O a suʻega e manaʻomia mo le maʻisuka insipidus?

Faailoga masani o le maʻisuka insipidus o le galala e le mafaamatalaina ma le faateleina o gaioiga o le mamina.. E i ai ogatotonu faʻapitoa e leai se mea e maua ai le hormone antidiureticO le mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le hypothalamus poʻo le pituitary gland. Maʻi faʻamaʻi fatu fatu o le hormone e maua i le tele o aofaiga, ae e leai se lagona i le faʻaleleia o le vaega faaiu o le tele o lapisi.

Toto o le toto o le a faʻaalia ai faʻailoga pito sili ona taua o le falesuesue o le maʻisuka insipidus:

  • faateleina le 'anotusi o le tuufaatasiga gaosi o le sili atu i le 300 mOsm i le 1 kilokalama o le mamafa o le plasma toto,
  • o le masima suauu e sili atu i tau masani,
  • faatasi ai ma le ogatotonu, ua faaitiitia le hormones antidiuretic.
O galuega e lelei

Glucose concentrationanapogi e le sili atu i tapulaa o le tino, lea e mafai ai ona iloa le maʻisuka mai le maʻisuka.

Umi mai le 3 i le 20 lita ua faʻatagaina i le aso. I le taimi lava e tasi, o lona maualuga o lalo ifo o le 1005 g / l. O se suʻega e tusa ai ma le Zimnitsky o loʻo faʻamaonia: o le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai pusa e 8, o ia mea na te aoina mai le urine mo le 3 itula i le aso. I vaega e maua mai i le maʻisuka insipidus, o se tino maualalo, hypoisostenuria, ua iloa.

Faʻatasi ai ma se tulaga faamalieina o le maʻi ma aso faimalaga i fafo atu o le 8 lita e mafai ona faʻatinoina suega faʻatapulaʻa (malogo-taumafa). Aʻo leʻi amataina suʻega, suʻe suʻega toto ma urine. E le tatau i le tagata gasegase i luga o le 8 itula ona ave ni vai, faʻaaogaina le suka, falaoamata o oloa, e mafai ona 'ai le aano o manu, fuamoa, iʻa ma falaoa lanu. Ona faʻaauau pea lea o le suʻega pe a mafai e le tagata maʻi ona faia e aunoa ma se vai.

O le faʻamoemoe o lenei suʻesuʻega o le maua lea o le vaega pito sili ona taua ole urine.. A uma le 'aiga o le afiafi, ona taofi lea e le tagata maʻi le inu i le 18-19 itula, ma i le taeao na sosoo ai na te foai atu le toto ma le faanatinati. I faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, o le suʻesuʻega e faia i na o tulaga tumau, e ono foliga mai e taofi ai le suʻesuʻega. O le faataitaiga ua manatu lelei.afai a maeʻa le vaitau malogo o le mamafa o le tino na faʻaititia mai le 3%, o le urine e tumau pea i lalo ifo o le mamafa ma le mamafa.

Ina ia iloa le va o le maʻisuka insipidus ma le maʻisuka, vasopressin suʻega. O le tagata gasegase na te sasaaina atoa le vevela, ona tuʻuina atu lea ia 5 μg o desmopressin i le aerosol, gogo mata poʻo le 0.2 mg i papa. O le inu i le taimi nei ua uma ona mafai, ae o le tele o le ava malosi e le tatau ona sili atu nai lo le sola ese.

A maeʻa le 60 minute ma le 4 itula, ona aoina lea o le urine i se koneteina ma tuʻuina atu e fuafua ai le osmolality. Afai o le mimopressin o le faʻateleina o le urine i le 50 pasene pe sili atu, o le mafuaʻaga o le maʻisuka o se soliga o le faʻavaeina o vasopressin i totonu o le faiʻai. Faʻatasi ai ma suiga o le mafaufau, o lenei faʻamaoniga e le sili atu i le 10%, ma faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa, e le suia le auiliiliga.

Faʻamaumauga faʻapitoa o le maʻisuka insipidus e aofia ai: X-ray suega, CT, MRI.

Vaʻaia faʻafitauli fesoasoani e vaʻaia le va o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus, faʻapea foi ma le galala o le mafaufau. O le fiafia i le maʻisuka e taʻu mai:

  • meaʻai e tusa ma le 2-3 lita o le vai i le aso (faatasi ai ma le non-suka ̶ mai le 3 i le 15),
  • faateleina le kulukose o le toto, o lona i ai i le urine (pe a oʻo i le pito i luga ole maualuga ole maualuga),
  • elemene maualuga
  • suʻega ma se suʻesuʻega matutu ma se analog vasopressin e leaga, naʻo le suʻega ole toleniga ole kulukose e lelei.

E uiga i le gasegase o le psychogenic o le ave lea o le 20 lita o le vai, o suʻega faʻatapulaʻa ma le faʻaofiina o se analog o vasopressin.

E ala i le fesiligia, faʻamaonia pe faʻamaonia le faʻaaogaina o togafitiga, e aofia ai le afuaga o togalaau, o le faʻaaogaina o vailaʻau e taofia ai le faʻavaeina o vasopressin: suauu lithium, carbamazepine.

Ultrasound, suʻega toto mo Urea, creatinine, Rehberg ma suʻega suʻega e le aofia ai le le atoatoa. O le tofiaina o mea e sili ona fiafia i ai o nisi taimi e manaʻomia ai le suʻesuʻeina o galuega a fatugaʻo.

Faitau lenei tusiga

O a suʻega e tatau ona faia pe a masalomia se maʻi?

Faailoga masani o le maʻisuka insipidus o le galala le mafaamatalaina ma le faateleina o le excretion of urine ̶ masani ona tuu ai se masalosalo e uiga i le i ai o lenei maʻi. E masani lava, e oʻo lava i le taimi o le fomaʻi, e le mafai e le tagata maʻi ona sau mai le fagu vai. O se suʻega ua faʻamaonia e faʻamaonia ai le faʻamaʻi, fuafua lona faʻamalosi ma vaʻaia faʻamaʻi tutusa.

Ina ia filifilia se togafitiga togafitiga, e taua tele foi le faamautuina o le afuaga o le fesuiaiga o le vai. O loʻo i ai se faʻavae tutotonu ma se faaletonu o le hormonone antidiuretic. O lona mafuaʻaga o le faʻaaogaina o le hypothalamus poʻo le pituitary gland. I faʻamaʻi pipisi, o le hormone e maua i le tele o fuainumera, ae leai se lagona faʻalogo i le faʻaleleia o le vaega faaiu o le renal tubules.

Ma o le mea lenei e sili atu i le togafiti o le maʻisuka insipidus.

Toto o le toto

O faʻailoga pito sili ona taua o le falesuesue o le maʻisuka insipidus:

  • faʻalauteleina o le osmolality (mea e maua i le osmotically active compounds) o le sili atu i le 300 mOsm i le 1 kilokalama o le mamafa o le plasma toto,
  • o le masima suauu e sili atu i tau masani,
  • faʻaititia le hormones antidiuretic (faʻapitoa).

O le faʻatonuga o le kulukose anapogi e le sili atu i tapulaa o le tino, lea e mafai ai ona iloa le maʻisuka mai le maʻisuka.

Analysis of urine, o lona mamafa mamafa, tele

O le faʻamaʻi, mai le 3 i le 20 lita o le urine e faʻamalolo i le aso. I le taimi lava e tasi, o lona maualuga o lalo ifo o le 1005 g / l. O le suʻega e tusa ai ma le Zimnitsky o loʻo faʻaalia. O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai ni koneteina e valu, o ia mea na te aoina mai le urine mo le 3 itula i le ao. I vaega e maua mai i le maʻisuka insipidus, o se tino maualalo, hypoisostenuria, ua iloa. O lenei faailoga e maua foi i le le tumau o le toilalo.

Suʻega vevela

E i ai tulaga pe a, faatasi ai ma metotia suʻesuʻe masani, e le mafai ona faʻatuina se faʻamaʻi. O le mea lea, faatasi ai ma se tulaga lelei o le maʻi ma se gaioiga o le urine i aso taitasi e itiiti ifo i le 8 lita, e mafai ona faia se faataitaiga faʻataʻitaʻi ma le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le vai.

Aʻo leʻi amataina suʻega, suʻe suʻega toto ma urine. E le tatau i le tagata gasegase i luga o le 8 itula ona ave ni vai, faʻaaogaina le suka, falaoamata o oloa, e mafai ona 'ai le aano o manu, fuamoa, iʻa ma falaoa lanu. Ona faʻaauau pea lea o le suʻega pe a mafai e le tagata maʻi ona faia e aunoa ma se vai.

O le faʻamoemoe o lenei suʻesuʻega o le maua lea o le vaega pito sili ona taua ole urine. E masani lava o se malologa i le suavai e faʻatasi ma le moe i le po. A uma le 'aiga o le afiafi, ona taofi lea e le tagata maʻi le inu i le 18-19 itula, ma i le taeao na sosoo ai na te foai atu le toto ma le faanatinati. I faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, o le suʻesuʻega e naʻo tulaga tuusaʻo, e faʻaalia e ono taofia ai le faʻamaonia:

  • togi mamafa o le sili atu i le 5%,
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • taoto, vili,
  • le fia inu.

I le maʻisuka insipidus, o le suʻega ua manatu lelei pe afai, pe a maeʻa le vavalalata o le vai, o le mamafa o le tino na faʻaititia mai le 3%, o le urine e tumau pea i lalo ifo o le mamafa ma le mamafa.

Le aoga o suʻega vasopressin

A maeʻa le suʻesuʻega, ona faia lea o se suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai le va o le maʻisuka insipidus ma le maʻisuka. O le tagata gasegase na te sasaaina uma le vevela, ona tuʻuina atu lea ia 5 μg o desmopressin i le aerosol, o le matala mata poʻo le 0.2 mg i totonu o papa. O le inu i le taimi nei ua uma ona mafai, ae o le tele o le ava malosi e le tatau ona sili atu nai lo le sola ese.

A maeʻa le 60 minute ma le 4 itula, ona aoina lea o le urine i se koneteina ma tuʻuina atu e fuafua ai le osmolality. Afai o le mimopressin o le faʻateleina o le urine i le 50 pasene pe sili atu, o le mafuaʻaga o le maʻisuka o se soliga o le faʻavaeina o vasopressin i totonu o le faiʻai. Faatasi ai ma suiga o le mafaufau, o lenei faailoga e le maualuga atu i le 10%, ma faatasi ai ma togafitiga fou, pe a uma le puleaina o fualaau faasaina, e le suia le auiliiliga.

Faiga faʻavae faʻapitoa o le maʻisuka insipidus

Le faʻamaonia pe faʻamaonia le faiga o le paʻu i le pituitary poʻo le faʻamaonia:

  • Suʻega X-ray
  • faʻasologa o suʻesuʻega
  • faʻataʻitaʻi faʻamaʻi magnetic.

O le tele o faʻamatalaga o le ituaiga mulimuli lea o le siama. O le pituitary gland poster i luga o le tomogram a se tagata maloloina e pei o se susulu susulu, o lenei mafuaʻaga ona o le i ai o masini ua tumu i le hormones antidiuretic i totonu. Afai e fesoʻotaʻi le maʻi o le maʻisuka ma se togafitiga o le neurohypophysis, ona leai lea o se moli poʻo e vaivai. E tusa lava pe tutusa suiga tutusa ma le tele o le pulelaa o le vasopressin i le tulaga o le maʻisuka faʻamaʻi.

MRI o le faiʻai

O le tumutumu i le hypothalamic-pituitary zone ma le MRI o loo maua i le tusa ma le 42% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka insipidus; e le tutusa le numera tutusa e faʻatuina ai le mafuaʻaga o le faʻamaʻi (foliga idiopathic). E i ai le masalosalo e iai foi se lapataiga, ae e le mafai ona iloa e auala faʻaonapo nei ona o le matua laʻitiiti.

O loʻo iai foʻi se faʻamaoniga e uiga i le mumū masani o le autoimmune poʻo le afaina o le vae o le pituitary vae e ala i le gaosia o le gaʻo.

O le mea lea, e taua tele mo tagata uma e iai le mafuaʻaga e leai se faʻaʻauʻau o le maʻisuka insipidus ina ia faʻatautaia ai suʻesuʻega ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga ona mataʻituina le tulaga o le pituitary ma le vavalo o vaega i faʻalavelave.

Vaʻaia faʻafitauli

O le tele o taimi e tatau ai ona iloa le va o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus, faʻapea foi le galala o le mafaufau. Mo nei faʻamaʻi uma, o loʻo i ai foi faailoga tutusa: o le tagata inu e inu i le tele o vai ma faʻanoanoa i le tele o urine. O le fiafia i le maʻisuka e taʻu mai:

  • meaʻai e tusa ma le 2-3 lita o le vai i le aso (faatasi ai ma le non-suka ̶ mai le 3 i le 15),
  • faateleina le glucose i totonu o le toto, o lona i ai i le mimi (pe afai ua sili atu le maualuga o le uila),
  • elemene maualuga
  • suʻega ma se suʻesuʻega matutu ma se analog vasopressin e le lelei, o se suʻega o le faapalepale kulukose.

O le mea moni o le maʻi e maua le fiainu o le mafaufau e faʻaalia i le ave o le 20 lita o vai, talu ai e le o fesoʻotaʻi ma le faatumauina o le paleni vai. Faʻamaonia faʻamalositino ma suʻesuʻega le lelei i le faʻasaina o le vai ma le faʻaofiina o se analogopona vasopressin.

E ala i le faatalanoaina o le tagata maʻi, e tatau ona tuuese le le pulea lelei o togafitiga, e aofia ai afuaga o togalaau (togafitiga o teas, supplements diet), le faaaogaina o vailaau e taofia ai le fausia o vasopressin: suauu lithium, carbamazepine.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le ultrasound, o suʻega toto mo le urea, creatinine, ma le suega a le Reberg ma le faʻataʻitaʻiga, ua faʻaumatia ai le fatu fatu. O le tofiaina o ata o le fiafia e aoga foi e suesue ai le galuega a fatugaʻo.

Ma o le mea lenei e uiga i mea o le a tutupu pe a uma ona aveese le pituitary adenoma.

Pe a faʻamaonia le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona faʻamaonia le i ai o le maualalo o le vevela, o le faateleina o mea e fai i le urine i aso taitasi, o le sili atu o le sodium, ma le maualuga o le toto toto. Ina ia fuafuaina le mafuaaga o le MRI sili ona malamalama, e fesoasoani e iloa ai le faagasologa o le toto. Ina ia iloa le faʻamaʻi mai mea talitutusa i faʻamatalaga o falemaʻi, o suʻega e faia i le vevela ma le vasopressin. Latou te fesoasoani foi i le eseesega o siama o le ogatotonu ma fatuga tutotonu o le faamai.

Vitio aoga

Matamata i le vitio i luga o le maʻisuka insipidus:

E tele mafuaʻaga e mafai ai e tamaiti ona maua le maʻisuka i tamaiti. O ona faʻailoga ma faʻamaoniga e faʻaalia mai i le fia inu ma le faʻamalosia.Faʻamatalaga e aofia ai le tele o suʻega e iloa ai le totonugalemu ma le nephrogenic. O le togafitiga e faʻaaoga i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le vai, faʻaitiitia le urine.

E gafa ma le tele o le vai i le tino o le vasopressin - o le hormone o le pituitary gland, lea e taua foi o le antidiuretic (ADH). I le tulaga o galuega le lelei, e lagona ai e le tagata le fia inu pea. O le aafiaga i le tino i lona atoaga e lautele. O suʻega e mafai ona fesoasoani e ese mai le maʻisuka.

Ole tele lava o le le atoatoa o le pituitary e tupu i luga o matua, ae o se mea e gafatia pe mauaina ile fanau, tina failele. Aofaʻi, vaega, matāʻupu ma āʻoga maualuga e faʻaalia foʻi. O le suʻesuʻega o le hypopituitis syndrome e aofia ai le suʻesuʻega mo hormones, MRI, CT, X-ray ma isi. Togafitiga - toe faʻaleleia o galuega e ala i homoni.

E tatau ona e 'ai fua mo le maʻisuka, ae le o mea uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, e fautuaina e fomaʻi ituaiga eseese 1 ma le 2, mo le maʻisuka faʻamalosi i fafine maʻitaga. O a mea e mafai ona e 'ai? O fea e faʻaititia ai le suka? O le fea itu e le mafai?

E sili ona leaga le maʻi o Nelson e le faigofie ona iloa i le amataga o le tuputupu ae o le toto. O aʻafiaga e faʻalagolago i le tele, ae o le faailoga taua i le amataga o se suiga o le lanu o le paʻu i le lanu enaena-paauli. Faatasi ai ma le leai o se mea e faia ai le hormone?

Mafuaaga o le atinaʻeina o le faamai

Aisea e tulai mai ai lenei ituaiga o maʻi, o maʻi e mananao i ai? O se vaega o le gaioiga o le hypothalamus o le faatonutonuina lea o le gaosia o hormones e lua: okosene ma vasopressin, ma o le hormone mulimuli e faʻaleleia ai le suia o le vai e fatugaʻo.

A maeʻa ona faʻaleleia hormones, e "auina atu" mo se taimi le tumau mo le pituitary gland, ma ua uma mai lenei vaega o le tino o le tagata, pe a tatau ai, ona ulufale atu i le tino totoga.

O le faʻamalosiina o le hormones antidiuretic e tupu mai i le tala o le faʻaleleia o le susu i totonu o fatugaʻo, ma o le mea lea o loʻo faʻapitoa ai le faʻamaoniga o le "maʻi faʻamaʻi masani".

O le mafuaaga lona lua o le le mautonu o masini mūmū o fatugaʻo i le aʻafiaga o le hormone na faʻaalia. I faʻataʻitaʻiga faafomaʻi, ua iloa ai se vaega o mea taua e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus:

  • Maso masima i le faiʻai e aafia ai le pituitary ma le mafaufau.
  • Traumatic faiʻai le faiʻai.
  • Faʻaiʻuga pe a uma le taotoga i le faiʻai.
  • Faʻamatalaga masani.
  • O faʻamaʻi pipisi mai le gasegase o syphilis.
  • Se ituaiga o anemia e le masani ai.
  • Faʻaiʻuga
  • Faʻailoga o fatugaʻo.

O le faʻatinoga e faʻaalia ai, e ui lava i le tele o faʻataʻitaʻiga o faʻamalositino talafeagai, ae naʻo le 70% o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻamaonia lelei mafuaʻaga. I le totoe 30%, latou te le o iloa.

Ata faʻaleleia

I le taimi o le maʻisuka insipidus, o faʻamaoniga iloga o se faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi. I le avea ai o se tulafono, o le mea muamua lava o se lagona tumau o le fia inu, i le faasologa, o le faateleina o le mamafa o le urine i aso taitasi. O le tagata gasegase e tele atu vai i le aso nai lo le taimi muamua. E le gata i lea, o le tafe o le vai e le faʻaitiitia ai le tulaga, ou te fia inu pea.

Talu ai ona o le tino o le tagata ua le maua se tele o le vai, o lea e afaina vave ai le tulaga o lona paʻu. O le paʻu ua paʻu, faʻapala ma isi mea le lelei e auai.

I nisi o tulaga, o loʻo i ai se soliga o le gaioiga o le vaega o meaʻai, lea e faʻaalia e le nausea, o le vomiting.

O isi faʻaʻailoga e mafai ona tupu:

  1. E faʻaititia le faʻafefe.
  2. Malosiaga faalelagona.
  3. Faʻalavelave moe.
  4. Toto ifo le toto.

E tatau ona maitauina o le fomaʻi e afaina ai le gaioiga o le tino o le tagata i lona atoaga, o le mea lea, o le tele o sui o le vavalalata malosi e iai faafitauli i le gafatia, faʻaitiitia le libido.

O le maʻi suka ua vaevaeina i nisi ituaiga. O le ituaiga muamua o le ituaiga o le faamai, o le maualuga o le hormonone antidiuretic e maualuga, ae e le mafai e tino o gaʻo ona malamalama atoa i ai.

O le ogatotonu o le faʻamaʻi e atiaʻe ona o le soliga o le gaosia o le hormones antidiuretic i le tulaga faʻapitoa o le hypothalamus.

O le maʻisuka o le maʻisuka ua faʻamaonia foi i le taimi o le gaioiga, lea e manatu o se maʻi faʻamaʻi - maʻisuka o fafine maʻitaga. O le faʻamaʻi e pasia vave lava pe a uma le fanau mai o le pepe.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le filifiliga o nisi faʻataʻitaʻiga faʻavae e faʻavae i luga ole ata o le maʻi, o ana faitioga. Mo lenei mea, e fautuaina e le fomaʻi nisi ituaiga o suʻega e fesoasoani e vavaeeseina ai le maʻi.

Afai ei ai se masalosaloga o le atiaeina o soo se ituaiga o le maʻisuka, e fautuaina e le fomaʻi le suʻeina o le toto mo le suka i luga o se manava gaogao. I le avea ai o se tulafono, e lua suʻesuʻega e masani ona faʻamaonia mo le faʻamaoni i aso eseese.

Aʻo le maualuga o le kulukose i le tino o le tagata e le sili atu i tapulaa faatagaina, o le atinaʻeina o le maʻisuka (pe a iai ni faʻamaoniga tutusa) e ono masalomia. Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o le glucose concentration e le faʻateleina.

Faiga faʻataʻitaʻi ma taʻiala mo le maʻisuka insipidus:

  • Polyuria (a itiiti ifo i le tolu lita o le urini i le aso).
  • O le masani o le suka o le toto i le matua (e le aofia ai le maʻisuka).
  • E laʻititi le mamafa o le uro (pe a fai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le sili atu i le 1005, o lona uiga e le o le maʻisuka insipidus).
  • Umo osmolarity (itiiti ifo i le 300).
  • E leai se faʻaaogaina o le tino, maualuga le calcium, maualalo le potassium (o le maualuga o minerale e fuafuaina e le suʻega toto).
  • O le auʻiliʻiliga mo hemoglobin. Afai ei ai se maualuga maualuga o le hemoglobin, e tautala lenei mea e fiafia ai i le maʻisuka insipidus. Faatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga, hemoglobin i le toto, leukocytes, ma lela mumu toto.
  • Faʻaauau le togafitiga faʻapitoa e faʻaesea ai le faʻamaʻiina o le tino i totonu o le faiʻai.

O le fua o le hemoglobin e faʻalagolago i le itupa o le tagata maʻi. Mo tamaitai, o faailoga masani o fesuiaiga mai le 115 i le 145, mo sui o le sili atu le malolosi o feusuaiga e pei o le masani mai le 132 i le 164.

O fuataga e aofia ai se suʻesuʻega matutu. O le autu o le togafitia o le aloese mai le inu ava mo le 8-12 itula. Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka insipidus, ona paʻu le mamafa o le tino i le 5%, ma o le faateleina o le mamafa o le urine ma osmolality e le o matauina.

O suʻega mo le maʻisuka insipidus e faʻaalia ai se suʻega e tusa ai ma le Zemnitsky, lea e mafai ai e oe ona fuafua le galuega e tuʻuina atu ai le suavai. Mo le suʻesuʻega, 8-12 fesoasoaniga o le urine e aoina i aso taitasi, o le pa e faia i nai itula uma.

A maeʻa lena, o le a suesueina pa taitasi mo le tele o le urini ma lona mamafa.

Fomaʻi togafitiga

E faʻavae i luga o suʻesuʻega, o taunuʻuga o suʻega falesuesue ma isi suʻega, ua faia ai e le fomaʻi se faaiuga. E pei ona taua i luga, o loʻo i ai tulaga maʻoti e mafai ona fesoasoani i le faʻamaonia o le maʻisuka insipidus.

Afai o le tagata maʻi e maualalo le maualuga o le hormones antidiuretic, ona togafitia lea o togafitiga faʻamaʻi e aofia ai le vasopressin synthetic. O fualaau uma lava o lenei fuafuaga e faʻaalia i se aafiaga faaumiumi, ia i ai se lisi laitiiti o mea leaga.

Adiuretin o se vailaʻau o loʻo tanumia i totonu o sinuses, o loʻo faamatalaina i se taimi umi o le pala. Desmopressin o loʻo maua i le tulaga o laupepa, ei ai sina mea itiiti e ola ai. Ae peitai, ua lava lenei mea e maua ai se aʻafiaga o le antidiuretic.

O laʻau mimiti e masani ona faʻataʻitaʻiina mo togafitiga. Vaega o le faʻaaogaina o fualaau faasaina:

  1. Ole fua muamua ole laʻititi e laʻititi ile 100 mg i le aso.
  2. E tusa ai ma le tele o le mimiia i le aso, o le fua o le fua o le a faasolosolo malie lava.
  3. E tatau ona e ave le afa itula ao leʻi 'ai, poʻo ni nai itula pe a uma.
  4. Ole suʻega e filifilia taitoatasi.

Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka insipidus o se natura mumusu, o loʻo faʻamautuina togafitiga faʻamaʻi.Faʻatasi ma le fomaʻi faʻapitoa o le faʻamaʻi, togafitiga, vailaau e le o le steroidal anti-inflammatory drugs, o le sulfonylurea o meaʻai (diuretic drugs) e fautuaina.

Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua fautuaina se taumafataga o le maualalo o le suka, ona fai lea mo le togafitiga o le maʻisuka insipidus, maualalo le masima ma nisi faʻamapulaʻa. O le kulimi e le sili atu i le 5 kalama i le aso, e faʻaitiitia ai le protein i le 60 kalama i le aso.

O le le amanaʻiaina o le maʻi suka e mafai ona taʻitaʻia ai nisi faʻafitauli, e pei o faafitauli i le toto ma le masini cardiovascular. O le tele o le faʻatuputeleina o le ono mafai ona atiaʻe faʻataʻotoga, pathoces o le pito i luga o le manava.

O le a sou manatu i lenei mea? Na faʻapefea ona e togafitia le togafitiga o le maʻisuka, ma o a suʻesuʻega na fautuaina e lau fomaʻi?

O le maʻisuka insipidus - o le a lea mea?

E i ai se vaega itiiti i le faiʻai - o le hypothalamus, lea e nafa ma le homeostasis o le tino. O le hypothalamus e faatonutonuina le gaosiga vasopressin - o le hormones antidiuretic (ADH), lea e taʻalo ai se matafaioi autu i le faʻatonutonuina o le tele o le vai i le tino. Vasopressin e alu ese mai le hypothalamus i le pituitary gland, mai le mea e natia ai pe a manaʻomia. I le tulaga o le le atoatoa o vasopressin i totonu o le toto, o loʻo i ai se soliga o le suamalie o le vai, ona o le faʻaalia o le polyuria (tele urination).

O le maʻisuka insipidus e maua i le taimi e amata ai le gaosia o le vasopressin hormone ma le le talafeagai (totonugalemu o le maʻisuka insipidus), pe faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaaloalo i le hormonone antidiuretic (maʻitaga le maʻisuka) E le gata i lea, o le maʻi pipisi o le maʻisuka e mafai ona tupu i fafine aʻo maʻitaga (gasegase gesational diabetes insipidus) pe i ai se vaaiga sese e le tino o le fiainu (popolega poʻo foliga faʻapitoa o le maʻi).

E le o maʻisuka uma o le suka ...

O le maʻi suka e ese mai le maʻisuka - O nei maʻi e lua eseese. E ui i le mea moni e faʻapea o nisi o latou faʻamaoniga e tutusa le tutusa (o le fia inu pea, tele urination), o le masini o nei faʻamaʻi e ese.

O le maʻisuka na mafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ona o le le mafai e le tino ona faʻaaoga le kulukose toto mo le malosi. O tagata e maua i le maʻi suka e masani lava ona i ai le suka masani, ae e le mafai e latou fatuga ona paleni le tele o le vai i totonu o le tino.

O le maʻisuka insipidus, o se tulafono, e sili atu ona taatele i alii nai lo tamaitai.

O mea nei Eseesega o le maʻisuka mai le maʻisuka malosi ma le psychipsia psychogenic:

Urine i le aso

Tuʻu atu i le suka toto> 13.5 mmol / L

Faateleina le kulukose o le toto

Le mamafa o le urine

Laititi, 5 mmol / L

Faateleina i se tauvaga ogaoga

> 4-5 lita i le aso, e oʻo i le 20 pe sili atu lita i le aso, polydipsia, nocturia (faʻaauau le faʻamalosia e urinate i le po), enuresis i tamaiti.

  1. Polyuria> 3 L / aso
  2. Normoglycemia (faʻaaogaina o le maʻisuka)
  3. Faʻaitiitia le tele o le mamafa o le urine (e le silia le 1005)
  4. Vaʻaia o le urine ()
  5. O le suʻeina o le suālaʻau (faʻataʻitaʻiga i le gau): o le faʻasaʻo mai le susu mo le 8-12 itula - faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o le a faʻaitiitia le mamafa, e leai se faʻaopoopoga o le mamafa ma le osmolarity o le urine.
  6. MRI o le pituitary gland (faʻaaogaina o se pituitary poʻo le tumutumu o le hypothalamic).

Polydipsia o le mafaufau, o le maʻisuka insipidus, mafuaʻaga o ND tutotonu (idiopathic or symptomatic)

Desmopressin 0.1 - 0.4 mg i luga poo le 1-3 e faʻafefe 2-3 taimi i le aso i totonu.

I le leai o se faʻatapulaʻa, o le tagata maʻi e le o lamatia. O le mea sili e lamatia ai le matelaina.

O le lamatiaga autu o le maʻisuka insipidus o le faʻamaʻi - Le maua le tele o le vai e le tino nai lo le mauaina.

Faailoga o le faʻamalolo:

  • fiainu
  • vevela paʻu
  • vaivai
  • tuai, le fiafia,
  • vavao
  • matala le malamalama
  • taʻavale

O le faʻamalalaina malosi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavevesi, faʻaleagaina le faiʻai faiʻai, ma oʻo lava i le oti.

Vaai loa i se fomaʻi!

E masani lava, e mafai e se tagata ona faigofie ona taofia le faʻamalasea e ala i le faʻaopopoina o le tele o le vai faʻaaogaina. Peitai, o nisi tagata latou te le iloa e tusa lava pe tele le tele o le inu o le ava e mafai ona oo atu ai i le faʻamalaina. O lenei mataupu e mafai ona tupu i le maʻisuka insipidus. O le mea lea, e tatau ona e vave sailia se fesoasoani faafomaʻi pe afai e te iloa ni faailoga o le gasegase ogaoga:

Ituaiga o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus e mafai ona tupu i ni ituaiga eseese, e fuafua i le aioiology. O ituaiga o maʻisuka nei e iloga:

  1. totonugalemu (neurogenic),
  2. nephrogenic (fafa),
  3. gestation (maʻi o le maʻisuka o fafine maʻitaga),
  4. insipidar (dipsogenic, nervous).

Central (neurogenic) maʻisuka insipidus

O le maʻisuka o le maʻi pipisi e tupu pe a faaletonu le mafaufau ma le pituitary i le faiʻai, e mafua ai e faʻalavelave ai le gaosiga masani, teuina ma le tuʻuina atu o le hormones vasopressin antidiuretic. Vasopressin mafua ai fatuga e aveese le tele o le vai mai le tino, lea e mafua ai le faateleina o le urination (polyuria).

O mafuaʻaga nei e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le vavalo poʻo le pituitary gland:

  • tootoo faiʻai
  • gasegase faʻafuaseʻi poʻo le faʻamaʻi faʻamaʻi: tonesillitis, maʻi, faʻamaʻi pipisi i feusuaʻiga, tuberculosis,
  • faamai pipisi o le faiʻai,
  • vascular vasions of the hypothalamic-pituitary system in the arteries of the brain, lea e mafua ai le faaleagaina o le tafe toto o vaa e maua ai le pituitary ma le mafaufau,
  • faiga o le vevela i le pituitary ma le mafaufau, kume (tumutumu pala),
  • faiʻai manuʻa, faʻalavelave,
  • inflammatory, faʻaleagaina faʻaleagaina o fatugaʻo e faʻalavelave ai i latou manatu o vasopressin.

O le maʻi maʻisuka tutotonu e mafai foi ona taunuu inherite gutu tuufaasolo, lea e maua ai le vasopressin, e ui o lenei mafuaʻaga e seasea lava. I nisi tulaga, o le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus e tumau pea le le iloa.

O le gasegase o le maʻisene (o le tino) o le maʻisuka insipidus

Faʻaleagaina le maʻisuka o le maʻisuka pe a le toe tali atu fatuga i vasopressin ma faʻaauau ona aveese le tele o vai mai le tino. O le resipidus o le maʻisuka o le Renal e mafai ona tupu ona o se taunuuga o suiga o le tino i gaʻo poʻo fesuiaiga lea e faʻaosofia ai sela o le tino e iloa ai le vasopressin.

Isi mafuaʻaga o faʻamaʻi fatugaʻo:

  • o le anesia o le sickle cell o se maʻi e le masani ai,
  • uiga faʻapitoa
  • faʻaleagaina le medulla o fatugaʻo poʻo urinary tubules o le nephron,
  • maʻi faʻamaʻi tumau - polycystic (telefoni) poʻo le amyloidosis (faʻaaogaina o le amyloid tissue) o fatugaʻo, faʻavaivaia o le gaʻo,
  • nisi vailaʻau oona i le fatu fatu (fualaau o le nephrotoxic, e aofia ai: lithium, amphotericin B, gentamicin, tobramycin, amiakon ma netilmicin, cyclosporine),
  • maualalo le maualuga o le potassium i le toto
  • toto maualuga
  • urinary tract obstruction.

O mafuaʻaga o le maʻisuka ile maʻi suka i nisi tulaga atonu e le iloa.

Inisipida (nervous) maʻisuka insipidus

Se vaivaiga i le iloa o le masini o le fia inu, lea e mafua ai le hypothalamus, mafua ai se fomaʻi (insipidar) o le maʻi. O lenei faaletonu e mafua ai le faateleina o le galala ma le taumafa, lea e taofia ai le puleaina o vasopressin ma faateleina ai le diuresis.

O mea lava e tasi ma tulaga e faʻaleagaina ai le vaʻaia poʻo le pituitary gland - taotoga, faʻamaʻi pipisi, afaina, o le tino, manuʻa manuʻa, e mafai foi ona faʻaleagaina le faiga o le fia inu.O nisi vailaʻau poʻo faʻafitauli o le soifua maloloina o le mafaufau e mafai ona faʻataʻatia ai se tagata i le tupu mai o le maʻisuka insipidus (nervous polydipsia).

O le maʻisuka faʻamamafa i le maʻitaga o fafine maʻitaga

O le maʻisuka o le maʻisuka ua tupu i fafine aʻo maʻitaga. I nisi tulaga placenta - o se okeni le tumau e fesootai ma le tina ma le pepe, e taʻitaʻi atu i le leai o vasopressin i le tina. I isi tulaga, o fafine maʻitaga e maua mai le tele o prostaglandins - mea faʻapitoa o le physiologically active which reduces sensitivity of the kidneys to vasopressin.

I le tele o fafine maʻitaga, o le maʻisuka insipidus e agamalu ma e le mafua ai ni faʻaaliga iloga. O le maʻisuka o le maʻi pipisi e masani ona mou ese atu pe a mavae le fanau mai o le pepe, ae atonu e toe foi mai pe a maeʻa le maitaga lona lua.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

O lenei faʻamaʻi ua maua i le lautele, faatasi ai ma le fesoasoani a:

  • suesueina o faʻamaumauga faafomaʻi a le tagata mamaʻi ma le suʻeina o le talafaasolopito o aiga o le maʻi,
  • iloiloga vaaia a le tagata maʻi,
  • suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻasolosolo i aso taʻitasi,
  • suega toto
  • siakiina o le suavai
  • ata faʻamaina o le magnetic (MRI).

Faamaumauga faafomaʻi ma talafaasolopito o aiga

O se auiliiliga o faamaumauga faafomaʻi a le tagata maʻi ma talafaasolo- pito o aiga e fesoasoani i le fomaʻi e suʻesuʻe muamua le maʻi suka i le maʻisuka. E suʻe e le fomaʻi le tagata maʻi, ole fesili e uiga i uiga na tutupu, ma e ofo pe a maua e le aiga o le maʻi maʻi le maʻisuka pe o iai foi ni faʻaʻailoga tutusa?

Suʻega faafomai o le maʻi

Fesoasoani i le suʻesuʻeina ma le suʻesuʻega o le maʻi. O le fomaʻi, e fai ma tulafono, suʻesuʻeina lona paʻu ma lona foliga, siakiina mo faʻailoga o le faʻamala. O le paʻu paʻu e faʻaalia ai le faʻamalolo.

Suʻega o le maʻisuka

Urinalysis

O le tagata maʻi e aoina faʻamaʻi i totonu o se pusa faʻapitoa i le fale poʻo se falemaʻi. O le auiliiliga e tatau ona faaalia ai le maualuga o le mamafa o le urine. Afai o le urine e matua faʻavaivaia, e le aoga, o lona uiga o se tasi lenei o faailoga o le maʻisuka insipidus.

E mafai foi ona faʻaalia le suāsina i totonu o le suʻega o le urine - o lenei mea e faʻataga ai oe ona iloa le va o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus. Faʻatasi ma le maʻisuka insipidus, e le maua le suka i le faʻasolosolo.

(pe afai e sili atu - e le aofia ai le siakiina)

Urinalysis

E mafai foi e le fomai tipitipi ona faatulaga se suega o le urima e 24-itula e fua ai le aofaʻi o le urine e maua mai i fatuga (o aso uma o gaioiga). Afai o le amine ua alu ese sili atu i le 4 lita i le aso - O le mafuaaga lea mo togafitiga faafomaʻi o le maʻi.

Taʻu atoa toto

O le suʻega o le toto e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le sodium i totonu o le tino, lea e fesoasoani e faʻamaonia ai le maʻisuka insipidus, ma i nisi tulaga, fuafua le ituaiga o le maʻisuka insipidus. O lenei suʻega e faʻaalia ai foi le suka o le toto, lea e taua mo le faʻamaonia o lenei ituaiga o maʻisuka.

Suʻeina o le faʻamamaina o le suavai (suʻega-taumafa)

Suʻeina o le suavai o le metotia aupito sili lea ona faʻamaonia mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka insipidus syndromes. I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ona e suʻeina le suiga i le mamafa o le maʻi ma faʻavasega le faʻamaʻi o le urine pe a uma le faʻaaogaina o le suavai.

Metotia Faʻamatalaga

  1. I le taeao, e fuaina le maʻi, e ave le toto e fuafua ai le maualuga o le sodium i totonu o le toto ma le osmolarity o le toto, faʻapea foi ma se suʻega o le urine e iloilo ai le osmolarity ma le tele o le mamafa.
  2. Ole tagata maʻi e le inu inu ile 8-12 itula.
  3. A maeʻa lena, o le 1-2 itula o le tagata maʻi e fuaina ma toe faia suʻesuʻega o fale suʻesuʻe.

E faʻamuta le faʻamalosua o le laʻau peʻafai:

  • o le mamafa o le maʻi e 3-5% le itiiti ifo (o se faailoga manino lenei o le maʻi pipisi o le maʻisuka,
  • sa i ai se fiainu e le mafai ona gafatia
  • o le tulaga o le maʻi o le maʻi na faʻaleagaina (vomiting, maʻi tiga, maʻi masani),
  • o le sodium ma le toto osmolality na amata ona sili atu i le masani.

Afai o le maualuga o le osmolarity o le toto ma le sodium i le toto ua faateleina, ma ua paʻu le mamafa o le maʻi ile 3-5%, ua maua ai totonugalemu o le maʻisuka insipidus.
Afai e leʻi faʻaitiitia le mamafa, ole a faʻaitiitia le mamafa o le mimilo i le taimi o le suʻega, ma le sodium i totonu o le toto e tumau pea - o lenei nephrogenic sisi suka insipidus.

N. Lavin i lana galuega "Endocrinology" o loo tusia ai o le faateleina o le urine volume, plasma hypoosmolality () faatasi ai ma faaletonu o le mafaufau po o vaega o le polyuria i le talafaasolopito e mafai ona masalomia nerve polydipsia. Afai ua tulaʻi mai le televave e faasaga i le talaaga o se manua o le faiʻai ma le tipitipi talu ai nei, o se talafaasolopito o masalosaloga totonugalemu o le maʻisuka insipidus.

Matagofie Resonance Imaging (MRI)

E le o le suʻesuʻega autū o le maʻisuka insipidus, ae faʻatagaina oe e iloa faafitauli i le hypothalamus poʻo le pituitary gland i le maʻi, lea e fesoasoani i le fomaʻi i le faia o le siama.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

O le tele o le gau o le vai i le urine o le matua taua lea mo le faatonuina o le togafitiga o le faamai ua fesiligia:

Urine Volume / Day

Aveina o fualaau faasaina e suia ai le gaioiga o le hormone vosopressin pe faaosofia ai lona gaosiga

Togafitiga e faʻalagolago foi i le ituaiga o le maʻisuka insipidus, aua e mafai ona faʻamatalaina e le nephrologist ma le endocrinologist faʻapitoa i le togafitiga o le le mautonu o le gaosia o le hormone.

Falemaʻi tutotonu o le maʻisuka. Desmopressin - o se fualaau oona e aofia ai le hormone synthetic, ua faʻamaonia mo togafitiga o le maʻisuka insipidus. O le vailaʻau e tuʻuina atu i le ituaiga o injections, moli mata poʻo le papa. O vailaau e maua mo le hormonone vasopressin, o le le maua lea i tagata mamai e maua i le maʻisuka insipidus. O le aveina o le hormone desmopressin e fesoasoani i le tagata gasegase e taulimaina ai faailoga o le maʻisuka insipidus, ae peitai, e le fofoina atoa ai le maʻi.

O le maʻisuka o le maʻisuka. I nisi o tulaga, o le a le toe i ai le tui o le maʻisuka toe ola pe a maeʻa le mafuaaga o le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suiina o fualaau oona poʻo le toe faʻaleleia o le paleni o le calcium poʻo le potassium i le tino e fesoasoani e fofo ai lenei ituaiga o maʻisuka.

O vailaʻau mo le nephrogenic suesis insipidus e aofia ai diuretics (diuretics), na ave pe toʻatasi pe faʻatasi foi ma aspirin poʻo le ibuprofen. E mafai e se fomaʻi ona fautuaina ni tagata suʻesuʻe e fesoasoani i fatugaʻo e faʻafefete le vai mai le tino. O le mea faʻafefe, i tagata e maua mai i le maʻisuka insipidus, o se vasega o tagata faʻatoʻatele e taʻua o thiazides e faʻaitiitia ai le gaosiga o le vailaau ma fesoasoani i fatugaʻo e faʻasoa le urine. Aspirin poʻo le ibuprofen e fesoasoani foi e faʻaitiitia le numera o le urine.

Inisipidar syndrome (o le maʻisuka insipidus nervosa). Faʻatauga faʻaonapo nei e lei maua lava se auala lelei mo togafitiga o le maʻisuka o le maʻisuka o le Dipsogenic. O le tagata maʻi e mafai ona fautuaina e susu i luga o ni aisa po o ni moli mama e faʻamama lona gutu ma faʻateleina le tafe o le susu e faʻaitiitia ai le fiainu.

Mo se tagata e fafagu i luga i le tele o po i le urinate ona o le maʻisuka insipidus, o tootoo laiti o Desmopressin e mafai ona fesoasoani.

E tatau i le fomaʻi ona mataʻituina le maualuga o le sodium i le toto o le tagata maʻi e puipuia ai le atinaʻeina o le hyponatremia - o le maualalo o le sodium i totonu o le toto.

Gsational diabetes insipidus. Ua fautuaina foi e fomai ia Desmopressin mo tamaitai e maua i le maʻisuka insipidus. O le toʻatele o fafine e le manaʻomia togafitiga ina ua uma le fananau mai.

Tagata e maua i le maʻisuka lipipide e mafai ona puipuia faafitauli ogaoga ma ola i se olaga masani pe afai latou te mulimuli i fautuaga a fomaʻi ma tausia le maʻi.

O le maʻi pipisi i tamaiti

O tamaiti e ono iai se foliga o le maʻisuka insipidus, e pei o lenei maʻi e masani lava ona tupu i le va o le 20 ma le 40 tausaga.Afai e leʻi iloa se togafitiga faʻapitoa, aʻo le tamaititi na amata ona faʻateleina tele ma masani ona inu, inu tele, na le faʻaaogaina, ita, o le taimi lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi.

O nisi taimi o le maʻisuka insipidus e mafai ona amata i se tamaititi ao talavou. O le maʻi e amataina lemu, ae o le mea autu o le tutusa - polyuria ma le fia inu le mafaamatalaina.

Tamaiti e maua i le maʻisuka tutotonu, ma le pulea tatau, e mafai ona taʻitaʻia ai se soifua maloloina atoatoa. Tamaiti e maua i le maʻisuka pipisi e mafai foi ona taitaia se olaga e masani ona masani ai, ae i le mataupu i le vaavaaiga lelei faafomai, aemaise lava pe a le amanaia le maʻi.

  1. Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o le tagata maʻi e nanaina se tele o urine (> 3 lita i le aso) ma inu tele.
  2. O le maʻi suka e mafua mai ona o le le lava o le gaosiga o le hormonone vasopressin i le faiʻai (ogatotonu o le maʻisuka insipidus), faʻapea foi i le tulaga o se tali le talafeagai o fatugaʻo i le faʻaaogaina o le vasopressin (toe o le maʻisuka insipidus). E le gata i lea, e mafai e le fafine ona maua le faʻamaʻi aʻo gasegase (gasegase gesational diabetes insipidus) poʻo le i ai foi o se manatu le saʻo o le galala e le tino (popolega poʻo le foliga o le maʻisuka).
  3. O le lamatiaga sili o le maʻisuka insipidus o le faʻamaʻavaʻaina lea o le tino pe a sili atu le maumau o le ola nai lo le ulufale.
  4. O le maʻisuka insipidus e maua i le faia o se faʻatulagaga o suʻesuʻega: suʻeina o faʻamaumauga faafomaʻi a le tagata maʻi ma lona talafaasolopito o lona aiga o faʻamaʻi, suʻesuʻega faafomaʻi, suʻeina o suʻesuʻega o le urine ma le toto, suʻesuʻega o le gau, ma le faʻataʻitaʻiina o le magnetic resonance (MRI).
  5. Mo le togafitia o le maʻisuka insipidus, o le tele o meainu ua faatonuina e toe faʻaleleia vai faʻaagaga i le tino ma mulimuli i se meaʻai. I tulaga ogaoga, pe a sili atu i le 4 lita le voluma o le urine i aso taitasi, o fualaau ua faatonuina e suia ai le gaioiga o le vasopressin pe faaosofia ai lona gaosiga (Desmopressin).

Punaoa:

Dedov I.N. Endocrinology. M., 2009.

Lavigne N. Endocrinology / faaliliuga mai le Igilisi. V.I. Kandror. M.: Practice, 1999.

O le maʻisuka insipidus: ituaiga

O loʻo i ai le tutotonu o le maʻisuka ma le nephrogenic insipidus. O le LPC, i le isi itu, ua vaevaeina i ni ituaiga se 2:

O le ituaiga o galuega o loʻo faʻavasegaina o se foliga faʻapitoa. O faʻafitauli e aʻafia ai foliga o lenei ituaiga meaola e le i faʻamautuina, ae tele fomaʻi e talitonu o le agavaʻa e tele sona sao i le atinaʻeina o le maʻi. E le gata i lea, o mafuaaga e taoto i se vaega o le solia o le sifi o le hormone neurophysin poo vasopressin.

O le foliga o le faʻamaʻi e aliali mai i le mavae ai o manua, taotoga ma isi manuaga.

O le maʻisuka o le maʻi pipisi e amata ona solia le gaioiga masani o gaʻo. I nisi o tulaga, o loʻo i ai le toilalo i le mamafa o le masini o lapisi, i isi tulaga, o le faʻafitauli o le tubules i le vasopressin ua faaitiitia.

E i ai foi se ituaiga foliga e pei o le polydipsia o le mafaufau. E mafai ona faʻaalia i le faʻaaogaina fualaau faasaina po o le PP o se tasi lea o faʻaaliga o le valea.

O ituaiga e le masani ai o le ND e iloga, e pei o le progesogen ma le televave o le gaioiga. I le tulaga muamua, o le enzyme o le placenta e malosi tele, lea ei ai sona aafiaga le lelei i le hormones antidiuretic.

O le maʻisuka tumau e oʻo i le 1 tausaga.

E tupu lenei mea pe a faʻapena ona faʻaogaina fatugaʻo, pe a oʻo ina amata ona amio faʻamalosi le enzymes o loʻo aʻafia i faiga faʻavae.

Mafuaaga ma faailoga o le maʻi

E tele mea e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus:

  • tumo formations
  • maʻi faʻasolosolo ma faʻamaʻi pipisi (maʻi vaʻalele, vaʻa, syphilis, faʻamaʻi pipili, mūmū, ma isi),
  • togafitiga o le radiation
  • lapisi
  • faaleagaina o vaʻa toto ma vaega o le faiʻai,
  • faiʻai poʻo le taotoga,
  • amyloidosis
  • granulomatosis
  • hemoblastosis.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma le mafaufau o le mafaufau e fesoasoani foi i le tupu o le ND. Ma faʻatasi ai ma le faʻavalea o foliga o le faʻamaʻi, o le mafuaʻaga o le mea na tupu o le malosi tele lea o faʻalavelave faʻamaʻi e faasaga i siama gaosia o le hormone.

O le ata o le maʻisuka insipidus e eseese, e amata mai i le tiga o le ulu ma faaiʻu i le faʻamaʻavaina i le leai o se faʻaaogaina o le aofaʻiga manaʻomia o le vai. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le siakiina, e tele suʻega mo le maʻisuka insipidus o loʻo faia.

O faailoga autu o le faʻamaʻi e aofia ai:

  1. malfunctions o le mea o loʻo i ai meaʻai - o le maʻi, gastritis, colitis, le fia 'ai,
  2. matuai galala
  3. feusuaiga
  4. mafaufauga le mafaufau - le lelei le moe, faʻaleagaina, maʻi tiga, vaivai,
  5. e masani ona faia i le tele o le vai (6-15 lita),
  6. faamamaina o le mucous membranes ma le paʻu,
  7. vailaau vaaia i le maʻisuka,
  8. toesea mamafa
  9. anorexia
  10. mala o le asthenic.

E masani lava, o le maʻi pipisi e faʻatasi ma le faʻateleina o le mamafa o le lotoifale ma faʻaititia ai le afu. E le gata i lea, afai e le inuina e le tagata maʻi le tele o le vai, o lona uiga o le a atili ai lona tulaga. O se taunuuga, e mafai e le tagata gasegase ona atiina ae ia ituaiga o faʻaaliga e pei o le toto toto, vomiting, nausea, tachycardia, fiva, ma le paʻu o loʻo aliali mai i tua o le faʻamalolo. I fafine faʻatasi ma le ND, o le faasolosolo faasolosolo faasolosolo malie, ma o tagata e le lelei le malosi.

I tamaiti, o le gasegase o le faamai e mafai ona oo atu ai i le faiva o le feusuaiga ma le faaletino.

Muamua tulaga

I le taimi muamua, afai e masalomia le maʻisuka, o le maʻisuka e tofotofoina e fuafua ai le maualuga o le urine. O le mea moni, faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le gaioiga o fatugaʻo ua mamafa, o se taunuuga, o faailoga o le mamafa o le urine e itiiti ifo i le 1005 g / l.

Ina ia iloa le tulaga maualuga i le aso, o se suʻesuʻega e faia i luga o Zimnitsky. O ia suʻesuʻega e faia ile tolu itula mo le 24 itula. A o faagasolo lenei vaitau, e 8 ni faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo ua ave.

E masani lava, o taunuuga o le faasologa i aso nei: o le aofaiga o le masani i aso uma o le faanatinati e le tatau ona sili atu i le 3 lita, o lona maualuga o le 1003-1030, ao le fua o le po ma le aso o le gaioiga o le gaosiga o le 1: 2, ma le tele o le suavai na togi ma inu o le 50-80-100%. Umo osmolarity - 300 mosm / kg.

O le suʻeina o le suʻega o le toto e faia foi e faʻamaonia ai le ND. I lenei tulaga, o le osmolarity o le toto ua fuafuaina. I le i ai o se maualuga maualuga o le masima i le plasma o le sili atu i le 292 mosm / l ma le sili atu o le masima (mai le 145 nmol / l), o le maʻisuka insipidus ua maua.

O le toto e aveesea mai se vein i se manava leai. Aʻo lei faia le taʻaloga (6-12 itula) e mafai ona e inu na o le vai. I le avea ai o se tulafono, o taunuuga o suʻega e manaʻomia ona faʻatali i se tasi aso.

E le gata i lea, faatasi ai ma le suʻesuʻeina o le toto, o mea taua e pei ole:

  1. glucose
  2. potassium ma le sodium
  3. le aofaʻiga o protein, aofia ai le hemoglobin,
  4. le konitela
  5. creatinine
  6. parathyroid hormone
  7. aldosterone.

O le faasinomaga o le suka o le toto e masani lava e oʻo i le 5.5 mmol / l. Ae ui i lea, faatasi ai ma le ND, o le tele o le kulukose e masani ona le faateleina. Ae o ona fesuiaiga e mafai ona matauina i le malosi o lagona poʻo le tino, faʻamaʻi o le pancreas, pheochromocytoma ma le ate ma le fatu fatu fatu. O le faaitiitia o le maualuga o le suka e tupu i le solia o le gaioiga o le endocrine, fiaai, o le tino ma i le tulaga o le soona inu.

O le potassium ma le sodium o elemene elemene ia e tuʻuina atu ai eletise i siama. O le masani lelei ole potassium ole 3.5 - 5.5 mmol / L. Afai o lona faailoga e maualuga tele, o lona uiga o loʻo taʻu mai ai le ate ma le le atoatoa o le tino, faʻaleagaina o le tino ma le faʻamalaina. O le maualuga o le paluga o le potassium e lauiloa i le taimi o le anapogi, faafitauli tau fatugao, o le tele o nisi o hormones, faamaʻi, ma le cystic fibrosis.

O le masani o le sodium i totonu o le toto e mai le 136 i le 145 mmol / l. O le faʻamaʻiina o meaola e tupu i le tele o le faaaogaina o le masima, toilalo i le paleni masima-masima, totoga o le cortex adrenal.Ma o le hyponatremia e tupu i le faʻaaogaina o le tele o le suavai ma i le tulaga o faʻamaʻi o fatuga ma gaʻo.

O suʻesuʻega mo le aofaʻi o protein e faʻaalia ai le maualuga o albumin ma globulin. O le aofaiga masani o le protein i le toto mo tagata matutua o le 64-83 g / l.

O le taua tele i le faʻamautinoaina o le maʻisuka insipidus o le hemoglobin glycosylated. Ac1 faʻaalia le toto maualuga o le kulukose i luga o le 12 vaiaso.

Hemoglobin o se vailaʻau o loʻo i ai i le toto mūmū mūmū lea e tuʻuina atu le okesene i totoga uma ma tino. I tagata e le maua le maʻisuka, o le hemoglobin glycosylated i le toto e le sili atu i le 4-6%, o le uiga foi lea o le maʻisuka insipidus. O le mea lea, o le maualuga o le A1restrestated Ac1 e mafai ai ona faʻaeseese nei faʻamaʻi.

Ae ui i lea, o fesuiaiga i tulaga o le hemoglobin e mafai ona tupu i le anemia, o le faʻaaogaina o meaʻai, meaʻai o vitamini E, C ma le tele o cholesterol. E le gata i lea, o le hemoglobin glycosylated e mafai ona i ai ni faailoilo eseese i faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo.

O le maualuga o le calcium ionised o se faailoga e nafa ma le metabolism. O lona aofaʻi maualuga e amata mai i le 1.05 i le 1.37 mmol / L.

E le gata i lea, o suʻega mo le maʻi o le maʻisuka e aofia ai se suʻega toto mo mea o loʻo iai i le aldosterone. O le le lava o lenei hormone e masani ona faailoa ai le i ai o le maʻisuka insipidus.

O le maualuga o le creatinine ma le parathyroid hormone e mafai foi ona faailoa ai le i ai o le maʻi.

Lona lua tulaga

I lenei laasaga, e tatau ona tusia se faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga ma se suʻesuʻega matutu. O le vaega o le faʻamalolo e aofia ai:

  • sampling samples e siaki ai le mama ma le sodium levels,
  • ave le urine e fuafua ai lona tele ma le ola mama,
  • onosai i le mamafa
  • fua o le fatu ma le toto.

Ae peitai, faatasi ai ma le hypernatremia, o ia ituaiga suesuega e solia.

E taua le maitauina o le taimi o le suʻega e le mafai ona e 'ai ni meaʻai vave-carbohydrate ma se faʻamaumauga maualuga maualuga. E tatau ona tuʻuina atu le fiafia i iʻa, faʻanoanoa aano o manu, fuamoa ua vela, falaoa o le falaoa.

O le suʻesuʻega matutu e taofi pe afai: o le maualuga o le toto ma le sodium e sili atu i le masani, o se galala e le gafatia ma tupu le mamafa o le sili atu ma le 5% e tupu.

Ua faia se suega o le desmopressin e iloa ai le va o le totonugalemu ma le nephrogenic o le insipidus. E faʻavae i luga o le suʻeina o le lagona o le maʻi ile desmopressin. I se isi faaupuga, o le galuega faʻatino o V2 ​​receptors e suʻeina. O le suʻesuʻega e faia i le maeʻa ai o se suʻesuʻega faʻamaʻi ma le maualuga o le faʻaaliga i VII.

Aʻo leʻi suʻeina, e tatau i le tagata gasegase ona faʻailoa. Ona tuʻuina atu lea ia te ia o le desopole, aʻo mafai ona ia inu ma 'ai, ae i le faʻamaoni. A maeʻa le 2-4 itula, ona ave lea o le urine e fuafua ai lona mama ma le voluma.

E masani lava, o taunuuga o suʻesuʻega e 750 mOsm / kg.

Faʻatasi ma NND, o faʻalauiloa e oʻo atu i le 300 mOsm / kilokalama, ma i le tulaga o le LPC pe a maeʻa ona faʻamamaina, e 300, ma desmopressin - 750 mOsm / kg.

Suʻega o le toto ma urine mo le maʻisuka insipidus

E le o le toʻatele o tagata e iloa e ese mai i ituaiga masani o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o loʻo i ai foi le maʻisuka insipidus. O se faʻamaʻi lea o le moa o le endocrin, o se maʻi o le hypothalamic-pituitary system. O le mea lea, o se faʻamaʻi i le mea moni e leai se mea e aʻafia ai ma le maʻisuka, seivagana mo le igoa ma le fia inu pea.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, ua maitauina le le atoatoa poʻo le le atoatoa o le hormones vasopressin antidiuretic. Na te manumalo i le mamafa ma le faleoloa, ona tufatufaina lea o le vai i le tino atoa.

O le mea lea, o le homone e maua ai le tele o le vai, e mafai ai e gaʻo ona galue masani. O le mea lea, o le vasopressin e tatau mo le homeostasis masani, aua e faʻamautinoaina lona aoga masani e tusa lava pe leai se susu ile tino.

I se tulaga ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le faʻamalaina, e maua ai e le faiʻai se faʻamaoniga e faʻafoeina ai le gaioiga o totoga.E fesoasoani lenei mea e faʻaititia ai le faʻaitiitia o le suavai e ala i le faʻaitiitia o le tafe o le suavaia ma le faʻamalosi.

O lea, o le maʻi pipisi o le maʻisuka e ese mai le suka suka i le taimi ao faagasolo le ala e tumau ai pea le faailo o le kulukose i totonu o le toto, ae o faʻamaʻi uma e lua o loʻo tuliloaina e se faailoga masani - polydipsia (matua galala). O le mea lea, o le maʻisuka insipidus, lea na mafua ona o le toe faʻaaogaina o le suavai mai i le tubules o fatugaʻo, na maua ai lenei igoa.

O le vasega o le ND e masani lava ona mamafa. Ua taʻua o ia o se faʻamaʻi o le talavou, o lona uiga o le matua tausaga o tagata maʻi e oʻo i le 25 tausaga. E le gata i lea, o le soliina o le pito o le endocrin e mafai ona tupu i totonu o tamaitai ma alii.

Faʻailoga

Ina ia iloa le i ai o le ND, e faia se suʻega o suʻesuʻega e tolu-laasaga:

  • siakiina o le polypotonic polyuria (suega o le urine, suʻega Zimnitsky, suʻega o le toto),
  • suega faʻatinoga (test desmopressin, faʻamago),
  • siaki mafuaaga o le atinaʻeina o le faamai (MRI).

Tolu taimi

Brain MRI mo le maʻisuka insipidus

E masani ona faia le MRI e iloa ai le maʻi o le maʻisuka. I se tagata soifua maloloina i le pituitary gland, o eseesega eseese e mafai ona iloa i le va o tua ma tua o lobes. E le gata i lea, o le pito i tua o le T1 o loʻo i ai se faʻamaoniga tele-malosi. E mafua ona o le i ai i totonu o pulu tioata faʻamaufaʻailoga o loʻo i ai phospholipids ma VUA.

I le i ai o le PPC, ua le o iai le faailo na faʻailoa e le neurohypophysis. E afua ona o se faaletonu i totonu o le faʻasologa ma le felauaiga ma le teuina o granul neurosecretory.

E le gata i lea, o le maʻisuka insipidus, e mafai ona faia ni suʻega neuropsychiatric, ophthalmological, ma x-ray. Ma faʻatasi ai ma le fomaʻi lautele o le faʻamaʻi, ultrasound ma le CT o fatugaʻo ua maeʻa.

O le togafitiga togafitiga mo NND o le faia lea o analogs vasopressin synthetic (Desmopressin, Chlorpropamide, Adiuretin, Minirin). I totonu o le fomaʻi, o faʻasolosolo ma NSAID e faʻataʻitaʻiina.

Soo se ituaiga o le maʻisuka insipidus e aofia ai le faʻaogaina o togafitiga faʻavae i le saline. E manaʻomia lenei mea e faʻafetaui ai le metabolism masima.

O le tausisia o se taumafa faapitoa e le taua, e aofia ai le faatapulaaina o le faaaogaina o le masima (4-5 g) ma le polotini (e oo i le 70 g). O nei manaoga e fetaui ma taumafa Nu.15, 10 ma le 7.

O le maʻisuka pipisi: faʻasolosolo mimi ma le toto mo le hemoglobin, o le a le mea latou te tuʻuina atu i le siama?

O suʻesuʻega mo le maʻisuka insipidus o ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o suʻesuʻega, e aofia ai se faʻataʻitaʻiga lautele, se suʻega o le toto o le toto, suesuega faʻamago, togafitiga faʻamaʻi ma isi metotia suʻesuʻe.

O le maʻisuka insipidus o se faʻamaʻi o le tino o le hypothalamic-pituitary, e aofia i se vaega tele o faʻamaʻi pipisi o le pito o le endocrin. O se mea sese le mafaufau i lenei faʻamaʻi e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, talu ai e leai se mea tutusa i le va oi latou, sei vagana ai se igoa talitutusa.

O le maʻisuka insipidus o se faʻamaʻi lea e fesootaʻi ma se le atoatoa poʻo le leai foi o le hormonone vasopressin - o le hormonone antidiuretic. Le atoatoa le le atoatoa e fesootaʻi ma se faʻafitauli i lona gaosiga ona o maʻi pipisi, tumutumu o faʻavae.

O le leai o le homone e faʻavae i luga o le faʻamaʻiina o le faʻaaogaina o pulu penisini i lenei hormone (o lenei mafuaʻaga ona o se mea na mafua ai ona tupu).

O lea la, e tatau ona e mafaufau pe o le a le mafuaaga e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi, ma o a faailoga o loʻo faʻaalia ai? Saili pe faʻapefea ona faʻataunuʻuina le siamaina o togafitiga, ma o le a le mea e taʻu mai e le hemoglobin tagata?

Suʻega o le maʻisuka: faʻasolosolo o le urine ma suʻesuʻega toto - Faʻafeagai ma le Maʻisuka

O suʻesuʻega mo le maʻisuka insipidus o ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o suʻesuʻega, e aofia ai se faʻataʻitaʻiga lautele, se suʻega o le toto o le toto, suesuega faʻamago, togafitiga faʻamaʻi ma isi metotia suʻesuʻe.

O le maʻisuka insipidus o se faʻamaʻi o le tino o le hypothalamic-pituitary, e aofia i se vaega tele o faʻamaʻi pipisi o le pito o le endocrin. O se mea sese le mafaufau i lenei faʻamaʻi e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, talu ai e leai se mea tutusa i le va oi latou, sei vagana ai se igoa talitutusa.

O le maʻisuka insipidus o se faʻamaʻi lea e fesootaʻi ma se le atoatoa poʻo le leai foi o le hormonone vasopressin - o le hormonone antidiuretic. Le atoatoa le le atoatoa e fesootaʻi ma se faʻafitauli i lona gaosiga ona o maʻi pipisi, tumutumu o faʻavae.

O le leai o le homone e faʻavae i luga o le faʻamaʻiina o le faʻaaogaina o pulu penisini i lenei hormone (o lenei mafuaʻaga ona o se mea na mafua ai ona tupu).

O lea la, e tatau ona e mafaufau pe o le a le mafuaaga e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi, ma o a faailoga o loʻo faʻaalia ai? Saili pe faʻapefea ona faʻataunuʻuina le siamaina o togafitiga, ma o le a le mea e taʻu mai e le hemoglobin tagata?

O le maʻi suka ma le a lona eseesega mai le suka

I le faaopoopo atu i le maʻisuka faʻamalosia ma ona ituaiga, ituaiga ma mea faʻapitoa, o loʻo faʻamavaeina foi le inisalini o le maʻisuka.

O le a lenei faʻamaʻi, faʻapefea ona faʻaalia ma o le a le mea matautia?

Matou te taumafai e tali nei fesili uma.

O le maʻisuka insipidus (ND) o se maʻi o le hypothalamic-pituitary system, o le mea lea, e aʻafia i se vaega tele o faʻamaʻi o le pito o le endocrin. E matua sese lava le mafaufau o se tutusa o le "maʻisuka masani," aua e leai se mea e masani ai sei vagana ai le igoa e latalata i lona uiga i le suka.

E mafua mai i le le atoatoa pe le atoatoa foi o le hormone faapitoa ADH (antidiuric, o le isi igoa - vasopressin), lea, faatasi ai ma isi hormones, ulufale atu i le toto, e fesoasoani ai i le tino ia tausia ma tufatufa vai i le tino e ui lava i le mamafa o osmotic. I lalo o lana faatosinaga, o le tele o le vai e tatau ai mo le toe faia o le a toe pau atu i totonu o tubules o fatugaʻo. O le mea lea, e matua taua lava mo le tausisia pea o le homeostasis masani e oʻo lava i taimi taua pe a le lava le susu i totonu o le tino mo soo se mafuaʻaga.

I se tulaga sili ona faigata, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le faʻavelaina tele o le tino, o se faailo e ulufale atu i le faiʻai e puleaina ai le faʻaogaina o gaioiga uma i totonu, pe a maeʻa ona paʻu le pasene o le tafe ma le leiloa o le vai. O se tasi o nei "levers" o se faailo e faaitiitia ai le excretion o urine, pala, ma isi.

O le mea lea, o le eseesega tele i le va o le maʻisuka insipidus ma le maʻisuka o lona uiga, o le maualuga o le kulukose i le toto e le faateleina, ma o le autu autu o se lagona malosi o le galala (polydipsia).

O le mafuaʻaga lea na taua ai o ia o le "non-sugar", lea o loʻo i ai se soliga manino o le toe faʻaleleia o le vai (toe faʻaaogaina o le vai) o tubules o fatugaʻo. I lenei tulaga, o le polyuria e atiina ae (excretion of urine during urination) faatasi ai ma le maualalo o le mamafa o le urine.

O le maʻi suka ua tupu tele i le matua o le 25 tausaga, o le mea lea, ua faʻataʻitaʻiina mo le vaega o maʻi o tagata talavou e masani ona mafatia mai alii ma tamaitai.

E vaevaeina i ni vaega se lua e ala i le natura o lona tupuga:

Muamua o le vaega lea o le faʻataʻitaʻiga, o le mafuaʻaga e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, ae o mea uma lava e mafua mai i togafitiga faʻapitoa. E aofia ai foi ma se vaega o le le mautonu o le tuufaatasiga o le hormonone vasopressin poo le neurophysin.

O le ituaiga meaola e mafua ona o soʻo se manuaga ogaoga o le faiʻai, taotoga, ma isi.

  • Renal diabetes insipidus (PND)

Mafuaʻaga (Etiology)

E tele lava mafuaʻaga e ono faʻaosoosoina ai le atinaʻe o ND. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • afaina ma le masani ai faʻafitauli o le faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi pipisi e pei ole: fomaʻi, fiva fiva, fiva taifaila, syphilis, vavae vaʻalele
  • susu
  • lapisi
  • nephrosis
  • amyloidosis
  • hemoblastoses
  • granulomatosis
  • tiga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma o se taunuuga o le gasegase taoto (faʻaleagaina o le faiʻai)
  • togafitiga o le radiation
  • lapisi lapisi i le faiʻai, ona matagaluega

Manatua o loʻo taʻua i luga e faʻaleagaina ai le pituitary poo le faʻaogaina o le tino, aua o le solia o le faʻalauiloaina o faailo mai totoga i le faiʻai ma le isi itu e mafai foi ona faʻaosofia ai lenei maʻi.

Ae ui i lea, o nisi taimi i le tele o tagata gasegase e le mafai ona iloa le mafuaʻaga moni o lona tupu. I lenei tulaga, o loʻo matou talanoa e uiga i le maʻi o le maʻisuka maʻi, ma o le toʻatele o tagata atamamai e taʻu mai le faʻamaoni leaga.

E ui lava e leai se tasi na faʻamaoniaina, aua i lenei tulaga, e atiina ae e se tagata le numera o le maʻisuka, e mafua ai ona le atoatoa le malosi o le hypothalamic neu e mafai ai ona faʻapipiʻi le vasopressin hormone ona o nisi e manatu o le le atoatoa o le gaʻo.

Ae o fea fea? E leai se tasi e taumafai e fai mai.

Faailoga ma faailoga

O faʻafitauli o lenei ituaiga o maʻisuka e matua lautele lava. Mai se maʻi tigaina, i faailoilo o mea oona ma manino ai le faʻamaligiina, pe a fai o le maʻi mo le tasi mafuaaga poʻo le isi e le inu vai inu. O le mea lea, i le faaopoopo atu i le siakiina, o le tele o suʻega e tatau ona faʻatinoina ma o suʻega talafeagai e tuʻuina atu.

O le ata faʻamaonia o loʻo mulimuli mai o uiga ia o ND:

  • malosi malosi e le mafai ona gafatia
  • e masani ona faia (o se taunuuga o le faʻaaogaina o le tele o vai)
  • faateleina le mago o le paʻu ma mucous membranes
  • malosi
  • tui
  • gastritis
  • se tulaga latalata i le anorexia
  • feusuaiga
  • mala o le asthenic
  • Vaʻavaʻai mamao
  • faateleina le mamafa o totonu
  • asiasiga i aso taitasi 6 - 15 lita pe sili atu
  • uila mama i lalo ifo o le mamafa
  • leai se manaʻo
  • paleni mamafa
  • faʻaleagaina
  • vaivai
  • sosolo faʻaitiitia
  • solia o le gastrointestinal tract
  • faaletonu o le mafaufau (le mautonu, le atoatoa le mafaufau)
  • tiga o le ulu

Afai e te le inuina le vai i lenei setete, ona faʻaititia loa lea o lau soifua maloloina. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo i ai i le tagata le: gaioiga, vili, faʻavevela o le tino, o le numera o faʻasoesa o le fatu e faʻapupulaina (tachycardia e maitauina), toto le pala, faʻafeteina ile talaaga o le faʻamalaina tele.

I tamaitai, o le faasolosolo faataamilosaga ua solia, i alii, faafitauli ma le gafatia e faaalia, i tamaiti, o le taoto i le faaletino ma le atinaeina o feusuaiga e mafai.

Faʻamaumauga ma suʻesuʻega

O faailoga autu o faʻamaʻi lea o loʻo faia ai se suʻesuʻega amata o se malosi malosi e le mafaamatalaina faʻatasi ma le faʻasaʻolotoina o se tele o urine o le maualalo o le mamafa o le aiga (OD).

PKO e le sili atu i faʻamaufaʻailoga mai le 1,000 i le 1,003 iunite. I lenei tulaga, o le hyperosmolarity o le plasma toto o se uiga.

O le mea lea, o suʻega nei e tuʻuina atu mo le maʻisuka insipidus:

  • suega masani o le toto (faʻaleleia le maualuga o le hemoglobin, sela o le paʻepaʻe toto, sela mumu)
  • suega masani o le urine (suega o le acetone, sugar negative)
  • suesuega o le toto o meaola (e faapea foi mo hormones), pe afai e faateleina le maualuga o le sodium, renin ma chlorides, ona latou iloa ai lea o le maʻisuka o le maʻisuka
  • suega o le faapalepale kullukose (ia pulea le maʻisuka)
  • o se faʻataʻitaʻiga e ave foi i se pusi vevela, ma le aloese mai le faʻaaogaina o vai, poʻo le va o le pamu
  • o se suʻega ma le faʻaofiina o le adiurecrin (0.05 g / 3-4 taimi i le aso) poʻo le pituitrin (5-10 iunite s / c 3 taimi i le aso), pe a uma le faʻafeiloaʻiga o le lagona o le fia inu ua faʻaitiitia le malosi ma le televave faʻaititia i le faateleina o le mamafa o le urine.

Afai, e tusa ai ma taunuuga o se suʻega o le toto, o le faaitiitia o le maualuga o le hormone ADH e matauina, ona latou faia foi lea o se siama o le maʻisuka insipidus, e tutusa ma le ICD-10 E23.2 tulafono.

Afai ei ai ni masalosaloga o le polydipsia o le mafaufau, maʻi o le maʻisuka, hyperparathyroidism, hyperaldosteronism, faʻamalosi faʻasalaga ma faʻatoʻa fatu fatu, ona faʻatagaina lea o le siakiina o siama.

O le polydipsia o le mafaufau e faigofie ona faʻamaonia pe faafitia pe afai o se suʻega e faia faʻatasi ma le taumafa vevela.Ma, afai o le tagata maʻi o loʻo i ai tulaga taua nei: o le faateleina o le mamafa o le urine i le 0.012 ma le maualuga, o se faaitiitia o gaioiga elemene, ona mafai ai lea ona tatou talanoa e uiga i le polydipsia o le mafaufau.

Faatasi ai ma le faʻamalosia o le televave ma le i ai o faʻatoʻaga fatuga, o le diuresis e eseese mai le 3 i le 4 lita i le aso, aʻo le mamafa o le urine mai le 1.006 i le 1.012.

Togafitiga ma le puipuiga

O nisi o ituaiga o le maʻisuka insipidus e mafai ona faʻamalolo. Ae o le uluaʻi sini o le faʻaitiitia o mafuaʻaga autu o le ND, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • neuroinfection, faʻamaʻi pipisi ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina-anti-inflammatory ma antibacterial
  • susu o loʻo aveesea e ala i taotoga, ma isi.

E amata ona latou faia se fomaʻi sui ma adiurecrin, adiuretin, pituitrin. O isi fualaau oona ma vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka insipidus, e mafai foi ona faʻaaogaina le chlorpropamide, ae na o le pulea o le toto kulukose.

O le sauniuniga o le suauu, originally lemopressin, 1-desamino8, D, e maua i le tele o ituaiga:

  • pa'ū i totonu o le isu (1-2 lālā, o le fua o le 10-20 mcg 1-2 taimi i le aso)
  • i le tulaga o se fofo o loʻo faʻatonutonuina i lalo o le paʻu (5-10 iunite 2-3 taimi i le aso)
  • papa (fuataga filifilia taitoatasi mai le 1 i le 3 papa i le aso)

Faatasi ai ma le fatu o le maʻisuka insipidus (CNI), e mafai ona faʻataʻitaʻiina le finlepsin (tegretol), vailaʻau, ma le chlorpropamide.

Mo le faʻaleleia o le puleaina o le sodium i le ituaiga nephrogenic o le ND, e faʻaaogaina ai togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, hypothiazide 50-100 mg i le aso. O nei togafitiga e manaʻomia ai se taumafataga faapitoa ma le faʻasaina o masima ma le puleaina o le potassium i le ogaumu.

O togafitiga e faia foi ma le faʻamoemoe o le puipuia o le vevela atony ma le hydronephrosis o le a mulimuli mai.

Afai e te le puleaina le faʻamaʻi, aemaise lava i le matua, o le mea lea o se aʻafiaga i faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona tupu i tulaga sili ona ogaoga, e ono mafai ona tupu le oti.

O le maʻisuka insipidus - faʻamaoniga, togafitiga, siama

O le maʻisuka insipidus (faʻasologa o le maʻisuka insipidus) - o se faʻamaʻi masani (3 mataupu mo le 100,000) o loʻo tupu o se taunuuga o le le lava o le gaosia o le hormones vasopressin antidiuretic i se tagata maʻifesoasoani i fatugaʻo taofi le aofaʻi tatau o le vai i le tino.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o fatugaʻo i totonu o se tagata maʻi e amata ona soona faanatinati le tele o le faanatinati. I se fua faatatau e oʻo atu i le tasi ma le afa lita i le aso, e mafai ona latou tuʻuina atu mai le 3 i le 30 lita o le urini! Urine e maualalo i le tele, le lanu ma le leoa. E le gata i lea, o le tagata gasegase e faʻasauāina i taimi uma e ala i le galala malosi, e ui lava o le mea moni e inu tele.

Urinalysis mo le maʻisuka

O le mai o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa i le gaioiga o le gutu o le endocrin.

O le maʻisuka e mafua ona o le faaletonu o le kulukose ma le le lava o le gaosiga o le inisalini, o le hormone e afaina ai le metabolism i le tele o tino.

E tele auala e iloa ai pe faʻapupulaina le maualuga o le suka i totonu o le tino ma pe o iai isi, faʻalavelave faʻafitauli ole gasegase. O se suʻega faʻamatalaga mo le maʻisuka o se tasi lea auala.

O ituaiga autu o le maʻisuka

O le sini autu o le inisalini o le faʻaitiitia o le kulukose o le toto. O faʻafitauli e fesootaʻi ma lenei hormone e iloa ai le atinaʻeina o le maʻisuka, lea e vaevaeina i ituaiga e lua:

  • Ituaiga 1 faʻamaʻi. E atiina ae ona o le le lava o le puleaina o le tino o le hormone e fuafua ai le faʻatonutonuina o le metabolism gaʻo.
  • Ituaiga 2 faʻamaʻi. E tupu lenei mea pe afai o le aʻafia o le inisalini i le tino o le tino e le tupu lelei.

O suʻesuʻega masani o siama mo le maʻisuka e mafai ona iloa ai faʻamaʻi fatuga i le taimi

O le a le faʻataʻitaʻiga na faia mo?

O lenei faiga e talafeagai i mataupu nei:

  • pe'āfai o iai se faʻamaoniga e faʻaalia ai le maʻisuka
  • pe afai e manaʻomia, pulea le ala o le faʻamaʻi,
  • ia fuafua le aoga o togafitiga togafitiga,
  • ina ia mafai ai ona iloilo le gaioiga galue.

E faʻafefea ona pasia le uila mo le auiliiliga

Lua aso ao le i fuafuaina le suʻesuʻega, e tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma se aafiaga o le toto. O le aveeseina o suʻega e fautuaina ina ia malilie faatasi ma le fomaʻi. O le inuina o le ava malosi e tatau ona vaʻaia le aso ao leʻi faia le suʻega. O le afa itula ao le i pasia le suʻega, e tatau ona faʻaalu le filemu o le mafaufau, faʻaitiitia le gaioiga faaletino.

O suʻesuʻega mo le kullukose e aofia ai le tuʻuina atu o se vaega se tasi o le urine. E mafai ona e faia taʻitasi se suʻesuʻega e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e mafai ona faʻaaoga. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e fuafua pe faapefea ona suia le urine.

Faailoga o fasipepa fesoasoani e iloa ai le i ai o se faaletonu i totonu o le metabolism, faapea foi ma le aoao e uiga i togafitiga masani o fatugaʻo. O sea suʻesuʻega e le sili atu i le 5 minute ma e le manaʻomia ni tomai faʻapitoa. O le taunuuga e fuafuaina ma le iloa.

Ua lava le faatusatusa o le lanu o le faailo o se vaega o le fasipepa ma le fua ua lolomiina i luga o le afifiina.

Faʻalagolago i le ituaiga ma le faʻamoemoega o le auʻiliʻiliga, o le a taʻu atu e le fomai i tagata maʻi taitasi le auala e aoina ai le urine

O le a faʻamatalaina e le auʻiliʻiliga

O le suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina le i ai o le suka i le urine. O lona i ai e iloa ai le hyperglycemia o le tino (maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto) - o se faailoga o le maʻisuka.

I le faanatinati o se tagata soifua maloloina, o le kulukose e le taua ma e tusa ma le 0.06 - 0.083 mmol / L. O le faia o se iloiloga tutoʻatasi e faʻaaoga ai se faailoilo, e tatau ona manatuaina o le faia o se mea e tupu pe afai e le itiiti ifo i le 0.1 mmol / l le maualuga o le suka.

Le leai o se mea e faailoa ai o le maualuga o le kulukose i le urine e le lava.

E tupu ai le vaivai o le kulukose i totonu o fatugaʻo. E mafua ai ona tupu mai le glycosuria. I lenei tulaga, o le suka o loo maua i le mimi, ae i totonu o le toto o lona mea e totoe e tumau pea.

O le acetone e maua i le urine e mafai foi ona faʻaalia le maʻisuka. O le faateleina o le maualuga o le acetone i totonu o le toto e aofia ai foliga vaaia o le acetone i le urine. O lenei tulaga e masani lava mo le faʻafitauli o le ituaiga 1, pe a oʻo i luga le kulūkose toto i le maualuga o le 13.5 i le 16.7 mmol i le lita.

O se tasi o faʻaaliga o le maʻisuka o le faʻaalia mai o le toto i le mimi. E mafai ona tupu lenei mea pe afai o le atinaʻeina o le faʻamaʻi na amata i le sili atu ma le 15 tausaga ua mavae ma faia ai le toʻaga fatuga.

O suʻesuʻega mo le protein atoa e mafai ai ona e iloa le malosi o le excretion o le protein i le urine. O le microalbuminuria o se faailoga lea o le faaletonu o le tino i le maʻisuka.

O loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga faapitoa e mafai ona iloa ai kullukose, protein po o le acetone i le urine e oo lava i le fale

O le maʻisuka insipidus: o le a le mea o loʻo faamatalaina ma o loʻo maʻi

O le maʻisuka ole maʻi suka e atiaʻe. O maʻi o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi o loʻo i ai le fia inu tele.

Ina ia faamalieina o ia, e tatau i le tagata gasegase ona matua faateleina le faʻaaogaina o le vai i aso taitasi. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e faʻatasi ma le faʻasaʻoina o se voluma tele o le urine mai le tino (2-3 lita i le tuʻituʻi).

Urination i le maʻisuka insipidus e mafai ona masani ona fai. O le maʻi e tupu i soo se matua ma e le faalagolago i le itupa.

Faatasi ai ma lenei faamai, ua faaitiitia le maualuga o le urine. Ina ia fuafuaina lona paʻu i le aso, o le faʻaleleia o le urina e faʻaleleia 8 taimi i le aso.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka o loʻo maua foi i tamaiti. O le tele lava o lenei mea e tupu faʻafuasei i le taimi o le suʻega o le urine poʻo le toto e iloa ai soʻo se faʻamaʻi.

O le ituaiga 1 o le maʻi e faʻaleagaina, ae o loʻo i ai se tulaga lamatia o le mauaina i le taimi o le tamaitiiti po o le talavou.

Inisalini e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga 2) e mafai ona atiaeina e le gata i tagata matutua, ae faapena foʻi i tamaiti. Afai e le o le maualuga o le suka i le maualuga o le uiga o le maʻisuka, e mafai ona e aʻafia ai le atinaʻe atili o le maʻi.I lenei tulaga, o le maualuga o le suka e faʻamautuina e ala i se meaai faapitoa na filifilia e le fomaʻi.

I le tele lava o taimi, o le maʻi suka e maua i se tulaga faʻafuaseʻi i le taimi o le suʻega mo se isi mafuaaga, ma o le iloiloga lautele o le urine fesoasoani i lenei

Faaiuga

O le suʻesuʻeina o le urine mo le gaosiga o le sugar o se auala faʻapitoa ae faʻalauiloa. O le suʻesuʻeina o le kulukose i le mimilo e le o taimi uma e faʻaalia ai le maʻisuka. O le sugar concentration e aʻafia i meaai, gaioiga faaletino ma lagona faʻalagona. O le suʻesuʻega e mafai ona faia e se fomaʻi faapitoa, ona o le tele o suʻega o le maʻi.

Urinalysis mo le maʻisuka

O se suʻega faʻamaʻi mo le maʻisuka o se taʻaloga masani lea. Urine i le maʻisuka e atagia ai suiga e tutupu i totonu ole siosiomaga o le tino, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2. O se suega masani o urine, suʻesuʻega o le urine e tusa ai ma le Nechiporenko, o se suega o urine i aso taʻitasi, e tolu-tioata suʻesuʻeina.

O a faʻaʻailoga ma pe aisea e masani ona fuaina i le auiliiliga o le urine

O le masani masani ma le faʻamautuina o le maualuga o le protein. Faʻatulagaina faʻapitoa tasi i le ono masina.

I le auiliiliga masani o le urine, o mea nei e iloiloina:

  • Faiga faʻapitoa: lanu, manino, vaʻaia, elemene. Faʻaalia manino mai le i ai o mea le mama.
  • Vailaʻau - gaioiga. E faʻaalia manino ai se suiga i le tuufaatasiga o le urine.
  • Totoga mamafa. Faʻataʻitaʻi le galue o le fatu fatu e taulaʻi i le urine (taofi mau).
  • Faailoilo o polotini, suka, acetone. I le auiliiliga lautele o le urine, o le fuafuaina o faailoilo o le porotini ma le suka o se metotia faʻapitoa. O latou foliga vaaia e le mafai ona fesootaʻi ma le maʻisuka (faʻatasi ai ma sauniuniga le talafeagai o le atigipusa mo suʻega, faʻamaʻi urogenital). Afai o le mafuaʻaga oo latou foliga mai o se soliga o le gaosiga o le gaʻo, o lona uiga e tautala lenei mea e fiafia i lona tulaga ogaoga poʻo foliga mai o faʻalavelave ogaoga. E le gata i lea, o le faailoga o le acetone e masani lava ona taʻu mai ai se taufaasese o le gasegase o le maʻisuka.
  • Suesuega o meaʻai o le urine faʻaogaina o le microscopic technique. E mafai ona iloa ai le mumu o le mumu i le urinary tract.

O le tausiga faapitoa e totogi i le fuafuaina e le naʻo le aofaʻi o le protein i le urine, ae o le foliga mai o se vaega itiiti - microalbuminuria.

E mafai ona suʻeina le anotusi o le diastase. Atonu foi e le o se vaega o se faasologa masani.

Urinalysis e tusa ai ma le Nechiporenko poʻo isi ituaiga o suʻega mo le togafitia o le maʻisuka ua faʻaaogaina i togafitiga ma suʻesuʻega ile falemaʻi. Latou te faʻatagaina oe e sili atu le iloilo lelei le maualuga o le mumu poʻo le tulaga o fatugaʻo.

Faailoga mo

Faʻaaliga mo le faʻatinoga o:

  • Muamua faʻamaonia ua solia ai le gaosiga o le gaʻo.
  • Faʻaauau le siakiina o le tulaga ma taui o le maʻisuka.
  • Faailoga o le taufaasese o le maʻisuka: o le fesuisuiaʻi o fesuiaiga i le kulūkose, suiga i le mamafa o le tino, faaitiitia le faatinoga masani, faamalositino toleniga, suiga i le tulaga o le malamalama, ma isi taiala.

I se tulaga lautele, e mafai e soo se tasi ona faia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga i le loto. I le taimi nei, o suʻesuʻega falesuesue o lenei vaega e faigofie ona maua e le toʻatele. Ae e tatau ona manatua e naʻo se tagata poto faapitoa ma agavaa lelei e mafai ona faʻataʻitaʻo saʻo.

Auala

Aʻo leʻi faia suʻega, e le manaʻomia le ave o togafitiga (pe'ā mafai), faʻaaoga le faʻaaogaina o oloa e suia ai le lanu o le urine (mo se faataitaiga, beets). Alu i taeao uila (pe tusa ma le 50 ml) i totonu o se pusa fufulu mamā (faʻamamaina lelei). Ona suʻesuʻeina lea e le tagata poto faapitoa ile fale suʻesuʻe ia faʻamaoniga o loʻo i luga.

O le suʻesuʻega o suʻesuʻega o le urine e faʻaaoga ai isi metotia ei ai lona lava uiga.

I le suʻesuʻeina o suʻesuʻega i aso taʻitasi o le urine, o lona voluma, o le aofaʻi o le anotusi o le suka ma le protein.Pe a suʻesuʻe le urine e tusa ai ma le Nechiporenko ma se faʻataʻitaʻiga tolu-tioata, mūmū toto mumu ma le toto paʻepaʻe paʻepaʻe i le iunite o le urine.

Tulaga masani ma faʻamatalaga o faailoga

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, faʻatasi ai ma se vasega e tauia ma pulea lelei poʻo se foliga malu o le faʻamaʻi, o faʻamatalaga o suʻega o le urine e tatau ona faʻalatalata atu i tagata o se tagata soifua maloloina. O le mea lea, o faʻavasegaga faʻavasegaina e le aʻafia ai le maʻisuka.

Faailoga masani mo faʻataʻitaʻiga:

Isi faailoga

  • MicroalbuminuriaE masani ona maua i lalo ifo o le 30 mg i le aso le faʻamalama o le urine. Faʻatasi ai ma le umi o le maʻisuka, o le atinaʻeina o le maʻisuka nephropathy e mafai. O le autu autu o le siakiina o le polotini i le urine, e amata ile laiti. E mafai ona faia se suʻesuʻega i le auiliiliga lautele o le urine, ae sili atu le maʻaleʻale o suʻesuʻega falesuesue. O le microalbuminuria e tatau ona iloa mo vave suʻesuʻega o faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka malosi.
  • DiastasisE masani lava, o mea o loʻo i totonu o le faʻasolosolo e 1-17 U / h. Faʻataʻitaʻi le faateleina o enzymes pancreatic. E le o se mea masani mo le masani masani o le maʻisuka, ae e mafai ona siitia aʻe i le malulu o le gland.

Ae a pe afai o le suʻega e leaga

O le tulafono faavae mo le siakiina o suiga i suʻesuʻega o le urine o se suʻesuʻega auiliili lea o la latou galuega. O faʻavae mai le masani e faatagaina ai i tatou e masalomia suiga, ae seasea ona seasea faʻaalia se faʻamaoniga o le faʻamaʻi.

I le tulaga o suiga e mafai ona iloa e se avanoa (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o suʻega faʻataʻitaʻiga), e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.

Ole suʻeina o toto poʻo suʻesuʻega o mimi, e mafai ona faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega ultrasound o fatuga. E iai foi se manaʻoga mo faʻatalanoaga ma se endocrinologist, o se urologist (poʻo le fomaʻi).

Pe a faʻamaonia suiga e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka, e tatau ona amata se togafitiga atoatoa ma togafitia o le maʻi i le vave e mafai ai. E taua lenei mea e taofi ai togafitiga faʻaleagaina ma tausia le gaioiga i le umi e mafai ai.

O le maʻisuka insipidus: faʻamaoniga, faʻamaʻi ma togafitiga

O le maʻisuka insipidus o se maʻi faifaipea o le hypothalamic-pituitary system lea e atiina ae ona o se faaletonu i le tino o le hormonone vasopressin, poo le hormonone antidiuretic (ADH), o le mea autu o le faʻasalaga o voluma tetele o le urine ma le maualalo. O le faʻaaogaina o lenei maʻi e tusa ma le 3 mataupu mo le 100,000 tagata, o tane uma ma fafine e 20-40 tausaga e mafatia tutusa. E tupu i tamaiti.

E ui i le mea moni o le maʻi e le o lauiloa i lapoa lautele, e taua tele le iloa o faailoga o le maʻi, aua afai e te faia se siama i le taimi, o togafitiga e matua faigofie.

Vasopressin: aʻafiaga ma faʻavae o le physiology

O le Vasopressin e mafua ai le pala o vaʻa laiti, faʻaititia le toto maualuga, faʻaititia le osmotic pressure ma diuresis.

Vasopressin, poʻo le hormones antidiuretic (ADH), o loʻo faʻapipiʻiina i le hypothalamic sela, mai le mea e tuʻuina atu ai i luga o le supraoptic-pituitary tract i le pituitary poster (neurohypophysis), ma e natia mai i totonu o le toto.

O lona faasea ua faateleina i le tulaga o le faateleina o le totoga o le plasma toto ma afai, mo nisi mafuaaga, o le tele o le extracellular fluid ua avea ma mea e itiiti ifo nai lo le mea e tatau ai. Le faʻaaogaina o le hormones antidiuretic e tupu i gaʻo, ate ma mammary gland.

O le hormones antidiuretic e aʻafia ai le tele o totoga ma gaioiga e faia i totonu ia i latou:

  • (o le maualuga o le felafolafoaʻi o le toto, o le osmolarity o le toto ua faaitiitia ma le hyponatremia ua maitauina), o le maualuga o le felafoaʻi o le toto,
  • (cardiovascular system) (faʻaleleia le maualuga o le felafolafoaʻi toto, i le tele o mea - faʻaleleia le tele o le toto, faʻapupulaina le maualuga o le toto, ma e mafua ai le maualuga o le toto e mafua mai i le pipisi o vaʻa laiti, faʻalauteleina le faaputuga ipu (faʻaopoopoga o le tuʻufaʻatasia) aʻafiaga pito i luga)
  • ogatotonu tutotonu (faʻaosofia le pulefaʻatonu o le adrenocorticotropic hormone (ACTH), e aofia i mea e manatuaina ai ma i le faʻatonutonuina o amioga faʻamalosi).

Faʻavasegaga o le maʻisuka insipidus

O se aganuʻu le iloa le lua ituaiga o fomaʻi o lenei maʻi:

  1. Neurogenic maʻisuka insipidus (totonugalemu). E atiina ae e avea o se taunuuga o suiga faʻaleaganuʻu i le tino, aemaise lava, i le hypothalamus poʻo le pituitary gland poster. I le avea ai o se tulafono, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i lenei tulaga, o gaioiga e faʻaaogaina atoa poʻo le o se vaega le aveeseina o le pituitary gland, o le faʻaleagaina o togafitiga o lenei vaega (hemochromatosis, sarcoidosis), faʻaleagaga poʻo suiga i le natura inflammatory. I nisi tulaga, o le maʻi suka o le neurogenic o le faʻataʻitaʻiga, o le faʻatautaia i le taimi e tasi i le tele o sui o le aiga e tasi.
  2. O le maʻisuka ole maʻisuka insipidus (lautele). O lenei ituaiga o le faamai o se taunuuga o se faaitiitia po o le le atoatoa o le lagona o le distal renal tubules i aafiaga ola o vasopressin. E pei o se tulafono, o le mea lea e matauina i le tulaga o togafitiga o gasegase tumau (faatasi ai ma le pyelonephritis pe faasaga i le tala o le faamaʻi fatu fatu), o le faaitiitia o le palolo i totonu o le toto ma le faateleina o le maualuga o le calcium, ma le le lava o le protein-hungry protein, Sjogren's syndrome, ma nisi faaletonu. I nisi tulaga, o le maʻi o se aiga masani.

Mafuaʻaga ma faʻagasologa o le maʻisuka insipidus

Faʻamatalaga e mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi o:

  • faʻamaʻi pipisi, aemaise viral,
  • maʻi o le faiʻai (meningioma, craniopharyngioma),
  • o le gasegase i le vaega o le faʻasalaga o le gasegase o loʻo maua i le isi-cailama (e masani lava o le bronchogenic - e mafua mai i fusi o le bronchi, ma le kanesa o le susu),
  • afaina ulu
  • finauga
  • genis predisposition.

I le tulaga o le le lava o le synthesis o le vasopressin, o le toe faʻamautuina o le vai i le distal tupales ua faʻalavelaveina, lea e mafua ai le aveeseina o voluma tetele o le vai mai le tino, o le maualuga tele o le mamafa o le plasma o le toto, faʻaleagaina o le nofoaga o le fiainu i totonu o le hypothalamus, ma le atinaʻeina o polydipsia.

Faʻaaliga faʻapitoa mo le maʻisuka insipidus

O faʻamaoniga muamua o lenei faʻamaʻi o le galala faifaipea ma le faʻasolosolo tele o urination.

O le faʻamaʻi e vave faʻafuaseʻi, ma foliga mai o le galala malosi (polydipsia) ma le tele o le urination (polyuria): o le voluma o le urina e maua i le aso e mafai ona oʻo i le 20 lita.

O nei faailoga e lua e popole ai i tagata gasegase i le ao ma le po, faamalosia i latou e ala, ala i le faletaele, ma inu vai i lea taimi ma lea taimi. Urine ua tuʻuina i le tagata maʻi o le malamalama, manino, ma le mamafa mamafa.

Ona o le le lava o le moe ma se faaitiitia i totonu o le tino o le tagata maʻi, o vaivaiga lautele, vaivai, faaletonu o lagona, lagona le mautonu, paʻu vevela, ma le faaitiitia o le palauvale ua popole.

I le laasaga o faʻalauteleina o faʻamaʻi, o loʻo taua i lalo:

  • leai se manaʻo
  • togi mamafa o le tagata maʻi,
  • faailoilo o le faʻalavelave ma le faʻaleagaina o le manava (vaivai i le faʻagastrium, naʻo, tiga i le manava),
  • faailoilo o le biliary dyskinesia (faʻafefete pe afaina ai i le sao i le vaʻalele saʻo, taoto, vomia, suʻu o le fatu, belching, tofo oona i le gutu, ma isi mea),
  • faailoga o le ita (afaina, feoai solo tiga i totonu o le manava, nofoa vaivai).

Pe a faʻatapulaaina le inu o le vai, o le maʻi o loʻo maʻi malosi - o loʻo popole o ia i le ogaoga o le ulu, palago, vave, vave le fatu. E faʻaitiitia le toto toto, toto le toto, e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻalavelave, faʻalauteleina le vevela o le tino, faʻalauiloa le mafaufau, o lona uiga o le faamalolo o le tino, o le maʻi faʻamaʻi maʻi.

Faailoga o le maʻisuka insipidus i alii o se faaitiitia o le feusuaiga ma le malosi.

Faailoga o le maʻisuka insipidus i fafine: faʻaleagaina o le tino e oʻo i le amene, ole le iloa ole fanau ma lenei mea, ma afai o loʻo maitaga, o loʻo i ai se faʻalavelave faateleina o le faapau pepe.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti faʻailoa. I pepe faatoa fananau mai ma tamaiti laiti, o le tulaga mo lenei maʻi e masani ona ogaoga.

O le faateleina o le vevela o le tino e matauina, o le vomiting e le o iai, o le a tupu aʻe le faaletonu.

I tamaiti matutua, seia oʻo i le talavou, o se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka insipidus o loʻo momoe, poʻo enuresis.

O le tele o isi faʻamaoniga talafeagai e fesootaʻi ma le faʻamaʻi faʻamaʻi na mafua ai le le atoatoa i le tino o vasopressin, e pei o:

  • ogaoga o le ulu (ma maʻi o le faiʻai),
  • tiga i totonu o le pusa po o le itu o mamanu mammary (faatasi ai ma le kanesa o le bronchi ma mammary glands, i le faasologa),
  • faʻaleagaina o le tino (pe a faʻapipiʻi le paʻu i luga o le eria e nafa ma galuega vaaia),
  • o le faateleina o le vevela o le tino (faatasi ai ma faamai pipisi o le faiʻai) ma isi,
  • faailoga o le le atoatoa o le pituitary - panhypopituitarism (faatasi ai ma le faaleagaina o le pituitary region).

Suʻesuʻega mo le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka faʻamaʻi pipisi ma le fomaʻi talafeagai e toe sui ai, e le o se mea e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi, ae peitai, o le toe faʻaleleia i lenei pepa e le mafai foi.

O le maʻisuka lipipidus, lea na tulaʻi mai i le talaaga o nisi faʻamaʻi, i nisi o mataupu e pasi faʻafuaseʻi pe a uma ona faʻaaogaina le mafuaʻaga na mafua ai.

Tuua Lau Faamatalaga