E mafai ona ou 'aina aso mo le maʻisuka? Meaʻai faapitoa, taumafa talafeagai, faʻatagaina ma faasaina oloa gaʻo

O tagata uma e maua i le maʻisuka latou te iloa e tatau ona latou tausisi i se meaai malosi. O le mea e sili ona taua mo meaʻai o le faʻatagaina atoatoa lea o selu. Ae faapefea fualaau? O le mea moni, e ui i lo latou fiafia, latou te maua se aoga aoga i le tino.

Talu ai nei lava, o aso na manatu o se oloa faʻasaina mo le maʻisuka. Ae o iinei o le faaupuga talafeagai e tatau ona i ai se fuataga i mea uma. I lenei tusiga, o le a matou tali pe mafai ona 'ai aso mo le maʻisuka ma pe o le a le tele. Ma o le a tatou iloiloina foʻi le lelei ma le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o lenei oloa.

Meaʻai o meaʻai

E tele taʻiala ma taʻiala i luga o le Initaneti mo tagata e maua i le maʻisuka pe o le a le mea e maua ai le areto ma le auala e mafai ai ona fuafua. Ae o le tele o nei faʻatusatusaga e faigata tele. O le mea lea, o loʻo i ai se fegalegaleaiga faigofie e fesoasoani e fuafua le aofaiga faatagaina o meaʻai. Ina ia faia lenei mea, ia tilotilo lava i ou lava lima.

Ole aofaʻi o le suka o le maʻi suka ile aso e tatau ona tutusa ma le tele o se tasi poʻo le lua faʻamalosi. O le voluma e faalagolago i le maualuga o gaoioiga faʻaletino, gaoioiga o le olaga ma uiga o le faʻafitauli o le maʻi.

O le tele o le protein o loʻo maua i aʻano po o iʻa. O le tele o le fasi pepa e le tatau ona sili atu nai lo le tele o le alofilima o le tagata maʻi, ma o lona mamafa aupito maualuga e tutusa ma le mafiafia o le tamatamailima laitiiti.

E tatau ona 'ai sina mea itiiti. O lo latou mauaina e tatau ona faatapulaa i le tele o le tele o le paʻu o le lima matua.

O le tele o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai fualaau aina. E tatau ona i ai le toatele oi latou i le taumafataga ina ia mafai ai ona latou fetaui i alofilima uma. O fualaau laʻau-fualaʻau e fautuaina: tamato, kukama, kapisi ma isi.

Mea ua faatagaina

Ae e te leʻi iloa pe mafai ona 'ai aso mo le maʻisuka, e tatau ona e malamalama pe o a meaai e masani lava ona faatagaina i lenei maʻi.

  1. Faʻataʻitaʻiina fatu saito ua gaosia.
  2. Meaʻai maualalo-gaʻo: vegetarian poʻo i luga o le fala o le ponaivi mai fualaau faisua.
  3. Meaʻai maualalo-gaʻo ma moa: lapiti, toso, moa, tamai mamoe, povi, vela.
  4. Palu, tao tunu po o le galala o iʻa o soo se ituaiga.
  5. E mafai ona faʻaaogaina fualaau faisua toetoe lava o soʻo se mea. E naʻo le tatau ona faʻatapulaʻa ituaiga taʻitasi i le malolo: pateta, kāloti, beets. E sili atu le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai fualaau faisua ma mea maualuga fila: filo, kukama, pepa, tamato, aniani ma isi mea.
  6. Faatasi ai ma fualaau ma vine e mafai ona e 'ai i ituaiga eseese e le faʻasalaina: apples, cherries, plums, peaches, currants. O fualaau aina suamalie, vine, pineapple, melon, banana e faatagaina i ni tapulaa faatapulaaina.
  7. Faifeau: buckwheat, karite paʻu, alalaʻau enaena, vine groats.
  8. Fuamoa, ae i totonu o fua faʻatatau.
  9. Laʻu gaʻo susu gaʻo.
  10. Faʻafiafiaga ma sui suka. Faatasi ai ma se foliga malulu o le maʻisuka, o se fasi sukalati, e mafai ona faatagaina sina aisa kulimi.
  11. Pulu: pata i ni tapulaa faʻapulaʻa. Fualaau aina (sunflower, olive, sana) e sili atu ona aoga mo se maʻisuka.
  12. Mea inu: lauti, ipu inu fafaga faapitoa, vai e aunoa ma le suka.

Mea faasaina

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona vavaeeseina meaai nei mai le taumafataga:

  1. Suga ma le meli, nai lo lea e mafai ona e faʻaaogaina ai suka.
  2. Paʻu paʻepaʻe ma pusa mai le pata poʻo le pusa pasi.
  3. Candy. E i ai laʻau suamalie faapitoa mo le maʻisuka e faʻaaoga ai le kulukose.
  4. O ituaiga o aano o manu ma iʻa.
  5. Mea gaʻo susu.
  6. Manoa suamalie i luga o fala o manu.
  7. O le suamalie ma le suamalie o sua sua ma le suka.

O a mea aoga e maua ai le suamalie

O laʻau e mamago fua o laau o loʻo ola i Sasaʻe Tutotonu. O le kalori content of 100 grams o lenei oloa e 292 kcal. O se mea maualuga tele-kalori oloa. Ae, e ui lava i lenei, e tele mea taua e aofia ai.

E aofia ai elemene taua ma meaʻai:

  • pectin
  • amino acids
  • vitamini A, B, C,
  • peta pati
  • lipine
  • Manganese
  • uʻamea
  • calcium
  • magnesium

Faamanuiaga o oloa

O le tali saʻo i le fesili pe ono mafai ona 'ai aso i le maʻisuka e mafai ai ona tatou tuʻuina atu a latou' oa tele. Ona o le i ai o se numera tele o micro ma elemene elemene, o loʻo iai a latou aoga aoga:

  • faateleina le maualuga o le soifua maloloina o le tino,
  • faaitiitia le vaivai
  • faaitiitia le aofaiga o lipoproteins maualalo i le tino, ma faaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis,
  • faaleleia le tafe toto
  • faʻalauteleina le faʻaogaina o le puipui vascular,
  • faʻagaoioi le tali puipui, ma faʻalauteleina ai le tetee o le tino i sui sooupu,
  • activate hematopoiesis,
  • i ai se aoga aoga i luga o se faaaliga vaaia,
  • saofaga i se faʻaopoopoga i le gaosiga o gaosiga, o se taunuuga o le a tulai mai ai lagona.

Faʻaleaga mea

E toatele tagata e popole: "E mafai e tagata mamaʻi ona maua le maʻisuka e 'ai ai aso?" E ui lava o se tali saʻo na tuʻuina muamua, i nisi tulaga o lona faʻaaogaina e mafai ona lamatia.

O mea nei o loʻo aofia ai le aofia ai o aso i le taumafataga e matua faasaina:

  • ituaiga 1 o le maʻisuka faʻamalolo i se tulaga ogaoga, tulaga o le taufaasese,
  • ituaiga 2 maʻisuka ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • tausaga e sili atu i le 55 tausaga, talu ai o le gaoioiga o enzymes e tatau mo le faʻapalaina o meaai ua faʻaitiitia,
  • afaina allergy e tafao, talu ai ona o le faʻaaogaina e mafai ona oʻo atu ai i ni lagona ogaoga,
  • o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, ona o latou lava ua sili atu ona leaga le ala o le maʻisuka.

O le a le tele o mea e mafai ona faʻaaogaina

Taliina le fesili pe ono mafai ona 'ai aso mo le maʻisuka, e taua le taʻuina o suʻesuʻega i lenei mataupu ua faatoa amata nei. O se numera tele o elemene aoga i le tuufaatasiga o le oloa e ui lava i lea na tosoina le fua i le faʻaaogaina o nei fualaau mamago.

Ma le isi, o le tali i le fesili pe mafai ona faʻaaoga aso mo le maʻisuka, e faʻalagolago foi i le malosi o le faagasologa ma le ituaiga o maʻisuka. Ma, faatasi ai ma le ituaiga insulin e faalagolago i le tino ma se tulaga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona vavaeese atoa lenei oloa mai le meaai. Ma afai e maʻi se tagata i le maʻisuka, lea e lelei ona totogiina i maʻa, o le faʻaaogaina o aso e faatagaina.

O aoga o le faʻaaogaina o aso mo le maʻisuka e na o le tasi i le lua fasi pepa i le aso. O le mea e lelei ai, ia e le sili atu i le vaiaso. O le aveesea o le tele o lenei suamalie o le a taitai atu ai i le faateleina o le kulukose o le toto ma faatetele ai le ala o le faamai.

A o leʻi folasia atu se oloa i totonu o le taumafataga, e taua tele le fesili i lau fomaʻi pe mafai ona e 'aina aso mo le maʻisuka!

Filifiliga filifilia

Afai na e mauaina se tali mai lau fomaʻi e mafai ona e 'aina aso mo le maʻisuka, e tatau ona e filifilia saʻo fualaau aina. Talu ai ona o ona aoga aoga o loʻo faʻasaoina pe afai e teuina lelei ma feaveaʻi.

Fou, aso aoga e tatau ona leai se:

  • toso i totonu o le paʻu, aʻo mafai e ni meaola leaga leaga ona ulu atu i totonu,
  • paʻu paʻepaʻe, lea o le tioataina o le suka ma e aliali mai i taimi e le talafeagai ai le teuina ma le felauaiga,
  • e sili atu le susulu o foliga, e taʻu mai ai o loʻo faʻatau e le tagata faʻauu suauʻu.

E aoga le faʻaaogaina o aso mo le maʻisuka, e oʻo ia te oe. Ae ao le i faia se faaiuga, ia mautinoa e feutagai ma lau fomaʻi. Soo se suiga i le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka e tatau ona mataituina lelei.

Tuua Lau Faamatalaga