E faʻafefea ona faʻatonutonu le suka o le toto ma le inisalini

Ole inisalini o le hormone lea e faʻatonutonu saʻo ai le metabolism o le kulukose i le tino. E tusa ai ma lona natura, o se peptide e aofia ai le 51st ituaiga o amino acids. O le faasologa saʻo o nisi o vailaʻau amino e tuʻuina atu ai lenei peptide i le galuega a se pule faʻatonutonu o le gaʻo gaʻo.

O le nofoaga o le inisalini o le inisalini o le pancreas, lea e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tele. O vaega taʻitasi e faʻapotopotoina nisi o hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, glucagon poʻo se somatostatin. O le inisalini lava ia o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le B-sel o tamaʻitaʻi o Langerhans, (sene faapitoa o le pancreas).

E le o vave tuʻuina atu i luga o le toto, o loʻo faʻapipiʻiina ia molekone, ae tumau i totonu o le "nofoaga" o le pancreas, faʻatali mo le faʻasaʻolotoga. O le mafuaaga autu mo le faateleina o le tui o le insulin i le toto o le kulukose.

Glucose, lea, e ala atu i le toto, e ulu atu i le pancreas, fegalegaleaiga ma nisi masini e maua i luga o le membrane o sela o le pancreas. Ma o se taunuuga, ua faʻavaeina se masini faʻafoʻi, lea e faʻamoemoe e tuʻuina atu le inisalini i totonu o le toto.

O le inisalini e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto-o le hormone lava ia e le noatia i le kulukose i soo se auala lava. Talu ai ona e le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o le masini, e tatau ai i polotini faʻapitoa faapitoa ona tuʻuina atu kulūkose i totonu o le masini. Ma ina ia mafai ona faʻafouina nei puipuiga, o le auai o le inisalini, lea e fusifusia i ona atigipusa i le pito i luga o sela, ma e aofia ai se masini faʻalavelave o le faʻaaogaina o le kulukose, e tatau.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le glucose assimilation system is very laborious ma soʻo se soliga o se tasi o sooga i lenei filifili e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelave.

Hyperglycemia

I le sefulu tausaga talu ai, o se faʻamaʻi matautia, e pei o le maʻisuka, ua le toe seasea - e tusa ai ma faʻamatalaga lata mai, e tusa ma le 250 miliona tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi i le lalolagi, ma e tusa ai ma fuainumera, minute uma, o le numera o tagata gasegase e siitia e le 12 tagata.

E masani ona vaevaeina le maʻisuka i ni ituaiga se lua:

  • Itū'āiga 1 (pe a faʻaleagaina le pancreas ma e le o faʻatino le gaioiga o le inisalini faʻasolosolo, pe a fua i ai, o le maualuga ole inisalini e faʻaitiitia)
  • Ituaiga 2 (ei ai le soliga o le tuiina o le inisalini i le inisalini)

I le tele o tulaga, o le maʻisuka e avea ma foliga o le sola-inisalini-tutoatasi-ituaiga, pe a faia le inisalini i fuainumera masani, ae ua le mafai ona iloa e le tino.

E afua mai i le mea moni e faapea, o siama e leiloa o latou inisalini (receptors) (o faʻamaʻi autoimmune o le mafuaʻaga lea e iloa ai e le tino puipuia nei aʻafiaga o elemene mai fafo ma taumafai e faʻaumatia i latou).

Ma e aliali mai o loʻo i ai le kulukose, o iai le inisalini, ae e leai se aoga, ma o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto e aunoa ma le ulu atu i le siama.

E masani lava, o faʻavaomalo masani o le kulukose e mai le 3.3 mmol / lita i le 5.5 mmol / lita.

E tatau ona taʻua le Hyperglycemia pe a sili atu le maualuga o le glucose i le 6.1 mmol / lita.

Ma o lenei tulaga e aofia ai le tele o taunuuga:

O tagata autu o le kulukose o le ate, o le faiʻai ma maso maso. Ae o le adipocytes foi e fafagaina i le kulukose - o mea ia e taʻua o fatulele gaʻo, o le fale teu oloa o le gaʻo. Ma afai e le o fesoʻotaʻi tagata autu ma le inisalini, ona tele ai lea o le hormone e gaoioi faʻatasi ma le faʻafeiloaʻi o taligalu, lea e liliu ai le kulukose i fualaʻau gaʻo ma faʻaleleia le faʻaputuina o gaʻo. O loʻo faʻamatalaina le mea moni e faʻapea o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo iai faafitauli mamafa.

E le gata i lea, o le sili atu o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faaosofia ai le tele o isi faʻamaʻi e le o faʻaitiʻiti ma faʻamaʻi, aemaise le atherosclerosis poo le fatu fatu.

Hypoglycemia

O nisi taimi o le inisalini e faatumulia ai lona gaioiga ma mafua ai le faʻafeagai - hypoglycemia, pe a pa'ū le pa'ū i lalo ifo o le 3.3 mmol / lita. O se tulaga talitutusa e mafai ona matauina i tagata e maua i le tumutumu (o le faateleina o le gland, ma o le mea lea o le faʻasaʻoina o le inisalini), ae o le tele o taimi, e tupu lenei mea i tagata gasegase oe maua le inisalini togafitiga. O le le usitai i tulafono o le pulega (mo se faataitaiga, anapogi), faaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma o lona uiga, i totonu o tisipenisione ma fesoasoani i le atinaʻe o faailoga nei:

  • Sharp malaise
  • O le faʻaitiitia o le toto, e oʻo lava i le paʻu
  • Pale ma paʻu paʻu
  • Popolega
  • Te fefe ma le leai o se lagona

Afai e te le faanatinati le maualuga o le suka, o le a vave lava ona avea lenei tulaga ma se fomaʻi hypoglycemic, lea e mafai ona muta i ni nai minute.

Faaiuga

O se mea le paleni taumafa ma le tele o mea suamalie, o le faʻaaogaina o "mea faʻatauvaʻa", e pei o le ava ma le nicotine, faʻaitiitia le faʻamaunuʻu o fale insulin ma mafua ai le faʻaleagaina o le pancreatic. O le mea e leaga ai, i nisi tulaga, o le togafitiga e na o le faifai pea o le iniseti o le inisalini (talu ai ua faʻaumatia le inisalini i totonu o le manava, ma le faʻaaogaina i ni pepa e le lelei), lea e faʻaleagaina ai le lelei o le olaga i taimi.

O le mea lea, e taua le togafitiga o lou ola maloloina ma le faʻamoemoe mo a taeao, ma o le soifua maloloina sili atu oe i le asō, o le tele o le fiafia ma le itiiti ifo o faʻamaʻi o le ai ai taeao.

Faʻamatalaga le masani e uiga i le inisalini

  • I nisi o meaola oona e ola i vai o Amerika i Saute, o le inisalini o se auupega. O le faimalaga agai i le tagata na afaina, o nei tagata taufaasese e togi ese se inisalini tele, ma mafua ai ona i ai i le tagata manua se vailaau o le hypoglycemic ma aveesea ai lona malosi faaletulafono.
  • I le toetoe lava o manu uma, mai i iʻa i mammals, o le tuufaatasiga o le inisalini e tutusa ma le 99%.
  • Faʻafetai i atinaʻe faʻaonaponei, sa mafai e saienitisi ona maua se ituaiga o inisalini lea e mafai ona faia i ni pepa, e le aofia ai inisiua i aso uma.

E faʻapefea ona vave faʻaitiitia le toto suka

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻi suka o se mea faʻapitoa o mea e fai i le endocrin, lea e manaʻomia ai le faʻasolosolo faifai pea o le kulūkose i le tino e faʻafesoʻotaʻi le maualuga o lona maualuga. O le faʻaitiitia ma le lagolago o faʻamaoniga i se tulaga talafeagai, o se faʻamaoniga o le maualuga o le soifuaga mo tagata mamaʻi ma le puipuia o le atinaʻega o faʻafitauli o le "maʻi maʻi". O loʻo faʻamatalaina i le tusiga le faʻaitiitia o le toto toto i vailaau, togafitiga o meaʻai ma togafitiga faʻataʻitaʻi.

Faailoga o togafitiga

O faailoga o le maualuga o le glycemia e faʻaalia e pei ona taʻua i lalo:

  • o le fia inu pea o le faʻaaliga sili lea ma sili ona manino,
  • polyuria (o le tele o le urine ua faʻaaogaina),
  • polydipsia - faʻaalia i le faateleina o le manaʻo ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino,
  • tiga o le ulu
  • sasaina o le paʻu,
  • mūmū mucous membranes,
  • tulaga suia o le mafaufau
  • malosi, sosoo ai ma le manava.

