O le maʻisuka insipidus - faʻamaoniga, togafitiga

O le maʻisuka insipidus - O se maʻi e seasea ona maua, lea e mafua mai i le galala tele ma le faʻamalosi o le tele o urine (polyuria).

I le tele o tulaga, o le maʻisuka insipidus o le iuga lea o le le atoatoa o le faʻamalosi, faʻaputuina ma le tuʻuina atu o le hormones antidiuretic (ADH).

Ae o le maʻisuka insipidus e mafai ona tupu pe afai e le mafai e gaʻo ona tali atu i le gaioiga a lenei hormone. O le mea e masani ai, o le maʻisuka insipidus e tupu i le taimi o le maitaga (gasegase gesational diabetes insipidus).

O le toʻatele o tagata e faʻafememeaʻi lenei faʻamaʻi ma le faʻasalaga "maʻi suka." Ae ese mai le igoa, ole maʻi suka ma le maʻisuka (ituaiga 1 ma le 2) e leai se mea e masani ai.

O togafitiga faʻaonapo nei mo le maʻisuka insipidus o loʻo faʻamoemoe e faʻaaogaina le mafuaaga autu, faʻafefe ai le fiainu, ma le faʻamautuina o gaioiga o gaioiga.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus e tupu pe a leai se tino o le tino e faʻafoe ai le paleni o le vai. E masani lava, o fatugaʻo e masani ona tuʻuina atu le tele o le vai i foliga o le urine. O lenei suavai ua faʻamamaina mai le toto i le nephrons, ona faʻaputuina lea i le vevela ma tumau ai iina seia oʻo ina manaʻo le tagata e urinate.

Afai e saʻo le gaioiga, ona lelei ai lea ona faʻafoʻi le paleni o le vai i totonu o le tino - pe afai tatou te inu tele ma leai se suavai, ona maua lea o le urini tele, ma afai o le a faʻamamaina, o fatugaʻo e faʻaitiitia le gaosiga o le urine ina ia mafai ai ona faʻafefe vai. O le maualuga ma le tuufaatasiga o vai o le tino e tumau pea ona o lenei masini taua.

O le fua faatatau o le taumafa o le tino e masani lava ona taʻu mai e se lagona o le fia inu, e ui oa tatou masaniga e mafai ai ona inu sili atu le vai nai lo le mea e tatau ai. Ae o le fua faatatau o le excretion e aafia i le hormones antidiuretic (ADH), lea e taua foi vasopressin.

O le hormonone o le antipuretic (vasopressin) e maua mai i le mafaufauga ma faʻaopoopoga i le pituitary gland - o se mea laititi ae sili ona taua i le pito i lalo o le faiʻai lea e faʻatautaia ai faiga autu io tatou tino. O le hormones antidiuretic ua tuʻuina atu i totonu o le toto pe a manaʻomia. E faʻapipiʻi le urine, e aʻafia ai le toe faʻafofoina o le vai i totonu o fale e faʻaaogaina ai masini.

O le maʻisuka lipipidus e mafai ona tupu ona o se faʻafitauli o faʻafitauli eseese:

1. O le maʻi maʻisuka tutotonu.

O le mafuaʻaga o le maʻi maʻisuka tutotonu o le masani lea o le toilalo o le pituitary poʻo le faʻasalaga. E mafai ona mafua mai i gaioiga o le faiʻai, faʻalavelave, fulafula, maniteitis ma isi faʻamaʻi o le tino tutotonu. I nisi tulaga, e le o iloa le mafuaaga. O se mea e faaleagaina ai le pomaitary-pituitary e nafa ma le solia o le gaosiga, teuina ma le faasaolotoina o le ADH. E masani lava o lenei maʻi faʻatasi ma isi faʻafitauli, aua o le pituitary gland e pulea ai le tele o galuega a le tino.

2. O le maʻisuka o le maʻisuka.

O le maʻisuka ole maʻisuka resipidus e tupu ona o se faaletonu i totonu o le renal tubules - fausaga o loʻo faʻaaogaina ai le vai. O lenei faaletonu e mafua ai ona le mautonu le mafaufau i le ADH. O lenei togafitiga e mafai ona faʻatoʻilaloina (genetics), pe maua foi ona o se faʻamaʻi faʻamaʻi masani. O nisi fualaau, e pei o suauu lithium ma le tetracycline, e mafai foi ona mafua ai le siama o le maʻisuka.

3. O le maʻisuka maʻisuka insipidus.

O le maʻisuka o le maʻisuka e naʻo le taimi o le maitaga, pe a oʻo ina maua e le placenta se enzyme (o se masini toto mo le tuʻuina atu o le fetus) faʻamaʻi le ADH.

4. O le maʻi suka o le Dipsogenic insipidus.

O lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus ua sili atu ona lauiloa o le polydipsia poʻo le polydipsia psychogenic. Faatasi ai ma lenei faamai, o le tele o le inu o le tino e taofia ai le aafiaga o le hormonone antidiuretic. O le mea moni, o le le pulea lelei o le suavai e mafai ona afua mai i le le atoatoa o le mafaufau (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma maʻi le mautonu-OCD) poʻo le faʻaleagaina o le masini tulafono faatonutonuina i le hypothalamus (faʻataʻitaʻiga, ma le sarcoidosis).

I nisi tulaga, o le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus e le o manino, e ui lava i se suʻesuʻega atoa o le maʻi.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka o le maʻisuka insipidus, lea e tupu i se taimi vave pe a uma le fanau mai, e masani lava ona i ai se mafuaʻaga faʻapena e fesootaʻi ma se faʻafitauli le mafai ona faʻaaogaina o le gafatia o fatugaʻo e taulaʻi i le urine. O le maʻisuka ole maʻi suka e masani lava ona aʻafia ai tamaloloa, aʻo tamaitai e mafai ona faʻaaogaina siama le atoatoa.

Faailoga o le maʻisuka insipidus

Faailoga masani o le maʻisuka insipidus e aofia ai:

• Manala malosi (polydipsia).
• Faʻatupulaia o faʻamalosi (output polyure).
• E le lava le tuʻufaʻatasiga, moli faʻamalosi.

Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, e mafai e se tagata ona faʻamalosi i aso uma mai le 3 lita o le urine mo le maʻisuka insipidus i le 15 (!) Liter mo maʻi tuga. O Nocturia foi o uiga masani - o tagata maʻi e ala i le po ina ia mafai ai. I nisi tulaga, e mafai ona latou faʻataʻamilo saʻo i totonu o le moega (incontinence).

E le pei o maʻi faalemafaufau, lea eo mai faatasi ma le gauai i le inu pea i le vai, ma le maʻisuka insipid, maʻi e ala i luga i le po, mafatia i le fiainu.

I tamaiti laiti, o le maʻisuka insipidus e mafai ona faʻaalia o ia i faʻamaʻi nei:

• Le mautonu le popole ma le tagi faifai pea.
• Faʻasolosolo vave le faʻatoʻatoaina o lepekini.
• Faateleina le vevela o le tino.
• Vomiting ma manava.
• Paʻu paʻu.
• Laʻau vaivai.
• Tuai le tuputupu ae.
• faʻaletonu mamafa.

Faʻatasi ma le fia inu ma le televave o le urine, talanoa i se fomaʻi. O le vave lava ona faia le faʻamaonia saʻo, o le a sili atu le vave o le a mafai ai e le fomaʻi ona amata togafitiga, ma le faʻaitiitia o tulaga lamatia o faʻafitauli.

Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka insipidus, o metotia nei e faʻaaogaina:

1. Suʻega mo le faʻamalolo.

O lenei faiga e fesoasoani e fuafua ai le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus. O le a talosagaina oe e taofi le ave o le vai 2-3 itula aʻo leʻi faia le suʻega. O le fomaʻi o le a fuafua lou mamafa, lapisi ma le tuufaatasiga o le urine, faapea foi ma le maualuga o le toto ADH i le taimi lenei. I tamaiti ma fafine maʻitaga, o lenei suʻega ua fautuaina ina ia faʻatinoina i lalo o le puipuiga tele ina ia le silia le 5% o le mamafa o le mamafa o le tino.

O se faʻamalositino atoa lenei ma vailaʻau suʻesuʻeina o le urine. Afai e le lava le faʻalauteleina o le urini (o lona uiga, e itiiti ifo le sima nai lo le mea masani), ona ono tautala lea mo le fiafia i le maʻisuka insipidus.

3. Faʻaaliga faʻamaonia mageni (MRI).

O le ulu MRI o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e mafai ai e le fomaʻi ona maua se ata auiliili o lau faiʻai ma ona fausaga. O le fomai o le a fiafia i le nofoaga o le pituitary ma le mafaufau. O le maʻi suka e mafai ona mafua mai ile tumo poʻo le faʻalavelave i lenei vaega, lea o le a faʻaalia ai le MRI.

4. Suʻega faʻapitoa.

Afai e masalomia e le fomaʻi le pipisi o le maʻisuka, o lona uiga o le a ia suesue i talafaasolo- pito o aiga, faapea foi ma le faatautaia o se suesuega o gasegase.

Filifiliga o togafitiga mo ituaiga eseese o maʻi e mafai ona:

1. O le maʻi maʻisuka tutotonu.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, lea e aumai faatasi ma se faaletonu o le ADH, o le togafitiga o le faia lea o se hormone synthetic - desmopressin. O le tagata gasegase e mafai ona ave le desmopressin i le foliga o se pulufana mata, laulau poo le injections. O le hormone oona e faʻaitiitia ai le mamafa o le urination.

Mo le tele o tagata gasegase i lenei siama, desmopressin o se filifiliga lelei ma saogalemu. Aʻo e 'ave le mea e tasi, e tatau ona e inuina le vai pe ae fia inu. O lenei manaoga e mafua mai i le mea moni e faapea o le vailaau faasaina e puipuia ai le aveeseina o le vai mai le tino, ma mafua ai fatuga fatu e maua mai ai le faanatinati laitiiti.

I ni tulaga maʻaleʻale o le maʻisuka insipidus, atonu e na o le manaʻomia e faʻaitiitia ai lou faʻaaogaina o le vai. E mafai e le fomaʻi ona faʻafaigofieina le faʻaaogaina o le suavai i aso taitasi - mo se faʻataʻitaʻiga, 2.5 lita i le aso. O lenei aofaiga o le tagata lava ia ma e tatau ona faʻamautinoa le faʻamamaina masani!

Afai o le maʻi e mafua mai i le tumutumu ma isi faʻalavelave faʻafuaseʻi o le hypothalamic-pituitary system, ona fautuaina lea e le fomai e togafitia le maʻi muamua.

2. O le maʻisuka o le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi o le taunuuga o le tali saʻo o le fatu fatu i le hormones antidiuretic, o lea o le a le galue iinei lemopressin iinei. O lau fomaʻi o le a faatonuina se taumafa-maualalo-satela e fesoasoani i au fatugaʻese e faʻaitiitia ai gaioiga o le urine.

Hydrochlorothiazide (Hypothiazide), naʻo le toʻatasi pe faʻatasi foʻi ma isi vailaʻau, e mafai ona faʻamalolo ai faʻamaoniga. O le vai hydrochlorothiazide o se vailaʻau (e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le fuamoa), ae i nisi tulaga e faʻaititia ai le faʻavaveina o le gaioiga, e pei o le nephrogenic diabetes insipidus. Afai e le mou atu faailoga o le faamai, e ui lava i le tagofia o vailaʻau ma se meaʻai, o lona uiga o le le toe faʻaaogaina o fualaau faasaina e mafai ona maua ai se taunuuga.

Ae a aunoa ma le faʻatagaina muamua a le fomaʻi, e le mafai ona faʻaitiitia le fualaau poʻo le faʻaiuga o fualaau!

3. O le maʻisuka maʻisuka insipidus.

O le togafitiga mo le tele o mataupu o le maʻi suka i le maʻitaga o fafine o loʻo ave le hormone desmopressin. I se tulaga e le masani ai, o lenei ituaiga o faamaʻi e afua mai i le le atoatoa i le masini e mafua ai le fia inu. E le o faʻamatalaina le desmopressin.

4. O le maʻi suka o le Dipsogenic insipidus.

E leai se togafitiga patino mo lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus. Ae peitai, faatasi ai ma le tele o faaletonu o le mafaufau, o togafitiga a se fomai faapitoa o le mafaufau o le a faamalosia ai le tagata gasegase e faaitiitia le taumafa o le vai ma faaitiitia ai faailoga o le faamai.

Fautuaga mo tagata maʻisuka maʻi pipisi:

1. Taofi le faʻamalolo.

O lau fomaʻi o le a fautuaina oe e faʻaaoga se aofaiga o le vai i aso taitasi e aloese ai mai le faʻamalolo. Taofi vai faʻatasi ma oe i soʻo se mea e te alu i ai, aemaise lava pe afai oe alu i se malaga umi. E tatau ona ofoina atu tamaiti e inu vai ile 2 itula, ao ma le po.

2. Lalaga se faʻailoga lapatai.

O se masani masani i Sisifo e fai ni taulima faʻapitoa poʻo ni pepa lapataiga faʻapolofesa i totonu o lau atotupe. O lenei mea o le a fesoasoani tele i le fomaʻi e faʻatautaia ai pe a tupu se mea ia i latou lava.

Faailoga o le faʻamamaina e aofia ai:

• Susu le gutu.
• vaivaiga maso.
• Faʻaitiitia le mamafa.
• Faʻatonuina.
• Mata susulu.
• Tutu i le vevela.
• Paʻa vevela.
• Faʻailoga o le loto.
• faʻaletonu mamafa.

2. le le atoatoa o le electrolytic.

O le maʻisuka insipidus e mafai foi ona mafua ai le le atoatoa i le eletise i totonu o le tino. O elemene eletise o minerale ia e pei o sodium, potassium, calcium, lea e faatumauina ai le paleni lelei ma le lelei o le faʻatinoina oa tatou sela.

Faailoga o le le atoatoa o le electrolytic e aofia ai:

• Arrhythmia.
• vaivaiga.
• Paʻa vevela.
• Faʻaleagaina.
• tiga o musika.

3. Vaitafe o le tino.

Faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o le vai (dipsogenic diabetes insipidus), ua taʻua o le inu o le vai e mafai. E faʻaalia i le maualalo o le sodium i totonu o le toto (hyponatremia), lea e mafai ona mafua ai le faaleagaina o faiʻai.

Vasopressin: faʻasologa, tulafono faatonutonu, faʻatinoga

O le Vasopressin o se faʻamalositino e galue malosi o le hypothalamus (natura peptide). O isi igoa: hormones antidiuretic, argipressin.

O le Vasopressin e masani lava ona fausia i neu o le supraoptic nucleus o le hypothalamus. O lenei hormone e faaputuputu ma ua natia i totonu o le toto e sela o le pituitary gland poster. O iina vasopressin e ulufale atu i totonu o le au o le tele o neu neu.

O le hormones antidiuretic ua tuʻuina atu i totonu o le toto i lalo o fua nei:

  • faateleina osmolarity (osmolality) o plasma,
  • faaitiitia i le faasalalauina o le toto.

O le osmolarity o le aofaʻi atoa lea o faʻamalosi uma. O le tele o masima i le plasma, o le maualuga lea o le faailo. O le masaniga o le galuega a le tino e mafai ona faia i se vaega vaapiapi o osmolarity plasma mai le 280 i le 300 mOsm / l. O se faʻaopoopoga i le maualuga o le salts e faʻatulaga e osmaceptors faapitoa. O nei "aʻafiaga ola" o loʻo i totonu o le hypothalamus, o le puipui o le lona tolu o le ventricle o le faiʻai, i le ate.

O le tele o le felafolafoaʻiga o le toto o se isi taua maualuga lea e mafai ai ona e faatumauina le tuʻuina atu o masini i le okesene ma meaʻai. Afai e laʻititi le suavai i totonu o vaa, ona faʻaitiitia lea o le tino ma ua faʻagesegese le faʻavave o le tino. O le faaititia o le toto e maua mai e le au suetusi ma le faʻaaogaina o vevela. O nei siama maʻaleʻale ua taʻua o le numera o tali.

Faʻatoagaina o osemaceptors ma faʻamaumauga o le numera e faʻaolaina ai le faʻasaʻoina o le hormones antidiuretic i totonu o le toto. O lona aafiaga o le ola maloloina ua faaitiitia i le faasaʻoina o le tulai mai o le solia o le vai-minerals metabolism.

Vasopressin maualuga e faateleina i:

  • faʻamaʻi
  • toto le gau
  • manuʻa
  • ogaoga tiga
  • tulaga faateia
  • mafaufau loloto.

E le gata i lea, o le faʻasalalauga ma le faʻamalositino o le hormones antidiuretic e faʻateleina ai fualaau.

  • faʻaleleia le toe faʻaleleia o le vai mai le urine muamua,
  • faaitiitia le diuresis,
  • faateleina le tele o le salalau o le toto,
  • faaitiitia le osmolarity plasma,
  • faaitiitia le mea o iai le sodium ma chlorine ions i plasma,
  • faʻalauteleina le leo o filo musele lamolemole (aemaise lava i totonu o le vaega o meaʻai),
  • faʻaauau le tele o masini vascular,
  • faʻaauau le maualuga o le toto,
  • ei ai sona aafiaga sili ona maualuga i le tulaga o le faaleagaina o capillary,
  • faʻapupulaina le lagona o le toto toto e faʻaaogaina ai le toto (adrenaline, norepinephrine),
  • faʻataʻitaʻiina amioga mataga amio,
  • o se vaega o le matafaioi mo le fausiaina o le alofa faatamā,
  • o se vaega e faʻataunuʻuina amioga faʻafefefeleaʻi (sailiili mo se paʻaga, faʻamaoni faʻamaonia).

O le a le maʻi o le maʻisuka?

O le maʻisuka insipidus o se faʻamaʻi e mafua ai le leai o vasopressin aʻafiaga i le tino.

E le mafai ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le solia o lona faʻasologa poʻo le faʻamaʻiina o masini resopopain i luga o le itu (aemaise i fatuga).

Pau lava le masini e lagolagoina ai le toe faʻaleleia o le vai mai urine muamua i tagata o le gaioiga lea o le hormones antidiuretic. Afai o le mea lea e taofi le galue, ona tupu ai lea o le solia o le metabolism o le vai-minerals.

O le maʻisuka insipidus o loʻo faamatalaina e:

  • o se voluma tele o fuamini o fuamini (o le urine sili atu i le 2 lita i le aso),
  • maualalo maualalo o le masima i le uila,
  • faʻamaʻi
  • afaina ai eletise
  • faitioga, ma isi.

Faʻavasegaga

E tusa ai ma le maualuga o togafitiga, o le maʻi pipisi e vaevaeina i:

  1. totonugalemu (o se faʻafitauli i le tuʻufaʻatasiga ma le tuʻuina atu o le hormone i totonu o le toto),
  2. o le faʻafitauli (o le faafitauli o le siama o le faʻamaʻi o le hormone)
  3. isi ituaiga.

O le ogatotonu o le faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma le vevela, o le faiʻai o le faiʻai, o le siama i le pituitary poʻo le faʻasalaga, faʻamaʻi. O le tele lava o taimi, o le maʻi pipisi e amataina pe a maeʻa togafitiga faʻapitoa o le pituitary adenoma (taotoga poʻo le vaʻaia). E le gata i lea, o le maʻisuka o loʻo matauina ma le maʻi o le Wolfram genetic syndrome (DIDMOAD syndrome). I se vaega taua o tagata gasegase uma lava e iai se tulaga tutotonu, e le o maua le mafuaaga o le mafuaaga o le maʻi. I lenei tulaga, o le maʻisuka insipidus ua manatu o le faʻavalevalea.

O le fomaʻi lautele o le faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave i le fausaga o le faʻaleleia mo le hormonone antidiuretic. Faʻaleagaina o le Renal, faʻafitauli o le ion, le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi, ma le hyperglycemia e mafua ai foi i lenei maʻi.

O le maʻi suka i nisi tulaga e atiae i le taimi o le maitaga. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e le tumau. I le taimi lava pe a uma le fanau mai, o faʻamaoniga uma o le maʻi e mou atu. Gestagenic maʻi maʻisuka ua faʻamatalaina i le faʻaumatia o le vasopressin e enzymes placental.

O le isi vaega le tumau o le maʻi o le maʻi o le maʻisuka i tamaiti o le tausaga muamua o le olaga.

O le malosi o le maʻisuka insipidus ua fuafuaina e le tikeri o le solia o le homeostasis. O le tele o le faʻamalalaina o le tino, o le sili atu lea o le ogaoga o le maʻi.

Vasega faʻamalosi:

  • ogaoga (diuresis o sili atu ma le 14 lita i le aso),
  • ogaoga faʻamalosi (diuresis mai le 8 i le 14 lita i le aso),
  • laititi (diuresis e oo i le 8 lita i le aso).

Afai e itiiti ifo le 4 lita i aso uma, ona talanoa lea e uiga i le faapalepale (vaega) o le maʻisuka insipidus.

O le maʻisukaini ma le maʻisuka lē tumau i tamaiti e masani lava ona lanu. O le fomaʻi e mafua mai i le faʻafoega o fualaau faasaina e masani ona oʻo i se tikeri talafeagai. O mataupu sili ona ogaoga o le faamai i le tele o mataupu e mafua ona o le totonugalemu po o le taamilosaga.

Epidemiology o le maʻisuka insipidus

Tomai e manatu e seasea tupu. E tusa ai ma fuainumera, o le faʻaaogaina o ituaiga uma o le maʻisuka insipidus i tagata eseese e mai le 0.004-0.01%. Talu ai nei, o le faateleina o le numera o mataupu o le faamaʻi na faamaumauina. Muamua lava, o le aʻafiaga o se tino tutotonu o le maʻisuka insipidus e faʻapupula. O lenei mea matautia ua faamatalaina i le faateleina o le numera o manua ogaoga o le faiai ma taotoga i luga ole mafaufau.

O tamaloloa e mafatia i le maʻi o le maʻisuka i le tele lava o fafine. O le tele o mataupu fou o togafitiga e matauina i tupulaga talavou. E masani lava, o faʻamaʻi faʻamaʻi i tagata mamai e 10 i le 30 tausaga.

Faailoga o togafitiga

Faailoga o le maʻisuka insipidus ua faʻaalia i fesuiaiga eseese i tagata gasegase. O faitioga autu e fesoʻotaʻi ma le galala tele, vevela paʻu, gutu malulu ma le maualuga o le urina volume.

  • o le manaʻomia mo le suavai e silia ma le 6 lita i le aso,
  • o le faateleina o le volumine o le urine i le 6-20 lita i le aso,
  • faʻalauteleina o mea faʻaleleia o le po,
  • moe i le moe
  • ogaoga vaivai ma le vaivai,
  • faʻaitiitia le faʻaaogaina o le saliva,
  • afaina fualaau
  • faʻalavelave i galuega a le loto,
  • tau faʻaitiitia
  • fatu fatu
  • paleni mamafa
  • mago ma vevela paʻu
  • taoto ma vili
  • sosolo maso maso
  • aʻafiaga o le neurological
  • fiva
  • urinary incontinence (i tamaiti pe a mavae le 4 tausaga).

Afai o le tagata maʻi e i ai ni faailoga o le maʻi, ona manaʻomia lea o se suʻega ile falemaʻi poʻo le falemaʻi. E masani lava, o le siama e faia e se endocrinologist.

E faʻapefea ona faia le siama?

O le siakiina o le siama o le maʻisuka e aofia ai suʻesuʻega falesuesue ma suʻesuʻega faapitoa.

O fomaʻi e iai se fesili e uiga i mafuaʻaga o le faʻateleina o le faʻamaina o le urine (polyuria) ma le faʻamaʻaloina i le maʻi. O le siakiina o le maʻisuka ua faia i le va o le totonugalemu o le maʻisuka insipidus ma le matuai galala tele (polydipsia).

I le taimi muamua, o tagata gasegase ma le polyuria ma le polydipsia e faʻamaonia ai le i ai o le hypotonic diuresis (vaʻaiga maualalo). Ina ia faia lenei mea, ia iloilo le tele o le mimiia i aso taitasi, o lona mamafa ma le osmolality.

Auā o le maʻisuka insipidus o uiga ia:

  • fuamini mimilo o le sili atu i le 40 ml i le kilokalama o le mamafa o le tino i aso taitasi,
  • o le tele o le mamafa o le urine e itiiti ifo i le 1005 g / l,
  • urine osmolality ifo i le 300 mOsm / kg.

E le gata i lea e le aʻafia ai mafuaʻaga autu o le maʻisuka insipidus (hyperglycemia, hypercalcemia, hypokalemia, hyperkalemia, le toe faʻavaivaia, maʻi faʻamaʻi urinary).

Ona tofotofoina lea o le tagata maʻi:

  • suʻesuʻega matutu
  • faʻataʻitaʻi ma desmopressin.

I tagata gasegase i le moni o le maʻisuka insipidus, o le le lava o le inu o le tino e mafua ai le vave faʻavaveina ma le mamafa. E le gata i lea, o le faʻatoʻaga o le faʻamaʻi e faigofie lava ona faasaʻo e lesmopressin.

Faʻamatalaga o le togafitiga ua maeʻa i le sailiga mo mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus. I le taimi lenei, o le a fai le uila (faʻaaogaina o le MRI), aʻafiaga o le gaʻo, ma isi.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

O le maualuga o le aoga o togafitiga e iloiloina e le soifua manuia o le tagata maʻi ma le tele o le gau.

E 3 laasaga:

  1. taui
  2. faʻasologa
  3. taui.

O maʻi e maua i le faʻamaʻi faʻamaʻi e leai ni faʻamaoniga o le maʻisuka insipidus. I le laasaga o le subcompensation, ua maitauina le polyuria ma le polydipsia. I faʻamaʻi pipisi ma togafitiga, o togafitiga e matua leai lava se aoga (o le aso o le urine e tumau i totonu o tapulaa faʻaleagaina muamua).

O togafitiga o le maʻisuka insipidus e faalagolago ile ituaiga o togafiti:

  • o le ogatotonu e togafitia i fualaau, faʻafefe pe pamu faʻatasi ma se hormone desmopressin,
  • o le maʻisuka insipidus e togafitia i togafitiga faʻasaʻi ma nisi o fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory.

Desmopressin o se mea faʻapitoa o le vasopressin. Na amata ona faʻaaogaina mo togafitiga o le tino o le faʻamaʻi talu mai le 1974. Desmopressin e tuʻuina atu se faʻamatalaga aloaʻia ma tumau tumau. E masani lava e le aʻafia le hormone oona pe a afaina ai le vascular tone ma maua ai le toto.

Ole fua muamua o le desmopressin 0.1 mg i le afa itula aʻo leʻi faia le taumafataga 3 taimi i le aso poʻo le 10 mcg i totonu ile 2 taimi i le aso. O le averesi o aso taʻitasi o totonu ile 0.1-1.6 mg poʻo 10-40 μg i foliga o matū poʻo le pala. O le manaʻoga mo vailaʻau e le fesoʻotaʻi ma le itupa o le tagata maʻi. E masani lava, o se laʻititi maualalo e manaʻomia mo tagata mamaʻi e maua mai i le maʻisuka poʻo le post-traumatic diabetes insipidus. Ma o manaʻoga pito sili ona manaʻomia mo tagata gasegase e iai se faʻataʻitaʻiga. E manaʻomia le maualuga o tui mo tagata uma e sefulu o loʻo maua i le maʻisuka insipidus. E fautuaina le faatonuina o fualaau oona.

O le taofiofia o fualaau faasaina e tau atu ai i faafitauli:

  • faʻaitiitia o le faʻatonuga o le sodium i totonu o le toto,
  • faateleina le mamafa
  • le atinaʻeina o le edema,
  • mafaufau le lelei.

O nei faʻaʻailoga uma e fesootaʻi ma le inu o le vai.

O le maʻisuka o le maʻisuka e sili atu ona faigata ona togafitia. O le tele lava o taimi, o le volumine volumes e faʻaititia i le masani, ae naʻo le 40-50% o uluaʻi tau. O togafitiga e faia faʻatasi ma togafitiga faʻasolosolo ma tagata e le o le steroidal agent. O nei vailaʻau e aʻafia ai fatugaʻo. Togafitiga e le aveesea ai le mafuaʻaga o le faamai - vasopressin receptor pathology. E le gata i lea, o le faʻaaoga umi o vailaau e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina o le maʻi.

I le tulaga o le maʻi pipisi o le maʻisuka pe faʻatasi ma se maʻi vaivai, e le mafai ona faʻaaoga togafitiga faʻamalositisi mo togafitiga. O lona faavae o se vaiinu lelei atoatoa lea. O le galalaina e puipuia i le faʻaaogaina o le tele o le vai ma masima.

Le atinaʻe o le maʻisuka insipidus: mafuaʻaga ma masini

Ina ia toe foʻi le vai i le toto mai le urine muamua, e manaʻomia le vasopressin. E na o le pau lea o le homone i totonu o le tino o le tagata lea e mafai ona faia sea ituaiga galuega. Afai e le aoga, ona oʻo lea i se maʻi tuga faʻapitoa - o le maʻisuka insipidus.

Vasopressin e gaosia i totonu o neurons o le hypothalamus - i le supraoptic nucleus. Ma, e ala i le faagasologa o neu, e ulu atu ai i le pituitary gland, lea e faaputuputu ma e natia i totonu o le toto. O se faailo mo lona faʻasaʻolotoina o se faʻaopoopoga o le osmolarity (concentration) o le plasma ma le faʻaitiitia o le maualuga o le felafoaʻi toto.

O le totoga e atagia mai ai le faʻaogaina o masima uma. E masani lava, e mai i le 280 i le 300 mOsm / l. I lenei tulaga, e galue le tino i tulaga o le physiological. Afai e tulaʻi, ona maua ai lea e le namu i totonu o le hypothalamus, ate ma le puipui 3 o le ventricle o le faiʻai ni faailoilo e uiga i le manaʻoga e taofi le vai, ma ave mai le urine.

O le pituitary gland e maua tutusa ia faailoilo mai volumoreceptors i le atria ma veins i totonu o le pusa pe afai o le maualuga o le felafolafoaʻiga o le toto e le masani ai. Faʻaaofuina se tusi masani e mafai ai e oe ona tuʻuina atu masini ma meaʻai ma le okesene. Faatasi ai ma se faaitiitia o le toto, o le mamafa i totonu o vaa ua paʻu ma ua le mafai ona taofia le microcirculation.

I le faʻaitiitia o aʻafiaga o le le atoatoa o le tino ma le masima sili, o le vasopressin ua faʻasaʻolotoina. O le faateleina o le maualuga o le hormones antidiuretic e tutupu mo mafuaʻaga nei: o le tiga i le taimi o le vevesi, le toto, pa'ū, ma le mafaufau.

O le gaioiga a le vasopressin e tupu i vaega nei:

  1. Urination ua faaitiitia.
  2. Suavai mai le urine e ulu atu i le toto, faʻalauteleina lona maualuga.
  3. E faʻaitiitia le osmolarity o le plalasma, e aofia ai le sodium ma le chlorine.
  4. O le leo o musele malie e faatupulaia, aemaise lava i le fualaau oona, toto toto.
  5. O le mamafa o le laʻau ua faateleina, latou te sili atu ona nofouta i le adrenaline ma le norepinephrine.
  6. Le tafe toto.

E le gata i lea, o le vasopressin e galue malosi i amio a le tagata, e filifili ai i se vaega le amio o agafesootai, osofaʻiga malosi ma faia se alofa mo fanau a tama.

Afai e muta le hormone e ulu i le toto pe ua leiloloa le lagona, ona tupu ai lea o le maʻi o le maʻisuka.

Pepa o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka o le maʻisuka pipisi e amata ona tupu ma ni manua ma le maʻi o le faiʻai, faʻapea foʻi ma le solia o le toto i le hypothalamus poʻo le pituitary gland. E masani lava, o le amataina o le faʻamaʻi e fesootai ma le neuroinfection.

O togafitiga togafitiga o le pituitary adenoma poʻo le radiation i le taimi o togafitiga e mafai ona mafua ai faʻamaoniga o le maʻisuka insipidus. O le tungsten genetic syndrome e faʻatasi ma le le lava o le gaosiga o le vasopressin, lea e faʻaolaina ai le tupu o lenei maʻi.

Faatasi ai ma faigata o le faamautuina o le mafuaaga, lea e matauina i se vaega taua o tagata gasegase atoa ma le tino tutotonu o le maʻi o le maʻisuka, o lenei fesuiaiga o le faamai ua taua o le taufaasese.

I totonu o le fomaʻi, e le tali atu le au vasopressin i lona i ai i totonu o le toto. Atonu e mafua ona o na mafuaʻaga:

  • Faʻaleagaina faʻaleagaina o tagata faʻalogo.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • Faʻaleagaina o le tuufaatasiga o le plasma.
  • Aveina o vailaʻau o le lithium.
  • O le nephropathy o le maʻisuka i tulaga maualuga.

O le maʻi suka i totonu o fafine maʻitaga ua vaʻavaʻavaʻa (pasi), e fesootaʻi ma le mea moni e faapea o enzymes na gaosia e le placenta e faʻaumatia ai le vasopressin. A maeʻa le fanau mai, faʻaaogaina le maʻisuka litaisi.

O le maʻisuka pipisi e aafia ai tamaiti o le tausaga muamua o le olaga, lea e fesootaʻi ma le faʻavaeina o le pituitary ma le vavalalata.

O le ogaoga o le gasegase o le faamai ma le maualuga o le faalavelave o le metabolist-vai electrolyte e faalagolago i luga o le tikeri o le faamalolo o le tino. E iai ituaiga o le maʻisuka insipidus:

  1. Televave - urination o le 14 lita i le aso.
  2. Fuataga - diuresis mai le 8 i le 14 lita i le aso.
  3. mamaʻi - tagata gasegase e oʻo atu i le 8 lita i le aso.
  4. Faʻatasi ai ma le itiiti ifo i le 4 lita i aso taitasi - o le vaega ole tino (vaega) o le maʻisuka insipidus.

O le maʻisuka lē tumau i tamaiti ma fafine maʻitaga e masani ona maua se foliga malie. Aʻo ave vailaʻau (iatrogenic) - faʻalelei. Faʻatasi ma fatuga tutotonu ma faʻalaʻau, o le tulaga sili ona ogaoga o le maʻisuka insipidus ua matauina.

O le maʻisuka ua leva ona manatu o se maʻi e le masani ai. Ae talu ai nei, o le tuputupu ae mausali o faʻatotonugalemu tutotonu ua faamaumauina i le fesootaʻi ma le faʻapupulaina o manua o le craniocerebral ma taotoga faʻapitoa mo faʻamaʻi o le mafaufau.

O le tele o taimi, o le maʻisuka insipidus ma ona faailoga e iloa i tane e 10 i le 30 tausaga.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

O faʻamaʻi o le maʻisuka insipidus e fesoʻotai ma se tele o urine faʻanatinati ma le atinaʻeina o le faʻamalolo. I se faaopoopoga, o se faʻalavelave i le paleni o eletise i totonu o le toto ma le pa'ū o le toto maualuga ua amataina.

O le malosi e fuafua i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le mafuaʻaga o lona tupu. O le faitioga autu a le au gasegase, e pei o le maʻisuka, o le galala tele, o le mago, o le vevela, o le paʻu suamalie ma le mucous membranes, faapea foi ma le masani ai ma le faʻaaogaina.

O tagata maʻi i le aso e mafai ona inu sili atu nai lo le 6 lita o le vai ma o le volumine o le mimilo e alu ese i le 10 - 20 lita. E taua tele le faateleina o le po.

O faʻasologa masani o le maʻisuka insipidus o:

  • Lelava, vaivai.
  • Faʻanoanoa poʻo le faʻateleina o le moe.
  • Faʻaitiitia le salivation.
  • Tumau tumau.
  • Maliu i totonu o le manava pe a uma ona 'ai, paʻu.
  • Naua ma vili.
  • Fefe.

I luga o le vaega o le cardiovascular system, o se faʻafitauli faʻapitoa o le faʻaleagaina tulafono faatonutonu vascular e atiina ae - o se pa'ū o le toto, eletise vave, faʻalavelave i galuega a le loto. O le mamafa o le tino e faʻaitiitia, e tupu mai i le fanau pe a uma le 4 tausaga le matua, e le o iai le gasegase o le urinary, e popole i le gasegase o le paʻu.

Neurological symptoms e tupu aʻe ona o le leiloa o le eletise i totonu o le uila - ulu o le ulu, manava poʻo le mimilo o maso, numera o tamatamaivae ma isi vaega o le tino. O le maʻisuka insipidus o loʻo i ai se faʻamatalaga faʻaalia e pei o le faʻaitiitia o le feusuaʻiga ma le atinaʻeina o le gasegase erectile.

Ina ia faʻamaonia le siakiina o le maʻisuka insipidus, faʻamalositino suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻapitoa e faʻamalamalamaina le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus. Eseesega o siama o le ogatotonu ma fatuga tutotonu o le faamai, ua faia, ma ua le aofia ai le maʻisuka.

I le taimi muamua, o le volumine o le urine, o lona maualuga ma le osmolality o loo suesueina. Mo le maʻituka insipidus, o tulaga nei e taua:

  1. Mo kg taʻitasi o le mamafa o le tino i le aso, e silia ma le 40 mili o le urine ua faʻateleina.
  2. O le faaitiitia o le mamafa o le urine i lalo o le 1005 g / l
  3. Urine osmolality e itiiti ifo i le 300 mOsm / kg

I le ituaiga o le maʻisuka insipidus, o uiga nei e aliali mai: hypercalcemia, hyperkalemia, o le faateleina o le creatinine i totonu o le toto, faailoga o le fatuina o fatugaʻo poʻo se faʻamaʻi i le urinary tract. I le nephropathy o le maʻisuka, o se faʻamaoniga faʻapitoa o le faateleina o le suka o le toto.

Aʻo faia se suʻega ma le taumafa vevela, o faʻafitauli o le faʻamaʻavave ma le mamafa o le mamafa o le a vave ona faateleina i tagata gasegase. O le vaega autu o le maʻisuka insipidus e vave ona aveesea i le taimi o le suʻega desmopressin.

Ia mautinoa, afai e le o iloa le siama, faia se faʻasologa o tala o le faiʻai, faʻapea foi ma suʻesuʻega faʻavae.

Togafitiga mo le maʻisuka insipidus

O le filifiliga o togafitiga mo le togafitiga o le maʻisuka insipidus e faalagolago ile foliga o le maʻi. Ina ia togafitia le tulaga tutotonu e mafua mai i le faaleagaina o le hypothalamus poo le pituitary gland, o le vasopressin analog e maua mai ma le faʻaaoga.

Desmopressin-faʻaaogaina fualaau faʻasaina o loʻo maua i le tulaga o laumei poʻo se mea faʻapala. Suafa fefaatauaiga: Vasomirin, Minirin, Presinex ma Nativa. E faʻaleleia ai le faʻafefe o le vai i totonu o fatugaʻo. O le mea lea, pe a faʻaaogaina, e tatau ona e inuina na o le fia inu, ina ia aua nei mafua ai le inu o le vai.

I le tulaga o le maualuga o desmopressin poʻo le faʻaaogaina o le tele o le vai ao faʻaaogaina, o mea nei e mafai ona tupu:

  • Tigā toto maualuga.
  • Le atinaʻe o edema.
  • Faʻaititia o le maualuga o le sodium i totonu o le toto.
  • Le iloa lelei.

Ole suʻega e filifilia taitoatasi mai le 10 i le 40 mcg i le aso. E mafai ona faia muamua pe vaevaeina i ni atopa se lua. O le masani lava o le fualaau faasaina e faʻafefe lelei, ae o aʻafiaga i le itu e mafai ona maua i foliga o le ulu o le ulu ma le vevela, tiga i totonu o le iniseti, leu, ma le siitia maualuga o le toto.

Pe a faʻaaogaina se desmopressin e faʻapala pe faʻapala, e tatau ona e manatua o le isu o le mu ona o le fulafula o le membrane mucous, o le faʻaitiitia o le fualaau oona e faʻaitiitia, o lea i lea tulaga e mafai ona tafe i lalo o le laulaufaiva.

I le ogatotonu o le maʻisuka insipidus, o sauniuniga e faavae i le carbamazepine (Finlepsin, Zeptol) ma le chloropropamide e faʻaaogaina e faaosofia ai le gaosiga o vasopressin.

O le maʻisuka insipidus e fesootaʻi ma le le lava o le gafatia o fatugaʻo e tali atu ai i vasopressin, lea atonu e lava i le toto. Ae peitai, pe a fai se suʻega ma le desmopressin, e le tupu se tali.

Mo le togafitiga o lenei fomu, togafitiga faʻasolosolo ma vailaau e le o le steroidal anti-inflammatory - Indomethacin, Nimesulide, Voltaren e faʻaaogaina. I le taumafataga, o le aofaiga o masima e gata.

O le maʻisuka o le maʻisuka insipidus e togafitia ma sauniuniga a le desopopto, o togafitiga e faia i le na o le taimi o le maitaga, pe a uma ona tuʻuina atu e leai se manaʻoga mo togafitiga faapena.

I le maʻisuka maʻi mama poʻo se vaega faʻapitoa, e le mafai ona faʻaaogaina le togafitiga o fualaau faʻatauina i le tulaga o le inu lelei o meainu e puipuia ai le faʻamalolo.

O meaai mo le maʻisuka insipidus ua faatonuina e faʻaititia ai le avega i fatugaʻo. O ona mataupu faavae autu:

  1. Puipuiga o mea faasaina, aemaise lava aano o manufasi.
  2. Faʻateleina le tele o gaʻo ma gaʻo.
  3. Faʻasologa masani o taumafa.
  4. Faʻasoaina o fualaau faisua fou ma fualaau aina.
  5. Ina ia tineia lou fiainu, faʻaaoga fualaau suamalie, sua suamalie po o meainu suamalie.

Iloiloina le aoga o togafitiga e iloiloina e le soifua manuia o tagata gasegase ma se faaitiitia o le aofaiga o le mimilo ua aluese.

Ma le taui atoatoa, o le a mou atu faailoga o le maʻisuka insipidus. O loʻo maua i le maʻi maʻisuka faʻatasi ai ma le fiainu ma le faʻalauteleina o le maʻisuka. Faʻatasi ai ma se aʻoaʻoga faʻasalaga, e le suia ia faailoga i lalo o le malosi o togafitiga.

O le togafitiga pito sili ona faigata o le faʻasaina o le maʻi suka i tamaiti, ma e masani ona atiaʻe ai le le atoatoa, e manaʻomia ai le vevela ma le fatuga fatu. O le faʻavalevalea o le maʻisuka insipidus e seasea lamatia ai le ola, ae o mataupu o togafitiga atoatoa e seasea.

Faatasi ai ma le totonugalemu o le maʻisuka insipidus, o le togafitiga faafomai talafeagai e mafai ai e tagata gasegase ona faatumauina lo latou gafatia galue ma gaoioiga faʻaagafesootai. O le maʻisuka ituaiga, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi-induced ma maʻi i mataupu i tamaiti ile tausaga muamua o le olaga, e masani lava ona muta i le toe faaleleia. O le vitio i lenei tusiga e faʻavaeina ai le autu o le maʻisuka insipidus.

Maʻi Description

Faʻataʻitaʻiga o le suʻega vai i fatugaʻo, faʻapea foi ma nisi o gaioiga i le tino e mafua ona o le hormonone vasopressin. E maua mai i le hypothalamus, ona faaputuputu lea i le pito i tua o le pituitary gland ma mai iina ua tatala i totonu o le toto.

Vasopressin e na o le pau lea o le pulepulega o le suʻega vai e fatugaʻo, ma o loʻo aʻafia ai foi i le faʻatonutonuina o le malosi o le tagata soifua, galuega faʻatinoina o muso o le fatu ma le fatu.

O le maʻisuka insipidus e tupu pe a le lava le gaosia o le hormone, pe ua matua le gaoioi i le gasegase, lea o loʻo i ai ma faʻasalalau i le toto.

O se taunuuga, o le faagasologa o le faʻamalositino o le vai e le tubules o fatugaʻo ua faʻalavelaveina, o le meaʻai o suauʻu e faʻaitiitia ai le vai, ma le malosi malosi o le lagona e le o aʻafiaga o le maʻi faʻamaʻi.

E tolu ituaiga o le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma le maʻisuka lapopoa e sili ona taatele.

Faʻaiʻuga

  • O le faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka inisiua i tagata o le galala. E maitauina i tagata gasegase e leʻi faʻaumatia le tele o le tino ma manaʻomia le tele o le vai, ma talitonu o le a faʻaitiitia le tele o mimi ma le tele o le gaogao. O le faʻavelaina o le tino e faʻaalia i le mamafa o le mamafa o le mamafa, o le vevela, o le leai o se lagona o le taimi ma le vateatea, o le le mautonu o le mafaufau, o le vomiting. O lenei tulaga e matautia aua e aunoa ma le taofi e tau atu i se tulaga o le paʻu ma le oti.
  • O le isi ituaiga o faafitauli o ni tali mai le gastrointestinal tract. O le tele o le eletise o le suavai e mautinoa e le gata o le a faalauteleina ai puipui o le vevela, ae faapena foi i le manava. O se taunuuga, e mafai ona magoto le manava. E le gata i lea, o le vai e faʻafefe ai le sua oona ma e fesoasoani i le le lelei o le 'aina o meaai. O lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi o le manava o le tino, lea e faʻaalia ai ia lava i le nausea, tiga, vomiting, le mautonu.
  • E ono iai ni faʻafitauli mai le au faʻamaʻi ma le vevela, faʻaalia i le moe.

Faaiuga

O faʻafitauli o le maʻisuka insipidus i tamaloloa e tele auala e talitutusa ma faʻamaoniga o le amataga o manopause poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea lea, pe a iloa, e manaʻomia e le suʻalologist ma le urologist le faʻatalanoaga, ae faʻapea foi i le endocrinologist, o ai o le a faatonuina le suʻega talafeagai ma faia se faaiuga i togafitiga o le maʻi.

A leai, o le maʻisuka insipidus e itiiti lava le faʻaitiitia o le lelei o le olaga pe a fai e togafitia togafitiga ma o le a saʻo le meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga