Faʻafefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ma sili atu le lelei i se meaai faapitoa?

Aisea e matua mamafa ai le mamafa o le maʻisuka, ae o isi, i se isi itu, e vave ona maua le mamafa ma mafatiaga mai le gaʻo? E tusa uma lava ma le pathogenesis o ituaiga eseese o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o tagata ei ai le ituaiga maʻisuka muamua, oe le maua le inisalini, e amata ona "liusuavai" pe a maeʻa faailoga muamua o le maʻi.

O le maʻisuka ua mamai i tagata mamaʻi e faʻaalia i le tele o faʻamaʻi, faʻapitoa, le atinaʻeina o le fia inu, faateleina le faʻamalosi i le urinate, tulaga le atoatoa, foliga vaaia o le paʻu mago ma paresthesias, o lona uiga, tingling poʻo le mu i totonu o vae. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e aʻafia ai le mamafa o se tagata amata malosi ma e foliga mai e leai se mafuaaga e aveesea ai le mamafa.

O nisi taimi o lenei gau gau e mafai ona oo atu i le 20 kilokalama i le masina e aunoa ma le malosi faaletino ma suiga i meaʻai. Aisea e paʻu ai le mamafa o tagata e maua i le maʻisuka? O le faʻafuaseʻi o le gau o le tino e sili ona taatele i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i se ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin.

Faʻasolosolo pe gaʻo le mamafa o le maʻisuka?

O le faʻaitiitia o le mamafa o le suka i le maʻisuka e mafua ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia. Muamua, o loʻo i ai se soliga o faiga faʻavae uma, ma lona lua, o le tino e amata ona nono muamua le malosi mai le maso, ma mai faleoloa gaʻo.

O le leiloa o le paʻu o le mamafa o se faʻalavelave mataʻutia lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave i le gaioiga masani o le tino, faʻamalositinoina o faiga eletise ma le metabolism.

O le gau o le maʻisuka e mafua ona o mafuaʻaga nei:

  • le lelei
  • solia o le ave o meaai,
  • gasegase malosi o puipuiga, gaʻo ma gaʻo,
  • maualuga malosi tau.

O se vaega taua o le maʻisuka o le mamafa o le mamafa ma le lelei ma le tele o taumafa. O tulaga faigata ma faafitauli faalemafaufau e mafai ona faʻateleina ai le tulaga.

O le paʻu o le mamafa o se faailoga o le maʻisuka ituaiga 1, lea e le maua ai le inisalini i le tino. O se taunuuga lea o se tali o le autoimmune e mafua ai ona iloa le tele o sela mai le pancreatic.

O mea e mafua ai le tele o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma se gasegase o le tino, ituaiga olaga, ma le matua. E tusa ai ma fuainumera, e valu sefuluva pasene pasene o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e maua ile gaʻo.

E maitauina le mamafa o tupe maua i tagata e ave insulin. Faʻaauau le mamanu o loʻo mulimuli mai: o le tele o lou inisalini, o le sili atu o le kulukose o loʻo aʻafia e sulu o le tino. E aliali mai o le kulukose e le faʻaumatia mai le tino, ae ua liua i le tino, o le mafuaʻaga lea o le maua o le mamafa.

O le mamafa o tupe maua e tatau mo le faʻavave o le mamafa. Afai e le amanaia le tulaga, e mafai e le tagata maʻi ona amata ona atiina ae le oona.

O le mea lea, o le faafitauli o le gau o le mamafa i le maʻisuka e tatau ona faʻatalanoaina i se taimi talafeagai. E taua tele le iloa i le taimi.

Afai o le mamafa o le mamafa o le maʻi e paʻu vave, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai se tagata tomai faapitoa i se taimi vave e mafai ai. O le faʻaititia o lou kulukose e fesoasoani e faʻamalosia ai le tino maso. O lenei mea e masani ona oʻo atu ai i le faʻamaeaina o le atrophy o le pito i lalo, o le tino i lalo.

Mo le pulea o lenei tulaga, e tatau ai ona fua le maualuga o le suka ma le mamafa. A leai, o le vaivai o le tino e mafai ona tupu. I se tulaga ogaoga, o sauniuniga mo hormonal ma faʻamalosi tino eseese ua faʻataʻitaʻiina i le maʻi (talu ai o le lamatiaga o le atiaʻe o le ketoacidosis e maualuga tele).

O a vailaʻau o le a fesoasoani ia te aʻu e lelei ai?

O le gau o le mamafa o le maʻisuka o se faailoga lea o le atinaʻeina o ona fomaʻi, lea eo mai faatasi ai ma suiga faʻapitoa i le gaioiga o totoga o le tino, e oʻo atu ai i le vaivai lautele ma o se faʻalavelave ogaoga i le manuia o se tagata maʻi.

