Faailoga mo le suʻeina o le toto mo le inisalini

O le a le mea o faʻaalia i le suʻega insulin? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina. Aisea e tatau ai i se tagata o loʻo le maʻi i soo se mea ona pulea le mea o loʻo aofia i totonu ole vaega ole inisalini ile toto? O le mea moni e faapea o lenei mea e faigofie ai ona iloa vave faailoga muamua o faʻamaʻi tuga e ono faʻaleagaina ai le lelei o le olaga o se tagata. O se suʻega ole inisalini ole taimi e mafai ai ona e mauaina ni toilalo ile taimi e faatonuina ai togafitiga talafeagai.

O le inisalini o se hormone popo ma e taua tele. O lenei hormone na maua ai le faagasologa o le felauaiga o meaʻai i sulu o le tino. Faafetai i le inisalini i le tino o le tagata, e mafai ona faatumauina le paleni aupito sili ona lelei o gaʻo. O lenei hormone e gaosia i le auala o le cyclical, o lona maualuga i le toto e masani ona tulaʻi pe a uma ona 'ai meaai. O nisi faʻamatalaga e uiga i le auiliiliga mo le inisalini, faʻapea foʻi ma le faʻamatalaina o taunuuga o le a talanoaina i lalo.

O le a le mea mo?

O le inisalini o se vailaʻau o loʻo i ai le natura o le palatini ma e gaosia mai i ni mea faʻapitoa o le palacreatic enzymes. O le gaosiga o lenei vaega e faʻatatau tonu i le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto. O le suʻesuʻega autu ole suʻega o le inisalini o le faʻamaonia ma le mataituina o le aoga o togafitiga o le maʻisuka.

E iloa lelei o le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga lea e muta ai le masani o le kulukose i totonu ole tino o le tino. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e le mafai e le tino ona faʻaaoga le kullukose e avea o se punaoa malosi, e mafua ai le tele o faʻalavelave matuia i le faʻaogaina o ituaiga eseese.

E le gata i lea, o le suʻeina o le toto mo le inisalini e mafai ai ona faʻavaeina le gata o le atinaʻe o le maʻisuka, ae faʻapea foi lona ituaiga. O le mea lea, i le tulaga e le maua mai e le nuanua le homoni i le aofaiga e tatau ai mo se tagata, o se faamaʻi o le ituaiga muamua ua faia. O se ituaiga o maʻisuka e faʻalagolago i le insulin-totoina pe a itiiti ifo ma le luasefulu pasene o le aofaiga manaomia o lenei hormone e gaosia i le tino. I nisi o tagata gasegase, o le inisalini mea e leʻo suia, ma o lona maualuga e mafai ona siʻitia le tele, ae i le taimi lava e tasi, e le mafai ona puipuia ia sela o le tino i lenei elemene. O se taunuuga, o le maʻisuka ituaiga 2 e atiaʻe.

O le suesuega o le inisalini o le a fesoasoani e iloa le faʻamaʻi i se taimi talafeagai.

O le mea lea, o le maʻisuka o se faʻamaʻi ogaoga tele ma o faʻafitauli nei e mafai ona tupu e faʻafeteina lona talaaga:

  • Maʻi maʻi fatu lilo.
  • O le tupu o le retinopathy o nisi taimi e oʻo ai i le faʻapouliuli.
  • Polyneuropathy.
  • Le lava galuega tau fatuga.
  • Faʻailoga faʻapitoa e oʻo i le atinaʻeina o gangrene ma isi.

Avanoa o aʻafiaga o le maʻisuka e matua ogaoga, e taulai faapitoa atu i le vave iloa o lenei maʻi. O le mea lea, afai e faʻamautuina i le taimi e maua ai le maualuga o le inisalini ona o le maʻisuka, ona avea lea o auala muamua i le tulaga o se taumafa faapitoa ma le aoga faaletino e fesoasoani ai e taulima le maʻi. O se taunuuga o le faʻaaogaina o auala ua taua i luga, e mafai ai e se tasi ona ausia le faʻamautuina o le mamafa o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻafouina o le metabolism o le carbohydrate e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau.

Faailoga mo suʻega insulin

I le avea ai o se tulafono, latou te faatonuina se auiliiliga mo le initaneti o le inisalini i totonu o le toto e avea o se vaega o se suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ina ia maua ai le maʻisuka, ma, i le faaopoopo atu, pe a iai ni masalosaloga o le tele o isi maʻi o le endocrine.

O tagata e vaʻaia ma le totoa lo latou ola maloloina atonu latou te maitauina lelei uiga. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ina ia mafai ona ia faia se suʻesuʻega mo inisalini. O mea nei e tatau ona mataala ai le tagata i lenei mataupu:

  • Suiga matuia i le mamafa o le tino i soʻo se itu e faasaga i tua o le tausisia o meaai masani, faatasi ai ma le maualuga o le gaioiga faaletino.
  • O foliga mai o se lagona o vaivaiga ma le vaivai.
  • I le taimi o le faaleagaina o le paʻu, o manuʻa e malolo lemu.

E faʻapefea ona faia se suʻega insulin?

Auala e faʻatino ai

E lua auala e faia ai lenei auiliiliga:

  • O le muamua auala ua taʻua o le "fiaai i le fiaai," lea e toso ai se tagata maʻi i luga o se manava gaogao. E le gata i lea, e le itiiti ifo ma le valu itula e tatau ona e alu ese mai le taimi o le taumafataga mulimuli ao leʻi suʻeina. Mo lenei mafuaaga, o lenei auala ua faʻatautaia mo le taeao.
  • Glucose toleni test. I le taimi o lenei suʻega, o le suʻega o le suʻega e muamua tuʻuina atu le 75 mililiters o le kulukose e inu ai, mulimuli ane e tatau ona ia foai toto pe a uma le lua itula.

Ina ia mafai ona maua faʻamaumauga sili ona saʻo i suʻesuʻega i nisi o tulaga, e manatu e talafeagai e tuʻufaʻatasia uma ia suʻega e lua. Ina ia faia lenei mea, e tuʻuina atu e le tagata gase mea e ola ai mo le suʻeina faalua: i luga o se manava gaogao i le taeao, ma a maeʻa le suʻega muamua, e inu e se tagata le kulūkose, ona toe faia lea o se isi suʻe toto pe a uma le taimi tatau.

O le faia o se suʻega tuʻufaʻatasia e mafai ai ona maua se ata auiliili ina ia mafai ai ona maua le faʻamaoniga sili ona saʻo. Ae peitaʻi, mo suʻesuʻega faʻasaʻo e masani ona lava naʻo se "suega o le fiaai".

E faʻapefea ona faia se suʻega insulin?

Sauniuniga

Ina ia mafai ona saʻo le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona saunia lelei mo le foai atu o le toto mo se faʻataʻitaʻiga. O le mea lea, o sauniuniga agavaa e aofia ai le tele o mea nei:

  • O meaola faʻapitoa e tatau ona faʻamautinoa i luga o se manava gaogao. O lona uiga, e faʻasaina le 'ai pe inu i le valu itula aʻo leʻi tuʻuina atu le toto.
  • E manaʻomia se suʻesuʻega ao lei amataina se vasega o togafitiga pe a uma le vaiaso e tasi pe a maeʻa. I le tulaga e le mafai ona faʻavevesi le auala o togafitiga, e fautuaina e talanoaina lenei mataupu ma le fomaʻi, talu ai o le tele o vailaau faʻasaina e mafai ona aʻafia ai le iuga.
  • I se tasi aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e faʻamaeʻaina oe lava i le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le faʻamalosi o le ava malosi ma le faʻamalosi tino faaletino.
  • I le faia o se suʻesuʻega auiliili, ua fautuaina e tatau ona faia le toto aʻo leʻi alu mo se suʻega ultrasound poo se leitio.

O le fuataga o le auiliiliga mo le inisalini o loo tuuina atu i lalo.

Totogi

Afai o le toto sampling e faia i luga o se manava gaogao, ona tatau lea i le masani ole inisalini mea e aofia ai le 1.9 i le 23 micrometers i le milliliter o le toto. O nei fuainumera e moni mo tagata matutua. Mo tamaiti, o le masani o le a laʻititi laʻititi ma, e pei o se tulafono, e tupu mai i le 2 i le 20 micrometers i le milliliter o le toto. I fafine i le taimi o le maitaga, o le masani ole inisalini e aofia ai ile 6 i le 27.

O a mea maualalo maualalo o loʻo talanoa ai?

O le faʻamatalaga o le inisalini e tatau ona faʻatinoina e se fomaʻi agavaa.

I tulaga e faʻaitiitia ai le masani o mea o loʻo i totonu o lenei hormone, latou te talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O faʻamatalaga muamua o le falemaʻi o loʻo lipotia ai le le atoatoa o le hormone o faailoga nei:

  • O le atinaʻeina o fatu faʻamalologa.
  • E le o se lagona le mautonu o le fiaaai.
  • O se lagona o le mago i totonu o le gutu ma se lagona faifaipea o le fiainu.
  • Faateleina le vevesi.
  • Faʻalavelave masani.

O le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone i le tele o tulaga o loʻo taʻu mai ai le faʻapopituitarism, o se tulaga e faʻalavelaveina ai le pito o le endocrine.

Tulaga maualuga

I le tulaga o le maualuga o le inisalini e faateleina - e le o taimi uma e taʻu mai ai se faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e pei ona taua i luga, o le maualuga o le maualuga o lenei hormone o le masani lea i le taimi o le maitaga.

Ae faʻapea foi faʻalauiloa ile inisalini i le amataga o le atinaʻe o le maʻisuka e le o le insulin, o se tasi lea o faailoga autu o faʻamaʻi. E le gata i lea, o lenei hormone e faʻapupulaina i le insulinoma, o lona uiga, i le i ai o se maʻi o le pancreatic ma le Itsenko-Cushing syndrome, faʻapea foʻi ma le gasegase. E masani ona tupu o le faateleina o lona taua o loʻo mataituina e tusa ai ma le talaaga o le gaʻo ma le faʻamaʻi o le ate.

I le faaiuga

O le mea lea, o le faia o se suʻega toto e fuafua ai le aofaʻi o le inisalini o se suʻega faʻamaonia sili ona taua. I le tulaga e maualalo tele lona tulaga masani, e mafai ona taʻu mai ai le fausiaina o le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka. I le amataina o le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma le tele o isi tulaga maʻi, tulaga o le inisalini, i se isi itu, o le faateleina. E tatau ona manatua i le mafaufau o se faʻamalamalamaga faʻamaonia o fua o fuagafanua e mafai ona faia e se fomaʻi faapitoa. Ma afai e iai se masalosaloga a se tagata o le maua o le maʻisuka, e tatau ona vave alu mo se suʻega faafomaʻi. E masani ona fesili tagata pe o le a le ituaiga insulin e suʻeina? Ua matou taliina lenei fesili.

O le a le mea o faʻaalia i le suʻega insulin?

Mo le taimi e iloa ai le maʻi, e tatau i se tagata ona mataʻituina le soifua maloloina ma faʻalogo i faailo o le tino.

Ole laʻititi ole maʻi e fesootaʻi ma le susu poʻo le sasaina e tatau ona mafua ai se asiasiga i le fomaʻi.

O le filifilia o le suʻega suʻe o le a fesoasoani i le fuafuaina o feeseeseaiga i le toto, ma le malamalama o le inisalini masani i totonu o le toto o le a fesoasoani ia te oe e amata togafitiga i le taimi ma faʻamaonia lou soifua maloloina.

Aʻo leʻi amataina le faʻataʻitaʻiga, e matua faʻasaina le gasegase o meaʻai, o le mea lea e maua ai le gaʻo-o loʻo i ai ni oloa e faʻaopoopoina ai le hormone masani i totonu o le tino.

Afai o le inisalini e le o manatu i ai, o le maʻisuka ua maua, pe afai e maualuga le maualuga, e leaga pe leaga i le totoga glandular.

O le inisalini o se mea faʻalavelave lea e aofia ai i vaega e pei o:

  • gaʻo gaʻo
  • gaosia o le protein,
  • suauu gaʻo
  • faamautuina o le malosi o le malosi i le ate.

O le inisalini ei ai sona aafiaga tuusaʻo i le kulukose o le toto. Faafetai ia te ia, o le aofaʻi sao o le kulukose e ulufale i totonu o le tino.

Faailoga mo

O se suʻesuʻega o le a fesoasoani e iloa ai faʻafitauli e fesootaʻi ma le inisalini. E masani ona fautuaina mo le togafitia o le maʻisuka poʻo fafine ua maitaga, ina ia faʻamautinoa ai le lelei o le maʻitaga.

Faailoga mo le auiliiliga:

  • o le i ai o ni uiga e iloa ai le hypoglycemia (moe, gasegase faifaipea, tachycardia, fiaai faifaipea, feoai ma le valea),
  • maʻisuka, ina ia iloa ai lona ituaiga,
  • ituaiga 2 maʻisuka, ia iloa le manaʻomia mo le inisalini o inisalini,
  • mala o le pancreatic
  • siakiina o neoplasms i le totoga glandular,
  • pulea le faʻaalia o toe faʻafoʻi i le taimi o le faʻasologa.

