Faʻaleagaina ole mata i le maʻi suka: mafuaaga, togafitiga o togafitiga o loʻo i ai nei ma fautuaga a tagata o le siama

O se tasi o faʻamaʻi tino mataʻutia o le maʻisuka e manatu o le retinopathy o le maʻisuka.

I le igoa "retinopathy" e tatau ona e malamalama i suiga i le retina e le o iai ni elemene o le mumū.

I mea e ono lamatia aiO le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka e aofia ai le maualuga maualuga o le hyperglycemia, nephropathy, tuai faʻamaʻi ma le le atoatoa o togafitiga o le maʻisuka.

TotoO le retinopathy o le maʻisuka e faʻamoemoeina e ala i le solia o le metabolism carbohydrate. O le iʻuga o le hypoxia, o suiga i le microvascular system e tupu, ma o vaʻa o gaʻo ma mata e masani lava ona aafia.

O le retinopathy o le maʻisuka e masani lava ona atiaʻe le 5-7 tausaga talu ona amata le maʻi. O le faateleina o le gasegase o puipui o capillaries, occlusion (blockage) o le lapisi lapisi ma le edema o tisipetine toeititi o mea autu ia o le togafitia o le faʻaleagaina o le maʻisuka.

O suiga Fundus e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

- le faʻasolosolo o le maʻisuka retinopathy - ona o le i ai i le retina o le mata o suiga o le patho i foliga o microaneurysms, hemorrhages, fogic exodative ma le edema o le retina. O le tusitala o le Retinal edema i le ogatotonu (macular) poʻo le tele o vaʻa tele o se elemene taua o le leʻo faʻateleina o le maʻisuka retinopathy.

- faʻataʻitaʻiga muamua o le maʻisuka retinopathy - e mafua mai i le i ai o ni faʻalavelave leaga, o se fuainumera tele o vailaau faʻamalosi ma le "cotton", o vailaau faʻamalosi o le microvascular intraretinal, ma le tele o faʻamaʻi totoʻa lapopoʻa.

- faʻasolosolo faʻamaʻi o le maʻisuka retinopathy - e faamatalaina e le novascularization o le optic disks ma / poʻo isi vaega o le retina, vitorous hemorrhages, ma le faʻavaeina o mea filafiti i le vaega o ulutala muamua.

O faʻamatalaga muamua o le retinopathy o le maʻisuka o microaneurysms, o le tuʻufaʻatasia o le maʻisuka, ma le faalauteleina vein. I tulaga o loʻo mulimuli mai, faʻapena ona tupu tele, e masani ona i ai se faʻalavelave i totonu o le tino. O faʻataʻitaʻiga o loʻo i totonu o le retina, fibrous tissue ma vaʻa fou na atiaʻe. O le faagasologa e masani lava ona faaiʻu i le vavaeina o le tino.

Faʻailoga- ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga, e maua ai e tagata e maua i le maʻisuka se suʻesuʻega o le siama, e aofia ai le fesiligia, fuaina o le mea faitino ma le ophthalmoscopy (pe a maeʻa le faʻaaogaina o le tamaititi) e iloa ai mea faʻapitoa, vailaau faʻamaʻi, microaneurysms ma le faateleina o vaʻa fou.

Togafitiga ma togafitiga.

Togafitiga faʻapitoa: togafiti togafiti o le maʻisuka, tulafono faatonutonu o le carbohydrate, gaʻo, polotini gaʻo ma le paleni vai masima.

O meaai e tatau ona tamaoaiga i le polotini, e maualalo i le gaʻo ma faʻalelei i totonu o vailaʻau faʻasaina ma le atoatoa o le suka.

Faiga faʻapitoa: faʻamamaina ma le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka. Latou te faʻaaogaina fualaau faasaina e faʻaleleia ai le microcirculation ma faʻamalosia le puipui vascular, angioprotectors: ethamzilate (dicinone), calcium dobesylate (doxychem), methylethylpyridinol (emoxypine), pentoxifylline (trental, agapurin), heparin, vailaʻau faʻamalosi, sauniuniga o le enzyme. E manaʻomia foʻi le faʻasolosolo taimi talafeagai ma le talafeagai o le faʻataʻitaʻiga o le retinal laser.

Matelaina o le maʻisuka

O le gasegase retinopathy (faʻatoʻa faʻatafunaina) o le faʻapogai autu lea o le faʻaleagaina o le vaaia o le maʻisuka i atunuu atiaʻe.

O le umi o le maʻisuka o le mea pito sili lea ona taua mo le retinopathy. O le tele o le "poto" o le maʻisuka, o le sili atu lea o le ono mafai ona atiaʻe mata faʻalavelave. Afai e le o iloa le retinopathy i le amataga poo le le togafitia, o le a taitai atu ai i le faamaeaina atoatoa o le taimi.

I tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o le retinopathy e seasea lava ae leʻi oʻo i le matua. I tagata matutua ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o le retinopathy foi e vave tupu aʻe i le lima tausaga muamua o le maʻi. O le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻataʻoto taufaʻailoga e faʻateleina i le alualu i luma o le maʻisuka. O le malosi o le toto i le suka e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o lenei faʻalavelave.

Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e pei o se tulafono, ua i ai muamua faailoga o suiga toeititi i le taimi ole suʻesuʻega. I lenei tulaga, o se matafaioi taua i le faʻaitiitia o le alualu i luma o le retinopathy e faia i le pulea o le suka toto, toto toto, cholesterol ma, pe a manaʻomia, vave amata togafitiga laser.

Laasaga o le retinopathy i le maʻisuka

O le faʻasologa (non-proliferative) o le retinopathy o le maʻisuka e faʻaalia i uluai faʻamatalaga o laʻau o le microvascular, e masani lava e le o faʻatasi ma se faʻaitiitia iloga o le faʻaaliga. I lenei laasaga o le retinopathy, e le manaomia ni togafiti togafitiga, ae ui i lea, e manaomia e le tagata maʻi le mataʻituina lelei e se tagata e togafitiga.

Muamua ma le faʻateleina o le maʻisuka retinopathy. O le taimi lenei, o le fulu e pei o le fusi e foliga mai i le retina (vaega o le ischemia, microinfarction retinal) ma vaʻa toto fou faatoa maua, o loʻo i ai le puipui maualalo, lea e oʻo atu ai i otaota. I le faʻaopoopoga, o vailaau faʻamaʻi e masani lava ona tupu malosi le tuputupu ae (faʻaopoopoga), o le faʻapipiʻiina o mea faʻapipiʻi i totonu o le tino vevela ma le retina, e mafua ai ona vevesi ma vaʻaia. E taua tele le malamalama o le tupu aʻe o vaʻa toto fou faatoa gaosia e mafai ona tupu e aunoa ma ni suiga taua i le faʻaaliga. O se tagata gasegase i le maʻisuka e le mafai ona masalomia o loʻo iai ona suiga i le tino.

Maculopathy (maʻisuka macular edema) e mafai ona o faatasi ma soʻo se laasaga o le retinopathy o le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei ituaiga o mata o le maʻisuka, o le vaega tutotonu o le retina, le macula, ua faaleagaina. O le mea lea, o le tupuga o le edema o loʻo tuʻuina mai faatasi ma le faʻaitiitia o le tino vaaia, o le vavave o mea faitino vaaia (metamorphopsies).

Mo se faʻamautinoaga atoa o launi o le maʻisuka, e tusa ai ma tulaga o le lalolagi, o le suʻeina o le tupe faʻavae e faʻatino e faʻaaoga ai tioata faʻapitoa maʻoti ma le maualuga o le faʻataʻitaʻiga o tamaiti aoga. Afai e tatau ai, e mafai ona faia ni metotia sili ona lelei mo le suʻesuʻeina o le retina, e pei o le suʻesuʻeina o le coherence optical (OCT), le angiography o le fluorescence (FAG) ma le faʻatinoga faʻataʻitaʻiga i le faʻataʻitaʻiga o foliga (OCTA).

