Lactose monohydrate - o le a? Faamoemoega, faʻaaogaina, tuufaatasiga ma faʻailoga

Lactose, poʻo le susu suka, o se tasi lea o tali e sili ona taua, e le mafai ona faia e le tino o le tagata.

O le aʻafiaga o lenei vailaʻau i luga o le faʻaogaina o fuluvaʻa ma le faʻaogaina o meaʻai e faʻamatalaina ai uma aoga. Ae o nisi taimi e le ioeina ai se mea e tupu ai se aafiaga leaga i tagata o loʻo mafatia mai le lapalaʻa o le le gasegase.

O a aoga ma mea lamatia o se mea?

Faamatalaga Lautele i Lactose

O ituaiga eseese o loʻo i ai i le natura, e aofia ai monosaccharides (tasi: eg fructose), oligosaccharides (several) ma polysaccharides (tele). I le isi itu, o le elekate oligosaccharide ua vaʻaia o di- (2), tri- (3) ma tetrasaccharides (4).

Lactose o se le malie, lea e lauiloa o le suka o susu. O lona fualaau kemikali e faapenei: C12H22O11. O le toega o le galactose ma le kulukose.


O faasinomaga faasinomaga i le lactose e mafua mai i le saienitisi F. Bartoletti, o le na maua i le 1619 se mea fou. O le vailaau na faailoaina o le suka i le 1780 faafetai i le galuega a le saienitisi K.V. Scheel.

E tatau ona maitauina e tusa ma le 6% o le lactose o loʻo iai i le susu susu ma 8% i le susu o tagata. O le Disaccharide ua faia foi e avea ma oloa e maua i le gaosia o sisi. I lalo o le natura masani, e fai ma sui o se kulimi e pei o le lactose monohydrate. O se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, e le mafaʻatasi ma le leai o se mea. E matua suamalie i le vai ma e masani lava e le fesootai ma le ava malosi. A vevela, o le disaccharide e leiloloa le mole vai, o le mea lea e liua ai le lactose lē mate.

I le tino o le tino, ua vaevaeina le suka suka i ni vaega se lua i lalo o le malosi o enzymes - glucose ma galactose. A mavae sina taimi, o nei mea e ulu atu i le toto.

O nisi tagata matutua latou te lagona le le mautonu ona o le vaivai o le susu susu ona o le le lava po o le le lava o le lactase, o se enzyme faapitoa lea e taoto le lactose. E le gata i lea, i tamaiti o lenei tulaga e le masani ai. O le faʻamatalaga o lenei mea e tupuga mai anamua.

Ua lauiloa o le lafu manu sa na o le 8,000 tausaga talu ai. Seʻi oʻo i lena taimi, naʻo pepe e fafagaina le susu susu. I lenei tausaga, na gaosia e le tino le aofaiga tonu o lactase. O le tagata matua, na itiiti lona tino e manaʻomia le laukose. Peitai i le 8,000 tausaga talu ai, na suia le tulaga - na amata ona faʻaaogaina le susu o se tagata matua, o lea na toe fauina ai e le tino ina ia mafai ai ona toe gaosia le lactase.

O aoga o le suka susu mo le tino

O le taua o le suasusu susu o loʻo maualuga tele.

O lona gaioiga o le faʻaosofia lea o le tulaga o le fuluvaʻai i totonu o le pupuʻu tautala ma faʻaleleia le faʻaleleia o vitamini o le vaega B, C ma le calcium. E tasi le taimi i totonu o le iniseti, e faateleina le lactose o le numera lactobacilli ma le bifidobacteria.

O le susu o se oloa lauiloa mo tagata uma e tatau ona i ai i le taumafa a tagata uma. Lactose, o se tasi o vaega, e faia ai galuega taua mo le tino o le tagata:

  1. Punavai o le malosi. E tasi lava i le tino, e faʻaleleia ai ma toe faʻasao le malosi. Faatasi ai ma se aofaiga masani o le lactose, e le o faʻamaunuʻu faleoloa popo, ae faʻapupulaina. E le gata i lea, o le faʻaauau pea o le gaʻoina o meaʻai gaʻo e fesoasoani e faʻasaoina ai le faʻasao o aʻafiaga e faʻapupula i le fausaga o le muscle.
  2. Taumafa mamafa. Afai o le faʻataunuʻu o le kalori i le aso e sili atu i le tele o calories e susunuina, ona tuʻuina lea o le laose i le gaʻo. O lenei meatotino e tatau ona mafaufauina mo i latou oe mananao ia sili atu le lelei, faʻapea foi ma i latou e mananao e aveesea le mamafa.
  3. Faʻaleleia le faʻalaumalie. O le taimi lava e maua ai le lactose i totonu o le mea oona, o le a malepe i totonu o monosaccharides. A le maua e le tino le lactase, e maua e se tagata le toʻa pe a faʻaaogaina le susu.

Le aoga o le suā susu e le mafai ona sili atu ona maualuga. E faʻaaogaina le vailaʻau i faʻalapotopotoga eseese. O le tele o taimi, e faʻaaogaina lactose i pisinisi nei:

  • kukaina meaai
  • suʻesuʻega kemisi
  • o le gaosia o se meaola mo meaola mo meaola ma siama,

E mafai ona faʻaaogaina e suitulaga i le susu o tagata i le gaosia o le fomu pepe.

Laga o le gasegase: faʻamaoniga ma mafuaʻaga

O le gasegase lactose e malamalama o lona uiga o le le mafaia e le tino ona talepe lenei mea. O le Dysbacteriosis e faʻaalia i le tele o faʻamaloiloga: o le tiga, tiga o le tino, lese ma le manava.

A faʻamaonia le faʻamaonia o le tui ole lactose, e tatau ona lafoaia oloa gaosi susu. Ae ui i lea, o le teena atoa e aofia ai faafitauli fou e pei o le le atoatoa o le vitamini D ma le potassium. O le mea lea, e tatau ona faʻamalosia le lactose i ni meaʻai faaopoopo.


E le mafai ona tupu le lactose mo mafuaʻaga autu e lua, e pei o faʻamaʻi o le kenera ma maʻi faʻamaʻi (Crohn's disease).

Eseesega i le va o le le faapalepale ma le lactose. I le tulaga lona lua, e leai lava ni faʻafitauli i le tagata ma le faʻalapalaina, atonu latou te popole e uiga i sina faʻaletonu i le manava.

O se mafuaʻaga masani mo le atinaʻeina o le laosose o le faʻalavelaveina o le tupu aʻe o se tagata. I le aluga o taimi, o lona tino e manaʻomia mo le faʻasoesa, ua faʻaititia, o lea na amata ai ona ia maua se enzyme e le taua tele.

Eseese faʻalapotopotoga e manaʻomia le laukose ese. O le mea lea, o le maualuga aupito maualuga o le le faapalepale i le vailaau o loʻo matauina i atunuu Asia. E naʻo le 10% o le faitau aofaʻi e fafaga le susu, o le 90% totoe e le mafai ona aʻafia le laukose.

E tusa ai ma le faitau aofaʻi o Europa, o le tulaga o loʻo matauina tonu le faʻafeagai. E na o le 5% o tagata matutua e faigata ona faʻaaogaina disaccharide.

O le mea lea, e afaina ai tagata ma maua ai le manuia mai le lactose, aua e faalagolago uma lava pe o le a gaogao le tino pe leai foi.

A leai, o le ae sui le susu i meaʻai faaopoopo ina ia mafai ai ona maua le fua o le susu suka.

O meatotino lautele

Lactose, o se vailaʻau, e aofia ai le vaega o le carbohydrate o oligosaccharides. Carbohydrates o vailaʻau faʻamalosi ia o loʻo maua i meaʻai uma ma tuʻuina atu vaega carbonyl ma hydroxyl. O Oligosaccharides, i le isi itu, o se vasega o vailaʻau 'oloʻo aofia ai le lua i le fa vaega faigofie - saccharides. E lua ituaiga o lactose: glucose ma galactose.

Ona o le mea moni e maua le lactose i le susu, e taua foi o le "suka gaʻo". O mea tau vailaʻau e faʻamaonia ai o le lactose monohydrate o se mole mole lactose ma se molimula vai o loʻo pipii i ai.

Talu ai ona o le laogase e lua suga faigofie i lona fatuga: glucose ma le galactose, ua taʻua o le disaccharide i le faʻavae o le vailaʻau vailaʻau, ma i le vaeluaina o loʻo i ai le lua muamua monosaccharides. E le gata i lea, e aofia ai foi le suauu ua lauiloa ia i tatou, lea, pe a gau, ona avea lea o le kulukose ma le fructose. O le mea lea, e tusa ai ma mea o gaʻo ma le maualuga o le pipii i totonu o le tino, o nei meaola uma e lua e latalata vavalalata le tasi i le isi ma mafai ona faʻaaogaina e fesuiaʻi i nisi tulaga.

Lactose e aunoa ma se vai mole (anhydrous) e teuina e itiiti ifo nai lo le pepa o le suavai mama, ma o le mea lea e faʻapipiʻiina ai ma le faʻamoemoe ole mole mole vai i le faʻaleleia o le teuina.

O le a le mea e tupu

Lactose e foliga mai o se paʻu lanu paʻepaʻe e le masani ai. E suamalie i totonu o le vai, e lelei lona tofo. I le avea ai o se ausilali, o le lactose monohydrate e ese mai i le tulaga o le sili ona lelei: mai le mea aupito laitiiti mo papa maʻa ma mea malolosi i tamai atopaʻu i mea lapopoa mo papa maʻa ma se vaega o vailaʻau faʻamaʻi. O le siakiina o le lapisi o meaʻai e masani lava ona faia i togafitiga faafomaʻi ona o le manaʻomia e pulea le fua o le faʻaaogaina o le vailaʻau oona. I totonu o le alamanuia o meaai, o mea e manaʻomia mo le vailaʻau e le ogaoga.

Vaʻavaʻai i le tino

O le susu o le punavai autu o le lactose, lea e aofia ai le 6%. O le susu lea e aofia ai le lactose monohydrate, lea e ulufale mai i totonu o le tino pe a faʻaumatia. E masani lava, a maeʻa ona oʻo i le manava, laʻa le laasose e faia i le gaioctose. A maeʻa lena mea, e mafai ona alu atu i se mea faigofie meaʻai o le tino, toe faʻaleleia lona malosi.

Talu ai o suga faigofie e mafua ona o le vavae ese mai le disaccharide, o le faʻaaogaina o le lactose monohydrate, e le gata o se meaʻai meaai ma o se vaega o fualaau faasaina, e afaina ai le maualuga o le suka o le toto, ma faateleina ai.

O le faasologa o taualumaga e mafai ona o le galuega o le lactase enzyme. O le tele o lona aofaiga o loʻo iai i totonu o le tino o se tamaititi soifua maloloina, ma o ia lea na te faʻatagaina o ia e luga o le susu meaʻai. A maeʻa le susu, e faʻaitiitia le aofai o le enzyme ma le susu o le susu. Ole laʻititi laʻititi o le enzyme o loʻo maua i le tino o tagata matutua ma tagata nonofo i le itulagi Asia. E le mafai e Europa ona leai se latou gafatia e gaosia ai meaʻai susu ma le matutua.

Faʻaaoga i vailaʻau

Lactose monohydrate, magnesium stearate o mea sili ona taatele mo laupepa o fualaau. E matua faigata lava ona maua se laulau e le o aofia ai nei vaega e lua. Ae talu ai ona o le salalau o le laosose inlerance i totonu o tagata, ua amata ai e maketi gaosi oloa ona maketi ni laasose e leai se totogi.

Ae e ui lava i le tulaʻi mai o se fuainumera o sauniuniga e le maua ai le suka suka, o le lactose o se tasi lea o vaega autū o fualaau faʻamaʻi.

E gaosia e le au gaosi lactose monohydrate i papa maʻa e pei o se mea e tumu ai, talu ai o lenei vailaʻau e sili atu ona faʻamalosia i le tino o le tagata, ma o lea e le afaina ai le aoga o le mea galue ma le taunuuga o togafitiga. O vailaʻau e matua le faʻaituau i le tino o le tagata e leai. E lauiloa foi o le lactose monohydrate i le tuufaatasiga o fualaau faasaina e le o se mea e matua le afaina, ae peitai, e faaopoopo atu i le suia o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o lenei mea e aafia ai le faagasologa o le tino o le tagata. Ae afai e taua le maualuga o le suka (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai togafitiga o le maʻisuka ituaiga lona lua), e le faʻaaogaina lactose monohydrate.

Faaaoga i le faleoloa meaai

I le gaosiga o mea taumafa, o le laose e faʻaaogaina e le gata o se vaega o meaʻai susu. E mafai ona maua i tioata, meaʻai, ma kuka kuka. Afai o le lactose monohydrate e manaʻomia e avea o se mea e le faʻaaogaina i fualaau oona, ona faʻaaogaina lea e le gaosiga o mea taumafa ana meatotino.

E leai se lanu pe a faʻapipiʻi laukose, pe a faaopoopoina i soupisi, falaoamata ma fualaau faisua mo le faʻamoemoe e tasi. Ona o le mea moni e faapea o le mea e le o iai se tofo faʻamaonia, e faigofie ona faʻaaoga i le gaosiga o meaʻai, ma o le a le afaina ai lona tofo mulimuli.

O le fale gaosi oloa e faʻaaogaina le lactose monohydrate e avea o se mea suamalie. E sili atu ona suamalie le suka o le kulimi nai lo le sogasoga masani ma e le afaina. O le mea lea, e faʻapipiʻi faʻapipiʻi i laʻau suamalie, keke ma pusa e avatu ai ia i latou se suamalie suamalie.

O le aafiaga o le lactose monohydrate i luga o le tino

E ui lava i le le mautonu atoatoa o le vailaʻau mo le tino, o le laose o loʻo i ai se seti o uiga taua ma aʻafia ai le tino. O lenei aʻafiaga e mafai ona i ai uma lelei ma aʻafiaga leaga. O le mea lea, ao leʻi faʻaaogaina le laogatia monohydrate, e tatau ona faʻatautaia meatotino o le vailaʻau ma le gaioiga a le tagata lava ia.

Aafiaga lelei

Lactose monohydrate ua lauiloa e avea o se carbohydrate. E pei lava o soʻo se gaʻo, lactose o se punavai malosi i totonu o le tino. E mafai ona mafua mai i nai vailaʻau faʻamalosi faigofie, ma e aofia ai suga faigofie e lua: glucose ma galactose. O le mea lea, pe a ulu atu i totonu o le tino, e vave ona paʻu vave i elemene autu eletise ma faateleina ai le maualuga o le suka i le toto.

Ma le isi, o le vailaau e mafai ona faʻaaoga e avea o se vailaʻau e lagolagoina ai microflora, talu ai o le mea sili lea e fafaga ai le lactobacilli i totonu o le inumaga.

Lactose foi e iai sona aafiaga faatosina i luga o le tino, ina ia mafai ai ona faaopoopo i le inu piapini e faaaoga i aoaoga tau taaloga ma i le vaitaimi o le toe faaleleia pe a uma togafitiga o faamaʻi.

Aafiaga leaga

O aʻafiaga leaga o le lactose monohydrate e itiiti ifo nai lo le lelei: o le mea e mafai ona faʻaleagaina pe afai e le faʻaaogaina. I le faaopoopo atu i le le faapalepale, e mafai e lenei vaega, e tusa lava pe itiiti, ae aafia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, aemaise pe afai e avea o se vaega o meaai. E mafai ona iai se aafiaga le lelei i le soifua maloloina o tagata maua i le maʻisuka.

Faʻasalaga

O le faagasologa o le maua o laukose e fesoʻotaʻi lelei ma mea masani masani - lanu. O le tekinolosi faʻavavevave e mafai ona aofia ai le faʻatupuina o le mea vevela mai mea e gaosia mai susu e faʻaaoga ai le itu o le osmosis. A maeʻa lena, ona faʻamamāina lea o le lactose, faʻamalolo ma mago.

O le a le lactose?

Lactose o se tasi lea o vasega e sili ona taua o gaʻo; o mea ia e matua galue malosi ma vaega hydroxyl ma carboxyl.

E iai mono-, oligosaccharide carbohydrates (oligo - "several") ma polysaccharides. O Oligosaccharides, i le isi itu, ua vavaeina o ni tagata e le ioeina, o ni taofi, o ni tetrasaccharides.

Lactose (fomaʻi faʻasolosolo - С12Н22О11), faatasi ai ma le sucrose ma le maltose, o se tasi lea o le faʻasalaga. O se taunuuga o le suavai, ua liua i le lua saccharides - glucose ma le galactose.

Mo le taimi muamua, na amata ona latou talanoa i le lactose i le 1619, ina ua maua e le Italian Fabrizio Bartoletti se mea fou. Ae na o le 1780, na faʻamalamalamaina ai e se fomaʻi mai Suetena Karl Wilhelm Scheel le vailaʻau e pei o le suka. O lenei mea e le mautonu o loo i ai i le susu o povi (e tusa ma le 4-6 pasene) ma le susu o fafine (mai le 5 i le 8 pasene o le tuufaatasiga). E maua foi le suka i le taimi o le gaosiga o le sisi - o se mea e maua mai ai, ma o se paʻepaʻe paʻepaʻe.

I le natura, aemaise lava i le susu, o lenei suka e maua mai le lactose monohydrate - o se carbohydrate faʻatasi ma se kulimi vai faʻafefiloi. O le lactose mama o se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe papaʻe lea e solo lelei i le vai ae e fai sina faʻamautuina i mea inu. I le taimi o le mafanafana, o le disaccharide ua leiloloa le tasi le mole o le vai ma o lea ua faia ai le lactose o le anatele.

Lactose le malepe

E pei ona maitauina, i le suāsusu, o le tele o lenei vailaʻau e tusa ma le 6 pasene o le tuufaatasiga atoa. I le tino faatasi ai ma oloa gaosi susu, e mafai ona gaosia le laukose i enzymes ona sosoo ai lea ma le toto. Ae ui i lea, ei ai tulaga e le mafai ai e le tino ona suʻe suasusu susu, aua e le mafai ona gaosia le lakase enzyme e tatau mo le malepe. Ma i le matua, e pei ona faaalia i suʻesuʻega faasaienisi, o tagata e tele atu ma sili atu le lamatia o le le lava po o le leai atoa o le lactase, lea ua mafua ai le faapalepale atoatoa i oloa gaosi susu.

E talitonuina o le tagata soifua o loʻo i ai fale povi e tusa ma le 8 afe tausaga ua mavae. Ma e na o le maea lava ona maua mai o oloa gaosi i le taumafa a se tagata anamua. Ae sili atu, e le o lea.Talu mai lena taimi, o oloa gaosi na aliali mai i le taumafa a tagata matutua. Talu mai uluaʻi pepe na fafagaina susu ma naʻo tina. O le mafuaʻaga lea o le natura i le natura, e leai lava ni faafitauli i le pepe, ma e maua ai le susu o meaai, talu ai o le lactase e maua i taimi uma ma sao i totonu oa latou meaola. O tagata anamua i le matutua na matua leai lava se lactase ma e leʻi lagona ai se faʻalavelave mai ai. Ma e na o le folasia o susu i le meaai, o le tele o tagata na latou maua se ituaiga fesuiaiga - na amata ona maua mai e le tino le enzyme talafeagai mo le lafoaʻi o le laose i le matua.

Matafaioi o meaola

E ui lava i fefinauaiga faasaienisi e uiga i aoga o le lactose mo se tagata matua, o lenei mea tele e taua tele i le faatinoga o le tino. Na o le ulu i totonu o le oral veveva, e aafia ai le tumau o le vavalo - e maua ai se foliga aloese. E le gata i lea, e faʻaleleia atili ai le malosi o le vitio o le B-vaega, acid ascorbic and calcium. Ma oʻo atu i totonu o le fatu, faʻafouina le toe gaosia o le bifidobacteria ma le lababacilli, ia e taua mo le faʻatinoina lelei o le tino.

Lactose mo ...

O mea uma e gaosia ai gaʻo o mea ia o le malosi. Lactose foi e avea o se ituaiga o suauu mo tagata. A maeʻa ona faʻafefiloi, e faʻaleleia ma faʻaleleia le tuʻuina atu o le malosi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le susu suka, o lona uiga, e puipuia ai le porotini i totonu o le tino. I le i ai o se aofaʻi lava o meaʻai gaʻo, e aofia ai le lactose, e le faʻaaogaina e le tino ia palatini e avea ma fafie, ae faʻaputuina i totonu o maso. E mafai ai foi e le protein ona faatino isi galuega taua i totonu o le tino.

... maua le mamafa

Afai o le tele o kalori e 'ai e sili atu nai lo le tele o calories e susunuina, o le tele o loʻo teuina e pei o le gaʻo. A faʻaaogāina le lactose i ni aofaiga tele atu nai lo le mea e tatau ai, o le tino e liua le suka i totonu o le tino, lea e iu lava ina taʻitaʻi atu ai i le mamafa. O lenei gafatia o le suka suka o loʻo faʻaaoga pe'ā tatau ona fetuutuunai le mamafa o le tino i le itu o le siʻitia.

... masini

Aʻo lei liua le lactose i le malosi, e tatau ona ulu i le meaʻai, pe a faʻasolosolo i monosaccharides i lalo o le malosi o le enzyme. Ae peitaʻi, afai e le maua e le tino le lactase, e mafai ona tupu ni faafitauli faʻaogalua. Ole gaʻo susu e le faʻaaogaina e mafua ai le manava ita, e aofia ai le tiga o le manava, afaina, afu, ma le manava.

Mafuaaga o le le Faʻapalepale

Lactase le atoatoa e mafai ona afaina. E masani lava e tupu lenei mea i tagata ona o suiga i le gene gene.

E le gata i lea, o le faapalepale e mafai ona tupu mai ona o se faʻamaʻi, e aofia ai faʻatasi ma le faʻaumatiaga o le mucosa intestine laiti. Faailoga o le le faapalepale e mafai foi ona aliali mai ma le matua pe tetee atu foi i se talaaga o maʻi ogaoga o le manava, e pei o le maʻi o Crohn.

O se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o le lactase o le taunuʻuga lea o polokalame faʻavae. O le natura ua taatia i lalo se "polokalama" e tusa ai ma le aofaiga o lactase na maua mai ua faaitiitia i tausaga. Ma i le ala, i ituaiga eseese ituaiga, o le malosi ma le saoasaoa o lenei paʻu e eseese. O le faailoilo sili ona maualuga o le onoselele lactose ua faamaumauina i tagata o Asia. Toeitiiti 90 pasene o Asians tagata matutua e le mafai ona taliaina le susu. Ae mo tagata nonofo i matu o Europa, o le hypolactasia o se faafitauli e seasea tupu: e na o le 5 pasene o tagata matutua e lagona le le lava o le enzyme.

Ma le isi mea e tasi: e lua manatu e tatau ona iloga - le gasegase o le tui ma le lactase. O tagata e le atoatoa le eletise, e pei o se tulafono, e te le matauina le le toʻa pe a uma ona taumafa meaai. Faatasi ai ma le le lava o le lactase, o le maualuga o le enzyme i totonu o le manava ua faaitiitia, e aunoa ma le afaina ai o aʻafiaga. Ae o le le faapalepale e tuʻuina atu ma faʻamatalaga faʻaalia o le le maua o le susu e le tino. E tupu pe a maeʻa le disaccharide e le mafai ona ulu atu i totonu ole inumaga ma le gaogao. Ae, o le mea e leaga ai, o uiga o le le faapalepale e mafai ona pei o isi gasegase gastrointestinal, o lea e faigata ai ona faia se suʻesuʻega o le lactose e le o se faʻamatalaga na o nei faailoga.

