II Tauvaga faavaomalo o suʻesuʻega ma galuega fatuga a tamaiti aʻoga Amata i le saienisi

O le faʻamamafa faʻapitoa - faʻapuʻupuʻu e pei o le GI - ua avea o se manatu masani e faʻaaogaina, lea e leʻo pipii ai le ipu: "Faʻafitauli tau le soifua maloloina? Ma na faʻatatauina e le GI? "," E le mafai ona e aveesea le mamafa? Ia, e saʻo! Faatasi ai ma oloa e iai GI tele, o le a le gau o le mamafa?! " E le o se mea e ofo ai le toatele e amata ona lagona le leiloa i le olaga pe afai latou te le o talanoa lelei ma le GI mamana o le ua faatumulia le mafaufau o se tagata i aso nei. Masalo o le taimi lenei e faamasani ai i lenei masini uiga ese Mr. X, faʻaofi i ai fasi laau i totonu o uili o la tatou fealofani. O le mea lea, ina ia mafai ona faatumuina le avanoa i le malamalamaaga oi latou e le masani i faʻamatalaga faʻapitoa o oloa, o le a faʻamatalaina i le matou faʻailoga pe o le a le tele ma le tele o le GI e taua mo le faatumauina o le soifua maloloina ma le mamafa.

Glycemic Food Index: o le a le mea ma le a le mea e fuaina

I le gagana matutu o Wikipedia, o le fuainumera glycemic o "se faailoga o le aʻafiaga o mea taumafa pe a uma ona 'ai i le kulukose o le toto." O lona uiga, faatasi ai ma le fesoasoani a le GI, e mafai ona e iloa pe faʻafefea vave ona maua e le tino le gaosiga vave poʻo le gaosiga o gaʻo mai a tatou meaʻai, ma e tusa ai ma lea, faateleina le maualuga o le suka. O le faasinomaga o le fuainumera ua fuafuaina i iunite o le 0 i le 100. O le maualuga o le faasinoupu, o le saoasaoa o le meaai ua afaina, liliu atu i le kulukose, ma le vave ona tatou fiaai.

Suesuega faafomaʻi e faamaonia ai le lelei o se taumafataga e maua ai se mea taua o mea maualalo o le GI carbohydrates i le tau faasaga i "ituaiga o gasegase o le malo" e pei o le oona, diabetes, allergies, faamai o le cardiovascular system ma e oo lava i nisi o neoplasms.

O le faaupuga GI na faʻaalia i tusi faʻapolofesa i le faaiuga o le seneturi talu ai. Talu mai lena taimi, o le tele o suʻesuʻega ua maeʻa ona faʻamaonia ai le lelei o se taumafataga ma se mea taua e maua ai le maualalo o le faʻasologa o le gaʻo i totonu o le taua faasaga i nei "faʻamaʻi o le faʻalapotopotoga" e pei o le oona, diabetes, allergies, faʻamaʻi o le cardiovascular system ma e oʻo lava i nisi o neoplasms. O le fiafia i le GI ua matua tupu tele i nisi o atunuu Europa o lona tulaga o loo faailoa mai i luga o le afifi meaai!

Faʻaaogāina o le malamalama e uiga i le faʻasologa o fuainumera o oloa

O le maualuga o le suka (glycemia) e faʻalagolago uma lava i le aofaiga ma le ituaiga o meaʻai gaʻo tatou te faʻaaogaina, o le malamalama o le GI e faʻatagaina oe e pulea le maualuga o le glycemia, e puipuia ai le gasegase e tupu mai - pe a tele naua le suka i totonu o le toto. I le uma, o le maualuga o le glycemia e aʻafia ai le soifua manuia, tulaga faʻaletino ma le mafaufau o se tagata, i luga o le tuinanau, e le o taʻua le aʻafiaga i le soifua maloloina "i le umi". I se faaupuga pupuu ma le faigofie: afai tatou te le mananao e fetaiai ma le tele o faamaʻi pe a mavae sina taimi, o le aso nei e tatau ona tatou tausia le GI o mea tatou te 'ai.

Ina ia faafaigofie ia te oe le fatuina o se lisi lelei, ua saunia e la matou faitotoa se laulau o faʻamatalaga matala o oloa, lea o le ae mauaina i le pito o le tusiga. E faigofie lava mea uma: o le faʻaitiitia o le GI o se oloa, o le sili atu ona lelei. A uma mea uma, o meaai faʻatasi ai ma le maualuga o le faʻasologa o igoa o loʻo i ai faʻamalosi gaʻo faigofie faigofie, lea e vave ona faʻaaogaina, ma o le mea lea o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le a faʻapouliuli foi, lea e oʻo atu ai i le hypoglycemia. E tupu lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a uma ona faʻaaoga popcorn. E ui lava o meaʻai e maualalo ma maualalo le GI o loʻo faʻagasolo malie, ma o le toto toto e alu malie malie, sina.

