Iniseti o tui tui

O le tele o le maʻisuka na faatoa leva lava ona mamaʻi o latou mafaufauga: "O fea e tuiina ai le inisalini?" Sei o tatou taumafai e faʻatusatusa lenei mea. Ole inisalini e mafai ona tui i na o nisi vaega:

"Suega lemu" - le fusi o le fusi i le itu taumatau ma le agavale o le pute ma se suiga i tua
"Vaega o paʻu" - o le pito i fafo o le lima mai le tauau i le tulilima,
"Vaega o le lapoa" - o luma o le suilapalapa mai le tau i le tulivae,
"Scapular area" o se nofoaga faʻapipiʻi masani (tuʻufaʻatatau, i le taumatau ma le agavale o le vaitusi).

Kinetics o le inisalini absorption

O maʻisuka uma e tatau ona nofouta o le aoga o le inisalini e faalagolago i le nofoaga o inisiua.

  • Mai le "manava" o le inisalini e galue vave, e tusa ma le 90% o le fuaina o le inisalini e faʻaaogaina.
  • E tusa ma le 70% o le fualaau o loʻo faʻatonutonuina mai le "vae" poʻo le "lima", o le inisalini e faʻalauteleina (gaioiga) lemu.
  • E na o le 30% o le fualaau e faʻatonuina e mafai ona faʻaaogaina mai le "scapula", ma e le mafai ona tui i totonu o le scapula.

I lalo o tafaoga, o le inisalini e tatau ona alu i totonu o le toto. Ua uma ona tatou iloa o lenei faagasologa e faalagolago lea i le nofoaga o iniseti, ae e le na o le pau lea o le vaega e aafia ai le saoasaoa o le gaioiga o le inisalini. O le lelei ma le taimi o le inisalini e faʻalagolago i mea nei:

  • nofoaga o tui
  • mai le mea na maua ai le inisalini (feusuaʻiga i luga o le paʻu, i totonu o se toto poʻo se maso),
  • mai le vevela o le siʻosiʻomaga (faʻavevelaina le vevela gaioiga o le inisalini, ma faʻaitiitia le malulu),
  • mai le faʻamaʻi (o le inisalini e vave faʻavevelaina ma faʻamalosi le sasaina o le paʻu),
  • mai le faaputuputuina o le insulin reserves (afai o le tui e faia pea i le tasi nofoaga, e mafai ona faʻapipiʻi le inisalini ma faʻafuaseʻi ona faʻaititia le kulūkose pe a mavae ni nai aso),
  • mai le gaioiga o le tino i se ituaiga faapitoa o inisalini.

O fea e mafai ona ou tuiina ai le inisalini?

Fautuaga mo le ituaiga 1 Tisuka

  1. O manatu sili mo le inisiua o loʻo i le itu taumatau ma le agavale o le pute i se mamao o tamatamailima e lua.
  2. E le mafai ona vaeluaina taimi uma i le mea e tasi, i le va o mata o le taimi muamua ma mulimuli ane inisictions e tatau ona matauina se mamao o le itiiti ifo i le 3 cm. E mafai ona e toe faia le tui i tafatafa o le pito i luma ae faatoa mavae aso e tolu.
  3. Aua le tuiina le insulin i lalo o le scapula. Suʻe isi injections i le manava, lima ma le vae.
  4. O le inisalini pupuu e sili ona tui i le manava, ma faaumiumi i le lima poʻo le vae.
  5. E mafai ona e tuiina le inisalini ma se peni tui i totonu o soʻo se sone, ae e le faigofie le tuiina o se suauu masani i lou lima, o lea ia e aʻoaʻo ai se isi mai lou aiga e taitaia le inisalini. Mai aafiaga patino ou te fai atu ai o se tui tutoatasi i le lima e mafai, e tatau lava ona e faʻaaogaina ma o le mea lena.

Talosaga Vitio:

O lagona i le injections atonu e eseese. O nisi taimi e te le lagona ai se tiga, ma afai e te ulu atu i se neura poo totonu o se ipu toto o le a e lagona se tiga itiiti. Afai e te tuiina se atigi pulufana, ona oʻo mai ai lea o le tiga ma e mafai ona tupu i se siteʻi tui.

Le aoga o le absorption ma le gaioiga o le inisalini e faalagolago i le nofoaga o tui

Nofoaga i totonuSuiga lelei i (%)Faʻaaoga lelei
Belly90Amata e galue vave
Uo, vae70O le gaioiga e faia lemu lemu
Uilima30O le gaioiga o le inisalini o le tuai

Talu ai o injections i lalo o le tauau o le tauau e sili ona le aoga, e masani lava ona le faʻaaogaina.

O le nofoaga aupito sili ona lelei ma sili ona lelei mo le tuiina o vaega ia i le itu tauagavale ma le taumatau o le pute, i le mamao o lua tamatamailima. Ae ui i lea, e tatau ona e manatuaina: e le mafai ona e togi i taimi uma i nofoaga lava e tasi! O inisiua malosi e sili ona maaleale. E sili atu ona faigofie le pipii i totonu o laʻau o le manava, latalata ile itu. Pese i le lima e leai se afaina. O le injections i le vae o le mea e sili ona mataʻutia.

Ole nofoaga e tuiina ai e le mafai ona afaina i le ava malosi, ae fufuluina i le vai mafanafana ma le fasimoli. Mo le tuiina ma tamatamailima o le lima tauagavale, e tatau ona e toso le paʻu i le mea saʻo ma faʻaofi le nila i le pito i lalo o le paʻu o le paʻu i le maualuga o le fasefululima tikeri pe agai i le pito i luga o le paʻu paʻu. O le tootoo o loʻo tui mamafa. Ona faatalitali lea i le isi lima i le fitu sekone (faitau i le sefulu). Ave ese le nila ma pamu le piston i ni nai taimi e faʻaumatia ai togi o le inisalini i le nila ma faʻagogo mai totonu ma se vaitafe. Uu le pulou ma tuu le tui i totonu.

O le paʻu paʻu, lea e tapunia i luga o le fagu, e le manaʻomia ona aveeseina. Latou te tuia o ia i se tui ma aoina mai le inisalini. Faatasi ai ma puno taitasi, o le suauu e le manaia. O le mea lea, ave se nila mafiafia mo se togafitiga faafomaʻi ma togi i le ogatotonu i le tele o taimi. Faʻapipiʻi se atigi tui o le tui insulin i totonu o le lua.

Aʻo leʻi tuiina, e tatau ona lalagaina fagu insulin i le va o alofilima mo ni nai sekone. O lenei taotoga e manaʻomia mo gaʻo uumi ma umi, ona e tatau ona faʻafefiloi le prolongator i le inisalini (faʻavaeina). E le gata i lea, o le a vevela le inisalini, ma e sili atu ona lelei le ulufale i totonu.

Injections e faia pe o se tui o le inisalini poʻo se peni tui. Faʻaaogāina o se syringe, e le faigofie le tuiina o oe i le lima. Fai se fesoasoani i fafo atu. E mafai ona e tuiina oe i se peni tui i nei vaega uma e aunoa ma se fesoasoani mai fafo.

E tatau ona mataʻituina le mamao (a itiiti ifo ma le lua senitimita) i le va o le taimi muamua ma mulimuli ane le tui. O le toe faaluaina o le tui i le nofoaga e tasi e mafai lava pe a uma le lua i le tolu aso.

Ole aoga o le inisalini e faalagolago ile gata ole nofoaga o tui. E faʻalagolago foi i le vevela vevela: o le malulu lemu o le gaioiga o le inisalini, faʻavave le vevela. Afai ua e faia ni injections i se laina i se tasi nofoaga, e mafai ona "faaputuputu" i totonu o le masini ma o le a aliali mai mulimuli ane, lea e ono mafua ai le paʻu i le kulukose toto.

Mo le vave gauai o le inisalini, e mafai ona e faia se masini moli o le inisi.

O tui tui e gaosia i le tele o atunuu e le tele o kamupani. O le tui o le inisalini o se oloa e faia i le palasitika palasia, lea e aofia ai vaega e fa: o le tino paʻu ma le makaina, o se mea e mafai ona feaveai, se nila, ma se pulou e ofuina. O le tasi pito o le tootoo e tafe i totonu o le fale, ae o le isi o loo i ai se ituaiga o auʻau lea e feaveaʻi ai le uamea ma le piston. O le nila i nisi o faʻataʻitaʻiga o tui e mafai ona aveʻesea, i isi e fesoʻotaʻi lelei i le tino.