O se suʻesuʻega maeʻaeʻa, lea o loʻo faia i Eastern Siberia i le Irkutsk lala o le IRTC o le "Eye Microsurgery", e mafai ai ona faʻamaonia saʻo taimi talafeagai ma togafitiga togafitiga e fuafua ai.

Maʻisuka Macular Edema

O le togafitiga a le V-GE e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻateleina o le gasegase lautele ma le taofia o le tuputupu aʻe o vaʻa fou ua fausia, o le tulaga o loʻo iai nei mo le togafitiga o le maʻisuka macular edema. O lenei vaega e aofia ai fualaau oona "Lutsentis" ma le "Eilea." E tusa ai ma fautuaga faʻavaomalo o loʻo i ai nei, ina ia taofia le maʻisuka macular edema, ia le itiiti ifo i le 5 injections o fualaau faasaina e manaʻomia i masina taʻitasi pe i le "on request" mode. I nisi o gasegase, e ui lava i le faʻaaoga masani o nei vailaau faʻamaʻi, o le maʻisuka macular edema e mafai ona faʻaauau pe toe maua. I ia tulaga, e mafai ona faʻafesoʻotaʻi le laser coagulation o le retina.

E masani lava, o le tagata gasegase i le edema ole laumei o loʻo faʻaalia se isi vailaʻau - o le dexamethasone implant i le intraocular "Osurdex", ma e umi atu lona aafiaga (e oʻo atu i le 6 masina).

O le lala Irkutsk o le MNTK "Eye Microsurgery" o loʻo i ai le tele o le poto masani i Rusia i le faʻaaogaina o nei togafitiga togafitiga.

Muamua ma le faʻateleina o le maʻisuka retinopathy

O le metotia aupito sili ona aoga ma le "tulaga auro" mo le togafitiga o le retinopathy o le maʻisuka o le taimi lea o le laser retinal coagulation.

O taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega faʻapitoa o le DRCRNet ua faʻaalia ai o le faʻamalosia o le laser na faia i le amataga o le retinopathy e faʻaitiitia ai le tauaso e 50%.

O le auala o le togafiti (laser coagulation) o le retina) e aofia ai le faaaogaina o le 2500 le laser e faʻatautaia le toetoe o le vaega atoa o le retina, e le aofia ai le ogatotonu (macular). O le aʻafiaga i luga o nei nofoaga ma se laser e mafua ai le faʻaitiitia o le repinal hypoxia, o le faaitiitia o le tuputupu ae o vaʻa faʻaleagaina fou.

Mo le faʻamalosi atoa o le laser, ia le itiiti ifo i le 3-4 vasega o taotoga laser e manaʻomia, lea e mafai ona umi se taimi, e oʻo atu i ni vaiaso poʻo ni masina. I le lala o Irkutsk o le IRTC o le "Eye Microsurgery", o loʻo faʻaaogaina ai le laser coagulation i le faʻaaogaina o se laser * laser. Ua mamanuina i se auala e mafai ai e le taotoga ona saogalemu ma maua le mafanafana e mafai ai e le tagata maʻi ma le fomai tipitipi. Aʻo leʻi faia le taotoga, e manaʻomia e le fomai tipitipi ona "toso" i luga o le komepiuta ia nofoaga e tatau ai ona faʻasaga le laser, ma o le a "maua" e le komepiuta i luga o le tagata maʻi ma toe togafiti togafitiga. E le gata i lea, e tusa lava pe tilotilo atu le tagata maʻi i le isi itu, e vave lava ona maua e le komepiuta lenei gaioiga ma taofi le taotoga ina ia le pa'ū faʻafuaseʻi le pemeni laser i vaega o mata e manaʻomia ona faʻagata mai lenei togafitiga.

