Maʻisuka i le Russian Federation: faafitauli ma fofo Upu o se mea faasaienitisi i le faapitoa - Fomaʻi ma le Soifua Maloloina

O le maʻi suka (DM) o se faafitauli faʻafomaʻi faʻapitoa ma faʻafesoʻotaʻi e fesoʻotaʻi ma mea e sili ona faamuamua a le soifua maloloina o le atunuu i le toetoe o atunuu uma o le lalolagi, puipuia e tulafono faatonutonu WHO.

O le taʻaloga ma le faanatinati o le faʻafitauli o le maʻisuka e faʻamoemoeina e le lautele o le maʻisuka, o le maualuga o le tino ma le vave le atoatoa o maʻi.

O le taatele o le maʻisuka i atunuu i sisifo o le 2-5% o le faitau aofaʻi, ma i atunuu atinaʻe e oʻo ile 10-15%. E tai 15 tausaga le numera o tagata gasegase e faalua. Afai i le 1994 e 120.4 miliona tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka i le lalolagi, ona oʻo lea i le 2010 o latou numera, e tusa ai ma tagata atamamai, e 239.3 miliona. I Rusia, e tusa ma le 8 miliona tagata e maua i le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga II o loʻo i ai i le fausaga o le fua faatatau o le faʻatupulaia, faʻamaumauga mo le 80-90% o le faitau aofaʻi o tagata maʻi. O faʻamatalaga faʻapitoa o le ituaiga I ma le ituaiga 2 maʻisuka e matua ese lava. Afai o le ituaiga I o le maʻisuka (insulin-dependant) e mafua ai ona muamua i le ketoacidosis o le maʻisuka, ma o nei tagata gasegase e masani ona togafitia i falemaʻi i endocrinology faapitoa (diabetological), ona faʻapitoa lea o le maʻisuka (non-insulin-dependent). o. O le mea moni, i le lalolagi, e 2-3 tagata e le masalomia o latou maʻi ona o le tasi maʻi o le maʻisuka ituaiga II o le na talosaga mo se fesoasoani. E le gata i lea, o latou, a itiiti ifo i le 40% o mataupu, ua maeʻa ona mafatia mai le faʻalavelave faʻalavelave o le fesuiaiga o le matuia: faʻamaʻi fatu o le fatu, retinopathy, nephropathy, polyneuropathy.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e faʻaaogaina ai se fomaʻi i soʻo se tomai faʻapitoa.

I. Dedev, B. Fadeev

  • Faʻafitauli o le maʻisuka
  • Saili se tali i totonu o le faletusi faafomai

Le taua o le mea na tupu

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi e tolu e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa ma le maliu (atherosclerosis, kanesa ma le maʻisuka).

E tusa ai ma le WHO, o le maʻisuka e faʻaleleia le ola faaletino i le 2-3 taimi ma faʻapuupuu le faʻamoemoe o le olaga.

Le talafeagai o le faafitauli ona o le fua o le salalau o le maʻisuka. I le taimi nei, e tusa ma le 200 miliona mataupu ua uma ona faamauina i le lalolagi atoa, ae o le numera moni o mataupu e tusa ma le 2 taimi maualuga (tagata e leai se fua, e leai se vailaʻau e le amanaiaina). E le gata i lea, o le fua faatatau o le faʻatupulaia i tausaga taʻitasi e faʻaleleia ai atunuʻu uma i le 5 ... 7%, ma faalua i le tai 12 ... 15 tausaga. O le mea la lea, o le faateleina o le numera o mataupu e maua ai le uiga o se faʻamaʻi e le o aʻafia ai.

O le maʻi suka o loʻo faʻaalia e ala i le faʻatupulaia mausali o le kulukose o le toto, e mafai ona tupu i soo se matua ma e tumau i le olaga atoa. Peitai, o le mea na tupu, e manino lava le mea na tupu, ae o le iloaina o nei tulaga lamatia e faalagolago lea i le gaioiga o le tele o mea, o le mea lea o loʻo taitaia ai le gaogao ma le le atoatoa. Eseesega i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le insulin-faʻalagolago ma le ituaiga 2 maʻisuka poʻo le inisalini e faalagolago. O se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fua faatatau o loʻo aʻafia ai ma le maʻisuka ituaiga 2, lea e sili atu i le 85% o mataupu uma.

I le aso 11 o Ianuari, 1922, Faʻasusu ma Muamua na tuiina le inisalini i totonu o se talavou e maua i le maʻisuka - na amataina le vaitau o le inisalini - o le mauaina o le inisalini o se mea taua na ausia i le seneturi 20 senituri ma na maua ai le Nobel Prize i le 1923.

Ia Oketopa 1989, o le Faaaliga a Vin Vin i le faaleleia atili o le tausiga o tagata ua maua i le maʻisuka na taliaina ma sa amataina se polokalame mo lona faatinoina i Europa. E iai polokalama faʻapitoa i le tele o atunuu.

Sa tumau soifuaga o tagata maʻi, na latou le toe tu saʻo mai le maʻisuka. O faʻaletupe i le faʻataʻitaʻiga i le tele o tausaga talu ai, na taʻitaʻia ai i matou e vaʻaia le fofoina o faafitauli e mafua mai i le maʻisuka.

Iloiloga Glycemia i le siamaina o le maʻisuka: faafitauli ma vaifofo oi ai nei

A.V. Indutny, MD,

Omsk State Medical Academy

O le kulukose o le toto o le faʻamaoniga muamua lea i le siama o le maʻisuka maʻi o le hyperglycemia masani. O se faʻamatalaga saʻo ole falemaʻi o taunuuga o le fuafuaina o le glycemia ma, o le mea lea, o se suʻesuʻega talafeagai o le maʻisuka e tele lava ina faalagolago i le lelei o le fale suʻesuʻe. Lelei suʻesuʻega o metotia falesuesue faʻaonaponei mo le fuafuaina o le kulukose, o le faʻatinoga o suʻesuʻega o le suʻesuʻeina lelei o totonu ma fafo o suʻesuʻega e maua ai le faʻatuatuaina o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega. Peitai e le foia ai faafitauli o le faatusatusaina o fua o fua o le kulukose i le auiliiliga o ituaiga ituaiga toto toto (toto atoa, o lona plasma poo le serum), faapea foi ma faafitauli e mafua mai i le faaitiitia o le kulukose i le taimi o le teuina o nei mea faataitai.

I le faʻatinoga, o le kulukose o loʻo faʻamoemoeina i le toto atoa poʻo le toto vevela, faʻapea foʻi ma faʻataʻitaʻiga o le plasma. Ae ui i lea, o tapulaa masani mo fesuiaiga i le maualuga o le kulukose e eseese lava e fuafua i le ituaiga toto faataitai e suesueina, lea e mafai ona avea ma punavai o faʻamatalaga faʻasalalau e mafua ai le maualuga o le maʻisuka.

I le toto atoa, o le maualuga o le kulukose e maualalo pe a faatusatusa i le plasma. O le mafuaʻaga o lenei faʻaeseesega o le maualalo o le vai i le toto atoa (i le iunite iunite). O le vaega e le o le malosi o le toto atoa (16%) e fai ma sui o palatini, e pei o plasma lipid-protein complexes (4%) ma elemene elemene (12%). I le plasma o le toto, o le aofai o le leai o se meaola e na o le 7%. O le mea lea, o le faʻaogaina o le vai i le toto atoa, i le averesi, e 84%, i le plasma 93%. E manino lava o le kulukose i totonu o le toto e faapitoa lava i le tulaga o se vaifofo vai, talu ai e tufatufa atu naʻo totonu o le auala malosi. O le mea lea, o tulaga taua ole glucose pe a faʻatusatusa le maualuga o le toto atoa ma le maualuga o le plasma (i le tagata lava e tasi) o le a eseese e 1.11 taimi (93/84 = 1.11). O nei eseesega ua amanaia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) i tulaga taualoa ua tuuina mai. Mo nisi taimi, e le o mafuaʻaga o le le femalamalamaaʻi ma mea sese o suʻesuʻega, talu ai i totonu o le teritori o se atunuu faapitoa, pe o le toto atoa atoa ma le toto plasma (tele o Europa) na faʻaaogaina e fuafua ai le kulukose.

O le tulaga na suia tele i le oʻo mai o tagata taʻitoʻatasi ma fale suesue e faʻapipiʻiina i le faitau saʻo ma le fuaina o le kulukose e faʻatatau i le maualuga o le plasma toto. O le mea moni, o le faʻatonuina o le kulukose saʻo i le plasma o le toto e sili ona lelei, talu ai e le faalagolago i le hematocrit ma e atagia ai le tulaga moni o le metabolism. Ae o le faʻalagolago faʻatasi i togafitiga faʻapitoa o faʻamatalaga faʻapitoa mo le plasma ma le toto atoa na taʻitaʻia ai se tulaga o tulaga faʻaluaina pe a faʻatusatusa taunuuga o le suʻesuʻega ma tuʻutuʻuga faʻamaonia mo le maʻisuka malosi. O lenei mea na mafua ai mea e manaʻomia muamua mo eseesega le eseesega o faʻamatalaga lea e aʻafia ai le aoga o le pulea o le glycemic ma faʻalavelave ai le faʻaogaina e fomaʻi o faʻamaumauga na maua e tagata gasegase ma le pulea o le glycemia.

Ina ia foia nei faafitauli, ua atiaʻe e le International Federation of Clinical Chemistry (IFCC) ni fautuaga mo le faʻaalia o le kulukose o le toto. O lenei pepa ua fuafua e faaliliu le mamafa o le kulukose i le toto atoa i se tau tutusa tutusa ma lona maualuga i le plasma e ala i le faateleina o le mea muamua e ala i le 1.11, lea e tutusa ma le fua faatatau o le vai i nei ituaiga faataitaiga e lua. O le faʻaaogaina o se tasi o faailo o le maualuga o le kulukose o le toto (plasma glucose level) (e tusa lava po o le a le auala e fuafua ai) ua fuafua e faaitiitia le numera o sese faafomaʻi i le iloiloga o taunuuga o le suʻega ma le faʻaitiitia o le le malamalama o tagata i mafuaʻaga mo eseesega i le va o faitauga a le tagata lava ia ma le suʻega.

E faavae i luga o manatu o tagata tomai a le IFCC, WHO ua faamanino le iloiloga o le glycemia i le siama o le maʻisuka. E taua le maitauina i totonu o le lomiga fou o tuʻutuʻuga faʻamaonia mo le maʻisuka, o faʻamatalaga i le maualuga o le kulukose i le toto atoa e le aofia ai vaega o tulaga masani ma tulaga faʻaleagaina ole glycemia. E manino lava, o le fale suesue e tatau ona faʻamautinoa o faʻamatalaga e uiga i le kulukose o loʻo ogatasi ma tuʻutuʻuga o le maʻisuka mo le maʻisuka. O WHO e tuʻufaʻatatau i le foia o lenei galuega faanatinati e mafai ona faʻaititia i fautuaga nei:

1. Aʻo tuʻuina atu taunuʻuga o le suʻesuʻega ma le suʻesuʻeina o le glycemia, e tatau ona faʻaaoga na o faʻamaumauga i le maualuga o le kulukose i le plasma toto.

2. Iloiloga o le maualuga o le kulukose i le plasma toto (o le glucose oxidase method colorimetric, metotia glucose oxidase ma le amperometric detection, hexokinase ma le glucose dehydrogenase metotia) e tatau ona faia i na o tulaga o le sampling samples i totonu o se suʻega suʻega ma se inhibitor glycolysis ma le fofo. I le puipuia o le gau o le kulūkose, e tatau ona mautinoa le teuina o le pusa faʻataʻitaʻi i le toto i le aisa seia oʻo ina vavae ese le plasma, ae le sili atu ma le 30 minute mai le taimi o le toto sampling.

3. O le maualuga o le kulukose i le plasma o le toto capillary e fuafuaina e ala i le iloiloina o le toto atoa (e aunoa ma le dilution) i luga o masini e maua ai se mea e gaosia ai le gaosiga-tuueseeseina mo le elemene (Reflotron) poʻo le fesoʻotaʻiga faʻatasi o le fua o le fua i le toto kulukose o le toto plasma (glucometers).

4. I le suʻesuʻeina o faʻataʻitaʻiga faʻaitiitia o le toto capillala atoa (hemolysates) ma masini e iloa ai amperometric (EcoTwenty, EcoMatic, EcoBasic, Biosen, SuperGL, AGKM, ma isi) ma luga o suʻesuʻega o meaola (glucose oxidase, hexokinase ma le glucose dehydrogenase concentration) toto atoa. O faʻamaumauga e maua i lenei auala e tatau ona faʻaititia i le plasma glycemia o le toto capillary, faʻateleina i latou i se vaega 1.11, lea e liua ai le fua o le fua i le kulukose o le plasma toto. O le maualuga maualuga ole taimi e mafai ai ile taimi o le aoina o le toto toto atoa i le laasaga o le auiliiliga o meafaigaluega (pe a faʻaaogaina metotia ma le amperometric detection) poʻo le centrifugation (pe a faʻaaoga auala elemene poʻo spectrophotometric) 30 minute, ma le teuina o samples i le aisa (0 - + 4 C).

5. I le tulaga o taunuuga o le suʻesuʻega, e tatau ona atagia le ituaiga toto faataitai lea na fuaina ai le kulūkose (i le foliga o se igoa o le faailo): o le plasma glucose level o le toto capillary poʻo le plasma glucose maualuga o le toto vevela. O le maualuga o le kulukose o le plasma toto ma le toto o le plasma e fetaui lelei pe a suesueina le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. Le tele o mau (masani) o le anapogi o le glucose i le plasma toto: mai le 3.8 i le 6.1 mmol / L.

6. E tatau ona manatua i le mafaufau pe a maeʻa ona taumafaina pe totoina i le kulukose, o le maualuga o le kulukose i le plasma o le toto capillari e maualuga atu nai lo le plasma o le toto vevela (i le averesi, i le 1.0 mmol / L) 1 3. O le mea lea, pe a taitaia se suega o le faapaleselese o le glucose O le foliga o le iuga o le suʻesuʻega e tatau ona faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le ituaiga o faʻataʻitaʻiga o le plasma toto ma tuʻuina atu le faʻatulagaina o faʻamaumauga (table).

Faʻamatalaina o taunuuga o se suʻega o le faapalepale o le kulukose 1, 3

Ituaiga
plasma toto

Laʻasaga o le Falemaʻi o le Hyperglycemia
(glucose concentration o loʻo faʻaalia i le mmol / l)

O le tala o le galuega faasaienisi i le autu "O le maʻisuka i le Russian Federation: faafitauli ma fofo"

■ O le maʻi suka i le Rusia: faafitauli ma fofo

Falemai o le maʻisuka M3 o le Rusia. ■ 'Endocrinological Research Center RAMS Ж (dir. - Acad. RAMS II Dedov), Moscow I

O le talafeagai o le maʻisuka fesoasoani (DM) ua fuafuaina e ala i le televave o le faateleina o le aʻafiaga. O le mea lea, e tusa ai ma tagata atamamai, o le numera o tagata gasegase o le tatou paneta i le 2000 e 175.4 miliona .. ma o le 2010 o le a faateleina i le 239.4 miliona. E manino lava o le fomaʻi o tagata tomai faapitoa o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka mo le 12-15 tausaga mulimuli ane o le a faaluaina le tauamiotonuina. I le fig. O le ata 2 ma le 3 o loʻo faʻaalia ai le faʻaogaina o le insulin-dependent (IDDM) ma le maʻisuka-faalagolago (CIDD) i le maʻisuka i atunuu eseese o le lalolagi. O atunuu Scandinavian, ma Finland i le taimi muamua, o loo i ai se tulaga maualuga i le tulaga masani o le maʻisuka ituaiga I, ae o le tele o le IDDM i Rusia (Moscow data) e silia ma le 6 taimi e maualalo ai i Finland ma o loo i ai i lenei "fua" i le va o Polani ma Siamani.

Mekisiko> 0.6 Iapani ■ 7 Isaraelu .i Polani G 5.5

Rusia (Mosca) I. 5.4

■, 15 20 25 30 35 40%

Fig. 1. O le aafia o le maʻisuka i le lalolagi ma le fua faatatau mo lona atinaʻe (miliona tagata).

Fig. 2. O le iai o le IDDM i atunuu i le salafa o le lalolagi.

O le NIDDM na pule i Initia o Pima (USA), o le ituaiga faʻalapotopotoga o Nauru (Micronesia). Lusia e Rusia le nofoaga i le va o Saina ma Polani.

I le fausaga o le maʻisuka, e masani lava o le 80-90g e aofia ai tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II, ma e na o nisi o ituaiga o atunuu eseese o se tuusaunoaga. O le mea lea, o tagata o Papua Niu Guinea e leai ni ituaiga o maʻisuka ituaiga II, ma i Rusia, o tagata tagatanuu o le North e leai lava se ituaiga o maʻi suka.

I Rusia i le 1997 e tusa ma le 2100 afe tagata maʻi na maua i le maʻisuka na faamauina, e 252 410 tagata na maua i le maʻisuka, 14 367 tamaiti ma le 6494 talavou. Ae o nei faailoilo e atagia mai ai le tulaga o le faʻaleagaina o le tino e ala i le fesuiaiga, o lona uiga. pe a faamalosia tagata maʻi e saili se fesoasoani. I le leai o se suʻesuʻega a le falemaʻi, o le faʻamaonia o tagata gasegase, o le toʻatele oi latou na mafatia i le NIDDM e le o toe faʻaalia. O tagata o loʻo i ai le glycemia mai le 7 i le 15 mmol / L (faʻasologa 3.3 - 5.5 mmol / L) ola, galuega, e moni, faʻatasi ai ma faʻafitauli faʻapitoa. leai

Papua N. Guinea ■ - Ma China * 1.3

Fig. 3. O le faʻaauau o le NIDDM i atunuu i le salafa o le lalolagi.

saili togafitiga faafomaʻi, tumau pea le le iloa. Latou te faia le vaega o le maʻisuka - o le "aisa ice", lea e masani ona "fafagaina" luga, o lona uiga o le vaega toʻaitiiti o tagata o le maʻisuka ua resitalaina i vae o le garene. O le fatu o le coronary poʻo le maʻi o le faiʻai, o le maʻisuka retinopathy, nephro-

Faʻasalalauga o le moni (A) ma le resitaraina "(B) o le NIDDM i le faitau aofaʻi o Moscow

Tausaga A / B

30-39 tausaga 3.00 3.05

40-49 tausaga 3,50 4,52

50-59 tausaga 2.00 2.43

patia. polyneuropathy, ma isi. O suʻesuʻega ole suʻesuʻega o le epidemiology ua faʻaalia ai, i atunuʻu atinaʻe o le lalolagi mo le tagata maʻi e toʻalua o loʻo asiasi atu i se fomaʻi e 3-4 tagata e maualuga le maualuga o le suka i le 7-15 mmol / l, e le o iloa le faʻamaʻi.

O suʻesuʻega tutusa sa faia i le faitau aofaʻi o Moscow na maua le fua faatatau o le moni (A) ma faʻamaumau (B) faʻaogaina o le NIDDM (Laulau 1). O a matou faʻamatalaga, aemaise lava i vaitausaga o le 30-39 ma le 40-49 tausaga, e matua faʻatasi ma tagata ese.

I le taimi muamua o togafitiga o tagata gasegase i le ituaiga I ma le maʻisuka II, na matou maua ai se maualuga maualuga o le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka. E foliga mai o le tele o faʻalavelave na faʻaalia e le diabetologists e tele taimi e sili atu nai lo le tele o faʻalavelave faʻapitoa (faamaumauina) (Fig 4, 5) O mea nei e fuafuaina ai le le atoatoa ma le soifuaga o tagata mamaʻi.

Macroangiopathy o pito pito i lalo

Faʻaleagaina o le myocardial G o le maualuga o le toto

60 80 100 "C resitalaina moni

Fig. 4.Le faʻaaoga moni ma le faʻamaumauga o faʻafitauli o le IDDM i tagata maʻi 18 tausaga le matua ma luga atu.

Macroangiopathy | pito i lalo

| Tataʻo ■ _ Ioe

Fig. 5. O le faʻaaoga moni ma le faʻamaumauga o faʻafitauli o le NIDDM i tagata mamaʻi e 18 tausaga ma luga atu.

O nei faʻamaumauga o le faavae mo le faʻatulagaina o se fua tele, poʻo le aofaʻi atoa, suʻega suʻesuʻega - suʻesuʻeina o le maʻisuka ina ua uma le 40 tausaga le matutua, e faʻaaogaina mataupu faavae o le mataituina o le soifua maloloina lautele. fautuaina e WHO. O togafitiga faapena o se auala moni lava o le vave iloa o le PNSD ma ona faʻafitauli, o latou puipuiga. I le taimi nei, i le taimi muamua o togafitiga o se maʻi na maua i le maʻisuka i le fomaʻi, ma se suʻega agavaa i le tusa ma le 40 gf mataupu, ua iloa le IHD. retinopathy, nephropathy, polyneuropathy. diabetic foot syndrome. O le taofiofia o le faagasologa i lenei laasaga e sili atu ona faigata, pe afai e mafaia, ma taugofie tagata lautele i taimi e sili atu le taugata. O le mafuaʻaga lea i le 1997 na talia ai e le Iunaite Setete se polokalama o le aofaʻi atoa o suʻesuʻega o le faitau aofaʻi mo le faʻamaonia o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II. O le mea moni, o se polokalama faapena e manaʻomia ai ni tupe teu faʻafaigaluega, ae latou te toe foʻi mai ma le matagofie. O le faʻaaliga o le faʻaauau o le IDDM i Russia seia oʻo i le 2005 o loʻo faʻaalia i le Fig. 6. O le maʻisuka auaunaga e tatau ona saunia e tuʻuina atu le faitau miliona o tagata gasegase e maua i le maʻisuka faʻatasi ai ma vailaau faʻaonapo nei ma tausiga faʻapitoa.

Fig. 6. Valoaga o le faʻaauau o le IDDM i Rusia seia oʻo i le 2005.

O le resitalaina a le setete o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e tatau ona i ai se sao taua i le suesueina o le maua o le maʻisuka, o ana atinaʻe i itu eseese, o taulaga, o taulaga ma nuu i tua, itu i matu ma saute, e faalagolago i le fesuiaiga ma le siosiomaga, aganuu, ma le tele o isi mea.

O tulaga Europa o loʻo faʻavae i luga o le resitala Rusia, lea o le a mafai ai ona faʻatusatusa faʻamaʻi uma o le maʻisuka i atunuu ese, ma vavalo i le mea moni, faʻatusatusaina tau faʻaletupe tuusao ma leai, ma isi.

O le mea e leaga ai, o le tulaga le lelei o le tamaoaiga i le Malo o Rusia na faʻalavelave ai le faʻatinoga o le Setete-

Tusi resitala o le maʻisuka taua mo Rusia.

Tuuina atu o tagata gasegase i vailaau ma faʻamaʻi

O le faʻafitauli o le tuʻuina atu o tagata mamisuka ma togafitiga lelei ma auala e faʻatautaia ai, o loʻo i ai pea i soo se mea ma o loʻo faʻagasolo pea, ma o le talanoaga e faʻaauau pea i le filifiliga o metotia e taugofie, i le tasi itu, ma sili ona aoga i le isi.

I a tatou ala o faasalalauga mai lea taimi i lea taimi o loo i ai se talanoaga vevela e uiga i le faamuamua o le inisalini manu. aemaise ile inisalini puaa. lea e manatu e leai se mea e itiiti ifo i le tagata ma taugofie nai lo le mea mulimuli. O nei mea, ia tuʻuina atu ma le agamalu, faʻamatalaga le talafeagai, i le tele ma le lautele, o lo o tuʻinanau tuusaʻo mo manu gaosi a le inisalini, lea o le diabetology o ananafi.

O le inisalini tagata e maua ai le faʻaaogaina o le DNA o loʻo faʻaaogaina i le lalolagi atoa o le insulin o filifiliga i maketi o le lalolagi. O lona faʻasalalau lautele i le faʻatinoga, talu mai le 1982, faʻaitiitia uma faʻafitauli o uiga o meaola manu.

O le tele o tausaga o matou faʻamatalaga ua faʻaalia ai le manaomia o le inisalini i tagata maʻi ma le IDDM. mauaina o le inisalini o le tagata, e faʻamapulaʻaina i le fua o le faʻatoʻaga, aʻo le lua o le insulin i le vaitaimi tutusa na toe faʻaluaina.

O eseesega ole ituaiga ile insulin e iloa. O le insulin ua faateleina le tui puipuia, o le mea lea o le antibody titer in patients with IDDM. maua i le taimi

Popo o Tagata e Manaomia

Fig. 7. O le manaʻoga mo le inisalini i tagata mamaʻi ma le IDDM oe na maua le insulin i le tagata ma le porcine monocomponent.

I le gasologa o le tausaga, e lei suia le inisalini o tagata, ma i tagata taitoatasi e maua le insulin sili atu nai lo le faaluaina. I lenei tulaga, o suiga i le tulaga o le puipuia o le maʻisuka e maua ai le inisalini o tagata e faapitoa lava le faʻaalia. O se faailoilo mautinoa o

18 16 ma le 12 U 8 6 L 2

Fig. 8. O le vaega o auupega o le inisalini i tagata mamaʻi ma le IDDM na mauaina

tagata e tasi ma le puaa

o le setete o le polokalama puipuia o le fuafuaina lea o le faʻamaumauga o le immunoregulatory (fua faatatau o T-fesoasoani

- tagata faʻamalosi i T-suppressors-cytotoxic). I tagata soifua maloloina, o le 1.8 ± 0.3. I tagata gasegase ma le IDDM oe na maua le inisalini porcine, e le masani ai. 6 masina talu ona sui i togafitiga ma le inisalini o le tagata, o lenei faailoga e oʻo i se tulaga masani. O faʻamaumauga ma isi faʻamatalaga e uiga i aoga o le insulin i luga o puaa e tatau lava ona avea ma finauga e le mafaamatalaina pe a faʻatau le inisalini o le tagata.

O le pathogenesis o le IDDM ma ona taimi faigata na mafua ai ona faʻavae i faʻalavelave faigata. Faatasi ai ma i latou, o le puipuia o le faaletonu o le tino e faia ai se matafaioi autu. O le tofiaina o le inisalini tagata e faafaigofieina ai le tau faasaga i le faamaʻi, o le tofiaina o puaa po o isi inisalini manu e sili atu ona maualuga le tulaga.

O lona uiga, ole inisalini ole tagata ole vailaʻau o filifiliga e le gata mo tamaiti, talavou, fafine maʻitaga, tagata e le lelei le mafaufau, tagata mamaʻi ma le "maʻisuka vae", ae o aso nei e tatau ona tatou tausisia le mataupu faavae lenei: tagata fou na maua togafitiga i le maʻisuka ituaiga I, e tusa lava po o le a le matua. e tatau ona amata togafitiga ma le inisalini o le tagata. E le o se mea e tupu mai ai le Fomaʻi Polokalame o le "Diabetes Mitusitus" e maua ai le fesuiaiga o tagata gasegase i togafitiga ma insulin i le 2000.

Malosiaga o le superc monocomponent

I Le maea togafitiga

Puleaina ■ O 'ISDM

Fig. 9. O le faʻamalosi o le faʻamaumauga e le faʻamaonia (e fesoʻotai, iunite) i tagata mamaʻi ma le IDDM mo le 6 masina talu ona sui i le inisalini o le tagata.

E le gata o le togafitiga o le tagata ole togafitiga ole maʻisuka, ae faʻapea foi le puipuia o faʻamaʻi pipisi.

O le inisalini o tagata, o auala sili ona lelei e pulea ai (glucometers, strips) ma auala o le insulin administration (syringes, pens and penfils) ua faatagaina ai le faʻaofiina o le inisalini malosi o le inisalini e faʻaaogaina i le sefulu tausaga talu ai.

Ua faʻamaonia suʻesuʻega faʻatusatusa o saienitisi Amerika (BSST) i luga atu o le 10 tausaga, ua faʻaalia ai le togafitiga malosi o le inisalini o tagata mamaʻi ma le IDDM e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le retinopathy e 50-70 g (nephropathy - 40 g, neuropathy

- 80g (, macroangiopathies - 40gg, 7-10 taimi e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le le tumau le malosi, e aofia ai le umi o togafitiga faʻamaʻi: faʻalautele le gaioiga o le faigaluega e le itiiti ifo ma le 10 tausaga.

E faigata ona faʻaleʻaleʻa le amio mama ma tulaga lelei o togafitiga malosi ile inisalini mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka ma le fesoasoani a penitala ma penfils. Pe a tatou feagai ma taumafaiga le lelei i itulau o la tatou ala o faasalalauga e faʻaleagaina ai peni tui ma paʻu ma paʻu i faletupe gaosiga ma faʻamalosi masani e faʻaaoga, tatou. puipuia o mea e fiafia i ai tagata gasegase, e tatau ona latou aloese mai le "swoops" ma mea moni aloaia o le lalolagi. o le togafitiga malosi o le inisalini faatasi ai ma le fesoasoani a paʻu penina o le sili lea ona sili ona aoga ma vaʻavaʻai i le togafitiga o tagata gasegase ma le IDDM.

I tagata gasegase ma se peni vailaau e iai le inisalini talafeagai, o mea taua taua e masani ona ogatusa ma i latou o se tagata soifua maloloina. O se tamaititi, talavou, matua ma le IDDM e mafai ona suesue, galue, ola atoatoa i se tagata soifua maloloina, ma aua le "nonoa i le pusaaisa", o loʻo teu ai vailaau inisalini.

O se tasi o faafitauli taua o feagai ma le M3 o le Russian Federation ma tagata e gaosia fale insulin i le 2000 e sui ai i le unified system mo le gaosia o le inisalini i na o le 100 PIECES / ml ma syringes e talafeagai fua. Vials o le 40 ma le 80 iunite / ml ma faʻafeiloaʻi faʻasolosolo faʻatasi.

Ole faafitauli ogaoga lea mo tagata gaosiga, pulega o le soifua maloloina, fomaʻi ma tagata gasegase, lea e tatau ona talanoaina i aso nei.

O le sini autū o se fomaʻi ma se maʻi i togafitiga o le maʻisuka o le ausia lea o se tulaga faʻamalieina e latalata i mea masani. O le auala moni e ausia ai lenei sini o le faʻaaogaina lea o le maʻi tigaina.

O le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona naʻo le faʻaonapo nei o le faʻagasolo lelei o le puleaina ma le siakiina o le tagata lava ia.

I le fig. 10 tuʻuina atu faʻamatalaga mai le polokalama Amerika DCCT i luga o le aʻafiaga o le pulea lelei o le aʻafia o le retinopathy o le maʻisuka. O le aʻafiaga o le retinopathy e faʻapupula tele i glycogemoglobin (Hb Ale) maualuga i luga atu o le 7.8g. E taua tele le maualuga o le maualuga o le glycohemoglobin e na o le lrf faʻateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o le retinopathy i le maʻisuka i le 2 taimi! E i ai le faalagolago tuusao o le faʻalavelave faʻavailaau i le gasegase i le NIDDM i le maualuga o le glycogemoglobin ma le umi o le maʻi. O le maualuga o le maualuga o le glycogemoglobin ma le umi o le maʻi, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atinaʻeina o le faʻaumatia o le myocardial. Mai i lenei mea ua mulimuli mai ai le faaiuga e tatau ona faʻatautaia le faʻafaigaluegaina o tupe i le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga, i le atinaʻeina o mea faʻaonaponei nei, maumaututu mau ma fasi mo le fuafuaina o le toto ma le urine. E tatau ona maitauina o le glucometer i le fale-

HbA1c (maualuga hemoglobin glycated,%)

Fig. 10. O le aʻafiaga o le pulea lelei o le aʻafia o le retinopathy o le maʻisuka i togafitiga mamafa

O fusi ma fasi pepa e fetaui ma manaʻoga faʻaonapo nei, ae o lo latou faʻaleleia atili e manaʻomia ai le lagolago a le malo. O le kamupani faʻapisinisi "Phosphosorb" ua faʻapitoa i le gaosia o kits mo le fuafuaina o le glycogemoglobin, o se laasaga taua i le atinaʻeina o le diabetology, e aofia ai le puipuiga.

P1 O lea la, o le ki i le mataituina o le soifua maloloina o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o se mataʻituina ma le faifai pea o le glycemia. O le faʻamatalaga sili ona faʻamaonia mo le taui o le maʻisuka i le asō o le maualuga o le hemoglobin glycated. E le gata ina faatagaina e le gata le iloiloga o le taui o le metabolism o le carbohydrate i le 2-3 masina muamua, ae e taua foi, e taua tele, le vavalo i le atinaʻeina o faafitauli ogaoga.

E tusa ai ma le maualuga o le hlcphemoglobin i le vaega filifilia o se faitau aofaʻi, e mafai ona iloilo ma le iloa lelei le aoga o le galuega o le diabetet service of a region, city, etc, e aofia ai mea e faʻaaogaina, fesoasoani fualaau, ma le maualuga ole aʻoga. pulea e le tagata o ia lava, aoaoina o tagata tomai faapitoa.

O se suʻesuʻega o tamaiti i Moscou ma le Moscow Region na faia e le ESC RAMS team i totonu o le faʻavae o le Setete Resitara na faʻaalia ai le maualuga o le le faamalieina o le taui o le maʻisuka i tamaiti: 18.1 g i Moscou (i le itumalo Moscow, na o le 4.6 g ei ai le HLA1 maualuga e itiiti ifo ma le 10 g i le masani o le 6-89 s. o le tele o tamaiti ua sili atu le leaga.

I le taimi lava e tasi, e pei ona faʻamoemoeina, o le tele o taimi o faʻalavelave faʻavavelavave na faʻaalia, lea e faʻatatau tonu lava i le tikeri o le faʻasalaga o le maʻisuka i se ituaiga faitioga e pei o le glycemic hemoglobin content. O ia tamaiti ua lamatia i le vave o le alualu i luma o le tele o faafitauli ma matua le atoatoa le malosi. O lenei mea e mafua ai se faaiuga le mautonu: o le aai ma le itulagi o le diabetology auaunaga e manaʻomia le faia o ni fetuunaiga ogaoga i lana galuega, faamalosi le aoaoina o tagata tomai faapitoa, tuuina atu i tamaiti le inisalini ma le pulea o meafaigaluega, faatulaga se 'upega tafailagi' aʻoga e aʻoaʻo tamaiti ma / poo o latou matua. faatulaga le taimi nei o le mataʻituina o soifua maloloina o tamaiti ma algorithms lauiloa a le WHO. O le mea moni, o nei fuafuaga e talafeagai i le toetoe o itu uma o le Rusia.

E tatau ona faamamafaina e faapea i le 2 tausaga ua tuanaʻi, o auaunaga faʻalesoifua maloloina a Moscow ua matua aʻafia ai i le tau faasaga i le maʻisuka, ma tuʻuina atu ai tupe taua i le polokalame o le maʻisuka.

Lotoga Faʻasalaga Faʻaleagaina o le maʻisuka

O le polokalama a le Konekarate e aofia ai fonotaga e tele. faʻapitoa i le suʻesuʻega loloto o faʻamatalaga faʻaonapo nei ma mea moni e faatatau i

pathogenesis alkaline, faʻamautinoaga, togafitiga ma le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le leitmifif o auala faʻaonapo nei e faʻafefe ai faʻafitauli o togafiti puipuia, o lona uiga. i soʻo se auala talafeagai e puipuia pe taofi le faagasologa ua uma ona amataina. A leai, e le mafai ona faʻalavelave.

I lenei pepa, i luga o le faʻataʻitaʻiga o le nephropathy ma le "maʻisuka vae" syndrome, tatou te faʻapuupuu le faʻalagolago i mataupu faavae o le mataʻituina o ia tagata. O mafuaʻaga ogaoga mo le atinaʻeina o le nephropathy (DN) o:

- tau le lelei mo le maʻisuka malosi (HBA1c),

- se umi o le maʻisuka,

I tausaga talu ai nei, o suʻesuʻega faʻasaienisi matuia na faʻataunuuina i luga o kenera - sui auai e aofia i le atinaʻega o DN. I le laulau. 2 o loʻo faʻaalia ai vaega autu e lua o mafuaʻaga o le kenera: o le muamua e aofia ai vailaau o le sui e fuafuaina ai le maualuga o le maualuga, ma le lona lua - oi latou e nafa ma le faateleina o le mesangioma ma le siklerosis mulimuli ma le atinaʻeina o le maʻi o le nodular glomerulosclerosis.

Mafuaʻaga e mafai ona tupu (genes sui) mo le atiina ae o le nephropathy o le maʻisuka

E fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga E fesootaʻi ma le faʻateleina o le mesangium ma le hyperproduction o le matrix

- O le gene gene - O le angiotensinogen gene - O le angiotensin le liua o le enzyme gene - O le geneiot receptor angiotensin (ituaiga 1) - le gene Na / Li - ■ le faʻafefe o le gene j - Le fesuiaiga o le Na / H - Le genelecan gene - O le gene o loʻo faʻapipiʻiina ai le faʻaogaina o le collagen IV - Y-deacetylases - Gene1E-1 - Gene I-1p - Faʻamaumauga o faʻamaumauga 11.-1

Saili mo genes taʻutaʻua mo vaega patino i le atinaʻeina o DN. matua folafolaina. O taunuʻuga o nei suʻesuʻega, matou te faʻamoemoe, o le a oʻo mai i le diabetology i se taimi lata mai. O aso nei, o le atinaʻe aupito sili ona atiaʻe ma malamalama i le hemodynamic con

Faiga Faʻavae

Arteriope afaina toto maualuga

Fig. 11. O le polokalame o le renal glomerulus ma mea e vavalalata ai fesoʻotaiga.

filifili o atinaʻe o DN. I le fig. O le Ata 11 o loʻo faʻaalia i le faigamalo le glomerulus ma mea eseese o le natura lea e vavalalata ai le faʻasalaga (o loʻo faʻamalosi) mai le glomerulus. Afai o mea faʻaletino e faʻaitiitia ai le toto i le glomerulus, ona faʻaitiitia ai lea o le tafega o le taʻavale e ala i le faʻaaogaina o fesoʻotaʻiga, o lona uiga. o le mamafa o le mamafa o le mamafa e faateleina ai le malosi, o le mamafa i luga o le pito i lalo o le pito i lalo o le kolillary capillary network e faateleina. Afai o lenei faagasologa e faasolosolo taimi uma, ona i lalo ifo o le aafiaga o nei "faateaina eletise" o le fausaga o suiga i lalo o le fogaeleele, o le a avea ma mea faigata, aveesea o latou gaioiga, mafiafia, o le a le toe i ai a latou ituaiga o meaola o meaola. O le fausaga ma le secretory function of endothelial cell cells ua faʻalavelaveina: latou amata amata ona faʻamalosi faʻamalosi le 1-factor methiolum, lea e faʻaleleia ai le maualuga o le intracellular. Afai e le o vavalalata lenei faagasologa, ona amata lea ona vave ulufale mai le albumin ma le lipids i luga o le puipui o le laupepa lapopoa. O foliga vaaia o le albumin e tusa lava pe itiiti ifo i le 300 mcg / aso), lea ua faʻamatalaina o le microalbuminuria, o se tulaga mataʻutia mo le fomaʻi ma le onosaʻi, o se faailo mo le amataga o gaoioiga sili ona malolosi! Microalbuminuria o se tagata vavalo. tafaoga o le aso. O le taimi lenei o le atinaʻeina o DN lea e mafai ona taofia. O loʻo i ai isi faʻavae muamua mo le DN, ae o le microalbuminuria o se faailoga autu, ma e avanoa mo le manaʻoga i fomaʻi ma tagata gasegase i fafo atu o falemaʻi poʻo le ola. Faaaogaina o se vaega faapitoa,

Glucose glucagon tuputupu aʻe o le hormone prostacyclin nitric oxide

Angiotensin II Catecholamines Thromboxane A2 Auroto 1

tuʻu ifo i totonu o se fagu ma le urine, i totonu o le minute e tasi ua aloaia le auai o microalbuminuria. O le ata o loʻo faʻaalia ai le suʻesuʻeina o DNs. O mea uma lava e matua faigofie: puleaina o le toto. fuafuaina o le protein i le urine ma le microalbuminuria.

| Maʻisuka Nifaeropathy Faʻamatalaga

AFAI E LEAI SE PROTEINURIA I PATIENTS

• Faatasi i le tausaga pe a mavae le 5 tausaga mai

suʻesuʻe le maʻisuka muamua

(i le amataga muamua

■ Faatasi i le tausaga mai le taimi

maʻoti o le maʻisuka (pe a faʻasalaga i le palakalafa)

i le tai 3-4 masina mai le aso o le maʻisuka

o le faateleina o le proteinuria (i aso uma o urine), o se faaitiitia o le fua faatatau o le filtration (i le tulaga o le kiliaina o le creatinine), toto maualuga (i aso uma)

AFAI O LE PROTEININIA

pulea 1 taimi i le 4-6 masina

Togafitiga ma le puipuia o le nephropathy o le maʻisuka

Vaega o le atinaʻeina o NAM Monitoring criteria

O le faʻamaʻiina - Totogi mo le maʻi suka (HBA1c i E le mafai ona e maua mea e te manaʻomia? Suʻe se tusi filifilia o le maʻisuka.

O lo tatou poto masani e taʻu mai ai o le tofiga o le toe faʻavaveina vave e oʻo atu ai i le leiloloa o le albuminuria ma le faʻamautuina o le toto. O loʻo faʻamaonia mai le initaneti ACE mo le microalbuminuria ma le toto maualuga, o le mea mulimuli e le suia i taimi o togafitiga.

Afai tatou te "tilotilo" i le tulaga o le microalbuminuria, ona i ai lea i le tulaga o le proteinuria e le mafai ona taofia le isi atinaʻe o DN. Faʻamatalaga o le matematika, o le taimi o le alualu i luma o le glomerulosclerosis faatasi ai ma le atinaʻeina o le faaletonu o le taʻavale masani ma se taunuʻuga leaga e mafai ona faʻatulagaina.

E taua tele i tau uma e le tatau ona misi le amataga o le NAM ma. sili ona taua, o le tulaga faigofie e maua ai le microalbuminuria. Le tau o le togafitia o tagata gasegase

Fig. 12. O le aʻafiaga o le toe faʻaaogaina o le albuminuria (1) ma le toto (2) i laʻasaga eseese ole nephropathy o le maʻisuka.

o le voluma i le amataga o le NAM o le 1.7 afe tala ma le atoaga o le ola ma le 150,000 tala i le tulaga o le siama ma o le tagata maʻi ua taoto. Faʻamatalaga o nei mea moni, tatou te manatu, e le talafeagai.

Maʻisuka Foot Syndrome (VDS)

I le Rusia, o le sili atu ma le 10-11,000 faʻasalaga maualuga o pito i lalo o loʻo faia i tausaga taʻitasi. O le mea na tupu i le matagaluega o le maʻisuka i le ESC RAMS na faʻaalia ai e masani lava e le taʻuamiotonuina ia togafitiga faʻapitoa faʻamaʻi. I le 98 tagata mai itū'āiga eseese o le Russian Federation na faʻatagaina i le ESC RAMS ma se siama o se neuropathic poʻo se mea faʻafefiloi o le VDS, sa le mafai ona aloese mai le pito i lalo. faʻatasi ai ma faʻamaʻi vae o vae, fualaʻau, pei o se tulafono, pauu atu i lima o fomai tipitipi e le lava pe leai foi se malamalamaaga o le natura faigata o faʻamaʻi vae o le maʻisuka. tagata tomai faapitoa Ibetologists, o lona uiga o le faʻatulagaina o le tausiga faʻapitoa mo ia tagata gasegase.

O le a iloiloina e le Fono Aoao vaega autu o VTS. O iinei tatou te tuʻuina atu na o ni fautuaga ma ni faʻatagaga faʻatulafonoina mo le fomaʻi ma le maʻi ina ia puipuia le TAS.

Muamua, o mataupu faavae nei mo le siakiina o tagata gasegase mo le puipuiga e tatau ona matua malamalama lelei i ai: suʻesuʻega o vae i asiasiga taitasi i le fomaʻi, suʻega faʻasolosolo i le tausaga mo tagata uma e maua i le maʻisuka, suʻesuʻega o le toto i le pito i lalo o tagata maʻi ma le IDDM -1 taimi i le tausaga pe a ma le 5-7 tausaga mai le amataga o le faʻamaʻi, i tagata mamaʻi ma le NIDDM - 1 taimi i le tausaga mai le taimi ole suʻesuʻega.

Faʻatasi ai ma le mea e manaʻomia mo le maʻisuka taui mo le maʻisuka mo le puipuia o le maʻisuka, e faigata tele ona faʻamamafa le taua o le aʻoga o le maʻisuka i se polokalama faʻapitoa faapitoa.

E tusa ai ma a tatou faʻamatalaga, o aʻoaʻoga e faʻaititia ai le faʻamalositino o se tagata maʻi i se vaega o le 5-7. sili ona taua, ua faʻaititia le tulaga lamatia o le faaleagaina o vae.

I le tulaga lamatia, o le aʻoga e vaeluaina ai le tele o maʻi o le vae: e faʻaitiitia ai le taimi o le maualuga o le amputation e 5-6 taimi.

O le mea e faanoanoa ai, i le Rusia, o loʻo i ai ni fale komiti CDS leaga e mafai ona toleniina, siakiina ai, siakiina, ma le faʻaaogaina o tekinolosi faʻaonapo nei i le suʻesuʻeina ma le togafitiga o fomaʻi eseese o CDS. Faʻamolemole. e masani ona e faʻalogo e uiga i le leai o se tupe poʻo le tau maualuga o le faʻatulagaina o potu faapitoa o le SDS. I lenei itu, e talafeagai le tuʻuina atu o faʻamatalaga i luga o tau e fesoʻotai ma faiga faifaipea e faʻasaoina vae o le tagata maʻi.

Le tau o le kapeneta "vae o le maʻisuka"

2-6 afe tala (faalagolago i le faʻasologa)

O le tau o aʻoaʻoga e 115 tala.

Taumafaiga Mataʻituina Mataʻituina

(1 maʻi ile tausaga) - $ 300

Le tau o togafitiga mo maʻi

Neuropathic forms - $ 900 - $ 2,000

Neuroischemic foliga - 3-4.5 afe tālā.

Tau o togafitiga faʻapitoa

Faaleleia o le tino - 10-13 afe tala

Faʻaleleia o se vae - 9-12 afe tālā.

O le mea lea, o le tau o le tasi vaevaega e tutusa ma le tau o le siakiina o le tagata lava ia mo le 25 tausaga o le faʻatulagaga ma le faʻatinoina o ofisa o le maʻisuka vae 5 mo le 5 tausaga.

E manino lava o le faʻapipiʻiina o potu faʻapitoa "Mateʻo faʻamaʻi" e na o le pau lea o le auala moni mo le puipuia lelei ma togafitiga o tagata maʻisuka ma le TAS.

O le sili ona mataalia ma le tamaoaiga i le diabetology, e pei o soo se ituaiga o vailaau faafomai, o le puipuiga. E tolu vaega o le puipuiga. Puipuiga mai le Peraimeri e aʻafia ai le faʻavaeina o vaega faʻalavelave mo IDDM poʻo NIDDM ma fua e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

O togafitiga faʻasao e faʻapitoa i le natura, ae faʻatasi ai ma a latou eseesega uma, o le aʻoga o tagata gasegase o loʻo faia ai se tulaga tulaga ese. I le lumanaʻi lata mai, o la matou taʻitaʻiga faʻaletausaga, "Aoga," o loʻo sau i fafo, tatou te mafaufau ai i vaega eseese o le faʻapipiʻiina o "aʻoga" (nofoaga autu) mo le aʻoaʻoina o tagata mamaʻi ma le maʻisuka, polokalame eseese, toleniga mo tagata faatoa maua togafitiga ma aʻoaʻoga faʻapitoa mo le puipuia ma / poʻo togafitiga faʻafitauli, ma isi. .

O le 10-tausaga o le aʻoga o toleniga na faʻamaonia ma le mautinoa e aunoa ma le toleniga e le mafai ona ausia taunuʻuga lelei ma umi. O le faʻatinoga o togafitiga ma aʻoaʻoga mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka e maua ai se aafiaga sili ona lelei: o tau o le faatumauina ma le togafitia o se maʻi e faʻaititia fa 4 taimi! I le taimi lava e tasi, o le teugatupe e le gata o tupe e taulai i le togafitia o le maʻisuka ma ona faʻalavelave, ae, e taua tele, ona o tau e le tuusao, o lona uiga. ona o le puipuiga, muamua lava, o faʻafitauli, puipuiga o le le atoatoa, ola faaletino, lea e manaʻomia ai le tele o tupe teufaafaigaluegaina e le gata mo le toe faʻaleleia o togafitiga faafomaʻi, ae faʻapea foi mo le puipuiga lautele o tagata gasegase ma tagata le atoatoa.

I le fig. 13 o loo faaalia ai le malosi o le glycogemoglobin i tagata toleni ua aʻoaʻoina i le IDDM i le mavae ai o le 1 tausaga ma le 7 tausaga. O ituaiga eseese ma polokalama aʻoga e maua ai se taunuuga maualuga ma tumau mo se taimi umi lava -

Uluaʻi 1 tausaga 7 tausaga

■ Vaega o aʻoaʻoga □ E leai se toleniga

Fig. 13. Faʻaolaina o le glycogemoglobin i maʻi ma le IDDM ina ua maea aʻoaʻoga.

vaitaimi, e pei ona molimauina i se faʻaititia o le maualuga o le HbA1. I le taimi lava e tasi, e talafeagai ona manatuaina o le faʻaitiitia o le glycogemoglobin e na o le 1 g e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli faigata i le 2 taimi!

O le toleniina o tagata gasegase ma le PND ma le maualuga o le toto maualuga na taʻitaʻia ai le filifilia o se togafitiga sili atu ma saʻo ma puipuia ai ma le ono masina e mafai ona maua ai le faʻaitiitia o le faʻatuatuaina o le toto i le toto toto ma le diastolic.

O taunuʻuga o le filifilia o metotia ma vailaʻau mo le togafitia o tagata gasegase i le NIDDM aʻo leʻi i ai ina ua maeʻa a latou toleniga i le Nofoaga Tutotonu. E lua i luga o se falemaʻi ma i le falemaʻi, aʻo leʻi aʻoga, 75 g o gasegase na maua togafitiga o le hypoglycemic oral. ma 25gg na faʻaaogaina na o se meaai. I le mavae ai o le 12 masina, o le numera o tagata gasegase na totogiina i meaai na o le 53 g e le mafai ona maua mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

O le puipuia o le maʻi e mafai ona naʻo le 1st stage. O le a le mea e masani ona tuʻuina atu i le diabetistist faʻavae genetics faʻasolosolo ma faʻamalologa?

O faʻatalatalanoaga faʻatautaia e le ESC RAMS faatasi ai ma le SSC "Institute of Immunology" e mafai ai:

1) fuafua le genes mo le predisposition ma le tetee atu i le IDDM i tagata o ituaiga eseese ituaiga,

2) ia faailoa mai genes fou, le iloa e fesootai ma IDDM:

3) ia atiae faiga e siakiina ai le maualuga o le maʻisuka ma / poo le faailoaina o tagata gasegase i se tagata patino,

4) faʻatusatusa le tau ma le tau o le tamaoaiga (tau tuusaʻo ma le leai).

Suesuega i aiga faaniukilia, o lona uiga i totonu o aiga o tagata gasegase, latou te faʻaalia se tulaga lamatia o tagata taitoatasi i le atinaʻeina o le IDDM, faʻapipiʻi vaega o aʻafiaga ma faʻatinoina se polokalame o le puipuia o le maʻisuka muamua ma le lua.

Faʻamatalaga o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa - faʻamaoniga o faʻavae - sui auai i le atinaʻeina o faʻafitauli, e mafai ai ona e atiina ae ma faʻatino se seti o puipuiga ma / poʻo le filifilia o togafitiga sili ona lelei algorithm.

O le Polokalame a le Konekarate e aofia ai lipoti faʻapitoa e uiga i faafitauli sili ona faigata o suʻesuʻega faʻasolosolo faʻaonapo nei i le vaega o le diabetology, ae i lenei galuega tatou te taulaʻi atu i iuga o tagata taitoatasi. O lea i le mati. O le Ata 15 o loʻo faʻaalia ai le tufatufaina o tala faʻatatau o le fale B0B1 e fesoʻotaʻi ma le IDDM i totonu o le faitau aofaʻi i atunuu eseese o le lalolagi. E maitauina le faateleina o le siʻitia mai sasaʻe i sisifo ma mai le itu i saute ma le itu i mātū: o le puipuiga a le BOV1-04 e pule i le faitau aofaʻi o Asia, ao ē e aofia ai, talatalanoa o le BOV 1-0301 ma le BOV 1-0201 faʻapitoa i le faʻamaʻi. puleaina le faitau aofai o atunuu Scandinavian. o le tele o atunuu i Aferika Tutotonu lea ei ai le maualuga o le IDDM. Mauaina. o faʻatalosaga puipuia e pule malosi i luga o talatala o predisposition i le IDDM. O lo matou poto masani i suʻesuʻega faʻasolosolo i le faitau aofaʻi o tagata faʻapitonuʻu o tagata Rusia, Buryats, ma Uzbeks, ua mafai ai ona matou iloa faʻamaoniga o le genetic le iloa muamua o nei ituaiga faʻalapotopotoga. Latou te faatagaina mo le taimi muamua e ofoina atu manino tulaga faʻavae mo le vaʻaiga o le atinaʻeina

Fig. 15. Tufatufaina o allela ole DQB1 ile IDDM.

MUSD i se ituaiga faʻalapotopotoga ma. o le mea lea, na latou tatalaina le avanoa o le fatufatuina o '' faʻatulagaina '' auʻaunaga faʻapitoa tau faʻamalositino lelei mo fautuaga faʻavae.

I le fig. O le Ata 16 o loʻo faʻaalia mai ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le IDDM i totonu o le faitau aofaʻi e faalagolago i se faailoga o le kenera (allele poʻo le genotype). O le tuufaatasiga o falesa e fa o le SS / SS e maua ai le maualuga o le lamatia o le IDDM.

DQB1 DR4 B16 DQB1 DQA1 DR3 / 4 SS / SS * 0201 -0302 * 0301

Fig. 16. O le aʻafiaga e ono aʻafia ai le atinaʻeina o le IDDM i totonu o le faitau aofaʻi, e fuafua i le faʻamaufaʻailoga.

E tusa ai ma a tatou faʻamatalaga, o aʻafiaga o le fatuga i le atinaʻeina o le IDDM e ave 80 g (o totoe 20 (e le mafai ona e mauaina mea e te manaʻomia?

Faʻasologa o le Tino o le Faʻamasinoga Faʻapitoa o Vai

Angiotensinogen (AGN) O le Maʻisuka Nifropathy Faʻapitoa o le Maualuga

Angiotensin I-liliuina o le enzyme (ACE) Lapatitis nephropathy O le maualuga o le maualuga o le maʻisuka fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial

Heart Chymase (CMN1) Nephropathy o le maʻisuka fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial

Vailaʻau o le angiotensin II (AGTR1) Nephropathy o le maʻisuka O le maualuga o le maualuga o le maʻi o le ischemic heart and infarction myocardial

Catalase (CAT) Mate o le maʻisuka Nifepathy O le maʻisukaʻi o le IHD ma le Myocardial Infarction

I le fig. O le ata 17 o loo faaalia ai faamatalaga na mauaina i le Rusia Academy of Science Sciences RAMS i le tufatufaina o genotypes o le angiotensin-converging enzyme (ACE) i vaega o tagata gasegase ma le IDDM ma e aunoa ma le nephropathy o le maʻisuka ("DN +") ma eseesega eseese i le va o genotypes II ma BB o le gene ACE i vaega "DN +" ma le "DN-" o loo faailoa mai ai le fesootaiga o lenei faailoga polymorph ma le nephropathy o le maʻisuka i tagata mamaʻi e iai le IDDM o le faitau aofai o Moscou.

O faʻataʻitaʻiga ma genotypes o le gaʻo ACE e fesoʻotaʻi ma le faʻamaʻi o le myocardial i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II (Laulau 5). I maʻi ma NIDDM. ina ua maeʻa le gaioiga o le myocardial, na maua ai se faaputuga o B olelele ma le BB genotype. I le vaega o tagata gasegase e aunoa ma le faʻaleagaina o le myocardial, o le allele I ma le genotype II e sili atu ona taatele. O nei faʻamaumauga o loʻo faailoa mai ai le matafaioi o le polymorphism gene o le ACE, i le genetic predisposition i le atinaʻeina o le faʻauʻuina o le myocardial.

O le faʻateleina (%) o talatala ma génotypes o le gaʻo ACE i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II i le maea ai o le faʻaleagaina o le myocardial

Tagata maʻi maua i le maʻisuka ituaiga II

Faʻasologa o le gasegase o le fatu

moa o le myocardial (Moscow)

Allele I 23.0 32.6

Allele D 76.3 67.4

Genotype II 0 16.1

Genotype ID 47.4 33.1

Genotype DD 52.6 50.8

Ae mo le retinopathy o le maʻisuka (DR). o le mea lea, e tusa ai ma faʻamatalaga muamua, o le genela catalase e iai lona puipuiga (faʻasologa 18). O mea puipuia o le 167 allele e faʻaalia e tusa ai ma le DR i le NIDDM: i tagata maʻi e aunoa ma le DR faʻatasi ma le umi o le maʻisuka ile sili atu ma le 10 tausaga, o le tele o taimi e tupu mai ai lenei mea maualuga e sili atu le maualuga pe a faatusatusa i tagata maʻi ile DR muamua ma le umi o le NIDDM i lalo o le 10 tausaga.

W Group "DR +" (n = 11) I le Vaega "DR-" (n = 5)

Fig. 18. Faʻailoga o le gaʻo catalase (CAT) i tagata mamaʻi ma le NIDDM ma le retinopathy o le maʻisuka (DR +) ma aunoa ma le (DR-).

O faʻamatalaga i luga o se gasegase o gasegase talafeagai mo le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa e le taumate e manaʻomia ai nisi suʻesuʻega faasaienisi, ae o le taimi nei latou te uunaia ai le faʻamoemoe mo maʻi ma fomaʻi.

1. Ia iloa se genetic predisposition i le nephropathy o le maʻisuka ma ia iloa le gene polymorphism o le angiotensin-1-converting enzyme o se mea e mafua ai le angiopathy ma avea ai ma se modulator o le aoga o le antiproteinuric therapy.

2. Ia faʻatuina meatotino puipuia o se tasi o alalafaga o le genela catalase e fesootaʻi i ituaiga uma o le maʻisuka ma le maʻisuka nephro- ma le retinopathies.

3. Ia atiae se laasaga aoao mo le suesueina o le gasegase o le gasegase poo le tetee atu i le maʻi o le maʻisuka ma fatu ai le faavae mo nisi galuega i lenei itu.

I le otootoina o mea moni o loʻo i luga, tatou te faʻaaogaina ai le saolotoga e tali ai fesili autu o le diabetology e pei ona taua i lalo.

E mafai ona iloilo le faʻafitauli o le IDDM ma vaʻai IES

E mafai ona faʻagesegeseina le atinaʻeina o le IDDM ma faʻatuai ai lona faʻaaliga faʻapitoa?

E mafai ona vavalo i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka, faapea foi le aoga o a latou togafitiga ma puipuiga?

I le faaiuga, e tatau ona manatuaina o le tali i le maʻisuka e pei lava. peitaʻi, soʻo se isi mataupu e faʻalagolago i itu taua e tolu:

manatu: tagata e mafai ma sauni e faʻaaogaina nei manatu: meafaitino ma mea faʻapitoa. Manatu, ma isi. o loʻo i ai se polokalama atoa, o loʻo i ai tagata (faʻapitoa faapitoa), ae e manino lava e le lava, e manaʻomia le faʻaleleia o aʻoaʻoga, ma mulimuli ane, o le mea faʻapitoa ma le faʻapitoa mo le faʻatulagaina o tausiga faafomaʻi faʻapitoa mo tagata maʻi suka e matua vaivai.

E manaʻomia muamua se faʻavae malosi, muamua lava, i le faʻatulagaina o le maʻisuka auaunaga a Rusia, lea e aofia ai le fausiaina o nofoaga o le maʻisuka, aʻoga, matagaluega faʻapitoa na faʻapipiʻiina meafaigaluega faʻaonaponei, aʻoaʻoga a le aufaigaluega, ma isi. E naʻo le tulaga lenei e mafai ai ona matou oʻo atu i tafaʻaiga na faatulaga e WHO. ma e le mafai ona tatou faʻaalia. ae o le mea moni ia iloa i Rusia se faaupuga matagofie: "O le maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae naʻo se ituaiga olaga faʻapitoa."

O la matou galuega o le galulue faatasi, taʻitasi i lona tulaga, i lona lava itumalo, e faʻateleina le lelei o le ola o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga