O le a le masani o le toto toto i fafine maʻitaga?

O le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga o se mea taatele. O le igoa faʻafomaʻi aloaia o le maʻisuka faʻamama. O se tulaga iloga o le faamai e tupu na o le taimi o le maitaga, ma a maeʻa ona tufaina na o ia lava, e aunoa ma le manaʻomia o togafitiga faaopoopo. O lenei tulaga, e tusa lava pe faigofie ma leai se faʻalavelave, e ono lamatia, talu ai e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli faigata poʻo le atiina ae o maʻi fetal.

Aisea e tulaʻi ai le kulukose

Suauu toto i le taimi o le maitaga toetoe lava o taimi uma e tulai ai. I nisi tulaga, o nei fesuiaiga e toetoe lava a le mafai ona maua, i isi latou te oʻo atu i tulaga ogaoga ma mafua ai le maʻisuka faʻamaʻi.

O le faʻaaogaina o masini e faigofie.

  1. Aʻo leʻi maitaga, o le tino e pulea le kulūkose: o le pancreas i le "masani masani" e maua ai le insulin. Ma e galue pea o ia e faʻafaigofie le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - e le mafai ai ona faateleina. Ave le suka i sela, latou te le maua se taimi e teu ai ma faaleagaina ai le tino.
  2. I le taimi o le maʻitaga, o suiga o le hormonal background, o vailaʻau e poloka ai le gaioiga o le inisalini e gaosia. O le iʻuga, o le maualuga o le suka o le toto e tulaʻi mai. O le pancreas e sili atu lona leaga i lana galuega, o le gaosiga o le insulin e faaitiitia. O suauu e teu i gaʻo.

I le mulimulitaʻi i le tino o le tina, o le a amata ona pagatia le fetus: e maua ai foi le toto ma le maualuga o le kulukose. Ona o lenei mea, o le mamafa i luga o le le atoatoa ona fatuina ma le faʻamalosia atoatoa le pancreas o le pepe ua faateleina. O le tino ua amata ona galue malosi atili, o le metabolism ua faatelevaveina, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le gaosiga o gaʻo. O se taunuuga, o le fetus e matua tele lava.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻisuka ituaiga e maua i le 3% o fafine maʻitaga.

Ole vaega aʻafia e aofia ai tina maitaga:

  • maualuga tele
  • maualuga maualuga le suka
  • o loʻo iai o latou aiga toto e maua i le maʻisuka,
  • sili atu i le 30 tausaga, aemaise lava pe afai o le maitaga muamua lenei,
  • faʻatasi ai ma le faʻamaʻi o le ovary polycystic,
  • i le maua o le maʻisuka faʻateʻa i se maʻitaga muamua.

O mafuaʻaga autu nei o le maualuga o le suka. Afai o se fafine ua itiiti ifo i le 25 ona tausaga, o lona maʻitaga e maua e aunoa ma ni faʻalavelave, e leai ni mea faʻalavelave faʻafitauli, o lona uiga e ono itiiti le maʻisuka e maua ai le maʻisuka.

Faailoga o le maʻi

E faigata tele ona fuafua le maʻi pe afai e te le faia ni suʻega faʻapitoa. E ia te ia ni faailoga vaʻaia:

  • faʻaoga faifai pea ma faʻamalosi, i mea e seasea tupu - lē pulea,
  • fia inu, tumau le susu
  • faateleina le 'ai
  • vaivaiga, vaivai,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faateleina le mamafa.

Faʻasalaga vaivai, e le faʻaalia mai le faʻamaʻi i soo se auala, o le a le faʻaalia se fafine poʻo se fomaʻi: o le fiaai, o le asiasi soo i le faletaele ma o le lagona o le malogo e masani lava mo le tino na fanau mai ai le isi olaga. Ua sili atu nei le malosi e manaʻomia.

Ina ia mafai ona faʻamautinoa lelei le siama, saili pe faʻapefea ona vavae ese faailoga mai le masani, faia se suʻesuʻega faapitoa - o se suʻega mo le faʻapalepale kullukose. I lenei tulaga, e le o ave toto samples i luga o se manava gaogao, ae pe a uma ona inu vai i le kulukose. O lenei auiliiliga e faia mo tamaitai uma ua maitaga mo le vaitaimi e 22 i le 28 vaiaso.

