Pancreas - suʻega

O faʻamaʻi o le pancreas (pancreatitis, neoplasms, cysts, maʻa i le uaea) e faʻatasi ma le soliga o le faagasologa masani o le otaota. Ma o le mafuaʻaga na suia i le sifi o hormones (inisalini ma glucagon) lea e faʻamautu ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai le metabolism o le tino atoa. O le mea lea, e taua tele le faʻaaogaina o gafatia o le faʻamaonia o faʻamaʻi pipisi e fesoasoani ma puipuia ai aʻafiaga matautia.

O le a tatou tilotilo pe faʻapefea ona siaki le pancreas e faʻaaoga ai metotia avanoa. Maʻeu le talafeagai o le faʻaaogaina o le aotelega o le suʻesuʻega e faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi, le gafatia o le falemaʻi lata ane.

Matou te lapatai i le tagata faitau e faapea o le filifiliga maʻoti o le metotia po o suega talafeagai mo le suʻesuʻeina o le pancreas e tumau pea i le fomaʻi. E tutusa foi le faaaogaina o le faamatalaina o iuga ma faaiuga.

Suʻega Faʻamatalaga o le Onosai

O faitioga autu o loʻo faʻamaonia ai togafitiga o le tino o le:

  • tiga o le manava
  • fomaʻi faʻamaʻi (faʻapipiʻi, vavae mama, afaina, vili),
  • samasama o le paʻu
  • vaivaiga lautele
  • mamafa tele le gau.

O le uiga o le tiga o le tiga e faamatalaina manino e le tagata maʻi:

  • Paʻu puupuu mo le pupuʻu 3-4 itula i le maeʻa ai o meaʻai gaʻo po o le umi o le umi, umi aso, e mafai
  • e masani lava e le lelei ona aveesea i fualaau oona,
  • localization - o le vailaʻau o le epigastric poʻo le itu tauagavale o le hychochorium, faʻamalamalama i le pito i tua, puʻeina le tumutumu pito i luga, o tagata mamaʻi e faamamafaina le uiga o le "fusi".

O faafuasei ma ogaoga tiga o uiga ia o le pancreatitis. E afua mai i le fesuiaiga o le mea e sili ona afaina ai le gland ona o le afaina ma le fulafula o mea lalata ane.

E uiga i vavae, tumau, faʻamalosia i se tulaga i tua o mataupu. Afai e masalomia le kanesa o le ulu, o le tagata maʻi e faamatalaina le tiga i le hypochondrium i le itu taumatau ma le salalau i le tua, tino ma le siʻu - o tiga i le epigastrium, o le hychochorium ua tuua, o le "fusi" o uiga ia. O tiga ogaoga umi e mafai ona maua i le pancreatitis. Aʻo mafaufau i mea e fesoasoani i le taimi o se osofaiga, o le maʻi e faʻaalia se tulaga masani masani.

  • mativa leaga
  • avesion i meaai, aemaise lava i le manaia,
  • taʻavale faifai pea
  • fufulu
  • manava manava ma le faasee o feces, e ufiufi i se paʻu susulu ("suauu gaʻo"), ma se manogi manogi.

Lanu samasama o le paʻu ei ai le lanu uliuli po o le lanumeamata, faʻatasi ai ma le vevela o le paʻu, faʻapalapala (bruises). Afai e faitio le tagata maʻi i ia faailoilo, ona leai lea o se suʻega toto, e mafai ona e suʻeina se tumutumu i le ulu o le pancreas poʻo aʻafiaga o le pancreatitis masani (organ sclerosis).

O le faʻataʻitaʻiga e mafua mai i le faʻalavelaveina o le pule masani o le talo mai fafo. E i ai se tulaga e siakiina ai le pancreas oe e suʻe ai le ate ma le gall vladder. O faʻamatalaga o faʻamaʻi pipisi e aofia ai le maualuga o faʻamaoni e fesoasoani i le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E tatau ona fesiligia le tagata maʻi:

  • e uiga i meaʻai ma manaʻoga mo ipu gaʻo,
  • inu ava malosi
  • le auai i le talafaasolopito o le faamai o faamatalaga i luga o le cholecystitis masani,
  • faʻasologa o mea e tutupu i le tupuga o le tuputupu ae.

Iloiloga o asiasiga

Iloiloga o le tagata gasegase i amio pulea e maua ai faʻamatalaga talafeagai mo le suʻesuʻega. O le pancreatitis gasegase e faʻaalia i le pallor o le paʻu ma vaega o le cyanosis (o aʻafiaga o le inupia ma le leaga o mea leaga).

I le kanesa, ua maʻi le tagata maʻi, o le paʻu ua samasama, mago ma foliga o le vevela ma le pala. E masani ona iloa le fula o le manava, afaina. O le lipotia o se manava tiga e matua faigata lava. O maso o le manava e matua faigata lava. O le maualuga o le tiga o loʻo matauina i totonu o le faʻasolosolo, e le tele i le hypochondrium i le tauagavale.

E mafai ona lagona le faateleina o le gland i le 4-5% o mataupu i fafine maʻi, i le 1-2% o tane. Nai lo o se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻiina, o se uʻamea, o le uʻamea pipili ua fuafuaina. I luga o le palpation, o vaega o totoga vavalalata e mafai ona faaseseina mo le pancreas:

  • manava
  • kolisi faʻasolosolo
  • vailaʻau faʻapitoa.

O a ni suʻesuʻega o loʻo aofia i totonu o le polokalame tau faʻataʻitaʻiga?

Afai i le taimi o le suʻesuʻeina ma le suʻesuʻega o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi o loʻo masalomia, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega atoa o le pancreas. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga:

  • suega toto mo suesuega o meaola,
  • urine suʻesuʻega o meaola, suʻesuʻeina o le maualuga o le diastase,
  • auiliiliga o feces mo le coprology e iloa ai meaʻai e leʻi faʻaaogaina, gaʻo (steatorrhea),
  • E fesoasoani le ultrasound i le sailia o lapoa, foliga, tumutumu ma tumutumu,
  • o suʻesuʻega faʻamaonia e tuʻuina atu ai faʻamatalaga e uiga i gaioiga o gaioiga galue o le tino,
  • e pei o isi punaoa i le sailiga mo faailoga faʻapitoa e faʻaaoga ai le x-ray, faʻataʻitaʻiga o le resonance magnesium (MRI) ma le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga o le pancreas, totoga vavalalata,
  • siama meaola.

Le taua o suʻesuʻega o meaola o le toto ma le urine mo enzymes

O auala e suʻe ai le pasene e masani ona amata i faʻataʻitaʻiga faʻavaomalo faigofie. O le autu oa latou taunuuga o le faailoaina lea o se maualuga o le enzymes faapitoa i totonu o le toto ma le urine, lea na pa'ū i se siosiomaga e le masani ai ona o le le mautonu o le puleaina i le duodenum.

O togafitiga o le pancreas ua faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le enzymes:

O Amylase e masani ona ulu atu i le toto i se vaega itiiti mai gland. I le 78% o tagata gasegase i le pancreatitis, o le maualuga o le amylase e faʻatupulaia ile 2 pe sili atu taimi. O metotia o meaola mo le siakiina o le amylase e faʻavae i luga o se faʻamalologa o le tino. Faaaoga metotia a Wolgemouth, Smith-Roy.

O le lipase ua fuafuaina i le auala o le stalogmometry. O loʻo faʻaalia ai le suiga i le maualuga o le eletise na faia e le gaioiga o le lipase mai gaʻo gaʻo i se faʻafitauli maʻaleʻale o tributyrin. O le toto e tele ituaiga o lipases. I le siama o le pancreas, o le ituaiga o le ethoxyl e sili ona taua, ua faateleina i le 90% o tagata gasegase.

E taua le iloiloina o taunuʻuga uma e lua, pe a maualuga le amylase, ma lipase i se tulaga masani, e tatau ona e mafaufau e uiga i togafitiga eseese. E maua se suʻega toto i luga o se manava gaogao. E tatau ona aoina i totonu o ipu mama. Leai se aʻoaʻoga faapitoa e manaʻomia. Afai e talafeagai, ua faia se auiliiliga e suʻesuʻe ai le pancreas e tusa ai ma faʻamatalaga faʻafuaseʻi i soo se taimi o le aso.

E talafeagai le siakiina o le galuega mulimuli o le gland i le lagolagoina o le maualuga o le kulukose o le toto i le inisalini ma le glucagon i tagata uma, talu ai o le poto masani ua faaalia ai e le o iai i le 75% o tagata gasegase ma le pancreatitis ma le tino.

O le maʻi suka

O le suʻesuʻega e taua tele e le gata i faʻamaʻi faʻapitoa, ae faʻapea foi i faʻamaʻi masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona faʻaalia le pancreas, o le maʻisuka e masani ona atiaʻe. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose o se faailoga taua lea e faʻaalia ai le gaioiga o le okeni. E masani lava, o le toto glucose e 3.5 -5.5 mmol / L. I le vailaau faʻaonapo nei, o le suka suka ua siitia i le 6.2. E tatau ona faia se suʻesuʻega i luga o se manava leai. O le kulūkose e faʻaalia tele, e tali atu i le atuatuvale ma e oʻo lava i le nofoaga na ave ai le toto (tamailima poʻo le vein).

Ina ia iloa pe o lava le inisalini o loʻo gaosia, e le lava le suʻega o le kulukose. E taua le fuafuaina o le faapalepale kullukose, hemoglobin glyc, glucose profile. I nisi tulaga, ua faia se auiliiliga mo auupega i matala faalilolilo e maua ai lenei hormone.

Pancreatitis

O togafitiga manuia ma suʻesuʻega vave o sootaga ia o le tasi filifili. O le tasi e aunoa ma le isi e le mafai. O le mea lea, o le a tatou talanoa e uiga i mea faaletonu e maua mai i le auiliiliga i le pancreatitis.

O le alpha-alpha-amylase i luga o le mumū o le a alu e faasefulu. O lenei enzyme o loʻo i totonu o lologa o le gland ma pe a faʻaumatia, e ulu atu i le toto. E mafai ona fuafua i totonu o le 3-5 itula i le maea ai o le osofaiga. Faatasi ai ma le tele o liona o le okeni, e vave lava ona pala. O le mea lea, o le auiliiliga mo le alpha-amylase e talafeagai mo 2-3 aso pe a maeʻa le tiga.

Lipase o le faailo taua lona lua o le mumū i totonu o se okeni. O le pancreas e masani ona faʻaaogaina lenei enzyme e talepe ai ni meaola mama i ni mea faigofie. O le lipase level e ala i le 3 aso ma e tumau mo le 2 vaiaso. E talafeagai mo le tolopoina o suʻesuʻega o le mumū.

I le pancreatitis e mafua mai i le malolo o le talo, o le a mafai ona faʻaalia le faʻataʻitaʻiga nei:

  • ALT, AST o se faʻamaoniga o le galuega o le ate, faʻateleina i le mumū o le ate o le ate,
  • GGTP - o loʻo faʻaalia ai le faʻaumatia o le ate ma le tino o le talo,
  • alkaline phosphatase o le faailoga autu lea o le vaʻaia i totonu o le vaeluala.

Elastase o le suʻega aupito sili ona taugata ma taugata mo se gaioiga gaioiga. O lenei enzyme e faateleina i le 100% o mataupu ma e patino lava i lenei totoga. Elastase ua faʻamoemoe i falemaʻi ma falemaʻi faʻapitoa.

O le suʻega o meaola oona e toetoe lava a le iloa i le kanesa o pancreatic. I tulaga sili atu, o soʻo se faailoilo (faʻaauau o le talo, faʻaleagaina o le ate) le tali. Ae o le a leai ni suiga i le amataga. O le suʻesuʻeina o tulaga o le eleele e faʻavaeina i luga o le faʻamatalaga o faailoga faʻailoga. I le kanesa o le pancreatic, latou te sailia CA-19.9, CA-125, CEA i le toto. E tusa ai ma la latou tulaga, e mafai ona filifili pe o le a le togafitiga o le a faia e fomai (taotoga poʻo le chemotherapy), fuafua le faʻaogaina o le oncology (o le i ai o metastases).

E patino lava i le totoina o le tino o le faailoga CA-19.9. I le kanesa o le pancreatic, o lona maualuga e faateleina i le 70-100% o mataupu. Tulaga maualuga o le maka (sili atu ma le 10,000 U / ml) e faailoa ai le i ai o mea mamao mamao. E le gata i lea, o le maualuga o lenei vailaʻau e faateleina i le kanesa o le susu, o le kanesa o le ate matua, o le carcinoma o le manava ma le ogaoga. O togafitiga ma togafitiga faʻamalolo e faʻaititia ai le maualuga o lenei faʻaʻailoga.

O le CA-125 marker e patino mo le kanesa o le tino. O le faʻaitiitia i lona tulaga o loʻo faʻaalia ai se faʻaleleia atili lea na aumaia e togafitiga. E faʻaaogaina foʻi mo le vave suʻesuʻeina o le maʻi. Ae faʻatasi ai ma togafitiga o le tino o le pancreas i totonu o le toto i le 20-50% o mataupu, o lona faʻateleina o le faʻateleina ua iloa. O le faailoga e le o se mea patino mo le tino paʻu, o lea e lelei ai le faʻataʻitaʻiina faatasi ai ma isi vai.

O togafitiga o le oncology e le manuia i taimi uma. Ina ia iloa vave le toe faʻafoʻi o le paʻu, e faʻaaogaina ai le CEA (cancer embryonic antigen). E aliali mai i le toto 3-8 masina ao lumanaʻi muamua faʻamatalaga o le maʻi. O le CEA e le o se faailoga patino, e faʻapupulaina i le carcinomes o mea faʻapitoa ma le tele o isi faʻamaʻi.

O suʻega ole fale suʻesuʻe e le suia ai se tagata poto faapitoa. Tofiga o suʻega e tatau ona faia e fomaʻi. E naʻo le tulaga lea e saʻo le siama ma togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga