Maʻi faʻamaʻi: O le suka e suitulaga i le maʻisuka ituaiga 2

O meaʻai uma e aofia ai gaʻo, proteins poʻo gaʻo. O gaʻo ma gaʻo gaʻo o loʻo manatu i punaoa o malosiaga, ma o palatini o mea ia e fausia mo le faiʻai, toto, maso, totoga ma isi gaʻo.

O le mea lea, mo le gaioiga masani a le tino, e taua le tuʻufaʻatasia saʻo uma o nei mea. A uma mea uma, ona o le leai o ni vailaʻau, o le a matelaina ia sela ma faʻalavelave faʻalavelave i gaioiga faʻasoasili.

O vailaʻau faʻamalosi uma e vaevaeina i le non-digestible (insoluble ma soluble) ma digestible, lea e iloga i le taimi o le faʻasalaga. O le umi o le gaʻo e aofia ai le mālosi, o se polysaccharide foi, e avea ma kulukose aʻo leʻi oʻo i totonu o le toto.

O le tele o le maso o loʻo maua i pasta, pateta, araisa, fualaʻau ma pi. O nei oloa uma e aoga mo le maʻisuka ituaiga 2, ona o le telegese o punaoa o le malosi, lea e mafai ai e le glucose ona faasolosolo malie ona pisia i totonu o le toto.

Faʻailoga a le malo

O le kulimi masani e maua mai fatu samasama. Ae o loʻo i ai foi se fesuiaiga o lenei vailaau, eseese i le tofo, lanu ma le manogi.

Ina ia maua mai le maso mai sana, o le a gaogao i le sulfuric acid, i lalo o le aafiaga o le eletise ua soloia. Ona faʻapalapalaina lea o mea faʻaaoga e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa e mafai ai ona e maua susu, lea e faʻamago.

O le tekonolosi mo le gaosia o le pateta pateta e manaʻomia ai le tele o manipisi. Muamua, o le fualaau faisua o le eleele, ona faʻafefiloi lea ma le vai ina ia maua ai se paʻu paepae papaʻe, lea e oʻo ifo i le pito i lalo o le tane. Ona faamamaina lea o mea uma, faʻafefe ma faʻagogo i se nofoaga mafanafana, mago.

E le aofia i le malo le fiber, gaʻo, po o le le mafai ona faʻaaogaina. E masani ona faʻaaogaina i le falemaʻi meaai mo le sauniuni o ipu eseese, ma latou suia foi le falaoamata.

O le maʻisuka mo le maʻisuka e aoga ona e aofia ai:

  1. elemene taua (uʻamea),
  2. filo meaai
  3. faʻasalaga ma monosaccharides,
  4. vitamini (PP, B1, E, B2, A, beta-carotene),
  5. macrocells (potassium, phosphorus, calcium, magnesium, sodium).

O le maso o le patate mo le maʻisuka o se oloa sili ona aoga.

O loʻo aofia ai le eleʻele (phosphorus, calcium, potassium, sodium), carbohydrates, vitamini PP ma isi.

Glycemic Index ma Benefits of Starch

O le GI o se faailo e atagia ai le fua o le gau i le tino o se oloa faapitoa ma lona liua mulimuli ane i le kulukose. O le televaveina o le taumafa meaai, o le maualuga o le faasinomaga glycemic index.

Sugar o lona GI e 100 e avea ma tulaga masani. O le mea lea, o le maualuga e mafai ona ese mai le 0 i le 100, lea e aafia i le saoasaoa o le digestibility o le oloa.

O le faasinomaga igoa o le maso e maualuga tele - e tusa ma le 70. Ae e ui i lea, ua tumu i mea aoga, o lea e fautuaina ai e faʻaaogaina e fai ma sui o le suka mo tagata uma o le maʻisuka.

O le suka o le maʻisuka e puipuia ai le atinaʻe ma faʻagesegese le alualu i luma o le maʻi cardiovascular. E le gata i lea, o lona faʻaaoga masani e aoga mo le ania ma le maualuga.

E faʻaleleia ai foi e le eleele le galala o le tino ma le toto. E i ai sona aoga aoga i le fatugalemu o le tino, aemaise lava i le poliomyelitis ma le epilepsy.

Ae o le masini masini e faʻamamaina ai le manava ma aveese ai toxins ma toxins mai le tino. Ae o le mea pito sili ona taua, e faʻamautuina le gataifale, faʻaitiitia le cholesterol toto.

E le gata i lea, o le kulimi saito e faʻaaogaina mo le edema ma le faʻasolosolo pea, o se faʻamaoniga taua o le maʻisuka. O lenei vailaʻau e faʻamalosia ai foi le puipuiga, lea e vaivai i le tele o tagata e maua i le hyperglycemia masani.

