Suauu toto i le afiafi: masani pe a uma ona 'ai, o le a le mea e tatau?

O le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le suka toto i taimi uma i le aso atoa. O le faʻaoʻoina o le kulukose i le plasma e mafai ona fesuisuiaʻi i se isi itu e fuafua i le gaioiga o le inisalini ma isi hormones, faʻapea foi i mea taumafa a le tagata, lona olaga ma le tikeri o le gaioiga faaletino.

E masani lava, o le maualuga o le suka i le afiafi e tatau ona i ai i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / l, pe afai e ave fua i luga o se manava gaogao, ma a maeʻa le uta o le carbohydrate, e le tatau ona sili atu i le 7.8.

Le fua o le kulukose i le afiafi i le plasma o se tagata soifua maloloina

O fomai e fautuaina le fuaina o le maualuga o gaʻo i totonu o le tino i le taeao ma luga o se manava gaogao, pe a tatau ai, o ia fuataga e faia i le lua itula pe a uma ona 'ai.

I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka i le afiafi e faʻataʻitaʻiina pe afai ei ai ni faailo e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka i le tino.

Afai e vaʻavaʻai mai nei tulaga taua, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le tupuga o le faʻavaivaia o le kulukose o sela o mea e faalagolago i le insulin.

O se faʻasesega atonu o ni maitaga maʻitaga, ma o loʻo i ai le faateleina o le gaʻo paluga gaʻo i totonu o lenei vaitau e ono aʻafia ma le faateleina o le manaʻo.

O le faʻatonutonuina o le aofaʻi o le vaega o le carbohydrate ma faʻaalia le faʻaalia i le lua ma le tolu o masina o le maitaga, ua faʻaalia ai le faʻaaogaina o le tina faatalitali ina ia faʻaititia le aofaʻi o le insulin, lea e mautinoa ai le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose plasma i tulaga masani.

I se tulaga masani o le soifua maloloina i se fafine maʻitaga, o le toto suka i le afiafi pe a maeʻa se taumafataga e mafai ona faʻapuupuu i le 7.8, o le taimi atoa e tatau ona i ai mai le 3.3 i le 6.6.

O le masani o le suka o le toto i le afiafi i se tamaititi e mafai ona fesuisuiai ma e faalagolago i tausaga ma gaoioiga faaletino.

I le faʻaopoopoga, o le taua o lenei faʻasologa o le tino e aʻafia i le taumafa.

Glucose i le afiafi i se tamaitiiti, e fuafua i le tausaga, e tatau ona i ai tulaga taua nei:

  • le tausaga muamua o le olaga - 2.8-4.4 mmol / l,
  • i le matua o le tasi le tausaga i le lima tausaga, o le faasologa o le tino e amata mai le 3.3 i le 5.0 mmol / l,
  • Tamaiti e sili atu i le lima tausaga le matutua e tatau ona i ai se faailoga i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / L.

O le faʻaaliaina o mea eseese mai nei taʻiala e mafai ona faʻaalia ai le i ai o ni mea le talafeagai i le auala e faʻamautinoa ai le avega o le kulukose e sela o mea e faalagolago i le insulin.

I se tagata soifua maloloina, o le masani, tasi le itula pe a maeʻa le taumafataga o le afiafi, e le tatau ona sili atu i le 5.4-5.6-5.7

Glucose tulafono faatonutonu

I le tino, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e siakiina pea, e faia i le 3.9-5.3 mmol / L. O le masani lea o le suka o le toto, e mafai ai e se tagata ona faia ni gaoioiga sili ona lelei mo le olaga.

Tagata gasegase e faʻaaoga i le maualuga o le suka. Ae e tusa lava pe a leai ni uiga le lelei, e mafua ai faʻafitauli faigata.

O le faʻaititia o le suka e taʻua o le hypoglycemia. E mafatia le faiʻai pe a le maua le kulukose i le toto. O le hypoglycemia o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

  • faʻaleagaina
  • faʻamalosi
  • fatu fatu
  • lagona o le fiaai tele.

Afai e le oʻo atu le suka i le 2.2 mmol / l, ona faʻavaivai ai lea ma oʻo lava i le maliu e mafai.

O le tino e pulea le kullukose, e maua ai hormones e faʻateleina pe faʻaitiitia ai. O le faateleina o le suka e tupu ona o hormones catabolic:

  • Adrenaline
  • Cortisol
  • Glucagon ma isi.

E na o le tasi le hormone e maualalo le suka - insulin.

O le maualalo ifo o le kulūkose, o le tele o hormones catabolic e maua, ae itiiti ifo ile insulin. O le tele o le suka e mafua ai le galue malosi o le pancreas e faʻamalosi atili ai le inisalini.

I totonu o le toto o le tagata, e masani lava e itiiti le kulūkose i se taimi maualalo. O le mea lea, i totonu o se tamaloa e mamafa le 75 kilokalama, o le tele o le toto i le tino e tusa ma le lima lita.

Sugar Check

O le fuataga e faʻatagaina i luga o se manava gaogao, e faʻasaina foi le inu vai. E mafai ona ave le toto mai se tamatamailima pe mai se vela. O le auiliiliga e faʻavae i le tofiaina o se fomaʻi poʻo le fale, e faʻaaoga ai se masini e taʻua o le glucometer.

O le mita laʻitiiti e faigofie ona faʻaoga ma matua faigofie ona faʻaaoga. O lenei masini e na o ni iloiloga lelei. Mo suʻesuʻega i tagata matutua ma tamaiti, na o le tasi lava le mataʻu o le toto o le a manaʻomia. O le masini e faʻaalia le maualuga o le suka i le faʻaaliga pe a maeʻa le 5-10 sekone.

Afai o lau masini feaveaʻi e faʻamaonia o lau kulukose o lou toto e maualuga tele, e tatau ona e suʻeina se isi suʻega toto mai se vein i le fale suesue. O lenei metotia e sili atu ona tiga, ae o loʻo maua ai le sili ona saʻo. A maeʻa ona suʻeina suʻega, ona fuafua lea e le fomaʻi pe o le kulukose e masani pe leai foi. O lenei fuataga e talafeagai i le amataga o le siama o le maʻisuka. E tatau ona faia le auiliiliga i le taeao, i luga o se manava gaogao.

Ina ia suʻe le suka, e faia se suʻega o le manava gaogao. E tele mafuaaga mo lenei, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • faʻaauau faifaipea
  • fia inu tele
  • vevela le paʻu, i totonu o tamaitai e mafai ona avea ma siaki i totonu o le vaʻa ma le maʻisuka.

Afai o uiga o le maʻisuka, pe a foliga mai, e taua le faia o se suʻesuʻega. I le leai o ni faʻaaliga, o le siama ua faia i luga o le faavae o le toto maualuga, pe afai o le auiliiliga na faia faalua i aso eseese. O lenei mea e aofia ai le uluai suesuega o le toto lea na faia i luga o se manava gaogao ma se glucometer, ma le lona lua o suʻega toto mai se vein.

O nisi tagata e amata ona mulimuli i se taumafataga ao leʻi faia le suʻesuʻega, lea e matua le talafeagai lava, aua o le a aafia ai le faʻamaoni o iuga. Aʻo leʻi faia se suʻesuʻega, e le fautuaina le taumafaina o meaʻai suamalie.

O le faʻatuatuaina o le auiliiliga e mafai ona aʻafia i:

  1. nisi ituaiga o faamai
  2. faʻavavevave o faʻamaʻi masani,
  3. maʻitaga
  4. faʻasologa o le faʻasologa.

E le fautuaina e fomaʻi suʻega o le kulukose i fafine ma alii pe a uma le po. I lenei taimi, e manaʻomia e le tino le malologa.

O lenei suʻesuʻega e tatau ona faia tasi i le ono masina mo tagata pe a mavae le 40 tausaga. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faʻavasegaina tagata o loʻo lamatia. O lenei vaega e aofia ai tagata ei ai:

  • mamafa tele
  • maʻitaga
  • genetic conditionality.

O le ituaiga o faamaʻi e fuafua ai le taimi o le fua o le suka. Afai tatou te talanoa e uiga i le muamua, ituaiga o le insulin, ona tatau loa lea ona faia se suega o le kulukose i taimi uma ao lei oʻo i le inisalini.

Faʻatasi ai ma se faʻaletonu o le soifua manuia, pe a uma le atuatuvale, poʻo le autu i suiga i le masani masani o le olaga, e tatau ona sili atu ona fuaina le suka.

I nei tulaga, o le faailo e mafai ona eseese tele.

Glucometer Satellite

Po o le a lava le matua o le tagata ma le i ai o faʻamaʻi, e sili ona lelei le faia soo se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O maʻi suka, a itiiti ifo ma le tolu taimi i le aso, i luga o se manava gaogao, faʻapea foi ma muamua ma pe a uma ona 'ai ma i le afiafi.

E taua tele le filifilia o se mea talafeagai ma le faʻatuatuaina e mafai ai ona faʻaalia ma le mausali iuga mautinoa.

O manaʻoga autu mo le masini e pei ona taua i lalo:

O nei manaoga uma ua faamalieina e le mita faʻaonaponei faʻaonaponei, lea e gaosia e le kamupani Elta, e faʻaleleia ai pea le masini. I le iloiloina e le iloiloga, o le isi atinaʻe o le mauaina atili o le lauiloa - Satellite Plus.

O le mea sili ona lelei o le satelite satelite o:

  • se vaega itiiti o mea mo le auiliiliga,
  • faʻaalia le taunuʻuga i le 20 sekone,
  • aofaiga tele o mafaufauga i totonu.

O le tapeina faʻafuaseʻi o le masini e le mafai ai ona paʻu maa pe afai e galo se tagata e faʻaaogaina ma le lima. O le pusa faʻapitoa e 25 pepa faʻataʻitaʻi ma 25 mea e tui ai tamatamai lima. O le gaʻo o le Battery e tutusa ma le 2000 fuataga. E tusa ai ma le saʻo o taunuʻuga, o le masini e fetaui ma le aoga o suʻega suʻesuʻe.

O le fuataga e 0.6 - 35.0 mmol / L. O le masini suesue i le toto atoa, lea e mafai ai ona vave iloa se taunuuga faatuatuaina i luga o le mata ma le faia ai isi faʻatusatusaga, pei o le mataupu i se suʻesuʻega plasma.

Satellite Plus e sili atu ona itiiti i le taimi i masini fafo, talu ai o le toatele oi latou e manaʻomia na o le 8 sekone e maua ai le iuga. Ae peitai, o se seti o fasi siaki e tele taimi e taugofie.

O lenei masini e galue e avea ma fesoasoani e le taugata ae e aoga mo le maʻisuka.

Faailoga masani

E taua le iloa poʻo le a le maualuga o le suka o le suka. O nei tulaga faatauaina mo tagata eseese ua tuu i laulau faapitoa.

A fua le fua o le suka i le glucometer lea ua faʻamaopoopoina e fua ai glucose plasma, o le taunuuga o le a 12% le maualuga.

O le maualuga o le suga o le a ese pe a uma ona 'ai le meaai ma i luga o se manava gaogao. E tutusa le mea e mafai ona fai e uiga i le taimi o le aso.

E i ai le maualuga o le suka i le toto e fuafua i le taimi o le aso (mmol / l):

  1. 2 i le 4 itula sili atu nai lo le 3.9,
  2. ao lei faia le taeao o le taeao 3.9 - 5.8,
  3. le aso aʻo leʻi 'aʻai 3.9 - 6.1,
  4. ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi 3.9 - 6.1,
  5. tasi le itula pe a uma ona taumafa i lalo ifo o le 8.9,
  6. lua itula pe a uma ona taumafa i lalo ifo o le 6.7.

Suga i le afiafi ao leʻi faia le taumafataga e tatau ona 3.9 - 6.1 mmol / L.

I le oʻo atu i le 60 tausaga, e tatau ona manatua o le a faateleina ma faʻamaonia pea faailoga i se tulaga maualuga. Afai o le masini e faʻaalia le 6.1 mmol / L pe sili atu i luga o se manava gaogao, ona faʻaalia lea o se maʻi. Suauu toto mai se vein e maualuga lava i taimi uma. O le fua faatatau masani e oʻo i le 6.1 mmol / L.

Afai o le glucose concentration e mai i le 6 i le 7 mmol / l, o lona uiga o tulaga taua o le tuaoi e mafai ona faailoa ai le solia o le gaosiga o gaʻo. Suauu toto i le afiafi, o lona masani e tusa ma le 6 mmol / l, e tatau ona siakiina i le tele o taimi. O se faʻamaoniga o sili atu nai lo le 7.0 mmol / l e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka.

Afai e maualuga le maualuga o le suka nai lo le masani, e mafai ona finau e faapea o loʻo i ai se setete predebet, e taua le faia o se suʻesuʻega faaopoopo.

Preditebetes

E tusa ma le 90% o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2. O lenei maʻi e amataina lemu, o lona muaʻi vaʻaia o le togafitiga. I le leai o ni togafitiga faʻasolosolo vave, o le a vave ona tupu le faʻamaʻi.

E mafai ona pulea lenei tulaga e aunoa ma le inisalini tui. O le anapogi po o le faateleina o taaloga e le faatagaina.

E tatau i se tagata ona i ai se tusi talaaga faapitoa o le pulea o ia lava, lea e tatau ona aofia ai foi le maualuga o le suka i le toto. Afai e te tausisi i se taumafataga maloloina, ona faasolosolo malie ona toe foi mai le suka i le masani.

E mafai ona e talanoa e uiga i vailaau muamua pe afai e te:

  1. sugar sugar i le lautele o le 5.5-7.0 mmol / l,
  2. hemoglobin glycini 5.7-6.4%,
  3. suka i le lua itula i le maeʻa ai 7.8-11.0 mmol / L.

Preditebetes o se gasegase tuga tele. E naʻo le tasi o faʻamaumauga o loʻo faʻasino atu i luga e lava lea e faia ai se faʻamaʻi.

Taʻiala mo le iai o le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le sugar sugar e sili atu nai lo le 7.0 mmol / l e tusa ai ma taunuuga o suʻega e lua ile aso eseese ile laina,
  • hemoglobin glyc 6.5% pe sili atu,
  • i le taimi o le suʻega ole toleniga o le glucose, o lona fua faatatau e mai le 11.1 mmol / l ma le maualuga.

O se tasi o maʻaʻoga e lava lea e maua ai se siama o le maʻisuka. O faʻamaoniga sili ona taatele o:

  1. faʻaauau faifaipea
  2. vaivai
  3. fia inu pea.

E ono iai foi se toesega le mamafa. E toatele tagata latou te le matauina faailoga e aliali mai, o le mea lea o taunuuga o suesuega o le toto mo kulūkose maualuga e avea ma se mea e ofo ai mo i latou.

Suga i luga o se manava gaogao e mafai ona tumau pea i se tulaga masani mo nai tausaga muamua, seia oʻo ina afaina tele le tino i le maʻi. E le mafai e le auiliiliga ona faʻaalia tulaga taua ole kulukose. E tatau ona e faʻaaogaina se suega o le hemoglobin glycated poʻo le suʻeina o le suʻe toto pe'ā uma ona 'ai.

O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia e:

  • glukose i luga o se manava gaogao 5.5-7.0 pe sili atu,
  • suka pe a uma le 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / l 7.8-11.0 luga aʻe 11.0,
  • hemoglobin glyc,% 5.7-6.4 i luga aʻe 6.4.

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 ma le prediabetes e tupu pe afai o le tagata e mamafa tele ma e le masani ai le toto maualuga (mai le 140/90 mmHg).

Faʻasologa Taua

Afai e te le faia ni togafitiga faigata o le maualuga o le suka i le toto, o le a mautinoa lava le faia o faafitauli masani poʻo faʻafitauli matuia. O nei mea mulimuli o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le hyperglycemic coma.

O le faateleina o le toto toto e faaleagaina ai puipui o toto toto. A mavae se taimi faapitoa, latou te mafiafia ma faigata tele, ma o le a leai se aoga. E teu le kesi i luga o puipui, e amata ona pei vaʻa vai paipa. O le mea lea, o le angiopathy e tupu, o lona uiga, faʻaleagaina o vailaʻau. E taua lenei mea o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka.

O faʻafitauli autu o:

  • toe le manuia
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻaumatia o vae
  • loto ma vascular diseases.

O le tele o le suka toto, o le sili atu foi ona ogaoga o faʻafitauli.

Ina ia faaitiitia le afaina mai le faamai, e tatau ona e usitaia ia fautuaga:

  1. 'ai meaʻai ma se vaitaimi umi o le faʻataunuʻu,
  2. sui falaoa masani ma fatu fatu atoa ma le tele o fiva,
  3. amata ona ai fualaau faisua fou ma fualaau aina i taimi uma. E tele tele fiber, vitamini, antioxidants ma minerale i meaʻai,
  4. faʻaaogaina se aofaiga tele o polotini e faamalieina ai le fiaai ma taofia ai le tagofiaina o le maʻisuka,
  5. faʻaititia le aofaʻi o gaʻo tumu e mafua ai le maua o tupe mama. Ua suia i latou e gaʻo susu, lea e fesoasoani i le tuʻuina atu o le faʻasologa o igoa o ipu,
  6. aofia ai mea taumafa taumafa ma se mea inu suamalie lea e le faatagaina ai le faateleina o le kulukose toto pe a uma ona 'ai.

Pe a suʻesuʻeina le maualuga o le toto, e taua le taulaʻi atu e le gata i faʻamatalaga masani, ae faʻapea foʻi lagona faʻalauiloa. E tatau ona le gata i le tausisia o fautuaga faafomaʻi, ae ia faasaʻo lelei foi le ituaiga olaga.

I le vitio i lenei tusiga, o le a faʻaalia lelei e le fomai le auala e faʻaaoga ai le mita mo le fua-fua o le suka o le toto.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto mo le maʻisuka i le afiafi

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka, i le faagasologa o lona alualu i luma, aʻoaʻo e ola faʻateleina le masani o le suka i le afiafi pe a uma ona 'ai.

Mo lenei vaega o tagata, o le faailo o meaʻai i le plasma e faʻapupulaina i totonu ma e ese mai le faasūsū masani mo se tagata maloloina i le aso atoa, ma afai e pa'ū i le taua masani o se tagata soifua maloloina, e leaga tele mo se tagata maʻi.

I le tulaga masani o le afiafi mo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lona lua, o mea inu o le toto ua fuafuaina i le va o le 5.2 i le 7.2. o ia faailoilo e mausali pe afai e tausisia e le tagata maʻi fautuaga uma e uiga i meaʻai, vailaau ma le tuʻuina atu o le tino faaletino i le tino.

I le glucose e le maualuga atu nai lo le 7.2, e lagona le mafanafana o le maʻisuka, ma o lona tino o loʻo faʻaauau pea ona galue ma le mausali, o mea nei e faʻamaonia ai e le maua ni faʻafitauli o faʻafitauli.

E tasi le itula i le maeʻa ai o se taumafataga o le afiafi mo le maʻi, 8.2 poʻo le sili atu e manatu i le taua masani. A mavae le lua itula, e tatau ona faʻaitiitia le tau aofaʻi ile 6.5-6.7.

I nisi tulaga, a maeʻa ona 'ai i le afiafi, o le maualuga o le kulukose i le tino o le maʻisuka e mafai ona tulaʻi i le 10.0, ma afai e maʻi le maʻi i se ituaiga o le maʻisuka-tutoatasi, e mafai ona faatulaga le 11.1 mmol / L.

Mafuaaga o le maualuga o meaʻai gaʻo i totonu o le tino pe a maeʻa se taumafataga o le afiafi

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona fuaina le aofaʻi o le kulukose i le plasma toto, ma, pe a tatau ai, ia faia ni metotia talafeagai ina ia leai se vavaeese mai le faʻatagaina faatagaina.

Aisea e amata ai ona tupu le suka pe a uma le 'aiga o le afiafi? O le tele lava o taimi, o le mafuaʻaga e mafua mai i le taimi na maua ai le kulukose i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni o le tele o meaʻai maualuga-gaʻolaʻo na 'aina i taimi o taumafataga, e mafai ona latou:

  1. O le pateta.
  2. Pasta.
  3. Cereals ma le tele o isi oloa.

E masani lava ona i ai le faateleina o le aofaʻi o gaʻo i totonu o le toto i le leai o se tomai e faʻapipiʻi ai meaai lelei.

Afai ei ai le faateleina o faailo tasi le itula talu ona 'ai i se tagata soifua maloloina i le tulaga o le 6.2-6.3-6.4, e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o se setete faapitoa o vailaʻau muamua e muamua atu i le amataina o le maʻisuka.

O le tulai mai o oso i le maualuga o carbohydrates i le afiafi e le afaina i le maualuga o le insulin ma hormones. E le gata i lea, e le afaina foi le fua o le suka e maua e tagata gasegase e lenei faailoilo.

O lenei tau e faʻalagolago atoa i le natura o meaʻai ma le aofaiga o meaʻai gaʻoina e le tagata e avea o se vaega o meaai i le taimi o le ao.

O taunuuga o le faateleina o le faitau toto

I le mea e tupu ai le suka i le tino o le tagata maʻi pe a uma ona 'ai, e amata ona tupu tele le maualuga nai lo le masani ma e le faʻamausaliina, ona faʻalauteleina ai lea o le maualuga o le hyperglycemia. O le tagata gasegase ei ai se faʻafitauli i le soifua lelei, o loʻo i ai le tele o le fiainu ma se lagona o le mago i le oral mouth, faʻaopopo atu, o le faʻasologa o le urination e faʻateleina.

I le le lava o le togafitiga e faʻamoemoe e faasaʻo ai le aofaʻi o meaʻai i totonu o le tino, o le maʻi o le maʻi e faʻaalia le leaga. I ia tulaga, o le maʻisuka o foliga mai o le nausea, uunaia le vomiti, e tele lava le vevela ma le tele o vaivaiga e mafai ona tupu.

Afai e le o ave ni metotia e aumai ai gaʻo meaʻai masani, e mafai e le tagata ona le iloa ma pauu i se paʻu, lea e mafai ona tupu ai se faʻaleagaga.

I le tele o tulaga, e oʻo lava i sina vavaeesega mai le tulaga faʻale-tino e mafua ai le tele o faʻalavelave i le gaioiga o le tele o totoga ma a latou tino i le tino. I ia tulaga, o le solia o le faiga o le puipuiga o le tino ma le metabolism ua faamauina.

O le i ai mo se vaitaimi uumi o se maualuga maualuga o mea inu gaʻo i totonu o le tino e aunoa ma le faia o ni faʻamaonia talafeagai e mafai ona faʻaosoina ai faafitauli nei:

  • nifo nifo
  • fungal infections e mafai,
  • ogaoga o le toxicosis e tupu i le taimi o maitaga,
  • afaina le gallstone faamaʻi
  • o le a mafai ona faateleina le eczema
  • afaina o le faaopoopoga e mafai.

I le tulaga o le maʻisuka o loʻo agaʻi i luma e aunoa ma se faʻamaʻologa atoatoa o tulaga maualuga o le gaʻo i totonu o le tino, o aʻafiaga nei e mafai ona atiaʻe:

  1. Faʻasalaga o Renal.
  2. Faʻasalaga o totoga o faʻaaliga.
  3. Le maliu o le masini mumu i luga o pito i lalo ona o le faʻalavelave i totonu o le tino.
  4. Faʻalavelave i le gaioiga o le fatu ma le tino.

Ina ia taofia le tupu mai o nei maʻi ma maʻi, o se maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimulitai i faatonuga a le fomaʻi, e faʻamoemoe i taui talafeagai mo le maualuga o le maualuga o mea inu.

O le a le mea e fai pe a maualuga le kulūkose i le afiafi?

Na pau le auala e faʻamaonia ai le aofaʻi o le kulukose i totonu o le tino o le faʻatinoina le faʻatinoina o fautuaga a le fomaʻi, meaʻai ma meaʻai. O se elemene faʻatulafonoina o le taui mo le maualuga o le suka o le masani lea o le faʻaaogaina o fualaau e maualalo ai le suka mo le maʻisuka ituaiga 2, ma mo le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaofiina o vailaʻau faʻasaina i totonu o le tino o se vaega taua o togafitiga.

I le i ai o predabetes, o le aofai o meaʻai gaʻo faʻatafunaina e faʻaaogaina i meaai e tatau ona faʻamalosia lelei.

Ina ia le sili atu le maualuga o le maualuga ole maualuga ole maualuga o le kulukose i le afiafi, ua fautuaina e usitai i nisi o fautuaga. O le faʻatinoina o nei tulafono e mafai ai e oe ona puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli matuia i le tagata maʻi.

  • 'ai meaʻai gaʻo ma le umi o vaeluaga,
  • teena le falaoa paʻepaʻe ma le pata tao mo le lelei o fatu fatu atoa,
  • 'aina fua tele o fualaau faisua, fualaau faisua ma laʻau mo le aoauli ma le' aiga o le afiafi, faapea foi ma cereals ma se fuainumera maualalo maualalo.

E le gata i lea, ua fautuaina e faʻamalosia le taumafa i oloa e maua ai le fualaau oona, o ia mea e puipuia ai le faateleina o le kulukose i le tino pe a uma ona 'ai.

Le eseesega i le anapogi ma le maeʻa ai o le suka

O le faʻavae o metabolic process is the hormone that regulates insulin blood sugar. E maua mai i le pancreas e fai ma tali i le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino, i le taimi o le fesuiaiga o le glucose ua tuʻuina atu i le toto. O le hormone e faʻateleina le faʻavaveina o le gaosiga ma le faʻaaogaina o le suka i le tino.

O le kulukose anapogi o le pito maualalo lea. O loʻo faʻamatalaina i le mea moni o loʻo manala le manava ma e leai ni faiga faʻapitoa. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka o le suka e tatau ona iai i le va o le 3.4 i le 5.5 mmol / L.

I le maʻisuka, o maualuga e maualuga atu:

  • e oo atu i le 8.5 mmol / l - ma le ituaiga 2,
  • e oo atu i le 9.3 mmol / l - ma le ituaiga 1.

A maeʻa ona 'ai, ona amata ai lea o le gaosiga o gaʻo gaʻo, lea e faʻamalolo ai le glucose. I le taimi lea, o le faateleina o lona maualuga e 2-2.5 mmol / L i se tagata maloloina e faatagaina. E faʻalagolago i le mafai e le tino ona vave aʻafia le suka. O faʻaʻailoga e toe foʻi i le masani pe a uma le 2.5-3 itula pe'ā uma ona 'ai.

Suga masani ile suʻaina

Fua o le kulukose i luga o se manava atoa e le o faia. A maeʻa ona 'ai, ia le itiiti ifo ma le itula e tatau ona pasia. O faʻamatalaga faʻamatalaga i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e manatu o faʻamaumauga maua 1, 2 poʻo le 3 itula pe a uma se taumafataga.

Laulau "Suʻe toto i le masani ai ona 'ai"

Faʻateleina le suka o le toto i se tagata soifua maloloina 3 itula i le maeʻa ai o meaai e oo atu i le 11 mmol / l e avea o se mea taua, o lona uiga o le hyperglycemia poʻo le atinaʻe o le maʻisuka. I le maʻisuka, o lenei tulaga e faʻaalia ai le le usitaia o tulafono o meaʻai poo le inu vailaʻau.

Mafuaaga mo le vavaeeseina o faailoga mai le masani

O le tele o mea e mafai ona aafia ai le faateleina o le toto o le kulukose toto:

  • sili atu taumafa o meaʻai gaʻo,
  • o se olaga le talafeagai, o le le atoatoa o le faamalositino, lea e tau atu i le gaʻo ma le faaletonu i le tino,
  • ava malosi
  • amioga mama, faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave popole,
  • faʻaleagaina o le kulūkose e faʻaaogaina ona o le le lelei o le ate, pancreas, processocrine.

I le ata, o vailaʻau gaʻo tele e le aʻafia ai le maualuga o suka

O faʻatagaina totoga o le suka i le toto e sili atu i lalo o le malosi o togafitiga poʻo fualaau oona.

Faʻalavelave umi i le va o taumafataga, o taumafa maualalo-kalori ma le mamafa tele o le tino ma le mafaufau, ma le tino o le tino i le pancreas, lea e mafua ai le faateleina o le inisalini gaosiga, fesoasoani i le faaitiitia o le kulukose pe a uma ona 'ai.

I tane soifua maloloina, o le faateleina o le kulukose o le toto e fesootaʻi ma galuega popole, tele le toleniga i le falemaʻi, faʻamalositino mamafa, ma le ava malosi. Faailoilo mai le masani ona faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi. E aʻafia ai le toto toto ma se olaga le lelei, aemaise pe a uma le 40 tausaga.

Ole ava maualuga e mafua ai le maʻisuka

O faʻataʻitaʻiga maualalo o le taunuuga lea o le le lelei o meaai, vaivai, maʻi mama.

O le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, corticosteroids, faʻasolosolo e taʻitaʻiina ai le faateleina o le suka toto i fafine. E aʻafia ai le glycemia ma le vaitau o le uluaʻi masina, faʻapea foʻi ma suiga i le tala faʻasolopito i le taimi o le menopause.

I le taimi o le maitaga

O tulaga nei e mafua ai le faateleina o le suka toto i se fafine maʻitaga:

  • faʻapipiʻi le mamafa i luga o le pancreas - e le mafai e le tino ona taulimaina le gaosia o le inisalini, lea e mafua ai ona le lava ma faʻaititia le kulukose,
  • tupe mama
  • genis predisposition i le maʻisuka.

Mo fafine maʻitaga, o le faateleina o le suka e manatu o le masani

O le pulea o kulukose i le taimi o le gaioiga e faia e le aunoa e puipuia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina i le tina ma le tamaitiiti.

O le faʻaitiitia o le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto e aofia ai tamaiti laiti ifo i le 1 tausaga o le olaga. E mafua lenei mea i le tele o mea taua o le metabolism, lea ua na o le faʻamautuina ma le atoatoa atoatoa. O laʻititi laʻititi mo pepe e manatu e masani.

O le faateleina o le tapulaa i tamaiti e sili atu nai lo le tausaga e tasi o loo faailoa mai ai le atinaʻeina o suiga o le pathological i se tino laiti:

  • faiga o le vevela i totonu o laufanua,
  • le mautonu o le oona,
  • aʻoga i le pituitary gland,
  • lagona le mautonu.

I tamaiti, o le faateleina o le suka e mafai ona mafua mai i faʻavae i le pituitary gland.

O se eseesega lelei mai le masani i le tamaititi e faatagaina i le mataupu pe a masani le setete o le soifua maloloina ma e leai ni mafuaʻaga vaaia o faʻamaʻi - paʻu faʻafuaseʻi le mamafa, soona inu, fia inu pea, faʻaleagaina, faʻafefe.

O aʻafiaga o le toto maualuga

O le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a uma se taumafataga, lea e matauina i totonu o se tagata mo se taimi umi, e oo atu ai i ni taunuuga ogaoga:

  • faatamaia o le tauaso o le mata tauaso e atiina ae,
  • lapisi lapopoʻa, leai se mea e mafai ona gafatia ma le leo oo latou foliga - lamatiaga o le fatu, faʻalavelaveina o veins o pito i lalo,
  • faʻaumatiaga o fulufulu masini, ma o se taunuuga o le faʻaaogaina o le filtration o fatugaʻo ua faʻavaivaia.

O le faʻateleina o le toto pathologically afaina ai aʻafiaga uma ma tino i totonu o le tino, lea e matua aafia ai le lelei o le olaga ma faʻaitiitia ai lona umi.

O le a le mea e fai i fesuiaiga o le suka?

Suiga o le suka i le toto - O le faʻailoga muamua o suiga faʻapitoa i le tino e tau atu i le maʻisuka. Glucose masima e manaomia ai le mataʻituina pea, ola ma se olaga ola maloloina.

O le taʻitaʻia o se olaga ola maloloina, e le mafai ona e popole e uiga i gaioiga i le tino

Fuaina o Suga Talafeagai

Suʻega o suʻesuʻega i le fale suʻesuʻe e faʻaaoga ai le toto mai se vein poʻo le tamatamailima. O le suʻesuʻega o loʻo faia i luga o se manava gaogao ma le 1, 2 itula talu ona 'ai. Tulaga faʻamaualuga maualuga - o se faʻaaliga mo le fuaina masani o le kulūkose. I le fale, e mafai ona pulea le suka i tagata matutua ma tamaiti e faʻaaoga se glucometer.

  • i luga o se manava gaogao i le taeao,
  • tasi le itula pe a uma le 'aiga o le taeao ma le 2 itula talu ona' ai,
  • pe a uma le malosi faaletino, tulaga popole,
  • ao lei alu i le moega.

O le fuaina o le suka e sili atu ona lelei ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa.

E masani ona le lagona e tagata le oso i luga o le suka, o le tulaga e masani lava i le 11-13 mmol / L, lea e taʻitaʻia faalilolilo i le atinaʻe o le maʻisuka. O le siakiina o le kulukose i se glucometer e fesoasoani e iloa ai mea e le masani ai ao le i amataina faʻafitauli.

Ole aʻafiaga o le suka i le plasma e aʻafia i le soifua maloloina o tagata - o le tele o gaʻo i totonu o le taumafataga, o le maualuga o le kulukose.

Faʻataunuʻuina auala faʻasolosolo ma le gaosiga o le inisalini e fesoasoani i se taumafataga faapitoa, lea ei ai ona lava uiga:

  • taumafa taumafa e vaevaeina i le 5-6 faʻasalaga,
  • meaai e tatau ona nutimomoia, kuka, uʻu, asu pe i totonu ole ogaumu,
  • aveese meaʻai leaga, ava malosi, suka,
  • E tatau ona faavae i luga o iʻa, moa, fualaau aina (fua maualalo), fualaau aina ma fualaʻau.

O a mea e mafai e le maʻisuka ona faia mo tagata soifua maloloina?

O le mataupu faavae autu o le taumafa - o le faʻaaogaina o mea taumafa e maualalo i gaʻo.

Laulau "Mea ua faatagaina ma Faasaina oloa"

Meaʻai maloloinaPalu falaoa o le Oatmeal, piʻo, kuki e le i faʻamalolo
Laʻau vavalaʻau suamalie, iʻa lua ma aano o aano o manufasi
Meaʻai maualalalo - lafumanu, lapiti, toso, moa
Leanisi iʻa - carp, cod, pike perch
Laʻau, arugula, letus, tamato, radishes, cucumbers, greens, kapisi, kāloti, pateta
Tulimu, lemoni, oni, currants, cranberries
Legumes, cereals, fuamoa ua susu, masini omela, cheese cheese
Milu, vaivai lauti, mea e leai ni suka, suamati, ma fualaau suamalie fou
Mea afainaPulu ma mea e gaosia ai suka, sukalati, jam, marshmallows, candy, honey
Sisi fufulu, iʻa
Fusu, meaʻai vevela, gaʻo
Meaʻai, ketchup, mayonnaise, faʻavaitauga
O vine (dried ma fou), faʻi, suamalie suamalie
Meainu suamalie

E moni lava le fetuʻunaʻi le suka o le plasma pe afai e te toe mafaufau i lou olaga:

  • taʻitaʻia se olaga ola - tamoe, aau, fai taga faʻafetaui i le taeao, savali i le ea fou,
  • lafoai masani leaga - o le ava malosi ma le ulaula tapaa e faasaina
  • aloese mai le atuatuvale, faavaivaia lagona ma le ola mama,
  • tausisia mamanu o le moe - momoe pe a ma le 8 itula i le aso.

Taofi lau moe ma taumafai e moe mo le itiiti ifo i le 8 itula

O se soifua maloloina lelei e faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, fesoasoani i le faʻamautuina o metabolic processes i le tino, faʻamautuina le gaosiga ma le faʻaaogaina o le kulukose.

Suauu e ulu i totonu o le tino faatasi ai ma meaai, o le faateleina o le maualuga i le kulukose toto 1-2 itula pe a uma ona 'ai e manatu o se faagasologa masani. I se tagata soifua maloloina, o le fua masani masani e tatau ona i ai i le lautele o le 7.8-8.9 mmol / L. E mafai ona faʻavevesi le faʻaleagaina, faʻalavelave, faʻamaʻi o le pancreas, ate, endocrin pathology poʻo le atinaʻe o le maʻisuka.

O le le amanaiaina o le oso i le glucose e mafua ai le faaleagaina o le vaai, faafitauli i le toto ma le fatu, ma le maʻisuka. E moni lava le puipuia o faʻafitauli pe afai e te siakiina pea lou maualuga o le suka, e 'ai saʻo ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

I le gasologa o le aso, e tele taimi e suia ai le kulukose i le toto. O aʻafiaga e aʻafia i le tulaga lelei ma le faʻatusatusaina o meaʻai, gaioiga faaletino, tulaga o le neuropsychological. O le masani o le suka o le toto pe a uma ona 'ai e faalagolago i uiga taʻitasi o le metabolism. I tagata matutua, o tulaga faatauaina masani e siitia agai i luga ona o le laʻititi o le tausaga e maua ai le lagona o sela i le inisalini.

O nisi faʻafitauli o le gaʻoina o le gaʻo e mafai ona mataituina i fafine i le taimi o maitaga ma ao faia le misa. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose pe a uma le 'ai e le tatau ona sili atu i le tuaoi o le 7.7 mmol / L (millimol i le lita o le iunite o le suka). Ma le maualuga o le taua, maʻisuka poʻo le prediabetes ua maua. O le predabetic state e faʻailoaina i le le mafai ona gafatia o le tino e faʻaleleia ai le suka, faʻavaivaia le kulukose.

Glucose mo le tino o le punaʻoa sili lea o le malosi ma le punavai o meaʻai mo potu faiʻai. I lalo o le gaioiga o enzymes, o meaʻai e ulu atu i totonu o le iniseti ua solo i totonu o vaega taʻitasi. Glucose molekone e maua mai i vaʻavaʻa ma mea amino, ma o le tele lava, pe a uma le tuʻuina atu (absorption) i totonu o le toto, e momoli atu i masini ma sela.

O le matafaioi a le faila e faia e le hormonone endocrin o le pancreas - inisalini. O le ate e liliu le suka o totoe i totonu o le glycogen (reserve carbohydrate). Po o le a lava le oloa e talia e le tino mo le gaioiga, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina.O le maualuga o le faʻaituau o faailoga o le suka e faʻalagolago i le ituaiga o gaʻo (mea faigofie pe faʻalavelave) i mea taumafa, ma le tulaga o tagata taʻitoʻatasi.

Sini faʻamatalaga i luga o le maualuga o le kulukose (glycemia) e mafai ona maua na o le samplesʻo toto i luga o se manava gaogao. I tagata e maua i le gaosiga o le gaʻo, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e fesoʻotaʻi ma le siosiomaga i totonu o le tino (homeostasis) e tumau i se tulaga malulu. I le tulaga o le solia o le gasegase i le inisalini po o lona le atoatoa, o le kulukose e faʻapupulaina i le toto, ma o le a tumau pea le "matelaina" o siama ma tissu.

Gaʻo anapogi

Mo le fuafuaina o tulaga taua o le glycemia, o le capillary (mai le tamailima) poo le toto vevela ua ave. I le faʻaiʻuga lona lua, o laʻasaga e ono maualuga atu (i totonu o le 12%). E le o se togafitiga. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e:

  • Vagana le vaetamaina o le ava (mo aso e tolu).
  • Teʻena meaai ma le tumama i le taeao (i le aso e faia ai le suʻega).

Taua! Faatasi ai ma sauniuniga le saʻo i le afiafi o le auiliiliga (suamalie po o le ava malosi mo le taumafataga o le afiafi, gaioiga faaletino, popolega popole), e mafai ona faʻasese faamatalaga.

O le iloiloga o taunuʻuga o loʻo faʻatinoina e ala i le faʻatusatusaina o fuainumera maua mai i tulaga faatauaina masani. E faʻatatau i le tausaga o le matua, o faʻataʻotoga o le kullusese mulimuli (i totonu o le mmol / l) o loʻo faʻavasegaina:

Mo pepe fou faatoa fananau mai ma pepe laiti e oʻo i le 3-4 vaiaso, o tuaoi faʻavae e 2.7 - 4.4 mmol / l. I le itupa, o taunuuga o suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega e leai se eseesega. Seʻi vagana ai vaitau o suiga i le tulaga faʻasalaga i fafine (toʻalua, fanauina o se tamaititi). O le Glycemia e taua i luga o se manava gaogao mai le 5.7 i le 6.7 mmol / l e taʻu mai ai se setete.

I le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose mo se manava gaogao e ese lava, ma fuafua le tulaga o le maʻi. O le tulaga faʻavae mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona iloiloina taʻitasi, e fuafua i le natura o le faʻafitauli o le maʻi. Aua e te faia ni faʻamaʻi. Mo le faia o se siama o le maʻisuka, o se suʻesuʻega lautele e talafeagai. O se tasi o le le fuaina o fua o le suka e le o faailoa mai ai le 100% o le faʻasologa o togafitiga.

Faailoga ina ua uma ona 'ai

O le suʻesuʻeina o le toto mo le suka i le taimi lava e uma ai se taumafataga e le o faia. Ina ia maua taunuuga o le faʻamoemoega, o le meaola olaola o loʻo faʻatulagaina i le itula, lua itula ma le tolu itula le umi pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i aʻafiaga o le tino. O le gaosiga gaosiga o le inisalini e amata i le 10 minute i le maeʻaina o meaʻai ma meainu i totonu o le vaega o meaʻai (gastrointestinal tract). Glycemia e oʻo ile tapulaa maualuga ile itula e tasi talu ona 'ai.

O taunuʻuga e oʻo atu i le 8.9 mmol / L pe a uma le 1 le itula e fetaui i le gaosiga o le gaʻo i totonu o se tagata matua. I totonu o se tamaitiiti, o tulaga faatauaina e mafai ona ausia le 8 mmol / L, o le tulaga masani foi lea. Ma le isi, o le suka suka e faasolosolo malie lava i le isi itu. A toe faʻatulagaina (ina ua mavae le 2 itula e lua), i se tino maloloina, o le maualuga o le kulukose e paʻu i le 7.8 mmol / L pe maualalo. I le vaʻavaʻai i le tolu itula, e tatau ona toe foʻi le tau o le kulukose i le masani.

Manatua: O le tino o le tino e faʻavaveina meaai vave ma faʻamalosolo kulukose. O le tafe o le malosi e sau ai e vave atu nai lo alii. O lenei mea o loʻo faʻamatalaina ai le tele o fafine ei ai le nifo manogi nai lo tagata fiafia i le vaeluaina o le tamaʻitaʻi.

O le taimi autu mo le suʻesuʻeina o "prediabetes" ma le "maʻisuka" e 2 itula. O le solia o le faapaleni o le kulukose e faamaumauina i tulaga taua mai le 7.8 i le 11 mmol / L. O maualuga maualuga e faʻaalia ai le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Faailoga faʻatusatusa o le suka (i totonu o le moli / l) i tagata soifua maloloina ma le maʻisuka (tusa lava poo le a le itupa) o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Mo le fuafuaina o le laina laina laina o prediabetes ma i le faʻavae o le faʻamautinoaina o le maʻi moni, GTT (glucose tolerance test) o loʻo faia. O suʻega e aofia ai le toto sampling (2-sampling samples) (i luga o se manava gaogao ma pe a uma le glucose "avega"). I totonu o suʻesuʻega, o le uta o se vaifofo o le glucose i le fua faatatau o le 200 ml o le vai ma le 75 ml o le kulukose.

I le maʻisuka, o le suka o le suka pe a uma le 'ai e faalagolago i le tulaga o le alualu i luma o faʻamaʻi. I se tulaga o taui, o faailoilo e latalata i tulaga tau soifua maloloina. O le faʻamaʻi o le faamai o loʻo faʻaalia mai i nisi o mea ua vavaeeseina, talu ai ona sili atu ona faigata le faʻasaʻoina o le glycemia. I le laasaga o le taupulepulega, ua toetoe lava a le mafai ona aumaia ia faailo i tulaga masani.

HbA1C - o lona uiga o le hemoglobin glycated (glycated). O le taunuuga lenei o le fegalegaleaiga o le kulukose ma le hemoglobin (o le porotini o le toto mumu). I totonu o le toto mūmū mūmū (tino mumu), e le suia le hemoglobin i le taimi o lo latou olaga, e 120 aso. O le mea lea, o le kulūkose i le taimi nei, o lona uiga, i le 4 masina ua tuanaʻi, ua fuafuaina e alaga o le hemoglobin glyc. O lenei suʻesuʻega e matua taua lava mo le maʻisuka ma le suʻesuʻega muamua o le maʻi. E tusa ai ma ona taunuuga, ua iloiloina le tulaga o le metabolism o le gaʻo i totonu o le tino.

O le HbA1C e tusa ai ma le matua o tagata maʻi

E fia taimi e mafai ona suia ai le maualuga o le glycemia i le aso e faʻatatau i meaai, gaioiga faaletino, mausali o le mafaufau-lagona faalemafaufau. O le siitaga e tupu pe a uma taʻitasi taumafataga, i le taimi o le fuafuaina lelei o aʻoaʻoga tau taaloga (poʻo le soona popole i le taimi o galuega faaletino), i le taimi o popolega popole. O le faailo itiiti o loʻo tusia i le taimi o le moe i le po.

Eseesega i le va o le hyperglycemia pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao

O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina o le tino lea e sili atu le maualuga o le kulukose i le masani. I le tulaga pe a le toe foʻi atu le fua o le suka i le faʻatulagaga masani mo le vaeluaina o le tolu itula, e tatau ona maua se suʻesuʻega mo le maʻisuka poʻo le prediabetes. O le atinaʻe o le maʻisuka ua avea ma mafuaaga autu o le hyperglycemia. Isi mea e aʻafia ai le maualuga o le suka i luma ma pe a maeʻa taumafa e aofia ai:

  • chronic pancreatitis
  • latent oncological diseases,
  • faʻatelega sili atu o hormones thyroid (hyperthyroidism),
  • siama le saʻo
  • o le ava malosi
  • maualuga maualuga ma le atherosclerosis,
  • le atoatoa i le tino o macro- ma microelements ma vitamini,
  • faaopoopoga faaletino faaletino,
  • faʻaleagaina o monosaccharides ma faʻasalaga (faʻataʻavaʻavaʻa faigofie),
  • faʻaauauina le mafaufau-faʻalagona lagona (mafatia).


I le leai o se faʻamaʻi, o le tau maualalo o le 3.9 mmol / L, mai le 2 i le 4 i le taeao.

O le mafuaʻaga autu mo le faʻatupulaia mausali o le suka toto ma le atinaʻeina o le maʻisuka o le gaʻo. O aʻafiaga autu e ono masalomia ai le hyperglycemia o:

  • vaivaiga faaletino, faaitiitia le gafatia e galue ma leo, vave vave le vaivai,
  • le mautonu (maʻi le moe), popole,
  • polydipsia (lagona tumau o le fia inu),
  • pollakiuria (faʻaauau pea),
  • fulafula o le ulu, toto vaivai toto (toto maualuga),
  • polyphagy (fiaʻai tele),
  • hyperhidrosis (faʻateleina le salu).

Talu ai ona o le le lelei o le faʻaogaina o le tino puipuia o le tino, o le malosi o le viral respiratory viral infections ma le malulu e sili atu ona masani.

Hypoglycemia ao lei amataina ma pe a maeʻa taumafa

Hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o faailoga o le kulukose i lalo ifo o le maualuga o le 3.0 mmol / L. Faʻatasi ai ma tulaga taua o le 2.8 mmol / l, o se tagata ua le iloa. O mafuaʻaga o le faʻaleagaga o le tino pe a uma ona 'ai e:

  • Talosaga le umi o meaai (anapogi).
  • Malosiaga malosi faalelagona, masani ona le lelei (popole).
  • Le i ai o se mumumone-active pancreatic tumo e synthesizes le tele o inisalini (insulinomas).
  • O gaoioiga faaletino e le tutusa ma le malosi o le tino.
  • Taʻaloga faʻasalaga o le ate faʻalaʻo ma fatugaʻo fatugaʻo.

O le maualuga o le suāuʻu e faʻaititia ona o le tele o le faʻaaogaina o le ava malosi. O le Ethanol ei ai le meatotino e taofia ai (poloka) le faagasologa o le gaosiga o mea taumafa, le fausia o le kulukose ma lona faʻaaogaina i totonu o le taamilosaga. I lenei tulaga, o se tagata i se tulaga o le inupia e le mafai ona oʻo i ni faʻafitauli iloga.

Pe a faʻamaonia i le maʻisuka, e le saʻo le togafitiga o le inisalini mo le ituaiga muamua o faʻamaʻi (le faʻatagaina le faateleina o tui inisalini poʻo le leai o se mea taumafa pe a uma le iniseti), ole sili atu ole fua ole toto ole suka (Maninil, Glimepiride, Glyrid, Diabeton) ma le ituaiga o togafitiga lona lua ua faaopoopo i mafuaaga. O se tulaga o le hypoglycemia faʻamausali e lamatia ai le ola.

Faailoga o le le lava o le suka i totonu o le toto: polyphagy, tulaga le mautonu o le mafaufau (lagona le mautonu, le atoatoa le tali atu i mea o loʻo tupu), faʻaletonu o le tino (faʻaitiitia le mafaufau, faʻatonuina o le mafaufau), faʻaleagaina le vevela (faʻavaivai tumau), faʻavave, vavaega o le muscle o vae ma lima (gatete) poʻo le fefe), faʻateleina le fua o le fatu.


O le faʻaitiitia o le malosi o le tino e faʻaalia mai i le maualalo o le faʻatinoga ma le faʻatinoga faaletino

Puipuia o le glycemia faʻamalosi i se tagata soifua maloloina

O le toto masani o le toto e faailoa ai le le lava o le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. I le tulaga o se suiga i le kulukose i le tasi itu poʻo le isi, e tatau ona e suʻeina se tele o fua puipui. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia (i nisi tulaga, faʻagesegese) le atinaʻeina o faiga faʻaleaga.

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • Suiga i le 'ai o amioga. E tatau ona toe iloilo le meaai ma meaʻai. Faʻesea mai le lisi o meaʻai gaʻo, meaʻai gaʻo, meaʻai vave, vaiinu suamalie. Taumafa ia le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso ma tutusa taimi.
  • Faʻaleleia o gaioiga faaletino. O le avega e tatau ona fetaui ma mea e gafatia faaletino. E le gata i lea, e tatau ona faʻatautaia ma le fomaʻi e sili atu le talafeagai i aʻoga taʻitasi i tulaga taʻitasi (faʻamaʻi, vaitaimi, cardio, ma isi).
  • Le musu e inu pia. O le pancreas e tatau ona faʻamalolo mai le ava malosi.
  • Faʻaauau le puleaina o le mamafa o le tino (o le manua e mafua ai le maʻisuka, o le anorexia e ono mafua ai le hypoglycemia).
  • Siaki masani o le suka (i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai).
  • Faamalolosia o le tino puipuia. Faʻamaʻalosi, faʻaleleia auala i le ea fou, faʻaaogaina o vailaʻau-minerale complexes (aʻo leʻi faʻaaogaina, e manaʻomia lou mauaina o fautuaga ma le faʻatagaga a se fomaʻi).
  • Tulaga masani o le moe. O le malologa o le po e tatau ona le itiiti ifo ma le 7 itula (mo se tagata matua). E mafai ona e faʻateʻaina le dysmania ma le fesoasoani o le faʻamalosi o teuteuga ma mea laiti. Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi fualaau.

Taua! Afai e te lagona le le fiafia, saili fesoasoani fesoasoani. O le vaivai o le faapalepale e mafai ona avea ma se faailoga o le maualuga o le kulukose.

Faailoga le mautonu o le kulukose i totonu o le toto o se faailoga o le solia o le metabolism o le carbohydrate. O le suka e tusa ma le lua itula talu ona 'ai, mo se tagata matua, e le tatau ona sili atu i le 7.7 mmol / L. O le maualuga o tulaga faatauaina o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o setete predeside, maʻi o le maʻisuka, maʻi pancreatic, suiga o le maʻi i le cardiovascular system. O le faʻaaogaina o se suʻesuʻega masani o lona uiga o le lamatia o lou ola maloloina ma le ola.

O le atoatoaga o galuega a le tino tagata e le mafai ona aunoa ma le kullukose. I le taimi lava e tasi, e taua tele le mautinoa o lona paleni. O le televave po o le le lava o lenei vailaau e mafai ona tupu ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina. Ina ia aloese mai le le lelei o le atiina ae o mea tutupu, e le lava le le amanaiaina o suʻesuʻega faafomaʻi faafomaʻi faaletausaga. O se faailo e pei o le fua o le suka toto pe a uma le 'ai ona mafai ai lea ona iloa le maʻisuka ma isi faʻamaʻi matautia ile amataga. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona amata togafitiga i le taimi ma puipuia ai faʻafitauli matuia.

Suauu toto i tane, fafine ma tamaiti

O le suʻega talafeagai o le suka e mafai ona faia i soʻo se falemaʻi mai se tamatamailima poʻo se vein, ae masani i le taeao ma luga o se manava gaogao. O le isi taumafataga e tatau ona maeʻa i le 8-14 itula ao lei faia le toto (e mafai ona e inu vai).

Ole aofaiga o le kulukose i le toto capillary (mai le tamatamailima) o se tagata maʻi maloloina - mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l, mo le vevela - o faʻamaoniga e faateleina e 12% ma e talia mai le 3.5 i le 6.1. I le afiafi o le suʻesuʻe, e faʻatagaina le 'ai tele ma inu ava malosi. O le le tausisia o nei tulafono e mafai ona aʻafia ai le saʻo ole auiliiliga. O le suka e masani ona ese i tagata o vaitausaga eseese, e tusa lava po o le a le itupa. E le gata i lea, o le tele o faʻataʻitaʻiga masani e faʻatatau i le suʻesuʻega faapitoa ma suʻesuʻega, o lona uiga o tulaga taua o le kulūkose e tatau ona faʻaalia ile fomu o le tali.

Mo tamaiti, latou te foliga faapenei:

  • mai le fanau mai i le 30 aso - 2.8-4.4 mmol / l,
  • mai le 1 masina i le 14 tausaga - mai le 3.3 i le 5.6 mmol / l.

Mo tagata matutua, o le masani o le kulukose:

  • mai le 14 i le 59 tausaga - mai le 4.1 i le 5.9 mmol / l,
  • matua atu i le 60 tausaga - mai le 4.6 i le 6.4 mmol / l.

Faʻalogo! O le setete predicetic ua faʻamaonia pe afai ole sili atu i le 6.2 mmol / L, le glucose anapogi i le toto, ma o se taunuuga o le 7 mmol / L e faʻaalia ai le maʻisuka.

I le suʻeina o tagata mai le 60 tausaga le matutua, ua fautuaina e faapea i tausaga taʻitasi mulimuli ane, e tatau ona fetuutuunai le faʻataʻitaʻiga masani i le 0.056. I totonu o se fafine maʻitaga, ua toe faʻaleleia le tino, o le suka mai le 3.3 i le 6.6 mmol / l e manatu e talia. O laʻititi laʻititi o le kulukose i le taimi o le fananau mai atonu e mafua mai i le le paleni. Maualuga - faʻaalia se maʻisuka ono mafai ona maua ma e manaʻomia se suʻesuʻega ma se isi suʻesuʻega. O se matafaioi taua e le na o le sugar sugar lava ia e faia, ae e mafai foi e le tino ona gafatia.

Sugar saʻo pe a uma ona 'ai

O se oso i le kulūkose i le taimi lava e uma ai ona 'ai i se tagata maloloina lelei o se faagasologa masani. I le 60 minute muamua o loʻo i ai le faʻalauteleina o le 'elepeti ma le tuʻuina atu o le kulukose. E tupu lenei mea i le fesoasoani o se hormone e maua mai i le pancreas, ma i tamaitai e sili atu le vave nai lo alii.

O le gaosiga o le inisalini e amata i le taimi e amata ai e le tagata ona 'ai, e oʻo i le pito i luga pe a maeʻa le 10 minute, le lua - 20. O loʻo faamatalaina ai suiga i le suka. I tagata matutua, e tulaʻi pe a mavae le itula i le 9 mmol / l, ona vave lava lea ona faʻaitiitia ma toe foʻi i le masani pe a ma le 3 itula.

I le gasologa o le aso, o le kulūkose e eseese e pei ona taua i lalo:

  • i le po (mai le 2 i le 4 itula) - itiiti ifo i le 3.9,
  • ao lei faia le taeao - mai le 3.9 i le 5.8,
  • i le aoauli (ao lei faia le aoauli ma le afiafi) - mai le 3.9 i le 6.1,
  • tasi le itula pe a uma se taumafataga - itiiti ifo i le 8.9,
  • lua itula mulimuli ane, e itiiti ifo i le 6.7.

O le masani a tamaiti ile 60 minute muamua ile 8 mmol / l. O nisi taimi e oʻo atu i le 7 mmol / l, pe a toe faafoi atu i tulaga e gata mai pe a mavae ni nai itula - aua le popole. O le mafuaaga ua faatelevave, faʻatusatusa i tagata matutua, metabolism.

O le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate le lelei e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le suka i tagata o soo se vaitausaga, ae i lenei tulaga, o le glucose faitau e faʻamautu vave foi. Afai e manaʻomia, e mafai ona siaki le suʻega i totonu o le isi fale suesue.

A uma ona 'ai ma le maʻisuka

I le laasaga muamua, o le maʻisuka e foliga mai e itiiti lava, ae o iai pea faailoga. I se taimi vave e mafai ai ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai e te matauina ia mea nei:

  • fia inu pea
  • vaivaiga
  • faʻamaʻi le faʻamalolo
  • tiga o le ulu
  • numera o vae
  • faʻaauau faifaipea.

O se faailoga iloga o le faamai o se malosi malosi e tetee atu i tua o le paʻu faafuasei o le mamafa ma le galala tele. I se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le kulukose pe a uma ona 'ai e tatau ona:

  • pe a uma le 60 minute - mai le 11 mol / l,
  • pe a maʻea le 120 minute, sili atu i le 7.8 mol / l.

Faʻalogo! I se tagata soifua maloloina, e mafai ona maualuga le suka ona o tulaga faigata.

Afai o taunuʻuga o loʻo tuʻuina atu, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina le toleniina o le kulukose. Muamua, latou te faia se auiliiliga mo se manava gaogao. Ona fofo lea o le 75 g o le kulukose i le ipu vai (mo tamaiti - 1.75 g i le 1 kg o le mamafa). O le totoina o le toto na faia i le maea ai o le 30, 60 ma le 120 minute. O le tagata maʻi e faʻasaina i le vaitau lenei: meaai, inu, ulaula, faʻamalositino.

I le tulaga o le le onosai, o le taunuuga muamua o le ai ai i totonu o taʻaloga masani, o le a faʻaalia i le vaeluaga le 11.1 mmol / L i le plasma ma le 10.0 i le toto vevela. O le faʻateleina o faʻamatalaga i le maeʻa ai o le 2 itula o loʻo faʻamaonia ai e le o gaosia le kulukose ma tumau i totonu o le toto. I le taimi nei, pe a taitaia se suʻega o le toleniga o le glucose, e faalua ona siaki le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao ma le 120 minute i le maeʻa ai o se vaifofo lelei.

O se faʻamaoniga faaopoopo o le siama o le glucosuria - o le faʻasaʻoina o le kulukose i le urine e ala i fatugaʻo. Afai ei ai faʻasilasilaga mo le maʻisuka, i le va o suʻega i le falemaʻi e te manaʻomia e faʻaauau le fuaina i le fale (lua vaiaso, i le tele o taimi i le aso) ma ulu i totonu o se laulau faapitoa. O le a ia fesoasoani i le fomaʻi i le siama. Ole maualuga poo le maualalo o le kulukose e mafai ona avea ma faailoga o le tele o maʻi ogaoga.

Ua fautuaina e le Endocrinologists le faʻaaogaina o se glucometer (mo le fuaina o le fale) naʻo le faʻamaonia o le maʻisuka faʻamausali. I le laasaga o suʻesuʻega, e manaʻomia le sili atu o faʻamaoni saʻo. Mo lenei tagata maʻi, ua auina atu mo se suʻesuʻega faapitoa - fuafua le maualuga o le hemoglobin glycated. O le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le faʻaititia o le kulukose i le past 3 months.

Mafuaʻaga talafeagai

E le mafai ona le amanaiaina le Hyperglycemia. O le faateleina o le suka, e oo lava i se mea itiiti, e mafai ona taʻu mai ai se maʻi ogaoga. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, e mafai ona:

  • ate fatu
  • afaina
  • fulafula po o le afaina o le pancreas,
  • faʻamaʻi fatu
  • fatu fatu
  • tiga o le endocrine,
  • taʻavale
  • cystic fibrosis.

O faʻamaʻi pipisi o le digestive ma endocrine e mafai foi ona mafua ai le hypoglycemia, lea e le itiiti ifo le afaina ona o ona taunuuga. Ina ia faʻaititia le maualuga o le suka:

  • anorexia
  • faʻavaeina i le pancreas e maua ai le inisalini,
  • maʻi faʻamaʻi
  • toe le manuia
  • faʻamaʻi pipisi
  • cirrhosis o le ate
  • afaina o le intestinal
  • bulimia
  • pituitary tumo.

Taua! O le faʻavaivaia o le glucose e faʻaleagaina ai le ava malosi ma le le lelei o meaʻai.

Faʻafefea ona faʻatulagaina faʻamaoniga

Mo le puipuiga, poʻo le faʻaitiitia foi o mea leaga, e mafai ona faʻavasegaina le maualuga o le suka e aunoa ma fualaau faasaina.

Le faia o lenei mea:

  • inu le itiiti ifo i le 2 lita o le vai i le aso,
  • taaalo i taaloga
  • tausia le mamafa i lalo o le puleaina
  • lafoai le ava malosi ma tapaa,
  • Totogi le toto i taimi uma: i le mavae ai o le 40 tausaga - faalua i le tausaga. Afai ei ai se lamatiaga o le maʻisuka - tasi taimi i le 1-3 masina.

Ina ia tumau pea le suka, o le mea autu o le fetuunai o le meaai. O meaai nei e tatau ona aofia ai i le taumafataga:

  • Ierusalemaichokei, e aoga le 'ai nai lo pateta,
  • fualaau mata: kapisi, beets, kukama,
  • chicory, latou te manaʻomia le suia o le kofe,
  • aniani ma le kalaka
  • pi
  • vine
  • falaoa atoa o le falaoa
  • nati
  • buckwheat ma oatmeal
  • aano o manu ma iʻa (ituaiga o meaʻai laiti),
  • apu ma pears
  • vine: strawberries, fugalaau, vine ma vine,
  • e le faʻamalosi e faʻaaogaina mai fua o le hawthorn.

O le faʻaaogāina o suavai fou e tatau ona faʻapipiiina e tatau ona masani. Ae le o ni fua, ae o fualaau faisua: kapisi, pateta, uila. Latou te manaomia le inu 100 g i le taeao ma le afiafi i luga o se manava gaogao. E tatau ona e 'ai e le aunoa ma sina mea itiiti - o le mea autu e le o le fafaga. E fautuaina e faʻaopopo soʻo se oloa gaosi i meaai autu i le aoauli ma le taumafataga o le afiafi - o le a taofia ai le paʻu mataua i le suka i le taimi o le 'ai.

O le taumafaina o meaai mai le lisi o loʻo taua i lalo e tatau ona faʻatapulaʻaina i tagata soifua maloloina, ma e tatau ona faʻaumatia le maʻisuka. O lenei:

  • meaola manu
  • aso
  • saisi,
  • suka ma meainu faatasi ai (mo se faʻataʻitaʻiga, carbonated),
  • faʻi
  • oloa gaosi susu,
  • sukalati
  • laisa paepae, palu pateta,
  • piko ma pi,
  • tao tao.

Ua matauina e le au atamamai o oloa o loo i luga e aafia ai le suega o suega e tusa lava pe valu itula.

Fofo faʻapitoa

O le phytotherapy e faavae i luga o le gaioiga o fualaau o togafitiga o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o fua o kulukose.

O nisi nei o fualaʻau:

  1. 1 tbsp. l faʻaopopo le aʻa i lalo o le paʻu i le 500 ml o le vai. Suauu ma faʻapipiʻi mo le tusa o le afa itula. Faʻaiʻu ma faʻapala 75 g faʻa tolu i le aso ao leʻi 'aʻai.
  2. Suauʻu 20 g o pi pi i le 1 lita o le vai. Faʻasalaga mo ni nai itula, inu le afa afa i luma o le taeao, le aoauli po o le 'aiga o le afiafi. O le vasega e oʻo atu i le 4 masina.
  3. Faʻafefiloi 400 g o pest tapuni o fuʻa vaʻavaʻavaʻai ma aniani lanu meamata ma laulaʻau lanu (50 g ia taʻitasi), faaopoopo le 20 g o le sorrel. O le faʻafefiloi o sina mea suamalie ma fefiloi ma le suāuʻu manogi
  4. Ave lau laʻau o le paluga ma pi pi (3 tbsp. L.), Faaopopo 1 tbsp. l falalaʻau, chicory ma le tele o fatu lili. Sini, sasaa 35 ml o le vai i le 35 g o le paluga, tuu i le po. I le taeao, vela mo le tusa ma le sefulu minute i luga o se afi mumū. Taʻu, inu faʻolu i le aso.
  5. Tipi 1 kilokalama o lemoni i se fai meaʻai ma le pasesa ma le kālati (300 g ia mea taitasi). Faʻamalosi mo aso e lima, ona ave lea o le 1 tsp. afa itula ao lei faia se taumafataga.
  6. Grind buckwheat i le kofe kofe ma o afiafi e inu se ipu tioata o le pata-1 ma le 1 tbsp. l otaota gaosi
  7. Ia inu vai sauerkraut i le tolu taimi i le aso i luga o se manava gaogao mo le lua vaiaso. Ona malolo ai lea.

O ia teuteuga o le a le gata ina fesoasoani e faʻamautinoa le kulukose. O le a latou maua se aafiaga lelei i metotia faʻasolosolo ma tuʻuina atu i le tino ia vitamini tatau ma minerale.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 25% o le faitau aofaʻi o loʻo ola i le maʻisuka, e leʻo iloa, seia oʻo ina tuai. I le taimi nei, o le tausisia o tulafono faigofie o le 'ai ma amio masani o le a fesoasoani ia aua neʻi oʻo i le vaega lamatia, pe fetuunai faailoga o le suka i se tulaga latalata i mea masani. O le suʻega o le toto i aso nei o se faʻalapotopotoga lautele, o lea ia aua nei faʻaaogaina togafitiga faʻataʻitaʻi. E na o le matauina ma le faaeteete o lou tino e mafai ai ona taofia le atinaeina o maʻi matuia.

O tagata e maua i le suka e tatau ona mataʻituina a latou suʻa ma taumafai e faʻamautu tulaga masani o suka.

Afai o le maualuga maualuga o le suka e tumau, o lona uiga o le a oʻo atu ai i le atinaʻega o faʻafitauli ma le le lelei o le soifua maloloina. E taua le iloa pe o le a le maʻisuka e tatau ona i ai pe a uma se taumafataga, e faʻapea foʻi i luga o se manava gaogao.

O le maʻisuka ituaiga II e tatau ona taulai atu i le maualuga o le suka o le soifua maloloina. O se tagata e mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona pipii atu i se meaʻai faapitoa. Sei o tatou iloa po o le a le fua o le suka mo le maʻisuka ituaiga 2 aʻo leʻi oʻo pe a uma foi taumafataga.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi ma le tele o faʻafitauli, lea e lamatia ai aʻafiaga e le mafai ona faʻafanoina ma afaina ai le soifua maloloina. E masani lava ona maua I ma II ituaiga o suka suka, ae o loʻo i ai isi ituaiga e seasea ona maua. I le ituaiga muamua, e le mafai e se tagata ona ola e aunoa ma le inisalini. O le faʻaaogaina o le masini ma le viral processes e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave o le tino puipuia e masani ona taʻitaʻia ai i le tino e le mafai ona faʻafitia.

O le eseesega tele i le va o le maʻisuka ituaiga 1:

  • faʻaauau pea pulega o inisalini e ala i injections i le olaga atoa,
  • masani ona togafitia i le laʻitiiti po o le talavou,
  • mafai ona tuʻuina faʻatasi ma maʻi faʻapitoa.

O le maʻisuka ituaiga 1 e i ai le gasegase o le genetic. Afai oi ai i se tasi o le aiga lenei faʻamaʻi (faʻapitoa vavalalata aiga), ona i ai lea o se avanoa o le a maua ai.

I le maʻisuka ituaiga 2, e leai se faalagolago i le insulin. O loʻo faʻapipiʻiina i le tino, ae o masini vaivai e le faigofie i le tino. O le tele o taimi, o lenei maʻi na aliali mai i le 42 tausaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e le lelei le faʻaalia. E toatele latou te le matauina o loʻo latou maʻi, ona latou te le oʻo i le faʻafitauli ma faafitauli i le soifua lelei. Ae e manaʻomia pea ona togafitiga oe. A leai se taui o le maʻisuka, o le aʻafiaga o faʻafitauli matuia e faʻapupula.

O faʻapogai autu o le maʻisuka ituaiga 2:

  1. faʻaaoga soo o le faletaele mo se mea itiiti e manaʻomia ona o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o urine,
  2. le faʻaalia o pustules i luga o le paʻu,
  3. faʻamaʻi maʻi umi
  4. sasaina o le mucous membranes
  5. vaivai
  6. faateleina le 'ai, lea e fesootaʻi ma le faʻaogaina le talafeagai o le leptin,
  7. fomaʻi masani faʻaleagaina
  8. o le fia inu ma le susu.

Afai o nei faʻaaliga o loʻo i ai, ona sili atu lea ona e alu i le fomaʻi, lea o le a mafai ai e oe ona iloa le faʻamaʻi i se taimi talafeagai ma aloese mai faʻalavelave. E masani lava, o le maʻisuka e maua i se faalavelave faʻafuaseʻi. E maua le faamai pe a falemaʻi se tagata ona o se paʻu poʻo se fatu oso.

O foliga vaaia o faʻamatalaga masani e mafai ona na o na o le kulukose e maualuga atu i le 10 mmol / L. E maua le suka i le urine. Tulaga faatauaina o le suka e oo atu i le 10 mmol / l e le o lagonaina e se tagata.

E amata le glycation o le protein pe a sili atu le maualuga o le suka i le masani, o le vave iloa o le maʻisuka e taua tele.

Le aʻafiaga o taumafa i luga o le glucose fluctuation

O le sini autu o le togafiti o le maʻisuka o le ausia lea o taui gafatia.

O se tulaga e leai ni suiga tetele i le suka o le toto, ma e latalata i mea masani, ua taʻua e totogi.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e mafai ona ausia. E tatau ona e mulimuli i se meaʻai, tagofia vailaʻau e faʻamatalaina e se fomaʻi, ma ia siaki pea lau fua o le suka.

E tatau ona fuafua le suka i le maʻisuka o le ituaiga lona lua ao le i ai, pe a uma le lua itula ile maeʻa ma aʻo le i momoe. Ole mea lea e mafai ai ona suʻeina le fesuiaiga ole kulukose. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻavaeina le togafitiga e totogi ai le faʻamaʻi. Ia mautinoa ia tausia se tusi faʻataʻatia pe a fai mea uma ma faʻamatalaga e uiga i meaʻai e 'aina. O lenei mea o le a fuafua ai le sootaga i le va o meaʻai ma fesuiaiga i le toto suka.

O mea taumafa e vaʻaia, o le faʻaaogaina lea e faʻateleina ai le maualuga o le kulukose. O a latou maʻisuka e le tatau ona 'aina.

E na o meaai e mafai ona faʻaaogaina lea e faʻagesegese ai ona faʻatupulaʻia le kulūkose. O le faagasologa e tele ni itula.

Afai e saʻo le filifilia o le meaai, ona maualuga lea o le suka i taimi uma ma e leai ni osofaʻiga mataʻutia. O lenei tulaga e manatu lelei.

Toto toto pe a uma ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona i le va o le 10 ma le 11 mmol / L. A fua i luga o se manava gaogao, e le tatau ona sopoia le tuaoi o le 7.3 mmol / L.

Pule o suāuʻu

Mo le maʻisuka ituaiga 2, e fia le suka e tatau ona i ai pe a uma ona 'ai?

O le fua masani mo le suka pe a uma ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2 e faalagolago ile:

  • le ogaoga o togafitiga,
  • taui tau
  • le i ai o isi faʻamaʻi faʻatasi,
  • tausaga o le maʻi.

Afai o loʻo maʻi o ia mo se taimi umi, e leʻo totogiina le faʻamaʻi, o le mamafa o le mamafa o le tino, ona maualuga ai lea o ana faailo i le mita pe a uma ona 'ai. E le faalagolago i ana meaʻai ma togafitiga.

O le mafuaaga mo lenei mea o le metabolism. O le mea lea, o nisi tagata gasegase e toʻafilemu i le suka 14 mmol / L, ae o isi ua matua maʻi ma le faateleina o le kulukose i le 11 mmol / L.

I tagata gasegase e le faʻaaogaina fualaau suka ma e le mulimuli i se meaʻai, o le kulūkose e maualuga lava i luga masani. E faʻaaogaina le tino i lenei tulaga, ma e lagona lelei e le maʻi. Ae ui i lea, o le mea moni, o maualuga maualuga o le suka i le maualuga o se tulaga lamatia. O faʻafitauli ma faʻafitauli e ono le tupu mo se taimi umi. Pe a oʻo le kulukose i se tulaga taua, e mafai ona tupu se coma.

E taua tele le vave tatau ona faʻamaonia mea uma o faʻamaoniga mai faʻamaumauga. E faapitoa lava le taua o le suka i le maea ai o le 'ai ina ua mavae le 2 itula i le maʻisuka. A le o lea, e le mafai ona alofia ni taunuuga leaga ogaoga.

Fuaina o le suka i le maʻisuka e manaʻomia ia le itiiti ifo i le 6 taimi i le aso.O le fua muamua e faia i le taeao i luga o se manava gaogao.

O le faateleina o le suka i le taeao e mafua mai i fesuiaiga i tulaga o le hormonal. I le taeao, o le tele o hormones ua faʻasaʻolotoina e foia ai le inisalini. E taua foi le fuafuaina o suiga o suiga i le suka i le po.

I le aso atoa e te manaʻomia e fuaina i taimi uma o taumafataga. Sugar 2 itula talu ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona tusa ma le 10-11 mmol / L. Afai e maualuga le fuainumera, e tatau ona e fetuunai le mana.

Ae e te lei alu i le moega, e tatau foi ona e faia se auiliiliga. O se faʻatusatusaga o tau aogā i le taeao ao leʻi oʻo i le taumafataga ma i le taimi e momoe ai o le a mafai ai ona e iloiloina le suiga o le maualuga o le suka i le taimi o le moe. E fesoʻotai i latou i mea taua o le gaosia o hormones i le po.

Tulafono mo le fuaina o kulūkose:

  • e sili atu le lelei le aua nei fuaina pe a maeʻa. Latou te manaʻomia le tele o le malosi, lea e le amanaia ai taunuuga,
  • fuataga e tatau ona faʻatinoina i ni nai itula, ao faʻasolosolo faailoga i totonu o le afa itula,
  • popolega faalemafaufau e sili atu i luga o faitauga o le mita
  • i le taimi o le maitaga, fesuiaiga i fua o sugar, e tatau ona fuaina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O le suʻeina o suʻega mo se taimi uumi o le a mafai ai e le fomaʻi ona filifili i le tofiaina o suālaʻau maualalo ma fualaau e faʻaitiitia ai le manaʻo.

Glucose masani

Ina ia faʻaitiitia lenei faʻamaoniga i le toto, e tatau ona iai ni suiga ogaoga i le olaga o le tagata maʻi. E tatau ona ia mataʻituina mea taumafa, e tatau ona i ai le tino faaletino. E le gata i lea, aua nei galo e ave vailaau e pei ona faatonuina e lau fomaʻi.). Latou te mauʻoa i elemene ma vitamini, ia e talafeagai e faʻamalosia ai le puipuiga,

Mo se meaai mama e naʻo meaai meaai (keke, fualaau faisua, fualaʻau). O lenei mea o le a fesoasoani e taulimaina le fiaaai.

Ina ia ausia se suka maualuga mo le ituaiga o maʻisuka ituaiga muamua aʻo leʻi maeʻa pe a maeʻa foi taumafataga, mea taumafa paleni ma le saʻo ole pulega ole aso.

Vitio faʻatalanoa

Fautuaga poto i le fua sao o le suka i le maʻisuka:

Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e mataʻituina lau soifua maloloina. Aua neʻi taofi le suʻeina o le suka o le toto. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona tumau i foliga lelei ma faatumauina le maualuga o le maualuga o le kullusese maualuga mo se olaga lelei.

O le masani o le suka toto mo se mafuaaga e fiafia i le toetoe o tagata uma. O lenei faailo e faasino i faailoga sili ona taua o le tino o le tagata, ma o le tele o tapulaa faatagaga e mafai ona mafua ai ni soliga matuia. O se vaega o le maualuga o le carbohydrate o le le aoga o lona tau.

Mai le vaaiga o vailaau, e sili atu ona saʻo le taʻua o le faailo o se kulukose, ae mo le faafaigofieina e mafai ona faaaoga le faaupuga "toto sugar norm". Mo nisi tulaga o le tino, o loʻo i ai tulaga taua. O le a le mea tonu e manatu o se faailoilo lelei, pe faʻapefea ona fua le faʻatonuga i se tulaga faapitoa, ma le auala e fai ai pe a maua ni numera maualuga, o le a tatou mafaufau atili.

O se faailoga taua e iai foi se isi igoa na fuafuaina i le 18 senituri e le physiologist K. Bernard - glycemia. Ma, i le taimi o suʻesuʻega, na latou fuafuaina le mea e tatau ona i ai i le tagata maloloina.

Ae ui i lea, o le numera fuainumera e le tatau ona sili atu nai lo numera ua faʻasinoina mo setete patino. Afai o le tau masani e sili atu nai lo tapulaa taliaina, ona tatau loa lea ona avea ma mafuaaga o le gaioiga vave.

Anapogi ma Faatinoga Laulau

E tele auala e iloa ai mea e le masani ai. Masalo o le mea taatele o se suʻesuʻega faʻatusatusa o le suka o le toto mai le masani i luga o se manava gaogao. E aofia ai le ave o mea mo le fua o le carbohydrate 1/3 po o le ½ o le aso talu ona 'ai soʻo se meaʻai. E tusa o se aso ua fautuaina, ava malosi e inu ai ava, meaʻai vevela.

Laulau 1.O le a le tele o le suka o le toto e tatau ona i ai i se tagata soifua maloloina ma faʻasesega (8 pe sili atu itula e aunoa ma ni meaai)

O le mataʻituina e le tagata lava ia e ala i le siakiina e le tagata lava ia, e fautuaina mo le hyper- ma le hypoglycemia o le eseesega o le matuia. O le faʻamoemoeina o le suka o le suka e mafai ona mafai ona tutoatasi i luga o se manava gaogao, e ala i le ave o le toto mai se tamaʻi lima ma suʻesuʻeina le faʻataʻitaʻiga i se glucometer.

Ina ia iloa ai le solia o le faapaleʻaleʻa o le carbohydrate, e iloa ai le tele o isi faʻamaʻi, e mafai e le endocrinologist ona fautuaina se suega o le mamafa (glucose tolerance). Ina ia faia se suʻega toto mo le suka ma se avega, o se faʻataʻitaʻiga e ave i luga o se manava gaogao. E le gata i lea, e taumafaina e le tagata suʻesuʻe le 200 kalama o le vai mafanafana suamalie i le 3-5 minute. Laasaga maualuga e toe faia pe a uma le 1 le itula, ona sosoo ai lea ma le 2 itula mai le taimi o le faʻaaogaina o le fofo. O le masani o le maualuga o le suka ma se avega pe a uma le taimi atofaina e le tatau. O tau faʻatatau i isi tulaga e foliga tutusa ma mea o loʻo faʻaalia i lalo.

Pusa 2. O le fua faatatau ma le faʻaaogaina o le suka o le toto na maua i le 1-2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga

Rafalsky post-glycemic coefficient 2 itula talu ona 'ai

O se uiga taua o le faateleina o le maualuga o le gaʻo pe a uma ona faamalieina le fiaai. A maeʻa ona 'ai, toto maualuga le maualuga o le suka i luga ma mai le 3.3-5.5 millimita i le lita e mafai ona oʻo i le 8.1. I le taimi nei, e lagona e se tagata le atoatoa ma le malosi o le malosi. O le fiaai e foliga mai ona o se faaitiitia o le gaʻo. O le maualuga o le suka o le toto e amata ona paʻu vave i le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, ma e masani lava o le tino "e manaʻomia" meaai i le taimi.

I le maualuga o le kulukose, e tatau ona vavae ese le suka mai le meaai.

Mo le faʻamautinoaina o le tele o faʻamaʻi, o le Rafalsky coefficient e tāua tele. O se faailo e faʻaalia ai le gaioiga o le mea faʻapipiʻi. E fuafua i le vaevaeina o le tau o le maualuga o le suka i le vaega o le hypoglycemic pe a mavae le 120 minute mai se tasi o kullukose avega e ala i le anapogi o le faasinoala toto. I totonu o se tagata soifua maloloina, e le tatau ona sili atu i le 0.9-1.04. Afai o le numera e mauaina e sili atu i le faʻatagaina, ona mafai lea ona taʻuina atu maʻi o le ate, le atoatoa le tino, ma isi.

O le Hyperglycemia e masani lava ona tusia i le matua, ae mafai foi ona iloa i se tamaititi. O aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia ai le gasegase o le tino, faʻafitauli i le endocrin system, metabolism, etc. O le iai o mea e ono manaʻomia i se pepe o le faavae lea mo le aveina o mea mo le gaʻoina i le leai o ni faʻamaoniga o le maʻi.

O le anapogi o le toto sugar mo tamaiti e leai ni ona uiga, tumau i totonu o le faʻavae e talia mo tagata matutua, ma e 3.3-5.5 mmol / l. I le laʻititi ma le tamaititi, o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona iloa.

E tatau i tamaitai ona iloa le glycemia na faamauina i le leai o ni faʻalavelave. O le maualuga o le suka o le toto, e faʻavae i luga o mea e fesoʻotaʻi, o le 3.3-8 mmol / L. Afai o tatou talanoa e uiga i le taunuuga na maua mai i le suʻeina o se faʻataʻitaʻiga i luga o se manava gaogao, ona maualuga lea o le tau aofaʻi 5.5 mmol / L.

O le faailo e leai se eseesega o alii ma tamaitai. I totonu o se tamaloa e aunoa ma se togafitiga e le 'ai le meaʻai mo le 8 po o le sili atu itula aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona sili atu le suka o le toto. O le tapulaa maualalo mo le faʻatonuga o le kulukose e talitutusa lava ma fafine ma tamaiti.

Aisea e mafai ai ona maualuga le fuainumera i le matua?

Ole laʻititi ua manatu o se tulaga lea e matua faateleina ai le ono mafai ona maua le maʻisuka. O le mea moni, tusa lava pe a mavae le 45 tausaga, o le faailo e masani ona sili atu nai lo le suka gaʻo. Mo tagata e sili atu ma le 65 tausaga, o le maualuga o le ausia o tulaga maualuga o le kulukose o loʻo faʻalauteleina.

Suauu toto

Faʻatagaina tele

I le taimi muamua, na faasilasilaina ai le tulaga masani o le suka o le toto e taliaina mo se totoga e le o iai ni mea sese. O le iuga iuga e le afaina i le matua poʻo le itupa. Ae ui i lea, i le tele o faʻamatalaga e mafai ona e maua faʻamaumauga i luga o le faʻatagaina o le maualuga o le kulukose mo tagata pe a mavae le 60-65 tausaga. Suauu toto e mafai ona amata mai le 3.3 i le 6.38 mmol / L.

O sina vavalalata e le o taimi uma e faʻamaonia ai se togafitiga. O ia suiga i lona uiga e fesootaʻi ma le soifua matua o le tino. Faatasi ai ma le matua, o le tuufaatasiga o se hormone o se natura peptide e faateteleina, o le faiga o fegalegaleaiga o le inisalini ma masini ua faaleagaina.

O le a le tulaga lamatia o le faʻaaogaina?

Ole tulaga ogaoga o le hypoglycemia o le hypoglycemic coma. O le tulaga e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le plasma. O uluai laasaga eo mai faatasi ma se lagona malosi o le fiaai, suiga faafuasei o lagona, faateleina le fua o le fatu. A o maʻi le tagata maʻi, o loʻo feagai o ia ma se faʻalauteleina o le toto, i nisi tulaga, ua le iloa. I le ogaoga o le tulaga o le coma, o le tagata ua leiloloa le tele o mafaufauga ona o le faaleagaina o le tino. O le mea e lelei ai, o le hypoglycemic coma e masani ona lamatia ai le soifua o le tagata maʻi. Ae ui i lea, o toe foi masani e faateleina ai le lamatiaga o le atiaeina o isi maʻi tuga.

Laulau 4. O faʻalavelave e mafua mai i maualuga maualuga o le carbohydrate

IgoaFaʻamatalaga auiliili
Lactacidotic comaE tupu ona o le faaputuputu o le lactic acid. E mafua ona o le fenumiai, maualalo o le toto maualuga, o se faaitiitia o le aofaiga o le urine ua aluese.
KetoacidosisO se tulaga matautia e taʻitaʻia ai le faʻavaivaia ma le faʻalavelaveina o galuega taua a le tino. O le mafuaʻaga o le faʻalavelave o le faaputuputuina lea o tino o le ketone.
O le hyperosamola comaE tupu ona o le le atoatoa o le tino, o le tele o maʻi i le sili atu i le 65 tausaga. I le toesea o togafitiga vave e oʻo atu ai i le oti

Ae a pe afai o le tau e sili atu nai lo le tapulaʻa faʻatulagaina?

A tupu se mea e sili atu nai lo faailoga ua uma ona faʻamaonia, e te le manaʻomia le fefe. E taua tele le iloiloga o mea moni e mafai ona mafua ai le faateleina o le taua, mo se faataitaiga, e toatele ua galo o le masani o le suka toto pe a uma ona 'ai e maualuga.

E le mafai ona faia se tonu e filifili ai le mafuaaga, e tatau ona sailia se fesoasoani mai se fomaʻi. A maeʻa ona faʻamaonia le togafitiga, e manaʻomia le mulimuli ma le faʻaeteete i fautuaga a le fomaʻi. Aemaise lava, o se matafaioi tele e faia e:

  • taimi talafeagai
  • tausisia o le pulega o le afi,
  • siaki masani o kulukose
  • togafitiga o faʻamaʻi pipisi, ma isi.

Faʻasaga i le fesili o le a le vevela o le tino o se tagata soifua maloloina, soo se tasi, e aunoa ma le faatuai, o le a tali - 36.6 tikeri. O le mauaina o faʻamatalaga i luga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le a le fetaui ma faigata. E ui lava i le mea moni o le faʻatonuga o le kulukosese o se mea taua tele mo le olaga, ae le o tagata uma e iloa le maualuga o le suka e manatu masani i tagata matutua.

Ona o le salalau lautele o le faateleina o le glycemia ma le auala e le mafai ai, o le mataituina o nei faailo e tatau ona faamalosia mo tagata o soo se ituaiga ma soo se itupa.

Tuua Lau Faamatalaga