Meaʻai Maualalo GI

O le faavae o se taumafa maualalo-GI o salama o fualaau faisua ma fualaau 'aina, legumes, cereal atoa o fatu o loʻo tumu i fiva, granola ma fualaau mama, ma nati. Afai o falaoa, ona maua lea o le falaoamata atoa o le saito atoa. Mo le taumafataga o le aoauli, e aoga le kukaina o le lanumumu, vao vao po o le lanu enaena, pasta mai le saito o le saito, buckwheat poʻo le falala, legumes: chickpeas, lentils, soy. O fualaau faisua, pasta, o falaoamata e tatau ona kuka i le setete o Al dente (pe a tumau pea le malosi o oloa, e leai se taimi e kuka ai. O lenei tikeri o le sauniuni o le pasene, aemaise lava, e mafai ai ona e 'ai tele ma aua le gaʻo.

Faʻailoga e aʻafia ai le Glycemic Index

Ina ia mafai ona iloilo lelei le tikeri o le fuainumera o le oloa, e tele mea e tatau ona amanaia, talu ai o ituaiga suga (faigofie pe faigata), o le vailaau vailaʻau o gaʻo, ma mea o lo o gaosi ma gaʻo i totonu o le oloa e aafia ai le saoasaoa o le nutimomoia o meaai ma, e tusa ai ma le maualuga o le suka i totonu o le toto. , paleni, ma e oo lava i le tikeri, vevela, taimi vevela togafitiga o meaai. O lea la, o vaega autu nei e aʻafia ai le tikeri o faʻamaumauga o oloa:

Glycemic avega ma lona aafiaga i le suka o le toto

Ae peitai, o le maualuga o le faateleina o le suka toto e le gata e faalagolago i le GI ua iloa nei, ae o luga foi o le gutu lauulu, ae o le GG - ia tatou taʻua o (GL-glycemic load) -o le glycemic load (poo le avega - e pei ona sili ona lelei). Na ia talanoa e uiga i le tele o meaʻai i gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o loʻo i ai le tele o mea taumafa e iai le GI tutusa, ae i ai se eseesega o meaʻai gaʻo, o lona uiga o le toto maualuga o le suka o le a itiiti ifo pe a uma ona faʻaaogaina se oloa e maualalo ai le gaʻo gaʻo.

I le faaopoopo atu i le GI, o tagata atamamai e iloagofie le GG - o se avega glycemic, lea e aʻafia ai foi le suka toto. Afai o GI e faʻaalia pe faapefea ona avea vave gaʻo gaʻo ma glucose, ona faʻaalia lea e le GG le tele o le kulukose i le toto.

GH e fuaina i le auala lenei: o le aofaʻi o meaʻai o loʻo i totonu o le oloa i le kalama e faʻateleina e le GI ma vaevaeina i le 100. O le iʻuga, matou te maua le tilotilo i le GI 72, ae na o le 4 g o gaʻo i le tasi ogatotonu, e maualalo GG - na o le 3: (4 x72 ): 100 = 2.88. O le mea lea, o le suamalie i le faʻamaoni e le faateleina ai le suka o le toto. E le mafai ona e fai atu e uiga ile faʻi o le mamafa tutusa, ma le GG o le tusa ma le 12, e ui lava o le glycemic index of bananas e maualalo ifo nai lo talofa: 52 e oʻo i le 72!

O le faauuga o le GH i mea taumafa i tulaga tau soifua maloloina e faapenei:

  • maualalo laʻititi - itiiti ifo i le 10,
  • ala - 11-19,
  • maualuga - sili atu i le 20.

O le mea moni, e le faigofie le faʻatulagaina o le lisi sili ona lelei e faʻatatau i le GI ma le GG ua uma ona iloa. Ma le isi, e tatau ona tatou manatuaina o le oloa lava e tasi, e 'ai i taimi eseese o le aso, e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le suka toto. Ae o le soifua maloloina, o se tino matagofie, o le tino o le tino ma foliga susulu, o le avanoa e tumau ai talavou ma malosi mo se taimi umi, vaai atu i fanau a lau fanau, ma atonu o fanau a fanau a fanau a fanau e le aoga le taimi ma mulimuli ane filifili po o le a, pe faapefea, pe faapefea, manaomia ona 'ai? E aoga i ai. Ioe e aoga!

TULAGA FAATINO I LE FAAMAONI I LE VAEGA GLYCEMIC INDEX ON HEALTH

O le tele o taimi, e aofia ai ma a matou potuaoga, ua matou faʻalogo o le soifua maloloina o le mea taua lea i le olaga o soo se tagata. I le faalogoina o lenei fasifuaitau, na ou fesili ai i oʻu matua e faamatala atili mai ia te au, ona fautuaina lea o aʻu e loʻu tama ou te tilotilo atu i la tatou "Faʻamatalaga tifaga o le gagana Rusia na teuteuina e D.N. Ushakova. " Na ou mauaina se faauigaga i le lolomifefiloi: O le soifua maloloina o le tulaga masani lea o se tino e lelei ona galue, e le atoatoa. Ua tuuina mai e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le faamatalaga lenei: o le soifua maloloina o se tulaga o le atoatoa o le tino, mafaufau ma le vafealoaloai, ae le na o le leai o faamaʻi ma faaletonu faaletino. E le o upu uma sa manino ia te au, ae sa ou iloaina o lenei mea e sili ona taua. Le soifua maloloina ma le umi ma le lelei o le olaga, o le faatinoga o tatou taitoatasi. E ui lava i lenei taua, e le o tamaiti uma ma tagata matutua foi e mafaufau i ai sei vagana ua i ai ni faafitauli tau soifua maloloina. E faapefea ona tatou mataʻituina lo tatou ola maloloina? E tāua tele le togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi, ae sili atu ona saʻo le taumafai e taofi i latou mai le faʻaalia. I se talanoaga ma oʻu matua, na ou iloa ai o mea tatou te 'ai e taua i le tausisia o le ola maloloina. Na fai mai Tama o le tele o saienitisi o loo aafia i lenei mataupu, tuufaatasia o laulau o mea taumafa ma faatusatusa vaega eseese o le lalolagi ma o latou uiga masani o meaai.

Na ma matauina ma oʻu matua o le numera o le mamafa o tamaiti o loo ola ae e masani ona le afaina i faamai, ae o le le paleni. Saienitisi faapitoa le au suʻesuʻe faasaienisi i meaʻai. Ou te malamalama e mafai e saienitisi ona faia ni fautuaga, ae e tatau ona tatou mataituina meaʻai tatou lava. Na amata ona ou fiafia, ma na ou filifili ai e suesue lenei mataupu - pe faapefea ona afaina la tatou soifua maloloina ona o meaʻai.

O lea sa ou filifili ai e faia se suesuega lea na matou filifili ai:

Sini o suʻesuʻega - gaʻo.

Suʻega suʻesuʻe - le aʻafiaga o gaʻo i le soifua maloloina o tagata.

Mafaufauga: Afai tatou te iloa le aafiaga o gaʻo i le soifua maloloina o le tagata, o le a tatou faʻalatalata atu i le faʻatulagaina o meaʻai i le gasologa o le aso.

Sini suʻesuʻega - saili pe o le a le aʻafiaga o mea taumafa o loʻo i ai gaʻo i le soifua maloloina o tagata.

Galuega:

Suesue tusitusiga i lenei mataupu

Aotele le meafaitino pe a uma ona talanoa ma tamaiti o le vasega

Faʻataʻitaʻi le BMI mo tamaiti aoga i la matou vasega

Faia ni suʻesuʻega i aʻafiaga o meaʻai eseese i luga o le suka

Saunia le Meaʻai mo le Soifua Maloloina

Faia ni fautuaga aoga.

Metotia suʻesuʻe

suesuega o tusitusiga i luga o lenei lomiga,

saili ma auiliiliga o faamatalaga i le Initaneti,

Suʻe le mamafa

1.1. Faʻamaumauga o le tino

O se vaega o fomaʻi Rusia mai aai eseese (e aofia ai Moscow, Krasnodar, Novosibirsk, Samara, Yekaterinburg, Kazan, Tyumen, Krasnoyarsk, Yaroslavl, Khabarovsk, Nizhny Novgorod) na faia se suʻesuʻega tele (sefulutasi tagata) e suesue i le tufatufa atu o le mamafa o le tino i le talavou i le 12 i le 17 tausaga i le teritori o lo matou atunuu. Na faaalia mai i le va o teineiti, e 7.7% le mamafa ma e 1.6% le aofaʻi o meaʻai, ma o tamaititi na sili atu le leaga: o le mamafa i le 11.2% ma le gaʻo i le 2.5%. Ua faailoa mai ai foi vaega taua e tolu lea e aafia tonu ai le mamafa o tamaiti: o se olaga e le taua, o le le paleni o meaai ma amioga leaga.