E tusa ai ma le pule o pateta, o loʻo i ai mea taua nei:

  • aoga mo faʻamaʻi fatu,
  • saturates le tino ma le potassium,
  • teuina puipui puipui, faʻaitiitia le eletise ma puipuia le atinaʻeina o maʻi pipisi,
  • aveese le mumū.

I le maʻisuka, o le pateta pateta e faʻaititia ai le fua o le inu o le suka i totonu o le toto pe a uma ona 'ai.

O le mea lea, o lenei vailaau o se pulega masani o le glycemia.

Contraindications

E ui lava i le mea moni o le masini o le suka i le maʻisuka ei ai sona aafiaga lelei i le suka o le toto, o loʻo i ai le tele o faʻailoga i lona faʻaaogaina. O lea la, e faʻasaina i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.

E le gata i lea, o le suka e tele i le glucose ma le phospholipids, o lea o le sauaina o lenei oloa e fesoasoani i le tele o le maʻisuka. E le gata i lea, e afaina uma i foliga o le paʻu, ma o se vaega o fualaau faisua, fualaau aina, laumei ma isi oloa.

E le saogalemu foi le faʻaaogaina o sana ma fatu o gaʻo, lea sa faʻaleleia e faʻaaoga ai vailaau faʻasaina poo mea faʻaleleia.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le maso e mafua ai:

  1. afu ma afaina ai le gastrointestinal,
  2. afaina o le tino
  3. maualuga le maualuga o le inisalini, lea e aʻafia ai aʻafiaga o mea faʻapitoa, vascular and visual system.

Tulafono mo le faʻaaogaina o meaʻai vaivai

Faʻatasi ma le maʻisuka, e tele meaʻai e tatau ona e 'ai i ni tapulaa faʻapitoa, saunia i latou i se auala faapitoa. O le mea lea, faatasi ai ma le hyperglycemia masani, o pateta pateta faatasi ai ma le solo o le a aoga, ma o nisi taimi e faatagaina ai le faaaogaina o fualaau falai i totonu o sina vaega o le suauʻu manogi.

E le gata i lea, o le tao ma le pateta fou e aoga. Ae o le kukaina o falalaʻau e faʻaaoga ai gaʻo manu o se faʻasaina faasaina. E le lelei foi le 'ai o paluga pateta ma le pata, aua o lenei mea e mafai ona mafua ai le oso i le toto suka.

E tusa ai ma pateta laisa, e masani lava ona aofia ai le palapala. I se faaopoopoga, o se fualaau faisua muamua e aofia ai se aofaiga itiiti o vitamini ma minerale nai lo se aʻa pakiaka.

E le fautuaina le maʻisuka e faʻaaoga lenei fualaau faisua i aso uma, ma aʻo leʻi kukaina e tatau ona faʻafefete i le vai mo le 6-12 itula. O le a faʻaitiitia ai le faʻamalolo o le kulukose i totonu o le toto pe a uma se taumafataga.

E maua foi le malo i fatu o sana. I le maʻisuka, e aoga le faʻaopopoina i salati pe faʻafefiloi ma aano o meaʻai vela.

E mafai lava ona e 'ai i le sana, ae i le tapulaa faʻapulaʻa - e oo i le 4 tbsp. sipuni i le aso. Ae ui i lea, e faʻasaina le faʻaopopoina o le pata, cheese cheese ma le suka i sea ituaiga ipu. Ina ia faʻaleleia le tofo, e mafai ona e faaopoopoina fuagogo, fualaau aina fou, fualaau faisua (kāloti, seleni) poʻo le greens.

O le aofaʻi o le falaoʻo i le maʻisuka e leai se inisalini e tolu i le 5 sipuni (e tusa ma le 180 g) mo le tautua.

E taua le iloa o le fautuaina mo le maʻisuka e lafoai fualaʻau. Talu ai ona o loʻo gaosia ma e leai se meaʻai i totonu.

Afai o tatou talanoa e uiga i kuliga ua mafai ona fai, ona mafai lea ona avea ma se falaoa, ae i ni vaega laiti. E mafai foi ona faaopoopo i le salamu ma le maualalo o gaʻo.

E le gata i lea, o le faʻaaogaina o fatulaʻau kuka e faʻatagaina. Ae e sili atu le gaoi ia i latou, lea o le a puipuia ai mea aoga o le oloa. Ma aʻo inu, aua le faʻaaogaina le tele o masima ma pata.

O le mea lea, o le suauu e aoga mo le maʻisuka, aua e faʻavasega ai fua o suka pe a uma taumafa. O se mea e masani ai ona suitulaga i fualaau e maualalo le suka mo le maʻi suka. Ae ui i lea, o meaʻai faʻamalosi o le a le mafua ai le afu glycemic i luga o le tulaga o lo latou numera i le lisi o aso taʻitasi e le silia le 20%. O le vitio i lenei tusiga o le a taʻu mai. aisea e le faigofie ai ma le malo.

Tuua Lau Faamatalaga