Kiwi Glycemic Index ma le toto o le toto suka o le oloa

Fua o se tasi o nai meaʻai sugary e mafai ona faʻaaoga i le maʻisuka. O le numera o tautua e faatagaina ma le taimi o le faʻaoga e faʻalagolago i le vave ona latou mafua ai ni aʻa i le suka o le toto. O lenei faailo o le glycemic Index of fruits (GI).

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

Aisea e taua ai lenei faailoga?

O le paleni taumafa mo le maʻisuka o se mea e manaʻomia muamua mo togafitiga lelei ma se faʻamaoniga o le soifua maloloina lelei. O se lisi na faʻapipiʻiina mo ni nai aso e mafai ona faigofie ai le olaga mo le maʻi, ae mo lenei mea e tatau ona e iloa nisi uiga o oloa. O se tasi oi latou o le GI, lea o loʻo faʻaalia ai le vave ona tuʻuina atu e le ipu meaai le inisalini i totonu o le toto ma faʻateleina le kulūkose. I le auala, GI o le glucose mama e 100 iunite, ma e faʻatusatusa i ai o mea o loʻo totoe o loʻo iloiloina.

Talu ai o fualaau aina o se faaopoopoga lelei i le masani masani ole maʻisuka, e taua le malamalama i le tele ma pe o le a le ituaiga e sili atu ona lelei e ai ai ina ia le afaina ai le tino. O le le iloa o le maualuga o le GI (laʻititi pe maualuga), o nisi tagata na vavaeeseina i latou lava i lenei ituaiga o oloa, faʻamaonia o latou tino o vitamini ma isi mea aoga.

O le ā e aʻafia ai oe?

O mea o loʻo iai i fiva mūmū i totonu ia i latou, faʻapea foʻi le fua faatatau o palatini ma gaʻo, o loʻo aʻafia ai le GM. E le gata i lea, o lenei faʻaaliga e faʻalagolago foi i le ituaiga o carbohydrate (mo se faʻataʻitaʻiga, o le fructose e 1.5 taimi e sili atu le suamalie nai lo le kulukose, e ui o lona GI e na o le 20, e le 100).

O fua e mafai ona maualalo (10-40), ala (40-70) ma maualuga (sili atu i le 70) GI. O le pito i lalo ifo o lenei faailoilo, o le sosoʻo lemu o le suka, o se vaega o le oloa, ma o le lelei foi mo le maʻisuka. O suiga vave i le kulūkose o le toto i lenei faʻamaʻi e matua le manaomia, aua e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia ma le le lelei o le soifua maloloina. O faʻamaumauga GI o fua sili ona lauiloa o loʻo faʻaalia i le laulau.

O fualaau e sili ona maloloina i fua o le suka

E faʻavae i luga o le faʻamatalaga o le "glycemic index", e faigofie lava ona mateina o le maʻisuka e sili ona lelei le 'ai o fua e maualalo le taua o lenei faailoilo.

Faatasi ai ma i latou, o mea nei (sili ona aoga mo le maʻisuka) e mafai ona maitauina:

O apples, pears ma rimoni e sili ona aoga mai lenei lisi. E manaʻomia ni piko e faʻaleleia ai le puipuiga o le tagata, latou te faʻatuina le gaioiga masani o le gaogao ma faʻamalosia ai le gaioiga o gaioioiga faʻavae i le tino. O nei fua e mauʻoa i le pectin, e aveesea ai mea oona mai le tino ma lagolagoina ai le pancreas.

E faʻamalieina lelei e le pears le fiainu ma maua ai le malosi o le toto, e mafua ai ona latou faʻatonutonuina lelei le toto toto. Latou te faʻaalia se aʻafiaga o le antibacterial ma faʻavaveina ai le faagasologa o le toe faʻaleleia ma le faʻamālōlōina o mea ua faaleagaina i le tino. Faafetai i lona manaia lelei, o le pi e mafai ona suitulaga i sisiva leaga e maua ai le maʻisuka.

O le faʻaaogaina o rimoni e mafai ai e oe ona faʻamaonia ia faailoilo o le carbohydrate ma le lipid metabolism i totonu o le tino. Latou te faʻaleleia le hemoglobin, ma ona o le maualuga o mea o le enzymes, faʻaleleia le faʻapalapalaina. Grenades e taofia le tupu mai o le faaletonu o le tino i le pancreas ma faateleina ai le malosi atoa.

O le isi fua taua mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le pulu. O lenei sui o le motu e faatatau i fualaau suamalie ma tofo e pei o le vine. Ona o lona maualalo o le GI ma se lisi atoa o meatotino aoga, o le fua e mafai ona avea ma se faʻaopoopoga lelei i le taumafataga. O le taumafaina o pulu i meaai e fesoasoani e pulea le tino ma le suka. E faʻateleina ai le metabolism ma saturates le tino ma vitamini. O le tele o le pasela o loʻo i ai se aoga aoga i le gaioiga o le fatu ma toto toto, ma o ona suauu taua e faʻamalosia ai le puipuiga a le tino ma faateleina ai le tetee atu i faʻamaʻi o le tino.

Medium GI Products

O nisi fualaau aina ma le GI masani e faatagaina mo le faʻaaogaina i le maʻisuka ona o mea aoga, ae o la latou aofaiga e tatau ona matua faʻataʻitaʻiina. E aofia ai:

O le sua o lenei fua e faʻagesegese ai le matua ma lagolagoina lelei le galuega a le fatu muso. E faʻapipiʻi ai le tino ma le vitamini E ma le folic acid (e sili ona aoga mo fafine e maua i le maʻisuka). O nei mea e fesoasoani i le faatumauina o le paleni o hormonal ma puipuia ai le tele o faʻamaʻi gase.

O vailaau e satufa le tino i vitamini ma minerale. Pe a 'aina i latou, e faʻaleleia lagona o se tagata, talu ai latou te faʻaosofia le gaosia o le "hormone o le fiafia" - serotonin. Ma e ui o le faasinomaga o le faʻi o le faʻi e le o le pito maualalo, o nisi taimi o lenei fua e mafai lava ona faʻaumatia.

O le pineapple e fesoasoani e aveesea le mamafa ma le mamafa, i se faaopoopoga, e faʻaalia ai le faʻaoʻoina o le aʻafiaga o le inflammatory ma faʻaitiitia ai le fula. Ae i le taimi lava e tasi, o lenei fua e afaina ai le membrane mucous o le manava ma le fatu. I luga o le lisi o le maʻisuka, e mafai ona i ai nisi taimi i le pineapple, ae na o le fou (o fualaʻau kuka ua tele naua le suka).

O vine o se tasi o fua sili ona suamalie, e ui lava o lona GI e 45. O le mea moni e faapea e tele naua le kulukose e avea o se pasene o le aofaʻiga o gaʻo. E le manaomia i le maʻisuka, e tatau i le fomaʻi ona faʻamasino le mafai ona 'ai vine i nisi o taimi, e fuafua i le ogaoga o le maʻi.

O le a le mea e sili ona lelei e teena ai?

O fua e maualuga GI e lamatia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O lenei mea e faapitoa le moni mo le faʻamaʻi o le ituaiga 2, lea e faamalosia ai tagata e mulimuli i se meaai malosi. O nei oloa e aofia ai le tilo, aso ma fualaau uma e mafai ona suamalie ma sua suamalie suamalie. GI tulaʻi i mataupu pe a saunia ni meaʻai ma meainu suamalie mai fua. E le manaʻomia mo le maʻisuka e 'ai le jam, jam ma jams mai le "faatagaina" fua, pei o apu ma pears.

E ui i mea aoga o fig ma, e foliga mai, o le GI, e le tatau ona faʻaaoga mo le maʻisuka. O se maualuga maualuga o le suka ma masima o le oxalic acid e mafai ona liua i taunuuga leaga mo se tagata maʻi. Teʻena lenei fua i soo se ituaiga: e le gata i le vevela ma le mama, e le aumaia ai le maʻi suka i se mea lelei. E sili atu le suia i se faʻi poʻo se apu sili atu ona aoga.

O le filifilia o fua ina ia mafai ona eseese le masani, ia fautuaina e gauai atu e le gata i le maualalo o le GI, ae faapena foi i le kalori, ma le pasene o protein, gaʻo ma gaʻo. Afai e masalosalo e uiga i aoga o le oloa i le maʻisuka, o lona faʻaofiina i totonu o le lisi e sili ona malie i ai ma le endocrinologist. O le paleni ma le faautauta auala i le filifilia o meaai o le ki i le soifua lelei ma se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto.

O a meaai e mafai ona ou kuka ma kiwi mo le maʻisuka?

E masani ona inu le Kiwi, e mafai ona faaopoopo i meainu ma salati. Mai le kiwi, e mafai foi ona e faia jam, keke, tao tao, aofia ai i le tuufaatasiga o ipu o aano o manufasi. O kiwi suamalie, o le oloa e mafai ona faigofie ona saunia i le fale pe faʻatau sauni. O fualaau kuka ua faʻaaogaina e avea o se auala e tetee atu ai i le meaʻai ma le hyperglycemia, aua latou te avea o se meaʻai maualalo-calorie.

Kiwi e mafai ona tipi i ni fasi pepa pe tipi i le afa ma 'ai ma se sipuni. E aoga le faʻaaogaina faatasi ma fualaau suamalie, o le a mafai ai e se tagata maʻi ona maua i le maʻisuka e sili atu ona faapalepale faʻamaʻi pipisi.

Fai mai fomaʻi e mafai ona e 'ai fualaau o gooseberries faʻatasi ma le peel, e iai foi le tele o fiber, o loʻo i ai mea e puipuia ai le ita ma anti-kanesa. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o fua faʻatasi ai ma le peel e faʻateleina ai le tofo ma loloto. O le mea e manaʻomia i lenei tulaga o le fufuluina lelei lea o le fua, o le a fesoasoani lea e faʻaumatia faʻamaʻi vai e mafai ona faʻaaoga pe a tupu le kiwi.

O le paʻu o le fualaau aina e tele, o loʻo i ai se paʻu vaivai e mafai ona:

  1. faia le vaega o se ituaiga pulumu mo le inumaga,
  2. fufulu le tino o toxins.

E talafeagai le aveeseina o le pulu mo na o mafuaaga matagofie, mo le faigofie ona faʻaaogaina. O nisi o maʻisuka latou te fai mai o le gaʻo o le peel o se taimi faʻafefe mo i latou.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e aoga le 'ai i se salati suamalie, lea e aofia ai le kiwi. Mo le kukaina, e tatau ona e ave: kiwi, meaʻai, letusi, kukama, tamato ma le kulimi suamalie e leai sona gaʻo. O vaega e matagofie le tipiina, sina suamalie, faʻafefiloi ma le kirimi kirī. O se salateta o le a avea ma se meaʻai sili ona lelei mo aano o manufasi.

Ma o le tulaga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le kiwi o le a aumaia ai se faamanuiaga faapitoa, e tatau ona mafaufau i le numera o le glycemic ma le numera o iunite falaoa o mea uma.

Tuua Lau Faamatalaga