E faʻaalia foi faailoga o le fale suʻesuʻe. O le kulūkose i le toto mai le tamatamailima e maualuga atu nai lo le 5.6 mmol / L, mai le vein - i luga aʻe o le 6 mmol / L. E mafai ona aliali mai le suka o le Urine (glucosuria).

Aisea e maualuga ai le kulukose?

Carbohydrates, aemaise lava, monosaccharides, ua avea ma punavai autu o le malosi mo tagata. Malosiaga eletise e taua tele mo le gaioiga o totoga ma tino uma o le tino. Pe a faʻamalosia i meaʻai, o meaʻai gaʻo e solo i lalo i ni mea faigofie ma faʻafefe i luga o le puipui o le vaega o meaʻai i totonu o le toto. O le tino circulatory system e fesootai tuusaʻo ma le ate. O le faamamaina lea mai toxins, o le gaosiga o mea gaosi i le kulukose.

O le faasologa o le vaeluaina e faʻaali i le uati, tusa lava pe o loʻo malolo se tagata. O se vaega faapitoa o le kulukose e ulu atu i sela (faʻaaogaina o le inisalini) e faʻamautinoa ai a latou gaioiga taua, o le mea e totoe - i maso ma mea faʻapipiʻi.

Faailoga o le kulukose i totonu o le tino e faʻatulafonoina e se tasi o vaega o mea e gata ai le tino (pituitary gland ma pancreas). O le pituitary gland "ua" faatonuina "le pancreas e maua ai le timu e maua ai le toto toto e ala i le lafoina i siama. O faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave, gaioiga faaletino e manaʻomia le faasaʻoina o le aofaʻi o le insulin.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o lenei masini e faʻalavelaveina. Afai e le mafai e le pancreas ona maua mai le aofaiga manaomia o le hormone, o le a amata ona tupu se ituaiga o maʻi o le inisalini. O le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le inisalini-faalagolago) e faʻaalia i le atoatoa o le inisalini, ae o le tino o le tino e le maua ai lo latou gauai i ai, o lona uiga o le faaitiitia o le suka suka e le tupu foi.

Taua! O le Hyperglycemia e mafai ona avea ma se faailoga o le cirrhosis, o le hepatitis, o le pituitary pathology.

Fomai Metotia

O vailaʻau e fesoasoani e vave faʻaitiitia ai le toto suka. O le ituaiga muamua o "maʻi manaia" e manaʻomia ai le togafitiga o le inisalini. Mo togafitiga togafitiga, fualaau o aso eseese o le gaioiga ma le taimi e amata ai ona faʻaaogaina.

  • Auala o gaioiga pupuu - e aofia ai faʻamatalaga vave ma insulin. O le faʻaitiitia o le suka toto e tupu pe a mavae le 10-45 minute mai le taimi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Sui - Faʻatulagaga, Humulin Regular, Novorapid.
  • Ole inisalini umi o vailaau vailaʻau o lona aʻafiaga e atiina ae i totonu o ni nai itula mai le taimi o le tui ma e oʻo atu i le 24 itula. O le kulupu e aofia ai insulin faila ma le umi (Lantus, Levemir, Protofan).

E le gata i lea, o fualaau faasaina e eseese i le amataga. E mafai ona faʻapipiʻiina mai le paluga o povi, puaa pe mafai foi ona avea ma analogues o le inisalini o le tagata. O le analog foliga ua maua e ala i le faʻaaogaina o se lavelave faapitoa o Escherichia coli e ala i le sui o toega o le amino i le molemone.

Sugar-lowering drugs

E i ai fualaau oona i le ituaiga o laumei e mafai ona maualalo ai le kulūkose. E masani ona faatonuina mo le maʻisuka ituaiga 2. O vaega taʻitasi o fualaau oona e faʻatau i le faʻaitiitia o le suka o le toto ei ai lona aafiaga i se sootaga faapitoa i le faiga o le atinaʻeina o le maʻi.

  • Tusa o le sulfonylureas. O le faʻamalosi o siama insulin-faʻalilolilo e fesoasoani e aveesea ai le hyperglycemia. Sui - Maninil, Glyrid, Diabeton. O vailaau faafomai i lenei vaega e mafai ona faaitiitia le hemoglobin glycated e 2%.
  • Biguanides. Faʻaitiitia le suka o le toto e ala i le feaveaʻiina i siama ma gaʻo o le tino. E le faʻaaogaina le vaega mo le faʻailoga o le fatu ma le fatu, ona o le lamatiaga o le atinaʻe o le ketoacidosis e faʻatupulaʻia i le tele o taimi. Metformin o le a fesoasoani i le vave aumaia o le suka.
  • Thiazolidinedione mea faʻapitoa. E faʻaleleia atili le faʻalogona o sela i le hormone o le pancreas. E le mafai ona vave faʻaitiitia le maualuga o le suka toto i nei vailaʻau. O a latou taga e amata i ni nai vaiaso talu ona amata le faʻaaogaina.
  • Meglitinides. Sui - Starlix, Novonorm. O vailaau faʻasoifua maloloina e faʻalagolago lava i faailo o le kulukose. O le maualuga o lona maualuga, o le tele o vailaʻau e faaosofia ai le galuega o inisalini-faʻamalosi faʻamalosi.
  • Faʻatasia tupe. Vailaau faʻasaʻi, lea e aofia ai i le taimi lava e tasi ni vaega taua o amioga eseese, faʻatasi.

Gaoioiga faaletino

I le avea ai o se tulafono, o tagata tomai faapitoa e le gata i le faatonuina o vailaʻau. O mea e manaʻomia muamua, o se taumafataga o le maualalo o meaʻai, gaioiga faʻaletino ma le faʻamautuina o le mafaufau-lagona.

O le faʻaitiitia o le suka o le toto e tupu pe a maeʻa le gaioiga masani ma toleniga, talu ai o nei faiga e tuʻufaʻatasia ma le faʻaaluina o punaoa eletise. E le faʻatagaina avega mamafa. E sili atu le faʻaalu se taimi mo sopo, yoga, aau, uila.

O le gaioiga faaletino e faʻatagaina pe afai o le suka i totonu o le toto paʻu e le maualuga atu nai lo le 15 mmol / L, talu ai o numera sili atu ona taua e mafua ai le faʻafeagai.

Ua faamaonia e faapea o le auala o le tino galue e faʻaleleia atili ai lagona o sela ma tino o le tino i le inisalini. O le faateleina o le faapalepale o le kulukose sa maitauina i tagata gasegase e pei o le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi o le polokalame e tasi le tausaga ma polokalame faapitoa. Faʻatasi ma le faʻamaʻi 1, o le maualuga o le gaioiga o gaioiga e mafai ona faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le inisalini i le 20 iunite i le aso.

Taumafa faafomaʻi

O le faʻamalositino o le isi auala aoga e faʻaitiitia ai le suka. E faʻaaogaina e avea o se auala e ese ai ma o se vaega o se togafitiga atoatoa. O mataupu faavae o ia meaʻai e pei ona taʻua i lalo:

  • teena o le suka, faʻaaogaina o suamalie,
  • faaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate, o le faʻaaogaina o polysaccharides o loʻo mauoa i fiber ma isi fiva faʻamaʻi,
  • faatapulaaina o aʻafiaga o meaola, mafuaʻaga ua tuʻuina atu e toto ai vailaʻau o le popo,
  • taumafa faʻafefete,
  • Faʻaaloalo i tagata taʻitasi e faʻaaogaina calorie aso faʻaaoga,
  • faatapulaaina o masima ma vai (vai e le silia le 1.5 lita i le aso).

Pe a faʻapipiʻi le lisi, o le faʻamatalaga faʻapitoa o oloa o loʻo faʻaaogaina - o se faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai le fua o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai se ipu faapitoa. I le taumafataga, e fautuaina e aofia ai le tele o oloa e mafai ona faʻaititia le maualuga o le glycemia i tulaga masani.

Afai e maualuga le suka, e tatau ona faʻamaunuʻu le laulaau ma le faʻafefeteina o laulaau. O aso uma lava e tatau ona e 'aia ai i le 2 tioata o vine. Ina ia saunia se vailaʻau faʻafefiloi, o le sipuni o laʻau tipi lelei ua sasaaina i totonu o se ipu vai inu. A maeʻa le afa itula, o le vaifofo e maua ai e faʻamamaina ma inu i le aso. I le faaopoopo atu i le aafiaga o le hypoglycemic, o laumei e iai le taua tele o lili, meaola, suauu taua ma vitamini i le tuufaatasiga.

O lenei "tagata nofomau" o le moega e aofia ai le sili atu ma le 95% vai, e maualalo le faʻasologa o igoa. O aso anapogi i luga o kukama e fesoasoani tele i le maʻisuka (e fautuaina e 'ai le 1.8-2 kg o fualaau faisua i le aso).

Ierusalemaichokei

O le mea autu i le tuufaatasiga o le "pearise pear" o le inulin. O se polysaccharide lea, o se sui o fiva o meaʻai. Faʻaaogaina i le alamanuia e gaosia ai le fructose. Inulin o loʻo i ai mea nei:

  • faʻamaonia le faʻaogaina o le meaʻai, toe faʻafoʻiina le microflora o le intestinal,
  • faʻaitiitia le toto kullukose
  • aveese le tele o le cholesterol mai le tino,
  • faʻaleleia faiga faʻavae toto.

O le atiseti o Ierusalema, lea e maualalo ai le maualuga o le suka, ei ai foi lenei aafiaga ona o le i ai o le chromium i le tuufaatasiga. O le elemene lona lua lea e mafai ona pulea le glycemia e aunoa ma fualaau faasaina. Chromium e aʻafia ai le gaioiga o le inisalini, faʻaititia le faʻamalosia o le insulin.

Fualaau suamalie

O le faʻaaogaina i aso uma o sua mai le radis, kapisi, pateta, beets, zucchini ma tamato o loʻo i ai mea nei:

  • aveeseina le hyperglycemia,
  • aveese le vai mai le tino,
  • faatulaga le cholesterol,
  • toe faʻaleleia le faʻaaogaina o le digestion.

O se fualaau aina, lea e le gata o se mea e sui ai le kofe, ae o se vailaʻau. O le glucose-down chicory e tutusa lona aafiaga ona o le i ai o inulin i le tuufaatasiga. O le oloa e aofia ai le tele o glycosides o fualaau faisua, o suauu taua, meaola malosi, bioflavonoids, vitamini ma elemene.

Taua! O mea uma o loʻo taʻua i luga e mafai ona 'ai ma inu i soo se ituaiga "faʻamaʻi maʻi". I le faaopoopoga i le faaitiitia o le numera o le suka i totonu o le toto, o ipu e faavae i luga o ia mea e mafai ona satuina ai le tino o le maʻisuka ma mea taua uma.

Faʻatau auala

O le faʻamaloloina o le hyperglycemia e mafai ma togafitiga faʻaleaganuʻu. O fua lelei e maua mai lea tupulaga i lea tupulaga. Ae ui i lea, e tatau ona manatua e tatau ona faʻaaogaina na metotia pe a uma ona feutagai ma lau fomaʻi soifua maloloina.

Faafefiloi le moa moa (raw) ma le afa afa o le sua o le tipolo. Inu se itula ao lei faia ni taumafataga tolu taimi i le aso. O le vasega e 3 aso.Toe faia togafitiga pe a uma le 10 aso.

Faʻasusu aʻa o le tilipa, tapuni. Sasaa se sipuniti o le masini e tupu ai se ipu vai inu. Maea pe a uma le 30 minute. Inu le vaifofo i le taimi o le aso.

Liligi le linden fuga i le vai (i le fua faatatau o le 1 ipu o meaʻai mataoa i le 1.5 lita o le vai). A uma le kuka, faʻaitiitia le vevela i le maualuga ma faʻapipiʻi mo le 15 minute. Faʻasologa. Faaaoga nai lo le inu vai.

O se pine o le turmeric brew i se ipu vai inu. Faʻaosooso mo le 40 minute. Ave taeao ma afiafi.

Meaʻai Plantain (faʻatauina i se fale talavai pe faia i le fale) ave 2 tbsp. faatolu i le aso.

Ina ia faʻaleleia atili le aoga o togafitiga, e fautuaina e faʻapipiʻi vailaau faʻapitoa ma le faʻaaogaina o togafitiga faʻataʻitaʻi. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulukose i fuainumera masani e iloa ai se taunuuga lelei o togafitiga.

Suʻeina ole fua ole inisalini ole suka

Ina ia faʻaleleia le tulaga lelei o le olaga, ia maʻisuka taʻitoʻatasi o le maʻisuka e tatau ona mafai ona faʻatusatusaina ia gaosiga tatau ole inisalini, ma aua neʻi suia lenei tiute i fomaʻi atonu e le o iai i taimi uma. I le faʻaaogaina o fua faʻatatau mo le fuafuaina o le inisalini, e mafai ona e aloese mai le maualuga o le homone, ma ave foi le maʻi i lalo o le puleaina.

  • Tulafono lautele o faʻatulagaga
  • O le a le fualaau o le inisalini e manaʻomia ile tasi falaoa e tasi
  • E faʻapefea ona filifili se fualaau o le insulin i se tuila?
  • Le faʻaaogaina o le inisalini: tulafono lautele
  • Inisalini lautele ma lona fua (vitio)

Tulafono lautele o faʻatulagaga

O se tulafono taua i le algorithm mo le fuafuaina o le fua o le insulin o le manaoga o le maʻi mo le sili atu ma le 1 le iunite o le hormone i le kilokalama o le mamafa. Afai e te le amanaʻiaina lenei tulafono, o le a tupu le inisalini, o le a mafai ona tupu i se tulaga ogaoga - o se hypoglycemic coma. Ae mo le filifilia tonu o le fualaau o le inisalini, e tatau ona amanaia le maualuga o le taui o le maʻi:

  • I uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi 1, o le fua o le insulin e filifilia e faavae i le sili atu i le 0.5 iunite o le hormone i le kilokalama o le mamafa.
  • Afai e lelei le totogi o le maʻisuka ituaiga 1 i le gasologa o le tausaga, ona oʻo lea i le maualuga o le inisalini o le 0.6 iunite o le hormone i le kilokalama o le mamafa o le tino.
  • I le ituaiga 1 maʻisuka ma fesuisuiaʻi faifai pea i le kulukose toto, e oʻo i le 0.7 iunite o le homone i le kilokalama o le mamafa e manaʻomia.
  • I le tulaga o le maʻisuka faʻatele, o le fua o le inisalini o le a 0.8 iunite / kg,
  • Faʻasolo i le maʻisuka maʻi - 1.0 PIECES / kg.

O le mea lea, o le fuaina o le fua o le insulin e tupu e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai: Laasaga i aso uma o insulin (U) * Aofaʻi o le mamafa o le tino / 2.

Faataitaiga: Afai o le tui ole aso ole inisalini e 0.5 iunite, ona tatau lea ona faateleina i le mamafa o le tino, e pei o le 70 kilokalama. 0.5 * 70 = 35. O le numera e maua ai le 35 e tatau ona vaevaeina i le 2. O le taunuuga o le numera 17.5, lea e tatau ona faasolosolo solo, o lona uiga, ia 17. E foliga mai o le ao ole insulin o le a 10 iunite, ma le afiafi - 7.

O le a le fualaau o le inisalini e manaʻomia ile tasi falaoa e tasi

O le areto falaoa o se faʻataʻitaʻiga lea na folasia ina ia faafaigofie ai ona fuafua le fuaina o le insulin i le taimi muamua ao leʻi faia se taumafataga. O iinei, i le faʻatusatusaina o areto falaoa, e le o oloa uma o loʻo aofia ai vailaʻau faʻasaina, ae naʻo le "faitauina":

  • pateta, beets, kāloti,
  • cereal oloa
  • fua suamalie
  • sipuni.

I Rusia, o le tasi le areto e tutusa ma le 10 kalama o gaʻo. E tasi le falaoa e tutusa ma se fasi keke falaoa paʻepaʻe, tasi apu tele, lua teaspoons o suka. Afai e tasi le falaoa e ulufale atu i se totoga o le tino e le mafai ona maua le inisalini, ona maualuga ai lea o le glycemia i le range mai le 1.6 i le 2.2 mmol / l. O lona uiga, o nei mea tonu o faailoga ia e faʻaitiitia ai le glycemia pe a faʻalauiloaina se tasi o inisalini.

Mai lenei mea e mulimuli mai, mo paʻu o falaoa taʻitasi ua maeʻa, e manaʻomia le faʻasilasila mai e tusa ma le 1 le inisalini muamua. O le mafuaaga lena, e fautuaina ai ia maua uma e le maʻisuka se laulau o iunite falaoa ina ia mafai ai ona faia le faʻataʻitaʻiga saʻo. E le gata i lea, ao lei faia tui taitasi, e tatau ona pulea le glycemia, o lona uiga, saili le maualuga o le suka i le toto ma se glucometer.

Afai o le tagata maʻi e maualuga lona gasegase, o lona uiga, maualuga maualuga, e tatau ona e faaopoopo i ai le aofaʻi sao ole iunite o hormone i le numera tatau ole iunite falaoa. I le hypoglycemia, o le fua o le homone o le a itiiti ifo.

Faataitaiga: Afai o le maʻisuka ei ai le maualuga o le suka i le 7 mmol / l le afa itula ao le i ai taumafa ma fuafuaga e 'ai le 5 XE, e manaʻomia ona ia faia se tasi o vaega ole inisalini puupuu. Ona faʻaitiitia ai lea o le suka toto muamua mai le 7 mmol / L i le 5 mmol / L. Ae, ina ia totogi mo le 5 areto falaoa, e tatau ona e ulufale i le 5 iunite o le hormone, o le aofaʻiga atoa ole inisalini e 6 iunite.

E faʻapefea ona filifili se fualaau o le insulin i se tuila?

Ina ia faatumuina se syringe masani i se voluma e 1.0-2.0 ml ma le numera saʻo o vailaau, e tatau ona e faʻatusatusa le tau o le vili o le tui. Ina ia faia lenei mea, fuafua le numera o vaevaega i le 1 ml o le meafaigaluega. O loʻo maua i totonu o le fale i le 5.0 ml ipu. 1 ml o le 40 iunite o le hormone. E 40 vaega o le homone e tatau ona vaevaeina i le numera o le a maua e ala i le faʻatulagaina o vaega i le 1 ml o le meafaigaluega.

Faataitaiga: I le 1 ml o se suauu 10 vaevaega. 40:10 = 4 iunite. O lona uiga, i le tasi vaevaega o le suauu, e 4 vaega o inisalini ua tuʻuina. Ole fua ole inisalini e te manaʻomia e ulufale ai e tatau ona vaevaeina i le tau o le tasi vaevaega, o lea e te maua ai le numera o vaevaega i luga ole suauu lea e tatau ona tumu i le inisalini.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O loʻo i ai foi ni peni vine o loʻo i ai se puʻu faapitoa e tumu i le hormone. E ala i le tuiina poʻo le liliuina o le tui, o le inisalini e tui faʻafuaseʻi. Seia oʻo i le taimi o le injection i le tui, e tatau ona seti le fualaau talafeagai, lea o le a ulufale atu i le tino o le tagata maʻi.

Le faʻaaogaina o le inisalini: tulafono lautele

O le faʻatinoina o le inisalini e maua mai e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai (pe'ā uma ona faʻatulagaina le fua o le vailaau faʻasaina):

  1. O lima e tatau ona faʻamaʻi, faʻaoga totigilima.
  2. Lili le fagu vailaʻau i ou lima ina ia faʻafefiloi, faʻamaʻi le pulou ma le paʻu.
  3. I le suauu, tusi le ea i le aofaiga o le a faʻaaogaina ai le hormone.
  4. Tuu le vailaau i vailaʻau i luga o le laulau, aveese le pupuni mai le nila ma faʻaofi i totonu o le vial i totonu o le pusa.
  5. Faasolo le suauu ina ia mafai e le ea mai lea mea ona ulu atu i totonu o le vial.
  6. Liliu le fagu ile pito i lalo ma tuu i se tuilaupapa 2-4 vaega e sili atu nai lo le fualaau e tatau ona tuʻuina atu i le tino.
  7. Aveese le nila mai le fagu, faʻasaʻo le ea mai le tuila, fetuunai le fualaau i le mea e tatau ai.
  8. O le nofoaga o le a faia ai le tui e faʻalua faaluaina i se fasi fulufulu mamoe ma se vailaʻau.
  9. Faʻailoa le inisalini i se mea faʻasolosolo (faatasi ai ma se fua tele o le hormone, o le injection e faia i le inumaga).
  10. Taulima le nofoaga o tui ma meafaigaluega faʻaaogaina.

Mo le vave faʻaaogāina o le hormone (pe a fai o le iniseti o se mea faʻapitoa), o le tuiina i le manava e fautuaina. Afai o le inisiua e faia i le suilapalapa, o le a faʻagesegese ma le maeʻa. O se tui i totonu o le papa, o le tauau e i ai le fua faatatau o le absorption.

E fautuaina le suia o le inisiua e tusa ai ma le algorithm: i le taeao - i le manava, i le aoauli - i luga o le tauau, i le afiafi - ile ogavae.

E mafai ona e maua nisi faʻamatalaga e uiga i le auala o le puleaina o inisalini iinei: http://diabet.biz/lechenie/tradicionnaya/insulin/tehnika-vvedenija-insulina.html.

Inisalini lautele ma lona fua (vitio)

O le inisalini ua leva ona faatonuina i tagata mamaʻi ina ia faatumauina ai le maualuga o le kulūkose o le toto, ina ia mafai ai e le ate ona gaosia pea le kulukose (ma e tatau ona galue le mafaufau), aua o le maʻisuka e mafai ona faia lenei lava mea.

O le inisalini ua leva ona faia i le 12 po o le 24 itula e faalagolago i le ituaiga insulin (i le taimi nei e lua ituaiga inisalini e faaaoga - Levemir ma Lantus). E faʻapefea ona faʻatusatusa saʻo le fuainumera manaomia ole inisalini faaumiumi, o loʻo fai mai ai se tagata poto i le puleaina o le maʻisuka i le vitio:

O le mafai ona faʻatusatusa saʻo le fua o le insulin o se tomai lea e tatau i le maʻisuka uma e faalagolago i le maʻisuka. Afai e te filifilia le siama o le inisalini, ona mafai loa lea ona tupu, pe afai o le fesoasoani le lelei e mafai ona oʻo i le oti. O le fua saʻo ole inisalini o le ki i le maʻisuka lelei.

Aisea e le lelei ai le faʻamalolo o maʻi paʻu?

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faaeteete ia aua nei faaleagaina le paʻu, aemaise lava io latou vae. E mafua lenei mea ona o le le lelei o le faʻamaʻi manu, o se vaega taua o lenei faʻamaʻi.

O manua tuga o se mea matautia tele i le maʻi suka: o le togafitiga e umi ma faigata ona togafitia.

E mafua lenei mea i le mea moni o le faʻamaʻiina o le maʻisuka ua faʻaitiitia, ma e le mafai e le tino ona teteʻeina le faʻaogaina o le maʻi ma faʻamamago ai le paʻu. I le taimi muamua, o le manua e amata ona faʻamalolo, ona toe oso ai lea, o le faʻamaʻi e oʻo i ai, ma amata ai ona fesuiaʻi.

O le faagasologa o le toe faʻaleleia e puipuia mai i le fulafula o vae, e masani ona maua i lenei maʻi. E le gata i lea, o se manuʻa e tu i isi mea e mafai ona faʻamautu, ae o vae e matua faigata lava ona fai.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi e mafua mai i le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto, lea ei ai sona aafiaga le lelei i le setete o le tino atoa, ma i luga o le tulaga o ni vaʻa laiti, aemaise lava i le faateleina o lo latou gafatia ma faʻaumatia ai.

E mafua ona o le faʻaitiitia o le toto (aemaise lava i pito pito i lalo) ma foliga vaaia o faʻafitauli i le tuʻuina atu o meaʻai i paʻu paʻu.

O nei auala e mafua ai le faʻaalia o manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi. Afai e te le amataina togafitiga taimi, e mafai ona liua manua i luga o vae i le foci o le afaina tele.

O manuʻa faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le gangrene ma le faʻamavaeina mulimuli ane, faʻapea foʻi ma faʻafitauli e pei o le osteomyelitis ma le phlegmon.

E afua ai le faʻaleagaina o faʻamavae, lea e mafua ai ona solia le lagona o le paʻu, aemaise ile vae. O aʻa e gata ai mo galuega faʻapitoa o le paʻu e mate foi, ma o le taunuuga lea e magumago ma faʻamalolo ai le tino. E masani ona malepe le paʻu, ma maua ai le siama i se auala faigofie i totonu o le tino e ala i vaʻa.

E mafai e se tagata ona faʻaleagaina lona vae i se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma e le faʻaalia foi e aunoa ma se togafitiga talafeagai o le manua (mo se faʻataʻitaʻiga, soloina o se sana poʻo le faamanualia o ia lava ao savali e le o ni seevae). O le mafuaʻaga mo lenei mea o le solia lea o le lagona tiga e mafua mai i le faaleagaina o faʻamavae.

E foliga mai o le maʻisuka e le o maitauina faafitauli i ona lava vae, aua e le lagona le le mautonu ona o lagona le lelei, e le iloa le manua ona o le faaitiitia o le vaʻaia ma e le mafai ona suʻesuʻeina ona o le gaʻo, lea e taatele i lenei maʻi.

Afai e le faʻamalolo le manuʻa i ni nai aso, e mafai ona liua i se ulutala. Mo le maʻisuka, o le maʻisuka foot syndrome o se uiga lelei, o lona uiga, o manua o le vaevaeina o vae.

O a mea e togafitia?

O tagata uma e mafatia i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le tulaga o lona paʻu ma faʻatalanoa se fomaʻi pe afai e iai ni faaletonu, ona e matua faigata lava ona togafitia se manuʻa pipisi.

O le faʻamalolo vave o le paʻu e fesoasoani i meaʻai lelei, o loʻo i ai se aofaiga o vitamini.

Fomaʻi fautuaina e faapea, i le taimi o togafitiga o manua e aofia ai mea nei i taumafa i aso taitasi: iʻa, aano o manu, ate, nati, fuamoa, oatmeal, faapea fualaau aina ma fualaau faisua.

Soo se manuʻa i le maʻisuka e tatau ona togafitia i se visepisi.

Afai o le maʻi e maua i le fiva, o le manua ua afaina, fulafula ma toe faapaleina, o le manua ua felelei ma e le faamaloloina, o mea manogi ma vailaau e tatau ona faaopoopo i togafitiga, lea i le taimi lava e tasi e maua ai le susu mai manuʻa (Levomekol, Levosin ma isi).

O se vaega o vailaau faʻamaʻi ma vitamini e masani lava ona faʻamatalaina (vaega B ma le C). Le faʻaleleia o le paʻu o le paʻu i le taimi o faʻamalolo tino, o methyluracil ma solcoseryl ointments, faʻapea foʻi ma suauʻu faʻamamaina (Trofodermin).

Mo le feteʻenaʻi ma le epithelization (overgrowth) o le manua, e tatau ona fatuina tulaga lelei. E manaʻomia le faamamaina o meaola ninii, tino oti ma tino mai fafo. O le hydrogen peroxide ma iodophors e mafai ona na o le faʻamaloloina.

O le auala sili e mama ai o le fufuluina o manuʻa i se vaifofo faigofie. O le faʻaaogaina o baths i le lotoifale ma le vevesi o le vai i totonu ia i latou e mafai ona fautuaina mo nisi tagata gasegase e maua i le maʻi suka i vae.

Aʻo le auala e maua ai i luga, e le maua ai faʻamoemoega e faʻamoemoeina, o le aveeseina o le necrosis e ala i le faʻailoga e mafai ona na o le pau lea o le auala mo le fufuluina o manua faʻamalolo.

Togafitiga ma togafiti a tagata

Pe a togafitia manuʻa i se maʻi o le maʻisuka, o le a fesoasoani togafitiga faʻaleaganuʻu.

Lea o celandine. E sili atu ona lelei le faʻaaogaina o mea fou, ae o mea mamago e talafeagai foi, naʻo le mea muamua e tatau ona fufulu. O laʻau e manaʻomia ona fusi i se manua poʻo se maila.

O aʻa o le paʻu ma le celandine. E tatau ona e faia se paluga o aʻa nutimomoia o celandine (20 kalama), burdock (30 kalama) ma le suauu sulu (100 milliliters). Palu mo le 15 minute i luga o le vevela vevela ma le vevela. Faʻasalaga manua e le faʻamalolo lelei mo le vaiaso 2-3 taimi i le aso.

Fuga o le kukama. O le kulupa o le suamalie o loʻo i ai se aʻafiaga malosi o le antimicrobial. E tatau ona latou lūlūina manua manu, ma ia faia foi ni faʻamaumauga mo le tele o itula. A faʻamamāina le manuʻa i le sua o le suka, e tatau ona e faʻaaoga auala na faatonuina e lau fomaʻi.

Puipuiga

I le avea ai ma le prophylaxis ma le togafitiga o neuropathy ma le ita o le maʻisuka, o vailaʻau faʻamaʻi, e pei o le kulukose, e masani ona ave. O le faʻamoemoe o lo latou faʻaaogaina o le puipuia lea o le faaleagaina o le toto, faʻaleleia ma faaleleia le tulaga o neura.

Ina ia alofia le faʻaalia o manua ma maʻi mama e le faʻamalolo, e tatau ona e mulimuli i tulafono:

  • Aua e te savali e leai ni seevae ma siaki ma le faaeteete seevae i luma o seevae.
  • Iloilo ou vae i aso uma e iloa ai ni manuʻa.
  • Fufulu lafu i aso uma e faʻaaoga ai mea e le faʻamamaina ai le paʻu.
  • Taofi le ulaula, aua o le nicotine e afaina ai le toto, ma o lenei mea e aʻafia ai le faagasologa o le toe faʻafouina o le tino ma le faʻamaloloina o manua manu.
  • Mātauina le saogalemu o lapataiga pe a faʻaaoga se afi mu, radiator poʻo se mea faʻavevela ina ia e le mu ai oe lava.
  • I le tau malulu, e taua tele le mafanafana o ou seevae ma tumau i luga o le auala mo le silia ma le 20 minute.
  • I le taumafanafana, aua le faʻaaogaina seevae ma le osooso i le va o tamatamai vae.
  • Fufulu ni paipa o seevae, sui i latou.
  • Aua e te aveeseina kulimi, paʻu ma fatu mai luga o le paʻu oe lava.
  • Faaaoga na o seevae mafanafana ma lino e le faʻapipiʻiina ai le paʻu i ni nonoa-paʻu ma fusi uʻamea.

E le tatau ona taʻele pe taʻele mo se taimi umi, talu ai i lalo o le aafiaga o le vai e gaogao ma paʻu ai le paʻu, lea e faʻateleina ai le lamatiaga o le manuʻa.

E le tatau ona e faʻaaoga Vaseline ma soʻo se oloa e faʻavae i luga o suāuu oona e faʻamaluluina ai le paʻu, aua e le o aʻafia e le paʻu.

Afai e vevela le paʻu, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi o le a faʻamaonia fualaau faʻasaina e aunoa ma peta-blockers e faʻalavelaveina ai le fiafia o le paʻu.

Soo se mea lava, e oʻo lava i manua laiti i luga o le paʻu e tatau ona togafitia. O le fofo sili ona lelei o le faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi faapitoa o le a suʻesuʻeina ma le faʻamaonia le tulaga ma ofoina atu togafitiga talafeagai.

E faapefea ona galue le inisalini

Inisalini o se auala e momoli ai le kulukose - suauu - mai le toto i totonu o siama. Inisalini e faʻagaoioia le gaioiga a le "glucose transporters" i totonu o sela. O nisi nei o puipuiga faʻapitoa e alu mai totonu i le membrane pito i fafo o siama, pueina mole molekone, ona tuʻuina atu lea i totonu o "malosiaga eletise" mo le susunuina.

Inisalini i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2:

  • Togafitiga mo le maʻisuka ma le inisalini: amata mai iinei. Ituaiga o inisalini ma tulafono mo lona teuina.
  • O le a le ituaiga inisalini e tui, i le a le taimi ma i le a le mea e fai. Fuafuaga mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Tomai mo le puleaina o le inisalini. Faʻafefea ona faia le injections e aunoa ma se faʻaleagaina.
  • Laau insulin, peni tui ma nila ia i latou. O a togafiti e sili ona lelei e faʻaaoga.
  • Lantus ma Levemir - o le inisalini e faʻateleina. Faʻamaʻo le suka i le taeao i luga o se manava gaogao
  • Faʻasologa o le inumaga o le inisalini anapogi ao leʻi oʻo i taumafataga
  • Ole inisalini Humalog, NovoRapid ma Apidra. Inisalini ole tagata
  • Auala e faʻaitiitia ai le inisalini e faʻamalosi ai le tui i lalo ifo
  • Togafitiga o se tamaititi e iai le maʻisuka ituaiga insulin Humalog (aafiaga faʻaPeretania)
  • Pomoli insulin: tamaoaiga ma mea e pala. Pump insulin togafitiga

Glucose e ulu atu i sela o le ate ma muso i lalo o le aafiaga o le inisalini, e pei o isi mea uma o le tino, sei vagana ai le faiʻai. Ae o iina e le o mu vave, ae o loʻo teu faʻaagaga i le pepa glycogen. O lenei mea o se mea e pei o le malo. Afai e leai se inisalini, ona le lelei lea o le au faila o le kulukose, ma e le lava le gaogao e tausia ai a latou galuega taua. E aoga lenei mea i gaʻo uma sei vagana ai le faiʻai, lea e faʻaaoga ai le kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini.

O le isi gaioiga o le inisalini i totonu o le tino e faapea, i lalo o lana faatosinaga, gaʻo gaʻo ave le kulukose mai le toto ma liliu i totonu o gaʻo tumu, lea e faaputuputu. Ole inisalini o le hormone autu lea e faʻaolaina ai le meaʻai ma puipuia ai le paʻu o mea mamafa. O le liua o le kulukose i le gaʻo o se tasi lea o auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka o le toto i lalo o le aafiaga o le inisalini.

O le a le gluconeogenesis

Afai o le maualuga o le suka o le toto e pa'ū ifo i lalo ifo o le masani ma faʻaputuina o gaʻo (glycogen) ua maeʻa, ona i totonu o sela o le ate, fatugaʻo ma le manaʻoga, o le faagasologa o le liua o proteins i le kulūkose e amata. O lenei faagasologa ua taʻua o le "gluconeogenesis", e matua tuai lava ma le aoga. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai e le tino o le tagata ona liliu le kulukose i totonu o palatini. E le gata i lea, tatou te le iloa pe faapefea ona liua le gaʻo i le kulukose.

I tagata soifua maloloina, ma e oʻo lava i le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas i totonu o le malo "anapogi" e masani ona maua ai ni vaega laiti o le insulin. O le mea lea, a itiiti o sina insulin o loʻo i ai pea i le tino. O lenei mea ua taua o le "basal," o lona uiga, o le maualuga o le "faavae" o le insulin i totonu o le toto. E faʻamaonia ai le ate, fatugaʻo, ma le tootoo e le manaʻomia le palatini ina ia liua i le kulukose e faʻatele ai le suka suka. O le maualuga o le tui o le inisalini i totonu o le toto e "taofia" le gluconeogenesis, o lona uiga, e taofia ai.

Tulaga faʻasaina o le suka toto - aloaia ma moni

I tagata soifua maloloina e aunoa ma le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tausia lelei i se vaapiapi vaapiapi - mai le 3.9 i le 5.3 mmol / L. Afai e te suʻeina se suʻega toto i se taimi vave, e tusa lava po o le a le taumafataga, i se tagata soifua maloloina, ona oʻo lea i lona toto toto e tusa ma le 4.7 mmol / L. E tatau ona tatou taumafai mo lenei fuainumera i le maʻisuka, o lona uiga, o le suka toto pe a uma le 'ai e le sili atu i le 5.3 mmol / L.

Toto toto maualuga o le suka e maualuga. Latou te taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka i totonu ole 10-20 tausaga. E oo lava i tagata soifua maloloina, a maeʻa se taumafataga ua tumu i gaʻo meaʻai o le vave ona faʻaaogāina, e mafai e le toto toto ona oso i le 8-9 mmol / l. Ae afai e leai se maʻisuka, ona maeʻa ai lea o le a pa'ū i le masani i totonu o ni nai minute, ma e le manaʻomia ona e faia se mea mo ia. I le maʻisuka, "ulavavale" ma le tino, fafagaina o ia gaʻo vailaau faamamaina, e matua le fautuaina.

I fomaʻi ma tusi lauiloa faasaienitisi i luga o le maʻisuka, 3.3-6.6 mmol / L ma e oʻo lava i le 7.8 mmol / L o loʻo taʻua o "masani" o faailoga o le toto suka. I tagata soifua maloloina e aunoa ma le maʻisuka, o le toto toto e le mafai ona oso i le 7.8 mmol / L, vagana ai e te 'aina le tele o carbohydrates, ona i ai i ia tulaga e vave ona paʻu. Tulaga faʻale-soifua maloloina mo le suka o le toto e faʻaaogaina e mautinoa ai o le "averesi" a le fomaʻi e le faʻalavelave tele pe a togafitia ma togafitia le maʻisuka.

Afai o le suka toto o le tagata mamaʻi pe a uma ona 'ai e lele i le 7.8 mmol / l, e le o manatu ole maʻisuka lenei. Atonu o le a toe foʻi mai se tagata maʻi i le fale e aunoa ma se togafitiga, faʻatasi ai ma se lapataiga faʻamavae e taumafai e aveesea le mamafa i luga o meaai maualalo-kalori ma 'ai meaʻai maloloina, o lona uiga,' ai atili fua. Ae ui i lea, o aʻafiaga o le maʻisuka e oʻo lava i tagata e le sili atu le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai e le sili atu i le 6.6 mmol / L. Ioe, e le tupu vave lenei mea. Ae i totonu o le 10-20 tausaga, e mafai ona maua ai le faʻailoga matua po o le vaʻai mamao. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi foi i le "Tulaga masani o le toto sugar".

E faapefea ona faʻatulafonoina le suka i le tagata soifua maloloina

Seʻio tatou tilotilo pe faapefea ona puleaina e le inisalini le suka o le toto i se tagata maloloina e aunoa ma le maʻisuka. Seʻi faapea o lenei tagata e fai sana meaʻai i le taeao, ma mo le 'aiga o le taeao ua ia faʻafefiloi pateta ma se tipi - o se faʻafefiloi o suauʻu ma gaʻo. I le po atoa, o le maualuga o le inisalini i lona toto e taofia ai le gluconeogenesis (faitau i luga, o lona uiga) ma tausia le mausali o le suka i le toto.

O le taimi lava e ulufale atu ai le meaai i le maualuga o le gaʻo i totonu o le gutu, o le a amata vave ona faʻaaogaina le '' gaʻolaʻo '' olo i le gutu, ma maua ai le kulukose i le mucous membrane. Mai gaʻo, o le toto toto e vave tulai mai, e ui e leʻi mafai e se tagata ona foloina soʻo se mea! O le faailoga lea mo le paʻu o le taimi e faanatinati ai le tele o fualaʻau o le inisalini i totonu o le toto. O lenei vaega malosi o le inisalini na muaʻi atiina ae ma teuina ina ia mafai ona faʻaaogaina pe ae '' ufiufi 'le oso i le suka pe a uma ona' ai, faʻaopopo i le maualuga o le insulin i totonu o le toto.

Lafoaʻi vave o le insulin i totonu o le toto e taʻua o le "vaega muamua o le tali o le inisalini." E vave faʻaitiitia ai le masani o le muamua oso i le suka o le toto, lea e mafua mai i meaʻai gaʻo, ma e mafai ona taofia ai lona alualu i luma. O le vaega o inisalini ua teuina i totonu o le pancreas ua faʻaitiitia. Afai e manaʻomia, e maua ai le inisalini faaopoopo, ae e manaʻomia le taimi. Inisalini, lea e alu lemu i le toto i le laasaga e sosoo ai, ua taʻua o le "vaega lona lua o le tali o le inisalini." O lenei inisalini e fesoasoani e gauai ai le kulukose, lea na tupu mulimuli ane, i le mavae ai o ni nai itula, i le taimi e teu ai meaai mama.

A o faʻafefete le taumafataga, o le glucose e faʻaauau ona ulufale i le toto, ma o le pancreas e maua ai le insulin faaopoopo e "faʻafefe" ai. O se vaega o le glucose ua liua i le glycogen, o se mea faʻamalosi lea e teuina i totonu o maso ma ate. I le mavae ai o sina taimi, o "koneteina" uma mo le teuina o glycogen ua tumu. Afai o loʻo i ai pea le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, ona oʻo lea i lalo o le aafiaga o le inisalini e liua i gaʻo tumu, lea e teu i totonu o sela o mea faʻapipiʻi.

Mulimuli ane, o le maualuga o le toto o le tatou toa o le a amata ona paʻu. I lenei tulaga, o le a amata ona maua mai ai se isi hormone - glucagon. E pei o se osofaʻi o le inisalini ma faʻaalia ai sela maso ma le ate e tatau ai ona liliu le glycogen i le kulukose. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei kulukose, e mafai ona tumau lelei le suka i le toto. I le isi taumafataga e sosoo ai, o fale o glycogen o le a toe faʻaleleia.

O le faʻaaogaina o le kulukose i le insulin e sili ona lelei i tagata soifua maloloina, e fesoasoani i le faatumauina o le toto maualuga o le suka i le masani - mai le 3.9 i le 5.3 mmol / L. O siaki e lava le kulukose e fai ai a latou galuega, ma o mea uma lava e faʻaaoga e pei ona faʻamoemoeina. Sei o tatou vaʻai pe aisea ua solia ai lenei mamanu i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

O le mea e tupu i le maʻisuka ituaiga 1

Seʻi tatou manatu i le nofoaga o lo tatou toa o se tagata e iai le maʻisuka ituaiga 1. Faapea, i le po ao lei alu i le moega, na ia maua se tui o le "faalautele" insulin ma faafetai i lenei mea na ala ai o ia ma le suka o le toto. Ae afai e te le faia ni metotia, a maeʻa sina taimi o le a amata ona ola lona suka toto, e tusa lava pe na te le 'ai se mea. E mafua lenei mea i le mea moni o le ate i taimi uma e ave sina inisalini mai le toto ma talepeina i lalo. I le taimi lava e tasi, mo nisi mafuaaga, i taeao o le taeao, o le ate e "faʻaaogaina" le inisalini aemaise lava le malosi.

O le inisalini, lea na tui i le afiafi, ua tuʻuina atu ma le toʻa ma le mausali. Ae o le fua o lona faʻasaologa e le lava e faʻapipiʻi ai le taeao i le faateleina o le "manaʻo" o le ate. Ona o lea mea, e mafai ona faateleina le suka i le taeao, e tusa lava pe leai se mea e maua e se tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1. E taʻua lenei mea o le "taeao taeao o le taeao." O le paʻu o se tagata soifua maloloina e faigofie lava ona maua le inisalini ina ia le afaina ai le suka i le toto. Ae o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona ave le tausiga e "faʻafefe" ai. Faitau iinei pe faapefea ona faia.

O le manulele a le tagata o loʻo i ai ni enzymes mamana e vave faʻavaveina ai gaʻo vailaʻau faʻamaʻi i le kulukose, ma vave faʻavaveina i totonu o le toto. I le maʻisuka, o le gaioiga o nei enzymes e tutusa lava ma se tagata maloloina. O le mea lea, o meaʻai gaosi meaʻai e mafua ai le oso malosi i le suka o le toto. I le maʻisuka ituaiga 1, o palacreatic beta cell synthesize se aofaiga le taua o le inisalini pe leai foi. O le mea lea, e leai se inisalini e faʻavae ai le vaega muamua o le tali o le inisalini.

Afai e leai se iniseti o le "inosia" ile inisalini aʻo lei 'ai, ona toto maualuga ai lea o le toto. Glucose o le a le liua i le glycogen poʻo le gaʻo. I le iʻuga, i le mea sili, o le sili atu o le kulukose o le a faʻamamaina e fatugaʻo ma faʻavave i le urine. Seia oʻo i lenei mea, o le maualuga o le suka o le toto o le a mafua ai le tele o mea faaleagaina i totoga uma ma toto toto. I le taimi lava e tasi, o loo faaauau pea ona "matelaina" ia sela e aunoa ma le mauaina o meaai paleni. O le mea lea, a aunoa ma le inisalini o le inisalini, o se maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mate i totonu o nai aso poʻo vaiaso.

Lelei togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1:

  • Pusa 1 togafitiga o maʻisuka mo tagata matutua ma tamaiti
  • Taimi o le susu ma le auala e faalautele ai
  • Le auala o inisalini e leai ni tiga
  • O le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o se tamaititi e togafitia e aunoa ma le inisalini e faʻaaoga ai taumafa tatau. Faatalanoaga ma le aiga.
  • Auala e faʻagesegese ai le faʻaumatia o fatugaʻo

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le inisalini

O le a le taumafataga o le maʻisuka maualalo-carb? Aisea e te faatapulaa ai oe i filifiliga o oloa? Aiseā e le naʻo le inuina o le inisalini ina ia maua ai le gaʻo e gaosi uma ai meaʻai gaʻo? Ona o le inisalini o le inisalini e le saʻo le "ufiufi" le faateleina o le toto suka o mea taumafa e maua mai i gaʻo.

Seʻio tatou vaʻavaʻai i faʻafitauli e masani ona tupu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma pe faʻapefea ona pulea lelei le faʻamaʻi e aloese ai mai faʻafitauli. O se faʻamatalaga taua lea! I le asō, o le a avea ma "le maua o Amerika" mo le 'endocrinologists' aiga ma, aemaise lava, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. A aunoa ma le tauagafau, o oe o se laki manuia na e oʻo i la matou 'upega tafaʻilagi.

O le inisalini e tui i se tuila, poʻo le faʻamaina foi o le insulin, e le aoga e pei o le inisalini, lea e masani ona synthesi le pancreas. O le inisalini tagata i le vaega muamua o le inisalini e vave ona ulu atu i le toto ma amata loa ona faʻaitiitia le maualuga o le suka. I le maʻisuka, o le inisalini o le inisalini e masani ona faia i le gaʻo gaʻo. O nisi tagata gasegase e fiafia i le lamatiaga ma le fiafia e faatupuina le iniseti o le inisalini (aua nei faia lenei mea). I soʻo se tulaga, e leai se tasi na te faʻaaogaina le inisalini i se auala faʻafefe.

O se taunuuga, e oʻo lava i le inisalini aupito sili ona vave amata ona gaoioi pe a uma le 20 minute. Ma o lona malosi atoatoa e faʻaalia i totonu ole 1-2 itula. Aʻo leʻi oʻo i lenei, o loʻo maualuga pea le maualuga o le suka i le toto. E faigofie ona e faʻamaonia lenei mea e ala i le fuaina o lou suka toto i se glucometer i le 15 minute uma pe a uma ona 'ai. O lenei tulaga e afaina ai namu, vaʻa toto, mata, fatuga, ma isi. O faʻasalaga o le maʻisuka e tupu aʻe i le sologa lelei, e ui lava i manatu lelei o le fomaʻi ma le maʻi.

Aisea e le aoga ai togafitiga faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le inisalini, o loʻo faʻamatala auiliili i le fesoʻotaʻiga "Inisalini ma gaʻo: o le mea moni e tatau ona e iloa." Afai e te tausisi i le "faapaleniina" meaai mo le maʻisuka ituaiga 1, o le faanoanoaga tigā - maliu poʻo le le atoatoa - e le maalofia, ma e televave vave ona maua nai lo le mea tatou te manaʻo ai. Matou te toe faamamafa atu e tusa lava pe e te fesuiaʻi i se pusa insulin, o le a le fesoasoani lava. Talu ai ona o ia foi na te faia le inisalini i totonu o le tino.

O le a le mea e fai? O le tali o le fesuiaiga lea i se taumafa maualalo-carbohydrate e pulea ai le maʻisuka. I lenei taumafataga, o le tino o le vaega na te faʻasolosolo vaega o palatini o meaʻai i totonu o le kulukose, ma o le mea lea, o loʻo ola pea le suka toto. Ae o lenei mea e tupu malie lava, ma o le inisalini o le inisalini e mafai ai e oe ona saʻo le "ufiufi" le faateleina. O se taunuuga, e mafai ona maua pe a maeʻa ona 'ai ma le maʻi suka, o le toto toto i le taimi e sili atu i le 5.3 mmol / l, o lona uiga, o le a sili ona lelei i tagata soifua maloloina.

O Meaʻai Faʻavave i Carbohydrate mo le ituaiga 1 Maʻisuka

O le itiiti ifo o le suka o le suka o le maʻi suka, o le itiiti ifo o le insulin e manaʻomia. I luga o se taumafa maualalo o le gaʻo, o le inisalini e vave paʻu i le tele o taimi. Ma o lenei mea e ui lava i le mea moni e faapea, pe a fuaina le fualaau o le insulin aʻo leʻi 'ai, matou te amanaʻia le tele o le a manaʻomia e faʻamalosi ai meaʻai e' ai. E ui lava i togafitiga faʻaleaganuʻu o le maʻisuka, o aʻafiaga e le amanaiaina.

Le itiiti ifo ile inisalini e tatau ona e tuiina ai le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le ono ono aʻafia ai faafitauli nei:

  • hypoglycemia - maualalo toto maualalo toto,
  • faatumauina o le tino i le tino ma le fulafula,
  • Atinaʻeina o le faʻamalosia o le insulin.

Mafaufau o lo tatou toa, o se tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1, na suia i le 'ai o meaai maualalo-carbohydrate mai le lisi o faʻatagaina. O se taunuuga, o lona toto toto e le mafai ona oso i luga o le "cosmic" maualuga, e pei ona i ai muamua, pe a 'ai o ia "paleni" mea taumafa e mauoa i gaʻo. Gluconeogenesis o le liua o aʻafiaga i le kulukose. O lenei gaioiga e faʻaleleia ai le suka toto, ae lemu ma laʻititi, ma e faigofie ona "ufiufi" i le iniseti ole inisalini aʻo leʻi faia taumafa.

I luga o le maualalo o meaʻai mo le maʻisuka, o le inisalini e tuiina aʻo leʻi faia le taumafataga o se faʻataʻitaʻiga manuia o le vaega lona lua o le tali o le inisalini, ma ua lava lea e faatumauina ai le tumau o le suka toto. Matou te manatuaina foi o meaʻai fualaʻau e le afaina ai toto toto. Ma o gaʻo faʻaanatura e le afaina, ae aoga mo le cardiovascular system. Latou te faateleina le cholesterol o le toto, ae na o le "lelei" cholesterol, lea e puipuia mai le osofaʻi o le fatu. E mafai ona maua auiliiliga auiliili i le tusiga "Purotini, gaʻo ma gaʻo i le meaʻai mo le maʻisuka."

E faʻapefea ona galue le tino o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2

O le isi o matou toa, o se maʻi mai le maʻisuka ituaiga 2, e mamafa le 112 kilokalama i le fua faatatau o le 78 kilokalama. O le tele o le gaʻo sili atu o loʻo i luga o lona manava ma i tafatafa o lona puimanava. O lona gasegase o loo gaosia pea le inisalini. Ae ona o le gasegase na mafua ai le malosi o le inisalini (faʻaitiitia le gasegase o le tino i le inisalini), o lenei inisalini e le lava e faatumauina ai le toto toto masani.

Afai e manuia le tagata maʻi ile leiloa o le mamafa, ona oʻo lea i le inisalini o le a pasia ma o le suka toto o le a faʻamautuina tele ina ia mafai ona aveese le siama o le maʻisuka. I le isi itu, afai e le vave suia e le tatou toa lona ituaiga olaga, o lona uiga o le a "mu" atoatoa ia pene o le peta o lona peta, ma o le a ia atinaeina le ituaiga maʻisuka e le mafai ona gafatia. O le mea moni, e toʻaitiiti e ola i luma atu o lenei mea - e masani lava o tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi muaʻi muamua na fasiotia ai le fatu fatu, le toe faʻavaivaia poʻo le gangrene io latou vae.

O le faʻamalosia o insulin e afua mai ile vaega e mafua mai i le kenera, ae e afua ona o se olaga le lelei. O galuega faʻamaonia ma le tele o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e taʻitaʻi atu ai i le faʻapipiʻiina o le tino. Ma o le sili atu o le gaʻo i le tino e fesoʻotaʻi ma maso maso, o le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini. O le pancreas na galue mo le tele o tausaga i le faateleina o le atuatuvale. Ona o lenei mea, ua le atoatoa, ma o le inisalini e maua mai e le lava lea e faatumauina ai le toto toto masani. Aemaise lava, o le pancreas o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le teuina ni fale inisalini.Ona o lenei mea, o le vaega muamua o le tali atu ile inisalini ua faʻavaivaia.

E manaia tele e masani lava o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le mamafa o le maʻisuka e le itiiti ifo nai lo le inisalini, ae e ese mai - 2-3 taimi e sili atu nai lo a latou uo laiti. I lenei tulaga, e masani lava ona fautuaina e le endocrinologists fuamini - sulfonylurea o meaola - e faaosofia ai le paʻu e maua ai le tele o inisalini. O lenei mea e oʻo atu ai i se "mumu" o le pancreas, ona o le ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 e liliu atu i le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini 1.

Lelei togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2:

  • Faʻafefea ona togafitia mo le maʻisuka ituaiga 2: o se laasaga taʻitasi taʻitasi
  • Tusa 2 o vailaʻau maʻisuka: faʻamatalaga auiliili
  • Siofor ma Glucofage tablets
  • Auala e aʻoaʻo ai e fiafia i le aʻoga faaletino

Toto toto pe a uma ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2

Seʻio tatou mafaufau i le ala e maua mai ai le taeao mai paluga pateta ma se tipi, o lona uiga, o le faʻafefiloi o gaʻo ma pulu, o le a aʻafia ai le maualuga o le suka i lo tatou toa. E masani lava, i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, o le toto toto i le taeao i luga o se manava gaogao e masani lava. Ou te mafaufau pe o le a faapefea ona suia o ia pe a uma ona 'ai? Mafaufau o lo tatou toa e fiafia i se tuinanau sili. Na te 'ai meaai i le 2-3 taimi e sili atu nai lo tagata faʻanoanoa o le maualuga e tasi.

E faʻafefea ona faʻafefeteina gaʻo, ma faʻafefeteina i le gutu ma faʻateleina le maualuga o le toto - ua uma ona tatou talanoaina muamua. I se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai i totonu o le gutu le meaʻai i le gutu i le auala lava e tasi ma mafua ai ona osooso malosi i le suka o le toto. I le tali, o le pancreas e tuʻuina atu le inisalini i totonu o le toto, ma taumafai e faʻaumatia vave lenei oso. Ae talu ai e leai ni faʻamaumauga tuʻufaʻatasiga, o le tele o le inosia o le inisalini ua faʻasaʻolotoina. E taʻua lenei mea o le vaega muamua o le faʻafitauli o le inisalini.

O le malosi a le tatou toa e taumafai malosi e atiae se insulin ma maualalo ai le toto suka. Ole taimi mulimuli ane, o le a ia manuia pe afai e le o mamao tele le maʻisuka ituaiga 2 ma o le vaega lona lua ole manava ile inisalini e leʻi aafia. Ae mo le tele o itula, o le toto maualuga o le a tumau pea le maualuga, ma o loʻo maua i le taimi lenei ni faʻafitauli o le maʻisuka.

Ona o le tui o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e manaomia le 2-3 taimi sili atu inisalini e faʻaalu ai le aofaʻi tutusa o mea e gaʻo ai nai lo lana uo. O lenei mea ofoofogia e lua ona taunuuga. Muamua, o le inisalini o le hormone autu lea e faʻaolaina ai le faʻaputuina o le gaʻo i le tino. I lalo o le aafiaga o le tele o le inisalini, o le a oʻo ina sili atu le mafiafia o le tagata maʻi, ma ua faʻateleina le faʻamalosia o lona inisalini. O se taʻamilosaga leaga. Lona lua, o le pancreas e galue ma le mamafa o le avega, ona o le tele o ona peta e sili atu ma le sili atu ona "mu". O lea la, o le maʻisuka ituaiga 2 e liua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le faʻamalosia o insulin e mafua ai siama e le faʻaaogaina le kulukose, lea e maua e le maʻisuka i meaai. Ona o lenei mea, o loo faaauau pea ona ia lagona le fiaaai, e tusa lava pe ua uma ona ia taumafaina se tele o meaai. O le mea masani, o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tele naua, seia oʻo ina ia lagona le malosi o lona tino, ma o lenei mea e faʻapeteina ai ona faafitauli. E faʻafefea ona togafitia togafitiga insulin, faitau i ai. O se auala moni lenei e faaleleia ai lou soifua maloloina ma le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻamatalaga ma faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2

E masani ona taʻu mai e fomaʻi aitema le anapogi o le toto sugar e faʻamaonia pe faafitia ai le siama o le maʻisuka. Manatua o le maʻisuka ituaiga 2, o le anapogi o le maualuga o le toto toto e tumau pea mo se taimi umi, e tusa lava pe faʻalaʻi le maʻi ma o le maʻisuka faafitauli e tupu i le sologa lelei. O le mea lea, e le fetaui lelei le anapogi i le toto! Faia se suʻega toto mo le hemoglobin glycini poʻo se suʻega o le faapalepale o le glucose 2-hour, e sili i se fale suesue tutoatasi tutoʻatasi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se tagata, toto o le suka pe a uma ona 'ai e lele i le 7.8 mmol / L. O le tele o fomaʻi i lenei tulaga e le tusia ai le siama o le maʻisuka ituaiga 2, ina ia aua le faamauina le tagata maʻi ae aua le faia togafitiga. Latou te faʻamalosia a latou filifiliga e ala i le mea moni o le maʻisuka o loʻo maua pea le insulin, ma e le o toe mamao pe mulimuli ane o lona toto suka pe a uma ona 'ai e le masani. Ae peitai, e tatau ona e vave alu i se olaga ola maloloina, e tusa lava pe 6.6 mmol / L o le toto suka pe a uma ona 'ai, ma sili atu pe afai e sili atu. O loʻo matou taumafai e tuʻuina atu se fuafuaga sili ona lelei ma sili ona taua mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, lea e mafai ona faʻatinoina e tagata o loʻo i ai se galuega taua tele.

O le faafitauli ogaoga i le maʻisuka ituaiga 2, o le tino o le tino ua malepe i lalo ifo o le tele o tausaga, ma e masani lava ona le mafua ai ni tiga tiga seia oʻo ina tuai tele. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, i le isi itu, e sili atu ona lelei i luga o na faʻaleagaina mai le maʻisuka ituaiga 1. O lona suka toto o le a le maualuga lona maualuga e pei o se tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 pe afai na te misia se tui o inisalini. Afai o le vaega lona lua ole tali ole inisalini e le o afaina tele, ona mafai ai lea ole suauu toto, a aunoa ma le auai malosi o le tagata maʻi, ile tele o itula pe a uma ona 'ai. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻamoemoeina o se "freebie."

Faʻafefea ona togafitia lelei le maʻisuka ituaiga 2

I le maʻisuka ituaiga 2, o togafitiga malolosi o le a mafua ai ona paʻu i le avega i luga o le pancreas, o le faagasologa o le "susunuina" o ona faletua beta o le a taofia.

Le mea e fai:

O se taunuuga o le leiloa o le mamafa ma le faʻamalositino ma le fiafia, o le faʻaititia o le insulin e faʻaitiitia. Afai o le togafitiga e amata i le taimi, ona mafai ai lea ona faʻaititia le suka toto i mea masani e aunoa ma ni tui inisalini. Afai o loʻo e manaʻomia pea le inisalini, o le a laʻititi foʻi siama. O le iuga, o se soifua maloloina, ola fiafia e aunoa ma le maʻisuka faigata, i se matua matua, i le matauʻa o "tagata soifua maloloina".

Tuua Lau Faamatalaga