E uiga i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo taunuuga o se "olaga matagofie"

O lenei fomaʻi o le maʻisuka e masani ona atiae i le tele o tausaga (e oʻo atu i le 25-30 tausaga). O le toʻatele o tagata gasegase e iai se faʻasologa o togafitiga i lenei faʻamaʻi.

O le igoa "insulin-dependent" o loʻo taʻu mai ai o le gaosiga o le inisalini e le maua i le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka, ma o le tagata maʻi e manaomia masani le inisiua o lenei hormone. O le faʻaaogaina o le Autoimmune, faʻaleagaina o le vevesi i le pancreas e masani ona avea ma mafuaʻaga o le le atoatoa.

Ituaiga II o le maʻisuka (e le o le inisalini faalagolago)

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka e leai ni faafitauli i le tele o le inisalini: o le pancreas e maua mai ai lelei, e masani lava e sili atu. Ae o le maʻisuka e le o le inisalini e ola i luga o le maʻisuka e tupu ona e mafua mai i le siama o le insulin i luga o siama siama ona le mautonu i le homone. Ma a aunoa ma le puluvaga o le initaneti, e le mafai e le inisalini ona faʻataunuʻu lana galuega autu: ia faʻamautinoa le satuina o sela ma mea taua oona - gaʻo.

O lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona taatele. E afaina ai le matutua, e masani lava ona paʻu. O le maʻisuka ituaiga II e le manaʻomia ai le inisalini ile inisalini - o le mafuaʻaga lea e tutoatasi ai le inisalini, ae manaʻomia ai le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o le suka.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e avea ma inisalini-e faalagolago i le taimi: o le pancreas, lea e matua gaosia ai le "inosia" inisalini, faaitiitia ai lona gafatia, ma o le gaosiga o le inisalini e paʻu malie.

Maualuga (symptomatic) maʻi maʻisuka

O lenei vaega e aofia ai mataupu pe afai o le maʻisuka o se faailoga o se isi faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le gland - Theenko-Cushing, faʻamaʻi faʻamaʻi - faʻasalalauina le oona oona, faapea ma le kanesa o le pancreatic - o nei faʻamaʻi uma e sili atu pe itiiti foi faʻatasi ma faʻamaoniga o le maʻisuka.

Tulaga o le maʻisuka

I le fausiaina o le maʻisuka, e tolu laasaga e iloga:

I lenei laasaga, e leai ni mea e le masani ai o le maʻisuka e iloa i le maʻi poʻo le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga. E masani lava, o "muaʻi maʻi suka" o i latou uma o loʻo lamatiaina le atiaʻe o le maʻisuka. O lea o le tagata maʻi i le gaʻo ma le mamafa o le maʻisuka e mafai ona mafua ona o le tulaga o vailaʻau muamua ao le i amataina ni faʻaʻailoga. O lenei laasaga na faʻamaonia faapitoa ona o le puipuia o togafitiga ogaoga e mafai ona taofia poʻo le faʻagesegese tele ai le fesuiaiga mai vailaʻau i le isi laasaga.

Latent diabetes

E leai ni faʻailoga i lenei taimi. O suʻega o le toto ma le urine mo le kulukose e le mafai foi ona faʻaalia ai mea e le masani ai, ae pe a taitaia suʻega toleniga o le kulukose, o mea e le masani ai e iloa: o le maualuga o le suka i le toto pe a uma le utaina o le kulukose e faʻaitiitia lemu nai lo le masani. O lenei laasaga e manaʻomia le mataʻituina pea. Ma o nisi taimi o le amataga o togafitiga togafitiga.

Le ogaoga o le maʻisuka

E tolu tikeri o le malosi o le maʻisuka: agamalu, agavaʻa, ogaoga.

Lalelei O le malosi e mafua mai i le maualuga (e oʻo i le 10 mmol / l) glucose i totonu o le toto ma lona toesea atoa i le urine, le leai o ni faʻaʻailoga matuia.

Tulaga maualalo O le maʻi e sili atu i le 10 mmol / l, o le kulukose e maua i le urine. O le tagata maʻi e faitio i vaivaiga lautele, susu, fia inu, masani ona faia, ma se uiga o le paʻu o le paʻu.

Pe aoga le itulau? Faasoa atu i lau upega tafaʻilagi faʻafefefefeloaʻi

O a mea e mafai ona afaina ai se faamaʻi?

  • Oona, le lelei,
  • Tausaga: tagata matutua e sili atu ona vaivai
  • Faʻasagaga, olaga faʻanoanoa,
  • Aiga

O le maʻi tele faailoga, lea e mafai ona fesuisuiaʻi e faʻatatau i itupa. O le tele o meaʻai, faʻalauteleina o le urination, paʻu o le paʻu, paʻu mamafa mamafa, faʻaitiitia le faʻaaliga, pustular ma fungal process, membranes mucous ma le paʻu - o nei mea uma e tatau ona mataala.

A e oʻo atu i le 40 tausaga le matua, o le aʻafiaga o le faʻaaogaina ole faʻamaʻi, tusa lava po o le a le itupa. O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i totonu o tane e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o galuega tau feusuaiga.

O le mea sili ona taua o le faateleina le toto toto. E taua le manatuaina o lena mea masani - 3.2 i le 5.5 mmol / l. Afai e te le o gauai atu i faailoga ma tuu le taotoga o le faamaʻi, e tasi le aso e mafai ai e le tagata maʻi ona pau i totonu o se maʻi!

O le suʻesuʻega ma le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua i le ata:

O le maʻisuka faʻamalosi ma faʻamalosi faʻamatalaga: o le a le mea e fesoʻotaʻi ai nei manatu?

O faʻamatalaga e fesoʻotaʻi vavalalata i se faʻamatalaga pei o glycemic index of products. O lenei faʻamaufaʻailogaina o se faailoga o le auala e aafia ai le toto kulukose ma le suka i le taumafa. O maʻisuka uma e tatau ona mulimuli i lenei mea e puipuia ai le faateleina o le faʻateleina o faailo.

Vaega 2 Tito 2 Mateʻo ua vaevaeina i ni tikeri se tolu o le malosi, e tofu ma vaega ma tuaoi manino:

Tetee malosi o le T2DM o loʻo fautua mai ai le maualalo o le kulukose o le toto e oʻo atu i le 10 mmol / l, i le urine ua matua leai lava. O faʻamaoniga sili i le maʻi e le o matauina. O faigata faigata i lenei laasaga e le oʻo mai.

Tetee malosi e mafua mai i le faateleina o le kulukose i luga atu o le 10 mmol / l, o loʻo faʻaalia foi i le vai urinary. O le maʻi e faʻaalia maʻi: vaivaiga o le tino, faʻalauteleina le urination, galala, faʻamalolo vave o manua, o se lagona faifai pea o le fiaʻai. I le pepa faʻafitauli e mafai ona aʻafia okeni: fatugaʻo, vaʻa toto, mea faitino.

Afai o se tagata maualuga tikeri o le SD2, ona i totonu o lona tino o le solia o metabolic process begins. Suauu toto ma mimii e taua tele. O le faʻailoa faailogao loʻo i ai se faʻafitauli o le coma. O faʻalavelave e mafua ai le le atoatoa o le tino, e mafai ona mataʻituina maʻi o le neurological.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2: faʻapefea ona iloa le faʻamaʻi?

Ina ia iloa le i ai o se faʻamaʻi ua tuʻuina atu i se maʻi, e manaʻomia ni suʻega faʻamaonia.

O se suʻega o le toto i le taeao ma luga o se manava gaogao o le a faʻaalia ai le maualuga o le suka.

Mo se tagata matua, o le sili atu o se ata i luga ae 5.5 mmol / L.

Faʻamataʻu faʻamataʻu, o le endocrinologist o loʻo faʻamatalaina fualaau ma se suʻega toleniga o le kulukose i le maʻi. O le autu o le metotia e pei ona taua i lalo: o se maʻi e tuʻuina atu se manava gaogao e inu ai le kulukose. A maeʻa le lua itula o le maualuga o le kulukose e maualuga atu i le 11, o le maʻi o se maʻi suka.

O loʻo i ai se auiliiliga o urine mo mea o loʻo i totonu o le acetone i totonu.. Mo suʻesuʻega, o le suʻega toto mo le glycogemoglobin e faʻaaogaina foi. O tagata faʻapitoa e faʻatusatusa le kulūkose ma le uʻamea uʻamea, iloa ai le ogaoga o le faʻamaʻi, ma tusia foi se faʻasalalauga togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le mea e tatau ona faia e le tagata maʻi ina ia aua le faʻamalosia ai le ata?

O tagata ei ai lenei faʻamautinoaga e mafai ona ola i se olaga masani ma fiafia ai! E na o le tatau lava ona mulimuli i nai suiga laiti. E tatau ona asiasi soo i fomaʻi e siaki le ala o le maʻi, lona alualu i luma.

Taʻiala taua - e tatau ona e tusia saʻo le faasologa i aso taitasi. Ina ia aloese mai le taumafa po o le le paleni, latou te valiina a latou taumafataga, faia le taumafataga talafeagai - tausia se meaai.

E tatau ona faatapulaa i ava malosi i le maʻisuka, suka, gaʻo le toto. E taua le aumaia o gaioiga faʻaletino i lou olaga, aʻo leʻi oʻo i le taimi lenei, e manaʻomia ni feutagaiga ma se tagata poto faapitoa!

O le a faʻamatalaina e le fomaʻi auʻiliʻili le mea e lamatia le maʻisuka ituaiga 2 ma o le a na o le faʻaleagaina ma faʻaosofia ai faʻafitauli. O le savaliga masani i le ea fou o le a avea ma se maliega malie!

Faaiuga

I le taimi o le 2014 o le numera o le maʻisuka e 422 miliona. O le fuainumera e tupu i minute uma ona o le ola le toaaga a tagata.

T2DM o se faafitauli ogaoga mo le soifua maloloina o le lalolagi ma soʻo se tagata.

Afai e mataʻituina e tagata uma le tulaga oo latou aiga ma faʻaaliga le itiiti ifo o suiga, o le a mafai e tagata soifua ona faʻaititia le numera o tagata gasegase. Ma o le a le mafai e fomai ona faʻamaonia le faʻamaonia o le faʻamaʻi.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi lea e maualuga le maualuga o le suka i totonu o le toto o se tagata, ma e le lava i totonu o sela o le tino. E tele tikeri o le malosi.

O le faʻafitauli ole gasegase e fesoʻotai ma gaʻo ma le vai e aʻafia ai galuega ole pancreas. I lenei tulaga, o le le atoatoa o le panalreatic hormone insulin produced ua fausia.

O ia o le na te faia se vaega malosi i le gaosia o le suauu i totonu o le kulukose, lea e matua talafeagai mo le saunia o masini ma le malosi. O se taunuuga o le solia, o le suka e faʻapipiʻi i totonu o le toto ma e alu ese ma le urine, e le mafai e vailaʻau ona uuina le vai ma aʻafia ai fatugaʻo e alu ese mai le tino.

O le maʻi "suamalie" o se tasi lea o patho masani sili ona taatele i le faitau aofaʻi o le lalolagi. Na te aveina le lona tolu i taimi e le atoatoa ai le tino pe a maeʻa maʻi cardiovascular ma le mafaufau.

O le siama o le maʻisuka e faia pe a maua se anapogi vave i le kulukose i le toto mama o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. O se maualuga i luga aʻe o le 7 mmol / l o se mafuaaga talafeagai lea e fai mai ai o le soli o le metabolism o gaʻo i totonu o le tino.

Afai e fuaina fua i se glucometer feaveaʻi, o faʻamaoniga o le maʻisuka e sili atu i le 6.1 mmol / l e faʻaalia ai le maʻisuka, i lenei tulaga e manaʻomia ai suʻesuʻega fale suʻesuʻe e faʻamaonia ai le maʻi.

O mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga 2

O le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i luga o se tuufaatasiga o aʻafiaga faʻapitoa ma mea faʻapitoa. E toetoe lava a le mafai ona faʻatuina le mafuaʻaga tonu o maʻi ona o lona toesea. I le faagasologa o le atinaʻeina o se faʻamaʻi, o le tele o vaega e aofia ai i taimi uma.

O mea e faʻalavelave ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • Mafuaaga Ua faʻamaonia ai o tagata o loʻo mafatia i le mamafa o le tino ua i ai le faateleina o le faʻamalosia o le inisalini,
  • Hormonal le le atoatoa. O le mea e masani ona galue i fafine maʻitaga. I le taimi o le gaioiga, o le aʻafiaga o le alualu i luma i le solia o le gaosiga o le carbohydrate ua matua faateleina,
  • Vaʻaiga faʻapitoa. Matua e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 ei ai se tulaga sili atu le maualuga o le iai o se tamaititi maʻi,
  • Aʻai tele o gaʻo ma gaʻo. O sese i mea taumafa e sili ona lamatia mo tagata o loʻo i ai le manaʻoga i le hyperglycemia,
  • Laititi gaioiga faaletino. O le mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino ma le alualu i luma mulimuli o le maʻisuka ituaiga 2.

O vaega lona lua e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaʻi o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • Taʻaloga. E 20% o tagata Europa e ono maua i le maʻisuka nai lo Aferika ma Aferika Amerika,
  • Paulo O tamaitai e sili atu ona lipoti mai se maʻi gasegase o le gaʻo. E mafua lenei mea ona o suiga i le cyclical i le tala faʻasolopito,
  • Faʻailoga o le ate. O le okeni e fesoʻotaʻi vavalalata ma le gaioiga o le pancreas. I le tulaga o le soliga o se tasi oi latou, o le aʻafiaga o le togafitiga o le isi faʻateleina.

O tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua ai le tele o mea taua. Togafitiga e toetoe lava a masani ai i taimi uma ma o loʻo taulai i le faʻamautuina o le gataifale lautele o le tino.

O le a le eseesega i le va o le ituaiga 2 maʻisuka ma le 1

Eseesega1 ituaiga o maʻisuka2 ituaiga o maʻisuka
Amataga o VavegaTamaititi po o le talavouIna ua mavae le 40 tausaga
Faʻasolosolo maʻiO le maualuga o le sukaFaʻasologa umi
Aafiaga o soifuagaUa misiO se vaega taua i le atinaʻeina o le faamai
Faailoga i le amataga o le maʻiLulu, vave ona tupuMisia pe leai
Suiga i le totoantigensE i aiLeai
inisaliniLeai pe laitiiti teleLuga masani
Togafitigafua o le suka-maualaloE le afaina, e naʻo le i ai o le meaʻaiE matuā aoga lava, e faʻamalosia mai le vaeluagalemu.
inisaliniManaomiaFaʻamatala pe a le lava vailaau

Faʻavasegaga

Se faʻamaonia manino o le ituaiga 1 faʻamaʻi i tulaga.

  • Tausaga 1-ola (ola i le insulin), ona o le le lelei o le gaosiga o le inisalini:
    • Vaiaso 1 - o se vaitaimi na muamua atu le tiga e faʻavae i luga o le faʻatoʻaga faʻavae. E leai ni faʻamaoniga o le maʻi. I le puipuia o auala, o le atinaʻeina o togafitiga e mafai ona tolopoina,
    • Laasaga 2 - e atiina ae pe a maeʻa le faʻamalosia o mea e faʻateleina ai le atinaʻeina o togafitiga,
    • Laasaga 3 - faʻavae saʻo, e atiina ae ile 2-3 tausaga. E mafai ona e iloa faʻatasi ma le faʻaauau pea o suʻega,
    • 4 vaega - vaivai ma le malaise lautele, e leai ni faailoga iloga,
    • Laasaga 5 - faʻamaoniga faʻapitoa,
    • 6 vaega - o se tulaga ogaoga, gaosiga o le inisalini ua uma ona taofia.
  • O le ituaiga 2 e amataina malie (e le o le inisalini-tutoʻatasi), e aofia ai le le lava o le hormone poʻo le solia o le tali a le tagata faʻalogo i le gaioiga o le inisalini:
    • 1 le laasaga - taui, faʻasalaga faʻasalaga e mafai ona toe faʻafetaia ma se taimi talafeagai i meaʻai,
    • 2 laasaga - faʻaogaina, o le gaioiga e mafai ona toe faʻafesoʻotaʻi ma le fesoasoani o vailaʻau o le suka,
    • 3 vaega - solia o galuega masani (decompensation), e manaʻomia e le tagata le inisalini.

