Mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga o le lactic acidosis i le maʻisuka

Faatasi ai ma le masani ai o le metabolism, o le lactate (o se mafuaaga o le lactic acid) ma le pyruvate (o se mafuaaga o le pyruvic acid) e tatau ona i ai i totonu o le toto. Latou te fetaui ma le 1:10. I le gasegase o le gataifale, o le lactate o loʻo faʻateleina le tolu pe sili atu, ma mafua ai le acidosis metabolic, ua faʻateleina e hypoxia. Ua suia le toto i le itu o le tino, lea e faaleleia atili ai le malosi o le inisalini, lea e faaleleia atili ai le synthesis o le lactic acid. O se "liʻo mataʻutia" o loʻo fausiaina.

O lenei tulaga e mafua ai le osofaʻia vave o le pyruvic acid ona o le le lava o le insulin. O lenei mea moni e fesoasoani i le faia o se sili atu o le lactic acid, lea e matua lamatia ai le ola maloloina.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o hormones contra-hormones e gafa ma le gaosiga o le gaʻo, e amata ona gaosia lelei, lea e faʻaleagaina ai le metabolism o gaʻo ma faʻalauteleina ai le maualuga o mea aoga gaʻo. O le faʻalavelave e aʻafia ai le fatugalemu o le tino ma faʻapogai ai ni faʻaʻaiui neuropsychiatric.

O le tui, acidosis ma le toilalo o le a mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka. O le faʻamaʻiina e faʻaleagaina e ala i le faʻaleagaina o le palatini, lea e fesoasoani i le faʻaalia o le hyperazotemia (o le pasene maualuga o oloa gaosi i le toto).

O le taunuuga o le:

  • vaivaiga
  • lapisi lapisi
  • o le faateteleina o gaioiga maualuga o le popole.

Faʻatasi ai ma le lactic acidosis, e faʻavaivaia ai le manava faʻafuaseʻi (Kushmaul breathing)

O nei mea uma e mafai ona mafua ai le oti.

Laosis acidosis i le maʻisuka ituaiga 2, e fai ma tulafono, faatasi ai ma se tuufaatasiga o le tele o mea, e aofia ai:

  • faateleina le gaosiga o le lactic acid ona o le faʻaaogaina o biguanides (papaa e maualalo ai le toto suka), faʻasalaga ogaoga o le maʻisuka, acidosis o se tupuaga eseese,
  • faʻaitiitia le faʻamaonia o le lactic acid i le ava malosi, maʻi o le ate,
  • o le faaitiitia tutusa o le kiliaina o le lactic acid ma biguanides i le tulaga o le le atoatoa o le galuega po o le le lelei o le puleaina o mea o le radiopaque,
  • o le hypoxia o le tino e mafua mai i le le atoatoa o le fatu, maʻi o le fatu fatu, pathoces i gaioiga o le gataifale, faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻalavelave, o le anemia o ituaiga eseese,
  • o le mafuaʻaga o le tulaga lautele o le tino, o le neoplasms oona, o le mafatia tele, o faʻafitauli mai le maʻisuka, e sili atu i le 60 tausaga, o manuaga tuga, maʻi faʻamaʻi o se faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina o le natura, totoga, AIDS, ma isi),
  • leai se gaʻo i le tino (vitamin B 1).


O le maʻitaga o le mafuaʻaga foi lea o le siama lactic acid i le maʻisuka ituaiga 2

E le mafai ona vavalo le faʻaalia o lenei faʻalavelave; o mafuaʻaga uma e vaʻaia. Afai e ono lamatia le tagata maʻi, e tatau ona ave uma metformin ma isi vailaʻau faʻatasi ai ma mea o loʻo i ai.

O faʻafitauli o le lactic acidosis e faʻafuaseʻi ona tupu mai, faʻaleleia i totonu o ni nai itula ma taʻitaʻia ai aʻafiaga e le mafai ona faʻafanoina e aunoa ma se togafitiga faafomaʻi vave. I lenei tulaga, e leai se vaʻavaʻa e mataituina.

Na o le pau lava le faailoga lea e tulaga ese i le lactic acidosis o le tiga o le muscle (myalgia), i le leai o se malosi malosi faaletino. O isi faʻamaoniga o loʻo atiaʻe i le amataga o le alose acidosis e mafai ona iai i le tele o faʻafitauli o le soifua maloloina.

  • tiga tiga i le manava,
  • manava manava, vomia, fagu,
  • tolopoina le faimalaga o urine poʻo le maeʻa maeʻa,
  • moe moe po o, i se isi itu, moe,
  • vaivaiga
  • puupuu le manava
  • le le fiafia
  • lagona o le vaivai i tua o le sternum.


Paʻu paʻu e mafai ona taʻu mai le lactaciadosis

Laititi maualuga le maualuga o le lactate, lea e oʻo atu i le:

  • gasegase faʻasalaga faʻaleagaina ona o hypoxia. E mafua ai le manava o le manava, lea e mafai ona faʻalogo i se mamao o ni nai mita, i nisi taimi e liliu ai i le maligi (manava o Kussmaul). A e faʻamalosi, e le tupu le manogi o le acetone,
  • o le le atoatoa o le cardiovascular, lea e le mafai ona faʻaaogaina e ala i metotia masani. E i ai le paʻu mataʻutia i le toto. O le tulaga ua faʻapupulaina e le fatu o le fatu ua faʻavaivaia, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelave o le myocardial ma faʻaitiitia,
  • o le fausiaina o musika e aunoa ma le faʻaaogaina e tau atu i le gaogao,
  • o le le lava o le okesene ma le kulukose i totonu o le faiʻai e oʻo atu ai i gaioiga o le neurology. O le tupuga o le faateleina o le gasegase (hyperkinesis) poʻo paresis o loʻo matauina. O le gauai atu o le mafaufau e faʻalavelaveina. O le tulaga o le delirium ua sui i le pala,
  • fomaʻi faʻamalosi (intravascular coagulation) (DIC). O lenei uiga e sili ona matautia. Tusa lava pe a uma ona taofi faʻamaoniga o le acidosis lactic, o loʻo faʻaauau pea ona sosolo le toto i totonu o le tino, e mafai ona taʻitaʻia ai le thrombosis (faʻapipiʻi toto). E mafua lenei mea i le foliga mai o le necrosis o tamatamailima o vae ma penis i alii. O lenei togafiti e faʻaosofia ai le gangrene, ma le faʻasalaga mulimuli ane.

O le ata o le lactic acidosis e talitutusa lava ma faailoga o aafiaga faʻaleagaina i le tino o methanol, acetic acid, salicylates, faʻapea foi le ketoacidosis.

E tatau ona manatuaina o le fesoasoani muamua mo le tupuga o faʻamaoniga o le acidosis lactic o loʻo i ai i le falemai vave o le maʻi. A oʻo mai le tiga o le musele, e fuaina fua o le suka, ma o se maʻi matuia i le soifua maloloina, e valaʻau ai se falemaʻi. O le faʻafofoina o oe lava i faʻafitauli o le a taʻitaʻia ai iʻuga leaga.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega o le lactic acidosis e faʻatautaia i totonu o se fomaʻi ma e aofia ai:

  • Talafaasolopito e ala i le faatalanoaina o le maʻi poʻo tagata o loʻo faʻatasi ma ia.
  • Le suʻesuʻega o faʻamaoniga o se tulaga faʻaleagaina.
  • O le suʻega o le toto lea e fuaina ai le maualuga o le lactic acid, le vaeluaga o le vaalele, ma suʻesuʻeina foi le tulaga o le acid-base.

I le lactic acidosis, o le maualuga o le lactic acid i le toto e tatau ona 2.2-5.0 mmol / l, o le pH i le toto e le tatau ona sili atu nai lo le 7.25. O le siama ua faamaonia e ala i le faaitiitia o le bicarbonate o le itiiti ifo i le 18 meq / l ma le faateleina o le va o le anionic (eseesega i le va o le sodium ma le aofaiga o chloride ma bicarbonates) o le sili atu i le 16 meq / l.

E le gata i lea, o le siama lactic acidosis e eseese ma:

  • ketoacidosis, lea e sisina ai le manogi o le acetone mai le vavau o le waha ma le foliga mai o le hyperkonemonia ma ketonuria ua matauina,
  • uremic acidosis, lea e faʻaalia i le maualuga o le creatinine i totonu o le toto (sili atu i le 180 μmol / l).


O le suʻesuʻega o le lactic acidosis e tatau ona faia i luga o se tulaga faʻapitoa.

I totonu o se falemaʻi, e tatau ona faʻaitiitia le hypoxia ma le acidosis i se taimi vave e mafai ai.

O le masani ai o le pH i le toto e mafua mai i le puleaina o le sodium bicarbonate. I le tulaga tutusa, o mea o loʻo iai i le paluga i totonu o le toto, faʻapea foʻi le tau o le pH o loʻo mataituina. O lenei fualaau faasaina e mafai ona mafua ai aʻafiaga le lelei, e oʻo atu i le ceremaral edema. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻaaogaina lenei auala i le taimi e laʻititi ai le pH i le 7.0, o le fua o le vailaʻau e le tatau ona silia ma le 2 lita i le aso.

Ina ia toesea le tagata maʻi mai se coma, e faʻaaoga le visamine ma le methylene blue.

O le faʻamaʻiina o le hypoxia e mafai ona faʻatino e faʻaaogaina ai le okesene, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o masini.

I le faaopoopo atu ile togafitiga ole inisalini talafeagai, faʻamalosia ma faʻaogaina le insulin o togafitiga.

Afai o le tagata maʻi e faʻaaogaina le biguanides i le taimi lava lea aʻo leʻi amataina se faʻalavelave, o le a fufulu o latou manava ma faʻamaonia ai le gasegase (carbon activated, etc.). I nisi tulaga, e faʻaogaina le faʻaoga o le hemodiasis e faʻavave ai le faimalaga o le lactic acid.

Mo faʻaaogaina o mea e teteʻe ai, fofo o suiga ole plasma ma agonists (Dopamine, Norepinephrine, ma isi).

Laititi laʻititi o le heparin e faʻateʻa ai le DIC.

O isi mea na mafua ai le faʻamalosi lactic acid (faʻamaʻi ogaoga, ania, ma isi) e faʻaumatia foi.


O fesoʻotaiga masani ma se fomaʻi e faʻaitiitia ai le faʻalavelave o faʻafitauli mai le maʻisuka

Taofiaga

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka o se faʻamaʻi e manaʻomia ai le mataʻituina pea o lou soifua maloloina:

  • e masani ona faia suʻesuʻega e se fomaʻi,
  • aua le mafaufau ia te oe lava. O fualaau uma e tatau ona faia naʻo le feutagaʻi ma le fomaʻi. A le o lea, faatasi ai ma lo latou sologa lelei, o le gaosiga tele o le lactic acid e mafai ona matauina,
  • ave laasaga talafeagai e aloese ai faʻamaʻi pipisi,
  • mataitu suiga i le tulaga o le soifua maloloina pe a faaaogaina biguanides,
  • mulimuli i se taumafataga, gaioiga faaletino ma masani masani,
  • pe a oʻo mai le faʻalavelave faʻafuasei, ona vave valaau lea o se falemaʻi.

O le tele lava o taimi, e iloa e le tagata maʻi lona maʻisuka pe a maeʻa le faʻamautinoaina o le lactic acidosis. O suʻesuʻega faaletausaga o le a fesoasoani e aloese mai se faʻamaʻi matautia.

Lactic acidosis - o le a lea mea? E mafai ona e mauaina le tali i le fesili mai mea o loʻo i lenei tusiga. E le gata i lea, o faʻamatalaga i luga o le a le uiga o lenei suiga, o le mafuaʻaga o lona tupuga ma auala o loʻo i ai nei o le a tuʻuina atu i lou mafaufau.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

O le mea lea, o le autu o la tatou talanoaga o le siama lactic acid. O le a le mea ma pe faapefea ona togafitia? O se vavaega lea e osofia ai le gasegase hyperlacteria. O lenei faʻalavelave e matua talafeagai lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. A maeʻa ona e malamalama i le auala e aloese ai mai sea faʻalavelave, e tatau ona e mafaufau i mafuaʻaga e sili ona ono tutupu i lona tino.

O mafuaʻaga autū

Laosis acidosis (o faʻamaoniga ma togafitiga o lenei maʻi o le a talanoaina i lalo) e mafai ona tupu ona o tulaga faʻaleagaina e pei o:

  • faamai pipisi ma le afaina,
  • ogaoga manuʻa
  • toe le manuia
  • o le ava malosi,
  • gasegase o le myocardial,
  • maualuga toto
  • maʻi ate.

Faʻatasi ai ma isi mea, i mea e mafua ai le siama lactic, o se nofoaga faapitoa e ave e biguanides. O le mea lea, o le faʻaititia o le suka, e oʻo lava i nai togi, e mafai ona faʻaosofia ai lenei faʻalavelave, aemaise lava i le ate ma le fatu fatuga. E tatau foi ona maitauina o togafitiga o loʻo mafaufauina e masani lava ona tupu i le gasegase o le musika o le skeletal, lea e atiina ae ona o le faʻaosoosoina o le tino faaletino. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi i nisi tulaga o le leukemia ma le tele o isi faiga o le toto. E aofia ai foi le le atoatoa o le manava ma le le atoatoa o le siama i le tino.

Lactic acidosis: faʻamaoniga o le maʻi

O faʻasolosolo e vave ona atiaʻe ma e aofia uma ai le tino i ni nai itula. E tatau ona maitauina ao lei oʻo i le amataga o le faʻalavelave masani o le maʻi, o le tagata maʻi e masani lava ona leai ni uiga. E ui lava ei ai ni faailoga e mafai ona malamalama ai e iai le tele o le toto, o nei faailoga e aofia ai:

  • tiga o musika
  • le le fiafia
  • tiga i tua o le sternum,
  • vave le manava
  • tigā poʻo, i se isi itu, moe.

E le gata i lea, o le faailoga autu o lenei tulaga faʻaleagaina e mafai ona taʻua o le toilalo cardiovascular. I le uma, o lenei faʻamaʻi e faigata ona o le faateleina o le eletise.

O faailoga o le lactic acidosis e sili atu ona ogaoga ma le gasegase o le maʻi. I lenei tulaga, e ono lagona e le tagata maʻi se lagona o le gaioiga. A maeʻa sina taimi, o le vomiting o loʻo matauina i tagata mamaʻi, e oʻo atu i ai tiga ogaoga o le manava. I le tulaga o le taimi lenei, e le maua e le tagata le fesoasoani, o lona tulaga e matua leaga lava. I se tulaga faapea, o le maʻi e le toe iloa le mea moni. Na amata ona ia tali vave atu i gaoioiga a tagata o loʻo siomia o ia. O nisi taimi o le tagata gasegase e le faʻaaogaina le maliega o maso, ma o le taunuuga o lea mea e foliga mai, o le malosi o le gasegase o le gasegase ua faʻavaivaia.

O le taʻavale o le hyperactacidemic coma o le manava lemu. I lenei tulaga, e leai ni manogi faʻapitoa e matauina (mo se faʻataʻitaʻiga, pei o le ketoacidosis). Mulimuli ane, o se tagata ua leai sona malamalama.