E tolu ituaiga o lactose inisiua:

  1. Peraimeri O le mea masani lea. E tupu i le matua. O loʻo faʻamatalaina e uiga o le tino o le tino. O tagata i le gasologa o tausaga e faʻaaogaina meaai laiti, o lona uiga o le manaʻomia mo le gaosiga o lactase e mou atu. O lenei ituaiga o le faapalepale e sili ona taatele i tagata i Asia, Aferika, Metitirani ma Amerika.
  2. Maualuga E tulaʻi mai ona o se gasegase poʻo se manuʻa. E masani lava pe a mavae le maʻi celiac, faʻafula o le inumaga, taotoga i luga o le tootoo laitiiti. O isi mafuaaga o le le faapalepale e aofia ai le maʻi o Crohn, maʻi o le tutpple, ulcerative colitis, chemotherapy, ma le fomaʻi ma ni faʻafitauli.
  3. Le tumau. O lenei ituaiga o le faapalepale e tupu i tamaiti na fananau mai. E faʻamatalaina e le mea moni e na o le 34 vaiaso o le maitaga o loʻo i ai i le tamaititi le gaioiga o le gaosia o le lactase enzyme.

Auala e fuafua ai le i ai o le laosose inlerance

E le faigofie tele le faʻatinoina o le laoga o le laogase. O le toʻatele o tagata e manatu e lava le lafoaia o meaʻai susu e aloese mai ai iʻuga le lelei. O le mea moni, i meaʻai faʻaonapo nei, o le lactose e le gata ina maua i le susu. O nisi tagata e matua teenaina le susu, ae o le a le alu ese ia faailoga o le manua. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai le faʻamalo seseina o le laoga o le gasegase mai le lisi o mafuaʻaga e ono mafua ai le gaogao.

I le fale, e mafai ona e siakiina le faapalepale / le faapalepale ma le fesoasoani o se suʻega. O le mea lea, o le aso ao lumanai le suʻesuʻega, o le taumafataga mulimuli e le sili atu ma le 18 itula. Ma i le taeao i luga o se manava gaogao e inu se ipu susu ma toe le 'ai foi i se mea mo le 3-5 itula. Afai ei ai le tui ole lactose, e tatau ona aliali mai i totonu ole 30 minute talu ona ave le oloa pe mo se maualuga ile 2 itula. Ma sili atu. E sili le ave o susu susu mo suʻega e taofiofia ai le ono mafai e gaʻo ona mafua ai le pala.

O oloa e aofia ai laukose

O punavai sili ona manino o lactose o oloa gaosiga. E mafai ona e mautinoa o le faʻaaogaina o le susu, yoghurts, kulimi oona, cheeses, o le ae maua ai le lactose.

Ae o loʻo i ai se lisi o mea e le mafaamatalaina. Ma ia sili atu ona saʻo - e leʻi mafaufauina. Sei o tatou iloiloina le lisi o oloa o loʻo i ai susu suka.

Meaʻai gaʻo

O oloa gaosiga e le gata o loʻo sili atu ona iloagofie le lactose, ae o loʻo sili atu foi ona faʻamalosi i lenei gaʻo. O se ipu susu, mo se faʻataʻitaʻiga, e aofia ai le 12 kalama o le lactose. Ae o le kulimi, o le tasi o ia mea ua tumu i le itiiti ifo ma le 1 g o le suka, ua uma ona mafaufauina o se oloa maualalo ma mea maualalo (cheddar, parmesan, ricotta, Swiss). I oloa gaosi susu, e pei o yoghurts, o le maualuga o le lactose e le o le pito maualalo. Ae ona o le i ai i totonu o la latou tuufaatasiga o enzymes lea e faʻaumatia ai le le ioeina, o le a sili atu ona faigofie ona latou taliaina.

O le isi mea e fai i le povi e mafai ona avea ma susu susu o le lactose ma isi analogues o le susu. E le gata i lea, faatasi ai ma le hypolactasia, susu e mafai ona suia i oloa susu. I le kefir, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamaualuga o le carbohydrate ua faaitiitia ona o le i ai o le enzyme sao i lona tuufaatasiga.

Isi oloa

E mafai ona maua se gaʻo susu i suka i mea tao, mea faʻafefiloi o le taeao. O lenei vailaau o loʻo maua foi i sela mago mago. E le gata i lea, pe a faʻatau mai margarines, laei mo salati, e tatau ona e sauni e faʻamalosi le lactose, e ui lava i ni vaega laiti. O le tali i le fesili: "Faʻapefea ona saunia lenei oloa?" O le a fesoasoani e fuafua le auai o le sili atu i se oloa faapitoa.

Faʻasologa o oloa

O le tele o mea taumafa e faʻaaogaina i le susu ma oloa gaosi susu e faʻateleina ai a latou ola. O le mea lea, e taua tele mo tagata e maua le laoga o le le gasegase e faitau ma le faʻaeteete igoa i luga o meaai. O le i ai o le suāsusu, wheni, cheese cheese, susu-by-products, susu susu, susu susu i totonu o mea e faʻaalia e faʻaalia ai le i ai o le lactose.

Punaoa natia o le suka gaʻo:

O le tele o vailaau faʻasaina o loʻo i ai le lactose o se mea e faʻaleleia, lea e faʻaleleia ai le bioavisi o fualaau faasaina ma lona tofo. Aemaise lava, o le suāsusu susu e maua i fualaau o le fanau mai ma le vailaʻau D. Ae, i le avea ai o se tulafono, o loʻo i ai i totonu o vaega laiti nei vaega o sauniuniga. E oʻo lava i tagata e le faʻaaloalo i le mea o le a masani ona tali atu i fualaau.

O paʻu, kuki, falaoa, falaoa, meaʻai pateta, granola, o gaʻo e masani ona aofia ai le laukose. Ma e tatau ona e saunia mo lena mea, o lona tino e leai se enzyme lactase.

O le meaʻai atonu o le oloa mulimuli lea o le a mafaufau i ai le tagata o se puna o le lactose. Peitai, e ui lava i lea, o le gaosia o aano o manufasi e pei o le bacon, sausage, sausa ma isi mea e gaosia e leai se gaʻo susu.

  1. Kofe vave, "vave" soup.

E te fiafia i le kofe ma soupisi poʻo pateta, mo le sauniuniga e te manaʻomia e faaopoopo ai vai inu? Ona e iloa lea o latou e maua le lactose. Aisea e maua ai le suka o susu i nei oloa? E maua ai le faʻaogaina i le oloa, puipuia ai le tafe, ma o le mea moni e tuʻuina atu ai se mea faʻapitoa mulimuli ane.

E tele laumei salati ei ai le lactose, lea e maua ai le oloa le mea e tatau ai, tofo. Afai e te manaʻo e aloese mai le faaopoopoina o le suāsusu susu, ona sili atu lea ona faʻaaoga le suauu manogi, e pei o le suauu olive, o se laei. E le gata i lea, o se oloa e sili atu ona aoga nai lo le faia o ni laʻei ua saunia.

O nisi o nei suka suka e aofia ai le lactose. Faʻafetai i ai, o mea suamalie i le tino o laupepa poʻo le paʻu e solo vave vave i meaʻai.

O nisi o ituaiga o ava malosi e aofia ai foi susu suka. O le maualuga o le maualuga o le vailaʻau o loʻo i totonu ole ava malosi. O lea o le ava malosi o se tasi lea o oloa e mafai ona fiafia i tagata e le gauai i le suka.

O le toʻatele o tagata e matua mautinoa lava o le margarine o se vailaʻau atoatoa e suia mo le pata, o lona uiga e le mafai ona i ai ni meaʻai susu. O le mea moni, o le tele o gaʻo i lenei vaega e aofia ai le lactose, lea e faʻaleleia ai le tofo o le margarine.

Suauu Suga Sugar
Igoa o le Suafa (ipu tioata)Lactose (g)
Tina fafine17,5
Ice cream14,5
Koumiss13,5
Laʻu susu12
Susu o susu11,7
Yogurt10,25
Laʻau9,5
Kefir9
Yogurt8,75
Paʻu Manu (20 pasene)8
Kati le laumei3,5
Pulu2,5

Auala e Aloese ai Lactose

O lea, na o le pau le auala e aloese ai mai laukose i oloa mai faleoloa o le faitau lelei lea o igoa. I le taimi lava e tasi, e le tatau i se tagata ona faʻamoemoe e tusi le gaosi oloa i luga o oloa uma: "E aofia ai le laukose". O le mea moni, o lenei vailaau i le tuufaatasiga o meaai e mafai ona natia i lalo o isi igoa, mo se faataitaiga: wheni, casin, cheese cheese, susu susu. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona e iloa o igoa tutusa - lactate ma lactic acid - o mea eseese uma lava e le fesootai i lactose.

E le mafai foi ona puipuia mai le suāsusu i le susu. Ae o le tele o faʻafefe o le protein e iai susu. O le mea lea, na faia ai e le au taʻalo meaai meaʻai latini e aunoa ma se polotini., lea, e ui i lea, e mafai ona faʻaumatia e tagata uma e leai se lactase.

Ni nai finauga mo le susu suka

E toatele tagata e talanoa e uiga i le lactose ua na o se mea matautia. I le taimi nei, e taua le manatuaina o nei meaʻai gaʻo o loʻo i totonu o le susu - i le oloa lea e fafagaina ai e mamame a latou pepe faatoa fanau mai e tusa ai ma le manatu o le natura. Ma talafeagai, o lenei meaai e tatau ona i ai le tele o mea aoga aoga.

Tele susu o suka:

  • galactose, o se vaega o le lactose, o se tasi o 8 suga taua mo le tino,
  • lagolagosua i le puipuiga, faʻamalosia le gaosiga o auupega,
  • galactose, o se vaega taua o le lactose, e taʻua o le suka mo le faiʻai, aemaise lava e taua mo pepe,
  • galactose - puipuiga e faasaga i le kanesa ma le faʻataunuʻu,
  • faaleleia faʻamaʻi manuʻa
  • faatelevave le metabolism ma le absorption o le calcium,
  • puipuia mai i x-ave,
  • taua mo tagata e maua i le gasegase ma le lupus,
  • gasegase faasaga i siama cardiological,
  • Lactose o se mea suamalie maualalo-kalori,
  • o le glycemic Index of lactose e sili atu nai lo le 2 taimi e maualalo ai nai lo le glucose, lea e aoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka,
  • faʻaosofia le faʻalavelave faʻalavelave
  • Lactose e aʻafia ai le microflora o le intestinal, faʻateleina ai le tuputupu ae o siama aoga.

Togafitiga o le leoleoga ole lactose

I le taimi nei, e leai se auala e togafitia ai le gaʻo susu, sei vagana ai le taumafaina o le lactase enzyme i le pepa. Pau lava le mea e mafai ona fesoasoani i tagata o loʻo i ai lenei maʻi o le faʻatapulaʻaina lea o latou taumafa o loʻo iai le lactose. E talitonu e tusa e tusa ma le afa ipu ipu susu (e aofia ai le 4.5 g o le saccharide) e le o mafua mai ona o le le faapalepale. E le gata i lea, pe a faʻaaogaina meaʻai susu, e lelei tele le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei i meaʻai maualalo pe maualalo le lipid, talu ai o le maualuga o le lactose i totonu e masani lava ona maualalo. Mo pepe e le maua le suāsusu, o loʻo i ai se fualaʻau pepe e leai se totogi.

O nisi taimi e taʻua sese ai e tagata le tui o lactose, o se mea e 'ai i le susu. O le mea moni, o nei maʻi e lua. O le mea masani mo i latou, o taunuuga le lelei, o se tulafono, e mafua mai i meaai susu. I le taimi nei, o allergies e faʻatasi ma le paʻu i luga o le paʻu, gasegase, goto o le isu, lea e le tupu lava i le hypolactasia. Le eseesega tele i le va o faʻamaʻi i le mafuaʻaga. O loʻo faʻaalia e tagata le faʻalavelave le faʻafitauli i le tino puipuia o le tino, le gasegase o le le gauai - o le le atoatoa o le enzyme.

Lactose i totonu o le alalafaga taumafa

Ua faʻaaogaina e le alamanuia o meaʻai faʻaonapo nei le faʻaaogaina o lactose e le gata i le tuufaatasiga o meaʻai susu. O lenei ituaiga o carbohydrate e maua i le susulu, e faia le galuega o se mea e gaosia i oloa gaosi, ma e maua i kuki, pancakes ma cereals. E faʻaaogaina e avea o se mea faʻaopoopo mea taumafa, ma talu ai e le oi ai sona tofo, e faʻaaogaina i le tele o vaega o meaai. O lenei vailaʻau e mafai ona maua i le vevela ma faʻalaʻau fualaʻau, aua e puipuia ai le leiloa o le lanu. Lactose o loʻo maua i masini susu, falaoamata atoa ma le tele o isi meaʻai.

Isi tusi talosaga

I aso nei, e faʻaaogaina lactose e le gata i le alalafaga taumafa. I le faaopoopo atu i le saunia o oloa eseese, e aofia ai le fausaga o pepe ma le susu o mea e sui ai le susu, e faaaoga e chemists lactose ia latou galuega. E le gata i lea, o lenei mea mamafa e avea o se fualaʻau fafaga, ma i totonu o le microbiology o se auala mo le totoina o siama ma siama eseese.

Lactose o se tasi o sui o se aiga carbohydrate tele; o le mea aoga e aoga tele mo tamaiti uma ma tagata matutua.

Ma e fai mai o lenei mea e le faʻaleagaina e afaina ai tagata, ona o nisi o tagata e le faʻalogo i le tino, o le mea e sili ona le saʻo, e sese. O le hypolactasia o se faʻamaʻi lea e le mafai i se auala ona taofia le laukose o mea aoga. E ui lava, ae ui i lea, ua uma ona e iloa e uiga i lenei mea.

Faʻamatalaga o le le faapalepale ma togafitiga


Afai e atiae e se tagata le maʻi lesepipe ina ua uma ona inu susu po o lona fausaga, e tatau ona siaki pe oi ai le tui ole laoga.

I lenei tulaga, o nisi o faʻataʻitaʻiga ua faia.

Laʻau faʻapipiʻi laiti. O le auala aupito sili ona saʻo suʻesuʻega. O lona uiga o loʻo taoto i le faia o se faʻataʻitaʻiga o le mucosa o le tootoo laiti. E masani lava, latou te iai se enzyme faapitoa - lactase. Faatasi ai ma le faʻaitiitiga o le enzyme, ua faia ai se suʻesuʻega talafeagai.O se meaola o le biopsy o loʻo faia i lalo o faʻamaʻi pipisi, o lea la e le faʻaaogaina lenei metotia i le taimi o le tamaitiiti.

Suʻega o le respiratory hydrogen. O suʻesuʻega taatele i tamaiti. Muamua, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i le lactose, ona faʻasaina lea o le ea i totonu o se masini faʻapitoa e fuafua ai le maualuga o le vailaʻau.

Le faʻaogaina o lactose saʻo. O lenei metotia e le mafai ona manatu e lelei tele. I le taeao i luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi e manaʻomia le toto. A maeʻa lena mea, na te 'ai le lactose ma fafaga le toto i le tele o taimi i totonu o le 60 minute. Faʻavae i luga o taunuʻuga ua maua, ua fausia ai le lactose ma le glucose curve. Afai o le lactose curve e maualalo ifo nai lo le glucose curve, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le tui le laose.

Analysis of feces. O le mea sili ona taatele, ae i le taimi lava lea e tasi le auala e faʻamaonia saʻo ai tamaiti laiti. E talitonuina o le masani o le maualuga o gaʻo i le feces e tatau ona fetaui ma faailo nei: 1% (e oo i le 1 masina), 0.8% (1-2 masina), 0.6% (2-4 masina), 0.45% (4-6 masina) ma le 0.25% (silia ma le 6 masina). Afai o le tui tui lactose e faʻatasi ma le pancreatitis, o le steatorrhea e tupu.

Coprogram. O lenei suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai le malosi o gaioiga o le manava ma le maualuga o mea gaʻo. O le le faʻamaoni e faʻamautuina i le maualuga o le eletise ma le faʻaitiitia o le paleni o le acid-base mai le 5.5 i le 4.0.

A faʻamaonia le faʻamaonia, ole tagata maʻi e tatau ona tuʻuese oloa mai laulamu mai le lisi. Togafitiga mo le tui o lactose e aofia ai le faia o fua nei:

O nei tupe uma e aofia ai se enzyme faapitoa, lactase. O le tau o nei fualaau faasaina e mafai ona eseese tele. O se auiliiliga auiliili o le vailaau faasaina ua faailoa mai i le faaofiina o le laupepa.

Mo tamaiti, Lactazabebi e faʻaaogaina le faʻamalolo. O le aʻafiaga o le fualaau faasaina e tutusa ma le insulin i le maʻisuka poo Mezim i tagata gasegase o le pancreatitis. O faʻamatalaga e uiga i le tele o tina e taʻu mai le lelei ma le saogalemu o le vailaʻau.

O faamatalaga i le lactose o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

O aoga o le lactose mo le tino

O le mea autu o le lactose o le mea lea mo le toe gaosia ma le atinaʻeina o le bifidobacteria ma le lababacilli, lea e avea ma faavae o le intestinal microflora. O le mea lea, e talafeagai mo togafitiga ma le puipuia o eseese o le dysbacterioses. Lactose o se punavai o le malosi i totonu o le tino, o se malosiaga malosi malosi o le tino. E afaina ai le atinaʻega o le fatugalemu o le tino i tamaiti, faʻamaonia le faʻaaogaina o le calcium, fesoasoani i le faʻaaogaina o le calcium, ma tumau le paleni o le microflora o le intestinal. Lactose o loʻo faasino i auala e puipuia ai faʻamaʻi fatu fatu, faʻaleleia le faagasologa o le fuaina o vitamini o le vaega B ma le vailaʻau C, o se vaega taua mo le faʻapipiʻiina o vailaau eseese e maua ai le viscosity visa.

O le a le tui ole lactose?

Lactose e mafai ona afaina ai pe a le mafai e le tino ona gafatia. O lenei tulaga e aliali mai pe a le lava le lactase enzyme, e taua o le "tui le lapatose" (hypolactasia). I lenei tulaga, o lenei gaʻo e avea ma mea matautia mo le tino. O le hypolactasia e mafai ona muamua maualuluga - maua. O le le taliaina o le Peraimeri e toetoe lava o taimi uma lava o togafitiga faʻavae. O le mauaina o le le faapalepale e aliali mai i lalo o aafiaga o itu nei: taotoga i luga o le manava, iniseti, dysbiosis, siitia le fomaʻi, faamai pipisi o le tootoo laiti, ulitisrative colitis, maʻi o Crohn, maʻi celiac, maʻi o Afitis, chemotherapy.

O le gasegase o le lactose e faʻaalia i le tiga o le manava, faatasi ai ma le afaina, i nisi tulaga, ogaoga ogaoga e oʻo atu ai i le le pulea o le gasegase o gasegase oona. O loʻo i ai le nausea, faʻapipiʻi i totonu o le manava, manava manava e aliali mai i le tasi i le lua itula i le maeʻa ai o meaʻai susu po o meaʻai e iai susu. Aua nei faʻafememeaʻi le le tui o lactose ma se allergy i susu. I le tulaga o allergies, e le tatau ona faʻaaogaina lenei oloa, a leai o le a iai se uiga lelei o le tagata: o le vevela, o le paʻu o le paʻu, o le suavai manino mai le isu, le manava o le manava, fulafula ma le fulafula o laumata.

I le hypolactasia, o faailoga e faalagolago i le tele o le susu o loʻo i totonu o le iniseti. Faatasi ai ma sina lactose laiti, o le a mafai e le tino ona talepeina, o le a le mea o le a toesea ai faailoga o le le faapalepale. Afai e afaina se tagata i le hypolactasia, aua le faʻamavae atoa le susu ma meaʻai susu mai meaai. Ole fua saogalemu o le lactose e tusa ma le 4.5 g i le aso, o lenei aofaiga o loʻo aofia i le 100 ml o susu, 50 g o aisa kulimi poo yogurt. Mo tagata e le mafai ona taliaina toleni susu, o fomaʻi e faatonuina ai le masini e faʻatasi ma le lactase.

Lactase poʻo lactose?

Lactose ma le lactase e tutusa lava pei o le faʻalanu fao ma fao fafie paʻu. A aunoa ma le enzyme lactase i totonu o le inumaga, e leai se gau o le lactose suka suka. Lactase e maua mai i le microflora masani o le tootoo laiti: e le o pathogenic E. coli, lactobacillus ma le bifidobacteria.

O le a le lactose lelei mo?

  • punavai o le malosi
  • faʻamaonia le faʻamalosi tino o le calcium i le tino,
  • lagolagosua i le intestinal microflora, faalauiloaina le tuputupu ae o le lababacilli, puipuia le faia o mea e fai i le inumaga,
  • malosi stimulator o le tino,
  • vailaau faʻamaʻi pipisi cardiovascular.

Hypolactasia - lapatose inlerance

Faʻatasi ai ma le le lava o le lactase e faʻalauteleina ai le onosema lactose. I lenei tulaga, e ono lamatia ai le tino o loʻo mafatia i le mea e taʻua o le lactase (hypolactasia, lactose malabsorption).

O lenei tulaga e masani ona masani ai le maʻi maʻi. I atunuu Europa, e oʻo atu i le 20% o le faitau aofaʻi e le lava le lactase i le tino e faʻamalamalama atoatoa ai le lactose o maua i le susu ma meaʻai susu. O tagata Europa e "manuia": o le lactase deficiency e toetoe lava 100% Asia faʻafitauli. Tagata nonofo i Asia, ae maise ole Sasaʻe, Aferika ma Amerika i Saute, pe a mavae le 3 tausaga, toetoe lava a leai so latou gafatia e togafitia i latou i se ipu vai susu e aunoa ma ni faʻamaoniga o meaʻai oona.

O le gasegase ole lactose e mafai ona faʻamuamua (faʻatasi ma ia) ma le lua - mauaina. I le tulaga muamua, e toetoe lava o taimi uma o se gasegase o gasegase.

O aʻafiaga nei e aʻafia ai le tupu o le mauaina o le laosose inlerance:

  • fomai muamua
  • manava ma manava o le manava,
  • soʻo se faʻamaʻi pipisi o le togafiti laiti (mo se faʻataʻitaʻiga, gastroenteritis),
  • dysbiosis,
  • Crohn's faamaʻi
  • Le faʻamaʻi pipisi
  • maʻi faʻapitoa
  • chemotherapy
  • ulcerative colitis.

Faailoga o le tui le laose

E uiga i le hypolactasia e mafai ona taʻu mai:

  • tiga i totonu o le manava ma le manava, faʻatasi ai ma le afaina ma le afaina,
  • afaina tele e masani ona oo atu ai i le vevela (le puleaina le puleaina o gasegase o gasegase),
  • manava manaia na siaki i le 1 i le 2 itula i le maea ai o se taumafataga o loʻo i ai le susu, poʻo le 'aina o meaʻai susu,
  • taʻavale
  • toso i totonu o le manava.

E leai se mea e faʻafefe i le susu

O le tui ole lactose e masani ona fenumiai ma se allergy i susu. O tulaga eseese nei. Afai e le mafai ona e inuina susu susu i mea uma e maua ai le allergies, ona faʻatasi ai lea ma le hypolactasia o le mea atoa o le aofaʻi o le susu o loʻo i ai le gaʻo lea ua maua i totonu o le inumaga. Faatasi ai ma ni vaega laiti o susu po o oloa gaosiga (o lenei tino e matua patino lava), e mafai e le tino ona taulimaina le galuega o le vaeluaina o le laogatia ma le fesoasoani o se lactase itiiti e gaosia. O faʻamaoniga o le le gasegase o le le gasegase i ia ituaiga mataupu e mafai ona toesea atoa.

Faatasi ai ma allergies, e tusa lava pe itiiti sina susu o le susu e mafua ai faailoga e iloagofie ai allergies:

  • paʻu o le paʻu,
  • sasaa
  • puupuu le manava, tiga o le faai,
  • faʻamaʻi manino mai le isu,
  • fulafula ma fulafula o laumata.

I le tui ole lactose, e le tatau ona vavaeeseina le susu ma meaʻai susu mai le taumafataga. Ma e tusa lava pe leai se aoga e le aoga ona faia lenei mea, talu ai o aoga aoga e fafaga ai le lactose e ola i totonu o le manava. Afai latou te le mauaina ni meaai, ona mate lea o tagata uma i le fiaaai, faasaolotoina avanoa mo le toe gaosia e siama pipisi, lea e fesoasoani foi i le faateleina o le gaosiga o le kesi. Ma le isi, o le ae faoa mai le tino o le calcium, e tusa lava pe e te mauaina mai oloa e le o susu: e aunoa ma le lactose, e le o aʻafia le paʻu.

Mo le matua le taliaina o le suka susu, ua fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o le calcium faʻatasi ma le lactase.

O le fua o le lactose i le aso ma lona le atoatoa i le tino e tusa ma le 4.5 g. O lenei lactose o loʻo aofia i le 100 g o le susu, 50 g o aisa kulimi pe 50 g o le yogurt.

Lactose free susu

Ae maise lava mo tagata o loʻo mafatia i le laosose, le susu e leai se lactose. Sa aʻoaʻoina e saienitisi e fesoasoani i le tino ma lona faʻasili. I le susu susu e le laose, ua uma ona fufusi le suka susu ma o loʻo i ai i le foliga o le kulukose ma le galactose, lea e paʻu ai le lactose i totonu o le iniseti ina ia mafai ai ona faʻamalosi e aunoa ma ni faʻafitauli.

E faʻafefea ona suia le susu?

I le tui ole lactose, e tatau ona e gauai atu i oloa gaosi susu e aofia ai le lactose fermented, ma e le mafua ai le tiga ma le matua le lelei o faailoga pe a uma ona 'ai:

  • non-pasteurized yogurt,
  • faʻamaʻi faigata.

O koko i le susu sukalati e faʻaleleia le lactase, ma o le susu e sili atu ona faigofie ona eli.

Fainu le susu ao 'ai, faʻapipiʻi faʻatasi ma cereal oloa.

Faʻatapulaʻa le aofaʻi o susu o loʻo e inu i le taimi e tasi i le 100 ml.

O le susu susu e le o lona uiga susu e aunoa ma le lactose. O lona uiga o le susu e leai se gaʻo, e le o le lactose.

O fea se mea o loʻo i ai le lactose?

O le tele o meaai e leai ni susu e aofia ai le lactose. E faʻaaogaina e avea o se mea manogi poʻo se vaega o vaega o oloa nei:

  • falaoa
  • meaai o le maʻisuka
  • mea e faʻafiafia ai: sukalati pouliuli, suti, masi, marmalade, pusa, kuki,
  • susu susu
  • margarine
  • pulu faapitoa mo kofe, uma paʻu ma le vai,
  • kiliva.

E tusa lava pe le o taʻua le lactose i luga o le igoa, ia manatua o soʻo se oloa e maua ai le uila, kusi cheese po o le paʻu susu, e moni, e aofia ai le laukose i la latou fatuga.

Lactose o loʻo i ai nei e le gata i oloa susu ma susu. O se vaega o nisi o fualaau faasaina, e aofia ai mea na fuafuaina mo le togafitia ma le faʻamautuina o le gastrointestinal tract:

  • Leai-shpa
  • "Bifidumbacterin" (sachet, o lona uiga, sachets),
  • Lopedium
  • Motugamu
  • Gastal
  • "Tserukal"
  • Enap
  • fualaau o le fanau mai.

Afai e te mafatia i le lactose atoatoa, ia faitau ma le faaeteete le tuufaatasiga o soʻo se vailaʻau o loʻo e ave, pei o le lisi atoa o fualaau oona ei ai le laukose e umi atu.

Lactose Characteristics

Lactose o se mea masani faʻalenuʻu masani lea e aʻafia ai le vaega o sikoa o le carbohydrate. O le vailaʻau o loʻo i ai i oloa gaosiga uma, o le mafuaʻaga lea e taʻua ai e le tagata o le "suāsusu susu" tele lava. E ui i le mea moni o le i ai o le lactose sa lauiloa i le tele o seneturi ua mavae, ua leva ona fiafia le au saienitisi i lona aafiaga i le soifua maloloina o tagata. E taua tele lenei mea i le vaitau o le fafagaina o pepe faatoa fananau mai, o ia lea o loʻo i ai taimi e iloa ai le faapalepale.

Lactose, pe a uma ona ulufale i totonu o le tino, e le o gauai, ae ua gau i vaega - glucose ma galactose. E tupu lenei mea i lalo o le faatosinaga a se enzyme faapitoa, lactase. O le vailaau, tulaga ese i ona meatotino, na maua i ni mea laiti e oo lava i almonds, turnips and cabbage. O le vailaau kemini e tele mea aoga, ona o le faateleina o le faʻaopoʻopoina o oloa i oloa gaosiga.

O aoga aoga o lactose

I aso nei, e mafai ona maua le laukose e le gata i oloa masani i fale gaosi oloa. E masani lava o se vaega o le olegat, susu gaʻo susu, sukalati, aisa kulimi, kulimi, semolina, kulimi, koko, mea kuka, yoghurts ma fulu. O lenei lauiloa o se vailaau e mafua mai i se lisi matagofie o ona aoga aoga:

  • O se punavai sili ona lelei o le malosi ma maua ai uiga taua i le oloa atoa.

Motugaafa: O le au lagolago o nisi o meaʻai faʻaonaponei faʻaonaponei e uunaia ai le lafoai atoa o susu susu ma sui i fualaau fualaau. I nisi tulaga, e iai se aafiaga lelei i le soifua maloloina o tagata. Ae ei ai tulaga e mafua ai ona suia ia suiga. Pe a filifili e fiafia i faiga masani, e tatau ona e faʻalogo i tali a lou tino.

  • Lactose o se meaʻai lelei mo le aoga lactobacilli o loʻo i totonu o le manava. O le faʻaaogaina o le susu ma isi oloa uma e toe faʻaleleia pe faaleleia ai le microflora faafitauli.
  • O le suauu suka e afaina ai foi le afaina o le tino. E leitioa faʻaaogaina e tagata se auala sili ona lelei e fiafia ai - o se ipu malamalama susu susu. Ma afai e te inuina se mea inu vevela ao le i momoe, e faʻamaonia le atoatoa ma le maualuga o le malologa.
  • O le vailaʻau vailaʻau ma mea faʻaleagaina o le lactose e mafua ai le puipuia lelei o faʻamaʻi o le cardiovascular system.
  • O isi mea e fesoasoani i le faʻamalosiina o le puipuiga o le tino, faateleina le tetee o le tino i aʻafiaga leaga o aʻafiaga mai fafo.
  • E le tatau ona galo ia i tatou o le lactose e manaʻomia mo le faʻamautuina o le konetacini metabolism. E fesoasoani foi i le masani ai ile gaogaina ole vailaʻau o vitamini o vaega B ma le C.

I se tulaga lautele, e tusa ai ma tagata atamamai, lactose o se mea aoga ma talafeagai mo le tino mai manatu uma. E mafai ona faʻamaonia se faʻaleagaina o se vailaau faʻamalosi pe a fai e le faʻaogaina. O le mea e lelei ai, i tagata Europa o se vaega taua o le tino e seasea lava.

Le afaina o le lactose ma lona le faapalepale

I nisi tagata, o le tino e le lava le lactase enzyme, lea e tatau ona talepeina le lactose i ni vaega. O nisi taimi e maua mai i le aofaʻi sao, ae e aliali mai o le le toaga. Afai o mea o iai i le tuufaatasiga o le suka susu e le o aʻafia e le tino pe a manaʻomia, e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o ia faafitauli:

  1. Lactose e faʻapipiʻi i totonu o le manava, e mafua ai le faatumauina o le ola. E le mafai ona tupu le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o le gas.
  2. I mataupu pe a vave ona faʻaaogaina le lactose i le mucosa o le tootoo laitiiti, o le pala o oloa e amata ona tu i totonu o lona lua. I le fomu, o toxine ia e mafai ona mafua ai le oona o le tino. O le iʻuga, e amata ona faʻaalia e se tagata ni mea e foliga mai e pei o se meaʻai.
  3. O le suālaʻau suka, lea e leʻi faʻamalasea ma faʻavaveina e le manava, ua avea ma auala mo le faʻalauteleina o siama faʻamaʻi. O nei faiga faʻapitoa e ono aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina.

O le mafuaʻaga o le lactase i le tele o mataupu, o se genetic predisposition i faʻamaʻi ma e faʻaalia lava ia i le laʻititi. Ae i nisi tulaga, o le tino o le tino o le lactase enzyme e faʻagesegese i tausaga. I lenei tulaga, o se faʻamaoniga o le le atoatoa o mea ua maua.

O nisi tagata latou te talitonu o le inosema lactose ma le allergy susu e eseese igoa mo le mea lava lea e tasi. O le mea moni, o tulaga nei e eseese tulaga, e manaʻomia uma togafitiga faʻapitoa ma e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le tele o taunuuga le lelei. Afai o se tagata e lalaga le inosema inu susu susu, o le a ia alu i le tulaga sili ona leaga ma le mama o mea taumafa taumafa.Faatasi ai ma se allergy i se mea inu, o mea uma o le a sili atu ona leaga, e oo lava i le tulaga e ono tulai mai ai se taunuuga oti e le aofia ai.

E te le manaʻomia le tuʻuina atu o au meaai e sili ona e fiafia i ai seʻia oʻo ina faia se faʻamaonia saʻo. E tatau ona faia lenei mea e se fomaʻi, pe a maeʻa se faasologa o auiliiliga ma suʻesuʻega. Faʻavae i luga o iuga o le suʻega, o se meaʻai faapitoa e mafai ona faʻataʻitaʻiina i le maʻi, o lona tuufaatasiga e faʻalagolago i le malosi o le gaosiga o le enzyme manaʻomia e le tino.

Le faʻaaogaina o lactose i meaʻai

I aso nei, e toalaiti tagata e siakiina le tele o susu ma meaʻai susu latou te faʻauluina i le aso. E fautuaina mai e le meaʻai fualaau taumafa le gauai atu i lenei tulaga pe afai e te manaʻo e lafoai le tele o tulaga le lelei ma faʻaleleia le lelei o le olaga. E tusa ai ma tagata atamamai, o le masani o le lactose ma susu mo tamaiti ma tagata matutua e foliga faapenei:

  • E tatau i tamaiti ona inu e tusa ma le 2 ipu susu o le susu i le aso pe suia foi i le aofaiga tutusa o meaʻai susu.
  • Mo tagata matutua, e tatau ona faʻaopoopo le faʻailoga 2 taimi, ma le lua ma le afa lona lua.
  • O le masani o le lactose o le 1/3 o le masani masani o le kulukose. Afai ole 150 tausaga e manaʻomia ile glucose, ole laogala - 50 g.

O le mea moni, o le faʻatusatusaina o nei faailoilo e le faigofie tele, ma o le mataituina o le tausisia o le fuafuaga e sili atu ona faigata. Faataitaiga e faaalia ai o le tele ma le leai o lactose i totonu o le tino e mafai ona faigofie ona fuafuaina e uiga nei:

  1. O le faʻaʻamuʻa, faʻafefe, lagona le lelei, toilalo i le gaioiga o le tino o le tino o le a faʻaalia ai le leai o se mea.
  2. Lactose sili atu o loʻo faʻaalia i le tulaga o le gaogao vavalalata poʻo le faʻamalosi, afaina, afaina, allergies, ma faʻailoga masani o le tino oona.

O tamaitai ma tamaʻitaʻi o nei ona po ua faʻalauteleina le faʻaaogaina o meaai i le lactose. E faʻaaogaina e faʻamamā ai le tino, faʻaumatia ese pauna ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. O oloa gaosiga e maua i minerale, gaʻo, gaʻo ma gaʻo e matua faamalieina ai le fiaai. E taua tele le lactose e le faʻaosofia ai le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto, o le mea lea e le mafai ona mafua ai le maua o le mamafa. O le auala e sili ona faʻaaogaina i le tulaga o se mono-meaʻai, ona tuʻuina mai ai lea o ni vave ma manino.

E aoga le mafaufau o oloa gaosi susu, lea e leai se laukose, e le mafai ona tuʻuina tutusa le malosi. I totonu ia i latou, ua suia le suka i le suka masani, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa.

Faʻapitoa o le filifilia o oloa mo le tui lectose

Pe a faʻapipiʻi se taumafataga i le lactose inlerance, e tatau ona e manatuaina nei faʻaaliga:

  1. E le talafeagai le teena o le susu, tau lava o le faʻatatau o le analog, ua le maua ai le suka suka. O le oloa, e feteenai ma talitonuga masani, e matua le afaina lava i tagata matutua ma tamaiti. E le gata i lea, o loʻo i ai isi mea uma e manaʻomia mo le tino.
  2. Aua e te fiu mamafesa sili ona masani ai. E talia lelei e le tino ma le leai o lactase. Ae i le tulaga o fulufulu mama ma le siʻi kuka e tatau ona suʻe ni oloa faʻapitoa.
  3. E taua le manatuaina o le mea sili ona maualuga o le oloa, o le maualuga o lona lactose index. Ae, o le umi o le matua, o le itiiti ifo o le suka o susu o loʻo tumau pea i totonu.
  4. Afai e manaʻomia, i le aso nei e mafai ona e maua kulimi, yogurts ma isi oloa gaosi susu e aunoa ma le laukose. Ina ia tofo, e leai se eseesega mai tagatanuʻu masani, o lea e leai se manaʻoga e te faafitia oe lava vaega e fiafia i ai o le taumafataga.

Afai e te suʻesuʻe ma le totoʻa mea o le lactose, e manino lava e tatau mo le tino i soo se laasaga o lona atinaʻe. Aua le manatu o le susu e tatau ona onā i le na o le tamaitiiti, i le taimi o le faia o le skele ma nifo. Mo tagata matutua, e le o se mea talafeagai le faaosofia o le faia o faiʻai ma le malosi o le malosi. I le matua ua fautuaina e faʻaititia le tele o oloa faʻaaogaina, ae le lafoaia atoa pe afai e leai se faʻaaliga mo lenei mea.

Tuua Lau Faamatalaga