O le mamafa o tamaiti e feagai ma faigata faʻaletonu ma agafesootai. Mo i latou o loʻo mamafa tele, e sili atu ona faigata le faia o uo, e masani ona lauiloa o le paie ma lemu. E masani ona i ai ni faafitauli i amioga ma aʻoaʻoga, ma le faʻaititia o le tagata lava ia, lea e masani ona faia i totonu o le taimi o le talavou, e mafai ona tumau i le olaga atoa. O le mamafa o tupulaga talavou e masani ona feagai ma faafitauli faafomaʻi. Atonu ua e iloa o le toatele o tamaiti e iai ni faafitauli i le mamafa ma e le mafai ona latou tamomoe i le ono mita e aunoa ma le le mautonu.

O le a le uiga o upu "mamafa" ma le "gaʻo"? O se faʻataʻitaʻiga o le tino o le faʻailoga o le tino (BMI) - o se fuainumera e mafai ai e oe ona iloilo le masani a le tagata, sili atu pe mamafa i le maualuga ma le mamafa o se tagata. E le tuusaʻo, e tusa ai ma le numera o le tino, e mafai ona tatou talanoa e uiga i faafitauli tau soifua maloloina i tagata, e aofia ai tamaiti, ma le manaʻomia mo togafitiga.

BMI mo tamaiti mai le 2 i le 20 tausaga e fuafua i le fuataga: o le mamafa o le tamaititi i kilokalama e vaevaeina i le sikuea o le maualuga o le tamaititi i mita, pe a faʻatusatusa atu i tulaga masani o isi tamaiti o le itupa e tasi ma le matua e faʻaaoga ai fua faʻatatau pasene talafeagai na atinaʻe e saienitisi i le 2000 (tagai i le fig 1).

Fig. 1. pasene o faʻamaumauga ole tino.

O le numera o le tino i lalo ifo o le 5 pasene e tutusa ma le mamafa o le tino, ma o le BMI i luga ae o le 95th pasene e fetaui ma le tele o meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 60 pasene o lona uiga o le 60% o isi tamaiti o le itupa e tasi ma le matua ei ai le BMI maualalo.

O le mea moni, o le tele oa tatou meaʻai e aʻafia ai le malosi e maua ai le mamafa ma le gaʻo, ae, muamua lava, ou te fia taulai atu i gaʻo i laʻu galuega.

1.2. Carbohydrates

O gaʻo gaʻo o le punavai autu lea o le malosi mo le tino. I se soifua maloloina lelei, o gaʻo e tatau ona 50-55%. Ae o vailaʻau 'eseʻese e eseese mo gaʻo. E i ai "mea leaga" e gaʻo ai le maualuga o le suka i le toto, o loʻo i ai "mea lelei" o gaʻo mea e fai malie ma le faʻaititia le pancreas. E eseese mea e gaosi ai gaʻo:

Faʻateʻa gaʻo faigofie (glucose, fructose, succase, lactose) e faigofie ona maua ma faʻateleina le suka o le toto. Faʻaaogaina i suka, suamalie, meainu suamalie, mea faʻafiafia, sukalati, lole ma isi.

Malosiaga o gaʻo (suauu, glycogen, polysaccharides) e faasolosolo malie lava, faʻaleleia le maualuga o le suka toto ma mo se taimi umi tausia i le tulaga e tatau ai mo le galue masani o le tino. Faʻaaogaina i falaoa, lemu, pateta, pasta, falaoa, fualaau.

Fiva gaʻo (fiber) e le o aʻafia e le tino. Faʻaaogaina i fualaʻau, bran.

Ina ia iloa po o le fea meaai e sili atu ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka, o le polofesa o le Iunivesite o Toronto i Kanata, Dr. David Jenkins, muamua na faʻalauiloa mai le manatu o le faasinomaga o le maʻisuka.

O mea faigofie e sili atu nai lo le gaʻo, o le tele foi lea o latou toto maualuga lou suka. O le sili atu ona faʻaaogaina o gaʻo, ma le itiiti ifo latou te totoina le toto suka. E masani lava ona i ai ni vailaau faʻataʻavale maualuga glycemic index ma e fetaui lelei mo le toe faʻaleleia pe a maeʻa le matelaina, le malosi o le tino, po o le mafaufau umi.

Ae ui i lea, latou te aofia i meaai maualuga-kalori ma mafua ai le faateleina o le maualuga o le inisalini, lea e tau atu i le teuina o le tele o le malosi i le gaʻo. Ma o lenei mea, i le itu, e tau atu i le maua o se tupe mama.

O gasegase faʻalavelave e tele lava ina i ai se fuainumera maualalo pe maualalo.

2. O le vaega faataitai

Ina ia mafai ona sili atu ona suesueina lenei mataupu, sa faia se suesuega i tamaiti o lau vasega. O se fesili na tuʻuina atu (Faʻaopoopoga Numera 1), pe a faʻatulagaina e tali fesili, o tali ia, muamua, faʻatagaina ai i matou e tusia ni kalafa o faʻamatalaga o le tino o tamaiti aoga i la matou vasega (tagai Ata 2).

BMI teine ​​BMI tama

Fig. 2. Faʻasalalau masini faʻapitoa mo tamaiti aʻoga o vasega 2D

Mai nei kalafi e manino lava o le toʻatele o tamaiti o la tatou vasega e masani ona mamafa ma e na o nai tamaiti e le lava. E leai se tasi e mamafa tele, e ui o nisi e latalata i lenei mea.

Lona lua, o se vaega o le fesili fesili, matou te fesili atu i tamaiti pe o le a le ituaiga meaai latou te masani ona 'ai i le ao. E foliga mai o le toatele o tamaiti e 'ai saʻo, pe a tatou talanoa mai le tulaga o le filifilia o oloa e faʻavae i luga o faʻamatalaga faʻapitoa. O loʻo maua i le Ata 3.

Fig. 3. Iloiloina le sao o le tuufaatasiga o le lisi o aso taitasi i tamaiti o vasega 2D.

E le gata i lea, e faʻavae i luga o isi faʻamatalaga (Faʻaopoopoga Numera 2), na matou iloiloina le soifua maloloina o matua o a matou vasega. I lenei tulaga, na faʻaalia ai soliga, faʻaalia i le Ata 4.

Fig. 4. Faʻafitauli i meaʻai a matua o tamaiti aʻoga 2D

E tusa ai ma faʻamatalaga a tamaiti, o oloa na masani ona faʻaogaina e tamaiti aʻoga o le vasega, o faʻamatalaga faʻapitoa o nei oloa o loʻo tuʻuina atu i le Pepa Faʻaopoopo 3. Ina ia iloa ai mea faʻapitoa pe itiiti foi, e faʻavae i luga o le saoasaoa ma le umi o le faateleina o le toto suka pe a uma ona faʻaaogaina, na filifili ai e faia se suʻega. Mo lenei mea, e tofu sui auai e toa 4 o le vaega o volenitia (o lo matou aiga) na fuaina mo aso e tolu i luga o se manava gaogao, faapea foi ma le 30, 60, 90 ma le 120 minute i le maeʻa ai o se vaega o le oloa gaosi suʻesuʻeina. O le toto sampling i mea uma sa faia i se masini Accu-chek softclix.O fua uma o le kulukose o le toto na faʻatinoina e le Accutrend Plus, na faʻamoemoeina mo le faʻaaogaina faʻapitoa i falemaʻi ma mo fuataga i le fale (Faʻaopoopoga 4). Na ou faʻaogaina auiliiliga, aotele ma ulufale i le laulau 1.

Pusa 1. O fua o fua o le kulukose toto i totonu o se vaega o tagata volenitia i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona faia ni ituaiga o meaai eseese

Le faʻamatalaga faʻamavae faʻamaonia

O le faasologa o fualaau o meaai e faaalia ai le maualuga o le suka o le a maua i lou toto pe a uma ona e 'aiina lenei meaai. Mo se fuaitau o le faasinomaga o le 100 points, matou te malilie e ave le glucose mama, mulimuli ane, o isi mea uma lava e mafai ona latalata i le kulukose i tulaga o le faʻaalia. I atunuu Europa, o le afifiina o loʻo faailoa mai ai foi le faasinomaga o fuainumera o oloa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le glycemic index of bread white is 85, o se sukalati poo susu sukalati - 70, i sua o fualaau suamalie - 45-50, i le tele o aano o manufasi ma iʻa - itiiti ifo i le 10. E taua le malamalama o le suka i totonu o le oloa lava ia ma le tele ole suka o le a oʻo mai i totonu o le toto e mafai ona ese uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le asikulimi, tusa lava pe maualuga le maualuga o le suka, na i ai sona aafiaga itiiti i le suka o le toto nai lo le falaoa masani.

Laulau. High Glycemic Index Products

Seʻi oʻo i se taimi patino, na talitonuina o le glycemic index of a product afaina ai le lagona o le fiaaai. O le masini na faamatalaina e pei ona taua i lalo: a maeʻa ona 'ai meaʻai ma le GI maualuga, e maualuga le maualuga o le suka o le toto, e toe faʻaleleia e le tino le tele o insulin e faʻaaoga ai, o le maualuga o le suka e paʻu malie, lea e mafua ai le lagona fiaai, lea e aofia ai le fafaga.

FUAFUAGA LELEI: O le aʻafiaga o le suka toto i luga o le fiaai.

O le mea lea, o tagata agasala na agasala i luga o oloa ma maualuga GI.

Ae ui i lea, mulimuli ane i le tele o suʻesuʻega faasaienisi na faʻamaonia lenei manatu. O le taofi le talitonu i ai, e le faigofie lava (pe sili atu foi?) I saienitisi.

O le Glycemic index e le afaina ai le fiaaai ma le nofo filemu

Na tuʻuina e Dmitry Pikul le post a le saienitisi ma le faʻatonu o Weightology LLC James Krieger:

E leai ni faaiuga mulimuli i le saienisi, e masani lava ona faʻavae i luga o faʻamaumauga o loʻo maua nei ma o lea o le mea muamua lea. Pe a oʻo mai faʻamatalaga fou, suʻesuʻeina e le saienitisi i latou, faʻatusatusa i latou o loʻo i ai ma filifili pe o le a le mea e fai ia i latou: faʻalelei le faaiuga muamua e faavae i luga, pe le amanaiaina foi i latou.

Saienitisi James Krieger i le tagata - ata mai se tala patino i le Facebook.

E leʻi leva talu ai nei (i le ogatotonu o le 2000), o aʻu o se lagolago malosi o le manatu e uiga i le aafiaga o le inisalini i luga o le mamafa o mea / aogā.

Ae o le sili atu ona ou fiafia i lenei autu, ma o le tele o suesuega sa ou faitau i ai, o le tele foi lea o loʻu iloaina o le tele o loʻu sese, ma o lenei talitonuga atoa o le inisalini e le fetaui ma le tulaga moni o mea, o lona uiga o ia e le moni, i le faaiuga na mafai ona ou maua le malosi ia te aʻu lava ma taofi loʻu talitonu ia te ia.

Ma e pei lava o lena, i le taimi na ou talitonu ai ma le faamaoni o le "glycemic index" o se vaega taua e aafia ai le manao. Ma le isi, o se suʻesuʻega auiliili o lenei lomiga na faʻaalia ai i le mea moni, o le aʻafiaga o le faʻasalalau faʻasalalau i luga o le tuinanau e itiiti lava, ma e tatau foi ona ou maua le malosi ia te au lava ma taofi le talitonu i lenei manatu.

E ui lava, o le mea moni, e foliga mai o nei mea uma e foliga talafeagai lelei, o nei mea uma o loʻo i totonu foi o le faʻavae o le insulin hypothesis (O loʻo ou talanoa e uiga i le faʻamasinoga talafeagai o mea inu gaʻo e mafua ai le malosi o le inisalini, lea e tatau ona oʻo atu ai i le paʻu o le kulukose. i totonu o le toto (reapoof hypoglycemia), ma o nei mea uma i se faʻavavevaveina o le fiaai ma le gaoia). Pe talafeagai? Masalo talafeagai, ae e fesuisuiai e le saʻo lenei mea.

E le gata i lea, o le a tatou talanoa e uiga i faʻamatalaga na matua aʻafia ai loʻu tulaga e foliga mai e le maluelue i le taimi muamua e tusa ai ma le fuainumera faʻamaonia ma lona aʻafiaga i le manaʻo.

E le lava le tele, ae o se tasi o uluai suʻesuʻega i lenei lomiga o se suʻesuʻega lea na faia e se tasi o lagolagoina le manatu o le numera o le igoa o Jenny Brand-Miller. O Jenny, faatasi ai ma lana 'au o saienitisi, na tofotofoina 38 meaʻai eseese ma iloilo mea e mafua ai le nofo filemu pe a uma ona' ai (1). E te le talitonu i ai (ou te leʻi talitonu i ai muamua), ae Glycemic index e le o se tasi o mea taua o le faamalieina.

Peitai, o mea taua na mafua ai le: malosi o le malosi o meaai (mo se faataitaiga, le kuata o vine vine, e tutusa lelei ma ipu tioata e lua, o le kalori o mea o nei voluma e tutusa, ae o le tele, o le numera o kalori i le 1 g o oloa, e eseese), protein ma / poo fiber, faʻapea ma mea e fiafia i ai le tagata lava ia.

Pusa 1. O le faʻamaufaʻailogaina o faʻamaumauga o meaʻai eseese (mo le faʻamatalaga - 100% - ave falaoa paʻepaʻe):

E sili atu ona faasino atu Krieger i le tele o suʻesuʻega e lagolagoina ai lona manatu:

I se isi suʻesuʻega (2), na faʻatautaia e tusitala tutusa i le 1996, o suiga i le maualuga o le kulukose o le toto e leʻi fesoʻotaʻi ma lagona o le faʻavevesi.

O le suʻesuʻeina o le 2007 (lea e suʻesuʻeina ai le sootaga i le va o le insulin ma le kulukose i le toto pe'ā uma ona 'ai, faʻapea foʻi ma le fiaai ma le malosi o le faʻataʻitaʻiina o mea e fesoʻotaʻi ma nei gaioiga, i totonu o tagata e mamafa le mamafa ma i latou o loʻo mamafa), na faaalia ai o suiga i le maualuga o le kulukose o le toto e leʻi fesoʻotaʻi ma le maofa (3).

Malosiaga malosi o meaai ma fiber, o nei tagata taaalo e toalua o loʻo saofagā i le tulaga le mautonu i suʻesuʻega suʻesuʻeina o le faʻasinomaga glycemic. O lona uiga, afai o nei mea e lua o loʻo i lalo o lau pule, ona aʻafia ai lea pe leai foi le aoga o le faʻasalaga faʻasalalau i luga o le tuinanau.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i lenei suʻesuʻega (4), o le malosi tele o mea taumafa, o le tuufaatasiga o meaʻai ma mea o loʻo maua i filo ma meaai e maualalo le faʻaogaina o fuainumera e leai se aoga i le lagona o le atoatoa, ma e leai se aoga i le aoga moni o le kalori..

I le isi lua (5, 6), o suʻesuʻega faʻatulagaina, lea na tuʻuina atu i tagata auai le avanoa e maua ai se taumafa e le faʻatapulaaina, ma o le mea lava lea e tasi na pulea e pei o le suʻesuʻega talu ai, e leai foi se aafiaga i le lagona o le atoatoa.

I se suʻesuʻega falesuesue e 8-aso lelei ma le faʻaleleia, suʻesuʻeina ma le faʻaeteete (7), lea na pulea ai mea o loʻo faʻaogaina i meaʻai ma meaʻai, o le faasino igoa e le o fesoʻotai ma fesuiaiga i le fia ai, e le o meaʻai foi e taumafa (fuafua i lona tofo).

Glycemic index varies

I le faaopoopoina i luga, na faavaeina (8, 9) lena o le faasinomaga igoa o se oloa e eseese tele mai le tasi tagata i le isi. Ma sili atu nai lo lena, o le faasinomaga o le fuainumera o le oloa lava e tasi e eseese tele mai lea aso i lea aso i le tagata lava e tasi, o lona uiga o nei faʻamatalaga e le mafai ai ona e taulaʻi atu i le faailoilo faʻapitoa e pei ona i ai i le mataupu faavae.

E maua e Krieger iuga nei:

Mo le mafuaʻaga o mea uma o loʻo i luga, ou te le manatu pe a fuafuaina se meaʻai e faʻavae i luga o le saturation, e tatau ona taulai atu i le glycemic index of food. Naʻo le mafuaʻaga ona o le i ai o se faʻamuamua i le faʻasologa o igoa, o meaai e mafai ona tuʻuina mai le taumafataga lea, e ui lava e leai se GI maualalo, ae e le gata ina faʻamalieina lelei, ae e taua foi le taua o mea taumafa (mo se faʻataʻitaʻiga, tutusa le pateta) .

O le a le index glycemic (aka GI, aka GI)?

Afai o le glycemia o le gafatia o se gaʻo e sui ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (hyperglycemia e maualuga atu, o le hypoglycemia o loʻo agai i lalo), sosoo ai ma le GI, o se fua faʻatatau o le hyperglycemia o se oloa faapitoa.

E le gata i lea, o lona faasinomaga o le faasinomaga e sili atu le maualuga, o le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto pe a uma ona faaaogaina. O se faailoilo lelei o le GI e manatu i le taua mai le 50 ma maualalo, leaga - silia ma le 50.

O le taua taua mo lona fuaina o le selau, talu ai o le 100 o le glycemic index of glucose - carbohydrate i lona tulaga sili ona mama.

E ala i le mulimuli i le fesoʻotaʻiga, e mafai ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona fatuina se lisi o meaai e ono "6 petal" e faʻaitiitia ai le mamafa.

E faʻafefea ona aʻafia le tino i le faʻaogaina o le igoa?

Afai e te sau i lalo i le taufaaleaga mataga, ona faʻamaonia ai lea ma le faʻamaoni uma le tali "O se faasinomaga maualuga o le faasinomaga e aafia ai le tino i le leaga, ma maualalo e lelei" o se mafaufauga ole mafaufau ole faia ole mafutaga e mautinoa e le faamalieina.

Ina ia ulu atu i mealilo o le gaioiga o le tino e nafa ma le matagofie o foliga vaaia ma le soifua maloloina lelei, na o se auiliiliga auiliili o latou o le a fesoasoani. O lea la, o le a le mea e tupu i totonu o le tino pe a uma ona maua e se tagata gaʻo se mea gaʻo?

O le isi itu o le suka e ulu i totonu o le tino ua fuafua lelei i le faagasologa o le faʻamaina o le inisalini. Mai se faʻatagaina faʻatagaina o le faʻataʻitaʻiga o le faʻaogaina o otaota - o le pancreas - glucose pe:

O le taunuuga mulimuli o le carbohydrate e faalagolago i le aofaiga o le inisalini na faʻasaoina. Ma o le aofaiga o le inisalini na faʻatuʻu atu, i le itu, e faalagolago i:

Mai le lelei ma le amataga o le suka o loo i ai

Afai o le glycemic index of glucose o le 100, ona fai lea mo le fructose (e ui lava o le mea moni e sili ona suamalie i le tofo), o lenei faailoga e le sili atu nai lo le 20, mo le lactose (susu susu) - e le silia le 35.

O le mea lea, o le meli (ma le 50% glucose e avea ma vaega o sugars), alala, e pa'ū i le lisi o mea inu gaʻo ma le maualuga o le faʻataʻitaʻiga, ao le mea e fai ma faʻataʻitaʻiga, o apricots mago (faatasi ai ma le fructose i lona tuufaatasiga) o loʻo i le isi itu o le faʻasologa o igoa .

O a meaai ei ai se faasinomaga maualuga?

I le fetaui lelei, e le faigata ona vavalo le tuufaatasiga o le lisi o oloa e le manaomia mo tagata o loo taumafai e iloa ma faʻaalia le tulaga o le matagofie i le iuga oo latou olaga.

O le lisi uliuli e le tatalaina uma i le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le susu sukalati (i le taimi e tasi, keke sukalati 60% koko ma sili atu, o le mea lelei, o le nifo manogi, o loʻo i le lisi paʻepaʻe). I le taimi nei e sili atu.

O le lisi e alu i luga: beer, soda, sana (i soo se ituaiga), falaoa paʻepaʻe ma le paʻepaʻe, jam ma jams, keke, pastries, sweets ma isi mea faʻafiafiaga, pasta, pateta (i soo se ituaiga), meli (e moni e mafai ona e 'ai e avea o se vailaau i le taeao o le taeao, ae aunoa ma le faʻailoga - 1 sipuni), faapea foi ma beets, faʻi ma le meloni (mo i latou e leiloa le mamafa - ona o lo latou natura, o le tamaoaiga o fiber ma vitamini - e le o ni taʻaloga pito sili ona mamafa, ae ua solia, aveesea le mamafa, ala).

Faʻafefea ona faʻaaogaina le ISU i le faia o manusini taumafa?

O le taumafataga, lea e mafua ai ona aofia ai meaai masani e maua i le fiber ma vitamini i le taumafataga, e le gata ina faʻaosofia ai le gaioiga o le pancreas.

Afai o loʻo i ai i le lisi o loʻo i ai faʻamalosi atoatoa (o meaʻai e maualalo le gaʻo, fuamoa, meaʻai susu ma mea taumafa suamalie), o ia meaʻai e agavaa mo le faʻatulagaga e le gata o se meaʻai e maua ai le gau ma le saogalemu (pe tusa ma le 1 kg i le vaiaso), ae o se olaga (pei o le soifua maloloina pe a mafai).

1 le lisi mai le olaga o se lagolago o se taumafa paleni, fausia i le amanaia o le ISU, o le a pei o lenei:

Breakfast: falaoa atoa o falaoa, gaʻo susu gaʻo ma fualaau suamalie puree e aunoa ma le suka.
Taʻaloga: pepa e tumu i araisa (e masani ona enaena).
Taumafa: fuga fua ile fualaau suamalie.

O le mea lea, o le maualuga o le gaʻo i le tino e faalagolago, muamua lava, i le setete o le pancreas e natia ai le inisalini. Ma o le maualuga o le inisalini e maua mai i le maualuga o le carbohydrate ua tuʻuina atu i lona malosi.

I le tulaga o le mafai gasegase e faateleina le suka o le toto o loo faailoaina i se fuainumera maualalo maualalo (e oo i le 50), o le puipuia o le fealofani e le o noatia i feeseeseaiga. Faatasi ai ma se faasinomaga manino e sili atu i le faailoga o le 50, e le na o le 20 tausaga o le matua e na o le 20 tausaga.

E ui lava, o le faʻaleagaina o suauu, mea meataalo, popukoni, ava malosi ma isi mea faʻalelei, e leʻo atoa ma fiber ma vitamini, o loʻo faʻaateleina le faatupuina o le susuga i tupulaga talavou i ona po nei. O le mea lea, i le seneturi lona 21 e fautuaina e puipuia e le gata o faʻamaoni mai se talavou.

Tuua Lau Faamatalaga