O le faʻamalosi o le laser coagulation o le retina e le faʻaleleia ai le faʻaaliga, o se auala lea e puipuia ai lona isi gau.

I le taimi mulimuli o le faʻateleina o le maʻisuka retinopathy, e mafai ona togafitia togafitiga, e aofia ai le aveeseina o le tino vitio suiga, faʻafeiloaʻiga, maʻila i le retina, le faʻapipiʻiina o vailaau faʻapitoa (perfluorane, silicone) lea e fesoasoani i le talafeagai o le faʻataʻitaʻiga. Afai e manaʻomia, i le taimi o le taʻaloga, e faia ai se faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo faʻamaʻi faʻasolosolo. O fomai tipitipi Ophthalmic o le lala o Irkutsk o le MNTK Eye Microsurgery ua i ai uma-o le Rusia ma le faavaomalo i le togafitiga o nei maʻi tigaina o le toe gasegase, auai i faatinoga o vailaau i le ophthalmological congresses in Moscow, faia vasega matai, ma o tagata atamamai i le tulaga All-Russian.

O le mea e leaga ai, i nisi o tulaga, o le retinopathy o le maʻisuka o loʻo alualu i luma ma le alualu i luma. O le laser poʻo le togafitiga e le masani ona taʻitaʻia ai le faʻamautinoaina o le retinopathy o le maʻisuka, ma o le faʻaaliga o le maʻi e mafai ona toe maua mai. O le mea masani, e mafua ona o le le lava o taui mo le maʻisuka, lea e faʻaauau pea ona i ai se aafiaga leaga i le retina. Soʻo se tagata maʻi e tatau ona manatuaina lenei mea ma mulimulitai i tulafono nei:

  • totogi mo le glycemia (masani ma le mausali o le pule toto ma le hemoglobin glycated)
  • totogi mo le toto toto
  • asiasi soo i se fomaʻi maʻi
  • taʻutaʻu taʻitasi le mata vaaia o mata taitasi

I le tulaga o le leai o se vaʻaia, poʻo le faʻaalia o ni faʻafitauli fou i le faʻapitoa o opacities floating, o le leiloloa o vaega o le vaaiga, vavalalata o laina tuusao po o vailaau o mea faitino, vave ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

E mafai ona e maua le lisi auiliiliga o tau mo a matou auaunaga i le vaega o tau.

Mo fesili uma e te fiafia i ai, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi i le telefoni 8 (3952) 564-119, e mafai foi ona e lesitala mo faʻamaumauga i le initaneti.

Faʻaleagaina ole mata i le maʻi suka: mafuaaga, togafitiga o togafitiga o loʻo i ai nei ma fautuaga a tagata o le siama

O le maʻi suka o se faʻalavelave matautia lea o le tino o le endocrine, lea e le o faʻaalia i se taimi umi lava ni faailoga.

O vaʻa ma capillaries o loʻo i ai i totoga uma o le tino o le tagata: o le faiʻai, gaʻo, loto, retina, e mafatia i lenei maʻi.

I le maʻisuka, o mata o mata e tupu i le tele o tagata gasegase, ma o le fomai o le fomai muamua lea e masalomia se maʻi i se tagata maʻi na sau ia te ia ma faitioga o le faaletonu o le vaai.

Aisea e mafatia ai mata mai le maʻisuka?

O le mafuaaga autu o le faaletonu vaaia i le maʻi suka o le toilalo lea o vaʻa toto ma capillaries o loʻo i totonu o mata.

O loʻo i ai se vavave i le faʻaalia o faafitauli tau vaʻai:

  • toto maualuga
  • maualuga le maualuga o le toto suka
  • ulaula ma le ava malosi
  • mamafa tele
  • togafiti fatugao
  • maʻitaga
  • genis predisposition.

O le matua tuai o se tasi lea o tulaga lamatia mo faafitauli o mata i se maʻi o le maʻisuka.

Maʻi mata

Talu ai o le galuega puipuia o le tino ua matua faʻaitiitia i le maʻisuka, o maʻi e tele lava ina iai faʻamaʻi pipisi o le okeni vaaia. Afai o mata o le maʻisuka, o le mea lea e ono foliga mai o le blepharitis, conjunctivitis, karite e tele. Keratitis e masani lava ona o mai faatasi ma le faʻaalia o maʻi o le gaʻo ma le puao o le kiona.

O maʻi sili ona taatele o le maʻisuka:

  1. retinopathy. Faatasi ai ma lenei maʻi, ua afaina ai le mata o le mata. O le malosi o le liona e faalagolago i le umi o le faʻamaʻi, i luga o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi: toto maualuga, maʻi suka o isi totoga, gaʻo ma le atherosclerosis. O loʻo faʻasalaina capillaries toeititi, ao isi e faʻalauteleina e toe faʻafoʻi mai ai le toto. I totonu o puipui o vaʻa o loʻo ufitia ai le mafiafia o le sami - microaneurysms, lea e ulufale atu ai le vaega o le toto i le retina. O nei mea uma e mafua ai le fulafula o le vaega tele o le retina. Edema e faanumeraina le televise o ata, ma latou oti ai. O tagata maʻi latou te faitioina le leiloa o nisi o vaega o le ata, aʻo faʻaititia le faʻaaliga. E i ai sina suiga laitiiti i le tupe maua i le maʻisuka - o loʻo vaʻaia vaʻa ma ua maua mai ai ni gasegase laiti, ua iloga e tagata gasegase e pei o le lanu uliuli. Lafoaʻi pupuʻu laiti, ma lapoa e fausia ai hemophthalmos. O le toe o le mata e mafua mai i le matelaina o le okesene ma le faateleina o capillaries ua suia ma e le gata i lea. E mafai ona mou ese le vaaiga mamao,
  2. second glaucoma neovascular secondary. O le tulaʻi mai o le mamafa o le tino e ogatasi ma le tiga ma le faʻavavevave o le faʻaaliga. O lenei maʻi mata e atiina ae i le maʻisuka ona o le mea moni o toto totogo e tupu aʻe i totonu o le iris ma le tulimanu o le potu pito i luma o le mata, o lea e faʻalavelave ai le faʻafefe o le vai inu. Glaucoma ma le maʻisuka o faʻamaʻi lea e masani ona o faatasi. Glaucoma i le maʻisuka e atiaeina i le tele o taimi nai lo tagata soifua maloloina,
  3. cataract. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le solia o le metabolic process i le tioata masani o le mata e faasaga i le maʻisuka e le mafaamatalaina. Faʻapupula vave le taʻaloga postcapsular ma faʻafefea ai ona faʻaitiitia le faʻaaliga. O le faʻamaʻi, lea e aʻafia ai le maʻi o le maʻisuka, o le tioata e mataʻutia i le tumutumu, e maualuga tele. I lenei tulaga, e faigata ona malepe i le taimi o le aveeseina.

Faʻailoga

Afai e maua le tagata maʻi i le maʻisuka, e tatau ona faia se suʻega e se tagata fomaʻi e iloa ai le mafai ona suia suiga o le tino i le gaioiga o totoga o le vaʻai.

O se suʻesuʻega masani e aofia ai le fuafuaina o gaioiga vaaia ma tuaoi o ona fanua, fuaina o le mamafa o le toto.

O le asiasiga e faia i le faʻaaogaina o se moli paʻu ma se mea e faʻaleleia.O tioata e tolu a le Goldman e mafai ai ona suʻesuʻeina e le gata o le ogatotonu, ae o vaega uma o le retina. O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga o nisi taimi e le mafai ai e oe ona vaʻai i suiga i le tupe i le maʻisuka. I lenei tulaga, e manaʻomia se suʻesuʻega ultrasound o le okeni.

O lea la, faʻapefea ona e toe faʻafoʻi lau vaaiga mamao? E mafai ona ou faia taotoga mata mo le maʻisuka?

Togafitiga o mata o le tino i le maʻisuka e amata i le faasaʻo o le metabolism i le tino o le maʻi.

O le endocrinologist o le a filifilia fualaʻau o le suka, ma afai e talafeagai, faatonu le togafitiga o le insulin.

O le fomai o le a faatonuina ai fualaau e taulai i le tuuitiitia o le cholesterol i totonu o le toto, fualaau e faatumauina ai le maualuga o le toto, malosi faamalosi ma fualaau faasaina. E talitutusa foi le taua i le manuia o togafitiga togafitiga o le faasaʻoina lea o le olaga o le tagata maʻi, ma se suiga i meaʻai. O le tagata gasegase e tatau ona maua le malosi faaletino mo lona tulaga o le soifua maloloina.

O fualaau mo le glaucoma neovascular e seasea lava ona mafai ona faʻamalosiina le mamafa o le intraocular. O le tele lava o taimi, o togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina, e fesoasoani i le faia o auala faaopoopo mo le tafe mai o le vai inu. O le faʻaaogaina o le laser e faʻataunuʻuina ina ia faʻaleagaina ai vaʻa fou na gaosia.

O faʻataʻitaʻiga e naʻo le taotoga e faia. O loʻo faʻapipiʻiina se tioata faʻamalosi e sui ai se tioata matagi.

O le retinopathy i le laasaga muamua e faʻamalolo e le laser coagulation o le retina. Ua faia se taualumaga e faʻaumatia ai vaa ua suia. O le faʻasalalauina o le laser e mafai ona taofi le faʻaolaina o mea fesoʻotaʻi ma taofi le paʻu o le faʻaaliga. O le alualu i luma o le maʻisuka e manaʻomia i nisi taimi le taotoga.

I le faʻaaogaina o le vitctomy, o ni tamai punctures e faia i le mata ma e aveeseina le tino vevela faatasi ai ma le toto, o maʻila e tosoina ai le mata o le mata, ma ua faʻapipiina ai ipu i le laser. O se vaifofo e faʻafefeteina ai le retina e tui i totonu o mata. A maeʻa ni nai vaiaso, ona aveese lea o le vaifofo mai le okeni, ma nai lo lea, o le suauʻu poʻo le silikoni o loʻo faʻafefiloi i totonu o le pusa tioata. Aveese le vai pe a manaʻomia.

Puipuiga

O le maʻi suka o se faʻafitauli matuia, faʻaauau pea. Afai ole togafitiga talafeagai e le amataina i le taimi, o taunuuga mo le tino o le a le mafai ona suia.

Ina ia maua vave le faʻamaʻi i se taimi vave, e tatau ona suʻe se suʻi a itiiti ifo ma le tasi i le tausaga. Afai ua maua le endocrinologist, e tatau ona suʻesuʻeina se tagata suʻesuʻe i le tausaga.

Afai o le fomaʻi ua maua i le taotoga o le maʻisuka, o le le mautonu o le mata i le maʻisuka ma isi suiga, e tatau ona faia le siakiina e le aunoa i le faalua i le tausaga.

Q & A

Tali a tagata tomai faapitoa i fesili sili ona lauiloa o tagata gasegase:

  1. E faʻapefea ona iloa le edema? Tali: E le gata i le faaletonu o mea vaaia, i tagata gasegase i le edema macular, o le puao po o le itiiti o le paʻu o foliga mai i luma o mata, o mea faitino vaaia ua faaleagaina. O le liona e masani ona salalau atu i mata uma e lua. I lenei tulaga, o le vaeluaina o le va o le vaʻaiga tutotonu e mafai,
  2. E mafai e le maʻisuka ona aʻafia ai maso o le mikonelo? Tali: Ioe, o le maʻi suka (aemaise lava i le tuufaatasiga o le maualuga poʻo le faʻamaʻi) e mafai ona aafia ai galuega a mata o mata poʻo vaega o le faiʻai e pulea ai mata,
  3. O le a le sootaga i le va o le retinopathy ma le ituaiga o maʻisuka? Tali: O le sootaga i le va o le maʻisuka ma le tupu o le retinopathy o loo i ai. I le maʻi o le inisalini, o le maʻi e masani ona le maua i le taimi o suʻesuʻega. 20 tausaga talu ona iloa le faʻamaʻi, toetoe lava o tagata uma e gasegase mai le retinopathy. I le tasi vae tolu o tagata gasegase e ese mai le inisalini, o le retinopathy e iloa vave lava pe a maua se maʻi suka. O le lua vae tolu o tagata gasegase peʻa a mavae le 20 tausaga o le a mafatia foi i le faʻaleagaina o le tino.
  4. O le a le masani e tatau ona iloa ai le maʻisuka e le fomaʻi? Tali: E tatau i tagata maʻi ona suʻe suʻega ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga. Mo le retinopathy, e tatau ona e asiasi atu i le fomaʻi ile tasi taimi i le ono masina, mo le retinopathy muamua i le togafitiga - faʻatasi i le 4 masina, ma le retinopathy faʻateleina - tasi taimi uma i le tolu masina. O le i ai o le edema ole masini e manaʻomia ai le suʻega a le fomaʻi ile tolu masina. O na gasegase o loʻo maua pea le maualuga o le toto suka ma i latou e mafatia i le maualuga o le toto e tatau ona vaai i se fomaʻi i le ono masina. Aʻo leʻi faʻafeiloaʻi i le inisalini togafitiga, e tatau ona tuʻuina atu le maʻisuka mo se faʻatalanoaga mo tagata suʻesuʻe. A maeʻa ona faʻamaonia le maitaga, o fafine e maua i le maʻisuka e tatau ona suesueina i le 3 masina. O tamaiti mamisuka e mafai ona suʻeina ile lua tausaga.
  5. Pe o tiga le togafiti togafitiga? Tali: Faʻatasi ai ma le edema macular, o togafitiga laser e le afaina ai le tiga, le faʻavauvau e ono mafua ai le susulu o le malamalama i le taimi o le faʻatinoga.
  6. Faia ni faʻalavelave faʻavasegala faʻapitoa? Tali: O faʻafitauli faigata e aofia ai le afaina i le taimi o le taotoga, ma o lenei mea e tolopo ai le faagasologa o le toe faʻaleleia o le vaʻai. A maeʻa le taotoga, e mafai e le retina ona paʻu.
  7. E mafai ona i ai le tiga i le mata pe a uma le taotoga? Tali: O le tiga pe a uma le taotoga e seasea. E na o le mumu o mata e mafai. Faʻaitiitia le faʻafitauli i ni faʻafitauli faapitoa.

Vitio faʻatalanoa

O le a le retinopathy o le maʻisuka ma aisea e matautia ai? Tali i le vitio:

O le maʻisuka e faʻaleagaina ai le tulaga o toto toto o totoga uma, e aofia ai le mata. Ua faʻaumatia vaa, ma o latou sui ua faʻaalia i le faateleina o le pala. I se maʻi o le maʻisuka, e mataga le tioata ma faʻafuaseʻi ona faʻafuaseʻi le foliga. O tagata maʻi e le toe maua a latou vaai ona o le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga, glaucoma ma le retinopathy o le maʻisuka. Afai e afaina ou mata i le maʻisuka, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi maʻi. O manatu o tagata fomaʻi e tutusa: latou te faia gaioiga e maua ai le suka toto pe afai e le talafeagai le togafitiga o fualaau faasaina pe leai foi ni iuga. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, o le togafitiga e matua lelei lava. E taua le mataʻituina o le suka toto ma mataʻituina le toto. E taua le toe iloiloina o le taumafataga, faʻaitiitia ai le gaʻo gaʻo ma taulai atu i mea taumafa e maua i faʻamalosi ma gaʻo maloloina.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga