Maʻisuka Metabolic Syndrome

Se tala mai le monograph "Maʻisuka: Mai le Tamaitiiti i le Matua."

O le lamatiaga o le atiina ae o le maʻi cardiovascular, o le mafuaaga autu o le matua matutua, le atoatoa ma le tino, e fesootai ma le so-called metabolic syndrome (MS).

I le taimi nei, o lenei faailoga e faigata ona aofia ai le solia o le faapalepale i gaʻo pe o le ituaiga 2 o le maʻisuka (DM 2), dyslipidemia, maʻi o le hearthatic ma le faʻasolosolo i le thrombosis, maualuga maualuga o le maualuga (AH) ma le totonugalemu o le oona.

Seʻi vavaeese faʻavae o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona le o iai pe o iai, ae ui i lea, oi latou taʻitoʻatasi o se vaega tutoatasi i le atinaʻeina o maʻi cardiovascular. O le sootaga o le pathophyiological e faʻapipiʻi ai faʻaaliga eseese o le maʻi faʻasolosolo inisalini tetee (IR).

I le 2005, na toe filifilia e le IDF le maʻi pipisi, e tusa ai ma le tuufaatasiga o le paʻu o le manava, o le insulin resistance, hyperglycemia, maualuga o le toto maualuga, le maualuga o le hemostasis ma le mimilo masani o le afaina (Fig 3.3).

Fig. 3.3. Iloiloga o loʻo iai i le taimi nei e uiga i le faʻamaʻi pipisi (IDF, 2005)

E mafua mai i le faʻamalosia o inisalini solia o le inisalini-faʻaogaina le faʻaogaina o le kulukose i vaega e tolu (musika o le skeletal, tino o le tino ma le ate), lea e suia ai le pathophysiological i le natura o le gaioiga o le inisalini. O le ola le lelei o le olaga (o le taumafa ma le tele o meaola o manu ma meaʻai vaivai i le taumafataga, le malosi o le tino, masani ai lagona o le mafaufau), e mafua ai le tele o le malosi e maua ai le malosi i tagata ei ai le genotype (lean) (genetic predisposition). (poʻo le visa) o le tino.

I lenei laasaga, o le faʻamalosia o le inisalini e totogi i le gaosia o le tele o le inisalini, e leai se faʻaaogaina o le kulukose. E le gata i lea, o le faʻafouina o le faʻaaloalo e mafua ai le faateleina o le gaioiga fatu ma le fatu, lea e mafua ai le vasospasm ma le faateleina o le maualuga o le vasa vascular resistance.

O le siitia o le toto i le toto (BP) e faʻaleleia atili ai le maualuga o le faʻamalosia o le insulin, lea e fesoasoani i le faateleina o le gasegase o le gasegase. O le lipolysis e tupu i totonu o le gaʻo gaʻo, e oʻo atu ai i le faʻatagaina o le tele o gaʻo gaʻo maualalo (FFA) ma le faʻalauteleina o le faʻasologa o lipoproteins maualalo maualalo (VLDL).

Metabolic syndrome mo le tele o tausaga (pe a ma le 5) e mafai ona tupu e aunoa ma le faʻamaoniga o le faʻafitauli o le gaʻo gaʻo.

O le faʻaleagaina i le maʻi pipisi e mafua ai le faateleina o le faʻamalosia o le inisalini i le tala o le faʻaitiitia o le faʻaititia o le insulin. O le maualuga maualuga o le FFA e mafua ai le faateleina o le kulukose gaosiga e le ate ma le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le masini.

I le averesi, o le faʻavaeina o se tuufaatasiga atoatoa o le maʻi pipisi e tusa ma le 10 tausaga. O le faateleina o le ogaoga o le MS e mafua ai le faateleina o le gaioiga o faailo o le inflammatory, thrombosis ma le endothelial deficiency.

O le faailoga autu o le falemaʻi, faʻatagaina e tuʻuina atu le tagata maʻi i se vaega faʻafitauli mo le fausiaina o se faʻafitauli pipisi, o le afaina. Ua faʻamautuina o le meaʻai i le amataga o lona matua e fesoʻotai ma togafitiga cardiovascular, o le solia o le mafaufau ma le lelei o le olaga. E tusa ma le afa o le tupulaga ma le tasi vaetolu o tamaiti gasegase o le ai ai le gaʻo i le matua.

I le 2004, WHO na faamauina e tusa ma le 22 miliona tamaiti i lalo ifo o le 5 tausaga le matutua o loʻo mamafa pe mamafa. I le taimi nei, e tusa ai ma le International Obesity Group (IOTF), a itiiti ifo i le 10% o tamaiti i le va o le 5 ma le 17 tausaga le matutua e mamafa pe sili atu, e tusa ma le 155 miliona tagata. O nei mea, e tusa ma le 30-45 miliona (2-3%) ei ai le tino o uiga o le telefoni meaʻai. O lenei tulaga e sili atu ona mamafa ile taimi.

I le faitau aofaʻi o Amerika i le 20 tausaga talu ai, o le tele o le meaʻai i tamaiti ma tamaiti matutua mai le 6 i le 18 tausaga ua toetoe lava faaluaina. E tusa ai ma le au saienitisi Rusia, o le gasegase e faamaumauina i le 8% o tamaiti e 12 i le 18 tausaga ma e tusa ma le 10% o teineiti tutusa. Faatasi ai ma tamaiti gasegase, 53% ei ai faailoga o le MS.

I lenei auala afaina o le tamaitiiti o se mafuaʻaga e mafua ai le fausiaina o faʻamaʻi eseese ma le tino maliu. Na maua ai i tamaiti ei ai le visesal o le lapisi ma le maualuga o le fua o le pulou i le sulu (OT / OB), o le lagona o le inisalini e sili atu le maualalo nai lo tagata mamaʻi e maualalo le taua o mulimuli.

E pei o tagata matutua, i le laʻitiiti ma le talavou, o le gasegase o le abdominal is considered as a criterion objective and independent for IR due to specificity of Glu T 4 adipocyte receptors that provide insulin effects.

O le gasegase ole gasegase i tausaga muamua o le soifuaga o se tamaitiiti na faia i ni mea eseese, o nisi o loʻo afaina pea le fetus.

E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, e mafai ona tatou iloa mea nei faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le gataifale i le taimi o le tamaitiiti.

  1. Tulaga faʻavae:
    • afaina e tusa lava po o le a lona ituaiga,
    • afaina o le lipoprotein association,
    • faʻaleagaina le pancreas i laasaga eseese o le ontogenesis,
    • gasegase o gasegase o le inisalini poo lo latou toilalo ona o se taunuuga o le faʻaalia o le intrauterine.
  2. Iloaina (foia) mafuaaga:
    • sili atu le taumafa o gaʻo ma lipids,
    • amio le taua
    • masani ona aafia i le atuatuvale.

E le masalomia, o le ki autu i le fausiaina o le gasegase metabolic inisalini tetee, lea e mafua ai se taamilosaga matautia o faailoga, e taʻitaʻia ai i le faʻaalia o faʻamaʻi ogaoga o le loto.

O loʻo i ai se talitonuga o le atinaʻeina o le maʻi o le inisalini, lea e faʻatulagaina i tamaiti o loʻo mafatia i le le lava o meaʻai ma fananau mai ma se vaega e itiiti ifo i le 2.5 kilokalama, le lava le capillarization o meaʻoʻo ma gaʻo, lagona le lelei o le tino i insulin ua uma ona faia ile utero.

E tusa ai ma le isi aʻoaʻoga, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻamautuina i le genetically, e pei ona molimauina e mataupu o le i ai o lenei faʻamaʻi i nisi o tagata o le aiga.

O suiga o le atherosclerotic e amata i le laʻitiiti ma le talavou, e faʻaalia i le vevelaina o le vavalalata o le aorta ma le carotide, pei foi o le foliga o le misa atherosclerosis o mea na maua i le coronary arth, ua maua i le ultrasound (ultrasound) intravascular. I lenei tulaga, o le misa atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi i tamaiti ma le tupulaga talavou e fesoʻotaʻi vavalalata ma le lelei o le pulea lelei (tulaga o faʻamaoniga A).

E iai faʻamaoniga e le mafai ona faʻamaonia o se gasegase i le atherosclerotic vascular disease. O le i ai o tagata o loʻo i ai maʻi faʻapitoa i le cardiovascular i le matua o le itiiti ifo ma le 55 tausaga, maʻi le lipid metabolism, ma le maʻisuka 2, toto maualuga, faʻapea foʻi ma le ulaula, tuʻu le tagata maʻi i se tulaga maualuga.

I lenei auala gasegase gasegase o se faafitauli faanatinati o togafitiga faaonaponei, lea e fuafuaina e ala i lona maualuga maualuga (20-25%) i le lautele o tagata ma le alualu i luma o le "toe faafou". Mai i le falemaʻi, o le sini autū o le puipuia o maʻi faʻaleagaina, o le vavaeeseina o tagata mamaʻi i le maualuga o le cardiovascular i le faitau aofaʻi, o le faʻatinoga o puipuiga, e aofia ai suiga o le olaga ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e mafai ona aʻafia tele ai faʻamaoniga o le soifua maloloina. O lenei tulaga e ono mafai ona toe fetuunai, o lona uiga, faatasi ai ma togafitiga talafeagai, e mafai ona e ausia le toesea, pe le itiiti ifo foi le faʻaitiitia o le mamafa o ona faʻaaliga autu.

Ona o le ogaoga o le soifua maloloina ma le taua o le faafitauli, i le 2006 na talia ai e le IDF le maliega i luga o le MS, lea na fuafuaina ai faailoga o lenei maʻi, le fuafuaga mo pulega mo ia ituaiga o gasegase, ma tulaga tau togafitiga. O faʻamaumauga mo faʻamaʻi pipisi mo le faʻaleagaina o le tino e tuʻuina atu i le laulau. 3.1.

Ogatotonu tutotonu (faʻamatalaina e tusa ma le vavao o le puʻu ma uiga faʻalapotopotoga)

Faʻatasi ai ma le BMI> 30 kg / m 2, e le manaʻomia le suʻega o le taamilosaga puʻu

+ Soʻo se tasi o mea taua e lua:

Faateleina faʻamaʻi

≥ 1.7 mmol / L (≥ 150 mg / dL) poo togafitiga faapitoa mo le dyslipidemia

Faʻaitiitia le maualuga lipoprotein cholesterol (HDL)

Alii:
2, RT - 106.80 ± 10.20 cm O le fualaau faasaina na faatonuina i le tasi taeao i le fualaau 0.4 mg / aso mo le 12 vaiaso. Afai e tatau ai, pe a uma le vaiaso, o le fua o le moxonidine na siitia i le 0.8 mg / aso. O le iloiloga mo le lelei o le fualaau faasaina ua manatu o se faaitiitia o le toto maualuga (BP) o le itiiti ifo i le 140/90 mm RT. Art. pe le itiiti ifo nai lo le 10% o le vaega muamua.

O le monotherapy moxonidine na aoga i le 63% o tagata mamaʻi, ma i le 58% o tagata gasegase ile fua ole 0.4 mg. O le fualaau faasaina na talia lelei e gasegase. E na o le toafa tagata gasegase na maua le gutu (i le fua o le 0.8 mg / aso), ae leai se manaʻoga e faalēaogāina le vailaau faʻasaina poʻo le faʻaitiitia o lona fualaau. Ona o lona aoga, na faia ai le monotherapy moxonidine mo le 12 vaiaso. O gasegase oe na maua ai le monotherapy ma le moxonidine i se fua faatatau o le 0.8 mg na le aoga, na faʻamaonia ai le faʻasolosolo togafitiga antihypertensive.

Maʻi Suka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le asō o le a tatou talanoa e uiga i maʻi o le maʻisuka. E toatele tagata e fenumiai manatu o le "syndrome" ma "faailoga". O le mea moni, e tutusa. E na o le maʻi o se tuufaatasiga o le tele o faailoga i le taimi e tasi, lea e fesootaʻi i le mafuaʻaga lava e tasi o le tupu (etiology) ma gaioiga i le tino (pathogenesis).

  • Maʻi Suka
  • Moriak's Syndrome
  • Metabolic syndrome
  • Somoji syndrome
  • Taeao i le taeao
  • Maʻi o le Nasrotic
  • Paʻu maʻi
  • Coronary syndrome

O faʻamaʻi ma le maʻisuka, ioe, o loʻo i ai foi, aua a aunoa ma latou e leai se faʻamaʻi e mafai ona alu. O le faʻaleagaina o le tino i le tino, faʻavaeina ona o le maʻisuka, e faia ai suiga i le faʻaogaina o faiga uma.

Maʻi Suka

O ituaiga autu o faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2 e faapenei:

  • Moriak's syndrome
  • gasegase
  • somoji syndrome
  • ata o taeao o le taeao
  • nephrotic
  • tiga
  • fefaʻatauaiga

Sei o tatou mafaufau i ai i ni nai auiliiliga auiliili, pe faapefea ona faamatalaina ia mea taitasi ma o le a le mea matautia mo le maʻisuka?

Moriak's Syndrome

Na maua e le fomaʻi lona suafa i le igoa o fomaʻi Farani na ia iloaina. O lenei tulaga e na o tamaiti lava e tupu, aemaise lava i latou ua maua i le maʻisuka aʻo laiti.

O loʻo faʻaalia i le tuputupu ae o le pepe i pepe, faʻapea foʻi le foliga foliga o le masina ma lanu mumu. O nei tamaiti o loʻo i ai le gaʻo tele i le manava, pusa ma ogavae, e le pei i le tino atoa.

Moriak's syndrome e tupu ona o le le atoatoa o togafitiga. I se isi faaupuga, pe a inosia le inisalini i le mea sese, i le sese sese, pe o lenei vailaʻau e leaga tele. Faafetai i vailaau faʻaonaponei faʻaonaponei e lagolago ai olaga o nei tagata gasegase, o lenei syndrome ua itiiti ifo ma ua le masani ai i le taimi nei.

Metabolic syndrome

O faʻamaʻi ma le maʻisuka e fesootaʻi ma suiga i le tino. Metabolic, mo se faʻataʻitaʻiga, e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻafitauli ole gasegase. I lenei tulaga, o suauu ua na ona taofia le iloa o le inisalini, ma o le mea lea e le mafai e le hormone ona faatino ana galuega. O lenei mea e aʻafia uma ai tino.

I le i ai o lenei tulaga faʻaleagaina (lea, i le ala, e le o se faʻamaʻi ese), o se tagata e mafatia i le tele o faʻamaʻi i le taimi lava e tasi. O le:

  • Mai le oona
  • Mai maʻi le maʻisuka e le o le insulin,
  • Mai le maualuga o le toto
  • Mai le suʻesuʻega.

O togafiti e matautia; e leai se mea e taʻua e fomai o le "quartet dead". E taʻitaʻia ai i le lē lelei o mea taumafa, le toʻaga, tulaga faʻalavelave ma le le atoatoa o togafitiga mo le toto maualuga.

Somoji syndrome

I se isi faaupuga, o le pulega faifaipea lenei mo se taimi uumi o inumaga tetele o le inisalini, o lona uiga, o se umi umi o le hormone. O le maʻi na faaigoaina i le maeʻa ai o le saienitisi Amerika. E taua foi o le hyperglycemia.

Somoji syndrome e faʻaalia i se manaʻoga masani e 'ai ma mamafa mea, ao faagasolo le aso e fesuisuiaʻi le kulūkose, ma e laʻititi pe maualuga tele, ma o se taumafaiga e faʻatele le inisalini e faʻaleagaina ai le maʻi o le maʻi.

Taeao i le taeao

I le tautalagia o maʻi o le maʻisuka, e le mafai ona le amanaiaina lenei mea matautia. Latou te taʻua saʻo ona o le tulaga lea o le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi e ala i luga o le taeao. O lenei faʻalavelave e tupu i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

O mafuaaga o lona tupu e leʻo faamaninoina. E talitonuina o le mafutaga o le taeao o le taeao o se faʻaaliga patino o le tino. Peitai, e masani lava.

Maʻi o le Nasrotic

O loʻo faʻaalia i le tele o faʻamalositino o polotini faatasi ai ma urine. Mo le faʻamatalaga: i le tulaga masani o le protein i le urini e masani lava e le tupu. O le maʻi o le Nasrotic o se faailoga o le faaleagaina o fatugao.

O lenei tulaga faʻaleagaina e tupu i le tasi vaetolu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E matautia i le ola o le tagata, talu ai o togafitiga o fatuga i lenei mataupu o se galuega faigata. E le gata i lea, i le taimi muamua o le maʻi e vave ona maua, ma ua maua, o se tulafono, ua leva ona i ai.

E talitonuina o le natura o le tupuga o lenei maʻi o le immuno-inflammatory.

Paʻu maʻi

O maʻi o le maʻisuka e matua ese lava. E oʻo lava ia i latou e le auai i lenei faʻamaʻi. O le faʻamaʻi lava e le mafai ona mafua ai le tiga, ae o maʻi faʻamaonia e mafai ona maua lenei mea. O le tele o taimi, o le liona lea o toto toto o pito i lalo.

O mafuaʻaga o le tiga i le maʻisuka e le o se mea itiiti, ae o le mea autu e tumau pea - ia taʻitaʻia le olaga saʻo. Na pau le ala e aloese ai mai faʻafitauli ma se faʻaʻailoga e pei o le tiga.

Coronary syndrome

O le gasegase o le maʻisuka i le taimi o le maʻi suka o se faailoga faʻapitoa lea e mafai ai ona masalomia se tagata maʻi ma se fatu fatu poʻo se angina pectoris.

O lona atinaʻe e faʻaolaina e ala i le faʻalavelave i le faiga o gasegase o le tino, o le faʻamalosi o le toto toto, faaleagaina i toto toto o fatu, fatugaʻo, faiʻai, ma le faʻaofiina o tui tetele o le insulini hormone.

Ina ia faʻaitiitia lenei maʻi, o le tagata maʻi e faʻamaonia se meaai malosi, o le fua faatatau lelei o le inisalini e fuafuaina, ma, ioe, o fua e ave e togafitia ai le cardiovascular system.

O le a le maʻi pipisi: faʻamatalaga, faʻamaoniga ma le puipuia o le maʻisuka

I aso nei, o taʻitaʻi i le numera o maliu o faʻamaʻi o le cardiovascular system (stroke, infanction myocardial) ma le maʻisuka ituaiga 2, o lea ua leva ona tauivi tagata soifua ma nei maʻi. I le loto o togafitiga e puipuia ai soʻo se faʻamaʻi o le faʻaaogaina lea o mea lamatia.

Metabolic syndrome o se taimi e faʻaaogaina i togafitiga faafomaʻi mo le vave iloa ma le faʻamamaina o aʻafiaga lamatia mo le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular. I lona autu, o le maʻi o le gasegase o se vaega o tulaga lamatia mo le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular.

O faʻasalaga o loʻo i totonu o le faʻavae o le faʻamaʻi pipisi o le tino e tumau pea le le iloa mo se taimi umi. E masani lava, e amata ona latou faia i le taimi o le tamaitiiti po o le talavou ma avea ma mafuaaga o le maʻisuka, o le atherosclerotic, o le toto maualuga.

E masani lava, o gasegase ma le gasegase, o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, toto maualuga, e tu i luga o le tapulaa pito i luga o le masani, e le o tuuina atu i ai le tausiga. O le tagata gasegase na te talia togafitiga faafomaʻi pe afai o tulaga lamatia e aafia ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi tuga.

E tāua tele le iloa ma faʻamaonia ia mea taua i le vave e mafai ai, ae le o le taimi o le loto fatu

Mo le faʻaogaina o fomaʻi ma gasegase latou lava, ua faʻamautuina ai tulaga manino na mafai ai ona faʻamaonia le maʻi gasegase ma le itiiti ifo o le suʻega.

I aso nei, o le tele o tagata tomai faapitoa faafomaʻi e maua i se faʻamatalaga se tasi e faʻamatalaina ai le faʻamaʻi pipisi i fafine ma alii.

Na folasia mai e le International Diabetes Federation: o le tuufaatasiga o le gasegase o le manava ma soʻo se isi lava tulaga faʻaopoopo (maualuga o le maualuga o le toto maualuga, gasegase carbohydrate gasegase, dyslipidemia).

Faailoga faʻapitoa

I le amataga, e aoga le mafaufau i le maʻi o le metabolic, o ona faʻavae ma faʻamaoniga i auiliiliga sili atu.

O le faʻamaoniga sili ma le faʻamaonia o le gaogao o le tino. O le a lenei mea Faʻasolosolo i le manava o le manava, o le tino o le tino e teuina i totonu o le manava. O lea ituaiga o meaʻai e taʻua o le "telefoni" poʻo le "apple apple type." E taua le maitauina le tele o le maʻisuka.

O le tele o le "gynoid" poʻo le "ituaiga talo" o loʻo faʻaalia i le teuina o mea faʻapipiʻi i ogavae. Ae o lenei ituaiga o oona e leai ni aʻafiaga ogaoga e pei o le tasi muamua, o le mea lea e le faʻaaogaina ai le tulaga o le syndrome faʻasolosolo ma o le a le talanoaina i lenei autu.

Ina ia fuafua le tikeri o le lapisi o le abdomina, e tatau ona e ave se centimita ma fua le lapisi o le pulou i le ogatotonu o le mamao i le va o pito o le ili ma le taugata. Ole lapoa o le tagata o le Caucasian race, sili atu ma le 94 cm, o se faailo o le gaʻo abdominal. O se fafine e iai lona puʻu puʻu o le sili atu i le 80 cm, o loʻo faʻaalia tutusa.

O le fua o le manogi o le malo o Asia e sili atu le faigofie. Mo tagata, o le permissible e 90 cm, mo tamaitai e tumau pea - 80 cm.

Faʻalogo lelei! O le mafuaʻaga o le isesa e mafai ona le na o le fafagaina ma le olaga sese. O faʻamaʻi ogaoga o le endocrine poʻo le gasegase e mafai ona mafua ai lenei maʻi!

O le mea lea, pe a faʻapea o loʻo i ai faʻamatalaga nei pe tasi, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi i se taimi vave lava e mafai ai ona suʻeina e se endocrinologist o le a vavaeese pe faʻamaonia ituaiga lua o le oona:

  • vevela paʻu,
  • fulafula
  • tiga o le ponaivi
  • malosi
  • faʻalautele mata i luga o le paʻu,
  • faʻanoanoa vaaia
  • lanu paʻu suiga.

  1. O le maualuga o le toto maualuga - o se togafitiga e maua pe afai o le toto toto e tutusa ma pe sili atu i le 130 mm Hg. Art., Ma le diastolic e tutusa ma sili atu ma le 85 mm RT. Art.
  2. Faʻaleagaina o alaleo lipid. Ina ia fuafuaina lenei togafitiga, e manaʻomia se suʻega o le toto o meaola, lea e talafeagai e fuafua ai le maualuga o le cholesterol, triglycerides ma le lipoproteins maualuga. O le taiala mo le syndrome ua faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: o le fua o le triglycerides e sili atu i le 1.7 mmol / l, o le faailo o le lipoproteins maualuga e itiiti ifo i le 1.2 mmol i fafine ma e itiiti ifo i le 1.03 mmol / l i tane, poo le mea moni o togafitiga mo le dyslipidemia.
  3. Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo. O lenei togafitiga e molimauina i le mea moni e faapea, o le anapogi o le maualuga o le toto toto e sili atu i le 5.6 mmol / l poo le faʻaaogaina o le suka-lowering drugs.

Faʻamatalaga

Afai e le mautonu ia faailoga ma e le o manino le fomaʻi, o le fomaʻi o loʻo faatonuina se suʻesuʻega faaopoopo. O le faʻamaoniga o le maʻi pipisi e pei ona taʻua i lalo:

  • Iloiloga a le ECG
  • siaki i aso taitasi o le toto maualuga,
  • Faatulagaina o toto toto ma loto,
  • naunautaiga o lipids i totonu o le toto,
  • fuafuaina o le suka toto 2 itula pe a uma se taumafataga,
  • suʻesuʻega o le gaioiga ma le ate.

Auala e togafitia

Muamua lava, o le tagata gasegase e matua suia lona olaga. I le nofoaga lona lua o togafitiga fualaau faasaina.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O suiga o le soifuaga o le:

  • suiga i meaʻai ma taumafa,
  • tuuese o masaniga leaga,
  • faʻateleina le gaioiga faaletino ma le le atoatoa o le tino.

A aunoa ma nei tulafono, o le togafitiga o fualaau faasaina o le a le aumaia ai ni taunuuga moni.

Fautuaina o meaʻai

O meaʻai faʻamaoni ma, aemaise lava, o le anapogi ma le maʻi gasegase e le fautuaina. O le mamafa o le tino e tatau ona faʻaitiitia lemu (5 -10% i le tausaga muamua). Afai e vave faʻaitiitia le mamafa, o le a matua faigata lava mo le tagata maʻi ona tausia i le tulaga ausia. Faʻateleina kilokalama, i le tele o tulaga, toe foʻi mai.

Suiga o le meaai o le a sili atu ona aoga ma aoga:

  • suia o meaʻai manu ma meaʻai fualaʻau,
  • se faʻaopoopoga o le numera o fiva ma fiber,
  • faʻaititia le faʻaaogaina o masima.

Soda, meaʻai vave, pastry, falaoa paʻepaʻe e tatau ona tuʻuese mai le taumafataga. E tatau ona ola pea soupisi vaovao, ma faʻalauteleina meaʻai o manufasi e faʻaaogaina e fai ma aano o manufasi. E tatau ona fufulu pe fafaga meaʻai ma iʻa.

O fualaau, e fautuaina e faʻaaoga ai le keke ma le oatmeal; o le araisa, o le suka, ma le karite ua faatagaina. Ae o le semolina e manaʻomia e faʻagata pe faʻamalo atoa. E mafai ona faʻamaeʻaina le faʻasologa o fualaau o cereals e faʻatau saʻo ai mea uma.

Fualaau faisua e pei o: beets, kāloti, pateta, tagata fai meaʻai e fautuaina e le sili atu nai lo le 200 gr. i le aso. Ae o zucini, radishes, letus, kāpeti, pepa logo, kukama ma tamato e mafai ona aina e aunoa ma ni tapulaa. O nei fualaau faisua e mauʻoa i le fiber ma o lea e aoga tele ai.

O fualaau ma fualaau aina e mafai ona 'aina, ae le silia 200-300 gr. i le aso. O susu ma meaʻai gaosi susu e tatau ona i ai sina mea oona. Lisi kulimi poʻo le kefir i le aso e mafai ona 'aina 1-2 ipu mata, ae o le kulimi gaʻo ma le kulimi kulimi e tatau ona faʻaumatia na o sina taimi.

Mai meainu, e mafai ona e inu inu kofe vaivai, ti, suamati, suamalie ma suamalie fualaau suamalie e aunoa ma le suka ma sili ile fale.

Faʻatau togafitiga

Ina ia mafai ona fofoina le maʻi, e tatau ona e aveeseina le meaʻai, toto maualuga o le toto, faʻafitauli o le gaosiga o gaʻo, dyslipidemia.

I aso nei, o togafitiga faʻasolosolo e togafitia e faʻaaoga ai le metformin, o le fua lea e filifilia pe a pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E masani lava i le amataga o togafitiga, o le 500-850 mg.

Faʻalogo lelei! Mo tagata matutua, o le fualaau faasaina ua faʻamaonia ma le faʻaeteete, ma i tagata gasegase o le ate ma le gaioiga galuega, ua solia le metformin.

O le masani lava o le fualaau faasaina e lelei le faʻafefe, ae o aʻafiaga i le tino o le gastrointestinal disorders o loʻo i ai pea. O le mea lea, e fautuaina e faʻaaoga le metformin pe a uma se taumafataga poʻo le taimi foi.

Faatasi ai ma le soliga o le taumafa poo le maualuga o le fualaau faasaina, e mafai ona tupu le hypoglycemia. Faailoga o le tulaga e faaalia i le gatete ma vaivaiga i le tino atoa, popole, lagona o le fiaaai. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona mataʻitu lelei.

O le mea lelei, o le tagata maʻi e tatau ona i ai se glucometer i le fale, lea e mafai ai ona e siakiina pea le maualuga o le suka i le fale, e mafai ona e faʻaaogaina le kullucometer Aychek, mo se faʻataʻitaʻiga.

I le togafitiga o le oona tele, Orlistat (Xenical) e lauiloa i aso nei. Aua le sili atu ma le faatolu i le aso, i le taimi o le taumafataga autu.

Afai o mea taumafa i le taumafataga e le gaʻo, e mafai ona e faʻafefe le ave o fualaau. O le aʻafiaga o le fualaau faasaina e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le manava. Mo lenei mafuaʻaga, faatasi ai ma le faateleina o le gaʻo i le taumafataga, e mafai ona tutupu aʻafiaga le lelei:

  • naunau masani e leai
  • afaina
  • sosolo malie mai le aus.

O maʻi ma le dyslipidemia, faatasi ai ma le le atoatoa o le taumafataga o mea taumafa i taimi uumi, ua fautuaina mai ai fualaau o le lipid-lowering from groups of fibrates and statins. O nei vailaau e iai mea taua ma tapulaa ogaoga. O le mea lea, e naʻo le fomaʻi e tatau ona faʻatonuina.

O le faʻaitiitia o le toto e faʻaitiitia ai fualaau oona faʻaaogaina i le maʻi pipisi e aofia ai le iniseti o le enzyme angiotensin-converting (lisinopril, enalapril), agidosidine agonists (moxonidine, rilmenidine), o le calcium channel blockers (amlodipine).

O le filifilia o fualaau uma e faia taʻitasi.

Tuua Lau Faamatalaga