Togafitiga o le tiga o le vae i le maʻisuka

O le maʻi suka o se maʻi faʻapitoa lea e masani ona tupu ai faʻafitauli eseese. I le tusa ma le 30% o tagata gasegase, e aʻafia ai vae vaivai. E i ai ni paʻu, faʻalavelave, maʻi i luga o le paʻu o vae e mafai ona atiaʻe. Faʻatasi ma le matua ma le umi o le maʻisuka, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o pathologies vae o le a faateleina. O nisi tagata gasegase e le amanaiaina lagona sili ona tiga ma le le fiafia. Ae o le lamatiaga o lenei mea e aunoa ma togafitiga ogaoga faigata e mafai ona tupu, e oo lava i le leiloa o tamatamai lima po o le vae atoa. O le mea lea, afai e afaina ou vae i le maʻisuka, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava e mafai ai ona filifili le ala tonu o togafitiga.

Tulaga lautele

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻaalia i le faateleina o le suka o le toto. E tupu tele lenei mea ona o se faʻaitiitia o le aofaiga o le insulin, lea e nafa ma lona gaosiga. O nisi taimi e le mafai ai foi ona gaosia le kulūkose. O lenei tulaga e faʻaleagaina ai le faʻaogaina o mamanu uma ma okeni a le tagata maʻi. E lua ituaiga o togafitiga. I le maʻisuka ituaiga 1, o le maʻi o le maʻi maʻi ua muta le gaosia o le inisalini. I le togafitiga talafeagai, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e seasea mafua ai ona afaina.

Ae o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e masani lava ona atiae i tagata e sili atu i le 40 tausaga le matutua, oe ua mamafa pe o isi faafitauli tau le soifua maloloina. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o le a le mafai e le tino ona aveesea lo latou gafatia e gaosi ai le kulukose. E faʻapupulaina i totonu o le toto ma mafua ai faʻafitauli eseese i le setete o le soifua maloloina. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu le faigata ona totogi, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai ma siaki le siaki o lau suka. Ae ui lava i lea, o lenei ituaiga o maʻisuka, o faʻafitauli eseese e masani ona atiaʻe. O le mea sili, o mafatiaga vaivai e pagatia. O le mea masani, o ia ituaiga meaola e atiaʻe 2-3 tausaga talu ona faʻamautinoaina le maʻisuka.

O le tiga o le vae i le maʻisuka e sili ona mafua ona o maʻi le gaioiga. O se taunuuga o lenei mea, o vae e le maua se toto itiiti ma le leai o meaʻai. O le maualuga o le kulukose e faʻalavelaveina ai foi le gaioiga o le tino. O le tulaga lamatia o lenei mea e mafua ona o le faaleagaina o fiva, o le tagata maʻi e le toe lagona le tiga pe a faamanualia ni masini mumu. Ae, e ui i lea, e tiga pea vae, aemaise pe a savali.

O le tagata lava ia atonu e le mafai ona ia iloa se tulaga faapena i le taimi, ona o ia faafitauli e masani ona tupu. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava ile foliga o le insulin, e fautuaina e suʻesuʻe ma le totoa ou vae i aso uma.

E i ai ni faʻailoga e mafai ona fesoasoani i le mauaina o faailoga muamua o le vae vae o le tino i le taimi:

  • E mago le paʻu, amata ona paʻu.
  • E lagona le le mautonu, vevela.
  • O le lauulu e vave ona fulafula ma paʻu i fafo.
  • O le lanu o le paʻu e sui, e mafai ona foliga pale, cyanotic po o pigment spots.
  • O vae e mafai ona matua malulu pe le masani ai le mafanafana i le paʻi.
  • I faʻalavelave ogaoga, o loʻo maua i luga o le paʻu o vae vaevaega.

I le faaopoopo atu i faailoga i fafo, o vae e amata ona tiga. O le faʻalavelave e sili ona lagona pe a savali. I nisi o gasegase, e tupu pe a mavae ni nai laasaga. Aʻo faʻalauteleina maʻi, o le tiga e mafai ona le mafai ona gafatia. E i ai foi le fulafula, gaogao, tamatamailima ma sooga e mafai ona faʻaleagaina. O le tele o taimi, o ia mea faʻapena e tupu i luga o vae, ae o nisi taimi e mafai ona aʻafia vae pito i lalo.

O le maʻisuka e masani ona afaina ai vae. O nisi taimi e le mafai e le tagata maʻi ona gaoioi masani. Na ia faʻaalia manino le faʻamaonia. Pe a faʻanofo, e tatau i le tagata maʻi ona taofi e le aunoa, faʻatali seia oʻo ina alu le tiga. O le tulaga i lenei mataupu o le suiga, e le mafai e se tagata ona savali vave.E masani ona oʻo mai ni lagona tiga e oʻo lava i le malologa, ma puipuia ai o ia mai le malologa.

E lua mafuaʻaga autu o patho o le vae i tagata gasegase. O le solia lenei o le toto e mafua mai i le faʻaitiitia o le toto o le toto, faʻapea foʻi ma le faaleagaina o tisipesa namu. O se tulaga faigata tele e atiina ae pe afai o nei mea e lua e aafia ai vae i le taimi lava e tasi, lea e masani ona tupu i se umi umi o le maʻisuka poo lona tau le saʻo.

I le maʻisuka, o le tele o kulukose i totonu o le toto e masani ona faateleina. E mafua ai ona faaleagaina le fiva namu. O lenei tulaga e taua o le neuropathy o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le gaioiga o le taitaia o manaʻoga namu e faʻalavelaveina. Aemaise lava o lenei mea e afaina ai le tulaga o vae, talu ai ona o le tele o uumi namu e pasia iina. E lagona e tagata maʻi le numera, tingling, o nisi taimi e mu ai pe o se lagona o fugalaau fetolofi.

I vae, o le mafaufau e faʻalavelave, e le gata i le paʻu, ae faʻapea foi i ponaivi, ligaments, masini mūmū. O le tagata maʻi e le lagona le malulu, o ni manua laiti. Ma talu ai o le maʻisuka e masani ona matauina le mamafa ma le faʻaleagaina o vae, o le tufatufaina atu o le tufatufaina faʻatasi ma le leai o se lagona e mafua ai le faaleagaina o le tino, le atinaʻeina o le faʻaogaina o le maʻi. I tulaga sili ona ogaoga, e le lagona e le tagata maʻi le tiga e tusa lava pe gau.

O le maʻisuka e masani ona taʻitaʻia ai le atiaʻe o le atherosclerosis poʻo le thrombosis. O le vavalalata o le lumanaʻi o toto toto e mafai ona tupu ona o le lafoaia o masima poʻo le mafuaʻaga o le tele o le maualuga o le suka i totonu o le toto. O lenei mea e sili ona atagia mai i le tulaga o vaʻa o loʻo fafaga ai vae. E faasolosolo lava, amata ona iloa e fusi o vae vaevaega o le okesene. O latou atinaʻe e atiina ae, ua faʻaumatia, faʻapipiʻi maʻi i luga o vae.

Mafuaʻaga o tiga

O le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o le faʻamaʻi o le endocrine lea eo mai faatasi ma le faaleagaina o fausaga o le tino. O toto toto e muamua ona mafatia. O le mamao mai le fatu o loʻo iai le capillaries ma veins, o le televave o le faagasologa o le faʻaleagaina o loʻo faagasolo i totonu.

O le mafuaaga autu e mafai ai ona tiga le vae i le maʻisuka, o fomaʻi e taʻua le hyperglycemia. O le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto gasegase e fesootaʻi ma le solia o le toto, le innervation o le tino o vae.

Faʻafitauli faʻapitoa o le faʻalauteleina o le tiga:

  • Faʻaleagaina le tino o le microvasculature i vaega o le tino. O le taunuʻuga o se faʻaitiitia o le saturation o tisipenesa i le toto, lea e mafua ai le le lava o le oxygenation o sela ma le faʻaleagaina oa latou galuega taua. I le lotolotoi o ia suiga, o tiga e tupu.
  • Le faʻatoʻilaloina o fiva namu. O le faʻalavelave faʻalavelave mai le itu i le faiʻai ua faʻavaivaia. Ua agaʻi i luma le le atoatoa o le mafaufau. O loʻo i ai ni faʻalavelave o lagona faʻaleagaina e auina atu ai faailo i le faiʻai e uiga i le tiga ona o le leai o se mafuaaga.

O le alualu i luma o le faamai e maua mai faatasi ma se atinae tutusa o nei faiga uma e lua. O le vavalalata o gaioiga faʻapitoa e oʻo atu ai i le faʻalavelave faʻaleagaina o le tino ma foliga mai o tiga ogaoga i vae ile maʻi suka.

Ina ia faaitiitia le malosi o le faailoga ma faaleleia le tulaga o le maʻi, e tatau ona e faafesootai se fomai e filifili se polokalama togafitiga.

Fesoʻotaʻiga faʻatasi

Malamalama pe aisea e tiga ai vae i le maʻisuka e fesoasoani e filifili ai le filifiliga sili ona togafitiga. O le faʻamaoniga maʻoti o se tasi lea o faailoga o le maʻi. O lenei faʻaaliga o le hyperglycemia e tupu pe a maeʻa le faʻagasologa o faʻafitauli ma faʻamaʻi vascular ma aʻa.

  • Vaivaiga i le taimi poʻo le maeʻa foi ona savali. O le mafuaaga o le faasolosolo malie o le faagasologa o le masini, faatasi ai ma se faaletonu.
  • Pastosity ma le fula. O le faailoga e tupu tele i maʻi ma le ituaiga lua o faʻamaʻi. O le mafuaʻaga e mafua mai i le toto ma le vai i totonu o masini ona o le faateleina o le permeability o le puipui vascular.
  • Tue le paʻu.Vaʻa faʻamaʻi ma ona faʻaaliga i le maʻisuka e tuʻufaʻatasia ma le tuʻuina atu o vailaʻau faʻasaina i totonu o le nofoaga ua afaina, lea e mafua ai lagona tutusa.
  • Tigā faʻasolosolo i totonu o le paʻu ma gaʻo masusu o vae. O le tino e ufiufi ma faigofie ona manuʻa, e tupu mai le maʻi. O se fesuiaiga o le faafitauli o se maʻi o le maʻisuka. I le leai o se tausiga poʻo le alualu i luma maoaʻe o le maʻi, e manaʻomia le aveeseina o taʻavale o le vaega o loʻo aafia i le tino.
  • Faʻasalaga o le paʻu. O tamatamailima, vae, vae ua tosoina i totonu o le faagasologa. O le mafuaʻaga o le faʻamaoniga o suiga fomaʻi i totonu o masini, e taʻitaʻia atu ai i se faʻafitauli maʻi. O lenei faailoga o le uiga lea o le faaleagaina o le vae i le maʻisuka ituaiga 2.

O le aʻafiaga tutusa o musele, paʻu ma isi fausaga i le faʻaleagaina o le tino e fuafua ai le ogaoga o le tiga o le maʻi i le maʻisuka. Ina ia faʻamautinoa le tulaga, e manaʻomia e le tagata maʻi se fesoasoani mai se fomaʻi.

O le fua o le alualu i luma o lenei faailoga i se tagata maʻi e faalagolago i le tausisia o fautuaga a le fomaʻi, puleaina o le glycemia ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa.

Neurological manifestations

O le maʻisuka e tupu i taimi uma ma le faʻaleagaina o le tino, o le tikeri o le alualu i luma o maʻi e faalagolago i uiga o le tagata maʻi. Neurological symptoms against the background of discomfort in the legs o se faailoilo o le manaʻomia mo le faʻasaʻoina o togafitiga.

Faʻaaliga masani o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino pe a oʻo mai tiga:

  • Faʻavaivaia poʻo le le atoatoa o lagona i tamatamailima ma le vae atoa. Faʻasaga i tua o le faʻaleagaina o aʻa, o suiga e le mafai ona suia.
  • Sensation of "goosebumps" i tamatamaivae o le vae po o maso o le vae pito i lalo. E i ai le solia o le felauaiga o lagona mai le itu i le faiʻai ma le alualu i luma o le faailoga.
  • O tiga i vae. O maso e foliga mai e tumu i le taʻitaʻi, ma e masani ona oʻo mai i le tiga.

E le malamalama tagata maʻi pe aisea e tulaʻi mai ai faafitauli faʻafesoʻotaʻi ma mea e fai ma i latou. O le maʻi suka o se mea matautia e le mafai ona le amanaiaina. O togafitiga talafeagai e fesoasoani e faʻamautinoa ai le tulaga o le tagata.

Tulaga lamatia ono

Aisea ua i ai se tulaga matuia i tulaga faaletagata soifua? O lenei taunuuga o le alualu i luma o faailo o le maʻisuka i pito pito i lalo e le taliina le fesili pe o le saoasaoa o lenei faagasologa e faalagolago i le taui o le hyperglycemia.

O le lamatiaga o le tiga o le vae e faigata ona faʻatauvaʻa. Aafiaga le lelei:

  • Paʻu o le paʻu ma le faʻaopoopoga o se faʻamaʻi lona lua, lea e oʻo atu ai i le inu o le toto ma le atinaʻeina o mea faʻavevela.
  • Gangrene o tamailima po o le vae atoa. E mafai ona togafitia togafitiga faʻapitoa e ala i le taotoga ma le aveeseina o le vaega ua afaina o le tino. O le faia o taotoga e manaʻomia, a faʻapea o le a maliu le tagata maʻi mai le inupia.
  • Faʻamalieina atoa le lagona. O se tagata gasegase i le maʻisuka e le lagona le tiga. Faatasi ai ma se malosi malosi, lea na mafua ai se gau, atonu o le a le maʻi lava le vae. O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o auala.

Afai e afaina vae i le maʻisuka, ona iai lea o le solia o le galuega o neura ma vaʻa toto. O le laasaga muamua e faʻaleleia ai le manuia o se tagata o le faasaʻoina o le hyperglycemia. E le mafai ona fofo le faafitauli. Fomaʻi filifilia vailaʻau e faʻaitiitia ai le tiga ma faʻamaonia le metabolism gaʻo.

Faʻailoga

E mafai ona pulea le faamai i lalo o le tulaga o le amio pulea, usitai i fautuaga uma a fomaʻi ma ave fualaau o le suka.

Ina ia iloa le mafuaʻaga o le tiga, o suʻega nei ma suʻesuʻega o le a manaʻomia:

  • suega o le kulukose toto
  • Faʻaauau o vaʻa o pito i lalo - e tatau ona faia se suʻesuʻega e faʻaaogaina ai le faʻavaeina o toto i totonu o veins ma puipuia ai le fatu, osofaia,
  • suʻega a le neurologist ma se suʻesuʻega o ituaiga uma o lagona.

Afai e talafeagai, se faʻatalatalanoaga ma tagata tomai faapitoa - fomaʻi, neuropathologist, fomai tipitipi.

Ina ia iloilo le tulaga o le ponaivi o meaola, o le tagata gasegase e malulu.O le lisi o iloiloga faaopoopo ma suʻega e fuafuaina e le fomaʻi e faʻatatau i uiga o le falemaʻi.

Togafitiga uiga

O le a le mea e fai pe afai e tiga le maʻisuka i le maʻisuka - o se fesili maʻi masani. O le tali e faʻalagolago i le malosi o le faailoga ma le i ai o faʻasalaga faʻamaonia. O le togafitiga e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le glycemia ma faʻaitiitia ai le le toʻa i pito pito i lalo.

  • faamautuina o le gaosiga o le gaʻo,
  • faʻasologa o le microcirculation,
  • faaleleia atili o le gaioiga o uʻamea ma alafua,
  • faamautuina o le lagona o le tagata maʻi,
  • aveeseina o le tiga.

Aʻo leʻi togafitia vae mo le maʻisuka, e faʻatautaia e le fomaʻi se auiliiliga auiliili o le mafuaaga o le faafitauli. Tasi poʻo lua papa e le faʻamautuina ai le maʻi. Ina ia faʻaitiitia le tiga, o le maʻi e tuʻuina atu vailaʻau i meaʻai ma faamalositino.

O aʻafiaga o le hyperglycemia e togafitia i luga o uiga o le pathogenesis o le faafitauli. Afai e mafatia se tagata i le maʻisuka ituaiga 1, ona oʻo mai lea o le togafitiga o le inisalini.

Tagata maʻi e le lava le tiga o le tiga o le tiga pe a mavae le 5-10 tausaga o le "poto" o le maʻi.

Faailoga e faʻaalia e ia lava i tagata matutua i taimi uma nai lo tamaiti. Ina ia faʻaitiitia le faʻamafanafanaga, e tatau ona pulea le suka o le toto ma faʻamautinoa le faʻaogaina o le microcirculation i vae. Le faia o lenei mea:

  • faiga faʻavae taʻitasi filifilia o togafitiga insulin,
  • faatapulaaina faaletino,
  • o se taumafataga maloloina ua faatonuina.

Tagata maʻi e faʻaopopo ai foʻi le massage o vae, faʻaaoga faʻamafanafana mafanafana, solo. O nei taualumaga e saofagā i le faʻaleleia atili o le toto i le lotoifale ma le faʻamautuina o le gaioiga galue o le tino vascular ma le popole.

O togafitiga o vae mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamoemoe e faʻamautuina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le faʻaopoopoga i manatu o loʻo i luga, o siama e pulea le mamafa. O le taua tele o se mea e mafua ai le tiga ma le mamafa i pito pito i lalo.

  • aveina o vailaau antipyretic,
  • maliu e faasaʻo ai le mamafa o le tino ma faʻamautuina le metabolism gaʻo,
  • polokalame faamalositino a le tagata. Taʻaloga - o se vailaau faʻapitoa e faʻateleina ai le faʻafitauli o gaʻo i aʻafiaga o le inisalini ma le tau faasaga i isi pauna,
  • ave faʻamatalaga.

O tagata maʻi ei ai le tiga i totonu o vae ma le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ona togafitia faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi i le taimi - maʻi pipili, faʻalavelave faʻalogo ma tutusa.

Tausiga talafeagai o vae

O le puipuia o le alualu i luma o faamaʻi e faigofie nai lo le togafitia. Paʻu i vae - o se faailo e uiga i le solia o vaʻa ma neura o pito i lalo. Ina ia faʻamautinoa le tulaga o le tagata ma puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave, e fautuaina e fomaʻi faiga faigofie nei:

  • Faatusatusa le fagu i luga o vae. O le faia pea o sea faiga e fesoasoani i le faaleleia atili o le ola maloloina o toto toto faatasi ai ma le faatulagaina o le microcirculation.
  • Faʻasusu ile tausiga o fao. O le faʻasolosolo e faia ma le faʻaeteete. Ole faʻamamāina e le aunoa o le paʻu o vae e fesoasoani e puipuia ai le faʻaalia o nai taʻaloga laiti ma le maina lea e ulu i ai le siama.
  • Filifiliga o seevae lelei. O seevae ma sneakers e le aʻafia ai le tino ma galu o vae, ma faateleina le avanoa o le alualu i luma o le angiopathy. E fautuaina e fomaʻi ia filifili vaivai ina ia puipuia ai foliga o saito ma mea manogi.
  • O totini, totini ma tights e suia e le aunoa.
  • Teenaina o fualaau oona i le i ai o manua poʻo manuaga ona o le maʻisuka. I lenei taimi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

O se faʻasalalauga e le faʻavae mo le maʻisuka ma le tiga o le vae o le uʻamea faʻamalosi o totini e faʻamafanafana ai ma faʻamautinoa le faʻavaveina o vae i vae.

Ona o nei manatu, o le maʻi e faʻaitiitia ai le matuia o le uiga le lelei ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

Fomai tipitipi faafomaʻi

Afai o le maʻisuka, e pei o se maʻi o le endocrine, e fesoʻotaʻi ma le solia o le homeostasis o le tino sili ona taua i le tino - glucose, ona faʻapitoa ai lea o le tiga o le maʻisuka ona o lona faʻalavelave ona o le hyperglycemia faaumiumi, lea e aʻafia ai le kulukose i le tele o masini.

Mafuaʻaga o le Maʻisuka Painisi

Mai i le tulaga o le alualu i luma i le talatalanoaga, o mafuaaga o le maʻisuka tiga ma o latou pathogenesis e manatu i ai e endocrinologists e avea ma vaega o se faagasologa o le bio-stage o mea e tutupu pe a maualuga le kulukose o le maʻisuka ma aafia ai le tino atoa.

Ole maualuga o le glucose e oʻo atu ai i le saoasaoa o le glycation o proteins, o lona uiga, o le faʻamalosi e aunoa ma le enzyme o le vaega aldehyde o le kulukose i le vaega amino vaega o pulu. I lenei tulaga, ona o le faaputuputu i sela o oloa faaiu o lenei gaioiga (solumine carbonyl compounds), o palatini ei ai lipoprotein shells o le toto mumu, proteins o mea fesootai (elastin ma le paʻu o le paʻu, musele vascular), o le saele o fiva namu e faia ai suiga fesuiaiga. O lona taunuuga le lelei o le faaleagaina o le tino ma le soliina oa latou galuega.

O mafuaʻaga o le tiga o le maʻisuka e fesoʻotaʻi ma le faʻamaofiofia o le maualuga o le kulukose, lea e maua ai le faʻavaomalo masani o le faʻaogaina o le oxidative i le faʻamaʻi faʻamaʻi: faatasi ai ma se faʻaopoopoga o fualaʻau saoloto, o le faateleina o le lipid oxidized, LDL, isoprostanes and diacylglycerol. O le vaega muamua e amataina le faʻamatalaga o le enzyme protein kinase-C, e mafua ai ona avea le musika malie ma le fesoʻotaʻiga o paʻu o le toto e avea ma mea faʻapitoa, e maua ai le palatini, faʻateleina o le gaʻoina o le gaʻolaʻau, ma le gasegase.

O le vaega basal o le epithelium o loʻo ufiufi puipui puipui e sili atu ona mamafa (o ipu e fai ma mea e vaivai ai), ma le methotelum lava hypertrophies ona o le teuina o lipo ma glycoproteins. O lenei mea e faʻaitiitia ai le faʻafefeteina o le okesene ma aʻafia ai le aʻafiaga o le faʻamalositino ma le microcirculation (toto toto) - faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka.

, , , ,

Mafuaaga mo le faatoilaloina

Aisea e afaina ai i le maʻisuka, vaevae vae? O togafitiga le lelei, o le le usitaia o le tausisia o fautuaga a fomaʻi, hyperglycemia tumau e taitai atu ai i puipui o toto toto, o le hemostasis le lava, faʻaleagaina lautele o laʻau ma nai capillaries.

O se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le suka o le toto e fesoasoani i le oti o fiva namu, le faʻaleagaina o mea fesoʻotaʻi, le faʻavaeina o ponaivi, osteoporosis.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai le umi o le maʻi, le ituaiga o maʻisuka, male tane, matua, ma faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o totoga o totonu.

Neuropathy

O se faʻafitauli lenei o le faʻalavelave o le tino lea e atiaʻe e avea o se faʻalavelave o le maʻisuka ma e oʻo atu ai i le faaitiitia o le tomai e galue ai ma le malosi tele. Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, o vaʻa laiti, maaleale, aʻafiaga mūmū ma autafa aʻa e aafia ai.

O le mea sili ona taatele o le afaina o le faʻamaʻi lea e aʻafia ai itu uma e lua. O maʻi e maua i le 25-50% o tagata mamaʻi, e alualu i luma 5-10 tausaga talu ona amata le maʻisuka. Faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia o le hyperglycemia, e ono oʻo mai ai faʻamaʻi o le maʻi i le taimi muamua.

I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le neuropathy, faatasi ai ma le tiga i vae, o nisi taimi e maua i luma o le faʻamaʻi pipisi - o loʻo taʻu mai ai le faʻaleagaina o le tino. I tagata gasegase e iai le ituaiga insulin-dependent o le ituaiga muamua, o le mamafa o le lagona o le faaletonu o le sensorimotor e faalagolago i le maualuga o le puleaina o le glycemia.

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi:

  • faaitiitia le lagona, lagona vaivai i le malulu, afaina o le tino,
  • le lagona o fugalaau fetolofi,
  • gasegase tiga e faʻapupulaina i le malolo ao paʻi,
  • mu, tingling i vae,
  • vaivai o vae,
  • gaogao
  • pallor, cyanosis o le paʻu,
  • lima vaivai e paʻu i le paʻi.

O le atinaʻeina o le tino o le polyneuropathy e fesootaʻi ma le faʻatoʻilaloina o C-fila, e nafa ma le faʻatinoina o le vevela ma lagona faʻaletonu. O faʻasologa o loʻo agai i luma e tetee atu i le talaaga o le faʻamaonia o le solia o le gaosiga o le gaʻo, gasegase o le tino o le tino. Faʻatasi ai ma le faʻasolosolo lelei o le kulūkose o le toto, o le a faasolosolo malie ona mou ese atu faailoga.

O le faʻamuamuaina o le polyneuropathy i le maʻisuka na mafua ai ona sili atu ona ogaoga faigata i vae. O le faaletonu o le mafaufau e faaopoopo i suiga o le solo.

O le paʻu e mamago, afaina, lauulu ua paʻu i luga o vaega faʻafitauli, foliga lanu enaena, lea e mulimuli ane oʻo i le loloto, manuʻa le faʻamalolo. O faʻasologa masani e masani ona aafia ai vae.

Maʻisuka Angiopathy

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e mafai ona faʻalavelaveina le faʻamaʻi faʻamaʻi e se lipine masani o lapoa ma toto laiti. Sclerosis, puipui puipui lapotopoto, o le hemostasis ua faʻalavelaveina. O le ata o le falemaʻi e talitutusa ma le atherosclerosis, lea o loʻo tafe atu ai le toto i itu lautele o pito pito i lalo. O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le angiopathy o le togafitiga le talafeagai o le maʻisuka, o le faʻaauau pea ona maua i le suka o le toto, o suiga faafuasei i le glycemia i le ao, o le pa'ū faʻaleaga.

E faasolosolo malie le alualu i luma o le maʻi, e amata i paresthesias, pallor o le paʻu, vevela tele, ma lagona faʻavaivai. O tagata maʻi e faitio i le faʻaalia mai o le faʻasalaga faʻapitoa pe a mavae se savaliga tele, susunuina ma tingling i vae. Ona o le taofiofia o le toto, o masini mumu o vae e maua ai le le lava o le okesene, o vaega o le necrosis, o le maʻi o le gaʻo.

I le tulaga alualu i luma, o le edema e tupu, o tiga ogaoga i vae e faʻaauau pea, e oo lava i le malologa. Oona e loloto, e mu, e salalau atu i vaega tele, ma e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o osteomyelitis, phlegmon subcutaneous, abscesses, gangrene. O nei mea leaga i le maʻisuka e faigata ona togafitia, e masani lava o le auala e tasi o togafitiga o le vavaeeseina lea o le lala ua faaleagaina i totonu o le tino maloloina. I le tulaga o aiaiga le lelei o tausiga faafomai, e mafai ona tupu le oti.

Mate o le maʻi suka

O maʻi faʻamaʻi e atiaʻe e le o aʻafiaga o taunuuga o le maʻisuka, e pei o le neuropathy, angiopathy ma le osteoarthropathy. O faʻamaʻi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le inflammatory-purulent process, o le agaʻi i le tino o vae, ponaivi o le tino. E le lagona e se tagata pe a afaina lona vae ona o le paresthesia, ma e le amata ona faamalolo le manua i le taimi, lea e mafua ai ona maua i le siama ma le faia o se maʻi e le o faamalolo. O le mafuaʻaga o manuʻa e mafai ona tui ai fao, tapeina o igoa, uʻamea, bursitis, faʻamaʻi o sooga o vae, vavao i mulivae, afu o le paʻu poʻo faʻamau fao.

O le maʻisuka foot syndrome e masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 2, ma le foliga o le insulin, o faailoga o le maʻi e matauina i tagata mamaʻi e 7-10 tausaga mai le amataga o le maʻi.

I le lamatiaga o tagata e le o iai ni pulupulu i vaega o le potu, ia i ai se talaʻaga o faʻamavaega talu ai, hyperkeratosis ogaoga, ma le i ai o ni manuʻa o le purulenti.

Oga o le vae ma le fula i le maʻisuka

O faʻamaʻi pipisi e masani lava ona faia i luga o alofilima, tamatamaivaevaevaevaevaevaevae, vaevaevaevaevaevae, e le tele lava i le vaega pito i lalo. E 2 ituaiga o ulugalii: ischemic ma neuropathic. I le tulaga muamua, o le maʻi e tupu aʻe i le okesene o le matelaina o le tino, toto le totoʻa i vae, ma i le lona lua - o se taunuuga o le faʻaaogaina o masini ma le tele o le mumū ma le suppuration.

O le faasologa o le fausia o se siama o le neuroischemic trophy:

  1. Mafaufau, faʻafefe, pallor.
  2. Le foliga mai o se mea lanu enaena.
  3. Le faʻavaeina o se manua laitiiti.
  4. O foliga vaaia o se ulugaʻo loloto ma le lamolemole, pito mataga.
  5. O le pito i lalo o le manua ua paʻu uliuli, ua ufiufi i se ufi paʻu.

Afai e pipii se siama siama, o le fusi i luga o le toto o le uligeli, redden, e vevela i le paʻi. E tele mea e maua i le taulaiga, lea e mafai ona salalau atili i lalo o le paʻu, i totonu o maso (phlegmon, toso). Faʻasaga i tua o se faʻalauiloaina o le faʻailoga, e faigata mo se tagata ona tu i luga o ona vae, o lona soifua maloloina e faʻaleagaina, o faʻamaoniga o le gasegase masani o le tino e aofia ai: leisa, hyperthermia, maʻi vevela, ma le ogaumu.

Afai o le a faʻamaʻavae vae ma fulafula i le maʻisuka, o le mafuaʻaga o le angiopathy ma le maʻi o le nephrotic. O le faamaʻi matua (pe a mavae le 15-20 tausaga) e mafua ai se faʻalavelave i le gaioiga o fatugaʻo, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le malosi o le filtration, ma le toilalo o le toto. O le iʻuga, o le faʻaitiitia o le tele o le vai ua tolopoina, e faʻapupulaina i totonu o le tino o le tino.

O le Nephropathy i se taimi tuai e faʻailoaina e ala i le faʻateleina o le faʻateleina o le toto, o le maʻi lese, fula o le vae, tino. O le maʻi e faʻaalia ai faailoga o le soona inu o le tino (urea), faʻaleagaina lautele o isi totoga i totonu. I tulaga ogaoga, o le coma e tupu, maliu.

Oximetry Vaʻaia

O lenei metotia o faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina e iloilo ai le tulaga o le toto i le lotoifale i gasegase i tagata gasegase i le taua tele. O le siakiina o loʻo faia i le faʻaaogaina o le eletise Clark, lea e faʻapipiʻi i luga o le paʻu ma vela ai. O le leo e faʻapipiʻi i le avanoa avanoa mai tua o le vae pe i le maualuga o le vavaega fuafuaina, o le fua lea e faia i se nofoa ma se tulaga pepelo. Faatasi ai ma le toilalo o laʻau tetele, o le faʻasolosolo o le okesene o loʻo faʻaitiitia (lalo ifo o le 30 mm Hg) i luga o le tino o vae.

X-ray eseese le angiography

O lenei metotia suʻesuʻe e talafeagai e suʻesuʻe ai le tulaga o loʻo iai le toto toto, faʻaalia ai vaega o le faʻamaina, thrombosis, stenosis. E faʻapipiʻi se pulou e ala i se pupuʻu i totonu o se vein ma faʻafesoʻotaʻi se sui soʻotaga, e iloa e le fomaʻi le iuga i luga o se mataʻitipi komepiuta.

Ua matua tigaina le afaina i le maʻisuka - o le a se mea e tatau ona ou faia? A oʻo mai uluaʻi uiga le lelei, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi faʻataʻitaʻi i se fomaʻi: o tulaga muamua o le faʻamaʻi e sili atu ona faigata le togafitia ma faʻateleina ai le le atoatoa.

O le togafitiga autu o le pulea lea o le maualuga o le glycemia, e fetuunai ai le fua o le suka-lowering drugs, insulin insulin. E tatau i tagata maʻi ona mulimulitaʻi i se taumafataga o le maualalo o meaʻai, e le aofia ai vailaʻau faʻataʻavaʻavaʻagofie ma mea taumafa ma le maualuga o fuainumera o meaʻai.

Mo le togafitiga o le neuropathy, o fualaau oona e faʻaaogaina e fesoasoani i le toe faʻafoʻisia o faʻamaʻi o le myelin o fiva, ma le faʻaleleia atili o le amio lelei o lagona faʻaletonu. O le maʻisuka o loʻo faʻamatala mai i vitamini Milgamma, B Mo le faʻasaʻolotoga ogaoga, o loʻo faʻamaonia mai ai tagata faʻamalosia, o le heparin e faʻaaogaina e faʻamavae ai le toto.

Le togafitiga o le maʻi o le inflammatory o loʻo faia i vailaau faʻamaʻi, antioxidants, glucocorticoids (Prednisolone). Diuretics (Furosemide, Lasix) fesoasoani e faʻaitiitia le fetogi, o loʻo faamalosia e vaa Pentoxifylline, Rutozide. I le amataga o togafitiga, o le a le mafai ona faʻalauteleina le faʻavauvau, o lenei mea e faʻaalia ai le toe faʻaleleia o fiva ma le faʻasaʻoina o le toto. E le toe iai ni tiga pe a mavae ni nai masina.

Togaga o le tiga

E mafai ona e faʻamālōlōina le tiga o le vae i le maʻisuka faʻatasi ai ma vailaʻau faʻamaʻi-anti-inflammatory, o le togafitiga e faia e Diclofenac, Indomethacin, Nurofen. E mafai ona faʻaaoga mea faʻapitoa i le lotoifale i foliga o ogani: Ketoprofen gel, Versatis cream with lidocaine.

Faʻasalaga tigaina, o loʻo fautuaina ai tagata gasegase ma faʻamalositino, ae i le taimi o togafitiga latou te mataituina ma le totoʻa le maualuga o le glycemia, talu ai o fualaau e mafua ai le faateleina o le toto o le kulukose.

Vailaau faʻapitoa

I le faaopoopo atu i togafitiga autu mo faafitauli o le maʻisuka, o togafitiga faʻavae e faʻavae i luga o laʻau masani e mafai ona faʻaaogaina. O se teuteuga o laumei e fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le suka. Ina ia faia se vailaʻau, faʻapipiʻiina le laau i le vai inu, faʻaauau ma inu 1/3 ipu 3 taimi i le aso mo le 2 vaiaso.

Tausia le polyneuropathy o le maʻisuka i ni mea faʻapipiʻi ma le uʻu. O se fasi falaoa ua faʻaaogaina i le suauu ma faʻaaogaina i nofoaga ua faaleagaina. O le pito i luga o le talosaga e ufiufi i le ufiufi o le ata, ie laei ma le tauagavale i le po. O le faia o le taualumaga e faatagaina i isi aso uma. Ole faʻamaonia o le iai o manua, maʻi tuga, aemaise lava le purulenti!

Faʻaiʻuga

Paʻu i se tasi pe lua vae e mafua mai i le atinaʻeina o le neuropathy, angiopathy, faʻavavega, mafai ona oʻo atu i taunuuga nei:

  • o le faʻavaeina o le palomoni, abscesses subcutaneous,
  • faaleagaina o vae,
  • afaina o pito i lalo,
  • sepsis
  • mūmū magogo.

Ina ia puipuia le tupu mai o ni faʻafitauli ogaoga, e tatau ona e siaki pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, togafiti maʻi i se taimi tatau.

Tausiga o le Maʻisuka Foot

E tatau i le maʻisuka ona mataʻituina le tulaga o pito i lalo, e puipuia ai manuʻa. O seevae faʻamafanafana e faia i mea vaivai e tatau ona ofuina - o le a fesoasoani lea e faʻaitiitia le solo ma le foliga mai o sana. Soo se afiafi, e tatau ona suʻesuʻeina ma le totoʻa vae, faʻapitoa ile gaogao, vaeluagalemu. E le tatau ona faʻagaloina tulafono o togafitiga mama, ma le tausiga faʻapitoa e tatau ai ona tipi fao.

Afai o taimi uma e faʻamaisa ai vae, e faʻasaina le faia o le taele vevela, ona o le faʻaitiitia o lagona, e mafai ona e maua se mu. I ia tulaga, e sili le lelei ona fai ni totini mafanafana. O le paʻu o le paʻu o le tino e faigofie ona momotu, ina ia puipuia, e fautuaina e faʻaaoga se pepe pepe poo se suāuʻu popo i le po ao leʻi oʻo ile moe.

O le tiga o le vae i le maʻisuka e faʻaalia i le talaaga o faʻalavelave o le maʻi maualalo. Neuropathy, angiopathy e mafua ai le faʻaitiitia o le gasegase o le tino, faateleina le aʻafiaga o manua purulenti, maʻi papa. Faatasi ai ma togafitiga lē lelei o maʻi, o aʻafiaga ogaoga e tutupu, e manaʻomia ai le faʻaipoipoina o le lima.

Paʻu tiga o le tiga i le maʻisuka - togafitiga togafitiga

I se tulaga faapea, e le mafai e le tino o le tagata ona gauai i le kulukose, o se taunuuga o lona vave osofaʻi. E mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.

O le faʻateleina o mea o loʻo i totonu o lenei vailaʻau e taʻitaʻi atu ai i le solia o galuega a le cardiovascular, popole ma isi faiga. O le solia o le toto totoga e mafua ai ona faʻafitauli i meaʻai o pito i lalo.

O le iloa o le maʻisuka o ituaiga uma e lua ua manatu o se finauga taua mo le tuʻuina atu o vae i le tausiga tele. O le mea moni, e mafai ona i ai le tele o faafitauli ma i latou. E faapefea ona togafitia le tiga o vae i le maʻisuka?

O a faʻamaʻi o vae ma vae i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?

E pei ona e malamalama i ai, o le maʻisuka e masani ona tuʻuina atu faʻafitauli i pito maualalo. O faafitauli ogaoga ia i latou i le olaga atoa e tulaʻi mai i tagata uma o loʻo mafatia i le gasegase o le gaʻo.

O le sili atu o le tausaga o le maʻi, o le maualuga atu lea o le ono oʻo i ni faʻafitauli. O lenei mea e mafai ona mafua ai le tele o faafitauli e le gata i le tagata maʻi, ae faʻapea foʻi i lona finocrinologist.

I le i ai o le faʻamaʻi ua fesiligia, o le ono mafai ona maualuga le maʻi o le maʻisuka vae syndrome. O loʻo faʻaalia i le faaleagaina o gataʻaga. E mafua ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose plasma. O lenei tulaga e taua o le neuropathy o le maʻisuka.

O se faʻafitauli faʻapitoa lea e mafua mai i faʻafitauli i le faʻatinoina o le pancreas. E mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le tagata maʻi o le a faʻaaoga atoa le lagona o le pito i lalo. Feu e le lagona le paʻi, tiga, mamafa, vevela poʻo le vevela tele.

Afai e faʻaleagaina e le tagata maʻi le amiosaʻo o le paʻu o le vae, ona le lagona foi lea o se mea.

O se fuainumera manaia o le maʻisuka ua paʻu i luga o latou pito i lalo. E mafai foi ona latou aliali i luga o vae o vae.

E tatau ona maitauina o nei paʻu o le paʻu e faʻamalolo umi ma faigata. Afai e faʻavaivaia le faʻalogona o le tino, ona le afaina ai lea o manua ma maʻi papala ona o le tiga matuia.

Afai e faafuasei lava ona afaina le vae o le tagata maʻi, pe o ia te ia le gau o ponaivi o vae, ona oʻo lea ia te ia o se manua matuia ma ogaoga o le a matua leai lava se leaga. O lenei tulaga e taua o le maʻi suka o le maʻi suka.

Talu ai e le lagona e tagata ni tiga, o le toatele oi latou e valea e mulimuli i fautuaga a se tagata poto faapitoa. I manuʻa matala, o siama e mafai ona matua faʻateleina, ma ona o le gangrene, o le vae e mafai ona faʻamavae atoa.

Afai e vave ona paʻu le vaʻa o le toto, ona mafai lea e le tino o le pito i lalo ona oʻo i le fiaaai tele.

O le iʻuga, latou te amata auina atu faailo o le tiga. O le mea mulimuli e mafai ona oʻo mai e tusa lava pe malolo se tagata.

Ae peitai, e ui i lea, e mafai ona tatou fai atu e sili atu mo se tagata le lagona o sina le mautonu i le maʻisuka nai lo le le atoatoa o le lagona o vae. O na tiga e mafai ona matauina ao savali pe tamoe. O lagona le lelei i totonu o le tino e mafai ai e se tagata ona vave talanoa i se fomai.

O faafitauli ogaoga i le gaʻo, veins, ma capillaries e fafaga ai vae ua taʻua o le maʻi vascular vascular. Afai o lenei maʻi e tupu i le taimi lava e tasi ma le neuropathy o le maʻisuka, ona oʻo lea i le tiga e mafai ona laʻititi pe leai foi.

Afai e maʻi le maʻisuka ma vae, o le a se mea e tatau ona ou faia?

O aso uma, e tatau i le tagata gasegase ona suʻe ona lava vae.

E tatau ona taulai totoa i vae, sola ma avanoa i le va o tamatamailima. Aua e te manatu faʻatauvaʻa tusa lava pe laʻititi le faʻaleagaina i foliga o le maoaʻe.

O mea uma e afaina ai, paʻu, vavave ma isi vaivaiga e soli ai le saʻo o le paʻu, e mafai ona avea ma faitotoa mo faʻamaʻi. O le maʻisuka e manaomia e mulumulu ona vae i aso uma i le vai mafanafana ma le fasimoli le mautonu.

O le tele o le tausiga e tatau ona totogi tonu i va i le va o tamatamailima. Fufulu ma le faaeteete i latou i le fesuiaʻiga o gaioiga o se solo susu.

O a fualaau faasaina e togafitia?

I le avea ai o se tulafono, faʻalagolago i le maʻi, o fomaʻi e faʻamaonia mai nisi o suauʻu ma kulimi, e le mafai ona faʻafetaiaʻia le faʻavauvau.

O lo latou aʻafiaga autu lava o le faʻaitiitia o le tiga. E le gata i lea, faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e faʻamamaina le paʻu paʻu.

E tatau ona tuʻuina atu naʻo na vailaʻau e aofia ai mea e masani ai.. E tatau ona aofia ai vitamini ma isi elemene aoga.

Gymnastics ma togafitiga faʻasoifua maloloina

Faatasi ai ma le fesoasoani o taʻaloga ma togafitiga, o le toto totoga i pito pito i lalo ua toe faʻaleleia. E le gata i lea, e tatau ona faʻaaoga vailaau faʻamaʻi mo lenei faʻamoemoe.

E mafai ona faʻatinoina faʻasologa o vailaʻau mamanu faʻatasi ma le fesoasoani a meafaigaluega faʻaopoopo, pe leai foi.

O i latou o se elemene o ausilali i le togafitiga faʻaletonu o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo. Faafetai ia i latou, e mafai ona faʻaititia le faʻamaʻi muamua ole vailaʻau.

I le avea ai o se tulafono, o le physiotherapy mo le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua o le faamoemoe lea e foia faafitauli nei:

Faatasi ai ma isi mea, o le lelei o le physiotherapy o loʻo taoto i le mea moni e mafai ona latou faʻaleleia le toto ma le toto o vaʻa toto. Latou te aʻafia lelei foi i le tulaga o le popolega ma le lelei o le malologa i le po.

I lenei tulaga, tatou talanoa e uiga i le angiopathy ma le neuropathy.

Ae mo togafitiga mo le maʻisuka malosi, e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le taumafa maualalo o le gaʻo. Aʻo leʻi amata ona e taaalo i taaloga, e manaʻomia ona faʻatalanoa ma se tagata poto faapitoa.

Afai na te tuʻuina atu lana faʻatagaga ma faʻamaonia le mea moni e leai sau faʻalavelave i le gaioiga faaletino, ona e sainia saogalemu lea mo le falemaalo.

Togafitiga ma togafiti a tagata

E taua le maitauina o le mea moni, o le tele o fua mo le taofi o le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani e faʻamautu ai le kulukose toto.

Ua saunia e tusa ai ma le mataupu faavae e tasi: lua fuālaʻau lapopoa o le vaega e sasaa mai i le tasi ipu vai ma faʻamalosi mo le lua itula. E taua le togafitia o le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo i le faia o foliga tutusa i le tele o taimi i le aso i totonu o se sipuni tele.

E tusa ai ma suʻesuʻega a saienitisi mai Isaraelu, o le faʻaaogaina o le uila ao leʻi faʻamaunuʻu meaai e faʻaleleia ai le gaosia o le hormone pancreatic ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona faʻafuaseʻi ona oʻo mai i le toto toto.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e fomaʻi le faaaogaina o fatu lili i foliga o teuteuga. Ina ia saunia le susu, e tatau ona e toalima le sipuni tele o fatu ma sasaa i le tasi le lita o le vai.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻafefiloi le faʻafefiloi. A maeʻa le sefulu minute, e tatau ona aveese mai le ogaumu. E faʻamamaina le susu, faʻapipiina ma ave faʻatolu i le aso. O le togafitiga e tasi le masina.

I uluaʻi laʻasaga o le maʻi endocrine, e tatau ona ave le tamaʻitaʻi Kalanchoe ma lona faʻasolo i totonu.

E tatau ona faʻatautaia le faʻailoga e tusa ai ma manaoga o se tagata poto faapitoa. E tatau ona alofia le faateleina o le fualaau.

O le maualuga o le faʻatagaina o le vailaʻau e tasi le sipuni tele o le sua i le aso. Ioe, pe afai e gafatia e le tino maʻi lenei mea totino.

Faatasi ai ma se tasi o ituaiga sili ona ogaoga o le maʻisuka, e te manaʻomia se togafitiga o le a faʻaaogaina e faʻaaoga ai ituaiga uma o togafitiga ma faʻaaogaina fualaau.

Nettle e tatau ona gauai faapitoa. E taua o se vaega taua o le togafitiga o le inisalini. O le aafiaga o le talosaga o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le toto.

Puipuiga o le Maʻisuka Faʻamatalaga

O le faʻalavelave o togafitiga puipuia e aofia ai taʻaloga e faʻamalosia ai le pancreas, le faʻamaʻiina o lenei okeni, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o meaʻai.

O le a le mea e fai pe afai e tiga lou vae i le maʻisuka:

O le tiga ole vae i le maʻi suka o se mea e le mafai ona faʻaaogaina lea vave pe mulimuli ane o se tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola malosi, 'ai le mea tonu, lafoai masani leaga ma taʻalo i taʻaloga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

    Maʻisaga vae vae

    O le maʻi suka o se maʻi ogaoga, polysymptomatic, lea e le mafai ona vaʻai i tulaga taʻitasi. O faʻafitauli e mafai ona matua ese, ae o ona vae e masani lava ona mafatia. Ma o lenei mea e tatau ona matua taua, aua a aunoa ma togafitiga talafeagai ma puipuiga o le ai ai se lamatiaga tele i le vavaeina o tamailima po o le vae atoa.

    E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

    O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

    Aisea e i ai tiga?

    O le tiga o vae i le maʻisuka e mafua mai ile hyperglycemia. O le tele o taimi, o le atinaʻeina o sea faʻalavelave, e lua auala autu:

  • O toto laiti toto e afaina ma faaleagaina, o gaioiga lautele e maua ai le matelaina tumau o le okesene, lea e oʻo atu ai i le oti ma le atrophy o sela. I le faagasologa, o le prostaglandin ma le histamine ua faʻasaʻolotoina, o le aufaasālalau e igoa i le inflammatory, o loʻo i ai se aʻafiaga i aʻafiaga o le namu. O le taunuuga o le tiga.
  • Ona o le le lava o meaai paleni, ua mate ai neurocytes i vae, ma o se taunuuga, o gaioiga faagasologa i pito pito i lalo ua faalavelaveina. O lenei mea e mafua ai le le mautonu ma le leai o se lagona: tiga, malosi, vevela. E masani lava i le talaaga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, maʻi papaʻi poʻo siama siama. Ae i se taimi umi, o le a lagona e le tagata le tiga.
  • O le muamua o filifiliga mo le atinaʻeina o faʻafitauli e taʻua o mea e faʻailoga, ma le neuropathic lona lua (diabetic foot syndrome). O faʻaʻailoga i itu e lua o le a ese. Ma o togafitiga e masani ona manaʻomia ai togafitiga faʻapipiʻi ma le faʻaaogaina o auala talafeagai uma e faʻaitiitia ai le gasegase. E le gata i lea, o mea taua e pei ole:

  • o le tausaga o le maʻi, talu mai le tele o tausaga ua suia le setete o vaʻa mo le leaga, faʻalavelave ma faʻaleagaina vave faʻafuaseʻi,
  • faateleina le kulukose
  • leai se gaioiga faaletino, aua afai e seasea ona alu ese tagata, o le toto e nofo i totonu o vae, lea e mafua ai le fula o loo lolomi i luga o le namu ma mafua ai le tiga,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi: atherosclerosis ma le toto maualuga,
  • o le i ai o le mamafa o le mamafa, ma ona e le o se mea e le masani ai i le maʻisuka ituaiga 2, o se uta faaopoopo i luga o vae ua aliali mai, lea na o le faateleina o le tiga o le tiga.

    E tatau ona manatuaina o le tiga o le vae i le maʻi suka o se mea sili ona mataʻutia ma matuia. E leai se mea e tatau ona e faia i togafitiga faʻasalalau!

    Muamua lava, i sina masalosalo o le maʻisuka na mafua ai se faʻalavelave i vae, e tatau ona faʻamatala loa i le fomaʻi o le a faʻatulaga se suʻega. E tatau ona faia lenei mea ina ia mafai ai ona iloa lelei poʻo fea auala e amataina ai le faʻamaʻi ma, e tusa ai, o le a le togafitiga e faʻaaoga. Ma afai ei ai se mea e ese mai i le siama, o le tiga o le a vave ona malamalama e iai se mea e sese i vae, ona o le neuropathic tasi o mea uma e sili atu ona faigata. O le a suʻesuʻeina lelei e le fomaʻi vae i le sailiga o faʻamaoniga o le amataga o le maʻi:

  • vevela paʻu ma paʻu (i lenei tulaga, vae o le maʻi i lalo ifo o tulivae e masani lava),
  • fulufulu lauulu i luga o vae, foliga vaaia o le taufaalili,
  • faafuasei ma le malulu o le paʻu, o foliga mai o se lanu vaivai.

    E le gata i lea, o le fomaʻi e faʻaaoga meafaigaluega faʻapitoa e siakiina ai le pulupulu i sikuea e fafagaina ai vae, faʻamaonia le vaevaevae-brachial index. E mafai e le tagata mulimuli ona faʻaalia le i ai o le atherosclerosis. O le mea e ono tupu, o le a faʻaogaina le oximetry o le vaʻaia - o se faʻalavelave le faʻaalia lea e faʻaalia ai le maualuga o le sosolo o le okesene, faʻapea foʻi ma le ultrasound o gaʻo vae ma le faʻasalalauga faʻavavelagi. A maeʻa ona maua iuga o suʻega, o le a faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai, lea o le a le gata e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka, ae faapena foi i luga o fea auala e lua na o atu ai i le atinaeina o faafitauli.

    E faʻafefea ona togafitia, tausia ou vae i le maʻisuka?

    Neuropathy o se faʻamaʻi lea e faʻaalia e aʻafiaga namu. I le aluga o taimi, i lalo o le aʻafiaga o le maualuga o le kulukose, ua afaina ai le namu o le vae. O lenei mea e mafua ai le vaivai o vae. O lona uiga, o se tagata e maua i le maʻisuka e le lagona le vevela, malosi ma tiga. Mo se tagata, o le gafatia e lagona ai le tiga e tatau ai, aua o se lapataiga lenei o le lamatiaga.Afai e leiloa lenei gafatia, e leloaina e se tagata manua pe oʻo foi i le maʻilala i luga o vae.

    O le angiopathy o se faʻamaʻi lea e mafua ona o le faaleagaina o le tino. Faatasi ai ma le maualuga o le suka i le tino o le tagata, o le gaioiga o le toto toto ua faaleagaina. O le angiopathy e mafua ona o le faaleagaina i vaa laiti (vaituloto), lea, i le itu, e oo atu ai i le hypoxia o sela ona o le leaga o le microcirculation.

    O le mea lea, i le maʻisuka, o le paʻu o le vae e faʻamalolo ma faʻamago. Talu ai ona o le le mafai ona togafitia togafitiga faʻamaʻi ma le susu, o le faʻamaʻi e ulu atu i le fou fou. O le umi o togafitiga ma le faʻamalolo o manuʻa e faʻagesegese ona o le le lava o le microcirculation.

    Arthropathy o se faʻamaʻi lea e faʻaalia i le faʻaleagaina o mea. O le mea lea, o le maʻisuka e masani ona faitio i tiga i sooga o vae, aemaise pe a savali. O le faʻamaʻi e amata i le mumu o vae ma fulafula tele. Ua faʻaleagaina alofilima i le tele o tausaga, ma o le fulafula e tele lava ina aliali mai. Ma ona o gau ma le faʻapalapalaina, o vae o le maʻi ua lautele ma puupuu.

    O manua uma o le vae i se maʻi o le maʻisuka i togafitiga faʻaonapo nei ua taʻua o "vae o le maʻisuka."

    Faʻaaliga faʻapitoa

    Faailoga o liona o pito maualalo pito i lalo i le maʻisuka maʻi e tele. O le maʻisuka maʻi atonu e le mafai ona taʻuina atu ia faailoga i le maʻisuka, ma o nisi foi taimi latou te matauina ai. O le mea lea, o tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa lelei faailoga o le solia o vae ina ia amata togafitiga ile taimi. Faailoga o loʻo i lalo:

  • paʻu mamago e le mafai ona faʻamamaina i le kulimi,
  • suamalie ma le paʻu o le paʻu o vae,
  • depigmentation ma le hyperpigmentation o le paʻu o le vae,
  • hyperkeratosis (sili atu foliga vaaia o le callosum)
  • paʻu male paʻu
  • fesuiaiga ma le mafiafia o le apa fao,
  • fula mai i tapuvae,
  • o le paʻu o le vae e paʻu ma malulu (e seasea lava i se uila ma le mafanafana),
  • mycotic leion o le fao apa ma paʻu o vae,
  • afaina o vae
  • tiga
  • solia o le lagona o le vae (feau, vevela, ma isi).

    Afai e te le gauai atu i nei faʻaaliga i le taimi, ona tupu ai lea o taunuuga ogaoga. O le:

  • faʻamaʻi faʻamalolo ma maʻi pipili
  • fomaʻi faʻagasolo ma le upu edema (phlegmon ma le fao),
  • afaina
  • pulupuni o le ponaivi (osteomyelitis),
  • gangrene.

    Taʻi togafitiga o le maʻisuka

    O faʻamaoniga o loʻo i luga, e pei o le tiga, fulafula, gaogao, ma isi mea, e mafai ona tupu e le gata i le maʻisuka. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamaʻi pipisi o le fatu e mafai ona mafua ai le fula o le pito i lalo. O le tusitusiga lava e tasi o le uiga lea o veins varicose venous. I le faʻamaʻi fatu fatu o le maʻisuka, o le fulafula o vae e tupu i le taeao.

    Mo le faʻamaonia saʻo o togafitiga ma le tofiaina o togafitiga saʻo, ua fautuaina e faia se suʻega auiliili. Afai e maua se maʻi i le maʻisuka, e faaopoopo i le togafitia o ona vae, e fautuaina e faia suʻega masani. O le suʻesuʻega e aofia ai:

  • iloiloga o pito i lalo ma se siakiina o pulse,
  • suʻesuʻega neuro
  • faʻasolosolo faʻamatalaga o vaʻa o pito i lalo,
  • siaki mataʻutia (vibrational, tactile, vevela ma tiga),
  • suʻesuʻega eletise.

    E tusa lava pe laiti suiga i le tulaga o vae e matauina (o foliga mai o tiga, afaina, edema, ma isi mea) - o se taimi lenei e feutagai ai ma fomaʻi faapitoa mo le tofiaina o togafitiga talafeagai.

    Tausiga o vae mo le maʻisuka e faapenei:

    Pe a afaina vae i le maʻisuka, o le mea e le faʻalagolago ma le mea autu o togafitiga o le usitaia lea o le masani o le suka o le toto.

    Aiseā o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka Maua ai ni Faʻafitauli Faʻafitauli

    Talu ai o le maʻisuka e tuʻuina atu faʻafitauli i vae, e manaʻomia le togafitiga, a le o lea, o taunuuga e mafai ona sili ona leaga (e oʻo i le tosoina).O se toto maualuga maualuga e sili ona matautia mo le tino. Glucose i le masaniga masani e maua ai le malosi ma faʻaleleia galuega taua o totoga ma mamanu, ae i le maʻisuka, e ese mai ai, e manaʻomia ai le malosi, e faʻaumatia ai le vaʻaia ma le faʻalavelave.

    O vae e mamao mai le fatu, o lea latou te mafatia tele ai mai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2. Ona o le le lelei o le toto ma le faamalositino faaletino i aso uma, o togafitiga faʻaleagaina e tupu i vae. Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o mea e faʻaaogaina ai, o loʻo faʻaitiitia ai le faaleagaina o le faʻavafiti o le fiva o le nerve, ae o le numera o aʻafiaga o le nerve ua matua faʻaititia.

    O le isi mea le lelei o le fausiaina o vae o le vavalalata o vaʻa toto. O le faapipiiina o capillaries e mafua ai taunuuga ogaoga: o le toto totolo i totonu o le tino e matua leaga, o le a vevela, pala, vevela ma pala. O meaʻai paleni e muta, o latou suauu e faifaimalie lava ona mate, lea e tumu i le gangrene.

    O mafuaʻaga autū o aʻafiaga laiti i le maʻisuka e aofia ai:

  • vailaʻau faʻapitoa e taʻitaʻia ai le tino o le hypoxia,
  • neuropathy, e mafua mai i le faaitiitia o le lagona ma le le mautonu o vae,
  • gasegase, lea e mafua ai se mamafa tele i luga o ponaivi ma maso,
  • ulaula ma le le atoatoa o le tino.

    Taua! >> Aisea e amata ai ona afaina o latou vae i le maʻisuka ma pe faapefea ona taulimaina tiga - matou te taʻu atu iinei

    O a ituaiga liona e aafia i vae o le maʻisuka

    O le tele o taimi, o maʻi ma gase o loʻo aʻafia ai i le maʻisuka faʻatasi ma:

    O nei maʻi uma e manaomia vave ma talafeagai togafitiga. I le tulaga alualu i luma, e matua faigata lava ona faʻaumatia, aemaise lava le feagai ma o latou faʻamaʻi tiga.

    80% o le maʻisuka ituaiga 2 e masani i lenei maʻi. O suiga faʻapitoa e aʻafia ai le skeletal, popole, ma le faʻasalaga o vae. O le faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi o le tino, e masani ona faʻateleina ile gangrene.

    O le maʻi faʻamaʻi pipisi e amataina i:

  • maʻisuka neuropathy
  • faaleagaina o le toto,
  • faʻamaʻi, e masani ona faʻatasi ma mea muamua e lua.

    Mai faʻamaoniga o faʻamaʻi, o loʻo iai:

  • tiga faifai pea o vae na mafua ona o le faaletonu o le vae,
  • mumu o le paʻu i le manua,
  • fulafula o vae, e faʻaalia ai se faʻaogaina o se mea leaga,
  • leai se lauulu i tapuvae ma vae,
  • vevela ma le paʻu o le paʻu,
  • numera o vae
  • fao fua,
  • totoina o laau toto (poʻo fusiva),
  • tui fao.

    E faʻapefea ona iloa se vae o le maʻisuka i le taimi, metotia o togafitiga ma mea puipuia - faitau auiliili iinei

    Ua faamaonia e le au atamamai le sootaga i le va o le maualuga maualuga o le toto ma le fulu vae. I le maʻisuka, e tatau i tagata gasegati ona matua faʻaeteete i le tulaga o le paʻu io latou vae.

    O mafuaʻaga e faʻaosofia ai le atiaʻe o le faʻamaʻi e aofia ai:

    E manaʻomia lou suʻega fesoasoani faafomaʻi pe a fai o le leaga o loʻo matauina i le vaitau o le tautotogo-taumafanafana. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se suiga i le lanu ma le fausaga o fao i tamatamailima ma limamatua. I le lumanaʻi, pe a faʻateleina le anufe ma amata ona osofaia vaega o loʻo nofo ai, o le paʻu o le vae o le a amata ona mumu, paʻu, ma o le a tulaʻi mai i le va o tamatamailima, faʻapipiʻi ma le le faʻamalolo.

    Polyneuropathy o le maʻisuka

    O lenei maʻi na aliali mai i tagata mamaʻi 5-10 tausaga talu ona amata le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻaleagaina lea o le faʻaoga o le tino, lea e mafua ona o faʻalavelave sili ona lamatia i le maʻisuka o soo se ituaiga. O le togafitiga e mafua ona o le matelaina o le okesene o siama namu, lea o nai tamai capillaries, e sili ona lamatia i le faatamaia, e nafa ma meaʻai.

    E tele vaega o le faʻamaʻi:

    1. Faʻasatauga, lea e ono le iloa e le tagata manua i le taimi muamua. E na o se neurologist pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻa suʻesuʻega pe a ia faʻaalia se faʻaitiitia o le lagona lelei i le vevela, tiga, vibration.
    2. O le tulaga o le falemaʻi, e faʻaalia i tiga faʻavaitaimi i vae, faʻalavelaveina o pito, lagona le lelei. Faʻatasi ai ma foliga o le amyotroph, o le tagata maʻi e faitio i vaivaiga maso ma faigata ona savali.
    3. O lona tolu, ogaoga ogaoga, faʻatasi ma le faʻaalia o maʻi pipili i luga o le paʻu o vae. I le 15% o nei gasegase, o vaega ua afaina ua toesea e aloese ai mai faʻafitauli.

    O lenei maʻi eo mai faatasi ma se faʻaleagaga faifaipea, faʻaleagaina, faʻavalavaina o le kalama o loʻo i totonu o le tulivae. O tagata maʻi e ogaoga vae, latou te tiga ma faigata ona savavali. O mafuaʻaga autu e faʻapogai ai le arthrosis o ni faʻafitauli faʻapitoa.

    Ona o lona maualuga ma le viscosity, o le toto o le maʻisuka e faifai malie le tafe i luga o le lapisi lapisi ma le le lelei o sapalai e maua ai meaʻai ma le okesene. O le faagasologa o le aveesea o vailaau ma toxins e faigata foi, lea e fesoasoani i le fausia o le intracellular poisoning and inflammation.

    E le gata i lea, o le 85% o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e maualuga tele. O se avega mamafa i luga o le sooga tulivae ma le hypoxia cartilage e taʻitaʻia ai le gonarthrosis (arthrosis o le tulivae).

    O se tasi o faafitauli taatele o le vae i le maʻisuka o le foliga mai o pa'ū i le vaega ole mulivae. O lenei mea e mamao ese mai se mea le atoatoa e mafai ona faigofie ona tagofia i le faʻaaogaina o se siaki. O vavave e le o faʻamalolo i luga o vae e lamatia ai le ulu atu o faʻamaʻi pipisi ma siama, lea e mafua mai i faigata ogaoga.

    Faʻatasi ma le maʻisuka, i se taimi vave pe mulimuli ane, e amata ona malepe i lalo mea o le namu i lalo ifo o le pito i lalo, lea e toetoe lava o taimi uma eo mai faatasi ai ma le paʻu mago ma le paʻu. O le iʻuga, e paʻu le paʻu, o manuʻa e aliali mai. Afai e le amata ona togafitia i le taimi, o le le atoatoa o le vae, gangrene, ma le maʻi matua e mafai ona atiaʻe.

    Ma e te iloa ina ia mafai ona puipuia vae o le maʻisuka mai i le le talafeagai o faʻafitauli, e fautuaina e fai ni totini maʻoti.

    Faʻaleagaina le gasegase e afaina ai totoga uma. E tusa ai ma fuainumera o fuainumera faafomaʻi, o tagata uma e aafia i le maʻisuka e feagai ma le tele o faʻamaʻi pipisi. O se tasi o faʻafitauli sili ona ogaoga o le maʻisuka o le necrosis o le tino ona o le toto le mama i totonu ole tino (gangrene).

    O mea taua o le togafitiga, e mafai ona matauina:

  • paʻu lanu paʻu (cyanosis, mumu, faʻapogisa),
  • leai se lagona o vae,
  • tiga tiga, vaivaiga pe a savali (o le tagata maʻi ua faitioina ua sese ona vae),
  • fulafula o le vaega na aafia,
  • maualalo maualalo i totonu o le faʻafitauli,
  • faʻaaliga masani o faʻamaʻi pipisi.

    Lafoaʻi o le limasefulu i lalo mo le maʻisuka

    A maeʻa le faʻamautinoaina, e faʻamatala manino mai e le fomaʻi le auala e togafitia ai vae i le maʻisuka. Pe a tupu mai le polyneuropathy o le maʻisuka, e tatau ile maʻi ona:

  • tuu vaisu (ulaula ma inuina ava malosi ma le maʻisuka e le taliaina),
  • pulea le metabolism o le carbohydrate,
  • ave faʻamaʻi aldose reductase ma faʻasalalau e faʻamaonia le toto toto ma faʻaitiitia le aʻafiaga o le kulukose i luga o fiva nasu,
  • vaiinu vai e faʻaleleia ai le tuʻuina atu o manaʻoga namu.

    E le gata i lea, o le hemosorption, plasmapheresis, o le inisrosorption, anticonvulsants, physiotherapeutic procedures, massages, faamalositino togafitiga ua faatonuina. Afai e le lelei le vae, e tatau ona seevae e le fomaʻi ni seevae faapitoa ma ni faʻailoga.

    Faʻamaʻi pipisi o vae, o fomaʻi e fautuaina le faʻaaogaina o le hydrogen peroxide, chlorhexidine poʻo suauu vailaau faʻamalolo, lotions. Iodine, lanumeamata lanu meamata ma le potassium e le fautuaina. Togafitiga o le suauu vae e mafai ona tumau pe a ma le tausaga, e fuafua i le maualuga o le maʻi ma le tele o le faaleagaina o le paʻu ma falesa.

    O le togafitiga o le tulivae arthrosis e faʻavae i le faʻaaogaina o:

  • chondroprotectors, toe faʻaleleia le kātila.Ae afai o le maʻi i se tulaga maualuga, ma o le tulivae o le tulivae ua faʻaumatia atoa, o nei fualaau oona o le a le fesoasoani,
  • vailaʻau faʻamaʻi-faʻamalama e faʻaitiitia ai le mumū, faʻaitiitia le fulafula, faʻasaʻo le tiga,
  • fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le viscosity o le toto ma faʻafefe ai le maso maso.

    I tulaga maualuga, e faia se taotoga. Ae e sili atu pe a le aumaia i le taotoga, talu ai o le toe faʻafouina o tino i tagata gasegase e pei o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona lemu ma sili atu ona leaga nai lo tagata masani.

    Afai e aliali mai ni vaʻaiga e le o faʻamalolo, e fautuaina e fomaʻi ni kulimi faapitoa, pamu, lotions, oga, baths, compresses i maʻi:

  • peti melifufulu, faʻamaʻi, faamaluluina le paʻu. Faʻaauau ona faʻaaogaina lenei oloa pe'ā maeʻa le taele mafanafana e mafai ai ona faʻavave ona faʻamalolo vavave i vae,
  • paʻu paʻu - O se meafaigaluega lelei mo le faʻamaloloina o manuʻa loloto. O taʻavale uma lava e faʻapipiʻiina ma i latou, ma ua tuʻuina i luga luga le pito i luga o le cotton,
  • afifi faʻamaʻi faia e ala i le liua o sina paraffin i totonu o se vai vai. O le faʻamafanafanaina, e faʻaaogaina i le nofoaga ua afaina, ma mama mama i luga.

    I le gangrene, o se togafitiga o togafitiga o togafitiga e masani ona faʻaaogaina, e mafua ai le leiloa o le gafatia galue ma le le atoatoa. O le mea lea, i uluai faailoga o se togafitiga matautia, e tatau ona faia uma auala talafeagai e faʻaumatia ai.

    Maʻisuka vae faʻamaʻi maʻi

    Ina ia puipuia vae mai manuʻa mai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona mataʻituina nei mea puipuia:

  • faia taumafaiga uma e taui ai mo le maʻi faʻamaʻi (maʻi o le maʻisuka),
  • pulea le toto
  • ofuina ni seevae masani lelei, lapoa e talafeagai
  • fufuluina ou vae i aso uma ma suʻesuʻe vae mo le saʻo o le paʻu,
  • aloese mai le oona, lea e matua faateteleina ai le tulaga o le tagata maʻi ma faaosofia ai le atinaʻeina o faigata matuia e fesootaʻi ma vae,
  • aua e te savali e leai ni seevae i nofoaga faitele (fale taele, taʻele, vaitaele, matafaga),
  • pe a uma le tipi, tape o ou tamatamailima ma vae i le ava malosi,
  • ia faʻateleina tui o multivitamins ma chondropojectors e puipuia ai le gasegase faʻatasi.

    Faʻatasi ma le maʻisuka, e tatau ona e malamalama e sili atu ona faigofie le taofia o le atinaʻeina o faʻafitauli nai lo le togafitia mulimuli ane. Ole taimi e manaʻomia ai fesoasoani faafomaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻatinoga o fautuaga ma puipuiga ole'ā puipuia ai le matuia o taunuuga ma faʻatuai ai le faʻalavelave o faʻafitauli e fesootaʻi ma pito i lalo.

    Fuʻa o vae i le maʻisuka

    O le maʻi suka o se maʻi endocrine e mafua mai i le maʻisuka (ituaiga 1 o le maʻisuka) poʻo le aiga (ituaiga 2 o le maʻisuka) o le le lava o le inisalini, ma e fesootaʻi ma lenei soliga, o le absorption o le kulukose i le tino. O se tasi o faʻaaliga o lenei maʻi o le edema. Aisea latou te ala ai e tatau ona malamalama i ai. E tolu mafuaʻaga o le edema i le maʻisuka malosi e mafai ona iloga. Maʻisipathy maʻi. E le mafai e fatuga fatu ona faʻamalosi le masani masani o le vai. O le iʻuga, e atiaʻe e le edema. Faʻaleagaina o neura lautele (polyneuropathy o le maʻisuka). Feu e taofi le malulu, vevela, tiga. O loʻo i ai se lagona faʻavevela, paʻuʻese, faʻalavelave o vae. O le solia o le innervation e mafua ai ona solia le toto. Faʻaleagaina o toto (vaʻaia o le maʻisuka) e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le toto ma le tafega o le toto. O le faʻasolosolo o le maualuga o lapisi o lapisi, lea e fesoasoani i le faʻaogaina o le suavai i totonu o masini mumu.

    O le tele lava o taimi, e fuga ai vae. E tatau i tagata uma ona iloa le auala e fuafua ai le vae o le vae i le maʻisuka. O le pito i lalo e faateleina i le lapoa, ma lautele. Faatasi ai ma le edema, o seevae masani e avea ma mea e le mautonu. O vaevaega mai totini e iloa i vae. Pe a faʻapipiʻi i luga o mea mama i lou tamatamailima, o loʻo tumau pea se alagala - o se tootoo. Sogi o vae i le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le paʻu, faʻaitiitia ai lona lagona.

    I tulaga ogaoga, o le thrombosis o vaʻa o vae e mafai ona atiaʻe. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o lenei faʻalavelave, e le alu ifo le edema i le taeao, ei ai le mumu o le paʻu o vae, tiga pe a tu. Edema e sosolo faʻatasi - tasi vae ua sili atu nai lo le isi. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le thrombosis, atonu o foliga mai o maʻi le lelei, o manua. O le polyneuropathy o le maʻisuka, angiopathy ma le thrombosis e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻalavelave o faʻamaoniga e iloa o le maʻisuka vae.

    Ina ia lafoaia le lima o le vae i le maʻisuka, o le mea muamua lava e tatau ona ausia le tulaga masani o le maualuga o le kulukose o le toto. O le Hyperglycemia o le mafuaʻaga o le nephropathy, polyneuropathy, ma le angiopathy. O le faʻaitiitia o le kulūkose o le toto, e mafai ona ausia ai se faʻaitiitiga taua o le fula.

    Auala e faʻaititia ai le hyperglycemia:

  • Meaʻai
  • O se taimi talafeagai mo le puleaina o le inisalini poʻo le faʻafoega ole vailaau oona i fualaau, filifilia e se fomaʻi.

    O isi metotia e taua ai le ausilali. Ae e taua lava le iloa o latou. O le gaioiga faʻaletino faaletino ei ai lona aoga aoga i le gasegase o le maʻisuka.

    Aafiaga lelei o le faamalositino:

    O nei mea uma e fesoasoani e faʻaitiitia ai le fula o vae. O se auala taugofie o le faamalositino mo le maʻisuka o loo savali. Naʻo ni nai kilomita i le aso o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka, ma o le a maua ai se avanoa e tausia ai le soifua maloloina. Ina ia mafai ona matauina e tusa lava pe itiiti le edema i le taimi ma le maʻisuka, e tatau i tagata suʻesuʻe ona suʻesuʻeina tutoatasi pito i lalo i aso uma. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli e le manaʻomia.

    O le mumusu o le ulaula e talafeagai, aua o le vasospasm mafua mai i le nicotine e fesoasoani i le toto toto. O le ofuina o seevae vaivai vaivai, e lelei tele le faʻaaogaina o mea faʻapitoa faʻapitoa. Togafitiga o faʻamaʻi pipisi e fesoasoani i le atinaʻe o le edema o le pito i lalo (veinsose veins, toto maualuga, fatu fatu, fatu fatu fatu).

    Togafitiga o le polyneuropathy (B vitamins - Milgamma, Neuromultivitis, thioctic, tapenaga o le ava) ma le angiopathy, lea e faʻataʻitaʻiina ai le faʻaleleia o toto toto (Trental, Pentoxifylline, No-spa, acidic nicotinic). O le aveina o togafitiga (papa, injections) o se togafitiga faʻapitoa.

    Tomai faʻavae e faʻaitiitia ai le edema o pito pito i lalo: o teuteuga o laʻau o diuretic (togavao i fafo, peʻa bearberry, lauti tiki) e faʻaaogaina. O le faʻaaogaina o le Arfatezin collection, o se teuteuga o pi pi, fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le suka toto. Aso faʻasolosolo o aso taʻitasi poʻo le itiiti ifo i le taele vai. O lenei faiga e faʻamamaina ai toto toto, faaleleia atili le toto. A maeʻa le vai, e manaʻomia ona faʻafefeteina vae i soʻo se kulimi suauʻu, talu ai ona o le maʻi suka o le paʻu o le maʻisuka ua maitauina. O massage faʻalelei ma togafitiga o le physiotherapy e manaʻomia.

    O le uluai laasaga o le gangrene o pito i lalo o le maʻisuka ma le auala e togafitia ai

    O le maʻi suka e le gata o le faateleina o le kulukose o le toto, ae o le tele foʻi o faʻafitauli e le manaʻomia e mafua mai i faʻafitauli o le gasegase e faʻatuina ma le faʻamaʻi. O nisi faʻafitauli o le faʻamaʻi i se taimi muamua e mafai ona faʻasaʻo ma togafitiga faʻaonapo nei, ae o isi, e ala mai i le taimi muamua, e masani lava e le taofi e aunoa ma se faʻasalaga faʻamalosi. Gangrene i le maʻisuka ua na o se maʻi tigaina lea e matua afaina ai le olaga o se tagata, ma o nisi taimi e sili atu lona popole i lona faʻailogaina. O le mafuaʻaga lea ua aʻoaʻoina ai le maʻisuka ina ia tausia lelei o latou vae, aemaise o latou vae, ma ia iloa faailoga muamua o le gangrene i le maʻisuka. O faʻalavelave uma lava o le faʻamaʻi, faapea foi ma le togafitia o faʻalavelave taufaʻamataʻu i le olaga, o le a faamatalaina i lalo.

    Saili mo se mafuaaga sili

    O le gangrene sili ona taatele o le maʻisuka e amata i luga o pito i lalo, e taʻua i luga o le mea mamao (sili mamao mai le ogatotonu o le tino) faʻalavelave o tamatamailima. Localization e fesoʻotaʻi ma le faʻaititia o le toto i nei vaega. Atonu e iai ni mafuaʻaga mo le faʻaalia o maʻi vae i le maʻisuka, ma e le o taimi uma e mafai ai ona tuʻu ese le taʻitaʻia. Gangrene e mafua ai:

  • Faʻaaogaina o seisi. O le Ischemia o se taimi masani ole leai o se toto i se vaega faapitoa. E le maua e le suāsene le okesene ma meaʻai i le aofaʻi saʻo, o le hypoxia ma le maliu malie. O le mafuaʻaga o suʻesuʻega i le maʻisuka o le masani lea o le atherosclerosis lautele.
  • Maʻisuka vae. O ia lava, o se faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka, ma o le gangrene o se itu tele o lona faʻaaliga. O se maʻi o le maʻisuka e amataina i se maʻisuka e faasaga i le talaaga o le macroangiopathy - o suiga alualu i luma e le mafai ona suia i totonu o le puipui lapisi. O le angiopathy e mafua mai i le teuina o se polotini e faʻaleagaina ai le fausaga o le puipui vascular. E leiloa e le vaa ana meatotino ma ua faamuta le faia lelei o galuega faavae. Mulimuli ane, maʻi pipili, o manuʻa e atiina ae ma vaʻaia ai le faʻaleagaina o le tino, lea e oʻo atu ai i le mumu umi, lea e oʻo atu i se tulaga le lelei i le gangrene symptoms.
  • Faʻaleagaina o le masani masani o le ponaivi: o le osteoporosis, necrosis faʻamalosi, e taʻitaʻia ai i se tulaga faapitoa e mumu ai ma le faia o fistulas, abscesses.
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi.

    O amioga le lelei a se tagata e mafai ona taʻitaʻia ai i le atinaʻeina o faiga faʻaʻoleʻole. Fesoasoani i le tupu mai o le necrosis e ala i le ulaula, ufiufi, seevae le lelei. O le tulaga ua faʻaleagaina e le neuropathy, lea e atiina ae i le tele o le maʻisuka. Ona o le faʻaleagaina o aʻafi o le tele o gasegase, ua faʻaititia ai le lagona o le vae: e le lagona e se tagata na ia faia fatu, sana, manuʻa laʻititi, seia oʻo ina amataina le gaioiga i se mea sili atu.

    Gangrene i luga o vae, atonu e foliga mai e leʻi mafaufauina ma atiae vave lava!

    Gangrene o pito i lalo o le maʻisuka e le tupu vave. I le averesi, o se faʻalavelave i le le lava o le togafitiga o le maʻi e mafai ona tupu i le 5-15 tausaga talu ona amata le maʻi. Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona manatu o le aʻafia o se mea faʻamaonia mo le maʻisuka uma. Faʻatasi ai ma togafitiga aupito sili ona lelei ma le usitai tele i ai, o le gangrene maʻisuka ma le hyperglycemia e le faʻafefe.

    Faʻaaliga amata ma le tuai

    O faʻamaoniga o le gangrene e mafai ona vaevaeina vave ma tuai. Gangrene amata, i le avea ai o se tulafono, e le faapitoa. O faailoga muamua o le gangrene e mafai ona puipuia e pei o le neuropathy o le maʻisuka po o le angiopathy, faʻapea foi le le atoatoa o le tino. E afaina ai se tagata i le ogaoga o le tiga i le suʻesuʻega o le tamatamailima o loʻo aʻafia poʻo le vae, fulafula, o le paʻu o le paʻu o le paʻu i le nofoaga o le atinaʻeina o leona.

    I nisi tulaga, o lanu mumu po o le mumu-lanu enaena e aliali mai i luga o le paʻu, e pei o le erysipelas, poʻo le paʻu.

    I le faʻasesega, o le kulimi vai e iai le toto e faʻamalolo mai le paʻu. O le pulupulu i tulaga tutusa o le a sili atu ona leaga i luga o le vaega ua aafia, ae ui i lea, o le vascular network e mafai ona vaaia i le paʻu lelei.

    Gangrene alualu i luma lemu. Ole maualuga o le salalau e maualuga atu i tagata matutua ma tagata ei ai le tele o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava faʻamaʻi fatu cardiovascular. I le leai o togafitiga, o le uluaʻi taimi e pasi i le faʻalauteleina o le aʻoga. Faailoga

  • Faʻasalaga tiga, i nisi o tulaga e le mafai ona gafatia le maʻi o le tiga. E masani lava o le leai o se faaleleia mai togafitiga fualaau faasaina.
  • Lanu o le paʻu e sui i le uliuli po o le lanu violē
  • O le taofiofia o vaa e lata ane i le nofoaga o le liona e le fuafuaina.
  • O faʻamaoniga o le soona inu lautele e foliga mai: fiva, vaivaiga, maʻi vevela, teteʻe.

    Gangrene i le maʻisuka e mafai ona lua ituaiga: mago ma susu.O le vevela o loʻo faʻaalia i le faʻavaveina o le tuputupu ae A o faagasolo le faagasologa, o le toto i le nofoaga ua afaina o loʻo mamafa. E mafai ona faia le tele o tausaga. Talu ai ona o le leai o se mumu susulu ma le pipisi, o le setete o le maʻisuka ma le garegrene malulu e le suia tele. O le tino o le tino e pulea i nisi o auala e fetuunai ai i le faagasologa. O faʻataʻitaʻiga o le a avea ma se suiga i le lanu o le paʻu i le uliuli, atonu o le a paʻu'ū ese le paʻu o paʻu o vae (fao, tamatamai lima).

    E lua ituaiga o gangrene i le maʻisuka: susu ma faʻagogo.

    O le gangrene o le vae i le maʻisuka, e eseese lava mai le falemai mai le mago. O le tulaga ua manatu e sili atu le matautia nai lo le garyrene matutu. Faatasi ai ma se foliga malulu, o le faagasologa e alualu i luma ona o siama e maua ai le anaerobic (e le manaomia le okesene mo a latou galuega taua) microorganisms. O le iʻuga, o le tino e moni lava. O le faagasologa e vave ona salalau atu i ni mea vavalalata. Muamua, o la la lanu e suia i le paʻu po o le mumu mumu, ma pe a mavae le maʻi o le maʻi, e amata le pala.

    O le manogi o le gangrene susu o se mea mataga. I le taimi lava e tasi, o le tulaga lautele o se tagata e matua leaga lava, o le inisua e fausiaina. Afai e le togafitia, e le mafai e le tino ona taulimaina i taimi uma le siama. O le faʻaleleia o le lima e na o le pau lea o le togafitiga togafitiga i nisi o tulaga, talu ai e masani lava ona le aoga le togafitiga.

    O suiga mai fafo i le paʻu o pito i lalo ma le susu gangrene o le a ese foi le ese mai le faiga malogo. I le faaopoopo atu i lanu suiga, e toetoe lava o taimi uma e tupu mai ai le faʻaleagaina ona o le faʻamaʻi totoʻa i totonu o tamai vaa pe ona o le faʻamalosia. O le foliga susu o le gangrene e mafai ona aʻafia ai aʻaʻo. O nisi taimi o le faagasologa e faʻapipiʻi i totoga o le tino: o le gastrointestinal tract, lungs.

    Conservative ma togafitiga faʻapitoa

    Gangrene togafitiga e vaevaeina i le le mautonu ma le taotoga. Muamua o loʻo faʻaalia i le amataga o le gaioiga agai i le talaaga o le maʻi suka. Taʻiala o togafitiga faasao:

  • Taui o le toto kulukose. O lenei laasaga o se vaega taua o togafitiga. A aunoa ma le mauaina o mea e talia ai le suka o le toto, e le mafai ona taofi le faʻaleagaina o le gaioiga ua amataina.
  • Faʻaaloalo i le faigamalo afi. O le nofoaga e aafia ai e tatau ona le toe faʻaaogaina pe a mafai.
  • Le taua faasaga i siama. Mo lenei mea, o vailaau faʻamaʻi ma viseptics e faʻaaogaina. Togafitiga e mafai ona aofia ai togafitiga i le lotoifale (lotions, compresses), ae tele taimi e togafitia ai togafitiga i le lotoifale e tetee atu i le talaaga o le malosi o togafitiga o vailaau.
  • Faʻateleina le teteʻe i le lotoifale (teteʻe) ma le puipuiga i le lautele. O lenei mea e faatatau i togafitiga o fualaau oona ma faʻamautinoa ai le aoga o meaʻai micro-macro i totonu o le tino, faʻapea foi ma le lelei o taumafa.
  • Faʻaitiitia le lamatiaga o le thrombosis ma le togafitia o le thrombosis o loʻo i ai nei ma le faʻalelei.
  • Faʻamālōlōina togafitiga, aemaise lava pe'ā oʻo mai i foliga susu. O loʻo maua i le maʻisuka le tele o togafiti faʻamaʻi.

    O le togafitiga o le gangrene o pito pito i lalo e aunoa ma le toesea e masani ona faatonuina mo le malogo o le faagasologa, talu ai i lenei tulaga o le faagasologa e maua mai i le maualalo o le saoasaoa, e leai se tulaga e lamatia ai le ola o se tagata, ma ua i ai le taimi mo le faaalia o aafiaga o togafitiga faasao. I mataupu ma le susu susu, e masani ona i ai pe a ulufale se tagata i le falemai e faia se faaiuga e togafitia le faagasologa, o lona uiga o le faʻanofoina o le faʻamavaeina o se mea matuia.

    Gangrene e mafai ona aloese pe afai e togafitia e se fomaʻi ma mulimuli i tulafono talafeagai!

    O le faʻaleleiaina e faia i fafo atu o le nofoaga o le necrosis ma le suppuration, ae e maualuga atu le maualuga, o lona uiga, afai e aʻafia le tamatamailima, ona mafai loa lea ona aveese le vae atoa pe afai, e tusa ai ma le fomaʻi, o le faagasologa e maualuga lona lautele. O isi togafitiga faaopoopo mo togafitiga o gangrene e aofia ai mea nei:

    1. Faʻasologa taotoga.O lona uiga o le toe faʻafoʻiina o le toto i le nofoaga ua afaina ona o le faʻavaeina o toto faaopoopo o le toto - shunts.
    2. Thrombectomy, o lona uiga, aveeseina o se thrombus mai le lumenese o se vaa. I le taimi nei, e faia e fomaʻi le faʻatinoga e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa ua faʻaofiina i totonu o le lumenia o le vaa. O le faʻalavelave e le manaʻomia ai se faʻalavelave tele, lea e taua tele mo le maʻisuka.
    3. Faʻailoga. Le faʻapipiʻiina o se masini faʻapitoa i totonu ole lumen o le vaʻa - o se pusa. E toe faʻafoʻisia le puleʻaga o le vaega vaapiapi o le moega lapisi ma faʻaleleia le toto i le nofoaga e fafagaina e le vaa.

    I nisi o punaoa, e mafai ona e maua fautuaga i le togafitiga o le gangrene i auala o le ala: aloe juice, cucumber, juice carrot. Ae ui i lea, e talafeagai le faʻaaogaina o isi meaʻai pe a maeʻa maliega ma le fomaʻi. O le taumafai e fai le togafitiga ma se foliga susu o le gangrene e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga faanoanoa ma oʻo lava i le oti. O le mea lea, e le talafeagai lenei mea. Ole taimi ole sailia ole fesoasoani faafomai e faʻaleleia atili ai le avanoa o le tagata ile toe manuia atoatoa. Faʻasolosolo togafitiga, o le togafitiga e masani ona sili atu ona leaga.

    Auala e togafitia ai vae i le maʻisuka

    O le gasegase o le gaosiga o le carbohydrate e faʻatasi ma le faateleina o le kulukose o le toto, o le tulaga e mafua ai le faaleagaina o le innervation o le tino o pito i lalo. O le tagata maʻi e galo le lagona ma iloa tiga faifai pea i vae. O le mea lea, ina ia faatumauina le mafai ona gaoioi, e tatau ona amata togafitiga o vae i le maʻisuka i se taimi vave o le maʻi.

    Faailoga mo le amata togafitiga mo le faaleagaina o vae

    O le faʻamaʻi pipisi e masani ona tupu i le maʻisuka ituaiga 2, ona e atiina ae i tagata matutua ma le atherosclerosis ma le lapisi. O maʻi suka e tatau ona mataʻituina le tulaga o vae, faʻataʻitaʻiina i aso uma mai tamatamailima i le femur, faʻalogo i vaega o loʻo faʻaalia i le faateleina o le mamafa pe a savali. I uluai faailoga o suiga i le foliga mai o pito i lalo, e tatau ona amata togafitiga vave, talu ai o le tosoina o le tino o se faʻalavelave faigata lea o le taofiofia o toto toto mo se taimi umi.

    O le tagata gasegase e tatau ona gauai atu i uiga nei:

    E mafai foi ona e faitau: Tausia o le Diabetic Angiopathy

    Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

    Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

    O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le vaetamaina o se polokalama faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua tupe mo se polokalama faapitoa NO

    • mago mago ma vevela tiga,
    • alalaʻau faʻapitoa i luga o le paʻu,
    • lauulu lauulu
    • tumau pallor o le paʻu,
    • tiga o vae pe a mavae sina avega mamafa,
    • faaitiitia le lagona lelei
    • o le foliga mai o le edema,
    • o se lala ua faaleagaina ua i ai se lanu vaivai,
    • togafitiga umi faʻamalolo,
    • afaina i le tingling.

    O le tele o taimi, e maua mai e tagata maitio faitioga o latou vae pe a maeʻa pe a o savavali, o le tulaga eo faatasi ma le tiga ma e masani ona muta i le faoa faamalosi.

    Maʻisuka togafitiga o togafitiga

    E faʻafefea ona togafitia vae i le maʻisuka, aʻo tumau pea le mafai gaoioi?

    O le sini autu o le togafiti o le maʻisuka o le mataʻituina lea o le maualuga o kulukose toto.

    O le filifiliga o fualaau faasaina mo le togafitiga o faailoga o liona o pito i lalo e tatau ona faia taʻitoʻatasi, ma mafaufau i le fetaui o le tagata maʻi i le fualaau faasaina.

    O taʻiala autu o togafitiga:

    • toomaga po o le faʻamaʻaʻaina atoa o tiga,
    • tausisia o le gaoioi,
    • toe faʻaleleia o toto,
    • puipuiga o le atherosclerosis.

    I le tulaga pe a togafitiga togafitiga i se taimi vave o le faamai, e muamua lava le tatau ona faia se faasaʻoga o le olaga, ia faia se taumafataga atoatoa, faaitiitia le mamafa o le tino, ma faatino gaoioiga faaletino.

    Faʻasalaga matuia o le toto, e faʻaalia le togafitiga faʻapipiʻi e toe faʻaleleia ai lona taamilosaga masani.

    Togafitiga o manuʻa i luga o vae e tatau ona amanaʻia le matuia o le faʻaleagaina o le tino ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

    Tala o le au faitau

    Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou asiasi ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea o loo taʻua iina - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

    Seiloga o se faʻamatalaga auiliili e mafai e se fomaʻi ona faʻamaonia se fualaau oona e fetaui ma lenei ituaiga o togafitiga

    O le tino o le maʻi vae i le maʻisuka e togafitia i vai vailaʻau faʻasaina ma vaiinu i le nofoaga o tuusao tuusaʻo o le manua. Ina ia faʻaleleia le faagasologa o le faʻamalosi o se ulutala, o loʻo faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e fesoasoani i le faʻaleleia o le vaeluaga o le tino ma le fausiaina o sela fou paʻu.

    Faʻamataʻu suiga o le paʻu i le paʻu, e tatau ona fai se taotoga, o le taimi lea e faʻamavae ai vaega ua aʻafia ma faailoga o necrosis.

    O vailaʻau o loʻo mulimuli mai o loʻo faʻaaogaina i togafitiga faʻasao:

  • Faʻaitiitia le kulukose toto (Rosiglitazone, Glycvidon, Liraglutid).
  • Faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol (Zokor, Allikor).
  • Vasodilators (Verapamil, Cilostazol).
  • Antibiotics faʻatasi ma le faʻaopoopoga ole microflora (Amoxicillin, Rifampicin, Erythromycin).
  • Vailaau faʻapitoa (iodine, lanumeamata lanu meamata, alcohol alcohol, hydrogen peroxyide).
  • Painkillers (Ibuprofen, Voltaren, Indomethacin).

    Togafitiga mo le vae vae i le maʻisuka e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le fulafula o manu ma puipuia ai le alualu i luma o le tulaga. Mo nei faʻamoemoega, o ituaiga vailaʻau faʻasolosolo ua faatonuina, lea e aveesea ai le tele o le vai mai le tino. O faʻasolosolo ua faʻamatalaina i le leai o ni faʻamaʻi ogaoga ogaoga.

    O le a le mea e fai pe a afaina vae i le maʻisuka?

    O togafitiga o vae mo le maʻisuka e tatau ona amata i le vave e mafai ai. O le maualuga maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism - carbohydrate, gaʻo, minerale, polotini ma le masima vai. O suiga i luga o le Hormonal-metabolic e afaina ai le galuega a le tino atoa ma taitai atu ai i le atinaʻeina o faigata ogaoga o le maʻisuka. Muamua, o le cardiovascular system e mafatia. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le meaʻai o meaola, aemaise lava i mea faʻapitoa, e leaga. Ona o le mamafa o avega i luga ifo o pito i lalo, o le faʻaleagaina o gaioioiga i totonu ia i latou e atiae vave vave.

    Mateʻo le neuropathy

    O le maʻi suka e afaina pe a tupu le neuropathy o le maʻisuka. O le faʻalavelave e faʻaalia i le faʻaleagaina o le tino. O le faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai faʻamaumauga o fiva nasu o loʻo faʻapipiʻi faatasi e se faʻatofaʻi o mea faʻapipiʻi (perineurium). I le perineuria, o loʻo i ai toto toto e fafaga ai fiva namu.

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loo i ai le fesuiaʻiga o le fesuiaiga o le gaʻo i le toto:

  • Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, o le tele o radical free e faia lea e mafua ai faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Faʻatasi ai ma le leai o se suka, o aʻafi nerve e le maua i le okesene.
  • O maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu i le faaputuga o le fructose ma le sorbitol i le nerve fibers, mafua ai le edema. O le iʻuga, o faʻamaʻi pipisi e faʻaumatia a latou galuega. Faʻatasi ai ma suiga o le maʻisuka, o faʻamaʻaloga o le myelin e faʻamavae ai fiva nerve ua faʻaumatia. Talu ai ona o lenei mea, ua faʻataʻapeʻapeina ai manaʻoga namu ma e le oʻo i le sini mulimuli. I le gasologa o le taimi, o le atrophy filo ma le toe tuʻuina atu faailoilo namu. Afai o le maʻisuka eo faatasi ma le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona mate ni siama namu ona o se sisi o tamai capillaries.

    O le tiga o vae i le maʻisuka e tupu i le tali atu i soʻo se paʻu o le tino. O nisi taimi atonu e ala mai le tagata maʻi i le po mai le tiga na mafua mai i le paʻi o le palanikeke. O faʻaleagaga i fiva namu e masani lava ona faʻaalia i luga o pito pito i lalo. O lagona le fiafia e aliali mai i luga o le paʻu i le ituaiga o tingling, susunuina, "fufulu fuʻa kulupu".

    O nisi taimi e tiga ai le tiga o le papa i le vae. I totonu ia i latou o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia. O lenei tulaga e taua o le sock syndrome. E lagona e se tagata lagona o mea na paʻi i ai le vae, e aunoa ma le iloa, e pei o loo i totonu o totini. O ona vae pito i lalo e faʻafefeteina pea. Talu ai ona o le faʻaitiitia o le lagona o vae o le tagata maʻi, o le faʻamaopoopoina o galuega ua faʻaleagaina. E le usitai ia vaega laiti. Tapulaa o le fegasoloaiga ma le le lelei o le savali e mafua ai le atrophy muscle. Latou te leiloa le malosi ma faaitiitia i le tele.

    O le faaitiitia o le lagona e le mafai ai e se tagata ona lagona le tiga i vae i taimi o manuʻa, ia lagona se mea vevela pe vevela. Atonu e le mafai ona ia iloa vaevae vae mo se taimi umi. O lenei tulaga e matautia i le soifua maloloina o le maʻi.

    O le maʻi o le maʻi suka

    O le gasegase o le maʻi suka e atiina ae i tua o le neuropathy. Ona o le faaitiitia o le lagona o vae, e masani lava ona manua se tagata. Ae o manua, pulumu, micro-loimata o le ligaments ma fiva muscle e le o iloa e latou.

    Ona o le leai o togafitiga i le manua ua afaina, ua afaina ai le afaina. E tele lava sooga laiti o vae e aʻafia. O faʻalavelave faʻapitoa e mafua ai le faateleina o le toto i le ponaivi o mea. O lona taunuuga o le faʻaaogaina o minerale mai ponaivi. O faʻataʻitaʻiga foi o loʻo alualu i luma ona o le faʻaitiitia o le meaʻai o le mea e gaosia ai le gaosiga o le sooga, lea e tupu mai i le tala o le faʻaitiitia o le toto o le toto toto.

    O faʻafitauli o le tino i le ituaiga 2 o le maʻisuka e maua ai le faʻaitiitia o le tele o taimi nai lo le faʻamaʻi o le ituaiga 1. Vaega o le maʻi:

  • O le gasegase o le maʻisuka e masani ona afaina ai tamaitai.
  • O le faʻamaʻi o le alualu i luma i le leai o le puleaina o le toto suka. O le maualuga o le kulūkose, o le a faʻaalia le suiga o le pathological changes.
  • O se taunuuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le faʻaleagaina o le tino e mafai ona salalau atu i le ponaivi (osteoarthropathy).
  • O le solia o le gaosiga o le porotini e mafua ai le faʻaalia o gaʻo. E taʻua i le Hyperstoses o le faʻaleagaina o le tino i le ponaivi i le ponaivi.

    I le amataga o le maʻi, ua aliali mai le fulafula o pito i totonu o sooga. O le paʻu i lenei nofoaga e mumu ma vevela. E mafai ona mataʻituina le tiga pe a fai o le togafitiga faʻaleagaina e leʻi mafua ai le afaina tele o fiva namu. Faʻatasi ai ma le maʻi o le maʻisuka, o le pala o le vae e manino lava ona iloa. O le tagata gasegase e faʻaleagaina i taimi uma ma faʻalavelave o ponaivi vae. O suiga o le maʻisuka e masani lava ona aliali mai i luga o vae uma e lua ma sina eseesega taimi.

    E masani lava ona faʻalavelave faiga masani o le inflammatory e ala i le faaopoopoina o se faʻamaʻi lona lua, lea e faʻafefe ai le phlegmon ma abscesses.

    Faamai o le paʻu o vae i le maʻisuka

    O se maʻi le gasegase e avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi mai dermatological. O tagata maʻi e masani ona i ai ni lanu enaena i luga oo latou vae ma le maʻisuka. O latou o se faailoga o le dermopathy o le maʻisuka.O faʻataʻamilo poʻo le faʻasolosolo e ufiufi i fua laititi ma e le mafua ai se lagona le lelei o se tagata. Faʻamataʻu, e le o faʻamaonia togafitiga.

    Talu ai ona o le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e mafai ona i ai ni mea papa i luga o le paʻu o vae, o lona lanu e eseese mai le samasama i le mumu po o le cyanotic. O lenei maʻi ua taʻua o le lipoid necrobiosis. O le paʻu e matua manifinifi ma faigofie ona afaina. Aʻo agaʻi i luma le maʻi, e mafai ona tupu i luga le maʻi pipili. I le aluga o taimi, latou te mou atu na o latou lava. E tumau pea se lanu enaena i lo latou nofoaga. Lipoid necrobiosis e maua muamua lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

    Paʻu paʻu i luga o vae o se faailoga o le atherosclerosis o le maʻisuka. Ua ufitia i latou i le tiga ma le faigata ona faʻamalolo manuʻa. O le atherosclerosis o le maʻisuka e mafua ai le tiga i maso o le vae.

    O le maʻisuka vesicles o ni pipoʻu faʻapipiʻi. E foliga mai o se mu masani. O le faʻamaʻi e alu ese lava e aunoa ma se togafitiga pe a mavae ni nai vaiaso.

    I le maʻisuka malosi, o lanu samasama (plaques) e mafai ona tupu i luga o le paʻu o vae. O latou o se faailoga o le xanthomatosis. Xanthomas e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 2-3 cm. E foliga mai o se taunuuga o le gasegase o le metabolism ma o tupe maua lipid.

    Pogisa o le paʻu i sooga o vae e mafai ona faʻaalia ai le uliuli o le acanthosis. Na te atinaʻe i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 e tetee atu i le talaaga o le faateleina o le faʻamalosia o le inisalini. I nofoaga ua afaina, o le paʻu e pulapula, e mafiafia ma e faʻafefe ai se manogi le lelei.

    Togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka

    Afai ei ai ni faailoga o le faʻalavelaveina o le maʻisuka, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. Na te maua le maʻi, fuafua le taimi o lona atinaʻe ma taʻu mai le mea e fai i lenei mataupu. Afai e tatau ai, o togafitiga o le a faatonuina.

    O togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le suka o le toto ma puipuia ai ona osofaʻi faʻafuaseʻi. O tagata maʻi ua faʻamatalaina meglitinides (Numera, Repaglinide) poʻo sulfonylurea (Glyclazide, Liquid, Glimepiride).

    O togafitiga o vae mo le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faia i le fesoasoani o fualaau faasaina lea e faʻalauteleina ai le lagona o gaʻo i le inisalini. E aofia ai ma le thiazolidinediones (Rosiglitazone, Ciglitazone, Troglitazone, Englitazone). Ina ia faʻaitiitia le faʻafefe o gaʻo i totonu o le iniseti, e faʻaaogaina ai inhibitors alpha-glucosidase (Acarbose, Miglitol).

    Ina ia faʻaitiitia le tigā, e faʻamautuina ai fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory (Nimesulide, Indamethacin). Faʻaaogaina mea faʻalelalolagi faʻapitoa (Versatis with lidocaine, Ketoprofen gel). Mo le tiga ogaoga, faʻaaogaina tricyclic antidepressants (amitriptyline). Ina ia faʻaitiitia le faʻalavelave faʻavevesi, o loʻo faʻataʻitaʻiina ai le vaʻaia (Gabalentine, Pregabalin).

    Neurotropic drugs (Milgamma, vitamini B1, B6 ma le B12) fesoasoani e togafitia vae i le maʻisuka. Latou te faʻamamāina le ita, fesoasoani e toe faʻaleleia filo ma faʻaleleia le faʻamalosi o le faʻaoso.

    I lalo ifo o le cholesterol, faʻaaoga le simvastatin, lovastatin poʻo le atorvastatin. O le faʻaitiitia o le toto maualuga e maua i le aveina o Veralamil, Nifedilin, Lisinopril. Ina ia faʻamalosi vaa, o le fomaʻi o le a faatonuina Pentoxifylline, Bilobil poʻo Rutozide. E le gata i lea, o loʻo taʻuina mai ai ituaiga o togafitiga (Furosemide, Spironolactone). Ave le Aspirin poo le Sulodexide e puipuia ai pupuni toto.

    Mo le faʻaleleia atili o metabolic processes, ua faʻamatalaina ai inisiua Solcoseryl poʻo Trifosadenin.

    O nisi taimi pe a uma togafitiga, o le a mafai ona faʻamalosia le faʻaalia o maʻi vae. O lenei faʻaalia e faʻaalia ai le toe faʻaleleia o fiva namu. Faʻaititia o le tiga ma le le mautonu e tupu pe a mavae le lua masina.

    E faʻapefea ona tausia lelei vae

    O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona asiasia o latou vae i aso uma, e aofia ai tamatamai lima ma vaega i le va oi latou. E tatau ona fufuluina e le aunoa i le vai mafanafana (e le sili atu nai lo le 37 ° C).A maeʻa le faletaele, e tatau ona faʻamago lelei le paʻu.

    E le faatagaina e mafanafana, savavali e leai ni seevae ma fai seevae e aunoa ma totini. Togafitiga o sana ma isi paʻu o le paʻu e mafai ona faia pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi ma lalo o lana vaavaaiga.

    E le tatau ona e faia ni seevae mausali i pito mataga, o loʻo i totonu ma pulupulu. Socks with seams e le tatau ona faʻaaoga. E manaʻomia ona suia i aso uma. E taua le tipiina o fao ma seleulu i ni mea faʻafefe. I lenei tulaga, e le tatau ona e faataamilo i tulimanu o le fagu paʻu. Afai e tulai mai lagona le masani ai, e manaomia e le maʻi ona vaai i se fomaʻi.

    O le auala e faʻaleagaina ai pito i lalo

    O lenei faʻamaʻi e taʻitaʻia ai i faʻafitauli eseese e aʻafia ai le tulaga o pito i lalo. O faiga nei:

  • o le solia o le faʻasalaga faʻavave i le talaaga o le atherosclerotic leions o vaʻa tetele (macroangiopathy),
  • fibrinoid faʻamalo i totonu o le puipui lapoa o maʻa laiti (microangiopathy),
  • faʻaleagaina le tino o le tino, lea e faʻaalia e le polyneuropathy.

    O nei togafiti faʻaleagaina lea e fuafua ai le toilalo o vae i tua o le hyperglycemia.

    Faailoga o le faaleagaina i pito i lalo o le maʻisuka

    O le mea pito sili ona faigata o le atinaʻeina o se maʻi suka. lea o le a talanoaina i lalo. Ae ui i lea, i uluai vaega o tagata gasegase, latou te popole:

  • o faʻasolosolo taimi e le faʻamalolo ai manua i luga o vae na tulaʻi mai ona o se manuʻa,
  • tingling sensation
  • gaogao i maso o le tamai povi
  • vae gau lauulu
  • o le paʻu e sili ona manifinifi
  • pulupation o arteries ua faʻalavelaveina - popliteal, tibial ma isi, lea e fuafuaina e ala i le palpation (palpation),
  • o loʻo i ai se lagona o le malulu, afaina o tamatamailima, ma isi.

    Taʻi pipisi - uiga lautele

    O le maʻi suka o se faʻamaumauga patino o le maʻisuka malosi, lea o loʻo iai se faʻalapotopotoga faʻapitoa faʻapitoa (silasila i luga). Faʻaalia i le faʻalauiloaina i itu taua nei:

  • ulugalii,
  • o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipili o vae,
  • faʻafitauli
  • faʻamalosi o tamatamailima, se suiga i le foliga o le vae (talu ai ona o le osteopathy e atiina ae i tua o le maʻisuka malosi).

    O lenei maʻi e tupu i le 10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ma i latou e leai se inisalini e faalagolago ile maʻisuka (ituaiga 2 o le maʻisuka) e sili ona faigofie. O le manuia o togafitiga mo lenei tulaga e tele lava ina fuafuaina i le taimi o togafitiga. O le mea lea, i le 40-50% o tagata e maua i le maʻisuka, e mafai ona aloese mai le toesea o le tino pe afai latou te sailia fesoasoani faafomaʻi ile taimi.

    O le diabetologists e iloatino ni vaega autu se tolu o le faaleagaina o le vae i le faʻavae o lenei maʻi:

  • angiopathic - i le mea muamua o tui vascular,
  • neuropathic - o manua o namu finauga e sili ona taua,
  • fefiloi - vailaʻau faʻasolosolo ma le neurological ua tuʻufaʻatasia.

    Taʻi maʻi o le maʻi suka

    O le togafitiga autu o le maualuga lea o le taui mo le maʻisuka, o lona uiga, e tatau ona e faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona faʻatonuina ia fualaau e pei o:

    I le suka na toe foʻi mai i le masani, e tatau ona e ave.

  • antiplatelet agents (puipuia le faaputuputu o talisa)
  • vailaʻau faʻamalosi (faʻasaina le faʻamalosia o mea e fai ai le coagulation),
  • metabolic drugs (faʻaleleia le ala o gaioiga faʻasolosolo),
  • neuroprotective agents e puipuia ai namea mea mai le faaleagaina.

    Tusa o le maʻisuka vae

    E taua tele le faia o ni auala e puipuia ai le faʻaleleia o lenei tulaga i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ole auala autu ole puipuiga ole:

  • mutaaga o le ulaula tapaa,
  • laei seevae (e le o fusi),
  • Faʻasaʻoina o le mamafa o le tino (o le tau faasaga i le oona),
  • mumusu e savali e aunoa ma ni seevae pe a maualuga le tulaga lamatia,
  • usitaia tulafono o le ola mama o vae,
  • faʻaoga lelei ina ia leai ni manua ma ni vaʻa
  • faʻamaoniga o le microtrauma e ala i se suʻega maeʻa ma mulimuli ane togafitiga talafeagai i le fomaʻi.

    Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

    Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

    Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

    Pau lava le fualaau na maua mai ai taunuuga taua o Conwell.

    I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. Na faaalia ai e Viwell se aafiaga sili ona malosi i le amataga o le maʻisuka.

    Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

    Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa

    maua ai le loto NO !

    Faʻalogo! O mataupu o le faʻatau atu o faʻamatalaga le moni a Conwell ua sili atu ona masani.

    E ala i le tuʻuina o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamautinoa oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau tau femalagaiga) i le mea e leai se togafiti o togafitiga.

  • Tuua Lau Faamatalaga