Tina ma le ituaiga 1 Tisuka

E masani ona fesili mai le maʻisuka: e mafai ona maua ni tamaiti soifua maloloina ma se maʻi ogaoga. I aso tuai, o le maʻisuka o se pa pia tele i le fanau mai o tamaiti. Sa talitonuina e le mafai e le tamaititi ona maua le faʻamaʻi, ae ia fananau mai foi i ni maʻi ogaoga o le soifua maloloina. I le aluga o taimi, o vailaau faʻaonaponei ua suia ai le auala e fanau ai tamaiti e maua i le maʻisuka.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

Pe mafai ona ou maʻitaga i le maʻisuka?

I suʻesuʻega faʻapitoa, endocrinologists ma fomaʻi aʻoga na latou maua se maliega autasi: faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai e se fafine ona fananau pepe. Ae e taua le malamalama i le atoaga o le matafaioi o le filifiliga ma fuafua ma le faaeteete le maitaga. E tusa lava pe fanau mai se tamaititi maʻi poʻo le soifua maloloina e faalagolago i le suka suka. Afai e te le puleaina lona maualuga, aemaise lava i le taimi o le fatuga o le tamaititi, e mafai ona tupu ni faʻafitauli i le tina ma le tamaititi.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

I tagata e maua i le maʻisuka, o le sipuni o le sperm e matua leaga lava. O le maualuga atu o le malosi o togafitiga, o le itiiti ifo foi lea o le maua o se tamaititi.

Matega o le maʻisuka - tutusa pe leai? E mafai e tagata maʻisuka ona maua ni a latou fanau?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻitaga o le taimi sili ona fiafia i le olaga o se tamaitai. Ae o nisi taimi e mafai ona lilofia i faafitauli faʻalesoifua maloloina. E oo lava i le afa seneturi talu ai, na talitonu fomai o le maitaga ma le maʻisuka e le fetaui ma e leʻi fautuaina tagata maʻi e fananau i le auai o lenei maʻi.

Ae o aso nei o loʻo i ai auala e mafai ai e tamaitai ona maua ni fanau maloloina. Latou te manaʻomia le tagata maʻi ina ia faʻamaualuga ia te ia lava, malosi tele ma malamalama manino o se vaega taua o lenei taimi ofoofogia o le a faʻaaluina i le falemaʻi i lalo o le vaavaaiga manino a fomaʻi.

Fuafuaga o le maʻitaga

E tatau ona amata sauniuni mo le maitaga ma le maʻisuka ia le sili atu nai lo le 3-4 masina aʻo lei fuafuaina. E mafai ona e faʻamalo faʻamaʻi faʻamaʻi pe a maeʻa uma suʻega, ua maeʻa togafitiga talafeagai ma ua uma ona faʻatagaina e tagata tomai uma mo le maʻitaga.

Mai lenei taimi, o le ola maloloina ma le ola o le tina o loʻo faʻamoemoe ma le tamaititi e leʻi fanau mai e faalagolago i le tausisia o fautuaga faʻafomaʻi uma ma le siakiina pea o le maualuga o le suka.

Toe i totonu o mea

Faailoga o le maʻisuka aʻo maitaga

O le maʻi suka e masani lava e le afaina, ae o faʻamatalaga patino e mafai. E tatau i se fafine maʻitaga ona taʻu i lana fomaʻi i se taimi vave lava e uiga i uiga e pei ole:

  • Tumau tumau e inu.
  • Faʻaaoga faifaipea urination.
  • Paʻu o le mamafa ma vaivaiga e faʻapitoa ma le fiaʻai tele.
  • Tue le paʻu.
  • Uluaʻi maʻi ma paʻu i luga o le paʻu.

Toe i totonu o mea

Aisea e lamatia ai le maʻisuka i le taimi o le maitaga

O se faʻalavelave faigata lea e fesootaʻi ma se faʻalavelave i le gaioiga o le tele o totoga ma tino o le tino. O aʻafiaga sili ona ogaoga o aʻafiaga ogaoga poʻo le fatu fatu, cerebral po o le pulmonary edema, coma, faʻamaʻaloga o le placenta, vave maʻi o le hypoxia ma le fetal. Ae afai o le fafine na te ave ia te ia lava le taua, e vave ona ia resitaraina i le falemai, tuʻuina uma suega talafeagai ma alu i le fomaʻi i taimi uma - e le gata ina e vaʻai i le mafai ona atiaʻe lenei maʻi, ae le o le misia foi o faailoga, ma faʻaolaina ai le ola o le tina ma le tama .

O lenei faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le lapoa o le fetus ma, o se taunuuga, faatasi ai ma le faateleina o aʻafiaga o le faʻaleagaina o le pepe. Faatasi ai ma isi lamatiaga e faapitoa ona faamamafaina:

  • O le lamatiaga o le oti i le fananau mai ma i vaiaso muamua o le olaga.
  • O le faʻamalaina o le okesene.
  • Le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le tino (maʻi o le fatu, faiʻai, urogenital system, skeleton abialances).
  • Pelvic faatinoga.
  • Malamalama lelei i totonu o le tino ma tino.
  • Le vaivaiga faaletonu o mafaufauga.
  • Faʻaleagaina i faʻamaʻi ma viral infections.
  • O le maʻisuka atonu o le a laʻititi.

Toe i totonu o mea

Puleaina o le maʻisuka

Mo le umi o le maʻitaga, o le fafine e faʻamaʻi ile falemai 4 taimi:

  • I le uluai resitara - o se suʻega atoa, e aʻafia ai le gaioiga, faʻamaoniga o le lamatiaga o faʻafitauli, faʻasalaga mo le maitaga faaauau.
  • 8-12 vaiaso - faʻasologa o le inisalini, faʻamaoniga o maʻi fetal.
  • 21-25 vaiaso - faʻamaoniga o faʻafitauli faigata, togafitiga.
  • 34-35 vaiaso - o le taimi lenei o loʻo i ai le fafine i le falemai seia oʻo i le fanau mai.

O le maʻisuka lava e le taofia ai le fanauina o le natura, ae o nisi taimi o faʻalavelave faʻapena e mafai ona naʻo le vaega e mafai ona puleaina. E aofia ai faʻamatalaga o le pelvic, fomaʻi lapoa, poʻo le tele o faʻafitauli o le maʻisuka i le tina ma le tamaititi (preeclampsia, lamatiaga o le taofiofia o le tino, ma isi).

Toe i totonu o mea

Faaiuga

O avanoa o vailaau faafomai i aso nei e maua ai avanoa maualuga e tumau ma fanauina ai se pepe ma le saogalemu. O le tagata maʻi e tatau ona togafitia lona maʻitaga ma ona tiute uma - mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le suka o le toto, logoina le fomaʻi i taimi uma e uiga i mea uma e faʻalavelave ai ia te ia, ave uma suʻega, aua le misia asiasiga i le fomaʻi ma aua le teena falemaʻi fuafuaina.

Toe i totonu o mea

Filifili se fomai tipitipi ma faia se tofiga i le taimi nei:

Fanau ma maʻitaga i le maʻisuka ituaiga I ma II

O le maʻi suka i le taimi o le maitaga e mafai ona atiaʻe pe afai o le insulin (o le hormone o le pancreas) e gaosia i le le lava o mea.

I le taimi lava e tasi, e manaʻomia e le tino o le fafine ona galue mo le lua ina ia mafai ai ona maua le inisalini mo ia lava ma le tamaititi. Afai e le lava le galuega a le pancreas, ona le faʻatulagaina lea o le maualuga o le suka i luga ole toto ma mafai ona maualuga nai lo masani. I lenei tulaga, latou te talanoa i le maʻisuka o le maʻisuka o fafine maʻitaga.

Afai e mafai e fomaʻi ona faia se faʻamaoniga i le taimi, ona sili atu lea o le suka o le a leai se aafiaga leaga i le tamaititi ma le tino o le fafine lava ia. O le mea lea, i le masalosaloga muamua o le atinaʻeina o se faʻamaʻi o soo se ituaiga, e tatau ai ona mulimulitai i fautuaga uma a le fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, pe a uma le fanau mai o se tamaititi, o le a leai se maʻisuka. E ui lava i le taimi lava e tasi, o le afa o tina faʻamoemoe o le a lamatia le toe faʻafoʻiaina o lenei faafitauli i maʻitaga mulimuli ane.

Tina maʻi: Aso e le suia

O le maʻisuka maʻisaga ma le maitaga, o lenei faafitauli e mafai ona amata i se vaitaimi e 16 i le 20 vaiaso. E le mafai ona tupu lenei mea muamua, ona o le placenta e lei atoatoa ona faʻatumu. I le afa lona lua o le maitaga, o le placenta e amata ona gaosia le lactogen ma estriol.

O le mafuaʻaga autu o nei hormones o le saofaga lea i le atinaʻe lelei o le fomaʻi, lea o le a le afaina ai le fanau mai, ae latou te maua foi le malosi o le inisalini. I le vaitaimi lava e tasi, o le maualuga o hormones e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 (cortisol, estrogens, progesterone) i le tino o le fafine ua faateleina.

O nei mea uma ua faʻapipiʻiina e le mea moni e faʻapea, o fafine maʻitaga e masani ona le toe faʻamalosi e pei o muamua, o le a le faʻaitiitia, amata ona faʻaleagaina meaʻai maualuga-calorie, o le mamafa o le mamafa o le mamafa, lea o le a faʻalavelave ai tagata totoa masani.

O nei mafuaʻaga uma e mafua ai le faʻaititia o le insulin. O lona uiga, o le inisalini ua muta le faʻaaogaina o lona aafiaga, o le maualuga o le kulukose i le toto e le pulea lelei. I tagata soifua maloloina, o lenei taimi faigata e totogi mo le lava lava reserves o latou inisalini. Ae, o le mea e leaga ai, e le o tamaitai uma e puleaina le taofia o le alualu i luma o le faamai.

O faailoilo lapatai nei e faailoa ai le maʻisuka ituaiga 2 i fafine maʻitaga:

  1. - faʻateleina le uunaiga ia urinate ma faʻalauteleina i aso taitasi,
  2. - lagona faifai pea o le galala
  3. - leiloa mamafa ona o le leai o se meaʻai,
  4. - faateleina le vaivai.

E masani lava o nei faailoga e le o mautinoa, ma o lenei tulaga ua faamatalaina e le maitaga lava ia. O le mea lea, fomaʻi, o se tulafono, e le o iloa suiga na amataina. Ae e taua le manatuaina o le maualuga o le suka e maua mai i aʻafiaga ogaoga, e aofia ai:

  • - Atinaʻeina o le gestosis (faʻagasolo totoga, fulafula e foliga mai, maua le protein ile urine),
  • - polyhydramnios,
  • - faʻalavelave i totonu o vaʻa (retinopathy, nephropathy, neuropathy),
  • - solia o le toto i totonu o le tina filifili - placenta - fetus, e mafua ai le le atoatoa o le tino ma le hypoxia fetal,
  • - maliu fetal i le manava,
  • - faʻasalaga o faʻamaʻi pipisi o gasegase.

O le a le tulaga lamatia o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka i le pepe?

O le maʻi suka ma le maitaga e lamatia ona o le faʻamaʻi o le avanoa o le faaletonu o le fetal ua faʻapupula. O se taunuuga lenei o le mea moni e 'ai e le tama le kulukose mai le tina, ae le lava le inisalini, ma e le o atinaʻe lona paʻu.

O se tulaga faifai pea o le hyperglycemia e mafua ai le le lava o le malosi, o se taunuuga, o atinaʻe ma faiga a le pepe e leʻi fananau mai e tupu le saʻo. I le lona lua o masina, o le fomaʻi e amata ona atiaʻe lana lava paʻu, lea e tatau ona faʻaaogaina le kulukose e le gata i le tino o le tamaititi, ae ia faʻamaonia foi le maualuga o le suka i le lumanai.

O se taunuuga o lenei mea, o le inisalini e gaosia i le tele naua, lea e oʻo atu ai i le hyperinsulinemia. O lenei faagasologa e mafai ona mafua ai le hypoglycemia i le pepe faatoa fananau mai (aua o le tina o le pancreas e faʻaaogaina mo le lua), faʻaletonu o le tino ma le sophyxiation. O le maualuga ma le maualalo o le suka e matautia tele mo le fomaʻi.

O le faia soo o le hypoglycemia e mafai ona faaleagaina ai le neuropsychiatric development o le tamaititi. Afai o le maʻisuka ituaiga 1 i fafine maʻitaga ile lua masina e le totogiina, e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o sela fetal, hypoinsulinemia, ma o se taunuuga, o le tuputupu aʻe o le pepe o le a taofia.

Afai e tele naʻo le kulukose i totonu o le tino o le tamaititi e leʻi fanau mai, ona faasolosolo malie ona avea ma gaʻo. O ia tamaiti i le taimi o le fanau mai e mafai ona mamafa i le 5-6 kilokalama ma pe a agaʻi i luga o le alalaʻau fanau, e mafai ona faaleagaina a latou humerus, faʻapea foi ma isi manua. I le taimi lava e tasi, e ui lava i le mamafa ma le maualuga, o tamaiti ia e faʻatusatusa e fomaʻi e matua le tusa ai ma nisi o faʻataʻitaʻiga.

Faailoaina o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga

O fafine maʻitaga ua i ai le faʻagasolo e faateleina le suka o le toto pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le faʻavaveina o le faʻamamaina o gaʻo ma le faʻalauteleina o le taumafaina o mea taumafa. O le faʻavae o nei faiga o se faʻaititia o le gaioiga o le faʻaogaina o le tino.

I le asiasiga muamua i le falemai, o le fomaʻi e fuafua pe o le fafine maʻitaga e lamatia le atiaʻe o le maʻi suka. O fafine taʻitasi e iai mea faʻalavelave e tofotofoina mo le faʻapalepale kullukose. Afai o le taunuuga e le lelei, ona faia loa lea o le maitaga e pei ona masani ai, ma e tatau i le tagata maʻi ona faia se suʻega lona lua i le 24-28 vaiaso.

O se taunuuga lelei e mafua ai ona taitaia e le fomaʻi se fafine maʻitaga, ona o le maʻi o le maʻisuka o soo se ituaiga. Afai e leai se mea lamatia na faailoaina i le asiasiga muamua, ona faatulaga lea o le suʻesuʻeina o le toleniga o le kulukose mo vaiaso 24 i le 28. O lenei suʻesuʻega e tele ni faʻamatalaga, e ui lava e matua faigofie lava. O le po na muamua atu, e mafai ai e se fafine ona 'ai meaai faatasi ma le gaʻo gaʻo i le 30-50 g. O le suʻega e faia i le taeao, pe a oo i le taimi o le po anapogi e oʻo i le 8-14 itula.

I lenei vaitau, naʻo le inu vai. I le taeao i luga o se manava gaogao vevela le toto vevela mo auiliiliga ma vave ona fuafuaina le maualuga o suka. Afai o le taunuuga o le uiga lea o se siama o le maʻisuka ituaiga, ona faʻamaonia lea o le suʻega. Afai o le glycemia e masani pe faʻavaivaia i se manava gaogao, ona tuʻuina atu lea i le fafine se vaiinu e lima kalama o le kulukose ma le 250 ml vai mo le lima minute. O le ava malosi o le amataga lea o le suʻega. A maeʻa le 2 itula, ona toe maua lea o se toto o le toto, i le vaitaimi lea e le tatau ona sili atu le maualuga o le kulukose i le 7.8 mmol / lita.

Afai o le toto sampling e fuafuaina le glycemia e sili atu nai lo le 11.1 mmol / lita i totonu o ipu lapopoa (mai le tamatamailima) poʻo le toto vevela i le aso atoa, o le faavae lenei mo le siama o le maʻisuka ituaiga ma e le manaʻomia se faʻamaoniga faaopoopo. E mafai foi ona faia le mea e tasi mo le anapogi glycemia o le sili atu ma le 7 mmol / lita i le toto oona ma sili atu i le 6 mmol / lita i le toto na maua mai se tamatamailima.

Togafitiga mo le maʻitaga o le maʻitaga

O le tele o taui mo le maʻisuka faʻamaʻi e maua i le mulimuli i se meaʻai. Ae i le taimi lava e tasi, o le malosi o le tau o oloa e le mafai ona faʻaitiitia. O le a ia 'ai saʻo i taimi uma ma i ni vaega laiti, lima i le ono taimi i le aso, faia ai ni meaai i le va o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi.

E le tatau ona aofia ai i le meaai ni vailaʻau gaʻo faigofie (digesite, pastries), aua latou te aʻafia ai le maualuga o le toto suka. E tatau foi ona faʻaitiitia le taumafaina o meaʻai gaʻo (pata, kulimi, gaʻo gaʻo), ona o le leai o le inisalini, o gaʻo ua liua i tino o le ketone, e mafua ai le inu o le tino. Ia mautinoa e aofia ai i le taumafataga fualaau fou (sei vagana ai faʻi, vine ma melon), otaota ma fualaʻau.

E lelei tele pe afai oi ai i se fafine se glucometer i le fale, ma e mafai ona ia fuaina le kulūkose ia lava. I lenei tulaga, o le fua o le inisalini e mafai ona suia i se tulaga tutoatasi e fuafua i le maualuga o le suka mo se taimi. Afai, mulimuli i se taumafataga, o le faaitiitia o le suka toto e le tupu, ona fautuaina lea e fomaʻi togafitiga insulin.

O pills e faʻaitiitia ai le suka i ia tulaga e le faʻaaogaina, ona o lo o iai se aafiaga le lelei i le fetus. Ina ia filifilia le fua saʻo ole inisalini, e manaʻomia ile falemaʻi i le pito o le endocrinology. Ma o nei mea uma e mafai ona aloese mai ai pe a fai o taimi talafeagai e puipuia ai le maʻisuka.

Fanau pepe i le maʻisuka ituaiga 1

Afai o loʻo maua se fafine i le maʻisuka faʻamaʻi, o lona uiga o le fananau mai faalenatura mo le silia ma le 38 vaiaso o le a sili ona lelei. O le mea taua o le mataʻituina pea le tulaga o le fafine maʻitaga.

O le tamaititi i lenei mataupu e faʻafeiloaʻi foi le soifua maloloina o le tino. Afai o le maʻitaga na togafitia ai se fafine i le inisalini, ona filifili ai lea e le endocrinologist pe a uma ona fanau pe faʻaauau pea ona faʻaaoga nei vailaʻau poʻo leai. O le puleaina o le glycemia e tatau ona faʻaauau pea i le taimi o le vaʻalele.

O se vaega caesarean, lea e suitulaga i le fanauina, e naʻo le i ai o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi, e pei o le hypoxia ma le matuia o le tuputupu ae o le tama, e pei foi o le lapoa o le pepe, pelvisiti vaiti o le tina, poʻo soʻo se faʻafitauli.

Na fanau le pepe

O le mea sili ona matagofie e mafai ona faia e se tina mo lana pepe pe a mavae le fanau mai o le susu lea ia te ia. O susu susu o loʻo aofia uma ai meaʻai talafeagai e fesoasoani i le tamaititi ia tuputupu ae ma atiina ae, ma fausia lona puipuiga. Tina foi e mafai ona faʻaaogaina le susu mo fesootaiga faʻapitoa ma le pepe. O le mea lea, e tatau ona e taumafai e faatumauina le lapataiga ma fafaga le pepe ma susu susu i le umi e mafai ai.

E tatau i le endocrinologist ona fautuaina se tui o le inisalini, faapea foi ma se meaai mo le taimi o le susu.I le faʻatinoga, ua maitauina o le susu e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu mataʻutia i le suka (hypoglycemia). Ina ia taofia lenei mea, ao le i fafaga, e tatau i le tina ona inu se ipu susu.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Afai o se fafine e maua i le maʻisuka, e le sili atu i le 6 vaiaso talu ona fanau mai, e tatau ona faia se auʻiliʻiliga ma fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, faʻapea foi le suʻega o le glucose (resistance). O lenei mea e mafai ai e oe ona suʻeina le ala o le gaosiga o le gaʻolaʻau ma, pe a manaʻomia, teuteu le meaʻai.

Talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻe atili o le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le suʻesuʻeina o se fafine pe a uma le fānauga mo ni nai tausaga. E tasi i le 2 - 3 tausaga e te manaʻomia e suʻe ai se toleniga ma suʻe se suʻega o le sugar sugar. Afai o le solia o le faapalepale e iloa, ona tatau lea ona faia le suʻega taʻitasi. O le isi maʻitaga e mafai ona fuafuaina i le tusa o le tausaga ma le afa ma ia mautinoa ia sauniuni ma le faaeteete mo le fuafuaina.

Tina o le maʻisuka Avanoa Faʻasologa

E tatau ona lafoai le faʻaaogaina o le suka atoatoa, e aofia ai meaʻai gaʻo ma gaʻo. Ia mautinoa e aofia ai fiber i le ituaiga o le paʻu, microcellulose, pectin i luga o le lisi. E tatau ona e alu ese, i aso uma pe a ma le 2 itula e savali ai i le ea fou. Afai o se tasi mai aiga vavalalata e maua i le maʻisuka pe afai e latalata le fafine i le 40 tausaga, ona faalua i le tausaga ona e fuaina le kulukose 2 itula pe a uma ona 'ai.

O le masani o le suka o le toto i fafine maʻitaga na maua mai le tamatamailima (capillary) e mai le 4 i le 5.2 mmol / lita i luga o se manava gaogao ma e le maualuga atu nai lo le 6.7 mmol / lita i le lua itula pe a uma le taumafataga.

Faʻafitauli o le maʻisuka lamatia:

  • - o se fafine maʻitaga ua silia ma le 40 ona tausaga,
  • - aiga vavalalata e maua i le maʻisuka. Afai e afaina se tasi o matua mai le faʻamaʻi, ona faaluaina lea o le lamatiaga, pe afai e lua maʻi - faatolu,
  • - o se fafine e fai i se tagatanuu e le paʻepaʻe,
  • - BMI (numera o le tino) aʻo leʻi maʻitaga na sili atu ma le 25,
  • - mamafa le mamafa o le tino i le pito i tua o le mamafa,
  • - ulaula
  • - o le mamafa o se tamaititi na fanau muamua na sili atu i le 4.5 kilokalama,
  • - o maʻitaga talu ai na muta i le maliu o le fetal ona o mafuaaga e le iloa.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2

E pei o ipu muamua, fualaau faisua, susu ma iʻa. O le Kapisi soup ma le borsch e naʻo le 'aina o le gaogao poʻo luga o le susu vaivai.

Lua vasega - moa, laʻau e maualalo le gaʻo, tamai mamoe povi ma le gaʻo maualalo. O fualaau faisua e talafeagai ma soo se aofaiga.

Ia mautinoa e faʻaaoga fua o susu (kefir, kulimi kirimigi, yogurt, cheese cheese).

I le avea ai o ni meaʻai, e mafai ona e faʻaaogaina le kuka pe faʻaiʻu iʻa, meaʻai e maualalo le gaʻo, faia o le fale e aunoa ma se faʻaopoopoga o le suauu, sisi lanu po o le sisi Adyghe.

Mai meainu, e mafai ona e inu lauti ma le susu, vai oona, rose up infusion.

O le falaoa e tatau ona maua i le maʻisuka mai le falaoamata pipi. O fualaau suamalie ma vine ma le siloni i luga o le saccharin e talafeagai mo laʻau suamalie.

Ituaiga o le maʻitaga 1 Mateʻo

  • 1 Vaega o le faamai
    • 1.1 Fuafuaina o le maʻitaga mo le maʻisuka ituaiga 1
  • 2 Faailoga
  • 3 Faʻafitauli faigata
  • 4 Taʻiala faʻamaonia
  • 5 Faʻafofoina o le maʻitaga
    • 5.1 Meaʻai paleni
    • 5.2 Vailaʻau
    • 5.3 Falemaʻi
    • 5.4 Fanau mai i le maʻisuka
  • 6 Faʻataʻitaʻiga Fanau

O nisi faʻamaʻi o se faʻalavelave i le faʻamalosia ma le fanauina o se tamaititi. O le maʻitaga i le maʻisuka ituaiga 1 e le faʻasaina, ae tatau i se fafine ona mataʻituina ma le totoʻa lona soifua maloloina, faʻaauau ona ia suʻe suʻega ma ia siaki e fomaʻi. Afai e te le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma le amanaia lou tulaga, ona mafai ai lea o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 i le taimi o le maitaga, e ono afaina ai le ola maloloina o le tina ma lamatia ai le ola o le pepe e leʻi fanau mai.

Vaega o le faʻamaʻi

O le maʻisuka ituaiga 1 i fafine maʻitaga o se faʻafitauli faaletonu o le autoimmune. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le pancreas ua faʻalavelaveina, ma mafua ai ona vavae ese i le faagaioia o suauu peta. I lenei tulaga, o se fafine e maualuga lona maualuga i le suka i le toto toto. Afai o le maʻisuka ituaiga 1 e le amanaia i le taimi o le maʻitaga, e ono mafai ona iai ni faʻafitauli matuia e mafai ona afaina ai vaa, fatuga, retinas, ma le tino.

Toe foʻi i le laulau o mea

Symptomatology

O le fiainu e tatau ona mataala ile fafine maʻitaga.

O se fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 e tutusa lava uiga e tasi pe a fanau se tamaititi e pei o isi tagata e tutusa le faafitauli:

  • naunau pea e inu,
  • sosogi o le acetone mai le ooto,
  • faateleina le tele o aso faanatinati o ese mai,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • malogo ma le paʻu o le paʻu.

I le uluaʻi masina, o le maualuga o le maualuga o le suka e maualuga ai le maualuga, e ono mafua ai le hyperglycemia. I le lona 2 masina, o loʻo i ai se faʻafitauli o le hypoglycemia ma le faʻaitiitia vave o le suka o le toto. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai pea le manaʻoga e 'ai, o lea e tatau ai i se fafine ona mataʻituina ma le totoʻa mea e maua ai le mamafa. O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga masani o le maua o le mamafa, ma mafaufau i le umi o le maʻitaga.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi i le tina faʻamoemoe o loʻo lamatia mo ia ma le tamaititi.

Afai e faʻaalia e le fomaʻi le tele o mea leaga i le taimi o le maʻitaga, ona faia loa lea o le faʻapau pepe, e tusa lava po o le a le umi o le maʻitaga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamaumauga o faʻamaʻi

Mo le taimi atoa o le faʻataʻitaʻiga ma le faʻatagaina ina ia sologa lelei ma e aunoa ma ni faʻafitauli, e tatau i se fafine ona asiasi soo i fomaʻi ma ave suega talafeagai. O aso uma lava, e tatau i se tina maʻitaga ona mataʻituina le suka o le toto ma tino o le ketone i le urine e ala i suʻega. O taunuʻuga na maua mai e faʻamaumau i se ipu. O masina taitasi, e tatau ona faʻatalanoa oe e se endocrinologist. Afai o masalosaloga e masalomia, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu se suʻega masani o le urine ma se tino o le tino e tofotofoina mo le creatinine, hemoglobin glyc, ma mea faʻasolosolo.

Toe foʻi i le laulau o mea

Meaai taumafa

I le maʻisuka ituaiga 1, e matua taua lava le tausisia lelei o meaai paleni ma le pulea o le mamafa. E matua faʻasaina le faʻamalosia poʻo le aveesea o le mamafa i fafine maʻitaga e iai le maʻisuka ituaiga 1. E teena e se fafine ana mea inu gaʻo po o le faʻaititia o le tele o meaʻai i aso taitasi. E aofia ai fua, suamalie, kuki ma isi oloa. E tāua pe a faʻapipiʻi meaai paleni e tausisia ai tulafono mo le fua o gaʻo, proteins ma gaʻo - 1: 1: 2. E tatau ona e 'ai faʻatasi, i vaega laiti, e oʻo atu i le 8 taimi i le aso.

Toe foʻi i le laulau o mea

Vailaau

Ole numera o le inisalini e faʻaaogaina ile tai tolu masina o le maʻitaga e eseese.

Faʻasolosolo, o le manaʻomia mo le inisalini e suia laitiiti lava: mo taʻitasi tausaga, o le fua o vailaʻau e faʻafetaui. I le uluaʻi masina muamua, o le fomaʻi e faʻaititia le fua o le inisalini, ma i le lona lua o masina, e mafai ona faʻateleina. I le lona lua o masina, o le fua o fualaau faasaina e mafai ona faateleina i le 100 iunite. E le gata i lea, o se tagata e faʻamalosia le faʻamalosia o le tino mo tagata uma ua maʻitaga o le a filifilia fualaau faasaina o galuega uumi ma le pupuu.

A oʻo mai le tolu tausaga lona tolu o le maʻitaga, e toe faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini. E le gata i lea, o le lagona faalelagona o se tamaitai ma isi mea e taua e mafaufau i ai ao le i faia se fualaau oona e afaina ai le kulukose. O se fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona aloese mai le faʻafefe o le faʻavauvau aʻo latou faateleina le kulūkose, e oʻo atu ai i faʻafitauli. Afai e le mafai e se fafine ona pulea lagona, ona faatonuina lea e le fomaʻi fualaau oona e faamatuu ai fualaau faasaina ina ia faatoafilemuina ai le tino.

Toe foʻi i le laulau o mea

Fale puipui

I le vaitaimi atoa o le tauaveina o se pepe, o se fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e matauina e se endocrinologist. I le taimi lava e tasi, e tolu falemaʻi ua fuafuaina, o loʻo faʻatinoina e tusa lava pe manuia le fafine:

  • Afai ua maua le maitaga. I lenei laasaga, o le faʻasalaga faʻasalalau o le tina o loʻo faʻamoemoe, o loʻo matauina pe iai ni faʻafitauli ma isi faʻafitauli e mafai ona afaina tele ai le atinaʻe o le maʻisuka.
  • 22-24 vaiaso o le fanauina o le pepe. Faʻatasi ai ma falemaʻi, ua faʻamautuina inumaga o le inisalini ma ua teuteuina le taumafa a le fafine. Ua faia se ata o ultrasound. I le falemaʻi lona lua, e mafai e fomaʻi ona faamutaina le maitaga pe afai e iai ni faaletonu i le atinaʻe o le pepe.
  • 34-34 vaiaso o gaioiga. I lenei laasaga, e faia e fomaʻi se faʻamautinoaga atoa o le tulaga o le tina ma le fusi ma filifili ai le filifiliga tatau mo le faʻatagaina. O fomaʻi e masani ona fananau mai i le 36 vaiaso, ae afai o le tulaga o le fafine ma le fetus e mausali, ona mafai lea ona fanau mai le natura i le 38-40 vaiaso.

Toe foʻi i le laulau o mea

Fanau mai ile maʻisuka

Faʻamatalaga faʻapitoa i le faʻamaʻi, faʻapipiʻiina e le caesarean vaega.

Pe a faʻaalia ni faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1, o le fafine ua faʻaalia se sapalai o le gasegase. E le gata i lea, o ia fananau mai ua faʻamaonia mo togafitiga o fatugaʻo poʻo le faaleagaina o le retina. E masani lava, o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo i ai se tamaʻi fusi tele, o se faailoga foi lea mo le galuega taotoga. Faatasi ai ma le soifua maloloina masani o le fafine ma le leai o ni faʻafitauli, o le fananau mai e tupu faʻapitoa.

E mafai e fomaʻi ona faʻamalosia le galue i le taimi faapitoa o le maʻitaga. I le aso o le faʻasalaga, ua faʻasaina ai se fafine e 'ai le taeao ma puleaina le inisalini. E masani lava i le taimi o le fananau mai o loʻo i ai le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea e fesootaʻi ma le fiafia ma lagona o le fafine, o le mea lea e taua tele le mataituina o le tulaga o le fafine o loʻo faigaluega.

Toe foʻi i le laulau o mea

Tupulaga o le maʻitaga

I le avea ai o se tulafono, o faʻamatalaga mo fafine maʻitaga e iai le maʻisuka ituaiga 1 e lelei. Aemaise lava o le tauaveina o le pepe ma le galue i le maʻisuka, o le, ao le i maʻitaga, o le gaosiga o gaʻo ma le maualuga o le toto. I lenei tulaga, o le ono tulai mai o faafitauli ma le faamutaina o le maitaga ua matua faaitiitia.

O le a le taimi e matua faigata ai ona maua fanau i le maʻisuka?

O le maʻi suka e le lelei le faʻaogaina o faiga taua i le tino o se tagata maʻi. O fatugaʻo, ate, fatu cardiovascular ma le popolega o loo i lalo o le mamafa mamafa. O le mafuaʻaga lea e iai se tulaga lamatia o le faʻamutaina le manaʻomia o le maitaga ma le lamatiaga o le olaga i se fafine. O aʻafiaga o faʻafitauli e afaina i le matua o le uluaʻi faʻaaliga o togafitiga, le umi o le taimi.

E ui lava i le maualuga o le soifua maloloina, e iai le tele o mea e le fautuaina e fomaʻi le fanau mai pe a:

O le toilalo o Renal o se faʻalavelave mo le maitaga.

  • maua le maʻisuka i matua e lua (o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka i tamaiti e oʻo i le 20-30%),
  • maʻisuka faasaga i le talaaga o le feteʻenaʻiga Rhesus,
  • O le maʻisuka e tuʻufaʻatasia ma faʻamaʻi pipisi,
  • faʻalavelave toe maua
  • Maʻisuka faasaga i le gasegase gasegase.

O le lamatiaina o le ola maloloina o tina ma fanau e lei fananau mai e le aoga. E ui lava i vailaau faʻasaina ei ai mataupu pe a maua e matua ei ai le maʻisuka ni tamaiti soifua maloloina. Ae a aunoa ma le auai o fomaʻi, e le fautuaina e foia se mataupu taua. Ina ia mafai ona fanauina se pepe maloloina ma e le afaina ai le soifua maloloina o le tina, o le maʻitaga ma le maʻisuka e tatau ona fuafuaina ma malilie faatasi ma fomai - endocrinologist, fomai, fomai o le cardiologist.

Faiga Faʻavae

I le avea ai o se tulafono, latou te le vave iloa e uiga i le maʻi faʻafuaseʻi, ae 5-6 vaiaso talu ona maeʻa. A o faagasolo lenei vaitau, o le fomaʻo e fai tino ma mea tetele i le tino. A aunoa ma le siakiina o le kulukose, e le mafai ona aloese mai patho, ma mafai ona fanau le pepe maʻi. O le mafuaʻaga lea e taua ai le taimi o le vave maʻitaga fuafuaina mo le maʻisuka.

O fafine e maua i le maʻisuka, i lalo o le taʻitaʻiga a le fomaʻi, e tatau ona usitaia fautuaga nei:

  • Ausia le taui atoatoa mo togafitiga 2-3 masina aʻo lei amataina. I luga o se manava gaogao, o le suka e tatau ona 3.5-6 mmol / l, ma a maeʻa ona 'ai - e le silia le 8 mmol.
  • Faauma se suʻega auiliili.
  • Faamasani oe lava i fuafuaga a le tagata lava ia mo le sola ese mai le maualuga o le suka.
  • Faʻatulaga se meaai, faʻafetaui le meaai.
  • Auai i togafitiga faʻapitoa mo le maʻitaga fuafuaina.
Toe foʻi i le laulau o mea

E foliga mai e le mafai ona togafitia le maʻisuka?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei, o le manumalo i le tau faasaga i le maualuga maualuga o le suka o le toto e le oi ai i lou itu.

Ma ua uma ona e mafaufau e uiga ile togafitiga ile falemai? E manino, aua o le maʻisuka o se maʻi sili ona leaga, lea, afai e le togafitia, e mafai ona iu i le oti. O le fiainu, vave vave, faanenefu le vaaiga mamao. O nei faʻamaoniga uma e masani ai oe muamua.

Ae pe mafai ona togafitia le mafuaaga nai lo le aafiaga? Matou te fautua e faitau se tusiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei. Faitau le tusiga >>

E mafai ona ou fanau mai i le maʻisuka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

Mo le tele o fafine, o le tulaga faatina o le faanaunauga sili ona pele. E na o le natura e le lagolagoina i taimi uma ma e maua ai se mea e faateia ai i se foliga o se maʻi o le maʻisuka. Aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi, o tane ma fafine uma e tutusa lava tulaga. Ae ao lumanaʻi le afa matagofie, o le fesili e faʻaopoopoina: e mafai ona fanau i le maʻisuka? E i ai ni avanoa e iloa ai oe lava e le gata o se tagata, ae pei foi o se tina?

Le aano o le faafitauli

Mo le fanau mai o se pepe soifua maloloina, e tatau i le tina faʻamoemoe ona maua sona tino malosi. O le maʻisuka na te le faʻatagaina se tulaga faapea - o se teine ​​poʻo se tamaitai ua faʻaleagaina le kulukose ma lona liua i le malosi mo sela o le tino. Ma o le atinaʻeina o le fuamoa o le fetal e manaʻomia ai lenei malosi ma meaʻai, lea o loʻo feaveaʻia i le maea uʻamea.

  • O le mamafa i luga o le tino o le tino ua faʻalauteleina ma e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli i fatugaʻo, i totonu o le vascular system, ma i le fatu o le fatu.
  • O le maualuga o le suka i le toto o le tina e mafai ona auina atu i le fomaʻi, ma mafua ai ona ia faʻafitauli i le atinaʻeina o le pancreas ma le faʻatagaina o le aofaʻiga o le insulin.
  • O le hypoglycemic coma e mafai ona tupu i se tina maʻitaga ona o le le lelei o meaai poʻo le le talafeagai o le inisalini.
  • Afai e tupu se maitaga e aunoa ma le auai o tagata tomai faapitoa, o loʻo i ai se lamatiaga o le maliu fetal i le amataga.
  • I se tina i le lumanaʻi e iai se maʻi o le maʻisuka, pe afai e le mulimuli i fautuaga a fomaʻi, e mafai e le fetus ona oʻo i se mamafa tele o le tino, lea o le a faʻalavelaveina ai le faagasologa o le fanauina o se pepe.
  • O faʻamaʻi pipisi e sili ona matautia mo se fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka. Afai o se tui puipui i le taimi o le maitaga ua saunia mo se tina soifua maloloina, ona solia ai lea o se tui mo le maʻisuka. E tatau ona mataʻituina lelei le tumama ma aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma tagata gasegase.
  • O le fananau i le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻamatala muamua. O le taimi sili ona lelei o le 38-39 vaiaso. Afai e le tupu se mea masani, o le a faʻaosofia pe fuafua e le feteenaʻiga se mea e leai se mea.

O faʻalavelave i le taimi o le maʻitaga o fafine e maua i le maʻisuka e tulaʻi mai mo le pepe ma mo le tina. Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na teteʻe ai fomaʻi i le mea moni o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka sa taofia le maitaga, pe afai ei ai.

O le vailaau faʻaonapo nei ua le toe faʻapitoa tele e tusa ai ma le fesili pe mafai ona fananau i le maʻisuka.

O foliga o le maʻisuka e aʻafia ai le mafai ona fanauina se pepe

E faigata le faʻauʻuina o le matua o se fafine ile taimi faʻatulagaina. O nisi ulugalii e avea ma matua pe a mavae le 40 tausaga ma mulimuli ane.O le mea lea, o se tina i le lumanaʻi e mafai ona maua uma le inisalini (faʻafesoʻotaʻi le 1 poʻo le mauaina), ma le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, o faafitauli i le tauaveina o le fomaʻi e mafai ona ese.

Afai ei ai se togafitiga e tusa ma le ituaiga muamua o faʻamaʻi ma mafai e le tina faʻamoemoe ona vave logoina le fomaʻi e uiga i le faafitauli ina ia fuafua ai se maʻitaga, atonu o le a le iloa e le fafine le i ai o le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i se maʻisaga ua amata ona tupu. I se tulaga faapea, o se gasegase po o se maitaga ua mafiafia e mafai.

Ina ia le faʻatagaina se faʻataʻitaʻiga, o se tamaitai e fananau mai tausaga e tatau ona fetaui ma le maʻitaga ma ia faia muamua se suʻesuʻega muamua ao le i fuafuaina.

O le tele o ulugalii e feagai ma le filifiliga e fananau mai se pepe mo i latou lava pe ia suʻe foi i isi metotia ona o le fefe o le a maua e le tamaititi le maʻisuka ma o le a fano mai le fanau mai i le tauiviga mo le soifua maloloina. O suʻesuʻega na faia e fomaʻi, gynnecologists ma endocrinologists e aofia ai le selau pasene le ono mafai:

  • Afai e naʻo se tamaloa e maʻi i le maʻisuka, o le avanoa o se maʻi pipisi e tupu i na o le 5% o le 100,
  • Afai o le maʻisuka ua maua i totonu o se fafine, e na o le 2% o paʻu o loʻo lamatia le mauaina o lenei faʻamaʻi,
  • O se maualuga maualuga (25%) o le fanau mai o se tamaititi e maua i le maʻisuka e tupu i totonu o se ulugalii, lea o loʻo i ai i paga uma ni faafitauli i le kulukose toto.

Ina ia le faʻatagaina le pau i totonu o lenei pasene laitiiti, e tatau ona e mafaufau e uiga i le fuafuaina o lou maʻitaga muamua.

I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, o se algorithm o gaioiga na atiaʻe mai le taimi o le mafaufau i le fanauina ma le faʻatasi ma le tina ma le tama i le taimi o le vaʻalele.

O le fesili o loʻo i le amataga o le tusiga e mafai ona toe faʻamatalaina i le faʻamatalaga e mafai ona fananau i le maʻisuka.

O le maʻisuka lē tumau i fafine maʻitaga

I le faaopoopo atu i ituaiga lauiloa 1 ma le ituaiga 2 maʻi gasegase, o le faaupuga "maʻisuka ituaiga" e faʻaaogaina i vailaʻau.

E tupu i tamaitai soifua maloloina atoatoa ao leʻi oʻo ile maʻitaga e leai se faʻafitauli i le auiliiliga ole maualuga ole kulukose o le toto.

I le vaitaimi o le 20 vaiaso, o le inisalini ole tina e mafai ona poloka e hormones lea e maua mai le placenta mo le atinaʻe o tama. O sela o le fafine e leai sona lagona i le inisalini, o le kulukose e le o gaʻo atoatoa ma sili atu le suka o loʻo faia i le toto o le tina.

O se mea uiga ese na tupu i na o le 5% o fafine maʻitaga o loʻo soifua lelei atoatoa i le taimi e fanau ai. O le faʻamautinoaga e le tumau pea. A maeʻa le fānauga, ona toe faʻafoisia lea o le lagona o sela i le inisalini, e toe foʻi atu i le masani mea o le kulukose.

Afai e maua le maʻisuka ile tino maʻitaga:

  1. O le fomai tipitipi e faatonuina faapitoa togafitiga,
  2. O se endocrinologist e sosoo ma le tagata maʻi
  3. O suʻe toto ma suʻesuʻega faʻamalosi e faʻamaonia,
  4. O se taumafataga o loʻo atiaʻe e faʻasaga i le kulukose,
  5. O le mamafa o le fetal e mataʻituina, ona o le sili atu o le kulukose i le tina e mafai ona taʻitaʻia ai le gaʻo i totonu o le pepe ma faʻamataʻu ai le pepe ma le meaʻai po o le intrauterine hypoglycemic coma,
  6. A o tumau pea le faʻamaonia o le maʻisuka, e mafai ona oʻo atu le 37-38 vaiaso. Afai o le mamafa o le fetal e sili atu i le 4 kilokalama, o le fafine ua maʻitaga o loʻo faʻaalia se vaega vavalalata.

O fafine e maua i le maʻisuka faʻamaʻi e ono lamatia i le taimi o le maitaga mulimuli mai. E mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka masani mo le olaga.

O le maʻitaga e le tatau ona tuusaʻo

Ina ia aloese mai le afaina o le maʻitaga i fafine e maua i le maʻisuka, e tatau i le ulugalii ona ave le mataupu ma le matuia. Muamua e te manaʻomia se feutagaiga ma se endocrinologist poʻo se fomaʻi maʻi o loʻo tausia se talafaasolopito o le faʻamaʻi o le maʻisuka ma iloa uma tulaga.

I lenei laasaga, e tatau ona iloiloina ia tulaga lamatia, muamua lava, mo le tina faatalitali.

O le maʻitaga faigata i le maʻi suka e faigata tele ma e mafai e le fafine ona faʻaalu le tele o lona taimi i le falemaʻi.

O le puleaina o le maitaga ma le fanauina i le maʻisuka e matua ese lava mai le masani masani i tamaitai soifua maloloina:

  • O le faagasologa e aofia ai e le gata o se fomaʻi, ae o se finau, o le fomaʻi, o le tausi maʻi, ma le nephrologist.
  • O se fafine maʻitaga e masani ona i ai se suʻega tumau e faasaʻo ai togafitiga talafeagai. O loʻo fuafuaina le falemai i vaiaso muamua o le faʻamaʻi, 20, 24, 32 vaiaso o le maʻitaga. Afai e tulai mai ni faʻafitauli, o le numera o falemaʻi atonu e sili atu.
  • I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, o le vailaau e faʻatau taʻitasi e mataʻituina ai le tulaga masani o le tina ma le tamaititi faatalitali.
  • E tatau i se fafine ona mataʻituina ma le faaeteete le meaai, taitaia se olaga ola malosi.
  • O le fananau mai mo soʻo se ituaiga o maʻisuka e tupu masani lava ma ua fuafuaina e le fomaʻi. O le Caesarean vaega e na o le mamafa o le tamaititi e maua mai (mai le 4000 gm) poʻo le faʻaaliga o le gestosis i taimi mulimuli.
  • A maeʻa le fananau mai, o le tina ma le pepe e siakiina mo le tulaga lautele o le suʻega toto.

Faamatalaga lautele

O le maʻi suka e le o se mea atoa e faʻafitia ai le maʻitaga. Ae afai e manao se fafine e maua se pepe soifua maloloina, e tatau ona ia saunia muamua. Ma e le tatau ona faia lenei mea i le 1-2 vaiaso ao lei amataina le pepe, ae mo le itiiti ifo ma le 4-6 masina. O lea la, ei ai tulaga patino mo le maʻisuka pe a le fautuaina le maitaga. Ma latou aofia ai:

  • le ola maloloina
  • faʻalavelave faifai pea o le maʻisuka ituaiga 1, lea e mafai ona afaina tele ai le atinaʻe ma le faʻatulagaga o le fetus,
  • maualuga tulaga lamatia o le i ai o se pepe i mea sese,
  • se maualuga maualuga o le faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ona tupu i le taimi muamua o le maʻitaga ma le amataga o le fanau mai.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, o le faagasologa o le gau o le kulūkose ua faʻalavelaveina. O le taunuuga o lenei mea o le faaputuputuina o se fuainumera tele o mea oona i totonu o le toto, lea e faasalalauina e ala i le toto toto i le fetus, e faaosofia ai le atinaʻeina o ituaiga maʻi eseese ia te ia, e aofia ai le maʻisuka.

O nisi taimi o le faʻamaʻi tele o le maʻisuka e matua leaga le gata mo le tamaitiiti lava ia, ae mo le fafine foi. Mo lenei mafuaaga, pe a iai ni tulaga lamatia ogaoga o ia faafitauli, fomaʻi, o se tulafono, fautua e faamuta le maitaga, ma i le lumanaʻi e aua le taumafai e fanauina se pepe mo i latou lava, aua o nei mea uma e mafai ona iu le leaga.

Mo mafuaʻaga nei, o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 1 e manatu e le fetaui. Ae peitai, afai e tausia lelei e se fafine lona soifua maloloina ae maua le taui faifaipea mo le maʻi, ona maua ai lea e ia avanoa uma o le maua o se pepe maloloina.

Taumafa mamafa

Faatasi ai ma le T1DM, o le gaʻo o le gaʻo gaʻo e faʻaleagaina e le gata i le maʻitaga maʻitaga, ae faʻapea foi i lana tama e leʻi fanau mai. Ma o lenei, muamua lava, e aafia ai le tele o le fetus. O loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le atinaʻeina o lana meaʻai e oʻo lava i le vaitaimi o le prenatal, lea, o le mea moni, o le a aʻafia ai le aafia o galuega a tagata faigaluega. O le mea lea, pe a iloa e se fafine ua maua i le maʻisuka lona tulaga fiafia, e tatau ona ia mataʻituina lelei lona mamafa.

E i ai tulaga masani o le maua o le mamafa, lea e taʻu mai ai le masani masani o le maʻitaga. Ma oi latou nei:

  • o le 3 masina muamua, o le aofaʻiga o le mamafa o le mamafa e 2-3 kg,
  • i le lona lua masina - e sili atu ma le 300 g i le vaiaso,
  • i le tolu piliona - e tusa ma le 400 g i le vaiaso.

I le aotelega, e tatau i se fafine ona maua le 12-13 kilokalama i le taimi atoa o le maitaga. Afai ua sili atu nei tulafono, o lea ua uma ona faailoa mai ai le maualuga o le lamatia o maʻi o le fetal ma faigata ogaoga i le taimi o le fanau mai.

Ma afai e matauina e le tina i le lumanaʻi o loʻo mamafa vave lona mamafa, e tatau ona alu i luga o se meaʻai maualalo. Ae e mafai ona faia lenei mea i lalo o le vaavaaiga manino a se fomaʻi.

Vaega o le gaioiga ma le maʻisuka ituaiga 1

Ina ia faia se pepe maloloina ma malosi, e le fautuaina e fomaʻi ia tamaitai e ave fualaau oona i taimi o maitaga. Ae talu ai e iai le le lava o le inisalini i le tino ma le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni fualaau.

I le avea ai o se tulafono, i le uluaʻi masina muamua o le maitaga, e le oʻo le tino i le le lava o le inisalini, o le tele o fafine i lenei vaitau e faigofie lava ona faia e aunoa ma fualaau faasaina. Ae e le tupu lenei mea i mataupu uma. O le mea lea, o fafine uma e mafatia i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina pea le maualuga o le kulukose o le toto. I le tulaga o loʻo i ai se faʻalauteleina o fuataga, o le a vave ona lipoti atu i le fomaʻi, talu ai le le lava o le inisalini i le tolu masina muamua o le maʻitaga e ono faʻaosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi laiti ma aʻafiaga ogaoga.

A o faagasolo lea vaitaimi, e le fautuaina e toe faʻaaogaina le inisalini o le inisalini, talu ai e mafai ona latou faaosofia le maua o le vomiting (e mafua mai i le toxicosis), lea e galo ai le tele o micro ma elemene aoga, e aofia ai gaʻo, ia e faʻaaogaina e avea ma malosiaga. O le le lava o meaʻai e mafai foi ona iʻu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi i totonu o le fetus poʻo le faʻanoanoa faʻafuaseʻi.

Amata mai le 4 masina o le maitaga, o le manaʻomia mo le inisalini e faʻateleina. Ma o le vaitaimi lenei o loʻo manaʻomia ai se manaʻoga faanatinati mo le faʻafoega o iniseti o inisalini. Ae e tatau ona malamalama o le fafine maʻitaga e nafa mo lona soifua maloloina, ae mo le soifua maloloina o lana tamaititi e leʻi fanau mai, o lea e tatau ai ona ia mulimulitaia uma faatonuga a le fomaʻi.

Injections injections e tatau ona faʻaaoga i vaitaimi masani. O le faʻatagaina pe a maeʻa la latou nofoaga o se taumafataga. Afai e le ulu le tino i le tino, pe a uma le puleaina o gaʻo inisalini, e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia (o le paʻu tele i le suka o le toto), e le itiiti ifo le lamatia nai lo le hyperglycemia (o le faateleina o le suka i fafo atu o le masani). O le mea lea, afai ua faʻasalaina se fafine i le inisalini o le inisalini, e tatau ona ia siakiina pea le kulukose o lona toto e aloese mai ai i le ogaoga o taunuuga.

I le tolu piliona, o le manaʻomia mo le inisalini e mafai ona faʻaitiitia, ae o lenei mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le hypoglycemia. Ma talu mai le maʻitaga o faʻafitauli o lenei tulaga e masani lava ona faʻaaogaina, e faigofie lava ona e misia le taimi o le faʻaitiitia o le toto suka. Ma i lenei tulaga, e tatau foi ona e faʻaaogaina le mita ma faʻapipiʻi iuga i se tusi faʻamau.

E tatau ona maitauina afai e faia e se fafine taumafaiga uma ma faʻaleleia lona tulaga aʻo leʻi maʻitaga, e maua e ia avanoa uma e fanauina ai se pepe maloloina ma malosi. Le manatu a faʻapea o le fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka o le a fanau mai se pepe maʻi o se mea sese. Talu ai na suʻesuʻeina pea e le au saienitisi ia suʻesuʻega i lenei mataupu, lea na faʻaalia ai o le maʻisuka e tuʻuina atu mai fafine i tamaiti i na o le 4% o mataupu. O aʻafiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka i le tamaititi o le a matua tupu tele pe afai e afaina uma matua i lenei maʻi i le taimi e tasi. I lenei tulaga, o le avanoa o le atinaʻe i le pepe i lenei mataupu e 20%.

O fea e manaʻomia ai le falemai?

O le maʻi suka o se lamatiaga sili lea i le soifua maloloina o le fafine maʻitaga ma lana tama e leʻi fanau mai. Ma ina ia taofia le atinaʻeina o faʻalavelave, e masani ona togafitia e fomaʻi ia ituaiga tamaitai ina ia mautinoa e leai se taufaamatau.

I le avea ai o se tulafono, o le taimi muamua o le falemai e tupu i le taimi tonu e maua ai se fafine maua i le maʻisuka i le maʻitaga. I lenei tulaga, na te faia uma suega talafeagai, siaki lona soifua maloloina lautele ma mafaufau pe faamutaina le maitaga pe leai.

Afai e tausia le maitaga, o le falemaʻi lona lua e tupu ile 4-5 masina. E mafua lenei mea i le malosi tele o le manaʻomia mo le inisalini. I lenei tulaga, o loʻo taumafai fomaʻi e faʻamautinoa le tulaga o le maʻi, ma puipuia ai le tupu mai o faʻafitauli.

O le falemaʻi mulimuli na tupu i le 32 - - 34 vaiaso o le maʻitaga. O le tagata gasegase o loʻo suesueina atoa ma le fesili pe faʻapefea ona fanau mai le pepe, faʻapitoa pe o se vaega ole mea, e faʻaaogaina (e faʻaaoga pe afai o le fetus).

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻisuka e le mafaatusalia e talitonuina o le tulaga sili ona matautia i le maʻitaga. O lona atinaʻe e masani lava ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • faʻanoanoa i le vave maitaga,
  • gestosis
  • toxicosis i masina mulimuli o le maʻitaga, lea e matautia foi,
  • vave fanau.

Mo le mafuaʻaga lenei, o fafine e maua i le maʻisuka e leʻo faʻamaʻiina e faʻamaʻi falemai toetoe o masina uma lava. E sili ona lamatia mo i latou le atinaʻe o le gestosis. O lenei tulaga e mafai ona faʻaosoosoina ai e le gata i le faʻanoanoa e aunoa ma le tuulafoaia poʻo le tatalaina vave o le galuega, ae o le maliu o le tama i totonu o le manava, faʻapea foʻi ma le faʻaosoosoina o le toto ma le atinaʻeina o faʻamaʻi lua i fafine e mafai ona taʻitaʻia ai maʻi.

E le gata i lea, o le maʻisuka e le mafaamatalaina e masani ona oʻo atu ai i polyhydramnios. Ma o lenei tulaga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi i totonu o le fetus, talu ai ona o le maualuga o le suavai ua faʻalavelaveina ai le meaʻai, ma o le mamafa i luga ole tino. O se taunuuga o lenei mea, ua faʻalavelaveina ai le gasegase o le fetal, ma o le galuega a le tele o gaioiga i totonu ua le mafai foi. O lenei tulaga e faʻaalia o ia lava o se faʻaaloalogia faifaipea ma le manaia o tiga tiga o le tino.

Taua le iloa

O se fafine e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona malamalama o le soifua maloloina o lana tama e lei fanau mai e faalagolago i lona tulaga o le ola maloloina. O le mea lea, ao le i maʻitaga, e tatau ona ia saunia lona tino mo lenei mea na tupu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ia faia se togafitiga faafomai, togafitia se soifua maloloina lelei, auai i gaoioiga faaletino ma, ioe, ia gauai faapitoa atu i ana meaai.

O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka e mafai ai ona e maua se tulaga faʻamautuina o le toto toto ma aloese mai le amataina o le hypoglycemia poʻo le hyperglycemia. E tatau ona maitauina pe a maeʻa le maitaga, e le maua ai e le pulega o le inisalini ni taunuuga vave, talu ai o loʻo gagau lemu le gaʻo i le maeʻa ai o se olaga fou.

Ma ina ia mafai ona saunia le tino mo le mea moni o le ai ai se mea e fai e aunoa ma le inisalini, e tatau ona sili atu ona faʻaitiitia le tui, aemaise lava ile taeao. O le tui e tatau ona sili atu ona faia i le itula e tasi aʻo le i ai.

Mo nisi auiliiliga e uiga i le meaai e mulimuli i ai se fafine o fuafua e avea ma tina i se taimi lata mai, e tatau i le fomai ona taʻu mai. E tatau ona malamalama o aʻafiaga taʻitasi e iai ona lava uiga patino, ma o le mea lea o le meaʻai o meaʻai e patino i le natura. E taua tele le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, ona oʻo lea i le tele o taimi o le maua o se pepe maloloina ma malosi.

Aisea e faʻaitiitia ai le gaosiga o le tino i le maʻisuka?

O le maʻi suka e mafua ai le faʻavaivaia o galuega eseese, o foliga vaaia o faʻafitauli eseese i le galuega a le tino tane e taʻitaʻi atu ai i le faʻaletonu o le tino. O nei suiga e faʻaitiitia ai le ono mafai ona mafaufau.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea ei ai sona aafiaga taua i le faʻaleleia o tino o tane. I le i ai o le maʻisuka, e mafai ona iloa e se tamaititi se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o feusuaiga ma se faʻaitiitia po o le leai atoa o le sperm i le ejaculate. O nei faʻafitauli o le fausiaina o fanau e faigata ai ona maua i le maʻisuka.

I le taimi nei o le atinaʻeina o vailaau faʻasaienisi, o loʻo faʻaogaina e saienitisi ma fomaʻi taumafaiga uma ia iloa le tele o le i ai o le maʻisuka e aʻafia ai le atinaʻeina o le tamaititi.

E mafai ona faʻalagolago le faʻatupuina o le sperm i tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai se DNA ua faʻaleagaina, lea e nafa mo le teuina ma le tuʻuina atu o mea tau gafa mai lea tupulaga i lea tupulaga.

O se fafine, ma mafaufau pe mafai ona fanau mai se tamaʻi maʻi suka, e tatau ona malamalama e tusa lava pe mafai ona fanauina se tamaititi, e maualuga le avanoa e maua ai le gasegase o le maʻisuka.

Afai ei ai se maʻisuka o se tamaloa, e mafai ona maua sana fanau?

O tane e maua i le maʻisuka gaʻo e mafai ona mafatia mai faʻafitauli e pei o le nephropathy. O nei togafitiga e mafua ai ona faʻafitauli i le gaioiga o fatuga ma le faʻaogaina o le fatu.

O le atinaʻeina o le faamai e fesoasoani i le fausia o le vavalalata o le urethra, lea e tau atu ai i faigata i le tatalaina o le sperm i le taimi o le faalavelave. Nai lo le tuliesea mai le tino, o le fatu ua tuleia i totonu o le tino.

O lenei mea uiga ese ua taua o le fesuiaʻiga o le ejaculation ma o se tasi o mafuaaga o le tamaititi le fanau mai.

E le gata i lea, o foliga vaaia ma le alualu i luma o le neuropathy o le maʻisuka e mafai ona lamatia mo le gaosia o le maʻisuka.

O faailoga muamua o se faʻalavelave o:

  • tingling i pito i luga ma pito i lalo,
  • le lagona mu i totonu o vae,
  • e masani ona feoai i tamaʻi povi,
  • le tupuga o le tiga i pito pito i lalo.

O le le atoatoa o le mafaufau e sili ona matautia. E mafua lenei mea i le mea moni o le tagata maʻi e le oʻo i le tiga pe a maua ni manuaga matuia. O nai manuaga i le taimi e mafai ona liua i maʻi le faʻamalolo lea e faʻaosofia ai le faʻaumatia o gaʻo ma ponaivi vaivai i le gasologa o taimi. O le tele o taimi, o lenei tulaga ua tusia i luga o vae, o le tagata maʻi e atiina ae se vae o le maʻisuka.

O le foliga mai o le neuropathy autasi o le tino o le tino e lamatia ai le tino o le tane ma le malosi vaivai. E masani ona i ai le tupuga o faafitauli ma le malosi, lea e fesootaʻi ma le le lava o le toto i totonu o le ogaoga o tino o le penis.

O le le mafai ona faia se faiga masani masani feusuaiga e taitaia ai faafitauli ma le mafaufau i le maʻisuka.

E mafai e tagata maʻisuka ona maua ni a latou fanau?

E mafai ona fananau mai pe a maua e le tane le maʻisuka, e tele fafine e fai se fesili pe a asiasi atu i se falemai. O suʻesuʻega faʻapitoa o endocrinologists ma gynecologists ua faʻamaonia e iai le maʻisuka i totonu o se tane, e mafai e se fafine ona fanauina se tamaititi soifua maloloina. Ae i le taimi lava e tasi, i le tulaga o le faʻasolosolo, e taua le malamalama i le tikeri atoatoa o le tiute ma fuafua maitaga lelei.

O le fanau mai o se tamaititi soifua maloloina poʻo maʻi e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto o le tina i le taimi o le fausiaina o le fetus, i le i ai o mea matuia mai le masani, o faʻafitauli e mafai ona tupu uma i le tino o le tina ma le pepe e leʻi fananau mai.

O tane e maua i le maʻisuka e mafai ona maua ni fanau, ae e tatau ona manatua i le i ai o lenei faʻamaʻi, o le maualuga o le suamalie o le semina ua faʻaitiitia. E mafai e le tasi ona vaʻaia le faʻalagolago - o le maualuga o le malosi o le faʻamaʻi, o le itiiti ifo lea o le tupuga o le faʻamalosia ma le mafaufau o le tamaititi.

O le tali i le fesili pe ono mafai ona iai tamaiti e maua i le maʻisuka i totonu o se tamaloa e lelei pe afai o le fafine e matua maloloina lelei ma e leai ni faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo.

O le solia o le maʻisaga o le i ai o le maʻisuka i matua uma lava, lea e fesootaʻi ma le i ai o tulaga lamatia maualuga o le faʻasalaga o le maʻi mai matua i le tamaititi.

Vaʻaia faʻasolosolo ma le tuʻufaʻatasia o le maʻisuka

O le toʻatele o tagata e talitonu afai o le tama e maʻi i le maʻisuka, o lona uiga i le lumanaʻi atonu e aafia ai lana tama ma o le a avea o ia ma maʻi suka. O le mea moni, o mea e laiti lava. Mai faʻamaʻi maʻi, e mafai ona fananau mai tamaiti i se vailaau o le faʻamaʻi, ae le o le faʻamaʻi lava ia.

I nisi tulaga, e mafai e se tamaititi ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1, e tusa lava pe maʻitaga se fafine maloloina lelei mai se tagata soifua maloloina. E mafua lenei mea i le mea moni o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le gafatia e faʻasalalauina e ala i se tupulaga. O lenei mea e faʻamatalaina ai le mea moni o le maʻisuka e masani lava ona fananau mai ni fanau maloloina atoatoa.

Afai e lava le malamalama o matua i mataupu o le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o aiga vavalalata, ona tatau lea ona latou faia uma auala talafeagai e puipuia ai le tamaitiiti mai le foliga mai i lona tino o uiga le lelei e iloa ai se maʻi faifai pea.

O le galuega muamua a le tina ma le tama o le pulea lea o meaʻai a le aiga. Aloese mai le taumafaina o meaai leaga ma ituaiga sitaili, e faaopoopo atu i lenei tamaititi e tatau ona masani i le faʻamalosi o le tino.

E i ai le tele o numera e iloa ai mea e aʻafia ai le tamaitiiti ma le leaga ma taʻitaʻi atu ai i se faʻalauiloaina faʻaalia o le maʻi. O nei mea taua:

  1. Faʻaavanoa i faʻalavelave masani.
  2. O le i ai o se uiga e atiaʻe le oona.
  3. Le atinaʻe o le maualuga o le toto ma le atherosclerosis.
  4. Le faʻaleagaina o le ava malosi.
  5. Faʻaleagaina o gaioiga faʻasolosolo.
  6. Le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa.
  7. O faʻamaʻi e aʻafia ai le gaioiga o le pancreas.
  8. Faaaoga i togafitiga o vailaau faapitoa.
  9. Le lava le malologa ao faʻamalosia le faʻalauteleina o le tino faaletino i le tino.

E mafai ona faʻamautuina e faapea, i le maʻisuka ma le ituaiga lona lua o togafitiga ua uma ona faamauina, i augatupulaga talu ai sa i ai ni aiga vavalalata e mafatia i lenei ituaiga o maʻi. I ia tagata, o le i ai o patho i le faatulagaga faatulagaina o kenera na faʻaalia.

Afai o le tama e iai le maʻisuka ituaiga 1, o le avanoa o le i ai o se tamaititi i se vailaau muamua i le faamaʻi e 9%, ma i le i ai o le maʻisuka ituaiga 2, o lenei avanoa e siitia i le toetoe 80%.

I le tulaga o loʻo maʻi uma matua e lua i le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le avanoa e maua ai se tamaititi e maʻi ile 1 i le 4, o le mea lea e tatau ai i matua ona mafaufau i taunuuga uma o se laasaga i le lumanaʻi ao le i fanauina se tamaititi.

Tuua Lau Faamatalaga