O suʻega mo le suka e tatau ai ma le mamafa o le mamafa ma le faʻamalositino masani, o se lagona o le matutu ma le fiainu i le gutu, le mago tele o le paʻu, foliga vaaia o lagona tiga i genital, limbs, ma le fausiaina o maʻi le faʻamalolo.

Afai o le tagata gasegase e le itiiti ifo ma le tasi o nei faʻaʻailoga, o se mea manaʻomia lenei mo le asiasi atu i se fomaʻi maʻi poʻo se endocrinologist.

O le a le uiga o le vavaeeseina mai le masani?

O se suiga i le maualuga o le hormone i se auala tele e mafai ona aʻafia ai e le gata i faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi ma uiga o le tino.

O mafuaʻaga autu mo le faateleina o:

  • sili atu le malosi faaletino ma le gaioiga faifaipea, e manaʻomia ai se manaʻoga faaopoopo mo le kulukose,
  • faaumiumi le faʻaalia i le atuatuvale ma le atuatuvaletulaga le mautonu mafaufau-lagona,
  • afaina o le ate, hepatitis o ituaiga eseese, faʻatasi ma le hyperinsulinemia,
  • suiga o le tino i musika,
  • maʻi o le pancreatic
  • mala o le endocrine,
  • faʻalavelave o le pituitary gland,
  • vevela vevela,
  • suiga e le mafai ona suia i totonu o fusi o le totoga o le glandular,
  • o le i ai o kala i totonu o le ovaries.

O maualuga maualuga o le hormone e taofia ai le mamafa o le mamafa. O le tulaga e faʻaalia o ia lava o se lagona faifaipea o le le lava, fiaai, faʻalavelaveina o vae ma le leʻoloa.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, o le tagata maʻi ua maua i le maʻisuka malosi. O nei suiga e faʻaalia ai le leaga o le faatinoga, lea e ono faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

Ae peitai, o le faaitiitia o le fua faatatau e le o taimi uma e fesootai ai ma le i ai o le maʻisuka. O nisi taimi e mafua ona o se olaga le galue, o le taumafa tele o fualaau suamalie ma falaoamata, lea e aʻafia ai le galuega a le totoga glandular, le malosi o le mafaufau ma le mafaufau ma le i ai o se faamai pipisi.

Ina ia mafai ai ona iloa se faʻamaʻi e mafua mai i se suiga matuia i le tala faʻasolopito, o le inisalini faitau e faasaga i tua o le kulukose ma isi suʻega e tatau ona mafaufau i ai.

O se faʻataʻitaʻiga lenei o le filifiliga lenei:

  • ituaiga 1 maʻisuka e maualalo ile inisalini ma maualuga le suka,
  • ituaiga 2 maʻisuka - suka maualuga ma insulin,
  • tumo o le gland - o se maualuga o inisalini ma le afa o le suka.

Faʻamatalaga vailaʻau faasaienisi lauiloa i luga o galuega a le inisalini i le tino o le tagata:

O fea e mafai ona ou liliu i ai ma pe fia?

O le siakiina o le inisalini e faʻamatalaina e se gastroenterologist, endocrinologist poʻo le fomaʻi.

O loʻo faʻatinoina i totonu o se fomaʻi faʻapitoa o loʻo i ai se suʻega faapitoa ma suʻesuʻega. I le talosaga a le kalani, e mafai ona tuʻuina atu le auʻiliʻiliga i totonu o le nofoaga autu mo suʻesuʻega e aunoa ma se faʻamatalaga.

Ole tele o falemaʻi laisene ua ofoina atu auaunaga ole suʻega insulin. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e fautuaina oe e suʻesuʻe ma le totoʻa le lisi o tau ma faamasani oe lava i tau. O le tau maualalo e 340 rupu. I nisi o nofoaga o suʻesuʻega, e oʻo atu i le 900 rubles.

O le tau o mea taumafa e aofia ai i le tau o auaunaga. O le tau o le eseesega e faalagolago i agavaa o le au fomaʻi ma le tulaga o le falemaʻi. Faʻafetai i tupe faʻaalu mo penisione, tagata ei ai manaoga faʻapitoa ma isi vaega o tagatanuu i nisi o falemaʻi, e mafai ona e maua se faʻaitiitiga i le faʻasalaga o le hormone.

Tuua Lau Faamatalaga