O le a le mea e mafua ai le kulukose i totonu o le tino

1) se tuufaatasiga o meaai

2) lelei le taumafa

3) gaioiga o le enzyme oona

4) le gaioiga o le hormone o le pancreas

Tali: 4

E fesoasoani sao i hormones pancreatic

1) le faʻamavaeina o paleni o mea taumafa

2) faʻatonutonuina o le suavai

3) se suiga i le suka o le toto

4) gaʻo gaʻo

Tali: 3

O hormones e faia i le endocrine pancreas e faʻatonutonu ai

1) metabolism carbohydrate

2) siosioli

3) fesuiaʻi vai-masima

4) Atinaʻeina o feusuaiga

Tali: 1

O le pancreas o se gland

1) faasee i fafo

2) faasee i totonu

3) faʻamalositino masofo

4) faʻasalaga fefiloi

Tali: 4

Injeua injections fautuaina mo maʻi

1) tauaso tauaso

2) maʻisuka

3) faʻamaʻi pipisi

4) faʻamaʻi faʻamaʻi

Tali: 2

Galuega faʻatonu

1) le fausia o enzymes

2) tuʻuina atu le tino i le malosi,

3) auai i le faʻavaeina o mea e le faʻaaogaina,

4) faʻatonutonuina o metabolic processes.

Tali: 4

O le a le matafaioi a le insulin i le tino?

1) Faʻamaonia le toto toto

2) Faateleina le fatu fatu

3) E aʻafia ai le palasia o le toto

4) Faʻapogai le tuputupu ae o le tino

Tali: 1

35. O le gland, lea e faʻapipiʻi faʻatasi ai ia hormones ma le mea e gaosia

Oona

Tali: 2

36. O le fea o hormoni o loʻo mulimuli mai e faʻatonutonuina ai le gau o le kulukose i le ate?

E leai?

Tali: 2

O le tuputupu aʻe o le hormone ua faia i totonu

Tali: 2

Na faʻamalo le hormone tupu

2) le vevela

4) glands

Tali: 1

Na faʻamalo le hormone o le Iodine

2) le pancreas

3) matala

Tali: 3

O le fea vaega o le faiʻai e maua ai neurohormones, e pei o vasopressin?

1) medulla oblongata

Tali: 4

O le gmusmus (laumus) faʻafoe

1) le faʻatinoga o isi vaʻaiga o le faasee i totonu

2) faʻafitauli faʻaletonu

3) fesuiaʻi vai-masima

4) Atinaʻeina o feusuaiga

Tali: 2

Ole fesoasoani e fesoasoani i le faateleina o le fua o le fatu

1) pancreas

3) sulufaʻatasi

Tali: 4

Faʻatasi ai ma le leai o lauroxine i tamaiti, e atiina ae

4) paʻu i le tuputupu aʻe o le nifo

Tali: 1

Le lava o hormones o le thyroid i totonu o se tagata matua e mafai ona taʻitaʻia

3) maʻi faʻamaʻi

Tali: 2

O a gaioiga e faʻalavelaveina ai le le atoatoa o le iodine i meaʻai

Tali: 2

47. Faʻamau le tusi i le va o le gland o le tino o le tagata ma le ituaiga e aʻafia ai.

IRONTUSI O IRON
A) pancreas B) thyroid B) laʻau D) leʻofaʻesega D) mea faʻapitoa E) gland slander1) Faʻatonuga a le lotoifale 2) faʻamalamalamaga fefiloi 3) faʻamalositino mai fafo

Tusi i lalo numera i tali, faʻatulagaina i le faasologa e fetaui ma mataitusi:

ABI totonuGDE

Tali: 213321

48.Faʻavae le fetusiaiga i le va o le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi o le tagata o ia lea e iloga ai lenei faailoga.

SYMPTOMTALI
A) faʻalauteleina le faʻaleagaina o le tino vaivai B) faʻatupulaia le manava, pa'ū o le mamafa B) galala, excretion o se tele o urine D) faʻapupula le glucose i le toto1) maʻisuka 2) faʻamaʻi o le bazedova

Tusi i lalo numera i tali, faʻatulagaina i le faasologa e fetaui ma mataitusi:

ABI totonuG

Tali: 2211

49.Faʻamau le tusi i le va o le gland i le tino o le tagata ma lona ituaiga.

IRONGLAND TYPE
A) susu B) thyroid C) ate ate D) afu D) pituitary gland E) gland slander1) Faʻatonuga a le lotoifale 2) faʻamalositino mai fafo

Tusi i lalo numera i tali, faʻatulagaina i le faasologa e fetaui ma mataitusi:

ABI totonuGDE

Tali: 212211

50. Faʻamau le tusi i le va o le galuega ma le gland o loʻo faʻatinoina lenei galuega.

FUAFUAGAIRON
A) faʻamalositino o le talo B) matua o follicles C) faʻamalositino o hormones sex feusuaʻiga D) faʻamalositino o le vai oona digitaʻi D) faʻamalositino o glucagon E) galuega puipui1) ovary 2) ate 3) pancreas

Tusi i lalo numera i tali, faʻatulagaina i le faasologa e fetaui ma mataitusi:

Le matafaioi o le kulukose i le tino

Glucose i totonu o le tino o meaola ma tagata e taʻalo i le avea o se vaega taua o le malosi ma faʻamautinoa le masani masani o metabolic processes. A aunoa ma se faʻasesega, o siama uma o mea ola ola e iai le malosi e faʻaaogaina ai, ae o le mafai ona faʻaaogaina gaʻo gaʻo mama fua, fructose, lactic acid, poʻo le glycerin o se punaoa malosi e maua i luga o nisi o latou ituaiga.

Glucose o le mea sili ona masani ai le carbohydrate i meaola manu. O se fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi i le va o le malosi ma le palasitino o gaʻo, talu mai le glucose ua faʻapipiʻiina isi monosaccharides, ma latou liliu i ai. I le ate, o le lactic acid, o le tele o mea gaʻo gaʻo, glycerin, amino acids, glucuronic acid, ma glycoproteins e mafai ona liua i le kulukose. O lenei faagasologa ua taua o le gluconeogenesis. O le isi metotia o le liua o le glycogenolysis. E maua mai i le tele o vailaau faʻasolosolo, ma o lona natura o loʻo i ai i le mea moni o malosiaga e leai se auala tuusao o le liua o meaola i le kulukose e faʻaaogaina e le ate e faʻapipiʻi ai le adenosine triphosphates (ATP) ma mulimuli ane aofia ai le malosi o le gluconeogenesis (o le faagasologa o le kulukose i le tino) e mafua mai i le fatu o le ate ma, i se mea itiiti, i le mea oona o fatugaʻo), le kullukose resynthesis mai le lactic acid, faʻapea foi ma le malosi o le tuʻuina atu o le glycogen mai monomers glucose.

E sili atu i le 90% o vailaʻau faʻasaina o loʻo maua i totonu o le toto o mea ola e tutupu i le kulukose. O le totoe o le pasene o le fructose, maltose, mannose, pentose, polysaccharides e fesootaʻi ma proteins, ma i le tulaga o le atinaʻeina o soʻo se togafitiga faʻaleaga, faʻapea foi le galactose.

O le malosi o le kulukose i totonu o le tino e tupu i totonu o masini o le fatugalemu o le tino, i totonu o totola mumu, faapea foi i le medulla o fatugaʻo.

O le tino autu o le teuina o le kulukose i totonu o le tino o le glycogen - o le polysaccharide na faia mai ona toega. O le tuufaatasiga o le glycogen i le tino e amata i le taimi o le aofaiga o le glucose saoloto o loo i totonu o sela ma, o le mea lea, i le toto, ua faaitiitia. O le faʻasologa o le glycogen e tupu i le toetoe lava o mea uma o le tino, peitaʻi, o lona sili sili ona maua i totonu o le ate ma maso skeletal. O le faagasologa o le faaputuga glycogen i le musika o le tino amata i taimi o le toe faaleleia pe a uma le faamalositino, aemaise lava pe a maeʻa le taumafataga o meaʻai i gaʻo. I le ate, e vave faʻaleleia pe a uma ona 'ai poʻo le hyperglycemia.

Ae ui i lea, o le malosi lea ua faʻamalolo ona o le "faʻamafanafana" o le glycogen i se tagata lautele ma se faʻaletausaga o le faʻaleleia o le tino ma le faʻaaogaina ma le faaeteete o le tupe e le sili atu ma le tasi le aso. O le mea lea, o le glycogen o se ituaiga o "faʻaagaga faʻafuaseʻi" o le tino, fuafua mo faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi, pe a, mo nisi mafuaʻaga, o le kulukose e ulufale i totonu o le toto (e aofia ai taimi o faamalosi o le po ma i vavao i le va o taumafataga). I tulaga faapena, o le sili ona tele o le kullukose i le tino e pa'ū i luga o le faiʻai. O le kulukose e masani lava na o le pau lea o le malosi malosi e mautinoa ai lona taua. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea e le maua e le potu faiʻai le malosi e faʻapitoa ai ona faʻapipiʻiina.

O le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tino, e mafua mai i le gau o le glycogen, e amata pe a ma le tolu itula pe a uma se taumafataga, i le taimi lava e uma ai le toe amataina o le faʻalapotopotoga. O le faaletonu o le glucose e pasi mo se tagata e aunoa ma se faʻaletonu ma e leai ni aʻafiaga ogaoga i ia tulaga pe a oo i le aso o lona aofaiga e mafai ona faʻamautuina i meaai.

Lotoifale o le tino o le kulukose i totonu o le tino

O le malosi o le tino e faatumauina ai le masani lelei o le kulukose i totonu o le toto o se tasi lea o auala aupito sili ona atoatoa mo le faatumauina o le tumau o le siosiomaga i totonu (homeostasis) lea ua maua ai le faaeega paia. O ana galuega masani e faʻamautinoa e:

  • Foʻu
  • Toni taʻitasi
  • Tusa o le Extrahepatic.

O le tulafono o le kulukose o le toto e faia i oloa e 30-40 genes. Faafetai ia latou fegalegaleaiga, o le manaoga o le kulukose manaomia e tausia e tusa lava pe o oloa e maua mai ai o loo aofia i le meaai e le talafeagai ma le le talafeagai.

I le vaeluaga o taumafataga, o le aofaʻi o kulukose o loʻo aofia ai i le vateatea mai le 80 i le 100 mg / 100 ml. A maeʻa ona 'ai (aemaise lava, o loʻo aofia ai le tele o meaʻai gaʻo), o lenei fuainumera e 120-130 mg / 100 ml. I taimi o le anapogi, o le kulūkose i le tino e pa'ū i le maualuga o le 60-70 mg / 100 ml. O le faʻaleagaina o le tino, aemaise lava i tulaga faigata, faatasi ai ma le faateleina o le tulaga o le gaioiga faaletino, faapea foi ma le faateleina o le vevela o le tino e mafai foi ona fesoasoani i lona faaitiitia.

Faʻaleagaina le kulukosese

O le faapalepale o le glucose e le lelei, o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, ituaiga II o le maʻisuka) poʻo se faʻalavelave faʻalavelave o le gaioiga o le cardiovascular system ma metabolic processes (le so-called metabolic syndrome). Faʻasolosolo le gaosiga o le carbohydrate vaivai ma le atinaʻeina o le maʻi gasegase, o faʻafitauli e mafai ona tupu e ono vave oʻo atu i le maliu o se tagata. Faatasi ai ma i latou, o le maualuga o le toto maualuga ma le faʻaleagaina o le myocardial e sili ona taatele.

O le faapalepale o le glucose, e fai ma tulafono, e faʻalavelave i le talaaga o isi togafitiga faʻaleagaina i le tino. I se tulaga telē e faʻafaigofieina e:

  • faateleina i le toto maualuga
  • maualuga le cholesterol
  • faateleina triglycerides,
  • maualuga le maualuga o lipoproteins maualalo,
  • faʻaitiitia le maualuga lipoprotein cholesterol.

Ina ia faaitiitia le ono mafai ona faateleina le soliga o tulafono, e fautuaina tagata maʻi e mulimuli i le tele o fua faatatau, e aofia ai le puleaina o le mamafa o le tino (aemaise lava, pe afai e tatau ai, faaitiitia), e aofia ai meaai maloloina i le taumafataga, faateleina le gaioiga faaletino, ma se olaga ola maloloina.

Faaletino o le glucose metabolism | Mataupu 1 O nisi faʻamatalaga e uiga ile tulafono faatonutonu o le kulukose i le tino | Faitau le initaneti e aunoa ma le resitalaina

| Mataupu 1 O nisi faʻamatalaga e uiga ile tulafono faatonutonu o le kulukose i le tino | Faitau le initaneti e aunoa ma le resitalaina

Faaletino o le glucose metabolism

Glucose o le autu autu o le malosiaga i le tino o le tagata. O le punavai o le kulukose mo le tino o meaʻai gaʻo ma le gaosia o le kulukose e le tino lava ia (e masani lava i le ate) e le glycogenolysis (faʻamalolo o le kulukose e teuina e pei o le glycogen) ma le gluconeogenesis (faʻaaogaina o le kulukose mai isi mea, e pei o le lactate, glycerol ma nisi o mea amino).

O le faʻamaualuga o le kulukose i le toto e faalagolago i le fua o le faʻasaʻoina i totonu o le toto ma faʻaogaina e fuluʻi. O le faʻatonuga o le kulukose e masani lava ona faʻamaofiofia le pulea ma o tagata soifua maloloina e seasea ona paʻu i lalo ifo o le 2.5 mmol / L pe sili atu foi i le 8.0 mmol / L, e tusa lava pe fiaai le tagata pe e leʻi leva ona 'ai se meaʻai.

Glucose, lea e sau ma meaai, e faʻaaoga mo le anapogi. E ui lava o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻaitiitia faʻaititia ma le umi o le anapogi, ma faleoloa glycogen mo le tusa o le 24 itula, o gaioiga faʻatulagaina e oʻo atu ai i se tulaga fou tumau.

A maeʻa le 72 itula, o le kulūkose e faʻamautu ma mafai ona tumau pea mo le tele o aso.

O le autu o le kulukosese o le gluconeogenesis (o le fausia o le kulukose mai amino acids ma le glycerol), ma o le konesone e fausia mai gaʻo o le a avea ma mea autu o le malosi.

E vaevaeina faʻamalosi faʻamalosi i le faigofie ma faigata. O meaola mūmū faʻamalosi e aofia ai le tasi pe lua molikula suka (glucose poʻo le fructose), o meaola maulalo gaʻo o le filifili lea o le tolu poʻo le sili atu o molikopa suka e fesoʻotaʻi.

O loʻo maua i totonu o le tele o meaʻai, o mea moni ma le "mea faʻamalosi": o gaʻo ma cereal flakes, fualaau faisua, fualaau aina, tele o meaʻai susu, falaoa, pasta, suti, sukalati ma meainu suamalie.

I totonu o le vaega o meaʻai, faigofie (fualaau suamalie, suamalie) ma faʻalavelave (fualaau faisua, gaʻo) gaʻo meaʻai ua gaʻo i lalo i molimasi tasi (monosaccharides). O le mea lea, o gaʻo uma lava o le suka.

O le malosi o le tino e faʻaaoga ai gaʻo mai meaʻai e faalagolago i le fua o le insulin ma le maualuga o le glucagon, o le lua o hormones pancreatic e faʻafoeina ai le tufatufaina o meaʻai i le tino.

Glucagon o le hormone lea e mafua ai le ate e faʻasaʻo ai le suka (glucose), lea e faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto lea e ulu atu i le faiai ma tino o le tino. E le gata i lea, o le glucagon e mafua ai ona maua mai ni sifi e faʻamalolo ai le gaʻo (faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi) ma protein (faʻaaogaina e avea o se mea fale).

Afai o le glucagon e nafa ma le faʻaaogaina o meaʻai, o le inisalini e nafa mo lo latou teuina. I lalo o le aafiaga o le inisalini, suka, gaʻo ma puipuiga e auina mai le toto i sulu. O le faagasologa o le aveesea o meaʻai mai le toto i siaki e taua tele mo mafuaaga e lua.

Muamua, i le taimi lava e tasi, e maua ai e sela le malosi ma mea faufale e talafeagai mo lo latou ola ma le faafouina, ma o le maualuga o le suka i le toto e tausia i se tulaga paleni, lea e puipuia ai le faiʻai mai concentrations glucose e matautia mo ia.

Lona lua, o le inisalini e tuʻuina atu se faailo e uiga i le sili atu o le glucose e ulufale i totonu o le tino, ma o le ate e amata ona liliu le glucose i totonu o le glycogen ma le gaʻo.

Ua e faitau i le vaega tomua! Afai e fiafia le tusi ia oe, e mafai ona e faʻatau le atoaga o le tusi ma faʻaauau le faitauga matagofie.

Faʻamatalaga atoa o le tusi e faʻatauina ai ma download mo 59.90 solo

E faʻapefea ona faʻatonutonuina e le tino?

O le mea moni, a oʻo mai i le faʻaitiitia o le suka o le toto, o meaʻai e sili ona taua. O le tuufaatasiga o oloa uma ua vaevaeina i protein, gaʻo ma gaʻo. O meaʻai e le afaina ai le toto toto, ma le palatini aemaise lava o gaʻo - ioe. Glucose o le punavai autu o le malosi mo o tatou tino. Faafetai ia te ia, matou te ola ma siitia.

Glucose e manaʻomia le inisalini o le hormone e tuʻuina atu ai i siama o le tino. E maua i le pancreas ma e taua tele mo le puleaina o le toto suka. A oʻo mai le tino o le suka i totonu o le tino, o le maualuga o le sukū e tulaʻi ma e faʻaalia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas, lea e tatau ona tuʻuina atu le kulukose i sene.

O le mea la lea, o le maualuga o le inisalini e paʻu ma faateleina e tusa ai ma le taumafa.

I tagata e maua i le maʻisuka, e le toe tali mai sela i le inisalini pe a manaʻomia ma amata ona malepe. I lenei tulaga, o se meaai faifai pea e avea ma soa le mafaagao o le faamaʻi. Suauu maualuga ma taumafa o mataupu ia e tutu faatasi. O le suka o le toto e vavalalata vavalalata ma le taumafaina o nisi meaʻai.

O oloa e faatumauina ai le maualuga o le suka. Aisea e taua faapitoa ai - suesuega a le Komisi a le EU

I le 2006, o le European Consumer Safety Food (EFSA), iParma, Italia, na faia se suesuega i luga o le soifua maloloina ma le fegalegaleaiga ma le oat ma le karite β-glucans, faapea foi ma le faatumauina o le LDL cholesterol levels i le toto masani, faateleina le maofa, e oo atu ai i se sosolo malie atu o le malosi.

O faʻamanuiaga o le 'ai o avo i le tau mo le maualuga o le suka suka:

  • le i ai o β-glucan
  • igoa maualalo maualalo
  • mauoa i fiber
  • faʻasaʻo le manaʻo
  • faaumiumi le lagona o le nofo malie

Carbohydrate metabolism e maaleale ile inisalini. O le suʻesuʻega e maua ai se faʻamatalaga o le paleni o le kulukose o le toto ma fesoasoani ia te oe e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto / insulin, ma faʻamautu ai le metabolism.

O fiva o le oateri e aofia ai le β-glucan i le aofaiga o: 6 g / 100 g o le oat fiber. O le faʻagasoloina o le oloa e faʻaititia ai le aofaʻi o β-glucan i oona ma ona aʻafiaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pusa paʻu o le fiber-rich contains 6-11 g / 100 g o le oat, rye, ma le fiva o le saito, ma o le faasinomaga glycemic e itiiti ifo ma le 55. O isi mea e faʻaaogaina i le taumafataga e tasi e aʻafia ai le faasino igoa.

I vailaau faʻasoifua, o loʻo i ai se mea e pei o se faʻasologa faʻamaonia. O se faailoga lea o fuainumera e iloa ai le aoga o oloa i luga ole kulukose, e taua tele le gauai i ai.

O le fuainumera faasinomaga o le fuainumera e aofia ai le 100 iunite, pe a 0 le mea pito i maualalo (meaai e aunoa ma gaʻo), 100 o le maualuga.

O meaai e maua ai le maualuga o le faasino igoa e vave tuʻuina atu ai le malosi i le tino, aʻo meaʻai ei ai le maualalo o le GI e aofia ai fiber ma e faʻagesegese ona faʻaalu.

O le masani ona faʻaaogaina mea taumafa ma le maualuga o le faʻamavaega e faʻalavelaveina ai faiga faʻavae, e aʻafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻaosofia ai le lagona o le fiaai ma faʻamalosia le faʻavaeina o le tino. Suʻu faʻamamaina, falaoa paʻepaʻe ma le pulu tiola e tatau ona faʻaaogaina i le faʻatulagaina.

O le faʻaaogaina o sana, araisa, pi, faʻi, vine, vine, fig ma beets, suamalie suamalie (pineapples, peaches, melons, vine ma oran) ma meaʻai maoaʻe (pasta, pi) e tatau ona faaitiitia.

E taua le tatau ona ai o apu, cherries, asparagus, apricots, broccoli, nati, lentils, celery ma fualaau aina.

Ona o le mea moni e faapea, o le lagona o le nofo filemu e tumau mo se taimi umi, o le malosi e faʻaaogaina e oʻo lava i taimi uma. O le mea na tupu i le taimi o le suʻesuʻega: "o le faʻaaogaina o le ß-glucan e faʻateleina le lagona o le atoatoa." E talitonu tagata suʻesuʻe o le kulupu tulimanu o le faitau aofaʻi lautele.

Sa talitonu saienitisi o se lagona o le nofo filemu mo se taimi umi, pe a tumau, e mafai ona avea ma aʻafiaga faʻapitoa. O le aʻafiaga o le β-glucans mai le oats po o le karite i fuainumera o le fiaʻai ma le mulimuli mai o le malosi o le taumafa sa tofotofoina.

E talitonu tagata suʻesuʻe o le kulupu o le kulupu o tagata e fia faʻaitiitia a latou gaioiga faʻamalosi (pe a liu gaʻo gaʻo i le kulukose ma mafua ai le siitia le tumau o le suka) pe a uma ona 'ai. I le aotelega o faʻatulagaga ua fuafuaina, o le au suʻesuʻega e maua mai i le mea moni e faapea, o le aʻafiaga e aʻafia ai e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o tali faʻalenu pe a uma ona 'ai.

O le kulupu e talitonu o le faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga glycemic atonu o se aʻafiaga faʻapitoa.

I le iloiloga o le faʻamaoniga, na faʻatatauina ai o suʻesuʻega o le gaosiga o le suka i tagata soifua maloloina e faʻaalia ai le auai o le oati ma le karite bβ-glucans i le faʻaitiitia o tali glycemic e aunoa ma le faateleina o le inisalini tali i doses pe tusa o le 4 g i le 30 G o gaʻo gaʻo avanoa i falaoa ma pasta, pe a faʻaumatia i latou lava pe i le tulaga o meaʻai, ma o le auala e mafai ai e le β-glucans ona maua se faʻamatalaga manuia aoga ua faʻamautu lelei.

E faavae i luga o faʻamatalaga tuʻuina atu, o se vaega o saienitisi na faʻataunuʻuina e iai le mafuaʻaga o le faʻaaogaina o β-glucans mai le oats ma le karite ma mafuaʻaga o le faʻaitiitia i le maualuga o gaioiga faʻamalosi pe a uma ona 'ai.

Ua talitonu le Panel e faapea, ina ia maua mai le mea na fai, 4 g o β-glucans mai le oats po o le karite mo 30 g uma o meaai e tatau ona faʻaaoga i le tasi.

O le kulupu tulimanu o tagata e mananaʻo e faʻaitiitia le kulukose o le toto pe'ā uma ona 'ai.

I se isi faaupuga, o se ipu meaai faigofie o le oatmeal po o le penina porridge mo le 'aiga o le taeao o le a fesoasoani ia te oe e faatumauina maualuga le maualuga o le suka o le toto. O le mea moni, e le tatau ona e le amanaiaina fautuaga uma o loʻo i luga mo se olaga ola maloloina.

O le malologa ma le soifua maloloina o le oatmeal e mafai ona matua ese lava.

O le lisi e le tatau ona faatapulaa i le falalati; e tele naua meaʻai na faia mai cereals, ia e iloga e ituaiga eseese ma le tofo lelei.

Ua matou saunia se vaega o fua o fua o le a fesoasoani e faʻamautu ai tulaga masani o le suka:

Oatmeal i totonu o se fagu ma ni fatu

Seu falaoamata faʻatau i se fai kuka taofi

Oatmeal i se kuki taofi

Porridge e aunoa ma le kukaina mai fualaau malo

Laʻau paʻu ma vine

Millet falala ma fualaau aina ma le meli

O le a se mea o le a taʻuina atu ia te oe e lou kulukose toto? faailoilo o le suka i totonu o le tino ma mafuaʻaga o mea sese mai le masani

A faʻaaogaina nisi o oloa, e masani ona tatou mafaufau i auala o le a aafia ai lo tatou soifua maloloina ma le soifua manuia. Faatasi ai ma meaai, tatou te maua ai le tele o mea aoga, e aofia ai gaʻo - o punavai autu o le malosi. E aofia ai glucose.

Glucose i le toto o le tagata

O se tasi o galuega a soo se pu i totonu o le tino o le gafatia e gauai ai le kulukose - o lenei mea e lagolago ai o tatou tino ma toto i le leo, o se punavai o le malosi lea e puleaina uma ai metabolic mechanisms.

O le tufatufaina lelei o le suka i totonu o le toto e faalagolago atoa lava i le galuega a le pancreas, lea e faamatuu atu ai se hormone faapitoa, insulin, i totonu o le toto. O ia o le "fuafuaina" pe o le a le tele o le kulukose o le a gauaiina e le tino o le tagata.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, o siaki e gaosia ai le suka, faʻaitiitia ai lona aofaʻi ma le toe maua mai o le malosi.

O le natura o meaʻai, ava malosi, faʻafitauli faaletino ma faalelagona e mafai ona aʻafia ai le toto toto. Faʻatasi ai ma mafuaʻaga faʻaleaga, o le mea autu o le atiina ae o le maʻisuka - o lenei mea ona o se faaletonu o le pancreas.

O le aofaʻi o le suka i totonu o le toto e fuaina i millimoles mo le 1 lita (mmol / l).

Toto toto e atagia ai le kulukose i totonu o le tino

I tulaga eseese, e ono manaʻomia ituaiga suʻe toto toto. Sei o tatou ola i luga o na faiga e masani ona atofaina.

Taulaga toto anapogi, o se tasi lea o ituaiga masani masani o suʻesuʻega o le kulukose i le tino.

E lapataʻiina e le fomaʻi le maʻi muamua ae leai se meaai e tatau ona faʻaaogaina mo le 8-12 itula ao leʻi faia le taotoga, ma e naʻo le vai e mafai ona onā. O le mea lea, o le tele lava o ia suʻesuʻega e faʻatautaia i le vaveao.

E le gata i lea, aʻo lei amataina le toto, e tatau ona e faʻagata le gaioiga faʻaletino ae le faʻaalia oe lava e te popole.

Suʻesuʻeina o suāuʻu "i le avega" aofia ai le totoina o toto e lua i le taimi e tasi.

I le ofoina atu o le toto i se manava gaogao, e tatau ona e faatali 1.5-2 itula, ona e faia lea o se faiga lona lua, pe a uma ona e tusa ma le 100 g (e faalagolago i le mamafa o le tino) o le kulukose i totonu o fualaau poo le ituaiga syrup.

O le iʻuga, o le a mafai e le fomaʻi ona faʻauʻu e uiga i le i ai poʻo le predisposition i le maʻisuka, faʻavaivaia le kulukosesese poʻo le suka toto.

Ina ia maua ai faʻamatalaga i luga o le suka i le tolu masina mulimuli, ia tofia suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc. O lenei faiga e le o faʻamalosia ai faʻafeiloaʻiga e fesoʻotaʻi ma meaʻai, tulaga faʻalagona poʻo gaoioiga faʻaletino.

I lenei tulaga, o le taunuuga e faʻatuatuaina. Mo suʻesuʻega, faʻaaogaina toto toto, o lona uiga, o le mea e maua mai le tamatamailima.

O lenei ituaiga auʻiliʻiliga ua faʻamaonia e iloagofie ai se vailaau o le maʻisuka poʻo le pulea o le ala o se faʻamaʻi ua leva ona maua.

Fuaina o le aofaiga o le fructosamine i totonu o le toto ua faia foi e pulea ai le ala o le maʻisuka.

O lenei vailaau e aliali mai o se taunuuga o le tali o le kulukose ma palatini o le toto, ma o lona aofaiga i totonu o le tino ua avea o se faailoilo o se faaletonu po o le sili atu o suka. O le auiliiliga e mafai ona iloa ai le vave ona tapunia gaʻo paluga mo le 1-3 vaiaso.

O lenei suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao, aʻo leʻi faia le faʻatulagaga e le mafai ona e inuina le lauti poʻo le kofe - na o vai masani e faatagaina. O mea mo le auiliiliga e maua mai se vein.

Sa faia e saienitisi mai Sepania se suesuega manaia lea na fuaina ai le mafaufau o mataupu i le maeʻa ai o le kofe ma e aunoa ma le suka, faapea foi ma le tuuesea o injections o le kulukose. E foliga mai na o le paluga o caffeine ma le suka e iai sona aafiaga taua i le saoasaoa o lo tatou faiʻai.

O fomai e masani ona faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka. C sailiili pepese. O le mea moni, o le pancreas muamua e maua mai le proinsulin, lea, o le faaputuputu i ituaiga eseese, pe afai e manaʻomia, o le vaeluaina o le inisalini masani ma le C-peptide.

Talu ai ona o mea uma e lua e tuʻuina atu i totonu o le toto i le aofaiga tutusa, o le faʻaogaina o le C-peptide i sela e mafai ona faʻaaoga e faʻamasino ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le mea moni, o loʻo i ai sina laʻititi itiiti - o le aofaiga o le inisalini ma le C-peptide tutusa, ae o le ola ola o nei mea e eseese. O le mea lea, o la latou fua faatatau tutusa i le tino o le 5: 1.

O le totoina o toto mo suesuega e faia i luga o se manava gaogao.

Glucose Level ma Fesoʻotaʻi Fesoʻotaʻiga: Uiga o le Faʻasalaga o le toto

Ina ia faʻamatalaina saʻo taunuuga o le auiliiliga mo le suka o le toto, e tatau ona e iloa po o le a le mea e manatu e masani ai.

Mo le iloiloga o anapogi, o tulaga faatauaina sili ona lelei e tusa ma le 3.9-5 mmol / L i tagata matutua, 2.78-5.5 mmol / L i tamaiti ma le 4-5.2 mmol / L i fafine maʻitaga.

O le taunuuga o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini o le fua o lenei vailaʻau i le hemoglobin free i le toto. O se faʻamaoniga masani mo tagata matutua o se fua mai 4% i le 6%. Mo tamaiti, o le aoga aupito sili ona aoga e 5-5.5%, ma mo fafine maʻitaga, mai le 4.5% i le 6%.

Afai tatou te talanoa e uiga i le auiliiliga mo le fructosamine, ona avea lea ma alii matutua ma tamaitai o se faailo o togafitiga o le sili atu lea o le tuaoi o le 2.8 mmol / l, i tamaiti o lenei tuaoi e laʻititi ifo i lalo - 2.7 mmol / l. Mo fafine maitaga, o le maualuga pito i maualuga o le masani masani e faʻatupulaia i le faʻatusatusa i le taimi e faʻasolo ai.

Mo tagata matutua, o le tulaga masani o C-peptide i le toto e 0.5-2.0 μg / L.

Mafuaaga mo le faateleina ma le faaitiitia o le kulukose

Meaʻai e aafia ai le toto suka. I le faʻaopopo atu ia i latou, o le mafuaʻaga o le le mautonu e mafai ona avea ma ou lagona faʻaletino - popolega poʻo lagona ogaoga vevela - latou te faʻapupula atili ai le kulūkose. Ma o gaoioiga faifai pea, galuega fale, ma savaliga fesoasoani e faʻaitiitia ai.

Ae ui i lea, o le kulūkose i totonu o le toto e mafai foi ona suia i lalo o le malosi o mea faʻaleaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faaopoopo i le maʻisuka, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, pancreas ma le ate, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona avea ma mafuaʻaga o maualuga maualuga o suka.

E mafai ona faʻavasega tulaga maualuga o suka?

O le faʻamaʻi masani e mafua mai i le le mautonu i le kulukose toto o le maʻisuka. Ina ia aloese mai aafiaga leaga o le sili atu o le suka, e tatau i siama ona mataʻituina pea le tulaga o lenei mea, ma teuina i totonu o tulaga masani.

Mo soʻo se soliga o le toto maualuga o le suka, e tatau ona e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma ave ni vailaʻau faapitoa. E le gata i lea, e tatau ona e iloa poʻo a mea e gaosi e mafai ona faʻamalosi ai se tasi poʻo se isi aafiaga i le kulūkose i totonu o le tino - e aofia ai le aoga mo le faʻaititia o le paʻu ma le puipuia o le maʻisuka.

I le taimi nei, o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi matautia. Ae ui i lea, na faia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi se tulaga le mautonu - e oo atu i le 2030 o lenei faamai e mafai ona avea ma nofoaga lona fitu i le faasologa o mafuaaga taatele o le maliu.

O fesoasoani eseese e fesoasoani i le maualalo o le kulukose o le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, latou te fautuaina le faʻatulagaina oa latou meaʻai ina ia aofia ai vine ma laulaau o laumei, kukama, buckwheat, kapisi ma isi.

Ina ia faateleina le maualuga o le suka i totonu o le tino, e tatau ona e ai i le suka, meli, meaʻai, oatmeal, watermelons, melons, pateta ma isi meaʻai maualuga i le kulukose ma le maso.

O le tausisia o le maualuga o le kulukose o le toto e taua tele e le gata mo le maʻisuka, ae mo i latou e na o le popole i lo latou ola maloloina.

O le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e sili atu ona faigofie nai lo le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le tino pe a oʻo lava i uluaʻi faailoga o maʻi.

O le mea lea, o le vave ona e nofouta i se togafitiga i se faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa i le kulukose, o le faigofie foi ona aloese mai taunuuga le lelei.

O le a le mea e mafua ai le kulukose i totonu o le tino

Glucose (poʻo le dextrose) o le suka sili ona taua, o se vaega o polysaccharides taua uma (glycogen, cellulose, dextrin, sarch, ma isi) ma o loʻo aʻafia ai i le gaioiga o le tino.

O lenei vailaau e aofia i le souslasslass o monosaccharides o le vasega saccharide (carbohydrate) ma o tioata e le lanu e maua ai le suamalie lelei ma tatala lelei i vai eseese: vai, ammonia copper copper hydroxyide solution, fofo fofo o le sinusite chloride ma le sulfuric acid.

Glucose e maua i fualaau aina suamalie ma fualaau suamalie, fualaau faisua, i vaega eseese o laau totō, faapea foi i totonu o tisipesa o meaola ola. Ona o le maualuga o fua o vine i fua (o le glucose o loo i ai i le aofaiga o le 7.8%) o nisi taimi e taʻua ai o le vine vine.

Tino Glucose Exchange - Nucolandia

I totonu o le faʻaogaina o meaʻai, o le gacomposed o gaʻo i totonu o suga faigofie, lea e gauai i totonu o le toto. E le gata i lea, mai le toto e ala i le faitotoa, latou te ulu i le ate, lea e puleaina le toe tufatufaina o kulukose i le tino.

I le vein portal, o le glucose concentration e mafai ona eseese tele. Ae o isi toto toto totoe o le tino, e tatau ona tumau pe a mausali.

O le mea lea, o le faʻamaoni o le kulukose o loʻo tumau pea i le toto. E mafai ona maua lenei mea e ala i nila o le ate. I totonu ia i latou, o le kulukose e mafai ona faaputuputu i le foliga o se gaʻo sili atu ona faigata - glycogen.

A talafeagai, o lenei sapalai e liua i le kulukose ma ulu atu i le toto.

O siaki i totonu o le tino e mafai foi ona teuina le kulukose e pei o le glycogen. O le tuusaunoaga o siama nerve. O le mea lea, e taua tele mo i latou le i ai o se tulaga maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le tele o glycogen e teuina i totonu o maso, aua latou te manaʻomia le tele o le malosi pe a fai galuega.

Glycogen ua faanumeraina le faafetai i le insulin, ma ua gau i le glucose ona o le hormones glucagon ma le adrenaline (o mea mulimuli e fai i tulaga faigata).

O gaʻo gaʻo o mea ia o le fale o le tino (aofia ai i le tuufaatasiga o siama, mea faʻapitoa), ma se punaoa o le malosi. O le mea lea, o carbohydrates e aofia ai uma i le palasitika (faʻamatalaga o mea faʻasaina) ma i le malosi (faʻavaeina o vailaʻau faʻasaina ma le faʻasaʻoina o le malosi) metabolism.

Afai e tupu le faaletonu o le glycogen i totonu o le tino, ona mafai lea ona faʻapipiʻi le kulukose talafeagai mai amino acids ma glycerol.

Afai ei ai i le tino le tele o mea inu, o gaʻo e mafai ona faʻapipiʻiina mai ia i latou, ma faia ai ni mea faʻapipiʻi.

O le tali atu o le kulukose ma le okesene e maua mai i siama.I lenei tulaga, ua fausia le carbon dioxide ma le vai, ma o le malosi foi ua faasaolotoina, o se vaega o loo teuina i totonu o vailaau kemini o adenosine triphosphate (ATP) mole.

Faʻafetai i le ATP, e le gata ina faʻaolaina le malosi, ae faʻafeiloaʻi foi i nofoaga e 'ai, pe a manaʻomia mo le faʻapipiʻiina o vailaau faʻasaina e manaʻomia mo le tino, o le latou faʻaliliuga, o le gaioiga o le tino, ma isi.

I le faʻaleagaina o gaʻo, e sili atu le malosi e faʻasaʻolotoina nai lo le faʻaleagaina o gaʻo. Ae ui i lea, o vailaʻau faʻasolosolo e vave faʻavave ma e mafai ona faia lenei mea tusa lava pe leai se siosiomaga o le okesene. E mafai ona matou fai atu, faafetai atu ia i latou, "vave" o le malosiaga ua faʻasaʻolotoina, o le "primer" reserves punaoa faʻaalu, ma o gaʻo e totoe "mo le taimi mulimuli".

Faailoga ma Tulaga masani

E masani lava o faʻamaoniga e mafai ona faʻaalia pe faʻaalia pe a mavae se taimi umi.

O le tino e lamatia tele pe afai o le maualuga o le suka i totonu o le toto o loʻo faʻatuputeleina pea.

Afai e maualuga le kulukose o le toto, ona lagona lea e se tagata:

  • fiainu
  • matagogo
  • vaivaiga maso
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻateleina gaioiga elemene.

Mo tagata matutua, o le ao masani o le kulukose i le taeao e le tatau ona sili atu i le 6.0 mmol / L. I le taeao, e 3.9-5.5 mmol / lita ua manatu o le masani. 2 itula i le maea ai o se taumafataga, e le tatau ona sili atu i le 8.1 mmol / lita, ae le itiiti ifo i le 3.9 mmol / lita.

Afai e masalomia e se tasi e iai lona maʻi suka, e tatau ona faia se suega o le kulukose toto. E manaʻomia lou asiasi atu i le falemai lea e tusi ai e le fomaʻi se tusi e tuʻuina atu. I totonu foi o le fale talavai e mafai ona e faatauina se glucometer mo fua i le fale. O le mea lea, e mafai ona e suʻesuʻeina faʻapitoa lau gaioiga.

E mafai e le mita ona tuʻuina atu naʻo uluaʻi taunuuga. Ina ia faʻamaonia lau faʻatinoga, e tatau ona e faia se suʻega faafomaʻi i le fale suesue.

I totonu o se tagata o loʻo aʻafia i se faʻamaʻi matautia e pei o le maʻisuka, o le pancreas ua galo lona malosi e gaosia ai le inisalini. O le tulaga lenei i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, poʻo le mataupu pe a laʻititi le tele o le inisalini synthesized, lea e masani ai mo le faʻamaʻi 2.

Ona o lenei mea, o le maualuga o le kulukose o le maʻisuka e masani lava ona sili atu nai lo tulaga masani.

Glucose faailoga mo tulaga eseese

Ole aofaiga o kulukose i le toto i le taeao i luga o se manava gaogao e tatau ona le itiiti ifo i le 3.5 mmol / L. Afai o le faailoga o loʻo iai i le lautele o le 5.5 - 6.6 mmol / l, ona latou talanoa lea i se laina laina laina, lea e faʻaalia ai le faʻapalepale kulukose.

Afai o le maualuga o le suka e mai le 6.7 mmol / l pe sili atu, ona tatau lea i fomaʻi ona faia se suʻesuʻega auiliili mo le i ai o ituaiga maʻisuka eseese. O lenei mea e aofia ai itu e mafai ai ona maualalo pe sili atu le faʻaalia.

I pepe laiti, o le kulukose o loʻo iai i le lautele o le 2.8 - 4.4 mmol / L. I fafine maʻitaga, ua maitauina le resitala o le inisalini, ma o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka, lea e taua o le gestation, e masani ona tupu. I le avea ai o se tulafono, o se faailoga o le sili atu nai lo le 7.8 mmol / l ua faamauina i le vaitaimi e 4-8 masina o le maitaga. O le tulaga e mafai ona faʻamaonia pe a uma le fanau mai o le pepe.

O le faateleina o le suka e tupu pe a maeʻa:

  • meaʻai taumafa
  • malosi malosi faalemafaufau
  • malosi malosi faaletino.

Mo se taimi puupuu, o le faailo atonu e maualuga atu ma se tulaga faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga:

  1. mu
  2. tiga
  3. fatu fatu
  4. faʻamaʻi faʻamaʻi
  5. angina pectoris.

O le faaumiumi o le faateleina o le suka toto e tau atu ai i lona foliga mai i le urine - glucosuria. I se tulaga faapena, o le tele o fomaʻi e fai mai o le i ai o le maʻisuka. Ma le isi, i se taimi puupuu, faia se togafitiga togafitiga ma amata togafitiga. I nisi faʻamaʻi, o le kulūkose, i le isi itu, e faʻaititia.

Atonu e mafua mai i le faʻaleagaina o le ate, faʻalavelave i meaʻai ma faʻasalaga o le endocrine. Afai e masani lava ona matelaina sela i sela, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻaleagaina o le tino tutotonu.

Lafo ma togafitiga puipuia

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e taua tele ai le puipuia.

I le mulimulitaʻi i tulafono faʻapitoa, e mafai ona e taofia le faʻamaʻi ma faʻaitiitia lona mamafa.

Afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka poʻo le lamatiaga o lona tupu e maualuga, ona taua lea:

  • siaki le siaki kulukose o lou toto
  • aloese mai sikaleti ma ava malosi,
  • 'ai e 5-6 taimi i le aso,
  • sui manu o manu ma fualaau faisua,
  • faaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le pito maualalo,
  • faatapulaa meaai suamalie,
  • puipuia tulaga faigata,
  • ia galue.

I togafitiga e tatau ai:

  1. ave vailaʻau faʻasolosolo: pata ma insulin,
  2. tausisia tulaga masani o le kulukose,
  3. ia tutoatasi le mataituina o lou tulaga.

O le tele o maʻisuka latou te iloa se tulaga e pei o le hyperglycemia. E afua ai ona gasegase maʻi. Ina ia puipuia lenei mea, o le kulukose e tatau ona masani i lalo o soo se tuutuuga.

E le tatau ona e faatagaina se faʻaititia o le suka, o lona uiga o le hypoglycemia, ona o lenei mea ua tumu i le coma.

Faaleaogaina o aʻafiaga o kulukose

Ina ia mautinoa o le kulūkose e masani ona pulea, e tatau i se tagata ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le suka mama mai punaoa uma.

Muamua lava, o loʻo matou talanoa e uiga i mea inu suamalie, lea e manatu e sili ona leaga. Faatasi ai ma:

  • vai manaia
  • fualaau suamalie
  • malosi malosi
  • kofe ma le lauti ma le suka.

O maualuga o le suka i le toto e maualuga, e pei o suamalie, pata, keke, ma muffins. Natura vave o le meli faanatura i se auala e afaina ai le maualuga o le suka.

Soʻo se susu ma meaʻai susu e tatau ona faʻaesea mai le taumafataga. E taua tele le taofia o le faʻaaogaina o oloa ma le A1 casein, lea e maua mai e povi ma e maua i le tele o yogurts, cheeses ma isi oloa faapena. A e faʻatau mai meaʻai susu, e tatau ona e filifilia naʻo ituaiga o meaʻai ma 'eseʻese e maua mai i manu e ola i tulaga masani.

Suga Suauu ma Taaloga

E pei ona e iloa, o le tino o le tagata e manaʻomia pea le suka, ae i le isi itu, e taua le gagau lemu ma le lamolemole, a le o lea, o se vaega faapitoa ua liua i tupe mama. O le mea lea, e tatau i se tagata ona faʻaauau pea ona 'ai meaʻai e sosoʻo lemu i le kulukose.

Ole fuainumera o le fuainumera o le numera e iloa ai le sili atu lemu o le oloa e suia i le kulukose pe a faatusatusa i le tutusa, o lona faasinoupu e 100. O lenei fuainumera o lo o lolomiina i luga o igoa o oloa eseese, i tafatafa o le upega o vailaau ma le kalori. O le maualalo o le faasinomaga o le faasinomaga, o le sili atu ona lavelave ma le faʻagesegese o le a gagau le oloa ile glucose.

Le faasinomaga sili ona taua mo le tele o meaai anapogi ma meaai sugary. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo falaoa pata, o le index 90-95, ma mo aso e 103. O maʻi maʻisuka ma tagata e masani ona auai i taaloga e tatau ona latou iloa e sili ona aoga le 'ai o meaai o lona faasinomaga faʻamaonia e tutusa ma le 56-69 iunite. O nei oloa:

  1. kuka pateta
  2. falaʻu enaena
  3. faʻi
  4. vine ma vine.

Afai e itiiti ifo i le 56 le tau o le faasinomaga o le faasinomaga, e manatu faatauvaa. O lenei tau e fetaui ma le tele o meaʻai susu ma meaʻai, fualaʻau ma fua. O faʻataʻitaʻiga maʻaleʻale e tuʻuina atu i laulau faʻapitoa.

I mea tau taaloga, o le fausiaina o se taumafataga lelei e taua le amanaʻiaina o faʻamatalaga faʻamaonia.

Aʻo leʻi i ai se gaioiga galue ae puupuu, e tatau ona e mauaina se aofaiga tele o le kulukose avanoa.

Faaiuga

E le mafai ona taʻua Glucose o se fili o le tino o le tagata. E malepe i totonu mea e lelei mo le tuʻuina atu o le tino i le malosi. O meaai lelei e le tatau ona faʻaleagaina, talu ai ua liua le kullukose ma gaʻo le mamafa o le tagata.

Ina ia pulea le aofaʻi o suka i meaai, e tatau ona e mataʻituina pea le faasinomaga o le faasinomaga. Faafetai i ana faailoilo, e faigofie lava ona malamalama i le tulaga o loʻo faʻaaogaina ai se mea suamalie suamalie. E le tatau ona galo ia i tatou le mataʻituina o le maualuga o le suka. Mo nei faʻamoemoe, e mafai ona e faʻaaogaina se glucometer laser.

E tatau ona taofiofia le tala o le faʻalogo. Afai e te vaavaaia lelei hormones, e mafai ona e iloa le aofaʻi o gaʻo ma lona nofoaga. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo e suʻesuʻe ai le maualuga o le testosterone o le hormonone ma le hormone estradiol. O le tala o le hormonal e faʻalagolago i le lelei o le faʻaogaina o le lauroid o.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le toto toto ma tausia i se tulaga masani, o le a faʻamatalaina e le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Aisea e mafai ai ona siitia pe tuu i lalo le kulukose o le toto?

O le mea lea, o le maualuga o le kulukose o le toto ua lauiloa i le i ai o faamaʻi o le endocrin system, pancreas, fatugaʻo ma le ate, ma le fatu fatu ma le stroke, maʻi o le maʻisuka. Toeitiiti lava o mafuaʻaga lava e tasi, na o le faʻafeagai faʻafeagai, e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le kulukose toto. Sugar e maualalo i faʻamaʻi pipisi, o nisi o faʻamaʻi o le endocrin, o le inisalini luga, o faʻamaʻi ogaoga o le ate, gasegase leaga, fermentopathy, maʻi faʻapitoa, ava malosi ma vailaʻau vailaʻau, ave faʻamalosi ma amphetamines, fiva ma malosi malosi faaletino. O le hypoglycemia e mafai ona tupu i le umi o le anapogi, faʻapea foʻi ma pepe ma pepe faatoa fananau i tina e maua i le maʻisuka.

E faʻapefea ona toe faʻafoʻi le maualuga o le suka i tuʻutuʻuga faʻavae?

Faʻasalaga laiti mai le masani o le kulukose i totonu o le toto, e fautuaina e fetuunai le taumafataga. O maʻi e maua i le hyperglycemia e manaʻomia le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le gaʻo i le meaʻai. O le vaega "faasaina" e aofia ai oloa gaʻo, falaoa paʻepaʻe, pasta, pateta, uaina, ma mea inu gaʻo. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e faʻalauteleina le taumafaina o mea taumafa e maualuga le maualuga o le suka (kāpeti, tamato, aniani, kukama, eggplant, elekena, meaʻai, seleni, pi, ma isi)

O tagata mamai e maua i le maʻisuka ua fautuaina e mulimuli i le taumafataga Numera 9. Faʻamaonia e faʻaaoga mea suamalie, aemaise lava, sucracite, aspartame ma saccharin. Ae ui i lea, o na vailaau e mafai ona mafua ai le fiaai, ma i nisi tulaga, ita ai ma manava. O le faʻatagaina o le faʻatupega o nei tupe e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e tatau ona e faʻaleleia le faʻaaogaina o protein, lea e maua i le tele o fualaau, pi, meaʻai susu ma meaʻai suamalie. O le puipuia o le hypo- ma le hyperglycemia e aofia ai le mataituina o se meaai ma le malosi faaletino.

Afai o le faateleina o le suka e afua mai i faamai o totoga e aafia i le taamilosaga o le kulukose, ona avea ai lea o le maʻisuka ma mea maualuga. I lenei tulaga, e tatau ona togafitia i le taimi lava e tasi ma le faamaʻi (o le ate cirrhosis, hepatitis, leʻo ate, pituitary, pancreas).

I le maualalo o le maualuga o le hyperglycemia, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina vai: sulfanilureas (Glibenclamide, Gliklazid) ma biguanides (Gliformin, Metuau, Glucofage, Siofor), lea e maualalo ai le maualuga o le suka, ae le faateleina le gaosiga o le inisalini. Faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le inisalini, o siama o loʻo faʻamaonia le inisalini, lea o loʻo faʻatonuina i se auala faʻapitoa. O a latou metotia e fuafuaina e le endocrinologist patino mo tagata maʻi taitoatasi.


O tagata e foai atu le toto mo le auiliiliga o le gaosiga o le gaʻo e manaʻomia e saunia lelei mo se suʻega suʻega e tusa ai ma faatonuga a le fale suesue. E le gata i lea, e sili atu ona lelei le faia o lenei mea pe a uma le moe lelei, i le leai o se lagona ogaoga o le lagona ma le malosi faaletino, le maalili po o le vevela, maua sina malologa i totonu o le potu malolo ao lei tuuina atu le toto. O nei mea uma o le a faʻaaogaina ai le mauaina o faʻasalaga taunuuga. Afai e te le tausisia uma faatonuga, e tatau ona e logoina le fesoasoani ile fale suesue aʻo lei ave le toto poo lau fomaʻi i le taimi o le taliaina.

Tuua Lau Faamatalaga