Ole tui ole inisalini e le lelei ma e faʻaogaina. O se suauu masani ua mamanuina mo le tasi le mililita o le inisalini i le maualuga o le 40 U / ml. O le faailogaina o le tino o le tui o loʻo faʻaaogaina i inisalini, ma se laasaga se tasi ma numera 5,10,15, 20, 25, 30, 35, 40.

Mo i latou e manaʻomia ona faʻafoeina e sili atu i le fasefulu iunite, o loʻo i ai ni tui tele e fuafua mo le lua mililita ma e aofia ai le 80 PIECES o le inisalini o le masani masani (40 PIECES / ml).

E sili ona lelei le faʻaaogaina o le syringe ina ia aua le lagona le tiga. Ae o sea tuilaina e mafai ona tui i le tolu i le fa taimi (e ui lava e le manava mai le tuiina o tui). I le mea e le tatau ona afaina ai, prick ao faʻamalosi le tui, muamua lua pe tolu taimi - i le manava, ona - i le lima poʻo le vae.

O peni faʻamalosi na muamua fausia e Novo Nordisk. O le faʻataʻitaʻiga muamua sa faʻatau atu i le 1983. I le taimi nei, e tele kamupani e maua peni tui. O le penisini peni o se mea sili atu ona faigata nai lo se tui. I le mamanu ma foliga vaaia, e foliga tutusa ma le piston puna mo le vaitusi.

O peni togafitiga latou te maua ai o latou lelei ma mea le lelei. O la latou mea sili ona lelei o le inisalini e mafai ona faʻatinoina e aunoa ma le afaina, i soo se mea. O le nila o le tuilala e sili atu nai lo le nila i se tui tui. E masani lava e le afaina ai le paʻu.

E masani lava ona tuʻuina se manoa faʻatasi ma le inisalini i totonu o lona puʻupuʻu, ae i le isi lima o loʻo i ai se pa puipui ma se masini e mafai ai ona e seti le dose ma le sao atoatoa o le 1 ED (o le masini e kiliki pe a faatulaga le fualaau: tasi kiliki - tasi le iunite).

O sea tuila masani e masani lava ona tuʻuina i totonu o se pusa-pusa, e tutusa ma se mataupu mo se peni tusitusi. Auala e faʻaaogā ai se peni tuila - o loʻo faʻaalia i faatonuga.

Telefoni faafitauli

O le tele o taimi, o loʻo i ai tupulaga talavou i togafitiga o le inisalini, e aofia ai tamaiti laiti e iai le maʻisuka ituaiga 1. I le aluga o taimi, latou te aʻoaʻoina le tomai o le taulimaina o masini tui ma le malamalama talafeagai e uiga i le sao saʻo, agavaa mo le agavaa o se tausisoifua.

O fafine ua maʻitaga o loʻo iai ni mea e le lelei ai le gaosiga o le tino, ua faʻataʻitaʻiina se sauniuniga ile inisalini mo se vaitaimi faapitoa. O le hyperglycemia lē tumau, o le togafitiga lea e manaʻomia ai se hormone o le natura o le porotini, e mafai ona tupu i tagata ei ai isi faʻamaʻi pipisi o le endocrine i lalo o le aʻafiaga o ogaoga faigata, faʻamaʻi pipisi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o tagata gasegase e ave faʻamalosi fualaau (i le gutu). O le le paleni i le suka o le toto ma le leaga o le soifua manuia o se tagata maʻi maʻi (pe a mavae le 45 tausaga) e mafai ona tupu ona o se meaʻai faʻamaʻi ma le le amanaʻiaina fautuaga a le fomaʻi. O le leai o se taui o le kulukose o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le tulaga o le insulin-o le maʻi.

Auala mo tui e tatau ona suia ona:

  • o le fua o le absorption o le inisalini e eseese,
  • o le faʻaaoga masani o le tasi nofoaga i luga o le tino e mafai ona taʻitaʻia ai le lipodystrophy i le lotoifale o le tino (o le leiloloa o le tino gaʻo i totonu o le paʻu),
  • le tele o inisiua e mafai ona faʻaopoopoga.

Faʻapipiʻi faʻafuaseʻi "faʻaagaga" o le inisalini e ono faʻafuaseʻi, 2-3 aso pe a uma le tui. O le taua o le kulukose toto, ma mafua ai le osofaia o le hypoglycemia. I le taimi lava e tasi, e atiaʻe e se tagata le afu malulu, o se lagona o le fiaaai, o ona lima o gatete. Atonu o le a taofia lana amio pe, i se isi itu, fiafia. Faailoga o le hypoglycemia e mafai ona tupu i tagata eseese ei ai le maualuga o le kulukose o le toto i le gaosiga o le 2.0-5.5 mmol / L.

I ia tulaga, e tatau ona faatelevave le maualuga o le suka e puipuia ai le amataina o le hypoglycemic coma. Muamua e tatau ona inu se suamalie suamalie (lauti, lemonade, juice) lea e le o iai ni mea suamalie (mo se faataitaiga, aspartame, xylitol). Ona 'ai lea o meaʻai carbohydrate (sanuisi, keke ma susu).

Totogi mo le tuiina o le tino maʻi

O le aoga o fualaau faasaina i luga o le tino e faalagolago i le nofoaga o lona faatomuaga. Injections o se sui o le hypoglycemic o se isi ituaiga o gaioiga e faia i le tasi ma le nofoaga e tasi. O fea la e mafai ona ou tuiina ai inisalini sauniuniga?

  • O le vaega muamua o le manava: i luga o le puimanava, faatasi ai ma se suiga i le pito i tua, i le itu taumatau ma le agavale o le pute. E oʻo atu i le 90% o le fua faʻatūina. O uiga o se vave faʻaalia o le gaioiga o fualaau faasaina, pe a uma le 15-30 minute. Pepa e tupu pe tusa o le 1 le itula. O le tuiina i totonu o lenei eria e sili ona maaleale. O maʻi suka e tuiina le inisalini puupuu i totonu o latou manava pe a uma ona 'ai. "Ina ia faʻaitiitia le tiga o le faʻamaʻi, prick in the subcutaneous folds, latalata i itu," - o ia fautuaga e masani ona tuuina atu e endocrinologists io latou maʻi. A maeʻa ona 'ai le tagata gasegase pe fai foi se tui i se meaʻai, vave loa ona uma le taumafataga.
  • O le sone lona lua o lima: o le pito i fafo o le pito i luga o le tauau mai le tauau i le tulilima. O le tuiina i lenei vaega ei ai tulaga lelei - o le mea e sili ona leai se tiga. Ae e le faigofie mo le tagata gasegase ona faia se tui i lona lima ma se tui tui inisalini. E lua auala mai lenei tulaga: ia tui inisalini ma se peni tui poʻo le aʻoaʻoina o tagata pele e tuʻuina atu inisiua i le maʻisuka.
  • O le lona tolu o le uaea o le vae: o le siʻusiʻu i fafo mai le pito i lalo i le tulivae faʻatasi. Mai i vaega o loʻo i luga o vae o le tino, o le inisalini e oʻo atu i le 75% o le fuainumera faʻatūina ma faʻalautele lemu. O le amataga o le gaioiga o le 1.0-1.5 itula. E faʻaaogaina mo le tuiina o fualaau faʻasaina, faʻamalosaga (faalauteleina, faalauteleina i le taimi) gaioiga.
  • O le fa lona fa o le tauau o le tauau: o loʻo i luga o le tua, i lalo o le ponaivi lava e tasi. O le fua o le faʻaalia o le inisalini i se nofoaga na tuʻuina atu ma le pasene o le absorption (30%) o laʻititi pito maualalo. O le tauau o le tauau ua manatu o se mea le aoga mo inisua.

O pito sili ona lelei ma le maualuga o le gaioiga o le vaega o le umbilical (i le mamao o lua tamatamailima). E le mafai ona paʻu i taimi uma i nofoaga lelei. O le mamao i le va o faʻasolosolo mulimuli ma le a oʻo mai e tatau ona itiiti ifo ma le 3 cm. Toe faʻaaogā le tuiina i le pito i luma i le taimi e maeʻa i le 2-3 aso.

Afai e te mulimuli i fautuaga e pipiʻi le "pupuu" i le manava, ma "umi" i le ogavae po o le lima, ona tatau loa lea i le maʻisuka ona faia le 2 inisictions i le taimi e tasi. O maʻi masalomia e sili ona fiafia e faʻaaoga insulin mix (Novoropid mix, Humalog mix) pe tutoatasi tutoʻatasi ituaiga e lua i totonu o se tuila ma fai se tui se tasi i soo se nofoaga. E le o insulin uma e mafai ona faʻafefiloi ma isi. E na o le pupuʻu ma le gaioiga o mea e fai.

Faʻataʻitaʻiga

O loʻo maua e le maʻisuka auala faʻapitoa i totonu o le potuaoga i aoga faʻapitoa, faʻavaeina i luga o le faʻavae o vaega o le endocrinology. Togiaiti tagata laiti pe leai foi e faʻaumatia i latou e pele ia i latou.

O galuega autu a le tagata maʻi o:

  1. I le tapenaga o le paʻu. O le nofoaga e tui ai e tatau ona mama. Fufulu, aemaise lava le paʻu, e le manaomia e le paʻu le ava malosi. O le ava malosi e iloa e faʻaumatia le inisalini. Ua lava lea e fufuluina ai se vaega o le tino ma se vai mafanafana pe faʻafefe (taʻele) i le aso.
  2. Sauniuniga o le inisalini ("pen", tuila, vial). Ole vailaʻau e tatau ona taʻavale i ou lima mo le 30 sekone. E lelei tele le faʻamalamalama lelei lelei ma fefiloi. Talosaga ma faʻamaonia le sao o le fualaau.
  3. Faia se tui. I lou lima tauagavale, fai se paʻu paʻu ma faʻapipiʻi le nila i totonu o lona faavae i le maualuga o le 45 tikeri pe oʻo i le pito i luga, ma uu mau le suauʻu. A uma ona tuʻu ifo lau vailaʻau, faʻatali mo le 5 sekone. E mafai ona e faʻamauina le 10.

Manatua ma lagona i taimi o tui

O le mea moni, o mea e ono tupu i le tagata maʻi ma le inisiua o loʻo taʻua o mea faʻaalia. E tofu le tagata ma se vaega o le lagona tiga.

E iai mea masani ma lagona:

  • e leai se itiiti o le tiga, o lona uiga ua faʻaaogaina se nila malosi, ma e leʻi oʻo i totonu o le name fin,
  • E mafai ona tupu le tiga laʻititi pe a afaina se namu
  • o le foliga mai o se mataua o le toto e taʻu ai le faaleagaina i le capillary (tamai toto),
  • tuʻimomomoina o le iuga lea o se fagu vevela.

O le nila i le peni tui e sili atu ona faigata nai lo le tuiina o le insulin, e masani lava e le afaina ai le paʻu. Mo nisi tagata gasegase, o le faʻaaogaina o le pito i tua e sili ona lelei mo mafuaʻaga faʻapitoa: o loʻo i ai se faʻavae tutoatasi, manino manino. O le hypoglycem administered e mafai ona ulu i totonu o le vaʻa toto, ae i lalo o le paʻu ma le maso. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona aoina le paʻu paʻu e pei ona faʻaalia i le ata.

O le vevela o le siosiomaga (faʻavevela mafanafana), massage (moli lemu) o le inisiua nofoaga e mafai ona faatelevaveina le gaioiga o le inisalini. Aʻo leʻi faʻaaogāina fualaau, e tatau i le tagata maʻi ona faʻamaonia le talafeagai o le fale ola, faʻatonuga ma le teuina o tulaga o le oloa. O le maʻi suka e le tatau ona faʻamaʻi. E mafai ona teuina i le pusaaisa i le vevela o +2 i le +8 tikeri Celsius. O le fagu o loʻo faʻaaogaina nei, o le suauʻu (tuʻuina pe molia i se inisalini lima) e lava lea e teu i le vevela.

Tuua Lau Faamatalaga