Hyperglycemia: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le Hyperglycemia o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aʻafia ai le maualuga o le sugar (glucose) i le toto toto. I se masani masani o le 3.3-5.5 mmol / l i le toto o se tagata maʻi i le hyperglycemia, o le sugar sugar content e sili atu i le 6-7 mmol / l.

Faʻateleina le faateleina o le kulukose o le toto (e oʻo atu i le 16.5 mmol / l pe sili atu), o le tulaga e ono tulaʻi mai ai se tulaga muamua poʻo se faʻamaʻi maualuga foi.

Fesoasoani i le hyperglycemia

O le maʻisuka, ma, o se taunuuga, hyperglycemia, ua salalau i se tulaga maoae i le lalolagi atoa, ua taʻua ai foi o se faamai o le 21st seneturi. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona iloa pe faʻapefea ona fesoasoani lelei ma lelei le fesoasoani i le hyperglycemia. O lea, i le tulaga o se osofaiga:

  • Ina ia faaitiitia le faateleina o le elemene i totonu o le manava, e tatau ona e 'aina le tele o fualaau aina ma fualaʻau, inuina le tele o vai i luga o le minerale ma le sodium, calcium, ae ia aua lava nei tuuina atu se vailami o le chlorine. O se vaifofo o le 1-2 teaseti o le soda i se ipu vai vai tautala pe o se enema o le a fesoasoani
  • Ina ia mafai ona aveese le acetone mai le tino, o se vaifofo o le soda e manaomia ona fufulu le manava,
  • Faʻaauau ona solo le paʻu i le solo susu, aemaise lava i tapulima, i lalo o tulivae, ua ma le muaulu. O le tino ua faʻamalūina ma e manaʻomia le toe faʻaleleia o le tino,
  • E tatau ona fuaina inisalini e faalagolago i le suka mo le suka, ma afai o lenei faailoilo e sili atu i le 14 mmol / l, e tatau ona faʻanatinati le tuiina o le inisalini ma e tatau ona tuʻuina se vai tele. Ona faia loa lea o se fua i le lua itula ma faia ni inisalini seʻia oʻo i le faʻamautuina o le suka toto.

I le mauaina o le fesoasoani muamua mo le hyperglycemia, o le tagata gasegase i soʻo se iuga e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, faia se seti o suʻega ma maua togafitiga patino.

Norm and deviations

O fua o le suka i le toto e faʻamoemoeina e faʻaaoga ai se suʻega faigofie o le toto ma le toto. O lenei suʻega e mafai ona faia i totonu o le fale suesue ia lava pe faʻatasi foi ma isi suʻega toto. E mafai foʻi ona fuafua i se glucometer feaveaʻi, o se masini laʻititi e mafai ai ona e pulea lau kulūkose vave ma masani, e aunoa ma le alu i le fomaʻi poʻo le fale.

O le Hyperglycemia o se uiga iloga o le maʻisuka (ituaiga 1 ma le 2) ma vailaʻau. O le toto masani o le kulukose toto atonu o le a laʻititi laʻititi i potu suʻesuʻega eseese, ae o le tele lava (i luga o se manava gaogao, vave i le taeao) ua fuafuaina i totonu ole 70-100 mg / dl. O maualuga o le kulukose e mafai ona faʻaititia vave pe'ā uma ona 'ai. O le maualuga o le kulukose o le toto e le sili atu i le 125 mg / dl.

O le a le mafuaʻaga o le hyperglycemia?

O le mafuaaga o le hyperglycemia e mafai ona avea ma numera o faʻamaʻi, ae o le tele lava o latou o le maʻisuka. O le maʻisuka e aafia ai le 8% o le faitau aofaʻi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, maualuga le kulukose pe mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini i le tino, pe ona o le mea moni e le mafai ona faʻaaogaina le inisalini. E masani lava, o le pancreas e maua ai le inisalini pe a uma ona 'ai, ona mafai lea e lela ona faʻaaoga le kulukose e pei o le suauu. O lenei mea e mafai ai e oe ona faatumauina le maualuga o le toto i totonu o tapulaa masani.

O le maʻisuka ituaiga 1 mo le tusa ma le 5% o mataupu uma o le maʻisuka ma e mafua mai i le faʻaleagaina o suauu pancreatic e nafa ma le faʻamalosia o le inisalini.

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona taatele ma e fesootaʻi ma le mea moni e le mafai ona faʻaaoga lelei le inisalini. I le faʻaopopo atu i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai le maʻisuka maualuga, o le ituaiga o maʻisuka e atiae i fafine maʻitaga. E tusa ai ma fuainumera, mai le 2 i le 10% o fafine maʻitaga o loʻo mafatia mai ai.

O nisi taimi o le hyperglycemia e le o se taunuuga o le maʻisuka. O isi tulaga e mafai ona mafua ai:

  • Pancreatitis (mumu o le pancreas)
  • Pancreatic cancer
  • Hyperthyroidism (faʻalauteleina le gaioiga),
  • Cushing's Syndrome (maualuga maualuga o cortisol i totonu o le toto),
  • Leʻo le faʻamalologa o le mimiti, e aofia ai le glucagon, pheochromocytoma, o le tuputupu aʻe o le homone e faʻamalo,
  • O aʻafiaga ogaoga mo le tino, e pei o le fatu, osofaʻi, faʻaleagaga, faʻamaʻi pipisi e mafai ona oʻo atu i le hyperglycemia lē tumau,
  • O le suʻeina o fualaau, e pei o le prednisone, estrogens, beta-blockers, glucagon, contraceptive oral, phenothiazine, e mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

O a faailoga ma faailoga o le hyperglycemia?

Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le foliga mai o le kulukose i le urine e masani ona matauina (glucosuria). E masani lava, e le tatau ona i ai le kulukose i totonu o le uila, talu ai ona o le atoatoa o le fatuina e fatugaʻo.

O faʻamaoniga autu o le hyperglycemia ua faʻalauteleina le fia inu ma faateleina le urination. O isi faʻamaoniga e ono aofia ai le ulu tiga, vaivai, le mautonu, fiaai, ma faafitauli ma le mafaufau ma le faʻamalosi.

O se faʻaopoopoga taua o le kulukose o le toto e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave faʻafuaseʻi ("maʻi o le maʻisuka"). E mafai ona tupu lenei mea i le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai le ketoacidosis o le maʻisuka, ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faatupuina le hyperglycemic hyperosmolar bezketonovy syndrome (poo le hyperosmola coma). O nei faʻafitauli ua taʻua o le hyperglycemic o ni tulaga ogaoga e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi pe a le vave amataina togafitiga.

I le aluga o taimi, o le hyperglycemia e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaumatia o totoga ma gaʻo. O le hyperglycemia faʻalautele e faʻavaivaia ai le tali puipui, lea e mafua ai le le lelei o faʻamaʻi ma manua. E mafai foi ona aʻafia le faʻalavelave o le tino, vaʻa toto, gaʻo, ma le vaʻai.

E faʻapefea ona maua le hyperglycemia?

E tele ituaiga suʻesuʻega o le toto e fuafua ai le hyperglycemia. E aofia ai:

  • Random Blood Glucose: O lenei auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le suka i le taimi atofaina i le taimi. O fua masani masani e masani lava mai le 70 i le 125 mg / dl, e pei ona uma ona taʻua.
  • Suga o le anapogi: Iloilo le kulukose toto i le taeao ae leʻi 'ai ma inu. O le kullucose anapogi masani e itiiti ifo i le 100 mg / dl. Afai o le maualuga o le 100-125 mg / dl e mafai ona avea ma togafitiga, ma le 126 mg / dl ma luga - ua leva ona manatu o le maʻisuka.
  • Suʻega o le faapalepale o le glucose: O se suʻega e fua i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i ni nai taimi i luga o se taimi ina ua uma ona faʻaaogaina le suka. E masani ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻisuka faʻamaʻi.
  • Hemoglobin Glycosylated: o le fua lenei o le kulukose e fesoʻotaʻi ma lelamūmū mūmū, o se faailoga o le kulūkose i le 2-3 masina ua tuanaʻi.

Faʻafefea ona togafitia le hyperglycemia?

O le maualuga o le hyperglycemia faʻamaoni e masani ona le manaʻomia togafitiga, e faalagolago i le mafuaaga. O tagata e maualuga le faʻaleleia o le kulukose o le toto poʻo le prediabetes e mafai ona maua ai se faʻaititia o le suka e ala i le suia oa latou meaʻai ma le olaga. Ina ia mautinoa ua e filifilia le meaai saʻo ma le olaga, talanoa i lau fomaʻi e uiga i lenei mea poʻo le faʻaaogaina o punaoa e mafai ona e faʻatuatuaina, pei o faʻamatalaga mai le Diabetic Association.

Inisalini o le vailaʻau o le filifiliga mo tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma mo le togafitiga o tulaga lamatia o le ola e fesootaʻi ma le malosi o le kulukose toto. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻaaogaina se tuufaatasiga o vailaau faʻaputu ma faʻaaogaina. O nisi tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina foi le inisalini.

O le Hyperglycemia e mafua mai i isi mafuaʻaga e ono mafai ona faʻamaonia i le taimi o le togafitiga o le maʻi maualalo. I nisi tulaga, e mafai ona faatonuina le inisalini e faʻamautu ai kulūkose i le taimi o togafitiga.

O a faʻafitauli e mafai ona tupu i le hyperglycemia?

O faʻalavelave umi faʻalavelave ma le hyperglycemia faaumiumi e mafai ona ogaoga. Latou te tupu i tagata e maua i le maʻisuka pe afai e le lelei le pulea o le tulaga. I le avea ai o se tulafono, o nei tulaga e tupu lemu ma le manino, mo se taimi umi. O nisi nei o:

  • O faʻamaʻi o le fatu ma toto toto e mafai ona faʻalavelaveina le faʻalavelave o le fatu, stroke, ma faʻasologa o gaʻo i luga,
  • Lafoaia o galuega o fatugaʻo, e mafua ai le gau o fatugaʻo,
  • Faʻaleagaina o neura, lea e ono mafua ai le mu, tingling, tiga ma lagona le lelei,
  • O faamaʻi mata, e aofia ai le faaleagaina o le retina, glaucoma ma le cataract,
  • Gum maʻi.

O fea fomaʻi e faafesootai

Afai e fia inu, paʻu o le paʻu, polyuria, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi ma suʻe suʻega toto mo suka. afai e maua le hyperglycemia, pe masalomia e le fomaʻi lenei tulaga, o le a tuʻuina atu le maʻi mo togafitiga i se endocrinologist. I le tulaga o le hyperglycemia e le fesootaʻi ma le maʻisuka, o togafitiga autu e togafitia ma le fesoasoani a le tagata cardiologist, neurologist, gastroenterologist, oncologist. E aoga tele mo tagata mamaʻi e maua i le hyperglycemia e feutagai ai ma se tagata tausi meaʻai ma aoao e uiga i foliga o meaʻai ma le faateleina o le toto suka.

Faʻavasegaga

Faʻalagolago i tulaga o le estiological, o nei ituaiga o hyperglycemia e iloga:

  • faʻasolosolo - alualu i luma ona o se faaletonu o le pancreas,
  • lagona - faʻaalia o ia lava i le tali atu i le malosi o le mafaufau-faalelagona,
  • Meaʻai - o le faateleina o le maualuga o le kulūkose e matauina pe a uma ona 'ai,
  • faʻamalo. O le mafuaʻaga o le alualu i luma o le leai o se tulaga.

Taimi

O lenei fomaʻi ua alualu i luma e faasaga i le maʻisuka. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le insulin o le mafuaaga autu lea mo lenei tulaga. E faʻamalosia lenei mea e ala i le faaleagaina o sela o le pancreas, faʻapea foʻi ma aʻafiaga.

O le foliga masani o ituaiga e lua:

  • posterala hyperglycemia postprandial. O le faʻasalaga o le suimui e faʻaleleia pe a uma ona '
  • paʻu. E atiina ae pe afai e le 'aina e se tagata se meaʻai mo le 8 itula.

  • faigofie. O maualuga o le suka e mai le 6.7 i le 8.2 mmol / L,
  • o le averesi e mai le 8.3 i le 11 mmol / l,
  • mamafa - faailoga i luga aʻe o le 11.1 mmol / l.

Meaʻai

O le ituaiga o mea taumafa ua manatu o se tulaga o le physiological lea e alualu i luma pe a uma ona 'ai e se tagata le tele o mea inu. O le maualuga o le kulukose e oso i totonu o le itula talu ona 'ai. E leai se mea e manaʻomia e faasaʻo ai le hyperglycemia, ona o le maualuga o le suka e toe foʻi i tulaga masani.

Symptomatology

E taua le vave faʻaalia le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ina ia mafai ona maua ai le maʻi i le fesoasoani muamua ma taofia ai le alualu i luma o faʻalavelave matautia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa ia faailoga autu o le hyperglycemia:

  • ogaoga le faʻaleagaina, ae le o se mea e faaosofia,
  • matuai galala
  • numera o laugutu
  • ogaoga tele
  • faʻalauteleina o le 'ai (uiga iloga),
  • soona inu tele
  • ogaoga tiga
  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • o se uiga iloga o se maʻi o le foliga mai o se manogi o le acetone mai le gutu o le tagata maʻi,
  • vaivai,
  • faʻaoga faifaipea,
  • vevela paʻu.

Tuua Lau Faamatalaga