Mafuaaga ma uiga

  • faʻaumatia o sela o motu o le pancreas,
  • o se faʻafitauli faʻafuaseʻi lea e faʻaleagaina ai sela o le endocrine.
  • le lelei
  • faʻasologa o togafitiga
  • faʻamaʻi i le insulin gutu.
  • mataʻutia mataʻutia
  • vaivaiga lautele
  • faateleina le urination,
  • matuai galala
  • paleni mamafa.
  • faatele le alualu i luma
  • e leai ni faʻailoga iloga
  • afaina.

Fuainumera faamaumauina o le tasi i le tolu tagata i le lalolagi e mafai ona aʻafia i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi ua manatu o se tasi o mea sili ona matautia, faʻatasi ai ma oncology, tuberculosis ma le AIDS.

O le maʻi suka o se maʻi lelei suʻesuʻeina, ae manaʻomia ai se suʻesuʻega atoa o le tino. O vailaʻau faʻavasegaina e iloa ai le tele o tikeri ma ituaiga o maʻisuka.

Aʻo iloiloina le ogaoga o se faʻamaʻi, e taua le mafaufau i nisi o tuʻutuʻuga. Faatasi ai ma i latou, o le maualuga o le glycemia, o le manaomia ona faʻaaogaina le inisalini i fafo, o se tali atu i le faʻaaogaina o fualaau faasaina, le i ai o faʻafitauli.

O a laasaga

O lenei ituaiga o maʻisuka e fesootaʻi ma le le lava o le gaosiga o le palacreas o le inisalini poo lona toesea atoa. T1DM o se faamai o tagata talavou, ma le isi, o le maʻi ua amata ona laiti i tausaga uma, ma o le maʻisuka ua maua i tamaiti laiti. Ina ia togafitia lelei le faʻamaʻi, e tatau ona e suesue i ai ma faʻamatala auiliili.

I le faaiuga o le seneturi 20, o se faʻamatalaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, na aofia ai vaega nei o le maʻisuka:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa
  2. Talosaga
  3. O faʻafitauli faʻafuaseʻi faʻaleagaina,
  4. Latent diabetes
  5. Oseese gasegase
  6. Aofaʻi maʻisuka.

O le tulaga o le vailaau o le genetual amata amata moni lava mai le vaitaimi o le mafaufau. E mafai e le pepe ona maua ni gaʻo e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 ma genes e puipuia ai le tino mai le maʻisuka. I lenei laasaga, e mafai ona mafai ona iloa faʻapipiʻi mataʻutia o kenera ma faʻaalia ai le latou vaʻaia i se tulaga lamatia.

O le iloa o lau genetic predisposition i le maʻisuka o le a mafai ai e oe ona fai ni puipuiga i le taimi ma faʻaititia ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

E maitauina i totonu o aiga o loʻo mafatia ai le tama ma le tina mai le T1DM, e atiae ai e le tamaititi ni faailoga o le maʻisuka i le matua nai lo lona maʻi ma ona matua, ma e moni lava i tamaiti ei lalo o le 5 tausaga le matutua e masani ona faʻaalia T1DM.

I le laasaga o le faʻaosoosoina, o le faagasologa o le autoimmune e amata ona tupu: o faʻamaʻi pipisi e faʻaumatia e latou lava i latou lava. O mafuaʻaga nei e mafai ona amataina lenei faʻalavelave matautia:

  • O le osofaia o siama (rubella, herpes, mumps ma isi),
  • Tulaga faigata
  • Faʻaleagaina o vailaau faʻasaina (fualaau oona, vaovao ma isi),
  • Faʻatatau meaʻai.

I le laasaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le tino, e faʻaleagaina ai ia peta beta o le pancreas, e amata ona mate ai sela se tasi. O le natura o le manava o le inisalini e faʻalavelaveina: nai lo le pulsating "pusa" o le hormone, e gaosia pea lava pea.

Ua fautuaina tagata e ono lamatia le suʻeina o suʻega i taimi taʻitasi ina ia iloa ai lenei laasaga:

  • Tests mo faʻamaʻi faʻapitoa,
  • Suʻega mo le faʻapalepale kullukose

I le laasaga mulimuli, o le faagasologa o le autoimmune e faatelevaveina, o le oti o peta peta e faatelevave. O le faʻamalositino o le inisalini e faʻaleagaina. I lenei laasaga, o faitioga a tagata mamaʻi o vaivaiga ma malaise, faʻatasi ma le tele o faʻamaʻavale e tele lava ina tusia, e le o matauina faailoga.

I faʻataʻitaʻiga anapogi, o le maualuga o le kulukose o le a masani, ae o le "faamalositino" o le suʻega glucose patient tolerance o le a faʻaalia ai le sili atu nai lo masani.

I le laasaga o le onisi o le maʻisuka, o le tagata maʻi e faʻaalia faailoga o le maʻisuka. E oʻo atu i le 90% o peta paneta o peta ua maliliu. O le itiiti ifo o le inisalini e maua ai le tino, o le susulu atu lea o faailo o le maʻi. O le tagata maʻi e maua ile:

I lenei laasaga, o le auiliiliga mo C-peptides o loo faailoa mai ai le i ai o le puleaina o le insulin. O tino pepe Ketone e iloa i se faʻataʻitaʻiga.

Ina ia faʻaesea le auai o se tagata maʻi i le T2DM, ua lava lea e iloa ai se tasi o mea nei:

  • Keteturia
  • Paʻu mamafa
  • Le lava le faʻamaʻi pipisi.

I le laasaga o le maʻisuka atoa i se tagata maʻi, o peta o peta o le pancreas e matua leai lava se aoga. O lenei laasaga e tumau seia oʻo i le iʻuga o le soifua o le maʻisuka. E manaʻomia e ia le iniseti faifai pea o le inisalini, pe afai na te le maua le hormone matautia, o le a maliu o ia mai le maʻi suka.

O suʻega i lenei laasaga e faʻaalia ai le leai atoatoa o le inisalini gaosiga.

E tusa ai ma se isi faʻavasegaga, o vaega e iloga i le T1DM:

  • Mateʻo faʻamuamua (prediabetes),
  • Folasaga (faʻaaliga) o le SD,
  • Le faʻamalologa e le atoatoa ("migao"),
  • O le olaga atoa e afaina ai inisalini (faʻasolosolo).

Preditebetes e aofia ai vaega 1, 2, 3, ma le 4 (genetic predisposition, faʻaosoosoga, faʻaleagaga faʻasolosolo, vailaʻau maʻisuka). O lenei laasaga e umi, e mafai ona faʻaosooso mai le tele o masina i nai tausaga.

O le laasaga o le "Diabetes manino" (tulaga 5) e aofia ai vaega o le amataga, le atoatoa le faamagaloga ma le masani. O le fuainumera "Aofaʻi" o loʻo faʻaalia i se taimi faʻasolosolo ma se faʻalauiloaina o le natura o le maʻi.

Mo soʻo se faʻamaʻi, i le taimi o le maʻisuka e 4 tikeri o lona atinaʻe:

Mo tikeri taʻitasi o le maʻisuka, ua fautuaina se seti o fofo o le a fesoasoani i fomaʻi e faʻamaopoopo lelei togafitiga o le maʻi. I le tulaga o le maʻisuka, o le faʻamaoniga o le tikeri o le maʻi o le maualuga o le suka i le toto.

I le muamua, laʻititi, tikeri o le faʻamaʻi, toto toto e le sili atu i le 7 mmol / L, o isi faʻamaoniga o se suʻega toto e masani lava, e le maua le kulukose i le urine. Soo se faʻafitauli e mafua mai i le maʻisuka ua matua le toe i ai. O le maʻisuka mama e faʻamalieina atoa e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa ma le mate.

I le tikeri (lona lua) tikeri o le faʻamaʻi, o le maʻisuka ua maua i se vaega o le faʻaaogaina o le suka poʻo le insulin. E seasea ona maua le Ketosis, e faigofie lava ona faʻaaoga e ala i se taumafataga faapitoa ma togafitiga fualaau. O faʻalavelave e faʻaalia (i mata, fatugaʻo, vaʻa toto,), ae le oʻo atu i le le atoatoa.

O le tolu (ogaoga) tikeri o le faamai e le mafai ona gafatia i togafitiga o meaʻai, e manaʻomia le inisalini. E oʻo atu le suka i le 14 mmol / l, o le kulukose e maua i le urine. Faʻalavelave faʻafitauli, o le tagata maʻi e:

  • O le uumi, faigata ona togafitia le kososis,
  • Hypoglycemia,
  • Suʻega faʻasolosolo,
  • Nifaeropathy, lea e mafua ai le toto maualuga,
  • Neuropathy, na faʻaalia e le numera o vae.

Le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular - faʻalavelave fatu, o le stroke e maualuga.

Faʻatasi ai ma le maualuga (fa) tikeri o le maʻi i le maʻisuka, o le toto maualuga o le suka o maualuga maualuga, e oo atu i le 25 mmol / L. I le urine, glucose ma le polotini ua fuafuaina. O le maʻi o le maʻi e mafai ona faasaʻo na o le faʻaofiina o inisalini malosi. O le maʻi e masani ona pa'ū i totonu o se siama, o le maʻi papala na faia i luga o ona vae, e mafai ona gangrene. Faatasi ai ma lenei tikeri o le maʻisuka, ua le atoatoa le tagata.

E tusa ai ma fuainumera, i totonu o tagata uma i luga o le paneta, e tofu uma le 3 ma le maʻisuka maualuga o tikeri eseese. O lenei faʻamaʻi o le endocrine i tulaga o lamatiaga i le ola o le tagata o loʻo i luga o le potu ma le maʻi tuberculosis, oncology, AIDS, ma e manaʻomia ai se gauai faapitoa. E lua ituaiga o maʻisuka, o loʻo i ai le eseesega ma le matuia.

Lalelei

O le maualuga o le toto toto o le suka e le sili atu ma le 8 mmol / L; e leai se eseesega tele o le suka mai le masani i le aso. O le i ai o le kulukose i le urine e le taua (e oʻo i le 20 g / l) poʻo le toesea atoa. O le maʻisuka o le maʻisuka e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga; o suiga faʻaleaganuʻu i neura ma vaʻa toto e mafai. O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e faʻafesoʻotaʻia faʻapitoa e ala i togafitiga o meaʻai.

Tulaga maualalo

O le i ai o le kulukose i le anapogi o le toto i le tikeri tikeri e faateleina i le 14 mmol / l, o loʻo i ai se faʻafitauli o faʻamatalaga i le aso atoa. Urine glucose e le silia le 40 galani.

O le tagata gasegase o loʻo i ai se lagona o le gutu malulu, masani ona fia inu, general malaise, faʻaauau ma faʻaaogaina urination. Faʻaleagaina o fatugaʻo, puipui o toto toto ma le i ai o pustules i luga o le paʻu o ni faʻafitauli lelei mo faʻafitauli le tumau o le endocrine.

E mafai lava ona e oʻo i le maualuga o le kulukose e ala i le matauina o se meaʻai ma le faʻaaogaina o suka poʻo le insulin.

Tulaga maualuga

I se tulaga ogaoga, o loʻo i ai le solia o le faagasologa o le liua o meaʻai i le malosi. O maualuga o le suka o le toto e maualuga tele (sili atu i le 14 mmol / l), ma i le urine e sili atu i le 40-50 galani ma le malosi o vaʻavaʻaʻiga.

O se tikeri ogaoga eo faatasi ma faʻamaʻi manino le maʻisuka. O le toe faʻaleleia o le glucose e na o le faʻaauauina pea o le inisalini.

O le maʻi e ono faigata:

  • o le atinaʻe o le ketoacidosis, o le maʻisuka,
  • vascular vascular
  • solia o galuega o totoga i totonu (ate, fatuga, fatu, failele),
  • faaleagaina le tino o vae.

E le mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1 ma nisi ituaiga o ituaiga 2. Ae o le taimi faʻapitoa fesoasoani faafomaʻi e mafai ona puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli.

E i ai le faʻavasegaga o le maʻisuka i le mamafa. O lenei vavaeesega e mafai ai ona vave fuafuaina le mea o loʻo tupu i se tagata i laasaga eseese.

Faʻaaoga e fomaʻi le faʻavasegaina e fuafua ai le fuafuaga sili ona lelei mo togafitiga.

Vaega 1 o le maʻisuka o se tulaga lea e le sili atu i le 7 mmol / L. le kulukose o le toto. E leai se glucose i le faʻavave; o le toto e taulia i totonu o taʻaloga masani.

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin-o se ituaiga 1 faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei maʻi, e le mafai e le tino ona toe gaosia lona inisalini.

O lenei faʻamaʻi ua vaʻaia i se ogaoga, faʻalelei ma agamalu.

O le malosi o le maʻi e faalagolago i le tele o vaega. Muamua lava, e mafaufauina le tele o le tagata gasegase e faigofie i le hypoglycemia, o lona uiga, o le paʻu tele i le suka o le toto. O le isi, e tatau ona e fuafuaina le ono mafai ona maua le ketoacidosis - o le faʻaputuina o mea leaga, e aofia ai le acetone i le tino.

O le ogaoga o le faʻamaʻi e afaina foi i le i ai o faʻafitauli faʻapitoa, lea na mafua ai le maʻisuka ma ua atili ai nei ona tupu le tulaga.

Faʻafetai i togafitiga faʻasolosolo ma le mataʻituina lelei o le maualuga o le kulukose o le toto, ua faʻaumatia faʻafitauli. Faatasi ai ma se faʻamaonia o le faʻamaʻi, e mafai ona e taitaia se olaga masani, faʻamalositino, ae tatau ona e tausisia i taimi uma se taumafataga.

I le tautalagia o le ogaoga o le gasegase o le faamai, o le tele lava o filifiliga e mafai, e faalagolago i le le amanaiaina. E maua e tagata taʻitasi le maʻisuka i lona lava ala, e mafai ona faʻatauvaʻa pe totogi. I le tulaga muamua, e faigata ona faʻafetaia le faʻamaʻi e tusa lava pe fesoasoani i fualaau malolosi.

O le maʻisuka uiga ese o loʻo i ai uiga nei:

  • toetoe lava o le maeʻa maeʻaina o le inisalini faʻasoasoaina e siama pancreatic,
  • taimi faʻapitoa o le ketoacidosis ma le hypoglycemia,
  • le faʻalagolago i faiga faʻasolosolo ma meaʻai i luga o le tuʻuina atu o inisalini i fafo.

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona fiafia i sui sui o fomaʻi aloaia ma faʻamaonia. E tele taimi e tele ai tagata e iai lenei faʻamaʻi nai lo le maʻisuka ituaiga 1.

I le taimi muamua, o le maʻisuka ituaiga 2 na taʻua o se maʻi matuia o tagata matutua. E masani lava ona aliali mai lenei faʻamaʻi pe a mavae le 40 tausaga ma e fesootaʻi ma le i ai o le mamafa mamafa. I nisi tulaga, o faʻamaʻi o le maʻisuka e fesoʻotai ma mea le lelei ma se olaga masani. O lenei faʻamaʻi ua maua i le 50-80% o mataupu.

O lenei ituaiga o maʻi e taʻua o le insulin-tutoatasi. I le amataga o le faamai, e le talafeagai le togafitiga o le inisalini. Ae i le tele o tagata gasegase, i le aluga o taimi, o loʻo i ai se manaʻoga mo le inisalini o inisalini.

O lenei ituaiga o maʻisuka e togafitia ma sili atu ona faigofie. Ae e mafai foi ona ogaoga le faʻamaʻi, pe afai e te le faia togafitiga tatau ma e le suia ai lou olaga. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka, poʻo le maʻisuka e le o le insulin, e masani ona atiae i le vaeluaga ma le matua.

I le avea ai o se tulafono, o fafine pe a ma le 65 o latou tausaga e mafatia i lenei faʻamaʻi, i le tele o tulaga e fesoʻotaʻi ma le meaʻai i vaega eseese. E masani lava, o tagata uma o le aiga e mafatia i lenei maʻi. Ole maʻi e le faalagolago i le tau ma le vaitau, e faigofie tele le maʻisuka. Seiloga e iai ni faʻafitauli, ole a faʻatalanoa e se tagata se fomaʻi.

E faʻavae i luga o le suʻega o suʻega falesuesue ma le setete o le tagata, o le fomaʻi e filifili po o le a le tikeri o le maʻi ma o le a le togafitiga e tatau ai.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le ogaoga o le maʻisuka e mafua mai i le solia o le gaosiga o le carbohydrate, o lana galuega autu o lona faʻasologa lea. Ae e le o taimi uma e mafai ai ona ausia le taunuuga pito i maualuga, aemaise lava pe a amata le maʻi, pe galo foi i se tagata le pulea o le tulaga ma inu vailaʻau.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le gaʻo gaʻo e mafai ona ese. O le totogi o le faʻamaʻi ua manatu o se tulaga taliaina. Faʻafetai i togafitiga ma lenei fomu, e mafai ona e ausia le kulūkose masani masani ma lona toesea i le faʻavave.

Faʻatasi ai ma se faʻasologa o le faʻamaʻi, e le mafai ona ausia na taunuuga. I tagata, o le maualuga o le suka e le sili atu le maualuga nai lo mea masani, ae maise lava, e 13.9 mmol / L. O le gau o le kulukose i aso taitasi i le mimilo e le sili atu ma le 50 g. E leai se acone i totonu o le urine.

O le fomaʻi o le faʻamaʻi o le mea sili lea ona leaga, aua o lenei tulaga e le lava le faʻaitiitia o le kulukose toto ma faʻaleleia le metabolism o le carbohydrate. E ui i aafiaga faʻaleagaina, ae o le glucose e oʻo atu i le 13.9 mmol / L.. Mo se aso, o le suka i le mimilo e sili atu i le 50 g, o le acetone e aliali mai i le vai. E masani lava ona fausia se coma hypoglycemic.

O nei ituaiga uma o le faamai ua i ai se aafiaga ese i le setete o le soifua maloloina. O le maʻisuka faʻamalosi e le afaina ai totoga ma mamanu, ae o le taimi lava e tasi, o le le lava lelei o le maʻisuka e maua ai le mamafa, cholesterol ma isi faʻamaoniga taua. O le vitio i lenei tusiga o loʻo faaauau pea le autu o tikeri o le maʻisuka.

E tolu tikeri o le malosi o le maʻisuka: agamalu, agavaʻa, ogaoga.

O le agavaʻa malosi e faʻaalia i le maualalo (e oʻo i le 10 mmol / l) glucose i le toto ma lona toesea atoa i le urine, le leai o ni faʻaʻailoga ogaoga.

O le mamafa tele e fuafuaina pe a sili atu i le 10 mmol / l le suka o le toto, o le kulukose i le urine e iloa, o le tagata maʻi e faitio i vaivaiga lautele, o le susu, galala, o le masani ona fai, ma le faʻafefe o manua o le paʻu.

Pe aoga le itulau? Faasoa atu i lau upega tafaʻilagi faʻafefefefeloaʻi

O le faʻaogaina o meafaitino i luga o le 'upega tafailagi e mafai ona mafai ma na o le tausisia lelei o Tuutuuga Faʻaaoga. O le faaaogaina, e aofia ai le kopiina, o mea e faaaoga i luga o le upega tafailagi e soli ai lenei Maliega e faʻasaina ma aofia ai noataga e tusa ai ma tulafono o le Russian Federation.

E matua faʻasaina le faʻaaogaina o faʻamatalaga na lafoina i luga o le 'upega tafaʻilagi mo suʻesuʻega a le tagata lava ia ma fualaau faʻapitoa.

O le togafitiga o le faamai e tele lava ina faalagolago i lona ogaoga. O le faʻavasegaina o togafitiga e faʻavae i luga o taʻiala eseese.

Faʻalagolago i le mamafa, e iai:

  • Faʻi o le muamua poʻo le tikeri maualalo. Faʻasaʻoina o le gaosiga o le gaʻofale faʻatasi ma le faʻasologaina o le glycemia e mafai ona ausia i le faʻaaogaina o se meaʻai ae le sili atu ma le 1 suālaʻau maualalo. O le avanoa e atiaʻe ai faʻafitauli ogaoga e laiti,
  • O le maʻi maʻisuka e 2 tikeri poʻo le faʻaoga. I lenei tulaga, ina ia faʻamautuina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manaʻomia ai le faʻaaogaina o ni vailaʻau se lua pe tolu ile pito i lalo o mea taumafa ma fai togafitiga faaletino,
  • Maʻisuka 3 poʻo le ogaoga. O le taui o le hyperglycemia e mafai ona na o le faʻaaogaina o vailaau oona e faʻatasi ma le inisalini. Maualuga maualuga o aʻafiaga ogaoga faigata.

Faʻalagolago i le mafai ona faʻamautuina le gaosiga o le gaʻofale, e tolu vaega e iloga:

  1. Taui
  2. Tofiga
  3. Taumafaiga.

O le tele lava o taimi, e feagai fomaʻi ma tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka o le tikeri lona lua i le vaega o le taui. E afua ona o le leai o se suʻesuʻega vave ma e vaʻai i se fomaʻi i le tulaga o le alualu i luma o le falemaʻi.

Soo se ituaiga o le faamai ua i ai se tulaga faigata. E tolu tikeri o le suka suka:

  • O se maso e ono le lagona e le tagata maʻi. O se siʻitaga laʻititi i le maualuga o le suka, e masani lava e le sili atu ma le 8 mmol / L. Sugar i le urine e masani (e le silia le 20 g / l).
  • Ole laʻititi, pe a faʻaalia igoa, ma faailoga o le suka i luga o le toto nai lo le numera muamua, ae le maualuga maualuga atu i le 14 mmol / L. I le taimi lava e tasi, o faʻamalama o le suka e leai se sili atu i le 40 g / l.
  • E matuia pe a faʻalavelave le tino i le tino, o le a faʻagasolo le malosi o faʻamaʻi, ma o le lamatiaga o le atinaʻeina o le paʻu e maualuga tele. Suauu toto e sili atu i le 14 mmol / l, ma i le urine - 40-50 g / l.

E sili atu le aua nei oʻo i se tulaga ogaoga o le maʻisuka. Vaʻaia lelei lou tino aʻo leʻi oʻo i le taimi muamua.

Afai e te manaʻo i le mea tonu e te lagona i tikeri taitasi, ona faʻaalia lea o faailoga:

  • Vaivaiga i le tino
  • Le iloa le mafaufau
  • Le mautonu tele
  • Itching ma allergies
  • Gutu gutu
  • Smell o le acetone
  • Uiga masani
  • Paʻu o le mamafa po o lona seti malosi,
  • Manatu tuinanau.

I se tikeri maualalo, o le ae le lagonaina nei uiga, ae mulimuli ane o le a latou aliali, ma malosi tele.

TUSI E TUSI TOʻOLOGO

Aʻo suʻesuʻeina le ogaoga o le faʻamaʻi, o le tuufaatasiga o le tele o taʻiala e amanaia: o le maualuga o le glycemia, o le manaʻoga mo le inisalini i fafo, o le tali i le faʻaaogaina o vailaʻau faufautua eseese, o le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli.

Le mamafa o le ituaiga o maʻisuka e faalagolago ile inisalini

O le mea lea, o tulaga maualuga e tolu o le maʻisuka o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (IDDM) e ogaoga, agavaʻa ma agamalu.

O le ogaoga o le maʻi e faalagolago i le tele o mea. Muamua, mai le gasegase o le mafaufau i le hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto.

Lona lua, e fuafua i le uiga o le ketoacidosis (faʻaputuina o mea oona o le gaosiga o le gaosiga o le gataifale, e aofia ai le acetone i le tino).Ma le mea mulimuli, o le ogaoga o le faʻamaʻi e aʻafia i faʻalavelave fomaʻi na mafua ai le maʻisuka ma o le taimi nei ua sili atu lona malosi.

Ae ui i lea, o togafitiga amata i le taimi ma le mataʻituina pea o le maualuga o le suka i le toto e mafai ona i ai se aafiaga taua i le gasegase o le faamai ma faʻaitiitia ai faʻafitauli, aua o le maʻisuka e sili ona lamatia mo faʻalavelave.

Ae o lona totogi ua leai se aoga, e mafai ona e ola filemu ma faia mea e te alofa i ai, galuega, ma taʻaloga. O le mea lea, e uiga i le ogaoga o le faʻafitauli o le maʻi, o le a mafai ona tatou filifili pe a fai o le faʻamaʻi ua le amanaiaina.

Ae ia manatua o outou taʻitoʻatasi e faalagolago i le ala o le maʻisuka ma pe faapefea ona avea: taui pe faʻatauvaʻa, pe a faigata tele ona feagai ma se maʻi, e oʻo lava i vailaʻau.

Faailoga Faʻaalia o le maʻisuka uiga ese

• Toeitiiti maeʻa maeʻa le faʻamalosia o le inisalini e peta peta o le pancreas.

Maʻi le maʻisuka

Leai se faʻaoga mole masini ma faʻalavelave lavelave o le maʻisuka

Tusa maʻisuka

O le maʻisuka retinopathy, o le le faʻasolosolo taimi (DR1)

O le nephropathy o le maʻi i le tulaga o le microalbuminuria

Maʻi malosi le maʻisuka

O le maʻi faʻasolosolo o le maʻisuka, laasaga muamua poʻo le faʻateleina (DD 2-3)

O le nephropathy o le maʻisuka, laasaga o le proteinuria poʻo le le atoatoa o le tino

tulaga i le maeʻa ai o se faʻamaʻi poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular,

Maʻisuka - o le fatu o le faʻamaʻi

O le faʻalavelave faʻaleagaina o metabolic processes e fesootaʻi atu i vailaʻau faʻasaina ma vai ua faʻavasegaina i vailaau e pei o le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, ei ai faʻafitauli i le pancreas, lea e maua mai ai le insulin - o loʻo aʻafia ai i le gaosia o suka i totonu o le tino. O le inisalini lea e fesoasoani i le gaosia o le suka i le kulukose, o le suka e maua mai i totonu o le toto, e mafua mai i le urinary tract (faatasi ai ma le urine), i lenei tulaga e le mafai e le tino ona taofi le vai i ona sela - e amata foi ona aveese mai le tino.

O le maʻi suka o se faʻaopoopoga o meaʻai o le suka ma le kulukose i totonu o le toto, ae o le leai o nei elemene i totonu o sela o fuluʻi okeni.

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelaveina (o loʻo matou talanoa e uiga i le mamafa o le tamaoaiga) pe mauaina. O le ogaoga o le maʻisuka e le faalagolago i lenei mea, o tagata gasegase o loo mafatia pea ona o le le lava o le inisalini, e le o le afaina o le paʻu o le paʻu, atherosclerosis, toto maualuga, fatuga fatu ma fatuga o maʻi faʻalauteleina, ma ua faʻaleagaina le vaʻai.

Faʻafitauli o le faʻamaʻi

O le pathogenesis o le maʻisuka o se mea e sili ona taua, aua o fomaʻi e na o sina vaega na te iloaina. Tuuina atu e lua ituaiga autu o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia, e matua ese lava mai le tasi ma le isi, e le mafai ona tatou talanoa e uiga i le faʻaogaina o le auala o le atinaʻeina o togafitiga. Ae ui i lea, o le faavae o togafitiga e ave hyperglycemic index. O le a lenei mea

Hyperglycemia - o se tulaga e le mafai ona gaosia ai le suka i totonu o le kulukose ona o le le lava o le inisalini na faia e le pancreas. I le itu, e mafua ai ona leai se kulukose i totonu o sela o okeni - o le inisalini na te taofi le fegalegaleaiga ma sulu.

Aisea e talia ai e fomaʻi lenei faʻamatalaga o le faʻaaogaina o le maʻisuka e na o le pau lea o le mea moni? Talu ai ona o isi faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga maualuga o le hyperglycemic. E aofia ai:

  • hyperthyroidism
  • tumo o le gland oona - e maua mai ai homoni o loʻo i ai le faʻafeagai i luga o le inisalini,
  • gaioiga maualuga o laufanua,
  • cirrhosis o le ate
  • glucagonoma
  • somatostatinoma
  • hyperglycemia faʻasolosolo - faʻateleina taimi faʻapipiʻi o le suka toto.

Taua:e le o gasegase uma e mafai ona mafaufauina o le maʻisuka e le faatuaoia - e na o le tasi e atiaeina le talaaga o le uluai soliga o le gaioiga o le inisalini.

Pe a togafitia se tagata maʻi i le hyperglycemia, e tatau i fomaʻi ona faʻamalamalamaina faʻamaʻi luga - pe afai e maua i latou, ona maʻi ai lea o le maʻisuka, e le tumau. A maeʻa le faʻamaʻi faʻamaʻi, o le pancreas ma le gaioiga o le inisalini ua toe faʻaleleia.

Ituaiga o maʻi suka

O le tuueseeseina o le faamai i ni uiga autu se lua o se galuega taua. E le gata o uiga iloga o loo i totonu ia i latou taitoatasi, e oo lava i togafitiga i le taimi muamua o le maʻisuka o le a tupu e tusa ai ma fuafuaga eseese. Ae o le umi e ola ai le tagata maʻi ma le maʻi maʻisuka ua iloa, o le itiiti ifo o le faʻaaliga o faailoga ia o ona ituaiga, ma togafitiga masani e sau i le mamanu lava e tasi.

Ituaiga 1 maʻisuka

Latou te valaʻau ia te ia inisalini faalagolago i le maʻisuka, e manatu o se faʻamaʻi ogaoga ma o gasegase ua faʻamalosi e usitai i se taumafa lelei i o latou olaga atoa. O le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaumatia lea o siama o pancreatic e le tino lava ia. O tagata maʻi e maua ai lenei faʻamalosi e faʻamalosia e faʻamalosi pea lava pea i le inisalini ma talu ai ua faʻaumatia i totonu o le gastrointestinal tract, o le aʻafiaga e naʻo le iniseti. Taua:e le mafai ona faʻaumatia atoa maʻi, ae i vailaau faʻasoifua maloloina na i ai mataupu pe a oʻo mai le toe faʻaleleia - na togafitia e tagata maʻi tulaga faʻapitoa ma meaai masani masani.

Ituaiga 2 maʻisuka

O lenei ituaiga o faamai ua mafaufauina e le o le insulin e faalagolago, atiina ae i tagata o le vaitausaga matua (pe a mavae le 40 tausaga) ma le oona tele. O le mea lenei e tupu: o loʻo faʻapipiʻi siama o le tino i meaʻai ma faʻavaivaia ai le lagona ile inisalini. O le faʻasaina o le inisalini ile inisiua i ia tagata gasegase e le faʻamaonia ma e naʻo se fomaʻi e mafai ona fuafua le talafeagai o ia togafitiga. O le tele lava o taimi, o maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamaonia ai se taumafa malosi, ma o le a mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa (e le silia le 3 kilokalama i le masina). I le avea ai ma se mea mulimuli.

Afai o le taumafa e le maua ai ni tulaga lelei, e mafai ona faʻamautuina ia mea e maua ai le suka. O le inisalini o loʻo faʻamaonia i le mataupu pito sili ona ogaoga, pe a amata ona avea le maʻi ma mea e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi.

Laasaga o le maʻisuka

O lenei eseesega e fesoasoani e malamalama vave ai i mea o loʻo tupu i le tagata maʻi i laʻasaga eseese o le faʻamaʻi. O sea faʻavasegaina e manaʻomia e fomaʻi e mafai, i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, ona faia le filifiliga saʻo e uiga i togafitiga.

1 tikeri. O le auala sili lea ona lelei o le faʻamaʻi e fesiligia - o le maualuga o le kulukose e le maualuga atu i le 7 mmol / l, o le kulukose e le faʻasalaina i le urine, o le toto e tau ai i totonu o taʻaloga masani. O le tagata gasegase e leai se faʻafitauli o le maʻisuka, e totogi e ia i meaʻai ma togafitiga faapitoa.

2 tikeri. O le maʻisuka ua avea ma vaega ua totogi, o le maʻi ua i ai faailoga o faʻafitauli. O loʻo i ai se liona o nisi totoga - mo se faʻataʻitaʻiga, vaʻai, fatugaʻo, o loʻo aʻafia toto toto.

3 tikeri. O lenei tikeri o le maʻisuka e le mafai ona togafitia i vailaau ma meaʻai, o le kulukose e malosi tele i le urine, ma o lona maualuga e 14 mmol / l. Vasega 3 o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga manino o faʻalavelave - faʻavave ona faʻaitiitia le vaʻaia, o le numera o pito i luga / pito maualalo o loʻo faʻaalia lelei, ma o le maualuga o le toto maualuga ua maua (maualuga).

4 tikeri. O le tulaga sili ona ogaoga o le maʻisuka e faʻaalia i se maualuga maualuga o le kulukose - e oʻo atu i le 25 mmol / l, o le kulukose ma le polotini e faʻasalaina i le urine, o le tulaga e le faʻasaʻoina e soo se fualaau. Faatasi ai ma lenei tikeri o le faamai ua fesiligia, o le le atoatoa, gangrene o pito i lalo, ma o le maʻi suka e masani ona maua.

Faailoga o le Maʻisuka

O le maʻisuka e le "amataina" le uila - o lona uiga o le faateleina faifaipea o faailoga, o se atinaʻe umi. O faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia e aofia ai:

  1. Tele galala, lea e toetoe a le mafai ona faamalieina. O maʻi maua i le maʻisuka e oʻo atu i le 5-7 lita o le vai i le aso.
  2. Paʻu vevela ma le faʻafefeteina o le vevela, lea e masani ona taʻua o faʻalavelave popole.
  3. Tumau malogo, e tusa lava po o le a le tele o le susu o mea inu i le aso.
  4. Hyperhidrosis - soona suamalie, aemaise lava i luga o alofilima.
  5. Vaevaega o le mamafa - o se tagata e vave ona leiloa le mamafa e aunoa ma ni meaʻai, pe vave ona tupu le gaʻo.
  6. Vailaʻau vaivai - tagata gasegase i le amataga o le maʻi o le maʻisuka vaivai, le le mafaia ona faatino nisi ituaiga o galuega faaletino.
  7. Faʻamālōlōina vave o manua o le paʻu - e oʻo lava i se maaleale masani e mafai ona atiaʻe se manuʻa purulenti.
  8. Pustular processes e masani ona matauina i luga o le paʻu ona o le leai o se mafuaaga.

Faamolemole ia matau:e tusa lava pe o iai nisi o faailoga o loʻo iai i luga, e tatau ona e sailia fesoasoani mai tagata tomai faapitoa i se taimi vave lava - atonu o le a maua le maʻi i le maʻi suka. Ae e tusa lava pe na maua le faʻamaʻi ma mafai ona faʻamaonia togafitiga faafomaʻi, o le atinaʻeina o maʻisuka faigata e mafai foi. O ona faailoga e aofia ai:

  1. Tigā masani ma le vevela.
  2. Faateleina le maualuga o le toto - i nisi o vaega, o faailoga e mafai ona oʻo atu i numera tele.
  3. O le savali o loʻo faʻalavelaveina, o le tiga e masani ona i ai i pito pito i lalo.
  4. Paʻa i totonu o le loto.
  5. Faʻalautele le ate - o lenei maʻi e manatu o se faʻalavelave pe a na le i ai muamua aʻo leʻi faʻamaonia le maʻisuka.
  6. Le malosi tele o foliga ma pito i lalo.
  7. O le taua o le faaitiitia o le lagona o vae.
  8. Faʻasolosolo malie i le gaioiga vaaia.
  9. O se manogi matagofie o le acetone e amata mai le maʻi.

Mafuaaga o le maʻisuka

Na faailoa mai e fomaʻi ni mea taua e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia. E aofia ai:

  1. Aiga. O lenei vaega e le o lona uiga o le fanau mai o se tamaititi e maua i le maʻisuka, e na o se mea na tupu. O isi tulaga faʻafitauli e tatau ona faaitiitia.
  2. Vailaʻau faʻamaʻi. Faʻaleagaina, rubella, hepatitis o le natura o le faʻamaʻi ma le moa moa - o nei faʻamaʻi pipisi e mafai ona avea o se "tulei" i le atinaʻeina o le maʻisuka, aemaise lava pe afai o loʻo maʻi le tagata maʻi mo le maʻi o loʻo fesiligia.
  3. Mafuaaga. Ina ia aloese mai faailoga muamua o le maʻisuka, ua lava lea e faʻaitiitia ai le mamafa.
  4. O nisi faʻamaʻi. O le pancreatic inflammation (pancreatitis), o le kanesa pancreatic, o togafitiga faʻaleagaina i isi gaʻo glandular e mafai ona oʻo atu ai i le faaleagaina o sela e maua ai le inisalini.

E le gata i lea, e tatau ona e puipuia le tino mai le atuatuvale, atuatuvale ma le popole - o lenei mea e mafai ona avea o se punavai mo le atiina ae o le maʻisuka.

Taua:o le matua o se tagata, o le sili atu lea o le ono tulai mai o le maʻi ua fesiligia. E tusa ai ma fuainumera, o le 10 tausaga, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka e faaluaina.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

Afai ei ai masalosaloga o le maʻisuka, e tatau ona e faia se suʻega atoa - mo lenei mea e tatau ona e pasia ni suʻega, faʻaoga metotia ole suʻega. Ole lisi o togafitiga mo le maʻisuka e aofia ai:

  1. Suesueina o le toto mo suʻesuʻega mo le i ai o le kulukose i totonu - o le anapogi glycemia ua fuafuaina.
  2. Totoga o le suega o le faapalepale o le kulukose - o le suʻega e faia pe a maeʻa le glucose.
  3. O le malosi o le atinaʻeina o le faamai e mataituina - o le glycemia e fuaina i le tele o taimi i le aso.
  4. Aotelega lautele o le urine mo le i ai o polotini, glucose ma leukocytes i totonu (e masani lava e le oi ai ia vaega).
  5. Suesueina suʻesuʻega i le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le urine mo le i ai o le acetone i totonu.
  6. O le suʻega o le toto mo le i ai o le hemoglobin glycosylated i totonu - o lenei tulaga e fuafua ai le maualuga o le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻi suka.
  7. Suesueina o le toto o meaola - e mafai e le fomai ona fuafua le tikeri o le faagaoioia o le ate ma fatuga e faasaga i tua o le maʻisuka faasolosolo.
  8. O se suʻega o Reberg o loʻo faia - o le maualuga o le faaleagaina o fatugaʻo ma le urinary tract ua maua i le maʻisuka ua faʻamoemoeina.
  9. O se suʻega o le toto e fuafua ai le maualuga ole inisalini.
  10. Ophthalmologist consulting ma suʻesuʻega o aso uma.
  11. Iloiloina o le tino o le tino.
  12. Electrocardiogram - o le galuega o le fatu e faasaga i tua o le maʻisuka o loʻo pulea.
  13. Suesuega e faʻatatau i le fuafuaina o le maualuga o le faaleagaina o vaʻa pito i lalo - o lenei mea e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻisuka vae.

O tagata maʻi e maua i le maʻi suka poʻo le masalosalo i lenei faʻamaʻi e tatau ona suʻeina e fomaʻi poto faapitoa o se vaega o faʻataʻitaʻiga. O asiasiga faʻatagaina e aofia ai fomaʻi:

  • endocrinologist
  • fomaʻi
  • cardiologist
  • fomai tipitipi
  • neuropathologist.

Suauu toto

O se tasi o faailo sili ona taua o le setete o le soifua maloloina i le maʻisuka, lea e mafai ona avea o se suʻesuʻega o le faagaoioia o totoga ma tino, o le maualuga o le suka i le toto. E mafua mai i lenei faailoga e faapea o fomaʻi "faʻafoʻisia" i le faia o se suʻesuʻega faʻapitoa ma faʻamaonia togafitiga. O loʻo i ai se faʻamaonia manino o le a faʻaalia i le tagata maʻi ma le fomaʻi le setete o le metabolism gaʻo.

Faamolemole ia matau:ina ia faʻaesea ai le mauaina o ni mea sese-lelei, e tatau ona le gata ina fua le maualuga o le suka o le toto, ae ia faia foi se suega o le faapaleniina o le glucose (toto faataitai ma le mamafa o le suka).

O le suʻeina o le toto ma le suka, e tatau ona e muamua suʻeina le suʻe toto, ona ave lea o le 75 kalama o kulukose solu (faʻatau atu i falemaʻi) ma toe suʻega pe a uma le 1 po o le 2 itula. Tulaga masani o loʻo tuʻuina i le laulau (fua faʻatatau - mmol / l): A uma ona pasia ni suʻega se lua, e tatau ona fuafua mea taua nei:

  • O le faʻaaogaina o le faʻaogaina o le maualuga o le kulukose i le tasi itula pe a uma le uta o le kulukose i le anapogi o le toto kulukose. E masani lava, o le faailo e le tatau ona sili atu i le 1.7.
  • Aʻau o le hypoglycemic - le fua o le kulukose o le toto 2 itula pe a uma le gaʻo i le anapogi o le toto kulukose. E masani lava, o le faailo e le tatau ona sili atu i le 1.3.

Maʻi faʻamaʻi

O faʻamaʻi o le maʻi suka o loʻo ola vave, emo uila - e le mafai ona e faatuai mo se minute, ae tuua le tagata maʻi i lenei tulaga e lamatia ai lona ola. O le faailoga sili ona matautia o le solia lea o le malamalama o le tagata, lea e mafua ona o lona sauaina, le puipuia o le maʻi. O le sili ona taatele o le ketoacidotic coma o se tulaga na afaina i le faaputuputuina o mea oona. I le taimi lava lea e tasi, e pau i lalo i lalo o le aʻafiaga o mea oona, ma o nisi taimi na o le pau lava, o le uiga o le ketoacidotic coma o se manogi malosi o le acetone mai le maʻi.

O le mea sili ona taatele e masani ai o le foma o le hypoglycemic, lea e mafai ona mafua mai i le maualuga o le inisalini. I lenei tulaga, o le tagata gasegase o loʻo i ai uiga nei:

  • le mautonu le iloa - tulaga vaivai,
  • o foliga ma alofilima ua ufitia i le afu malulu - o lona aofaiga e tele ma e matala ma le le lava o mata,
  • o le faʻaitiitia vave o le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto ua tusia.

E i ai isi ituaiga o maʻi suka, ae e seasea ona atiaʻe.

Toto toto toto

O le toto o le toto e mafai ona avea ma se faʻamoemoega o le malosi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo fesiligia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai e masani ona faʻateleina le mamafa o le mamafa i le fuaina masani o le mamafa, e mafai ona faʻaalia le tupuga o se tasi o faʻalavelave sili ona lamatia - o le nephropathy o le maʻisuka (e le galue gaʻo). E masani ona fautuaina e fomaʻi e faapea o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e masani ona fuaina le toto i luga ifo o le pito i lalo - o le faʻaitiitia i totonu o le tino e faʻaalia ai le faaleagaina o vaʻa o vae.

Edema ma le maʻisuka

Latou te faʻaalia le atinaʻeina o le fatu ma le nephropathy. Faʻatasi ai ma le edema tumau, faʻatasi ai ma le le mautonu o le suka o le toto, e faanatinati le sailia o fesoasoani mai fomaʻi - o le tulaga e matua ogaoga ma i soo se taimi atonu o le a le atoatoa ai mafaufauga poʻo le faʻaleagaina o le myocardial.

Falemaʻi faʻasolo

E na o na o gasegase o loʻo tauivi ma le maʻisuka mo se taimi uumi ma atiaʻe, muamua lava, i luga o latou vae (o loʻo i ai le manatu o le "maʻisuka vae"). O le faʻafitauli o le le amanaʻiaina e tagata o faailoga muamua o le faʻalavelaveina o le faʻamalosia o le maʻisuka - o sana, faatasi ai ma le tiga i vae ma o latou fula. O tagata maʻi e faʻatagaina i le fomaʻi pe a oʻo i le mumu le vae, o le fula e oʻo i lona maualuga (e le mafai e le tagata maʻi ona tu i luga o lona vae ma fai seevae).

O se faʻalavelave matuia e faʻapupulaina le talaaga o le faʻaleagaina o lapisi tetele ma toto laiti. O le tele o taimi, e maua ai le gangrene i pito pito i lalo, e le tali atu i togafitiga ma toetoe lava o taimi uma e taʻitaʻi atu ai i le tipiina o vae (ae o loʻo i ai tuusaunoaga).

Puipuiga o le maʻisuka faafitauli

Afai o le siama o le maʻisuka ua uma ona faamaonia e se fomaʻi, ona tatau ai lea ona faia taumafaiga uma e puipuia ai le atinaʻeina o ona faʻafitauli. O le ola faʻatasi ma le faʻamaʻi o loʻo fesiligia e moni lava, ma ola atoatoa, ae naʻo pe afai e leai ni faʻafitauli ogaoga. Polokalame puipuia e aofia ai:

  • pulea le mamafa - afai e lagona e le tagata maʻi o loʻo ia maua ni pauna faaopoopo, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi se tagata tausi meaʻai ma maua ni fautuaga i le fatuina o se lisi o meaʻai,
  • gaoioiga faʻaauau faifai pea - o le a taʻu mai e le fomaʻi le malosi o le tatau ona tatau ai,
  • siakiina pea o le toto.

O le maʻisuka ua aloaia e avea o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, ae afai e maua le maʻisuka ituaiga 2, ona i ai lea o avanoa mo se toe malosi atoatoa - e tatau lava ona e filifilia se meaʻai e faʻamautuina le metabolism gaʻo. O le galuega autu a le tagata maʻi i le faʻamaʻi o loʻo fesiligia o le taofia lea o le atinaʻega o faʻalavelave lea e ono lamatia ai le soifua maloloina o tagata ma le ola. O le ae maua nisi faʻamatalaga auiliili i metotia o suʻesuʻega, ituaiga, laasaga ma togafitiga o le maʻisuka ile matamata i lenei iloiloga vitio:

Tsygankova Yana Aleksandrovna, tagata vaai i mea faafomai, fomaʻi o le vasega pito sili ona agavaa

35,549 leotele manatu, 8 vaaiga i le aso

Tuua Lau Faamatalaga