O le maʻisuka lipipidus ma thyroid gland

Toeitiiti lava o faʻamaʻi, tasi auala poʻo le isi, e mafai ona o mai faatasi ma faʻafitauli eseese e tutupu ona o gaioiga i le tino. O le maʻisuka, lea e le gata ina maua ai le tele o subtypes, e le o se tuusaunoaga, ae e aʻafia foi le afaina o le tele o gaioiga i totonu. I totonu o lenei tusiga, matou te mananao e mafaufau i faʻafitauli o le thyroid gland ma le maʻisuka, a latou mafuaaga ma togafitiga.

Mafuaaga ma faailo o faafitauli o thyroid

O le mea sili ona leaga o le solia o lana galuega o le hyperthyroidism, lea e vave tele le gaosia o le tele o hormones triiodothyronine ma thyroxine. O nei hormones e taʻitaʻia vave ai le glycogen. I le taimi lava e tasi, o le faʻaleagaina o faagasologa o sauniuniga o inisalini ma inisalini a le tagata i totonu o le tino e faʻaleleia.

I tane, gynecomastia (o le faateleina o le male mammary glands) e ono tupu ona o le hyperthyroidism.

Tele faʻafitauli o le hyperthyroidism:

  • Paʻu mamafa mamafa
  • Sweating
  • Hyperglycemia
  • Faʻailogaina
  • Vomiting
  • Tachycardia
  • Faʻateleina le malosi
  • Jaundice, ma isi faʻamaʻi ate

Ae o le le lava o hormones thyroid (hypothyroidism) o loʻo faʻamaonia ai o gaioiga metabolic e sili atu legese, lea e le taitai atu ai i se mea lelei. E te fesili pe faapefea ona e malamalama i lenei mea?

O le hyperthyroidism ma le le lava o le hormones e mafua ai ona lagona e se tagata le vaivai tele, gaioiga, ma le fesuisuiai i meaai.

I le avea ai ma tulafono, o foliga mai o le mumu (myxedema) e aliali mai i luga o le paʻu, o lea afai e te matauina se mea faapenei, ia vave ona e fesiligia se fomaʻi ma aua le faatuai i togafitiga tutoʻatasi.

O faʻamaʻi o le thyroid glands i le maʻisuka: faʻafitauli faigata ma auala e puipuia ai

Afai ei ai se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e aʻafia ai lau toto.

E mafai e le fomaʻi ona faia se faʻataʻitaʻiga saʻo pe a oʻo mai faʻafitauli.

E oo mai lava i lenei itu, e faigata ona iloa ituaiga faʻamaʻi. E iloa e tagata uma le taufaamatau o le toto maualuga o le cholesterol.

O le mea lea, o nisi e faʻavaivaia ai, e tusa lava pe masani. Ina ia faia lenei mea, latou te inuina vailaʻau, ma le le iloa e mafai ona taʻitaʻia i le maʻisuka.

Thyroid ma le maʻisuka

O le vevela vevela o se mea taua tele i le olaga o le tagata, aua o mea o loʻo natia mai ai, ua taua o hormones, e fuafua tonu ai le malosi ole malosi o le tino. O le olaga o se tagata e faalagolago i lo latou tele.

O faʻamaʻi e mafai ona faʻatoʻilaloina ma mauaina. E tele lava ina foliga mai o le faʻafefe, vaivai. I le le amanaia, o le umi o le faamai, mucous edema ua fausiaina - o le tagata ua pula, ua foliga mai ua suia le mamafa o le tino.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau o le tino o le endocrin system. O le faʻamaʻi e faʻatasi ma le faʻaleagaina o le tino ma le pancreatic, lea e maua ai le inisalini.

O a mea e mafai ona aʻafia ai le atinaʻe o le maʻisuka:

  • luga o galuega, lagona le fiafia,
  • silia le 40 tausaga
  • le auai o le hypothyroidism (o le a tatou talanoa e uiga i ai mulimuli ane),
  • o tulaga faatauaina o le TSH - hormone-tofo-stimulating, luga atu o le 4, e faailoa ai le solia o le tino o le endocrine, lea e aofia ai nisi o faafitauli i le tino,
  • fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol toto, fuainumera,
  • o le i ai o se methylation enzyme gene SNP (MTHFR - methylene tetrahydrofolate reductase), lea e mafai ona afaina ai le atinaʻeina o le tele o faamai.

O le maʻisuka ma le uaua e fesootai. O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai se faʻafitauli e fesoʻotai ma le gaioiga o le gaioiga o le lauroid. E tusa ai ma suʻesuʻega faasaienisi, o aʻafiaga e maua ai le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2, e tusa lava pe o loʻo i ai le tagata i le taimi e siitia maualuga ai le maualuga o le suka suka.

E faʻapefea ona e iloa vailaau muamua?

O faʻamatalaga o faʻamaoniga atonu e le o matauina, ae o nei mea e aofia ai le masani ai, o le fia inu, fiaʻai, sosogi o le acetone mai le gutu, faʻavalea le vaʻai.

O le puipuia o le maʻi mai le faasalalauina e pusa 2 le maʻisuka o le: o se soifua maloloina lelei, o gaoioiga taʻalo talafeagai e fesoasoani i le paʻu o le mamafa, pe afai ei ai le sili atu, o nisi taimi o fualaau.

E taua le mafaufau i le mea moni atonu e le iloa e le fomaʻi le faʻamaʻi ao faia se suʻesuʻega masani. Ae afai e iai ni laupepa i le vevela, e aoga le faʻaogaina o faʻanatinati ma faʻaitiitia lenei mea leaga. A leai, faatasi ai ma se tulaga e leʻi faʻaalia, e mafai ona aʻafia ai le faʻamaʻi fatu, lea e le o iloa mo se taimi umi seiloga e aliali mai ia lava.

O faʻafitauli i le maʻisuka e mafai foi ona aliali mai, talu ai o mafuaʻaga o lona tupuga e faʻatatau tonu i le tulaga o le thyroid gland.

Ma o lenei mea, i le itu, e tau atu ai i faʻafitauli o le fatu musika, vaʻai, paʻu, lauulu, ma fao.

O le atherosclerosis, maualuga o le toto, maʻi o le tino, o le tino, o le faʻalagona o lagona e mafai ona atiina ae (mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaalia o se amioga faʻamalosi).

Hypothyroidism (faamaʻi Hashimoto)

O le Hypothyroidism o se maʻi e mafua mai i le maualalo o hormones thyroid.

Mafuaaga o le hypothyroidism:

  1. sili atu po o le leai o iodine. O lenei vaega o loʻo faʻapipiʻiina e le toto o le thyroid. O le le lava o se elemene e mafai ai e lenei tino ona galue malosi, lea e mafua ai ona tuputupu ae. E naʻo se fomaʻi e mafai ona faia se faaiuga i le le atoatoa o le iodine.
  2. eleelea eleelea
  3. Vailaʻau Vitamin D
  4. faʻamaʻi pipisi,
  5. faafitauli i le toto, innervation,
  6. afaina o thyroid maʻi,
  7. o le i ai i le toto o se fuainumera tele o inhibitors o le tuufaatasiga o hormones thyroid,
  8. le saʻo le faagaoioiga o le pituitary, hypothalamus (totoga faatonutonu).

O se taunuuga o le hypothyroidism, atonu o iai ni faʻafitauli:

  1. I totonu o le faiga o le tino - o se vavaeese mai le masani o le cholesterol ma gaʻo maloloina. Le tele o hormones thyroid e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli tau gasegase (constipation), o le mamafa o le oloa ona o se faʻavavega o le metabolism.
  2. I totonu o le tino vascular system. O se taunuuga o le faʻaitiitia o le lumenia i totonu, le atherosclerosis ma le sosoʻo, ma fautua mai ai le ono mafai ona tupu se stroke ma se osofaʻi fatu.

Faailoga o le hypothyroidism: vaivaiga o le muscle, fulafula, paresthesia, bradycardia, angina pectoris, arrhythmia, tulaga faaletonu vaivai (popolevale, ita), le mautonu, faaitiitia le faatinoga, vaivai, le lelei o le vevela, ma le mata malamalama i le malamalama.

E le gata i lea, o tagata gasegase o loʻo gatete lima, o mea e le masani ai, o le aʻafiaga o le fanau mai, o le foliga mai o nodules ma cysts i totonu o le tino, ovaries ma mammary gland, faafitauli fatu, le faʻaleagaina o le paʻu, ma le galala.

E mafai e se faʻamaʻi o le thyroid ona mafua ai le maʻisuka?

O le maʻi suka e mafai ona faʻaalia i le tele o mea eseese ma mafuaʻaga. Ae o le maʻi o le thyroid, i se tulaga e le masani ai, e mafai ona avea ma mafuaaga autu o le atinaʻe o le maʻisuka.

O le tele o taimi, e mafai ona aʻafia faatasi ma isi mafuaʻaga autu o le maʻisuka, e pei o le:

  • Mafuaaga
  • Aiga
  • Soifuaga masani
  • Pancreatic disease (e pei o le kanesa, pancreatitis)
  • Manatua
  • Tuai

O le vevela vevela ma le gaogao galuega ma galuega e le gata ina aʻafia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ae sili atu ona leaga le tulaga o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e afaina ai le ala o le maʻi. E masani lava ona suia le faafeagai, ona o le maʻisuka, ua tupu ai le gaselase o le kanesa, talu ai ona o le pasene o le pasene, o loʻo aʻafia ai aʻafiaga.


O faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka ua sili ona fesootaʻi. E ui lava o le maʻisuka ituaiga 2 e le o se maʻi faʻamaʻi, i lenei tulaga foi, o le a maualuga le faʻamaʻi o lou maʻi.

O le mea lea, o faʻamaʻi o le toto o le thyroids e seasea ona osofia ai le maʻisuka, mo le mea lenei e te manaʻomia le i ai o isi mafuaaga. Ae o le maʻisuka lava ia e maua ai le malosi i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi.

Suesuega Endocrinologist

O tagata faapitoa o le Northwestern Endocrinology Center e faia le suʻesuʻega ma togafitiga o faʻamaʻi o le endocrin system. O finocrinologists o le ogatotonu ia latou galuega e faavae i fautuaga a le European Union of Endocrinologists ma le American Association of Clinical Endocrinologists. O faʻamalositino faʻaonapo nei ma tekinolosi ua maua ai se togafitiga sili ona lelei.

Le aʻafiaga o le vevela i luga o le maʻisuka.

O le pito sili ona telē o le tino o le endocrine tagata o le lauroid thyland. O lona fausaga o loʻo i ai folasiki maʻisaga e maua ai le thyroxine (T4) ma le triiodothyronine (T3), ma le telefoni e maua ai le hormone calcitonin.

O nei hormones e manaʻomia muamua lava mo le faʻatinoga ma le fesuiaiga o faiga uma o le tino o le tagata. Latou te faatonutonuina saʻo le faʻasaʻoina o le inisalini ma le fesuiaiga o le kulukose i le tino, ma faʻatuina ai foi tulaga mo le malosi ma le faʻateleina o peta peta i le pancreas.

O le tele o le televave ma le leai o nei homone e mafua ai le gasegase o le glucose metabolism ma faʻalauteleina ai le gasegase o le tino i le inisalini hormone.

O le maʻi suka (DM) o se faʻamaʻi umi e mafua ona o le le lelei o le paʻu. O le insulin o le hormone e maua i totonu o lenei okeni. O ia e nafa ma le fesuiaiga o le kulukose ma lona faʻapipiʻi atu i tisipenesa o le tino o le tagata. Glucose o se punaoa mo le malosi. E 2 ituaiga autu:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 e fesootaʻi ma le le lava o le inisalini, o lona uiga, o le insulin-e faalagolago. Faatasi ai ma lenei ituaiga i le tino o le tagata, o le inisalini e le o faia i se mea uma po o ni nai vaega ninii, lea e le lava mo le gaosia o le kulukose. O le mea lea, o loʻo i ai pea le faʻateleina o le toto suka. O nei tagata gasegase e manaʻomia ona faʻaaogaina pea le inisalini e faatumauina ai le ola.
  • O le maʻisuka ituaiga 2 e le o le insulin e faalagolago. Faatasi ai ma lenei ituaiga, o le aofaiga o le inisalini e gaosia atoa ma o nisi foi taimi e sili atu, ae e le iloa e le fusi, ma ua le aoga. E toe fai mai foi le suka.

O le mai o le maʻisuka e aʻafia ai isi totoga, e aofia ai le vevela. Mafaufau i faʻamaʻi masani.

Hyperthyroidism

O le Hyperthyroidism o se faʻaopoopoga o le gaosiga o hormones o thyroid gland. E i ai isi igoa mo lenei faʻamaʻi, e pei o le faʻamaʻi o le Graves 'poʻo le suāsini pipisi multinodal. Eseesega faʻamaʻi ma pisapisao, faʻasalaga ma le faʻatoʻateleina e mafua ai se faʻamaʻi.

O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai lava ia mea nei:

  • faʻalauteleina o le gataifale, faʻaitiitia o le mamafa o le tino,
  • popolega, fatufatu o le loto (arrhythmia, tachycardia),
  • vevesi o le ulu, laugutu, tamatamailima, o le lavelave o le pau o mea mai lima,
  • faʻateleina le sosolo
  • mata vaaia: o se fefefe foliga, exophthalmos, se mea e le mafaamatalaina, leai se mafuaaga.

O le maʻisuka ma le hyperthyroidism e seasea lava ma e masani lava i matua. O nisi o faʻamaoniga o loʻo faʻapipiiina iinei: o se lagona o le gutu malulu, o le faifai pea o le uumi, faʻaititia le faʻatinoga.

Afai e te le feutagai ma se fomaʻi mo se taimi umi, ona oʻo mai lea o se mea leaga - o se maʻi suka.

I lenei tulaga, ua faʻavaveina le faagasologa o metabolic ma ua faʻapupulaina ai le aʻafia o le acidosis (faʻalautele le aofaʻiga o le tino).

Preditebetes

Preditebetes o se faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2. O loʻo faʻamatalaina o suiga i tulaga faʻasolosolo lea e mafua ai ona faʻaititia le inisalini poo le faʻatinoina ole suauu peta pancreatic. Carbohydrate, fesuiaiga o le protein e faʻalavelaveina, lea e mafua ai ona faʻaauau le faateleina o le suka o le toto.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Ina ia iloa mea e le masani ai, o le suʻega ole toleniga o le glucose (PTG) e masani ona faʻaaogaina. I lenei suʻega, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua fuafuaina muamua i luga o se manava gaogao ma le 2 itula i le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose. O le fua anapogi e 3.3 - 5.5 mmol l ma a mavae le 2 itula e itiiti ifo nai le 6.7 mmol l. Afai o tulaga faatauaina e maualuga atu i nei tulaga faatonuina, o lona uiga o le lamatiaga o le maʻisuka ua matua faateleina.

O se suʻega suʻesuʻe o le suʻesuʻeina o le anapogi o le inisalini ma le hemoglobin glycated. Ae o le tele o taimi latou te le malamalama.

  • - ei ai aiga e mamaʻi ma maua i le maʻisuka,
  • - maualalo maualuga o le maualuga o le cholesterol ma triglycerides i le toto,
  • - leai se gaioiga faaletino,
  • - o le i ai o le hypoglycemia,
  • - o le faʻaaogaina o kofe i soo se ituaiga e sili atu i le 2-3 taimi i le aso,
  • - faʻalauteleina le faʻaaogaina o vailaau (togafitiga, steroids, estrogens).

O faʻaʻailoga e faʻaalia i le auala lava e tasi e pei o le maʻisuka, peitaʻi e leai se faʻailoga. O autu autu e:

  • Tigā, palago ma le masani ona faia,
  • - faʻaitiitia le gaioiga vaaia,
  • - pasi, vave vave vaivai.

Preditebetes, pei o le maʻisuka, e manaʻomia togafitiga faafomaʻi agavaa.

Faʻaoga faʻamaʻi

O le togafitiga o le hyper- ma le hypothyroidism e faia lava e hormones faatonuina e le fomai i le taimi e taliaina ai. Ina ia aloese mai aʻafiaga ogaoga, e tatau i se fomaʻi ona filifili le fua saʻo o le fualaau faasaina.

Faatasi ai ma le hyperthyroidism, o fualaau faasaina ua faatonuina lea e faaitiitia ai le gaioiga o le toto oona. O le togafitiga e alu i le faʻamautuina o hormones thyroid.

Afai ei ai se faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino po o se paʻu i totonu o le gland, ona aveesea lea o taʻavale. A maeʻa lenei mea, o le togafitiga o le hormone e faʻamatalaina mo le olaga.

O le Hypothyroidism, i le itu, e togafitia i fualaau oona o loʻo i ai faʻamatalaga gaosia o hormones na misi. Ma le isi, o fualaau faʻasaina ma le iodine ua faʻaopoopoina.

E toetoe lava o maʻi uma, latou te le galo le faʻatonuina o se taumafa faapitoa, vitamini ma minerale.

Togafiti

O le maʻisuka ituaiga 1 e togafitia i le inisalini. O togafitiga faʻapitoa e faʻamaonia mo le olaga. Tagata maʻi e aʻafia le inisalini 20-30 minute aʻo leʻi 'ai. Ole vaega ole tui e tatau ona suia: i le ogavae, manava, pito i luga o le tauau.

O le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia taitoatasi. O iinei, ua sili atu le tele o togafitiga faʻapitoa ua uma ona tuʻuina atu i tagata gasegase:

  • meaai faapitoa
  • gaoioiga faaletino masani
  • o le faʻaaogaina i aso uma o fua o le suka e maualalo ai le suka e tusa ai ma faʻamatalaga a le fomaʻi,
  • 1 le aso i le aso le faʻaaogaina o le toto i le faʻaaogaina o se glucometer.

O le taimi nei o loʻo i ai le tele o vailaau o le suka ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma mea uma lava e iai le eseesega o le gaioiga o gaioiga. O le mea moni, o fualaau uma e faʻatau i le faateleina o le lagona o le inisalini. O fua o sulfonylureas (Glimeperid), biguanides (Glucofage, Metformin-acre), inhibitors alpha-glucosidase (Glucobai), ma le omea e vavae ese.

Afai e le mafai ona filifili le fualaau o le fualaau faasaina, ona faatonuina lea o fua o insulin.

I faʻamaʻi o le thyroid gland ma le maʻisuka, o suiga tau togafitiga, talu ai e tatau ona aafia ai le tino ile auala faigata. I ia tulaga, o le tagata gasegase e vave faʻafeiloaʻi i se endocrinologist mo se faʻamautinoaga atoa ma togafitiga talafeagai.

Puipuiga ma fautuaga

Muamua lava, o le tagata ma tagata uma i lona atoaga e tatau ona tausia lelei i latou lava ma lo latou ola maloloina.

Ina ia aua nei paʻu i totonu o lamatiaga lamatia, e tatau ona mataituina ia puipuiga:

  • talafeagai ma paleni taumafa,
  • ia taumafa i taimi uma i ni vaega laiti,
  • faamalositino faaletino ma le faamalosiau faifai malie,
  • lafoai masani leaga,
  • mataʻituina lou toto toto
  • mataitu masani masani
  • Lalaga solo seevae
  • ia i ai se fasi suka poʻo se lole i totonu o lau taga,
  • asiasi i se fomaʻi 1-2 taimi i le tausaga mo suʻesuʻega.

O tagata e iai ni faʻafitauli ogaoga o nei faʻamaʻi e fautuaina e fesootai tuusaʻo ma se endocrinologist. O le a ia faia se suʻesuʻega atoatoa ma filifili le togafitiga saʻo.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

O faʻamaʻi o le thyroid glands ma le maʻisuka

E toʻaitiiti tagata latou te iloa o loʻo i ai se fesootaʻiga i le va o le maʻisuka (DM) ma le toto o le thyroid.O faifeʻau e masani ona lemu e uiga i lenei mea moni, ae o le tiga o le toʻalua e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli o le maʻisuka, e pei o le tauaso poʻo le faʻaaogaina o le tino. E le gata i lea, o le tulaga lamatia o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2 i tagata gasegase e le lelei le galue o le thyroid function e siitia i le 40%. Soʻo se tasi e lapatai atu o loʻo faʻaauupegaina, o le mea lea, o le sootaga i le va o maʻi e lua e tatau ona suʻesuʻeina ina ia aloese ai mai faʻalavelave.

E faapefea ona aafia le maʻisuka i le thyroid?

O le thyroid gland o se tasi lea o mea taua o le endocrin system, aua e maua ai le thyroxine (T3) ma le triiodothyronine (T4). T3 ma le T4 e aofia ai i le metabolism o carbohydrates, gaʻo ma proteins, e maua ai le maualuga o le okesene ma le calcium i le tino. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le pancreas e pagatia, lea e le toe maua ai le aofaiga tonu ole inisalini. Ole insulin e mautinoa ai le lelei o le suamalie o le kulukose e le tino ina ia le toe i totonu ole toto toto. Aua o le maʻisuka o se soliga o le gataifale masani i totonu o le tino, aemaise lava gaʻo.

O maʻi fomaʻi e ese i le 2 itu: gaosia tele o hormones - hyperthyroidism poʻo, i se isi itu, le lava - hypothyroidism. O le Hypothyroidism e taʻitaʻia ai faiga faʻaleagaina o loʻo i lalo i le maʻisuka poʻo se tagata i le setete prediabetes:

  • lipid metabolism ua faʻalavelaveina, lea o loʻo maualuga ai le maualuga o le "leaga" cholesterol, ma o le numera o gaʻo maloloina e faʻaititia,
  • afaina ai le toto toto, atiaʻe le atherosclerosis, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le paʻa poʻo le osofaia o le fatu,
  • o le fulafula o okeni e aliali mai ona o le faʻaitiitia o le toto o hormones thyroid (myxedema).

O le Hyperthyroidism e matautia, o le tele o hormones o le thyroid, lea e faatelevaveina ai uma gaioiga i le tino, ao faateleina le suka o le toto. O loʻo tulaʻi mai le mea fou ona o se numera tele o mea e faʻaleagaina ai le hormone. O le toto ua tumu i nei oloa, lea e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le kulukose e ala i le puipui o le intestinal. Ona o lenei mea, o faʻafitauli e tulaʻi mai i le maʻisuka. O le mea lea, o loʻo i ai se sootaga tuusao i le va o maʻi thyroid ma le maʻisuka.

Goiter ma hyperthyroidism

O le faaupuga "goiter" o lona uiga ua faateleina le vevela o le thyroid, ma o le foliga oona ua faamatalaina i le vave o le faagasologa o le togafitiga ma le tele o le gaosiga o hormones thyroid. I se isi faaupuga, o le maʻi ua manatu o le mafuaaga autu o le hyperthyroidism. O mea tau atinaʻe e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, ae o se vaega faʻavae na te faia se vaega faapitoa. E faigata ona misia se toso oona, e pei ona manino mai faailoga:

  • vaivaiga lautele ma le vaivai,
  • faʻaleagaina
  • leiloa o le mamafa ma le manava tele,
  • sosolo
  • arrhythmia,
  • faʻataunuʻu le lau oona,
  • mata mata.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faiga o togafitiga ma togafitiga

O le maʻi suka e mafai ona maua i le taimi e oʻo mai ai le taimi e tofotofoina ai le toto, poʻo le taimi e faʻamaonia ai se maʻi leʻo. Afai e faia muamua le siama o le maʻisuka, e tatau ona e siakiina vave le vevela ma le isi itu. Faʻamatalaga o faafitauli o louroid e aofia ai meafaigaluega, suʻesuʻega, ma metotia faaletino. O nei metotia e aofia ai:

O le faʻamalosaga o le okeni o se metotia o le suʻega malamalama.

  • palpation - o se auala e fuafua ai le tele o le gland, ma siaki ai nodules,
  • suega toto
  • enzyme immunoassay, lea o le a fesoasoani e fuafua le tulaga o le gaosiga o hormones thyroid,
  • metotia falesuesue e aofia ai le ultrasound, MRI, ma le thermography.

E le mafai ona tuʻuina atu le vailaʻau mo nei faʻamaʻi, talu ai o taunuuga e mafai ona mafua ai le le atoatoa poʻo le maliu. Afai e aliali mai foliga o le tiga o le thyroid, aemaise lava pe afai oi ai le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faafomaʻi.

I le mauaina o le faafitauli o le vevela, latou vave amata togafitiga, ma na o le togafitiga o le maʻisuka. O le togafitiga o le hyper- ma le hypothyroidism e faia i le faafetai i le togafitiga o le hormone. Ina ia faʻamaonia le maualuga o hormones e maua mai i le thyroid gland, o loʻo faʻaaogaina L-Thyroxine poʻo Eutirox. O vailaau mulimuli e mafai ona faʻaaoga e avea o se puipuiga o faafitauli o thyroid. I le faaopoopo atu i le togafitiga o le hormone "Eutiroks", o se taumafataga faapitoa ua faatonuina, o le meaai e aofia ai le sami.

Faʻaoga faʻamaʻi

Faʻaoga faʻamaʻi:

  1. fualaau faatasi ai ma le fesoasoani o fualaau faʻapitoa e suia ai le tele o iodine i totonu o le toto. E iai faʻamaʻiloga mo maʻi o le ate, e le o faʻasinoina mo tina maitaga, tina tausi maʻi, faʻapea foi ma e mafatia mai leukopenia,
  2. eletise togafitiga na faʻaaogaina i tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga ma le fesoasoani a iodine leitio. E i ai faigata i le togafitiga, e mafai ona aʻafia itu,
  3. taotogaafai o isi metotia ua le toaga,
  4. togafitiga faa-tagatao loʻo tauivi ma mafuaʻaga o le faʻamaʻi, ae le o le aʻafiaga, pei o isi tulaga.

O togafitiga faʻapitoa i totonu o a latou faʻamalosi mea uma e tatau ai mo le togafitiga ma le toe faʻaleleia o le masaniga o le gaioiga o le thyroid gland e ala i le faʻaaogaina o le tele o le iodine ma le fesoasoani o le: iodized salt, walnut, sea kale, subpstilence o le pipi, o le vao e faʻapotopotoina e tusa lava pe afaina ai le fatu.

Mai le faateleina o le numera o hormones thyroid i totonu o le toto, lea e faʻaleagaina ai le soifua manuia lautele ma ave ai se avega i totoga, fesoasoani: cinquefoil paepae, togafitiga mo hyperthyroidism, tea mai le zyuznik, faʻafefeteina o selu ma le tagata e leai se tuai.

E fesoʻotaʻi atu i le maʻisuka ma le hypothyroidism?

O le maʻisuka ma le thyroid gland e fesootaʻi ma le faʻaaoga tatau o vaega o hormonal, e taʻua o insulin mo le maʻisuka ma le thyroxine mo le hypothyroidism.

O nei hormones eseese e tutusa ma le faigata, lea e mafai ona aafia ai le ponaivi o le ponaivi, o foliga o le osteoporosis, ma le tupuga o gau ina ua e maua ni manuaga laiti.ads-mob-2

O se tagata o loʻo mafatia i le maualalo o le hormone levels ma le maʻi o Hashimoto (hypothyroidism) o le a sili atu ona faʻaali atu ai faʻamaoniga o le maʻisuka. I le isi itu, oi latou e maua i le maʻisuka e mafai ona mafatia mai le hypothyroidism.

Afai o le maʻi o Hashimoto e leʻi faailoaina, ae o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le toto suka, maʻisuka, e tatau ona maua se faʻamaoniga e iloa ai faʻafitauli i le lauroid. Afai e maua lenei maʻi, e tatau foi ona togafitia ona togafitiga ina ia leai ni faigata i le puleaina o le suka o le toto.

Faailoga tutusa i le maʻisuka ma le maʻi o le thyroid, lea e mafai ona faʻaaoga e fuafua ai o loʻo i ai le maʻi:

  • vaivai, vaivai,
  • moe i le moe, atuatuvale,
  • faʻavalea i faʻamaʻi pipisi, malulu malulu,
  • fao fao, le lelei le tuputupu ae, leiloa lauulu,
  • maualuga toto maualuga, arrhythmia,
  • maualuga le lagona i le masima, meaʻai,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

O le a le mea e tupu i le tino?

Muamua lava, e aafia ai toto toto, ona amata loa lea o le faafitauli o gaʻo. E teuina otaota i totonu o le toto, vai ma le masima i totonu o le tino, fula o le vae (tapuvae) e tupu. Ua aliali mai. E i ai foi se soliga i le gaioiga o le tino o le tino, e mafua ona o faʻamaʻi pipisi.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka i le vitio:

I le maʻisuka malosi, o se tagata taitoatasi ma le togafitiga o le endocrin system atoa, toe faʻaleleia lona paleni, ina ia mafai ai e le tino lava ia ona maua le aofaʻi sao o le insulin ma le thyroxine, e taua. Ma mo i latou e pauu atu i le lamatiaga faʻafitauli, aua le galo e uiga i togafitiga puipuia faʻatasi ma le fomaʻi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Faʻamatalaga o se faʻamatalaga faasaienisi i luga o vailaau ma le soifua maloloina, tusitala o se pepa faasaienisi - Mikhail Cheryomkin, Alexey Alexandrovich Grigorenko

o le maʻisuka e aʻafia ai gaʻo ma totoga uma o le tagata, ma o le mea lea e le o se mea e ese ai le gao o le toroid. O lenei suʻesuʻega e tuuto atu i le suʻesuʻega o suiga o le morphological i le stroma ma le parenchyma o le thyroid gland i le maʻisuka ituaiga 2. O mea mo le suʻesuʻega o le 50 thyroid gland o tagata mamaʻi ua maliliu, ua vaevaeina i ni vaega e manatu i le matua ma le umi o le maʻi. O se taunuuga o le galuega, na maua ai i totonu o le fomaʻi o le maʻisuka e pei o le maʻisuka ituaiga 2, diabetic microangiopathy ma le vailaau oona, sclerotic, faapea foi ma gaioiga e mafai ona fesoasoani i le foliga mai o faaletonu o le tino.

Filifiliga MORPHOLOGIC I LE LOTOTELE MALEA MA DIABETES 21

O le maʻisuka e aafia ai toetoe lava o gaʻo uma ma totoga o se tino o le tagata e aofia ai le ulavala. O lenei suʻesuʻega e tuuto atu i suiga o le tino i le stroma ma le parenchyma o lau thyroid gland. E lima gaselase o tagata mamaʻi na ave e avea o se mea faasaienisi, ma ua vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma le umi o le maʻisuka ma le matua. I lenei suʻesuʻega, na matou iloa ai o le maʻisuka microangiopathy ma le faʻaogaina o mea o le maʻi, faʻaogaina o le maʻisuka, ma faʻataʻitaʻiga na tupu i le vevela o le maʻisuka. Ma o nei laasaga e mafai ona mafua ai faʻalavelave faʻalavelave.

O le tusiga o le faasaienisi i le autu "suiga o Pathomorphological i le thyroid gland i le ituaiga 2 o le maʻisuka"

UDC 616.441 - 091: 616.379 - 008.64 M.I. Cheryomkin, A.A. Grigorenko

PATOMORPHOLOGICAL CHANGES OF THE THYROID GLAND IN TYPE 2 DIABETES

Amur State Medical Academy, 675000, ul. Gorky, 95, tel.: 8 (4162) -44-52-21, Blagoveshchensk

O le maʻi suka o se tasi lea o faafitauli faʻanatinati o vailaau faʻaonapo nei. O lenei mea e mafua mai i lona lautele lautele, aemaise lava i atunuʻu atinaʻe, pe a faʻapea o faʻalavelave tutupu vave i tausaga taʻitasi. E le gata i lea, o le maʻisuka eo faatasi ma le tele o faʻalavelave matuia, lea e mafai mulimuli ane ona faʻamaonia le leaga 4, 5.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻafitauli e le gata i le gaʻo, ae o isi ituaiga uma o le metabolism, lea e aʻafia ai le tulaga o le tino o gaioiga uma, e aofia ai le thyroid gland (thyroid gland).

O se vaega taua o suʻesuʻega o le thyroid i le ituaiga 2 o le maʻisuka (DM-2) e faʻavae i luga o le suʻesuʻeina o meaola o meaola, hormones, lipoproteins, meaola faʻalaʻau ma le toto kullukose. E oʻo mai i le taimi nei, ua faʻamautuina i totonu o se vaega faapitoa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma togafitiga faʻapitoa, o le suiga o le tino o le tino, 9, 10. suiga I le tele o tulaga, o le le mautonu o hormones thyroid i ia ituaiga o gasegase e faʻaalia i le atinaʻeina o le hypothyroidism, O lenei tulaga e mafai ona aafia tele ai le kosi ma faʻataʻitaʻiina le SD-2.

Ae ui i lea, o le naunautaiga e oo lava i le ituaiga atoa o vaega suesue e le o taimi uma e atagia ai le tulaga o le okeni. I tua atu o le tulaga tutusa o hormones i totonu o le toto, e mafai ona natia se tulaga ese ma tulaga gasegase o le thyroid gland. I a matou tusitusiga i lauroid morphology i le CD-2, 2, 8, o loʻo i ai le tele o feteʻenaʻiga, i le faaopoopo atu, o nisi mataupu e aafia ai lenei faafitauli e tumau pea le le mafai ona foia i le taimi nei.

O le faʻamoemoega o le suʻesuʻega o le faailoaina lea o suiga i mea o loʻo tutupu i totonu o toto ma vailaau oona i le maʻisuka ituaiga 2.

Mea ma Metotia

O mataupu autopsy o le thyroid gland o le 50 tagata na mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 na suesueina. O lenei mea na faia i luga o le faavae o le ofisa o le mamanu ma le natura a le Amur Regional Clinical Hospital. O le toatele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 na maliliu ona o le faʻaleagaina o le myocardial, mai le cardiovascular failure (20 mataupu). O le nofoaga lona lua o loʻo nofoia e le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular faʻatasi ai ma le faʻataunuʻu o le ischemic ma le afaina (9 mataupu). I isi tulaga, o mafuaʻaga o le maliu o tagata gasegase: o le tele o le tino o le tino (6 mataupu),

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e afaina ai uma gaʻo ma totoga o le tagata, ma o le mea lea e le o se mea e tasi le gao o le thyroid. O lenei suʻesuʻega e tuuto atu i le suʻesuʻega o suiga o le morphological i le stroma ma le parenchyma o le thyroid gland i le maʻisuka ituaiga 2. O mea mo le suʻesuʻega o le 50 thyroid gland o tagata mamaʻi ua maliliu, ua vaevaeina i ni vaega e manatu i le matua ma le umi o le maʻi. O se taunuuga o le galuega, na maua ai i totonu o le fomaʻi o le maʻisuka e pei o le maʻisuka ituaiga 2, diabetic microangiopathy ma le vailaau oona, sclerotic, faapea foi ma gaioiga e mafai ona fesoasoani i le foliga mai o faaletonu o le tino.

Upu autu: maʻi o le maʻisuka, faʻaogaina o le maʻisuka, lau oona.

M.I. Cheryomkin, A.A. Grigorenko

Filifiliga MORPHOLOGIC I LE LOTOTELE MALEA MA DIABETES 2

O le aʻoga faʻapitoa a le setete o Amur, Blagoveshchensk Summary

O le maʻisuka e aafia ai toetoe lava o gaʻo uma ma totoga o se tino o le tagata e aofia ai le ulavala. O lenei suʻesuʻega e tuuto atu i suiga o le tino i le stroma ma le parenchyma o lau thyroid gland. E lima gaselase o tagata mamaʻi na ave e avea o se mea faasaienisi, ma ua vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma le umi o le maʻisuka ma le matua. I lenei suʻesuʻega, na matou iloa ai o le maʻisuka microangiopathy ma le faʻaogaina o mea o le maʻi, faʻaogaina o le maʻisuka, ma faʻataʻitaʻiga na tupu i le vevela o le maʻisuka. Ma o nei laasaga e mafai ona mafua ai faʻalavelave faʻalavelave.

Upu autu: maʻi suka, morphology, thyroid gland.

lava (6 mataupu), toilalo (4 mataupu), sepsis (3 mataupu), pulmonary embolism (2 mataupu).

O le mea suʻesuʻe na vaevaeina i ni vaega se tolu e faalagolago i le umi o le DM-2 ma faʻamaonia le tausaga o le ua maliu. Vaega I aofia ai tagata na iai le faʻamaʻi ile 5 i le 10 tausaga, o latou tausaga o le 40-50 tausaga, le Vaega II - ma se maʻi o le 11 i le 15 tausaga, o le matutua o maʻi mai le 51 i le 60 tausaga, o le Vaega III na aofia ai tagata e iai le faʻamaʻi sili atu ma le 15 tausaga le matua, sili atu i le 60 tausaga. O le averesi o tausaga o tagata uma ua maliliu

Faailoga I vaega (40-50 tausaga) II vaega (51-60 tausaga) III vaega (silia ma le 60 tausaga)

pulea, n = 10 tagata maʻi, n = 17 pule, n = 10 tagata maʻi **, n = 17 pule, n = 10 tagata maʻi ***, n = 16

Le maualuga o le stroma (%) 25.31 ± 2.23 35.6 ± 3.25 r

Tusi faamaonia o le faamauina o le aufaasālalau lautele Nu. No. FS77-52970

Tuua Lau Faamatalaga