Lactic acidosis: togafitiga o le maʻi

Faatasi ai ma se faʻamaʻi, togafitiga e tatau ona taulai i le vave faʻaitiitia o hypoxia ma acidosis. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e aofia ai le fofo o le sodium bicarbonate (4 po o le 2.5%) e oo i le lua lita i le aso. I lenei tulaga, e tatau i fomaʻi ona tausisia le pH ma le potassium i le toto. E le gata i lea, o le inisalini malosi o le inisalini poʻo le faʻamalosia o le inisalini o le inisalini e faʻatagaina mo le faʻamalolo lactic. I le faʻaaogaina o vailaau faʻasolosolo, o fomaʻi e faʻaaogaina ai carboxylases (vailaʻau) i totonu o le 200 mg i le aso. O le faʻaofiina o le rheopolyglucin, plasma toto, faapea foʻi ma laʻititi o doses o le heparin, lea e fesoasoani i le faasaʻoina o le hemostasis, e talafeagai foi.

Puipuia faʻamaʻi

Ia, o le tali i le fesili: "Lactic acidosis - o le a lea mea?" oe iloa. Ma faʻapefea ona foia na faʻafitauli? O togafitiga e puipuia ai le amataina o le hyperlactacidemic coma o le puipuia lea o le hypoxia ma le pulea o taui o le maʻisuka. O le acidosis lactic e mafua mai i le faʻaaogaina o biguanides e manaʻomia ai le faʻamalosi faʻapitoa i le faia e le tagata lava ia o fua o le fualaau.

O le tele lava o taimi, o lenei maʻi o loʻo maua i na gasegase e le o iloa lo latou maʻisuka, ona o le afaina o le maʻi e aunoa ma le togafitiga talafeagai. Ina ia puipuia le foliga mai o le lactic acidosis, e tatau ona mataʻituina lelei uma ia faʻamaumauga a le fomaʻi. E taua foi le mataʻituina o faʻalavelave o le faʻamaʻi, faʻaauau ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi atoatoa, suʻe uma suʻega ma faia togafitiga talafeagai. I le tulaga o soʻo se masalosalo o le lactic acidosis, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist e aunoa ma se faatuai. Na o le pau lava lenei auala e mafai ai ona e aloese mai taunuuga le lelei ma aveeseina ai le le mafaamatalaina e o mai faatasi ma lenei maʻi.

Lactate o le lactic acid, o le acidosis o se algorithm mo le faateleina o le eletise. O le mea lea, o le lactic acidosis ua maua e pei o le lactic acid e maua i le tino o le tagata. O lenei tulaga e sili ona lamatia i le maʻisuka, aua e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, hyperlactacidemic coma. Aʻo tuʻuina atu lenei ma isi faʻamaʻi, e matua fautuaina lava e gauai atu i mafuaʻaga, faʻamaoniga, ma foliga o le togafitiga o le lactic acidosis i le maʻisuka.

O a mafuaaga o lactic acidosis?

O le tulaga faʻaleagaina ua tuʻuina atu e mafai ona faia ona o le tele o mea, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi o se mea faʻaleagaina ma le afaina. E le gata i lea, o le gasegase tele, o le i ai o le ava malosi ma le gasegase o le myocardial ua filifilia e le o ni mea taua. E le gata i lea, o tagata atamamai e tosina atu le manatu i le mea moni e faapea o le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona i ai se aafiaga i lenei mea:

  • ogaoga manuʻa
  • o le i ai o le le atoatoa,
  • maʻi faʻamaʻi tumau e fesootaʻi ma le ate.

O le mafuaʻaga e mafua ai le tupu o le lactic acidosis e tatau ona manatu i le faʻaaogaina o biguanides.Ma, o le maʻisuka e masani ona faʻaaoga Metformin. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina i le tulaga ua tuʻuina atu, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e mafua tonu lava i nei tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina fualaau oona. O le faʻaaogaina lea o le suka ma le vaega tuʻufaʻatasia i le tuufaatasiga.

I le i ai o le faaleagaina o fatugaʻo po o le ate, e oʻo lava i se vaega itiiti o biguanides e mafai ona faʻaosoina ai le lactic acidosis.

O le tulaga tuʻuina atu e fesootaʻi ma le faʻaputuina o vailaʻau i le tino o le tagata.

Ina ia mafai ona iloa le siako lactic acid i le maʻisuka, e matua fautuaina lava e faʻalogo lelei i faʻaʻailoga o lona faʻavae.

O faʻaaliga o le faʻamaʻi faʻamalosi i le maʻisuka atonu o le a toetoe lava a le toe i ai, ma o se suiga i le setete tuusaʻo i le pepa malosi e mafai ona oʻo i le lua i le tolu itula. O maʻi suka e maitauina le tiga i maso ma isi faʻailoga le lelei o loʻo i tua o le sternum. Laosis acidosis o loʻo faʻaalia mai i nei faʻaaliga e pei o le le fiafia, faʻalauteleina le tele o le manava. O le tupuga o le le mautonu ma le moe.

O le tulai mai o le le atoatoa o le cardiovascular e mafai ona taʻua o se faailoga masani o se ituaiga ogaoga o le acidosis. E matua fautuaina e faapea:

  1. o lea solitulafono e fesootaʻi ma le maliliega, lea o le uiga o le myocardium i le taimi o le atinaʻe o le siako acidosis,
  2. e mafai foi ona fesootaʻi faʻamalosi atili le lactic acidosis i se faʻafitauli mulimuli ane i tulaga lautele,
  3. peitai, ona o le faateleina o le acidosis, tiga i totonu o le manava, faapea foi ma le vomiting, ua faailoaina.

Afai o le tulaga masani o le maʻisuka lactic acidosis (poʻo, e pei ona fai mai nisi, lactic acidosis) e faʻaleagaina i le lumanaʻi, o lona uiga o le a mafai ona matua eseese lava ia faailoga. E mafai ona tatou talanoa e le gata i le mafaufau, ae o paresis foi (le atoatoa le maʻi pipili) poʻo le hyperkinesis (o le a le faʻaaogaina ni maso o maso eseese).

Faailoga o le coma ma le lactic acidosis

I le taimi lava lea ao lei amataina se coma, lea e fesootaʻi ma le leai o se malamalamaaga, o le maʻisuka e mafai ona iloa i le manava manava ma e le mafaamatalaina leo i le faʻavae o le alamaʻi. E maitauina o le manogi manogi o le acetone e le faʻaosofia ai le siama lactic. O le tele lava o taimi, o le manava lea ua faia ma le ituaiga mea e taʻua o le metabolic type 2. E tatau foi ona totogi le tausiga i le mago o matagata i le lautele ma le vaega o le laulaufaiva, masani le paʻu faapitoa, lea e mafai foi ona taʻu mai ai le amataina o se coma.

Metotia mo le fuafuaina o le acidosis lactic i le maʻisuka

O fua faʻamalositino mo le acidosis lactic ma faʻamaoniga uma e tuʻuina atu atonu e faigata. O le mafuaaga lena o le a amanaia ai faailoga o togafitiga, ae naʻo le avea o se fesuiaiga o ausilali. Talu ai ona o lenei mea, e matua fautuaina lava e gauai atu i le mea moni e faapea o suʻesuʻega falesuesue o loʻo i ai le faʻalagolago lelei, e faʻavae i luga o le faailoagofieina o faʻamatalaga o le lactic acid i le toto.

E le gata i lea, e tatau i tagata tomai faapitoa ona faailoa mai faailoga e pei o le faaititia o le numera o le bicarbonate i le toto, le maualuga o le hyperglycemia ma le le lava o le acetonuria.

A maeʻa lenei mea o le a mafai ona amata se auala toe faʻafouina, ma e fautuaina ia faʻaauau pea siakiina faifaipea e mataituina ai le tulaga.

Togafitiga uiga

Faʻamatalaga o faʻamaʻi ma lactic acidosis lava ia, o le tausiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le a aofia i totonu o le puleaina o se vaifofo o le sodium bicarbonate (4% poʻo le 2.5%). O voluma faʻamoemoeina e tatau ona oʻo i le lua lita i le aso. E matua fautuaina e te siakiina pea le fua o le pH i le potassium i le toto.

E le gata i lea, i le i ai o le lactic acidosis ma ona faailoga, o le inisalini o togafitiga ua faʻalauiloaina e avea o se toe fuataga. I le tautala e uiga i togafitiga, e matua fautuaina lava e gauai atu i le mea moni e faapea:

  • e mafai ona avea ma ituaiga e lua, e pei o se faʻamalositino gasegase o algorithm e faʻamalosi ile togafitiga faʻatasi ma le faʻaaogaina o le inisalini "puupuu"
  • i le togafitiga o faʻamaʻi o le lactic acidosis i le maʻisuka, o le faʻaaogaina o le carboxylase i le faʻaogaina o le gaʻo e ala i le faʻaaogaina o auala e faatagaina. E moni lenei mea pe a faʻasilasila pe tusa ma le 200 mg i le 24 itula,
  • togafitiga o le a aofia ai le puleaina o le plasma o le toto ma le faʻaaogaina o sina fua laʻititi o le heparin.

O nei mea uma e tatau i le lumanaʻi ona fesoasoani i le fetuunaiga o le hemostasis. . O le mea lea e le o fesoʻotaʻi ai le faʻamalosi o le maʻisuka lactic acid ma le atinaʻeina o faʻafitauli ae le o le faʻamaualugaina o le tulaga o le maʻisuka lautele, e matua fautuaina lava e auai i nisi o togafitiga.

O a tulaga faʻapitoa mo le puipuia o le siama o le lactic acid?

O le sini autu o puipuiga mo le faʻamaʻi tuʻuina atu e tatau ona manatu o le faʻaaogaina o le avanoa e atiae ai se fomaʻi. E matua fautuaina lava e te puipuia soo se mea e ono aʻafia ma le hypoxia. E le gata i lea, o le faʻamaoniaina o le puleaina o le maʻisuka malosi, pe o le muamua poʻo le lona lua, e le itiiti ifo le taua i le faʻavae o le puipuiga.

O se mea taua e faapea o le lactic acidosis, o le mea autu lea, e pei ona taʻua muamua, e mafai ona tupu pe a faʻaaoga biguanides, e tatau ona manino le fuafuaina oa latou tui. E taua tele lenei mea i le faʻavavevave vave i le tulaga o le atinaʻeina o maʻi faʻalavelave, faʻataʻitaʻiga, ma le niumonia.

O le mea lea, o le lactic acidosis o se tulaga le mafaaleaga e le mafai ona o faatasi ma le maʻisuka.

O le tele o taimi, o le mea lea, faʻapea foʻi ma faʻailoga uma, e atiaʻe faʻafuaseʻi ma faʻavave, faʻaosoina ai se coma. O le mafuaaga lea e matua taua ai le gauai atu i faailoga o le tulaga i le taimi ae le faʻatalaleina togafitiga vave - o nei mea uma o le a faʻaitiitia ai le atinaʻega o faʻalavelave ma aʻafiaga ogaoga.

Tuʻu le TAIMI LAI! MA LE TALI LĒ TALI, E TE ILOA I LE UIGA E UIGA I DIABETES?

Taimi Taimi: 0

Faʻamatalaga (numera o galuega)

0 o le 7 galuega na maeʻa

O LE A LE AMATA? Ou te faamautinoa atu ia te oe! O le a sili ona manaia)))

Ua leva ona e pasia le suʻega muamua. E le mafai ona toe amata.

E tatau ona e saini pe resitala ina ia amata ai le suʻega.

E tatau ona e faʻatumu ia suʻega nei e amata ai:

Tali sao: 0 mai le 7

Na e sikoa 0 i luga 0 0 (0)

Faafetai mo lou taimi! O au tali nei!

  1. I le tali
  2. Faʻailoga

O le a le uiga moni o le "maʻisuka"?

O le a le hormone e le lava mo le maʻisuka ituaiga 1?

O le fea faʻailoga e LE FAAMAONIA mo le maʻisuka?

O le a le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2?

Lactic acidosis o se faʻalavelave faʻalavelave, lea e mafua mai i le faʻapipiʻiina o le lactic acid i le musika skeletal, le paʻu ma le mafaufau, faʻapea foʻi ma le atinaʻe o acidosis metabolic. Lactic acidosis e faaosofia ai le atinaʻe o le hyperlactacidemic coma, o le mea lea o lenei maʻi e taua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona latou iloa mafuaʻaga o le maʻi maʻi.

E faʻafefea ona atiaʻe le lactic acidosis

O se faʻalavelave faʻalavelave lea e vave oʻo mai ai le lactate i totonu o le toto o le ova o le susu. O le acidosis lactic i le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona tupu pe a uma le faʻaaogaina o vai inu . O lenei itu e tali atu i sauniuniga o le ituaiga teleuanua (Metformin, Bagomet, Siofor, Glyukofazh, Avandamet). Ua vaevaeina le tulaga ile lua ituaiga:

  1. Ituaiga A lactic acidosis - hypoxia. O le tino e leai se okesene i faʻamaʻi faʻamaʻi: sepsis, faʻalavelave tu, maualuluga o maʻi o le ate poʻo pe a maeʻa le malosi faaletino.
  2. O le ituaiga B lactic acidosis e le fesootai ma le hypoxia o le tino. E tupu i le taimi o togafitiga faʻapitoa faʻamaʻi e aʻafia ai le maʻisuka ma le HIV. O le gasegase o le susu i lenei ituaiga e masani lava ona faʻaalia mai e ia le tulaga o le ava malosi poʻo i le gase o le ate.

Lactic acidosis ua mafua ona o se faaletonu o le tino o le tino. O se maʻi faʻaleagaina e tulai mai pe a:

  • Ituaiga 2 maʻisuka.
  • O se masalosalo o Metformin (o loʻo i ai se faʻaogaina o fualaau faasaina i totonu o le tino ona o le le atoatoa o le galuega).
  • Ovageny matelaina (hypoxia) o maso pe a maeʻa le faʻamalosi tino . O lenei tulaga o le tino e le tumau ma pasi lava ia pe a uma le malologa.
  • O le i ai o le tino i totonu o le tino (faʻaleagaina poʻo le lelei).
  • Cardiogenic poʻo le faʻalogo i le hypovolemic.
  • Malu o le Mimine (Vit B1).
  • Kanesa o le toto (leukemia).
  • Faʻaleagaina faʻamaʻi.
  • Sepsis.
  • O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi o faʻasologa eseese.
  • O le i ai o le ava malosi,
  • Loto malosi.
  • Faʻasaʻi manuʻa i le tino o le maʻisuka.
  • Faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial.
  • Faʻafitauli o le respiratory.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Faʻasologa o maʻi ate.
  • Vailaau e togafitia ai le HIV / AIDS mo le HIV. O lenei vailaau o fualaau oona e maua ai se avega mamafa i le tino, o lea e matua faigata lava ona faatumauina se tulaga masani o le lactic acid i totonu o le toto.

Faailoga o le lactic acidosis

O le kulimi acidosis foliga i le saoasaoa o le uila, i totonu o ni nai itula. O faailoga muamua o le lactic acidosis e aofia ai:

  • tulaga o le le fiafia
  • tiga i tua o le sternum ma i totonu o maso skeletal,
  • le mautonu i avanoa,
  • mūmū mucous mata ma le paʻu,
  • samasama o mata po o le paʻu,
  • o foliga mai o le manava vave,
  • o foliga mai o le moe ma le le mautonu.

O se faʻalavelave ogaoga o le siako lactic i se tagata maʻi e faʻaalia i le le atoatoa o le cardiovascular. O sea solitulafono ua mafua ai suiga i le maliliega o le myocardium (o le numera o le faaitiitia o le loto e faateleina). E le gata i lea, o le tulaga lautele o le tino o le tagata e leaga, tiga i totonu o le manava, taotoga, vomia, manava manava, ma le le lava o le fiaai. Ona faʻaopopoina ai lea o faʻamatalaga faʻaleagaina o le lactic acidosis:

  • manatu (tasi pe sili atu mafaufauga ua toesea),
  • hyperkinesis (faʻaleagaina o gaioiga o le tasi poʻo se vaega o maso),
  • paresis (faʻamaʻi le atoatoa).

Aʻo leʻi amataina le hyperlactacidemic coma, o le a faʻaalia e le tagata maʻi le loloto ma le manava o le manava (o leo e manino le faalogoina i se mamao), faatasi ai ma le fesoasoani o le tino e taumafai e aveese le sili atu lactic acid mai le tino, ma le DIC - syndrome (coagulation intravascular). Ona i ai lea o faailoga o le paʻu: Muamua, o le oliguria e atiina ae (o le faʻaitiitia o le numera o le urine), ona leuria (leai urination). E masani ona i ai faʻaaliga o le necrosis o le tino o tamatamailima o pito.

Lactic acidosis togafitiga

Pe a aliali mai faailoga o le lactic acidosis, e tatau ona vave fesoasoani muamua i le tino o le tagata, lea e aofia ai le puleaina o le tino (e ala i le kululu) o le 4% poo le 2.5% sodium bicarbonate solution (e oo i le 2000 ml i le aso). Mo togafitiga, faʻaaogaina o le inisalini faʻasolosolo poʻo le faʻasolosolo faʻasolosolo faʻatasi ma le inisalini puupuu. I totonu o se fomaʻi, o sauniuniga ole carboxylase e faʻaaogaina (faʻafefe oona - 200 mg i le aso). E le gata i lea, o se vaifofo o le reopoliglyukin, plasma toto, heparin (i tamai tootoo) e faia.

Lactic acidosis o se faʻalavelave faigata, e ui lava e seasea lava. O lenei maʻi e tupu pe a oʻo ina maua mea o le lactic acid i le toto, e sili atu i le masani.

O le isi igoa mo le faamaʻi o le acidosis lactic (o se suiga i le maualuga o le acidity). I le maʻisuka malosi, o lenei faʻalavelave e matua lamatia, aua e oʻo atu ai i le hyperlactacidemic coma.

O le vailaau e faatulaga ai le siama o le "lactic acidosis" pe afai o le maualuga o le lactic acid (MK) i le tino e sili atu i le 4 mmol / l.

E ui o le maualuga masani ole suauu (fuaina i le mEq / l) mo le toto vevela e mai i le 1.5 i le 2.2 ma le toto toto mai le 0.5 i le 1.6. O se tino soifua maloloina e maua ai le MK i se vaega itiiti, ma e vave ona faʻaaoga, faia le lactate.

Lactic acid e faʻapipiʻi i le ate ma faʻapalapala i totonu o le vai, carbon monoxide ma glucose. Faatasi ai ma le faaputuputuina o le tele o le lactate, o lona gaioiga o loʻo faʻalavelaveina - lactic acidosis poʻo se suiga tele i le siosiomaga oona.

O le mea lea ua faateleina ona o le inisalini ua le toe aoga. Ma, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻamalosia ai le gaosia o hormonia faapitoa e faʻalavelave ai le gaʻo gaʻo. O le tino ua faʻamalūina, o lona inisua ma le acidosis e tupu. O se taunuuga, ua faia ai se gaʻo hyperglycemic. O le gasegase lautele e faigata tele ona o le le lelei o le gataifale.

O se numera tele o oloa gasegase e faʻaputuina i le toto ma le faitioga o:

  • vaivaiga lautele
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • gasegase le atoatoa
  • faanoanoaga o le maualuga o le tino.

O nei faʻaʻailoga e mafua ai le oti.

Symptomatology

O le faʻamaʻi e faʻaali mai faʻafuaseʻi, vave ona tupu (i le tele o itula) ma e aunoa ma le taimi e mafai ai e le togafitiga faafomaʻi ona oʻo atu ai i aʻafiaga e le mafai ona faʻaaogaina. Na o le pau le faailoga o le lactic acidosis o tiga tiga, e ui o le tagata maʻi e le i ai se malosi faaletino. O isi faʻailoga e faʻatasi ma le acidic lactic i le maʻi suka atonu e maua i isi faʻamaʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le acidosis lactic i le maʻisuka eoʻo mai ma faʻamaʻi nei:

  • vavalo (le mafai ona iloa),
  • tafa ma gagging
  • ogaoga tiga
  • tiga o le manava
  • solia o le faamaopoopoga
  • puupuu le manava
  • mafaufau le lelei
  • vaivai gaioiga afi
  • faʻagesegese le faʻamalosi, seia oʻo ina maeʻa.

O le faʻateleina o le lactate e faʻatupulaʻia faʻafuaseʻi ma taʻitaʻi atu i:

  • o le manava manava, o nisi taimi e liliu atu ai i le tauva,
  • afaina o le loto, lea e le mafai ona faʻaaogaina i le masani masani
  • faaitiitia o le toto, malosi le fatu,
  • le mautonu le muscle vavao (gaogao),
  • gasegase toto. O se faʻalavelave lamatia. E tusa lava pe a mavae atu le faailoga o le lactic acidosis, e faʻaauau pea ona faʻafefe toto i totonu o vaʻa ma mafai ai ona afaina toto. O lenei mea o le a tupu ai le limatusi lima pe faʻaosooso ai le gangrene,
  • O le faʻamaʻiina o le okesene o tino faiʻai e atiaʻe ai le hyperkinesis (faʻamalosi). O le gasegase ole gasegase e salalau solo.

Ona sau ai lea o se coma. O le vaega mulimuli lea i le atinaʻeina o le faamai. O le a faʻaitiitia le faʻalauiloa o le tagata maʻi, e faʻaitiitia le vevela o le tino i le 35.3 tikeri. O le foliga o le tagata maʻi na faʻamaʻaina, ua muta le urination, ma ua leai sona mafaufau.

E taua le manatua o faailoga muamua o le faamai e manaʻomia vave ile falemaʻi. O le taimi lava e amata ai ona faʻalavelave tigaina, e tatau ona e fuaina le kulūkose ma valaʻau i se falemaʻi!

Vitio faʻatalanoa

E mafai ona e iloa po oa ni faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka e mafua mai i lenei vitio:

Ole talosaga ole fesoasoani faafomaʻi ile taimi, e mafai ona e faʻaolaina lou ola. Lactic acidosis o se faʻalavelave faʻalavelave lea e le mafai ona tuʻuina i vae. O se mea na tupu manuia i le lactic acidosis coma o se manuia sili lea mo le tagata maʻi. E tatau ona faia taumafaiga uma e taofia ai le toe faʻafouina o le mea na tupu. O lenei faafitauli e tautalagia e le endocrinologist. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi lava e uma ai ona iloa se maualuga maualuga o le aloʻa i totonu o masini.

Ata faʻaleleia

O le atinaʻeina o le siako acid i le maʻisuka e tupu i ni nai itula, e leai ni faʻaaliga faʻapitoa faʻapitoa. E mafai e le tagata maʻi ona lagona le mea lenei:

  • vave le manava
  • vaivaiga
  • le le fiafia
  • moe po o le le mautonu,
  • tiga i tua o le sternum
  • tiga o musika
  • fomaʻi faʻamaʻi (faʻaoga, vomiting, muʻu).

I.e.o na faʻamaoniga e mafai ona matauina i le tele o faʻamaʻi e matua aʻafia ai le siama.

E le pine, ona o le faateleina o le acidosis, ua amata ona manumalo le toilalo cardiovascular. I le taimi nei, o suiga faʻavae i le myocardial tissue ua faia, lea e faʻaalia i le solia o ana galuega faakonekarate.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faagasologa o togafitiga, o le tulaga lautele o le maʻi ua pagatia, ua aliali mai tiga tiga. E vave lava, o aʻafiaga o le neurological e aʻafia - o mafaufauga ma paresis, e oʻo atu i hyperkinesis.

O le taimi mulimuli i le pathogenesis o le lactic acidosis o le coma. O le vaitaimi ao lei amataina le atinaʻe o loʻo faamatalaina i mea nei:

  • paʻu mago ma mucous membranes o le tagata maʻi,
  • leai se mafaufau
  • le manava manava e mafai ona faʻalogoina mai se mamao (Kussmaul manava).

Faatasi ai ma se faʻaleagaina o le mamafa o le coma, o faʻamaoniga o le faʻaitiitia o le atinaʻe, ma le faaletonu o le tino (oligoanuria, sosoo ai ma le auria). E masani lava o nei laasaga eo mai faatasi ma le DIC (faʻasologa o le tino), lea o loʻo faʻaalia i le thrombosis intravascular ma e mulimuli ane oʻo atu ai i le necrosis hemorrhagic i luga o tamatamailima.

Laase acidosis e mafai ona iloa e suʻega o le toto o loʻo faʻaalia ai le tele o le lactate, o le faʻaitiitia o le maualuga o le bicarbonates ma faʻasaoina le alkalinity.

O lenei faʻalavelave o le maʻisuka e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. O faiga a le Peraimeri e tatau ona taulaʻi i le faʻaaogaina o le liʻo mataʻutia, ma mo lenei mea e tatau ai:

  1. O le taua faasaga i le hypoxia,
  2. Faaleaogaina o le acidosis.

Ina ia faʻamaonia le pH o le toto ma faʻaitiitia le gaioiga o le lactic acid, o le soda bicarbonate solution (soda) e masani ona faʻaaogaina. O le vaifofo e faʻaaogaina ma le faʻamalosi, e le sili atu i le 2 lita i le aso, i lalo o le pule a le potassium i le toto ma se suiga ile pH. A maeʻa lenei mea, e faʻataunuʻuina togafitiga o le faamamaina, lea e aofia ai mea nei:

  • gaioiga ogaoga o le plasma toto,
  • inisalini togafitiga
  • gaʻo vailaau
  • reopoliglyukin,
  • tamai togi o le heparin e faʻateʻa ai le DIC.

Tuua Lau Faamatalaga