E masani lava, o le faailoilo e 3.3-5.5 mmol / L. O le maʻisuka faʻamamafa o loʻo taʻua o le suga a le fafine maʻitaga e 5.5-7.0 mmol / L. O le maualuga o le maʻitaga o le suka o loʻo avea ma faailoga o le 7.1 mmol / L ma le maualuga. Faʻaaliga (o le faʻamatalaga muamua lea o le maʻisuka) o loʻo faʻaalia pe afai o le faailo e sili atu i le 11.1 mmol / L.

Afai e maualuga tele le suka, o le a toe faia le auʻiliʻiliga, aua o loʻo i ai pea se tulaga lamatia o fua le saʻo: o suiga o le suka o le toto i le aso.

O se suʻega faʻapitoa e faʻapipiʻiina le suʻesuʻeina o le hemoglobin. E maua ai faʻamaoni saʻo, faʻaalia pe na faapefea ona suia le kulūkose i le vaiaso talu ai.

Faʻateleina le toto o le toto i le taimi o le maitaga, e le fautuaina e inu soo se laʻau, inu vailaʻau. Muamua e tatau ona e taumafai e faʻaitiitia le faʻaalia o lenei faailo ma taumafai e faʻamautu i se tulaga masani i le aso atoa.

Fautuaga autu pe a maua le maualuga o le kulukose:

  • meaʻai paleni, 5-6 taimi i le aso,
  • o le faʻaumatiaina o vailaau faʻamalosi faigofie,
  • faʻaititia i le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo tele e oo atu i le 50%,
  • gaioiga masani ae masani masani,
  • puleaina o suka.

Afai o le fafine maʻitaga e maualuga lona suka, aua e te popole. E masani lava e mafai ona faʻamautuina e faʻaaoga ai le lisi saʻo. O le mea lea, o le gaioiga autu i togafitiga e tuʻuina atu i le taumafataga.

O mea e le fiafia ai - o mea inu faʻataʻavale (muffins, sweets, sugar) e le aofia ai i le meaai. Ona o na mea, o le osofaʻiga pito sili ona malosi i le suka o le toto pe a uma ona 'ai. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi (pasta, cereals) e faʻaititia i le 30-50%. O lenei mea e mafai ai ona e pulea le tafe o le kulukose.

FaasainaLimitedFaatagaina
Suga

Honey, sweets, jam

Faʻatau fualaau suamalie

Mea inu suamalie suamalie

Semolina porridge

Vine, faʻi, melon, persimmon, aso

Sausa, sausage, meaai vave

Palu pasila kulimi

Meaʻai manu (pata, gaʻo gaʻo), sisi susu

Paloni

Fualaau faisua, e aʻafia ai le atisosisisi o Ierusalema

Pini, pi ma isi laumei

Atoatoa falaoa

Buckwheat, oatmeal, karite, millet

Leanoa aano, moa, iʻa

Mamoe susu

Fua e ese mai na faasaina

Vailaʻau o fualaʻau

O se fautuaga taua o le fesuiaiga i meaʻai paleni. O le taumafaina o taumafataga laiti 5-6 taimi i le aso e mafai ai ona e tufatufaina atu le taumafaina o meaʻai i le aso atoa. O le mea lea, o le mamafa i luga o le pancreas ua faʻaitiitia, o le a sili atu ona paleni.

O le fofo aupito sili ona lelei o le faamaopoopo lea o le lisi ma se meaʻai fualaau aina: e taua le faapaleniina o le aoga o kalori ma o latou tau, o le taumafaina o vitamini ma minerale ina ia mafai ai ona tupu atoatoa le fatu.

Gaoioiga faaletino

O le vaega lona lua o le gaioiga faaletino. E leʻo le mamafa o uta. Ina ia faatumauina le maualuga o le suka, o le cardio sili ona faigofie e lava - savali i le ea fou. E manaʻomia lou savali 2-3 taimi i le vaiaso mo 1-3 itula i se saoasaoa vave. E mafai ona e vaevaeina lenei taimi i ni auala eseese.

O le mamafa o le cardio mamafa e faʻamalosia ai meaola o le tina ma le fotua i le okesene. O le maualuga o le suka e faʻaaogaina, e le faʻaputu i le ituaiga o gaʻo. Ona o lenei mea, ma o lona maualuga i le toto ua paʻu. Faʻafetai i faigamalaga masani, e mafai e le gata ina faʻamautuina le maualuga o le kulukose, ae ia faʻaumatia foi le meaʻai ma taofi le maua o le mamafa.

Injections injections

O le tuufaatasiga o mea taumafa ma le gaioiga faaletino e maua ai se malosiaga malosi. I le tele o tulaga, e mafai ona ausia le faʻamautuina o le maualuga o le suka. O taunuuga e iloagofie pe a mavae ni nai aso. Afai e le aoga le togafitiga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se ala o inisalini.

O le insulin e saogalemu mo tamaitai ma pepe. E le o se mea e fai ma vaisu. A uma le fānauga, ona faalēaogāina lea, ma toe foʻi le tino o le fafine i le masani.

Togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. E tatau ona mulimuli i fautuaga, matau le taimi o le tui, ia siakiina e le aunoa le maualuga o le suka. Vaitaimi, e tatau ona e faia lenei mea i le falemaʻi.

O faitauga uma ua tusia. O manatu o le a fesoasoani i le alualu i luma o lau suka i le taimi o le maitaga. O le a le mea e fai i lenei, o le a filifili le fomaʻi. E tusa ai ma taunuʻuga o faʻamatalaga, e mafai e ia ona sui le togafitiga togafitiga, tusia ai faʻamatalaga e uiga i le aoga o le inisalini.

O aʻafiaga ma faʻafitauli o le maualuga o suka

Maualuga maualuga i fafine maʻitaga e sili ona matautia mo tina ma pepe. E taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o le tele o faʻalavelave i le fetus, le mea e taʻua. maʻi o le maʻisuka. O lenei tulaga e faʻaalia i le faateleina o le tino o le pepe e leʻi fananau mai, lea e manino le vaaia i luga o le ultrasound. A mavae le 20 vaiaso, ona iloa lea o le taʻitaʻia.

O pepe e fananau tele, e sili atu le mamafa: e sili atu i le 4 kilokalama. O sea avanoa e avea ma se mea lamatia mo tamaiti, ona o le tulaga lamatia o le fanau mai o le manuʻa ua matua faateleina. Mo tina, o le fanauina pepe e sili atu ona faigata.

O le hypoxia fetal e atiina ae: leai se okesene. E iai ni aʻafiaga leaga mo le tamaititi. I tamaiti, ona o lenei mea, ua maitauina ai le tele o mea leaga: o le solia o le tele o le atinae, skeleton, vavaega i le atinaega o totoga, togafitiga o le cardiovascular ma le genitourinary system o loo matauina. E sili atu nai lo isi, o gaʻo ile tino e mafatia: ate, faʻafefete.

Ona o le maualuga o le kulukose, e le mafai e le pepe ona atiina ae le manava, le faiʻai. E mafua ai ona oti le fetal pe oti foi i nai aso talu ona fanau mai. O le mea sili lea ona leaga e lamatia ai le suka i fafine maʻitaga.

Ae, o le mea moni, o le fananau mai e faʻamautuina faʻapitoa poʻo le caesarean vaega pe afai e tele tele le fetus. I nai aso talu ona fanau mai, o le maualuga o le suka e toe foʻi i le masani. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o suiga o le hormonal suiga, o le a le mafai ona gaosia le insulin. Ae o le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka i le lumanai e faʻapupulaina ai le taua.

Faaiuga

E ono le mafai ona taofia le maʻisuka ile maʻisuka, ae afai ua uma ona iloa, e tatau ona e matua suia ou uiga faaalia i meaʻai. E le o mea uma, tele ma i soo se taimi, faʻamaoniaina i le maʻitaga. O se taumafataga lelei ma o le i ai o le maualuga o meaai maloloina lelei i totonu e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka.

O gaioiga faʻatinoga, meaʻai, mea e maua ai le suka masani (stevia), o le mamafa o le pulea o le mamafa o le a fesoasoani e foia ai le faafitauli.

Faʻateleina le suka i le toto o se fafine maʻitaga, ia mautinoa e:

  • ia suʻesuʻeina e le fomaʻi (i vaiaso uma),
  • suesuega a le endocrinologist (i vaiaso taʻitasi pe vaiaso - i se tulaga faʻatauvaʻa),
  • togafitiga o le fomaʻi (i tausaga taʻitasi),
  • fomaʻi faʻafesoʻotaʻi (faʻapitoa i le tai tolu tausaga, faaopoopo i tua atu o le fananau),
  • taliaina e se neurologist (faalua i le taimi o le maitaga).

O le mulimuli i fautuaga a fomaʻi, falemaʻi ma le inisalini e mafai ona alofia.

Suauu toto

O le toto mo le kulukose o loʻo faʻaaogaina i le tai tolu masina. O le fua o le suka o le toto i le taimi o le maitaga e faalagolago i le mea na sau ai le suʻega, mai se vein poʻo mai se tamailima.

Laulau - Tulaga masani o le suka toto i fafine maʻitaga
Totoina o le totoGlucose o le toto
Mai le vein4.0-6.1 mmol / L
Mai le tamatamailima3.3-5.5 mmol / L
2 itula i le maeʻa ai, pe 2 itula pe a uma le utaina o le kulukoseE oo i le 7.8 mmol / l

Talosaga o sampling toto:

  • E leai se mea i luma o le suʻega mo le tusa o le 8 itula.
  • E mafai ona e inu vai.
  • I le taeao ao leʻi suʻeina, e faʻasaina le fufulu o ou nifo.
  • Aua e te ulaula ao leʻi suʻeina (e ui lava o fafine maʻitaga e le tatau ona ulaula i mataupu faavae).
  • Faʻaitiitia le atuatuvale (faʻalavelave faʻapupula le kulūkose).
  • Aʻo leʻi suʻeina, ia faʻaitiitia le malosi faʻaletino.
  • Aua nei faʻafefe komi aʻo leʻi suʻeina.
  • Aua nei tuʻuina le toto e fuafua ai le maualuga o le suka pe a maeʻa se faʻamaʻi lata mai.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faia mo se vaitau e 24-28 vaiaso. Mo lenei suega, e sau se fafine i le taeao i luga o se manava gaogao ma avatu ai le toto. A uma lena, ua tuʻuina atu ia te ia se vai inu selau selau kalama o le kulukose ua fefiloi ma le vai. A uma le itula e tasi ma le 2 itula, ona toe fai lea o le suʻega ma o le suiga o le kulukose o loʻo matauina. E masani lava, e tatau ona faʻaitiitia ma a maeʻa le 2 itula e tatau ona itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.

Laʻau maualalo

O le suka maualalo e seasea ona maua, e tele lava ina tele le tele o le suka. Mafuaʻaga mo le faʻaititia o kulūkose:

  • faʻailoga falesuesue
  • sili atu le mamafa o le tino o se fafine,
  • le paleni o meaai, fiaai, taumafa vevela,
  • ogaoga ogaoga i le taimi o maitaga,
  • o le maualuga o le inisalini (pe afai o le fafine maʻitaga ua leva ona maua i le maʻisuka ma ua i luga o le inisalini).

E faigofie ona faasaʻo lenei tulaga, e faʻavae se paleni paleni, taumafa paleni, atonu e manaʻomia ai le kulukose oona.

Gesational diabetes

O le maʻisuka o le maʻisuka (GDM) o le maʻisuka lea e tupu i le taimi o le maitaga. O lea maʻisuka e fesootaʻi ma suiga i le tino o se fafine maʻitaga ma faatasi ai ma le avega e pau i luga o le paʻu. O le maʻisuka maʻi e tupu ile tusa ma le 10% o fafine.

E masani lava, a uma le fanau mai o se pepe, GDM e aunoa ma se faʻasologa. Ae o le tasi "ae" ... O le maʻisuka na tupu i le taimi o le maitaga e faʻaalia ai le uiga o se fafine i lenei maʻi. E i ai se tulaga lamatia e sili atu i le taimi, o le maʻisuka moni o le a atiina ae, o le mea lea pe'ā maeʻa se valaau e manaʻomia ona e mataituina ma le totoʻa lou soifua maloloina, tausisia se soifua maloloina lelei ma meaʻai lelei.

GDM tulaga lamatia:

  • O le mamafa.
  • Faʻailoaina i le maʻisuka i totonu o aiga.
  • O le tina i le lumanaʻi ua silia ma le 30 ona tausaga.
  • Tina ma le sili atu i le tasi le tamaititi.
  • Tigā toto maualuga.

O taunuuga o le maualuga maualuga o le suka i totonu o se fafine maʻitaga

O le glucose maualuga e faigofie ona pasi atu i le placenta i le pepe, ae o le inisalini e tele ma e le mafai ona pasia le faamama ole placental. E le mafai e le tino o le pepe ona taulimaina se aofaiga o le kulukose, e le o saunia le pancreas mo na avega, o lea o suiga leaga e tutupu i le tino o le tamaititi.

  • I totonu o se tamaititi, o le a amata ona tupu malosi le tino gaʻo, o le tauau o le taua ma le manava e matua faateleina i le lapoa. I le taimi o le fanau mai, ua ausia e le tamaititi le mamafa o le sili atu i le 4-4.5 kilokalama.
  • Ona o le maualuga maualuga o le suka, o le placenta ua faʻalavelaveina, ua tupu i le lapopoa, mafiafia, tioata kullukose ua faaleagaina ai ipu mama o le placenta. Talu ai ona o le placenta e faʻaleagaina lana galuega, ua maua e le tamaititi le matelaina o le okesene (hypoxia). I tulaga ogaoga, e mafai ona oʻo atu i le maliu o le tamaititi.
  • I tulaga o le maualuga maualuga o le suka, o le aʻafiaga o le faaletonu o le tino i le tamaititi o le a faateleina.
  • O le aʻafiaga o polyhydramnios e faʻapupula.
  • O se vaega tele o le tamaititi e faigata ona momoli, atonu o le a iai se laasaga, o le a mafai e le tamaititi ona maua ni manuʻa na fananau mai (faʻamaʻi pipili, vaʻaia o le cerebral). I le fananau mai o le tino, e tele lava ina e faʻaaogaina le malosi o vavao faʻamalosi ma se suimini. O le mea lea, o le mea e faamuamua, faatasi ai ma le tele o le fetus, o le faagaoioia lea o le vaega vena.

Maualuga maualuga fautuaga

Ae ui i lea, o mea uma e le taufaamatau. Faʻatasi ma fafine maʻitaga ua maua i le maʻisuka i le taimi, o nei aʻafiaga ogaoga e faigofie ona aloese. O le mea sili e mulimuli i nei fautuaga:

  1. O le mea muamua ma sili ona taua o le taumafataga. O le tele o taimi, i le mulimuli i se taumafataga, e le o manaʻomia le toe foʻi atu o le suka i le masani ma togafitiga.
  2. O aso uma e savali i le ea fou, vasega o yoga mo fafine maʻitaga, talu ai o le kulukose e faʻaaogaina i taimi o musika. E le gata i lea, aʻo faagasolo le faamalositino, e faʻaleleia atili le toto o le uterine, sili atu le okesene e tuʻuina atu i le tamaititi. O le savali o se puipuiga lelei lea o le gase o le petal.
  3. Afai ole fautuaga ole a le maua mai le taunuuga lelei, atonu e tatau ona e suʻeina ile tofiga ile inisalini. A maeʻa le fanau mai, e mafai ona faalēaogaina, ma o le kulukose o le a i se tulaga masani e aunoa ma fualaau.

Maua maualuga le kulukose

O le a tatou talanoa atili e uiga i mea taumafa pe a fai e sili atu le mamafa o le suka o le toto i le maʻitaga.

  • O mea taumafa e tatau ona paleni ma maeʻa. E leai se mea e tatau ona e matelaina aʻo maitaga! E tatau ona 5-6 taumafataga i ni vaega laiti.
  • Faʻateʻa meaʻai maso (diges, pastries, pateta, sima, sugary, falaoa paʻe, honey, semolina, meaʻai vave). Faʻesea atoa le suka mai le meaai.
  • Faatapulaaina le tele o le gaʻo. Tuuina atu le fiafia i meaʻai o le pipi, lapiti, moa.
  • Inu 2 lita o vai mama i aso taitasi.
  • Tuuina atu le fiafia i fualaʻau mata ma fua.

O ia ituaiga o meaai o le a fesoasoani ia te oe e le gata ina pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae le maua ai foi nisi pauna.

Tuua Lau Faamatalaga