Faʻaopoopoga o taumafa ma le faʻalauteleina o le inisalini

Ole tui vavalalata o se tulaga lea e siitia ai le toto o le inisalini. E masani lava, o ia toilalo e taʻu mai ai le faaitiitia o le lagona o le tino o le tino i lenei hormone. O ia soliga i le tino o le endocrine e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas o loʻo galue i se avega mamafa, e taumafai pea e faʻapupula atili le inisalini, ma ona o lenei mea, ua faasolosolo lava ina faʻaitiitia. Afai e le o faʻatulagaina ni fua talafeagai, o le a matua faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka ma le gaʻo.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

Taiala o taumafa

O se taumafataga maloloina ma le faateleina o le inisalini o se mea e manaʻomia muamua mo le faʻasaoina o le soifua maloloina ma le tausia o le soifua maloloina. Afai e faʻamaonia solitulafono i uluai laasaga, o lona uiga, i le avea ai o se tulafono, o le faasaʻoina o meaʻai e lava lea e faʻaleleia ai le soifua manuia o le maʻi. O le manaʻomia mo le faʻaaogaina o vailaʻau e le tulai mai i taimi uma - e faʻalagolago lava i le ogaoga o le faʻaleagaina o le tino ma uiga o le tagata maʻi. Ae e tusa lava pe faatonuina e le fomai ni vailaau faʻapitoa i le tagata maʻi, o le a latou le maua le faʻamoemoe e aunoa ma le mulimuli i le taumafataga ma toe iloilo le olaga sese.

O mataupu faavae o mea taumafa e tatau i tagata gasegase i le hyperinsulinemia ona pipii i:

  • fesuiaiga i se vaega o mea taumafa (e tatau ona e 'ai i taimi uma i ni vaega laiti),
  • calorie restriction o le taumafataga,
  • o le autu i le lisi o meaola masani e aunoa ma ni togafitiga faʻapitoa ma se tele o mea manogi,
  • teena o meaʻai vave, meaʻai talafeagai ma suti,
  • aloese mai le lisi o meaʻai, falaoa ma meaʻai vevela,
  • faʻaitiitia le aofaiga o le masima e faʻaaoga.

O le mea lea, o le faʻamaonia o caloric o meaai i aso uma o se tagata maʻi e tatau ona faʻaitiitia seʻia oo ina oʻo atu le maualuga o lenei hormone i totonu o le toto i ni mea e gata ai. O le numera sili ona lelei o calories e faʻatagaina i meaai i le aso e na o se fomaʻi e mafai ona fuafuaina, talu ai e tatau ona faia lenei mea e faʻatatau i uiga o le tino, galuega ma le soifua maloloina lautele.

O meaʻai, falai, meaʻai ma meaʻai e maua ai le tele o meaʻai i totoga uma o le meaʻai ma meaʻai. O le mea lea, e tatau ona faʻaumatia uma lava seʻi oʻo i le tulaga masani o le soifua maloloina o tagata, ona, pe afai e te 'ai, ona naʻo nisi taimi i ni vaega laiti.

Inisalini ma faʻamatalaga glycemic

Pe a filifilia meaʻai, e lua mea e ao ona mafaufauina: o le glycemic index and the insulin index index. O le glycemic index (GI) o se faʻamaoniga lea e faʻaalia ai le vave ona maeʻa ona 'aina se mea faapitoa, o le maualuga o le suka i totonu o le toto o le tagata o le a tulaʻi mai. E mafai ona tutusa ma se faailo mai le 0 i le 100 iunite. O le tulaga masani o le GI o le kulukose mama - e tutusa ma le 100.

O le faʻamaulalo o le faʻasologa o fuainumera o oloa, o le faigofie o le a gauai i totonu o le tino ma faʻalosolo lemu. O ia meaʻai mo se taimi umi e tuua ai se lagona o le atoatoa e aunoa ma le aʻafiaga o le vaivai i totonu o le manava. O tagata maʻi e maua i le hyperinsulinemia e tatau ona 'ai meaʻai ma se faʻamaulalo maualalo poʻo le faʻaaogaina o fuainumera. E tatau ona lafoaia ni lapisi e maualuga le GI, aua latou te aʻafia ai le tulaga o le pancreas ma mafua ai suiga tetele i le maualuga ole kulukose o le toto. O nei mea uma e aumaia ai le atinaʻeina o le maʻisuka i tagata ei ai le faʻamuamua i le maʻi o le endocrine.

Ole faasinomaga o le inisalini o se faailoga tutusa lea e iloa ai le tali (tali) o le pancreas i le faʻaaogaina o se oloa i le ituaiga o gaosiga o le inisalini. O oloa e maualalo i lalo o le inisalini ole faasinomaga o meaʻai ma le oatmeal (e le o ni meaʻai vave), fualaau faisua, iʻa e maualalo maualalo ma aano o meaʻai. O mea leaga ma suamalie, e pei o se tulafono, mafua ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini, ma o le mea lea e tatau ona lafoai ia ituaiga o gasegase.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai?

O le faavae o le lisi e tatau ona avea ma ipu e saunia mai meaʻai ma iʻa e faʻatasi ma fualaau faisua. Turiki fillet, anufe o le lapiti, moa ma le veal vevela ua fetaui ma nei faamoemoega. E sili atu le filifilia o ituaiga paʻu paʻepaʻe ma se mea e maualalo le gaʻo. E ui lava o se iʻa lanu mumu e faatagaina 1-2 taimi i le vaiaso (peitai e le tatau ona lelei, ulaula pe falai). E sili le fufuluina poʻo le faʻafelaina i fualaʻau. O lenei mea o le a mafai ai ona maua mai le maualuga o faamanuiaga mai oloa ma i le taimi e tasi e le afaina ai le pancreas.

Mai fualaau faisua, e lelei tele le filifilia o oloa e tele ai fiber, fiva laau ma i le taimi e tasi o sina malolo. O le mea lelei i lenei itu o le zucini, paukini, broccoli, cauliflower. E mafai foi ona e 'ai i beets ma kāloti, aniani ma le atisikoke a Ierusalema. O le taumafaina o pateta e le faasaina, ae o lona aofaiga e tatau ona matua tapulaa. I le faaopoopo atu i le kuka ma le uila, e mafai ona taoina falaʻau ma sina suāuu olive poʻo le suʻe. O meaʻai o manu (e aofia ai le pata) e manaʻomia e faʻaititia.

O oloa gaosi lactic acid e mafai ona faʻamaina mo tagata mamaʻi e maualuga le maualuga o le insulin, ae faʻalogo i le pasene o le gaʻo. E tatau ona itiiti, aua, a le o lea, kefir poo le kisi sisi o le a le aumaia ai soʻo se faamanuiaga. E le fautuaina mo tagata ei ai ituaiga faʻamaʻi e inu ai le susu atoa, talu ai e ono mafua ai le malosi o le inisalini ma faʻateleina ai le tulaga o le pancreas. E mafai ona e 'ai fuamoa mo na gasegase (ae le silia le 1-2 i le aso). E mafai ona kukaina pe kuka i le foliga o se gaʻo o le omera ma le faʻaopoopoga o fualaʻau maualalo maualalo-kalori.

Mea faasaina

O meaʻai uma lava e aofia ai mea faʻafefiloi, vailaʻau ma mea e faʻaleleia ai meaʻai e afaina ai le gaioiga o le pancreas. E le gata i lea, o ia oloa e masani ona i ai le maualuga o le maualuga o le faʻamautuina ma le insulin. O le mea lea, o le vavaeeseina o ia oloa mai a latou lisi autu e tatau mo tagata uma na maua ni faafitauli i le faiga o le endocrine.

E le gata i lea, o gasegase e maualuga le maualuga o le inisalini o le toto e tatau ona vavae ese mai a latou meaai:

  • kuki, sukalati, suti,
  • oloa faʻatau falaoamata (aemaise lava mai le siliva ma le falaoamata muamua),
  • meatisi ma iʻa,
  • meaʻai vevela, ketchup, mayonnaise,
  • mea taua ma meaai anapogi,
  • ulaula meaʻai, sisi ma sausage,
  • gaʻo gaʻo
  • 'oa suamalie (e aofia ai mushroom),
  • suamalie suamalie
  • oloa gaosi susu,
  • malosi kofe ma lauti, ava malosi.

O fua suamalie ma le maualuga o meaʻai (gaʻo, melon, vine) e faʻapupula ai le maualuga o le gaosiga o le inisalini, o le mea lea, i le tulaga o le faʻamautuina lelei o le ola manuia, e tatau ona lafoaia atoa. O meaʻai ma paluga ua faʻapipiʻi e pauu atu i totonu o le lisi o mea e le manaomia mo lenei maʻi, talu ai ona o lo latou mamafa mamafa i le vaivai o le paʻu.

O se meaai e faʻateleina le inisalini i totonu o le toto e aofia ai le teenaina o le faʻaaogaina o le tele o taimi (e pei lava ona faatagaina). O le mea moni o ia meaʻai e faʻaleleia ai le manaʻo, ma ua faaosoosoina se tagata e 'ai tele atu nai lo le mea e manatu ai. Talu ai ona o maualuga maualuga o le inisalini e masani ona o faatasi ma faafitauli i le mamafa, e mafai ona i ai ni taunuuga le lelei o le soifua maloloina.

I le faaopoopo i mea taumafa, mo le togafitiga o le hyperinsulinemia e taua tele le tausisia o se olaga ola maloloina lautele. Faʻamalositino le tino, o se meaʻai maloloina ma faʻamalo le ulaula ma le ava i le tele o tulaga e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e aunoa ma vailaau ma faʻaleleia le soifua manuia o le maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga