Olaga o le ola mo le maʻisuka: e fia le maʻisuka o ola?

Na ou tusia lenei faʻatalanoaga i luga o le saite, talu ai o le fautuaga pito i sili ona taua o le fautuaga mai se tagata o loʻo i ai se faafitauli faʻapitoa ma o loʻo i ai se iuga lelei i le foia. Ou te leʻi faʻaogaina le ata mai manaʻoga o Marina Fedorovna, Ae o le tala ma mea uma ua tusia o se mea moni atoatoa ma o se taunuuga moni lava. Ou te manatu o le tele o tagata latou te iloa le ituaiga o suka suka o le a maua ai se mea taua ma taua mo i latou lava. A leai, o le a latou mautinoa o le faʻamautinoaga e le o se faʻasalaga, o se mea fou lava i le olaga.

Faʻataʻitaʻiina toetoe lava faʻafuaseʻi

FESILI: Faʻafeiloaʻi le tasi i le isi muamua. Faamolemole faailoa oe lava, ma afai e le afaina oe, taʻu mai pe o le a le matua o oe?
TALI: O loʻu igoa o Marina Fedorovna, ua 72 oʻu tausaga.

FESILI: O le a le umi na maua ai oe i le maʻisuka? Ma o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo ia te oe?
TALI: Na maua aʻu i le maʻisuka i le 12 tausaga talu ai. E iai loʻu maʻisuka ituaiga 2.

FESILI: Ma o le a le mea na e alu ai ma tofotofoina mo le suka? Pe na latou mauaina ni faʻamatalaga patino pe na mafua mai i se asiasiga fuafuaina i se fomaʻi?
TALI: Na amata ona ou popole e uiga i le suamalie i le tino, e ui lava ina mulimuli ane ua leai se mea e uiga i le maʻisuka. Ae na ou alu i se faitioga i se endocrinologist. Sa tofotofoina aʻu mo le maʻisuka ma le kulukose.
O laʻu suʻesuʻega muamua i le 8 i le taeao na masani - 5.1. O le iloiloga lona lua, ina ua uma ona faʻaaogaina se vaega o le kulukose i le itula mulimuli ane, na 9. Ma le lona tolu ma le lua itula talu ona muamua le suʻega na tatau ona faʻaalia ai le faʻaitiitia o le suka, ma i se isi itu, na ou tolotolo ma avea ma le 12. O le mafuaaga lea e iloa ai aʻu i le maʻisuka. Mulimuli ane na faʻamaonia.

Faʻailoga tagata uma

FESILI: Pe na e fefefe i le faʻamaʻi o le maʻisuka?
TALI: Ioe. I le ono masina ao leʻi iloa na maua loʻu maʻisuka, sa ou asiasi i le nofoaga autu o fomai ma iina, ma faatalitali mo se taimi i le fomai, ma ou talanoa ma se tamaitai o nofo i autafa o aʻu. E leʻi sili atu lona 40-45 tausaga, ae sa tauaso lava o ia. A o ia fai mai, sa tauaso o ia i le tasi po. I le afiafi o loo tilotilo pea i le televise, ma i le taeao na ia tu i luga ma ua leai se mea, na taumafai e oo lava i le oti, ae na ia suia lava o ia ma o loo ola nei i se tulaga faapena. Ina ua ou fesili po o le a le mafuaaga, na ia tali mai o taunuuga nei o le maʻisuka. O lea ina ua ou iloa i lenei mea, sa ou popole i sina taimi mo sina taimi, ma manatuaina lena tamaitai tauaso. Ia, ona amata loa lea ona ia suʻesuʻeina mea e mafai ona fai ma pe faʻapefea ona ola ai.

Tusa 1 poʻo le 2 maʻisuka

FESILI: E faapefea ona e vaʻaia le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?
TALI: O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o lona uiga. manaʻomia le faʻaofiina o le inisalini mai fafo. E tele lava ina maʻi mai le talavou ma e amata mai i le laʻititi. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, e aliali mai ile lava tausaga, mai le 50 tausaga le matua, e ui lava o le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e matua laitiiti lava. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai ona e ola e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau oona, ae na o le mulimuli i se taumafataga, poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ai ona lelei lau totogi mo le suka.

Muamua tofiga pe a uma le faʻamaonia

FESILI: O le a le mea muamua na faatonuina oe e lau fomaʻi, oa vailaʻau?

TALI: E leʻi faatonuina e le fomai ni vailaʻau ia te aʻu, na ia fautua mai ma le faʻamaoni e mulimuli i se taumafataga ma faʻatino faʻamalositino talafeagai, lea na masani ona ou le faia. Ou te mafaufau ao le maualuga le suka o le toto, ona mafai lea ona e le amanaiaina ia faamalositino, ma o le meaai e le masani ona mulimulitaʻia. Ae e le aoga. Na faasolosolo lava ina amata ona ou iloa suiga i loʻu soifua maloloina, lea na faailoa mai ai o nei suiga o taunuuga o le "galuega" o le maʻisuka.

FESILI: Ma o le a le ituaiga vailaʻau o loʻo e faia e le aunoa i le maʻisuka?
TALI: Ou te le faaaogaina vailaau i le taimi nei. Ina ua ou iloa mulimuli ane e se endocrinologist, na ou aumaia taunuuga o se suega toto mo le hemoglobin glycated, lea na na o le atoatoa. Faatasi ai ma se masani masani mai le 4 i le 6.2, e 5.1 oʻu, o lea na fai mai ai le fomai e faapea o le a le maua ai se vailaau e maua ai le suka, ona tele avanoa e mafua ai le hypoglycemia. Ma le isi, na ia fautuaina malosi lava ia e mulimuli i se taumafa malosi ma faamalositino.

E taua tele le pulea o suāuʻu!

FESILI: E faʻafia ona e siakiina le toto mo le suka?
TALI: I le averesi, ou te siakiina le suka suka i le vaiaso. I le taimi muamua na ou siakiina i lea taimi i lea masina, aua e leai saʻu lava glucometer, ma i le falemai e sili atu ma le faatasi i le masina latou te le tuuina mai ia te au se tusi mo le auiliiliga. Ona ou faatauina mai lea o se glucometer ma amata loa ona siaki soo, ae sili atu ma le faalua i le vaiaso le tau o le suega mo le glucometer e le faatagaina.

FESILI: E te asiasi i le endocrinologist i taimi uma (ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga)?
TALI: Ou te asiasi atu i le fomaʻi o le endocrinologist e sili atu ma le faalua i le tausaga, ma e oʻo lava i le tele o taimi. Ina ua na o ia na maua le maʻi, na ia asiasi faalua i le masina, ona le tele naua, ma ina ua ia faatauina mai se glucometer, na amata ona asiasi atu ia sili atu ma le faalua i le tausaga. A o ou pulea le maʻisuka lava ia. E tasi i le tausaga ou te suʻe suʻega i le falemaʻi, ma o le taimi atoa ou te siakiina ai suʻesuʻega o le toto i laʻu glucometer.

Meaʻai vevela pe leai

FESILI: Pe na talanoa le fomaʻi ma oe i lenei mea na maua e oe i lenei mea e uiga i le meaʻai poʻo oe na maua mai lenei faʻamatalaga mai le Initaneti?
TALI: Ioe, o le fomaʻi i le taimi lava na maeʻa ai le faʻamaʻiina na taʻu mai ia te aʻu e faapea, o aʻu togafitiga o se taumafa malosi. Sa ou i ai i se taumafataga mo le 12 tausaga i le taimi nei, e ui o nisi taimi ou te malepe ai, aemaise lava i le taumafanafana, pe a aliali mai le suamalie ma vine. O le mea moni, o le a le mafai e le fomaʻi ona faʻamatalaina saʻo oe i le meaʻai, talu ai e le lava se taimi i le taimi e talia ai. Na ia tuuina mai na o mea faavae, ma na ou oo atu i mea sese. Sa ou faitau i punaoa eseese. E masani lava i luga o le Initaneti latou te tuʻuina atu faʻamatalaga feteʻenaʻi ma e tatau ona e suʻeina oe lava, mo ni faʻamatalaga ma ni mea le lelei.

FESILI: O le a le tele o lau meaʻai na suia pe a uma se faʻafitauli?
TALI: Ua suia tele. Na ou aveeseina mai laʻu meaai e toetoe lava o mea manogi suamalie, suamalie, fua suamalie. Ae o le mea sili lava na ou le fiafia na tatau ona aveese toetoe lava o falaoa, cereals, pasta, pateta mai meaai. E mafai ona e 'ai i aano o manu ma toetoe o soʻo se aofaiga, ae ou te' aina sina mea. Fat E le mafai lava ona ou ave le mea aupito itiiti, e i ai se suiga i ai. Na ou tuua le meaʻai i laʻu meaai, ou te fiafia lava i ai, ae na o sina tamaʻi pateta, kapisi e pei ona e manaʻo ai. E mafai ona e 'aina sina kapisi ma soʻo se aofaiga. Lea ou te faia. O le taumalulu uma ou te fagaina i ni vaega laiti, 2-3 kilokalama i le tasi.

O le aofaʻiga o faʻasalaga ....

FESILI: O le a le mea na e teena e faʻavavau ma vave? Pe e leai se meaʻai ma e te 'ai uma lava?
TALI: Sa ou musuina sweets vave ma le faavavau. O le taimi lava lena sa faigata ai ona alu i se faleoloa ma savali atu i tua o le lole, ae o le taimi nei e le mafua ai ni fegalegaleaiga le lelei mo aʻu ma e leai se manao e ai se sili atu lole. O nisi taimi ou te 'ai ai se fasi keke laitiiti, lea ou te tao ai mo le aiga.

E le mafai ona ou teena atoatoa apples, peaches and apricots, ae ou te 'ai itiiti lava. O le mea ou te 'ai tele o fugalaau ma strawberries. E tele naua se faʻataʻitaʻiga, ae faʻatusatusa i isi fua e tele. Ou te 'ai i le taumafanafana i se aso i totonu o le fagu lita.

FESILI: O le a le mea sili ona leaga e uiga i fua o le maʻisuka i lou poto masani?
TALI: E leai se mea e sili ona leaga. E faʻalagolago i le auala e te faʻaaogaina ai gaʻo, aua o le fatuina o le malosi i totonu o le tino, o meaʻai gaʻo e manaʻomia mo le faiʻai, fatu e galue, mata e foliga. E manaʻomia lou fatuina o au meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e te manaʻo malosi e 'ai se mea suamalie, se fasi keke, e tusa lava pe laitiiti. E te 'ai ma pe a maeʻa le 15 minute le maeʻa mai le keke, e peiseai e te leʻi' ai. Ae afai latou te le 'ai, ona leai ai lea o ni taunuuga, pe afai na latou faia, ona itiiti ifo lea ae na aumaia ai taunuuga le lelei o le maʻisuka. E sili le lelei le 'ai o le carbohydrate lea e fafaga ma i le taimi e tasi e le afaina. E mafai ona e faitau e uiga i ia ituaiga gaʻo i le Initaneti. O loʻo i ai ni vailaʻau faʻasaʻo ma faʻavavevave le digestibility ma faʻagesegese. Taumafai e faʻaaoga lemu. E mafai ona e faitau faʻamatalaga auiliili i punaoa taua e te faʻatuatuaina.

E i ai le mausali i le soifua maloloina?

FESILI: Pe na i ai ni taimi ogaoga o lou toto toto ma o le a le mea na e faia i lena taimi?
TALI: Ioe. Soo se maʻi suka e iloa le osofaʻiga o le hypoglycemia. O le taimi lea e paʻu ai le suka toto ma o lagona mai ai e matua le lelei lava, e oʻo atu i se maʻi o le maʻisuka. E tatau ona e iloa lenei mea ma ave i taimi uma se fasi suka ma oe e taofi lenei osofaiga. Sa i ai foi ni suiga ogaoga i faailoilo pe a le maua le gaʻo toto ma a maeʻa le 2 ma le 4 itula e sili atu ona talafeagai mo le maʻisuka. E oo lava i le taeao i luga o se manava gaogao, o le suka e 12. O taunuuga ia o se mea e leai se tausiga. A maeʻa lenei mea, ou te faaaluina le tele o aso i luga o le meaai sili ona matuia ma le mataʻituina pea o le toto suka.

O le a le mea e aafia ai maualuga o suka?

FESILI: O le a sou manatu o le a le mafuaʻaga o nei faʻafitauli?
TALI: Ou te manatu na o le le amanaia o loʻu uiga i loʻu soifua maloloina, olaga soifua ma, i le mea mulimuli, i le maʻisuka e le mafaamatalaina. O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona ia iloa e le o togafitia o ia, pe faapefea ona togafitia le bronchitis, fulu, mea leaga e tele, ma isi. O le maʻisuka e te suia ai lou olaga, meaai paleni ma tolopo ai taunuuga le lelei. Na ou faitauina muamua se tusiga e se fomaʻi saienitisi o ia na maʻi ma taitaia, o lona uiga la, o suesuega i ona luga, ona ou faasoa atu lea o nei mea uma i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Na ou aoga tele mai lenei tusiga. O le mea lea na ia tusia ai afai o le maʻisuka e mataʻituina mea uma ina ia maua ai lona taui i le maualuga o le 6.5-7 iunite i luga o se manava gaogao, ona maua lea o punaoa o ana totoga mo le 25-30 tausaga mai le amataga o le maʻi. Ma afai e te solia, ona faʻaitiitia lea o punaoa. O lenei mea, e moni, e faʻalagolago foi i le tulaga o totoga i totonu o le taimi i le maʻi ma le tele o isi mea.

Gaoioiga faaletino - ioe pe leai foi

FESILI: E te taʻalo taʻalo pe faia ni gaioiga faʻaauau?
TALI: E pei o lea, ou te le alu i totonu mo taaloga. Ae na ou iloaina e mafai ona e taulimaina le toto maualuga, e tatau lava ona e faʻaaoga. O le faamalositino, ioe, ogaoga, ae le na o sina galu itiiti o ou lima, e matua tele ai le suka o le toto ma e matua fesoasoani tele e totogi ai le maʻisuka. Na faatauina aʻu e loʻu afafine i se uila vilivae ma o lea ua ou siiina sina mea laitiiti ina ia le maualuga le maualuga o le maualuga o le suka o le toto pe a uma ona 'ai, ma afai e fai, ona tuu i lalo.

FESILI: O le a sou lagona pe afai o le gaioiga faaletino e aafia ai le suka toto i lau mataupu?
TALI: Ioe fesoasoani faaletino e fesoasoani.

E le fesoasoani le suamalie, ae o le a le afaina

FESILI: O le a sou manatu i mea manogi?
TALI: O le suamalie o se mea matautia. I loʻu talitonuga maumaututu i le taimi nei, oi latou ia e tele na mafua ai le faateleina o le maʻisuka. Aisea ua i ai nei? Ioe, talu ai ona toetoe lava o mea suamalie uma, sei vagana ai, masalo, isi vasega faaopoopo, faia i luga oa tatou mea e gaosia ai, ia maua ai le suka nai lo le suka i la latou tuufaatasiga. Ma e 90% o le faitau aofaʻi e le 'aina le selu ma isi' 'faaopoopo' 'auʻaunaga ona o le tau maualuga. Ae maise lava o le faʻaaogaina o mea suamalie e faʻaleagaina e le au gaosi oloa o ituaiga uma o vai suamalie. Ma sa faatau e tamaiti le sua suamalie i le taumafanafana i le tele o mea. O le a le mea e tupu pe a faʻaumatia e se tagata nei mea? E tali atu le faiʻai i le suamalie i le gutu ma auina atu se poloaiga i le pancreas e galue ai i se vaega o le inisalini ina ia mafai ona tatala le avanoa o le suka i totonu o le toto ona tuu lea i luga o le faamoemoega. Ae leai se suka. Ma o le suka i totonu o le tino e le galue e pei o le suka. O se mea manaia lenei, e na ona tofo i lou gutu.

Afai e te 'aina na ituaiga selu pe faalua, ona leai lea o se faʻalavelave. Ma afai e te faʻaaogaina i taimi uma, faatasi ai ma le faʻaaogaina o gaʻo meaʻai e tagata faʻapipiʻi, o lenei mea e faʻaalia i taimi uma, ona tele ai lea o le faia o faiʻai pepelo mo le inisalini, lea o le a taʻitaʻia ai le inosia ole inisalini. E faapefea ona ia taliina o se mataupu ese. Ma o nei mea uma e oʻo atu ai i le maʻisuka. Ina ua ou iloa ua ou maua le maʻisuka, na ou filifili ai e sui le suka ma isi suamalie ma mea suka. Ae na ou iloa ai o loʻo ou faia le maʻisuka e sili atu le leaga, fesoasoani e faʻapuupuu loʻu olaga.

O le fautuaga autu e le o le fefe, ae ia galue

FESILI: O le a se mea e te fautuaina ai le tagata na faatoa maua i le maʻisuka?
TALI: O le mea autu e le o le fefe. Mo se tagata, a uma ona ia iloa e uiga i lona gasegase, o le a oʻo mai se olaga ese. Ma e tatau ona taliaina, fetuunaʻi ma ola ai i se olaga atoatoa. E leai se tulaga e le faʻafefe ai le fomaʻi. Ma le mea uma, o tagata e iai faʻamaʻi pipisi e ola, o loʻo manaʻomia foʻi nisi ituaiga faʻatapulaʻaina i meaʻai, amio ma ola i le matua. Ioe o le amio pulea lea. Ma o le amio pulea i le ituaiga olaga o le maʻisuka e mafai ai ona e ola atoatoa i se soifua masani seia oʻo i le matua. I le mea e gata ai, e tatau ona e aʻoga e uiga i lenei maʻi, ma mai tagata agavaa ma malamalama, fomai, ma oe lava e pasi i lou malamalama ma iloa mea uma na faitauina i luga o le Initaneti poʻo se tasi na taʻu atu, fautuaina.
Ma ou te fautuaina lelei tagata uma e siaki le toto mo le i ai o le suka i totonu o le toto ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga. Ma o le a faʻaalia i le amataga lava o le faʻamaʻi, ma o le a sili atu ona faigofie le tau ma ola ai. Faatasi ai ma le maʻisuka, lea ua uma ona faia le tele o faʻafitauli i le tino, o le ola e sili atu ona faigata.

Faasoa atu "Auala e ola ai ma le maʻisuka ma ia e malosi ma maloloina (fesoasoani mai le poto masani)"

Aisea e matautia ai le maʻisuka?

A aʻafia le tino i le faʻamaʻi, e muamua ona tiga le pancreas, pe a faʻalavelaveina le gaioiga o le inisalini. O le hormone protein lea e tuʻuina atu le kulukose i sulu o le tino e teu ai le malosi.

Afai e leaga le pancreas, o le suka e aoina i totonu o le toto ma e le maua e le tino mea e tatau ai mo ana galuega taua. E amata ona aveese mai le glucose mai le gaʻo o le tino ma le tino, ma o ona totoga ua faasolosolo malie lava ona faaleagaina ma faaleagaina.

O le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka e mafai ona faʻalagolago i le maualuga o le faaleagaina o le tino. I totonu o le maʻisuka, o faʻalavelave faʻaleagaina e tupu:

  1. ate
  2. cardiovascular system
  3. gaioiga vaaia
  4. faiga o le endocrine.

Faatasi ai ma togafitiga le lelei pe leai foi, o le maʻi ua i ai se aafiaga leaga i le tino atoa. O lenei mea e faʻaitiitia ai le ola o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka pe a faʻatusatusa ma tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi.

E tatau ona manatua i lou mafaufau afai e le o matauina manaʻoga faafomaʻi e mafai ai ona e tausia le maualuga o le glycemia i le tulaga tatau, o le a tupu faʻafitauli. E le gata i lea, e amata mai le 25 tausaga, faʻalauiloaina le faʻagasologa o le soifua matua i le tino.

E faʻavave vave ona tupu le faʻataunuʻuina ma faʻalavelaveina le toe faʻafouina o le cell, e faʻalagolago i uiga patino o le tino o le maʻi. Ae o tagata e maua i le maʻisuka ma e le o togafitia e mafai ona maua ai le paʻu poʻo le gangrene i le lumanaʻi, o nisi taimi e oʻo atu ai i le oti. Fuainumera Faamauina e faapea afai e iloa atu faafitauli ogaoga o le hyperglycemia, e faaitiitia le ola o le maʻisuka.

O faʻafitauli uma o le maʻisuka ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • Aute - hypoglycemia, ketoacidosis, hyperosmolar ma lacticidal coma.
  • Mulimuli ane - angiopathy, retinopathy, vae o le maʻisuka, polyneuropathy.
  • Taimi - faʻalavelave i le gaioiga o fatugaʻo, vaʻa toto ma faʻalavelave popole.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi ma le tumau e matautia. Latou te faʻapuupuu le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka.

O ai o loʻo lamatia?

E fia tausaga e ola ai i le maʻisuka? Muamua e tatau ona e malamalama pe o iai se tagata e lamatia.O se tulaga maualuga o le aliali mai o faʻafitauli o le endocrine e tupu i tamaiti ei lalo o le 15 tausaga.

E tele lava ina maua i le maʻisuka ituaiga 1. O se tamaititi ma le tamaititi e iai lenei ituaiga o maʻi e manaʻomia le ola insulin.

O le lavelave o le faagasologa o le hyperglycemia masani i le tamaitiiti e mafua mai i le tele o itu. I lenei tausaga, e seasea lava ona iloa le faamaʻi i le vave amata ma o le toilalo o gaioiga uma i totonu ma faiga e faasolosolo malie ona tupu.

O le ola faʻatasi ma le maʻisuka ao laʻititi, e faigata i le mea moni e le o iai i taimi uma le mafai gafatia e matua pulea lelei le aso ole tamaitiiti. O nisi taimi atonu e galo ai se tamaititi e ave se piliki pe 'ai foi i meaʻai.

Ioe, e le o iloa e le tamaititi o le ola o le ola i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faapuupuuina ona o le faʻaaogaina o meaʻai ma mea inu. O keke, cola, laʻau manogi e sili ona fiafia i ai tamaiti. I le taimi nei, o ia oloa e faaleagaina ai le tino, faʻaitiitia ai le tele ma le lelei o le ola.

Ae i le tulaga lamatia o tagata matutua o ē ua ulaula i sikaleti ma inu ava malosi. Tagata maʻi e maua i le maʻisuka e leai ni masani leaga e umi se umi.

Fuainumera faamaumauina o se tagata ei ai le atherosclerosis ma le hyperglycemia masani e mafai ona oti ae leʻi oʻo i le matua. O lenei faʻasalaga e mafua ai faʻalavelave faʻafuaseʻi:

  1. osofaia, masani ona afaina,
  2. gangrene, e masani ona oʻo atu ai i le vaevaeina o vae, lea e mafai ai e se tagata ona soifua e oʻo i le lua i le tolu tausaga talu ona taʻalo.

E fia tausaga o maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka ua vaevaeina i ni ituaiga se lua. Muamua o se ituaiga o meaola e ola i le insulin ma e tupu pe a faʻalavelave le paʻu o le tino e gaosia ai le inisalini. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e masani lava ona maua i le amataga.

Ole ituaiga lona lua o faʻamaʻi e aliali mai pe a le lava le insulin i le pancreas. O le isi mafuaaga mo le atiina ae o le faamai atonu o le tetee atu o sela o le tino i le inisalini.

E fia tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1? O le faʻamoemoe o le ola ma le ituaiga insulin-faalagolago e faalagolago i le tele o mea taua: meaʻai, gaioiga faaletino, togafitiga insulin ma isi.

Fuainumera Faamauina e faapea o le ituaiga 1 maʻisuka e ola mo le tusa ma le 30 tausaga. I le taimi lea, e masani lava ona maua e se tagata maʻi le tumau o fatuga ma fatu, lea e oʻo atu ai i le oti.

Ae o le maʻisuka ituaiga 1, o le a iloa e tagata le siakiina ao lei oʻo i le 30 tausaga. Afai o togafitiga nei e togafitia ma le maelega ma le saʻo, ona mafai lea ona ola i le 50-60 tausaga.

E le gata i lea, faʻafetai i togafitiga faafomaʻi faʻapitoa, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua ola e oo lava i le 70 tausaga. Ae o le fomaʻi e sili atu ona lelei i luga o le tulaga e siakiina ma le faaeteete e se tagata lona soifua maloloina, faʻaauau pea ona tuʻuina atu faʻamatalaga o le glycemia i se tulaga sili ona lelei.

O le a le umi e aafia ai le tagata maʻi i le maʻisuka i le itupa. O le mea lea, o suʻesuʻega ua faʻaalia ai i taimi o tamaitai e faʻaititia i le 20 tausaga, ma i alii - i le 12 tausaga.

E ui lava e saʻo le saʻo e taʻu atu le umi e mafai ai ona e ola i se ituaiga o le maʻisuka e faʻalagolago ile insulin, e te le mafai. E faalagolago tele i le natura o le maʻi ma uiga o le tino maʻi. Ae o tagata uma e finau o le a talitonu o le olaga atoa o se tagata ei ai le glycemia masani e faalagolago ia te ia lava.

Ma e toafia e nonofo i le maʻisuka ituaiga 2? O lenei ituaiga o siama e sili atu ona faʻailoaina i le 9 taimi sili atu nai lo le foliga o le insulin. E masani lava ona maua i tagata e silia i le 40 tausaga.

I le maʻisuka ituaiga 2, o fatugaʻo, vaʻa toto, ma le fatu e muamua ona pagatia, ma o la latou toʻilalo e mafua ai le oti. E ui o loʻo maʻi i latou, ae o le inisalini-tutoʻatasi tutoatasi o le faʻamaʻi latou te ola umi nai lo tagata e le o le insulin-totoga, i le averesi, o lo latou olaga e faʻaitiitia i le lima tausaga, ae masani ona le atoatoa.

O le lavelave o le ola i le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le mea moni e faapea o le faaopoopoina i mea taumafa ma le faia o fualaau oona (Galvus), e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina pea lona tulaga. O aso uma e tatau ai ia te ia ona faʻaaogaina le glycemic control ma fua le toto toto.

I se eseesega, e tatau ona fai mai e uiga i le maʻi o le endocrin i tamaiti. O le maualuga o le soifuaga o tagata gasegase i lenei vaitausaga matua e faalagolago i le taimi o le suʻesuʻega. Afai e iloa le maʻi i se tamaititi e oo atu i le tausaga, o le a aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matautia e oʻo atu ai i le oti.

E taua tele le mataʻituina o togafitiga. E ui lava i aso nei e leai ni vailaʻau e faʻatagaina ai tamaiti e faʻateleina le iloa pe o le a le olaga e aunoa ma le maʻisuka, ei ai vailaʻau e mafai ona maua ai le maualuga o le suka o le toto. Faʻatasi ai ma le filifilia o le inisalini togafitiga, e maua ai e tamaiti le avanoa e faatino atoatoa, aoao ma atiina ae.

O le mea lea, pe a togafitia le maʻisuka e oʻo atu i le 8 tausaga, e mafai e le maʻi ona ola mo le tusa ma le 30 tausaga.

Ma afai o le maʻi e tupu mulimuli ane, mo se faʻataʻitaʻiga, i le 20 tausaga, ona mafai ai lea e se tagata ona ola e tusa ma le 70 tausaga.

E mafai faapefea e le maʻisuka ona faʻateleina le ola umi?

E faʻapefea ona ola i le maʻisuka? O le mea e leaga ai, o le maʻi e le mafai ona faʻaleleia. O lenei, e pei o le mea moni e oti tagata uma, e tatau ona taliaina.

E taua le aua le atuatuvale, ma o lagona malolosi faalelagona o le a na ona faateteleina ai le ala o le faamaʻi. Afai e manaʻomia, e manaʻomia e le tagata gasegase ona faʻatalanoa se fomaʻi maʻi ma se fomaʻi mafaufau.

O le maʻisuka oe mafaufau i le ala e ola atili ai e tatau ona iloa o le maʻi e mafai ona taofiofi pe a e tausisi i meaʻai talafeagai, faamalositino ma aua nei galo e uiga i togafitiga faafomaʻi.

O le mea lelei, faʻatasi ai ma se faʻamaʻi o le muamua ma le lona lua, o le endocrinologist, faatasi ai ma se tagata paleni, e tatau ona atiae se meaai faapitoa mo le maʻi. O le tele o tagata gasegase ua fautuaina ina ia i ai se pepa o mea taumafa, lea e faigofie ai ona fuafua se meaʻai ma le tausiga o le kalori ma meaai leaga. O le ola ai ma le maʻisuka e le o se galuega faigofie, ma e le gata mo tagata mamaʻi, ae faʻapea foʻi mo o latou aiga, e tatau ona suʻesuʻeina meaʻai o le a aoga e solia ai le gaosiga o le carbohydrate.

Talu mai le taimi na maua ai le maʻi, ua fautuaina tagata gasegase ina ia 'ai:

  • fualaau faisua
  • fualaau suamalie
  • oloa susu,
  • aano ma iʻa
  • pi, falaoamata o le saito atoa, pusa pasta.

E mafai ona faʻaoga masima mo maʻisuka? E mafai ona 'ai, ae oʻo i le 5 kalama i le aso. E tatau i le maʻisuka ona faʻatapulaaina lo latou faʻaaogaina o falaoamata papaʻe, gaʻo, mea suamalie, ma le ava malosi ma le tapaa e tatau ona faʻaumatia atoa.

E faʻapefea ona ola i le maʻisuka mo i latou o loʻo mamafa tele? Faʻatasi ma le oona ma le maʻisuka, faʻaopoopoga i mea taumafa, faʻaleleia aʻoaʻoga faʻapitoa.

O le malosi, taimi ma le umi o le avega e tatau ona filifilia e se fomaʻi. Ae o le mea moni, o maʻi e faʻatulagaina vasega i aso uma, tumau e oʻo atu i le 30 minute.

O i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faia i taimi uma vailaʻau faʻapitoa e puipuia ai le atinaʻe o hyperglycemia. O auala e mafai ona aofia i vaega eseese:

  1. biguanides
  2. sulfonylurea meaola,
  3. alpha glucosidase inhibitors,
  4. thiazolidinone mea na maua,
  5. faʻanoanoa
  6. dipeptidyl peptidiasis inhibitors 4.

Togafitiga e amata i soʻo se tasi o nei vaega o fualaau faasaina. E le gata i lea, o se fesuiaiga i le tuufaatasiga o togafitiga e mafai, pe afai e faʻaaogaina le lua, tolu suālaʻau maualalo. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le lamatiaga o faʻafitauli, faʻamaonia le kulukose o le toto ma faʻatuai le manaʻomia mo le inisalini.

O tagata maʻi na ola faʻatasi ma le maʻisuka lona lua mo se taimi umi i le lumanaʻi atonu e le manaʻomia le togafitiga o le inisalini, ae peitaʻi pe afai e tausia uma fautuaga o loʻo i luga. Afai ei ai se maʻi faʻapitoa 1, pe faʻapefea ona ola ai, ona e tatau i le tagata maʻi ona tui i le hormone i aso uma?

A maeʻa ona faʻamaonia le faʻamaʻi, o le togafitiga o le inisalini e faʻamatalaina. O se mea e tatau ai, ma i le leai o togafitiga, o le a pa'ū se tagata i se paʻu ma oti ai.

I le amataga o togafitiga, o le faʻalauiloaina o fualaau o fualaau faasaina atonu e talafeagai. E taua le ausia o lenei tulaga, pe a faʻapea i le lumanaʻi o le a manaomia e le tagata maʻi le tele o inisalini.

E tatau ona faʻamautinoa o le maualuga o le suka i le maea o taumafataga e oʻo atu i le 5.5 mmol / L. E mafai ona maua lenei mea pe afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-kapiti ma faia inisalini inisiua mai le 1 i le 3 iunite i le aso.

Faʻalagolago i le umi o le aafiaga, e 4 ituaiga insulin e iloga:

O le togafitiga o le inisalini o se faʻamaoniga lea o ituaiga ituaiga o vailaʻau e tatau ona tuiina, pe o le a le umi, fua ma le taimi o le aso. O le togafitiga o insulin e faʻatinoina taʻitasi, e tusa ai ma faʻamaumauga i le mataʻitusi o le tagata lava ia.

Ina ia tali le fesili, maʻisuka pe toafia e nonofo faatasi, e tatau ona e mafaufau i le tele o mea. Faʻaauau le leai o se faʻalavelave, faʻamalositino, taumafa lelei, ona oʻo lea i le 10 po o le 20 tausaga, o le ola e tusa lava pe oʻo i se maʻi ogaoga.

O faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina o le maʻisuka o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Gasegase gasegase

O le maʻisuka o se tasi o maʻi sili ona taatele.

I Rusia, e tusa ma le 3.5 miliona tagata e mafatia i lenei maʻi. Ma o nei mea ua na o ni suʻesuʻega. O le numera moni o tagata gasegase e mafai ona oʻo atu i le 9 miliona tagata: o le maʻisuka o se maʻi faʻatuʻi ma atonu e ono osofaʻi i le amataga.

Na talanoa tagata faapitoa i auala faʻaonapo nei o le togafitia o le maʻisuka, pe o le a le mea o le a fesoasoani i se tagata e ola ai i le olaga atoa i se ituaiga o siama, e uiga i faigata o mafaufauga o loʻo feagai ma tagata gasegase ma o latou aiga i le semina "Matela: se faʻamaʻi o se tasi tagata poʻo le aiga atoa?" Faʻasoaina e le kamupani Lilly.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau. O le mea e leaga ai, i le taimi nei e leai ni auala e faʻaumatia ai lenei maʻi ogaoga. Ae, o le mea lelei, o le maʻisuka e mafai ona togafitia lelei lelei. Ma o iinei o le mealilo autū o le manuia o le taimi lea o suʻesuʻega, o le tuʻuina atu o togafitiga talafeagai ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

E masani lava o le maʻi o le maʻisuka o se mea moni na tupu mo se tagata. Ae, e tusa ai ma le endocrinologists, i le tele o auala, o lenei tali e fesoʻotai ma le valea ma le salalau atu o le tele o tala fatu e uiga i lenei maʻi.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le endocrin system lea e mafua ai faʻafitauli o le gasegase ona o le le maua o le pulelaa o le insulin (ituaiga 1 o le maʻisuka) poʻo le faʻaitiitia o le lagona o lela i le inisalini ma le faaitiitia o lona gaosiga (ituaiga 2 o le maʻisuka). O togafitiga sili ona taatele i le fausaga o faʻamaʻi uma o le endocrine o le ituaiga 2 o le maʻisuka. E tusa ma le 90% o le maʻisuka uma. O mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai, muamua, o meaʻai ma mea uma e fesoasoani i lona atinaʻe, mo se faʻataʻitaʻiga, le faʻaaogaina o meaʻai maualuga-calorie, o se olaga ola solo.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻamaʻi ona o le soymptomatic i vaega eseese o le maʻi. E pei ona tusia e le Ph.D., o se endocrinologist i le PSMU ua faaigoaina mulimuli ane I.M. Sechenova Olesya Gurova, i le amataga o le faamai, e tusa ma le 90% o tagata gasegase latou te le iloa lava o loo maua i latou i le maʻisuka, talu ai latou te le lagona. E mafai ona latou nonofo mo sina taimi i le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le masani, ae talu ai e amata lemu le maʻi, o le a faʻaaogaina le tino i se maualuga o le suka ma o le a le maua ai ni faailoga.

Ae peitai, afai o le toto kulukose o le toto e leʻo tumau i mea masani mo se taimi uumi, o loʻo i ai se faʻalavelave ogaoga faʻalavelave, e pei o oso o le fatu, stroke, neuropathy, retinopathy, ma le nephropathy. E tusa ai ma le Olesya Gurova, o tagata e maua i le maʻisuka e le oti i le mea moni o le faateleina o le toto suka, ae mai aafiaga o le toto maualuga i luga o le tino, o lona uiga, o faʻafitauli o loʻo taʻua i luga o le maʻisuka.

E faʻapefea ona ola i se olaga atoa ma le maʻisuka

Ae afai e saʻo le togafitiga, e faʻatonu e le tagata maʻi fautuaga uma a fomaʻi e mafai ai ona totogi le faʻamaʻi, ona mafai ai lea e se tagata ona taitaia se olaga masani, fesootai ma uo, galuega ma femalagaaʻi.

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi muamua, o le faʻaititia o le suka ma fualaʻau e faia faʻatasi ma le tausisia ma le tatau o meaʻai talafeagai mo le maʻisuka ma faʻataʻitaʻiina gaioiga faaletino.

Peitai, e pei ona tusia e Olesya Gurova, soʻo se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a vave ona manaʻomia se togafitiga o le inisalini, ma o le mafuaʻaga lenei ona o le maʻi lava ia. "O la matou sini autu i lenei tulaga o le fesoasoani lea i le tagata maʻi ia foia le uiga le lelei i togafitiga o le insulin, ma faʻasaʻo tala faʻasolopito. I le taimi nei, o le inisalini o le tino sili ona aoga o le hypoglycemic. Ae peitaʻi pe afai e saʻo le faʻaaogaina (mulimuli i le tulafono na faatonuina e le fomaʻi, tulafono faʻavae o tui, mulimuli i fautuaga o meaʻai), o le a mafai ai e oe ona ausia tulaga maualuga o suka, "o le tala lea a le endocrinologist.

O faʻamatalaga e uiga i le faʻamaʻi faʻalavelave i togafitiga

E masani lava o le tofiaina o togafitiga o le inisalini e faʻafetaui ai le teteʻe i maʻi. O le mea moni, fai mai fomai, o le togafitiga o le maʻisuka e le faigofie, ae o faafitauli e popole ai tagata, i le lautele, o loo taoto i tala o le inisalini, fefe i le inisalini togafitiga, le lava le malamalama e uiga i lenei togafitiga ma le le naunau e suia le masani masani o le olaga, o mafuaʻaga o le maʻisuka.

E pei ona faamatalaina e fomai, o le manuia o togafitiga e faalagolago i le tele o vaega. Mo tagata gasegase, ma mo i latou o loʻo ave pills, ma mo i latou o loʻo i luga o togafitiga o le insulin, o meaʻai lelei e taua. E le gata i lea, e leai ni tulafono faʻamalosi - e lava le vaʻaia o gaʻo ma mea suamalie mai le taumafataga. Ona taua tele lea le faʻaleleia o le tino ma pulea le mamafa o le tino. I le mea mulimuli, e taua le fuaina o lou suka toto.

"Afai e ave e se tagata maʻi fualaau, ona tatau lea ona faia le siakiina oe lava ia i le tele o taimi i le vaiaso poo le masina. E talafeagai le fuaina o le suka i luga o se manava gaogao ma le lua itula talu ona 'ai, "o le tala lea a Olesya Gurova.

Afai ei ai le tagata i luga o togafitiga o le inisalini, ona fesuiaʻi lea o le polokalame.

"Muamua, o taimi uma nei e masani ona faia i inisalini. E taua le iloa o le a le fualaau o le inisalini e te manaʻomia e fai, pe faʻapefea ona saʻo lelei le injections. O le mea lenei o loʻo faʻamatalaina e le fomai. Ae i le lumanaʻi, o le fualaau tatau o le inisalini mo le faʻaofiina o meaai e tatau ona fuafuaina e tagata gasegase ia latou lava e faavae i luga o le fuaina o iunite falaoa, lea e faʻaalia ai le tele o mea gaʻo na maua mai i meaʻai. O le tele o taimi o le siakiina o le tagata lava ia e faateleina - a itiiti mai e fa taimi i le aso e talafeagai ai le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, "o le tala lea a Olesya Gurova.

Sugar po o se taga o le sua o se falemaʻi

Ae mo meaʻai mo tagata gasegase i togafitiga o le inisalini, o lenei e foia le mataupu taʻitasi, e fai ma faʻataʻitaʻiga, e masani ona le fautuaina tagata uma i mea masani.

"E taua tele se tagata o loʻo i luga o le inisalini togafitiga o loʻo i ai gaʻo gaʻo ma i latou e vave ona gauai - o le suka poʻo le taga o le sua," o le fautuaga lea a Olesya Gurova. "O le mea lea pe a mafai ona vave paʻu le suka." Talu ai o loʻo iai i le inisalini togafitiga, e iai lava le avanoa e maua ai le tui ole inisalini ma mea na e 'ai. E tupu lenei mea mo mafuaaga eseese. O le mea lea, 4 'apa suka i lenei tulaga o se falemaʻi.

E tusa ai ma le endocrinologists, o le tele o tagata gasegase ua faatonuina le togafitiga o le insulin e feagai foi ma faigata o le mafaufau, aua e masani lava ona i ai se faaupuga autu: "pe a ou inuina fualaau, ua ou lelei, ma a ou faia se tui, ua leaga au."

"O le mea moni, e le o lea. Mo le tele o gasegase, e foliga mai o inisiua e le ogatusa ma o latou olaga masani. Ae o le tala fatu lenei e leai sona aoga ma le moni. I le lalolagi atoa, o tagata e mauaina le togafitiga o le inisalini i soo se tausaga e taʻitaʻia ai se olaga ola malosi: latou te galulue, femalagaaʻi, ave taavale, ulufale i totonu mo a latou taaloga e fiafia i ai ma ausia a latou sini o le olaga.E taua tele le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faia mea lelei uma. E taua le poto, ona e le mafai lea ona suia le masani masani o le olaga. E mafai lava ona e alu ae, "o le tala lea a Olesya Gurova.

Malamalama i le maʻisuka, auala e ola faatasi ai, pe faʻapefea ona pulea, e le itiiti le taua mo le maʻi nai lo togafitiga faafomaʻi. O auala faʻaonaponei i aʻoga, o le faʻaosoosoina pea o tagata gasegase e mafai ai e tagata gasegase ona aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafefe ma ola i se olaga atoatoa.

E mafai e tagata maʻi ona aʻoaʻoina tulafono masani o le olaga ma le maʻisuka e ala i le auai i vasega faʻapitoa i aʻoga o le maʻisuka, faʻapea foi i totonu o Nofoaga Autu Faaleaoaoga (RTCs) na faia e Lilly. I le aso, e 57 ia nofoaga autu i totonu o le 46 aai o Rusia. O loʻo faʻatinoina aʻoaʻoga a le tagata maʻi iinei i le faʻaaogaina o auala fou ma auala na faʻatupulaia e le Federal State Budgetary Institution "Endocrinological Scientific Center" o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation. I le faʻaopoopoga i le toleniga, o le hemoglobin glycated (HbA1c) e fuaina i nofoaga mo aʻoaʻoga mo tagata mamaʻi ao lei amataina ma maeʻa aʻoaʻoga.

O le lagolagoina oe pele o se mea e manaʻomia mo togafitiga manuia

E tusa ai ma fomaʻi, e taua tele le foia o uiga le lelei i togafitiga o le inisalini ma faʻasaʻo tala faʻasolopito, e taua le lagolagoina o le tagata i le taimi ole suʻesuʻega ma aʻo togafitiga.

I le avea ai o se tulafono, e faigata tele i se tagata gasegase ona taulimaina na o ia faafitauli - o le fesoasoani a tagata o aiga ma tagata vavalalata e manaʻomia, aemaise lava talu ai o se tagata e maua i le maʻisuka, nofo i totonu o se aiga, e 'ai faʻatasi ma tagata uma o le aiga, e malolo, galue i le fale. Ma o tagata uma o le aiga e le manaomia le agaalofa ma le alofa, ae o le lagolago malosi. Nai lo le saunia o ipu "faapitoa", e lelei tele le amata ona 'ai faʻatasi ma le aiga atoa. O le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka e faʻavae muamua, i luga o se soifua maloloina lelei, lea o le a fesoasoani foi i tagata o lona aiga e tausia le soifua maloloina lelei. Nai lo le nofo i luma o le TV, valaaulia le tagata o lou aiga e maua i le maʻisuka e alu e savalivali faatasi i le afiafi ma i le taimi lava lea e faia ai nisi o tino faaletino.

"O le teʻi muamua o le mea na tupu. O le faafitauli autu o le fefe lea o se tagata i suiga e tatau ona tupu i lona olaga. Ae, pe a faia sea ituaiga o siama, e taua le iloilo lelei o le tele o le faafitauli. E pei o le aʻoga i lesona o le geometry: ia malamalama i mea ua tuʻuina mai ia i tatou ma mea e tatau ona maua. O le gafatia o le tagata e tele - o le faʻafouina o punaoa, e aofia ai mafaufauga, e mafai ona maua ai ni mea ofoofogia, "o le tala lea a Ph.D., faifeau lagolago, tagata faigaluega o le Institute of Psychology of the Russian Academy of Sciences Larisa Rudina.

Aisea e faigata ai ona mulimuli i fautuaga a le fomai

O le fesoasoani a aiga e taua foi pe a togafitia togafitiga, aemaise lava, e tusa ai ma fomai, pe a liliu le tagata maʻi i le togafitiga o le inisalini. Talu ai, i lenei tulaga, o le manuia o togafitiga e tele lava ina faalagolago i le tele o le tagata maʻi e ausia uma fautuaga a le fomaʻi.

"O le luʻitau autu e feagai ma soʻo se tagata e finau i le maʻisuka o le ausia lea o le taui o le maʻisuka. O le mea moni, tatou te feagai ma le mea moni o le tele o maʻi e le totogiina i le auala e manaʻo ai le fomaʻi. I lo matou atunuu, e sili atu ma le afa o tagata gasegase, e aofia ai ma gasegase i togafitiga o le inisalini, e tumau pea le le mautonu. Aisea ua tupu ai lenei mea? E tele mafuaaga. Ae peitai, afai e te fesili i le fomai pe aisea ua le totogiina ai lona maʻi, e ui i le mea moni na faatonuina ia togafitiga lelei, o le a ia tali mai: "E le mulimuli o ia i aʻu fautuaga." E faigofie ona mulimuli i fautuaga? Leai, e le faigofie, "o le tala lea a Svetlana Elizarova, Lilly's Advisor Medical for Endocrinology.

Tatala e tatau ona lata

Ma o iinei o le fesoasoani a tagata pele e taua tele. E tusa ai ma se suʻesuʻega na faia e Lilly, lea e aofia ai le 800 tagata, o tagata mamaʻie maua i le maʻisuka, o latou aiga, ma fomaʻi uma latou te maitauina le taua o le lagolago. E tusa ai ma le Svetlana Elizarova, e manatu le endocrinologists le lagolago mai aiga o se auala e faaleleia atili ai le tausisia o le maʻi, o lona uiga, latou te faatalitali mo ia.

O le mea e leaga ai, na o le 3/4 o aiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 fesili ia i latou e uiga i taunuuga o le asiasi atu i se fomaʻi. O le mea lenei o lo latou aʻafia i le faafitauli ma le lagolago. 45% o tagata tali mai e malamalama e tatau ona suia le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, toetoe lava oi latou uma o fai mai o le vavae ese mai se meaai e matua masani lava.

Ae, o le a le mea e tatau i aiga ona fai e fesoasoani ai i le tagata maʻi ia maua le taui talafeagai mo le maʻisuka ma taofia ona faafitauli mai le atiina ae? E taua le faʻatalanoa o se fomaʻi ma le maʻi. E tusa ai ma le suʻesuʻega, e na o le 1/5 o tagata gasegase e sau mo se feutagaiga ma se fomaʻi faatasi ai ma aiga. E lelei foi le i ai o le aʻoga i le aʻoga o le maʻisuka. E taua lenei mea, aua o totonu o le potuaoga o le a taʻu atu e le fomai ia oe pe faapefea ma pe a foi le mea e fai. O le auai ma le fesoasoani a aiga e talafeagai i le faia o le siakiina pea o le toto suka, ma o nisi tagata maʻi e manaomia le fesoasoani i le faia lelei o inisua. O le mea e leaga ai, na o le 37% ma le 43% o tagata o aiga, o loʻo aofia i nei faiga. E le o le uiga o le aiga e tatau ona latalata i le tagata maʻi ina ia tuia o latou tamatamailima, ave toto pe faia se tui. O le tele o tagata gasegase e mafai ona latou faia na o latou lava mea. Ae e tupu foi i le tagata maʻi e le o taimi uma e faamalieina ai i le suʻega o le suʻega, ina ia mafai ai ona faʻasaoina se tupe poʻo se isi lava mafuaaga, e le pulea le suka i le tele o taimi e tatau ai ma o le fomaʻi, o le a le mauaina atoatoa faamatalaga e uiga i le ala moni o le maʻi, o lona uiga o le a le mafai ona suia le togafitiga i se sili atu aoga i le taimi. Afai e masani ona fesoasoani tagata alolofa i le faatauina mai o suʻega toto, o le a latou fesili pe fia taimi e faia ai e le tagata maʻi, iloa le tele o le toto toto e ese mai le fautuaga a le fomai, ma afai e tatau ai, alu i le fomaʻi - o le a avea ma fesoasoani tele le tagata gasegase, ma le fomai i luga o le ala i togafitiga manuia o le maʻisuka.

O le a le mea e tatau i aiga o le aiga ona fai pe afai na faatonuina e le fomai le inisalini mo togafitiga o le maʻisuka? Muamua lava, e tatau ona e puipuia le vavalalata mai tala ma tala sese e uiga i le inisalini. E tatau ona faia mea uma na fai mai ai le fomaʻi, ia faʻamalieina lona tofiga ma ia le tolopo le amataga o le togafitiga o le inisalini mo le tele o masina. Naʻo se fomaʻi o se tagata poto faapitoa i togafitiga o le maʻisuka!

"E taua tele le fesoasoani i se pele e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, e le naʻo le aloaia ona fiafia i le soifua maloloina, ae ia malamalama i le natura o togafitiga, taumafai e pulea le faagasologa atoa, lagolago le tagata maʻi i mea tau mafaufau ma mea moni," o le tala lea a Larisa Rudina.

E tusa ai ma fomaʻi, o se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona malamalama i le togafitiga e avatu ia te ia, na o le mafai ona avea o ia ma paaga i le talanoaina o togafitiga ma lana fomaʻi, mafai ona faʻatuatua ia te ia.

A oʻo i le tagata maʻi e atoatoa ma saʻo faamatalaga e uiga i le faʻamaʻi ma togafiti togafitiga, pe a ia iloa e uiga i le lelei o togafitiga o le inisalini - o lenei mea e faʻamalosia ai lona talitonuina o ia lava ma le manuia o togafitiga. Ma o iinei, o uo e tatau ona avea ma fomaʻi, ma gasegase ia i latou, ma o latou aiga.

E faʻafefea ona aʻafia le ola i le maʻisuka

O le aano o lenei faʻamaʻi e mafua ona o le vavalalata poʻo le le atoatoa o le inisalini, o loʻo i ai se soliga o toetoe lava o gaioiga uma i le tino, aemaise lava o le carbohydrate. O lea ituaiga o faʻataʻitaʻiga e vaʻai i faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. O le faailoga sili ona manino o loʻo e feagai ma le maʻisuka o se maualuga o le suka o le toto. O le taunuuga o lenei tulaga ua faʻateleina ai le faʻamalosia ma le fia inu pea.

I le faagasologa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi (taimi muamua), o manuʻa pustular e masani lava ona aliali mai, o le faʻamaloloina o le tino e faʻagesegese ma o le paʻu o le paʻu e tupu. Afai e le saʻo le faʻatulagaina o le togafitiga, o lona uiga atonu o le a maʻi le mafaufau, faʻalauteleina le atherosclerosis ma le gaioiga o gaioiga. E mafai foi ona tupu le tiga i vae. Afai o le maʻisuka o loʻo i ai i se tulaga o le tuulafoaia, ona i ai lea o se tulaga lamatia moni o le inuina tele o le tino e tino o le ketone. I le mea moni e sili atu ma le 100 miliona tagata e mafatia i le le lava o le insulin, o le fesili "O le a le umi latou te ola ai i le maʻisuka?" E taua mo le tele o tagata.

Le taua o se olaga lelei

Ina ia faʻaauau pea ona fegalegaleaiga faʻatasi ma sosaiete e iai se faʻamaʻi tuga e pei o le maʻisuka, e tatau ona faʻapipiʻi saʻo lou olaga. Ua faʻavaeina e fomaʻi ni tulafono patino, e faʻaaogaina lea e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi ma, o se taunuuga, faʻaitiitia le maualuga o le faʻavauvau. O se tasi o mataupu faavae autu o le faʻaaoga lelei o mea taumafa (e le mafai ona e faʻaaogaina), lea e tatau ona faʻatasi lelei ma le gaioiga faaletino.

O le mea moni, o le taumafai e tali fesili pe aisea e matautia ai le maʻisuka, o le a le umi e ola ai tagata ma pe faʻapefea ona aʻafia ai le faʻamaʻi, e taua le iloa o le umi o le ola ma le tulaga atoa o loʻo i ai se faʻafitauli e sili atu ona faalagolago i se soifuaga ola maloloina tumau.

O le a le tele e mafai ona mafaufau i ai le maʻisuka ituaiga 1

O le mea lautele, o le numera o tausaga e mafai e tagata ona fuafua i le faʻalogoina o se mea le lelei ma le lamatia e pei o le le lava o le inisalini i le toto ua tupu tele. O le mafuaaga mo lenei suiga o fualaau fou. I le averesi, o le soifuaga o tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 e 40 tausaga talu ona amata le faʻamaʻi.

Ae mo tamaiti, o le taimi sili ona lamatia mo i latou o le vaitau mai le 0 i le 4 tausaga. O lenei tausaga e le o se mea masani le oti. O lenei mea moni ua faamatalaina i le tupu o le ketoacidotic coma i le amataga o le atinaʻeina o le faamai. E tele taimi e maua ai le maʻisuka i le oti i le talavou. I lenei tulaga, o le mafuaaga sili ona taatele mo se ituaiga faanoanoa o le le amanaiaina o togafitiga, hypoglycemia ma le ketoacidosis.

O le mea moni e faʻapea, o tagata e maua i le maʻisuka ua ola i le matua, e aafia tuusao i le i ai o ni faʻafitauli o le microvascular ma le faʻaaogaina o le ava malosi. E i ai tulaga pe a ola tagata e ola maloloina i le maʻisuka na maua i le amataga o le soifua mai i le 90 tausaga. Ma o nei faʻafetai uma lava i le mataʻituina pea o meaʻai ma se soifua maloloina ma ola malosi.

Ua uma ona faamaonia e faapea afai o le i ai o le toto malosi malosi e matua pulea lelei, o le tali i le fesili pe o le a le umi o tagata e ola ai i le maʻisuka ituaiga 1 o le a sili ona lelei, talu ai e mafai ona puipuia ma faʻagesegese ai le atinaʻe o le maʻi. Ua i ai nei ni faʻafitauli o le le atoatoa o le insulin e mafai foi ona faʻaitiitia.

Le mea e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 1

Talu ai ona o mea taumafa e sili ona faʻamalosia i le tulaga o tagata ua maua i le maʻisuka, e tatau ona tuʻuina atu le tausiga o mea taumafa. O se vaega taua o meaʻai e iai le tele o aʻafiaga i le toʻatele o tagata o vaitausaga eseese e nonofo i le maʻisuka.

O le pipii i luga o le autu o le taumafataga i se auiliiliga, e taua le matauina o oloa uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega autu se lua: o mea ia e aofia vave ai ma niniʻese le gaʻo. O le vaega muamua (anapogi) e aofia ai mea uma e aofia ai le suka faamama. E mafai ona avea ma susu, siamu, suamalie, fualaau suamalie, laʻau suamalie, lapisi ma suti.

O gaʻo gaʻo i totonu o ia meaʻai e mafua ai le vave faʻapupulaina o le toto toto, ona e vave ona gauai. Ina ia puipuia oe lava mai se aafiaga matautia, e tatau ona e faaopoopoina ma le saogalemu fualaau faisua ma falala (araisa, pateta, ma isi mea) i le lisi. O ia meaʻai o se 'aveʻese o le "gasegase" o le gaʻo ma e sili atu ona aoga mo i latou e maua i le maʻisuka. Ae o meaʻai ma elemene e vave faʻavave, e talafeagai le ave pe a faʻaitiitia le toto o le suka. Malamalama i le tele o latou ola ai i le maʻisuka ile inisalini, mai le 4 tausaga, e aofia ai, o le tuʻuina atu o meaʻai e taua tele le mafaufau.

Taunuuga o mea taumafa nei

I le taimi nei, ua maua e fomaʻi ni oa taua i le tetee atu i se faamaʻi e pei o le maʻisuka. O lenei mea na mafai ai ona tatou atiina ae nisi o mataupu faavae e mafai ona mautinoa ai se soifuaga atoa ma le umi:

  • o le taumafataga e tatau ona e faʻaaluina le taimi e le itiiti ifo i le 4-6 taimi i le aso ma saunia ni vaega laiti (o le gasegase ei ai sona aafiaga le lelei i le tulaga o le maʻi),
  • faʻamalosia i aso uma lau mea taumafa ma fualaʻau,
  • matua mulimulitaʻi i le meaʻai faʻavaeina ma aua le faʻafefe meaai,
  • manaomia ona lafoai le ava malosi, suka ma gaʻo,
  • ia filifili mo falaoa ma le paranesi poʻo le tino atoa.

Afai e te faʻataunuʻuina le faʻaaogaina o nei tulafono, o le a matua faateleina le avanoa e ola ai mo se taimi uumi ma leai se tapulaa taua. O le mea moni, o le amio pulea i le tausisia o mataupu faavae ua faavaeina e fomaʻi lea e mafai ona avea ma se alalaupapa i se olaga sologa lelei, lea e mafai ona faigofie ona iloa pe afai e te suesue i iloiloga oi latou e tatau ona tumau i le maʻisuka.

Faʻaaliga ile insulin

Mo i latou e faʻaaoga fesili e talafeagai: o le a le maʻisuka, pe toafia e nonofo faatasi ma le auala e taulimaina ai lenei faafitauli, e taua le iloa le mea moni. O se tasi o matafaioi taua i le aafiaga mataʻutia i le ituaiga 1 o lenei faamai ua faia e le agavaa o le inisalini. O le sini autū o lenei vailaʻau o le fesoasoani lea i siama tino ia maua le aofaʻi sao o le suka mai le toto, talu ai e le mafai e le pancreas ona faia lenei mea ma lenei ituaiga faʻamaʻi.

Ae e tasi le toe foʻi i lenei auala. O lona natura e afaina i le mea moni e faapea o le tui o le inisalini e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi e le otometi ona faʻatonuina e fuafua i le suka i totonu o le toto (pei o le mea e tupu i le masani o le pancreas function). O le mea lea, faatasi ai ma se suʻesuʻega e le tusitusi o le fua o le iniseti, e mafai ona feagai le tagata maʻi ma aʻafiaga leaga. O le mea lea, ina ia mafai ai ona faʻamalosia le inisalini i le tele e mafai ai, e tatau ona e aʻoaʻo pe faapefea ona saʻo le fuafuaina o le aofaiga moni o le vailaau faʻamaina e faʻatonutonuina. Ma mo lenei mea, e tatau ona e fuaina lou toto toto i se glucometer.

O i latou e fiafia i le fesili pe o le a le tele o latou ola i luga o le inisalini talu mai le 4 tausaga, e tatau ona toe gauai atu i le manatu e tali tonu le tali i le soifuaga o le tagata maʻi i lona atoaga. Afai e te mulimuli ma le faʻamaoni e mulimuli i mataupu uma e patino i tagata e maua i le maʻisuka, ona e le popole ai lea i le oti vave.

E taua le malamalama i le mea moni e tele ituaiga insulin. O le mea lea, e tatau ai le feutagaʻi ma le fomaʻi, o ai o le a mafai ona fautuaina pe o le a le ituaiga o fualaau faasaina e tatau ona ave. E tusa ai ma le fuainumera o injections i le ao, e tatau foi ona e maua le manatu o se tagata tomai faapitoa. Ina ia malamalama i le tele o latou ola ma le maʻisuka ile inisalini, e tatau ona e mafaufau i faamatalaga uma o loʻo i luga. Afai o le fualaau o le vailaʻau e filifilia saʻo ma o loʻo ola pea le soifua maloloina ma ola maloloina, ona maua ai lea o avanoa uma e fiafia ai i le tele o tausaga o le ola atoa.

Le taua o le gaioiga faaletino

O le tele o mea e aʻafia ai le ala o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. E mautinoa lava le faigata ona taʻu atu pe o le a le tele o latou nonofo faatasi ma ia, talu ai ona o tulaga taʻitasi e iai ona uiga. Ae o i latou e fuafua e faalautele o latou tausaga e tusa lava pe leai se inisalini i totonu o le tino e tatau ona gauai faapitoa i le gaioiga faaletino. O se tasi o faafitauli ogaoga o le maʻisuka o le mafiafia o le toto, lea e le mafai ona faʻasalalau masani i totonu o vaa ma capillaries. O mamafa e mafua mai i faʻamalositino faapitoa e fesoasoani e faʻaleleia atili ai lenei tulaga.

Afai e te faʻapipiʻiina le tino (e aunoa ma le faʻanoanoa), ona faʻalauteleina lea o le lagona o le tino i le inisalini, ma o le a faʻaitiitia ai le maualuga o le suka o le toto. O le mea lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga I), o se olaga ola malosi e faigofie.Ina ia faʻaalia oe lava i le tulaga saʻo, o le taamilosaga filemu, savali i le paka (vaʻa faʻaleleia e faʻaleleia le tafe toto) ma faʻamamaina, o le mea autu o le gaioiga, e talafeagai. I le taimi lava e tasi, o faatinoga e le tatau ona faʻamalosi ma mamafa, e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto suka. E tatau ona faia ma le faʻamaoni ma le tumau.

Afai mo nisi mafuaaga na ou feagai ai ma se avega taua, ona tatau lea ona faatulaga le maualuga o le suka i totonu o le toto, e tatau ona 'ai e le itiiti ifo ma le 10-15 kalama o gaʻo i le 30-45 minute (ao faagasolo le galuega).

Vaega o le maʻisuka ituaiga II

Muamua lava, e tatau ona e iloa o lenei ituaiga o maʻisuka e maua i le 90% oi latou uma na feagai ma le faʻafitauli o le gaosia saʻo o le inisalini i le tino. E taua foi le malamalama o le i ai o se siakiina o loo i ai le tele o mafuaaga e faitau ai i le tele o tausaga o le ola malosi.

O le mea moni, afai o tatou talanoa e uiga i le tele o tagata maʻi na maua i le maʻisuka e aunoa ma se togafitiga e le amanaia ia mataupu faavae o se olaga ola maloloina (faataitaiina o le ulaula, ava malosi, gaioiga), e talafeagai le talanoa i le 7-12 tausaga talu ona amata le maʻi. O le numera o tausaga na ola ai ma le le amanaʻiaina atoatoa o auala lelei e mafai ona umi, ae i soo se tulaga lava o se auala e maualuga lona tulaga lamatia. O le mea lea, o gasegase o loʻo faʻamoemoe e vaai i le goto o o latou aso i le vave e mafai ai ona talanoa i se fomaʻi.

Ae afai e te vaʻai i le tele o lou ola i le maʻisuka ituaiga 2 ma se auala talafeagai i le aʻafiaga o le faʻamaʻi, o le ae iloa ai e masani lava o tagata e feagai ma lenei maʻi e leai ni faafitauli i le umi o le matua. Ae le gata i lea, o se taunuuga talitutusa e mafai ona na o le faʻamalosia o le tino ma le lelei o meaai paleni.

O le umi o le maʻisuka ituaiga 2 e aʻafia foi i le i ai o faʻafitauli, faʻapea foi ma le matua na tupu ai le maʻi ma le itupa maʻi.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

Faatasi ai ma lenei faamai, o meaʻai talafeagai e taua i le togafitiga. Afai e te gauai i le mea moni, pe toafia tagata e nonofo i le maʻisuka, ae le o le mulimuli i se meaʻai, ona mafai loa lea ona tatou manatu e tatau ona e aʻoaʻo e 'ai lelei. A le o lena, o le a faʻamalosia le tagata maʻi e feagai ma faafitauli faʻafitauli i le tino o le totoga ma, o se taunuuga, o le le lelei o nisi totoga. O le mea moni, o tagata uma na faʻalogologo i se faʻafitauli matautia e pei o le maʻisuka, e lamatia tele, mumusu e pulea meaʻai ma tuʻuina atu naʻo le tulaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tupu se vae o le maʻisuka e avea o se taunuuga o le fueina o toto toto (e aliali pe a uma le 15-20 tausaga o ola ai i le faʻamaʻi). O le taunuuga o lenei siama o le gangrene, lea e mafua ai ona ola i le 2/3 o maliu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, e tatau ona sili atu le taua o taumafa tatau.

I le pasene, o elemene o le mea saʻo e tatau ona pei o lenei mea: o gaʻo mai le 50 i le 60%, 15-20% o palatini ma le 20-25% o gaʻo. I lenei tulaga, e tatau ona i ai meaai e aofia ai gaʻo vailaʻau (starches) ma fiber, lea e talafeagai mo le vave oso aʻe o le glycemia pe a uma se taumafataga.

Malamalama pe o le a le maʻisuka, o le a le tele o latou ola ma le auala e 'ai ai i se faʻamaʻi, e taua le gauai atu i se autu e pei o le protein i totonu o meaai i aso taitasi - e tatau ona i ai i le ratio 1.5 g mo le 1 kg o le mamafa. Afai o le maʻisuka e ave i meaai e aofia ai le tele o fuatini o le polotini, ona mafai lea ona e feagai ma se faafitauli matuia e pei o le faaleagaina o fatugao.

Ae o gaʻo, e tatau ona avea ma fua o laau. I lenei tulaga, e taua le aua nei galo le maualuga o le cholesterol i le toto ina ia le sili atu i se faailoga taua. O le mea lenei, o lona uiga, o se tasi o sini autu o le taumafa.

Faʻaauau aafiaga i le faʻamaʻi

O le mea moni o fanau, tagata matutua ma tagata matutua o loʻo ola i le maʻisuka ua sili atu ona afaina i se fuafuaga faʻataʻitaʻi ma le soifuaga lautele.

O le mea moni, o le maʻisuka e leai ni faafitauli faʻapitoa i meaʻai, o le mea autu o le manatua lea ma pe faʻapefea ona 'ai, faʻapea foʻi le fuaina o le toto sugar ao leʻi fuafuaina le fua o le insulin. Faatasi ai ma lenei auala, o se tamaititi o loʻo feagai ma se faʻafitauli le lelei e pei o le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia se olaga malosi ma faamalieina.

O le fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasiga o le tau faasaga i le maʻisuka e aofia ai le faʻaauau pea ona galulue faʻatasi ma fomaʻi (tausi maʻi ma le endocrinologist). E taua le masani o oe e siakiina pea le maualuga ole maualuga ole suka toto ma ia lelei ona totogi mo le kulukose i aso uma. O se vaega taua lenei o le soifuaga oi latou e tatau ona tau le maʻisuka.

E taua foi le puipuia oe lava i taimi uma mai le atuatuvale, lea e tau atu i le faasaolotoina o hormones ma, o se taunuuga, o le faasaoina o le suka toto. Ia, o le mea moni, o se taimi e manaʻomia ai le faia o suʻega e iloa ai le maualuga o le cholesterol i le toto (e le tatau ona sili atu i le 200), mataʻituina le toto ma faʻaosoina se kuata HbA1c kuata.

O lea, aotelega, e mafai ona tatou faia se faaiuga manino: i le tulaga oi ai nei o vailaau e leai se mafuaaga taua e fefe ai pe a mafaufau i le tele o latou ola ai i le maʻisuka. O le iloiloga o le tele o tagata oe na faʻaauau le faatoilaloina o lenei faʻamaʻi ua iloa ai e mafai ona maua se olaga umi ma umi.

Tuua Lau Faamatalaga