamalaina tele. O taimi masani masani o le polydipsia ma le polyuria - faʻateleina le excretion o le urine ma le galala mo le tele o vaiaso poʻo aso aʻo leʻi amataina le maʻi. Mo lenei mafuaʻaga, o tagata matutua o se faʻalavelave lamatia - o latou manatu e uiga i le fiainu e masani lava ona faʻavaivaia, ma ua suia le galuega. Faatasi ai ma isi mea faʻaosofia, e iai:

I le le lava o le inisalini, o le kulukose o loʻo faʻasaga i totonu o le toto e le ulu atu i sela. O loʻo iai se tulaga o le hyperglycemia - o le maualuga maualuga o le suka. O le matelaina o le Cell e mafua ai le gau o le glycogen mai le ate ma muso, lea e faʻapupula atili ai le tafe o le kulukose i le plasma. O loʻo i ai le polyuria ma le glucosuria - o se mea faʻapitoa mo le excretion o le suka i le urine, lea, e ui i lea, e faʻalavelaveina i le galala, faʻavavevave le suavai, ma le faʻaaogaina o le tino. Talu ai ona o le televave, o le gasegase ma le hypovolemia ua maua, ua leiloloa le eletise (K +, Na +, Cl -), o le homeostasis o le siosiomaga i totonu ma le gaioiga o le suiga o le tino. O se uiga iloga o le GONC o le maualuga o le inisalini e tumau pea e puipuia ai le fausiaina o ketones, ae matua maualalo e puipuia ai le hyperglycemia. O le gaosia o hormones lipolytic - cortisol, hormone tuputupu aʻe - tumau pea le saogalemu, lea e faʻamatala atili ai le leai o le ketoacidosis.

O le tausisia o se tulaga masani o tino o le ketone i plasma ma le umi o le tausiga o le malo-base state o loo faamatalaina ai foliga vaaia o le GONK: e leai se televave ma le puupuu o le manava, e leai ni mea e iloa ai i le amataga, o le faaletonu o le soifua maloloina e tupu ma le faaitiitia o le toto, le afaina ai totoga taua. O le uluai faaaliga e masani ona avea ma mafaufauga le lelei. E afua mai i le le mautonu ma le le fiafia i le loloto. Lotoga o musika i le lotoifale ma / poʻo le gaoia lautele o loʻo matauina.

I aso po o vaiaso, e maua e gasegase le galala malosi, e afaina mai i le taufaasese, tachycardia. O le Polyuria e faʻaalia i le tele o faʻasolosolo ma le tele o urination. O faʻafitauli o le faʻalavelave faʻapitoa e aofia ai faʻamaʻi mafaufau ma le mafaufau. O le le mautonu e maua mai o le delirium, o le hallucinatory aano-delusional psychosis, o le faoa faamalosi o catatani. E sili atu pe itiiti foi faʻamatalaga taulaʻi o le faʻaogaina o le tino o le tino o le uiga o le faʻaleagaina o le tino: o le vaivai o le tino, i le itu e tasi o le tino, le tetraparesis (faʻaitiitia le gaioiga o gaioiga o lima ma vae);

I le le lava o le togafitiga, o le le atoatoa o le faʻaauau pea ona faʻatupulaia ma ave le 10 lita. O faʻasalaga o le paleni o masima vai e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypokalemia ma le hyponatremia. Faʻafitauli o le tino ma le fatuga o le fatu - o le gasegase o le niumonia, maʻi tigaina o le manava o le tino, thrombosis ma le thromboembolism, o le totoga ona o le faasalalauina o le tuiina o le intravascular. O faʻasologa o le felafolafoaʻiga o le toto e taʻitaʻia ai le pulmonary ma le cerebral edema. O le mafuaʻaga o le maliu o le faʻamaʻavaʻaina ma le le atoatoa o le toto.

Ole suʻesuʻeina o tagata masalomia o le GONK e faʻavae i luga o le faʻamoemoe o le hyperglycemia, o le hyperosmolarity plasma ma le faʻamaoniga o le leai o ketoacidosis. O le faʻamalositino e faʻatino e se endocrinologist. E aofia ai le aoina o faʻamatalaga e uiga i faʻafitauli ma se seti o suʻega suʻega. Ina ia faia se suʻesuʻega, e tatau ona faia taualumaga nei:

  • Aoina mai o falemaʻi ma faʻamaumauga faanumeraina. E suʻesuʻeina e se endocrinologist le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, aoina mai se tala faʻasolopito faʻapitoa i le taimi o se suʻega suʻesuʻe. O le i ai o se siama o le maʻisuka ituaiga II, tausaga e matua atu i le 50 tausaga, ua le atoatoa le galue, ole le usitaia o se fomaʻi ile togafitiga o le maʻisuka, maʻi faʻasosolo ma faʻamaʻi pipisi e molimauina GONK.
  • Asiasiga I le taimi o se suʻega a le fomaʻi e le neurologist ma le endocrinologist, o loʻo faʻamaonia faailoga o le faʻamalaina - o le tauvaga o le tino, o le leo o le makalese ua faʻaitiitia, le muscle ma le tendon physical reflexes ua suia, o le toto toto ma le vevela o le tino ua faʻaitiitia. Faʻaaliga faʻapitoa o ketoacidosis - puupuu le manava, tachycardia, manava o le acetone ua le o iai.
  • Suesuega Laboratory. Faailoga autu o le maualuga o le kulukose i luga aʻe o le 1000 mg / dl (toto), o le osmolality plasma e sili atu i le 350 mosm / l, ma o tulaga o ketones i le urine ma le toto e masani pe maualuga le maualuga. O le maualuga o le kulukose i le urine, o lona fuainumera ma le faʻaogaina o le tino i totonu o le toto e iloilo ai le faʻasaoina o le galuega tele, o le faʻamalosia o le malosi o le tino.

I le faagasologa o suʻesuʻega eseese, e tatau ona iloa le va o le hyperosmolar non-ketone coma ma le ketoacidosis o le maʻisuka. O le eseesega o le eseesega i le va o le GONC o se fuainumera maualalo o le ketone, o le leai o ni faʻamalologa faʻapitoa o le faʻaputuina o le ketone, ma le faʻaalia o faʻamaoniga i taimi mulimuli o hyperglycemia.

Fesoasoani muamua i tagata gasegase ile potu maʻi tigaina, ma pe a maeʻa le faʻamautuina o le tulaga - ile falemaʻi tausi maʻi ma i luga o se falemai fafo. O le togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻamalolo, toe faʻafoʻisia le gaioiga masani o le inisalini ma vai-electrolyte metabolism, ma puipuia ai faʻalavelave. O le togafitiga o le tagata lava ia, e aofia ai vaega nei:

  • Rehydration. Injections o se vaifofo o le sodium chloride, siama o le chloride ua faatonuina. O le maualuga o le eletise i totonu o le toto ma le ECG e faʻaauau ona mataituina. O togafitiga e faʻaaogaina e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le taamilosaga ma le excretion o le urine, faʻateleina le toto maualuga. O le fua faatatau o le puleaina o le suavai e faasaʻoina e tusa ai ma suiga i le toto, totoga o le fatu, ma le paleni o le vai.
  • Inisalini togafitiga. O le inisalini e faia i se tulaga vavalalata, o le saoasaoa ma le fuataga ua fuafuaina taitoatasi. Pe a oʻo mai le faʻamaʻi o le kulukose i le masani, o le aofaʻi o le vailaau faʻasaina e faʻaititia i le basal (muamua sa faʻatonuina). Mo le alofia o le hypoglycemia, o le faʻaopoopoga o se fulufulu dextrose o nisi taimi e tatau ai.
  • Puipuiga ma le faʻamamaina o faʻafitauli. Ina ia puipuia le edema o le cerebral, o le okesene o togafitiga e faia, o le acid glutamic e faia i se auala e leai se mea. O le paleni ole eletise ua toe faʻaleleia e faʻaaoga ai le kulukose-potassium-insulin. O togafitiga faʻapitoa o faʻalavelave mai faʻalavelave faʻaola, faʻaoga cardiovascular ma urinary.

O le hyperosmolar hyperglycemic non-ketone coma e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga o le oti, ma le taimi o togafitiga faafomai, o le fuainumera o le tino ua faaitiitia i le 40%. O le puipuia o soʻo se ituaiga o maʻi o le maʻisuka e tatau ona taulaʻi i le sili ona maeʻa taui mo le maʻisuka. E taua tele mo tagata gasegase e mulimuli i se taumafataga, faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai, ia tuʻuina atu e le aunoa i le tino se gaioiga faaletino, ia aua nei faatagaina se suiga tutoʻatasi i le mamanu o le faʻaaogaina o le inisalini, ma faʻaaogaina ai le suka. O fafine maʻitaga ma puerperas e manaʻomia le faʻasaʻo togafitiga o le inisalini.

  • Faiva
  • Vaivai
  • Tautalaga tautala
  • Faateleina le manaʻo
  • Paʻu paʻu
  • Faʻafitauli
  • O le fia inu
  • Laititi maualalo
  • Laititi o le toto maualuga
  • Anemia
  • Faʻafiafiaga
  • Paʻu mamafa
  • Mumu mucous membranes
  • Paʻu
  • Le iloa lelei
  • Faʻasologa o le maʻi

O le hyperosmola coma o se faʻalavelave o le maʻisuka, o lona uiga o le hyperglycemia, o le hyperosmolarity o le toto. O loʻo faʻaalia i le faʻamalaina (vailala) ma le leai o ketoacidosis. E maitauina i tagata gasegase e sili atu nai lo le 50 tausaga o loʻo i ai le ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le oona. E masani ona tupu i tagata ona o le le lelei o togafitiga o le maʻi poʻo lona toesea.

O le falemaʻi e mafai ona atiaʻe mo ni nai aso seia oʻo ina le atoatoa le malamalama ma le leai se tali i fualaau oona.

O loʻo maua i suʻega suʻesuʻe ma meafaigaluega. O le togafitiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le toto toto, toe faʻafoisia le paleni o le vai ma aveese se tagata mai se coma. E le lelei le faʻataʻitaʻiga: I le 50% o mataupu e tupu ai se taunuʻuga leaga.

O le hyperosmola coma i le maʻisuka malosi o se mea sili ona tupu ma e matauina i le 70-80% o tagata gasegase. O le hyperosmolarity o se tulaga lea e fesootaʻi ma se maualuga o mea e aofia ai glucose ma le sodium i totonu o le toto o le tagata, lea e mafua ai ona le manava le faiʻai, ona maeʻa ai lea o le tino atoa.

O le maʻi e tupu ona o le i ai o le maʻisuka i totonu o se tagata poʻo le mafuaʻaga o le solia o le gaʻofale gaʻo, ma o lenei mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le inisalini ma le faateleina o le glucose concentrate i tino o le ketone.

O le suka toto o le maʻi e tulaʻi mo mafuaʻaga nei:

  • faamaʻi le manava o le tino pe a maeʻa le vomia, manava manava, se vaega itiiti o le faʻaaogaina o le vai, faʻaleagaina o togafitiga,
  • faateleina le glucose o le ate na mafua ona o le taufaasese poʻo le togafitiga le talafeagai,
  • Ole maualuga o le kulukose i le maea ai o le faʻafoega ole fofo.

A maeʻa lenei mea, o le gaioiga o fatugaʻo ua faʻalavelaveina, lea e aʻafia ai le tosoina o le kulūkose i le urine, ma o lona soona tele o se mea oona i le tino atoa. O lenei mea e taofia ai le gaosiga o le inisalini ma le suka e faʻaaogaina e isi masini. O le iʻuga, ua faʻaititia le tulaga o le maʻi, faʻaitiitia le toto, gase le faiʻai i le faiʻai, ua faʻaitiitia le mamafa, o le mafaufau e faʻalavelaveina, e mafai ona gasegase le tino, faʻalavelave i le faʻalautelega o le ola ma e pa'ū se tagata i se pa.

O le hybetrosmolar diabetic coma o se tulaga o le leiloa o le mafaufau ma le le atoatoa o le galueaina o tino uma, pe a faʻaitiitia le faʻasolosolo, faʻaitiitia le gaioiga o le loto, ma le faʻaitiitia o le vevela. I lenei tulaga, ei ai se maualuga maualuga o le oti.

O le hyarosamola coma e tele ona ituaiga:

O ituaiga taʻitasi e fesootaʻi i le mafuaʻaga autu - maʻisuka. O le hyperosmolar coma e atiina ae i totonu o le lua i le tolu vaiaso.

O le hyarosamola coma o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga nei, lea e muamua atu i le solia o le malamalama:

  • matuai galala
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • mamafa le mamafa o le tino
  • vaivaiga lautele ma le anemia.

O le toto o le maʻi e faʻaitiitia, faʻaitiitia le vevela o le tino, ma o loʻo matauina foi:

I faʻalavelave ogaoga, faʻafeiloaʻiga, faʻasolosolo, paʻu, faʻafitauli le tautala e mafai. Afai e le o saunia togafitiga faafomaʻi, o lona uiga o le lamatiaga o le oti ua matua faateleina.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i tamaiti, o loʻo i ai le paʻu mamafa mamafa, faʻalauteleina le 'ai, ma le faʻasalaga e maua ai faafitauli i le cardiovascular system. I le taimi lava e tasi, o le manogi mai le gutu e foliga mai o se manogi manogi.

I le tele o tulaga, o se tagata maʻi o loʻo iai se faʻamaʻi o le hyperosmolar non-ketoacidotic coma e vave alu i le tausiga tigaina, pe afai o le mafuaaga o lenei tulaga e vave ona maua i fafo. O le tagata gasegase e tuʻuina atu ile tausiga muamua, ae aunoa ma le faamaninoina o le ata atoa, e le lelei tele ma e naʻo le faʻamalosia o le maʻi o le maʻi.

  • suega toto mo insulin ma le suka, faapea foi ma le lactic acid,
  • se suʻesuʻega i fafo o le tagata maʻi, o loʻo faia siaki.

Afai e pa'ū le tagata maʻi ao le i amataina se maʻi o le mafaufau, ua faatonuina o ia i le suʻeina o le toto, suʻesuʻega o le urine mo le suka, insulin, mo le i ai o le suka.

O le cardiogram ua faʻamaonia, o le ata o le fatu, e pei o le maʻisuka e mafai ona afaina ai le fatu.

E tatau i le fomaʻi ona vaʻesea le fomaʻi mai le cerebral edema, ina ia aua le faʻamalosia le tulaga e ala i le faatonuina o togafitiga. O se faʻatinoga faʻatulagaina o le ulu ua maeʻa.

A faʻamautu le faʻamaonia saʻo, o le tagata maʻi e faʻamaʻi falemai ma togafitiga togafitiga.

O tausiga faʻafuaseʻi e aofia ai mea nei:

  • ua valaau se falemaʻi,
  • ua siakiina le pulupili ma le toto maualuga aʻo lei oʻo mai le fomai,
  • e siakiina le mea e gasegase le tagata maʻi, e tatau ona ufiufi taligalu, patipati i alafau ina ia le iloa ai e le tagata maʻi,
  • afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le inisalini, ona tuiina lea o le inisalini i se mea faʻapitoa ma se vai inu tele e maua ai le vai brackies.

A maeʻa le falemaʻi falemaʻi o le tagata gasegase ma sailia mafuaaga, o togafitiga talafeagai e fuafua e faalagolago i le ituaiga o coma.

O le hyperosmola coma e aofia ai mea nei e togafitiga:

  • aveeseina o le faamalolo ma le faateia,
  • toe faʻaleleia paleni eletise,
  • ua faʻamamaina le hyperosmolarity o le toto,
  • afai e maua le acidosis lactic, o le faaiuga ma le faʻamautuina o le lactic acid o loʻo faia.

O le tagata maʻi e faʻamaʻi i le falemaʻi, ua fufulu le manava, ua faʻapipiʻiina se pusi mimiumini, o loʻo faʻaaogaina le okesene.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o coma, o le toe totoina i le tele o volumes ua faatonuina: e sili atu le maualuga i totonu o se ketoacidotic coma, lea o loo toe faatonuina ai foi le toe totoina, faapea foi ma le inisalini.

O le maʻi e togafitia e ala i le faʻafoʻisia o le tele o le vai i totonu o le tino, lea e ono aofia uma ai le kulukose ma le sodium. Ae ui i lea, i lenei tulaga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le lamatiaga o le oti.

Faʻatasi ai ma le gasegase o le hyperglycemic, o le faateleina o le inisalini e matauina, o lea e le o faʻamatalaina, ma o le tele o le potassium e faʻatulagaina nai lo. O le faʻaaogaina o le konalis ma le gaʻo susu e le faia i le ketoacidosis poʻo le coma o le hyperosmola.

Fautuaga ile falemaʻi pe'ā maeʻa ona aveese le maʻi mai se siama ma faʻamaonia galuega uma i le tino e pei ona taua i lalo:

  • ave fualaau faasaina ile taimi
  • aua nei sili atu i le metotia faatonuina,
  • pulea le toto suka, faia faʻataʻitaʻiga masani,
  • pulea le toto, faʻaaoga fualaau faasaina e fesoasoani i lona faʻamautuina.

Aua le soona galue, malolo atili, aemaise lava i le taimi o le toe faʻaleleia.

O faʻafitauli sili ona taatele o coma hyperosmola o:

I faʻaaliga muamua o faʻamaʻi, o le maʻi e manaʻomia ona tuʻuina atu togafitiga faafomaʻi, suʻesuʻe ma faʻamaonia togafitiga.

Coma i tamaiti e sili atu ona taatele nai lo tagata matutua ma o loʻo faʻaalia i ni faʻamatalaga le lelei. O le mea lea, e manaʻomia e matua ona mataʻituina le soifua maloloina o le pepe, ma i uluaʻi faailoga e suʻe ai le fesoasoani faafomaʻi.

O togafitiga e aofia ai le faʻatinoga o fautuaga ile falemaʻi, tausisia o meaai paleni, ma le mataʻituina o le tulaga o le tagata. Afai o muamua faailoga o se maʻi, faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

Afai e te manatu o ia oe O le hyperosamola coma ma faʻamaoniga e iloagofie ai lenei faʻamaʻi, ona mafai ai lea e fomai ona fesoasoani ia te oe: se endocrinologist, fomaʻi maʻi, fomaʻi.

Matou te ofoina atu foi le faʻaaogaina o la matou faʻamaʻi i luga o le initaneti, o loʻo filifilia ai faʻamaʻi e ono mafua mai i faʻamaumauga na tusia.

O le Hyponatremia o le masani masani lea o le le lelei o le vai-electrolyte pe a oʻo mai le faʻaitiitia o le faʻaititia o le serum sodium concentration. I le leai o se fesoasoani taimi, o le mea e ono tulai mai i se tulaga lamatia e le o faʻamagaloina.

O le faʻamaʻavale o Arsenic o le atinaʻeina lea o se togafitiga faʻaleagaina lea e mafua ona o le aʻafia o se mea oona i le tino. O se tulaga talitutusa o se tagata e faʻatasi ma faʻamaonia igoa ma i le leai o togafitiga faapitoa e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

O i latou e fiafia i tusi o tala faasolopito e tatau ona faitau e uiga i faamaʻi pipisi, lea o nisi taimi e moaina ai aai atoa. E le gata i lea, o faʻamatalaga i lenei faʻamaʻi o loʻo maua i le lalolagi atoa. E oʻo mai i le taimi nei, o le faʻamaʻi e le o faʻatoʻilaloina atoa, ae ui i lea, o tulaga i le vaeluagalemu o tulaga e seasea lava: o le numera tele o tagata gasegase e maua i le kolera e tupu i atunuu lona tolu.

O le faʻamaʻi o le hemorrhagic o se tulaga matautia e mafua mai i le gasegase o le cerebral ona o le malepe o toto toto i lalo o le aafiaga o le maualuga o le toto maualuga. E tusa ai ma le ICD-10, o le fomaʻi ua fesuiaʻi i le vaega I61. O lenei ituaiga o stroke e sili ona ogaoga ma e sili atu lona leaga. O le tele o taimi, e atiina ae i tagata e 35-50 tausaga, o loʻo i ai se talafaasolopito o le maualuga o le toto poʻo le atherosclerosis.

Cysticercosis o se faʻamaʻi pipisi lea e alualu i luma ona o le punouaʻi o le pito i totonu o le anufe anufe i totonu o le tino o le tagata. E aʻafia i le vaega o cestodoses. O aʻaʻo o le anufe anufe o loʻo ulu atu i totonu o le manava o le tagata, ma o loʻo i totonu o lea mea e faʻasaʻoloto mai lona atigi. E faasolosolo, latou te ulu atu i vaega muamua o le manava, lea latou te faaleagaina ai ona puipui ma o le tafe toto ua salalau solo i le tino atoa.

E ala i le faʻamalositino ma le faʻasalaga, o le toʻatele o tagata e mafai ona faia e aunoa ma vailaau.

Vaʻaiapolo - O se tulaga lenei ona o le faateleina o le anotusi o mea maualuga osmotic i totonu o le toto, o le mea sili ona taua o le kulukose ma le sodium. O le vevelaina oi latou i totonu o le masini e mafua ai se eseʻesega tele i le gasegase oncotic i le extracellular ma le intracellular fluid, ma o le taunuuga lea, o le muamua, faʻavaveina o le intracellular (muamua le faiʻai) e tupu, ona faʻaumatia ai lea o le tino.

E mafai ona atiaʻe le hyperosmolarity i le tele o tulaga faʻaleaga, ae ia maʻisuka maʻi (maʻisuka) o le lamatiaga o le atiaeina e sili atu le maualuga. E masani lava hyperosmolar coma (HA) atiaʻe i tagata matutua o mafatiaga ituaiga 2 maʻisuka faamai (SD-2), peitai, ma i se tulaga o ketoacidosis, e pei ona faaalia muamua, e iai foi le faateleina o le osmolarity plasma, ae o mea moni o le hyperosmola coma ma ituaiga 1 maʻisuka malosi (SD-1) tasi.

Vaega manino o le Tulafono Lautele - o le maualuga maualuga o le kulukose toto (pe tusa ma le 50 mmol / l pe sili atu), le leai o ketoacidosis (ketonuria e le aofia ai le HA), hypernatremia, hyperosmolarity plasma, faamaʻi mataʻutia ma le telefoni o le tino, faaletonu o le neurological folasia, ogaoga ma le pasene maualuga o maliu.

Pe a faatusatusa i le ketoacidotic hyperosmolar coma, o se tagata e sili atu ona leaga ae sili atu le ogaoga o le fesuiaiga o le maʻisuka.

O mafuaʻaga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le HA i le maʻisuka o faʻamaʻi ma tuutuuga e mafua ai, i le isi itu, faʻamalaina, ma, i le isi itu, faʻaititia le le lava o le insulin. O le mea lea, o le vomiting, o le manava faʻapitoa i faʻamaʻi pipisi, o le pancreatitis, o le cholecystitis, stroke, etc., o le toto, o le mu, o le faʻaaogaina o diuretics, o le gaioiga o le gaʻo, ma isi mea e mafua ai le faʻamalolo.

O faʻamaʻi faʻamalositino, faʻalavelave faʻapipiʻi, manua, ma le faʻaaogaina o vailaʻau (glucocorticoids, catecholamines, hormones sex, etc.) e faʻaititia ai le le atoatoa o le inisalini. O le pathogenesis o le atinaʻeina o le HA e le o manino atoatoa. O le amataga o lea ituaiga hyperglycemia i le toesea o se tino le atoatoa o le inisalini e le o manino. E le o manino foi le mafuaʻaga e mafua ai le maualuga o le inisalini, e faʻaalia ai le le atoatoa o le inisalini, e leai se ketoacidosis.

O le amataga muamua o le toto o le kulukose o le toto i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu mo ni mafuaaga:

1. O le faʻamalalaina ona o mafuaaga eseese e fesuiaʻi ai, manava manava, faʻaitiitia ai le fiainu i tagata matutua, faia ni tui tele o togafitiga.
2. Faʻateleina le kulūkose i le ate i le taimi o le faʻateleina o le maʻisuka e mafua mai i faʻalavelave faʻapitoa poʻo le le atoatoa o togafitiga.
3. Faʻaaogaina tele o le kulukose i totonu o le tino i le taimi o le afaina o le gasegase o fofo o le kulukose.

O se isi alualu i luma alualu i luma i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi o le atinaʻeina o le hyperosmola coma ua faamatalaina i mafuaaga e lua.

Muamua, e leai se aoga o le gasegase i tagata mamai e maua i le maʻisuka, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le suʻega kulukose urinary, e iai se sao i lenei. E faʻafaigofie lenei mea i le faʻaititia o tausaga o le filtration i luga o le vaitau, faʻateleina i tulaga o le faʻamalaina o le tino ma le faʻamaʻi o le tino.

Lona lua, o le gaʻo o le kullukose e mafai ona faia se sao taua i le alualu i luma o le hyperglycemia, lea ei ai lona aʻafiaga i le inisinia o le inisalini ma le faʻaaogaina o kulukose. O le faateleina o le hyperglycemia, o le i ai o se aafiaga oona i luga o sel ole B, e taofia ai le manava o le inisalini, lea e faateteleina ai le hyperglycemia, ma o le mea mulimuli e taofia ai le inisalini e sili atu.

E i ai ituaiga eseese i se taumafaiga e faamalamalama le leai o ketoacidosis i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma le atinaʻe o le hepatitis C. O se tasi oi latou o loo faamatala mai lenei mea matautia e ala i le faamautuina o le inisalini o tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2, pe a tuu saʻo atu le inisalini i le ate e puipuia ai le lipolysis ma le ketogenesis, ae le lava le faaaogaina o le kulukose i le itu i tua. E le gata i lea, o se vaega faapitoa i lenei mea e mafai ona faia i se maualalo maualalo o hormones lipolytic taua e lua, cortisol ma siama tuputupu aʻe (STG).

O le leai o ketoacidosis faʻatasi ma le coma o le hyperosmola o loʻo faʻamatalaina foi i le eseesega o le insulin ma le glucagon i tulaga oi luga - hormones o le isi itu e faatatau i le lipolysis ma le ketogenesis. O le mea lea, i totonu o le maʻisuka, o le glucagon / insulin ratio e tumau, ma i le tulaga o le GK, insulin / glucagon e manumalo, lea e taofia ai le faʻamalosia o le lipolysis ma le ketogenesis. O nisi o tagata suʻesuʻe ua fautuaina e faapea, o le hyperosmolarity ma le vailavai e mafua mai ia i latou lava, e iai le aʻafiaga o le lipolysis ma le ketogenesis.

I le faaopoopo atu i le hyperglycemia alualu i luma, o le hyperosmolarity i le HA e fesoasoani foi i le hypernatremia, o lona mafuaʻaga e fesootaʻi ma le faʻasalaga faʻasalaga o le aldosterone e tali atu ai i le faʻamalolo. O le hyperosmolarity o le plasma o le toto ma le maualuga o le osmotic diuresis i le amataga o le atinaʻe o le hyperosmola coma o le mafuaʻaga o le vave o le atinaʻeina o le hypovolemia, faʻamalolo o le tino, faʻavave le tino ma le faʻaitiitia o le toto i gaioiga.

O le faʻamaʻavaina o tino o le faiʻai, o le faʻaitiitia o le malosi o le gataifale, o le vaivai o le microcirculation ma le gafatia o le neurons e mafua ai le le iloa o le mafaufau ma isi faʻaʻailoga o le neurology. E masani ona matauina i le autopsy, o le afaina o pepe i le mea o le mafaufau ua manatu o se taunuuga o le hypernatremia. Ona o le vevela o le toto ma le tino o le thromboplastin o loʻo ulufale atu i le toto, ua faʻaaogaina ai le tino o le hemostasis, ma o le faʻalauiloa i le lotoifale ma faʻasalalau le thrombosis e faʻapupula.

O le ata o le GC e sili atu ona lemu nai lo se ketoacidotic coma - mo ni nai aso ma e oʻo lava i vaiaso.

O faailoga o le DM faʻasagaga (fiainu, vevela, paʻu o le mamafa) o loʻo agaʻi i luma i aso uma, lea eoʻo mai ma le tele o vaivaiga lautele, o le foliga mai o le "mimiti" o musika, ma pasi ai i le aso e sosoo ai i le gaioiga faʻapitonuʻu poʻo le lautele.

Mai aso muamua o le faamai, atonu o le a le lelei le malamalama i le tulaga o le faaitiitia o le aoaoga, ma mulimuli ane, ua faateleina, o nei faaletonu o loo faamatalaina i le foliga mai o le gaosiga o le tino, delirium ma le coma. O le le atoatoa o le mafaufau e oo atu i le tikeri o le mama e talafeagai i le tusa ma le 10% o tagata gasegase ma faalagolago i le tele o le plasma hyperosmolarity (ma, e tusa ai ma lea, i luga o le hypernatremia fluidinal fluidinal).

GK Feature - o le i ai o faʻamatalaga o le neurological polymorphic: faoa, vevesi i le tautala, paresis ma le maʻi pipili, nystagmus, faʻamaʻi faʻamaʻi (S. Babinsky, ma isi mea), o le ua malo. O lenei faʻamaoniga e le fetaui ma soʻo se maʻi o le neurological ma e masani ona manatu o se solia matuia o le gaioiga o le cerebral.

Aʻo suʻesuʻeina ia ituaiga o gasegase, o faʻamaoniga o le gasegase ogaoga e tosina mai ai le mafaufau, ma sili atu nai lo le i ai o se ketoacidotic coma: paʻu mago ma paʻu mucous, faʻailogaina o foliga, faʻaitiitia o tonus o mata mata, faʻafefe o le paʻu, leo maso. O le suāsusu e masani ona faʻaauau, ae e papaʻu ma e le oona o le acetone i luga o le ea. O le pulupulu e masani ona fai, laʻititi, e masani ona faʻafeiloaʻi.

O le mamafa o le toto e faʻaitiitia. E sili atu ma muamua atu nai lo le ketoacidosis, ua tupu ai le tuagane. E masani ona maualuga le fiva i le ogatotonu. O faʻafitauli o le gaioiga ona o le faʻamalaina o le tino i le atinaʻeina o le vaʻaia o le hypovolemic.

O le suʻesuʻega o se hyperosmola coma i le fale e faigata, ae e mafai ona masalomia i se tagata maʻi i le maʻisuka, aemaise lava i mataupu na tupu ai le tupu o le siama ona o soʻo se faʻalavelave faʻapitoa lea na mafua ai le faʻalavalaina o le tino. O le mea moni, o le ata o le falemaʻi ma ona foliga o le faavae lea mo le siama o le hepatitis C, ae o suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe e fai ma faʻamaoniga o le siama.

I le avea ai o se tulafono, o le siakiina o le eseesega o le HA o loʻo faia i isi ituaiga o vailaʻau o le hyperglycemic, faʻapea foi ma le faʻalavelave faʻalavelave o le gaioiga o le cerebral, malala o le mafaufau, ma isi.

O le siama o le hyperosmola coma e faʻamaonia i tulaga maualuga maualuga (e masani lava i luga aʻe o le 40 mmol / l), hypernatremia, hyperchloremia, hyperazotemia, faailoga o le toto totoga - polyglobulia, erythrocytosis, leukocytosis, maualuga le hematocrit, ma le osmolarity plasma maualuga, e 5 -295 mOsmol / l.

O le faaletonu o le mafaufau i le leai o se faʻateleina o le maualuga o le osmolarity plasma e matua masalomia lava e fesootaʻi atu i le vavalaʻau. O se faailoga taua o le siakiina o le siama o le HA o le leai lea o le manogi o le acetone i luga o le ea ma le manava o Kussmaul.

Ae peitai, afai e tumau le tagata maʻi i lenei setete mo le 3-4 aso, e mafai ona auai faailoilo o le lactic acidosis ona mafai ai lea ona iloa le manava o Kussmaul, ma i le taimi o le suʻesuʻega afā-faavae (KHS) - acidosis e mafua mai i le faateleina o mea o le lactic acid i le toto.

O le togafitiga o le GC i le tele o auala e talitutusa ma le togafitiga o le ketoacidotic coma, e ui lava ei ai ona lava uiga ma e taulai i le aveeseina o le faamalolo, tetee i le faateia, faapaleni le paleni eletise ma le paleni o le acid (i mataupu o lactic acidosis), ma le aveesea o le toto hyperosmolarity.

Falemaʻi o tagata gasegase i le setete o le hyperosmola coma e faia i le potu maʻi tigaina. I le falemaʻi, e faʻaaogaina ai le gasegase, e faʻapipiʻiina ai se kesi urinary, faʻamautuina o le okesene.

Ole lisi o suʻega ole suʻesuʻega ile suʻega, faʻaopoopoga ile taliaina lautele, e aofia ai le fuafuaina o le glycemia, potassium, sodium ,urea, creatinine, CSR, lactate, tino ketone, ma le osmusic plasma.

O le faʻamaʻaina ma le HA o loʻo faia i se lapoa lapopoʻa nai lo le taimi e alu ese mai i le ketoacidotic coma (o le aofaʻi o le vai inu e oʻo i le 6-10 lita i le aso). I le 1 o le itula, 1-1.5 L o le vai e tui malosi, i le 2-3 itula - 0.5-1 L, i itula e sosoo ai - 300-500 ml.

O le filifiliga o vaifofo e fautuaina e fuafua i le masima masini i totonu o le toto. I le maualuga o le sodium maualuga o le sili atu i le 165 meq / l, o le faʻaofiina o vaifofo o le saline e faʻaleagaina ma toe faʻafouina ile faʻaaogaina o le 2% glucose. I le maualuga o le sodium o le 145-165 meq / l, o le toe faʻaleleiaina o loʻo faia i le 0.45% (hypotonic) sodium chloride solution.

O le toe faʻamaloloina lava ia e mafua ai le paʻu manino i le glycemia ona o le faʻaitiitia o le toto, ma le amanaʻia o le maualuga o le lagona ile inisalini i lenei ituaiga o siama, o lona puleaina o le tino e faia i ni nai laasaga (e tusa ma le 2 iunite o le inisalini puupuu "i totonu o le gutu" o le faʻaogaina i le itula). Faʻaitiitia le glycemia e sili atu nai lo le 5.5 mmol / L, ma le osmolarity plasma e sili atu i le 10 mOsmol / L i le itula e lamatia ai le atinaʻeina o le edema ma le faiʻai.

Afai a mavae le 4-5 itula mai le amataga o le toe faʻamamaina, faʻaititia le maualuga o le sodium, ma o loʻo iai pea le maualuga o le hyperglycemia, o le puleaina o le inisalini i le itula i le fua ole 6-8 iunite (pei o se ketoacidotic coma). Faatasi ai ma le faaitiitia o le glycemia i lalo o le 13.5 mmol / l, o le fua o le insulin o loo faia e faaitiitia i le afa ma e tusa ma le 3-5 iunite i itula uma. A tumau le glycemia i le maualuga o le 11-13 mmol / l, o le leai o le acidosis o soʻo se suʻesuʻega ma le faʻamamaina o le faʻamalalaina, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i lalo ole 2-3 itula e fuafua i le maualuga o le glycemia.

O le toe maua mai o le faaletonu o le potassium e amata i le taimi lava e maua ai lona maualalo i le toto ma gaʻo galue, pe 2 itula pe a uma le amataga o togafitiga. O le fua o le potassium o loʻo faʻatonuina e faʻatatau i mea o loʻo i totonu o le toto. O lea, faatasi ai ma le potassium i lalo ifo o le 3 mmol / L, 3 g o le paluka chloride (mea malogo) e tuiina i le itula, e tusa ma le 3-4 mmol / L - 2 g o le potassium chloride, 4-5 mmol / L - 1 g o le potassium chloride. I le potassium i luga atu o le 5 mmol / L, o le folasaga o se vaifofo o le paluka chloride e taofi.

I le faaopoopo atu i fua faatatau o lisi, o le faʻaitiitia o le faʻatonuga, o le togafitiga o vailaau faʻasaina, ma le faamoemoe o le puipuia o le thrombosis, o le heparin o loʻo faatonuina i le 5000 IU i totonu ole 2 taimi i le aso i lalo o le pulea o le hemostasis system.

Taimi umi o falemai, vave iloagofie o le mafuaʻaga na mafua ai ona atinaʻe, ma o lona faʻamaʻiina, faapea foi ma le togafitia o faʻamaʻi pipisi, e matua taua tele i le togafitiga o le hepatitis C.


  1. Vemanutin, A.M. Faʻafoʻi mai le fiafia o le ola, poʻo le auala e faʻateʻa ese ai le maʻisuka / A.M. Vasyutin. - M.: Phoenix, 2009 .-- 181 p.

  2. Evsyukova I.I., Kosheleva N.G. O loʻo maʻi le maʻisuka: maʻitaga ma pepe fou. SPb., Fale faʻasalalauga "Tusitusia Faapitoa", 1996, 269 itulau, felafolafoaiga o 3000 kopi.

  3. Vladislav, Vladimirovich Privolnev vae o le maʻisuka / Vladislav Vladimirovich Privolnev, Valery Stepanovich Zabrosaev und Nikolai Vasilevich Danilenkov. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2013 .-- 151 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Mafuaaga o le hyperosmola coma

O le hyperosmola coma e mafai ona tupu ona o:

  • faʻamaʻi mataʻutia (i le vomiting, manava, manava, togafitiga faaumiumi ma togafitiga),
  • le atoatoa poʻo le leai foi o inisalini ma / poʻo le inisalini (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le le atoatoa o togafitiga o le inisalini poʻo le leai foi),
  • O le tele o faʻamalosia o le inisalini, faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, aemaise lava o le pneumonia ma maʻi urinary tract, o isi faʻamaʻi faʻatoʻateleina faʻaleagaga, o manuaga ma le taotoga, togafitiga faʻamaʻi ma meatotino o le inisalgonists, glucocorticosteroids, fualaau o hormones sex, ma isi).

,

O le pathogenesis o le hyperosmola coma e le o malamalama atoatoa i ai. O le hyperglycemia e mafua ona o le tele o le kullukose i totonu o le tino, faʻalauteleina o le kulukose i le ate, le kulupu o le kulukose, le faʻamaloloina o le inisalini ma le faʻaaogaina o le kulukose e ala i tui vaʻaia, ma ona o le faamalolo o le tino. Na talitonuina o le i ai o inisalini e afaina ai le lipolysis ma le ketogenesis, ae le lava le taofia o le kulukose i le ate.

O le mea lea, o le gluconeogenesis ma le glycogenolysis e mafua ai le hyperglycemia ogaoga. Ae ui i lea, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ma le ketoacidosis o le maʻisuka ma le coma hyperosmola e toetoe lava tutusa.

E tusa ai ma le isi talitonuga, faatasi ai ma le hyperosmola coma, o le maualuga o le hormone somatotropic ma le cortisol e maualalo ifo nai lo le ketoacidosis o le maʻisuka, i le faaopoopo atu, faatasi ai ma le hyperosmola coma, o le insulin / glucagon ratio e sili atu nai lo le ketoacidosis o le maʻisuka. O le pisma hyperosmolarity e oʻo atu ai i le taofiofia o le faʻamalolo o le FFA mai le tino o le tino ma faʻalavelave ai le lipolysis ma le ketogenesis.

O le masini o le hyperosmolarity plasma e aofia ai le faateleina o le gaosiga o le aldosterone ma le cortisol e tali atu ai i le faʻamalolo o le hypovolemia, ma o le mea lea e tupu aʻe ai le hypernatremia. O le maualuga o le hyperglycemia ma le hypernatremia e taʻitaʻia ai le maʻi pipili, lea e oʻo atu ai i le faʻamaʻiina o le intracellular. I le taimi lava e tasi, o loʻo maua ai foi le masima soda i totonu o le suasusu. O le solia o le vai ma le paleni eletise i totonu o sela o le faiʻai e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faailoga o le neurological, cerebral edema ma le coma.

, , , ,

Faailoga o se coma hyperosmola

O le hyperosmolar coma e atiina ae i totonu o nai aso po o vaiaso.

O le tagata maʻi e atiaʻe faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi, e aofia ai:

  • polyuria
  • fiainu
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • paleni mamafa
  • vaivaiga, faʻalelei.

Ma le isi, o loʻo i ai faʻamaoniga o le faʻamalaina,

  • siakiina o paʻu paʻu,
  • faʻaititia le tonus o mata mata,
  • faʻaitiitia o le toto ma le vevela o le tino.

Neurological symptoms o uiga taua:

  • Hemiparesis,
  • hyperreflexia poʻo le faʻamalosi,
  • mafaufau le lelei
  • faʻasalaga (i le 5% o maʻi).

I le ogaoga, le faʻasolosolo o le maʻi o le tino, o le valea ma le coma tupu. O faʻafitauli sili ona taatele o le hyperosmola coma e aofia ai:

  • faʻaleagaina o meaola
  • vailaʻau vavalalata loloto,
  • pancreatitis
  • toe le manuia.

,

Suʻega o le hyperosmola coma

O le siama o le hyperosmola coma e faia i luga o le faavae o le gasegase o le maʻisuka, e masani lava ona lua ituaiga 2 (peitai, e tatau ona manatuaina o le hyperosmola coma e mafai foi ona atiae i tagata e lei maua i le maʻisuka, i le 30% o mataupu, o le hyperosmola coma o le uluai faailoga o le maʻisuka), faʻaaliga o faʻamatalaga o suʻesuʻega faʻatekinisi (muamua lava, hyperglycemia, hypernatremia ma le hyperosmolarity plasma i le leai o acidosis ma tino ketone. E tutusa lelei ma le ketoacidosis o le maʻisuka, ECG e mafai ai e faʻaalia ai faailoga o le hypokalemia ma le faʻailoga o le fatu cardiac.

Faʻaaliga faʻapitoa i le fale o le hyperosmolar e aofia ai:

  • hyperglycemia ma glucosuria (glycemia e masani lava 30-110 mmol / l),
  • (e masani lava> 350 masi / kilokalama i lalo ifo o le 280-296 mosm / kilokalama), e mafai ona fuafua le totoga i le fua faatatau: 2 x ((Na) (K)) + maualuga le kulukose o le toto / 2.8.
  • hypernatremia (o le maualalo o le maualuga o le sodium i totonu o le toto ona o le tuʻuina atu o le vai mai le nofoaga i totonu o le avanoa faaopoopo e mafai foi),
  • o le leai o acidosis ma tino o le ketone i le toto ma le urine,
  • isi suiga (leukocytosis e oo atu i le 15,000-20,000 / μl, e le fesootai i siama, o le faateleina o le hemoglobin ma le hematocrit, o le faateleina o le faateleina o le maualuga o le nitrogen i le toto) e mafai.

, , ,

Tuua Lau Faamatalaga