O ia suiga i le tino o le tagata maʻi ua faailoa mai ai e le mafai ona ia toe pulea le faiga o gasegase e aunoa ma le fesoasoani mai fafo, o le mea lea, e manaʻomia ai se faʻasalaga faaopoopo.

Ina ia faʻamaonia le mamafa, o loʻo maua ai fualaau oona. O nei fualaau oona e tele o latou lelei, ae e iai foʻi a latou faʻailoga ma aʻafiaga. O le mafuaʻaga lena, ao lei amataina togafitiga, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma manino le vaʻaia o metotia faʻatulagaina.

O le fualaau sili ona lauiloa o Siofor. Glocophage ua tolopoina-faʻamalologa o meaʻai e sili atu le aafiaga i le tagata maʻi, ae i le taimi lava e tasi e sili atu le tau.

O nei fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le tino i le insulin, lea e mafua ai ona faaitiitia lona aofaiga i le toto. Latou te taofia le faʻatupulaia o le gaʻo o le gaʻo ma faʻafaigofie le faagasologa o le faʻasaoina o le mamafa.

O le gaioiga malosi o fualaau o le metformin. E tagofia fualaau faʻatau ma taumafataga. Siofor faʻaitiitia le kulukose. E masani lava, o fomaʻi e fautuaina se fofo mo tagata maʻisuka o loʻo aʻafia ai le faʻamaʻi e uiga i le tala o le oona tele.

Siofor faatino ni galuega taua se lua:

  1. Toe faʻafoʻisia le lagona o le inisalini.
  2. Faaitiitia le mamafa.

E pei ona mafai ona iloa mai i iloiloga, pe a uma le faʻaaogaina o laumei, e faʻaitiitia le fiafia i lau suauʻu. Faʻatasi. Siofor o se puipuiga lelei mai osofaiga a le hypoglycemia, lea e mafai ona lamatia ai le maʻi.

E oʻo lava i tagata gasegase e le o mulimuli i se taumafataga, faatasi ai ma Siofor e leiloa le mamafa, e ui e le vave tele, ae o le a oʻo mai. Aua nei galo o papaa ua mamanuina faapitoa mo le maʻisuka. Afai latou te amatalia le faʻaleleia o tagata soifua maloloina, o le a oʻo atu ai i le faʻafitauli o le tino.

I le tulaga o se taumafataga e faʻatinoina e ala i gaioiga faaletino e le fesoasoani e maua ai le mamafa, o sauniuniga faʻapitoa e faʻamaonia mo maʻi. O le maʻisuka MB e maua i lenei vaega.

Faailoga mo lona faʻaogaina - leai se aoga o togafitiga o meaʻai, ituaiga faʻapitoa o le tino, o le paʻu malie o le mamafa o le tino. O le maʻisuka MB o loʻo faʻatulagaina faapitoa mo tagata matutua.

O le fua fautuaina e tatau ona faʻaaoga i le taeao o le taeao. Ole fua muamua o le 30 mg, ua fuafuaina e le fomaʻi e fuafua i le maualuga o le kulukose i le toto ole maʻi.

E faʻapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2?

Afai e te manaʻo e toe aumaia le mamafa i le masani, muamua muamua, sui lau meaʻai:

  • taumafa soo, ae i ni vaega laiti. Toto le masani masani e tolu i ni mea laiti,
  • 'ai mea taumafa e tatau ona i ai le taua tele o mea taumafa. Taumafa fualaau faisua, fualaau suamalie, meaʻai susu, pata, nati, meaʻai suamalie,
  • Aua le inuina le vai i le taimi lava e te leʻi ai. Tausia mo le afa itula le umi,
  • e pei o se meaʻai, 'ai nei meaʻai: avoka, fualaau mamago, sisi, nati,
  • faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo. O iinei tatou te talanoa ai e uiga i gaʻo vailaʻau faʻamalosi, ma e le faigofie ona eli. "O mea lelei" e gaosi ai le tino i le tino, ma o le a leai ni aʻa i le suka: fatu gaosi atoa, legumes, yogurt, susu,
  • susu o le a fesoasoani foi e maua le mamafa. E i ai ni gaʻo ninii ma faʻamalolo, ae leai se gasegase gaʻo. Taumafa fatu, fatu, avocados. Faʻaaogā le olive ma le suauʻu paluga mo le kuka.

E faʻalagolago lava i lagona o le tagata, o lea e taua ai le setiina o se sini ma alu i ai:

  • Muamua, saili pe o le a le mamafa e tatau ona i ai i lau mataupu. Ona o le mea moni o le toʻatele o tagata ua i ai se manatu le lelei o le mamafa o le soifua maloloina, e masani ona latou faia ni sini sese. Ia mautinoa e fuafua lau tino numera index,
  • pulea lou faʻaogaina o kalori. Afai e te manaʻo e maua le mamafa, o lona uiga o meaai e tatau ona maualuga le kalori,
  • aʻoaʻoga faʻalelei faʻalelei. O le faamalositino e fesoasoani i le fausiaina o maso, lea o le a fesoasoani i le maua o le mamafa. E le gata i lea, a maeʻa aʻoaʻoga, ona faʻaleleia lea o le manaʻo.

Aua nei galo afai e te faia fetuunaiga i au meaʻai, ona pulea lea o lau kulūkose. E le o iloa le auala e mafai ai e lenei poʻo lena suiga ona aafia ai le tulaga o lou soifua maloloina. Vaʻai lau fomaʻi e uiga i mea e tatau ona e faia ina ia maua ai le mamafa.

E taua tele le mauaina e le tino o le tele o kalori. E le fautuaina e faaseʻe se taumafataga se tasi.

A uma mea uma, e mafai ona mafua ai le leiloa o le tusa ma le 500 kalori i le aso. E le mafai ona e faimalaga le aoauli, ma le 'aiga o le aoauli,' aiga o le afiafi.

I lenei tulaga, e tatau ona e fuafuaina i aso uma. I le maʻisuka, e tatau ona e 'ai soo - e tusa ma le 6 taimi i le aso.

O a meaai e tatau ona 'ai ai le maʻisuka maualalo?

E i ai fautuaga faapitoa e fesoasoani ia te oe e maua ai le mamafa i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa ei ai le faasinomaga o le faasinomaga, ona le maualuga ai lea o le maualuga o le suka.

E fautuaina e faʻamaopoopo se taumafataga ma se fomaʻi. O se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e faia se meaai e aunoa ma se afaina tele i le soifua maloloina.

I le tulaga o le vaivai, e fautuaina e faʻaaoga le meli, susu susu. O nei oloa o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo, latou te faʻaoga lelei le tino. A maua le mamafa o le tino i le aso, e le tatau ona sili atu le mamafa o le gaʻo i le 25%. E le gata i lea, e tatau ona tufatufa atu a latou voluma i taumafa uma o loʻo i ai.

O maʻi suka e faʻateleina ai le mamafa o le tino e mafai ona 'ai i autafa o ipu (saito, oat, buckwheat, faʻapea foi le araisa, o le karite bela). Ae o fualaau faisua fou, o lenei kulupu e aofia ai tamato, kukama fou, pi piʻamea, ma le fulufulu fulu fou.

Mea taumafa

Mo se oloa mausali tumau, ma o loʻo fautuaina ai gaʻo. E taʻitaʻia ai iʻuga e manaʻomia. O le tele o tupe e mafua mai i lenei mea o le a le tupu.

E tatau ona faʻatinoina le faʻaaogaina o gaʻo e tusa ai ma ia tulafono:

  • faʻaaoga e tatau ona laugatasia i le 24 itula. E fautuaina e 'ai se tele tele mo le' aiga o le taeao, mo le 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi e faʻaitiitia ai le taumafa o lenei meaʻai,
  • taumafa autu e tatau ona oʻo i le 30% o le faʻaogaina o le kalori i aso taʻitasi (taʻitasi taumafataga),
  • E tatau ona faʻapitoa le tausiga i taumafa talafeagai. O le lona lua o le taeao, meaʻai i le afiafi e tatau ona 10-15% o le masani i le aso (taʻitasi taumafataga).

E pei ona e iloa, o le mauaina o le mamafa ma le fesoasoani o meaai maualuga-kalori e le faigata. Peitai, o lenei metotia o le mamafa o le tupe e le talafeagai mo le maʻisuka.

A uma mea uma, o le faʻaaogaina o gaʻo, o le tele o faʻatoʻaga e faʻaleagaina ai le metabolism, ma faʻaititia ai foi le gaosiga o le inisalini. O meaʻai i aso uma, o gaʻo e tatau ona 25%, o meaʻai gaʻo - e oo atu i le 60%, paletini - 15%. Mo tagata matutua, o le fua o le gaʻo e faʻaititia i le 45%.

Teena le vai ao lei 'ai

E talitonuina ao le i ai le vai e le mafai ona faʻaumatia. E moni lava. Aemaise lava, o lenei tapulaa e faatatau i le maʻisuka.

O lenei vaega o tagata gasegase e le mafai ona faʻaleagaina le tulaga o le gastrointestinal tract, talu ai ona o le inu malulu aʻo leʻi ai le aʻafiaga e afaina ai le lelei o le gaʻoina.

Mafuaʻaga o le Faʻasoloina o le Mama o le Mama i le Maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona maua i tagata matutua, ma o se tasi o mafuaʻaga autu o le faʻaaogaina tele o gaʻo, e aofia ai le suka, lea e taʻitaʻia ai le mamafa o le mamafa. I ia tulaga, o se tasi o faavae o le togafitiga antidiabetic o le manaʻoga e faʻaitiitia le mamafa o le maʻisuka, lea e fesoasoani i le faʻatulagaina o le avega i le tino (fatu, vaʻa, ponaivi ma sooga). Ae o suʻesuʻega uumi o lenei faʻamaʻi na faʻaalia ai se pasene o tulaga ma le faʻafeagai, pe a oʻo ina amata ona paʻu le mamafa o le maʻisuka i le maʻi suka.

E masani lava o lenei faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aafia ai le maʻisuka o le vaeluaga poʻo le talavou, e taʻitaʻia ai se olaga ola lelei, e le fesoʻotaʻi ma le oona ma le le gaioiga. O le mafuaʻaga o le leiloa o kilokalama i le maʻisuka e le o le faʻafitauli o le inisalini o gaosia i le pancreas, ae o le faʻaletonu o le tino o sela e gaosia ai aʻo faʻamautinoaina le alu ese o le kulukose mai le toto. O se faʻafitauli talitutusa e aʻafia ai le 20% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ma o vailaau faʻaonapo nei o loʻo faʻaalia ai le tele o aʻafiaga mo le faʻamalosia o le inisalini i le leai o se pancreatic le atoatoa:

  • pe a ma le 40 tausaga ma sili atu
  • ulaula
  • inu ava malosi
  • ogaoga maualuga
  • maʻi masani masani.

O le faʻaalia o le faʻamalosia o le insulin e mafai ona tupu i ni ata se lua: faʻateleina le faʻaumatiaina (faʻaumatia) o inisalini poʻo le faʻaumatiaga patino o faʻaleleia e iloa ai insulin i luga o membranes o sosoʻo tutusa i totonu o masini. O le faagasologa muamua e faʻavae i luga o le vave vave faʻaaogaina o le inisalini na gaosia i le ate, lea e faʻaumatia ai. O le suiga lona lua e tupu pe a iloa e faʻalavelave faʻamaʻi le tui o le inisalini i totonu o membranes o ni antigens, ma o le mea lea o le a faʻaumatia ai i latou (o se mea faʻapitoa).

I se tasi auala poʻo se isi, o le paʻu malie o le mamafa o le tino e mafua mai i le mea moni e le lava le kulukose o loʻo maua i insulin. O se taunuuga, e le maua e le tino le punavai e tasi o le malosi (faʻavave i le taimi nei ma le urine), o le mafuaʻaga lea e amata ai ona faʻaaluina le faʻaputuina o gaʻo i le lotoifale e tausia ai le galuega talafeagai. O le mea lea, e tusa ai ma lea mea, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo i le tau maualalo, lea e faʻaalia o ia lava i fafo e pei o le paʻu o le mamafa.

Taumafa lelei - aisea e taua ai le pulea?

  • O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona faia lenei mea ina ia puipuia ai le faʻamalolo ma le atinaʻeina o le dystroph. O faʻafitauli e tulaʻi mai ona o le glucose e ulufale i le toto e le ulu i totonu o siama, ae ua alu ese i le urine, aʻo tuua le tino e aunoa ma se punavai o le malosi. Ina ia mafai ai, ona amata lea ona momotu le glycogen o le ate ma maso ma teuina ai gaʻo, ao vave ona leiloa le mamafa o le tagata.
  • Mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le mamafa, o lona toe foi atu i fesoasoaniga masani e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi (o le mea oona o se tasi lea o mea e mafua ai le inisalini ma le maʻisuka), ma puipuia foi le atiaʻe o le atherosclerosis, se afaina.

E faʻapefea ona avea lenei mea ma se mea matautia?

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

O le lamatiaga o le paʻu o le mamafa o le paʻu o loʻo taoto i le mea moni e faapea e le o se faʻataʻitaʻiga matautia, pe sili atu ona leaga - e iloa lelei i le tala o manatu faʻaonapo nei e uiga i le matagofie o tagata. O se taunuuga, o aʻafiaga le lelei o le gaioiga e oʻo atu ai i se tulaga o loʻo feagai ai le tagata maʻi ma aʻafiaga o le paʻu o le mamafa - o le tele o faʻamatalaga faʻapitoa o se uiga le lelei.

O le faʻaaogaina o le vaeluaina o lipids faʻaleleia i le le lava o se aofaiga o meaʻai gaʻo e taua o le kososis, ma e masani lava o le kososis (o le gaʻoina o tino o le ketone i totonu o le toto ona o le pala) o le mea masani. Faʻafitauli e amata i le taimi e le sili atu ai le glucose i totonu o masini e sili atu i le laasaga e mafai ona faʻatagaina, o le mafuaʻaga lea e amata ai ona iloa le tele o okeni, ae maise lava le faiʻai. O le mea moni, o tino o le ketone e le mafai ona tuʻuina atu ia i latou le malosi, o lea o le gluconeogenesis (e le o taimi uma e faʻaaogaina) poʻo le faateleina o le faʻasalaga o tino o le ketone i le toto e avea ma tali a le tino e sui ai isi totoga uma ma isi auala i se isi punaoa malosi.

O le atinaʻeina o lenei faiga e mafai ona mafua ai se mea faʻaleaga faʻafuaseʻi e pei o le ketoacidosis, faʻamaonia e le tele o faʻamaoniga faapitoa:

  • hyperglycemia e oo atu i le 15 mmol / l ma le maualuga,
  • Glucosuria e oo atu i le 50 g / l ma le maualuga
  • ketoneemia
  • ketonuria.

Afai e le fesoasoani le maʻisuka i lenei laasaga, o le ai ai sona tulaga faʻapitoa: vaivaiga, vevesi, moe, leai se manaʻo, inu, ma manogi o le acetone mai le gutu. I se tulaga faapea, o le tagata maʻi e manaomia vave le falemai, talu ai o le ketoacidotic coma o se tasi lea o mafuaʻaga masani o le maliu i le maʻi suka.

E faʻapefea ona aveesea le mamafa ma le maʻisuka?

  1. Aveese meaʻai e faʻateleina ai le suka mai au mea taumafa. O nei mea e aofia ai ituaiga o faʻatoʻaga: millet, araisa, pele tile, ma falaoa, pateta, suamalie, suka, kāloti, beets,
  2. Taumafa tele fuamoa, iʻa, fualaau faisua, aano o manufasi, gaʻo, legumes,
  3. O le taaalo lava i taʻaloga. Le tamoe, savali, aau, puʻe eletise ma pulu manogi ma se pa e talafeagai. Ole lava ituaiga o uta e talafeagai mo tagata e maua ile 1 ma le 2 ituaiga o maʻisuka,
  4. Taumamafa 5 pe 6 taimi i le aso, fai se tautua 200-300 ml,
  5. Inu sili atu i le 2 lita o le vai. I se tulaga lautele, e tatau ona e inuina vai i se foliga itiiti o le fiainu.
  6. E le gata i lea, o meaʻai vevela, ulaula, masima, margarine ma pata, fualaau faisua, pasta, soisi, mayonnaise, mea gaʻo susu, ava malosi e tatau ona aveesea mai le taumafataga.

Malosiaga ma le maʻisuka. Faʻafefea ona afaina le tino o le tino i le faʻamaʻi.

E tatau ona suia le suka i le fructose? Faamanuiaga ma le afaina.

E faʻapefea ona maua le mamafa i le maʻisuka?

Fautuaina le maʻisuka pe faapefea ona toe faʻaleleia, e tatau ona e amanaʻia taimi uma o latou faʻamaʻi ma aʻafiaga e aʻafia ai, a leai o le gaioiga e mafai ona afaina ai. Muamua, soʻo se togafitiga o mea taumafa e tatau ona amata i le faʻaaogaina poʻo le taui o mafuaʻaga e mafua ai le maʻi maʻi, a leai o taumafaiga uma o le a le aoga. O lo o matou talanoa, ioe, e uiga i togafitiga faafomaʻi, lea e mafai ai e se tasi ona faia se meaai faapitoa mo le maʻi.

O se tuufaatasiga o togafitiga talafeagai ma mea lelei e tatau ona tatau ona faaopoopo i ai se seti o gaoioiga faaletino e fetaui lelei ma le setete o le soifua maloloina o le maʻisuka (e le mafai ona e amata ona ai se mea ae tumau pea le ola filemu).

O le mamafa o le tupe e tatau ona fetaui lelei ma faasolosolo malie, aua o faʻavavega faʻafuaseʻi i le mamafa o le tino o le a afaina ai le tino. O le meaai e tatau ona tusia e le fomaʻi, lea o le a amanaia le tulaga oi ai nei o le maʻi, le malosi o lona maʻisuka ma le i ai o faʻafitauli faigata. I le auala sao, o le mamafa o le a toe foʻi i le masani pe a mavae le tasi ma le afa masina, ae o le taimi lena o le a tatau ai ona faʻaleleia le faʻaitiitia maliega o le lelei o le faʻaleleia o le tulaga maualuga ina ia le avea ai le maʻisuka ma se mea sili.

O fea o oloa e sili atu ona filifili?

O le mea moni o le faafitauli o le hyperglycemia i le maʻisuka e le mou atu, taumafai e maua le mamafa i laʻau suamalie, pastries poo muffins o le ala sese. I le auala lava e tasi, o le a sese le tuʻuina atu o le tagata gasegase i meaʻai gaʻo, aua o lenei mea e mafai ona faʻamalosia ai faafitauli o iai i le gastrointestinal tract ma le cardiovascular system. O se auala atamai e tatau ona amata i se taumafataga atoatoa: fualaʻau laiti-carb, oloa gaosiga o meaʻai gaʻo lelei, iʻa fagota ma toetoe lava o vela vela.

O le faʻatulagaina o le ala saʻo i lenei auala ma le sauniuni o le tino, e mafai ona e faʻaopoopoina le meaai ma vela ma le tamaʻi mamoe, fuamoa moa, nati, pulo ma musika saito. Ia mautinoa o le meaai e tatau ona i ai se fuainumera o fualaau faisua ma fualaʻau, ona o se tino vaivai e manaʻomia ona toe faʻatumu ona faʻapitoa o vitamini ma minerale, faʻamalosia le puipuiga i luga o le ala.

Taumafa paʻu o mea leaga

A maeʻa ona e mafaufau i le auala e maua ai le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e tilotilo i ni faʻamatalaga faʻapitoa o le auala e mafai ai ona fatuina le taumafataga o le maʻisuka, le aoauli, ma le 'aiga o le afiafi.

Aʻo leʻi maua le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e feutagai ma se tagata poto faapitoa o le a ia tusia se fuafuaga faigata mo le fausiaina o le mamafa o le tino ma setiina se sini autu e faavae i tausaga o le maʻi, maualuga ma le itupa.

I le isi, e mafai ona e alu i le tuufaatasiga o le lisi autu, lea atonu e pei o lenei:

  • taumafataga o le taeao: fuamoa uamea, granola, lauti e aunoa ma le suka,
  • 'aiga o le aoauli: se ipuinu inu inu yogurt poʻo se fualaau suamalie ma suamalie,
  • 'aiga o le aoauli: alalaʻau alalaʻau, susu poʻo le vae, salamata fuamoa fou, faʻapipiʻi,
  • aoauli i le aoauli: se ipu malamalama o lefirifi poʻo ryazhenka, keke oatmeal,
  • taumafataga o le afiafi: salu fuamoa ma vela vevela, se fasi keke falaoa, se ipu vai,
  • lua taumafataga o le afiafi: o nisi vine po o fua, yogurt.

O le maʻi suka na fautuaina e DIABETOLOGIST ma le poto masani Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". faitau atili >>>

Faatasi ai ma cereals, e ese mai ai le suka, buckwheat ma le pelesa o penisina o le a aoga ma aoga i le mamafa o tupe maua. E tatau ona aofia ai i totonu o le faasologa o vaiaso ia iʻa fagota e lua pe vevela o ituaiga o meaʻai laiti, tao ma fuʻu fualaʻau, cheese cheese ma le kulimi suamalie e leai se gaʻo, leki ma pasta mai le kulimi o le kulimi e pei o se falaoa. Aua nei galo o le malologa e tatau ona masani ona tuʻuina muamua muamua vasega, mo se faʻataʻitaʻiga, soupeti soup soup, lea e faʻamamafa lelei ma tuʻuina atu le aofaiga tatau o kalori. I le avea ai o ni meaʻai, e mafai ona e suʻe i le sauniuniga o fualaau o fualaau aina suamalie, afu ma folasia e aunoa ma le faʻaaogaina o suka, faʻalagolago i le suamalie o fua ma vine ((sweeteners).

E faʻapefea ona aveesea le mamafa i le maʻisuka?

I le amataga, e sili atu le liliu i se endocrinologist poʻo se tagata e fai meaʻai. O le meaai e tatau ona manino ma saʻo lelei. O meaai e tatau ona ave i le tusa o le taimi e tasi.

"alt =" ">

Afai e te manaʻo e faʻamaopoopo le mamafa, ona faʻaaoga lea o meaʻai e maualalo le faʻamaufaʻailogaina:

  • aloese mai lau taumafataga falai, gaʻo, vevela, ulaula, ava malosi,
  • faʻaaoga suamalie nai lo le suka,
  • faaitiitia lou faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo,
  • 'ai e falai, uʻu pe tao.

E faʻapefea ona maua e le maʻisuka le mamafa?

O le tele o taimi, o tagata e maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua e pagatia i le paʻu o le mamafa, lea e le toe maua ai le inisalini i le tino. O le faamai ua manatu e le mafai ona fesuiaʻi ma o fuafaatatau e fuafua i le pulea o le mamafa o lou tino e manaomia e faatumauina ai le maualuga o le kulukose o le toto, lea pe a uma le taumafaina e le tatau ona sili atu i le aoga o le 6.0 millimole / lita.

  • Faʻasologa o manaʻoga o le kalori tuʻuina atu le paʻu o le tino,
  • Faʻateleina mea taumafa, 'ai i le 4-6 taimi i le aso i ni vaega laiti,
  • Tausia le siaki o le aofaʻi o gaʻo / popo / gaʻo gaʻo i totonu o le tino. O latou fua faatatau lelei e 25% / 15% / 60%.
  • Taumamafa i mea taumafa,
  • Faʻatapulaʻa meaʻai ma suamalie.

  • Porridge: falala, pale tila,
  • Nati
  • Teu ma le lauti e aunoa ma le suka,
  • Tulu, pears, lemoni, oranges, plums,
  • Kāreti, zucini, aniani, beets,
  • Faʻamatalaga, vai oona,
  • Natura masani.

  • Buns, muffins, pies ma isi taumafataga, sei vagana ai le faʻafefete,
  • Sukalati, suti, suka, keke,
  • Laʻau ma aano o manufasi
  • Pasta, meaʻai talafeagai.
  • O le inuina o le ava malosi ma le ulaula sikaleti e matua le manaomia.

O le siakiina o le tino o se tasi lea o galuega autu a tagata maʻisuka uma. E mafai ai e oe ona tausisia le maualuga o le kulukose, e puipuia ai le atinaʻeina o faamaʻi matautia, ma o nisi taimi e oo atu ai i se toe faaleleia atoatoa. E tusa ai ma tagata atamamai, o nisi taimi o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia naʻo le mamafa o le mamafa ma le faʻamaʻi o le maʻi.

E tatau ona ou maua le mamafa i le mamafa maualalo?

O le tele o le maʻisuka, aʻoga e uiga i taunuuga o le paʻu faafuaseʻi o le paʻu, o loʻo taumafai e vave toe foʻi atu i le mamafa muamua ma oʻo ai ina gaʻo.

Ae pe o nei gaioiga e tatau ona saʻo mai se vaaiga faafomai?

I le masani ai, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona pulea lo latou mamafa. E taua le manatuaina o lona le atoatoa e oʻo atu ai i le cachexia, faʻamaʻi fatugaʻo ma le ate, faʻaitiitia le faʻaaliga ma le faʻavavevave le alualu i luma o le polyneuropathy o le maʻisuka.

I le isi itu, e le tatau ona e vave maua pauna, faʻamaoaigaina lau mea taumafa ma gaʻo. O ia ituaiga gaioiga o le a na ona faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faʻateleina ai le gasegase o le maʻisuka, e fesoasoani i le vave faʻalauteleina o ona faʻafitauli.

Faʻasalaga o le Loss Weight loss

O le gau o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona matautia.

Faatasi ai ma le ogaoga o taunuuga o le atinaʻe lea o le ketoacidosis, atrophy o muso o pito i lalo ma le vaivai o le tino. Ina ia faʻamaonia le mamafa o le tino, e fautuaina e fomaʻi mea e faʻamalosi ai meaʻai, togafitiga o le hormone ma meaʻai talafeagai.

O se paleni taumafa lea e aofia ai mea taumafa e maua i vitamini, amino acids, micro ma macro elemene, o le a fesoasoani i le faʻatupulaʻia faifaipea o le mamafa ma faʻamalosia ai puipuiga a le tino.

O le tulafono autu o meaʻai lelei mo le maʻisuka o le faʻatapulaʻaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma gaʻo gaʻo. E naʻo tagata maʻi e tatau ona 'ai i meaʻai e maualalo le faʻasologa o fuainumera.

O se meaai faapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o ia ituaiga meaai:

  • falaoa atoa
  • meaʻai susu (e le o gaʻo),
  • fatu faʻatoʻa atoa (karite, buckwheat),
  • fualaau faisua (pi, lentils, kapisi, tamato, kukama, radishes, lettu),
  • fualaau e le i fafagaina (oranges, lemons, pomelo, fig, green apples).

O le taumafataga i aso taitasi e tatau ona vaeluaina i 5-6 servings, ma e tatau ona laiti. I le faaopoopo atu, ma le matua vaivai o gasegase, e fautuaina e ave sina meli e toe faʻafoisia ai le puipuiga.

O le maʻisuka e tatau ona faia le lisi o meaʻai ina ia oʻo i le 25%, le carbon - 60%, ma le polotini - pe a ma le 15%. O fafine ua maʻitaga ua fautuaina ina ia faateleina le vaega o protein ia latou meaʻai i le 20%.

O le uta o le carbohydrate e tufatufa atu i le aso atoa. O le tele o kalori e faʻaaogaina i le taimi o le taumafataga autu e tatau ona aofia i le 25 i le 30%, ma i taimi o taumafataga - mai le 10 i le 15%.

Pe e mafai ona fofoina na ituaiga o upu e ala i le 'ai na o se meaai? E mafai, ae o le meaʻai e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le faʻamalositino mo le maʻisuka, o le ai ai se vave ma sili atu ona aoga. O le mea moni, pe a taumafai se tagata maʻi e maua le mamafa o le tino, e le aoga ona e faʻavaivaia oe lava i le faʻaaogaina o le tino.

Ae o le savali atu i le 30 minute i le aso o le a aoga. O le faʻaauau pea o le tino o le a fesoasoani e faʻamalosia ai musika, faʻaleleia le faʻaleleia o le tino ma le cardiovascular system.

E tatau ona manatuaina o se tino vaivai ua "gaʻo" mo se taimi umi lava. O le mea lea, e tatau ona e onosaʻi ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, meaai lelei, lea e faʻavae i le faʻaaogaina lelei o taumafa gaʻo, o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi le mamafa.

I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona pulea ana meaʻai ma gauai atu i le faʻasologa o fuainumera o mea taumafa, tuʻuina atu na o mea e maualalo.

E taua le manatua o le maualalo o le GI, o le itiiti ifo o le suka o nei meaai o le a maua ai le toto. E le gata i lea, e manaomia e tagata gasegase ona alu i luga o le taumafataga maualuga o le kalori ma 'ai meaʻai e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini, e aofia ai le garlic, suauʻu pipisi, pulupulu Brussels, susu ma le susu.

Mo le toe faʻaleleia, e tatau ona e 'ai soo ma i ni vaega laiti (e oʻo i le 6 taimi i le aso). E tatau ona faʻamamaina kulimi gaʻo i nai vaega laiti ma oʻo lava i le aso atoa.

Faataʻitaʻiga o le lisi

O le lisi ole maʻisuka e le o eseese. Ae o sea ituaiga meaai e tatau mo i latou e tumau ai le mamafa ma foliga, faaleleia o latou tulaga masani, ma taofia ai foi le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻi.

Ina ia malamalama i mafuaaga mo le faigata o le aveesea o le mamafa o tagata mamaʻi i le maʻisuka, e tatau ona malamalama i le sootaga i le va o le toto suka, insulin ma le maʻisuka lava ia.

O toto o le suka e faalagolago i le gaʻo o meaʻai gaʻo. E maualuga le maualuga o le suka i le fua o le faʻapalapalaina o meaʻai: o le tele o meaʻai o loʻo i ai meaʻai, o le televave o le paʻu i totonu o le gastrointestinal tract, o le saoasaoa lea o le suka e ulufale i totonu o le toto.

I le tali atu i le faateleina o le suka o le toto, o le tino e faʻamaonia le pancreas e atiaʻe ai se aofaiga o le inisalini ma tuʻuina atu i totonu o le toto. A oʻo mai le inisalini i totonu o le toto, e fusifusia le suka ma tuʻuina atu i sulu o le tino e faʻatatau i manaʻoga: i le taimi o le faʻamalositino, e tuʻuina atu le suka i maso muscle ma le faiʻai, e maua ai le malosi, pe a le manaʻomia e le tino se malosi faaopoopo, (mea gaʻo), pe a tolopoina.

O le mea lea, afai e manaʻomia e le tino le malosi, o le suka o le a malepe i lalo i sela ma faʻaaluina i le galuega, o le suka o le a mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino.

O le faʻafitauli o le pa'ū o le paʻu i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni o loʻo maualuga lo latou maualuga o le suka i le toto, aua e le mafai e le tino ona faʻavae le paleni o le suka ona o le leai o le inisalini. O le mea lea, o le tafe mai o le suka mai le toto i totonu o le tino o le tino e le muta, lea e fesoasoani i le faʻaateleina o le mamafa o le mamafa o le tino.

Faaiuga

O le maʻisuka e aafia ai le mamafa o le maʻi. O le mea lea, o le ituaiga insulin-dependent, i le tele o tulaga, e tupu le mamafa o le mamafa, ma faʻatasi ai ma le faʻasolosolo ile inisalini, faʻaputu gaʻo.

Afai e te manaʻo ia sili atu le lelei, 'ai meaai maualuga-kalori maualuga i gaʻo maloloina ma gaʻo. Afai o lau sini o le leiloa o le mamafa, ia manino lelei le pulea o le tele o kalori e 'aina, faʻapea foʻi gaʻo ma gaʻo.

I soo se tulaga, aua nei galo e uiga i oloa faʻasaina, e aofia ai le gaʻo, mea vevela, falai, ulaula.

O meaʻai talafeagai o le ki i le soifua maloloina o le maʻisuka e le gata, ae faʻapea foi tagata uma. Mafaufau i lou tino i le taimi nei, 'ai meaai maloloina, ma o le a ia faʻafetai atu taeao, avatu le soifua maloloina ma le malosi!

Tuua Lau Faamatalaga