Glycemic index of fruits and berries

Latou te tusitusi, fefinauai ma talanoa tele e uiga i le mataupu o taumafa ma meaai maloloina.

O le tele o mea na faʻaalia ai le tele o tala faʻasolopito, tala, taumatematega, valea ma le sogasoga, lea e masani ona afaina, ma e le fesoasoani i se tagata.

O se tasi o na faʻamatalaga o le glycemic index (GI), lea e le malamalama, faʻaaogaina, ma e masani lava e leʻi faʻalogo i ai.

O le a le faasino igoa?

O le glycemic index (GI) o se faailoga o le tali a le tino pe a uma ona faʻaaogaina se oloa faapitoa ma se mea e ese mai le suka. I la tatou mataupu, o le a tatou talanoa e uiga i fua.

O le poto sili i lenei mataupu o le a fesoasoani e le gata i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, ae o se tagata soifua maloloina atoatoa ia lelei le faatumauina o le maualuga o le suka ma faʻatonutonu lona aafiaga i le tino.

Mai aso anamua, sa faʻalogo tagata e faʻatau meaʻai ma maualalo GI. O i latou na fesoasoani ia te ia e alu ese, galue, saunia le tino i lona tulaga atoa ma elemene talafeagai ma malosiaga.

O le seneturi lona luasefulu na "faaumatia" mea uma. O ia o le na "faʻaogaina" se tagata i luga o le nila o mea malie. Soo se mea lava i luga o fata i totonu o mea matagofie matagofie e teu ai oloa "lelei" ma le taua tele. O a latou gaosiga e le taugata, ae e tele naua i totonu o le suka.

Le aʻafiaga o oloa GI i le tino o le maʻisuka

I le taumafa o le maʻisuka, e taua tele le taumafa metered ma faapaleniina ma le mataituina lelei o mea taumafa taumafa.

Faʻasalaga o faʻamaumauga faʻapitoa:

  • maualuga le taua i le 55 e faasino i oloa maualalo o faʻamaumauga,
  • fualaau 'aina ma fua faʻataʻitaʻiga e iai le maualuga mai le 55 i le 69,
  • faatasi ai ma se faailoga o le sili atu ma le 70 - o oloa o loʻo faʻavasegaina o GI maualuga.

E tasi le selau kalama o le kulukose mama e i ai se fuainumera manino o le 100.

I le maʻisuka, faʻafuaseʻi ona osooso ma pa'ū faʻafuaseʻi le tatau ona matua vavaeeseina. O lenei mea o le a oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga, o se faʻalavelave matuia i le soifua lelei.

Maʻi Suka

Fualaau aina e taua ma manaʻomia mo meaai i aso uma o le maʻi.

Ae ui i lea, o le tele o vaʻaia e matautia tele iinei:

  • o a latou le puleaina e mafai ona afaina ai le tino i le auala aupito sili ona taua,
  • O le le iloa o le maualuga o le GI, o tagata e matua le aofia ai fualaau aina mai a latou meaʻai, ma o le mea lea o le faʻailogaina o le tino o elemene taua ma vitamini.

O mea uma e lua o le kalori o fualaau aina ma a latou faʻasologa faʻamavae e eseese tele mai le auala o sauniuniga. O le GI o fua fou, vevela ma togafiti mamago o le a eseese tele.

O le tele o fiber, carbohydrates ma proteins, faapea foi ma le fua faatatau, ei ai se aafiaga taua i luga oa latou faʻamatalaga glycemic. E le gata i lea, o le ituaiga o gaʻo e matua aʻafia ai GI.

E taua le maitauina o fualaau aina e maualalo le GI e le manaʻomia ai se togafitiga faʻamafanafana. O lo latou faʻaaogaina i le maʻisuka e le faasaina.

O lenei kulupu e aofia ai: pi, apu, mango, nectarine, moli, pomegranate, pomelo, plum.

Faatasi ai ma nisi o fualaau aina e le tatau ona paʻu, lea e tumu i le tele o fiber. O le mea lea e faʻagesegeseina ai le faagasologa o le faʻaaogaina o le kulukose e le tino o le tagata.

O le mea sili ona aoga mai lenei lisi o rimoni, apu, peni, pears.

O apu masani ona faʻateleina le faʻaogaina o le tino. Faʻamaonia le galuega a le inumaga, fai le galuega a le antioxidant. E le gata i lea, o apu e tumu tele i le pectin, lea e faaosofia ai le lelei o le galueaina o le pancreas ma aveesea ai toxins mai le tino.

Pears umiaina o mea e ola ai ma le fia inu. E iai se aafiaga lelei i le toto. O latou aafiaga antibacterial i luga o le tino ma le faʻafouina o faʻamalologa ma le toe faʻaleleia o mea ua faaleagaina. E mafai e se paʻu manogi ma paʻu manogi ona suitulaga i mea suamalie mo le maʻisuka.

Pamekaisa auai i le faagasologa o le faatulagaina lelei o le lipid (gaʻo gaʻo i le ate) ma le fesuiaiga o le gaʻo i le tino. O le faateleina o mea o le hemoglobin, o le pomegranate ei ai sona aoga aoga i le gaogao. O loʻo faʻaalia ai foʻi mafuaʻaga e faʻalavelave ai i le masani ai o le gaioiga. O le mea moni, o lenei, e faʻamalosia ma faʻamalosia ai galuega taua uma a le tino, e talafeagai mo mafatiaga mai le maʻisuka.

Pomelo - o le maʻisuka e tatau ona aofia ai fualaau aina suamalie nei i la latou meaʻai. Ina ia tofo, e pei o se vine. E ese mai i le mea moni o loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo, o se faleteuoloa o mea aoga.

Pomelo fesoasoani e faatonutonu le aofaiga o suka i totonu o le toto ma le mamafa o le tino. O le palukala o loʻo iai i totonu o lenei fualaau e faʻamalosia ai le vavao maloloina o le muso o le fatu ma fufulu ai toto toto.

O mea taua o pomero, faʻamalosia o mea puipui o le tino, poloka le salalau o siama i faʻamaʻi o le manava.

O fua faʻatasi ma le GI faʻapitoa e le faasaina i taumafa i aso taitasi mo le maʻisuka, talu ai o loʻo i ai a latou mea tulaga ese. Ae e tatau ona maitauina e faapea, i meaai ma meaʻai faʻamaʻi, latou te manaʻomia le latalata atu ia i latou lava. Ole fua masani o latou taumafa e tatau ona faatapulaaina.

E aofia ai: pineapa, kiwi, vine, faʻi.

O le mea sili e sili ona fiafia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o le tuʻuina atu o faʻi ma kiwi. O a latou aogā e faʻamaonia ma e le mafai ona faʻafitia.

Kiwi, ao faʻaaogaina lemu, faamama toto toto o le cholesterol ma faʻaititia le suka o le toto.

O fualaau suamalie e faapaleniina galuega a le loto ma faʻagesegeseina ai le ofuina o maso fatu. E faʻatumu ai foi le tino i le vitamini E ma le folic acid, lea e sili ona aoga mo fafine e maua i le maʻisuka. Ua faʻamaonia o le kiwi o le a faʻaitiitia le ala o fomaʻi faʻamaʻi ma faʻaitiitia le leai o se tulaga o le hormonal.

Punie tumu ai le tino ma vitamini ma minerale e sili ona aoga. O lenei fua o se elemene e gaosia ai le serotonin - o le "hormone of the joy." E faʻaleleia ai le soifua manuia lautele o se tagata, e afaina ai le taua. E le mafai ona taua le faʻasologa o le faʻiina o le faʻi, ae e mafai ona 'aina le 1 fasi meaʻai.

Pineapa faʻaleleia le paʻu o le mamafa, faʻasaʻo le fulafula ma ei ai mea e puipuia ai le ita. Ae ui i lea, e le o fautuaina mo tagata ei ai faafitauli faʻaogaina, e pei ona afaina ai le membmamu mucous o le manava ma le gaogao.

I luga o le lisi o le maʻisuka, e na o le fou lava le pineapple e mafai ona iai. O fualaʻau tuʻulaʻau e aofia ai le aofaʻi faasaina o le suka, lea e matua afaina ai se tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

Vine E tatau ona taʻu eseese - atonu o le pito sili lea ona manaia. O se faʻamaoni manino: o le maualalo o le fua o le 40, e matua le fautuaina lava mo le maʻisuka.

E faigofie le faʻamatalaga. I le avea ai o se pasene o le aofaʻiga o gaʻo, o le kulukose i fua o vine e maualuga tele. O le mea lea, e tatau i faʻamaʻi ona faʻaaogaina naʻo le faʻatagaga a fomaʻi.

Lisi o vine ma fua e maualalo GI (e oo i le 55):

IgoaGI
Laʻau apricots20
Apricots ua vela30
Cherry plum25
Avaka10
Oranges35
Lingonberry25
Cherries20
Vine40
Pears34
Fualaʻau22
Blueberries42
Pamekaisa35
BlackBerry20
Saito vao25
Fua35
Fualaau25
Kiwi50
Cranberries47
Gooseberry25
Lemon20
Tangerines40
Raspberries25
Pasifi fua30
Amene15
Nectarine35
Sea buckthorn30
Olive15
Potu30
Plum35
Laʻau mumu25
Black currant15
Blueberries43
Toa pele25
Prunes25
O apu30

Lisi o vine ma fualaau aina ma maualuga GI (mai le 55 ma le maualuga):

IgoaGI
Pineapa65
Paloni70
Faʻi60
Meloni65
Mango55
Papaya58
Persimone55
Aso fou fou103
Aso malolo-timu146

Fualaau Suamalie Fualaau Suamalie

I le taumalulu ma le amataga o le tautotogo, o se faaletonu masani o fualaau fou ma fualaau aina. O fualaau mamago o le a fesoasoani e faatumu le leai o minerale ma vitamini..

I le masani ai, fualaau mamago e aofia ai vine, apricot maroke, laʻau, fig, aso. Ae ui i lea, i luga o laulau umukuka o faletalimalo, e masani ona e maua ni paʻu mamago, apples, cherries, quince, cherry plum, strawberries ma le fugalaau suamalie.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka, ma na o tagata e tausisia se taumafataga ma tausia lelei o latou soifua maloloina, e tatau ona faʻaoga faapitoa i le faʻaaogaina o fualaau mamago.

  1. Aso. O le faasinoupu o le aso malogo (dried) aso e 146. O lenei fuainumera e matua maualuga lava o se fasi meaʻai o le puaa, e foliga mai e leai se sala. O le 'ai o se mea sili ona lelei. Faatasi ai ma nisi faʻamaʻi, o aso e solia i le lautele.
  2. Faʻi vine - O le GI e 65. E pei ona mafai ona iloa mai i fuainumera, e le tatau ona faʻaleagaina lenei pusi suamalie i taumafa i aso taitasi. Ae maise lava pe afai o se elemene i nisi ituaiga o mufui.
  3. Apricots ua velamapaʻu. O a latou GI e le sili atu i le 30. O se mea maualalo maualalo e faʻaalia ai le aoga o nei fualaau mamago i le tele o auala. I le faaopoopo atu i ai, o paʻu o se vailaʻau lelei tele e maua i vitamini.
  4. Fua - o lona GI e 35. I lenei faailo, e mafai ona faʻatusatusa i se moli. E faʻatumu atoatoa ai le paleni o le malosi ao anapogi.

Fautuaga mo le Faʻaitiitia o le GI i Fua

Matou te faʻamoemoe pe a maeʻa ona faitauina le tusiga, o le a amata ona e fafaga lau meaai, faʻavae i luga o fautuaga o loʻo aofia ai.

O nai faʻamatalaga e faʻaititia ai le GI e le o se mea leaga:

  • pe a maeʻa le vevela ma isi gaosiga o fualaau 'aina - kuka, tao falala, faʻafefe, taloina, GI o le a maualuga atu,
  • taumafai e ai fualaau aina,
  • i fualaau aina lelei, o le GI o le a maualuga atu nai lo le atoatoa,
  • faʻaaoga laʻititi o le suauʻu manogi e maualalo ai le faʻamaufaʻailoga,
  • i vai, e tusa lava pe o le mea fou na viliina, o le GI e sili atu le maualuga nai lo o fualaau aina atoa,
  • 'aua le' ai le fua i se tasi paʻu paʻu - vaevaeina i ni auala,
  • 'aina o fua ma' upega faʻatasi (o soʻo se ituaiga) e faʻaitiitia ai le fua faatatau o le liua o meaʻai gaʻo i le suka.

O mea vitio mai se tausisoifua Kovalkov e uiga i le glycemic index of products:

O le malamalama i le faʻasinomaga faʻamalamalamaga e le o se faʻasalalauga poʻo se taʻiala. O se meafaigaluega lenei i le tau faasaga i se maʻi ogaoga pei o le maʻisuka. O lona faʻaaoga tatau o le a lanuina ai le soifua o le tagata maʻi ma lanu susulu o le paʻu, tufatufa atu ao o le le mautonu ma le atuatuvale, manava i totonu o le fatafata le manogi lelei o aso uma.

Glycemic index of berries

O togalaau o se punavai sili lea o vitamini ma minerale. E tatau ona i luga o le lisi mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, aʻo latou faateleina le faʻamaʻi. E sili atu ona lelei le 'ai o fua ia e le sili atu ma le 50 le faasinomaga faʻamaonia.

Lisi o faʻamatalaga faʻapitoa o vine.

Igoa igoaGlycemic indexLe aofaʻi o gaʻo i le 100 g
lingonberry238,6
siaki2217
lanu457,5
blackberry255,4
vao vao258
irga2012
strawberries328
vine474,8
gogoberry1510
fugalaau309
sea ​​buckthorn305,6
mūmū mū308
lanu uliuli158
lanu459
rose lapisi2522,5

Mo le faigofie o le faʻatusatusaga i le fua, o le mea o loʻo i totonu o gaʻo i totonu o vine o loʻo faʻaopoopoina.

Aua e teu vine ao leʻi faʻaaogaina, e oʻo lava i le suamalie. O lenei tulaga e faʻapupulaina ai le maualuga o faʻamaumauga faʻapitoa.

Manatua e tatau ona e 'ai fua (aemaise lava o le maʻisuka) e le o mulimuli mai, e pei o aga masani ia i tatou, ae ao le i ai. A le o lea, o le a latou nonofo pea i le manava faatasi ma meaai autu, mafua ai le faʻagasologa o le faʻamalosi ma faʻaateleina ai le maualuga o le suka i le toto. O le lelei o meaai ma le tausisia o faatonuga a le fomaʻi o le a fesoasoani e taulimaina soʻo se faʻamaʻi.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga