O a suʻega e te masalomia mo le maʻisuka?

Faatasi ai ma le tele o faamai e mafua mai i le le atoatoa o le tino, o le maʻisuka e tu ese ese.

O lenei faʻamaʻi e taatele, ma o lona mafuaʻaga autu o le le mafai lea e le tino ona pulea le kulūkose ona o le le lelei o le paʻu.

O lenei tino e nafa ma le gaosia o le inisalini, ae i le tulaga o le maʻisuka, e le lava le gaosia o le inisalini pe le mafai foi e le tino ona tali saʻo.

O se lamatiaga faapitoa o lenei faamaʻi e faapea o ona faailoga e le o taʻua i taimi uma, ma o le mea lea, i nisi tulaga, e le masalomia e tagata maʻi lona auai. O le mea lea, e tusa lava pe i ai ni nai mea laiti e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le maʻisuka, aemaise lava pe afai e lamatia le tagata, o se suʻesuʻega faʻapitoa maeʻa e manaʻomia. Pau lava le auala e filifili ai togafitiga talafeagai.

Tusi mai a matou au faitau

O loʻo maʻi loʻu tinamatua i le maʻisuka mo se taimi umi (ituaiga 2), ae talu ai nei o faʻafitauli na oʻo i luga o ona vae ma totoga o totonu.

Na ou maua se mea na tupu i luga o le Initaneti na faasaoina moni ai loʻu olaga. Sa ou faʻatalanoa i ai iina e aunoa ma se telefoni ma tali uma fesili, taʻu mai le auala e togafitia ai le maʻisuka.

2 vaiaso talu ona uma le togafitiga, o le tina matua na suia ai lona uiga. Fai mai o ia, e le toe afaina ona vae ma e leʻi alualu i luma le maʻi o le tino maliu; o le vaiaso a sau o le a matou oi le ofisa o le fomaʻi. Lasa le sootaga i le tusiga

Faailoga muamua o le maʻisuka

Afai ei ai se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ona tupu vave ai lea o faʻamaʻi o le maʻi, ma o nisi taimi e tatau ai ona faia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi. I se isi itu, afai ei ai se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ona amata lea ona amata lemu tele ia faailoga, ma o le mea lea e mafai ai e se tagata ona faʻaalia o latou faʻaalia i le vaivai masani, atuatuvale poʻo isi faʻamaʻi.

Ae i soo se tulaga lava, o le leai o se togafitiga talafeagai e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli e ono lamatia ai le ola. O le mea lea, i le i ai o faʻamaʻi o le maʻisuka, e taua le pasia o suʻega talafeagai i se taimi vave e mafai ai.

O nisi vaega o le atinaʻeina o le faamai e tatau ona manatuaina. O tupulaga talavou ma tamaiti e masani ona afaina i le maʻisuka ituaiga 1. O le mea lea, i lenei vaitau, e tatau ona totogiina le mafaufau ile tuufaatasiga o mea nei:

  • e masani ona fesili le tamaitiiti mo vaiinu ma faitioga o fiainu,
  • e masani ona alu o ia i le faletaele, ma o le urine e tele naua i le tele o mea,
  • atonu e vaivai ma vaivai vave
  • e mafai ona ia maua le valea,
  • mamafa tele le gau e mafai ona maitauina.

Afai o le tasi o matua e maua i le maʻisuka, o lona uiga o le tamaititi o loʻo aʻafia e atiaʻe lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, o tamaiti na maua i le faʻamaʻi pipisi, faʻaitiitia le faʻamaʻi poʻo le iai foi o isi faʻamaʻi faʻaleagaina e lamatia ai.

E le gata i lea, o tamaiti na fananau mai lapoa ma mamafa o le sili atu i le 4.5 kilokalama o loʻo lamatia foi. Ma i lenei tulaga, e tatau ona e gauai atu i vaega nei:

  • e masani ona fesili mai le tamaititi i mea suamalie ma 'ai i le tele o mea,
  • o loʻo i ai lona ulu o le ulu poʻo se osofaʻiga faʻafuaseʻi o le fiaʻai, pe afai o le vaeluaga o taumafataga e umi atu nai lo le mea masani,
  • osofaiga o vaivaiga e tupu i se taimi pe a uma ona 'ai, masani lava pe a uma le 1-2 itula,
  • o loʻo i ai ni faʻamaʻi paʻu - paʻu vevela vevela, paʻu, neurodermatitis,
  • vaʻaia le faʻaaliga.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e amataina lemu, o nisi taimi o tausaga e mafai ona pasia mai le amataga o le faʻamaʻi i faʻamaoniga manino.

O le vaega aʻafia e aofia ai mo le tele o tamaitai i luga o le 45 tausaga. O isi mea e mafai ona faʻateleina ai le atinaʻe o le faʻamaʻi o:

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

  • mamafa mamafa mamafa
  • amio le taua.

O le mea lea, mo tagata uma e sili atu ma le 40, e taua le siakiina o latou kulukose o le toto i tausaga taʻitasi. O lenei auiliiliga e aofia i totonu o le lisi o tagata e tatau ona totogi i le taimi o suʻesuʻega faafomaʻi o lenei tausaga.

Ae afai e maua e se tagata se tuufaatasiga o faailoga nei, ona e le tatau lea ona faatali, ae sili atu le saili vave i le fautuaga:

  • lagona faifaipea o le fia inu ma le susu
  • paʻu o le paʻu,
  • paʻu vevela ma se lagona tingling i vae, masani i luga o vae poʻo alofilima, tamatamai lima,
  • faʻanoanoa vaaia
  • vaivai ma masani ona vaivai,
  • sasaina i totonu o le potu
  • fia osofaʻi
  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻaoga faifaipea,
  • o manuʻa le lelei o le faʻamalolo, o latou ulugalii,
  • mamafa taua maua.

E tusa lava pe leai ni faʻamaoniga o loʻo lisiina i le maʻisuka, e sili atu le faʻaeteete ma iloa.

Suʻe toto

O le suʻeina o le toto o le auala autu lea mo le siama muamua o le maʻisuka.

I lenei tulaga, o ituaiga o iloiloga nei e mafai ona tuʻuina atu ai faʻamaumauga sili ona atoatoa i le tulaga o tagata gasegase:

  • Fuafuaina o le kulūkose. O le suʻega sili lea, lea e faia muamua ina ia iloa ai le i ai o le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei auʻiliʻiliga e fautuaina ina ia faia pe afai e masalomia se tagata ua le atoatoa le gaosiga o le gaʻo, o loʻo i ai faʻamaʻi eseese, sili atu le mamafa. O le auiliiliga e masani lava ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia le auiliiliga, e le fautuaina le gaoioiga faaletino. Tulaga masani masani mo le maualuga o le kulukose i le vasa o le 4.1-5.9 mmol / l.,
  • Glucose tolerance test, lea ua faʻataʻitaʻiina o se auala faʻataʻitaʻi faʻaopoopo. I le faʻaaogaina o lenei suʻega, e mafai ona e fuafua pe faapefea ona tali le pancreas i le faateleina o le kulukose. O lea ituaiga o siama atonu e tatau pe afai o le kulukose o le tagata masani, ae o loʻo i ai masalosaloga o le gasegase o le gaʻo gaʻo. Pe a fuafuaina le setete o se tagata, e mafai e le tasi ona taulai atu i faailo nei: i se tagata soifua maloloina, o le faailoga e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / l, pe afai oi ai le faailoga o le 7.8-11.1 mmol / l, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le setete o vailaau, ma le tele maualuga maualuga, e mafai ona tatou talanoa ma le mautinoa e uiga i le i ai o le maʻisuka,
  • Fuafuaga o le hemoglobin glycated. O lenei suʻega e mafai ai ona e fuafuaina le avega maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu masina talu ai. O lenei auiliiliga e faia i vaitau o le tolu masina e fuafua ai le i ai o le faamai i le amataga po o, pe afai ua i ai le faamai, e fuafua pe faapefea ona aoga le togafitiga. Tulaga masani masani mo lenei suʻega: 4.5-6.5%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i vailaau muamua pe afai oi ai faʻamaufaʻailoga i le lautele o le 6 i le 6.5%, ma faʻamaualuga maualuga, e mafai ona maua oe i le maʻisuka,
  • Fuafuaina o le C-reactive protein. O lenei suʻega e tuʻuina atu pe ai ai ni faʻamaoniga o le faʻamaʻi, ina ia mafai ona iloilo le tele e aafia ai le pancreas. Ae maise lava, e faʻamaonia pe afai ei ai i le tagata le suka i lana urini pe afai oi ai tagata e maua i le maʻisuka i ona aiga vavalalata. O loʻo faʻaalia foi mo le maualuga o le kulūkose, pe a fai e iai se faʻamaoniga a le tagata i le maʻi, ma pe'ā tatau foi ona iloa faailoga o le maʻisuka i totonu o se fafine maʻitaga.

O faʻatonuga uma mo auiliiliga e mafai ona maua mai lau fomaʻi.

Urinalysis

O le faʻataʻitaʻiga lona lua i tulaga o le faʻaogaina ma le gafatia o gaioiga. O se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai le suka i lana uila. Mo le suʻega, taeao poʻo aso faimalaga uma e filifilia. Afai o le auiliiliga e faʻaaogaina le tele o urine i aso taʻitasi, ona sili atu lea ona saʻo le iʻuga.

Ina ia mautinoa o le auiliiliga e saʻo lelei, ia tausisi i fautuaga nei mo le aoina o meaola o meaola:

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

  • e sili atu le ave vave o le taeao i le taimi lava lena, e le sili atu ma le ono itula e tatau ona alu i le va o le aoina o le biomaterial ma le auʻiliʻiliga
  • o le urine o loʻo totoe o le aoina i totonu o koneteina mama,
  • i le aso na muamua atu i le tuʻuina atu o faʻataʻitaʻiga, e le fautuaina le 'ai o fualaau suamalie, fualaau' aina mata, tamato ma falala.

Afai e maua le suka i le mimila pe a uma le auʻiliʻiliga, ona tatau lea ona le aofia ai isi faʻafitauli o loʻo i ai se foliga talitutusa. Suga i le urine o loʻo i ai:

  • faʻatasi ai ma le pancreatitis masani i totonu o le laasaga laititi,
  • mo mu
  • i le mataupu pe afai e ave e se tagata fualaau faasaina.

Afai o nei mataupu e le aofia, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka.

Isi suʻesuʻega

Afai e le manino le ata, e manaʻomia nisi suʻesuʻega.

  • Iloilo le maualuga o le insulin. I se tagata soifua maloloina, o le 15-180 mmol / l, i fua maualalo, o se siama o le maʻisuka ituaiga 1 ua faia, ma pe a sili atu le maualuga o tulaga faatauaina, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua.
  • O le i ai o faʻamautau i pancreatic beta sela ua fuafuaina. O sea suʻesuʻega e faʻaalia ai le muamua o le tagata e faʻapipiʻi le maʻisuka 1 ma mafai ai ona e iloa i le amataga.
  • I le faʻaopoopoga, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo i totonu o le tulaga o le maʻisuka, e masani lava ona i ai faʻamalosi i le inisalini.
  • O le maʻisuka marker, o se anti-GAD antibody, ua fuafuaina. O le mea lea na taʻua ai se polotini faapitoa, pe afai ei ai se tagata i le maʻisuka, ona oʻo mai ai lea o siama i lenei palatini ao leʻi oʻo i le maʻi.

O loʻo iai se masalosaloga o le maʻi suka, e taua le faia o se suʻesuʻega vave ina ia mafai ai ona faia se faʻamaonia saʻo i le taimi ma vave amata ai togafitiga talafeagai. E na o le pau lenei o le ala e aloese ai mai le tupu ma le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave faʻaola.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga